Naujas „Lietuvos telekomo” sezonas

   
     

Vilniaus „Lietuvos telekomo“ moterų krepšinio komanda pradeda penktąjį Eurolygos sezoną. Moterų krepšinyje, kuriame net elitinės komandos bankrutuoja kasmet, tai labai aukštas klubo stabilumo ir profesionalumo požymis.

Nors Lietuvos čempionės nė vieną kartą nėra patekusios į atkrintamąsias varžybas, šiemet sau kartelę iškėlė labai aukštai – „Lietuvos telekomo“ šio sezono tikslas – finalinio Eurolygos ketverto turnyras.

„Eurobasket.lt“ apžvelgia stipriausio Lietuvos moterų krepšinio klubo galimybes, stipriąsias ir silpnąsias puses bei naująjį Moterų Eurolygos turnyrą.

Varžybos

„FIBA-Europe“ šiemet išplėtė komandų skaičių Moterų Eurolygoje ir varžybų geografiją. Vietoje 16 ekipų rungtyniaus 21, i savo šalis atstovaus komandos iš tokių naujų šalių kaip Graikija, Belgija ar Serbija ir Juodkalnija. Vargu, ar dėl atliktų pokyčių dabar džiaugiasi varžybas organizuojanti „FIBA-Europe“: dėl įvairių problemų komandos traukėsi iš turnyro jau net po burtų traukimo. Paskutinis pasikeitimas likos porai savaičių iki turnyro pradžios – Belgrado „Crvena Zvezda“ (Serbija ir Juodkalnija) pakeitė tos pačios šalies atstovės, Novy Sado „Vojvodina Nis-Gas“ krepšininkės.

Komandos šį sezoną rungtyniaus 3 grupėse po 7 komandas. Į atkrintamąsias varžybas pateks po 5 ekipas ir geriausią 6-tąjį rezultatą turintis klubas. Burtus „Lietuvos telekomui“ būtų galima laikyti vidutiniškais. Mūsų šalies čempionės turės varžytis su praėjusio turnyro nugalėtojomis Valansjeno USVO (Prancūzija) krepšininkėmis bei tradiciškai stipriais Brno „Gambrinus“ (Čekija) ir Šoprono „Euroleasing-Orsi“ (Vengrija) klubais. Bet, komandai, siekiančiai aukščiausių tikslų, varžovai neturėtų baisūs, juolab, kad šių metų grupė nėra vadinama „mirtininkų“ kaip buvo pernai.

Komanda

„Lietuvos telekomo“ sudėtis per vasaros pertrauką akivaizdžiai sustiprėjo. Klubą paliko trečiaeilius vaidmenis vaidinusios Vita Miklyčiūtė ir Ilona Nikonovaitė bei vilčių nepateisinusios legionierės, Vilniuje užsibuvusios tik pusę sezono. Tuo tarpu, naujokės teikia daug vilčių – dvi WNBA vicečempionės, viena labiausiai tituluotų Lietuvos krepšininkių ir kelios nemažą pažangą padariusios jaunosios krepšininkės.

Džiugu ir tai, kad komandą pavyko sukomplektuoti labai anksti. Vos pasibaigus sezonui klubas pratęsė sutartį su viena geriausių šių laikų Lietuvos krepšininkių Jurgita Štreimikyte-Virbickiene, o vos prasidėjus vasarai sukirto rankomis su pajėgiomis žaidėjomis iš JAV: Katie Douglas ir Jen Derevjanik. Kiek netikėtai „Connecticut Sun“ WNBA čempionate nukeliavo iki pat finalų, todėl abi legionierės atvyko į Vilnių likus porai savaičių iki Eurolygos turnyro pradžios. Būtent susižaidimo, o ypač draugiškų rungtynių stoka gali tapti problema mūsų ekipai sezono pradžioje.

Keletą pastarųjų sezonų „Lietuvos telekomas“ buvo gana jauna komanda. Patirties stoka tapdavo ne vieno pralaimėjimo kelių taškų skirtumu priežastimi. Šių metų ekipa galima laikyti subalansuota – svarius vaidmenis komandoje vaidina tiek patyrusios krepšininkės, tiek jau spėjusios aukšto lygio kovų spėjusios paragauti jaunos žaidėjos.

Asmenybės

Komandos lydere turėtu likti J.Štreimikytė. Pernai lemiamomis rungtynių minutėmis ji neretai tapdavo vienintele, išdrįsdavusia imtis atsakomybės, o būtent aplink ją būdavo sukoncentruota varžovių gynyba. Šiemet patyrusi krepšininkė gali tikėtis laisvesnių varžovių gynybos gniaužtų, kadangi oponentės didesnį dėmesį turės skirti ir kitoms krepšininkėmis.

Visų pirma, didelio varžovių gynybos dėmesio turėtų pareikalauti amerikietė Kate Douglas, praėjusį sezoną buvusi viena iš „Connecticut Sun“ ekipos lyderių ir sunkiais momentais tempdavusi WNBA vicečempionių ekipą. Kairiarankė krašto puolėja pasižymi atletišku žaidimu, staigiais klaidinančiais judesiais, kurie turėtų tapti sunkiai sustabdomi labiau prie akademinio krepšinio pratusioms europietėms.

Komandos lyderės vaidmens galima tikėtis ir iš sparčiai tobulėjančios Sandros Valužytės, maloniai nustebinusios gerbėjus savo žaidimu prieš mėnesį Lietuvos rinktinės gretose. S.Valužytė buvo viena iš pergalingo mūsų šalies rinktinės žaidimo kalvė. 15,7 pelnyto taško ir 5,5 atkovoto kamuolio – tokie atakuojančios gynėjos rodikliai turėtų kelti nerimą visoms varžovėms.

Irena Baranauskaitė stabiliu žaidimu kiekvieną sezoną įrodo, kad yra viena geriausių vidurio puolėjų Eurolygoje. Įspūdingų fizinių duomenų neturinti, bet taiklia ranka pasižyminti 196 cm. ūgio krepšininkė metimais iš tritaškio ir vidutinio nuotolio varys į neviltį ne vieną varžovę.

Nerimo komandos treneriams neturėtų kelti ir įžaidėjos pozicija. Prie gana stabiliai rungtyniaujančios Rimos Valentienės prisijungė čekų kilmės amerikietė Jen Derevjanik, įspūdingu staigumu, greičiu ir aštriais perdavimais spėjusi sužavėti LMKL rungtynių žiūrovus. R.Valentienė yra yra viena taikliausių metikių „Lietuvos telekomo“ ekipoje, todėl du skirtingus žaidimo stilius propaguojančios įžaidėjus gali tapti dar vienu vilniečių koziriu Eurolygos dvikovose.

Po 2 sezonų pertraukos į „Lietuvos telekomą“ grįžo Jolanta Vilutytė. 34 metų Europos čempionė turbūt netaps komandos vedle, bet jos patirtis ir meistriškumas svarbiais rungtynių momentais gali būti labai svarbus ekipai.

Stabilesnio žaidimo galima tikėtis iš Aušros Bimbaitės, neblogai rungtyniavusios Lietuvos rinktinės gretose. Didesnės paspirties laukiama ir iš pažangą padariusių Eglės Žigelytes bei Eglės Šulčiūtės, o taip pat iš „Lemminkainen“ ekipos perėjusios įžaidėjos Lauros Puplauskaitės.

Jau ketvirtus metus komandai vadovaus Lietuvos rinktinės treneris Algirdas Paulauskas, o trečius metus asistento kėdę užims Alfredas Vainauskas.

Viltys

Moterų Eurolygos sezoną „Lietuvos telekomas“ pasitinka su labai didelėmis viltimis ir ambicijomis. Jas tik sustiprino Lietuvos rinktinės, kurios pagrindą sudaro Vilniaus klubo krepšininkės, puikus pasirodymas atrankos turnyre.

Ar svajonės nesubliukš, bus galima stebėti jau nuo šio trečiadienio. Pirmosios varžovės – praėjusio sezono nugalėtojos Vanasjeno (Prancūzija) krepšininkės. Beje, šiemet elitinio moterų krepšinio turnyro kovas „Lietuvos ryto“ arenoje bus galima stebėti nemokamai. Visas namų rungtynes tiesiogiai transliuos Lietuvos televizijos antroji programa, o rungtynių vaizdo įrašą per LRT bus galima stebėti tos pačios dienos vakarą.

„Lietuvos telekomo“ apetitas užaugo labai didelis, bet prielaidų jį patenkinti – daug kaip niekada. Belieka tikėtis palankios Fortūnos.

Autorius: Simonas Bartkus

Paskelbta interneto svetainėje www.eurobasket.lt, 2004 m. lapkritį


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

Nėra komentarų

Leave a reply