„One.lt” fenomenas. „Videogagos” irgi …

   
     

logone.gifNemažai daliai išprususių interneto vartotojų “Delfi” komentaruose ir kitose viešos nuomonės reiškimo vietose drąsiai netiki reitingas ir mėto pareiškimus, “o kas gi lankosi tame one”.

O lankosi. “Gemius Audience” teigia, jog tai yra akivaizdžiai antras interneto tinklapis Lietuvoje, atsiliekantis pagal mėnesio auditoriją tik nuo “Delfi”.

www.one.lt 2007 m. gegužės mėnesį pasiekė 62,34% Lietuvos interneto vartotojų. Šiame portale gegužę apsilankė 733 tūkst. interneto vartotojų (1 vieta – “Delfi” – 848 tūkst., 3 vieta – “Plius.lt” – 461 tūkst.).

Yra du svarbūs rodikliai, pagal kuriuos “One” yra akivaizdžiai pirmas Lietuvoje. Tai – vidutinis laikas, kurį praleidžia vienas lankytojas per mėnesį – 12 val. 15 minučių. Pagal šį rodiklį antroje vietoje esantį ieskok.lt, “One.lt” lenkia keturis kartus!

Pagal atverstus puslapius “One” taip pat yra akivaizdus lyderis – 728389069 (728 milijonai) puslapių per mėnesį. Antras yra “Delfi” su 87 milijonais.

Mano “One.lt” account’as yra sukurtas 2000 m. gruodžio 30 d. Tuo metu tokio tinklapio www.one.lt dar net nebuvo. Registravausi www.one.lv, ir kenčiau latvišką vartotojo sąsają, nes tuo metu “One” žavėjo nemokamais SMS. 2001 m. vasarą account’ai iš Lietuvos buvo perkelti į sukurtą www.one.lt.

Iš pradžių SMS buvo visai nemokami, tada limitas per dieną, tada 1 nemokamas SMS į sąskaitą už prisijungimą… Interneto vartotojų daugėjo, o reklamos internete daugėjo ne taip sparčiai, todėl toks servisas ilgai gyvuoti negalėjo.

Nepaisant to, “One” sugebėjo pritraukti šimtus tūkstančių nemokamo el. pašto vartotojų – nepaisant to, jog el. paštas buvo text-only, tik 5 MB talpos, skaitomas tik per WWW … www.one.lt įrodė, jog galimybės – tai ne viskas. Vadinčiau 2003-2004 – one’inio pašto dominavimo epochą pirmuoju “One” fenomenu. Paskui, aišku, atėjo “GMail’as” ir suvalgė viską.

Tuo pat metu kaip el. paštas, “One” bene pirmieji Lietuvoje užščiuopė telefonų melodijų, logotipų, paveikslėlių telefonams aukso gyslą. Piko metu, “One” turėjo gal 50 konkurentų, kurie visi turėjo iš ko valgyti, o, neoficialiai manoma, “one.lt” turėjo per 40% mobiliųjų pramogų rinkos.

Atėjo internetas ir “mandresni” telefonai, todėl mobiliųjų pramogų kreivė nuėjo žemyn. Ir – tada – dar vienas “One.lt” šuolis aukštyn. Pats didžiausias visų laikų šuolis.

Latvijoje socialinių tinklų pasaulyje dominavo “Frype.lv”, kuris tuo metu vadinosi “Draugiem.lv”. “Frype.lt” (tuo metu “Draugams.lt”) į Lietuvą ėjo keistais marketinginiais veiksmais (burdamas uždarą ratą “žvaigždįms”), kiti dalyviai buvo dar vangesni, o “One.lt” skiltis “Draugai” prarijo viską.

”One.lt” sprogo atidarius socialinį tinklą. Nuo 2006 m. vasaros iki 2007 m. vasaros “One.lt” lankomumas išaugo 70% ir jis bene labiausiai augantis interneto tinklalapis, nepaisant to, jog jis jau yra gigantas. Proveržiu gali lygintis nebent “Alfa.lt”, bet jis nuo mažo augo prie didesnio …

Kaip ir “One.lt” paštas, taip ir “One.lt” socialinis tinklas negali būti apkaltintas tobula “usability”, paslaugų ir galimybių gausa. Be to, beveik už kiekvienos skilties atskleidimą reikia SMS’u mokėti pinigėlius.Nepaisant to, “One.lt” lankosi _visi_. Susiformavusi jaunuomenė yra tokia, jog “aš privalau būi ten, kur yra visi” (nors iš tikrųjų – ir mes tokie buvom. Tik tada nebuvo “One.lt”, o ir internetas dar buvo ne toks).

”One.lt” pastoviai nesilanko tik 35% internautų.

Beje – socialiniai tinklai veikia One.lt ir One.lv, tuo tarpu One.ee vis dar veikia mobiliosios paslaugos – kalbama, kad Estijoje tas dalykas atsirado pirmas, ir ilgiausiai „veža”.

„One.lt” direktoriumi, beje, nelabai seniai pradėjo dirbti Aldas Kirvaitis, buvęs „Metasite Business Solutions” direktorius ir vienas iš šios kompanijos įkūrėjų ir akcininkų. Žinant, jog „metasite” garsėjo ne tik brangiais ir unikaliais sprendimais, bet, taip pat, yra turbūt vieninteliai tikri „usability” specialistai. Galbūt, „usability” pradės kvepėti ir „One.lt”. Nors – aš jau pradedu abejoti, jog žinau, ko reikia Lietuvos paaugliams.

„One.lt” valdanti bendrovė „Forticom” prieš kelis mėnesius atidarė video portalą, „youtube” kloną – videogaga.lt. Analogiškas veikia ir Latvijoje.

Peržiūrėjus „TNS Gallup” daromą „TNS Metrix” naujausią tyrimą, matome, jog tas portalas tikrai populiarus – nors dvigubai atsilieka, nuo One.lt ar Delfi.lt, bet lenkia lrytas.lt, skelbiu.lt, alfa.lt

Matau, jog ten įdiegtas „Gemius Audience”, todėl, tikėkimės, greitai jis atsiras tos kompanijos skelbiamuose reitinguose ir bus galima įvertinti „Videogagos” sėkmę. Atsižvelgiant į „TNS Metrix” duomenis, tikėtina, jog turėsime naują ketvirtosios vietos savininką ir populiariausių Lietuvos puslapių dešimtuke „Videogaga.lt” turėtų įsitaisyti tarp „Autoplius” (tfu, „Plius.lt”) ir „Zebra”.

Beje, jeigu jau paminėjau „Zebra” „Zebra video” yra beviltiškai nevykęs jų projektas. Nors, kaip matom iš „Videogaga” lankomumo – tokių dalykų Lietuviams reikia. Velniop, tą „youtube„…

Apskritai, pati „Zebra” darosi visiška nevykėlė ir „sėkmingai stabiliai” krenta žemyn lankomumo grafike. Ar tik neištiks dar vienas „Omni.lt/Balsas.lt” likimas? Apie tai – atskirai ….


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

5 komentarai

  1. inverstuotojas.eu - 2007 08 8, 18:52

    Idomiai cia Kirvaitis suvaiksciojo…
    one.lt yra(gal jau pasikeite?) lyderis nr1 mobiliu pramogu versle, bet priziuri gerai ir kitus kampus.

  2. aldask - 2007 09 9, 16:35

    Labas,

    Netyčia aptikau šitą įdomų postą. Patikslinsiu keletą detalių:

    1. Gemius bendrovės audience.lt rankinge one.lt yra antras, nes Gemius išfiltruoja visus iš užsienio besijungiančius vartotojus (taigi atkrenta Didžioji Britanija ir Airija), bei neskaičiuoja jaunesnių kaip 14 metų amžiaus vartotojų. Tai paaiškina, kodėl TNS Gallup weekly reach matuojančiame TNS Metrix reitinge one.lt yra pirmoje vietoje, o Gemius tyrimuose – antroje vietoje pagal pasiekiamos auditorijos apimtį.

    2. Nemokamas one.lt paštas, nepaisant visų savo trūkumų, kurie poste teisingai išvardinti, išlieka populiariausiu Lietuvoje (nors tiesa, kad atotrūkis nuo gmail mažėja). Tiesą sakant, tai ir mane patį stebina.

    3. one.ee faktiškai nefunkcionuoja – t.y. ONE portalas Estijoje veikia, tačiau jau kelerius metus nėra vystomas. ONE grupė, kuriai priklauso Lietuvoje one.lt ir videogaga.lt plėtojanti ir administruojanti bendrovė Forticom, visą dėmesį skiria portalams Lietuvoje ir Latvijoje, bei labai sparčiai Rusijoje augančiam odnoklassniki.ru monstrui.

    Linkėjimai,
    Aldas

  3. Kitas Kirvaitis - 2007 10 24, 21:08

    Sveikinu tapus mano dukters megstamiausio portalo direktoriumi :-) Koks mazas tas musu miestelis…

  4. trecias kirvaitis - 2007 10 24, 23:30

    vis dar nesuprantu kodel tas one.lt toks populiarus, net mano kursiokai (!) juo naudojasi :D

  5. Jule - 2008 02 24, 14:20

    Eee!Gal zinot kur galima siust y one.lt nemokamas sms kad butu be +3706?

Leave a reply