„Aurelos” „Boeing 757” darbo rado Nigerijoje ir Kamerūne

   
     

Kaip žinia, nuo šio rudens „Aurela” nebeturi klientų Lietuvoje. Jau prieš kurį laiką, kilus nesutarimams tarp „Tez Tour” ir „Aurelos” šis kelionių operatorius naudojasi „FlyLAL” paslaugomis. Nuo šio rudens didžiausias kelionių organizatorius „Novaturas” taip pat „Aurelos” paslaugas iškeitė į „FlyLAL”. Netekus šių dviejų didžiausių užsakomųjų skrydžių užsakovų, „Aurelos” dviems šiemet įsigytiems „Boeing 757” darbo tenka ieškoti kitur.

Rudens pradžioje „Aurela” bandė laimės ieškoti Lenkijoje ir kurį laiką „Boeing 757” skraidė iš Varšuvos. Vėliau vienas iš „Boeing 757” kelias savaites stovėjo nenaudojamas Kauno oro uosto parkinge.

Prieš savaitę paaiškėjo, jog abu „Aurelos” „Boeing 757” buvo išnuomoti dviems Nigerijos ir Nigerio bendrovėms – LY-SKR buvo išnuomotas bendrovei „Meridian Airlines”, o LY-SKJ išnuomotas „Air Niamey” avialinijoms.

Pasirodo, prasidėjus islamo išpažinėjų piligriminėms vadinamosioms Hajj kelionėms, tuose kraštuose smarkiai padidėja lėktuvų paklausa – organizuojami masiniai užsakomieji skrydžiai į Meką. Todėl ne viena Europos bendrovė išnuomoja vasarą turistų eksportui į vasarojimo vietas skirtus lėktuvus islamo išpažinėjų kelionėms į Meką.

Lietuvą pasiekė ir egzotiškas vaizdelis, plaukiojantis interneto platybėse – keleiviai, lipantys iš „Aurelos” lėktuvo.

Neaišku, ar „Aurela” išnuomavo lėktuvus su visa įgula – iš vienos pusės, stiuardesės ir pilotai turėtų gauti neblogus komandiruotpinigius, tačiau netikėta ilgalaikė išvyka į Nigeriją ar Kamerūną ne kiekvienam yra didžiausia svajonė.

Kartu pasirodė žinia, jog vienas „Aurelos” lėktuvų – konkrečiai LY-SKJ – patyrė inicidentą Kamerūne. Skirtingi šaltiniai praneša apie skirtingas skrydžio aplinkybes, bet panašu, jog besibėgėjantį kilti, sugedo lėktuvo variklis, o didžiausi nuostoliai patirti dėl padangų užsidegimo staigiai stabdant.

Iš kitos pusės, yra daug abejonių, jog tai tikrai buvo „Aurelos” lėktuvas. Visi šaltiniai sutartinai teigia, jog lėktuve buvo 307 keleiviai. „Aurelos” turimuose „Boeing 757-200” yra sumontuotos 234 kėdės – tai yra didžiausias galimas keleivių skaičius „B757-200”. Tačiau dar kiti šaltiniai teigia, jog inicidentą patyrusiame lėktuve buvo viršytas leistinas keleivių skaičius, bet kartu minima, jog vietų skaičius lėktuve – 270. Neva, buvo suplanuota, jog skrydis bus vykdomas „Boeing 747”, tačiau bendrovei pavyko parūpinti tik mažesnį lėktuvą.

Jeigu iš ties inicidentą patyrė „Aurelos” lėktuvas, tai iš ties buvo žiauriai pažeistos skrydžio saugumo taisyklės. Be to, neįsivaizduoju, kaip tiek keleivių „susipakavo” į lėkuvą – gal skrido į Meką stovėdami?

ATNAUJINIMAS: Kaip ir buvo galima nuspėti pagal nesutapimų skaičių pranešimuose – į incidentą „Aurelos” „Boeing 757-200” nepakliuvo. „Aurela” turėjo kažkokių techninių problemų Saudo Arabijoje, bet tai  buvo tik techninės problemos. Inicidentą su keleviais patyrė kitas, kitos kompanijos lėktuvas.

Vienas iš „Aurelos” „Boeing 737-300” yra įdarbintas Kipre – atlieka skrydžius „Cyprus Airways” avialinijoms.

Tęsiant apie lėktuvų parkus, sklinda kalbos, jog gruodžio mėnesį „FlyLAL” ketina atsisakyti „SAAB 2000” lėktuvų nuomos. Jeigu tai tiesa, tai tikrai įdomu, kokiais artimiems skrydžiams tinkamais lėktuvais „FlyLAL” galėtų pakeisti „SAAB 2000”? Tačiau šie gandai gali būti ir netiesa – skrydžius į Budapeštą ar Maskvą „FlyLAL” skelbia ir kovo mėnesį atliksianti „SAAB 2000” lėktuvu.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

9 komentarai

  1. expertas - 2008 12 4, 00:31

    „Aurelos” 757 orlaiviai talpina 212 ir 217 keleiviu, todel tokia zenkli perkrova labai mazai tiketina. 235 vietas turi „flyLAL” 757.

  2. J&S - 2008 12 4, 00:51

    Kad Aurelos lektuvas neperseniausiai yra patyres avarija esu taip pat girdejes. Kiek zinau lektuve kazkas uzsidege. Tikiuosi kas nors patikslins informacija.

  3. J&S - 2008 12 4, 01:32

    Kiek teko gauti informacijos, tai Aurelos lektuvas patyre avarija Saudo Arabijoje. Atvira liepsna kazkas dege lektuvo sparne. Lektuvas skrido be keleiviu, tik su igulos nariais.

  4. Audrius - 2008 12 4, 01:42

    Na, Simonai, reikėjo iki galo perskaityti pamąstymus LT VACC forume… Ten, kur kilo lėktuvas, tai buvo Tri-star’as, o ne Aurelos. Tiesiog kažkas mįslingai parašė Aurelos registraciją ir nuėjo per visus šaltinius… Nes tuo metu tas B757 buvo ką tik po variklio gedimo, kai įlėkė paukštis į turbiną ir ramiausiai stovėjo oro uoste. Tiesiog mistaipas dėl tos kelionės į Meką…

  5. Vytautas-NT - 2008 12 4, 12:07

    Esmė tame, kad FlyLAL baigėsi SAAB-2000 nuomos sutartis. Pratęst jų negali, nes jie jau yra išnuomoti kitiems. Pilotams išdalinti atleidimo lapeliai.
    Greičiausiai SAAB 2000 pakeis ATR. Aišku triukų su Boeing keitimo į ATR tam pačiam maršrute atlikt nepavyks. Nebent kokiam Kijeve…
    O šiaip visai tikiu, kad Aurelos B757 perkrovė. Kaip? Susėdo po 4 į tris vietas, nesisegė ir viskas. Rusijoj gi tikrai kartais keleiviai stovėdami skraido…

  6. teisejas - 2008 12 4, 23:04

    laukiu kol visus situos zurnalistus ir pletkininkus AURELA paduos i teisma:)
    pats zinau kad nieko ten nebuvo,tokiems mulkiams zurnalistams ir ne civilizuotuos propogandos smeizikams manau atsirugus.

  7. Rokas Arbušis - 2008 12 5, 13:08

    jei tokie „teisėjai’ teismuose, tai nenuostabu, kai pavogęs žąsį kaimietis gauna maksimumą, o kilogramą heroino pardavęs narkodileris – minimumą ir dar paleidžiamas anksčiau laiko.
    \prie ko čia žurnalistai?
    nors… kitą vertus, tinklaraštis irgi yra informacijos skleidėjas ir jo savininkas taip pat gali būti baudžiamas už melagingos informacijos skleidimą. bet kitaip nei oficiali žiniasklaida, tinklaraščiai operatyviai taiso netikslumus. ką rodo ir šis įrašas.

  8. avia - 2008 12 6, 19:41

    nuo gruodzio iki kovo ar balandzio bus tik vienas Saabas…
    keisti man Simonai tavo pamastymai ir isvedziojimai,
    geriau susirastum skraidanciu draugu, kurie siek tiek nusviestu padeti, nes LT klausytis aviakompaniju oficialiu pareiskimu- bergzdzias reikalas: meluoja ir neraudonuoja (tiek del Aurelos, tiek del Flylal’o )

  9. as - 2009 01 12, 20:13

    sakes, kai paskaitai tokias nesamones,net bloga darosi, jeigu nezinai kaip buvo ir yra is tiesu, tai geriau is vis nieko nerasyti!!!!!!!! joks Aurelos boeingas neskraido Kipre!!!! jokio perkrovimo su keleiviais nebuvo!! skrydo is vis tuscias lektuvas,tik su igula!!!!!
    tik duok papletkavuot!!!!

Leave a reply