Praėjus trims dienoms ….

   
     

Nuo Steve Jobso Keynote praėjo trys dienos. Reakcija į pristatytas iš principo tik dvi naujoves liejasi per kraštus.

– „Cisco” ketina paduoti į teismą „Apple” dėl prekės ženklo „iPhone” pasisavinimo. Nors vos paskelbus apie „iPhone”, ta pati „Cisco” paskelbė, jog prieš pat pristatymą susitarė su „Apple” dėl prekinio ženklo naudojimo.
– „atrandami” gaminiai, jau anksčiau sukurti ir labai panašūs į „iPhone”, vienas panašus dizainu, kitas viena ar kita galimybe;
– konkurentai purkštauja, jog „AppleTV” prikimšta niekam nereikalingų funkcijų.

Kas visa tai?

Manau, kad tokia audringa reakcija susiklosto dėl to, jog rinkos dalyviai yra priblokšti naujienų. „iPhone”, be abejo, nėra TOOKS revoliucingas gaminys – touchscreenas ne vakar išrasta technologija, skambinti be laidų jau galima keliasdešimt metų, 8 GB muzikos irgi atsirado ne šiandien. Nepaisant to – tai velniškai stiprus gaminys ir įeiti į prigrūstą („Nokia”, „Motorola”, „Ericsson”, „Palm” …) rinką to ir reikia. Steve Jobs nepuoselėja ambicijų užimti keliasdešimt procentų rinkos su „iPhone”, nes pats puikiai suvokia realijas.

Bet faktas – su tokiu gaminiu kaip „iPhone” – „Apple” tikrai gali užimti 1 procentą rinkos, kiek S.Jobs ir teigia ketinantis pasiekti. O 1 procentas yra 10 milijonų aparatų. Jei vieno kaina – 600 dolerių, tai suma sumarum yra 6 milijardai dolerių. Kažkas jų neteks. Jie pateks į „Apple” balansą. Ir tas 1 procentas kažkam „skaudės”.

Analogiška situacija ir „AppleTV” rinkoje. Kuomet netikėtai praėjusį rugsėjį S.Jobs anonsavo šį įrenginį, konkurentai suskubo kurti kopijas ir, reikia pripažinti, iki šio sausio ir pavijo tas galimybes, kurios buvo pristatytos rudenį. Bet – jie nežinojo, jog „AppleTV” galės ne tik vaizdą priimti, bet ir transliuoti, saugoti 40GB filmų, muzikos ir nuotraukų, su juo bus paprasta naršyti internete, skaityti el. paštą ir t.t. Ir visai tai už tuos pačius 299$. Be to, tai „Apple”, todėl pardavinėdamas tokį patį gaminį už 249$ nepakonkuruosi.

Mano prognozė: „iPhone” netaps revoliucija kaip „iPod” ar „Macintosh”. Bet sumaišties įneš daug. „AppleTV” tik sustiprins „Apple” įsiveržimą į kiekvieno (pirmiausia, amerikiečio) namus – šalia jau tūlam amerikiečiui įprastų „iPod” (80 proc. rinkos) ir „iTunes” parduotuvės tai bus dar vienas „addictive” gaminys.

Sumaišties bus daug – „AppleTV” jau parduodamas ir vasario pradžioje rinkos dalyviai pamatys skaičius, kas yra kas.

„iPhone” pasirodys tik vasarą, bet turbūt nė vienas konkurentas neabejoja, jog likus pusmečiui iki telefono pasirodymo prekyboje Steve Jobs antradienį neparodė visų galimybių. Kai kurios gal dar tik jo galvoje. Tik išvakarėse paaiškės tiksliai, kaip jis atrodys ir ką tiksliai jis galės.

Faktas – į kokią rinką „Apple” pasirįžta eiti, esamiems dalyviams reikia pradėti drebėti. Tiesa, kiekvienas gali pasiguosti, jog „Apple” turi ir ne vieną nepasiteisinusį gaminį. Bet paskutinis buvo gal 2000-aisiais.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

Nėra komentarų

Leave a reply