kinas.info prognozuoja, jog 2007-aisiais Lietuvos kino rinka augs pusantro karto

   
     

Kino platintojų asociacijos duomenimis, per šešis pirmuosius 2007-ųjų metų mėnesius Lietuvos kino teatruose apsilankė 1,44 mln. žiūrovų – tai yra 41 proc. daugiau nei per analogišką laikotarpį 2006-aisiais.

Iš viso bendros kino rinkos pajamos šių metų sausio-liepos mėnesiais sudarė 15,55 mln. litų – 46 proc. daugiau negu pernai analogišku laikotarpiu. Populiariausi filmai pirmąjį pusmetį buvo „Šrekas Trečiasis” (112 tūkst. žiūrovų), „Pono Byno atostogos” (91,8 tūkst.), „Karibų piratai: pasaulio pakrašty” (74,8 tūkst.) ir lietuviškasis „Nuodėmės užkalbėjimas” (60,8 tūkst.).

2005-aisiais Lietuvos kino teatruose apsilankė 1,22 mln. lankytojų. 2006-aisiais – 2,4 mln. Vienas populiariausių interneto tinklalapių apie kiną www.kinas.info prognozuoja, jog 2007-aisiais kino rinkos pajamų ir žiūrovų skaičiaus augimas sieks 30 procentų. 2007-aisiais Lietuvoje veikiančiuose kino teatruose turėtų apsilankyti apie 3,2 mln. žiūrovų, o kino rinkos pajamos turėtų siekti 35 mln. litų.

Pasak „kinas.info” projekto vadovo Simono Bartkaus, Lietuvos kino rinka vystosi labai aukštu tempu: „Šiemetinis augimas trečdaliu galbūt neskamba įspūdingai, bet reikia atsižvelgti į tai, jog 2006-aisiais kino teatrų pajamos augo dvigubai. Todėl jei lygintume 2007-uosius su 2005-aisiais, kino rinkos dydis skiriasi daugiau nei 2,5 karto”.

2006-aisiais metais Lietuvos kino teatrų pajamos augo sparčiausiai Europoje. Kartu su rinkos augimu, didėja ir kino teatrų skaičius. 2005-aisiais ir 2006-aisiais atidaryti du dideli kino centrai Kaune ir Klaipėdoje, 2007 m. pavasarį Kauno „Akropolyje” buvo atidarytas 7 salių kino centras „Forum Cinemas”. Šiuo metu statomi du kino centrai Šiauliuose (prekybos centruose „Tilžė” ir „Akropolis”), bet jų operatoriai kol kas nežinomi. Antrasis pagal dydį kino teatrų tinklas „Cinamon” paskelbė, jog 2008-aisiais ketina įžengti į Vilnių, bet kol kas neviešina kino centro įsikūrimo vietos.

„Lietuvos kino teatrų rinkoje konkurencija labai maža, bet kino teatrai, drauge su DVD leidėjais ir nuomininkais laimi svarbią kovą su piratine produkcija. Vis dėl to, pagrindinė šios Dovydo ir Galijoto kovos persilaužimo priežastis – augant pajamoms ir moderėjant visuomenei bręsta savimonė, jog nelegalūs filmai – taip pat vagystė”, sako S.Bartkus.

Anot „kinas.info” kino rinkos analitikų, kartu su žiūrovų skaičiaus augimu, tobulėja ir kino platintojų darbas – beveik kas antro rodomo filmo premjeros data sutampa su juostos pasirodymu Vakarų pasaulyje. Antroje 2007-ųjų pusėje pasirodys „Haris Poteris ir Fenikso brolija”, „Simpsonų filmas”, „Piko valanda 3”, „Kodas L.O.B.I.A.I. 2”, „Pjūklas 4” ir kiti.

„kinas.info” prognozuoja, kad kino rinkos plėtra turėtų sulėtėti, bet 2008-aisiais turėtų siekti apie 30 procentų.

Apie www.kinas.info:
„kinas.info” – didžiausias ir vienas populiariausių kino informacijos tinklalapių Lietuvoje, savo veiklą pradėjęs 2004-aisiais. „kinas.info” rengia reportažus iš Venecijos, San Sebastijano, Kanų, Berlyno prestižinių kino festivalių, kasdien skelbia kino naujienas ir filmų recenzijas. „kinas.info” organizuoja vienintelius Lietuvoje kino apdovanojimus, dar vadinamus „lietuviškaisiais Oskarais”. Kiekvieną savaitę „kinas.info” kino rinkos analitikai rengia Lietuvos, JAV ir Europos kino rinkų apžvalgas.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

Nėra komentarų

Leave a reply