„Ozas” bandys išsisukti be „Aprangos” ir be lietuviškų prekybos centrų

   
     

Praėjus porai savaičių po prekybos centro „Panorama” atidarymo, paslapties šydą nuo statybų Ozo gatvėje nuėme investuotojai į „Ozo” prekybos centrą. Jau daugiau nei metus vyksta statybos šalia „Vichy” pramogų parko ir „Siemens” arenos, bet apie prekybos centro koncepciją ir „tempiančius” nuomininkus kalbų nebuvo.

Atėjus stagnacijai, net spėjo pasigirsti kalbų, jog prekybos centro statybos gali būti išaldytos – rasti nuomininkų tokiu laiku gali būti sunkoka. Bet – pilnai išnuomotas prekybos centras „Panorama” parodė, jog įmanoma rasti nuomininkų. Bankams užsukus paskolų kranelį, o mažmeninės prekybos centrams piešiant nekokią perspektyvą, sutartys su nuomininkais yra pagrindinis variklis leidžiantis garantuoti statybų finansavimą – bankams tikrai nebepakanka statomų prekybos centro sienų kaip užstato.

Pasigirdusios žinios iš projekto vystytojo lūpų – įdomios. Paskelbta, jog 2009 m. pavasarį planuojamame atidaryti prekybos centre jau yra išnuomota 90% ploto. Jeigu tai teisybė  – tikrai džiuginantis rezultatas. Bet tai gali būti savotiškas viešųjų ryšių triukas, siekiant paraginti dvejojančius ir nuraminti investuotojus.

Įdomybės ir nuomininkų sąraše. Pirmiausia, tarp nuomininkų nebus nei „Maximos”, nei „Rimi”, nei „IKI”, nei „Norfos”. Maisto ir plataus vartojimo prekių (o jis būna vienas iš traukos centrų ir „traffic builder) vietą užims dar nematytas suomių prekybos centras „Prisma”. „Oze” įsikurs pirmasis „Prisma” prekybos centras Lietuvoje, o „Prisma” skelbia jau radusi antrą vietą Vilniuje – 2010 m. pavasarį „Prisma” turėtų įsikurti „Olinda” prekybos centre Pašilaičių mikrorajone.

Ar „Prisma” yra pajėgus įeiti į tikrai pripildytą ir konkurencingą mažmeninių tinklų rinką? Jiems bus labai sunku – klausimas, ar jie yra pajėgūs. „Prisma” šiuo metu valdo penkis prekybos centrus Taline, o vieną yra atidariusi „Domina” prekybos centre Rygoje. Reikia suprasti, kad turint vos kelis prekybos centrus šalyje, operavimo kaštai bus konkunrencingi su išplėstų tinklų. Derėtis su tiekėjais taip pat bus labai sunku – daugelis FMCG prekių ženklų yra „monopolizuoti”.

Projekto operatorius pranešė, jog prekybos centras nėra sudarės nė vienos sutarties su „Aprangos” ir „Baltika” grupėmis dėl jų valdomų prekės ženklų parduotuvių. „Aprangai” priklauso „Zara”, „Bershka”, „Stradivarius”, „MEXX”, „City”, „Mango”, „Pull And Bear”, „Energy”, „Tom Tailor” ir dar krūva kitų. „Baltika” grupei priklauso „Monton”, „Baltman”, „Ivo Nikkolo” ir „Mosaic”.

Iš didesnių prekybos centrų, kuriuose Vilniuje nėra „Aprangos” grupės įmonių, žinau tris – „Flagman”, VCUP ir „Gedimino 9”. Pirmieji du savo plotus buvo priversti užkamšyti bet kuo, o trečiasis ir dabar stovi pustuštis. Šitoje vietoje vėl bus sunku.

„Tempiančiu” drabužių prekybos centru turėtų tapti dar vienas naujokas Lietuvos rinkoje – vokiečių „Peek & Cloppenburg”. Nesu nei buvęs nei pirkęs šio ženklo parduotuvėse, bet tai, atrodo, yra didelis drabužių mažmeninės prekybos tinklas, parduodantis įvairių prekės ženklų drabužius žemomesnėmis kainomis. Jis planuoja užimti 4 tūkst. kvadartinių metrų plotą – tikrai daug, kaip drabužių parduotuvei. Prekybos centras yra įsitvirtinęs vidurio Europoje, o į Baltijos šalis yra įžengęs su viena parduotuve Rygoje.

Savo ruožtu prekybos centro vystytojai pranešė, jog „Oze” bus „New Yorker”, „Douglas”, „Esprit”, „Sepala”, „Reserved”, „United Colors of Benetton”. Operatorių „spykeriai” traukos tašku dar vadina buitinės technikos parduotuvę „Topo Centras”.

Prekybos centre taip pat įsikurs kino centras „Forum Cinemas” – apie tai jau rašiau balandį. Kino centre bus 7 kino salės – mažesnis už to paties operatoriaus centrus „Akropolis” ir „Vingis”, analogiško dydžio kaip „Forum Cinemas Kaune”. Tai bus trečias „Forum Cinemas” kino centras Vilniuje – be to, jis įsikurs už kelių šimtų metrų nuo „Forum Cinemas Akropolis”. Nemanau, kad tik vieno operatoriaus Vilniuje buvimas įtakoja bilietų kainų lygį, tačiau įtakoja repertuarą – pastaruoju metu kai kurie kino filmai nerodomi „Forum Cinemas”, o rodomi tik kituose kino teatruose, todėl kitų operatorių nebuvimas Vilniuje atima žiūrovui galimybę pamatyti keletą filmų.

Išvados? Džiugu, kad „Ozas” į Lietuvą atves naujienų. Bet, asmeniškai turiu abejonių, ar „Prisma” ir „Peek&Cloppenburg” bus pakankamai stiprios traukos viršūnės. Prie „tempiančių” prekybos centrų paprastai šliejasi ir kitos parduotuvės. Paskelbtas nuomininkų sąrašas ir vedančiųjų parduotuvių pavadinimai nurodo, kad tai turėtų būti prekybos centras, orientuotas į žemesnį-vidutinį pirkėją. Iš principo, prekybos centro koncepcija turėtų būti panaši kaip „Akropolio”, tačiau, atrodo, persidengiančių nuomininkų šiuose dviejuose vienas nuo kito per puskilometrį nutolusiuose prekybos centruose nebus daug. „Forum Cinemas”, „Douglas”, „Esprit”, „United Colors of Beneton” – vos keli šiandien žinomi vardai, kurie bus tiek „Akropolyje”, tiek „Oze”.

Sėkmės, bet kokiu atveju. Įvairovė yra penkis kartus geriau už stagnaciją.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

17 komentarai

  1. Justas - 2008 11 19, 17:06

    Aš buvau girdėjęs gandų, kad ne „Forum Cinemas” o Cinamon turėtų ateiti į Ozą. Na tikriausiai pasikeitė planai.

  2. Artūras_Salda - 2008 11 19, 17:59

    Teko apsipirkinėti „Peek&Cloppenburg” parduotuvėje Dusseldorfe. Pati parduotuvė pasirodė superinė, ypač vyrams – visko gali rasti vienoje vietoje, yra kur prisėsti :) Savo koncepcija ta parduotuvė iš Lietuvoje matytų parduotuvių priminė tik CITY, esantį Gedimino prospekte. Tik, aišku, dydžiai nesulyginami. Dusseldorfe „P&C” asortimentas buvo įspūdingas, nutaikytas į aukštas pajamas gaunančius asmenis: Armani, Hugo Boss, Burberry, CK, Gant, Joop!, Lacoste, Paul&Shark, Zegna ir pan. Trumpiau tariant – paimkime „Dviejų brolių” asortimentą ir pateikime juos taip, lyg tai būtų „Apranga” ir gausite kažką panašaus į „P&C”.

    Pritariu Simonui – nemanau, kad lietuviai jau priaugo prie tokių drabužių pirkimo. Nebent P&C supaprastins savo asortimentą, bet tada tai jau nebus P&C.

  3. Aretas - 2008 11 19, 19:31

    idomu, kodėl nebekalbama apie H&M, nes tokie gandai jau seniai buvo. ar gal tiesiog pasiliekama kozirinė korta ateičiai.

    Na o tie „traukos objektai” visiškai netraukia – kas ta Prisma?, ar topo centras pagaliau parodys ką nors naujo?, P&C daugumai nežinomas. Į Panoramą mane traukia Rimi:), o čia niekas kol kas netraukia.

  4. Auris - 2008 11 20, 00:51

    Man irgi teko Peek&Cloppenburg buti Berlyne. Neblogai. Prizma nežinau. Bet gal tai geriau nei tai kas yra maisto pardAvimo rinkoje? FORUM CINEMAS labai blogai, monopolis bus jų arba tiksliau jau yra. Akropolio United Colors of Beneton žiauriai prastas, galgi Oze bus normalus? Taiu tokie mano nerišlus pamąstymai :-)

  5. Vytautas - 2008 11 20, 11:24

    Vakar buvau PC „Mandarinas” ir už mano akių užkliuvo kokios 4 tuščios prekybos vietos (uždengtos plėvele). Prieš mėnesį to lygtai nebuvo, nebent nepastebėjau. Galima daryti tris išvadas: 1. Nuomininkai nebegali išsilaikyti/per brangi nuoma/niekas neperka/rado pigiau; 2. Visi vienu metu nusprendė pakeisti parduotuvės dizainą; 3. Aš velniškai nepastabus. Dėl paskutinių dviejų punktų drįsčiau abejoti.
    Gal PC „Mandarinas” ir nėra PC grandas (ne tas pats tikslinis klientas kaip Akropolis ar Ozas), bet išvadas šiokias tokias galima daryti.

  6. Vytautas-NT - 2008 11 20, 12:01

    Kas link Forum Cinemas, tai aš manau, kad čia turėtų įsikišti konkurencijos tarnyba ir uždrausti jiems sudaryti nuomos sutartį. Užtenka tų monopolijų Vilniuj. Man tai keista, kad „Panoramoj” kinoteatro nepadarė.

  7. sarunas - 2008 11 20, 14:12

    tai cinamonas vis zadejo ir zadejo kad ateis. bet matyt neateis nes nebeliko kur eit.

  8. Simonas Bartkus - 2008 11 20, 14:16

    Na, „Forum Cinemas” nekaltas, kad niekas kitas nenori ateiti į kino teatrų operatorių rinką. Nemanau, kad „Ozas” turėtų proteguoti vieną ar kitą operatorių – kas pasiūlė geresnes sąlygas, su tuo ir sudarė sutartį. Bet kokiu atveju „Cinamon” ar bet kokiam kitam operatoriui nėra bėda kitur vietą susirasti – jeigu tik nori to.

  9. Vytautas-NT - 2008 11 20, 15:08

    Šiaip tai Konkurencijos tarnyba turėjo uždraust „Forum Cinemas” nuomą Akropoly. Neuždraudė. Dabar gali vėl pamėgint. Tai, ką jie daro, akivazdus konkurencijos teisės pažeidimas.
    Ir čia jau operatorius nieko padaryt negalės. Arba išnuomos konkurentams, arba kinoteatro išvis ten nebus.
    Šiaip reikėtų prie progos skundą parašyt.

  10. Asta - 2008 12 1, 17:58

    Jei Cinamono savininkai nesuka, tai Forum Cinemas dėl to nekaltas.

  11. Labas - 2008 12 8, 14:05

    Keista, kad niekas nepastebi, jog Ozo statytojai – ECE – yra didžiausia Europoje prekybos centrų statybos ir valdymo kompanija su 100 centrų, kuriuose bendrai daroma apyvarta viršija visos Lietuvos mažmeninę apyvartą. Gal ECE žino geriau ką daro??? Gal tik dėl ECE daug tarptautinių tinklų pastebėjo ir rįžosi įžengti į Lietuvą? Gal Aprangos nebūvimas Oze yra privalumas, o ne trūkumas?

  12. saja - 2009 08 17, 22:03

    gal kas zino kada ji atidaro ta prasme kelinta valanda?

  13. h? - 2009 08 18, 20:52

    kelinta valanda atsidaro ?

  14. ziniuke - 2009 08 19, 02:20

    atidarymas 20d 19h.vipinis atidarymas bus ta pacia diena iki 19h(su kvietimais).kuriu ,beje,negavo net parduotuviu direktoriai.klaida nuo pat pirmojo zingsnio.

  15. Egluciuke - 2009 08 19, 21:19

    Jega, kad bus United Colors of Benetton:) bet seip tai sake, kad bus sisley, o ne Bentton…xD Nezinau gal planai pasikeite! Susitiksim visi ryt!~:)))))))))

  16. prekybiniai baldai - 2014 09 13, 13:24

    Praejus tiek laiko po prekybos centru atsidarymo, matome, kad be aprangos neisiverte.

  17. eurosienele - 2015 03 11, 23:11

    taip jau yra

Leave a reply