10 patarimų kaip išsirinkti turinio valdymo sistemą

   
     

Turinio valdymo sistemos (TVS) Lietuvoje populiarėja labai greitai. Jeigu dar prieš porą metų įmonių vadovai sunkiai įsisavindavo tokių produktų privalumus, tai šiandien TVS pranašumų vardinti nereikia. Galimybė sumažinti interneto svetainių priežiūros išlaidas ir paversti jas patogesnėmis ne tik lankytojams, bet ir administratoriams, sąlygojo tai, jog beveik kiekvienas šiuo metu įgyvendinamas interneto projektas turi įdiegtą turinio valdymo sistemą.

Lietuvos rinkoje šiandien platinama nemažai TVS, o pagrindines lyderių pozicijas užima mūsų šalies gamintojų produktai: UAB “Gaumina” 2000-aisiais sukurtas “Building Blox 4 Web”, UAB “Idamas” gaminys “Smart Web” bei UAB “Linkarta” “EasyWeb”, kurie, kartu su įvairių bendrovių platinama latvių sukurta sistema “Site Supra”, sudaro pirmaujančių pagal įdiegimo skaičių ketvertą. Prie Lietuvos programuotojų sukurtų TVS dar verta paminėti “I-Manager” (“Penki kontinentai”), “AM System” (“AM Studio”), „Optimal Site“ („M2 technologijos“) ir „iPyramid“ („Assis“).

Šie 10 patarimų turėtų padėti išsirinkti tinkamą turinio valdymo sistemą.

1. Pasidomėkite, ar turinio valdymo sistema gali atlikti ir kitas funkcijas.
Kai kurie Lietuvos rinkoje siūlomi produktai gali ne tik valdyti interneto svetainių turinį, bet ir padėti valdyti duomenis apie darbuotojus, dokumentus įmonės viduje, o gal net turėti kontaktų su klientais (CRM) ir projektų valdymo modulius. Taip vienu šūviu nušausite ne vieną zuikį.

2. Mokėkite tik už tai, ko jums reikia.
Įsigilinkite į produkto pardavimo kainodarą. Jums nereikės palaikymo keliomis kalbomis, jeigu rengiatės pristatyti produkciją tik Lietuvos rinkai, nereikės diskusijų forumo, jei interneto svetainė atlieka tik reprezentacinę funkciją. Nemokėkite už tą funkcionalumą, kurio jums visai nereikia.

3. Įvertinkite plėtros galimybes.
Ko jums nereikia šiandien, nereiškia, kad nereiks rytoj. Ar bus galima svetainę praplėsti papildomomis galimybėmis, nediegiant jos iš naujo ir nestabdant dabartinio tinklapio? Per kiek laiko šios galimybės bus jums įdiegtos?

4. Išsiaiškinkite visas garantinio aptarnavimo sąlygas.
Turinio valdymo sistema nėra standartinė programa, veikianti Jūsų kompiuteryje, kuria galėsite naudotis iki tol, kol ji atsibos. Nuolatinės konsultacijos elektroniniu paštu ir telefonu, nuolatinio svetainės veikimo užtikrinimas – tai tik dalis paslaugų, būtinų visą sistemos naudojimo laikotarpį. Sužinokite, kokias vartojimo instrukcijas gausite, ar yra integruoti pagalbos tekstai pačioje sistemoje, kaip operatyviai bus reaguojama į jūsų klausimus.

5. Susipažinkite su sistemos kūrėju.
Svarbu, ar ta pati įmonė platina ir kuria TVS. Išsiaiškinkite, kokie yra kūrėjų planai dėl sistemos tobulinimo, kokiomis sąlygomis gausite klaidų ištaisymus ir sistemos atnaujinimus.

6. Pasidomėkite sistemos išplėtojimu.
Dauguma sistemų yra paremtos branduoliu ir konkrečias funkcijas atliekančiais moduliais. Pasidomėkite visais moduliais – net tais, kurių jums šiandien nereikia. Vėliau, prireikus tam tikros funkcijos, gali tekti brangiai mokėti už specialaus modulio sukūrimą arba bus būtina net pirkti naują sistemą.

7. Įsitikinkite produkto ekonomiškumu.
Kai kurios turinio valdymo sistemos gali valdyti ne tik vieną svetainę, bet leidžia kurti ir papildomas. Pavyzdžiui, turint www.mano-įmonė.lt, sukurti mediena. mano-įmonė.lt ir baldai. mano-įmonė.lt galėsite patys. Dar daugiau – dalis sistemų gali kurti ir palaikyti visiškai atskiras ir nepriklausomas svetaines.

8. Susipažinkite su sistemos lankstumu.
Galimas daiktas, jog sistema pareikalaus dar kitos mokamos programinės įrangos Jūsų serveriui. Kai kurios sistemos veikia tik su vienokia operacine sistema, kitos palaiko tik vieno tipo duomenų bazę. Neatmeskite galimybės, jog svetainę gali tekti laikui bėgant perkelti į kitą serverį, todėl visų populiariausių operacinių sistemų ir duomenų bazių palaikymas yra didelis privalumas.

9. Ar bus galimybė visiškai pakeisti svetainės dizainą neįdiegiant naujos sistemos?
Turinio valdymo sistema – ilgalaikis produktas, o tinklapio dizainą gali kilti poreikis keisti dėl greito jo “pasenimo”, firmos stiliaus pasikeitimo ar paprasčiausiai atsibodus ir atsiradus norui atsinaujinti. Iš karto numatykite, kiek Jums kainuos naujo dizaino sukūrimas ir jo integravimas į esamą sistemą.

10. Sužinokite, ar sistemoje yra integruota lankomumo statistikos sistema ir kokius duomenis ji teikia.
Interneto svetainės lankytojų veiksmų analizė yra rimtas marketingo įrankis. Funkcionalus statistikos įrankis gali pateikti grafikus, kuriuose matoma, kokiais jūsų produktais ar teikiamomis paslaugomis labiausiai domisi lankytojai, o kurios yra pamirštamos. Galėsite analizuoti, kaip lankytojus veikia paskelbtos akcijos ir kaip auga svetainės populiarumas.

Pagal šio straipsnio patarimus ir individualius reikalavimus sistemai sudarykite reikalavimų lentelę, pagal kurią galėsite patikrinti kiekvienos siūlomos sistemos atitikimą jūsų poreikiams.

Neleiskite platintojo vadybininkams formuoti jūsų nuomonės ir nepirkite katės maiše – neatsakykite išbandyti sistemos prieš ją įsigydami, pasistenkite atlikti visus veiksmus, kurių jums reikės. Idealu, jei kiekvieną reikalingą jums funkcija galima iliustruoti jau veikiančiu pavyzdžiu anksčiau įgyvendintame projekte. Tai garantuoja, jog įsigysite išbandytą ir patikimą sistemą.

Autorius: Simonas Bartkus. Publikuota interneto portale „E-Zine„.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

1 komentaras

  1. turinio valdymo sistema - 2009 01 19, 23:18

    Mano supratimu turinio valdymo sistema turetu buti kuo paprastesne, bet tuo paciu islikti efektyvi. Yra daugybe nemokamu TVS, bet dauguma ju perkrautos, prikurta begales abejotino reikalingumo toolsu. Geriausia yra kurtis savo TVS, po truputi susikurti tai ko nori.

Leave a reply