Permainos, permainėlės „Lietuvos ryto” žiniasklaidos koncerne ir ne tik

   
     

Permainos, permainėlės … Laikraščiuose, žurnaluose, televizijoje permainų šiuo metu yra daug kaip niekada. Praėjusią savaitę netikėtai buvo nutraukta bulvarinio laikraščio „L.T.” leidyba – dar tą pačią savaitę pardavimų skyriaus mergaitės rimtu veidu pasakojo apie planus tapti „dar rimtesniais”, o media agentūros priiminėjo užsakymus maketams.

„L.T.” laikraščio netektis iš Lietuvos žiniasklaidos bendrai atims nedaug – buvo laikraštis, dabar vienu mažiau. Bet neišvengiamai visoje rinkoje nepastovumo šmėkla kaip niekada tapo ryški. Manoma, kad tuoj iš eterio dings „Lietuvos ryto” valdomi žurnalai „MM” ir „Kompiuterija”.

„MM” žurnalo tai, ko gero, nepasiges niekas, net media planuotojai. Per savo trumpą gyvenimą šis žurnalas viskas ką davė – tai mini skandalėlį su nuoga nacionalinės televizijos laidų vedėja, kuri vos vos neteko dėl to darbo, bet dar iki šio žurnalo mirties vistiek tapo bedarbe.

Tuo tarpu žurnalo „Kompiuterija” kažkiek gaila. Ne visada profesionalus, ne visada tikslus, bet šis žurnalas buvo šioks toks popierinis internetizavimosi eros šauklys Lietuvoje – bet jis ir liko tik „žurnalas 1.0”. Jo versijos ilgai nebuvo atnaujinimas. „Kompiuterija” Lietuvos web rinkos vystymuisi davė ir Lietuvos WWW puslapių čempionatų seriją – pripažinkit, pirmieji interneto tinklalapių kūrėjai – iki kokio šešto čempionato tapti laureatu buvo tikra garbė. Turiu ir aš porą diplomų iš šių čempionatų.

Žurnalas „Kompiuterija” buvo Bronislovo Burgio asmeninis džiaugsmas. Žurnalo reklamos pardavimo skyriaus vadove pastaraisiais metais dirbo Burgio „vienintelė žmona Albina”. Ko gero, visi tinklalapių kūrėjai prisimena, Burgio savotišką charizmą ir ilgaminučius išvedžiojimus WWW čempionatų uždarymo metu. Deja, B.Burgis nepastebėjo WWW čempionatų projekto gyvavimo ciklo kreivės ir uždarė „web 1.0” tinklalapių čempionatą kokiais penkeriais metais per vėlai.

„Kompiuterijos” gyvavimo ciklo kreivę atidžiai stebi akcininkai – „Lietuvos rytas”, kurio lizdelyje įsikūrė B.Burgis, o jiems žurnalas turi mažai nostalgijos – tai viso labo pinigai. O Burgis be darbo neliks – vaikys rūkančius iš savo vadovaujamos gimnazijos.

Tuo tarpu griausmingai pristatytas „Lietuvos ryto TV” programų tinklelis gyvavo tik nepilnas keturias savaites – šiandien buvo pranešta apie „naują žiemos sezoną”. Naujas televizijos kanalas savo pirminėje strategijoje stengėsi užimti „nišinę” poziciją – autorinės, stipriausios laidos buvo sudėliotos į vėlyvą vakarą (nuo 22 val.), kuomet didieji kanalai jau imasi užbaiginėti programą TV serialais. Tuo tarpu piko laikas buvo užpildytas pigiomis programomis.

Nuo lapkričio „Lietuvos ryto TV” tinklelis keičiasi iš esmės – pagrindiniai koziriai metami prieš didžiųjų televizijų kozirius. „Žurnalisto tyrimas”, „TV forumas”, Lavastės šou, „Super L.T.” ir „Gyvai” bus rodomi 19-21 val. Televizijos tinklelio išskirtinumu lieka valandos trukmės žinių laida „Reporteris” nuo 21 val. ir trumpos žinios kas valandą.

Šis „Lietuvos ryto TV” sprendimas apnuogina tokią tiesą – nuotrupos nuo piko meto „atlikusių” žiūrovų yra vertingesnės nei geri reitingai mažiau žiūrimu laiku. Kovodami tiesiogiai maži kanalai po mažą kasnelį vis nukanda nuo didžiųjų kanalų pyrago.

LNK tuo tarpu bando savo jėgomis kapstytis iš vis didėjančio atslikimo nuo pagrindinės konkurentės TV3. Geras ženklas LNK – „Nekviesta meilė” susigražino reitingus ir vis žemyn stumia tuo pačiu metu rodomą serialą „Broliai”. Ši pergalė pusvalandžio trukmės mūšyje gali padėti LNK pasiekti daugiau nei pranašumas pusvalandžio atkarpoje – vis labiau vienodėjant vakaro laidoms, LNK turės šansą išlaikyti „tinginičius persijungti kanalą”, o svyruojančius galės labiau pripumpuoti anonsų.

Paskutiniame „TV Antenos” numeryje Žygintas Pečiulis pastebi, jog viena iš pagrindinių LNK nesėkmės priežasčių gali būti akivaizdūs pralaimėjimai ne tokiose svarbiose laiko zonose – LNK pralaimi TV3 televizijai vaikų auditorijoje, taip pat pavakario laiko zonoje. Dėl šios priežasties žiūrovai TV3 kanale pasilieka ir pavakario žinioms ir po jų sekančioms laidoms. Tuo tarpu, persilaužimas „Nekviestos meilės” dėka 19.15 val. gali būti lemiamas reitingų persiskirstymui.

Pirmąjį numerį Lietuvoje išleido „Playboy”. Žurnalas silpnokas, įvadinė kompanija taip pat silpnoka … „Playboy” pardavimų principai turėtų būti panašūs į MTV – parduodami ne reitingo procentai, o brand’as, tiksliau, tavo brand’o prisišliejimas prie MTV (ar „Playboy”). MTV bent padarė galingą įvadą ir tik nutraukusi aktyvią savireklamą galutinai sunyko reitingų lentelėse. Tuo tarpu „Playboy” savireklama – tai tik baltai pilki „outdoor’ai” ir „Playboy” merginos paieška „Delfyje” ir „M-1” … Kažkaip nekvepia nei Hughu Hefneriu, nei Marilyn Monroe, nei tikru „Playboy” …


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

7 komentarai

  1. Rokas Arbušis - 2008 10 28, 10:37

    tox pikc komentars
    na,bet pasitaiko :)

  2. Aurelijus - 2008 10 28, 15:51

    Man irgi labai patiko. Gal ne tiek piktas, kiek teisingas. :-) Kuo toliau tuo labiau veža šis tinklaštis. Ačiū

  3. […] tinklaraštininkų kolektyvo nuomonė kažkodėl labai panaši – Artūras, Simonas, […]

  4. Corot - 2008 11 3, 00:32

    Simonai, netikslus esate. Z. Peciulis rugsejo duomenimis remesi savo Antenoje. Koks dar atotrukis nuo tv3? Paziurim spalio prime time skale – lnk vienvaldis lyderis pirmadieniais – sestadieniais ziurimiausiu laiku. Beje, gal kas zinot, kazi kodel, skaiciau kazkur, iseina is tv3 renata kersiene, atstove rsv?

  5. Eugenijus - 2008 11 11, 11:29

    Kiek teko bendrauti su Kompiuterijos Burgiu, tai tas pasirodė visiškai neišauklėtu ir išvadino „pusgalviu”, stebiuosi kaip tokie žmonės gali dirbti mokslo įstaigų vadovais.

  6. Kai Kinds - 2012 09 4, 14:04

    I will right away snatch your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

  7. Chadwick Osucha - 2013 02 2, 16:30

    It’s good that I found a page like this. This is everything what I was looking in the Internet! That website made available notes, what are very interesting for me. I will recommend this website to my relatives!

Leave a reply