„Akropolis” Šiauliuose išsiskirs „McDonald’s” užkandine

   
     

Kovo 6 dieną Šiauliuose turėtų būti atidarytas ketvirtasis Lietuvoje prekybos centras „Akropolis”. Tai bus trečiasis bendrovės „Akropolis LT” valdomas prekybos centras Lietuvoje – Kauno mieste įkurtas to paties pavadinimo prekybos centras praėjusių metų vasarą buvo parduotas Vokietijos bendrovei „Deka”, kuri dar valdo prekybos centrą „BIG” Vilniuje.

„Akropolis” Šiauliuose bus mažiausias iš Lietuvoje veikiančių šio pavadinimo prekybos centrų. Šiaulių „Akropolis” užims 35 tūkst. kv. metrų prekybinį plotą, Vilniaus užima 86, Klaipedos – 62, Kauno – 59 tūkst. kv. m. Tačiau „Akropolis” bus didesnis negu Šiauliuose jau veikiantys prekybos centrai: „Tilžėje” yra 22 tūkst. kv. metrų prekybinio ploto, „Saulės mieste” – 25 tūkst. kv. metrų, „Brukline” – 25 tūkst. kv. metrų.

2008 m. rudenį „Akropolio” valdytojai sakė, jog jau visas prekybos plotas yra išnuomotas, tačiau neoficialiai kalbama, jog tai nėra tiesa. Sklando gandai, jog paskutiniu momentu keletas nuomininkų prašė sumažinti prekybos plotus, o kai kurie planuoti nuomininkai atsisakė rezervuoto ploto. „Akropolio” interneto tinklalapyje jau yra patalpinti prekybos centro planai bei nuomininkų sąrašas, bet matosi, jog ne visi taškai yra užpildyti.

Šiandien tiesioginėje laidoje per Šiaulių televiziją įmonės „Akropolis LT” vadovai paskelbė, jog Šiaulių „Akropolyje” bus atidarytas restoranas „McDonald’s”. Tai didžiausio pasaulyje greito maisto restoranų plėtra Lietuvoje po gero dešimtmečio pertraukos. Tai bus viso labo šeštasis „McDonald’s” maitinimo taškas Lietuvoje – keturi veikia Vilniuje, po vieną Kaune ir Klaipėdoje. Pasikeitus „McDonald’s” savininkams, išsipildė jų teiginiai, jog bus investuojama į plėtrą – kaip ir visame pasaulyje pigaus ir greito maisto užkandinės ketina krizės metu plėstis.

„Akropolio” ir „McDonald’s” prekės ženklų simbiozė prašėsi jau daug metų – esu tikras, jog tokioje vietoje „McDonald’s” maitinimo įstaiga bus tiesiog užgulta.

„Akropolis” į Šiaulius atves nemažai prekės ženklų, kurių dar nebuvo ketvirtajame pagal dydį Lietuvos mieste – knygyną „Baltos lankos”, kosmetikos parduotuves „Douglas”, „Make Up Store”, „L Occitane”, drabužių parduotuves „Etam Lingerie”, „JBC”, „Esprit” ir kt. Priešingai negu Kauno „Akropolio” atidarymas, atvedęs į Lietuvą dar nematytų ženklų, Šiaulių „Akropolyje” tokių nebus (bent jau didelių ir svarbių).

„Akropolio” ženklo Šiauliuose laukia pats didžiausias išbandymas istorijoje. Pirmiausia todėl, jog Šiauliuose „Akropolis” atsidaro keleriais metais vėliau negu kiti prekybos centrai, kurie jau spėjo jau įsitvirtinti – „Bruklinas”, „Saulės miestas”, „Tilžė”. Įdomu ir kaip elgsis nuominkai, kurie jau yra pasiskirstę tarp veikiančių centrų, o „Akropolyje” atidaro papildomus savo prekybos taškus. Oficialiai tik „Tally Wejl” pasitraukė iš „Saulės miesto” ir atsidarys „Akropolyje” – kol kas neturiu duomenų ar bus kitų tokių atvejų.

Nuomininkus prekybos centruose laiko ilgalaikės sutartys, tuo tarpu centrinėje miesto gatvėje nelaiko niekas, todėl Šiaulių pėsčiųjų bulvare parduotuvių turbūt nebeliks visai. Jeigu Vilniuje atsiradusias vietas miesto centre užpildė prabangos prekių ženklai ir maitinimo įstaigos, tai mažesniuose miestuose (tas pats Kauno Laisvės Alėjos pavyzdys) prekybos centrai ištuština centrines miesto alėjas.

Matyti, jog „Akropolio” vadyba aktyviai ruošiasi konkurencijai besitraukiančioje Šiaulių miesto rinkoje – atidarymo laikas tikrai ne pats dėkingiausias. Dar atidarymo išvakarėse ieškoma stiprių partnerių ir nuomininkų, kurie trauktų žmonių srautus į naują atidarytą prekybos centrą. „Kasdien naujos serijos – apie jus” – tačiau surasti pakankamai perkančių gražių moterų ir įdomių vyru bus sunku.

„Akropolis” turės įprastas savo vardui pramogas – ledo areną, kazino, kino teatrą. Ir šiems objektams teks susidurti su konkurencija – ledo arena veikia prekybos centre „Bruklinas”. 5 salių kino centro operatorius Šiaulių „Akropolyje” bus „Forum Cinemas”, o šiuo metu Šiauliuose jau veikia trys bendrovės „Amfiteatro filmai” valdomi kino teatrai – du vienasaliai „Saulė” ir „Laikas” bei dviejų salių „Atlantis Cinema” prekybos centre „Tilžė”. Šiauliai bus antras miestas Lietuvoje (po Kauno), kur vyks dviejų kino operatorių konkurencija.

Įdomu ar visi nuomininkai pradės prekybą kovo 6 (ir dar atviras klausimas ar visi plotai išnuomoti) – pagal tai, jog apie naujus nuomininkus (kad ir „McDonald’s”) pranešama tik šiandien – gali būti, jog ne visi tiesiog fiziškai spės įsirengti.

Atidarymo proga šiauliečius „Akropolyje” linksmins Rytis Cicinas, „Yva”, „69 danguje” ir kiti, tačiau į žiūrovo užduotą klausimą „Ar bus fejervkai”, „Akropolio” nuomos vadovė atsakė, jog „šiais laikais tai yra per didelė prabanga”.

Beje, tiesioginė Šiaulių televizijos laida apie „Akropolio” atidarymą buvo linksma – labiausiai patiko epizodas, kada į optimistinį žurnalistės klausimą „Gal galite pasigirti socialiniais „Akropolio” projektais” (šiek tiek perfrazuoju, bet nuskambėjo klausimas būtent taip), Vilniaus „Akropolio” valdytojas Č.Urbonavičius sugebėjo atsakyti tik trisdešimt sekundžių trukusiu mikčiojimu, žvilgčiojimu į koegas ir leptelėjimu „šiuo metu negalėčiau nieko konkretaus įvardinti”. Gerai jam, kad turbūt nedaug žmonių šitą epizodą matė, bet, tokiems standartiniams klausimams reiketų pasiruošti – jeigu koks viešųjų ryšių specialistas šią laidą įsirašė, tai būtų galima įdėti į mokomąjį video filmą apie viešųjų ryšių klaidas.

O prekybos centro „Ozas” atidarymas Vilniuje iš 2009 m. pavasario nukeliamas į 2009 m. rudenį. Panašu, jog finansavimas nenutrūko ir darbai vyksta toliau, todėl atidėjimą greičiausiai lemia arba statybų vėlavimas arba stringanti nuomininkų paieška.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

29 komentarai

  1. degtukas - 2009 02 27, 11:49

    tai kazkur lyg ir buvo rasyta kad ir vilniuj planuoja dar viena atidaryt. matyt oze?

  2. ? - 2009 02 27, 13:20

    O kurie plotai tusti Siauliuose?

  3. 2degtukas - 2009 02 27, 15:32

    Geležinio vilko – vietoj Velgos (prie ERGO)

  4. Artūras Račas - 2009 02 27, 16:57

    Simonai, jei bet kuris BNS žurnalistas pabandytų parašyti ką nors panašaus, duočiau į kalį…

    Už visišką PR…:)

    Bet gal netyčia taip išėjo?:)

  5. Rimvydas (tikra.info) - 2009 02 27, 19:04

    Prisipažinsiu, kad tikėjaus ir laukiau ne tiek Akropolio, kiek McDonald’s Šiauliuose. Smagios naujienos. Bet kaip suprantu jis atsidarys tik vasarą.

    Parduotuvės bulvare turėtų išlikti. Ten visgi nuomos kainos kiek žinau sumažintos, o ir orientuojamasi į žmones gyvenančius centre. Gi Akropolis bus visiškai pietiniame miesto pakraštyje. Netikiu, kad viskas persikels į kampą iš centro.

    Su kino teatrais buvo įdomiau. Manau jų sumažės. Pvz. „Laiko” kino teatras ir taip sunkiai gyvuoja, „Tilžėje” irgi žmonių būna gana nedaug, tuo labiau kino teatre.

    Nuojauta kužda, kad kažkuris iš „Bruklino” ar „Tilžės” prekybcentrių apturės labai sunkus laikus. „Saulės miestui” tokių pavojų nematau, nes jis labai labai geroje strategiškai vietoje – pačiame centre ir dar su integruota autobusu stotimi.

    Įdomu kaip čia viskas keisis dėl „Akropolio” atsiradimo, bet manau, kad mums, vartotojams tai bus tik į naudą.

  6. To Arturas Racas - 2009 02 27, 21:09

    O uz ka duotum? Straipsnis kaip straipsnis. Nebent, uz tai, kad parase apie tavo nemegstamiausia verslo gupe. Bet cia jau asmenines bedos, jei alergija tam turite :)

  7. Simonas Bartkus - 2009 02 27, 21:40

    Artūrai – čia blogas, ne BNS ir net ne „žiniasklaida” :) O šiaip, manau, jog šiuo metu bet ką, kas investuoja keliasdešimt milijonų ir atidaro naujų darbo vieto turim pagirti :)

  8. Dalius - 2009 02 27, 21:43

    Kad tas McDonalds pas mus ishkrypes, kitoks nei visam pasauly. Net pas estus Talino McDonalds pigiau nei Vilniuje. Kai kitur tai tikras fast foodas, pas mus – kavine vaikams uzvesti happy meala su zaislu nupirkt. Zodziu, pramoga ir tiek.

  9. leonardas - 2009 02 27, 21:50

    O kas blogo mekenimuose Č.Urbonavičiaus?ar, kad tai grubi viešųjų ryšių klaida ar kad šita chebrytė neturi jokio socialinio solidarumo jausmo?

  10. Vytautas - 2009 02 27, 23:13

    Daliau – ant Mcdonalds neverta „varyt”. palygint su bendru lygiu (IT,DE,IE,UK) mūsiškis „makas” duoda LABAI skanesnį maistą. Galiu tai teigti iš savo patirties. tie keli procentai kainų skirtumo nesudaro esmės…

  11. Dalius - 2009 02 28, 02:35

    Aš ir nevarau, sumuštiniai ir man jų visai skanūs :) Tik sakau, kad pats ju principas vertinimo skiriasi – užsienyje tai gryna fast foodo užkandinė ir ten tas maistas tikrai pigesnis nei kavinėse, o pas mus McDonalds maistas vis dėlto toli gražu nėra pigus lyginant su kitom maitinimo įstaigom, todėl tai yra labiau pramogai su vaikais skirta užeiga. Kai mano dukra užsimano kur nors, kur mes nenorim, sakom užsukam į McDonalds ir vaikas praktiškai visada lieka patenkintas tokia alternatyva. Ir tikrai ne dėl to, kad jai labai rūpėtų bulvytės ar hamburgeriai. Gauna žaislą su Happy mealu, sulčių, ledų kokteilį dar kokį, papiešia atsisėdus vaikų kambariuke. Bent mano sąmonėje lietuviškas McDonalds turi tokią paskirtį, o ne fastfoodinę. Jei paprastą hamburgerį atpigintų iki kokių 2 lt, viskas pasikeistų :) Dabar gi manau, kad ir Šiauliuos Akropolio McDonalds bus labiau turistinė atrakcija nei maitinimo įstaiga. Tuo pačiu tai turėtų būti ir McDonalds plėtros Lietuvoje stabdis.

  12. v - 2009 02 28, 15:35

    na gal ir gerai kas del makdonaldo. Kuo maziau priprasim ten pietauti tuo geriau mums patiems;) o ir vaikus pirmiausia reikia pratinti prie sveiko maisto, kad askui patys galetu atsirinkti koks maistas geras, o del akropolio manau kad zmones vien del jo vardo rinksis butent ji o ne kitus prekybos centrus. daugiausiai nuostoliu manau bis bruklinui nes arciausiai akropolio bus saules miestas liks saules miestu o tilze manau irgi turetu islikti nes priesingoje puseje.

  13. Simonas Bartkus - 2009 02 28, 15:49

    Geografija Šiauliuose yra mažai svarbi. Net tokiame mieste kaip Vilnius, „Akropolis” nėra per toli nė vienam miesto gyventojui. Atstumas nuo gyvenamosios/darbo vietos iki prekybos centro nėra toks svarbus.

    Be abejo, priklauso nuo tikslo, kuris tave veda į prekybos centrą. „Norfa” ir „Maxima” patirs mažą srauto sumažėjimą „Brukline” arba „Tilžėje”, tačiau drabužių parduotuvėms tai bus didelis smūgis.

    Noriu tik pabrėžti, jog atstumas yra tik vienas iš traukos veiksnių, o Šiauliuose atstumas praktiškai nežaidžia.

  14. perla - 2009 03 1, 12:33

    Siauliuose geografija yra labai svarbi, ypac siais krizes laikais. Akropilis yra miegamajame rajone, zmones gales be masinu ten pakliuti.

  15. Simonas Bartkus - 2009 03 1, 14:16

    Kas dėl „McDonald’s” kainodaros – taip, sutinku, jog didelis jų stabdis 1995-2004 metais buvo aukštos kainos. Aukštos sąlyginai – nominalia verte kainos buvo panašios kaip vakaruose (šiek tiek mažesnės), tačiau palyginus, kokias kainas tuo metu siūlydavo mūsų kavinės ir restoranai, tai kainos atrodė labai didelės. Įtariu, tiesiog net Lietuvoje „McDonald’s” nesugebėjo pasiekti aukštesnio efektyvumo, kad padaryti žemesnes kainas.

    Tai viena iš priežasčių, dėl ko „McDonald’s” tvarkingai ir gražiai augo pastaruosius du metus. Įdomu kas dėsis dabar – pagal visą pasaulinę praktiką tai „fast food” krizės metu ypač auga – didžiausi nauji „fast food” tinklai įsikūrė ir suklestėjo būtent krizės metu. Tačiau pas mus dar yra toks efektas, jog kavinės pradėjo stipriai tempti kainas žemėn – pažiūrėkite ką daro „Čili”, „Pomodoro”, „Double Coffee”. „McDonald’s” tiesa, taip pat susirūpino žemų kainų komunikavimu – outdoor’e „viskas po 2,50 LTL”, spaudoje „McChicken komplektas už 10 LTL”.

  16. Vero - 2009 03 2, 08:59

    Kad ir sunkus metas, ekonomine prasme, bet is kitos puse ir palankus pletrai. Siauliu Akropoly vaiksciojau si sestadieni darbai vyksta atrodo bent jau kad tusciu plotu nebus, vel savo vidiniu dizainu sis skirsis nuo esanciu akropoliu. Parduotuves ir pramogu zonos isdeliotos labai patogiai. O cia ir pasigirti norisi :) kad Siauliu Akropolyje atsidaro ir 7-toji kavos issinesimo tinklo Vero Cafe kavine. Ir Siauliuose bus galima isgerti skanios kavos.info galite rasti facebook arba blog’
    http://www.facebook.com/pages/Kaunas-Lithuania/Vero-Cafe/57916708833
    http;//verocafe.wordpress.com

  17. Vilniete - 2009 03 3, 13:38

    Nežinau iš kur autorius ištraukė tokias žinias, bet kiek aš žinau, laisvų vietų Akropolyje nėra :(

  18. arvio pupa - 2009 03 4, 17:59

    as myliu arvi :)

  19. “Akropolis” Šiauliuose - 2009 03 6, 23:16

    […] neplanavau važiuoti, bet vėliau apsigalvojau. Labai norėjau įsitikinti, jog Šiauliai pagaliau turės “McDonald’s”. Turės. Po mėnesio. O aš taip norėjau pastovėti eilėje prie […]

  20. Jurka - 2009 03 7, 21:15

    Makdonaldas yra brangu. bigmakai ir kiti mėšlainiai kainuoja tiek, kiek kavinėj karbonadas ir plius dar sriuba.

  21. v - 2010 02 12, 14:27

    as mieliau renkuosi hesburgeri nei makdonalda

  22. vilnietis - 2010 02 16, 23:08

    Vat del hesburgerio Lietuvoje ir nesuzybes macdonaldas. Man Hesburgeris ne tik pigesnis bet ir jaukesnis, priimtinesnis.

  23. Mindaugas - 2010 03 1, 08:54

    Nei vienas, nei antras nera jaukus – abu zabegalkos tokie ir viskas. taciau maisto skoniu skiriasi kaip diena ir naktis ir kol kas hesburgeris nusileidzia macdonaldui.

  24. guste - 2011 01 26, 18:18

    kokios kainos tame magdonalde?

  25. alex - 2013 09 25, 05:50

    Ar jums reikia skubiai paskolą mokėti už jūsų sąskaitos? . Štai galimybė,
    siūlo kreditus tiems, kurie yra pasirengę taikyti ir teikiame savo
    būklė, todėl, jei jūs domina mūsų bendrovei paskolą, tada jūs
    turi rašykite mums dabar ……

    Paštas: am.credito@blumail.org

    dėkoju

  26. Kristijonas - 2014 07 31, 16:38
  27. Prekybiniai baldai - 2014 09 18, 13:58

    Praejus tam tikram laikui matai ar pasitvirtino informacija ar ne

  28. http://www.kanineconnections.com/ - 2016 05 19, 22:11

    Man, I knew it would not take long for the Republicans to be the left’s scapegoat for the economic woes. As though the Democrats did not have one hand in this during Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush 1and Clinton, and Bush 2?Oh well…I think I’ll kick back and watch this train wreck (in slow motion) unfold. I may take up cigar smoking and gardening in the months to come.

  29. http://www.ks-ranonline.com/ - 2016 06 3, 14:34

    Numpang nimbrung nih Mas…Wah, sapa yang bilang harus sama gaya???????? Fitnah!Saya ndak bilang begitu, saya cuma bilang visi kita harus sama. Soal SOP, semuanya juga harus begitu kan?

Leave a reply