„Bitė”: Jei aš galiu, gali ir tu

   
     

Kad „Bitės” laukia prekės ženklo „refresh’as”, pirmą kartą teko išgirsti dar praėjusių metų viduryje. Internetiniame pasaulyje nemažai sklandė teorijų, jog „Bitė” virs „Vodafone” – galbūt, taip ir bus. Pokyčių varikliu laikomas naujo „Bitės” marketingo vadovo – kanadiečio Gary McGuire paskyrimas.

Pokyčių „Bitėje” įvyko – buvo atsisakyta reklamos agentūros „McCann Erickson Astos Dizainas” paslaugų, o „DDB Vilnius” netapo vienintele „Bitę” aptarnaujančia reklamos agentūra – kalbama, jog strateginius „Bitės” prekės ženklo manevrus vykdo Londone įsikūrusi reklamos agentūra. Kol kas neteko girdėti, jog lietuviška kompanija dirbtų su ne Lietuvoje įsikūrusia reklamos agentūra (čia ne tas atvejis, kuomet tarptautinių korporacijų reklama tik adaptuojama).

Būtent ši nelietuviška reklamos agentūra yra ir (jau tikrai aišku) paskutinės „teaser’inės” reklamos kampanijos „Aš galiu. O tu?” autorė.

Teko būti Moksleivių parlamento nariu, kuomet Lietuvos moksleivių parlamentas buvo socialinės moksleiviams skirtos akcijos „Aš galiu” partneris. Projektą „Aš galiu” įgyvendino Pilietinių iniciatyvų centras ir jis truko ketverius metus nuo 2000 m. Be abejo, to projekto ir jį lydėjusių outdoor’ų neprisimenai nei Gary McGuire, nei Londone įsikūrusi reklamos agentūra. Bet prisimenu ne vienas aš: nuo blogosferos iki „rimtosios” (he, he) žiniasklaidos.

Tai buvo siauras moksleivių auditorijai skirtas projektas, bet jo viešinimas buvo gan ryškus, todėl šį logotipą turėtų prisiminti ne tik jaunuomenė:

as_galiu.gif

Projekto interneto adresas lygiai toks pat, kaip ir „Bitės” „teaserio” kampanijos. Nežinau, ar tiesiog „expirino” domaino adreso nuosavybės galiojimas, ar projekto „Aš galiu” autoriai domainą pardavė – „Vilniaus dienai” Pilietinių iniciatyvų centro direktorius Girvydas Duoblys teigia, jog kontaktų su „Bite” iki šiol neturėjo.

Ieškant giliau – dar įdomiau. Pasirodo, Valstybinių patentų biuro duomenų bazėje užregistruota, jog „Aš galiu” yra registruotas prekės ženklas su šūkiu, logotipais ir kt., beigi, jog patentas galioja iki 2010 metų. Aukščiau įdėtas prekės ženklas „Aš galiu” priklauso UAB „Philip Morris Lietuva” („Marlboro”, „L&M”, „Parliament” ir kitų žinomų cigarečių gamintojas). Spėju, ši kompanija buvo viena iš pagrindinių „Aš galiu” projekto rėmėjų – žalingų įpročių prevencija buvo vienas iš projekto tikslų, todėl šios kompanijos vardu buvo registruojami ir prekės ženklai.

Pirmadienį „Bitė” jau sukvietė visus į Šiuolaikinio meno centrą, kuriame pirmadienį įvyks spaudos konferencija, kurios metu bus pristatytas atnaujintas „Bitės” prekės ženklas. Daugelis media priemonių jau gavo media agentūrų užsakymus pirmadienį pradėti „Bitės” įvaizdinę reklaminę kampaniją.

Panaršius po valstybinio patentų biuro prekės ženklų duomenų bazę, galima atrasti ir būsimą „Bitės” šūkį: „Jei aš galiu, gali ir tu”. Paraišką įteisinti šį prekės ženklą UAB „Bitė Lietuva” vardu padavė advokatų kontora „Smaliukas ir partneriai” 2007 m. gruodžio 22 dieną. Apie prekės ženklo nuosavybės įsigaliojimą kol kas nepažįmima. Ar Valstybinis patentų biuras įteisins šio prekės ženklo nuosavybę? Mano nuomone, jis per daug panašus į jau apkalbėtą „Aš galiu”.

Kitas ženklas, kurį tą pačią dieną užregistravo „Bitė” – „Į gerą. Bitė”.

Ar „tyzerinė” kampanija „Bitei” pavyko? Jeigu vertinti tik pagal tai, kiek ji buvo pastebėta, ir kiek apie ją kalbėti – tada taip. Bet aš ją vertinu neigiamai – tiek dėl didžiulio „nupopsinimo”, tiek dėl ryšių su buvusia socialine kampanija, tiek dėl bendrosios stilistikos – įdomu, ar „Bitės” prekės ženklas irgi bus toks.

Mano subjektyviu įvertinimu „Bitės” „tyzerio” kampanijos „media” išlaidos gali siekti kokius 300 tūkst. litų – visas „brand renewing’as” atsieis, matyt, kelis milijonus. Gal ir „Į gerą”.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

4 komentarai

  1. O kada ŠMC pristatymas?

  2. Draugishkas - 2008 02 10, 20:16

    10 ryto

  3. Jem - 2008 02 16, 23:49

    Nu cia tai geras

  4. Galintis - 2008 07 22, 12:12

    Teaseriai, brandas, refresh’ai.. Ech kokia gi graži ta mūsų kalba.. RESPECT ;]

Leave a reply