Ar dar gali ne-low-cost vežėjų srautas augti?

   
     

Pasibaigus pirmajam ketvirčiui, užmečiau akį į Vilniaus oro uosto populiariausių krypčių statistika – apžvelgsiu ir pakomentuosiu visas jas, daugiau dėmesio skirdamas ir šių krypčių „pasirodymui” 2017 metais.

  1. Londonas (LTN 74 000 + STN 31 000) – 105 tūkst. keleivių

Bendrame pyrage, kas dešimtas keleivis iš Lietuvos (jei atmetam atostoginius maršrutus) keleivio į LTN. Panaši tendencija lieka ir šiemet. Kai 2017 m. balandžio mėnesį „Ryanair“ įjungė Vilniuje Lutono reisą, VNO-LTN linija absoliučiai atitrūko populiariausiųjų sąraše. Jau 2016 m. VNO-LTN maršrutas buvo pats populiariausias su 230 tūkst. keleivių per metus, o 2017 m. – jau 243 tūkst (augo, nepaisant Vilniaus oro uosto uždarymo). Apskritai, LTN oro uostas dominuoja kaip pasiekiamumo taškas iš visos Lietuvos – tiek „Ryanair“, tiek „Wizz Air“ skraido į Lutoną iš Kauno, o „Wizz Air“ dar skraido ir iš Palangos.

Ar gali kažkas keistis? Politikų ir biurokratų lūpose yra svajonė susisiekimo „ne pigių bendrovių skrydžiais” tarp Lietuvos ir Londono. Manau, jog gerokai labiau tikėtina, jog „Ryanair” ar „Wizz Air” padarytų viražų mėtydami „capacity” į kitus oro uostus, negu atsiras naujas vežėjas maršrute. Nors Vilnius-Londonas rinka yra pati didžiausia, tačiau „Ryanair” ir „Wizz Air” sukūrė labai aukštą „frequency” įėjimo barjerą – naujokas tiesiog privalo siūlyti labai aukšto dažnio skrydžius, maršrutui tinka tik B737/A320 tipo lėktuvas, kas reikalauja iš karto užsiimti nemažą rinkos dalį.

2. Varšuva – 59 tūkst. keleivių

„Wizz Air” atėjimas į Vilnius-Varšuva maršrutą sukėlė tiesiog bumą. Ilgus metus vienintelis buvęs maršrute vežėjas „LOT Polish Airlines” ir ankstesniais metais gan ženkliai augino srautą – jo nebūtų galima kaltinti stagnavimu monopoliniame maršrute. 2007-2009 m. maršrute dar buvo po ~50 tūkst. keleivių per metus, 2013-2015 m. jau ~100 tūkst. keleivių, o 2016 m. – 126 tūkst. keleivių. 2017 metais „Wizz Air” labai anksti anonsavo rudenį prasidėsiančius jų skrydžius šiuo maršrutu, į ką LOT sureagavo iš karto ir nuo 2017 m. pavasario padidino skrydžių nuo 3 iki 5 per dieną. Viso to rezultatas – 167 tūkst. keleivių 2017-aisiais metais (vėl, priminsiu, jog 5 piko savaites Vilniaus oro uostas dar buvo uždarytas).

2018 m. pirmą ketvirtį keleivių augimas 88% – vis dar papildomos pasiūlos efektas. Priešingai negu daugeliu atvejų – LOT išlaiko dominuojančią rinkos dalį – kovo mėnesį 79% keleivių skrido su LOT. Žinoma, jų augantis jungiamųjų skrydžių per WAW tinklas rimtai padeda konkurencijai.

3. Frankfurtas (FRA 41 000 + HHN 17 000) – 58 tūkst. keleivių

2017 m. „Lufthansa” po penkerių metų vienodo produkto Lietuvos rinkai davė „dovanų” – papildomą sezoninį trečią kasdienį reisą darbo dienomis. Tačiau – jis pildėsi gan sunkiai. Praėjusių metų balandį „Lufthansa” pervežtų keleivių srautas augo 3%, gegužę 12%, birželį 16%, rugsėjį 10%, spalį 2% (liepą-rugpjūtį ištraukiu iš statistikos dėl VNO uždarymo) – tai maži skaičiai, atsižvelgiant, jog skrydžių skaičius padidėjo apie 36% („Lufthansa”, žinoma, adaptuojasi prie užpildymo ypač aktyviai keisdama orlaivius tarp A319 ir A321).

2018 m. pirmas ketvirtis „Lufthansa” neatnešė gerų ženklų – pirmąjį ketvirtį jų keleivių skaičius Vilniuje krito 7%. Vasarai vėl atsiras papildomi skrydžiai, norėtųsi tikėti, jog jų užpildymai pasivis rinkai keliamus lūkesčius.

LCC sektoriuje įvyko viražų – 2015 m. „Wizz Air” atidarė maršrutą VNO-HHN, „Ryanair” sureagavo skrydžius į HHN perkeldami iš Kauno į Vilnių, „Wizz Air” maršrutą uždarė; liko tik „Ryanair” su VNO-HHN. Gan siurprizas, jog „Wizz Air” nelabai sekasi su maršrutais į Vokietiją – po VNO-HHN, 2018 m. kovą buvo nutrauktas ir skrydis iš Vilniaus į Memingeną. Tuo tarpu „Ryanair” tęsia eksperimentus neseniai paleidusi Vilnius-Kelnas ir Vilnius-Niurnbergas (tiesa, reikia prisiminti, jog yra uždariusi anksčiau Vilnius-Karslrūhė ir Kaunas-Weeze).

4. Oslas (OSL 40 000 + TRF 18 000) – 58 tūkst. keleivių

Vienintelis maršrutas iš Lietuvos, turintis net tris pigių skrydžių bendroves maršrute – „Ryanair” ir „Norwegian” skraidina į OSL oro uostą, o „Wizz Air” į Sandjeford TRF. Nenuostabu, jog tokiam paveiksle SAS 2016 m. paspruko iš šio maršruto – juolab, jog „Ryanair” siūlo gan patrauklų produktą keliaujantiems darbo reikalais.

5. Kijevas (KBP 36 000 + IEV 9 000) – 45 tūkst. keleivių

Kartu su „LOT Polish Airlines”, „Ukraine International” viena iš sėkmingai su LCC konkuruojančių bendrovių. Jungiamojo tinklo pagalba (=mažiau vietų tiesioginiam srautui), dideli lėktuvai (=mažesnės sąnaudos vienai sėdynei), patraukli kainodara (=tarifai be bagažo) ir geras tvarkaraštis (=du skrydžiai kasdien) leidžia išlaikyti apie 80% rinkos dalies. Kad per lengva nebūtų – rudenį į šį maršrutą ateina ir „Ryanair” su trim skrydžiais per savaitę į tą patį Borispyl oro uostą.

6. Milanas (BGY 41 000 + MXP 1 800) – 43 tūkst. keleivių

VNO-BGY keletą metų buvo dar viena „Ryanair” ir „Wizz Air” tiesioginės kaktomūšos aikštelė – abu vežėjai po truputį didino skrydžių skaičių, tuo vystydami mašrutą iki vieno populiariausių maršrutų iš Vilniaus. Dabar 2018 m. neša permainas – kovo mėnesio pabaigoje „Wizz Air” Vilniaus reisą perkėlė į kitą – Malpensa oro uostą, kuris laikomas labiau pagrindiniu oro uostu keliaujantiems į Milaną. Rudenį „Ryanair” ketina pradėti skrydžius iš Kauno į Malpensa oro uostą. Bet kokiu atveju, didesnė įvairovė gali įnešti daugiau pasirinkimo keleiviams ir prisidėti prie tolesnio maršruto augimo.

7. Ryga – 42 tūkst. keleivių

2017 m. keleivių skaičius Vilnius-Ryga buvo šiek tiek didesnis nei 2015 m. ar 2016 m. – vėlgi, turim nepamiršti konteksto, jog 5 savaites vasarą Vilniaus oro uostas buvo uždarytas. Eliminavus uždarymo efektą, keleivių skaičius Vilnius-Ryga būtų augęs apie 12-13% praėjusiais metais. 2018 m. pirmą ketvirtį auga toliau – paaugo dar 15%. O kovo mėnuo „airBaltic” šiame maršrute buvo pats geriausias iš visų kovo mėnesių – pervežta daugiau keleivių nei 2009-2011 metais (priminsiu istorinį kontekstą – tai metai, kuomet vyravo nuomonė, jog iš Lietuvos „visi skrydžiai vyksta tik per Rygą”).  Žinoma, santykinė Rygos maršruto dalis gerokai sumažėjusi (siekia 4,6% nuo reguliariųjų skrydžių), o Ryga nebeužima pirmosios vietos populiariausių maršrutų sąraše, tačiau srautas šiuo maršrutu vėl auga – matyt, dėl gerėjančio „airBaltic” įvaizdžio rinkoje (nauji CS300 lėktuvai, punktualiausia aviakompanija pasaulyje), siūlomų kombinacijų su tiesioginiais skrydžiais iš Lietuvos ir augančio tinklo iš Rygos.

8. Maskva – 32 tūkst. keleivių

Vienas iš nedaugelio „ne low cost” maršrutų, kuriame šią vasarą sulauksime naujienų – „Aeroflot” nuo birželio 1 dienos planuoja papildyti tvarkaraštį trečiu kasdieniu reisu Vilnius-Maskva. Žiūrint bukai į skaičius, pirmąjį šių metų ketvirtį keleivių skaičius maršrute mažėjo 9%, bet labai svarbu prisiminti kontekstą – iki 2017 m. kovo pabaigos šiuo maršrutu dar skraidė kita rusų bendrovė „Utair”. Jei lyginsime tik „Aeroflot” skaičius, tai šių metų pirmą ketvirtį jų pervežtas keleivių skaičius augo 9%, todėl „Aeroflot” žingsnis atrodo logiškas.

9. Stokholmas (ARN 20 600 + NYO 9 700) – 30 tūkst. keleivių

Keleivių skaičius šiame maršrute pirmą ketvirtį praktiškai nekito, nors mėnesiniai svyravimai gana žymūs – juos greičiausiai lėmė „Norwegian” viražai kaitaliojant „capacity” šiame maršrute.

10. Hurgada – 25,9 tūkst. keleivių

Keleivių skaičius Vilnius-Hurgada išaugo 83% per pirmąjį 2018 m. ketvirtį ir tai leido populiariausiai žiemos užsakomųjų skrydžių krypčiai pakliūti į populiariausių krypčių dešimtuką. Atkreiptinas dėmesys, jog per pirmąjį šių metų ketvirtį keleivių užsakomaisiais skrydžiais augo bendrai tais pačiais 83%. Tikėtina, jog populiariausia vasaros kryptis – Antalija – gali būti pati populiariausia kryptis visame Vilniaus skrydžių žemėlapyje ir lenkti net tokias kryptis kaip Londonas ar Frankfurtas.

11. Paryžius (BVA 20 000 + CDG 5 700) – 25,7 tūkst. keleivių

„airBaltic” CDG reisą pradėjo 2017 pavasarį, tai vasaros duomenys parodys ar sekasi šiame maršrute keleivių skaičių auginti.

12. Roma (CIA 12 800 + FCO 9 600) – 23,4 tūkst. keleivių

Paryžiaus ir Romos maršrutams sunku rasti komentarų – daugiausia keleivių skaičius įtakojamas „low cost” bendrovių siūlomos pasiūlos.

13. Kopenhaga – 22,5 tūkst. keleivių

SAS vis toliau netenka srauto šitame maršrute. Per pirmą šių metų ketvirtį jų sumažėjo 11%.  Jei lyginsime 2018 m. ir 2016 m. – kritimas yra 17%. Kas tai lemia? Kažiek, galimai „Ryanair” maršrutas iš Kauno į Kopenhagą – bet jis jau pradėtas 2015 m., tai palyginamajai bazei neturėtų įtakos. Yra nemažai duomenų, jog CPH oro uoste ženkliai mažėja tranzitinis srautas ir SAS daugiau orientuojasi į tiesioginius keleivius iš CPH – gali būti, ši strategija įtakoja ir maršrutą į Vilnių. Dar iš kitos pusės – matyt, auganti pasiūla tiesioginių skrydžių iš Vilniaus ir stiprėjanti konkurencija iš augančių vežėjų („airBaltic”, LOT, „Finnair”, „Lufthansa”) pirmiausia atima keleivius iš silpniausios grandies (panašiai kaip, 2011 m. staigiai padidėjęs tiesioginių skrydžių skaičius Vilniuje iš rinkos išstūmė „Czech Airlines”).

14. Helsinkis – 21,4 tūkst. keleivių

„Finnair” yra viena iš aviakompanijų, kuri didino pasiūlą nuo 2017 m. vasaros, kas virsta į augantį jų keleivių skaičių – pirmąjį šių metų ketvirtį jų paaugo 26%.

15. Briuselis (BRU 12 500 + CRL 8 000) – 20,5 tūkst. keleivių

Maršrute praktiškai nieko nevyksta jau keletą metų ir keleivių skaičius maršrute panašus – bent užpildymo rodikliais nė vienas iš vežėjų skųstis neturėtų.

16. Talinas – 19,3 tūkst. keleivių

Rekordinis srautas šiame maršrute – konkuruojantys „Nordica” ir „airBaltic” nuosekliai augina keleivių skaičių Vilnius-Talinas maršrute bei dabar jau lenkia tuos laikus, kuomet konkuruodavo ir trys vežėjai („flyLAL”, „airBaltic”, „Estonian Air”) arba „Estonian Air” transferinį srautą vystydavo per Taliną.

Toliau sąraše – Barselona – 18 tūkst. keleivių, Stambulas (17,8), Eindhovenas (16,1), Berlynas (16).

 

Mano skaičiavimai rodo, jog neskaitant pavienių žingsnių, ne-LCC srautas Lietuvoje praktiškai neauga – paaugę „airBaltic”, LOT arba „Finnair” daugiausia atima srautą iš SAS, „Lufthansa” ir „Austrian”. Ar gali būti kitaip? Ko gero – ne.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

804 komentarai

  1. Kardiobatonas - 2018 04 10, 17:41

    Suskraidome į Londoną aplankyti emigravusių giminaičių, tuomet – apsipirkti į Varšuvą, tada darbo reikalais aplankome Frankfurtą ir lekiame pailsėti į Hurgadą. Maždaug toks paveikslas išryškėjo.

  2. dzin - 2018 04 10, 17:59

    Auganti karta darželyje bendraudama kalba tik apie tris šalis – Lietuvą, Angliją ir Turkiją. Nesunku nuspėti, kodėl.

  3. Čiurlionis - 2018 04 10, 22:19

    Swiss air ir Malev bankrutavo, vis dėl to būtų be galo gaila prarasti SAS- viena pirmųjų, nepriklausomos Lietuvos vežėjų. Bet, kad ir kaip viltingai atrodė 2016 m., kuomet buvo atidarytas OSL ir kuomet kainos buvo be galo konkurencingos, 2017 m. buvo absoliutus nusivylimas.

    Kartais atrodo, kad CPH veikia, tik kaip skandinavų hub’as, bet tenka pripažinti, kad skrydžiai per ARN, dažnai gerokai pigesni, nei per CPH.

  4. trolis - 2018 04 10, 22:27

    @dzin – gal labiau sakyciau Turkija, Anglija ir Tenerife. Siaip ar taip augancia karta formuoja jau uzaugusi karta. Sitas septynmetis nebuvo ne Hurgadoj, ne Antalijoj: https://my.flightradar24.com/kukulis

    @Čiurlionis – butent – senokai jau teko connectintis per CPH, ypac Skandinavijoje – ARN visada pigiau

  5. Arnas - 2018 04 11, 07:33

    Ne į temą, bet šį rytą VNO per A6/A7 vienu metu vyko laipinimas į AYT ir LTN, galeriją perskyrus juosta. Abejotinas variantas, tokio dar neteko matyti.

  6. Čiurlionis - 2018 04 11, 07:55

    @Arnas- Varšuvoje, tai kasdienybė.

  7. Vytautas - 2018 04 11, 10:47

    Dar apie BER, neblogas summary ir jau eilinė agitacija, kad griaut velniop ir statyt naujai:
    http://www.dw.com/en/opinion-tear-down-berlins-unfinished-airport-and-start-over/a-42721591

  8. Tomas LT - 2018 04 11, 11:44

    Lietuvos oro uostuose pirmąjį ketvirtį – keleivių ir skrydžių augimas

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/lietuvos-oro-uostuose-pirmaji-ketvirti-keleiviu-ir-skrydziu-augimas/

  9. Janka - 2018 04 11, 12:58

    Kas nors žino, kodėl FR nuo gegužės 31 d. nuima Chaniją?

  10. Mindauqas - 2018 04 11, 13:00

    tiesiog Ryanair uždaro Chania. Vakar pranešė, kad nuo gegužės 31 dienos atšaukia Chanija-Atėnai, šiandien pranešė apie Chania-Vilnius.

  11. Simonas Bartkus - 2018 04 11, 13:47

    Ryanair įsigijo LaudaMotion ir pažadėjo jiems duoti 6 lėktuvus nuo birželio 1 dienos.

    CHQ karpymai kaip tik sutampa su birželio 1 diena – gali būti, kad Ryanair ieško prasčiausiai performinančių lėktuvų ir juos cancelina.

    Ryanair will provide financial and management support to Laudamotion as well as 6 wet-lease aircraft for summer to enable Laudamotion to complete an extensive 21 aircraft flying programme from June.

    Laudamotion’s new Berlin Tegel base will open on 1st June with four based aircraft, offering low fare routes to 17 sunshine destinations: Barcelona, Brindisi, Corfu, Faro, Fuerteventura, Heraklion, Ibiza, Kos, Lanzarote, Las Palmas, Malaga, Milan Malpensa, Palma de Mallorca, Pula, Rhodes, Rijeka and Tenerife. These routes will go on sale today on Laudamotion’s partner’s website, Ryanair.com.

  12. Karolis - 2018 04 11, 21:27

    Simonai, ar galėtum pasidalinti kiek praktikoje nutolstama nuo gamintojo deklaruojamų orlaivio max. range skrydžio? Įsivaizduoju, jog yra kažkokia tolerancijos riba A320/A321 už kurios skristi neplanuojama.

  13. Justinas - 2018 04 12, 01:43

    Karoli, priklauso nuo cabin config (pvz jei esi Qatar su biz class, tai vienaip, jei esi Wizz su 230 vietų A321, visai kitaip), priklauso nuo variklių, nuo cargo, nuo routes kuriose yra alt airport (pvz Grenlandijoje su alt airports sunkiai), ir nuo vėjo.

    Pamenu, Delta kažkada aiškino, kodėl negali naudoti narrowbodžių transatlantiniams skrydžiams. Tarkim 80% laiko vėjas būna iki 150 km/h, ir dėl to prieš vėją skrendant jie gali nuskristi ARN-JFK. Bet problema būna tais 20% laiko, kai JFK-ARN jie gali skristi labai greit, bet ARN-JFK prieš vėją nepatempia.

    Vėjas tokia didelė problema, kad šiemet A321 VNO-KEF iš 24 skrydžių 3 netempė iki KEF ir teko pasipildyti kuro SVG. Dabar kai perėjo ant A320, problemų nebebus.

    Detaliau apie OEM vs actual range čia: https://leehamnews.com/2015/08/07/bjorns-corner-why-is-the-real-range-of-an-airliner-always-shorter-then-what-the-oem-says/

    Deja, bet OEM range’us žiūrėt ir lyginti kur lėktuvas gali nuskristi yra beveik beprasmiška.

  14. Simonas Bartkus - 2018 04 12, 10:45

    Karoli,
    Justinas gan teisingai pasakė, yra labai daug dedamųjų kiekvienai dienai ir kiekvienam maršrutui įvykdyti:
    – komercinis payload’as – 10 papildomų keleivių padidina lėktuvo svori viena tona, automatiškai 10 keleivių neimi – 10 tonų taupai;
    – oras, vėjai;
    – actual maršrutas – ne visada gali skristi pagal global circle map liniją, gali maršrute būti nemažai nukrypimų;
    – alternatyvūs oro uostai – kaip žinia, kiekvienam taške lėktuvas turu turėti alternatyvų oro uostą nusileisti, kas įtakoja maršrutą;
    – runway performance – kuo daugiau krauni lėktuvą prie jo galimybių ribos, tuo daugiau reikia tako pakilimui ir t.t.;
    – lėktuvas nelygus lėktuvui – skiriasi varikliai, skiriasi MTOW (pvz wizzair naudoja de-rated variklius ir „popieriuje” sumažintą maksimalią kilimo masę, kad taupytų tūpimo mokesčius ir oro nagivacijos rinkliavas), galų gale skiriasi salono įranga – pvz. sumontuotos 5kg lengvesnės sėdynės gali sutaupyti 1 toną svorio ir teoriškai gali pasiimti 1 toną papildomo kuro, kas su A320 leis nuskristi papildomai 20 minučių; gali krauti mažiau trolių ir t.t.

    Lėktuvo performance skaičiavimas yra atskiras mokslas ir darbas, daromas kiekvienam maršrutui – todėl nuokrypis nuo teoriškai deklaruojamo skaičiaus gali būti keliasdešimt procentų į vieną arba į kitą pusę.

    Kaip ir pastebėjo Justinas – kartais Wizz Air nenuskrenda iš VNO į KEF non-stop, o Qatar Airways skraido su A320 iš Dohos į Helsinkį: devil is in the details.

  15. DJ - 2018 04 12, 11:18

    O kodel apie TK nekalbama?

  16. Karolis - 2018 04 12, 11:33

    Ačiū už komentarus, suprantu, jog skaičiavimo komponentų daugybė. Iš straipsnio ir pateiktų minčių susidaro įspūdis, kad realiai 75-80 proc. OEM deklaruojamo range gali būti taikomas praktikoje.

  17. Hanna - 2018 04 12, 11:46

    Geros įžvalgos, bet manau, kad plečiantis Ryanairui ir Wizzairui nebus jiems didelės kokurencijos su kitom avialinijom. Žmonės šiais laikais renkasi ne patogumą, o pigumą. Bet kartais ir pigios oro linijos gali pasiūlyti abu šiuos variantus. Kadangi Lietuvoje daugiausiai viduriniosios klasės žmonių, tai jiems telieka rinktis tai, kas pigu. Bet statistika gera, matosi, kad populiariausios kryptis visgi yra UK, DE, o kad varšuvą renkasi, tai čia tikriausiai dėl to, kad pigesni skrydžiai iš Lenkijos arba kokios kelionių agentūros siūlo juos iš ten. Tai kam švaistyti laiką važiuojant, jei galima nuskristi :)

  18. Simonas Bartkus - 2018 04 12, 11:55

    DJ: nekalbama apie TK kokia tema?

  19. Kardiobatonas - 2018 04 12, 12:28

    to Hanna. „Kadangi Lietuvoje daugiausiai viduriniosios klasės žmonių, tai jiems telieka rinktis tai, kas pigu.”
    Dėl šito teiginio tai labai abejoju. Vakar per TV rodė reportažą apie viduriniąją klasę. Pasak ekonomistų, šios klasės atstovas per mėnesį tyrėtų uždirbti bent 1000 EUR. Tiek uždirba tik apie 15 proc. Lietuvos gyventojų. Ir aš tokiems skaičiavimams pritariu. O tiek uždirbant jau tikrai nereikia rinktis tik tai, kas pigu.

  20. Little_man - 2018 04 12, 12:54

    Na dėl to 1k tai čia vėl gi jei esi vienas tau 1k yra gal ir pakankamai, bet 1k į rankas visvien reiškia, kad dar susimokėsi mokęsčius gal lizingą ir t.t. O jei jau su vaiku tai kaip kažkada Nausėda skaičiavo, kad vidurinė klasė turi būti ne mažiau kaip 1k pp kas reiškia jei du dirbantys jie abu atskaičius mok. turi uždirbti bent po 1,5k.

    O dėl pigumo, kartais pigumas reiškia geriausiai pvz vno-bcn geriau jau FR nei LH vien dėl to, kad tiesioginis skrydis.

  21. Simonas Bartkus - 2018 04 12, 13:18

    Na ir suprise move, kai IAG nudusino „Norwegian” iki išgyvenimo ribos, ką tik paviešinta, jog IAG greičiausiai įsigis ir perims „Norwegian”.

    Prognozuoju, kad bus esminių pokyčių „Norwegian” strategijoje ir dar vienas žingsnis Europos konsolidacijoje.

  22. Kardiobatonas - 2018 04 12, 13:24

    to Little_man. Sutinku, todėl ir rašau: BENT 1000 eurų per mėnesį.

  23. Čiurlionis - 2018 04 12, 13:35

    Norwegian International ar visą Norwegian?

  24. pliumbum - 2018 04 12, 13:49

    Nėra čia ką daug diskutuoti – paprastam piliečiui beveik visada pigumas groja. Nustoja groti tik tada, kai žymiai blogesnis produktas – pvz. išauga kaštai viešbučiui dėl laiko anksti ryte arba vėlai vakare, arba kokie ilgi layoveriai, kurie reiškia, kad vis tiek turbūt ir valgysi, ir kitaip pinigus leisi oro uoste.

    Kas kita, kai skrendi darbo reikalais ir prisideda tokie dalykai kaip atlyginimas, viešbutis, dienpinigiai, tiesiog sugaištas neproduktyviai laikas.

  25. Simonas Bartkus - 2018 04 12, 13:50

    Čiurlionis: visą Norwegian.

  26. Linas - 2018 04 12, 14:21

    @Simonas
    tai kad dar niekas neaišku ar tikrai perims :) bent jau taip rašo CH
    IAG to start talks with Norwegian over possible buy-out
    https://www.ch-aviation.com/portal/news/66232-iag-to-start-talks-with-norwegian-over-possible-buy-out

  27. Linas - 2018 04 12, 14:23

    Ir dar truptis info dėl FR išėjimo iš Graikijos, ko pasekoje uždarė Chania:
    Ryanair curtails Greek ops from late 2Q18, axes Chania base
    https://www.ch-aviation.com/portal/news/66222-ryanair-curtails-greek-ops-from-late-2q18-axes-chania-base

  28. Justinas - 2018 04 12, 14:24

    Girdėjau, kad daugiausiai trolių ima Icelandair, WOW air ir SAS. Kitiems nebūtina.

  29. Linas - 2018 04 12, 14:26

    čia OT, bet graži nuotrauka – „keleiviai” cargo lėktuve:
    https://image-store.slidesharecdn.com/889102c4-fe1f-4041-b890-221f2f9cf1f7-original.jpeg

  30. DJ - 2018 04 12, 16:16

    pamaciau ta dideli TK indeli pacioje apacioje, as gal daugiau apie krovinius – turbut ne i tema cia

  31. Tomas LT - 2018 04 12, 16:16

    Tiesioginis skrydis sujungs Vilnių ir Kazachstano sostinę Astaną

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/tiesioginis-skrydis-sujungs-vilniu-ir-kazachstano-sostine-astana/

  32. Tomas LT - 2018 04 12, 17:03

    „Ryanair“ nutraukia skrydžius iš Vilniaus į Kretą

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/ryanair-nutraukia-skrydzius-is-vilniaus-i-kreta/

  33. c2h5oh - 2018 04 12, 18:09

    Čia mes įpratę diskutuoti, kad verslui LCC netinka, turtingieji LCC nesirinks, ir panašiai, o štai jums ir prašom (iš straipsnio apie Ryanair susimažinimą Graikijoje):

    Ryanair will continue to link Athens with Mykonos, Santorini and Thessaloniki this summer.

    Taigi iš 3 Ryanair maršrutų Graikijos viduje, 2 yra Santorini ir Mykonos, anaiptol ne stereotipinės low cost destinacijos.

  34. Augustinas Žemaitis - 2018 04 12, 21:41

    Vidurinė klasė, be abejo, Lietuvoje yra, ir dauguma jai priklauso. Nes tikroji žodžių „Vidurinė klasė” reikšmė slypi jau pavadinime – tai žmonės, kurie uždirba daugiau, nei skurstantieji, bet mažiau, nei turtingieji.

    Išvedžiojimai, kad kiekvienoje šalyje vidurinė klasė turėtų sau leisti kone tą patį, kad vadintųsi vidurine klase – neturi prasmės. Kiekvienoje šalyje vidurinės klasės pajamos skiriasi – kaip ir skiriasi, tarkime, skurdo riba. „Skurstantis” JAV ar JK nelygus skurstančiam Lietuvoje, skurstantis Lietuvoje nelygus skurstančiam Indijoje ar Afrikoje. Ir taip pat turtingiausi lietuviai nė iš tolo neprilygsta turtingiausiems amerikiečiams.

    Tai taip pat ir vidurinė klasė – nereikia žiūrėti, ką gali sau leisti vidurinė klasė JAV ir sakyti, kad jei Lietuvoje mažai kas gali sau tą leisti, reiškia, vidurinės klasės Lietuvoje beveik nėra.

    Vidurinės klasės iš tikrųjų mažiau ten, kur yra didelė socialinė nelygybė – pvz. Lotynų Amerikoje ar PAR. Tenai išties sąlyginai nemaža dalis gyventojų gyvena kaip Vakarų Europos vidurinė klasė ar turtingieji, o dar gerokai didesnė dalis – lūšnynuose. Lietuvoje, priešingai kai kurių kairiųjų teiginiams, pasaulio mastais socialinė nelygybė yra gana nedidelė (tarkime, mažesnė nei visose Amerikos šalyse, išskyrus Kanadą), taigi, to nėra (žr. gini indeksų palyginimą: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_income_equality#/media/File:2014_Gini_Index_World_Map,_income_inequality_distribution_by_country_per_World_Bank.svg )

    Taigi, pritariu Hanna – Lietuvoje dauguma žmonių yra vidurinės klasės, bet Lietuvoje vidurinės klasės pajamos mažesnės, nei Vakarų šalyse, dėl to kainos reikšmė jai didesnė. Tuo tarpu skurstantys lietuviai (esantys žemiau nei vidurinė klasė) mažai sau leidžia keliauti išvis (nors tai pamažu keičiasi/keisis).

    Kai kuriose Vakarų šalyse, tuo tarpu, vidurinė klasė taupo mažiau, nes turi daugiau pinigų. O, tarkime, Afrikoje, net ir vidurinė klasė negali leisti sau keliauti, taigi, keliauja tik turtingųjų mažuma.

  35. trolis - 2018 04 13, 00:54

    @c2h5oh – prie ko skrydziai i salas yra su verslu susije? Ryanair beveik visose Pietu Europos salyse i salas skraido

  36. Giedrius - 2018 04 13, 08:27

    @trolis, ne su verslu o su tuo, kad turtingi renkasi tradicines bendroves. Mykonos kažkoks turtingųjų kurortas kaip ir.

  37. Kardiobatonas - 2018 04 13, 09:00

    to Augustinas Žemaitis. Žinoma, vidurinė klasė yra visur – tiek Lietuvoje, tiek Papua Naujojoje Gvinėjoje. Vidurinės klasės galimybės kiekvienoje šalyje skirtingos – taip pat visiškai sutinku. Tik niekaip nesutinku, kad Lietuvoje jai priklauso didžioji dalis žmonių. Toks įspūdis gali susidaryti sėdint Vilniuje ar Kaune, bet provincijoj vaizdas baisus.

  38. Linas - 2018 04 13, 09:18

    SAS has signed an order for one additional Airbus A330-300E with delivery during the spring of 2019. The aircraft will replace one Airbus A340.
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=67499

  39. Linas - 2018 04 13, 09:27

    airBaltic Reports Best Ever Operational Results in 2017
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=67500

  40. trolis - 2018 04 13, 10:50

    @Giedrius – Olympic Air (bene vienintelis kitas variantas i Mykonos is ATH) yra toks pat low costas, tik grazesniu rubu apvilktas – todel ir nematau cia jokio „kriminalo” – turtingieji, viduriniai ar kurie bebutu skrenda su tuo, kas yra.

  41. c2h5oh - 2018 04 13, 11:56

    Straipsnelis „The Economist” apie pernykščių PR skandalų įtaką JAV avialinijoms – https://www.economist.com/blogs/gulliver/2018/04/david-dao-affair

    Išvada kaip visada – pirkėjai renkasi pagal kainą ir skrydžio laiko tinkamumą, visa kita neturi ilgalaikės reikšmės (net prievartinis overbookintų keleivių išlaipinimas bukvaliai duodant į snukį, kaip kad United darė).

  42. Simonas Bartkus - 2018 04 13, 12:13

    c2h5oh – labai geras straipsnis, ačiū – išties, po tokių didelių viešų skandalų, kai emociškai nukrenta didelių įmonių akcijas, jas verta pirkti, nes ilgu laikotarpiu jie įtakos nepadaro :)

    Bet čia aviacijoje nieko nėra unikalaus – praktiškai visos aviacijos bendrovės yra labai didelės įmonės, aptarnauja milijonus, dešimtis milijonų arba USA atveju net šimtus milijonų keleivių per metus. Žmonės net psichologiškai negali susitapatinti su konkrečiu atveju/inicidentu, o dar daugiau – rinkos yra oligopolinės: ne kirpykla, kad galėtum rinktis iš 100 tau tinkančių.

    Čia kaip ir MAXIMA, ar LIDL – dėl supuvusio pomidoro, apie kurį DELFI parašo, Maxima pardavimai nesumažėja.

  43. Justinas - 2018 04 13, 13:05

    Nuo praeitų metų kovo pirmos akcijų kainos:

    American airlines 9%
    Delta 10%
    United -6%

    Galima visada sakyti, kad ne dėl to. Bet nepamirškime, kad dažnai produktai yra labai panašūs, ir iš esmės atsitiktinumo klausimas yra keleiviui – rinktis UA, DL ar AA skrendant LAX-JFK. Ir kai viena iš kontorų tebūnie ir mėnesiui turi blogą reputaciją, tai gali sumažinto gross revenue keliais procentais. O keli procentai kritimas gross revenue gali sumažinti pelną daug daug kartų.

  44. Aras - 2018 04 13, 16:49
  45. Nepatyręs - 2018 04 16, 11:11

    Klausimėlis dėl vėlavimų. Ukrainiečiai moka kompensaciją už vėlavimą KBP>VNO? Prie reglamento, prisijungę, tačiau, kaip suprantu, kompesacija yra ne reglamente, o teismo sprendmuose pagal jį, o teismų sprendimai ES šalyse, kurie negalioja ne ES erdvėj.

  46. Simonas Bartkus - 2018 04 16, 11:27

    Nežinau kaip UIA konkrečiai vertina, bet reglamentas KBP-VNO negalioja – vėlavimas buvo ne-ES vežėjo; įvykis įvyko ne-ES ribose. Jeigu kompensuoja, tai jau UIA „gerumas”.

  47. Arnas - 2018 04 16, 11:38

    Jo, UIA buvo įkalę keletą rimtų vėlavimų VNO kryptimi paskutinėmis dienomis.

  48. Čiurlionis - 2018 04 16, 13:07

    Gal kam yra tekę susidurti su United nauja check in politika?

    Gavau laišką: kadangi mano bilietai yra Basic Economy, negalėsiu, nei pasirinkti sėdimų vietų, nei registruotis internetu.

    Gal, kas yra skridęs United Economy basic?

  49. to Nepatyręs - 2018 04 16, 13:50

    Laikyčiau sėkme, jeigu tau kažkas atrašytų į emailą :) Man pasiūlė pasidaryti Panorama kortelę ir į ją centinių mylių įmesti :)

  50. Linas - 2018 04 16, 16:25

    PLQ skaičiai:
    MAR2018 – 20201 pax
    plius 2,3%
    http://www.palanga-airport.lt/lt/skrydziu-statistika

  51. to Nepatyręs - 2018 04 16, 17:03

    Turėjau panašią bėdą. Mano žiniomis, Ukrainos vyriausybė 2012-aisias yra priėmusi keleivių pervežimo taisykles, kuris perkelia pagrindinius EU261 nurodymus į Ukrainos nacionalinę teisę. Kadangi EU čia ne prie ko, tai galimybė išsimušti kompnesaciją susiveda vien į Ukrainos vidaus institucijų paramą – nepadės nei CAA, nei EJC. Nžn ir ar interneto „išmušėjai” imasi padėti tokiais atvejais.

    Esu pateikęs pretenziją pagal tą ukazą (į customerrelations@flyuia.com ), tiesa, ne dėl vėluojančio skrydžio, o dėl denied boarding. Sulaukiau mandagaus automatinio atsakymo, kad anksčiau minėtos taisyklės leidžia UIA pretenziją nagrinėti tris mėnesius. Tai buvo preiš beveik lygiai du mėnesius, kito atsakymo dar negavau, ramiai laukiu. Daug vilčių neturiu, bet parašyti vieną aiškų laišką nieko nekainuoja, ar ne?

  52. Nepatyręs - 2018 04 16, 17:07

    Parašiau, vadovaujantis UKR Oro kodeksu. Jei kam bus įdomu, galėsiu pafollowupint.

  53. Augustinas Žemaitis - 2018 04 17, 03:40

    @Nepatyręs – kompensacija yra reglamente, o ne teismų sprendimuose (teismų sprendimai tik aiškina reglamentą). Tačiau pats reglamentas galioja tik skyrdžiams ES kompanijomis *arba* skrydžiams ne ES kompanijomis *iš ES*. Taigi, galiotų UIA Vilnius-Kijevas, tačiau ne Kijevas-Vilnius.

    Įdomu sužinoti, kaip seksis pagal Ukrainos teisę.

  54. Simonas Bartkus - 2018 04 17, 12:26

    LTOU skelbia, jog 200.000 EUR paramos išmokėjo LOT už WAW-KUN ir 200.000 EUR BT už papildomus dažnius PLQ-RIX ir VNO-RIX.

    http://www.ltou.lt/upload/medialibrary/01c/01cb7643c2200410332f28b4510b1a8c.pdf

  55. Arnas - 2018 04 17, 13:27

    Kad VNO-KBP kompensacija galioja, tai čia ir taip faktas, o dėl KBP-VNO tai update’inkit, labai įdomu, kaip spręsis šitas reikalas.

  56. Simonas Bartkus - 2018 04 17, 13:29

    Mano patirtis su 10 valandų vėlavimu UIA LWO-VNO – UIA skundą atmetė, nurodė kad EU261 negalioja. LT CAA nurodė, jog irgi čia ne jų daržas.

  57. Nepatyręs - 2018 04 17, 14:47

    Augustinai, kompensacija (ne pagalba) už vėlavimą (ne atšaukimą) reglamente nenumatyta. Tai numatė Sturgeon arrest (bylos C-402/07 ir C-432/07). Bet ukrainiečiams ECJ sprendimai negroja. However, jie persikelė į savo oro kodeksą reglamento nuostatas, taigi pagalba priklauso (maistas buvo, skambučiai buvo, tai turėtų būti ir pinigų grąžinimas/reroutingas). Reroutingas irgi matyt buvo, nes handlino viską prie vartų, kur buvo skrydis į Rygą ir matyt pareikalavus įtaigiai būtų gal ir reroutinę net.

  58. Augustinas Žemaitis - 2018 04 17, 21:15

    Teismai nekuria taisyklių, o tik jas aiškina. Tai yra, remdamiesi tuo, kas parašyta, kokie buvo teisės akto kūrėjų tikslai, elementaria logika ir t.t. išaiškina teisės akto reikšmę, kai kyla nesutarimų, kokia ji tiksliai yra.

    Taip buvo ir šiuo atveju. Teismas tiesiog išaiškino, kad reglamentas numato, kad yra taikomas ir vėlavimų atveju, nors žodis „vėlavimas” ten ir neparašytas.

    Nes kalba nėra tikslusis mokslas, ją skirtingi žmonės (įskaitant kuriančius teisę) vartoja skirtingai. Šiame bloge, tarkime, kalbame, kad traniztas ir transferas ne tas pats – o eiliniam žmogui, įskaitant ir teisėkūros subjektus – ir tai, ir tai bus tranzitas, ir viskas.

    Tai panašiai dėl vėlavimo/atšaukimo. Akivaizdu, kad reglamento kompensacijos esmė – kad kompensuoti atvejus, kai keleivis į galutinį tašką atvyksta gerokai vėliau, nei numatyta. Tai reglamente pavadinta atšaukimu.

    Teoriškai visada galima iš atšaukimo padaryti formalų vėlavimą – neva vėluoja reisas išskristi 48 val. ir „netyčia” išskrenda tokiu laiku, kai turėjo išskristi sekantis reisas ta kryptimi, o tas sekantis reisas neva atšaukiamas ir jo keleiviai susodinami į „vėluojantį” reisą.

    Bet akivaizdu, kad leisti šitaip vengi kompensacijų būtų nelogiška; manytina, kad ES biurokratai, rašydami „atšaukimas”, turėjo omenyje ir vėlavimą; keleiviui nėra skirtumo, ar reisas formaliai atidėtas, ar atšauktas, jam svarbu tik kada jis atvyks į galutinį tašką. Tokią daugmaž išvadą padarė ES teismas.

    P.S. Aišku, realybėje būna, kad teismai labiau kuria teisę, nei ją aiškina. Pvz. Konstitucinis teismas, ar ES teismai kai aiškina pagridninius ES dokumentus. Nes tie teisės aktai parašyti taip plačiai, kad pagal juos galima nuspręsti iš esmės bet ką ir viskas priklauso tik nuo to, kokie teisėjai tuo metu teisėjauja. Tačiau reglamentas, manau, gana konkrečiai parašytas dokumentas, tai čia nelabai ką sukursi – tikėtina, kad iš esmės kiekvienas įsigilinęs teismas, esant tokiam teisės akto tekstui, priimtų tokį patį sprendimą, nes kitaip, kaip pavyzdyje aukščiau, avialinijos turėtų galimybę vien formaliomis priemonėmis padaryti, kad kompensacijos nereikėtų mokėti niekada.

  59. Nepatyręs - 2018 04 17, 21:25

    Nice and dandy, tik kalba eina ne apie reglamentą, kas aišku, kad negalioja ten, o jo perkėlimą į Ukrainos teisę. ECJ sprendimai ten, deja, šalių taip pat nesaisto :)

  60. Augustinas Žemaitis - 2018 04 18, 06:54

    Negaliu tiksliai komentuoti, nes neįsigilinęs kaip originalo kalba skamba ukrainietiškas įstatymas.

    Bet jei yra identiškas reglamentui, tai čia ne ECJ teismo sprendimas saistytų, o ta pati įstatymo logika, tikslas.

    Pavyzdys: kokio nors įstatymo tekste vartojama vyriška giminė ir kažkas ginčija, kad dėl to jis moterims neturėtų galioti. Teismas, remdamasis logika, įstatymo tikslu, kalbos niuansais (kad vyriška giminė vartojama ir bendrai kalbant apie visus žmones), priima sprendimą, kad įstatymas galioja visiems.

    Tai *jokiu būdu nereiškia*, kad tik toje vienoje šalyje įstatymas galios ir moterims, o visur kitur identiškas įstatymas galios tik vyrams, kol nepriimtas teismo sprendimas konkrečioje šalyje.

  61. Augustinas Žemaitis - 2018 04 18, 06:55

    (nes toks įstatymas būtų galiojęs ir moterims nuo pat pradžių, o teismas būtų tik išaiškinęs, kaip jį taikyti konkrečioje byloje, bet nepakeitęs jo reikšmės)

  62. Augustinas Žemaitis - 2018 04 18, 07:14

    O šiaip realybėje – nesvarbu ar ES, ar ne ES – dažnai veikia toks dėsnis: „įstatymų laikomasi tada, kai nesilaikant gresia, kad vis tiek būsi priverstas jų laikytis ir dar patirsi papildomų nuostolių”.

    ES viduje su aviakompanijomis – irgi. Jeigu teismingumas konkrečiu atveju būtų Lietuvoje (skrydis į/iš Lietuvos) tai dažniausiai aviakompanijos moka kompensacijas nesiginčydamos.

    O kai teismingumas ne Lietuvoje, būna visko. Štai turėjau ne vieną atvejį, kai viena konkreti Vakarų Europos aviakompanija jau gerokai po atitinkamo ECJ išaiškinimo ginčijosi, neva lėktuvo gedimas – ypatingos aplinkybės. Parašai, kad neypatingos ir ECJ taip nusprendė – atrašo „mes manome, kad ypatingos” ir nieko daugiau neeaiškina.

    Kuo tos kelios situacijos skyrėsi nuo daugelio, kur kompensacijos išmokėtos iš karto? Nes pagal teismingumo taisykles teismas būtų vykęs ne Lietuvoje, o skrido Lietuvos piliečiai ir gyventojai su „netikru jungimu”. CAA atitikmuo toje šalyje negali įpareigoti išmokėti kompensaciją, tai gali tik teismas. Beveik 100%, kad jis įpareigotų mokėti kompensaciją. Bet tam būtų reikėję samdyti brangų vietinį advokatą arba pačiam užsiimti, įsigilinus į vietos kalbą ir teisę. Mažai tikėtina, kad kas taip darytų.

    Tai panaši gali būti ir UIA pozicija ir šiuo atveju netgi nesvarbu, kas parašyta teisės aktuose.

  63. Simonas Bartkus - 2018 04 18, 10:25

    Aeroflot pratęsė tvarkaraščiuose VNO-SVO 3x daily ir žiemos sezonui.

  64. Linas - 2018 04 18, 10:40
  65. Salininkų kaimas - 2018 04 18, 15:43

    Kada šiandien tas Turkish freighteris skrenda?

  66. Janka - 2018 04 18, 15:49

    Dar nesu matęs tokių Ryanair kainų. RIX-CGN-RIX balandžio 21-28 dienomis – 501 EUR :-o

  67. Anonimas - 2018 04 18, 15:52
  68. Aras - 2018 04 19, 13:12
  69. c2h5oh - 2018 04 19, 17:46

    O aš tai galvojau, kad didžiausias krovininis orlaivis yra Mrija (AN-225)…

  70. Linas - 2018 04 19, 19:38

    Man irgi kilo pagrįstų abejonių dėl to „didžiausias”

  71. Salininkų kaimas - 2018 04 19, 20:36

    Gal turėjo galvoje didžiausias dviejų variklių krovininis lėktuvas? Kitaip neaugalvoju

  72. Giedrius - 2018 04 19, 20:59

    Didžiausias 2-jų variklių būtų 777F. Galbūt norėta pasakyti didžiausias kada nors reguliariai skraidęs lėktuvas? Tada turbūt būtų tiesa.

  73. Vytautas-NT - 2018 04 19, 21:05

    Beje, klausimas: o B777F Vilniuj galėtų leistis?

  74. Giedrius - 2018 04 19, 21:15

    2.5km tako nusileidimui normaliom salygom net A380 pinai pakrautam užtektų.

  75. Vytautas-NT - 2018 04 20, 10:45

    Beje, įdomu kodėl B787 krovininėj versijoj nenaudojamas? Juk kuro mažiau valgo…

  76. Pranas - 2018 04 20, 11:08

    Labai geras pavyzdys kodėl oro uostų koncesijos yra baisus blogis
    http://www.exyuaviation.com/2018/04/serbia-to-limit-airport-growth-outside.html

    Serbija, kad gautų pinigų iš koncesininko už Belgrado oro uostą, įsipareigojo riboti keleivių skaičių kituose oro uostose.

  77. Linas - 2018 04 20, 11:40

    @Vytautas-NT
    787 dar per jaunas modelis… :) gal kažkada, kai rinkoje bus daug grąžintų po 10 m. skraidymo, bus ekonomiškai naudinga parengti dokumentacijas konversijai į BCF…

  78. Aras - 2018 04 20, 13:45

    Wizzair jau kelią į sistemą žiemos tvarkaraščius iš VNO (nėra dar tik kainų). Pvz. Agadiras ir žiemą du kartus, kaip ir vasarą (praeitą buvo kartą į savaitę). Kitų krypčių neteko nagrinėti.

  79. gabrielius - 2018 04 20, 14:59

    Kokia jūsų nuomonė apie Fly Dubai atėjimą į VNO? Oro linijos besisklebiančios, akd skraido ten kur EK neskraido. Taip pat pastebima FZ aktyvi plėtra Lenkijoje – atėjo į KRK, planuoja į kitus miestus (WAW, GDN). Ar įmanoma kitam vasaros sezonui?

  80. Spectator - 2018 04 20, 15:49

    Iš to, ką teko girdėti apie FZ, ir jų didelius planus ir didelius lėktuvų užsakymus, manau tik laiko klausimas, kada jie ateis į Baltijos šalis. Tik manau, kad jie vėlgi pradėtų nuo Rygos/Talino (panašiai kaip Qatar). Bet manyčiau, kad per artimiausius penkerius metus, šansai juos išvysti Vilniuje yra gana dideli.

  81. Aras - 2018 04 20, 17:14
  82. Pranas - 2018 04 20, 20:59

    Wizz būsimam žiemos tvarkaraštyje pridėjo skrydžių per pačias Kalėdas. Bus matyt ar čia jie rimtai :)

  83. Aras - 2018 04 21, 13:25

    Skirtingai nuo Ryanair, Wizzair Atėnus paliko žiemos sezonui taip pat.

  84. Vytautas-NT - 2018 04 21, 13:30

    Beje, o kodėl A380 į krovininius neperdaro? Juk pimiems jau 10 metų sukako.

  85. Linas - 2018 04 21, 14:21

    Todėl, kad niekam jų nereikia 😀
    Buvo ir FedEx ir UPS užsisakę regis po 10 vienetų, bet visus užsakymus atšaukė. Per dideli jie.

  86. Vytautas-NT - 2018 04 21, 17:20

    O tai kodėl B747F skraido? Anie nedaug mažesni.

  87. Giedrius - 2018 04 21, 19:54

    747-8f yra 747-4f tęsinys tai ir skraido, bet irgi varganais kiekiais. Rinka tokių didelių krovininų maža, tai boeingas tiesiog istoriškai turi.
    Fedex atšaukė ne dėl to kad per dideli. Tiesiog nebuvo paklausos.

  88. Mindaugas - 2018 04 21, 20:54

    Na va, Barclays jau pradeda trauktis, pradžiai atsisako trečdalio darbuotojų.
    Skeptikai, galės sakyti, kad dėl to, jog nėra skrydžio į LGW…

  89. Giedrius - 2018 04 21, 23:03

    Gal žinot kas čia per BT skrydžiai GRQ-VNO su CSeries? https://www.flightradar24.com/data/aircraft/yl-csa#111e460b

  90. Arnas - 2018 04 22, 14:23

    Tai greičiausiai nukreiptas lėktuvas buvo vietoj AMS į GRQ.

  91. Besidomintis - 2018 04 22, 15:36

    @Arnas
    Ne,kelis kartus jau buvo skrydžiai iš VNO į GRQ ir atgal ir tai ne nukreipimai nuo AMS. Kažkieno užsakyti charteriai

  92. pliumbum - 2018 04 23, 11:47

    @Mindaugas – jau prasidėjo interpretacijos apie Barclays ir skrydžius:

    Pasak „Investuotojų forumo“ vadovės, šiuolaikinis verslas nuolat ieško patrauklesnių ir pigesnių plėtros galimybių, todėl „Barclays“ sprendimas neturėtų stebinti. R. Skyrienė pabrėžia, jog iš Vilniaus vis dar nėra „normalių“ skrydžių į Londoną, nors tai tikriausiai nebuvo lemiamas veiksnys investuotojo sprendimui. „Priežasčių, kodėl jie svarsto tokį sprendimą, nežinau, tačiau kiekvienas verslas skaičiuoja, žiūri, kur jam yra geriau. Nemanau, kad Lietuva padarė klaidų, tačiau turint investuotoją iš Didžiosios Britanijos, neturėti normalių skrydžių į Londoną yra nenormalu (…) Niekada mes neturėsime tiek galių pritraukti investuotojų, jei liksime vienintele šalimi Europos Sąjungoje, neturinčia tiesioginio skrydžio į Heathrow ar kitą centrinį Londono oro uostą“, – BNS sakė Rūta Skyrienė. Pasak jos, šiuo metu skrydžius į periferinius Londono oro uostus siūlančios pigių skrydžių bendrovės yra labai patogios „lietuviams į Londoną išvežti“, tačiau jos netinka rimtų investuotojų poreikiams patenkinti. „Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie Paryžiaus ar kitų pagrindinių ekonominių ir finansinių centrų oro uostus“, – pabrėžė „Investuotojų forumo“ vadovė.

    https://www.madeinvilnius.lt/verslas/vilniaus-rinka/ivardijo-priezastis-kodel-barclays-mazina-darbuotoju-skaiciu/

  93. RG - 2018 04 23, 12:28

    Turėjom KLM code share(KL) bilietą – pirmas Singapore (į SIN), antras KLM (į AMS), trečias KLM operated by AirB (į VNO). Singapore airlines checkin desk’as pradėjo laužytis, kad į AirB skrydį bagažo neregistruos. Priežąstis – mojavo kažkokiu lapeliu, kad AirB yra „low cost domestic airline” ir jie į jį negali bagažo užregistruoti. Pradžioje geruoju bandžiau išaiškinti, kad čia code-share flight ir koks skirtumas kas ten „operated by”. AirB skrydis su KL kodu. Geruoju nepadėjo, teko piktuoju. Agentas nuėjo kokiam pusvalandžiui aiškintis su vadovybe (matyt jo pay-grade iš viso checkinti į Singapūrą ir ne toliau). Po ilgo ilgo aiškinimosi atrado, kad „gal jie ir turi sutartį su Airbaltic. Tada per 3 sekundes bagažą įčekino. Boarding passo į AirB leg’ą nedavė, bet čia tiek to.
    Taigi kažkokiuose sąrašėliuose AirB yra „oficiliai” low cost airline, šalia Ryanair ar Wizzair.

  94. Linas - 2018 04 23, 13:05

    @Giedrius
    ne visai taip :) 747F buvo ir kurtas Boeing ne tik kaip keleivinis, bet ir kaip Cargo su Nose Loading Door. Būtent NLD ir yra vienas didžiausių privalumų, nes galima pakrauti didelio ilgio krovinius. Taip pat skraido daug „converted” 747F, kurie neturi NLD…
    Su A380 – kita istorija, nors ir buvo planuojama krovininė versija – ji taip niekada ir neišvydo dienos šviesos, nes visi pirminiai užsakymai buvo atšaukti. Jų skraido sąlyginai nedaug, operational kaštai dideli, vien pasirengimas perdarymui ir sertifikavimas – kosminius pinigus kainuotų ir t.t.

  95. Justinas - 2018 04 23, 23:26

    ponia Skyrienė nežino vieno dalyko: nežinai – nešnekėk :) Bet manau dabar jau niekas rimtai ir nevertina tų šnekų apie LHR, gaila, kad dar liko ją cituojančių. Neilgam.

  96. Linas - 2018 04 24, 09:12

    Ultra Long Range A350 XWB completes first flight
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=67638

  97. trolis - 2018 04 24, 10:19

    „Anot ekspertų, viena pagrindinių „Barclays“ pasitraukimo priežasčių gali būti tai, kad iš Vilniaus vis dar negalima nuskristi į pagrindinius Europos oro uostus.”

    Viskas isaiskinta.

  98. c2h5oh - 2018 04 24, 11:25

    Žinoma, tai ir yra Estijos sėkmės paslaptis – kad BA skraido iš LHR į Taliną!

    Kodėl dar nesėdi kalėjime (už valstybės išdavystę, turbūt, ne kitaip) LAL vadovai, pardavę LHR slotus?

  99. zuikis - 2018 04 24, 12:25

    Is Dublino verslininkai skraido Ryanair sekmingai i salutinius Londono oro uostus ir neverkia. Pamatytumet publika stovincia eilej, nepatiketumet.

  100. zuikis - 2018 04 24, 12:31

    P.S. dirbu Dublino oro uosto ground handlingo imoneje.

  101. c2h5oh - 2018 04 24, 13:39

    @zuikis:

    nesvarbu kas kaip skraido. Svarbu pats faktas, yra skrydis iš Dublino į LHR – būtent tai ir garantuoja Airijos ekonomikos vystymąsi :)

    Ne nu bet rimtai – čia toks lietuviškas „cargo cult” gaunasi su tuo LHR.

  102. Simonas Bartkus - 2018 04 24, 14:36

    Besidomintis: kiek žinau „Bitė” darbuotojų motyvacijai užsakė čarterius VNO-AMS berods penkis savaitgalius iš eilės, charterina BT. Bet kai kuriems skrydžiams AMS negavo slotų, tai skraidina į GRQ.

  103. Simonas Bartkus - 2018 04 24, 14:40

    Kas liečia „flydubai”, tai pritariu Spectator – jie ir Qatar yra realiausi first-mover, kas iš Middle East gali pasiekti Vilnių. Manau, galima jų sulaukti iki 2020-2021 metų. IMHO, jiems iššūkis skraidyti low-frequency (ilgi crew lay-overs) dėl įgulos darbo laikų – bet UAE gali turėti lengvesnes taisykles ir gal galėtų DXB-VNO-DXB suskraidyti viena įgula. DXB-HEL jie skraidys daily.

  104. Vytautas-NT - 2018 04 24, 15:37

    Kas nors gali paaiškint kam jiems tas LHR? Tiesioginiams skydžiams LCY per akis…

  105. trolis - 2018 04 24, 15:42

    Siulyciau LCY su turbopropu

  106. del LHR - 2018 04 24, 18:31

    Del klausimo,kodel reikalingas skrydis i LHR/LCY/LGW.

    Pats gyvenu Dubline. Seima, draugai gyvena Londone, todel skraidau ten gana daznai. Skrydzius i STN renkuosi retai, o i LTN dar reciau. Stengiuosi skristi i LGW arba LHR, net jei bilietai truputi brangesni (kai kainos skirtumas didelis, renkuosi STN ar LTN). Kodel? LTN labai toli. Kelione i/is oro uosto labai uztrunka. Plius pats oro uostas ir jo publika (keleiviai) – kaip darbininku charteris i gamykla ir atagl.

    STN yra geriau, bent jau su Stansted Express galima iki Londono pakankamai greitai nusigauti.

    LCY gera alternatyva LHR, bet man geografiskai netinka, plius skrydziai is LCY yra brangus (kaip ir LHR) del dideliu mokesciu.

    Prie ko cia mano savaitgalio keliones ir skrydziai is/i LHR is Vilniaus? O prie to, kad jei as stengiuosi i LTN neskristi del ivairiusiu priezasciu (svarbiausia – toli ir nepatogu nusigauti), tai kodel daznai skrendantys verslininkai turi buti patenkinti LTN? Nepamirskite, kad dauguma zmoniu nori komforto, privilegiju ir patogumo. Oficialiai Barclays ir pan. banko darbuotojas sakys, kad jam tinka skrydziai i LTN, bet tyliai keiksis, kad vel reikia skristi su FR i ta oro uosta. Jis geriau pasirinktu LH ar BA (del Avios tasku, lounge’o ir t.t.). Kitas klausimas – ar yra kritine mase tokiems keleiviams.

    P.S. Is Dublino i LCY 10 skrydziu per diena, jau nekalbant apie LHR ir kitus oro uostus. LCY aptarnauja mazai tranziiniu keleiviu, tad dauguma keleviu – verslininkai. Gal todel ir nera nuostabu, kad Dublinas yra vienas didziausiu verslo/IT centru Europoje, o Vilnius net niekur nera minimas.

  107. Simonas Bartkus - 2018 04 24, 18:40

    Vytautas-NT: kokia aviakompanija ir kokiu lėktuvu galėtų skraidyti į LCY?

  108. Vytautas - 2018 04 24, 19:48

    Simonai, kažkada berods skaičiavai kiek turi kainuoti bilietas (ir juos kažkas turi pirkti) kad vno-lcy būtų break-even maršrutas. Nepamenu sumos, tik liko įspūdis „omg kaip pririnkt tiek mokančių keleivių???”

  109. Simonas Bartkus - 2018 04 24, 20:04

    Nelabai pamenu – ar buvau skaičiavęs. Anyway, pirmiausia reikėtų „nusižiūrėti”, koks galėtų būti lėktuvas ir vežėjas – turbūt vienintelis teorinis variantas yra British Airways su Embraer 190 su 98 vietom.

    Tai būtų ant E90 performance ribos skrydis – klausimas ar žiemą pakilimui iš LCY nereikėtų mažinti svorio, neimant keleivių/bagažo.

    Pradėkim nuo mokesčių – UK APD 13GBP, LCY mokestis keleiviui – 45GBP…

  110. Justinas - 2018 04 25, 02:37

    Labai geras lakmuso popierius yra paklausyti, kaip mato žmonės Londono oro uostus pagal tai, kas arčiau miesto. Labai lengvai atsirūšiuoja diletantai nuo tų, kurie išties skraido, trankosi traukiniais, taksais, uberiais. Jaučiu neapsakomą užkalnišką isteriją, kai pamatau žmones, vapančius BS.

    LHR yra didžiausias, kartais net patogiausias oro uostas.

    LCY yra patogiausias ir kai kuriais atvejais arčiausias oro uostas. Pvz iš Knightbridge, iš kur tie turtingieji lietuviai skraidys, LHR yra arčiau nei LCY.

    LTN greičiausias traukinys iki St Pancras 24min (plius 7 minutės autikas iki pačio oro uosto). Lėtesni trunka 32-40 minučių.

    Greičiausias iš Stansted iki Liverpool St ekspresas važiuoja 51-53 minutes.

    Nuo Big Beno LGW yra 27 mylios, LTN yra 33 mylios, STN – 39 mylios.

    Iš didelės Londono dalies LTN yra geriau pasiekiamas ne tik nei STN, bet ir LGW. Suprantu, kad su tuo Uber Black koktu atvažiuoti į LTN ;-)

  111. Vytautas-NT - 2018 04 25, 09:43

    Beje, o AirBaltic su savo Q400 iki LCY datrauktų ar tai jau būtų tokiam lėktuvui už ribos?

  112. Andrius - 2018 04 25, 09:58

    Tolimiausias dabar reisas is LCY su BA E190 yra LCY-Malaga, t.y. panašus atstumas kaip LCY-VNO. Vėjas LCY-VNO atkarpoje dažniausiai palankus, tai manau neturėtų būti performance problemu E190 reisui į Vilnių. Klausimas tik ar komerciškai apsimoka?

    Reisas su Q400 būtų ant lėktuvo galimybių ribos ir skrydžio trukmė būtų virš 3 valandų. Kažin ar brangiai mokantys už bilietus norės tiek daug laiko sedėti turboprope?

  113. Vytautas-NT - 2018 04 25, 10:21

    O variantas CRJ900/1000? Ar tokiam takas per trumpas?

  114. Simonas Bartkus - 2018 04 25, 10:26

    CRJ nesertifikuoti skraidyti iš LCY – ten ne tik takas trumpas, bet gebėjimas labai stačiai kilti. Iš principo, sertifikuoti Q400, E170, E190, CS100, Avro. Visiems būtų ant galimybių ribos – kiek žinau, BA skraido iš LCY į Malagą tik vasarą – palankesni orai ir geresnis airfield performance. Kiek žinau, Estonian Air yra planavę su E190 skraidyti LCY-TLL, tai planavo skraidyti su sumažintu vietų skaičiumi, neimti jokių trolių (servisas keleiviams iš kuprinių ir t.t.), kad pavyktų skrydžio performance.

    airBaltic yra skraidę VNO-BRU virš trijų valandų su Q400; aš nespecialistas, bet įtariu, Q400 būtų per sunkus, kad galėtų pakilti iš LCY skrydžiui į VNO.

    Pasvaičiojom ir užteks :)

  115. c2h5oh - 2018 04 25, 10:27

    Dar vienas klausimas matematikai „kiek mažiausiai turėtų kainuoti…” – o kiek dabar kainuoja slotai LHR?

    Skrydis į LHR turi atpirkti dar ir šitas išlaidas (jeigu skrenda aviakompanija, kuri jo neturi). Arba tada skrydis į VNO turi pakeisti kažkokį kitą skrydį į kažkur kitur, ir būti už jį pelningesnis (o ne vien tik „išeinantis ant nulio”).

  116. jpou - 2018 04 25, 10:46

    Kadangi tema pasisuko apie transporta Londone. Ar galima speti is LCY i LHR per penktadienio pika per ~3 val su visom saugumo procedurom?

    Agentura pardave bilietus su BA:
    BA4456 leidziasi LCY 15:40
    BA0822 kyla is LHR 18:55

  117. Linas - 2018 04 25, 11:06
  118. Simonas Bartkus - 2018 04 25, 14:49

    Užmečiau akį į Wizz Air žiemos tvarkaraštį – atrodo tiesiog pratempė visą vasaros tvarkaraštį, kad tiesiog prekyboje būtų. Prognozuočiau daug pakeitimų, kurie bus vėliau.

  119. Srs - 2018 04 25, 16:45

    @jpou
    Galima.
    Variantas 1: Underground ir Heathrow Express (bet butinai Heathrow Express).
    Variantas 2: taksi/Uber.
    Pirmu atveju rizika butu ties signal failure ir siaip nepatogu del daugybes liniju keitimu, antruoju atveju galima uzstrigti kamstyje.

  120. gabrielius - 2018 04 25, 17:07

    LOT trijų B787-9 pirkimas padidins LO longhaulų skaičių nuo šešių 2016 m. iki penkiolikos 2019 m. Įdomu kur LO dės visą capacity? Rado būdus kaip užsitikrinti naujus slotus WAW arba plės p2p skrydžius iš kitų oro uostų (pvz. Budapeštas). Ar įmanoma, kad Baltijos šalis (TLL arba VNO) gautų vieną longhaulą iš LO ir kur tas skrydis būtų? EWR?

  121. Simonas Bartkus - 2018 04 25, 17:33

    Aišku detalė, bet – vakar skridau Lufthansa 888 FRA-VNO su A321. Buvo viso labo tik 50-60 keleivių: tai Lufthansa atstumė business class slider’į iki 15 eilės ir 3 business class keleiviai sėdėjo 14 eilių, o likusiose economy keleiviai. Kaip suprantu, taip dėl lėktuvo balanso taip daro.

  122. Andrius - 2018 04 25, 18:10

    Pats pajėgiausias lėktuvas iš LCY dabar yra Bombardier CS100. Jo galimas nuotolis iš LCY tako dvigubai didesnis nei E190. Be jokių apribojimų su 125 keleiviais nuskristų iki Vilniaus ar net Maskvos.
    Su 40 vietų net yra atlike test flight LCY-JFK non-stop. Dabartinis BA A318 tai daro su sustojimu SNN.

    Bet kol kas CS100 Europoje naudoja tik Swiss.

  123. Arnas - 2018 04 25, 18:40

    Simonai, taip, kai tokie orlaiviai kaip A321 yra mažai pakrauti, jų centruotė yra per daug priekinė. Panaši patirtis dar gali būti Wizzair’e, kai koks BRI žiemą skrenda 100/230 pax.
    Aišku, dar yra skirtumas tarp „leidžiamos” centruotės ribų ir „fuel efficient” centruotės ribų. Pastaroji visada būna galinė.

  124. Karolis - 2018 04 25, 18:55

    Keista – šįryt LH889 taip pat atrodė pustuštis. Nelabai suprantama kam reikėjo A321 jei ir LH888 buvo tuštokas.

  125. Spectator - 2018 04 25, 19:34

    Neįtikėtina, kad yra žmonių, kurie investuoja ir kuria tokias nesąmones: https://onemileatatime.boardingarea.com/2018/04/25/air-belgium-cancels-flights/

    Toks įspūdis, kad kažkokie pinigingi entuziastai iš serijos “mums gyvybiškai reikia VNO-LHR dabar”, sumąstė padaryti aviakompaniją, tik nieko nebuvo girdėję nei apie pardavimus, nei apie leidimus skraidyti virš Rusijos, nei apskritai apie tai, kad joks verslas niekada neskraidys iš CRL, kai yra BRU, ypač su naujais CX skrydžiais BRU-HKG.

  126. Andrius - 2018 04 25, 20:33

    Įdomus projektas Air Belgium.
    Jie planuoja 12valandų trukmės reisus iš 2,5km tako ilgio Charleroi oro uosto. Dėl to CRL-HKG atkarpoj paims mažai cargo ir šiek tiek sumažino keleivių skaičių (257 vietoj 300).
    Kodėl jie taip pasiryžę vykdyti skrydžius net su tokiais komerciniais apribojimais iš Charleroi oro uosto, kai šalia pilna oro uostu su ilgesniais takais kur nebūtų jokių apribojimų?

  127. Giedrius - 2018 04 25, 21:08

    Na tai kad nėr tų oro uostų Belgijoj daug. Be šių 2 tik dar 3 turi komercinius skrydžius, iš jų 2 ilgesnį taką.

  128. Vytautas-NT - 2018 04 25, 21:33

    Grįžtant prie mūsų LCY dar toks klausimas: kodėl išvykstamojo keleivio mokestis toks didžiulis? Ar jis jau nuo atstumo nebepriklauso? Ar ten visad biznio klasę kalą?

  129. Linas - 2018 04 25, 22:15

    @Andrius
    Kiek skaičiau, jie pasirinko CRL over BRU, dėl slotų nebuvimo, matyt labai mažos oro uosto rinkliavos ir CRL įsipareigojimo upgreidinti infrastruktūrą, kad atitiktų jų operational requirements. Jie gi pasiėmė ex AY 340-tukus. Kaip seksis su pardavimas – bus matyti. Visas verslo modelis turi nemažai keistų momentų, bet laikas parodys

  130. Mindaugas - 2018 04 25, 23:14
  131. Mindaugas - 2018 04 26, 00:03
  132. Vytautas-NT - 2018 04 26, 07:50

    Iš vienos pusės gaila Cseries brand’o iš kitos panašu, kad AirBus Boeing su savo Bombardier užbombarduos.
    Tiesa, o kodėl nesvarstomas jungtinis brand’as- Airbus-Bombardier?

  133. Aloyzas - 2018 04 26, 08:16

    VNO-LON devynerių metų senumo Simono skaičiavimai: http://simonas.bartkus.lt/blog/2009/07/15/kokie-yra-skrydzio-vykdymo-kastai/

  134. Giedrius - 2018 04 26, 08:50

    Kažkaip atrodo įtartinai ten tie skaičiavimai:
    Vno-lhr 1085 mylios, kaina 200eur
    tai casm išeina 200/1746 = 0.115. Kai tuo tarpu pvz cia ( https://centreforaviation.com/insights/analysis/wizz-air-centraleastern-europes-largest-airline-turns-13-profit-margin-dip-not-auspicious-346843 ) wizzair CASK yra 0.032.

    Nors, atsižvelgiant kad mokesčiai LHR dideli, plius kurtas atpigo, plius neaišku kokie ten stage length, gal ir normalu.

  135. Spectator - 2018 04 26, 10:38

    BT padarė nemažai pokyčių žiemos tvarkaraščiui. Skraidys 11x per savaitę į Palangą, bei pratęsė visai žiemai skrydžius į Malagą, Lisaboną ir Madridą. Taip pat turės daugiau skrydžių į TBS (3x), BCN (6x), BLL (6x), CDG (11x), FCO (4x), GOT (5x), HAM (11x), KBP (19x), LCA (2x), TXL (19x), ZRH (10x). Vilniuje pokyčių nėra, o Taline skraidys naują TLL-ARN (12x), TLL-OSL (2x), bei tęs TLL-LGW (2x), o TLL-TXL/TLL-VIE gaus po papildomą dažnį.

  136. Simonas Bartkus - 2018 04 26, 10:59

    Grįžtant prie VNO-LON kaštų – 2009 m. skaičiavimai priminė :)

    Jeigu į dabartines sąlygas žiūrėti – VNO-LGW-VNO direct kaštai su A320 būtų apie 15 tūkst. EUR už vieną rotation. Čia be lėktuvo kaštų, įgulos kaštų, maintanence ir draudimo – t.y. už kiek apsimoka kelti lėktuvą, neturint jam alternatyvų. Jeigu pridėti protingą įnašą šiems didžiaja dalimi fiksuotiems kaštams, dar reikėtų pridėti ~13 tūkst. EUR.

    Taigi, bottom line, prie 100% užpildymo „apatinė riba” apie 44EUR į vieną pusę, „long term” riba – apie 81EUR. ČIA BE ORO UOSTO MOKESČIŲ: iš VNO mokestis ~9EUR, iš LGW pusės – ~13GBP ir 13GBP APD valstybės mokestis (26GBP iš viso).

    Kiti veiksliai:
    – slot’o įsigijimas/gavimas ir opportunity cost naudoti tą slotą kam kitam;
    – čia paskaičiuotas 100% užpildymas, kaip žinom, realybėje nebūna tokio.

    Positive pusė – čia paskaičiuota yra galutinės pajamos – t.y. ne bilieto tarifas. Prie šiuolaikinių bagažo/seating ir kt. mokesčių struktūrų nemaža dalis gali būti pajamų gaunama netiesiogiai iš bilieto kainos.

  137. Simonas Bartkus - 2018 04 26, 11:39

    Įdomu dėl BT ir PLQ – atrodo jie rimtai nutarė kovoti su SAS dėl rinkos dalies. Vasarą dabar BT turi daugiau frequency nei SAS, o panašų produktą išlaikys ir žiemą.

    Klausimas, kaip sekasi LOT su WAW-PLQ, bet turėtų našlaitiškas jų produktas būti SAS ir BT kontekste.

  138. Justinas - 2018 04 26, 12:37

    VNO-LTN-VNO esu skaičiavęs ant Wizz vidutinių skaičių. Tai jų VNO-LTN-VNO revenue būtų 181 EUR, iš jų 161 fare, ir 20 taxams (dar kai skaičiavau, nebuvo APD), tai labai panašūs skaičiai.

  139. Justinas - 2018 04 26, 12:39

    Pamiršau paminėt turbūt esminę detalę. Wizzair iš 181 revenue 119 EUR susirenka iš fare, ir 62 EUR iš papildomų mokesčių.

  140. skytomas - 2018 04 26, 17:37

    O aš turiu Naujųjų Vasiukų vertą idėją. Dabar Lietuvos ir Lenkijos santykiai šyla o LOTas palaikomas vyriausybės plečiasi kaimyninių šalių rinkose. O kodėl mūsų susisiekimo ministrui, premjerui nepabandžius prastumti „LOT Lietuva” idėjos. Juk Nordica lenkai pasiėmė po savo sparnais. Gal ir toks projektas išdegtų? :)))

  141. Edgaras - 2018 04 26, 22:21

    Simonai, laukiam charterio į Teslą

  142. Janka - 2018 04 27, 11:55

    Ir į Štark Areną.

  143. etc - 2018 04 27, 13:23
  144. Mindauqas - 2018 04 27, 13:28

    Tai ir per greitai.lt jau paduos pigesnių bilietų. Sunkūs laikai bus agentūroms…:)

  145. expertas - 2018 04 27, 13:38

    Juoda diena SPA. Vilniuje sugedo A321 (220 vietų). Pakaitinio lėktuvo nėra. 180 pax susodino į A320 ir perkrovė bagažą (pirmenybė šeimoms su vaikais ir trumpoms kelionėms). Tada visus išvarė iš A320 lėktuvo, nes baigėsi įgulos darbo laikas. Cirkas tęsiasi, to be continued. O ruošiantis sezonui nereikėjo numatyti tokių atvejų, ką daryti? Juk lėktuvai skraido vos ne 24 val. ir kartais net naktį nebus laisvo tarpo. Čia šiaip, pamąstymui.

  146. Kardiobatonas - 2018 04 27, 14:29

    SPA gyrėsi, kad turės du rezervinius lėktuvus tokiems nenumatytiems atvejams. Kodėl jų nenaudoja?

  147. Arnas - 2018 04 27, 15:20

    Experte, VNO šiuo metu tikrai karšta. Kai kuriems keleiviams jau prasidėjo stadija, t.y. „visi kalti, o aš – pasaulio centras”.
    Nieko naujo, bet mane kaip visada labiausiai siutina tai, kad nėra jokių atstovų, jokių papildomų darbuotojų, kurie atvyktų padėti bendrauti su tais 220 keleivių, dalinti maisto kuponus ir pan. Tiesa, yra vienas SPA atstovas, pora kitų darbuotojų, kurie daugmaž turi laiko užsiimti tuo reisu, bet jiems ir taip veiklos per akis.
    Kaip visada taupymo pasekmės: skrendam pigiai, gaunam irgi „po pigiąja”. Mokėtų žmonės tiek, kiek TK, būtų ir atstovybė, ir žmonių, kurie deal’intų tokias situacijas.
    Labiausiai gaila ne keleivių, o darbuotojų. Ar SPA asmeniškai susisieks su tais keliais, užsiėmusiais vėlavimu nuo 5.45 iki 23.40? Ar padėkos? Ar kaip visada smagu pabūti užkulisiuose, o kas vyksta tame front line – vienodai.

  148. .. - 2018 04 27, 17:10

    Nepamenu vardo, bet kazkas atsiliepe apie Bromma kaip autobusu stoti. Taip ir yra, ir viduje Svedijos skraidant idealu, nes viskas arti ir nereikia Arlandos. Va vel skrisiu MMX-BMA, vien del patogumo nors ir kainuoja

  149. .. - 2018 04 27, 17:26

    Nepabaigiau, vienos dienos skrydziui pirmyn-atgal yra super, nesvarbu is kurios puses:)

  150. Linas - 2018 04 28, 11:59

    Tai kaip baigėsi su tuo SPA skrydžiu?

  151. Arnas - 2018 04 28, 15:55

    Nieko, dalis keleivių išskrido dieną GetJet reisu, dalis vakare 23.40.

  152. Giedrius - 2018 04 28, 16:52

    Vargšas A321 vis dar ant žemės ir šiandien Grand Gru dar už SPA skrenda.

  153. Linas - 2018 04 28, 18:09

    WOW air first A330neo rolls out of paintshop
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=67741

  154. Kardiobatonas - 2018 04 28, 19:23

    Karštos dienelės SPA, turbūt rimtas A321 gedimas. Bet gal tikrai Simonas galėtų paaiškinti, kur ties rezerviniai lėktuvai? Nes bent jau SPA tinklapyje skelbiamas, kad kiti skrydžiai vyksta pagal tvarkaraštį arba su labai menkais vėlavimais.

  155. Arnas - 2018 04 28, 22:16

    Gedimas turbūt analogiškas automobilio „check engine” :D

  156. Arunas - 2018 04 28, 22:24

    Finnair paskelbė nonstop Talinas – Kitila (FI) once per week (D5) nuo 14.12.2018 iki 2019 kovo pabaigos! Operuos A320.

  157. c2h5oh - 2018 04 30, 10:34

    @Arnas „Gedimas turbūt analogiškas automobilio „check engine“ :D”

    Teko turėti kaimynę, senais laikais daug metų dirbusią oro uoste. Pasak jos, sovietiniais laikais buvo normalu skristi, jeigu dega mažiau ne pusė įspėjamųjų lempučių. Jeigu dega daugiau – tuomet lėktuvui jau reikėtų kažkokios apžiūros ar lengvo remontėlio.

  158. Tomas468 - 2018 05 1, 14:10

    Vakar du A320 iš Delio parskrido į Vilnių. Klausimas: mes diskutavome kažkada, jog skrydžiai VNO-DWC yra ant ribos ir kiltų keblumų juos vykdyti, Delis juk toliau nei Dubajus, tai kodėlgi nepavyktų reguliarūs skrydžiai į Dubajų?

  159. Giedrius - 2018 05 1, 14:38

    Nes lėktuvas tuščias buvo. Pridėk 20 tonų keleivių ir neparskrisi.

  160. Julius - 2018 05 1, 17:05

    O pagrindinė problema kartais nebuvo įgulos darbo valandos?

  161. Justinas - 2018 05 2, 00:12

    Įgulos darbo valandos didesnė problema, kai reikia suskraidyt į abu galus…

  162. Justinas - 2018 05 2, 00:24

    Čia kalbant apie range.

    Boeing 737 BBJ gali skristi 14 valandų
    Boeing 737-700 reguliariai skraidė CPH-BOS

    https://en.wikipedia.org/wiki/Longest_flights#By_aircraft_type

    dar visokių įdomybių yra. Tuščias A320 gali labai labai toli nuskristi, ir tiesą sakant kiekvienąkart, kai daromas delivery iš Tuluzos ar Sietlo, galima pamatyti įspūdingų distancijų.

    Pavyzdžiui, Montrealis-Ryga CS300 skrenda tiesiogiai.

  163. Donatas - 2018 05 2, 05:39

    Kodel SPA parvare tuos 2 lektuvus i VNO tuscius? ten buvo tiesiog dirbama uz kazka ir baigesi sutartis ar kitokia priezastis?

  164. Andrius - 2018 05 2, 08:34

    Dirbo Indijoje už IndiGo avialinijas tie A320.

  165. Simonas Bartkus - 2018 05 2, 09:36

    SPA jau šešerius metus dalį Europos capacity perkelia į Azijos šalis – Butane, Kambodžoje, Indijoje, Saudi Arabijoje. Šiemet penkių mėnesių projektas buvo su IndiGo, po kurio lėktuvai grįžta vasarai į Europą.

  166. c2h5oh - 2018 05 2, 10:36

    O tuo tarpu Maskvos srityje priimtas naujas įstatymas, pagal kurį oro uostuose draudžiama:

    – gulėti ir miegoti ant kėdžių
    – sėdėti ant žemės
    – persirenginėti „tam neskirtose patalpose” (t.y. tualetuose)
    – ant sėdynių dėti rankinukus ir kitus daiktus
    – vaikams sėdėti ant bagažo vežimėlių

    Už viską numatytos baudelės.

  167. Čiurlionis - 2018 05 2, 15:00
  168. Mikas - 2018 05 2, 23:18

    Apie Wideore. Kadangi puikiai žinau, po kokius kaimus jie skraido, tai nebent tik pasipildys flotilę. Nes nu………….. pasigooglinkit patys:)

  169. Vytautas-NT - 2018 05 3, 03:27

    Simonai, o tai Azijoj kažkoks kitoks sezoniškumas negu pas mus? Sr jie tiesiog naudojadi proga nuomuotis papigiai?

  170. srs - 2018 05 3, 05:10

    @c2h5oh
    Čia rimtai? Ir kokia logika tokio įstatymo?

  171. Kardiobatonas - 2018 05 3, 08:36

    Rusijoje kalbėti apie logiką beprasmiška.

  172. srs - 2018 05 3, 10:31

    Turėjau omenyje oficialų paaiškinimą. Ir taip aišku, kad tai idiotiškas sprendimas, bet įdomu būtu išgirsti ką pasakytų jį priėmę.

  173. Simonas Bartkus - 2018 05 3, 11:08

    Vytautas-NT: taip, Azijoje sezoniškumas yra skirtingas. Pietryčių Azijoje sezonas prasideda nuo gruodžio vidurio ir tęsiasi iki kovo – sutampa su kinų naujaisiais metais ir periodu aplink.

    Panašiai yra ir Indijoje – dabar sezonas baiginėjasi, prasideda moonsoon – karščių ir lietaus sezonas. Turistinis sezonas lapkritį-vasarį pasiekia piką.

  174. c2h5oh - 2018 05 3, 13:41

    @srs: oficialus paaiškinimas, kad artėja futbolo čempionatas, ir reikia įvesti tvarką :) Esą egzistuoja bomžų problema oro uostuose, ir draudimai tipo skirti bomžams atbaidyti.

  175. Tomas LT - 2018 05 3, 14:26

    „Wizz Air“ suteiktas Jungtinės Karalystės oro vežėjo pažymėjimas

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/wizz-air-suteiktas-jungtines-karalystes-oro-vezejo-pazymejimas/

  176. Čiurlionis - 2018 05 3, 15:02

    CWL Cardiff tako ilgis – 2,354. VNO – 2,515.

    a350 nutūpė be vargo, dėl visiško objektyvumo- praktiškai tuščias.

    Visgi pakankamas argumentas baigti kalbas, apie VNO tako ilginimą, bent artimiausius 10 m. :)

    https://www.youtube.com/watch?v=luuntlCstGg

  177. Andrius - 2018 05 3, 16:30

    Tai galima rasti daugiau tų pavyzdžių, kai skraido iš trumpesnių nei VNO takų dideli laineriai tolimais reisais, pvz iš Saint Marteen.
    Kai bus atitinkama paklausa, ras būdų aviakompanijos ir iš 2,5km tako vykdyti long-haul reisus. O kai atsiras tokie reisai, po to bus galima ir tako ilginimą daryti.

  178. Kardiobatonas - 2018 05 3, 17:14

    Turbūt metas balsavimui, kas atsiras anksčiau: Nida International Airport (IATA – NID) ar long-haul iš VNO? Balsavime būtinai reikėtų tokios pasirinkimo eilutės: Aš taip ilgai negyvensiu.

  179. Wincas - 2018 05 3, 17:36

    Nzn nzn, vakar net Finnair neišdryso leistis į VNO iš pirmo karto, tai dėl ko turėtų taip rizikuoti didesni orlaiviai. Geriau reikia balsavomo: „Kuom reikia patepti Lietuvą, jog pritrauktume didelį srautą iš užjūrio”.

  180. Kardiobatonas - 2018 05 3, 17:44

    Gali tepti kuo nori – Vilnius niekada nebus Paryžius, o Lietuva nebus Ispanija.

  181. Wincas - 2018 05 3, 18:42

    Tipiškas lietuvio atsakymas, o gal Vilnius jau geriau negu Paryžius, o Lietuva lenkia Ispaniją. Bet mes tuom netikime ir dėlto neparduodame ??? „Balllai” Atvažiavę į Lietuvą vis kartojo „We are the best players in the world” nors ir į lanką nepataiko. Mokykimės iš Amerikos. Gera reklama viską parduoda, net ir tai ko nera.

  182. Kardiobatonas - 2018 05 3, 18:51

    Teisingai, tik kad niekaip nepavyksta surasti tų privalumų, o kai jų nėra, tai ir neišeina reklamuoti. Viską galima parduoti, bet kai ką – tik vieną kartą. Apgautas žmogus jaučiasi piktesnis.

  183. Wincas - 2018 05 3, 21:06

    Priklauso nuo to, kaip pardavinesi. Jei kaip cigonas, tai tikrai parduosi pirma ir paskutini karta, bet jei kaip zydas – zmogus net nesupras, kad buvo apgautas :) Siai dienai Lietuvoje vyrauja cigoniska verslo praktika.

  184. oleg - 2018 05 3, 23:31

    o galiu kas kaip Lietuvos imigrantas, o dabar jau ir emigrantas, biski rimtai atsakyti i Lietuvos reklamos klausima?

    Tai, vien z, kazkodel Lietuva tik gal paskutiniuoju metu yra reklamuojama uzsienieciams suprantama kalba. Anksciau atrode kad reklama anglu ir kitom kalbom yra skirta Lietuviams, nes rodydavo vis emigrantam mielus vaikystes vaizdus. Tas nesikoreliuoja su uzsienio verslu arba turistais.

    Nu ir, is mano patirties, bet koks uzsienietis kitam uzsienieciui ta pati Vilniu geriau isreklamuoja nei vietiniai. Kas gal but yra fair enough.

    soriakas kad as cia taip rimtai =] Gal pasiilgau Vilniaus ar kas.

  185. Augustinas Žemaitis - 2018 05 3, 23:58

    Na, oleg, pilnai sutinku. Mano supratimu problema ta, kad, deja, kas dirba su turizmo reklama, patys nelabai keliauja – jie nežino, ko reikia užsieniečiams.

    Tai būna rezultate dviejų rūšių pateikimas. Pirmas variantas – enciklopedija. Sąrašas kiekvieno pakelės kryžiaus ir pan., niekam neskirstant į svarbesnes ir ne vietas. Antras variantas – PR agentūrų reklama (tokia, kur galėtų pakeitus tekstą ir kai ką permontavus reklamuoti ir tarkim skalbimo miltelius ar Samsung S9 ) – informacijos jokios, kaip parodė skandalas, net nuotraukos nebūtinai iš Lietuvos.

    O šiaip tai, kaip esu rašęs, nereikia būti Paryžium, kad pritrauktum didelį srautą – žmonės šiais laikais keliauja nebe po kartą-du per gyvenimą ir aplanko ne tikrai vieną dešimtį šalių, ir kaskart į Paryžių ar Romą jie tikrai neskraidys. Tai va būti tuo septintu ar dešimtu numeriu Lietuva gali ir turime to siekti. O lietuvių kilmės žmonėms (nesakau, kad lietuviams, bet tiems, kas turi čia šaknų ir jų ieško, o tokių pvz. JAV daug) galime būti ir vienu pirmų numerių.

  186. zuikis - 2018 05 4, 08:50

    Itikinau viena airi skristi i Lietuva savaitgaliui. Jam taip patiko, kad pasakojo visiems draugams kaip ten modernu, kokie grazus, draugiski zmones, visi kalba angliskai ir ten „kitaip” geraja prasme. Sia vasara jau skris 6 airiu grupe 1 savaitei!
    Is lupu i lupas veikia gerai.

  187. Kardiobatonas - 2018 05 4, 09:12

    Teisingai, reklamuodami šalį mes akcentuojame savąją nostalgiją, jausmingumą, sentimentalumą. Panašiai, kaip Zasimauskaitės daina Eurovizijoje. Man tai gražu, bet užsieniečių nelabai veikia. Ar mane paskatintų vykti į Egiptą vaizdas, kur Ibrahimas liūdnom akim pasitinka saulėtekį? Turbūt nelabai. Pakelės kryžiai ir mūsų kova su okupantais jiems taip pat visiškai neįdomi, jie šito reikalo neįsivaizduoja ir tik pritariamai linksi galvomis. Kai ir minėjo Zuikis, užsieniečiai akcentuoja modernumą, draugiškumą, anglų kalbos mokėjimą. Anksčiau dar buvo pigumas, bet jo jau netekome. Tai reklamose ir reikia akcentuoti tai, kas Lietuvoje patinka užsieniečiams, o ne mums patiems.

  188. Tomas - 2018 05 4, 11:50

    Susitikime aptarta ir tiesioginių skrydžių galimybė tarp abiejų šalių. JAE ministras pažadėjo iki šių metų pabaigos atrasti galimybes, kad JAE aviakompanijos sujungtų Vilnių ir Abu Dabį bei Dubajų reguliariais skrydžiais. Sutarta svarbius susisiekimo klausimus derinti toliau.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/jae-ir-lietuva-svarsto-atidaryti-ambasadas-saliu-sostinese-56-966428

  189. c2h5oh - 2018 05 4, 12:32

    Dažnai patys lietuviai, paklausti apie Lietuvą, pateikia ją labai neigiamai. Oras šlykštus, geografinė padėtis „near Russia”, valdžia vien debilai, kalbos apie sovietinę praeitį ir sovietines/rusiškas tradicijas, maistas š, pagrindiniai privalumai „good beer and beautiful women” (klausytojai girdi „cheap beer and cheap women”), ir t.t.

    Potencialius turistus juk domina visai kiti dalykai, o ne mūsų tarpusavio bambėjimas ir pesimizmas.

    Aš pats, kai manęs paklausia kur yra Lietuva, sakau „between Germany and Finland” (pažiūrėkit į žemėlapį, tai juk tiesa).

  190. Mindauqas - 2018 05 4, 12:38

    Sorry, tai vis dėlto gal kas žino, ar bus charteris į Belgradą? Kiek girdėjau BPC lyg atsisakė minties, bet gal rėmėjai kokie organizuos?

  191. Wincas - 2018 05 4, 13:11

    Pirmoje vietoje reikia atsirasti pasaulio žemėlapyje, nes daugelis net nežino, kad tokia šalis egzistuoja, o jei žino, tai nežino kur ją rasti. Ypač nustebino danai, daugelis su kuriais teko bendrauti, net nežino kad Lietuva tik ~ 1h skrydžio atstumu.

  192. Linas - 2018 05 4, 13:18

    gal kas žino apie ką čia?
    2018-05-04: Lithuanian ACMI carrier readying for N American business

  193. Augustinas Žemaitis - 2018 05 4, 13:44

    Aš pas save http://www.truelithuania.com , pamąstęs, kas gali užkabinti užsieniečius, taip pirmame puslapyje pristačiau Lietuvą – manau, kad šitie akcentai ir yra tinkamiausi:

    Lithuania is Vilnius, the 15th century capital of what was the Europe’s largest Medieval country.

    Lithuania is four seasons of lush forests, countless lakes and magnificent coastal dunes of Neringa, sculpted by the wind, not by „Private property” signs.

    Lithuania is the inspiring Hill of Crosses, a unique-in-the-world place where millions of people have been building Christian symbols despite any persecutions.

    Lithuania is the geographic centre of Europe where the old Lithuanian ethnicity has been joined over the centuries by numerous other communities. There are centuries-old religious buildings of more than 10 communities as distinct as Roman Catholicism, Sunni Islam, Judaism and the Russian Old Believer sect.

    Lithuania is a robust economy where the scars left by the Soviet Union may be investigated without ever having to do without modern western amenities.

  194. Kardiobatonas - 2018 05 4, 14:01

    to Wincas. Nieko nuostabaus, vakariečiai visiškai nesidomi geografija ir jiems vienodai, ar ta Lietuva už valandos, ar už 5 valandų skrydžio. Teko bendrauti su tikrai aukštas pareigas užimančiais, intelektualiais žmonėmis, kuriems reikėdavo labai rimtai pagalvoti, kur ta Lietuva. Pas juos viskas paprasčiau. Kai ieško vietos atostogoms, susiveda į Gūglą raktinius žodžius (jūra, saulė, paplūdimys) ir tyrinėja rezultatus. Sprendimą priima pagal savo finansines galimybes. Čia kalba apie klasikinius poilsiautojus, kurie neieško nuotykių ir nenori netikėtumų. Bet tokių yra dauguma.

  195. Wincas - 2018 05 4, 14:48

    O kadangi pas mus Saulė šviečia tris kartus per metus, jūroje gali maudytis tik ruoniai, o paplūdimys pastoviai nuplaunmas, reikia galvoti kitų pliusų. Vienas iš jų, tinkantis į šios dienos EKO madas – Švarus oras ir vanduo, greitas internetas Bonus Elektra visą parą. Šią žiemą Lietuviai emigrantai, šventė vestuves Labanore kažkokioje sodyboje, pirtis, kubilas ir t.t… Sugebėjo atsivežti visą Anglų biurą su originaliai Britais. Britai pridarė krūvą nuotraukų, nebenorėjo išvažiuoti, o kubilas viduryje prisnigto miško, buvo geriausia ką jie yra patyrę savo gyvenime. Ką ir kiti pavyzdžiai rodo, turistus reikia vežti kiekvienam. Nes valžia kolkas gali tik susukti klipą „Good place to die – Lithuania”

  196. Spectator - 2018 05 4, 14:54

    Aš iš savo patirties irgi galiu pridėti, kad Estija ir Latvija yra labiau patrauklios vakariečių akimis nei Lietuva. Nežinau, kodėl taip yra, bet esu girdėjęs ne kartą (situacijose, kai žmonės nežinojo, kad esu iš Lietuvos), kad Lietuva/Vilnius lyginant su Estija ir Latvija yra nuobodūs ir ten nėra ką veikti. O iš artimiausių kaimynų (latvių ir estų) net esu girdėjęs nuogąstavimų apie saugumą (labai paplitusios istorijos apie keliuose apiplėšinėjamus žmones ir ypač plačiai nuskambėjo istorija apie merginą nužudytą kelyje prieš porą metų). Taip kad yra kur dirbti mums. Aišku, kai turizmo departamentas verkdamas kad neturi pinigų, dalį jų skyrė Japonijos rinkai – tai yra absurdas, kai net Skandinavijoje žmones nieko apie mus nežino… o galimybės yra nemažos, prisiminkim CPH-KUN daily skrydį ir pan.

  197. Eugenijus - 2018 05 4, 16:46

    Oro uoste apie 14.00 stovėjo kažkoks „spartanas” afganistaniečių Boeinga 737 ar Airbus narrow ir 2 dideli krovininiai be atpažinimo ženklų. Kas čia per paradas vyksta

  198. Janka - 2018 05 4, 17:21
  199. Mindauqas - 2018 05 4, 17:42

    Aha, jau mačiau. Beje, internete rašo, kad vietų jau nėra; o paskambinus sako, kad pilna, bet parduodame tik internetu.
    Tai pasitikėjimo neprideda. Teks skristi su Lufthansa…

  200. Ramdomq - 2018 05 4, 22:46

    Verslo ir kitų džiaugsmui DY sudėjo dar daugiau skrydžių žiemos sezonui į ARN. Tikiuos, kad ne klaida:)

  201. oleg - 2018 05 5, 01:40

    mmm, puikios dienos, puikus laikai is ARN. OSL paliko 3x. Toliau galima apie CPH ir LGW svajoti =]

    beje, jun fact, kai man kazkur reikia butinai buti, tai renkiuosi Norwegian. Jei velavimai ir cancellinimai labai jau gyvenimo nesugadins, tai renkiuosi SAS. Nes DY daznai biski veluoja, bet labai retai neskrenda. SK labai daznai kazkas nutinka, tai reroutina, veluoja…po to sumoka 250 EUR ir linki geros dienos. Idomus ju verslo modelis ;-)

  202. trolis - 2018 05 6, 12:47

    idomu dalyka su FR pastebejau (tik dar nebuvo laiko i Delfi parasyti del sitos first world problems:)) – kai skrendu su vaiku esu plius minus priverstas pirkti vietos rezervacija. perku abiem RT kryptim ir visada pasirenku tas pacias vietas.
    cia ir prasideda idomybes – atejus laikui checkintis jau antra karta outgoing flight rezervuotu kedziu nebera ir mandagiai siulo isigyti jas is naujo arba checkintis likus dienai pries. suradus rezervacijos maila, kuriame rezervuotos vietos aiskiai matosi ir tame ju support chate pasiskundus, atsipraso ir grazina atgal kedes, bet jau kitose vietose.
    sakyciau sioks toks WTF – tikiu, kad jis labiau techninis (kazkam tikriaus leidzia pasirinkti tas pacias vietas ir overridina pirmini mano pasirinkima, o as lieku be vietu) nei intentional, bet jei du kartus jau taip buvo, pradeda kelti itarimu…

  203. trolis - 2018 05 7, 13:46

    SAS grazino FastTrack VNO? Christmas comes early?

  204. Linas - 2018 05 7, 14:13

    PLQ reikia pagirti – pirmieji sudėjo balandžio statistiką, neatsilieka nuo TLL :):
    PLQ
    APR2018
    25732 pax
    plius 0,6%

    TLL
    APR2018
    238 617 pax
    plius 17%

    o KUN dar net kovo skaičių nepasivargino paskelbti…

  205. trolis - 2018 05 8, 07:00

    Ze German court recently ruled in favor of Lufthansa after the airline pursued a lawsuit against Germany-based travel blog HolidayPirates for advertising business-class “Error Fares” between Germany and California for just 687 euros ($819).

    The court called the published fare and search functionality an “unfair trade practice,” particularly in an antitrust context, since the HolidayPirates website could be considered a competitor selling travel services, according to Loyalty Lobby.

    The ruling imposes a fine of €250,000 or six months’ jail time for the CEO. It can be appealed in a higher court in Bavaria.

    he case, which was filed soon after the error fares were published in September 2017, states that Lufthansa immediately took action on the error, yet the HolidayPirates publication caused the airline to incur a total loss of €450,000 ($536,638) on the published business-class fares. Beyond the financial loss, however, Lufthansa claimed that its primary concern was the damage done to public perception and value of the airline brand. (The carrier blamed an “incomplete Excel spreadsheet” for the pricing error on its booking site.)

  206. dzin - 2018 05 8, 08:43

    @trolis
    trūksta komentarų. Jei net Vokietijoj žmonės nespėja su technologijomis koja kojon žengti. Tuoj visiška praraja atsivers tarp žmonių, kuriems iki 25-erių ir tiems, kuriems virš 50-ties.

  207. Wincas - 2018 05 8, 09:12

    Patys kalti, kad raso Error Fare, butu Super Duper Discount from Lufthansa, nebutu galimybes irodyti kad cia buvo kazkokia klaida ir ja pasinaudojo.

  208. trolis - 2018 05 8, 09:36

    Airbus and Boeing are preparing for possible changes to dozens of plane orders from Middle East carrier Etihad Airways as it presses ahead with a company-wide review, four sources familiar with the matter said.

    Etihad is considering its options for over 160 aircraft it has ordered, ranging from swapping models to delaying deliveries to outright cancellations, the sources told Reuters.

    A final decision could be based on a combination of the three options, one source said.

    Etihad has 88 Airbus and 78 Boeing jets on order worth tens of billions of dollars, largely from deals signed in 2013, which are scheduled to start delivery from this year.

    The orders include 62 Airbus A350s and 52 Boeing 787 Dreamliners, according to the two planemakers’ websites.

  209. dzin - 2018 05 8, 10:24

    Error fare ir super duper akcija atrakcija – skirtingi reikalai. Bilietai, kurie įsigijami pasinaudojant Error fare, gali būti avialinijų atšaukti. Akcijiniai – neatšaukiami. Nors, kiek teko skaitinėti, ir error fare atšaukiami labai retai, nes ES reglamentai gana griežti tuo klausimu.

  210. Simonas Bartkus - 2018 05 8, 10:58

    Vėlgi reikėtų giliau pažiūrėti į situaciją – nubaudė ne už naudojimąsi error fares, o už error fares promote’inimą ir pelnymąsi iš to.

    Novaturas šiandien paleido žiemos pardavimus – SPA skraidys tiesiogiai iš Vilniaus žiemą į Aqaba Jordanijoje ir Djerba Tunise.

  211. trolis - 2018 05 8, 10:58

    skirtingi kuo? pavadinimu? ikopinau siaip nepilna straipsni bet ten toliau kaip tik ir kalbama, kad reikia tiesiog pavadinti super akcija ir teisiskai turetu buti ok.

  212. Linas - 2018 05 8, 11:03

    Panašu, kad Dubajuje bus pirmasis Hyperloop :)
    Tiesa, kol kas kalba apie krovinius:
    https://www.freightweek.org/index.php/en/latest-news/3226-dp-world-and-virgin-hyperloop-one-launch-cargo-system

  213. Kardiobatonas - 2018 05 8, 11:25

    Kokio dydžio programa Tunise ir Jordanijoje, kokiais mėnesiais?

  214. Giedrius - 2018 05 8, 12:28

    Novaturas rodo Djerba spalį, Aqaba lapkritį ir groudį.

  215. Spectator - 2018 05 8, 12:30

    @Linas – na tiesiog toks kosmosas, kad net rauna stogą skaitant: kurs hyperloop vežioti maistui ir elektronikai? O tai dabartiniai transporto būdai kažkuo prastesni, ir kas mokės už greitesnį salotų lapų pristatymą? Šitas HyperLoop reikalas apskritai yra viena didelė apgavystė išvilioti naivių investuotojų pinigus. Vakuminis vamzdis šimtų kilometrų ilgio, tad užtektų menkiausio pažeidimo ir visas vamzdis sprogsta ir viskas, kas jame taip pat, be jokių šansų išgyventi. Sounds legit.

  216. Justinas - 2018 05 8, 12:36

    Hermetizuotas cilindras, pakeliamas į 10km aukštį, skris garso greičiu. Jame sėdės žmonės.

    Ir taip 100,000 kartų per dieną be menkiausio incidento.

  217. Spectator - 2018 05 8, 12:51

    Hermetizuotam cilindrui išsihermetizavus dideli šansai išgyventi. Ir išhermetizuoti ne taip lengva. O Hyperloop – savadarbiai sprogmenys bet kurioje vietoje iš šimtų kilomtrų ir viskas išlekia į orą. Ir čia tik vienas aspektas. Kur dar susidūrimo grėsmė pačiame tunelyje (juk tie „pods” skries irgi beveik garso greičiu, ir vienas paskui kitą kas 30s – bet tunelis tai juk tik vienas). Žodžiu, čia pasakos vaikams prieš miegą.

  218. Linas - 2018 05 8, 12:57

    @Spectator
    keletas pastebėjimų – kroviniui nereikia išgyventi – tai viena (manau, kad apie žmonių gabenimą kalbėti stipriai per anksti), antra – juk visi suprantame, kad tai tik bandymai. UAE sheikhai pinigus leidžia ir daug kvailesniems dalykams :) Prieš kokius 10m. apie daug ką galėjome pasakyti, kad kliedesiai, bet laikas parodė, kad viskas taip sparčiai vystosi ir kad kiekvienai problemai randamas sprendimas. Jei į kiekvieną naują idėją/sprendimą niekas neinvestuotų – nes vis dar gyventume urvuose :)

  219. trolis - 2018 05 8, 14:02

    Vizijos vizijomis bet prisiminkim, kad dar net Maglev’u is esmes niekur nepastate (PVG i Shanchaju ir tai nepilna trasa, Japonija ir Vokietija po bandomaja trasa) kur infrastrukturos kastai n kartu mazesni uz hyperloop.

  220. Mantas - 2018 05 8, 14:26

    VNO Balandžio statistika
    402508pax
    15,20%

    Kaži ar galima jau šiemet tikėtis pasiekti 0,5 mln. Keleivių per mėnesį?

  221. Giedrius - 2018 05 8, 15:33

    vargiai, reiktu kažkur 20% augimo vasarą, kad būtų 0,5mln per mėn

  222. Julius - 2018 05 8, 18:33

    Jei bus 0,5mln, tai tik kokį birželį/liepą

  223. Little_man - 2018 05 9, 11:22

    Dėl Maglev tai iš esmės labai brangi tehnologija. Be to labai brangus išlaikymas.

  224. Kardiobatonas - 2018 05 9, 12:51

    Dėl Jordanijos ir Izraelio Novaturas pateikia labai menką informaciją. Viskas suplakta į krūvą ir net neaišku, į kokį oro uostą ir kurioje šalyje bus skraidoma. Gal kas žino tiksliau?

  225. Besidomintis - 2018 05 9, 14:18

    @Kardiobatonas

    Skraidins į Aqaba (AQJ) Jordanijoje

  226. Kardiobatonas - 2018 05 9, 17:20

    Dėkui, Besidomintis. Bet tai žiūrėkit: jeigu atskrendam į Jordaniją, tai iškart turim pirkti Jordanijos vizas (po 45 EUR) net ir tuomet, jeigu poilsiaujam Izraelyje? Grįžtant iš Izraelio vėl perkam vizas. Ar yra kažkokie kitokie variantai?

  227. Linas - 2018 05 9, 17:34

    Seniau viza kainuodavo 10 JOD
    Bet ar bereikia nūnai vizų?

  228. Kardiobatonas - 2018 05 9, 19:45

    Tokias kainas radau kelionių agentūrų svetainėse ir rašo, kad vizos reikia.

  229. zuikis - 2018 05 9, 20:46

    Aqaba yra lengvatiniu mokesciu zona, todel atskridus i si oro uosta, viza nemokama. Tik jas apiformina turizmo organizatorius arba pats turi nuvykti i vietini policijos departamenta. Jei isvyksti is Jordanijos ir grizti – viza 60 JOD. Mokestis gali buti grazintas isvykstant atgal, jei prabusi ne maziau 2 pilnu paru ir parodysi stampuota Petros iejimo bilieta.

  230. Linas - 2018 05 9, 22:40

    Aš ir sakau, kad atplaukėme iš Tabos ir nieko nemokėjome😀

  231. Linas - 2018 05 9, 22:53
  232. Simonas Bartkus - 2018 05 10, 10:34

    Kaip jau kažkas rašė, balandį VNO augo 15,2%, iš viso 402,5K keleivių. Po keturių mėnesių vidutinis augimas yra 16,57%.

    Reguliarūs skrydžiai augo 12%, kai tuo tarpu charter – 78%.

  233. pliumbum - 2018 05 10, 14:40

    Bus 0,5 mln. drąsiai kažkurį iš vasaros mėnesių.

    2017 m. potencialų „kas galėjo būti” augimą sunku apskaičiuoti, nes net ir mėnesiai iki tako uždarymo buvo pasiruošimo mėnesiai, kai augimas nebuvo toks, koks galėjo būti – vos 10%, lyginant su kur kas didesniais augimais po to. Manau, gana drąsiai galime daryti prielaidą, kad 2017 m. liepos mėnesį normalus augimas būtų buvęs 17% – tiek pat, kiek pvz. balandį, spalį, lapkritį. Taigi, 2017 m. liepą be remonto būtume turėję 448 000 keleivių. Šiemet augimas yra vidutiniškai 16,57%, taigi liepą turėtume turėti maždaug 522 000 keleivių. Aišku, čia tik buka ekstrapoliacija, bet duočiau labai, labai didelius šansus, kad ta riba bus peržengta.

  234. Anonimas - 2018 05 10, 17:00

    „Ryanair“ pradėjo skraidinti iš Vilniaus į Atėnus

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/ryanair-pradejo-skraidinti-is-vilniaus-i-atenus/

  235. Simonas Bartkus - 2018 05 10, 17:02

    pliumbum: nebūčiau toks tikras – gal, bet nebūtinai. Lietuvoje piko mėnesiai yra gegužė-birželis ir rugsėjis-spalis. Aš galvoju, kad išlaikyti 15% growth rate bus sunkiau persiritus pusmečiui, nes LCC capacity palyginamoji bazė bus paaugusi. Įmanoma, bet sakyčiau labiau ne, negu taip – ~480K prognozuočiau top mėnesį.

  236. Giedrius - 2018 05 10, 19:43

    Na kiek žiūriu statistiką tai 14-15-16 visada daugiausia keleivių būdavo rugpjūtį. birželis, liepa, rugsėjis nedaug bet atsilikdavo.

  237. Besidomintis - 2018 05 11, 09:02

    Nuo birželio 16d. prisijungia dar vienas vežėjas į Antalijos kryptį. Novaturo ir Tez Tour keleivius skraidins ir Turkish Airlines.

    TK4172 AYT-VNO …6. 05:55-08:55
    TK4173 VNO-AYT …6. 09:55-13:00

  238. Simonas Bartkus - 2018 05 11, 09:32

    Besidomintis: jeigu iki pilno atsakymo, tai skraidys Andaloujet su B738 189Y – jie vykdo skrydžius su Turkish skrydžio numeriais.

  239. Čiurlionis - 2018 05 11, 09:54

    O kad iš Vilniaus būtų 9.55 o atgal 13.00.

    Nebesugaudau galų, kas dar neskraidina į AYT iš VNO: Small planet, Pegasus, Turkish, Sunexpress(vakar mačiau), Corendon.

  240. Besidomintis - 2018 05 11, 10:00

    Čiurlionis: Dar į sąrašą pridėk Freebird Airlines ;)

  241. Linas - 2018 05 11, 10:08

    Tai vasaros metu AYT bus top destination :) pagal keleivius?

  242. Anonimas - 2018 05 11, 10:25
  243. Simonas Bartkus - 2018 05 11, 10:29

    Linas: manau, ne tik vasarą, bet ir per visus metus. Balandį AYT tik porą tūkst. keleivių atsiliko nuo LTN; visus vasaros mėnesius lenks žymiai bet kurį kitą oro uostą.

  244. Linas - 2018 05 11, 13:17

    2018-05-11: State, industry to develop Latvian aviation strategy 2019-25

    Latviai kuria strategijas iki 2025, o ar LT kas nors panašaus kuriama?

  245. Linas - 2018 05 11, 13:27

    RIX pagaliau įkėlė MAR2018 skaičius:
    504717 pax
    plius 20.38%

    Nerealu …

  246. Kardiobatonas - 2018 05 11, 13:45

    to Linas. Tai kad LT nėra apie ką kalbėti. Karts nuo karto pasigirsta kliedesių apie naują oro uostą ir viskas.

  247. Linas - 2018 05 11, 15:02

    http://www.baltic-course.com/eng/transport/?doc=139897
    LT Oro uostai – valstybiniai – tai tik tokias ir gali „vizijas” apie naują oro uostą prie Elektrėnų svaičioti… Dar yra vizija kada nors juos išnuomoti (be konkrečių datų, nes jau ir pamiršti spėjau kiek laiko apie tai kalbama.
    Kaip supratau LV aviacijos verslas su institucijomis dirbs kartu tikrą viziją ruošiant.
    LT taip pat yra aviacijos verslas ir institucijos…
    Deja bendravimo nėra: vienas stambiausių aviacijos verslų institucijų laikomas nepageidaujamu :) O ir kiti valdžiai nereikalingi – nes tik „problemas kuria”, kurias valdininkams reikia spręsti ir tada jie priversti „dirbti”…
    Vat tokia LT yra aviacijos šalis – turinti gilias aviacijos tradicijas :)
    Čia mano tokia nuomonė, kurią susidariau su aviacijoje dirbančiais žmonėm bendraudamas.

  248. to Linas - 2018 05 11, 16:08

    nu atsiprašau, bet tas „vienas stambiausių aviacijos verslų” rusų nelegalius samdinius po sirijas ir donbasus skraidina :/

  249. Linas - 2018 05 11, 17:42

    Nereikia atsiprašinėti, aš niekaip su jais nesusijęs, bet kas išdėstyta viešoje erdvėje, tai man asmeniškai atrodo pritemptas reikalas.
    Bet aš ne vien apie tai, ir iš kitų įmonių esu girdėjęs, kad tik problemas valdininkams jų verslas kelia …

  250. Čiurlionis - 2018 05 12, 10:53

    Nelabai suprantu iš ko Latviai auga? Šalis mažesnė, na gerai, bet turi tik vieną oro uostą.

    Tranzitas praktiškai neauga(bent jau patys taip sako).

    BT atveža daug turizmo? Kaip išsilaiko utopinės kryptys?

    Lėktuvai į VNO beveik visada pilni, vaizdas iš Rix kitoks, bent jau man skrendant visada būna pustuščiai.

  251. Augustinas Žemaitis - 2018 05 12, 11:09

    Tiesiog auga ekonomika. Turtingesnėse šalyse, Rygos dydžio miestai turi dar daugiau keleivių. Osle 27 mln. keleivių, Ciūrichas 29 mln.

    Čia aišku kraštutiniai pavyzdžiai iš pačių turtingiausių šalių, bet esmė tokia – kylant ekonomikai, vietiniai dažniau skraido (tiek turistai, tiek imigrantai [Rygos atveju rusakalbiai] lankyti giminių), daugiau verslo susitikimų ir pan.

    Tai, kadjau yra reisų, padeda stimuliuoti atvykstamąjį turizmą bei verslo konferencijų centro įvaizdį.

  252. trolis - 2018 05 12, 23:34

    Oslas kazin ar palyginamas su Ryga – beveik puse traffico ten domestic

  253. Klebonas - 2018 05 13, 22:00

    Pastaruoju metu pastebiu vis daugiau įmonių, kurios surinkinėja kompensacijas keleiviams už skrydžių atšaukimus/vėlavimus. Užsienyje tokių įmonių yra gyvas velnias, bet po truputį daugėja ir Lietuvoje. Pasidarė įdomu, kaip tokios įmonės gauna klientus. Nejaugi užtenka to, ką „sužvejoja” internete? Juk oro uostai tokioms kompanijoms nutekinti konkrečiu reisu skridusių/turėjusių skristi keleivių listo negali dėl asmens duomenų apsaugos ir pan.

  254. Donatas - 2018 05 14, 00:17
  255. Anonimas - 2018 05 14, 12:41

    Atšauktas „Brussels Airlines“ skrydis iš Vilniaus į Briuselį

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/atsauktas-brussels-airlines-skrydis-is-vilniaus-i-briuseli/

  256. Vytautas - 2018 05 14, 15:14

    Kažkaip nepastebėjau, kad kas čia būtų papostinęs, jog KUN-TLV jau pardavime žiemos sezonui – Mon, Fri. Išvykimas 6:45 iš KUN, 11:30 iš TLV. pilna bilietų po €75 RT – skaitau nebloga kaina kolkas ;)

  257. trolis - 2018 05 14, 17:42

    kadangi i RT dar iskaiciuotas nemokamas keliu valandu „cirkas” TLV grizimo metu – tikrai gera kaina

  258. Linas - 2018 05 14, 22:22

    THY Turkish Airlines Airbus A321-231 accident
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=67981

  259. Linas - 2018 05 15, 22:10

    Pagaliau ir KUN jau skaičiukus sukėlė:
    https://kaunas-airport.lt/images/apiemus/statistics_2018_LT.pdf
    MAR2018
    72463 pax, plius 16,28%
    APR2018
    87386 pax, plius 16,01%

  260. Mindauqas - 2018 05 15, 22:30

    Sakyčiau labai netikėtas Ryanair sprendimas, kad per 5 dienas leis nemokamai atšaukti skrydžius, jeigu nepatinka naujos check-in taisyklės (t.y. iki 48 val. sutrumpintas registracijos laikas)

  261. Linas - 2018 05 15, 23:18

    WTO confirmed: no prohibited subsidies at Airbus, minor elements of actionable subsidies to be addressed
    https://www.atn.aero/#/article.html?id=68022

  262. Pranas - 2018 05 16, 08:58

    @Mindauqas – jau cancelinau vieną skrydį su rezervuotom vietom, kaip ne keista leidžia. Įdomu kaip refundins kompensacinius kuponus kurie šiaip jau galiojo skrydžiams iki kovo :)

  263. Pranas - 2018 05 16, 09:16

    O su kitom rezervacijom kiti Ryanair supporto agentai jau siunčia formą pildyti. Visada ten taip, reik daug kartų laimę bandyt :(

  264. Mindauqas - 2018 05 16, 10:11

    Na, su vietomis neturėtų leisti cancelinti.
    Bet kiek skaičiau UK spaudą, tai vakar dar bardakas buvo – agentai nieko nežinojo nei apie naują politiką, nei apie galimus atšaukimus.

    Bet reikia palaukti, kol pinigai sugrįš, tada jau tikrai bus grąžinta.

  265. Pranas - 2018 05 16, 10:41

    Tai nėra skirtumo, vis tiek ankščiau ar vėliau išgryninsiu. Vis tiek atsiimsiu savo keliolika eurų net jei procese teks dar kelis šimtus už keitimus susimokėt ir metus kitus palaukt :)

  266. Simonas Bartkus - 2018 05 16, 15:38

    Ryanair vasaros pikui pridėjo ketvirtą savaitinį skrydį VNO-SXF, penktadieniais.

    Taip pat, Ryanair reschedulino žiemos skrydžių nemažai VNO bazėje (Amanas perkeltas į vakarinį laiką, STN kai kuriomis dienomis bus iš STN bazės vykdomas) – panašu, jog sutalpino skrydžius ant dviejų VNO bazuotų lėktuvų ir trečio bazėje nebus.

  267. Pranas - 2018 05 16, 16:08

    Dar žiūriu Malpensa-Kaunas nebeparduodamas, Madridas-Vilnius parduodamas tik kartą per savaitę.

  268. Jurgis - 2018 05 18, 11:00

    Iš Rygos į Kiniją?

    Осенью планируется открыть рейсы из Риги в Китай
    http://rus.db.lv/ekonomika/transport/osen-ju-planiruetsja-otkryt-rejsy-iz-rigi-v-kitaj-86516

  269. Kardiobatonas - 2018 05 18, 13:00

    Labai tinkama iliustracija parinkta prie straipsnio. Su tokiu propu pats tas lėkti į Kiniją.

  270. Spectator - 2018 05 18, 13:13

    Rygos oro uostas svaigsta apie Kiniją jau penkis metus, vis bando sužvejoti kokį vietinį Kinijos vežėją, bet realios paklausos į Kiniją (atmetus politikų norą stiprinti ryšius su Kinija) nėra, todėl ir tikimybė sulaukti skrydžių gana maža.

  271. Linas - 2018 05 18, 13:14

    kas dabar iš LTOU išeina:
    2018-05-18: Another top exec leaves Lithuanian Airports Plc.

  272. RS - 2018 05 18, 19:30

    CCO

  273. skytomas - 2018 05 21, 09:22

    SPA flotilėje ir vėl mėtytas bei vėtytas senukas LY-SPC. Matyt, su tiek nueksplotuotu lėktuvu dar neteko skristi:)

    P.S. M. O’Leary pareiėškė, kad Taline mato ne tik bazę, bet ir regioninį hubą.

  274. Mindauqas - 2018 05 21, 09:51

    Gavau pranešimą, kad rugpjūčio mėnesio Bario skrydį Wizz Air perkelė iš sekmadienio į šeštadienį. Bet žiūriu, kad jau visame vasaros tvarkaraštyje skrydžiai šeštadieniais ir pridėtas 3 kartas per savaitė.
    Negi jau seniai pakeitė, o tik dabar pranešė…

  275. Simonas Bartkus - 2018 05 21, 10:19

    Aš vasario mėnesio Wizz Air tvarkaraščio scan’ą turiu su jų VNO bazės utilizacija – tai jau ten Bari buvo 3x weekly, Day2, Day4 ir Day6.

  276. Pranas - 2018 05 21, 11:13

    @Mindauqas – Wizz kažkada seniau pranešinėdavo lygiai 2 mėn iki skrydžio, nors pakeičia ir prieš metus. Tai dabar jau progresas šioks toks.

  277. RRR - 2018 05 21, 11:49

    Šįvakar į Kauną atskrenda pirmasis LO795
    Warszaw – Kaunas, tikėkimės bus sėkmingas. Palaikymui turiu pagriebęs liepą roundtrip i Štutgartą , rugsėjį į Madridą.

  278. Kardiobatonas - 2018 05 21, 13:19

    Sutartis su LOT pasirašyta trejiems metams – tiek laiko numatyta parama. Per tiek laiko turėtų įsisukti.

  279. Vytautas - 2018 05 21, 14:05

    @RRR – ar kainos bent panašios buvo į tai, ką gali iš VNO gauti?

  280. Simonas Bartkus - 2018 05 21, 14:45

    Kardiobatonas: žinoma, finansinės paramos yra svarbios naujiems maršrutams, tačiau, esu tikras, kad LOT tikrai neprisiėmė hard comittment skraidyti – geriausiu atveju įsipareigojo gražinti dalį paramos, jei nutrauktų maršrutą – juolab, jog jeigu maršrutas sektųsi prastai, parama nėra tokia didelė, kad ant jos visas business-case stovėtų. Bet kokiu atveju, labai tikiuosi, kad pasiteisins ir įsisuks šitas maršrutas – keleivių skaičiaus prasme KUN tai minor, bet strategiškai svarbus maršrutas.

  281. RRR - 2018 05 21, 14:50

    Vytautai, kol kas buvo pigiau nei iš Vilniaus , pvz Kaunas Stutgartas liepos 7-13 dienom roundtrip pirkau už 130 EUR. Draugai vilniečiai sugalvojo prisijungt, tai iš vilniaus šiam momentui apie 250Eur, iš Kauno vis dar 150Eur, jaučiu tai nėra geras ženklas.

  282. Kardiobatonas - 2018 05 21, 15:07

    Simonas Bartkus: būtent, tai strategiškai labai svarbus maršrutas. Jeigu LOT išeis, dar ilgai niekas kitas į KUN neateis (neskaitant perstumdomų FR ir W6 maršrutų). Vienintelis realus kandidatas BT kartą jau bandė, todėl turbūt daugiau nerizikuos.

  283. Čiurlionis - 2018 05 21, 16:16

    EasyJet ateina į Oslą, pradeda nuo Berlyno, didelės idėjos/svajonės ateičiai.

  284. Giedrius - 2018 05 21, 19:42

    O galima bus VNO-WAW-KUN nusipirkt? Na kaip Stakevičiui :)

  285. RRR - 2018 05 21, 20:33

    Nu bent jau Kaunas -Vilnius tai tikrai puiki vienos dienos ekskursija. 6.15 iš Kauno, Varšuvoj persėdimas 50 min ir 9.20 jau leidžiamės Lietuvos Respublikos sostinėje. Grįžimas 19.00 iš Vilniaus perėdimas ilgesnis nei į priekį, bet 00.45 grįžtam į Lietuvos Respublikos atsarginę sostinę :).

  286. Vytautas - 2018 05 21, 21:24

    VNO-WAW-KUN bet kokiom datom €366.29
    Gal yra norinčių pabandyt?:))

  287. trolis - 2018 05 21, 21:26

    I PLQ siaip Grigaitis skraidydavo, ne Statkevicius. Nu ir as esu pora kartu. Dabar nebent Fake Connection iseitu – nebepardavineja tokiu jungimu. Speciau, LOT irgi

  288. Mindauqas - 2018 05 21, 21:37

    @Simonas, @Pranas
    Bilietai į Bari pirkti pernai prieš Kalėdas, informavo dabar. Tikrai, kad pažanga, jog ne prieš mėnesį praneša:)

  289. zuikis - 2018 05 22, 01:07

    Parduoda LOT i Kauna ir Palanga uz mazdaug 150 eur, tik kai kuriom datom.

    Kitas klausimas: Flybe dirba kitom aviakompanijom wet lease, kai kuriuos daro savo kodu. Kaip isvyste versla, kad jau samdo Stobart Air savo skrydziams?

  290. zuikis - 2018 05 22, 02:12

    Ir skrenda Stobart air uz Flybe ir CityJet uz AirFrance tuo paciu metu?

  291. Kardiobatonas - 2018 05 22, 11:20
  292. Linas - 2018 05 22, 13:14
  293. endaksi - 2018 05 22, 17:01
  294. Wincas - 2018 05 22, 17:25

    Buitinis klausimas: Skridau su Finnair A333, gavau in-flight ekonomines ausines, bet garso kokybė buvo labiau kokibė, neįmanoma naudoti, su kitomis buvo tas pats, teko pasikelti nuo kėdės ir išsitraukti nuosavas, kurias gal prieš 10 metų pirkau už 1 svarą. Kokybė skyrėsi kaip diena ir naktis. Kodėl Finnair tokias šiukšles kaip balastą tamposi jei neįmanoma naudoti ?

  295. Čiurlionis - 2018 05 22, 22:19

    Na ne visiems verslo klasėje tinka ir Bose dėl to išsitraukia savo Beats.

    O jei rimtai, ką rinktis, kokį balastą tampytis, jei sveria tiek pat, o kainuoją 0,3 eur. ar tą kuris 4 eur.

    Bet šiaip gal negeros ausinės buvo, galima pabandyti pasikeisti, personalas mielai padeda.

  296. oleg - 2018 05 22, 23:51

    taaaii…draugai, toks keistas truputi klausimas. As kai nelietuvis, tai visos politikos nesuprantu ir istoriniu kontekstu nezinau. Bet gal dabar po tu visu MG-bylu viesinimo, paaiskinkite man prasau kodel kazkam buvo naudinga/idomu Fly LAL uzdaryti, o po to Star1 paleisti ir uzdaryti.

    T.y. jei Fly LAL galiu spet kad nesusikalbejo/nepasidalino. Bet del Star1 neturiu net ideju, kaip ir kas.

    Dekui!

  297. Čiurlionis - 2018 05 23, 08:17

    Galinga Masiulio ranka, per savivaldybę palietė ir Lithuanica, o jei rimtai – nežinau, bet faktas, kad valdant liberalams netekome 3 Lietuvos vežėjų.

  298. srs - 2018 05 23, 08:44

    @Oleg
    Visi trys vežėjai (flyLAL, Star1 ir AirLituanica) virino nuostolį ir vienintelis juos išgelbėti galėjęs dalykas būtu piniginė injekcija, turbūt iš valstybės. Tačiau tai nebūtų užtikrinę pelningumo ilguoju laikotarpiu. Nors Masiulį dabar sunku laikyti liberalu, bet liberali idealogija pasisako prieš tiesioginę valstybės paramą privačiam verslui, o jis kaip ir buvo tokiu tuo metu, tai gal ir nėra didelio siurprizo čia.
    Papildomos priežastys:
    flyLAL – krizės metai. Tiesiog nebuvo pinigų juos remti.
    Star – neturėjo politinio užnugario.
    AirLituanica – politinis užnugaris, Zuokas, tiesiog nebuvo perrinktas.
    Tačiau nemanau, kad atsiras Lietuvoje valdžia, kuri po trijų bankrotų norės remti aviacijos verslą.

  299. oleg - 2018 05 23, 10:24

    o gal del Star1 kas placiau noretu papasakoti? Is niekur atsirado ir po to greit dingo.

    As tikiu, kas avialinijos yra brangu ir rizikinga, todel siaip ant bajerio gal Star1 nekurtu.

  300. c2h5oh - 2018 05 23, 10:33

    Kodėl „naudinga” uždaryti bankrutavusią įmonę? Gi todėl, kad nustoti kišti naujus pinigus į jau žlugusį verslą.

    FlyLAL atveju, kiek atsimenu, tai ir įmonės struktūra buvo protingai optimizuota – visos skolos kabojo ant vienos įmonės (kurią valstybei ir buvo maloniai pasiūlyta išgelbėti), o visas turtas ir gyvybingos verslo dalys (netgi prekinis ženklas) jau buvo kitose įmonėse.

  301. Kardiobatonas - 2018 05 23, 10:41

    Star1 buvo „vieno lėktuvo” oro linijos, todėl neturėjo jokių galimybių išsilaikyti. Pakanka nedidelio gedimo ar skrydžio vėlavimo dėl nepalankių oro sąlygų ir visas tvarkaraštis subyra, o tai – nuostoliai, kompensacijos, smukęs patikimumas ir t.t. Štai SPA skelbiasi turinti du atsarginius savo lėktuvus ir tai būna žiaurių vėlavimų.

  302. Linas - 2018 05 23, 10:59

    Mano supratimu, LT modelis buvo viable long term ir kažkaip jį tęsti būtų buvusi prasmė, bet, kadangi pradžia buvo tokia zuokiška (savivaldybės įmonių turtas akcinis kapitalas ir panašūs reikalai), tai todėl ir truko tik iki Zuoko kadencijos pabaigos. Gaila… Buvo geras šansas.

  303. Jurgis - 2018 05 23, 11:16
  304. Spectator - 2018 05 23, 14:22

    @Linas – gali paaiškinti, kaip LT būtų buvęs viable Lietuvos rinkoje, kurioje dominavo, dominuoja ir dominuos LCCs, kur keleiviai labai jautrūs kainai ir pripratę skraidyti į antrinius oro uostus? Sėdynės kaštai LT buvo gana dideli, o pajamos per keleivį mažos ir nesimatė jokios prošvaistės, kad pajamos galėtų augti. Estų Nordica tikrai nėra geras pavyzdys, nes net neturėdami tiek LCC Taline sunkiai pajėgia konkuruoti su SK/AY/BT/LH ir kitais, skrydžiai pustuščiai, dažnai atšaukinėjami ir vėluoja. Europoje vyksta didelė oro bendrovių konsolidacija, ir net tokios bendrovės kaip Finnair (su ~70 lėktuvų) Europos mąstu yra beveik nykštukinis vežėjas, tad ką kalbėti apie LT ar Nordica…

  305. Linas - 2018 05 23, 15:02

    @Spectator
    na neturiu aš LT skaičių, tai bet koks rašymas abstrakčiom frazėm – nieko neįrodys, nei paneigs, bet iš visos informacijos, kuri buvo prieinama ir kuria dalinosi Simonas, man susidarė įspūdis, kad perspektyvos nebuvo tokios niūrios.

  306. Vytautas-NT - 2018 05 23, 15:37

    Jei išparceliuot MG Baltic kaip tik pinigų naujoms oro linijoms atsirastų.

  307. Simonas Bartkus - 2018 05 24, 11:21

    Vieni konsultantai išanalizavo Ryanair vidutinius fares pagal mėnesius ir grafikas labai išryškiną sezoniškumą – liepą rugpjūtį Ryanair vidutiniai tarifai net keturis kartus didesni nei vasarį:
    http://simonas.bartkus.lt/blog/wp-content/uploads/2018/05/33224616_10155617494377358_2184284985081462784_n.jpg

  308. c2h5oh - 2018 05 24, 12:06

    Kiek atsimenu Simono čia skelbtus skaičius, LT niekada nebuvo „išėjusi ant 0” (t.y. to lygmens kai verslas padenga savo sąnaudas ir pradeda grąžinti savininkų įmerktus pinigus). Buvo priartėję prie tos ribos, bet niekada jos nepasiekė – o paskui sekė naujas pajamų smukimas.

    Mano nuomone, pagrindinė LT žlugimo priežastis – tai, kad projektas buvo pradėtas tuščiomis kišenėmis, neturint finansavimo. Dėl to kas kelis mėnesius savivaldybė turėjo iš naujo rasti naują finansavimą (pirtimis, ir pan) – kas tiesiog žlugdė pasitikėjimą (pirkdamas bilietą nesi garantuotas, kad aviakompanijas dar nebus uždaryta iki tavo skrydžio laiko).

    Nors bandymas buvo geras – buvo bandoma užsiimti aiškią verslo nišą. Ar ta niša buvo pakankamo dydžio, kad kompanija egzistuotų – kitas klausimas.

  309. Wincas - 2018 05 24, 18:26
  310. Mantas_muc - 2018 05 25, 17:33
  311. ES - 2018 05 25, 23:12

    @Mantas -įtariu būtų sudėtinga pačiam skaityti japoniškai, jei pradėčiau kelti nuorodas iš tos rinkos :) , tad gal trumpą summary LT/EN wtf su small planet Vokietijoje?

  312. Salininkų kaimas - 2018 05 27, 08:37

    VNO Arrivals skrydis iš Astanos „vykdomas“ Deutsche Rettungsflugwacht, kodėl atsiranda tokios keistos klaidos?

  313. Anonimas - 2018 05 27, 15:54
  314. Edgaras - 2018 05 27, 16:28

    Kaip minėjo Čiurlionis, į AYT skrydžių tikrai daug. Ar yra kas suskraidęs už 100-150 eur roundtrip? Paieška tokia komplikuota gaunasi.

  315. trolis - 2018 05 27, 19:44

    98 ar 99Eur buvo Novaturo kaina uz RT skydziams kovo gale ar balandzio pradzioj kai pradejo juos pardavineti rudeni – nepaemiau, nes nebebuvo reikiamo kedziu kiekio – tai kazkas paemes tikrai suskraide.

  316. Arnas - 2018 05 27, 21:23

    VNO-TSE užpildymas šiandien apie 30%

  317. Julius - 2018 05 27, 21:48

    Na Kol kas liūdnokas, reikia tikėtis, kad vėliau bus daugiau, ar bent maršrutas gerai subsidijuojamas

  318. Linas - 2018 05 28, 09:14

    Sakyčiau užpildymas LABAI liūdnas… Tik žinau, kad krovinio tai užkrovė :)

  319. Simonas Bartkus - 2018 05 28, 09:21

    Salininkų kaimas: matyt, VNO naudojamoje duombazėje DV kodas priskirtas šitam Vokietijos sraigtasparnių operatoriui. Taip būna, jeigu duombazės laiku neatsinaujina, be to, dviejų raidžių kodai nėra visada unikalūs – kadangi jų trūksta, tai IATA nekonkuruojančioms bendrovėms kartais suteikia tokį patį kodą skirtingoms aviakompanijoms.

  320. Spectator - 2018 05 28, 13:17

    airBaltic paskelbė apie papildomų 30 CS300 (ir 30 options) įsigijimą prie jau turimo 20 CS300 orderio, be to iki 2024 airBaltic pereis prie single-type fleet: https://www.airbaltic.com/en/airbaltic-orders-up-to-60-aircraft-for-significant-breakthrough-of-development

  321. Anonimas - 2018 05 28, 13:45

    Reikšmingas plėtros proveržis: „airBaltic“ įsigis 60 orlaivių

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/reiksmingas-pletros-proverzis-airbaltic-isigis-60-orlaiviu/

  322. Augustinas Žemaitis - 2018 05 28, 14:45

    Kalbant apie VNO-TSE, tai pajamingumas nuo keleivio ten gali būti didelis.

    Atstumas ten ne daug didesnis, nei į Madridą, Tel Avivą ar Reikjaviką, tuo tarpu kai žiūrėjau prieš kelis mėn., kainos prasidėjo nuo ~300 EUR į abi puses, pasirinkau skristi su Ukraine per Kijevą. Kaip matau, šiuo metu SCAT kaina – ~260 EUR.

    Tai sunku tokiu atveju LF lyginti, nes tiesiog kainodara smarkiai skiriasi nuo visų kitų, kas skraido „vidutinio nuotolio” maršrutais iš Vilniaus – už tiek, už kiek VNO-TSE parduodama pigiausia kėdė, gali būti parduodamos ir šešios VNO-TLV kėdės.

    Bet šiaip galėtų SCAT su kainodara pasitvarkyti. Nes Astana – puikus miestas savaitgaliui: pigu, įdomu. Ir savaitei-dviems yra Kazachijoje ką veikti. Tik, aišku, už 300 EUR ar 260 EUR savaitgaliui niekas neskris, bet pastimuliuoti nesunku: vizų nereikia, visa postsovietinė biurokratija išnykusi kaip dūmas. Galima lengvai būtų užpildyti keliautojais tuščias vietas ir Astana galėtų tapti naujuoju Kijevu, nes ji to verta: vieta, pamažu primenanti Dubajų ar Las Vegasą, tačiau kainos daugiau nei perpus mažesnės nei Lietuvoje (bilietas į operą – 50 eurocentų; butas su langais į centrinę aikštę 42-ajame aukščiausio Kazachijos gyvenamojo dangoraižio aukšte – 19 eurų nakčiai ir t.t.).

    Čia, jei įdomu, mano parašytas Astanos ir kitų Kazachijos lankytinų vietų aprašymas:
    http://augustinas.net/kazachija-kalnai-gulagai-ir-dangoraiziai-10365

  323. Augustinas Žemaitis - 2018 05 28, 14:58

    Ir jau, beje, yra kas į Astaną taiko pigių skrydžių kainodarą – tai Wizzair iš Budapešto. Ten gali įsigyti bilietus ir po 100 EUR, kas jau logiška kaina turistui, kuriam šiaip nėra būtina ten skristi.

  324. Spectator - 2018 05 28, 15:18

    Manau, kad Kazakstanas yra reikalinga ir turinti potencialo kryptis, tačiau manau, kad SCAT tikrai nėra tas vežėjas, kuris gali šitą kryptį išdirbti. Panašiai kaip Germania su Ciūrichu. Tikėkimes, kad bus atkaklūs ir sugebės išskraidyti bent porą metų.

  325. pliumbum - 2018 05 28, 16:31

    Reiks man darbo reikalais į Astaną, bet dar smarkiai abejoju, ar Ukraine International per Kijevą imti, ar SCAT tiesiogiai. Kas nors skridot, kaip ten aptarnavimas, patikimumas ir visa tvarka?

  326. Arnas - 2018 05 28, 20:24

    Dėl SCAT kol kas nieko negaliu pasakyti, bet jungimai į KZ kol kas būdavo iš esmės tokie:
    Belavia – optimaliausias variantas (trumpi skrydžiai, pustuščiai lėktuvai),
    Aeroflot – geriau, bet brangiau,
    UIA – blogiausias pasirinkimas (nuolat vėluoja, red-eye plius skrydžiai ilgesni (apskrendama Rusijos oro erdvė).
    Dar galima su LOT ir pan., bet čia jau retesni variantai.

  327. Čiurlionis - 2018 05 29, 08:53

    Man įdomiau, ką BT veiks su 60 lėktuvų po 6 metų. Nebent stipriai plėsis iš VNO ir TLL?

    Ar pradės skraidyti į kiekvieną kaimą regione, turintį oro uostą?

  328. Simonas Bartkus - 2018 05 29, 09:14

    Aš tarp eilučių išskaičiau, jog 2024 metais BT turės 50 CS300. Šiandien turi gavę 8, dar 12 gaus iš seno orderio, tada pradės gauti 30 iš naujojo orderio ir gaus iki 2024 metų, tada turės 50 vnt. CS300. Aišku, dar production line vėlavimai ir kt. galimi.

    Šiandien BT turi 30 aktyvių lėktuvų. Iki 2024 m. dar šeši metai, tai užaugti 20 lėktuvų yra augti po 3-4 uodegas per metus – kas yra logiška su numatomu regionų augimu.

    Man didesnis iššūkis atrodo, jog 76 vietų Dash reikės keisti į 145 vietų CS300 ir klausimas, ar jie turės kažką koreguoti feed strategijoje, nes kaip Čiurlionis pavadino „kiekvieną kaimą regione” jie su Dash sugeba skraidyti aukštu dažniu, o aukštas dažnis reikalingas transfero galimybėms užtikrinti. RIX-PLQ, VNO-TLL, RIX-TKU, RIX-KGD ir panašūs turės iššūkį pildytis su CS300, bet, matyt, jie apsiskaičiavo, kad single fleet ir lankstumas nugali prieš tas galimai tuščias kėdes ir didesnius trip-costs.

  329. Spectator - 2018 05 29, 09:37

    Įdomiai ir Nordica sureagavo, pranešė, kad tai jiems geros naujienos ir jie dabar taps vieninteliu Baltijos šalių regioniniu vežėju, nes airBaltic eina į kovą su Wizzair/Ryanair/Norwegian ir taps Baltijos šalių LCC vežėju. :)

  330. Skytomas - 2018 05 29, 09:37

    Gražu žiūrėti, kaip latviai augina savo oro brndrovę. Ir labai apmaudu, kad Lietuvoje to nepavyko padaryti, labiausiai tikėtina, dėl neoliberaliai ideologizuotos ir trumparegės transporto politikos.

  331. Linas - 2018 05 29, 09:44

    @Skytomas
    pritariu – iki ašarų apaudu, kad turėdami gerokai geresnes startines pozicijas – dabar turime apvalų nulį … BT visiems skeptikams įrodo, kad ir „nedidelė” regioninė aviakompanija gali dirbti ir dirbti pelningai, jei yra vizija, palaikymas ir protingas vadovavimas.

  332. Simonas Bartkus - 2018 05 29, 09:53

    Na, aišku kiekvieną situaciją galima apsukti požiūriu savaip :) Bet turbūt iš dalies Nordica ir teisūs – manau, BT pasirinko CS300 dėl seat costs, kad ilgu laikotarpiu galėtų išlikti kažkiek konkurencingi pagal seat costs, aukodami regional lėktuvų pranašimus.

  333. Anonimas - 2018 05 29, 10:45

    Keliautojų dėmesiui: „Ryanair“ gresia vasaros streikas

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/keliautoju-demesiui-ryanair-gresia-vasaros-streikas/

  334. Wincas - 2018 05 29, 11:06

    Ko cia liudeti, juk turime Small Planet ex’ LAL.

  335. srs - 2018 05 30, 04:37

    BT per savo gyvavimą prarado daug daugiau pinigų nei uždirbo.

  336. srs - 2018 05 30, 09:59

    SQ gražina SIN-EWR nuo spalio 11. Business ir Premium Economy configuration ir tik 161 vieta :)
    https://www.channelnewsasia.com/news/singapore/sia-new-york-world-longest-commercial-flights-airbus-a350-oct-11-10288258

  337. c2h5oh - 2018 05 30, 10:42

    Kalbant apie Lietuvos aviacijos „geresnes startines pozicijas” – nuo latvių pradėjom atsilikti dar 1995 metais. Airbaltic buvo moderniai valdoma SASo, o LAL ir toliau liko kormūškė visokiems „ūsuotiems bebrams”.

    Plius dar Ivanauskas iki 2009 metų.

  338. Linas - 2018 05 30, 10:59

    @c2h5oh
    Ivanauskas (VNO) ir LAL’as buvo 2 skirtingos kormūškės :)
    Santykiuose tarp VNO ir LAL – Ivanauskas nedarė LAL jokių nuolaidų…

    Dėl SAS’o modernaus valdymo – tai čia per stipriai pasakyta :) Taip, jie buvo BT akcininkais, bet valdymas tekėjo savo vaga…

  339. Simonas Bartkus - 2018 05 30, 11:06

    Linai, nuo 2001 iki maždaug 2007 metų SAS davė daug know-how BT ir stipriai prisidėjo prie BT valdymo.

    BT ilgą laiką visi skrydžiai buvo vykdomi su SAS kodu, kas davė nemažą įtaką visiems jungimams ir distribucijai, kas popierinių bilietų laikais ir mažos paklausos laikais galėjo didelę įtaką daryti.
    2003 m. BT vieni pirmųjų Europoje įsivede one-way LCC-stiliaus kainodarą; galų gale išdrįso po įstojimo į ES iš karto atidaryti hubą Vilniuje. Lygiai taip, iš Vilniaus BT dirbo SAS feederiu (iš Rygos irgi) ir tai buvo pelningiausi BT maršrutai (3x daily VNO-CPH su Boeing, pvz).
    Nežinau ar su SAS, ar be SAS, tačiau BT 2002-2005 m. buvo stipriai geriau valdoma bendrovė – pirmi paleido bilietų prekybą internetu (kai LAL tą padarė tik po privatizavimo, lygtai 2006 metais).

    Čia aišku detalės, bet tiesiog tam tikrus istorinius dalykus paaiškinant.

  340. Spectator - 2018 05 30, 11:36

    BT nuo pat pradžių įvairiose pozicijose turėjo nemažai vadovų iš SAS ar bent jau vadovų su tarptautine aviacijos patirtimi, manau vien šitas faktas labai daug pakeitė, juk kartais užtenka progresyviai mastančių žmonių 3-4 pagrindinėse pozicijose, kad pradėtų vykti pokyčiai.

    O šiaip BT istorija tikrai buvo labai sudėtinga, jie nebūtų išgyvenę be valstybės bail-out 2011 metais, tačiau vėlgi, tai buvo padaryta profesionaliai (geriau nei Estonian atveju) ir buvo gautas EK leidimas. O dabartinis naujų CS300 užsakymas yra šiokia tokia loterija, tačiau tai padidins įmonės patrauklumą potencialiems investuotojams. Turint omeny, kad Europos aviacijos rinka neišvengiamai ir labai stipriai konsoliduosis, čia turbūt vienintelė protinga ilgo-laikotarpio strategija.

    Alternatyva – dirbti su dabartiniu dydžiu, tačiau kam įdomi bendrovė su 3,5M keleivių ir 30 lėktuvų? Tokiai mažai bendrovei konkuruoti su didelėmis Europos oro linijomis yra labai sudėtinga. Aišku, galima klausti, o kas bus su dar mažesnėmis bendrovėmis: Nordica, Adria ar net Czech Airlines. Panašu, kad visos jos kaip atsakymą mato charter/ACMI segmentą, klausimas, ar labai lengva suderinti scheduled/ACMI kartu, nes visada yra tokių bendrovių kaip SmallPlanet, CityJet ir pan. kurios fokusuojasi į tą rinką ir tikriausiai sugeba dirbti efektyviau.

  341. Linas - 2018 05 30, 11:57

    Simonai, aš nesiginčiju apie situaciją nuo 2001 m.
    Bet ne nuo 1995, kaip nurodė c2h5oh :)
    Taip, pasijautė, ypač atidarius daug veiklų VNO nuo 2004m.

  342. skytomas - 2018 05 30, 16:01

    žinote, o aš niekaip nesuprantu tos ideolognės klišės, kad viskas, kas veikia rinkoje turi būtinai, būtinai būti pelninga ir uždirbti iš tiesioginės veiklos. Su tokia logika ir ugnegesių, policijos, greitosios pagalbos, poliklinikos ir pan., matyt, turėtų generuoti kuo didesnį pelną:) Juk oro bendrovės tiesioginė veikla gali būti nuostolinga, bet jei ji netiesiogiai sukuria didelę vertę visai valstybės ekonomikai ir visuomenei, tai ar tokia jau didelė problema dengti tuos nuostolius iš mokesčių mokėtojų pinigų? Juk jie ir taip išskrenda iš visokių skrydžių skatinimo fondų ir nuolaidų užsienio oro bendrovėms oro uostuose. Įdomu, ar kažkas darė kaštų ir naudos analizę šiuo klausimu? Manyčiau čia tik požiūrio ir politinio veiklumo/neveiklumo klausimas. Kodėl gausybė vyriausybių Europoje, nepaisant keistos ES politikos, kuri, tikėtina, tik ir veda į Europos dangaus rinkos koncenrtaciją ir oligopolizaciją, visais įmanomais būdais stengiasi išsaugoti savo oro vežėjus? Labai viliuosi, kad tokia ES politika keisis, nes ilgojoje perspektyvoje, ji nieko gero nežada, ypač mažesnių ES valstybių narių piliečiams. Tad ir liūdna, kad mūsų valdžios atstovai nesuko galvos ir nedėjo jokių pastangų, nors galimybių turėjo ne vieną išsaugoti lietuvišką oro bendrovę. Juk dabar prarandame žymiai daugiau nei „sutaupome”, pavyzdžiui, gerai apmokamas darbo vietas, konkurencingesnę oro ir darbo rinką, jaunų specialistų potencialą, patogesnius tvarkaraščius, įvairesnę skrydžių geografiją, galų gale, valstybės, miestų, regionų reklamą orlaiviuose ir ant jų uodegų etc. Argumentuokite, kolegos, gal klystu.

    p.s. Berods, BT buvo įkurta, Latvijai nepavykus sėkmingai privatizuoti gremėzdiško beibiflotinio LATAVIO.

  343. Linas - 2018 05 30, 16:16

    Avion Express has expanded its fleet to 18 aircraft
    http://www.flyavex.com/press/avion-express-expanded-fleet-18-aircraft/

  344. Aviator’ius - 2018 05 30, 16:55

    @skytomui:
    Tokiais argumentais visos rinkos būtų uždaros – nebūtų jokių lidlu/swedbanku/tele2/etc.. sąrašas begalinis, užtat galėtume skraidyti su Lal’u mokėdami 3000-4000 LTL už return bilietus. Pats pirkau per agentūrą pan sumą VNO-CPH-VNO gūdžiais 2001m. su SAAB 2000..
    Kaip paaiškinti LT pensininkams, kad jų pinigais remiame kažkokias avialinijas?

  345. Simonas Bartkus - 2018 05 30, 17:13

    Kaip pastaba paraštėje – šiandien paskutinis Ryanair skrydis iš Chanijos į Vilnių.

  346. Čiurlionis - 2018 05 30, 18:58

    Beja, gal kas žino, kaip BT sekasi su MUC ir CDG?

  347. Skytomas - 2018 05 30, 22:35

    @aviatoriui
    Na, gal kiek sutirštinate spalvas, juk rinkos dėsniai veiktų, konkurencija kaip tik padidėtų vartotojų naudai. Štai, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje nacionalinės bendrovės dažnai skraidina net pigiau už wizzairą ar kitus lowcostus. Gal tik, Baltarusijoje yra panašiai, kaip rašote:) O ir verslas nuolat pabrėžia, kad trūksta skrydžių patogiu laiku tam tikromis destinacijomis, ko esama situacija net už milijonus mūsų mokesčių mokėtojų eurų nepakeičia. Tikėtina, kad gal pensininkams vilčių padidinti pensijas suteiktų mūsų įgulų, aviacijos profesionalų sumokėti mokesčiai biudžetui/sodriai ir auganti ekonomika? Bet kaip ir minėjau, čia reikėtų rimtos naudos ir kaštų analizės, ir atsietos nuo tam tikrų įsitikinimų:)

  348. Spectator - 2018 05 31, 09:58

    Nordica giriasi apie „7 digit profit”:

    https://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/278882/nordica-is-aiming-high-as-it-finds-its-niche/

    Aš išlaikau savo skeptišką požiūrį, manau jiems pasisekė dėl mažų kuro kainų, o Talino rinka labai stipriai auga dėl ekonomikos pakilimo, bet rinkoje labai mažai stiprių konkurentų (EasyJet/Ryanair labai simboliškai skraido).

  349. Simonas Bartkus - 2018 05 31, 10:56

    Palangos oro uoste leidžiasi 777:
    https://www.flightradar24.com/B772/118eaea8

  350. Vardas - 2018 05 31, 11:19

    Karinis?

  351. c2h5oh - 2018 05 31, 12:36

    Straipsnyje apie Nordica milžinišką sėkmę, pagrindinė mintis štai kokia:

    „Chief executive Jaan Tamm says that one factor above all else is helping Nordica thrive where Estonian Air floundered: its provision of ACMI (aircraft, crew, maintenance and insurance) wet lease services to foreign customers. While its predecessor targeted scale at home by building a hub-and-spoke network in Tallinn, Estonia’s capital, Nordica generates most of its earnings from contract work overseas.”

    T.y. atviru tekstu pasakyta, kad Taline rinka per maža. Pelnas uždirbamas kitur, o veikla Talina tik papildomas užsiėmimas. Gyventojai ir politikai laimingi – skrydžiai į Taliną vyksta kaip iš pypkės, ir netgi nuostolių nereikia dengti.

    Viskas labai gražu, bet iki pirmos krizės, kuomet ateis sunkių pasirinkimų metas. Ir tuomet su šitokiu kryžminiu subsidijavimu bus problemų.

  352. Spectator - 2018 05 31, 12:51

    Sutinku su c2h5oh. Man dar atrodo, kad nemaža problema tokios strategijos yra iš vadybos pusės: visokie sudėtingi (nors tikriausiai gana mažos maržos projektai), kaip skraidymas iš Groningen, Orebro ir pan, atima neproporcingai daug laiko. Galiausiai, apie Talino strategiją turbūt nelieka laiko ir pagalvoti, kas ir matosi jų rezultatuose iš Talino.

  353. Klebonas - 2018 05 31, 13:13

    Sveiki,
    Kodėl flightradar24.com rodo ne visus SPA skrydžių? Pvz. žiūriu dabar Vilniaus oro uosto atvykimus – skrydžio S53636 iš LCA į VNO nėra. VNO saite rašo, jog lėktuvas nusileido 12:48.
    Lygiai taip pat flightradar24.com nerodo S53535 skrydžio į GZP.
    Nemoku ieškoti ar dalies kompanijų užsakomųjų nerodo?
    Ačiū

  354. Vytautas-NT - 2018 05 31, 14:32

    Beje, o AirBaltic nežada pirkt Cs100? Gal jiems tokie labiau tiktų Q400 pakeist?

  355. Čiurlionis - 2018 05 31, 14:32

    Rodo tikrai ne visk1, bet va 5 GZP: https://www.flightradar24.com/LLC3535/118fd2f0

  356. Simonas Bartkus - 2018 05 31, 14:52

    Aš asmeniškai maniau, kad BT gali CS100 ir CS300 miksą naudoti, bet kaip paskelbė darydami orderį, bus vien tik CS300.

    Kas liečia Nordica – vėlgi, ACMI verslas duoda vieną dalyką, leidžia padidinti scale, kas mažoms aviakompanijoms yra iššūkis: Estijos rinkai užtenka iki 10 lėktuvų, o su tokiu dydžiu yra scale trūkumo problemos. Iš kitos pusės, toks ACMI biznis, labai mažai tikėtina yra labai pelningas – kai skraidai už tokį SAS su long-term kontraktu, tai SAS pirkti tokias paslaugas moka, kaštus visus žino, tai realiai mažos rizikos, bet labai mažų maržų verslas (sakyčiau kokių 2-5%). Taigi, pliusų duoda nemažai – sumažina operacinius kaštus pagrindinei veiklai – tačiau, visgi, uždirbti ar pradirbti tenka iš rizikingos šiuo atveju veiklos: reguliaraus skraidymo iš TLL.

  357. Simonas Bartkus - 2018 05 31, 15:13

    Klebonas: šiaip, visus Small Planet skrydžius rodo, tai ne visų charter skrydžių tvarkaraščius flightradar žino, dėl to kartais neparodo tarp arrivals ar departures.

    Minėtas iš LCA į VNO buvo rodomas:
    https://www.flightradar24.com/data/aircraft/ly-spa#118f45f5

  358. Čiurlionis - 2018 05 31, 16:34

    Offtopic, vakar buvo gan keista matyt Corendono a320, skrido į Heraklioną.

  359. Simonas Bartkus - 2018 05 31, 19:42

    Lufthansa šį vakar įdomų dalyką padarė – atskrido laiku FRA-VNO, bet VNO-FRA atšaukė. Tuo tarpu lėktuvą kaip ferry išskraidino VNO-TLL. Šio vakaro FRA-TLL yra atšauktas, bet rytinis TLL-FRA nėra atšauktas – panašu, kad tą iš Vilniaus atsiųstą lėktuvą jie naudos. Išmanu, matyt TLL-FRA daugiau keleivių ir sunkiau accomodate’inti nei vakarinis VNO-FRA (matyt, daug Taline keleivių palikta, nes atšaukti Nordica TLL-MUC-TLL (su lufthansa codeshare) ir Nordica TLL-VNO-TLL).

  360. Klebonas - 2018 05 31, 22:37

    Aš skrydžių būtent per arrivals/departures, spaudžiant ant oro uosto ikonos ir ieškojau. SPA šių dviejų nerodė :) Bandžiau į paiešką skrydžio numerį – irgi nieko nerodė.
    Kaip flightradar24.com pasiima skrydžių tvarkaraščius? Pagal kažkokį scriptą susirenka iš oro uostų tinklalapių? Avialinijų? Kodėl pvz. jie nežino tikslių tvarkaraščių?

  361. Giedrius - 2018 06 1, 08:47

    @Klebonas Tikslių tvarkaračių nežino niekas, tik oro uostai. FlightRadar rodo tai kas matosi GDS sistemose kaip suplanuoti skryžiai (viešai galima rast http://flightmapper.net/ ). Pavyzdžiui kai kurie S5 skrydžiai būna matomi su W2 kodu, nes jie ten įdėti. Tačiau prie jų rodys Unknown, nes reliai skrenda su S5 kodu.
    Pačius skrydžius flightradar’as dažniausiai sugauna gyvai, ir žinant jo numerį, galima rast. Bet rodyt prie oro uosto nerodo, nes gyvam skrydžiui nėra iš kur paimt jokių laikų.

  362. Kardiobatonas - 2018 06 1, 08:51

    @Klebonas. Per arrivals/departures labai daug skrydžių nerodo iš VNO. Ir tai pastebėjau įvairiose šalyse. Nežinau, kodėl taip nutinka.

  363. Čiurlionis - 2018 06 1, 12:50

    SAS į KUN iš GDN skrenda pasiremontuoti?

    https://www.flightradar24.com/SAS9042/11928483

  364. Wincas - 2018 06 1, 15:26

    Greiciausiai kareiviai atskrido i pratybas

  365. Anonimas - 2018 06 1, 18:11

    Skrydžių augimas gegužę – 13 proc., pasiektas rekordas aptarnaujant tranzitinius skrydžius

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/skrydziu-augimas-geguze-13-proc-pasiektas-rekordas-aptarnaujant-tranzitinius-skrydzius/

  366. Vytautas-NT - 2018 06 1, 20:30

    Iš kur čia tie tranzitiniai VNO?

  367. Kristijonas - 2018 06 1, 22:09

    Čia apie oro erdvę, tranzitiniai čia tie kurie kerta Lietuvos oro erdvę, o likę tie kurie nusileidžia ar kyla iš vieno iš Lietuvos oro uostų.

  368. Augustinas Žemaitis - 2018 06 2, 07:17

    Sveiki,

    Gal žinote, jei yra tranzitinis skrydis per Amsterdamą, kur pirma dalis BT, antra KLM, tačiau abudu skrydžiai yra su KL kodais (ant bilieto užrašyti KL kodai), ar galima priduoti lagaminą?

    Galvojau, kad galima, tačiau ant BT boarding pass’o spausdina „Check-in baggage allowance: No bahs. Please note! Special baggage rules apply if your flight is operated by another carrier or is a charter flight. Check respective’s [SIC] airline baggage policy”.

    Tai ar čia apima tokią situaciją, ar ne, nes „operated by” kaip ir yra BT, tiesiog, kad „on behalf of KLM”.

  369. Augustinas Žemaitis - 2018 06 2, 07:18

    Turėjo būti „No bags” vietoje „No bahs” aukščiau.

  370. Čiurlionis - 2018 06 2, 09:13

    Siūlau pasiskambinti BT, lietuvišku numeriu. Kažkas tikrai yra negerai su BT ir AMS, bent jau iš mano patirties.

    Pirmą kartą su įsiregistravau visai kelionei, bet VNO teko susimokėti už BT Checkin, registravosi per KL sistemą.

    Antrą kartą atskridus į AMS, lagaminai buvo iškrauti, nors tag’as buvo iki AUH. KLM griežtai atsisakė kompensuoti už bagažo delay.

    Trečią kartą BT išviso nematė mano rezervacijos, bet pasiskambinus ji staiga atsirado.

    Kiek žinau panašių atvejų ir su CDG būna.

  371. Karolis - 2018 06 2, 09:33

    Susidūriau su dilema ar verta ginčytis su LH – dėl blogo oro skrydis buvo atšauktas, o pasiūlytas pakaitinis kitą dieną dėl orlaivio techninio gedimo vėlavo ir pristatyt į vietą galėjo 7 val. vėliau nei planuota. LH teigia, kad visko pradžia yra force majeure, todėl kompensacija nepriklauso. Galbūt turite panašių patirčių ar žinių ką tokiu atveju sako reglamentas?

  372. Čiurlionis - 2018 06 2, 22:31

    Vėl neįprastas paukštis VNO Sunwing/TUI C-GOWG į Corfu su b738.

  373. Edgaras - 2018 06 3, 10:27

    @Čiurlionis Čia Itakos turistai išskrido už 159 EUR All Inclusive savaitei

  374. trolis - 2018 06 4, 05:34

    WAW ir CPH atsaukimai jau tavo VNO klasika

  375. trolis - 2018 06 4, 05:51

    *tapo

  376. Čiurlionis - 2018 06 4, 08:37

    Tiek vieni, tiek kiti čia turi įgulas. Ir ne kartą esu girdėjęs pasiteisinimą, jog kažkas iš įgulos susirgo.

    Sąrašą papildyčiau ARN.

  377. Mikas - 2018 06 5, 10:50

    Fone barška radija. Pašnekovas telefonu skiedžia, kaip atostogavo Dominikoj ir tada bankrutavo Airbaltic ir jis ten užstrigo….

    Ar aš kažko nežinau?

  378. Spectator - 2018 06 5, 12:37

    @Mikas – matyt Air Berlin turėjo omeny.

  379. Mikas - 2018 06 5, 13:04

    Bent 4 kartus paminėjo, kad AirBaltic.

  380. Kardiobatonas - 2018 06 5, 13:08

    Absoliučiai daugumai žmonių (šio blogo nariams, aišku, netaikoma) visiškai vienodai „Air Baltic” ir „Air Berlin”. Čia panašiai, kaip iš anekdoto: blondinės klausia – o kokia tavo mašina? Balta, – atsako blondinė. Kai pasakau, kad supainioti Boeing 737″ ir „Airbus 320” tiesiog neįmanoma, į mane dauguma žmonių žiūri kaip į beprotį. Dar keisčiau jiems, kad dažniausiai šiuos lėktuvus atskiriu ir pagal variklių garsą.

  381. Wincas - 2018 06 5, 13:25

    Bet Nebloga reklama perkantiems bilietus…. :)

  382. Mikas - 2018 06 5, 13:26

    Tai jei žmogus neskiria su kuo skrenda, tai kaip jis į oro uoste randa Gate’ą į Dominiką ir tuo labiau, kaip į radiją sugdba paskambinti ;) man čia mistika.

  383. pliumbum - 2018 06 5, 14:14

    Supainioti lėktuvus įmanoma, kai jie panašūs savo dydžiu ir sėdėjimo sąlygomis. Va CRJ su Embraeriu tai nesupainiosi, nekenčiu CRJ.

  384. Jurgis - 2018 06 5, 14:50

    Sunki Air Belgium pradžia:

    Air Belgium’s inaugural flight to Hong Kong yesterday apparently had just 15 passengers.
    https://onemileatatime.boardingarea.com/2018/06/04/air-belgium-inaugural/

  385. Anonimas - 2018 06 5, 15:23

    Palanga svarsto apie skrydžio Palanga-Vilnius atnaujinimą

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/palanga-svarsto-apie-skrydzio-palanga-vilnius-atnaujinima/

  386. Mindauqas - 2018 06 5, 15:43

    @Augustinas Žemaitis,
    Kaip baigėsi su airBaltic ir ‘No bags’? Priėmė bagažą?

    Turiu tą pačia situaciją su United biietus – ant airBaltic boarding’o rašo „No bags” ir tuo pačiu rašo, kad bilietas „Economy Premium”.
    Paskambinus į airBaltic niekuo negali padėti – „gali taip rašyti, bet bagažas turėtų būti…” ‘Turėtų’, bet garantuoti negali:)) Tikiuosi, kad jeigu priims, tai Amsterdame neiškraus…

  387. Linas - 2018 06 5, 16:38

    TLL statistika
    MAY2018
    275 415 pax
    plius 17,7 %

  388. Giedrius - 2018 06 5, 18:43

    Kas nutiko wizzair’ui kad ryt nemažai skrydžių iš vilniaus atšaukti?

  389. Mindaugas - 2018 06 5, 19:57

    Britų vyriausybė pritarė Londono Hitrou oro uosto plėtrai

    https://www.delfi.lt/a/78206345

  390. Pranas - 2018 06 5, 20:11

    @Giedrius – oro uostas susikėlęs skrydžius pagal pasenusį tvarkaraštį. Wizz prieš kurį laiką savo stiliumi nusprendė, kad tvarkaraščio stabilumas ir keleivių planai px ir mažiau populiariais maršrutais trečiadieniais neskraidyti bus pigiau nei skraidyti ir tiesiog apkarpė tvarkaraštį iki birželio vidurio.

  391. .. - 2018 06 6, 02:01

    Sveiki. Smalsu dėl KUNWAW. Gal kas turite naujos info?

  392. .. - 2018 06 6, 02:03

    * KUN WAW (brūkšnelį bloga’as nukando)

  393. trolis - 2018 06 6, 15:33

    @Mindauqas – turejau ta pati su Delta ir bagazas buvo. Aisku, nebutinai galioja kiekvienam atvejui

  394. Simonas Bartkus - 2018 06 7, 09:50

    Norwegian žiemą atidaro ARN-TLL. Tai ARN-TLL maršrute nuo žiemos bus keturi vežėjai – SAS, airBaltic, Nordica ir Norwegian.

  395. Spectator - 2018 06 7, 10:44

    ARN-TLL tiesiog pasaka: kažkada skraidė vientik Estonian Air su SK kodu, ir šitas maršrutas sunešdavo tikriausiai pusę Estonian Air pajamų. Dabar bus tiesiog mėsmalė su visais įmanomais žaidėjais, trūktų gal dar tik WizzAir į NYO :)

  396. Čiurlionis - 2018 06 7, 13:31

    VNO statistikos skyrius dar bilietų šakneles skaičiuoja?

  397. Simonas Bartkus - 2018 06 7, 18:22

    VNO statistika gegužės mėnesį: 468 457 keleiviai, augimas 17,17%. Skrydžių tuo tarpu augimas tik 5,56%.

    Reguliarūs skrydžiai augo 11,57%, čarteriai – 48,8%.

  398. Andrius - 2018 06 7, 19:38

    Kas cia per delegacija siandien buvo Vilniuje net su dviem VIP B737?
    Atvyko is Prahos, isvyko i Ryga.

  399. Vytautas-NT - 2018 06 7, 19:49

    Įdomu, o kodėl A380 nepopuliarus tarp turistų vežėjų? Juk iš kokio didelio miesto būtų, spėju, ekonomija?
    Tas pats Transaero su B747 į Juodkalniją skraidė…

  400. Justinas - 2018 06 7, 23:12

    Vytautai, kaip ir diskutuota buvo…

    A380 yra efektyvus skristi 10,000 km atstumą. Skristi 2,000km A320neo moka efektyviau per seat, rimtai.

    Nėra tiek maršrutų, kur turistai norėtų 10,000km skristi ant taburetės ir srautai būtų tokie, kad būtų galima įdarbinti 10 lėktuvų ir uždirbti rimtas babkes.

    O jei 1x weekly su A380, tai paprasčiau tada daryti 2x weekly su 787 ar tebūnie didesniu A350 (nors pamatysim, ar A350/777 kas nors naudos dense layoutus), taip siūlant geresnį produktą ir mažiau rizikuojant.

  401. Čiurlionis - 2018 06 7, 23:29

    @Justinai – Bankokas, bet tai išimtis :) Tad kaip ir netinka.

  402. Justinas - 2018 06 7, 23:37

    Čiurlioni, net nesu tikras, rimtai! :)

    Pavyzdys Vytautui. Į BKK toks didelis srautas, kad efektyviau yra varinėti 787/330 nonstop po mažesnius oro uostus, nei A380 dideliu freq iš hubų.

    Pvz. efektyviau skraidyti BKK-RIX-BKK-TLL-BKK-VNO-BKK su mažesniu 787 nei BKK-HEL-BKK, gaunant tuos 3-5% efektyvumo, bet turint problemą, iš kur paimt kasdien po 888 keleivius tiesioginio HEL-BKK-HEL srauto.

    Ir gale dienos toliau paanalizavus akivaizdu, kad A380 geriausiai veikia ne dėl savo kaštų efektyvumo (sako, Boeing 777X bus efektyvesnis, ir tai didelė problema A380), o dėl to, kad sugeba efektyviai išnaudot oro uostų slotus. Dėl to ir skraido daugiausiai į LHR, DXB, HKG – oro uostus, kur daugiausiai motyvacijos taupyti landing slotus. Gal dėl to niekas Amerikoje nepirko A380, ten su slotais problemų nėr.

  403. Justas - 2018 06 8, 07:27

    @Justinai, is esmes sutinku su viskuo. ANA turbut butu pavyzdys, kai A380 teoriskai bus naudojami tam, kam siulo Vytautas-NT. Jie turi 3x A380 uzsisake ir skraidys tik i Havajus su jais. Bet sito deal’o istorija yra truputi kitokia – kai ANA pereme Skymark, Airbus buvo didelis Skymark kreditorius, ir viena is peremimo salygu buvo ir A380s.
    Cia daugiau istorijos jam idomu: https://centreforaviation.com/analysis/reports/all-nippon-airways-and-the-a380-airbus-wins-a-new-customer-in-return-for-invaluable-skymark-support-260531

  404. Vytautas-NT - 2018 06 8, 07:39

    Beje, o kodėl krovininis A380 variantas neparėjo? Juk anas daugiau už B747 kelia?

  405. Čiurlionis - 2018 06 8, 08:56

    Taip a380 bus puikus, krovnins lėktuvus, po kokių 20 metų. Kai Emirates lėktuvai morališkai nusidevės ir juos bus galima perdaryti į freighter’ius.

  406. Simonas Bartkus - 2018 06 8, 10:58

    Na, nežinome mes kas bus po 20 metų. Bet – pirmi du Singapore Airlines A380 buvo pasiųsti į scrap – niekam neprireikė 11 metų senumo antrinėje rinkoje A380: nei passenger, nei cargo.

  407. Justinas - 2018 06 8, 14:00

    Dar niunasas. Nesu tiek pasikaustęs ant A380 dizaino, bet esu skaitęs, kad B747 ir B777 yra žymiai geriau sukurti skraidinti cargo. B747 buvo apskritai kurtas kaip cargo lėktuvas, ir tai, kad jis tapo toks populiarus tarp keleivinių, suprantu, buvo labiau palankiai susiklosčiusių aplinkybių rezultatas. B777 turi žymiai didesnį cargo bay.

    A380 niekda nebuvo kurtas kaip cargo lėktuvas, apskritai, A380 galėtume pervadinti Airbus Flying Emirate. Kas antras pagamintas A380 eina į Emirates. Su juo istorija yra visiškai baigta, visa industrija su tuo sutinka, ir jokie pagudravimai „gal čia ant turistinių maršrutų”, „gal čia cargo” nebeveiks.

    Mano nuomone, kelios priežastys.

    1. GTF varikliai leido sumažinti kuro sąnaudas 20%, jie atsirado 10 metų po A380 pasirodymo. Dar kažkiek ETOPS nebeaktualumas. Lygiai taip pat išmirė A340, nes nebereikia 4 variklių. Tiesiog gražu žiūrėt, kaip SAS, Finnair užsisakinėjo A350 vien tam, kad išmestų A340 kuo greičiau.

    2. Low-costai įrodė, jog geriau veikia „skraidyti retai iš kaimų naujais (geriausia su GTF) lėktuvais”, nei hub&spoke būdas. Tiek tai galioja short haul, tiek long haul. Beje, trumpais atstumais A380 neefektyvus ir dėl ilgo turnaroundo!

    3. Long haului landing slots nėra tiek didelė problema, kad vertėtų eiti į tokį lėktuvo tipą. Esu skaičiavęs, kad kai išgirstam „LHR slotas parduotas už 100 mln. eurų”, realiai ant kiekvieno bilieto prisideda vos keli eurai, ypač dabar, žemų palūkanų aplinkoje.

  408. Simonas Bartkus - 2018 06 8, 15:37

    Šiek tiek iš VNO statistikos įžvalgų:
    – gegužė VNO-AYT skrido 1453 keleiviai… PER DIENĄ. 45053 per mėnesį;
    – pirmi du reisai VNO-TSE turėjo po 46 keleivius reise vidutiniškai;
    – išskirtinai gerai gegužę pašoko VNO-CPH (23%!), VNO-HEL (24%), VNO-RIX (18%), nors nebuvo capacity pokyčių maršrutuose.
    – VNO-TLL pasiėkė 9,3 tūkst. keleivių: all time record. Čia mano subjektyvus rodiklis, bet VNO-TLL man visada toks kaip ženklas rodantis verslo nuotaikas (all-time-record).

  409. Linas - 2018 06 8, 19:17

    @Vytautas-NT
    Jau čia, Simono bloge, apie 380 reikalus tiek kalbėta, tiek straipsnių kelta, kad reikia tik skaityti, niekur papildomai neieškant…

  410. Wincas - 2018 06 8, 19:51

    Liepos 23 iš Londono su RYR/Wizz 130 eu su LOT 160 eu i KUN. Beveik knieti skristi su LOT kai tik toks skirtumas.

  411. Linas - 2018 06 8, 21:01

    @Wincas
    Tai ir skrisk, kame replės? Nejaugi 30€ parina 😎

  412. Tomas468 - 2018 06 8, 23:51

    Norėčiau į Farnborough nuskristi ant parodos, bet labai knieti rasti kuo pigiau, bet nerdandu. Ar gali būti, kad atsižvelgia kompanijos į tokį Eventą ir specialiai pabrangina?

  413. Deja vu - 2018 06 8, 23:58

    Vytautas-NT – 2017 04 13, 11:24

    Kitas dalykas- o krovinių vežimo rinkos šis lėktuvas nedomina? Ar B747 yra stipriai pigesni? Nes A380, berods, daugiau paveža.

    Dar sakyčiau neišnaudota nišą- kareivių vežiojimas.

  414. Kardiobatonas - 2018 06 9, 11:06

    AYT lietuviams yra viso ko pradžia ir pabaiga – Simono pateikti skaičiai tai ir įrodo. Šiame fone – štai tokie pamąstymai. Žmonės daug keliauja, tai reiškia, kad turi pinigų. Jie keliauja užsakomaisiais operatorių skrydžiais. Kodėl Novaturas ar kitas operatorius augančiai rinkai nepasiūlo iš esmės naujų krypčių, egzotiškesnių krypčių (Tunisas ir Tivatas į šią kategoriją neįeina)? Egzotika vadinčiau Keniją, Dominiką ir panašiai. Ar tikrai AYT lietuviams dar neatsibodo, ar tiesiog operatoriai „atostogauja”, kol į AYT kyla vienas lėktuvas po kito ir nesuka galvos.

  415. Anonimas - 2018 06 9, 11:21

    @Tomas468 As irgi skrendu i Farnborough paroda. Penkadieni bilietus gavau po 17eu is KUN su RYR, o atgal jau klausimas su kuo skrisiu nes kainos ~ 130-160 eu. Cia viskas ne del parodos, o del mokiniu atostogu, per kurias emigrantai lekia namo investuoti uzdirbtu pinigu i alu ir pramogas.

  416. Wincas - 2018 06 9, 18:02

    PLQ berods OMNI Air 777 Stovi.

  417. Pranas - 2018 06 10, 01:03

    Aš kaip buvęs Farnborough galiu pasakyti, kad tikras aviacijos entuziastas iš Farnborough turėtų skristi LCY-DUS, DTM-VNO (nu arba netaupant LCY-DUS-WAW-KUN) :)

  418. Vytautas-NT - 2018 06 10, 16:38

    Beje, o kodėl iš Londono Liepos gale bilietai tokie brangūs beveik į visur. Į ten yra nuo 15EUR atgal 120-150 EUR.
    Ar anglija vasara nepopuliari, o britai varo masiškai atostogaut į betkur?

  419. Simonas Bartkus - 2018 06 10, 16:48

    Kardiobatonas: yra masinis turizmas ir yra nišinės kryptys. Pvz. šiandien vyksta 19 skrydžių iš Berlyno į Maljorką. Jeigu neklystu, vasaros sezono metu, iš Vokietijos apie 40% visų atostoginės rinkos yra Maljorką. Panašiai yra iš UK, kur apie pusę visos rinkos keliauja į Malagą ir Kanarus. Kiekvieną rinka turi savo masinį turizmą ir jis dažnai iš šono atrodo nelogiškas – juolab, kad tipinis vokietis keliauja kokį 50 kartą į Maljorką ir dideliai daliai jų niekas daugiau nedomina. Žinoma, rinkos didelės, tai šalia jų vyksta skrydžiai daug kur – bet tai nišinės kryptys. Iš Lietuvos analogija ta pati – kiekvieną sezoną yra pasiūloma kažkas naujo, kaip šiemet Tunisas, Tivatas, du nauji oro uostai Graikijoje, žiemą bus skrydžiai į Djerbą ir Akabą; šalia to vyksta visai nemažai skrydžių į Rodą, Kretą, Maljorką, kitus Turkijos oro uostus, Kiprą, Malagą, Algarvę, Siciliją, Rimini ir t.t.

    Aišku, gal kažkada ateis ir long-haul laikas, bet čia lyginčiausi su panašia elgsena/geografine padėtimi, bet 10 kartų didesne Lenkija – long haul vyksta tik žiemą, ir, jei neklystu, visa Lenkijos rinka užpildo 2 longhaul lėktuvus, kurie skraido į Bangkoką, Karibus ir keletą Pietryčių Azijos taškų.

  420. Kardiobatonas - 2018 06 10, 17:31

    Dėl Lenkijos nevisai tikslu. Žiemos sezono metu yra čarteriai į Dominiką, Zanzibarą, Keniją, Gambiją, Omaną. Kabo Verde, Kubą, Tailandą, Madagaskarą ir dar krūva mažiau egzotiškų krypčių. Aišku, Lenkijos rinka nepalyginamai didesnė ir turtingesnė.

  421. Wincas - 2018 06 10, 17:56

    @Pranas LCY-DUS-WAW-KUN sitas tai geras, bet ji parduoda tik KIWI, ar kam teko per ta KIWI pirkti ?

  422. Simonas Bartkus - 2018 06 10, 18:06

    Kardiobatonas: nesiekiau tiksliai visos geografijos užrašyti iš Lenkijos – gali būti. Bet daug tų pavardintų vyksta vos keli skrydžiai per sezoną, daugelis rotacijų vykdomomos kartą per dvi savaites – bet kokiu atveju, rinkos dydis maždaug 2 lėktuvai, tai kažkur 12-14 skrydžių per savaitę.

  423. Pranas - 2018 06 10, 22:13

    @Wincas – spėju ten atskiri bilietai LCY-DUS ir DUS-WAW-KUN, bent jau atskirai juos bet kur galima gauti.

  424. Justinas - 2018 06 11, 14:13

    Nežinau, kas turėtų būti tour operator (ar būtinai Novaturas/Tezturas), bet iš avialinijos pusės logiškiausia būtų, jei vieną dieną atsirastų Bangkok-based lėktuvas, kuris darytų 1-2x weekly BKK-VNO-BKK.

    Problema visgi yra tie tušti reisai pradžioje ir pabaigoje sezono. Jei sezonas 4 mėnesiai, po 2x weekly, iš viso 36 rotacijos. 1 papildoma tuščia rotacija padidina „Novaturui” kaštus 3%.

    Kita vertus, LOT su tuo pačiu susiduria su savo Baliais, Zanzibarais ir Dominikom.

  425. Spectator - 2018 06 11, 14:24

    Daugiau detalių apie planuojamą VNO rekonstrukciją: http://gamta.lt/files/1. PAV ataskaita be priedu.pdf Atrodo, kad daroma kažkas minimaliai, ko reikia norint spręsti dabartines problemas, vėl eilinį kartą negalvojant apie ateitį. Kaip bus plečiamas tas naujas keturių skirtingų pastatų monstras kai reikės? Apie ilgalaikį planavimą apskritai gėda net pagalvoti: neseniai pastatytas VIP terminalas ir tarpmiestinių autobusų stotis turės būti nugriauti. Taškomi pinigai į kairę ir į dešinę, nes niekas neturi jokio ilgalaikio plano ir vizijos. Jei būtume turėję, oro uostas jau atrodytų bent jau kaip Taline.

  426. Wincas - 2018 06 11, 14:52

    Girdejau, kad po naujo terminalo pastatymo Lietuvos Orientacininkai terminale naktimis rengs treniruotes.

  427. c2h5oh - 2018 06 11, 16:21

    Apie kokią ateitį ir ilgalaikį planavimą galima kalbėti, kai vis dar gyvas „naujo elektrėnų oro uosto su greituoju traukiniu” zombis?

    Gi va kaip tik šiuo metu kažkokia tai „galimybių studija” vyksta.

  428. Kardiobatonas - 2018 06 11, 16:52

    Kad jau pradėjome fantazuoti… Pažiūrėjau, kokį IATA kodą būtų galima suteikti naujajam Elektrėnų oro uostui. Visi geriausi variantai užimti – ELE, ELK, LEK, LEL, ELT ir panašūs.

  429. Justinas - 2018 06 11, 16:55

    Bet GHO(st) laisvas. Nepainioti su GOH.

  430. Wincas - 2018 06 11, 17:08

    Labiausiai tiktu AMB bet uzimtas Ambilobe oro uosto ….

  431. Simonas Bartkus - 2018 06 11, 22:06

    Norwegian žiemos sezone planuoja ARN-VNO upgrade’inti iki 5x weekly ir vienodu tvarkaraščiu kasdien – 9:00 iš Stokholmo, 11:45 iš Vilniaus. Kasdien, išskyrus antradienius ir šeštadienius.

  432. Čiurlionis - 2018 06 12, 08:47

    Neblogas upgrade’as. Įdomu, kaip SK reaguos.
    WizzAir lieka su trim skrydžiaias.

  433. Augustinas Žemaitis - 2018 06 12, 18:00

    Dėl AYT ir pan. – yra kelios turistų kategorijos. Vieni keliauja, nes nori keliauti (pažinti naujus kraštus, kultūras ir t.t.). Kiti keliauja, nors nemėgsta keliauti. Tarp tokių – žymi dalis „saulės turistų”: jiems tiesiog nepatinka klimatas Lietuvoje ir nori nuo jo „pailsėti”. Jie skrenda bet kur, kur klimatas geresnis: ir didžiausi pliusai yra geras kainos/kokybės santykis (o tai įgalina masto ekonomija), mažai kultūrinio šoko (4-5* viešbutis „resortas” bet kurioje poilsinio turizmo šalyje tai įgalina, ypač jei į tą patį grįžti kasmet).

    P.S. Įdomumo dėlei registruojantis Air Asia greta „No smoking is permitted on any of our flights.” rašo ir: „Guests are not allowed to consume their own food on board.”

    Kažkaip jokiame kitame LCC neteko matyti tokio aiškaus draudimo. Atrodo, mėginimas „paskatinti” pirkti maistą lėktuve.

  434. Wincas - 2018 06 12, 18:23

    :) USA dabar maistą reikia išimti ir atskirai dėti į rentgeno indelį kaip ir loptopą. Idėjau subway sumuštinį, o riešutus pamiršau, dėl šios klaidos teko išpurtyti kuprinę :)

  435. Mindauqas - 2018 06 13, 09:10

    Simonai, o galite tiesiog pasakyti, kada lėktuvas į Katania kils, o ne vis atidėdinėti kas pusvalandį. Taip pat jeigu visai nekils. Ačiū.

  436. Simonas Bartkus - 2018 06 13, 09:25

    Mindauqas: turėtų pradėti laipinti bet kurią minutę, lėktuvas buvo sutaisytas ir dabar tvarkoma dokumentacija. Atsiprašome dėl delay.

  437. Simonas Bartkus - 2018 06 13, 11:33

    Norwegian pridėjo į pardavimus dar vieną rotaciją ARN-VNO ir dabar jau numatyta 6x weekly.

    Norwegian, atrodo, Baltijos regioną žiemai nusitaikė – paleis ARN-TLL; tai dar pridės dažnių ir kituose maršrutuose: OSL-RIX bus daily, OSL-TLL bus 6x weekly.

  438. Besidomintis - 2018 06 13, 12:49

    Gal kas turit prisijungimą ar žinot apie ką kalba eina?

    https://www.ch-aviation.com/portal/news/68081-small-planet-group-details-summer-2018-wet-lease-plans

    Beje, nustebau pamatęs, kad už SPA Vokietijoje jau kuris laikas skraidp B738 OM-HEX ir A320 YR-SEA. Taip pat Lenkijoje jau kuris laikas darbuojasi A320 LZ-MDK

  439. Čiurlionis - 2018 06 13, 13:00

    Netikiu, kad Ryanair iš Vilniaus pasiėmęs visą Oslą. Esu praktiškai įsitikinęs, jog jei DY augintų OSL-VNO-OSL iki x5, sparnų nenudegtų. Vien tas faktorius, kad jie turi jungimus su visa likusią Norvegija.

  440. Pranas - 2018 06 13, 13:35

    Ryanair šiandien nustebino paskelbdami apie naują bazę Londono Southend oro uoste.

  441. Wincas - 2018 06 13, 15:41

    Nice

  442. Pranas - 2018 06 13, 16:04

    Dabar dar pagalvojau – Ryanair iš karto ir paleido bilietų pardavimus iš Southendo – pradedant nuo 2019 m. balandžio, jau po Brexit’o. Ankščiau kaip ir gąsdino, kad nepardavinės, kol nebus aiškumo, tačiau dabar jiems jau viskas gerai.

  443. Wincas - 2018 06 13, 18:13

    Turbūt už dyką iš Southendo skraidys.

  444. Andrius - 2018 06 13, 21:23

    Idomi VNO nuotrauka iš 1966:

    https://russianplanes.net/id231855

  445. Čiurlionis - 2018 06 14, 11:55

    Žiūrint į šią nuotrauką supranti, kad FR ir W6 boardingo procedūra mažai kuo pasikeitė.

  446. Simonas Bartkus - 2018 06 14, 11:58

    LOT tęsia ekspansiją ir nuo sausio mėnesio planuoja atidaryti WAW-LCY 2x daily. Specialiai tam planuoja įsigyti E190 lėktuvų. Dar vienas configuration LOT parke :)

  447. Wincas - 2018 06 14, 14:23
  448. Spectator - 2018 06 14, 19:35

    Na ką – svajonės pildosi, bus KUN-LCY patogi jungtis, o kur dar VNO-LCY patogiai. Žiūrėsim, kokia bus paklausa iš LT :)

  449. Vytautas-NT - 2018 06 15, 02:40

    Beje, o kas į LCY skraidė anksčiau? Tas pats LOT ar koks britų operatorius?

  450. Srs - 2018 06 15, 04:57

    @Simonas
    Ar paskutiniu metu LOT ekspancija yra politinis sprendimas?

  451. Simonas Bartkus - 2018 06 15, 09:49

    Vytautas-NT? Kada anksčiau ir iš kur? British Airways atrodo yra turėję LCY-WAW, kažkur ~2006-2008 metais, bet pastaruosius 10 metų man atrodo nebuvo tokio maršruto.

  452. Spectator - 2018 06 15, 09:54

    Dėl LOT, man atrodo, kad jie visada buvo nemažai įtakojami politikų, jų CEO dažnai būdavo keičiami ir dažnai ateidavo nauji žmonės be jokios oro linijų patirties (nekartą teko girdėti apie žmones atėjusius iš geležinkelių srities ir dirbačius įvairiose pozicijose). O dabar tiesiog pagavo gerą ekonominę situaciją, mažas kuro kainas ir turbūt suprato, kad arba jie taps didesni, arba nunyks taip, kaip nunyko Czech Airlines. Aišku, toks augimas, kokį jie dabar turi yra labai spartus, bet atmetus kai kuriuos keistus dalykus (daug lėktuvų tipų, per daug mažų lėktuvų), manau, kad kryptis teisinga.

  453. Simonas Bartkus - 2018 06 15, 09:56

    srs: sunku vertinti, kiek čia yra „politikos”. Faktas, kad dabartinis LOT CEO turi rimtą valdžios palaikymą ir LOT protekciją – negali sakyti, kad neveikia, nes sustabdė LCC augimą Lenkijoje: užblokuota Modlin plėtra, kur teoriškai slotų nėra, bet fiziškai nėra vietos papildomiems skrydžiams; įvestas WAW oro uoste naktinis curfew, kuris Wizz Air privertė apkarpyti skrydžius ir lėktuvų utlizaciją (nes į WAW darbo valandas sunkiai „telpa” trys LCC-style rotacijos); softinėmis priemonėmis Ryanair išmesti iš Lenkijos domestic maršrutų ir kiti žingsniai. LOT plečiasi staigiai, greitai ir ne visada teisingai (kažkiek primena BT 2009-2010 m. vadovaujant Flickui, tik masteliai didesni), jiems padeda žemos kuro kainos; plečiasi brangiai – lėktuvus ima bet kokius ir kokius tik gali gauti, dabar fleete 4 rūšių Embraer, iš Eurolot paveldėti Dash, Nordicos CRJ900, dėl plėtros vis neatsisakomi 737-400, toliau lizinguojami papildomi 737-800 jau pradėti gauti keli 737MAX, dar keli wet-lease’ai, o kur dar long-haul.

    Iš kitos pusės – LOT turi rizikuoti ir plėstis, nes turbūt ilgu laikotarpiu čia vienintelis būdas išlikti konkurencingame regione ir pasinaudoti didele Lenkijos rinka. Rizika didelė, plėtros klaidų matosi daug, o kas iš to gausis sunku pasakyti.

  454. Vytautas-NT - 2018 06 15, 10:34

    Simonai, aš žinojau, kad skraidė LCY-WAW seniai. Bet nežinojau kiek. Vadinasi BA.
    O tai Ryanair iš vidinių Lenkijos skrydžių pasitraukė visai?

    Šiaip tas pats LOT, spėju, gali dalį kitokų (mažesnių) lėktuvų ant Nordica permest. ir taip parką susioptimizuot.

    Įdomu kas galėtų pabandyt VNO-TLL LCC maršrutą? AirBaltic ar Ryanair?

  455. Čiurlionis - 2018 06 15, 10:56

    Greičiau VNO-RIX ar net VNO-PLQ LCC atsirastų, nei VNO-TLL.

    Bet net jei ir nutiktų toks stebuklas, manau būtų ne BT ar FR, o W6.

  456. Simonas Bartkus - 2018 06 15, 11:06

    Vytautas-NT: kad airBaltic skraido VNO-TLL.

  457. Pranas - 2018 06 15, 11:12

    Ir BT vienu momentu pardavinėjo VNO-TLL už 9 eur. Kas yra netgi vos pigiau už mažiausią W6 skrydžio kainą.

  458. Vaidas - 2018 06 15, 11:23

    Is Wiki:
    CS100 kainuoja €79M
    CS300 kainuoja €89M

    Idomu, kodel toks didziulis skirtumas? Juk realiai tai tas pats lektuvas, tik biski daugiau aliuminio ir extra 12 kedziu. Ne?

  459. Linas - 2018 06 15, 11:27

    RIX šiemet stipriai ilgai skaičiuoja boarding’ų šakneles… Tik dabar balandžio skaičius sukėlė :)
    APR2018
    569583 pax
    plius 16,3%

  460. Simonas Bartkus - 2018 06 15, 11:28

    Vaidai, Airbus A320 family tą patį galima pritaikyti, bet list prices yra tokios:
    A319: US$92.3 million
    A320: US$101.0 million
    A321: US$118.3 million

    Galų gale kainas nustato ne gamybos sąnaudos, o vertė, kurią įsigytas lėktuvas sukuria.

    Na ir dar vienas dalykas – skelbiamos yra „list prices”, tačiau realūs sandoriai sudaromi už kitas kainas.

  461. gabrielius - 2018 06 15, 13:10

    @Vytautas-NT – FR išlaikė vieną vidinį reisą Lenkijoje: WAW – SZZ.

    Po FR pasitraukimo iš WAW-WRO ir WAW-GDN trasų, Lenkijos vidinių skrydžių kainos LOT’e pakilo apie 40-50%.

  462. Linas - 2018 06 18, 10:25

    Dar tik priimtas politinis sprendimas dėl LHR trečiojo tako statybos, o jau slotus dalinasi :)
    easyJet Heathrow base: 79 potential routes revealed at anna.aero-RABA HubLAB conference
    http://www.anna.aero/2018/06/14/easyjet-reveals-routes-for-potential-heathrow-base-at-anna-aero-raba-hublab-conference-18-domestic-destinations-identified/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=49ca45019c-anna_nl_140618&utm_medium=email&utm_term=0_ecdbf41674-49ca45019c-86850485

  463. skytomas - 2018 06 18, 11:06
  464. trolis - 2018 06 18, 11:32

    Tuo tarpu rytine WAW ir CPH klounada tesiasi

  465. Senis - 2018 06 18, 12:40

    trolis
    Tuo tarpu rytine WAW ir CPH klounada tesiasi
    Kas, kur tęsiasi??? Jei rašyti, tai taip, kad būtų aišku

  466. Linas - 2018 06 18, 13:19

    2018MAY PLQ statistika
    29882 pax
    plius 13.70%
    http://www.palanga-airport.lt/lt/skrydziu-statistika

  467. Linas - 2018 06 18, 13:21

    2018MAY KUN statistika
    88740 pax
    plius 5,69%
    https://kaunas-airport.lt/images/apiemus/statistics_2018_LT.pdf

  468. trolis - 2018 06 18, 14:17

    Kas neaiskaus? Delayed arba canceled “due to operational reasons” – klasikinis, ypac pirmadienio, variantas

  469. Vytautas-NT - 2018 06 18, 21:57

    Panašu, kad Heathrow reikia iškart 4 taką pradėt statyt.
    Beje, o planų statyt antą taką Gatwick atsisakė?

  470. Julius - 2018 06 19, 13:36

    I Palangą vėl atskrido 777, šįkart iš Airijos (Shannon). Kągi jie skraidina?

  471. Wincas - 2018 06 19, 14:43

    Karius

  472. Salininkų kaimas - 2018 06 20, 11:18

    Bus skrydžiai Vilnius-Marakešas su Wizzair nuo žiemos sezono.

  473. Čiurlionis - 2018 06 20, 11:44

    Įdomią info The Guardian pateikia apie Vilnių:

    Getting there
    Norwegian and airBaltic fly to Vilnius from Gatwick, Wizz Air flies from Belfast, Doncaster/Sheffield and Luton, and Ryanair from six UK airports.

    https://www.theguardian.com/travel/2018/jun/18/vilnius-lithuania-locals-guide-sights-restaurants-hotels

  474. Pranas - 2018 06 21, 01:07

    Wizz į Marakešą tvarkaraštis persidengia su esamais skrydžiais, laukia eilinis tvarkaraščio perstumdymas.

  475. Spectator - 2018 06 21, 09:17

    Įdomios
    Radisson Lietuva vadovo mintys: https://www.15min.lt/verslas/naujiena/kvadratinis-metras/naujasis-radisson-blu-lietuva-viesbucio-vadovas-vilniu-reikia-atgaivinti-971-989188

    Aš irgi visada bandžiau suprasti, kodėl Vilnius mažiausiai patrauklus iš trijų Baltijos sostinių ir ar tikrai jis nuobodesnis už Rygą ir Taliną?

  476. Oleg - 2018 06 21, 10:16

    lyg ir nauja low costa nori paleisti

    https://airlineweekly.com/hes-baaaack-stop-what-youre-doing-jetblue-founder-david-neeleman-wants-to-launch-a-new-u-s-airline/
    https://www.forbes.com/sites/danielreed/2018/06/19/serial-airlines-entrepreneur-david-neeleman-planing-his-return-to-the-u-s-market-with-moxy/2/#1fe1a44e64eb

    JetBlue founder David Neeleman wants to launch a new U.S. airline.

    That plan reportedly will focus on providing point-to-point service primarily to and from secondary airports. Airfinance Journal, was the first to report on Neeleman’s new plans (although rumors of Neeleman’s return to the U.S. market have been circulating for more than a year). According to Airline Weekly among the potential airports to receive Moxy service are Hollywood Burbank Airport, Fort Worth’s Meacham Airport, and T.F. Green Airport in Providence, RI. Each is an interesting target because its hard to argue that limited service from such airports would be effective in competition against massive amounts of service offered at nearby airports.

  477. Simonas Bartkus - 2018 06 21, 10:17

    wizzair savo saite žiemai tiesiog extendino tvarkaraštį, kuris identiškas vasaros tvarkaraščiui, bet jo nedėjo nei į OAG, nei į jokias kitas sistemas. Dabar VNO-RAK uždėtas ant viršaus – akivaizdu, kad turbūt esminių keitimų bus visam perdėliojime.

  478. Pranas - 2018 06 21, 19:42

    Bet žiema pas Wizz dar negreit. Jiem dar vasaros tvarkaraščius kaitaliot reik. Va dabar pastebėjau, kad šiom dienom sugalvojo į Varšuvą tvarkaraštį pakeist nuo liepos 1 sekmadieniais, skris kiek ankščiau.

  479. ES - 2018 06 21, 22:06

    @Spectator: aš kaip gyvenantis Vilniuje, bet dirbantis Taline/Rygoje galiu paantrinti tam dėdei iš Radisson, nes Vilnius iš tiesų nykokas.nenoriu pasirodyti itin didelis pesimistas, bet pradedant nuo iš esmės apleisto miesto (šaligatviai, gatvės, namų fasadai), neįtikėtinai baisaus oro uosto (pirmas šalies įspūdis, arba jo sustiprinimas išvykstant), apleistos oro uosto prieigos (būtų galima sakyti, kad Taline/Rygoje pakeliui į/iš oro uosto ir žolę „dažo” , bet tai veikia pirmam įspūdžiui labai gerai), neegzistuojančios urbanistikos/nykios architektūros, baigiant tuščiais/graudžias godas godojančiais muziejais, nepjauta žole ir kitom turistinėm atrakcijom :( Ir čia tik įšorė, o kur dar visi „spazmai”..

  480. Giedrius - 2018 06 21, 23:00

    RIX rimta audra atrodo, lėktuvai leidžias VNO/KUN/TLL

  481. Pranas - 2018 06 22, 09:49

    LOT atidaro LCY-BUD.

  482. Wincas - 2018 06 22, 12:06

    Wizz paskelbė kad neleis į vidų neštis bagažo, o kaip loptopo krepšys su beveik išmanaus telefono dydžio nešiojamu kompiuteriu ? Ar reik irgi į bagažą atiduoti ?

  483. Janka - 2018 06 22, 12:24

    Nuo kada čia galioja šios taisyklės?

  484. Janka - 2018 06 22, 12:30

    Atsakau į savo klausimą – nuo užvakar. Dabar galima įsinešti tik telefoną, piniginę. Rankoje neštis. Ir basta. Geruliai.

  485. to Janka - 2018 06 22, 13:29

    ne, rankini bagaza galima nestis i salona (Wizzair)… tik reikia priority nusipirkti (padare, kaip Ryanair).

  486. Linas - 2018 06 22, 13:34

    Vyresni aviacijos entuziastai pamena tokias avialinijas – Baltia, kurios niekada neskrido :)
    Tai atrodo jau padėjo tašką US institucijos:
    SEC terminates public trade in Baltia Air Lines stock
    https://www.ch-aviation.com/portal/news/68315-sec-terminates-public-trade-in-baltia-air-lines-stock?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter

  487. Spectator - 2018 06 22, 13:50

    LOT atrodo kas savaitę po naują maršrutą paskelbia :) Tikrai rizikingas ėjimas Budapešte, kur yra ir taip labai geras susisiekimas su Londonu. Manau, kad oro uostų mokesčiai yra labai svarbi ir ne tokia akivaizdi detalė. Pabandžiau paskaičiuti, kokio dydžio uosto mokesčiai, paėmus keleiviui (skrendančiam iš LON), visuose skirtinguose LON oro uostuose su E190 (80% CF): LCY: 85 EUR / LHR: 75 EUR / LGW 57 EUR / STN 35 EUR/ LTN 37 EUR. Čia įskaitant take-off/landing, passenger charge, passenger security, UK APD. Įdomu, kaip seksis pardavinėti tikrai brangius bilietus ir konkuruoti su n kitų vežėjų, ir dar ne savo namų rinkoje.

  488. Wincas - 2018 06 22, 14:05

    Wizz ir RYR nebe LCC avialinijos o LCB – Low Cost Bureaucracy.

  489. Pranas - 2018 06 22, 14:27

    Ryanair tai bent jau oficialiai rašo kad kuprinę mažą gali į saloną neštis, o pagal Wizz parašymą tai net maximinius maišelius reiktų į holdą priduot. Visai nedžiugintų jei nebegalima būtų mažą kuprinę su visa elektronika fotikais dokumentais ir pan. dalykais nemokamai prasinešt. Ryt skrendu ir nebežinau tvarkos, nervina.

  490. Janka - 2018 06 22, 14:34

    Aš žinau tvarką, skambinnau į Wizzair, patikino, kad leis neštis tik piniginę, telefoną ir pan. Visą kitą į lagaminą, kuris keliaus į bagažo skyrių.

  491. Pranas - 2018 06 22, 14:50

    Jie tikrai tikrai visus rankinukus ir panašius trapius dalykus visai netinkamus priduoti reikalaus priduoti? Gi ne visi keleiviai prie vartų turi lagaminą, lagaminas dažnai būna seniai priduodas į registruotą bagažą. Ar bandys reikalauti vietoj mokėti 25 eur už priority boardinimo pabaigoje?

  492. Janka - 2018 06 22, 15:04

    Nežinau, kaip viskas atrodys realybėje, laikas parodys. Bet Wizzair call centro darbuotojo atsakymas buvo būtent toks. Pamiršau tik, kaip su kūdikio rnakiniu bagažu bus. Matyt buteliuka su pienuku reikės ant virvutės rišti ir ant kaklo kabinti.

  493. Wincas - 2018 06 22, 15:24

    Zjbs, kaip tik prieš dvi dienas bilietą su jais pirkau…. Apsivemt galima nuo pastovisai keičiamų taisyklių. Tuoj visi įpras sumokėti 10 eu priority, ir vėl grįš turginės tašės į saloną.
    Ponas Pranas informuokite kaip seksis visą elektroniką prasinešti.

  494. trolis - 2018 06 22, 15:34

    LT keleiviai tas politikas perprate jau – paskutini karta kai skridau Ryanair nemazai sekmingai plese tagus ir nesesi i vidu vietoj dejimo i vezimeli. Ta pati ir su SAS daro nemazai.

  495. Aviator’ius - 2018 06 22, 17:27

    @trolis – tik kad jau spėjo RYR į tai sureaguoti, cabin crew tikrina boarding card’us įlipant į lėktuvą ir jei ten nėra priority atima lagaminą (be tag’o) ir jis keliauja į bagažo skyrių.. :(

  496. Arnas - 2018 06 22, 20:58

    Bent jau VNO dar niekas nedirba palei naujas Wizz taisykles, taip kad bent jau rytoj tai tikrai galioja sena tvarka.

  497. trolis - 2018 06 24, 08:55

    Ne vieno taginto lagamino Wizz boardinge VNO siryt

  498. Arnas - 2018 06 24, 15:36

    SPA VAR šiandien vėluoja 8.20–>23.00.

    Jei gerai pagavau kampą, skris SPD, kuris prieš tai bus suskraidęs į HER ir GZP. Panašu, nuspręsta geriau atidėti vieną skrydį ilgam laikui, negu daug po truputį.

    Jei toks sprendimas priimtas iš tiesų, galiu pagirti Simoną ar OPS’ą.

    Kitas būdas būtų buvęs laukti, kol lėktuvas bus sutaisytas, t.y. atidėlioti skrydį po truputį, rizikuoti įgulos darbo laiku, galimai įtakoti kitus reisus ir t.t.

    Šiuo atveju nepatenkintų 180, o ne koks 540, kaip būna, kai dėl vieno reiso vėluoja trys. O ir nepasitenkinimas, manau, mažesnis, kai visi važiuoja kas namo, kas į viešbutį, o ne sėdi oro uoste ir laukia, kol kas ką praneš. Kompensacijos irgi vienodai mokasi, kai yra 3 val. vėlavimas ir kai yra 14 val. vėlavimas.

    Žodžiu, reikia formuoti precedentą ir sekti šituo pavyzdžiu.

    Dar viena svarbi detalė – tai galioja tik charter’iams, kur keleiviui tikrai mažai reiškia tos 14 valandų vietoje, tarkim, 5.

  499. pliumbum - 2018 06 24, 21:19

    Nu nemažai reiškia 14 vietoj 5. Nelieka vienos atostogų dienos, pretenzijos kelionių organizatoriui iškart pasipila. Dar klausimas, ar nebus išsireikalauta nuolaidų iš organizatoriaus.

  500. atostogautojas - 2018 06 24, 21:26

    Kokios nuolaidos – paslauga gi suteike – mazai reiskia 7 dienos atostogu, 6, o gal ir 5.
    Tie nuolatiniai gedimai lietuvisku charteriu – nesekme nuolatine ar tendencija labiau? Suprantu, kad visur lektuvai genda ir delfiai persudo, bet kazkaip atrodo kad procentines israiskas paskaiciavus butu nekas

  501. c2h5oh - 2018 06 25, 10:33

    „Nuolatiniai gedimai lietuvisku charteriu” – taip atrodo todėl, kad KIEKVIENAS čarterio atidėjimas būna išsamiai aprašytas delfyje, ir dar delfiniu stiliumi („išvydę tablo, keleiviai nustėro”, „palikti likimo valiai – nepasiūlė net vandens”, ir panašiai).

    Todėl ir atrodo, kad jų labai daug.

  502. Čiurlionis - 2018 06 25, 10:48

    O bet tačiau, kitose rinkose yra susitvarkoma geriau. Pridėkime tai, kad SPA lėktuvų parkas yra sąlyginai mažas viskas jaučiasi stipriau.

    Mano nuomonė, kad ir kaip gerai yra atliekama maintenance, bet kai lėktuvų parko vidurkis 16 m., tai tu užsidegančių lempučių pasitaiko vis dažniau.

    Vis dėl to, visose šitose istorijos pamirštamas pats svarbiausias dalykas aviacijoje- Safety first!

  503. Mikas - 2018 06 25, 10:56

    Na ir išaiškinkit jūs tiems, kur su BIGBaNK paskola atostogaut skrenda, kad safety first…………..

  504. atostogautojas - 2018 06 25, 11:10

    O siulymas skristi nesaugiai kazkur paminetas? Pasirodo, yra skirtumas, skrenda BigBank, GF klientas ar skrenda kazkas is VP 10tuko – jie perka skirtinga paslauga ar kaip? Taip lietuviskai kietai, kad negaliu…
    Atmeskim Delfi ir ju amzinas tragedijas (kuriu, imho, didzioji dalis kyla del elementarios informacijos nesuteikimo ir nepasirupinimo keleiviais (kur ta legendine Simono fraze, kad vezeja nelaimeje pazinsi?), o po to – ir bandymo atsisaudyti – vakar va buvo viena pseudo zvaigzde gasdinama, kad Zmones apie ji nerasys, jei aviacijos ekspertu bus toliau.
    Kalbam apie pure statistics – buvo Star1 – antrastes mirgejo nuolatiniais velavimais ir gedimais (nors as kiek skridau, buvo ok), buvo Air Lituanica – same – du reisai sudedami i viena, atsaukta, veluoja ir pan (velgi – kiek skridau – no issues). SPA, kito charteriai – kaip savaite, taip istorija – taip, spalvos sutirstintos ir gausiai, bet Ryanair su Wizzair kas savaite nesedi su delfi tragedijom? Nesedi Lufthansa ar SAS. Ne tik skrendanciu segmentas tikriaus lemia?

  505. Mindaugas - 2018 06 25, 12:03

    To atostogautojas> Saugirdai čia Jūs?

  506. Čiurlionis - 2018 06 25, 12:03

    Ką @Mikas greičiausiai norėjo pasakyti, kad keliautojų mentalitetas labai skirtingas.

  507. Mikas - 2018 06 25, 12:28

    Čiurlionis teisus, tą ir norėjau pasakyti, kad į Bulgarijos baseiną ir į Delfio puslapį šlapinasi būtent tokia kategorija keliautojų – paskoliniai.

  508. Justinas - 2018 06 25, 12:32

    Kiekvieną savaitę atšaukiamas rytinis LOT skrydis, ir esu tikras, kiekvieną savaitę žmonės praleidžia svarbius susitikimus, pavėluoja į atostogas, kartais išvis atšaukia keliones.

    Bet pamenu tik sykį pasipiktinusį KUN-WAW, kuris verkė, kad reikėjo į Vilnių pervažiuoti.

    P.S. Aš jau antrąkart skridau iš Kauno su Wizz į LTN tik dėl to, kad 11 ryte, o ne 6 ryte iš Vilniaus :) Bet neverkiu kažkaip, džiaugiuosi, kad skrendu direct.

  509. Oleg - 2018 06 25, 12:47

    SAS vasara testupjaelektroninius bagazo tagus.
    idomu kas is to gausis

    Are you travelling with SAS this summer? Would you like to skip the queue with their brand new electronic baggage tags? SAS are running a trial and would love for you to be involved.
    Electronic Baggage Tags (EBTs) are digital alternatives to the traditional paper luggage label, allowing passengers to ”skip the queue” to print a paper bag tag at the airport. An EBT attaches (or is permanently attached) to a passenger’s suitcase or bag, and uses an e-paper display to present relevant flight information.
    SAS would like your help to trial the EBTs between July 1st-September 30th. In order to take part, you would need to be available on June 28-29th or July 3rd for a briefing and to get the device at SAS head office in Frösundavik (Solna/Stockholm). Also, you would need to own and travel with an Android mobile phone to participate in the trial.

  510. Aidas - 2018 06 25, 13:29

    @Oleg, labai įdomu, ką sugalvojo!
    Aš nežinau, ar labai protinga elektroniką su displėjumi prikabinti prie bag’o ir atiduoti į bagažo apdorojimo skaistyklą, kur jis bus mėtoma, daužoma, vežama per lietų ir sniegą. Ir po viso to turės sugebėti parodyti barkodus, kurie reikalingi bagažui rušiuoti. Nebent sugebėjo sukišti į kažkokią lanksčią ir nieko nebijančią formą.
    Androidas, kiek suprantu, bus naudojamas užprogramuoti tag’ą savo skrydžiui. Kažin, kokia technologija — RFID? BTLE? Klausimas, kuriam laikui baterijos užteks.

  511. c2h5oh - 2018 06 25, 15:25

    SPA komunikacijos vadovės Bertos Jasiukėnaitės citata iš delfinio straipsnio:

    „Norėtume pabrėžti, kad atidėtų skrydžių situacijos tikrai nėra dažnos: šiemet 3 valandas arba ilgiau vėlavo tik 1,89 proc. „Small Planet Airlines“ skrydžių, kitaip tariant – mažiau nei 2 iš 100. Praėjusiais metais tokių apskritai buvo vos 0,7%.”

    Taigi, pasak SPA komunikacijos vadovės, šiemet vėlavimų padaugėjo DU SU PUSE KARTO!

  512. nu - 2018 06 25, 15:30
  513. Arnas - 2018 06 25, 21:34

    Eilinė skandinaviška nesąmonė su tais elektroniniais tag’ais. Kokia jų esmė? Kuom blogas popierinis tag’as?
    Popieriaus taupymas? Device’ai irgi naudoja resursus.
    Staff’o taupymas? O kiek staff’o reikia tokiais sistemai sukurti/išlaikyti/prižiūrėti?
    Laiko taupymas? Kieno? Keleivio? O kiek užtrunka išsiaiškinti, kaip tokia sistema naudotis, kaip ji veikia?

  514. trolis - 2018 06 26, 06:13

    Nera Skandinaviska ir nera nesamone – Rimowa su LH ir Co naudoja keli metai. Aisku, pritarciau, kad turi buti integruota i lagamina, o ne pakabinta kazkur.
    O kolkas pasimegaukim Litcargus kaskart maloniai klijais apklijuojama rankena, nes kilpos padarymas is tag’o kaip ir daug kitu nusvitimu pas mus dar neatejo.
    Dar is pastabejimu sirytiniu – PLQ ir ligonines valo ta pati teta ar imone su ta pacia chemija. Dvokia

  515. Čiurlionis - 2018 06 26, 07:42

    Gal kas žinot, kas WOW air nutiko šiąnakt, kad divertino į VNO skrisdamas iš ROV?

    https://www.flightradar24.com/data/aircraft/tf-kid#1ce6bf9c

  516. Karolis - 2018 06 26, 07:59

    Bagažo tag’ą reiktų matyti ne tik kaip krovinio važtaraštį. Mažas device gali duot ne tik istoriją, bar codą ir kitą dabaritinę popierinę info, bet galimai ir bagažo vietą. Įsivaizduokite aviacijos pasaulį be pamesto bagažo – unbelievable :)

  517. Anonimas - 2018 06 26, 09:09

    „BAA Training“ investavo 12 mln. eurų į pilotų mokymo infrastruktūrą Vilniuje

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/verslas/vilniaus-rinka/baa-training-investavo-12-mln-euru-i-pilotu-mokymo-infrastruktura-vilniuje/

  518. Fl - 2018 06 26, 21:22

    WOW į A-checka atskrido. Praeitą savaitę irgi vienas jų lėktuvas iš Rusijos buvo atskridęs.

  519. Karolis - 2018 06 26, 22:06

    Boeing inžinieriai panašu, kad įdomiai leidžia laiką ieškodami mach 5 skrydžio sprendimų.

    http://aviationweek.com/commercial-aviation/boeing-unveils-hypersonic-airliner-concept

  520. Oleg - 2018 06 27, 00:03

    https://www.svd.se/sparekonomen-om-norges-besked-positivt-for-sas/om/naringsliv

    Norwegai parduoda savo dali SK. Svedai lyg ir nesiruosia kol kas. Ekspertai sako, kad Danai nori tapti majority holderiu SK ir kad LH taip pat ziuri i DY ir SK.

  521. trolis - 2018 06 27, 09:57

    Bigbankiniai verksniai nesupranta nieko nu:
    „Small Planet Airlines“ komunikacijos specialistė Berta Jasiukėnaitė 15min teigė, kad įprastai kompensacijos išmokamos per 20 savaičių. „Šiemet kompensacijų mokėjimas yra šiek tiek lėtesnis dėl didelių apkrovų“, – aiškino ji.

    O dar ta ideja padalinti po 100Eur vietoj 400 priklausanciu. Lietuviska verslo klasika. :)

  522. to Nepatyręs - 2018 06 27, 10:51

    Sveiki, pries trejeta menesiu rasiau, kad po VNO-BKK-VNO skrydzio pateikiau dvi pretenzijas Ukrainos UIA, viena del >4h velavimo VNO-BKK segmente, pagal EU261, kita del denied boarding BKK-VNO segmente, pagal Ukrainos teise. Abejais atvejais po €600 zmogui. Buvo kazkiek subtilybiu ir povandeniniu akmenu navigavimo, bet neatlyzau ir po treju menesiu visos kompensacijos buvo ismoketos. Beje, abejuose skrydziuose buvo daug lietuviu, su kurias kalbejau ir kurie nė neįtarė, kad už UIA triukus jie gali prašyti kompensacijų – iš akių mačiau, kad atostogų nuotaikų apimti tautiečiai galvojo, jog ką tik sutiktas bendrakeleivis nusišneka ir tiesiog negali būti to, ką jis čia šneka apie tūkstančius eurų iš aviakompanijos. Tai gali būti, kad iš kelių šimtų galinčių prašyti kompensacijos paprašė mažuma, ir UIA buvo lengviau ją išmokėti.

  523. Mindauqas - 2018 06 27, 12:19

    O tuo tarpu Finnair, BA, Lufthansa, Brussels jau nebeduoda nemokamo registruoto bagažo į JAV:) Gal ir kitos legacy taip pat, tik nepastebėjau.

    Susimoki 1,5K už bilietą ir dar bagažą turi nusipirkti. Kas toliau? Reiks susimokėti už maistą?
    Jau praktiškai neliks skirtumo, ar skristi su Norwegian, ar su tradicinėmis.

  524. Pranas - 2018 06 27, 13:23

    Taigi paskraidžiau su Wizz Air, naujos rankinio bagažo tvarkos netaikė nei Vilniuje, nei Malpensoj. Bet eilinį kartą teko įsitikint koks blogis skraidyt su registruotu bagažu, kad priduot kilometrinės eilės abiejuose oro uostuose. Ir jom apėjimo net nenusipirksi.

  525. Wincas - 2018 06 27, 14:18

    Nuo kada Finnair neduoda registruoto bagažo į USA ?

  526. Mindauqas - 2018 06 27, 14:22

    Aš pastebėjau šią savaitę. Seniau įsigytiems bilietams manau galioja senos taisyklės.
    Na ir negalima sakyti, kad neduoda – tiesiog pigiausi bilietai be bagažo. Bet gali ir su bagažu pirkti:)

  527. marius - 2018 06 27, 19:52

    O tai del tos wizz naujos tvarkos. Tai apskritai teiseta? Isiveda nauja tvarka, puse lektuvo susiperka priority, o tvarka netaikoma ir realiai ir tie, kas mokejo papildomai, ir tie, kurie nemokejo gauna ta pacia paslauga. Cia nera elementarios diskriminacijos?

  528. Wincas - 2018 06 27, 20:04

    Geriau paklausk taip – Jei visi nusiperka priority, kur dėti visus lagaminus salone ???

  529. Vytautas-NT - 2018 06 27, 20:24

    O gal visi nusipirk Priority tiesiog negalės.

  530. marius - 2018 06 27, 20:44

    Mane nedomina, kur deti lagaminus. Mane domina, kodel ivedama tvarka, imami pinigai, o tvarkos nesilaikoma.Cia Wizzair sugalvojant sia nesamone turejo galvoti,kas bus, jei 180 kunu susipirks tos priority.

  531. Arnas - 2018 06 27, 20:53

    Jei Wizz visi susipirks priority, kitaip tariant, jei priority skaičius viršys target procentą, pats priority brangs, kol jį pirks target procentas keleivių.

  532. Wincas - 2018 06 27, 21:40

    Pats geriausias sprendimas butu leisti isinesti tik mazus krepsius, jokiu lagaminu per kuriuos ilipimas patampa mesos pirkimu tarybineje parduotuveje. Kai sulauki eiles, loptopo krepsiui nera vietos nes viska uzeme lagaminai kietais virseliais.

  533. Patikimasis - 2018 06 27, 23:28

    Dauguma A320 operatorių, įskaitant ir Wizz Air, neturi problemų dėl vietos trūkumo standartiniams rankiniams bagažamas. Problema yra laikas, kuris yra praleidžiamas ant žemės, o LCC tipinis keleivis čia sukelia problemų dėl to kad turi maksimalų kiekį leidžiamo „tūrio”. Jeigu visi keleiviai nusipirks paslaugą – reiškias apsimokėjo patirti laiko nuostolį ant žemės dėl carry-on bagažo, jeigu tik dalis, tai bus papildomos pajamos, kurios tiek keleivį tiek kompaniją padaro laimingus.

  534. Vilius - 2018 06 27, 23:48

    Man šiandien Wizz užklijavo Vilniuje lipduką ant plonytės kompiuterio dėklo dydžio kuprinytės. Reikėjo palikt prie lėktuvo. Bilietas seniai pirktas, į tą nežiūri.

  535. Anonimas - 2018 06 28, 00:46

    >patikimasis
    Ar tikrai tas laikas ant žemės rokia jau problema? Wizz daro iki 6 segmentų per dieną, tai net jei visi vėluoja po pusvalandį, vis tiek telpa į eu reglamentą. Nebent stiuardesems daugiau moket, bet kiek žinau joms moka už skrydžio valandas, o ne buvimą ant žemės
    Labiau panašu į bottom line didinimą

  536. Mantas_muc - 2018 06 28, 08:12

    Vakar vokieciu RTL televizija (laida Stern TV) dare „reklama” Small Planet Airlines del ilgu velavimu ir chaoso DE oro uostuose.

  537. trolis - 2018 06 28, 09:20

    Ironiska, kaip LCC kovoja su problema, kuria patys sukure ivesdami apmokestinama bagaza. Finansine dalis yra viena, bet visa kita yra tik papildomas konfliktu skatinimas tarp gate personalo ir keleiviu. Po to bus kazkas gerinama ir leidziami sutaupyti milijonai ivaizdzio gerinimui ir pan.

  538. Wincas - 2018 06 28, 10:42

    Viską išspręstu modifikuotos lektuvų versijos su liuku salone į bagažo skyrių :)

  539. c2h5oh - 2018 06 28, 10:53

    Betgi taisyklės draudžia laptopus (ir kitus prietaisus su didelėm baterijom) dėti į priduodamą bagažą?

    Tipo dėl priešgaisrinės apsaugos. Ar aš klystu?

  540. Linas - 2018 06 28, 10:54

    @Wincas
    ir/arba papildomos keleivių sėdynės bagažo skyriuje, kad keleiviai galėtų likti su savo „turtu” viso skrydžio metu :)

  541. Wincas - 2018 06 28, 11:56
  542. trolis - 2018 06 28, 12:44

    Tai Wizz ir Ryanair sako issimti daiktus su baterijom – kriminalo cia nera

  543. Čiurlionis - 2018 06 28, 12:50

    Tiksliau liepia, kad „must be removed”.

  544. Linas - 2018 06 28, 12:59

    2018-06-28: Norway, Sweden to sell stakes in SAS: what will happen next?

  545. Čiurlionis - 2018 06 28, 14:33

    Danish airlines, su registruotais oraliaviais Airijoje ir crew iš viso pasaulio.

  546. trolis - 2018 06 28, 15:53

    Ka svedai darys like be “nacionalinio vezejo”?

  547. Anonimas - 2018 06 29, 10:08

    Išmani Vilniaus oro uosto naujovė – automatinė pasienio patikra

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/ismani-vilniaus-oro-uosto-naujove-automatine-pasienio-patikra/

  548. Linas - 2018 06 29, 11:58

    Vilniaus oro uoste – išmani naujovė, kuri pagreitins dokumentų patikrą

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/pasaulis-kiseneje/naujiena/kelioniu-pulsas/vilniaus-oro-uoste-ismani-naujove-kuri-pagreitins-dokumentu-patikra-637-994204

  549. Linas - 2018 06 29, 11:59

    Sorry – nepamačiau, kad jau buvo papostinta :)

  550. Linas - 2018 06 29, 13:31

    2018-06-29: New Georgian carrier to evaluate Nordic/Baltic market in ’19

  551. Kardiobatonas - 2018 06 29, 16:05

    Gruzinų planai pradėti skrydžius į Vilnių/Baltijos šalis jau turbūt tapo populiariausiu anekdotu aviacijos bendruomenėje.

  552. trolis - 2018 06 29, 18:56

    LH896 routinga toki idomu pasirinko vietoj laukimo FRA.

    Aciu VNO uz VAR ir FRA bagazus ant vieno belt’o – dideliu oro uostu klasika

  553. Giedrius - 2018 06 30, 09:29

    O kodėl čia taip? Lenkai irgi streikuoja?

  554. Karolis - 2018 06 30, 10:12

    Karinės pratybos kiek teko girdėt

  555. zuikis - 2018 06 30, 12:16

    Idomu kodel Eurowings vis dar skraido su neperdazytais Airberlin lektuvais? Negi nebuvo laiko?

  556. Giedrius - 2018 06 30, 16:07

    Labiau turbūt neatėjo laikas, nes dažo įtariu per dideles patikras, o EuroWings – low cost’as, kad dažytų be reikalo.

  557. Linas - 2018 06 30, 20:01

    Dažymams irgi yra slotai angaruose ir teisingai pastebėta, kad derinama su checkais

  558. Anonimas - 2018 07 2, 08:48

    Skrydžių skaičiaus augimas birželį – 12 proc.

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/skrydziu-skaiciaus-augimas-birzeli-12-proc/

  559. Kazimieras - 2018 07 3, 08:40

    Simonai, kodel taip daznai Small Planet Airlines lektuvai genda? Kas ten darosi?

  560. Kardiobatonas - 2018 07 3, 09:05

    Rimtas klausimas. Išties susidaro įspūdis, kad šiemet genda labai dažnai.

  561. trolis - 2018 07 3, 09:54

    nebukit bigbankiniai, kurie nieko apie skrydziu sauguma neismano

  562. Pranas - 2018 07 3, 09:58

    Viena tampa LCC kovos lauku – Eurowings, Wizz, Laudamotion, Vueling. Dabar Vueling paleido bilietus po vieną centą į naujus maršrutus. Laudamotion irgi jau po kelis eurus pardavinėjo.
    O OS toliau siūlo šalto karo laikų round-trip kainodarą.

  563. c2h5oh - 2018 07 3, 10:14

    Kokie dar bigbankiniai. Pačio SPA atstovė spaudai paskelbė, kad šiemet vėlavimų 2,5 karto daugiau nei pernai.

  564. Linas - 2018 07 3, 10:31

    Statistika kalba pati už save :)

  565. Simonas Bartkus - 2018 07 3, 11:08

    Pirmiausia, tai ilgi vėlavimai nėra norma ir mano ilgas komentaras nėra pasiteisinimas SPA vardu, bet šio blogo skaitytojams, manau, gali būti įdomu kaip veikia virtuvė.

    Gedimų statistiškai SPA parke nėra daugiau negu įprasta. Tačiau, intensyvesnės skrydžių programos ir platesnė veikla (22 lėktuvai praėjusiais metais ir 28 lėktuvai šiemet) lemia ilgesnius vėlavimus ir riboja galimybes išspręsti pakaitiniais lėktuvais bei pakaitinėmis įgulomis.

    Kodėl?

    Pirmas dalykas, kuris veikia – šią žiemą ypač išryškėjęs įgulų trūkumas. Kaip žinia, augdama SPA turėjo pasamdyti daug papildomų įgulos narių. Bet kuris įgulos narys, prisijungęs prie naujos aviakompanijos turi mokytis naujos aviakompanijos procedūrų. Pavyzdžiui, prie SPA prisijungė keliasdešimt ex-AirBerlin pilotų, tačiau netgi kapitonas su 10 metų patirtimi A320 lėktuvu skraidęs vienoje aviakompanijoje turi atlikti teorinį, bazinį (simuliatoriuje) bei line-training (skrydžius su priežiūra) naujoje aviakompaijoje. Tai gali trukti iki 12 savaičių. Kadangi veikla yra labai sezoniška (daug daugiau skrydžių vykdoma vasarą nei žiemą), tai vasaros pradžioje tai sukelia sunkumų planuojant stand-by įgulas ir įgulų rotacijas irragularity atveju. (Pavyzdžiui, lygiai su šita problema susiduria Nordica/LOT ir SAS/CityJet – įgulos trūkumas dažniausiai kodėl atšaukiami ar vėluoja rytiniai VNO-CPH ir VNO-WAW).

    Po Air Berlin ir Monarch bankrotų, atsitiko efektas, ko rinkoje nelabai kas tikėjosi – visi maintanence angarai visą žiemą ir pavasarį buvo perkrauti su base maintanence darbais ex-AirBerlin ir Monarch lėktuvus perkeliant į kitas aviakompanijas (šalia to, daug Europos aviakompanijų pildė savo lėktuvų parkus lėktuvais iš trečiųjų šalių). Kažkas kėlė klausimą, kodėl Eurowings ir Niki vis dar skraido su AirBerlin livery? Todėl, kad nėra nė vienos maintanence organizacijos Europoje, kuri turėtų pajėgumų perdažyti lėktuvus.

    Small Planet irgi su tuo susidūrė, vėluojant papildomų lėktuvų delivery. Praeitą savaitę SPA fleetą papildė SP-HAV, dar vienas A321, ex-Monarch. Per artimiausias dvi savaites dar du lėktuvai turi papildyti SPA parką – dar vienas A321, taip pat ex-Monarch, bei dar vienas A320. Planuota, jog visi šie deliveries buvo numatyti anksčiau ir jeigu nebūtų vėlavę, padėtų spręsti skrydžių irragularities.

    Streikai ir oro uostų overload’as sukelia trumpus vėlavimus, tačiau jie gali sukelti ir dar didesnį konck-out efektą. Pavyzdžiui, kaip tai gali veikti: tarkim, vieną dieną 3 valandų skrydis turėjo skristi 4 val, dėl Marselio ATC streiko aplinkiniu maršrutu. Po paros poilsio šio lėktuvo įgula turėjo numatytą kitą reisą, tačiau dėl ilgesnio darbo išvakarėse jų poilsio laikas turi būti pratęsiamas. Todėl panaudojama stand-by įgula, bet stand-by panaudojus vienam reisui, gali nebūti kitos stand-by įgulos kitiems reisams vykdyti arba – stand-by lėktuvas lieka be stand-by įgulos (vėl, grišiu prie LO ir SK – kadangi didelės galimybės reroute’inti keleivius į WAW ir CPH, jie dažnai rytais pasirenka CNL, o ne vėlavimą dėl knock-outo). Nėra paslaptis, kad didžiausi private-jetų užsakovai Lietuvoje yra SPA, dažnai perskraidinant įgulas iš vienos bazės į kitą.

    Slotų trūkumas – nors dažniausiai tai kalbama apie didžiuosius oro uostus, tačiau yra didžiulis capacity trūkumas sezoniniuose salų oro uostuose. Pavyzdžiui, Heraklione sekmadieniais nėra nė vieno laisvo sloto. Zakynthos oro uoste absoliučiai nėra nė vieno laisvo sloto.

    Visiškai tuščia ACMI rinka. Praktiškai jokių galimybių pasamdyti kitų aviakompanijų lėktuvus skrydžiams įvykdyti. Pavyzdžiui, praėjusį savaitgalį, SPA gavo apie 50 requestų iš kitų aviakompanijų įvykdyti vieną ar kitą vėluojantį skrydį. Dėl šios priežasties, kartais tenka naudoti mažesnius lėktuvus ir pvz vietoj numatytų 220 ar 180 keleivių skraidinti mažesniais lėktuvais, kitus keleivius rebookinant.

    Jeigu priežastis būtų viena – ją spręsti būtų paprasčiau, bet priežastys yra labai kompleksinės.

    Taip, skrydžių vėlavimų padaugėjo šiemet procentaliai, bet tai priežastis yra ne padidėjęs gedimų skaičius, bet didesni knock-out efektai po gedimų. Tai išsispręs, pilnai pasibaigus įgulų mokymams bei pasibaigus SPA fleeto papildymams.

  566. Linas - 2018 07 3, 11:29

    @Simonas
    apie dažymo angarų trūkumą Europoje – girdėjau. Gaila, kad FLT neleido plėstis KUN, nes buvo planas statytis dažymo angarus…
    Magnetic tuo tarpu TLL turi dažymo angarus…

    Viskas tikrai labai kompleksiška ir susiję, daug papildomo planavimo gedimų atveju…
    Kaip ir viskas suprantama ir pateisinama, bet nenorėčiau atsidurti tų atostogautojų vietoje :)

  567. Kazimieras - 2018 07 3, 11:45

    Aciu uz atsakyma.
    O as jau ilgai domiuosi aviacija ir suprantu velavimus, bent kazkiek….
    Zinoma saugumas pirmoj vietoj. :)

  568. Kazimieras - 2018 07 3, 11:46

    Ir skaitau sita foruma nuo FlayLAL laiku. :)

  569. Čiurlionis - 2018 07 3, 13:19

    @Simonas

    Ar SPA fleeto papildymas gali imti ir baigtis? Nes juk visada bus 1-2 lėktuvų prieaugis ar pasikus pvz. kokį 50 bus stop.

    Kiek lėktuvu norimą turėti šiai dienai?

  570. Simonas Bartkus - 2018 07 3, 13:22

    Čiurlionis: kaip minėjau, SPA veikla labai sezoniška; taip yra todėl, kad kai kurios rinkose atostogautojų vasarą ir žiemą santykis yra 7:1 (pvz. Lenkija) arba net 10:1 (UK). Dėl to plėtra ir fleeto augimas praktiškai visada vyksta tik pavasarį ir vasaros pradžioje. Tai kai turiu omenyje prieaugis, tai labiau prieaugis šiems metams. Nebūna taip, kad rudenį ar žiemą prasidėtų naujos programos.

  571. Kardiobatonas - 2018 07 3, 13:32

    Simonai, labai išsamus ir informatyvus paaiškinimas. Gal jį reikėtų patalpinti populiariausiuose Lietuvos portaluose (kad ir už pinigus), kad vieną kartą baigtųsi nuolatinis žviegimas dėl kelių valandų vėlavimo pasinerti į „All Inclusive” rojų?

  572. Linas - 2018 07 3, 14:03

    @Kardiobatonas
    na kaip pažiūrėsi :) šį katrą atidėjimas buvo ne kelios val…. Sutinku, kad kartais keliamas triukšmas dėl kelių valandų, bet kai vėlavimas pusė paros… Na net ir tai gal būtų OK suvirškinti, jei tikrai būtų tinkama komunikacija – juk net ir nesuprantantys aviacijos žmonės nori aiškumo… Nereikia taip nuvertinti visų, skrendančių į AI rojų :) visada galvoju, o kaip pats jausčiausi tų žmonių vietoje, jei iš atostogų tektų išmesti 1 dieną…

  573. Simonas Bartkus - 2018 07 3, 14:13

    Čiurlioni – gal daugiau resursų skrydžių vėlavimo mažinimui ir pastangoms, kai įvyksta irragularity, kad keleiviai būtų kuo geriau informuoti kodėl ir kas vyksta ir kas bus toliau.

  574. Kardiobatonas - 2018 07 3, 14:14

    Linai, aš pats mėgstu AI rojų, tačiau tikrai neskubu skambinti visais varpais dėl poros valandų vėlavimo. O būtent apie tokius ir kalbu. Pusė paros – jau visai kas kita.

  575. Simonas Bartkus - 2018 07 3, 16:38

    Nesusijęs dalykas: Turkish Airline Summer2019 laiko užsifailinę OAG tvarkaraštį su 10x savaitinių skrydžių IST-VNO-IST. Tvarkaraštis tas pats rytinis-vakarinis, tik trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais numatyti abu skrydžiai, ir rytinis, ir vakarinis.

    Būtų nemažas postūmis pasiūlai ir nemažas spaudimas Finnair bei LH.

    Tiesa, Turkish jau vieną kartą yra tokį tvarkaraštį paskelbę (berods 2015), bet po to nuėmė.

  576. trolis - 2018 07 3, 16:49

    @Kardiobatonas – sviesk liaudi – gal pavyks visus sedincius pusdieni oro uoste per savo atostogas elemtantariai itikinti, kad lektuva kita karta nudazys greiciau, o igula kazkur jau bus pailsejusi ar apmokyta. Siaip smulkmena tokia pasakysiu – pinigus uz tuos veluojanciu skrydzius sumoka jie – ne tamsta.

    Simono komentaras labai geras ir issamus.

  577. Linas - 2018 07 4, 08:40
  578. Linas - 2018 07 4, 09:26
  579. Linas - 2018 07 4, 13:09

    2018-07-04: More Superjet 100 capacity in the fleet of Brussels Airlines

    2018-07-04: Small Planet Airlines Germany opening flights to Gambia

  580. Linas - 2018 07 4, 15:44
  581. Linas - 2018 07 4, 16:54

    KUN statistika JUN2018
    93637 pax
    plius 11,69%

  582. Linas - 2018 07 4, 16:56

    PLQ statistika JUN2018
    34415 pax
    plius 18,12 %

    VNO puslapyje tuščia ne tik birželio, bet ir gegužės mėn…

  583. Simonas Bartkus - 2018 07 4, 17:43

    Vienoje tai prasidėjo kažkoks šventasis karas atrodo – tarsi prieš „Wizz Air”, kad parodyti visiems, kad Wizz Air ne vieta Vakarų Europoje. Ilgai gyvavęs duopolis, kur rinką dalinosi Austrian (Lufthansa dalis) ir Niki (Air Berlin) dalis. Austrian aptarnavo daugiau verslą, o Niki didesnį leisure segmentą. O dabar kas darosi:
    – Wizz Air atidarė bazę VIE, pirma jų rimta bazę Vakarų Europoje (ok, yra LTN, bet ten atsargiai atidarinėja maršrutus ne į Rytų Europą);
    – Lufthansa įmetė Eurowings su galybe leisure maršrutų;
    – Niki Lauda grįžo į aviacijos biznį, nupirko Niki griuvėsius, pervadino į LaudaMotion. Greit suprato, kad ilgai neišgyvens, tai pritraukė Ryanair su pinigais, lėktuvais ir distrubcija (LaudaMotion website dabar yra tiesiog Ryanair website tik raudonas);
    – British Airways / IAG nutarė įšokti su specifiniams konkurenciniams karams skirtu brandu LEVEL.

    Reikalas tas, kad Wizz Air, Eurowings, LEVEL ir LaudaMotion skraido tokiais pat maršrutais, beveik identiškais tvarkaraščiais, vienodais on board produktais ir praktiškai vienodais lėktuvais. Trumpu laikotarpiu smagu pažiūrėti, bet klausimas kaip paveikslas atrodys po kokių dviejų metų.

  584. Pranas - 2018 07 4, 22:18

    Wizz produktas nėra identiškas, po paskutinių pakeitimų dėl rankinio bagažo jis yra blogas. Jie taip pat nuo Ryanair nusižiūrėjo ir taiko vienos rezervacijos keleivių sodinimą specialiai atskirai jei neperka vietos.
    Plius Wizz labiausiai linkę uždarinėt/kaitaliot maršrutus – vien ko vertos jų idėjos likus kelioms savaitėms nucancelint praščiau pildomus reisus trečiadieniais.
    Žodžiu manau Wizz trauksis pirmi.

    Antri pabėgę galėtų būti LEVEL, pagal taip kaip Vueling linkę palikti rinkas kur jiems nesiseka, bet yra niuansas kad ten bus atskira austriška įmonė Anisec Luftfahrt GmbH su kurios AOC skraidys, LEVEL tik prekės ženklas. Nemanau kad jie tą atskirą aviakompaniją Austrijoj taip lengvai uždarys. O ir LEVEL visgi priklausys tiesiogiai IAG, o ne per Vueling kaip buvo kalbama anksčiau.

  585. Justinas - 2018 07 4, 22:50

    Manau, kad Wizzair gali atsilaikyti. Ne dėl produkto, ne dėl brando. O dėl to, kad jie yra visiški cost leaderiai. Jie turi pakankamai gilų balansą, kad galėtų pjautis su kitais, bet kaip daug kartų įrodyta, gale dienos ne balansai lemia, o cost base – gale dienos jei skraidai pigiausiai, ilgiausiai gali atlaikyti kainų karą.

    Argumentas į kitą pusę kaip ir būtų, kad su average fares 40-50 zonoje, gal nesvarbu, ar tavo cost base yra 10% žemiau nei kitų? Visgi, kai vasarą ir žiemą average fares skiriasi iki 4 kartų pas lowcostus, tie 10% tai nėra tai, kad žiemą LTN-BCN Wizz pardavinėja po 19.99, o U2 po 23.99. Tai yra vasarą Wizz gali pardavinėti po 199, kai U2 turi pardavinėti bilietus po 240, kas jau yra pakankamai reikšmingas pranašumas. Visi turi per vasarą užsiauginti riebalus žiemai.

    Gaila neaišku, kaip jiems sekasi iš LTN skraidyti. Jų brandas vakaruose yra non-existing, bet vėlgi. Kažkada Ryanair išgarsėjo ne servisu, o žemomis kainomis. Sėkmės Wizz Vienoje, kad ir kaip to nenorėčiau :)

  586. Giedrius - 2018 07 5, 08:49

    Tai gal jau vno-vie kas paskelbė pigiai?

  587. Čiurlionis - 2018 07 5, 10:16

    LCC VNO-VIE tikrai nereikia.

  588. Aras - 2018 07 5, 15:02
  589. Vardas - 2018 07 5, 16:21

    Intriga auga

    ES Teisingumo teismas (ESTT) patvirtino, kad 2009 m. veiklą sustabdžiusiai Lietuvos bendrovei „airBaltic“ taikytos kainodaros žala buvo padaryta Lietuvoje ir sprendimus dėl jos turės priimti Lietuvos teismai.

    Plačiau: https://www.vz.lt/transportas-logistika/2018/07/05/flylal-atstovai-sulauke-es-teisingumo-teismo-palaikymo-byloje-pries-airbaltic#ixzz5KO0FIh6v

  590. Čiurlionis - 2018 07 6, 11:49

    Skrydis VNO-PLQ 115 Eur.

    https://www.delfi.lt/verslas/transportas/skrydis-vilnius-palanga-kol-pasieksite-pajuri-spesite-pasizvalgyti-ir-po-pasauli.d?id=78487577

    Sakyčiau daugokai, ar ne tas pats BT panašų atstumą iš VNO su RIX suskraido 2,5 karto pigiau?

    Ta prasme, kad skrydis VNO-PLQ su mažesniu lėktuvu būtų rentabilus, kaina turėtų būti apie
    45-50 eur, su kokiu B737 IR 30 Eur.

  591. Wincas - 2018 07 6, 12:25

    Tokiame atstume greitasis traukinys būtų 104 kartus geriau už lėktuvą :)

  592. Spectator - 2018 07 6, 13:19

    Skrydžiui VNO-PLQ, per RIX nėra jokios paklausos, todėl niekas nedaro jokių kainų akcijų ar pan.

  593. trolis - 2018 07 6, 13:32

    Akcijos budavo ir esu kelis kartus skrides. Beja, persedimas buvo trumpiau RIX, nei dabar pateikta. Paskutiniu metu kazkaip dingo, bet Simonas yra minejes del PVM reikalu kazka parduodant bilietus salies viduje

  594. Kardiobatonas - 2018 07 6, 13:32

    Fantazuoti, aišku, smagu, bet su realybe skrydis VNO-PLQ neturi nieko bendra.

  595. Giedrius - 2018 07 6, 13:33

    Ryanairas vno-bcn suskraido už 110 eur max (tik perkant savaitę į priekį brangiau).

  596. Arnas - 2018 07 7, 13:31

    Jei jau grįžtam prie PLQ temos…

    Kalbant apie VNO-PLQ reikia aiškiai skirti du mąstymo kelius, jų nepainioti ir nebandyti apjungti. Tai yra ekonominė logika ir idėjinė logika.

    Apie ekonominę logiką čia yra kalbėta pakankamai daug. Galima skaičiuoti integralus ar apeiti fizikos dėsnius, na neatsipirks tas VNO-PLQ reisas niekada ir taškas, kad ir kaip man ar daugeliui kitų to norėtųsi. Tokia yra realybė ir ją reikia pripažinti.

    Tačiau ne viskas šiame pasaulyje turi būti remiama ekonomine logika. Daugybė dalykų yra daroma ir turi būti daroma iš idėjos. Tarkim, PLQ-VNO gali būti feed’eris LT hub’o VNO. Jei ne LT bankrotas, ar tai nebūtų įvykę šiandien ar po 5 metų? Tik čia reikia klausti, ar mes norime to nerentabilaus reiso. 80% lietuvių, manau, nereikia. Man ir kitiems aviacijos entuziastams jo norisi. Ir taip, aš esu pasiryžęs mokėti savo dalį už tokio reiso subsidijavimą, lygiai kaip aš moku atitinkamą dalį už tai, kad man, tarkim, nu patinka atostogų skristi su TK, o ne su SPA, ir viskas.

    SSRS laikais lėktuvai skraidė įvairiausiais vidiniais reisais. Savaime suprantama, ekonomiškai tai buvo absurdas. Tačiau buvo tam tikra idėjinė ir materialinė bazė (daug orlaivių – priešingai dabartinei rinkos situacijai; pilotų rengimas valstybiniu lygmeniu ir pan.). Kodėl dabar yra bijoma turėti kažkokių idėjų, man nėra suprantama.

    Taigi, Kardiobatonai, idėjiškai VNO-PLQ yra ir realu, ir racionalu, tik nėra valios – nei politinės, nei visuomeninės.

  597. Linas - 2018 07 9, 09:05
  598. Kardiobatonas - 2018 07 9, 09:19

    to Arnas. Sutinku, kad neviskas turi ir gali atsipirkti. Tarkime, miesto autobusai taip pat turbūt nekursuotų be savivaldybių pagalbos. Bet autobusai reikalingi ne 2-3 proc., o kokių 70 proc. miestų gyventojų. Jeigu nėra nei politinės, nei visuomeninės valios ir ekonominės logikos, tai projekto gali imtis tik ekstravagantiškas milijonierius, kuris tai daro tik todėl, jam taip norisi.

  599. Simonas Bartkus - 2018 07 9, 09:21

    Straipsnis apie VNO-PLQ toks absurdiškas :)

    Bet šiaip, grįšiu prie seniau sakytos minties: dideli lėktuvai – maža kėdės savikaina; maži lėktuvai – didelė kėdės savikaina.

    Jeigu paskaičiavo su kokiu SAAB ar ATR42, tai ir galėjo gauti, kad kaina reikalinga 150EUR; norint pasiekti 20-30EUR būtina skraidyti su A320/B737, o tada dar labai įsijungia galutinėje kainoje PVM dydis ir oro uosto mokesčiai, kurie gali sudarytų beveik 50% galutinės bilietų kainos.

  600. Čiurlionis - 2018 07 9, 10:21

    Geriausias būdas paskatinimui- tai 0 mokesčio politika vidiniams skrydžiams.

  601. Linas - 2018 07 9, 11:05

    VNO, turbūt, nusprendė visai statistikos savo tinklalapyje nebeskelbti :)

  602. Čiurlionis - 2018 07 9, 11:36

    @Linas, tetos iš VNO statistikos skyriaus atostogauja. Todėl yra apsunkintas bilietų šaknelių skaičiavimas.

    Taip pat sulūžo vieni skaitliukai, tad jos negali pateikti galutinių skaičių.

    Taip pat statistikos skyrių kamuoja ir kitos bėdos: rašalo ir popieriaus trūkumas.

  603. Mindaugas - 2018 07 9, 11:59

    20 years on: Remembering the glory days of Hong Kong’s old Kai Tak Airport

    https://edition.cnn.com/travel/article/hong-kong-kai-tak-airport/index.html

  604. Linas - 2018 07 9, 12:01

    @Čiurlionis
    :D
    matyt užsikrėtė nuo RIX, nes ten irgi panašūs simptomai :)

  605. RS - 2018 07 9, 12:19

    Užtat KUN viską netikėtai greitai susiskaičiavo :)

    Teko susipažinti su minimo skrydžio VNO – PLQ business case – 115 EUR yra RT kaina.

  606. Linas - 2018 07 9, 14:52

    @Mindaugas
    labai geras apie senąjį HKG :) gerų nuotraukų įdėta

  607. Linas - 2018 07 9, 15:00
  608. Pranas - 2018 07 9, 23:25

    Panašu Wizz Air nutraukia Vilnius-Varšuva po spalio 19.

  609. Pranas - 2018 07 10, 00:06

    Ir dar Wizz žiemai nebeparduoda Reikjaviko, Romos ir Bario.

  610. Pranas - 2018 07 10, 00:28

    Taip pat ir Nicos žiemai nebelieka.

  611. Simonas Bartkus - 2018 07 10, 09:09

    Taip pat pardavimuose dingo VNO-ATH.

  612. Simonas Bartkus - 2018 07 10, 09:31

    Dar vienas nuimtas maršrutas – Vilnius-Grenoblis.

  613. Pranas - 2018 07 10, 09:50

    Grenoblio atrodo ir nebuvo pardavimuose. Bet čia viso tai gan smarkus mažinimas gaunas.

    Ir šiaip – atšauktų skrydžių rezervacijos dingo be pėdsakų, net complainto forma neveikia, nesivaliduoja, sako tokio užsakymo ir nebuvo.

  614. Oleg - 2018 07 10, 10:23

    man lb idomu, ar avialinijos Svedijoje aktyviai bando idirbti RIX marsruta, ar latviai joms visoms gerai primoka?

    Nes nu gal jau puse metu matau aktyvu RIX stumima. RIX yra visada tarp geru kainu pavizdziu tarp iprastu NCE ar CDG, promo tekstuose buna paryskinta. Pvz: siandienine SK kommunikacija:

    Vad sägs om en härlig långhelg i Riga? Eller promenad genom det alltid lika trevliga Hamburg och eller varför inte Birmingham? Boka din sensommarresa senast 16/7 och res mellan 13/8 – 31/10 2018.

    Tas pats su Norwegian.

  615. Čiurlionis - 2018 07 10, 10:31

    Latviai labai daug investuoja siekdami pritraukti žmones iš skandinavų ir salos. Labai daug ir visur.

  616. Simonas Bartkus - 2018 07 10, 13:00

    Turkish Airlines ištrynė planus didinti VNO-IST skraičių, vėl gražino 7x weekly 2019 vasarai.

    Tačiau, dabar sudėjo, kad IST-RIX didins iki 9x, o IST-TLL iki 10x. Gal čia dar bus toliau permainų.

  617. Vytautas - 2018 07 10, 16:22

    Sveiki, gal kas galit pakomentuot kokia situacija VNO su security eilėmis apie 4:30 ryte? Turiu ryt skrydį į DTM 6:10, nenoriu per anksti belstis, bet pavėluot dėl gruosties irgi nekas ;)

    ačiū

  618. Wincas - 2018 07 10, 17:00

    Jei vėluoji visada žmonės praleidžia.

  619. Arnas - 2018 07 10, 19:26

    Vytautai, tuo metu yra didžiausias dienos pikas.

  620. dzin - 2018 07 10, 22:27

    Wizzair nuima Varšuvą nuo spalio 20 d.

  621. Skytomas - 2018 07 10, 22:52

    Tai dabar AirBaltic skraidys Airbus 220-300:)

    Cs 300 ir Cs 100 nebelieka, o atsiranda A220. Įdomu, kiek ilgam.

  622. Linas - 2018 07 10, 23:44

    Tikrai įdomiai, bet kažko panašaus tikėtis ir reikėjo, juk ne šiaip sau išleido pinigus Airbusas

  623. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 09:37

    VNO statistika birželio mėn: 480.573 keleiviai, augimas 16,01%, naujas rekordas.
    Skrydžių skaičius augo 5,71%; cargo +2.78%.

  624. Spectator - 2018 07 11, 10:00

    WizzAir tikriausiai įvedė į modelį naują kuro kainą ir paskaičiavo, kad labiau apsimoka nebeskristi visų tų maršrutų. Panašu, kad LCC rado savo lubas Lietuvoje?

  625. Pranas - 2018 07 11, 10:13

    Kad man rodos žiemos sezono karpymai ne tik Lietuvoje, mačiau ir kitose rinkose, pastebėjau kad pvz Sofija-Malaga išėmė. Va tik kur jie visus tuos naujus lėktuvus dės.

  626. Linas - 2018 07 11, 10:15

    Na va ir RIX paskelbė skaičius:
    MAY2018
    635993 pax
    plius 20,36%

    JUN2018
    688188 pax
    plius 13.48%

  627. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 10:17

    TOP kryptys, netikėtumų nėra – AYT, LTN, WAW, FRA, RIX, KBP, OSL, SVO.

    Kaip tradicinėms kryptims sekasi:
    Auga SAS su CPH 22%, AY su HEL 10%, SU su SVO 4%, BT su RIX 12%, BT/EE su TLL 9%, W6/LO su WAW 44%, OS su VIE 7%, STO 12%.

    Krenta LH su FRA 12%, PS su KBP 8%.

    Įdomesni reisai:
    Odesa – 128 keleiviai reise;
    Astana – 49 keleiviai reise;
    Minskas – 43 keleiviai reise – jau nebetelpa į CRJ200?.

  628. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 10:21

    Su kylančiomis kuro kainomis gali būti, jog žiemą taps naudingiau ground’inti lėktuvus, negu skristi kai kuriais maršrutais.

    Patikrinau Wizz rotacijas – pagal karpymus galėtų viską ir 3 lėktuvais suskraidyti, bet, panašu, išliks 4 lėktuvai su žema utilizacija.

  629. Linas - 2018 07 11, 10:58

    @Simonas
    man regis B2 kartais paleidžia B737
    pažiūrėjau flightradare – tai 16JUL numatytas B735

  630. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 11:13

    Man atrodo, kad Belavia jei būtų lankstesnė ir paprasčiau žiūrėtų į reikalus, tai galėtų pasiūlyti ir 2-3x daily VNO-MSQ. Maršrutas labai trumpas, aukštas frequency labiau padėtų konkuruoti su traukiniais ir autobusais (nes lėktuvu nereikia vizų!) ir būtų MSQ alternatyva KBP ir SVO kai kurioms kryptims Rytuose.

  631. Oleg - 2018 07 11, 11:23

    bet kaip nuo MSQ iki miesto dasigauti?
    VNO-MSQ-centrinis Minskas daznai yra ilgiau nei Vilniaus autobusu stotis, 4 val kelio – centrinis minskas. Jau nekalbu apie traukini.

    Sese is Minsko Vilniuje studijavo du metus. Tai nors skrydzio kaina nelabai skyriasi nuo traukinio, bet traukiniu yra pakankamai greiciau.

    Pats Lapkriti su taksu is MSQ iki centro ir atgal is cetro variau. ±40 minuciu buvo kelio.

  632. Arnas - 2018 07 11, 11:25

    Atkreipčiau dėmesį dar ir į tai, kad Belavia pardavinėja bilietus fiksuotom kainom, kurios yra normalios, t.y. pilnai dengia kuro išlaidas ir oro uosto mokesčius. Iš to galima spręsti, kad reisas išties pelningas.

  633. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 11:25

    Nesakau, kad nukonkuruotų traukinį – specifinėms auditorijoms labiau, dėl tranzito ir tie, kurie trumpam keliauja ir nori vizos išvengti. Traukinys galų gale veža kelis šimtus žmonių, šiuo atveju tokiu trumpu maršrutu Belavia gali puikiai 50-seateriu skraidyti ir nereikia didelio share nuo bendro srauto jiems.

  634. PS - 2018 07 11, 12:20

    Nejaugi Wizz Air tvarkaraštis žiemos sezonui taip ir liks toks apkarpytas – be Atėnų, Nicos, Reikjaviko, Bario ir net Romos?..

  635. dzin - 2018 07 11, 13:19

    Wizzair nubyrėjimus iš VLN galima tęsti toliau – Varšuva, Grenoblis. Lenkiškuose forumuose ūžia, nebelieka 16 maršrutų, avialinijų atstovas patvirtino tai. Planuoja, kad kai kuriuos reisus vasarai atstatys. Spėčiau, pas mus bus tas pats.

  636. Giedrius - 2018 07 11, 13:31

    Įdomu kur wizzair dės lektuvus. Beto dar gi yra Indigo patnners orderis, kur Wizzairui skirta 150 lėktuvų.

  637. Wincas - 2018 07 11, 13:34

    Ruošiasi emigrantų skraidinimui namo po Brexit :)

  638. Vardas - 2018 07 11, 13:41

    O gal taip bando pasiruošti kylančioms ekonominėms grėsmėms dėl prekybos karų? Juk įtampa po truputį auga.

  639. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 14:29

    Aš tai manau, kad dalis maršrutų grįš ir taps summer-only.

    Reikėtų į tą poolą žiūrėti atskirai maršrutas per maršrutą:

    FCO – turiu duomenų, vienas prasčiausių nuo pat wizzair veiklos pradžios. Prisiminkim, kad startavo su 3x weekly ir jau po kelių mėnesių mažino į 2x weekly. Čia matau riziką, kad Ryanair gali dabar irgi uždaryti CIA, nes nebėra reikalo spausti wizz. FR kažkada skraidė CIA-RIX ir uždarė.

    Bari – tiesiog random taškas Italijoje prie jūros. Vasarą gal ir OK, bet žiemą?

    Reykjavik – man atrodo irgi didžiulis sezoniškumas, ir dėl ilgio labai dideli kintami kaštai. Dar prisiminkime, jog žiemą turi performance problemų ir kartais stodavo Stavangeryje piltis kuro. Manau, kad vasarą grįš šitas maršrutas.

    Varšuva – Wizz pralaimėjo LOT kovą. Kaip tai nutiko, jeigu LOT ir nelygino tokių žemų kainų? Tiesiog, Wizz lėktuvai pildėsi su labai žemomis kainų lubomis. Keleiviai pirko po 19 ar 29EUR, bet nepirko po 60, 80 ar 150 EUR. Net LCC reikia ir tokių keleivių, kurie kelia kainos vidurkį. Dabar visi, kas sutiko mokėti 100EUR skraidė su LOT, o pas WizzAir sėdėjo tik persėdę iš autobusų (Autobusai lengviau atsikvėpė).

    Grenoblis – labai trumpas sezonas ir pirmas tuščias skrydis atgal ir paskutinis tuščias skrydis pirmyn labai veikia bottom line. Matyt, kainos nebuvo tokios aukštos, kad kompensuotų tai.

    Nica – gaila, bet turbūt panašu kaip Bari. Turbūt grįš ir bus kaip summer-only.

    ATH – matyt, labai sezoniškas. Tikiuosi, nebus kad dings forever – atrodė žiemą kad turėsim tris vežėjus, o jau po pusmečio nebeturime nė vieno.

  640. Simonas Bartkus - 2018 07 11, 15:14

    Pažiūrėjau Wizz Air komunikaciją Lenkijoje. Uždaromi maršrutai:
    Warsaw – Basel (flights until October 27)
    Warsaw – Bratislava (flights until October 11)
    Warsaw – Billund (flights to September 15)
    Warsaw – Lisbon (flights to October 26)
    Warsaw – Nice (flights until October 27)
    Warsaw – Porto (flights to October 24)
    Warsaw – Vilnius (flights until October 19)
    Katowice – Agadir (flights have been completely withdrawn from the reservation system)
    Katowice – Bari (flights to October 27)
    Katowice – Glasgow (flights to October 27)
    Katowice – Lisbon (flights to October 24)
    Katowice – Memmingen (flights until September 14)
    Katowice – Naples (flights to October 27)
    Katowice – Tenerife (flights to October 26)

    Ir tada Wizz Air komentaras tuo klausimu:

    Connections from Warsaw to Billund, Bari, Basel, Lisbon, Nice, Porto, from Katowice to Bologna, Glasgow, Agadir, Tenerife and from Wrocław to Agadir will be serviced only in the summer season.

    Tai patvirtina, jog VNO-WAW nuimamas visam laikui.

  641. Kardiobatonas - 2018 07 11, 15:55

    Niekada netikėjau ATH krypties sėkme, net ir tokiu atveju, jeigu bilietai būtų nebrangūs. Štai mano argumentai. Skrydis ilgas, todėl neišvengiamai bent jau keliaujant į vieną pusę lauktų bemiegė naktis. Galima patogiai ir nebrangiai pasiekti įvairias Graikijos salas, skirtas poilsiui. Atėnai – didelis miestas, kuriame vasarą baisiai karšta, formuojasi baisios spūstys, paslaugų lygis po krizės smarkiai kritęs (pats šito nepatyriau, tik girdėjau atsiliepimų). Pats miestas nepaliko jokio įspūdžio (čia mano asmeninė nuomonė) ir nerandu argumentų, kodėl savo noru ir savo lėšomis vėl norėčiau ten skristi.

  642. trolis - 2018 07 11, 16:41

    Is didelio pasiekiamumo ir ditirambu ateina, liaudiskai tariant, šikna. jei FR nuims visokiu Madridus ir pan, patogiai bus galima pasiekti nebent Londono pakampes ir Bergama

  643. PS - 2018 07 11, 16:44

    Man tai labiausiai gaila, jeigu išnyktų Roma iš skrydžių žemėlapio

  644. Pranas - 2018 07 11, 16:58

    FR VNO-Madridas tvarkaraštį žiemai jau du kartus keitė, paskutinį kartą užvakar. Dar nenagrinėjau kodėl, bet turėjo ir daugiau kažkas keistis.

  645. Spectator - 2018 07 11, 17:05

    Tik nesuprantu logikos palikti VNO-GDN per žiemą? Tikrai turėjo būti blogesnis maršrutas nei VNO-WAW!

  646. Salininkų kaimas - 2018 07 11, 17:05

    Ar kažkur įmanoma rasti visus (visoje Europoje) maršrutus, kuriuos čia Wizz keičia?

  647. Arnas - 2018 07 11, 17:16

    Nežinau kaip jums, bet man iš dalies yra smagu, kai LCC ką nors sumažina, ypač tokius VNO-WAW, VNO-FCO ir pan. Atokvėpis LO ir kitiems legacy

  648. trolis - 2018 07 11, 19:49

    Mum irgi smagu. Labiausiai atsikvepiam bilietus pirkdami pas tuos atsikvepusius legacy

  649. PS - 2018 07 11, 20:38

    Bet į Roma jokio tiesioginio legacy

  650. Julius - 2018 07 11, 23:51

    Vienu metu smagu, kad LCC artėja prie savo ribų, kita vertus labai gera yra stebėti kaip orouosto destinations tinklas plečiasi, kas vyksta dėl LCC plėtros.

  651. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 09:37

    Man atrodo, kad labai nemaža tikimybė netekti Romos visai – ir neatsirastų joks kitas vežėjas, kuris galėtų būti pritrauktas į šią kryptį.

  652. Pranas - 2018 07 12, 09:56

    Man tai rūpi kodėl vis dar niekas Wizz nepatrumpina už tvarkaraščių kaitaliojimą, skrydžių masinį atšaukimą. Jie visiškai nevertina tvarkaraščio patikimumo. Pernai Ryanair ir baudų gavo, ir buvo priverstas visiems išsiuntinėt emailus apie teisę gauti skrydį kitomis aviakompanijomis ir nuostolių atlyginimą. Tuo tarpu Wizz ramiai sau tiesiog pradangino rezervacijas (ir man, ir šiaip pilnas jų fb skundų, tokiems siūlo skambint mokamais numeriais), o ir paskui tikrai nesiūlys visko kas priklauso.

    Aš per metus pas juos turėjau jau kokie 30 tvarkaraščio keitimų, gerai kad tie 20% skausm

  653. Pranas - 2018 07 12, 09:57

    Man tai rūpi kodėl vis dar niekas Wizz nepatrumpina už tvarkaraščių kaitaliojimą, skrydžių masinį atšaukimą. Jie visiškai nevertina tvarkaraščio patikimumo. Pernai Ryanair ir baudų gavo, ir buvo priverstas visiems išsiuntinėt emailus apie teisę gauti skrydį kitomis aviakompanijomis ir nuostolių atlyginimą. Tuo tarpu Wizz ramiai sau tiesiog pradangino rezervacijas (ir man, ir šiaip pilnas jų fb skundų, tokiems siūlo skambint mokamais numeriais), o ir paskui tikrai nesiūlys visko kas priklauso.

  654. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 10:10

    Vakar atsirado toks Ūkio ministro įsakymas, kad Vilnius-London City kryptis yra „gyvybiškai svarbus maršrutas”:
    https://e-seimas.lrs.lt/portal/legalAct/lt/TAD/c5529de284f511e89188e16a6495e98c

    Mano spėjimas, padarė susitarimą su LOT dėl VNO-LCY ir dabar ieškoma formų, kaip perduoti pinigus LOT.

  655. Oleg - 2018 07 12, 10:11

    aha, bus gera proga ekspertams prisiminti FlyLAL bankrota ir kad neimanoma iki Londono nusigauti. Ir gal cia mes su BT, ir kaip estai pavare.

    Gera sena daina, net sliageris.

    P.S.
    VNO-NCE ziema yra awesome! 2 valandos kelio ir gauni 15, 17, grazia jura, saule ir kalnus. Kitas panasus taskas yra BCN, bet truputi ilgestin skrydis. O pvz trecio tasko as jau ir nesugalvociau kur ziema savaitgali galima greitai saules susirasti (nes visur aplink lyja smarkiai ziema).

  656. Čiurlionis - 2018 07 12, 11:08

    Man rodos SAS vadyba stagnuoja ir kerta per ištikimiausius flyer’ius, nes jų sprendimai nebėra logiški:

    Copenhagen CPH Transfer: Lounge access for 1

    Anksčiau būdavo up to 4.

  657. PS - 2018 07 12, 11:55

    Nuo liepos 29 d. Wizz air visai uždaro maršrutą Vilnius – Atėnai

  658. Pranas - 2018 07 12, 12:07

    @PS – tai kad parduoda VNO-ATH.

  659. PS - 2018 07 12, 12:21

    @Pranas – Ką tik rodė rugpjūty No flight. Dabar atsitaisė ir rodo VNO – ATH 08.21 – 300€, o ATH – VNO 08.28 – 300€. Kas gali mokėti tokią kainą????

  660. Pranas - 2018 07 12, 12:23

    Nu tarkim paėmė kokia agentūra bloką vietų ir algoritmas nusprendė kad čia baisi paklausa. Rugsėjį kainos normalios.

  661. Pranas - 2018 07 12, 12:29

    Mačiau kažkada net Novaturo puslapyje šalia kitų čarterinių skrydžių buvo ir su Wizz į Barį bilietų, įskaitant bagažą ir t.t., toks vaizdas bloką paėmę. Šiais laikais turbūt pirmas klausimas atostogas perkant, kad tik ne SPA skraidintų.

  662. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 13:07

    Wizz Air nuo liepos pabaigos atšaukė skrydžius VNO-ATH ketvirtadieniais. Visas ketvirtadienio rezervacijas perkėlė į antradienius ir šeštadienius todėl dabar tie reisai pasidarė pilni arba likusios po kelias laisvas vietas, kurias pardavinėja už didelę kainą. Kai/jei kai kurie keleiviai atsisakys skristi, vietų atsiras/atpigs.

  663. Pranas - 2018 07 12, 13:47

    Taip, dar Wizz nuo liepos pabaigos nuėmė ir Stokholmą trečiadieniais.

  664. trolis - 2018 07 12, 13:55

    @Čiurlionis – papasakok placiau, ka ten 4’iem duodavo.
    Mane, kaip FF, labiausiai uzknisa buka politika vaiku atzvilgiu – kaip Goldas skrendaintis su zmona ir vaiku daugkur turiu lounge skippinti, nes keliu metu toddlerio oficialiai neileidzia. Is teigiamu exceptionu buvo tie patys SAS, AirChina ir TAP, nors is againt the rules.
    Sitas klausimas siaip buvo iskeltas ir Star Alliance Top1000 diskusijose, bet speju, kad tik del vaizdo.

    VNO-LCY tam tikros vienos dideles imones pasitraukimo fone bus eilinis paminklas lietuviskam isisavinimui ir nomenklaturai.

  665. Pranas - 2018 07 12, 14:26

    Ir dar Wizz nebeparduoda LTN antradienio vakarais nuo liepos 31 – visos dienos iki pat žiemos tvarkaraščio sold out. Jei karpytų Londoną rugpjūtį – tai čia jau visiška krizė.

  666. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 14:39

    Karpymai rugpjūčio mėnesiui yra panašūs, tarsi signalizuotų apie įgulų trūkumą.

  667. Anonimas - 2018 07 12, 14:59

    Siekiama, kad atsirastų skrydis iš Vilniaus į Londono Sitį

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/siekiama-kad-atsirastu-skrydis-is-vilniaus-i-londono-siti/

  668. Jurgis - 2018 07 12, 15:03

    Valstybė finansuos „gyvybiškai svarbų“ maršrutą į Londono Sitį
    https://www.15min.lt/verslas/naujiena/transportas/valstybe-finansuos-marsruta-i-londono-siti-667-1000214

    Na ir kas atitiks tas sąlygas:

    Viešo konkurso būdu parinktas oro vežėjas turės į Sitį skraidinti ne mažiau nei kartą per dieną (ten ir atgal), ne rečiau kaip 6 kartus per savaitę, bet ne dažniau nei 12 kartų per savaitę. Skrydis turės būti vykdomas visus metus, nurodomas ir išvykimo iš Londono Sičio oro uosto laikas: nuo 6:00 iki 10:30 val. (vietos laiku) arba nuo 16:00 iki 20:00 val. (vietos laiku). Oro vežėjas turi užtikrinti ne mažiau kaip 98 sėdimąsias vietas orlaivyje per skrydį.

  669. Čiurlionis - 2018 07 12, 15:32

    Lt galėtų skraidyti ir vargo nebūtų.

  670. Mindauqas - 2018 07 12, 15:34

    Tik noriu pastebėti, kad Anonimo komentaro apie skrydžius į LCY yra 666.

  671. Jurgis - 2018 07 12, 16:00

    Remigijus Šimašius FB rašo:

    Viena esminių sąlygų, kad Vilniuje rastųsi dar daugiau gerų darbo vietų ir tarptautinių įmonių – geras miesto pasiekiamumas oro maršrutais, ypač svarbus patogus tiesioginis susisiekimas su Londonu.
    Dėl to pernai vasarą miesto Taryboje skyrėme pinigus Vilnius-Londonas skrydžio krypčiai. Pagal šią programą prisidedame 3 metus po 700 tūkstančių eurų, kad atsirastų tiesioginis skrydis iš London City, Gatwick arba Heathrow oro uostų į Vilnių.
    Sveikinu Susisiekimo ministeriją, kad pritarė mūsų strateginei krypčiai ir ryžosi skirti paramą šiam išties gyvybiškai Vilniui ir visai Lietuvai svarbiam maršrutui. Tikiuosi, kad jau ateinantį pavasarį sveikinsime pirmuosius keleivius Vilnius-London City skrydyje.

  672. Jurgis - 2018 07 12, 16:04

    Bet tikrai, prasmė mums didesnė būtų, jei tas LOT ar airBaltic, ar dar kas kitas skristų su British airways codeshare į Heatrow ar Gatwick su šimtais jungiamųjų skrydžių.

  673. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 16:20

    Realiai VNO-LCY pagal surašytas sąlygas gali nebent trys operatoriai pasiūlyti:
    1. LOT su Embraer 190;
    2. BA Cityflier su Embraer 190;
    3. Cityjet su Sukhoi Superjet.

    Man atrodo akivaizdu, jog sutarimas yra su LOT padarytas; bet būtų juokinga, jeigu sudalyvautų ir laimėtų 3 opcija :)

  674. Jurgis - 2018 07 12, 16:24

    O LOT-Nordica?

  675. Čiurlionis - 2018 07 12, 16:32

    Gandai sklinda, kad City Jet nėra labai patenkinti SSJ ir tai turbūt laiko klausimas, kada juos grąžins?

  676. Simonas Bartkus - 2018 07 12, 16:34

    Kad Nordica neturi tinkamų lėktuvų į LCY skraidinti; tik LOT turi dabar įsigijamus E190.

  677. Šarūnas - 2018 07 12, 17:11

    Galėjo LT sėkmingai skraidint, nereikėtų dabar pinigų atidavinėt į užsienį :)

  678. Oleg - 2018 07 12, 17:21

    dabar? tai nuo pacio zlugimo iki dabar ir dar kiek i prieki.

    man iki siol yra labai sunku suprasti kaip asmemines politines ambicijos gali buti ant tiek svarbiau nei salies gerove.

  679. Skytomas - 2018 07 12, 18:01

    Veidmainiška Vilniaus vadovo pozicija. Sunaikina vietinę oro bendrovę su gerai apmokamom darbo vietom, o dabar visų vilniečių pinigais finansuos elituko pasiskraidymą į Londono Sitį. Kažkoks reductio ad absurdum:)

  680. Mindauqas - 2018 07 12, 18:17

    Ne nu chebra, bent jau argumentus dar kartą perskaitykite prieš skelbdami.
    Kai į „vietinę oro bendrovę“ netgi po daugiau buvo sumerkiama per mėnesį, tai viskas ok, o kai dabar rems į Londoną, tai jau „vilniečių pinigais finansuos elituko pasiskraidymą“. Pfff…
    Su „vietine oro bendrove“ irgi ne tik vilniečiai skraidė, tai kodėl vilniečiai turėjo už visus mokėti?

    Aš irgi nesuprantu, kaip asmeninės ambicijos vis neleidžia į reikalą pažvelgti racionaliai…

  681. Wincas - 2018 07 12, 20:08

    Kaunieciai niekada nebuvo pries, paskraidyti uz Vilnieciu pinigus.

  682. Mikas - 2018 07 12, 22:36

    Už tokią sumą, kur mokėjom VNO-MUN, tai tikrai negalvoju, kad skridom už vilniečių pinigus.

  683. Spectator - 2018 07 12, 23:07

    Čia jei teisingai suprantu įteisinamas PSO route VNO-LCY, ir jo vykdymui bus skelbiamas konkursas, viskas iš tiesų linksta link LO, nes jie nusipirko keturis naujus EJets specialiai LCY, nors naudoja tik du (vieną WAW-LCY, antrą BUD-LCY).

  684. Wincas - 2018 07 12, 23:17

    Ta proga, kvieciu visus Vilniecius ir miesto svecius, pasinaudoti unikalia galimybe ir uz Kaunieciu pinigus nuskristi is Kauno i Varsuva, kurioje bus galima paragauti alaus kaip prie lito ir braskiu sausos egles skonio.

  685. Skytomas - 2018 07 12, 23:46

    Mindaugai, o „Vietinės bendrovės” darbuotojų mokesčiai, paslaugų pirkimas iš to paties vietinio verslo, oro uosto ir kitokie mokesčiai, konkurencijos rinkoje padidinimas ir t.t, ir t.t. Ar tai neprisdėjo prie bendros ekonomikos augimo ir stimuliavimo. Be to, vietinė oro bendrovė kūrė vertę visai visuomenei, o dabar visų pinigais nupirksim skrydį tiems, kurie bizjetą gali išsinuomoti:) Ko ne komunizmas?!:) Taip, ne savivaldybei kurti oro bendroves, bet kad visa nacionalinė mūsų valdžia apie bet kokią viešąją iniciatyvą net užsiminti bijo, nes tuoj pat kokie nors LLRI per visus kanalus propagandiškai peikti pradės. Vienžo, klausimas, kaip pasakytų klasikai, giliai ideologinis:)

  686. Arnas - 2018 07 13, 08:09

    SPA sveikina jus su 13 d. penktadieniu –
    VNO-BOJ 7:30 -> 20:35 :D

  687. Linas - 2018 07 13, 09:01

    13 val, delay??? OMG

  688. trolis - 2018 07 13, 09:15

    „Na ir išaiškinkit jūs tiems, kur su BIGBaNK paskola atostogaut skrenda, kad safety first…………..”

  689. Oleg - 2018 07 13, 09:46

    as laukiau, laukiau kol kas nors kitas pasakys, ne bet nu teks buti pirmam su nepopuliara mintimi.

    O ar tai yra gerai izeidinieti zmones (ok. ok. dar karta ir dar karta priminti jiems kad jie turi maziau pinigeliu negu Jus) uz tai kad jie noretu pamatyti bent kazkiek pasaulio bet kol kas nelabai supranta kaip kas veikia?

  690. Mindauqas - 2018 07 13, 11:12

    Nėra gerai įžeidinėti ir, beje, turbūt niekas to nepasakytų jiems oro uoste į akis:)

    Tačiau pirkti atostogas už paskolą – nesvarbu, ar iš Bigbank, ar iš Šiaulių banko lizingo yra labai labai labai blogai. Tiesiog. Nesvarbu, ar lėktuvas vėluoja, ar ne.

  691. Kardiobatonas - 2018 07 13, 11:14

    To Mindaugas: pritariu 100 proc.

  692. Mikas - 2018 07 13, 11:24

    Matau mano © puikiai prilipo :). Įžeist nenorėjau, tiesiog iš skrydžio krypties, parkių kiekio ir keliamų tragedijų, galima pasidaryt išvadas apie keliautojų IQ. Nes tokie keliautojai keliauja tik kartą per penkmetį, tik į rusiškai suprantančią šalį ir be brangiau nei uż 250€/7d.

  693. Simonas Bartkus - 2018 07 13, 11:32

    Kadangi bloge yra daug dažnai skraidančių ir tikrai suprantančių situaciją, labai įdomi būtų nuomonė irgi, kaip aviakompanijos geriau turėtų sort-out’inti situacijas kartais.

    Šiandien ryte, lėktuvas, kuriam buvo suplanuoti skrydžiai VNO-AYT-VNO-NBE-VNO, buvo pastebėtas gedimas. Lėktuvas, kuris buvo numatytas buvo skristi VNO-BOJ-VNO-VAR-VNO, buvo sukeistas su VNO-AYT-VNO-NBE-VNO, nes skrydžius ES viduje paprasčiau dengti kitais lėktuvais (nereikalingi flight permissions ir kt.).

    Tada artimiausias SPA stand-by lėktuvas buvo AMS (jokie kiti Europos vežėjai neturi availability). Variantai du – paruošti ir skraidinti stand-by lėktuvą į VNO ir maždaug su 5h delay (~2h įgulos atvykimas, slotų gavimas, flightplan ir kt, 2:30 skrydis iš AMS į VNO) vykdyti visus 4 skrydžius, t.y. VNO-BOJ-VNO-VAR-VNO. Kitas variantas (kuris ir buvo pasirinktas), skraidinti lėktuvą AMS-BOJ; tada laiku vykdyti skrydžius BOJ-VNO-VAR-VNO ir tada vykdyti skrydį VNO-BOJ. Rezultatas – 180 keleivių skrydis atidėtas 13 val, 540 keleivių nepaliesti vėlavimų.

    Atmetam šiuo atveju kompensacijų klausimą (realiai EU261 sistema negi motyvuoja vežėjus taip elgtis), bet dabar tik apie keleivių patogumą. Ar geriau 720 keleivių, kuriems 5 val. atidėtas skrydis, ar 180 keleivių atidėti skrydį 13 val.? Šiuo atveju, esant 13 val. delay, visiems keleiviams užsakyti viešbučiai/pervežimai/maitinimas ir kt. rūpyba.

  694. Čiurlionis - 2018 07 13, 11:38

    Visus apgyvendini viešbutyje su 3 x maitnimu ir kuponais į Vichy parką, dauguma keliautojų Vilnių pamatytų.

    O jei bus įskaičiuota po gerimą, tai čia iš viso kostmosas.

  695. Mikas - 2018 07 13, 11:40

    Simonai, mes tai suprantam. Bet kalba juk eina apie żiniasklaidos klikbaitus, skirtus tam tikrai auditorijai.

  696. trolis - 2018 07 13, 11:41

    imho, reiketu tiesiog daugiau padirbeti su tais, sedinciais 13 valandu (outside EU261 scope) – tuo labiau, kad Mikas kaip ir teisus yra del ju tipo ir jie paimti koki „kompensacijos saldaini” butu labiau linke, nei mes :)
    operational dalykai aiskus – reikia, imho, stabdyti bad publicity, kad ir kiek tu velavimu butu.

  697. Kardiobatonas - 2018 07 13, 11:52

    To Simonas Bartkus: labai labai labai įdomu skaityti apie tokius aviacijos verslo virtuvės ypatumus, situacijas, skaičiavimus ir priimamus sprendimus. Aišku, viena skaityti mums, visai kas kita – teisingai viską sudėlioti SPA darbuotojams.

  698. Mikas - 2018 07 13, 12:00

    Tuoj klikbaitininkai užmatys ir savaip išvers Simono pasakymą, kad atėmė lėktuvą iš vargšų atostogautojų Bulgarijoj ir atidavė jį ponam į Turkiją :)

  699. Oleg - 2018 07 13, 12:07

    o jei 180 zmoniu su 13 val delay ne viesbuti duoti o kaip sake, Vichi vandens parka, tai tas strapsnis net kazkiek pozityvus butu ;-)

  700. Simonas Bartkus - 2018 07 13, 12:16

    Dėl lėktuvo sukeitimo gal dar galima išplėsti mintį – kartais į trečiąsias šalis skrendant, kita pusė gali atmesti flight permission, arba jį svarstyti labai ilgai; todėl net pakaitinis lėktuvas užregistruotas Lenkijoje kartais gali apriboti galimybes skristi į Turkiją/Tunisą ar pan.

  701. c2h5oh - 2018 07 13, 13:53

    Pasipiktinimo ir žiniasklaidinės trydos prasme – vienareikšmiškai geriau vienas skrydis, atidėtas 10 valandų, negu 2 skrydžiai atidėti po 5 valandas.

    Šiuo atveju dvigubai mažiau pasipiktinusių ir dvigubai mažiau delfio straipsnių (nes nėra koreliacijos tarp atidėjimo ilgio ir pasipiktino stiprumo, beigi delfio straipsnių kiekio).

    p.s.: o visgi komentarus iš serijos „bigbankiniai paskoliniai kaimiečiai runkeliai su nuliniu IQ” visiems derėtų susikišti kur nesueina. Ypač tiems frequent flyer ereliams, kurie ne už savo pinigus skraido, o už darbovietės.

  702. Wincas - 2018 07 13, 14:18

    Vichy parkas ar kita pramoga i ta laika butu fantastiska. Bigbankiniai tikrai butu patenkinti :)

  703. Pranas - 2018 07 13, 14:32

    Manau labiau būtų patenkinti jei be išsikalinėjimų gautų jiems priklausančius 250 eur.

  704. Kardiobatonas - 2018 07 13, 16:09

    Gal jau metas balsavimui: ar leisti bigbankiniams skristi poilsiauti į Turkiją?
    a) leisti;
    b) drausti;
    c) leisti, palikus užstatą;
    d) nukreipti į Bulgariją, nes pigiau;
    e) leisti, pateikus psichologo rekomendaciją dėl būtinybės žmogui pailsėti.

  705. Justinas - 2018 07 13, 16:12

    Labai pritariu Pranui. Jei jau nutinka tokie dalykai, 250EUR turėtų būti sumokėti dar iki tol žmonės grįžta iš atostogų. Tai nėra rocket science, galima išdalinti formas lėktuve su banko sąskaitom :)

    Lėktuvai brangus biznis, bet tuo pačiu pelningas, jei viskas daroma teisingai. O už klaidas reikia mokėti.

  706. trolis - 2018 07 13, 16:49

    Geri pasiulymai, bet isivaizduojat, kad atsidarysit Delfi ir paskaitysit – „kompanija labai atsipraso ir zada kompensacijas ismoketi greiciau” – nu tikrai kad labai teigiama zinia bus. Tuo tarpu tas pats Vichy bus wow nemazai daliai zmoniu.

    250Eur taip upfront niekas nemokes, nes kompanijai pigiau to nedaryti elementariai – ne visi zmones kreipiasi, nors ir priklauso. Bet bent jau galetu baigti tuos bajerius su mazesnem kompensacijos oro uoste, kad 250Eur neprasytu.

    @Kardiobatonas f) leisti skristi tik atsigaunanciais legacy carrieriais.

  707. Tv3 Zinios - 2018 07 13, 19:18

    Taksistas Guseliovas paklaustas apie trecia kart si menesi iskrentancias 1989m Mercedeso dureles atsake „As galeciau nusipirkt visokiu nauju Prijusu ir vazinet patikimai ir pigiai, bet kadangi gaunu pigiai dyzeli is kaimyno Valerkos, tai man sitas biznio planas labiau patinka” Jis taip pat patikino, kad sitacija su durim turetu issiprest rudeni, kai svogeris is vokieciu parves naujas, bei pasiule nepatenkintiem keleiviams ait.. (i vandens parka)

  708. expertas - 2018 07 13, 22:49

    Niekaip nesuprantu – prie ko čia „bigbankiniai paskoliniai kaimiečiai runkeliai su nuliniu IQ“? Visi yra klientai – ar tai būtų SAS, Lufthansa, ar SPA. Visi vienodi klientai. Visiškai pritariu @c2h5oh kad, nereikia žeminti ir niekinti keleivių, kurie renkasi kitas aviakompanijas, ypač tai pasigirsta iš frequent flyer erelių, kurie ne už savo pinigus skraido, o už darbovietės. Taip, iš vėluojant SPA lėktuvui didesnė tikimybė susilaukti atgarsių, bet ir jūs supraskite, kad žmonės sumoka sąlyginai ar net tiesiogiai didelius pinigus, apmoka viešbučių paslaugas ir negali jomis naudotis. Vėluoja 13 valandų – jums tai normalu, ponai? Man – nenormalu, kad ir kuri aviakompanija taip vėluotų.

    O dabar atsakant į Simono paklausimą. Taip, aviakompanijai sąlyginai mažesni nuostoliai dėl kompensacijos, jei vėluoja tik vienas reisas ir visai nesvarbu-ar vėluos 3 val., ar 13 val. (neatsižvelgiant į rūpybą). SPA taip naudingiau finansiškai. Ar naudingiau visiems klientams? Nežinau. Ar visai „pradanginti” pirmą atostogų parą mažesniam skaičiui žmonių – ar „apkarpyti” atostogas didesniam ratui klientų – manau, kad antrasis variantas, nes vėlavimas 1-2 val. yra proto ribose; 3-5 val. vėlavimas sukelia didesnį nepasitenkinimą; jei man vėluotų skrydis 13 val. – atsisakyčiau vykti į kelionę dėl prasmės netekimo.

    O kalbant plačiau – planas išnaudoti senus lėktuvus „papigiai” (GET JET lėktuvui 26 metai! ir nereikia čia jokių pasakų, kad amžius ne riba – kodėl tuomet „low cost” skraido naujutėlaičiais lėktuvais, jei seni: ir pigūs, ir geri?) – nepasiteisina – reikia jauninti lėktuvų parką, kad amžius būtų 10-15 metų. Tikėtina, kad tuomet sumažės ir neplanuotų gedimų.

  709. Kazimieras - 2018 07 14, 00:03

    To Expertas
    As tai pakenteciau 13h laukiant skrydzio. Pvz nueiciau i bara ir man butu gerai. Bet kita mintis. Kiek skraidziau su Ryanair daugiau nei 30min velavimu nebuvo per 10 metu skrendant karta i metus mazdaug. O ir man nemalonu, kad varoma, ant LT aviakompanijos. Kam ant savu varyt. Pasidemet reiketu koks yra SPA lektuvu amzius pirmiausia.

  710. dzin - 2018 07 14, 09:24

    Bigbanko paskola nebūtinai asocijuojasi su mažas pajamas gaunančiu žmogumi. Čia kalbam apie finansinį raštingumą, emocinę žmogaus pusiausvyrą ir pan. Kaimynas Petras skrenda – ir aš skrisiu, Kaimynė Stasė turi iphoną – ir aš pirksiu. Ar blogai koks kiniškas Noname ar blogai Šventoji, jei nori/gali mažiau tam poreikiui skirti… Deja, bet rezultate, susimokėjus palūkanas, lieka tik bulvėms su kefyru. Ir ant visų parėkti (savęs nematant).

    Nuima Wizz Varšuvą nuo spalio, tai vietoj skrydžio į Varšuvą ir autobuso iki Krokuvos grįšiu į įprastą maršrutą – autobuso iki Suvalkų ir traukinio iki Krokuvos. 35 EUR ten ir atgal. Šiam poreikiui skirti LOT 150-200 EUR gaila (nors gal ir galimybės leistų), juolab traukiny galima puikiai padirbėti.

    O 13 val vėlavimas 180 žmonių vs 5 val vėlavimas 720 žmonių – manau, kad reikia siekti, kad būtų ir avis sveika ir vilkas sotus. Tad Simono pasirinkimas kaip pasielgti ir klausimas mums kaip dar būtų galima papildomai apraminti nepatenkintus – teisingas iš biznio logikos pusės.

  711. Vitalijus - 2018 07 14, 11:33

    @Simonai,
    Sprendimus priimat labai teisingus, taciau sia vasara del isskirtinio 15min ir delfi demesio kokius sprendimus bepriimtumete vistiek bus straipsnis ir purvo doze. Visi mes, daug skraidantis ir dirbantis aviacijoje, puikiai suprantame, kad elgiates Jus dazniausiai labai teisingai ir is tikruju pasirupinate keleiviais. Taciau tai pat reikia suprasti viena svarbu dalyka: zmonems, kurie skrenda su organizatoriais atostogaut, jau pats skrydis ir visa kelione yra arba didziulis stresas, arba vienas svarbiusiu gyvenimo ivykiu. Is cia ir tas perdetas jautrumas. Todel, jei norite, kad visi straipsniai igautu bent siek tiek teigiamo atspalvio Jums gyvybiskai svarbu yra padaryti taip, kad sie zmones dziaugtusi atsiradusiu velavimu.
    O dabar praktiniai patarimai kaip to pasiekt:
    1. Ismokekite priklausancias kompensacijas nedelsiant, t.y. Tik paskelbus velavimo. Yra galimybes nedelsiant pervesti pinigus i keleivio mokejimo kortele. Pinigai atsiranda saskaitoje akimiksniu (BT pavyzdis). Arba galite dilinti naujas korteles tiesiai prie vartu su priklausancia kompensacija jos saskaitoje (LH grupes pavyzdis).
    2. 13 val. yra labai ilgas laiko tarpas. Todel Jums butina uzimti keleivius, kad jiems butu ka veikt ir jau ci pajustu atostogu dvasia. Kaip tai padaryti? Pavyzdis su Vichy parku is tikruju labai geras. Taip pat gali but ekskursijos po Vilniu, jo pozemius ir pan. nesunkiai greitai organizuotumete, o ir kaina Jusu tikrai neisgasdins.
    3. Keleiviai su kidikiais. Jiems turite skirti isskirtini demesi ir ne tik suteikti viesbuti, bet ir kitus patogumus. Butina dalinti kudikiu maista, tureti ir pampersu, jei kam reiketu, o koks “extra” drabuzelis vaikeliui aplamai sukurtu “WOW” efekta. Ir vel gi, kastu prasme dideles finansines nastos nebutu.

    Taip, turite imtis veiksmingu, nestandartiniu priemoniu, jeigu norite susitvarkyti su bent jau sios vasaros problemomis ziniasklaidoje. O ir is esmes darant teisingus sprendimus sis ziniasklaidos perteklinis demesys gali buti gera reklama.
    Suprantu Jusu pastangas ir dideli nora isspresti esamas problemas, taciau panasu, kad si karta nepakaks tiesiog priimineti teisingus sprendimus.

    O dabar apie Bigbank! Su visa pagarba siame bloge sedintiems, noriu pasakyti: klientu/keleiviu yra skirtingu!!! Ir nevisi jie privalo zinoti apie aviacija tiek, kiek zinote Jus. Chirurgai juk nemoko musu visu kaip apendiksa ispjaut. Jei visi butu tokie viska zinantis apie aviacija neturetume nei kelioniu agenturu, nei organizatoriu. O SmallPlanet tektu vykdyti reguliarius skrydzius. Supraskite, zmones organizatoriui moka pinigus uz organizavimo paslauga ir visiskai naturalu, kad kai ivyksta velavimas, jie tai traktuoja kaip netinkama paslaugos suteikima. Ir cia mums visiems teks su tuo sutikt, o pats reglamentas 261/2004 tikrai nepadeda jiems jaustis kitaip (juolab, kai komensaciju reikia laukt per amzius). Jei autobusas i Kroatija veluotu 13 val., keleiviui jausmas butu identiskas.
    Gerbiamieji, ir tikrai nesvarbu kaip ta kelione apmoketa: su kreditu ar be. Zmoniems tai svarbus ivykis ir nori ilsetis, o ne sedet oro uoste. Bukite tolerantiskesni – mums reikia ir aviacijos specialistu, ir kasininku, ir Bigbank klientu!

  712. Čiurlionis - 2018 07 15, 19:27

    @expertas Boeing 26 metai gali būti geriau, nei 18 m. Airbus. Boeing yra „traktorius” sukurtas 60-aisiais. Kai kuriuos gedimus galima pataisyti ir plaktuku. Airbus yra žymiai naujesnis lėktuvas labiau „sofisticated”, prikištas elektronikos, jautresnis smulkiems gedimams.

    Todėl senesnio maintenance kaštai auga lygegriačiai su amžiumi. Žinoma yra ir privalumų dėl ko dauguma EU vežėjų renkasi Airbus, kaštai, detalių transportavimas ir t.t.

  713. Anonimas - 2018 07 16, 12:52

    Pirmąjį pusmetį Lietuvos oro uostuose augo ir keleivių, ir skrydžių skaičius

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/pirmaji-pusmeti-lietuvos-oro-uostuose-augo-ir-keleiviu-ir-skrydziu-skaicius/ .

  714. Salininkų kaimas - 2018 07 16, 13:20

    Ar čia tik aš atsimenu tai, ką noriu atsiminti, ar gerokai prieš kurį laiką, gal kelis mėnesius, Palangos orouostas sakė, jog jau artimiausiu laiku bus paskelbta apie kryptį į Vokietiją?

  715. Kardiobatonas - 2018 07 16, 14:36

    Man atrodo, kad kalba buvo vykstančias derybas.

  716. Pranas - 2018 07 16, 17:25

    Wizz perdarė Vilniaus žiemos tvarkaraštį. Namie su Azuon reiks panagrinėt ar panašus į galutinį :)

  717. Simonas Bartkus - 2018 07 16, 17:40

    Iš pirmo žvilgsnio matau, kad WizzAir dar frequency karpymų atliko: Eindhovenas nuo 4x iki 3x; Agadir nuo 2x iki 1x; Oslo nuo 5x iki 4x; Kijevas nuo 3x iki 2x.

    Šalia praeitą savaitę aptartų naujienų, kad uždaromi Bari, Roma, Reikjavikas, Nica, Atėnai, Varšuva.

    Reikės kada patikrinti, jei tvarkaraštis galutinis, ar šitai nelemia, kad Wizz Air visą lėktuvą iš VNO išims, nes pagal mažinimo apimtis, tai kaip ir būtų įmanoma.

  718. Pranas - 2018 07 16, 19:07

    Atrodo visgi, kad tvarkaraštis pilnas 3 lėktuvams, taigi Vilniuje žiemą nelieka vieno Wizz lėktuvo.

  719. Wincas - 2018 07 16, 19:53

    Keliasi Lektuvas Kaunan :)

  720. Linas - 2018 07 16, 22:16

    Kam įdomu Cargo naujienos:

    DHL Express orders fourteen 777Fs, who is next?
    https://cargofacts.com/dhl-express-orders-fourteen-777fs-who-is-next/?goal=0_6c24e5933c-319cdf2c92-39649965

  721. Simonas Bartkus - 2018 07 17, 09:27

    Susidėliojus atnaujintas Wizz Air rotacijas akivaizdu, nuo spalio pabaigos Wizz Air išima viena lėktuvą iš VNO bazės. Priminsiu, jog ketvirtąjį lėktuvą Wizz Air Vilniuje įdėjo 2015 m. rudenį.

  722. Simonas Bartkus - 2018 07 17, 11:46

    LTOU skelbia infografiką, su visokia statistika apie pirmąjį pusmetį: skelbia atskirai legacy užimtumo statistika pagal oro uostus, kadangi KUN yra vienas ne-LCC vežėjas, tai eina suprasti, kad LOT iš KUN pildosi 56%.

  723. Jurgis - 2018 07 17, 11:50

    Direct flights between Latvia and China might be launched by year-end
    http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=141555

    Kols indicated that the direct airline route could be opened between Riga and China’s southern province of Hainan. “If we work hard enough, direct flights to China might be launched by the end of this year,” the Transport Ministry’s advisor at the Latvian Embassy in Beijing said.

  724. Mindaugas - 2018 07 17, 12:42
  725. Simonas Bartkus - 2018 07 17, 12:58

    Grįžo į Turkish Airlines tvarkaraštį, planuojamas IST-VNO didinimas iki 10x weekly nuo kovo 31 dienos.

  726. Posparnis - 2018 07 17, 13:06

    19 tūkst. keleivių per metus skrido iš Lietuvos į Londoną su persėdimu. Tai vidutiniškai 52 keleiviai per dieną. Didėlė dalis iš jų – ne verslininkai. Dalis taip skrido, nes buvo patogesnis laikas, jungtis su trečiu skrydžiu, nusileidimo oro uostas, o galbūt netgi palankesnė kaina (ypač perkant paskutinę minutę). Tikrai ne visi jie skristų į LCY, ypač jei bilietai būtų gerokai brangesni.

  727. trolis - 2018 07 17, 14:03

    kaip suprantu, LCY skrydis all business bus, kad visus verslininkus sutalpintu?

  728. c2h5oh - 2018 07 17, 16:06

    Kažkodėl jaučiu, kad LCY rezultatai bus panašūs, kaip ir kitais valstybinio dalyvavimo Lietuvos aviacijoje kartais.

    Įdomu, kaip buvo apskaičiuotas būten LCY reikalingumas? Negi vien tik anecdotal evidence (kai koks nors galimas investuotojas sako „būtume galėję investuoti Lietuvoje, bet va skrydžio patogaus į LCY nėra”)?

  729. Oleg - 2018 07 17, 16:11

    skrydi i LCY nori pasponsorinti kad nebutu jungimu, kaip pvz LGW butu.

    (arba kas aisku yra zyyyyymiai maziau tiketina, kad LOT butu butu mazdaug vienintelis vezejas tenkinantis konkurso salygoms ;-))

  730. Simonas Bartkus - 2018 07 17, 16:19

    o LGW čia kokių jau labai gerų connections būtų? Beveik 50% rinkos dabar užima easyJet ir Norwegian, kurie jungimų nedaro (su kitais vežėjais), tai lieka tik British Airways, bet BA skraido iš LGW vien tik į kurortus praktiškai. airBaltic turi BT codeshare, bet kažin, ar ten tų jungimų pagauna net su 2x daily į LGW (įtariu, šiek tiek domestic UK ir koks atsitiktinis egzotika).

  731. Spectator - 2018 07 17, 16:26

    Man atrodo, kad labai pragmatiškas pasirinkimas. Logika tokia: BA ši rinka neįdomi (be BA, niekas neturi LHR slotų), todėl LHR iš karto atkrenta. LGW irgi neturi jokio bazinio vežėjo, kuriam būtų įdomi LT rinka, o naujas važėjas vėlgi pikinių (ir kasdienių) slotų taip lengvai negautų, todėl LGW irgi atkrenta. Vienintelis oro uostas, kuriame su slotais lengviau yra LCY. Tik LCY turi kitą problemą – į jį gali skristi vos keletas lėktuvų tipų. Nuostabus sutapimas, kad LOT kaip tik įsigijo E190 ir pradeda skristi į LCY iš WAW/BUD :) Vis dėlto esu tikras, kad VNO-LCY bus labai labai nerentabilus, tiek dėl labai didelių LCY mokesčių, tiek dėl per mažos premium rinkos į LON. Beje, dar reikia gauti Europos Komisijos leidimą skelbti PSO konkursą, nes apibrėžimas, kad VNO-LCY yra gyvybiškai svarbus subsidijuotinas maršrutas, kai kitos kompanijos skraido VNO-STN/VNO-LTN be subsidijų gali kelti daug teisinių problemų.

  732. Simonas Bartkus - 2018 07 17, 16:42

    Aš visiškai sutinku su Spectator, man atrodo, čia tiesiog atmetimo būdu: į LHR nėra kandidatų, į LGW nėra kandidatų, į LCY galimai susidomėjo LOT, tai vat skelbs paramos konkursą.

    Aišku, efektas gali gautis geras – patogus lėktuvas, skrydžiai į LCY, matyt 2x daily. Bet – 104 vietų Embraer turės konkuruoti su 230 vietų A321 į LTN, kuris turi labai panašų tvarkaraštį dar. LOT reikėtų ne tik labai gero load’o, bet ir didelio yield’o, nes 150 minučių skrydis su Embraer nėra pigus, o oro uosto mokesčiai skiriasi: sudėjus landing fees, airport fees ir APD, vien išvykimo mokesčiai iš LCY bus ~85EUR, kai LTN ~35EUR. Aišku, jeigu valstybės dotacija bus didelė (kokie 5 mln per metus ar daugiau – tai why not for LOT).

  733. Pranas - 2018 07 17, 16:54

    O su yieldu ilgu laiku manau bus sunkiai – pripratus prie LTN/STN on-time performance dažni skrydžiai į LCY (kaip ir į LHR) gali ir nedžiugint. Bent jau mano asmeninėje patirtyje skrendant į LCY vėlavimas dėl negalėjimo priimti pusėje skrydžių, į LHR apskritai ir visai nenusileidęs kartą iš kelių skrydžių esu, kai į LTN/STN leidies dešimtis kartų be jokių nuotykių.

  734. Kardiobatonas - 2018 07 17, 17:31

    Lenkai padarytų didelę klaidą, jeigu nenusipirktų šito Simono šūkio: „Why not for Lot”?

  735. Wincas - 2018 07 17, 18:05

    Why not for Lot More….

  736. Jurgis - 2018 07 17, 18:38

    Kitais metais taip pat bus atnaujinti tiesioginiai skrydžiai tarp Vilniaus ir Lvovo, dėl šio maršruto Ukrainos atstovai jau tariasi su oro linijų bendrovėmis, skelbia Lietuvos Susisiekimo ministerija.
    https://www.15min.lt/verslas/naujiena/transportas/keliones-traukiniu-i-kijeva-ir-ryga-nuo-rudens-667-1002400

  737. Arnas - 2018 07 17, 19:24

    Mes tai darbe LOT dėl savaime suprantamų priežasčių dešifruojame Late or Tomorrow.

  738. trolis - 2018 07 17, 22:28

    LOT bent jau vakariniam skrydyje pereme gerasias BT „kitu keleiviu palaukimo” savybes – tie pasedejimai ant tarmac’o po valanda tikrai nesa i Late or Tomorrow.

  739. Jurgis - 2018 07 18, 10:12

    Kelią nuo sostinės oro uosto iki centro keis inovatyvūs sprendimai
    http://www.vilnius.lt/index.php?1991992045

  740. pliumbum - 2018 07 18, 11:05

    O aš tai perku LOT nuolat – skraidant porą kartų per mėnesį su persėdimu, per metus apie 1000 eurų laisvai galima užsidirbti dėl vėlavimų ir overbookinimų.

  741. trolis - 2018 07 18, 12:02

    true story – visdar laukiu pavedimu uz kelis pirmadienio skrydzius. su SAS pirmadienio ryte irgi i minusa neiseisi

  742. Linas - 2018 07 18, 12:47

    @Jurgis
    taboro nesugeba sutvarkyti… kad ir kokie inovatyvūs sprendimai – narkomanai autobuse – tikrai visada ima viršų :)

  743. Wincas - 2018 07 18, 13:40

    Vėl tėko važiuoti su autobusu iš VNO į Stotį……
    Atvažiavęs mažas isuzu autobusas surinko keleivius su lagaminais terbomis ir bloga nuotaika. Kai agurkai stiklainyje galvojo, kad bus užvekuoti iki pat stoties nutiko keistas dalykas, stojome visose stotelėse ir agurkų tik daugėjo, o naujininkuose prilipo didžiulė masė išbrinkusių agurkų. Atvykus į stotį supratau, kad pagerinau Europos nekvėpavimo rekordą. Vilniaus Dėkui Tau už inovatyvius sprendimus.

  744. Giedrius - 2018 07 18, 16:47

    Tai, jei norisi vaziuot kaip pomidorui, yra gi citybee, iki stoties kainuos panasiai. Tik po 23 val sunku rast.

  745. Čiurlionis - 2018 07 18, 17:31

    @Giedrius čia prasčiausias pasiteisinimas, blogam viešąjam transportui.

    Ne visi vairuoja.
    Ne visi nori patys važiuoti.
    Sukinėtis ir ieškoti vietos palikti mašiną oro uoste irgi nėra lengva.

    Į oro uostą autobusai privalo nauji irtvarkingi važinėti bei pritaikyti vežtis lagaminu. O tuos agurkus atbaidytų, jei į oro uostą važiuojantys autobusai, laipintų tik pro priekines duris.

  746. Janka - 2018 07 18, 17:41

    FR dėl streikų ( due to an unnecessary strike by our Cabin Crew) pradeda atšaukinėti skrydžus. Be refundo ir rebooko atsiradi trečia opcija, ko anksčiau, berods nebuvo?

    3. Re-Route option

    If you require rerouting options, such as departing / arriving from another airport service by Ryanair or (if a suitable Ryanair flight is unavailable) and alternative airline, train, bus, or car hire, please contact our Customer Service team (subject to opening hours) or go to the airport ticket desk.

    If you avail of rerouting via an alternative airport, you will be entitled to a refund of the reasonable cost of transferring to that airport. Also, if you avail of rerouting and, as a result incur expenses in respect of accommodation, meals or refreshments, you will be entitled to a refund of such reasonable expenses. Please retain all receipts that must be submitted to Ryanair to make expenses claims. If you were notified of a flight cancellation more than 14 days in advance of the scheduled departure date or if there are extraordinary circumstances relating to your flight disruption, you are not entitled to EU261 compensation (as opposed to expenses detailed above).

  747. Giedrius - 2018 07 18, 18:27

    Neteisinu aš mūsų VT, tiesiog primenu alternatyvas, kurios, mano manymu, visai geros. Na, aišku, reik vairuot, ko ne visada norisi pavargus.

  748. Wincas - 2018 07 18, 21:46

    Nemėgstu svetimomis mašinomis važinėtis, o į VNO važiuojantį viešajį transportą, galima palyginti su dainų šventės maitinimu. Nuotraukos grąžios, realybė sprangi, bet kai nėra ka valgyti, tinka ir tas jovalas, bet užtat draugai patenkinti ir pasitenkinę. Easy peasy sprendimas, pailginti elektrifikuotą traukinių liniją iki oro uosto, problema pati išsispręstų…..

  749. marius - 2018 07 18, 22:20

    Kazkoks jums cia kompleksas su tuo vaziavimu is oro uosto iki centro. Ko jus vis niurzgiat? Jei mokat-paorganizuokit geriau. Nepatinka Vt-varykit savo auto, taxu, trau6kinuku, eikit pesciom. Zyzia ir zyzia, kur reikia ir kur ne. Iki centro 10 min kelio. Dziaukites.

  750. to marius - 2018 07 18, 23:35

    Pries pora menesiu sio blogo komentaruose aprasiau savo „grazu” vaziavima viesuoju transportu is oro uosto i miesto centra. „Malonumas” buvo neapsakomas. Uzienieciai turbut gavo „teigiama” ispudi apie Vilniu ir visa Lietuva per pirmaja savo pusvalandi buvimo musu salyje. Vilniaus savivaldybe ir oro uostas visiskai nesusitvarko su narkomanais ir kitais tipais oro uosto preigose. Begti nuo problemos – „pasiimk citybee” – tai nera problemos sprendimas. Jei tu kazko nenori matyti ir nematai, tai nereiskia kad tukstanciai zmoniu, atvykstantys i musu oro uosta, nemato visu tu problemu.

  751. trolis - 2018 07 19, 08:33

    Japonai, amerikonai buvo neseniai pas mus atvyke tai taip ir sakem – nezyskit, b**d – imkit City Bee arba savo masina. Nepatinka? eikit pesciom, kaip kokie bigbankiniai, nes pas mus taip problemas sprendzia Marius ir Remigijus. Ir dar prigrasinom, kad pridetu graziu foto i instagrama su ten visais #vilniusiloveyou, nes analogu neturintis senamiescio vaizdas iskart nuplauna ta keliones i/is VNO karteli. Atskris va investuotojai su lagaminais is LCY, resim ta pati.

    Privatus sektorius (proper one – ne Dainu sventes maitintoju lygio) sitas bedas jau butu seniai issprendes. Kabinetu klerkams kalti yra vartotojai – tipinis „klientas yra visada neteisus” atvejis Lietuvoj.

  752. Kardiobatonas - 2018 07 19, 08:47

    Žinoma, galima naudotis „CityBee”, taxi, nuosava ar draugų mašina. Brangu, bet ne tame esmė. Tiesiog Vilniaus valdžia veidmainiauja. Ji kiekviena proga rėkia esą reikia kuo daugiau naudotis viešuoju transportu (ekologija, kamščiai t.t.), tačiau niekaip negali pasiūlyti kokybiško viešojo transporto. Gal reikėtų maršrutą į VNO atiduoti privatiems vežėjams? Nežinau. Kelionė kainuotų kad ir dvigubai brangiau, bet kad žmonėms tikrai būtų patogu ir malonu.

  753. Spectator - 2018 07 19, 09:08

    Tai tiesiog neūkiškumo ir Lietuvos kaimietiškumo pasekmė. Gyvenam šalyje, kurioje kiekvienam kaime padarytos naujos aikštės ir pristatyta ko reikia ir ko nereikia, bet susitvarkyti pagrindinio oro uosto (kas nors pastebėjo pavyzdžiui, kad oro uoste tualetai visada būna purvini ir baisūs – tik viena detalė), susisiekimo su juo (taksi paslaugos, autobusai be kondicionierių, narkomanai, etc.) nesugebam. Įdomu, ką tie investuotojai galvoja apie 30m nepriklausomą šalį, kuri nesugeba sutvarkyti tokių paprastų dalykų – kur jau ten mums svajoti apie AI, Fintech ir Londono finansų institucijų atstovybes Lietuvoje. Estai gali – vadinasi ir mes galim, tiesiog esam apsileidę ir kaimietiški.

  754. Anonimas - 2018 07 19, 09:47

    Vilniaus oro uoste – papildomos automobilių stovėjimo vietos pasitinkantiesiems keleivius

    Skaityti daugiau: https://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/vilniaus-oro-uoste-papildomos-automobiliu-stovejimo-vietos-pasitinkantiesiems-keleivius/

  755. c2h5oh - 2018 07 19, 10:50

    Atrodo, čia „elitinis” blog’as su pasaulio mačiusiais dalyviais.

    Tačiau komentarai į VISIŠKAI TEISINGĄ pastebėjimą dėl viešojo transporto – lyg kokių apdulkėjusių biurokratų iš sovietiškiausios valdiškos įstaigos.

    Teiginys:
    – viešajame transporte prišikta!

    Atsakymai:
    – betgi yra alternatyvų! [Aišku, kad yra – galima nosį užsikimšti ir nekvėpuoti]
    – padaryk pats geriau! [turiu sukurti naują viešojo transporto sistemą, geresnę nei savivaldybės, kad turėčiau teisę pastebėti, kad prišikta???]
    – važiuok mašina! Eik pėsčiom!
    – ne savivaldybės/ oro uosto/ autobusų parko/ Gryno Oro Departamento kompetencija!
    – kalti patys žmonės, kaltas mentalitetas

    Nustebino šitoks pizdiožo lygis komentaruose. O paskui praeina metai, ir stebimės, kad vis dar prišikta.

    Pabaigai – straipsnis apie Lietuvos nešvarą prieš 100 metų, ir kaip vokiečiai įvedė tvarką – https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/lietuva/gamtos-vaikai-kaip-pries-100-metu-lietuviu-nenoras-naudotis-tualetais-valdziai-kele-galvos-skausma-56-991074

  756. Oleg - 2018 07 19, 11:10

    pritarimui su c2h5oh:

    Lietuvoje zmones priprato kad daznai sistema neveikia, todel greitai ismoksta apeiti sistema. Labai daug kur, ypac vakaruose, sistemos veikia ir zmones tiesiog nemoka, nesupranta kodel reikia apeiti sistema. Tas apejimas jiems atrodo kaip minimum shady.

    Pasiimti Uber is oro uosto iki Konstitucijos seimai is 3 zmoniu? Eeee…. bet kodel – yra gi autikas tiesioginis. Ir labai sunku jiems paaiskinti kad su Uberiu vos ne pigiau bus, ir greiciau ir narkomanas nesikabins.

    Apie ka cia as? Bandau pasakyti kad taip kaip jums yra patogu ir normalu, kitiems gali buti labai naujai ir keistai.Ir tai yra super naudinga laikyti galvoje, ypac kalbant su (ne rusu kilmes) uzsienieciais.

  757. Oleg - 2018 07 19, 12:18

    BT salia PINIS paleido nuolaidu sistema kuri man labai Norwegian primina: https://greentails.airbaltic.com

  758. c2h5oh - 2018 07 19, 13:13

    @oleg „super naudinga laikyti galvoje, ypac kalbant su (ne rusu kilmes) uzsienieciais”

    Būtų geriau, jeigu nustotume jaudintis „ką pagalvos užsieniečiai” – ir patys taptume tokiais „užsieniečiais”, kuriems ne tas pats, kad pas mus prišikta!

    Suprantu, kad gali trūkti pinigų. Galima nežinoti, ką daryti, kad būtų geriau. Galima nemokėti daryti geriau. Galima susidurti su problemomis. Bet tai yra įveikiama – galima pokyčius daryti palaipsniui, ieškoti pigesnių būdų, ieškoti išorinės paramos, nusisamdyti ekspertus, mokytis iš kitų, ir t.t. Bet jeigu sėdim apsišikę ir mums taip gerai – tuomet išeities nėra, niekas nebepadės.

    Kalbant konkrečiai apie viešąjį transportą, taksistus ir pan – netgi Afrikoje ir Rusijos glūdumose yra pavyzdžių, kai tokios problemos sėkmingai išsprendžiamos.

  759. Wincas - 2018 07 19, 13:21

    Šalyse kur viešasis transportas veikia idealiai, dažniausiai juo naudojasi ir valdžios atstovai. Lietuvoje valdžios atstovai naudojasi tarnybiniu transportu, ko pasekoje problema nėra aktuali aukštesniuose sluoksniuose, juk Lietuvoje viešasis transportas yra skirtas varguoliams.

  760. Spectator - 2018 07 19, 13:56

    Beje, BT paleido akciją PINS – 10PINS uz kiekvieną Eurą, pats nustebau kai gavau 10x didesnę sumą nei paprastai :)

  761. Janka - 2018 07 19, 14:25

    Tai gerai, bet man nusileidus Beauvais ir autiku pavažiavus iki Paryžiaus tos metro stotelės, nusileidus po žeme pamčiau kokius 30 lietuvių, kurie lakstė po šiukšliadėžs ieškodami savo piniginių. Nes pasirodo tuose kraštuose įprasta, kad vietiniai pacukai trinasi tamsiu paros metu prie autikų, atvežančių keleivius iš oro uosto į ta metro stotelę, eina paskui ir daugeliui pakrato kišenes, pinigus pasiima, o pinigines išmeta lauk. Ir ką? Įspūdis apie Paryžių visiškai sugadintas, ar ne? Ką dabar Paryžiaus valdžiai daryti? Man atrodo mes per daug imam į galvą tai, ką apie mus pagalvos mūsų brangūs draugau užsieničiai. Padėtį, be abejo, reikia keisti, bet nėr čia ko pernelyg parintis. Dažnai čia pabrėžiama, kokie baisūs autikai veža VNO nuo terminalo iki lėktuvo. O Jūs buvote kokioje Italijos traukinių stočių? Matėte kiek ten nuorukų? Visiems dzin. O man įspūdis nekoks. Užsieničiai žymiai paprasčiau į viską žiūri. Mums irgi reikėtų taip daryti.

  762. to Janka - 2018 07 19, 14:42

    Kodel mes turime lygiuotis i kazka baisaus? Kodel mes negalime lygiuotis i Svedija, Norvegija, bent jau i Talina? Kodel mes turime gyventi, kaip Italijoje (baisus autobusai), o ne kaip Londone? As nenoriu vaziuoti prasmirdusiame autobuse su neadekvaciais narkomanais, kurie kartais vaziuoja su dideliais peilias (pats maciau). As noriu gyventi normalioje salyje, kur man neaiskina, kad „kitur dar blogiau”.

  763. Kardiobatonas - 2018 07 19, 15:04

    Tikrai nėra būtinybės jaudintis, ką pasakys užsieniečiai. Reikia tiesiog atsakyti į klausimą: ar mums patiems taip gerai? Štai Kauno meras Matijošaitis ne kartą yra prisipažinęs, kad jam gėda dėl kai kurių dalykų mieste ir jis bando tas negeroves spręsti. Galbūt ne viskas ir ne iškart pavyksta, bet pokyčiai Kaune nenuginčijami.

  764. Wincas - 2018 07 19, 15:19

    Man idomiausia jog visi normalūs oro uostai išsiprendė Taxi problemą. Ateini į oro uoste esančią būdelę, pasakai kur važiuosi, susimoki ir su čekiu eini į nurodytą taxi, kuriame žodžio pratarti nereikia, o tik čekį paduoti. Negi sunku taip VNO padaryti ? Milijoninės investicijos ? Lietuvoje nėra inžinierių čekių aparatui suderinti ???

  765. Simonas Bartkus - 2018 07 19, 15:26

    Kiek žinau barjeras teisinis. Tai žinoma nepasiteisinimas – tiesiog politinės reikia valios pakeisti įstatymus – politinės lyderystės stoka yra kenkėjas (dabar įstatymai reglamentuoja taksi veiklą ir sako kad mokėti galima TIK PAGAL TAI KĄ RODO skaitiklis).

    Kaip minėjau, čia nebandau teisinti. Turėjo būti padaryta seniai.

  766. Wincas - 2018 07 19, 16:18

    Pavežėjai jau senai apėjo tą barjerą ir kainą pasako prie įsėdant ….

  767. .. - 2018 07 19, 16:58

    Kad teisinis barjeras tai visiems aisku, bet..kas yra istatymu leidziamoji valdzia, ir kas yra istatymu vykdomoji valdzia, cia ir atsakymai..

  768. trolis - 2018 07 19, 17:47

    ne startuoliu ir ne fintechu OSL oro uoste stovi didziulis ekranas, kuriame suvedi norima adresa ir ismeta kompanijas su kainomis – pasirenki, ka nori, islenda cekis ir po minutes privaziuoja is aiksteles masina. t.y. tas pats, ka daro pavezejai, tik didesniu masteliu.

    manau, kad reiketu kazkokios galimybiu studijos tuo klausimu, gal net pora konsultantu pakviesti.

  769. Wincas - 2018 07 19, 17:52

    Kur Vytautas-NT, reikia kad jis su dideliu plakatų nueitų prie oro uosto su pasiūlymais. Valdininkai visada prašo, jog jei yra problema ateikite su sprendimu.

  770. Mindaugas - 2018 07 19, 20:34

    Airbus and Boeing have racked up more than $55 billion in sales this week, and it’s only Tuesday

    https://www.businessinsider.com/airbus-boeing-have-sold-55-billion-dollar-planes-farnborough-2018-7

  771. dzin - 2018 07 19, 22:26

    Jeigu nemokėtume apeiti sistemos, vis dar būtumėm Sovietų Sąjungoj ;) O jeigu rimtai, aš labai ilgai galvojau, kad Kauno pokyčiai yra vienas didelis PR, kol pats ten nenuvykau praėjusią savaitę. Veiklus ir reiklus vadovas, o ypač politikoj, reiškia labai labai daug.
    Vilniuj, žinoma, sudėtingiau, nes susipynę savivaldybės ir vyriausybės darbai. Bet oro uostas ir prieigos, aš manau, tikrai turi pasitempti. Įkiškit nosį į tuliką prie bagažo juostų…
    O dėl viešojo transporto, man net neateina į galvą būnant užsieny ieškoti Uber ar pan jeigu yra autobusas iki centro ar iki kraštinės metro stotelės. Manau, kad tokių nemažai.

  772. Aloyzas - 2018 07 20, 02:04

    Paantrinsiu Wincui: kas norėjo, tas ir išspendė oro uosto taxi problemą, įskaitant trečio, ar net ketvirto pasaulio šalis. Pastarosios netgi labiau: nėra demokratija visgi optimaliausia valdymo forma. Duarte, Giuliani ar Zuoko metodai man suteiktų daugiau vilčių.

  773. Aloyzas - 2018 07 20, 02:19

    Gal 1424, kuriuo naudojuosi, ir visi kiti yra persisotinę užsakymais. Bet gal kam įdomi verslo įdėja: mygtukas VNO arrivals zonoje ant stulpo iškviečiantis atitinkamą (pvz 1424, su nurodyta kaina) taksi su įsėdimu gyvos eilės tvarka. Nereiktų aiškintis, kuris tavo ir kada atvažiuos, mygtukas paspaustas – reiškia yra klientas.

  774. srs - 2018 07 20, 04:11

    Mulkis Aloyzas: „nėra demokratija visgi optimaliausia valdymo forma”.

  775. c2h5oh - 2018 07 20, 10:27

    Pastaruoju metu Vilniuje dažniausiai taip ir vyksta. Yra problema, kuri metų metais neišsprendžiama, nes „reikia keisti įstatymus”, „ne mūsų kompetencija”, „demokratija neoptimaliausia valdymo forma”, ir taip toliau.

    Paskui paaiškėja, kad Kaunas tą problemą ėmė ir išsprendė – su tais pačiais įstatymais, kompetencijom ir neoptimaliausiom valdymo formom.

  776. Jurgis - 2018 07 20, 13:27

    „Wizz Air“ žiemai atšaukia dalį skrydžių: nelieka Romos, Atėnų, Nicos krypčių
    https://www.15min.lt/verslas/naujiena/transportas/wizz-air-ziemai-atsaukia-dali-skrydziu-nelieka-romos-atenu-nicos-667-1003934

    Atsižvelgdama į sezoniškumą, bendrovė Vilniaus bazėje, žiemos sezono metu vietoj 4 orlaivių naudos 3. Tačiau 2019 m. vasaros sezono metu vėl bus naudojami 4 orlaiviai.

  777. Čiurlionis - 2018 07 20, 13:55

    Aš už baudimą tokių bajerių, kai kompanija veikusi kelis sezonus puikiausiai su 4 lėktuvais žiemą dabar atsitraukia. Loyalty first, bala nematė tu istorijų pabrangęs kuras bla bla bla.

  778. trolis - 2018 07 20, 14:38

    As uz tai, kad legacy atsigautu. Laukiam nauju legacy marsrutu – turetu pazirti, kaip is gausybes rago.

  779. Linas - 2018 07 20, 14:40
  780. PS - 2018 07 20, 14:59

    Dabar belieka, kad Wizz pavyzdžiu paseks ir Ryanair – ir žiemą vėl būsime užkampių užkampis

  781. Mindauqas - 2018 07 20, 15:11

    Taigi nebūsim užkampiu, nes low-cost nesprendžia susisiekimo problemos (pasak šiame forume populiarios nuomonės), todėl jokio skirtumo, kur low-cost skraido ar neskraido, visur puikiai nuskrisime su legacy.

  782. RRR - 2018 07 20, 15:14

    Galima ironizuot , bet keisčiau bet kuriuos penkis Ryanair maršrutus iš Kauno į vieną kasdieninį Lufthansos Frankfurtą :).

  783. PS - 2018 07 20, 15:16

    Low cost tikras išganymas trumpoms kelionėms. Su bendradarbiais pavasarį ir rudenį kažkur skrendam trims naktims. Šiemet jau 14ą kartą skrisim – į Atėnus. Nebus low cost, nebus ir smagių kelionių.

  784. RRR - 2018 07 20, 15:29

    PS paskutinis postas, kaip tik ir patvirtiną tezę, kad low cost padeda pigiau atostogauti, leisti savaitgalius, aplankyti emigravusį brolį, bet susisiekimo patogumui t.y. kai reikia 14 kartų per 1 mėnesį, konkrečiomis datomis suskraidyti į konkrečiai reikalingas vietas, nedaro faktiškai jokios įtakos. Teisybės dėlei reikia pasakyti , kad 1 kartą iš tų 14 gali praversti ir Ryanair’o Copenhaga.

  785. Mikas - 2018 07 20, 15:49

    Cha, vėl sugędo :)

  786. Kazimieras - 2018 07 21, 11:55

    Kas sugedo?

  787. expertas - 2018 07 21, 12:11

    Vėl penktadienis, vėl sugedo SPA, Tivatas vėlavo apie 6 val., tamsiu paros apribota Tivato oro uosto veikla, teko leistis Podgoricos oro uoste, žmones tampyti. Nieko naujo.

  788. trolis - 2018 07 21, 14:36

    jei LCC nesprendzia susisiekimo problemos tai neegzistuojantys ir net nesiruosiantys ateiti kolkas de facto legacy ar MEB3 irgi jos neisspres – liudna VNO realybe.

  789. c2h5oh - 2018 07 23, 10:52

    Kažkodėl visi yra šventai įsitikinę, kad jeigu kokia nors aviakompanija smarkiai mažina veiklą VNO, tai vadinasi atsiveria aukso klodai kitiems rinkos dalyviais, ir kitos aviakompanijos puls atidarinėti naujus maršrutus, „užiminėti nišą”.

    Tik kad realybėje niekada taip nebuvo. Nei flylal bankroto metu, nei vėliau. Dabar nerandu ant greitųjų, bent atsimenu buvo netgi Simono straipsnis šiame bloge paneigiantis šitą mitą. Argumentai, berods, buvo:
    1) aviakompanija ne kramtoškės kioskas prie stoties, aviakompanija didelė struktūra su didele atsakomybe, aviakompanijos priima sprendimus lėtai ir tolimai ateičiai. Tai neišvengiamai biurokratizuotos struktūros.
    2) staigų veiklos mažinimą kažkuriam oro uosto kitos aviakompanijos suvokia ne kaip atsiveriančią naują galimybę, o kaip pavojaus ženklą, kad toje rinkoje kažkas yra blogai.

    Taigi pagal šitą teoriją, po Wizzair radikalaus susimažinimo labiau tikėtinas ir kitų aviakompanijų susimažimas, negu nauja plėtra.

  790. Linas - 2018 07 23, 11:27
  791. Simonas Bartkus - 2018 07 23, 11:41

    Aš pritariu labai c2h5oh – niekas Wizz Air skylės nesiims užpildyti, nes tokios skylės tiesiog nėra. Žemiausius kėdės kaštus turinti bendrovė VNO uždarė maršrutus, kurie (mano žiniom) turėjo gerą load factor – tai ženklas rinkai, kad reikia toliau nuo šitų maršrutų.

    Ko dabar reikėtų bijoti – jeigu Ryanair sureaguos į šį Wizz Air žingsnį irgi karpydama maršrutus. Visgi, plėtra 2012-2017 metais buvo ne vien paklausos augimo lemiama, bet ir FR/W6 konkurencijos: VNO mažas taškas, bet CEE regionas abiems svarbus. Jeigu FR imsis karpyti, gali VNO įsisukti į karpymų spiralę ir vienus karpymus sekti kiti karpymai: reikia tikėtis, jog taip nenutiks.

    Juolab, šiandien FR išplatino finansinius rezultatus – jų PPT pesimistiškesnis, negu anksčiau būdavo ir duoda indikacijas, kad planuoja žiemos planus Europiniu mąstu persvarstyti: „Review winter a/c & base allocation”.

  792. Jurgis - 2018 07 23, 11:59

    Direct flights between Latvia and China to be launched in October
    http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=141688

  793. Linas - 2018 07 23, 12:49

    Žiemą VNO augimas liks vienženklis po tokių Wizz karpymų…

  794. Wincas - 2018 07 23, 13:31
  795. Srs - 2018 07 23, 14:44

    Kol musu politikai ir biurokratai prikuria idiotisku ideju aviacijos klausimais, Latviai atsistoja ir sako hold my beer. Gyvybiskai svarbus marsrutas RIX – Sanya arba Haikou tuoj bus, visi ploja, tik neaisku kas skraidys.

  796. c2h5oh - 2018 07 23, 15:18

    @srs

    Paaiškinkit man, kokia prasmė skrydžiams iš Rygos į Hainano salą Kinijoje?

    Ar čia vėl žurnalistai kokio nors biurokratinio susitarimo sudarymą (tipo, Latvijos institucijos suteikė leidimus Kinijai, o Kinijos institucijos Latvijai) paskelbė kaip „bus skrydžiai nuo spalio”? Iš straipsnio gan panašu, nes kalbinami tik Latvijos valdininkai (Rygos oro uosto, Latvijos ambasados kinijoje).

    Ar į trasą grįžta įžymusis Hainan Airlines, kuris amžinai „minimas” kaip „besidomintis” investuoti į visas ant bankroto slenksčio stovinčias Europos aviabendroves?

  797. Linas - 2018 07 23, 15:32

    @c2h5oh
    o kas dar be Hainan tokį kosminį maršrutą galėtų žadėti/planuoti? kad kažkas realaus pavyktų, RIX turėtų jiems LABAI DAUG primokėti, nes Hainan kamuoja finansinės problemos ir jie jau pradėjo pardavinėti „nelikvidą” – akcijas įmonių, kurių prisipirko be jokios strategijos po visą pasaulį :) žodžiu – nėra jokių realių galimybių, mano galva.

  798. Giedrius - 2018 07 23, 15:34

    O nėra kinų vežįjau subsidijuojami gana gerai? Gal pinigų tiek daug, kad jau net į Rygą galima skraidyt?

  799. Linas - 2018 07 23, 15:42

    Čia daugiau informacijos apie HNA perspektyvas ir situaciją:
    HNA Group: the Chinese giant sinking in debt
    https://moneyweek.com/the-chinese-giant-sinking-in-debt/

  800. Linas - 2018 07 23, 15:46

    Dar papildomai – kovo mėnesį kuro tiekėjai jau grasino nebepilti kuro:
    https://www.mingtiandi.com/real-estate/finance-real-estate/hnas-planes-soon-get-grounded-doesnt-pay-fuel/

  801. srs - 2018 07 24, 04:43

    @Giedrius
    Kinu vezezai iprastai gauna subsidijas is vietiniu valdziu uz skraidyma is mazu miestu i pagrindinius CN didmiescius (PEK, SHA, PVG, CAN t.t). Pastaruosius pora metu gan paplito 2nd-tier miestu subsidijos skrydziams i pagrindinius international hub’us (FRA, SYD, LAX, LON, SFO ir t.t). Nemanau kad Haikou arba Sanya miestai remtu skrydi i RIX.
    @c2h5oh
    Nera. Hainan salos ekonomika pakankamai priklauso nuo turizmo (nors ne tik), tad dauguma skrydziu atveza keleivius, o ne isveza. Mums, vakarieciams turistams, beveik nera priezasciu rinktis Hainan kaip atosotogu krypti, kai galima nuskristi i Malaizija, Tailanda, Indonezija ir t.t.
    HNA Grupe is ties turi dideliu finansiniu sunkumu, kurie susidare perkant turta uzsienyje. Partija liepe parduoti didele dali tu isigijimu. Be to, viesa paslaptis, kad neaiski HNA Group akcininku struktura slepia tikruosius savininkus – turbut viena is politiniu seimu.

  802. Wincas - 2018 07 24, 15:54

    Grįžtant prie autobusų temos.
    Vakar teko pasivažinėti autobusu iš KUN.
    1) Ekranas terminale rodo artimiausių autobusų išvykimo laiką, įskaitant ir tarpmiestinius.
    2) Terminale aiškiai nurodyta Taxi kaina iki centro – 15 eu
    3) Miesto autobuso priekyje išimta viena sėdynė ir jos vietoje platforma bagažui.
    4) Viduje labai aiškus tablo su visomis stotelėmis.
    5) Autobuse užsieniečiai šnekėjo, kad labai pigi ir komfortiška kelionė, nors iš pradžių galvojo jog už 15 eu Taxi pigiau tikrai nebus…

    VNO gerų pavyzdžių toli ieškoti nereikia, bet kai noro nėra tai ir 100km kliūtis.

  803. Gerald Rindfleisch - 2019 02 18, 15:37

    Thank from Dawne Shinabery

  804. Juli March - 2019 12 4, 21:53

    Do you want more people to visit your website? Receive tons of keyword targeted visitors directly to your site. Boost revenues fast. Start seeing results in as little as 48 hours. For additional information email us here: walter3519rob@gmail.com

Leave a reply