Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk! | You Don`t Mess with the Zohan, 2008

   
     

Adamas Sandleris – labai savotiškas aktorius. Neturėdamas jokių specifinių fizinių duomenų, produktyvus aktorius per savo jau beveik du deimtmečius trunkančią karjerą „užsidirbo” vieno populiariausių ir geriausiai apmokamų komikų vardą. Jau tapęs Holivudo žvaigžde, aktorius emėsi ir prodiusavimo bei scenarijų rašymo. Naujausioje komedijoje „Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk!” Adamas Sandleris ne tik sukūrė pagrindinį vaidmenį, bet ir buvo pagrindinis prodiuseris bei vienas iš scenarijaus bendraautorių.

Lietuvos žiūrovų požiūris į šį komiką taip pat savotiškas. Geriausiai už Atlanto sutikti filmai „Ponas Dydsas”, „Kietas tėtušis”, „Psicho terapija” ir kiti Lietuvos žiūrovų buvo sutikti abejingai. Bet Adamo Sandlerio žvaigždė Lietuvoje augo pavėluotai ir sėkmės piką šis aktorius išgyvena dabar – „Klik! Arba gyvenimas pagreitintai”, „O dabar jus skelbiu Čaku ir Lariu” mūsų kino teatruose uždirbo šimtus tūkstančius litų. Ypatingos sėkmės sulaukė ir naujausias „Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk!” – per pirmas tris demonstravimo dienas juosta surinko lygiai 100 tūkstančių litų, nors jautė tokių filmų kaip „Wall-E”, „Mamma Mia” ir „Hankokas” konkurenciją.

Įdomus ir Lietuvos kino platintojų požiūris į filmus su Adamu Sandleriu – tokios pat vidutiniškos komedijos su šiuo aktoriumu kaip „Ispangliška”, „Ilgiausias Jardas” ir „Reign Over Me” mūsų kino teatruose taip ir nebuvo parodytas. Galbūt platintojai supranta, jog negalima leisti žiūrovams persisotinti A. Sandleriu – visgi, jis ne Jimas Carrey, ne Rowanas Atkinsonas ir ne Rolandas Kazlas, kad į jo vaidybą būtų galima žiūrėti ir žiūrėti.

Grįžkime prie filmo. Komedija „Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk!” pasakoja istoriją apie superherojaus galių turintį slaptąjį žydų superagentą, kuriam vieną dieną tiesiog pabosta būti tokiu ir jis pabėga į svajonių šalį JAV ir siekia savo svajonės – tapti pripažinti kirpėju. Senjoriško amžiaus klientes „superagentas” pamalonina ne tik gebėjimu daryti šukuosenas, bet ir savo neprilygstamu seksualumu.

Šioje komedijoje susilieja viskas – absurdas, fantastika, vulgarumas, politika, seksualumas … Kryptis, kuria eina filmas, taip ir lieka neaišku. Tarsi viso to kratinio dar būtų negana, netikėtai į scenarijų dar įgrūdama parodijos linija, kurioje vienas iš herojų ruošiasi kovai kaip Rokis, o pats agentas Zohanas pradeda rodyti triuką „Adamsų šeimynėlės” motyvais.

Įdomiausia filme tampa politinė siužeto linija, kurioje drąsiai ir atvirai tyčiojamasi iš JAV imigrantų, painiojamos politinės vertybės, komiškai žvelgiama į terorizmo grėsmę, Palestinos ir Izraelio konfliktą. Nors juostoje nemažai faktų iškraipyta ir labai sutirštinta, bet tik jie ir geba filme šiek tiek nustebinti – ne visi sąmoju, kiti tiesiog drąsa atvirai tyčiotis. Vienas iš scenaristų Robertas Smigelis pripažino, jog scenarijus buvo parašytas 2000-ųjų pradžioje, bet filmo kūrimas buvo atidėtas vengiant teroristinės tematikos po rugsėjo 11-osios įvykių.

Adamas Sandleris į filmą šalia savęs sugebėjo surinkti nemažą žvaigždyną. Pagrindinį superagento priešą Fantomą vaidinas Johnas Turturro, kitą žydą Salimą įkūnija Robas Schneideris. Komedijos kratinys neapsieina ir be romantinės linijos, kuriai reikalinga moteris. Šį personažą, palestinietę Dalią vaidina rytietiškų bruožų kanadietė Emmanuelle Chriqui, matyta „Lemtingame posūkyje” arba „100 merginų”.

Jeigu reikėtų filmą „Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk!” apibūdinti vienu žodžiu, tai tinkamiausias būtų – „kvailas”. Kvailas visomis prasmėmis – kvailas scenarijus, kvaili herojai, kvailos scenos ir kvaili siužėto posūkiai. Kvailas, bet vietomis nustebinantis.

Plačiau apie filmą – Su kirpėju Zohanu geriau nejuokauk! | You Don`t Mess with the Zohan, 2008


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

8 komentarai

  1. Bukoptimistas - 2008 07 22, 14:37

    na gal su paskutine pastraipa persūdei, bet šiaip labai šaunus filmo aprašas! Bravo!

    ir pats filmas labai patiko. toks easy :>

  2. […] Pastaruoju metu pradėjau dažniau filmus žiūrėti kine, o ne namie. Tiesa namie žiūriu tuos, kurių nepažiūriu kine (juk neprivaikščiosi). Vakar žiūrėjau Wanted, savaitgalį – Wall-E. Bet filmų išsamiai aprašyti tikrai nesugebėčiau. Simonas Bartkus sugeba aprašyti kvailą, bet vietomis nustebinantį filmą. […]

  3. Eimantas - 2008 07 22, 19:26

    O ar nors vienas vertas dėmesio filmas su juo yra? Kiek teko matyt, visi totalus mėšlas. Labai geras lakmusas filmui, į kurį neverta eit – Sandlerio pavardė..

  4. Vytautas - 2008 07 22, 21:09

    Galvojau tik šiaip pastabą parašyti, bet panašu, kad čia tuo pačiu ir Eimantui galės būti atsakymas. Filmas Reign over me yra visai ne komedija, o drama apie vyrišką draugystę ir netektį. Nieko ypatingo ten nėra, bet pažiūrėti tikrai galima. IMDB jis yra surinkęs, man rodos, apie 8 balus, o tai visai neblogas rezultatas. Ir Sandleris ten vaizdo visai negadina. Gana keista buvo jį matyti ne komiškame vaidmenyje (nors daugumos komiškų kaip ir nesu matęs, nes sunkoka jo filmus ištempti iki galo, tikrai dažnai kvailoki būna).

  5. Eimantas - 2008 07 22, 21:23

    Vytautui: ačiū, reikės pasižiūrėt.

  6. […] Ir šiandien gan nemažai pranešimų apie kiną. Galima paskaityti ne tik, kad apie tris labai gerus filmus, bet ir apie kirpėją Zohaną… […]

  7. Robertyte@ - 2009 01 12, 18:39

    Jega jega jokinga bet jega

  8. Robertyte@ - 2009 01 12, 18:40

    :) :)

Leave a reply