Kodėl aš vis dar nenaudoju e-knygų

   
     

Manau, jog knygų skaitau nemažai. Nors skaityti dažniausiai yra didesnis už galimybes, todėl skaitymo tempai svyruoja, tačiau per metus perskaitau daugiau nei 20 knygų.

Seku e-knygų vystymąsi. Man šis produktas labai patinka. Besikaupiančioms knygoms yra sunku rasti namuose vietos. Kadangi knygas daugiausia skaitau keliaudamas, tai e-knygas daug paprasčiau vežiotis. E-knygos yra pigesnės už popierines, todėl nuoskauda nusipirkus blogą knygą yra mažesnė. Ir apskritai – iš principo nekenčiu popieriaus kaip materijos.

Tačiau užsienio pavarduotuvėse vis pavartau skirtingus e-knygų aparatus  ir juos padedu atgal – nesiryžtu pereiti į e-knygų pasaulį. Kodėl?

1. Lietuviško turinio nėra, o angliškas turinys lietuviams yra sunkiai prieinamas. „Barnes and noble” turi kompiuteriams ir „iPhone” skirtas skaitykles, tačiau lietuviams turinio pirkti negalima – matyt, nebus galima pirkti ir „nook” turinio. „Amazon Kindle” turinys lietuviams yra prieinamas, todėl šito aparato pirkimas, turbūt būtų tikslingiausias. Tačiau pats aparatas tai man nepatinka (kam ta klaviatūra?). Nelegalaus turinio aš nenoriu, o be to, net jeigu sugebėčiau spjauti į daroma nusikaltimą, tai „piratinį” turinį nėra paprasta rasti ir įsikelti. Tinklaraštis „Eknygos” pateikė neblogą sąrašą šaltinių, kur jų galima ieškoti, tačiau baido pats dalykas, jog lietuviams „jų reikia ieškoti” – norisi visko greitai, patogiai, visko vienoje vietoje.

O jeigu dar būtų galimybė kas rytą į e-knygų aparatą gauti naują laikraštį

2. Brangu. skaitykle.lt siūlomi gaminiai kainuoja 800 litų ir daugiau, „Amazon Kindle” kainuoja virš 600 litų. Jeigu darom prielaidą, jog e-knygos dvigubai pigesnės negu tradicinės knygos, o mano vidutinė perkamos knygos kaina yra 50 litų, tai realiai mano investicija „atsipirks” ne greičiau negu per pusantrų metų. Gal tai ir yra „protingas” laikotarpis, tačiau – žr. 3 punktą.

3. Esu tikras, jog elektroninių knygų skaitytuvai greitai taps daug geresni (dėl augančio populiarumo daugiau kompanijų imsis investuoti į inovacijas) bei turėtų sparčiai pigti (dėl masto ekonomijos). Pamatyti, jog daiktas, už kurį mokėjai 800 litų, po pusmečio kainuoja dvigubai pigiau nėra malonu – nors tai galima pavadinti buvimo inovatoriumi kaina. Dar sunkiau bus atsisakyti greitai morališkai pasenusio daikto ir vėl pirkti naują.

Lietuviško turinio nėra ir nemanau, jog per porą metų jo atsiras. Nekalbu apie eksperimentus ir atskirus leidimus, tačiau kalbu, jog bus normalus elektroninių knygų pasirinkimas ir bent trečdalis Lietuvoje išleidžiamų knygų bus išleidžiama ir elektroniniu pavidalu.

E-knygų ateitimi tikiu. Lietuvoje e-knygos, manau, bus mažiau populiarios nei Vakaruose, dėl visuomeninio transporto nepopuliarumo daugiau uždirbančiųjų tarpe. Kai daugiau nei pusė į darbą keliauja už vairo, o kelionė trunka trumpai, tai iškrenta epizodas, kurį keliaujantys visuomeniniu transportu turi skaitymui. Kiek knygų ir laikraščių perskaitoma Londono traukiniuose ar Paryžiaus metro? Skaitymui prieš miegą e-knygos neturi tiek privalumų kiek skaitymui kelionėse.

E-knygų populiarėjimui didelę įtaką turės pasiūlos buvimas. „Amazon” trečdalį pardavimų sudaro e-knygos. Tačiau jie to pasiekė per sukurtą patogumą, didžiulį asortimentą, dideles investicijas į savo vardo aparatą ir didžiules marketingines pastangas. Labai sveikintinos skaitykle.lt pastangos, tačiau manau, jog esminė „Kindle” sėkmės priežasčių – technika ir turinys turi eiti kartu. Tuo keliu eina „Barnes&Nobles”, tuo tarpu visai neblogas „Sony Reader” gaminys nesulaukia tokio populiarumo, nors „skaito” bet kokį turinį. „iPhone” ir „Kindle” įrodė, jog masiniam vartotojui nerūpi sistemos uždarumas, jeigu jis gali patogiai ja naudotis.

Taip pat, niekada nesu tikras, jog sugebu žinoti, ko man reikia, tačiau galvoju, jog galbūt pasirodys telefonų ir e-knygų hibridas. Šiai dienai man atrodo, jog „iPhone” su pusantro karto didesniu ekranu ir dvigubai talpesne baterija būtų tobulas įrenginys. O jeigu dar „iTunes” principu veikiantis knygų pirkimas … Tačiau, net jeigu toks produktas ir pasirodytų, tai Lietuvos rinkai jis, deja, prieinamas po kokio penkmečio.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

7 komentarai

  1. Vytautas-NT - 2009 12 18, 00:10

    I-phone knygu skaitymui kiek per mazas, nors esu skaites knygas per PDA.
    Vat jei atsiras garsusis Apple plansetas…
    O siaip kai tik reikalo imsis kinai- irenginiu kainos tikrai kris.
    Lietuvoj, speju, elektroniniu knygu pletra stabdo piratvimo baime. Nors E.Parulskis siule sia knygu forma paskelbt nacionaliniu prioritetu…

    Beje, sunkiai isivaizuoju, kad JAV i darba daugelis vaziuoja viesuoju transportu. Gal Niujorke ir San Franciko..?

  2. Simonas Bartkus - 2009 12 18, 00:15

    oj, ne tik Niujorke ir San Francisko – daugelyje Rytų ir Vakarų pakrantės miestų, kas dirba centre – važiuoja visuomeniniu, vien dėl labai aukštų parkingo kainų (būna kokie 9$ už valandą). Nebraskoje aišku važinėja jie savo pikapais, bet ne jie yra knygų skaitytojai.

    E-knygas skaito daug lėktuvais keliaujančių, tačiau bendroje masėje nėra tiek daug žmonių, kurie dažnai skraido.

  3. Zmogus - 2009 12 18, 10:30

    1 Dėl turinio

    Atmetus teisinius ir moralinius aspektus, kalbos kad piratinis turinys sunkiai prienamas ar įkeliamas yra mitas (ypač lyginant laiko sanaudas pajieškai, atsisiuntimui, įkėlimui ir pačios knygos skaitymui).

    Kaip nebūtų keista, lengviausiai prieinamas turinys yra rusiškas, tiek legalus, tiek ne.

    2 Dėl knygų kainos.

    Iš kur toks optimizmas? Šiuo metu elektroninės knygos kainuoja tiek pat kiek popierinės, ar apie 20% pigiau. Be to jų pasirinkimas tikrai mažesnis ir su papildomais apribojimais (su turinio ribojimu konkrečioms šalimis, pririšimais prie konkretaus skaitytuvo modelio ir pan).

    3 Dėl modernėjimo

    Ir vėl, sakyčiau, per didelis optimizmas. Kol kas e-ink ekranų gamintojas yra monopolistas, todėl padidėjus knygų skaitytuvų paklausai, ekranų kaina išaugo, o ne sumažėjo. Alternatyvioms technologijoms iki masinės gamybos dar teks vystytis ne vienerius metus. Be to, minėtas monopolistas yra ir daugelio patentų savininkas, todėl jis pasistengs, kad alternatyvūs variantai nebūtų “per pigūs”.

    4 O dabar dar apie knygų skaityklių trūkumus:

    Vienas didžiausių skaitylių trūkumų yra tai, kad jos skirtos tik beletristikos skaitymu. El. Knygą galima skaityti tik nuosekliai nuo pirmo puslapio iki paskutinio. Vartyti knyga pirmyn atgal, daryti pažymas, jieškoti tam tikros pastraipos, atversti kartu kelias knygas ir palyginti jų tekstą yra arba labai nepatogu arba neįmanoma, todėl darbui ar mokymuisi jos praktiškai netinkamos.

  4. Deividas - 2009 12 18, 11:03

    Turinio anglų kalbai tikrai nesunku rasti. Dažniausiai ribojimai būna tik patiems naujausiems bestselleriams ir tas ribojimas nėra taikomas specialiai Lietuvai, o dažniausia visiems kas yra ne Amerika ir jų artimi giminaičiai.

  5. simasv - 2009 12 18, 14:15

    Skaitymo aparatai didžiausia problema. Maigiau Kindle tai kontrastas ir skiriamoji geba yra gerokai per maži konfortabiliam naudojimui (nebent prie ryškios saulės apšvietimo). Visokie telefonai ir planšetai ryja per daug elektros. Plius reikia saugoti, kad nesulaužytum atisėdęs.

  6. dd - 2009 12 19, 15:34

    del 3 p. tai keistai nuskambejo – mobilus tel., usb laikmenos, telikai ir kruvos visokiu kitokiu gadgetu pinga daug greiciau nei e-bookai, tai ka, nesinaudot jais del to? Ir del moralisko nusidevejimo – seniau isigyti daiktai dazniausiai atitarnauja pakankamai ilgai, jei ne s…. buvo isigytas. Pvz. mobilnikas – 3 m. naudoju, ir nezadu keisti, o kam, jei puikiai atlieka savo esmine, skambinimo funkcija? Teliku irgi kas met nekeiciu, nors jie ir tobuleja. Bet dazniausiai tie patobulinimai nei nereikalingi, tai tik rinkodaros triukai. Kad ir e-bookuose, touchscreenas, pasvietimas tik gadina reikala, visokie wifi ir blutufai visai nereikalingi..
    Savo Sony Reader pirkau pries metus, perskaiciau kelis simtus knygu. O kol neturejau – per metus perskaitydavau max kelias desimtis.. Taip jau yra – per karta isleist pinigus ir paskui skaityt nemokamai yra daug paprasciau nei kas kart svarstyt, ar pirkt knyga (dazniausiai, aisku, kad neverta :)
    Ir jei tikri e-bookai lyginami su sviecianciais telefonu ekranais, tai jau atsiprasau, apie koki skaityma kalbam? gal apie antrasciu perzvelgima?

  7. Andrius Kleiva - 2009 12 28, 17:10

    Sutinku su pamąstymais, o ypač apie vis spartėjantį įrenginių tobulėjimą.

    Prieš tokius įrenginukus buvau skeptiškai nusiteikęs, bet draugų nuomonėms pavyko pakreipti nusistatymus kita linkme. Pats žadu kada įsigyti Kindle’ą.

Leave a reply