Yvanas Visagalis | Evan Almighty, 2007

   
     

2003 m. kino teatruose pasirodžiusi komedija „Briusas Visagalis“ pralinskmino vasariškai nusiteikusius žiūrovus ir sugebėjo apsisaugoti nuo kritikų strėlių. Jimas Carrey tame filme nebuvo toks juokingas kaip „Kaukėje“ ar „Eise Venturoje“, bet suvaidino Dievo vietininką žemėje puikiai ir sužavėjo labai labai gausų savo gerbėjų būrį visame pasaulyje.

Komedijų prodiuseris ir režisierius Tomas Shaydacas galėjo didžiuotis „Briusu Visagaliu“. 81 mln. JAV dolerių kainavusi juosta vien kino teatruose uždirbo 459 milijonus. Labai pasitikėdamas savo jėgomis ir tikėdamas „Briuso Visagalio“ tęsinio sėkme T.Shaydacas „Yvanui Visagaliui“ surinko ir išleido sunkiai įsivaizduojamus 175 mln. JAV dolerių. Tokiomis sumomis disponuoja tik specialiųjų efektų ir „fantasy“ žanro filmo kūrėjai, juolab, už „Yvaną Visagalį“ honorarų mokėti neteko Jimui Carrey ir Jennifer Aniston, kurie yra tikrai brangūs aktoriai.

Tomas Shaydacas ryžosi statyti komediją J.Carrey ir J.Aniston atsisakius pasirodyti tęsinyje. Pagrindiniu tęsinio herojumi tapo ir pirmoje dalyje pasirodęs TV žinių pranešėjas Yvanas, kuri vaidina komijas Steve Carrell\’as. Matyt, labai žavėdamasis serialu „Draugai“, T.Shaydacas bandė Yvano žmonos vaidmeniui prisikalbinti Lisa Kudrow, bet – lieka džiaugtis jog taip nenutiko. Sunkiai įsivaizduoju rūpestingos paauglių sūnų būrį vaidinančią „Fibi“, o etatinė kino ekrano mama Lauren Graham paskirtą vaidmenį atliko neblogai.

Jimo Carrey nebuvimas „Yvane Visagalyje“ iš filmo atėmė labai daug. Nors Steve Carrellas puikiai pasirodė juostoje „40-ties ir vis dar skaistus“ bei nekomerciniame „Mano mažoji mis“, Yvanas turėjo būti laisvesnis, emocingesnis, lankstesnis ir judresnis. Nebe taip gerai atrodo ir Morganas Freemanas, visiems netikėtai „Briuse Visagalyje“ suvaidinęs Dievą ir už tai gavęs keletą mažo kalibro apdovanojimų. „Yvane Visagalyje“ jis jau atrodo tik kaip profesionalas aktorius, sukandęs dantis darantis darbą, už kurį gaus eilinį milijoną.

Filmo siužetas – gana įdomus ir netikėtas. Kongresmenu išrinktą buvusį TV pranešėją aplanko Dievas ir įsako jam pastatyti Biblijoje aprašytą arką (laivą), kuriame galėtų nuo potvynio išsigelbėti gyvūnai. Stebėti sukamą istoriją ir laukti atsakymo kas bendro tarp Biblijos, valdžios vyrų vykdomos nešvarios politikos ir potvynio – išties įdomu. Reikalą gadina buki dialogai ir nuolat besikartojantys juokeliai „herojus nugriuvo“, „paukštis apdergė“ ir panašūs.

Kur buvo išleisti 175 mln. dolerių pasimato paskutinėmis filmo minutėmis. Minia gyvūnų, upė tękanti per Vašingtoną ir milžiniškas medinis laivas plaukiantis upe pareikalavo didelio kompiuterinių efektų kūrėjų darbo – vaizdelis neblogesnis nei „Dienoje po rytojaus“.

Šiai dienai „Yvanas Visagalis“ yra brangiausiai kainavusi visų laikų komedija. Bet – šiam filmui per 7 pirmąsias demonstravimo dienas JAV vos pavyko uždirbti 40 mln. JAV dolerių. Finansiškai šį filmą Vakarų kino teatruose neišvengiamai praris „Kietas riešutėlis 4“ ir „Transformeriai“, todėl T.Shaydaco įkalbėti investuotojai patirs finansinį krachą.

Trečiosios „Visagalio“ dalies turbūt nebus. T.Shaydacui imtis tęsinio vertėtų imtis nebent tik tuomet, jei Jimas Carrey sutiktų dar sykį įkūnyti Briusą.

Plačiau apie filmą Yvanas Visagalis | Evan Almighty, 2007 

Autorius: Simonas Bartkus. Paskelbta interneto svetainėje www.kinas.info, 2007 m. liepos mėn.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

Nėra komentarų

Leave a reply