„Ryanair” dominavimas Lietuvoje lemia pasiekiamumo eroziją

   
     

Šis įrašas parašytas #aviacinisrokenrolas bendruomenei, remiančiai „Contribee” arba „Patreon” platformose. Narių prašymų šis tekstas turėtų susilaukti daugiau dėmesio ir diskusijos aktualiomis Lietuvos pasiekiamumo temomis. Tai nėra kritika už praeities veiksmus, o diskusija inicijuojanti pasiūlymus, kaip reikėtų vystyti Lietuvos pasiekiamumą, kuris šiuo metu negerėja, o prastėja.

****

„Ryanair” 2022 m. rinkos dalis Lietuvoje pasiekė 48%. Realiai, praktiškai kas antras skridęs į Lietuvą ir iš Lietuvos skrido su „Ryanair”.

„Ryanair” išplėtė savo rinkos dalį visoje Europoje, tačiau, mano vertinimu, Lietuvoje jų įtaka darosi grėsminga. 

Nuosekliai nuo kažkur trečdalio rinkos dalies prieš pandemiją „Ryanair” rinkos dalis pasiekė praktiškai 50% (duomenys iš LTOU skelbiamų statistikos infografikų).

Nesupraskite neteisingai – aš tikrai mėgstu „Ryanair“. Jų verslo modelis nuostabus, nuoseklumas bei prisitaikymas prie keleivių įpročių bei besikeičiančių rinkos sąlygų jau kelis dešimtmečius tuo pat metu išlaikant dviženklį augimą kiekvienais metais yra įspūdingas. Negana to, jog „Ryanair” dažnai niekina dažni skraidytojai, ypač tie, kurie skraidė daug dar tada, kai „Ryanair” iš viso nebuvo, tačiau „Ryanair” demonstruoja stebėtinai aukštą kokybės lygį vykdyti skrydžius saugiai, punktualiai ir pamesti labai nedaug bagažo. Ir nepaisant to, išlaikyti labai žemus lūkesčius – klientai patenkinti ir minimaliu paslaugų kiekiu. Maža to, jie turbūt yra pagrindinis variklis pastaruosius 20 metų augindamas apskritai keliaujančiųjų skaičių – „ultra low cost” bendrovių dėka nemažai žmonių pradeda keliauti, kurie iki tol nekeliavo visai. 

Tačiau kylančią bėdą matau, jog Lietuva tampa priklausoma nuo vienos aviakompanijos. Kai viena aviakompanija realiai turi pusę visos rinkos, tai atsiranda daugybė šalutinių priklausomybės poveikių. 

Kartu su „Ryanair” įtakos išaugimu išaugo ir dviejų „ultra-low-cost” bedndrovi bendra dalis. Nors matoma „Ryanair” auganti ir „Wizz Air” krentanti dalis, bet „Ryanair” auga ne tik „Wizz Air” sąskaita. Jų bendra dalis 2017-2019 m. buvo 55%, o 2022 m. 67%. Tai reiškia, jog maždaug pusę savo rinkos dalies augimo „Ryanair” pasiekė „Wizz Air” sąskaita, o kitą pusę atėmusi iš kitų aviakompanijų.

Jau matomas „Ryanair” dominavimo poveikis artėjančiai kitai metų vasarai – smunkantis Lietuvos pasiekiamumas į pagrindinius Europos hub’us. Lėta susiekimo erozija tęsiasi. 

Hub’ų pasiekiamumas nesiplečia, o traukiasi 

Realiai, pagal dabar paskelbtus tvarkaraščius praktiškai į visus Europos hub’us 2023 m. vasarą suplanuota mažesni skrydžių dažniai ir/arba vietų kiekiai nei 2019 m. O pandemijos kvapas jau išdvėsęs.

„Lufthansa” planuoja 2 skrydžius per dieną į Frankfurtą, o 2017-2019 m. vasaros sezonu skraidydavo po tris kartus (prie klasikinių LH887 ir LH889 dar buvo ~18:30 vakarinis išvykimas). 

SAS skraidydavo po tris kartus per dieną iš Vilniaus į Kopenhagą ir po 3-4 iš Vilniaus į Stokholmą 2019 m. Dabar abiem kryptimis planuojami po 2 skrydžiai per dieną (ir į Švedijos sostinę tik darbo dienomis). Tarsi smulkmena, bet ne: nei iš Danijos, nei iš Švedijos nebegalima atskristi į Vilnių išskrendant iš ten ~8 val. ryte. Lygiai taip pat labai prailgėję skrydžiai į JAV per SAS hub’us.  

„LOT Polish Airlines” šią vasarą toliau planuoja tęsti po 4 skrydžius per dieną iš Vilniaus į Varšuvą. 2017-2019 m. skraidė po 5 kartus per dieną. Skamba vėl kaip smulkmena, bet realiai net su 4 skrydžiais per dieną anksčiausiai į Vilnių iš Lenkijos įmanoma atvykti tik 14:05!

„airBaltic” planuoja po 4 skrydžius per dieną iš Vilniaus į Rygą, o 2019 m. skraidydavo po 5 kartus. Talinas nėra hub’as, bet vietoje 2 per dieną (o savo laiku ir 5 per dieną) skrydžių dabar likęs tik 1 ir tas pats nusileidžia Taline tik 23 val. (Ne, „Rail Baltica” vis dar nepastatyta).

„Austrian” planuoja po ketverių metų pertraukos (džiugu) grįžti kovo gale su 3 skrydžiais per savaitę, o 2019 m. „Austrian” į Vieną turėjome kasdien. Dominuojančią padėtį turinti „Ryanair“ preventyviai bando užkirsti jiems kelią ir padidino savo skrydžių skaičių net iki 6 per savaitę, o dar paleido skrydžius iš Kauno prie pat esančią Bratislavą. Tarp Lietuvos ir Vienos regiono bus tiek skrydžių šią vasarą, kad tiesiog kažkas neatlaikys: trumpalaikis džiaugsmas.

„LOT Polish Airlines” šiuo metu yra suplanavę užbaigti skrydžių iš Vilniaus į Londono City oro uostą programą gegužės 31 dieną. Greičiausiai baigiasi dabartinė PSO sutartis – kiek žinau, dėl naujo projekto dirbama, bet kol kas nėra aišku, ar skrydžiai tęsis. Galima kaltinti „Brexit“, kuriam įvykus Europos Komisija neleidžia PSO mechanizmo taikyti už ES ribų – paramos sutartis buvo sudaryta dar tada, kai Jungtinė Karalystė buvo ES narė. Priežastys aiškios, bet rezultatas niūrus – pastovaus ir patogaus susiekimo iš Vilniaus į Londono City oro uostą gali nelikti.

Kas išliko tame pačiame dažnyje su 2019 m. tai „airBaltic” skrydžiai su KLM į Amsterdamą kasdien ir skrydžiai su „Air France” į Paryžių keturis kartus per savaitę. 

„Finnair” šią vasarą pasiūlys rekordinį dažnį tarp Vilniaus ir Helsinkio: 2019 m. žiemos sezonu skraidydavo 2 kartus per dieną, o vasarą 3 kartus, o šią vasarą planuoja net keturis kartus per dieną. Tiesa, anksčiau skraidydavo didesniais reaktyviniais lėktuvais, o dabar lėtesniu ir mažu ATR72. Helsinkis gerokai sumažėjęs kaip hub’as, nes dėl negalėjimo skristi virš Rusijos „Finnair“ ir vis dar nepilnai atsidariusios Kinijos negali į Aziją skraidyti tiek, kiek 2019 m.

Kur turime padidėjimą, tai „Turkish Airlines” skrydžių į Stambulą – jų buvo 9-10 per savaitę, o dabar yra pilni 14 skrydžių per savaitę (du kartus per dieną kiekvieną dieną). Tačiau realiai šitą situaciją reikėtų vertinti dar tokiame platesniame kontekste su skrydžiais į Rytų pusę: dėl Rusijos gaidiškos invazijos ir Lukašenkos akibrokštų nebėra trijų „Aeroflot” skrydžių per dieną į Maskvą, dviejų skrydžių per dienų su „Belavia” skrydžių į Minską ir „Ukraine International” galimų jungimų per Kijevą. Aišku, Kijevas anksčiau ar vėliau grįš, Maskva ir Minskas turbūt niekada ir niekam čia to nereikia, bet žiūrint į praeitį, prieš Putino ir Lukašenkos nesąmonę su „Aeroflot” ar „Belavia” skristi į Bangkoką ar Tbilisį buvo normalu. 5-6 skrydžius per dieną į hub‘us Rytų pusėje pakeitė keli papildomi savaitiniai „Turkish Airlines“ skrydžiai. To rezultatas geriausiai matomas pakilusiose bilietų kainose į Dubajų ar Bankoką.

Vienintelis realus pasiekiamumo prieaugis yra „Swiss” planuojami 4 skrydžiai per savaitę į Vilnių iš Ciuricho, kurie ne tik atidarė susiekiamumą su Šveicarija, bet ir papildoma patogumą skraidantiems su „Lufthansa” grupės bendrovėmis. 

(Vis dar laikom vilties špygutes, kad „Brussels Airlines” išėjimas šiai žiemai yra tik laikinas mėnulio užtemimas: šiuo metu nėra tiesioginių skrydžių tarp Lietuvos ir Belgijos sostinių, bet ta pati nieko nekomunikuoja, bet pardavinėja bilietus vėl vasaros sezonu). 

Kodėl blogai yra priklausyti nuo vienos aviakompanijos?

Priklausyti nuo vienos aviakompanijos yra blogai nesvarbu, kokia ta aviakompanija bebūtų.

Pirma, visi tampame priklausomi nuo vienos aviakompanijos veiksmų. Kuomet rinkos dalis yra tokia didelė, tai neigiamus „Ryanair” sprendimus rinkos atžvilgiu nebūtų galima pakeisti. Kuomet „flyLAL” sustabdė veiklą 2009 m., jos rinkos dalis Lietuvoje buvo apie 34%. Prisiminkime, jog jų paliktą skylę užpildyti užtruko kelerius metus, o realiai jų paliktų maršrutų „paimti” atėjo tik „Brussels Airlines”. Įsivaizduokime, jog dėl kokio būto ar nebūto konflikto su valdžia ar oro uostais „Ryanair” imtų ir uždarytų pusę skrydžių iš Lietuvos? 

Antra, vienos aviakompanijos dominavimas reiškia, jog bet kuri naujokė, kuri sugalvoja ateiti į Lietuvos rinką sulauks dominuojančios bendrovės konkurencinės atakos ir, dominuojanti visada turi stipresnes pozicijas. Jeigu, pasvajokim, kokia „TAP Portugal” atidarytų kasdienį reisą Lisabona-Vilnius, tikėtina, jog „Ryanair” iš karto taip pat paleistų tokį maršrutą. Maža to, „Ryanair” yra žymiai stipresnis brand’as Lietuvoje, kur žmonės ieškodami bilietų pirmiausia tiesiog nueina į ryanair.com, tad TAP pozicijos gali būtų beviltiškos, nes reikėtų milžiniškų investicijų į branding’ą ir PR’ą. Taip jau nutiko su „Aegean” bandymu Lietuvoje. Panašiai taip elgiasi „airBaltic” Rygoje, kur jiems santykinai nebrangu tai daryti, kuomet turi 60%+ rinkos dalį. 

Trečia, turėdamas didelę įtaką, gali užsiimti pasiūlos disciplinos priemonėmis. Tai pradeda jaustis 2023 m. vasarą, kuomet matosi, jog „Ryanair” papildomus skrydžių dažnius kai kuriuose maršrutuose prideda tik pikiniams liepos-rugpjūčio mėnesiams. Dominuojanti kompanija tai gali sau leisti daryti – konkurentų neatsiras, net mato „Ryanair” tuose maršrutuose, o kam skraidyti tiek daug balandį-gegužę, kai gali tik liepą-rugpjūtį? Tokiu būdu per tokią „capacity” discipliną paauga vidutinės kainos balandį ir aviakompanija uždirba daugiau, o liepą ir taip brangu, tad paimama dar daugiau pinigų ir per kiekį. Skamba kaip „win-win”, bet tik aviakompanijai. Jeigu nebūtų šalia „Rimi”, tai „Maximoje” būtų padėta lygiai tiek grietinės indelių, jog pusvalandis prieš uždarymą jų nebūtų likę nė vieno. Tik konkurencija lemia, jog prekybos centruose visada yra pakankamai grietinės, nes kitaip eitume į kitą.

„Ryanair” nėra geriausias būdas užtikrinti pasiekiamumą

Svarbiausia dalis, nors „Ryanair” yra puiki bendrovė, bet priklausomybė būtent nuo jos nėra geras dalykas, dėl tam tikrų jų veiklos savybių. Čia toks palyginimas pamąstymui, kodėl Latvijai naudingiau būti „priklausomiems” nuo „airBaltic” nei Lietuvai nuo „Ryanair”.

Pirma, „Ryanair” Lietuva mažai rūpi. Visa Lietuvos rinka „Ryanair” sudaro mažiau nei 2% veiklos. Dėl šios priežasties jie lengva ranka gali net priiminėti neracionalius sprendimus – pvz. uždaryti bazę dėl mažo konflikto su oro uostu – permesti tuos lėktuvus kitur. Lietuva realiai jokios įtakos jų sprendimams neturi. Nors Latvija susimoka šimtus milijonų už tokią „prabangą”, bet turi lemiamą įtaką „airBaltic” sprendimams. 

Antra, „Ryanair” verslo modelis nėra palankus šalies pasiekiamumo užtikrinimui. „Ryanair” neturi jungiamųjų skrydžių modelio, o bandymą tai daryti iš viso atšaukė. „Ryanair” taip pat neturi jokių sutarčių su kitomis aviakompanijoms dėl jungiamųjų skrydžių. Jeigu naujas „airBaltic” maršrutas į Dubajų atveria skrydžių galimybes su „Emirates”, o papildomas dažnis į Paryžių išplečia patogumą su „Air France” skristi toliau, tai naujas „Ryanair” maršrutas iš Kauno į Bratislavą yra toks tupykas abiejuose galuose. Lapkritį skridau su „Qatar” į Bangkoką kur vieną iš 8 kelionės leg’ų vykdė „airBaltic”: o realiai jei ne jų viena iš daugybės „interline” sutarčių, tai tiesiog visa tokia kelionė būtų neįmanoma.

Trečia, „Ryanair” operacinės veiklos modelis yra „efektyvumas svarbiausia”. Jeigu „Ryanair” turi patogų rytinį skrydį iš Vilniaus į Oslą, tai yra tiesiog atsitiktinumas, jog „netyčia gavosi”. „Ryanair” dėlioja dienas kuriomis skraido ir valandas, kuriomis skrenda atsižvelgdami tik į maksimalų lėktuvų ir įgulų išnaudojimą. Idealus scenarijus jiems yra tada, kuomet kiekvienas lėktuvas startuoja 6 val. ryto ir baigia 1 valandą nakties ir skraido sudėliotas rotacijas atsižvelgiant tik į maksimalų logišką valandų priskraidymą. Pavyzdžiui, šiuo metu iš Vilniaus į Londono Stanstedo oro uostą skraido net 10 kartų per savaitę. Galima džiaugtis, jog turėtų būti labai patogu! Bet tik atkreipsiu dėmesį, jog pirmadieniais „Ryanair” kyla 12:45 ir 21:55, antradieniais 12:50 ir 17:40, trečiadieniais 17:35, ketvirtadieniais 17:50, penktadieniais 5:55 ryte, šeštadieniais 12:25, sekmadieniais 6:30 ir 21:30. Pasitaikė, kad jums patogu? Tai tik atsitiktinumas. O po mėnesio ar kito tvarkaraštis vėl greičiausiai keisis. Teisingas šiuo metu yra pastebėjimas, jog rytoj iš Rygos tarp 7 ir 8 valandos ryto galima skristi 12 krypčių (ir tarp jų nė vienos „atostoginės”!), o iš Vilniaus tik trimis (ir tai pritempus skrydį į Frankfurtą 6:55 į šį intervalą).

Ketvirta, „Ryanair” kainodaros modelis „yield passive” kartais gali suveikti neigiamai pasiekiamumui. Esu kelis kartus apžvelginėjęs situacijas, kuomet „Ryanair” likus porai savaičių išparduoda visas vietas savo skrydyje. „Ryanair” kainodaros algoritmai siekia užpildyti visas vietas lėktuve, jeigu kitaip nepavyksta nuleidžia kainas ir iki 5EUR, bet įsijautę gali išparduoti viską ir anksčiau laiko. O kadangi „Ryanair” visiškai kontroliuoja ir pasiūlą, tai Vilnius-Dublinas maršrutu dabar skraido 4 kartus per savaitę, balandį-birželį sumažins iki 3 per savaitę, liepą-rugpjūtį nugriebs grietinėlę su 6 skrydžiais per savaitę, o rugsėjį sumažins vėl iki trijų. Iš Kauno į Dubliną panaši piramidė. Ir pasiuskite.

Klaidingai manoma, jog „Ryanair” verslo modelis užtikrina žemas skrydžių kainas. „Ryanair” kainos žemos tada, kuomet jie susiduria su konkurencija arba dėl skirtingų aplinkybių sukurta pasiūla yra didesnė nei paklausa ir tada „load factor active” strategija palaiko mažas kainas. Kaip pavyzdį galima pažiūrėti į Lietuva-Airija rinką, kur „Ryanair” jau ilgai yra vienintelis skraidintojas. Taip, eilinį vasario antradienį galima pamatyti bilietų po 25EUR, tačiau net iš anksto perkant reikėtų nenustebti liepą ar rugpjūtį matant bilietus nuo 100EUR, o jausdami capacity kontrolės situaciją „Ryanair” nesibodi paimti ir 300 ar 400EUR už skrydį į vieną pusę. O dar Vilnius-Dublinas maršrute „Ryanair“ aktyviai naudoja ir pasiūlos disciplinos aktyvias priemones.

O tai ką dabar daryti? Mano manymu, tokios trumpalaikės būtinos priemonės: 

1. Panaikinti bet kokias apimties nuolaidas oro uostuose. Dabar aviakompanijos yra skatinamos „būti didelės”. Bet susitaikykim – SAS ir „Finnair” tai neįdomu, o tokios schemos tik padeda „Ryanair” dar labiau uždominuoti. 

2. Įgyvendinti naujų skrydžių paramos schemą. Susiekimo minsiteriją tokią patvirtino, bet jos detalių nėra skelbiama viešai, tad sunku vertinti ar padės. Nors biudžete vietoje prašytų 6 mln. EUR paskirta 2 mln. EUR, bet kol kas nėra girdėti apie schemos įgyvendinimą. Realiai galimybių langas 2023 m. užsidaro maždaug po mėnesio – jeigu nepradedi vasarį pardavinėti bilietų 2023 m. vasarai, tai be šansų įsukti naują skrydį. 

3. Nuskambės nepopuliariai, bet – panaikinti nuolaidas ir „de minimis” skatinimą visiems naujiems maršrutams. Dabar taikomos nuolaidos ir skatinimas bet kokiam naujam maršrutui, ką aviakompanijos bepasiūlo. Realiai pora reguliarių skrydžių per savaitę į Burgasą, Maljorką, Bratislavą neprisideda prie pasiekiamumo pagerinimo. Apskritai krypčių skaičius, mano manymu, yra ydinga praktika juo lygiuotis: ar 80 ar 90 krypčių nėra jokio skirtumo, kuomet tos papildomos 10 krypčių yra į Pafosą, Eilatą, Turiną, Aalborgą, Grenoblį, Heraklioną ir pan. Negana to, tai prisideda prie pasiekiamumo erozijos. Dabar tokia situacija, kai parama turėtų ypatingai būti tikslinė. 

4. Infrastruktūriniais sprendimais priversti užtikrinti minimalų paslaugų lygį. Pavyzdžiui, oro uostai turi įrankius priversti „Ryanair” naudoti įlaipinimo rankoves oro uostuose: „Ryanair” ne viename oro uoste jomis naudojasi, nes tiesiog kitokios galimybės nėra. Čia ne tik padėtų išvengti bent iš dalies senų Vilniaus oro uosto autobusų apie kuriuos nuolat lojame „Prisiskraidėm” podcast’e, bet būtų ir simbolinis ženklas „Ryanair”, jog sąlygos yra valdomos.

5. Aktyviai dirbti su Europos Komisija dėl nepakankamo skrydžių skatinimo ir išlaikymo mechanizmo: ES reguliavimas suvaržęs bet kokias intervencijos priemones į skrydžius, nors geležinkelius ar autobusus reguliuoti valdžios lygiu įrankių yra daug. Juolab, jog tai aktualu ne tik Lietuvai: labai panašius susisiekimo rebusus sprendžia Slovėnija, Vengrija, Kipras ar Slovakija. Tuoj tai bus visų ribotų rinkų Europoje problema.

Realiai tai šios priemonės neapsuks situacijos greitai, bet realiai vertėtų garsiau kalbėti apie šį naują iššūkį ir planuoti, kaip reikės jį spręsti ilgu laikotarpiu, lygiagrečiai bent išlaikant Lietuvos pasiekiamumą. 

Aš norėčiau, kad Vilniaus pasiekiamumas būtų kaip Liuksemburgo ar Lijono, o nei kaip Bergamo ar Malagos (šie du oro uostai yra didesni už pirmus du).

Būtų įdomu išgirsti diskusiją ir kitus pasiūlymus. 


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

330 komentarai

  1. Pranas - 2023 01 19, 16:56

    Aš sakyčiau legacy pasiekiamumas kuo toliau, tuo labiau darosi mažiau įdomus ar svarbus – darbai dirbami nuotoliu, paklausa mažėja. Ir nereikia su tuo kovoti – čia kaip kova su vėjo malūnais. Iki virtualios realybės įsigalėjimo skrydis į Barį naudingesnis nei papildomas dažnis į Frankfurtą.

    O va, kad Wizz visiškai apsileidę rinką atiduoda, tai nėr gerai. Su tokiom tendencijom gali apskritai jų bazės nelikti jei Ryanair labiau panorėtų.

  2. Kardiobatonas - 2023 01 19, 17:03

    Būsiu nekuklus, tačiau apie tai rašiau jau daugiau kaip prieš dešimtmetį, tačiau tuo metu visi plojo rankytėmis ir džiūgavo gavę pusvelčiui bilietų į kokį nors Italijos kaimą. Dabar prasideda pagirios.

  3. admin - 2023 01 19, 17:11

    Žiūriu Ryanair net sau tradiciškai neišlaukė sezono pabaigos, o išgirdę apie Finnair didinimą VNO-HEL uždaro KUN-HEL jau sausio gale.

  4. trolis - 2023 01 19, 19:43

    klasikiniai variantai – niekur neskrendantys visiems pasakoja, kad geriau yra tureti skrydi i Bari ir nesvarbu jungimai jokie. su tokiu poziuriu siknoj ir sedim.
    o kur garsiosios susisiekimo ministerijos programos? tiek ministru tiek pritraukimu dare :D

  5. Ugnius - 2023 01 19, 20:18

    @trolis – skrydžių skatinimo modelis turėtų prasidėti šių metų antroje pusėje nuo dviejų krypčių. Gi jau buvo diskutuota, kad orginaliai šiemet tam turėjo būti skirta 6mln. eurų, tačiau skyrė tik 2mln.

    https://madeinvilnius.lt/transportas/oro-uostas/2023-metu-lietuvos-oro-uostu-prioritetai-keleiviu-terminalu-pletra-skrydziu-skatinimas-ir-artimiausiu-desimtmeciu-pletros-analize/

    O kas liečia orginalų Simono postą, tai nemanau kad tikslinga minėti Taliną kaip pavyzdį – man atrodo, skrydžių į Taliną sumažėjo dėl to, kad dalis darbų po pandemijos taip ir liko nuotoliniame režime, tai tiesiog natūraliai paklausa neatsistatė (ir gal dar dėl to, kad BT nebeturi 76 vietų lėktuvų kaip anksčiau, o dukart per dieną A220 neužpildysi). Ryanair plėtra šiuo atveju ne prie ko

  6. Simonas Bartkus - 2023 01 19, 20:38

    Ugnius: sutinku, kad TLL yra dalinai yra šito nulemtas. Jis ne esminis, bet nė vienas iš elementų yra esminis, bet sudėjus viską į krūvą tuos mažus žingsnius susidaro esmė.

    Pranas: ne visai sutinku. Dingo realiai tik ten Swedbank’o darbuotojų Baltijos šalių pasitarimai ar kokie korporatyviniai susirinkimai nebevyksta tiek keliaujant; bet konferencijos boom’ina, parodos vėl klesti ir yra panašus revenge efektas; kas daro pardavimus vėl keliauja ratu; be to stipriai auga renginių lankymas, grįžo sporto varžybos pilna apimtimi; IT gal dirba nuotoliu, bet vis daugiau investuoja į įvairius extended susitikimus ir t.t.

  7. Kardiobatonas - 2023 01 20, 09:43

    @Simonas Bartkus. Nuotolinio darbo apimtys netrukus turėtų grįžti iki 2019 metų lygio (su nedidele paklaida). Kam tai patiko (galėjo), tas ir toliau taip dirba. O visi kiti, kurie iš pradžių krykštavo iš džiaugsmo, labai greitai pajuto gausybę neigiamų patirčių, darbdaviai – taip pat. Nuotolinis darbas kai kuriais atvejais tapo pateisinamu būdu išsisukti nuo darbo ir imituoti veiklą.

  8. admin - 2023 01 20, 09:52

    Nesutinku, kad procentine išraiška grįš į 2019 m. lygį, tačiau kaip dažnai ir būna su tendencijomis vietoje „pakeis” bus „ir tas ir tas”. Čia kaip atrodė kad „blogai pakeis pranešimus spaudai”, „spotify pakeis radiją” ir pan., tiesiog kadangi tuo pat metu vyksta ir bendrai augimas, tai gaunasi, kad yra kas dirba nuotoliniu, yra kas dirba ofisuose.

    Be to, dar pasakysiu, kad nuotolinis darbas nebūtinai mažina kelionių kiekį. Netgi priešingai. Turiu rate ne vieną žmogų, kuris pradėjo dirbti nuotoliniu, bet darbo reikalas keliauja dėl to daugiau – dirba užsienio įmonėse, ofisą pakeitė namai, bet kas porą savaičių keliauja susitikti su kolegomis. Dar vienas socialinis pokytis – po pandemijos žinau žymiai daugiau žmonių, kurie pvz. gyvena vienoje šalyje, o dirba kitoje ir skraido kas savaitę/dvi.

  9. admin - 2023 01 20, 10:15

    Ryanair uždaro kovo pabaigoje iš Vilniaus Lydsą ir Birmingemą. Realiai paskraidė tiek, kiek reikėjo, kad Wizz Air uždarytų. Kontekste tai 2022 m. kovą Ryanair uždarė Kaunas-Mančesteris, o 2022 m. spalį Vilnius-Liverpulis. Realiai uždaro iš karto, kai Wizz Air sausį uždarė Liverpulį ir Birmingemą, bei kai uždarė Donkasterio oro uostą ir Wizz Air vienintelio Vilniaus niekur neperkėlė.

    Turbūt įdomūs du momentai:
    – Londonas dabar vienintelė Ryanair kryptis iš Vilniaus UK. Wizz Air irgi vienintelė;
    – pagal šią tendenciją turėtume dabar greitai sulaukti Vilnius-Bilundas uždarymo.

  10. c2h5oh - 2023 01 20, 11:16

    O aš pabūsiu velnio advokatu, ir pasiūlysiu išvis baigti šituos žaidimus su „skrydžių skatinimu”.

    Argumentai:
    – minimos sumos (2 mln eur, arba svajonių viršūnė 6 mln eur) yra per menkos, kad padarytų bent kokią esmingesnę įtaką. Tai yra trupiniai, kurie gali kažką pakeisti tik ribiniais atvejais, kurie neturi įtakos mūsų bendram pasiekiamumui [pavyzdyje su TAP iš Lisabonos, jeigu TAPo excelyje skrydis į Vilnių gaunasi minus 2 EUR, o gavus paramą gal pasidarytų plius 2 EUR, ir tada gal skrydis materializuotųsi).
    – poveikis gal matytųsi, jeigų būtų remiamas kažkoks 1 skrydis, kuris absoliučiai būtinai reikalingas Lietuvai. Bet kadangi keliamas tikslas yra „pasiekiamumas”, tai reiškia, kad parama bus išbarstoma po maža gabalėlį visiems.
    – popieriukų kiekis ir darbo laikas nelabai priklauso nuo teikiamos paramos dydžio. Todėl didelis klausimas, ar šito 2 mln EUR administravimas išvis nekainuoja brangiau, nei pati parama? [turiu omeny visą darbo laiką, skiriamą šitos paramos išmušinėjimui, organizavimui, derinimui su Europos Komisija, sutarčių sudarinėjimui, čekiukų apskaitai]
    – kadangi keliamas tikslas yra „pasiekiamumo didinimas”, tai yra nekonkretu. Taigi neįmanoma įvertinti, ar tikslas pasiektas, ar išleisti pinigai buvo adekvatūs gautai naudai. Bet politikai gali PRintis ir užsiiminėti kunkuliuojančios veiklos vaizdavimu.
    – didelę tos paramos dalį pasiima Ryanair. Visokia teisinė akrobatika siekiant paremti „teisingas” avialinijas ir neparemti „neteisingų” avialinijų veda prie dar didesnės makalynės (arba prie korupcijos, arba gaunasi neteisėta valstybės pagalba ES požiūriu).
    – net jeigu visos šitos problemos būtų išspręstos, paprastam rinkėjui nereikia to jūsų „pasiekiamumo” . Neduosite paramos Ryanair, bet duosite „Brussels airlines”, rinkėjas tą suvokia šitaip: „valdininkai pasirūpino savo patogesniais skrydžiais į Briuselį”.

  11. trolis - 2023 01 20, 11:49

    Sitoje vietoje reiketu maziau ziureti i rinkeja is Pelednagiu miestelio Kedainiu rajone ir jo autoritetinga nuomone situo klausimu.
    Tikslas turi buti:
    – skatinti skrydzius/dazni i main hub’us ir statistika nesunkiai nurodys, kurie tie hub’ai reikalingi. kas tai darys – ar kazkas is legacy, ar koks BT su codeshare – koks skirtumas. Sitam turi buti atlenkta daugiau $ nei dabar.
    – skatinti susisiekima su kitomis kryptimis, kurios strategiskai reikalingos verslui ir pan. Velgi paziurejus i elementaria statistika, o ne norus. Ir pirmiausia cia turi buti susisiekimas su sostinemis, o ne Barcelonomis naktiniais skrydziais. sitam parama turetu buti mazesne, nes i Bari tuos kelis menesius kol nenuims skrydzio norintys nuskris ir su Wizzair.

  12. Jurgis - 2023 01 20, 15:31

    airBaltic nebeparsiduoda? Vienintelė išeitis – imti visą ar dalį.

  13. Jurgis - 2023 01 20, 15:39

    Beje, buvo skelbta, kad prasidėjus karui Ukrainos avialinijos neturi kur laikyt lėktuvų ir neturi kur skrist. Kodėl Lietuva nepasinaudojo tuo? Galėjo nors dalį įdarbinti. Gal dar nevėlu?

  14. Kardiobatonas - 2023 01 20, 15:45

    @Jurgis. Teko matyti Ukrainoje registruotus lėktuvus (gal „Sky Up”?), skraidinančius poilsiautojus iš Talino į Hurgadą.

  15. admin - 2023 01 20, 15:47

    Vienas SkyUp lėktuvas nusėdo Vilniuje ir skraido čarterius už JoinUp kelionių organizatorių.

  16. Jurgis - 2023 01 20, 16:08

    Kaip suprantu SkyUp ir JoinUp ta pati kompanija, t.y. tie patys savininkai.

  17. Jurgis - 2023 01 20, 16:22

    Beje, 2030 m. RailBaltic sujungs Vilnių su Rygos oro uostu, t.y. pasieksim jį per valandą su trupučiu. Kaip tada atrodys VNO? Nežinau ar RailBaltic sujungs tiesiogiai Varšuvos oro uostą, bet iš esmės irgi bus pasiekiamas iš Vilniaus per 1.5 – 2 val. Panašu, kad taip ir liksim tik su Ryanair ir Wizzair.

  18. .. - 2023 01 20, 16:47

    Ne i tema: CPH-TRD-OSL-CPH na ir nuobodu tose vietose… Bet, ar tik man taip atrodo ar ir kitiems: A320NEO plastmasiu girgzdesys ir uzimai visokie, A320 original kaip bite

  19. Ugnius - 2023 01 20, 17:34

    Kas liečia Vilnius-Leeds, tai Ryanair jau buvo uždariusi šį maršrutą 2019m. lapkritį, bet po nepilnų metų kai atėjo Covidas ir kitomis kryptimis keliaujančių keleivių nebeliko, VFR buvo vienintelė grupė kuria dar kažkiek buvo įmanoma pripildyt lėktuvus, vėl sugrąžino. Birmingham šiaip panaši istorija, tik tiek kad uždarė metais anksčiau ir resume’ino metais vėliau.

    Tai matyt grįžtam prie ikikovidinių tendencijų, kad LT-UK rinka traukiasi, ir tiek. Nemanau kad verta apraudoti šituos Ryanair maršrutus.

    O šiaip tai žvelgiant „iš toliau”, tai aš pritariu Pranui, kad aviacijos ateitis juda link point-to-point skrydžių. Per pastarąjį dešimtmetį Europoje legacy carriers nei kiek nepaaugo, visas keleivių srautų didėjimas eina ant low-costų. Matosi ir iš aviakompanijų lėktuvų parkų – dauguma bendrovių per šiuos metus atsisakė Dash’ų, kas dabar skaitosi regioninis lėktuvas ? Ogi A220 ! Be to, šita point-to-point skraidymo tendencija po poros metų persiduos ir long-haul’ams, ypač kai atsiras A321XLR ir panašūs lėktuvai. Hub’ų reikšmė tik dar labiau nyks.

    Nors kita vertus, nereikia statyti vežimo prieš arklį – šiai dienai hub’ai kol kas dar yra reikalingi. O ir šiaip, manau net ateityje bus geriau turėti skrydžius į Amsterdamą vietoj skrydžių į Eindhoveną, o Paryžių vietoj Beauvais. Tokia jau mažų šalių realybė – subsidijuoti skrydžius vienaip ar kitaip yra neišvengiama, ar tai būtų nacionalinio vežėjo forma ar paramos kitoms aviakompanijoms mechanizmais

  20. .. - 2023 01 20, 17:56

    Labai grazi izvalga Ugniau! As tik nelabai sutinku su isvadomis. Man atrodo visu pirma reiktu atskirti, turistai, kurie labai flexible ir moka mizeri, ir darbo-biznio reikalais keliaujantys kurie praktiskai sumoka 2-3-5 kart nei turistai ir kuriems reikia butent ten ir tada. Del hubu irgi nesutinku, velgi del biznio kelioniu (auksciau mano postas TRD-OSL-CPH, be jungiamojo butu absoliutus sudas nes nebutu keleiviu

  21. Augustinas Žemaitis - 2023 01 21, 03:18

    Šiaip hub’ai ir dėl turistų svarbūs – ne tų, kurie nori „kuo pigesnės kelionės savaitgaliui”, bet tų, kurie ir palieka didžiąją dalį pinigų turizme ir skrenda savaitei-kitai į kitus žemynus, o tokių irgi daugėja. O ir arčiau nemažai populiarių krypčių, kur turistų iš Lietuvos gausu, bet jos nepasiekiamos tiesiogiai, skrenda su persėdimais. Aišku, nuotolinis darbas tą kažkiek keičia – turistai tampa dar labiau lankstūs, pasidaro nieko tokio, pavyzdžiui, išskristi penktadienį ryte ar ketvirtadienį vidurdienį Ryanair kur nors, kad šeštadienį ar sekmadienį skristi kur reikia iš tikrųjų. Kita vertus, čia irgi veikia efektai „nepatogu” ir pan. Šiaip pritariu Simonui, kad „bus ir tas, ir tas” nuotolinio darbo atžvilgiu.

    @Simonas Bartkus – jeigu ES „atrištų rankas”, kaip įsivaizduotum „teisingą” skrydžių skatinimą, kad paskatinti, ko trūksta? Realiai trūksta, iš esmės, „skrydžių tam tikrais laikais į svarbius miestus” ir „jungimo galimybių” (kas irgi susiję – realiai tai reiškia „skrydžius į pakankamai didelius hub’us, kuriuos būtent vykdo aviakompanija, kuri ten bazuojasi, pageidautina, kad ta aviakompanija dar turėtų reisų į daug kitų didmiesčių, į kur jungimų iš Vilniaus skaičius ribotas, ir skrydis iš Vilniaus būtų prieš tą persėdimų bangą”). Bet kaip tai apibrėžti paramos dokumente? „Rytas”, „Vakaras”, „Svarbus miestas”, „Didelis hub’as” – labai slidu, o čia dar sąveikauja tarpusavy viskas, nes hub’o reikšmė priklauso ir nuo to, kur ten formuojami jungimai, ar skrydžio laikas sutampa su „svarbių jungimų” laikais (o tie grafikai irgi gali keistis eigoje) ir pan.

  22. .. - 2023 01 23, 20:41

    Jau galvojau nieko nesakysiu, bet truputi. Nepainiokime priesazties ir pasekmes Ar keleiviu nera, kad skrydziu nera; ar skrydziu neras, nes keleiviu nera. Dabartine mano patirtis skandinavija, daugiau maziau Svedija ir Danija – skrydziu labai daug dabar po covido ir kelios kompanijos daro tai. Ar ten skatina, as nezinau, manau, kad ne. Norvegian i kova su SAS gainioja abu pustuscius lektuvus (A320), bet velgi pustustis ten yra toks apypilnis su ne 50eur bilietais..suomijos kaimai ir norvegijos su wideroe kas kita…

  23. admin - 2023 01 27, 15:08

    Kaip ir buvo galima tikėtis, Wizz Air uždarius BLL, tai Ryanair sumažino iki 2x weekly. Nuo 6x iki 2x per kelis mėn.

  24. Ugnius - 2023 01 27, 16:53

    Ryanair ir daugiau karpymų atliko – vasaros sezono tvarkaraštyje nuėmė trečią savaitinį skrydį nuo Atėnų, Gdansko, taip pat šeštadieninį Stansedą. Dubliną apskritai paliko 3x weekly visam sezonui, be jokių papildomų skrydžių pikiniais liepos-rugpjūčio mėnesiais

  25. Ugnius - 2023 01 27, 16:56

    Ryanair ir daugiau karpymų iš Vilniaus atliko – vasaros sezono tvarkaraštyje nuėmė trečią savaitinį skrydį iš Atėnų, Gdansko, šeštadieniais neskraidys į Stansedą. Dubliną apskritai 3x weekly paliko visame sezone, nebeliko papildomų skrydžių pikiniais birželio-rugpjūčio mėnesiais

  26. Ugnius - 2023 01 27, 17:39

    VNO-BER mažina nuo suplanuotų 5x iki 3x weekly (na, tai geros žinios airBalticui), VNO-VIE buvo susiplanavę didinti iki 6x weekly, tai nebedidins, paliks tiek kiek turėjo pernai, t.y. 4 (o nuo birželio apskritai liks 3, tai visai geros naujienos sugrįžtam Austrian). VNO-BGY irgi nuima po porą rotacijų, priklausomai nuo mėnesio.

  27. trolis - 2023 01 28, 12:03

    Pala, tai kaip statisnis lietuvis, kuriam uztenka Ryneiru ir Vizairu dabar kazkur nuskris? I hub’a tai gi ne lygis, o ir skrydziu nera…
    FR iskomunikavo mazinimus kaip atsaka i pakeltus oro uosto mokescius. 2008-ieji all over again

  28. dzin - 2023 01 28, 13:23

    Atsiras traukinys, važiuosim į Varšuvą arba Rygą, ir skrisim toliau. Per hubą ;( Manau, kad reikia mums įsivertinti, kad esame nedidelė šalis, ir dėti pastangas į gerus dažnius į hubus, o ne point-to-point. O kaip statistiniam rinkėjui iškomunikuoti naudą šaliai, čia jau aukštasis pilotažas.

  29. Pranas - 2023 01 28, 14:10

    Statistiniam rinkėjui naudą duoda Ryanair ir maži oro uosto mokesčiai. Visokių hubinių Finnairų laukia flybe likimas. Atleisti tuos, kas padidino mokesčius! :)

  30. Pranas - 2023 01 28, 14:18

    Beje, prieš savaitę skridau pirmyn su BT per Rygą, atgal Ryanair tiesiogiai, tai BT bilietai buvo pigesni, o lėktuvai gal su 60% užpildymu taip iš akies žiūrint. Ryanair nepaisant didesnės kainos – pilnutėlis. Nu nebenori keleiviai Europoje skristi su persėdimais, nebenori. Nebent iš didelės bėdos.

  31. trolis - 2023 01 28, 16:45

    del traukinio sutinku – palaukim ir iki 2030 ar kelintu ten neskraidykim. tik bijau, kad traukinio kaina pamacius teks irgi likti namie

  32. AX - 2023 01 28, 19:36

    Aš manau, kad atsiradus traukiniui iki RIX ir WAW, tokie trumpi skrydžiai kaip VNO-RIX / VNO-WAW jau bus uždrausti EU lygiu. Reikėtų kažkokios strategijos ir tokiam atvejui.

  33. Augustinas Žemaitis - 2023 01 29, 00:43

    @Pranas – nežinau kiek neBEnori. Manau, kad didžioji dalis tų, kurie žiūri „tik tiesioginius skrydžius” „per Ryanair, Wizzair ar Novaturą”, niekada ir neskraidė su persėdimais.

    Patyrusiam keliautojui, kuris skridęs šimtus kartų, gali atrodyti keista, bet, šiaip ar taip, „skrydis su persėdimu” yra sudėtingesnis dalykas daugeliu prasmių: sustoji „nepažįstamam oro uoste”, kurio „kalbos nemoki”; „ar spėsiu persėsti?”, „o kas jei nespėsiu?”, „ar reiks imti lagaminus ir tąsyti?”, „ar ten reikia vizos?”, „ar reikia paso ar ID?”, „O gal skiepų, testo?” ir t.t. – neįsivaizduojate, kokią galybė klausimų kyla, pakanka pažiūrėti įvairias kelionių grupes (o aš ir asmeniškai jų gaunu). Tai kategorijai žmonių, kurie per gyvenimą skrido, na, maks. keliolika kartų ir tik tiesiogiai, persėdimas yra stresas, o per atostogas streso vengi.

  34. Kardiobatonas - 2023 01 30, 10:21

    Augustinas Žemaitis visiškai teisus, kad ir kaip keistai tai atrodytų XXI a. Dvi Lietuvos egzistuoja ir šioje srityje.

  35. c2h5oh - 2023 01 31, 16:49

    Pridėsiu dar vieną į Augustino sąrašą dėl persėdimų:

    jeigu gabeniesi šunį/katiną, skrisdamas su persėdimu už tai moki dvigubai (nes apmokestina kiekvieną segmentą atskirai

  36. dzin - 2023 01 31, 17:07

    Pabandykit šunį ar katiną į Ryanair pasiimti, kuris skrenda tiesiogiai.
    Tai, manau, apibendrinant, statistiniam rinkėjui tiesioginiai skrydžiai geriau. Mažiau painiavos kažkur tarpiniame oro uoste, kalbos nemokam, kur eit, ką daryt, kas su bagažu, kur vartai, šalis nepažįstama ir t.t. ir pan. O hubai reikalingi pažengusiems keleiviams.
    Kritinė masė, ką labai lemia ir rinkėjų balsai, tiesioginiams skrydžiams. Na, tą ir turim.

  37. Pranas - 2023 01 31, 17:38

    Ne visai sutinku, hubai reikalingi skrendantiems į kitus žemynus ir nedidelei daliai skraidytojų, kuriems skrist reikia konkrečiu metu konkrečia kryptim. Tokių yra nedaug, bet jie garsiai rėkia, kad tik jų egzotinis poreikis yra pasiekiamumas.
    Daugelis dažnai skraidančių prisitaiko prie tiesioginių skrydžių.

  38. finasteride 1mg otc - 2023 02 1, 18:54

    how to buy celecoxib celecoxib pharmacy celecoxib pills

  39. trolis - 2023 02 2, 02:14

    statistinis rinkejas skrenda i Antalija ir Hurgada – ten nera painiavos.
    egzotinis – skrenda ten, kur jam norisi ir reikia (tokiu mazai).
    visi kiti skrenda i Bilunda, nes ten skrydis tiesioginis yra, ir Jerevana.

  40. c2h5oh - 2023 02 2, 12:00

    Nelabai suprantu šitos diskusijos dėl tiesioginių/netiesioginių.

    Tiesioginis skrydis yra geriau absoliučiai visada (kitoms sąlygoms esant vienodoms). Avialinijos puikiai žino, kad pirkėjai primoka už tiesioginį skrydį. Tiesioginis skrydis, galų gale, yra trumpesnis (nėra papildomo nusileidimo, laukimo ir pakilimo tarpiniame oro uoste, ir persėdimas retai kada yra ant trumpiausio kelio, tai dar papildomi km prisideda).

    Čia kai kai nėra tiesioginio skrydžio (į ten, kur reikia, ir/arba tada, kada reikia) tenka rinktis tai, kas yra. Nu arba labai jau smarkiai pigiau. O jūs čia bandote kažkokią vertybę iš to išlaužti (tipo „kam nepatinka 3 valandas FRA maltis – tas kaimietis”).

    Keistuolių, kuriems PATINKA kuo ilgiau skristi ir kiurksoti oro uostuose – vienetai, ir turbūt dauguma jų dalyvauja šiame forumiuke :)

  41. trolis - 2023 02 2, 12:24

    mes bandom islauzti vertybe, kad jei mums nereikia i Bilunda ar Jerevana mes ten ir neskrendam, o tam, kad galetume nuskristi i, pvz, Lisabona, Bratislava, LA ar dar kur – norim skrydziu i Frankfurta, Paryziu, Amsterdama, Varsuva, Miunchena ir pan.

    gal tiesiog reiketu pagaliau suvokti, kad ne visu zmoniu kelioniu geografija apsiriboja Wizzair ir Ryanair pasiula? gal kazkam reikia ir paslaugos, kurios Wizzair ir Ryanair neteikia – kad ir tie patys gyvunai ar dar kas?
    niekur nebuvo parasyta, kad jei yra skrydis i Berlyna tiesioginis kazkas is principo skris su 3h laukimu Frankfurte.

    man nelabai eina suvokti to gyvenimo paralelinej visatoj – vieni jau traukiniu i Varsuva vaziuoja ir Ryga, nors jo dar gerus 10 metu nebus; kiti piktinasi kelionemis per hub’us kai „yra tiesioginiai skrydzia” nors tu skrydziu – vienetai ir nuolatos mazeja paskutiniu metu. jau nekalbant apie konkurecija kazkokia.

    kodel skandinavas is OSL, pvz, gali skristi i LAX ar NYC uz 300Eur – nes tam jis, be amzinai nauju tiesioginiu low costu, turi pasirinkima su LH per FRA ar MUC, KLM per AMS, AF per CDG, SAS per ARN ar CPH, LOT per WAW, AY per HEL ir t.t. kodel lietuvis ziuri i Ryanairo 300Eur kaina i BGY – nes nieko nera geriau uz tiesiogini skrydi ir konkurencijos/pasirinkimo nebuvima.

  42. KylerCoangeag - 2023 02 3, 05:03
  43. Kardiobatonas - 2023 02 3, 16:02

    3 valandos FRA – vienas malonumas. Skanus vokiškas alus ir kepsniai, neblogas duty free, už lango – gražuoliai orlaiviai. Romantika!

  44. Anonimas - 2023 02 10, 16:13

    Paziurejus Laisves TV laida, tai CEO turetu buti atleistas ir neprileistas prie nieko susijusio su aviacija. Viskas nesigaudymas ir nesupratimas situacijos.

  45. Augustinas Žemaitis - 2023 02 15, 16:59

    @c2h5oh – taip, tiesioginiai skrydžiai geriau. Bet jų geografinė pasiūla visad bus ribota – ypač iš Vilniaus dydžio oro uosto. Patogūs persėdimai tą geografiją išplečia.

    Neturėjau omeny, kad yra žmonių, kuriems geriau su persėdimu, ar, juoba, kad kas tiesiogiai skraido yra kažkokie prastesni keliautojai – aišku, kad pats, jeigu tik visa kita yra analogiška, visada skrisčiau tiesiogiai, o net kai ir nėra analogiška, kartais galiu kažkiek pakoreguoti planus dėl tiesioginio skrydžio (sumokėti daugiau, skristi kitą dieną ar pan.).

    Turėjau omeny, kad yra žmonių, kuriems persėdimas yra apskritai diskvalifikuojanti aplinkybė renkantis kelionę, jei su persėdimu tai „ten neįmanoma” ar „ai gal kada nors”, net jei ten kokie draugai gyvena kuriuos nori aplankyti ar pan. – ir tai nėra pagrįsta logiškai.

    Čia galima palyginti su visokiais „Tikrai niekada nevažiuosiu į islamo šalis, ten labai pavojinga ir visi apgaudinėja kitatikius” ir pan., nesvarbu, kad visa kita būtų gerai.

    Ir daug žmonių ilgainiui „išauga” iš tokių „fobijų”. Daug žmonių, kurie man kažkada sakė, kad „Aš tai niekada nekeliaučiau anapus Europos ar JAV” (ech, kiek tik keisčiausių argumentų tam negirdėjau) dabar labiausiai džiaugiasi kelionėm ten ir pan.

    Kiti ir neišauga ar ir nenori išaugti, jų pomėgiai kiti ir pan.

    Na, čia sakyčiau tokie „slenksčiai”, kaip ir bet kurioje kitoje gyvenimo srityje ar hobyje. Yra žmonių, kurie į Vilnių bijo patys vairuoti ir yra kas po Kairą laisvai važinėja; yra kas bijo į ilgesnį žygį leistis ir yra kam ir Kilimandžaras atrodo paprastas; yra kas snorkelinti bijo ir yra kas užsiima techniniu nardymu ir t.t. Kai kas nueina į kitą etapą, kai kas ne, kai kam nereikia.

    Tai ką rašiau tiesiog turėjau omeny, kad kelionių planavime irgi yra tokie slenksčiai, etapai, kuriuos daugelis čia rašančių jau yra perėję ir gal daug kam čia atrodo, kad viskas trivialu, kad su persėdimu ar be skiriasi tik sugaištas laikas – bet norėjau pabrėžti ką girdžiu bendraudamas su mažiau keliavusiais, taip nėra visiems ar net daugeliui.

  46. Simonas Bartkus - 2023 02 16, 22:40

    Norwegian persigalvojo ir dingo iš planų atidaryti VNO-CPH 3x weekly.

  47. c2h5oh - 2023 02 17, 13:59

    @Augustinas Žemaitis: tas tiesa, žmonės yra skirtingi, jų poreikiai irgi.

    Paprastai tokie slenksčiai įveikiami ne propaganda ar valstybinėmis subsidijomis, o tiesiog vieną kartą pabandžius „lengvesnėmis” sąlygomis. Kelionė į Maroką su kelionių agentūra gali parodyti, kad ten nieko labai baisaus. Arba kelionė su persėdimu FRA, jeigu keliauji ne vienas, o su giminaičiu/draugu.

    Bet jau mano asmeniniu pastebėjimu, didžiausias toks „slenkstis” LT keliautojams – tai jokios užsienio kalbos (išskyrus rusų) nemokėjimas. Jeigu negali susišnekėti, tai natūraliai bet kokie nauji kintamieji yra labai baisu.

  48. dzin - 2023 02 20, 09:21

    Pradeda Wizz dėti kitos žiemos tvarkaraštį. Vėl bandau laimę, nusipirkau bilietus netinkamomis datomis, tikiuosi, keis grafiką, ir persikelsiu (be mokesčio leidžia keisti -14 dienų arba 30 dienų nuo datos pirminiame biliete).

  49. trolis - 2023 02 20, 12:42

    susisiekimo ministras sako, kad all good – turim 100 krypciu. tai kodel reiketu tiketis kazkokio progreso.

  50. Simonas Bartkus - 2023 02 20, 13:25

    dzin: aš tai ir liepai tokioje loterijoje dalyvaučiau, man atrodo iš lempos pridėta visokių didinimų į BCN 4x weekly, KEF 3x weekly ir panašių. O juos matau net ir į žiemą išplėtė.

  51. Ugnius - 2023 02 20, 14:32

    Tai ir balandžiui galit dalyvauti, antradienio popietėmis Wizz numačiusi 3 išvykimus – TLV, FCO ir EVN – su dviem bazuojamais lėktuvais. Tas pats ir penktadieniais, du lėktuvai tikrai negalės suskraidyti į KEF, EVN ir MXP/TRF vienu metu.

    Liepą šiaip jau trečias lėktuvas grįžta, tai nežinau, gali būti kad ir nenuims tų Simono paminėtų frequency increase

  52. Elvis - 2023 02 20, 16:58

    O gal prie sąrašo būtų galima pridėti idėją, kad oro uostai galėtų kainodarą padaryti tokią, kuri skatintų skristi labiau rytiniais laikais. Ir brangiau kainuotų atskristi naktį. Tas skatintų aviakompanijas rinktis į Vilnių atskristi patogesniu laiku.

  53. dzin - 2023 02 20, 19:04

    Simonai, labai įdomiai paklausiau šio ryto LRT interviu. Ir pirmą kartą supratau, kad lobizmas ne visada yra blogai. Faktas kaip blynas, kad patogūs susisiekimai su hubais galimi tik įrodant naudą visuomenei (daugiau darbo vietų, atlyginimai didesni ir pan.). Nes eiliniam rinkėjui reikia tiesioginių skrydžių į 100 krypčių, pageidautina, į sunny destinations arba VFR.
    Artimųjų rate turiu pažįstamų, šeima pusiau pasidalinusi tarp Lietuvos ir vienos iš Balkanų šalių sostinės. Buvo košmariška, bet dabar su Austrian ir Brussels pagaliau bus jiems lengviau. Ir čia ne apie 3 valandų lindėjimą oro uoste eina kalba – važiuodavo autobusu/traukiniu iki Varšuvos, kad galėtų nuskristi su persėdimu.

  54. Simonas Bartkus - 2023 02 23, 12:14

    Wizz Air atšaukė planuotus skrydžius Vilnius-Atėnai.

    Vietoje nuo liepos 10 d. įkalė naują maršrutą – Vilnius-Malaga, 2 per savaitę.

    Iki pat 2021 m. rudens skrydžių į Malagą iš Lietuvos iš viso nebuvo, o dabar be Ryanair Malagos iš Kauno nuo gegužės dar turėsim ir airBaltic skrydžius Vilnius-Malaga.

  55. Kardiobatonas - 2023 02 23, 13:59

    Malaga – Lietuvos vasaros sostinė. Smagus miestas, tikrai.

  56. Andrius - 2023 02 24, 00:05

    Simonai, o Norwegian oficialiai paskelbta, jog persigalvojo apie VNO-CPH? nes kalendoriuje niekada ir nebuvo

  57. Pranas - 2023 02 24, 01:38

    Wizz nutraukia Jerevaną, paskutinis skrydis kovo 10.

  58. Vytautas - 2023 02 24, 11:23

    Kaip puikiai Ryanair pasiūlos discipliną pradėjo naudot, tai net cypt norisi. Ypač tiem kas, pvz, Alikantėj turi butą ir įprato kartą į mėnesį nulėkt atsipūst keliom dienom. Eilę metų vasarą būdavo 4-5x weekly KUN-ALC ir €120 kaina – normalu, o šiemet paliko tik du, ir pasiuskit. €250 į abi puses gauni – skaityk kad pasisekė su kaina. Ouch!

  59. PS - 2023 02 24, 11:59

    Wizzair nutraukia ir Paryžių – paskutinis skrydis balandžio 7 d.

  60. PS - 2023 02 24, 12:03

    Atsiprašau dėl Paryžiaus – ne į tuos metus pažiūrėjau…

  61. Simonas Bartkus - 2023 02 24, 12:47

    Andriau, Norwegian tikrai buvo VNO-CPH pardavimuose. Nuo rugpjūčio mėnesio buvo pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais; vakarinis skrydis CPH-VNO-CPH. Nebeliko.

  62. Salininkų kaimas - 2023 02 24, 14:15

    Su Alikante praeitais metais patiko, kai į Alikantę atskridau iš kitur ir reikėjo one-way ieškoti bilieto namo, tai iki skrydžio likus 2sav kažkokios akcijos metu radau už 60eur, bet nusprendžiau palaukti, tada už kelių dienų patikrinau ir nusipirkau už 15eur

  63. Ugnius - 2023 02 25, 17:44

    IAG perka Air Europa, senasis žemynas toliau konsoliduojasi

    https://simpleflying.com/iag-buy-80-percent-stake-air-europa/

  64. Džeksonas - 2023 02 25, 18:22

    Man čia toks įspūdis, kad aviakompanijos elgiasi kaip vištos kaime. Jei viena kur lesa, tai visos atvaronir ten pat lesa. Jei kita kur lesa, tai visos metasi į kitą vietą.

  65. Ugnius - 2023 03 3, 17:19

    airBaltic praėjusius metus baigė su 32mln. EUR operating profit

    https://www.airbaltic.com/en/airbaltic-records-eur-32-million-operating-profit-in-2022

  66. .. - 2023 03 3, 17:42

    Tai va kur AirBaltic lektuvai, viena segmenta uz SAS pagausiu: OSD-ARN operated by BT :)

  67. Ugnius - 2023 03 6, 17:42

    BT makes no sense – wet-leasina savo naujutėlius A220 švedams, vokiečiams ir šveicarams (iš viso 14 lėktuvų šiemet), o tuo tarpu operacijoms Baltijos šalyse aptarnauti samdosi ne pirmos jaunystės Aviono A320

  68. Posparnis - 2023 03 6, 22:39

    Būtų no sense – nedarytų

  69. trolis - 2023 03 7, 17:52

    makes sense – gali auksciau pakilti su A320. ar jau varikliu bedos issprestos galutinai?

  70. Bt - 2023 03 7, 18:01

    BT makes a lot of sense su wet lease pajamų prasme, ypač po ru tranzito, ir susijusių krypčių į UA, BY netekimo. Su sena strategija ir tiek lėktuvų neturėtų keleivių tiek, kiek turi dabar.
    O dėl finansų ataskaitos laukiame p.Simono komentaro, jis visuomet paryškina ne operational profit, o bendrus nuostolius :)

  71. Ugnius - 2023 03 7, 19:19

    Pajamų prasme tai gal ir makes sense, bet aš labiau apie brand damage. Teko skaityti nusiskundimų latviškame internete, apie tai kaip Latvijos vyriausybė (=mokesčių mokėtojai) priversti brangiai mokėti už naujutėlius A220, tačiau tiems patiems mokesčių mokėtojams atėjus į oro uostą, juos pasitinka seni rumuniški (na, šiemet bus lietuviški) trantai, kol A220 skraidina šveicarus ir vokiečius.

    Nors šiemet gal kažkiek protingiau sužais, vienas A320 bus bazuotas Vilniuje, o dar vienas Taline, tai šiek tiek patrauks latviams nuo akių

  72. Bt - 2023 03 7, 21:34

    Na taip, keleiviams nesuprantama, sutinku. Matyt labai ambicingai priplanavo vasarą krypčių, arba wet lease labai jau pelningas

  73. dzin - 2023 03 7, 21:56

    Aš irgi piktinčiausi, kad iš valstybės biudžeto sumokėta keli šimtai milijonų eurų paramos, o su įsigytais lėktuvais uždarbiaujama kitur. Griuvo modelis skraidinti per Rygą į RU/UA/BY, kol kas alternatyvų nematyti, bent jau wet-lease gelbsti.

  74. Pranas - 2023 03 7, 22:44

    Wizz prieš keletą dienų pridėjo keletą papildomų skrydžių į Larnaką už 3 savaičių, lygiai tom valandom kai yra skrydis į Tel Avivą. Bet skrydžių į Tel Avivą nenuėmė. Pagal parduodamą tvarkaraštį gaunas reikia vieną pusdienį 3 lėktuvų, kurių nėra.
    Skris ten kur daugiau brangiau parduos? :)
    Primenu, veiksmas jau už vos 3 savaičių, planavimas kaip visada aukštumoj.

  75. Pranas - 2023 03 8, 13:22

    Wizz pasiskaitė čia ir nustojo pardavinėti Tel Avivą antradieniais, kainų ieškiklyje dar yra, o pirkti jau nebeliko.

  76. Posparnis - 2023 03 9, 09:42
  77. trolis - 2023 03 9, 14:44

    idomu, kas si karta. legenda sako, kad pries tai kai buvo – empowerinta pilote nepasirinko „saugaus greicio” ir neisipaise i posuki.

  78. Vytautas - 2023 03 10, 14:50

    Šiandien atkreipiau dėmesį, kad KUN-STN skraidins Lauda su A320, anksčiau nėra akis užkliuvusi. Kaži dažnai Laudos lėktuvus Ryanair į Lietuvą varinėja?

  79. Saulius - 2023 03 12, 14:17

    Gal kas nors zinote, ar LOT prates skrydzius i Londona is Vilniaus?

  80. Ugnius - 2023 03 13, 18:02

    Ryanair krokodilo ašaros dėl didinamų įkainių VNO jau baigėsi – šiandien ir vėl lyg niekur nieko liepos mėnesiui pardavinėja Berlyną 5x weekly (didins palaipsniui; papildomos rotacijos pirmadieniais prasidės jau nuo kovo galo – tai man įdomu, kaip jiems seksis išsiparduoti bilietus per dvi savaites)

  81. .. - 2023 03 13, 23:45

    Na ok, cph-vno-cph si karta buvo super aukstam lygyje, tiek pilotai tiek igula, 10 balu i abi puses kas ne daznai nutinka. Man tik kaip mokslininkui idomu del lektuvu. Liko tik du skrydziai ir lektuvas daro vno-cph-waw-cph-vno-cph-waw-cph-vno. Bet kas man idomiau kad Nordica lektuvas, skrenda uz XFly ir skrenda uz SAS, trigubas outsourse?

  82. Simonas Bartkus - 2023 03 14, 13:17

    ..: xfly ir Nordica tai visiškai ta pati kompanija (nesupaisysi jų kaitaliojimų), tai čia tiesiog Nordica skraido už SAS visą dieną su Vilniuje bazuotomis įgulomis.

    Ugnius: tai Ryanair lygiai taip pat pridėjo papildomai Kaunas-Malaga, kai pamatė kad Wizz Air paleidžia irgi porą savaičių iki pirmo skrydžio. Nieko čia jiems naujo.

  83. .. - 2023 03 14, 15:18

    Panasiai ir maniau, igulos lietuviskos/lenkiskos/dar spice Lina este lygtais :)

  84. sauliui - 2023 03 15, 12:06

    Preatese pusei metu lyg tai LOT i CIty

  85. Saulius - 2023 03 15, 17:54

    Dziugu girdet, aciu uz naujiena

  86. Ugnius - 2023 03 22, 17:38

    Keleivių srautų statistika Lietuvos oro uostuose 2022m.

    https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/AVIA_PAR_LT__custom_5493374/default/bar?lang=en

    Populiariausias maršrutas pernai metais buvo Vilnius-Antalija (341 tūkst. keleivių)
    Antroje vietoje liko Vilnius-Varšuva (214 tūkst. keleivių)
    Ikipandeminiais laikais lyderiavęs Vilnius-Lutonas liko trečias (210 tūkst.)

    Prieš dešimtmetį buvo populiarus naratyvas „visi skraido per Rygą”, tai dabar turėtų išpopuliarėti „visi skraido per Varšuvą” :) ypatingai jei žiūrėti detalią kiekvieno mėnesio statistiką, tai lapkritį ir gruodį VNO-WAW maršrutas buvo visa galva aukščiau už bet kurį kitą

  87. Kardiobatonas - 2023 03 22, 18:27

    Tarp lyderių turėtų atsirasti ir Stambulas. Šį mėnesį skridau per Stambulą – tai segmente VNO-IST-VNO lėktuvas tiesiog braška per siūles nuo keleivių gausos. Net verslo klasėje mačiau vos kelias laisvas vietas.

  88. Augustinas Žemaitis - 2023 03 24, 11:38

    Su Stambulu taip visada būna jau nuo pat pandemijos.

    Realiai Stambulas liko vienintelis logiškas sustojimas pakeliui į Aziją, kai Ukraine International ir Aeroflot neliko, o Finnair kaštai ir laikais išaugo.

    Be Stambulo visa kita yra kelios valandos skraidymo pirmyn-atgal, o tai reiškia ir didesnius kaštus aviakompanijoms, dėl ko jos tikriausiai nelabai suinteresuotos šia rinka (Vidurio Europos>Azijos).

    Mano Flightradar skrydžių statistikoje Turkish Airlines pagal nuskristą per visą gyvenimą atstumą „antras avialinijas” lenkia dvigubai, ir čia turint omeny, kad ilgą laiką, kai aš jau keliavau, Turkish Airlines iš viso neskraidė į Lietuvą…

  89. Kardiobatonas - 2023 03 24, 13:02

    Dėl Turkish įžvelgiu tokį fenomeną. Nors aptarnavimas nepriekaištingas, jungimai patogūs, tačiau bilietai brangūs. Todėl TK populiarumas griauna mitą, kad Lietuvos keliautojai itin jautrūs kainai ir dėl jos pasirengę aukoti patogumą, laiką ir t.t. Tuomet kyla klausimas, kodėl kiti tradiciniai vežėjai (pirmiausia LH) nebando užkariauti mūsų rinkos paslaugų kokybe?

  90. dzin - 2023 03 24, 18:39

    Spėju, kad kainų elastingumas labiau priklauso nuo alternatyvų buvimo, o ne nuo aptarnavimo kokybės. LH kryptimis alternatyvų daug. Į Aziją nuskristi rimtų alternatyvų praktiškai nėra.

  91. zuikis - 2023 03 24, 22:18

    Griztant I VNO-LCY subsidija, kaip tai padejo Lietuvai? Kiek papildomu verslu isikure?;)

  92. AX - 2023 03 25, 14:26

    @zuikis – taigi sakė, kad tai prestižinė jungtis, o ne investicinė. Kažkaip negirdėjau verslininkų dejonių dėl šios jungties uždarymo ir nesuprantu, kodėl pratęsė. Būtų gerai paskaityt detalią analizę.

  93. trolis - 2023 03 26, 22:36

    Tai kad dabar ministerijos kiti kriterijai – traukia verslus is Baltarusijos ir Rusijos “strategiskai” – kam tie Londonai

  94. c2h5oh - 2023 03 27, 13:30

    „Zuikio” klausimas gerai iliustruoja, kodėl čia visų taip svajojamas „teisingas” skrydžių subsidijavimas neveiks ir net negali veikti (bent jau su tokiomis sumomis, kokios tam skiriamos).

    Jokio būdo „objektyviai” atrinkti LCY ir parodyti grąžą iš tokios „investicijos” nėra. O juk skelbiama, kad būtent to skrydžio reikia dėl kažkokių verslo priežasčių, kad investuoti pinigai afygienai atsiperka – bet kai paprašo parodyti, tai lieka tik bendros pobūdžio frazės.

  95. trolis - 2023 03 27, 17:44

    Renginiuose Investuok Lietuvoje reklamuoja LCY skrydi visiems kaip savo reikalavima/pasiekima – tai reiketu ju uzklausti Kuodzio taip megstamos KNA

  96. Ugnius - 2023 03 27, 21:40

    airBaltic nuomuosis dar keturis lėktuvus operacijoms padengti, tame tarpe ir estiškus Xfly – https://www.airbaltic.com/en/airbaltic-to-wet-lease-additional-aircraft-for-early-summer-season-2023

    BT dabar jau tikrai pan-Baltic įmone patapo: lietuviški A320, latviški A220 ir estiški CRJ9

  97. Pranas - 2023 03 30, 22:26

    Airbaltic atšaukė skrydį rytoj, pakeitė skrist į pusdieniu ankščiau per Rygą. Ankščiau skristi negaliu, noriu kompensacijos, nuskrisiu už ją kitą kartą. Žiūriu labai norėdami pasiūlytų variantą, kai kompensacija nepriklauso (parduoda bilietus verslo klasėje už kosminę kainą, klausimas ar jų realiai yra, be to visom ankstesnėm šio vasaros tvarkaraščio dienom tas persėdimas būtų nepavykęs dėl vakarinio į Rygą vėlavimų, ryt ir jau rodo, kad vėluos). Matau puslapyje siūlo patvirtint pakeitimą, pasiimt pinigus arba žiūrėt kitas alternatyvas. Ar jei man parodys variantą kur EU261 nepriklauso, tai jau ir nepriklausys, nes pasiūlė, nesirinkau? Ar teigs, kad galėjau pažiūrėt ir tai yra siūlymas ir irgi nepriklauso? Ar mano kelionių draudimas irgi nagrinės ko ten buvo nebuvo galima iš jų gauti, ar užtenka jų pradinio pakeitimo kuris netinka, nes dar dirbti reikia?

  98. Keliautojas - 2023 03 31, 13:00

    Ar Airbaltic’ui tokia “sikna” su lektuvais? Nuo vasaros sezono pradzios beveik viskas veluoja ir atsaukiama?

  99. Ugnius - 2023 03 31, 21:25

    airBaltic’ui problemos su lėktuvais, nes negauna atsarginių variklių, todėl yra priversti groundinti savo lėktuvus. Nors ne jiems vieniems taip, čia problemos globaliu mastu

    https://simpleflying.com/a220-engine-issues-continue-casting-shadow-over-summer-as-airbaltic-doubles-wet-lease-capacity/

    Bet juk nėra „kaip iš giedro dangaus”, gi pernai metais jau buvo visiškai tos pačios problemos, tai man keista kad BT net ir šiemet prisiplanavo tiek daug skrydžių, puikiai žinodami kokios problemos jų laukia. Pusė lėktuvų parko atiduota skandinavams ir vokiečiams, o tuo metu bazė Rygoje griūva per visus kraštus

  100. Posparnis - 2023 04 1, 09:40

    @Pranas, kompensacijai svarbu, kaip skridai iš tiesų, o ne kokie kiti variantai buvo.

  101. Pranas - 2023 04 1, 10:47

    @Posparnis – tai neskridau, refundinau. Sėdėt po 3-4 papildomas valandas oro uostuose laukiant gal pagaliau kada teiksis skristi nėra smagus savaitgalio planas laisvalaikiui. Čia dabar pažiūrėjau tiek realiai vėlavo siūlyti variantai. Ir grįžtant sekmadienį greičiausiai būtų tas pats buvę pagal tai kas pas juos Rygoj dedasi.

  102. Pranas - 2023 04 1, 10:56

    Ai, prieš tai su Airbaltic skridau kovo pradžioj, tai irgi Rygos oro uoste teko keletą valandų prasitrint, kai cancelino 8 valandos vakarinį į Vilnių ir visus laisvai sukėlė į vidurnakcio skrydį. Bet ten tarkim dėl pūgos, o ne dėl tuščių lėktuvų, nes Vilniuje keletas nukreipimų į KUN buvo.

  103. Saulius - 2023 04 3, 12:56

    jei pratese LOT i City, kodel nera bilietu birzeliui?

  104. PS - 2023 04 4, 16:31

    to Saulius: pratęsė tik iki gegužės pabaigos

  105. .. - 2023 04 4, 18:18

    Uztat WC VNO liks nemokami :)

  106. .. - 2023 04 4, 18:23

    Na dar, pagavau pagaliau ta OSD-ARN skrydi operated by air baltic, tiesa pasakius pirma karta su ju A220. Lektuvas liuks bet jau tie informaciniai ekranai virs galvu, tai mobilus telefonai didesni :))). O ARN-MMX tai kaip visad A320 max 60% loudas, issisketes alu sraiubi. Idomu kiek ilgai varines situos didelius po Svedijos kaimus, jau pradeda outsorsinti i CRJ savaitgaliais..

  107. PS - 2023 04 5, 19:48

    to Saulius: Sutarties su Lenkijos oro linijomis „LOT Polish Airlines“ vykdymas pratęsiamas nuo šių metų gegužės 1 iki rugsėjo 30 dienos.

  108. Saulius - 2023 04 6, 16:36

    PS aciu, tikekimes prates ir dar ilgiau

  109. AX - 2023 04 10, 09:01

    @Saulius – kodel tikites? ar daznai skraidot sia kryptim? ar del kitu priezasciu?

  110. Saulius - 2023 04 10, 22:12

    Gan daznai skraidau ir labai nepatinka skristi su Ryanair i kitus oro uostus. pernai berods dar buvo neblogas variantas air baltic i Gatwick, bet siemet ir jo neliko

  111. Besidomintis - 2023 04 12, 10:10

    Pataisykite jei klystu, bet ar tik nebus (bent kolkas)VNO-AYT rekordas šiandien su 9 skrydžiais (Po 2x Freebird, Sun Express, GetJet/Airhub, 3x Avion Express)?

  112. Giedrius - 2023 04 13, 22:26

    Post -laikais tai taip, matau praeitų metų spalį buvo dienų su 8 AYT skrydžiais.
    Įdomu gal 2019 buvo daugiau?

  113. Giedrius - 2023 04 13, 22:33

    Bet su GZP, praeitų metų spalį buvo 10.

  114. Ugnius - 2023 04 17, 13:53

    BT drakės su variklių gamintojais toliau tęsiasi: CEO viešai kaltina „specific low-level employee” už tai, kad tas laiku neinformavo apie variklių pristatymo delays

    https://simpleflying.com/airbaltic-expects-pratt-whitney-engine-backlog-clear-2025/

  115. Aras - 2023 04 18, 14:45

    Naujoji Estijos aviakompanija „Marabu“ gavo Transporto departamento oro vežėjos sertifikatą ir licenciją vykdyti komercinius skrydžius.

    „Marabu“ pagrindine rinka laiko Vokietiją, tačiau ji, kaip Estijos oro bendrovė, netrukus pradės siūlyti skrydžius iš Talino

    https://www.vz.lt/transportas-logistika/2023/04/18/estija-suteike-sertifikata-oro-vezejai-marabu

  116. Ugnius - 2023 04 19, 18:46

    Įdomus darinys ta Marabu, vokiškas Condor kapitalas ir estiški Nordicos lėktuvai. Skrydžių strategija irgi grynai condorinė, vežti vokiečius atostogautojus į pietų Europą. Skrydžiai TLL-HAM ir TLL-MUC gal kažkiek įdomesni, bet atrodo labiau kaip „techniniai”, nes sunku įžvelgti komercinę sėkmę siūlant skristi savaitgaliais 05:00 iš Talino į Hamburgą (arba 04:30 iš Talino į Miuncheną – nemanau kad Lufthansai ir airBalticui labai skaudės dėl atsiradusio naujo konkurento)

  117. Aras - 2023 04 28, 22:47

    Ryanair sudėjo kalendorius rudeniui, žiemai, kainų dar nėra, gal dar keisis, bet įdomybių yra, pvz Bratislava žiemą 3 k, Malaga ir, ir kt. kai krypčių žiemą daugiau nei vasarą :)

  118. Ugnius - 2023 04 28, 23:27

    Ne tik krypčių, bet ir skrydžių dažnių, pvz. VNO-BCN 3x weekly, VNO-MLA 3x weekly, VNO-FCO toliau tęsis 4x weekly

    Iš Vilniaus matosi užloadintos visos kryptys kurios buvo ir pernai žiemą, išskyrus VNO-DUB. Būtų liūdna, jei nebeliktų tiesioginių skrydžių į Dubliną

  119. Aras - 2023 05 3, 09:04
  120. AX - 2023 05 4, 22:35

    Gaussas pažadėjo Gegužės 11 d. padaryt skambų pranešimą.. man atrodo nebus jis toks skambus kaip norėtųsi nors TFS ar DXB būtų logiškos kryptys žiemai ypač kai BT tampa tokia atostogų avialinija po biški. Gal sujungs Vilnių su Tampere jugiamiesiems, kurių nėra iš RIX, bandys Dubliną iš RYR periminėt. Bet kokiu atveju bus įdomu paskaityt..

  121. Martynas - 2023 05 8, 14:16

    Sveiki, gal kas esate susidure su Swedbank kreditines korteles kelioniu draudimo niuansais.
    Esme – buvau kelioneje, jos metu mire artimas zmogus, pagal draudima – draudiminis ivykis. Kelione ilga, 3 savaites, ivykis ivyko viduryje.
    Parskridau, sutvarkiau reikalus, grizau testi keliones (liko daugiau nei savaite, galejau atsaukineti, bet suma butu zenkliai didesne, ni grizimo bilietas).
    Dabar draudimas man sutinka kompensuoti tiktai skrydi atgal i Lietuva, o grizimo i kelione – ne, nes ju poziuriu kelione pasibaige. Ar cia draudimas issidirbineja, ar taip is tiesu yra pasibaigus kelione?

  122. Pranas - 2023 05 8, 15:31

    @Martynas – užpildai vartotojo kreipimosi formą Lietuvos bankui, kaip draudimą prižiūrinčiai įstaigai ir ramiai lauki išsamaus atsakymo kas priklauso ar nepriklauso.

  123. Šarūnas - 2023 05 8, 22:14

    Nežinau, kiek dar čia gyvų. Šiandien Proto Industrijos interviu su Žiemeliu, buvo paminėta, kad flyDubai planuoja į VNO paleist. Nieko konkretaus, ASG sakė kalbėjo su flyDubai.

  124. Pranas - 2023 05 9, 16:26

    Wizz sugalvojo NATO susitikimo metu skrydžius iš Vilniaus perkelti į Rygą :)

  125. Vytas - 2023 05 10, 11:35

    Gal žinot kas nutiko BT343 09MAY? Jau beveik nutūpė ir vėl pakilo, apsuko ratą ir nusileido.

  126. Salininkų kaimas - 2023 05 11, 11:21
  127. Ugnius - 2023 05 11, 12:39

    Ne tik į Dubajų – BT saite prie direct flights taip pat dega ir Tenerifė ir Turinas. TFS tvarkaraščio dar nematau, TRN panašu skrydžiai nuo sausio mėnesio vieną kartą per savaitę šeštadieniais po pietų

  128. Pranas - 2023 05 11, 12:53

    BT VNO-TFS antradieniais penktadieniais nuo žiemos sezono pradžios.

  129. Simonas Bartkus - 2023 05 11, 13:16

    BT apdovanojo kaip reikalas – du geisti long-haul’ai ir dar tiesiai į biurokratų gyvenimo ritmą šaunantis VNO-BRU.

  130. Ugnius - 2023 05 11, 13:17

    Taip pat panašu, kad Malaga tampa all-year round

  131. Giedrius - 2023 05 12, 07:34

    Codeshare su emirates jei bus, tada labai gerai, jei ne – įdomu kainos. Įtariu bus nepigu, ir self connectinti turbūt neapsimokės

  132. Giedrius - 2023 05 12, 07:38

    Neskrendant per Ukrainą į DXB bus beveik 5000km, bus turbūt ilgiausias A220 skrydis pagal nuskrendamą atstumą

  133. AX - 2023 05 12, 08:25

    „tiesiai į biurokratų gyvenimo ritmą šaunantis VNO-BRU.” – gal gali plačiau paaiškinti, kodėl jiems OK BRU būti 10 ryto, trečiadieniais jiems net 2 skrydžiai suplanuoti, o penktadienį-šeštadienį – nei vieno.. koks tas jų ritmas?

  134. Ugnius - 2023 05 12, 12:08

    Tai matyt biurokratų gyvenimo ritmas yra toks, kad darbo savaitė baigiasi ketvirtadieniais, dėl to penktadieniais (tuo labiau šeštadieniais) skrydžių į Briuselį nebereikia :) aišku tie dvigubi skrydžiai trečiadieniais keistai atrodo, bet matyt BT svarbiau kad abudu VNO bazės lėktuvai būtų pilnai utilizuoti, dėl to toks tvarkaraštis

    Žiemos skrydžiai į Taliną irgi bus pagal panašų gyvenimo ritmą – po du skrydžius nuo antradienio iki ketvirtadienio, tuomet nei vieno skrydžio nuo penktadienio iki sekmadienio ir vienas skrydis pirmadieniais

  135. Simonas Bartkus - 2023 05 12, 12:15

    Taip, esu VNO-BRU-VNO skraidęs tiek su Air LItuanica, tiek išnagrinėjęs iki kaulų smegenų, tai galiu apibendrinti paklausos pikus.

    1. UBER PIKAS: ketvirtadienio vakare BRU-VNO, ypatingai aukšti yield’ai, jokio jautrumo kainai, daug žmonių.

    2. Didelis pikas: trečiadienio vakare BRU-VNO. Mažiau lietuvių grįžtančių, bet dar šiek tiek yra belgų, atskrendančių ketv-penktad darbui.

    3. Didelis pikas: pirmadienio ryto VNO-BRU. Jis nėra toks didelis kaip trečiadienio ir ketvirtadienio vakaro BRU-VNO, spėju, dėl to, kad yra kas nori skristi sekmadienį dėl dienpinigių.

    4. Antradienio ir trečiadienio ryto VNO-BRU. Kažkaip yra susiklostę, jog nemažai dviejų dienų posėdžių Briuselyje vyksta trečiadienį-ketvirtadienį. Tai jam skrendama trečiadienį ryte ir ketvirtadienį vakare grįžtama.

    5. Penktadienio vakaro BRU-VNO. Dėl tų, kurie darbo savaitę baigia penktadienį.

    Tai realiai aš sakyčiau iš šešių laikų, kuriais VNO-BRU-VNO yra reikalingas, BT su šiuo tvarkaraščiu visiškai uždengia pikinius keturis. Jeigu dar papildytų penktu penktadieniais vakarais, sakyčiau dengtų praktiškai viską. Yra laikų, kada VNO-BRU-VNO brangiai mokantiems nereikia: pvz. šeštadieniais, penktadienio rytais ar pirmadienio vakarais (antradienio vakarais irgi nelabai).

    Aišku yra problema, jog pirmadienio vidurdienį BRU-VNO mažai naudingas ar ketvirtadienio vakaro VNO-BRU mažai naudingas, tai čia turės pardavinėti labai pigiai ir vežti tuos, kuriems svarbi kaina ir tvarkaraštis nesvarbus.

  136. HELP - 2023 05 12, 16:03

    SIMONAI, rašiau Jums ir el. paštu ir per soc. paskyras.

    Gal galite ištrinti komentarą su mūsų tinklalapio nuoroda, kurios autorius „KMI indeksas”, komentaras rašytas šiame straipsnyje:

    http://simonas.bartkus.lt/blog/2020/08/11/atsigavimas-baigesi-cia-ir-sustosim/

    DĖKUI

  137. Čiurliojis - 2023 05 13, 19:59

    Nuostabios žinios, bet nežinau ar aš čia vienas turiu tokį vidinį jausmą, kad 7 valandos a220 bus lengvai tariant – nepatogu.

    Būtų tikrai įdomu, jei nuo žiemos be BT ir SkyUp startuotų ir FlyDubai.

    Ir vėl grįžtant prie sedėjimo 7 valandas, iš visų varinatų dėl serviso, entertainment programos į pirmą vietą dėčiau Flydubai, nors ri,ika atsidurti B ir E vietose didesnė, nei skrendant su BT.

  138. trolis - 2023 05 14, 15:15

    Negalintys be tiesioginio skrydzio, imho, ir ATR’e ar F50 sekmingai tas 7 valandas sedetu

  139. Pranas - 2023 05 14, 20:12

    A220 problema pas BT – tik vienas tualetas ekonominei klasei. Kai kažkada skridau Ryga-Malaga, antroje skrydžio pusėje eilė buvo iki lėktuvo vidurio.

  140. Augustinas Žemaitis - 2023 05 15, 18:55

    Manau „koks lėktuvas” išties mažareikšmis dalykas. Pagal logiką atrodytų, kad blogiausia yra skraidyti privačiais lėktuvais (ne business jet), nes jie patys mažiausi ir išvis be tualetų. Na, bet yra daug pliusų.

    Tai ir čia bus, kad ir ne toks didelis, bet pliusas – tiesioginis skrydis, mažiau sugaišta laiko persėdimams ir t.t. Aišku, daug lems kaina, iš Rygos ji kažkiek konkuruoja su Turkish, bet Turkish įeina lagaminai, maistas. Na ir taip, prisidės ta žmonių kategorija, kuri netiesioginių išvis nesvarsto.

    Interline’as ir bendra kainodara su Emirates būtų, aišku, labai gerai, nes dabar rytų ir pietų kryptim praktiškai Turkish Airlines monopolis – tai gera aviakompanija, bet konkurencija visada į naudą.

  141. trolis - 2023 05 16, 14:48

    Kas ten lauke labai Rail Balticos ir pasakojo, kad skrydziu maziau reikes – jau atejo – galit vaziuoti. nuo 2028. gal.

  142. Kardiobatonas - 2023 05 16, 14:59

    Normaliai veikianti Rail Baltica būtų gėris, tačiau bijau, kad aš jau tų laikų nesulauksiu.

  143. AX - 2023 05 16, 23:27

    Aš jaučiu, kad sulauskiu railbalticos bet už savo pensiją jau turbūt negalėsiu kažkur skraidyt.. o ir būsiu prisiskraides

  144. trolis - 2023 05 17, 09:34

    Tai sita istorija to ir turetu pamokyti – imk, ka Ryanair, Wizz ar dar kas duoda siandien, o ne tikek valdininkijos luomo vizionieriais

  145. Aras - 2023 05 17, 10:17
  146. Pranas - 2023 05 17, 10:48

    Pasako jos Wizz vasaros tvarkaraštis jau stabilus, pirkit :)
    Kaip tik vakar tiesiog atšaukė liepos 5 d. VNO-TRF, kitų pakeitimų tam maršrute nebuvo, kitom dienom skrydžiai liko. Stabilu (viskas kaip visada pas juos) :)

  147. Giedrius - 2023 05 17, 13:44

    Rix-dbx skrenda iki ~6:30 tai vno bus ~6. Žiūrint jungimus iš Rygos tai deja nieko konkurencingo labai nesimato. Na, aišku, į kokią labiau egzotinę vietą gal bus galima tik su 1 persėdimu nuskristi.

  148. Aras - 2023 05 17, 18:30

    Ryanair is set to ramp up its operations in the Mediterranean to include Egypt, according to boss Michael O’Leary.

    “I think what we will be doing is looking at expanding our operations outside of Europe,” the chief executive told journalists on Tuesday (9 May). “We’re growing strongly in neighbouring countries to Europe, [such as] Morocco, Israel, Jordan and we’re looking at Egypt.”

  149. Posparnis - 2023 05 24, 23:06

    Siekiant apeiti sankcijas, Turkijoje įsteigta skrydžių bendrovė „Southwind”, kurios ir pavadinimas, ir logotipas kažkodėl labai primena rusų „Nordwind”.

    Šiandien skrido Kaliningradas-Antalija. Apsuko vieną ratą prie Lietuvos sienos, bet vis vien buvo įleisti:
    https://www.facebook.com/groups/382593569495644/permalink/912439469844382/

  150. .. - 2023 05 25, 15:22

    O kodel ne tiesiai i Lenkija vare?

  151. Ugnius - 2023 05 26, 15:03

    Skrydžiai į LCY išliks ir po rugsėjo, „pagal naują rizikos pasidalijimo partnerystės modelį” – https://www.15min.lt/m/id/verslas/transportas/skrydziai-i-londono-siti-bus-tesiami-lietuvos-oro-uostai-skelbia-konkursa-skrydziai-nuo-rudens-667-2059728?campaign_name=15min&fbclid=IwAR1GJo3f7NjlmsnwKK7EW3oopFJj-SoooKYFJr57GG9xIr6A2AmL_KaiVt8&utm_medium=social&utm_source=Facebook#Echobox=1685101003

    Nerašo, kokios trukmės bus sutartis, bet duoda suprasti, kad ilgalaikė

    Šalia to paties, SAS šiandien paskelbė kad nuo lapkričio skraidys CPH-VNO 3x daily. FR kol kas nepardavinėja rudens sezonui bilietų CPH-KUN, tai įdomu kas čia dėsis su Kopenhagos maršrutu

  152. Ugnius - 2023 05 26, 15:07

    Brussels ir Swiss irgi jau atsinaujino žiemos sezono tvarkaraštį. Swiss skraidys 3x weekly į ZRH (tai daugiau negu praėjusią žiemą, kada buvo tik 2x weekly), tuo tarpu Brussels kažkiek netikėtai sudėjo į pardavimus 4x weekly VNO-BRU, nors pernai žiemą neskraidė išvis. Matyt BT planai privertė apsigalvoti :)

  153. .. - 2023 05 26, 17:25

    Ugniau, dekui del SAS info, grizta i normalu 3x ka turejo. Bet matyt vel tik visokiu XFly CRJ…kazkada dar pakeisdavo i A kazkuri tai, bet matyt nebebus taip

  154. Čiurlionis - 2023 05 29, 18:21

    Kai FR kitaia metais uždarys KUN-BTS, kuo pakeis šį maršrutą, Praha, Krokuva, Vroclavu?

  155. Pranas - 2023 05 29, 20:22

    @Čiurlionis – kad BTS man rodos nebus kodėl uždaryt, atrodo jam sekas palyginus neblogai. Tikrai FR turi blogesnių maršrutų iš Kauno. Ypač jei ir anoje pusėje maži mokesčiai.

  156. Ugnius - 2023 05 29, 20:46

    @Čiurlionis – Lvivu. Tik dar neaišku, ar kitais metais, ar dar vėlesniais

  157. Edis - 2023 05 31, 11:16

    Idomus straipsnis apie skrydzio Vilnius – London City perspektivas:
    https://simpleflying.com/vilnius-airport-london-city-risk-sharing/?newsletter_popup=1

  158. Čiurlionis - 2023 05 31, 23:33

    Ko trūksta Lietuvoje, tai neturime jungimų su absoliučiai niekuo iš AIG grupės ir realiausia būtų BA. Bet BA reikia ne į LCY, o į LHR, kur sėdi visas tinklas.

  159. Kardiobatonas - 2023 06 1, 09:13

    @Čiurlionis. BA jau turbūt du ar tris kartus bandė skraidyti į VNO ir labai greitai atsitraukė. Tiesiog yra krypčių, kurias labiau apsimoka išlaikyti skraidant iš prabangaus LHR. Nemanau, kad ryžtųsi dar kartą. Bent jau iki 2025 m., kai VNO atidarys naują terminalą.

  160. trolis - 2023 06 1, 10:18

    kuo BA susije su nauju terminalu? atskris nauju laiptu kooridoriu apziureti?
    Lietuvos oro uostai samdo fabulas lego pastatyti, bet pamirsta viena paprasta dalyka – net atidarius nauja terminala visose naujienose ir straipsniuose vel toliau bus rodomas senos sovietines darzines fasadas, kai tik kalba eis apie oro uosta.

    Su IAG, imho, sudetinga situacija, nebent tikrai BA kazka padarytu ar Vueling red eye i BCN vel. i kitu IAG avialiniju profile’us Lietuvos auditorija labai sunkiai isipaiso.

  161. c2h5oh - 2023 06 1, 10:27

    @Kardiobatonas

    „VNO naujas terminalas” nukonkuruos LHR? :) Gal galima plačiau, kas ten tokio pasikeis 2025 m?

  162. Kardiobatonas - 2023 06 1, 11:58

    BA tikrai rūpi keleivių patogumas ir pačios kompanijos įvaizdis, o aš vis dar naiviai tikiu, kad 2025 m. bent dalis VNO bus panašus į normalų Europos oro uostą. Atleiskite už optimizmą.

  163. trolis - 2023 06 1, 16:46

    BA, pagal visus komentarus ir review, keleiviu patogumas rupi panasiai kaip ir FR. Nors kiek paciam teko skristi – neissiskyre is LH ir kitu burio.
    Anyway, mazu maziausiai, imho, kuo siejami skryziai i/is VNO – naujo terminalo statybos. Visi ziures i skaicius excelyje

  164. Ugnius - 2023 06 1, 22:36

    Wizz perdėliojo savo žiemos tvarkaraštį

    Tradiciškai uždaro Nicą ir Oslą, bet kitomis kryptimis planuoja daug frequency increases

    Milanas – daily (!)
    Kutaisis, Dortmundas, Eindhovenas 4x weekly; Barcelona irgi, bet šitas jau ir dabar taip yra
    Roma, Malaga, Larnaka ir Beauvais didėja 3x weekly; Tel Aviv taip pat kaip ir vasarą
    Grenoblis restartuoja ne sausį, kaip kad įprasta slidinėjimo maršrutams, bet spalio pabaigoj ir bus 2x weekly
    Na, Reikjavikas vienintelis maršrutas, kuris bus sumažintas nuo 3 iki 2 rotacijų per savaitę

  165. dzin - 2023 06 2, 08:56

    Atsikelsiu pigius Wizz bilietus į Kalėdas/Naujus. Trumpėjantys terminai ty -14 d arba 30 d ne itin džiugina, vos įtilpsiu šį kartą – You can rebook to another flight operated by us on the same or – if necessary – a comparable route, that is maximum 14 days before or maximum 30 days after the scheduled date of departure of the original flight, subject to availability of seats.

  166. Simonas Bartkus - 2023 06 2, 09:01

    Šiaip įdomu – Wizz Air vadovai savo komentaruose akcininkams išsakė, kad planas yra uždarinėti bazes, kurios nepajėgios turėti bent 3 lėktuvų, o bazėse konsoliduoti skrydžius ir daugiausiai augti frequency pagalba.

    VNO atrodo kaip šitos strategijos išraiška, bet kažin ar tokio dydžio capacity tam tikrais maršrutais rinka gali suvalgyti.

  167. dzin - 2023 06 2, 14:21

    Wizz Air papildytiems dažniams surašė kainą 389,99 EUR.

  168. trolis - 2023 06 2, 16:01

    normali kaina zinant, kaip LTU zmonems svarbus tiesioginiai skrydziai

  169. Posparnis - 2023 06 3, 19:15

    Nustatydama 30 d. terminą naujai pasirinktai skrydžio datai Wizzair pažeidžia ES reglamentą, kuris atšaukimo atveju numato keleiviui teisę skristi bet kurią pasirinktą vėlesnę dieną, jei yra vietų.

    Matyt, reikės teismo.

  170. Čiurlionis - 2023 06 5, 13:28

    Kažkaip neatkreipdavau dėmesio, bet vakar nusileidus RIX į akis krito daug techniniame aptarnavime stovinčių A220, gal 6 ar 7 ir kas keisčiausia praktiškai visi su mažiausiai vienu išmontuotu varikliu.

    Kitas dalykas, į ką atkreipiau dėmesį, jog RIX vidus išpuoštas AEGEAN plakatais apie tiesioginius skrydžius į ATH. Džiugu, kad jiems pavyko ateiti į Baltijos šalis, gal kažkada atvers ir Vilniaus duris.

  171. trolis - 2023 06 5, 15:29

    A220 varikliu problemos tesiasi nuo day1 – pvz 2019 pabaigos statistika:
    airBaltic operates a fleet of 20 Airbus A220-300 aircraft. In the first two years of the aircraft’s operation, the airline replaced 50 engines. Having just 13 aircraft in that period means that almost every engine was replaced twice on average.

    Po to kazka turejo lyg redesigninti, kad tiek nefailintu ir kad nereiketu max DASH aukstyje skristi.

    Dabartine beda dar yra ta, kad del „component shortage” P&W tiekimas yra sutrikes – BT tikisi, kad shortage pasibaigs tik 2025’aisiais.

    Kazkur teko skaityti, kad ir kiti tos seimos P&W varikliai turi kazkokiu panasiu bedu – buvo pranesimu apie A320 neo groundinimus kazkur.

  172. Ugnius - 2023 06 5, 16:47

    Wizzair irgi jau įspėja, kad šią vasarą gali tekti cancellinti kažkokią dalį skrydžių dėl P&W variklių problemų

    https://dailynewshungary.com/a-lot-of-summer-wizz-air-flights-can-be-cancelled-due-to-engine-error/

  173. Saulius - 2023 06 7, 11:11

    O kas gali paaiskint, kodel skrendant Swiss is Zuricho siandien air baltic lektuvas aptarnauja? A220-300. I prieki buvo swiss ir kitas lektuvas

  174. trolis - 2023 06 7, 11:28

    Swiss wet-leasino (naudoja) AirBaltico lektuvus. Pernai buvo ar ne 6, kiek siemet – nzn.

  175. Saulius - 2023 06 7, 11:33

    O tai kaip cia gaunasi, ar as kazko nesuprantu, kad Airbaltic savo A220 groundine ir jiems truksta lektuvu, bet leasino savo swiss tuos pacius?

  176. trolis - 2023 06 7, 11:50

    taip ir gaunasi, bet, panasu, kad AirBaltic isipareigojimai kitiems yra sunkiau nutraukiami/pelningesni, nei skyliu kamsymas pas save kitu kompaniju lektuvais – kaip Avion Express ir pan.

  177. AX - 2023 06 14, 11:09

    Lietuvių svajonės ateinančią žiemą išsipilys su kaupu- net 2 tiesioginiai į kanarus (las palmas ir tenerifė) dubajus. Ačiū airbaltic.

  178. Augustinas Žemaitis - 2023 06 20, 16:16

    Anksčiau, kai buvo gyvesnis blogas, vis pasitaikydavo klausimų, kokiais unikaliausiais skrydžiais kas yra skridęs. Pagaliau sukėliau 10 įdomiausių gyvenimo skrydžių į vieną video -viliuosi, bus įdomu :) : https://www.youtube.com/watch?v=mW8lUdQingY

  179. Posparnis - 2023 06 22, 12:25

    Ačiū, Augustinai, puikus reportažas!

  180. Pranas - 2023 06 27, 12:59

    kaunas-Bergamo irgi nėra visai naujas maršrutas, bent jau 2010 buvo, paskui 2011 perkėlė į Vilnių.

  181. Čiurlionis - 2023 07 2, 06:54

    @Simonas, gal yra oficiali info, kokios BT kryptis yra populiariausios iš VNO ir gal yra kokių įžvalgų, kokias naujas tiesiogines kryptis BT galėtų paleisti iš VNO?

  182. Simonas Bartkus - 2023 07 3, 09:26

    Man atrodo, kad dabar reikia didelio susitelkimo, jog BT pavyktų visą šitą pasiūlos šuolį užpildyti šiais metais, ypač kalbu apie tris long-haul kryptis į DXB, TFS ir LPA, o taip pat extra skrydžius žiemą į CDG, MUC, BRU.

  183. Šarūnas - 2023 07 3, 11:00

    Gal kas girdėt dėl LCY konkurso? Deadline’as buvo Birželio devintą, bet iki šiol tylu, ramu.

  184. srs - 2023 07 10, 10:30

    Ar žinoma, kada atskris dauguma lėtuvų į summit? Žinau, kad AF1 atvyks šiandien vakare, bet nežinau, kada geriausia pamatyti kitų lyderių lėktuvus.

  185. Ugnius - 2023 07 15, 12:22

    Atsimenat recurring joke apie skrydžius iš Kauno į Japoniją ? Tai va, lenkai nuo lapkričio atidaro labai panašios dvasios maršrutą WRO-ICN

    https://aviationweek.com/air-transport/airports-networks/lot-polish-airlines-plans-third-seoul-route

  186. Simonas Bartkus - 2023 07 15, 14:48

    Ugnius: lenkai su Pietų Korėja kartu vystys daugybę karinės pramonės, pirks karinės ginkluotės, kurią korėjiečiai dalinai įsipareigojo gaminti Lenkijoje. Taip pat vieną iš dviejų atominių elektrinių Lenkijoje planuoja statyti Pietų Korėja. LG taip pat yra pastatę didžiausią baterijų fabriką Vroclave, tad šitas reisas grynai toks „darbinis” ir ilgalaikio įdirbio išdava. LOT net penkis kartus per savaitę (santykinai labai daug, ypač kai negalima skristi virš Rusijos) skraido WAW-ICN.

  187. trolis - 2023 07 27, 12:00

    Pratt & Whitney on Tuesday hit fresh turbulence over a problem-plagued engine model, prompting a 10% drop in shares of parent RTX (RTX.N) as it said more than 1,000 engines must removed from Airbus planes and checked for microscopic cracks.

    RTX Corp said a „rare condition” in powdered metal meant 1,200 of more than 3,000 engines, built for the twin-engined Airbus A320neo between 2015 and 2021, have to be taken off and inspected for micro cracks that would point to fatigue.

    Kazkur dar placiau minejo, kad lektuvas tupes ant zemes iki 3 men ir kad kaip mitigation action kurs papildomus serviso centrus

  188. Čiurlionis - 2023 07 29, 09:53

    Džiugi naujiena avgeekams – Anextour žiemą vykdys skrydžius su B757, skraidys ukrainiečių Skyline Express.

    Islandams atsisakant savo b757 tai tampa tikra retenybė Europos danguje.

  189. AX - 2023 08 8, 10:47
  190. ESLT - 2023 08 8, 21:10

    Sveikinimai Simonui, tikrai geriausia kas galėjo nutikti LT Oro uostams!!!
    Sėkmės ir drąsių idėjų įsigyvendinimo!

  191. Vytautas - 2023 08 23, 17:20

    Ryanair ilgokai suko galvą, ir vis dėlto sukėlė žiemai KUN-CPH. Jokių W rotacijų, tiesiog 5x weekly rytiniai skrydžiai.

  192. dzin - 2023 08 23, 23:51

    Estijoje ir net Suomijoje visuomeninio transporto sistemos problemos. Kaimynai svarsto, kad Kaunui ir Vilniui pasisekė labiau: https://news.err.ee/1609072709/indrek-kiisler-estonia-on-the-road-to-becoming-a-dead-end-station

  193. Ugnius - 2023 08 24, 12:51

    Na, Kaunas ir Vilnius minimi ne dėl oro susisiekimo :)

    Beje, nors ir niekur nemačiau oficialių naujienų, panašu kad pratęsta sutartis su LOT dėl skrydžių į LCY. Tik tiek, kad mažėja šiek tiek skrydžių dažnis, nebeliks trečiadieninių reisų nuo spalio

  194. .. - 2023 08 26, 00:22

    keistai cph-vno skraidziau dabar, del aplinkybiu greit reikejo bilieto, su SAS su taskais be problemu ir del atsaukimo vieno leg be problemu. Siandien grizau su BT i CPH, tai ne tik tevuka praradau siam gyvenime bet ir bagaza….nesugebejo VNO ideti i lektuva, priority check-in…kaip taip imanoma tokiame mazame uoste, jus zinot?

  195. AX - 2023 08 26, 11:12

    del tevuko uzuojauta, o bagazas jauciu atvaziavo veliau? man buvo, kad kale kazkur bagazo uztrauktuku ir jis skilo, uz 2 dienu aveze bagaza su daiktais juodam siuksliu maise (veiksmas VNO-RIX-ZRH).

  196. .. - 2023 08 26, 11:20

    aciu uz gerus zodzius. bagazo sistemoje dar nemato, negera nuojauta kad data neteisinga ideta (24 kai pirkau bilieta, nors skrista 25), nors barkodas teisingas tai bet kas nuskanaves atpazintu. durnius isidejau lietuviskos desros ir surio ten…

  197. Aras - 2023 08 28, 19:45

    Airbaltic skelbs šią savaitę naujas kryptis iš Baltijos šalių 2024 vasarai. Kokie spėjimai?

  198. Ugnius - 2023 08 28, 21:24

    Iš Rygos ko gero bus Liublijana, nes kiek teko skaityti, BT buvo vienintelis vežėjas pateikęs paraišką paramai iš Slovėnijos vyriausybės gauti.

    Iš Vilniaus tai klausimas, ar bus kas nors įdomaus, gal vėl kokia low-frequency sun-oriented kryptis. Rodas gal koks nors ? (matau kad skraido į RHO tiek iš RIX, tiek iš TLL, tiek iš TMP)

    O galbūt sulauksim RIX-KUN :)

  199. Aras - 2023 08 29, 12:42

    Jei klaidos nėra, galima matyti Krokuvos kryptį jų www.

  200. Šarūnas - 2023 08 29, 12:55

    Tam video matosi MLA ir CPH, bet čia, matyt, TLL kryptys. LJU ir GVA taip pat jau yra BT tinklapy.

  201. Ugnius - 2023 08 29, 12:59

    @Šarūnas – BLL ten, į CPH jie jau seniai iš Talino skraido.
    O iš Rygos skraidys į LJU, SKP, KIV, PRN, SOF ir TIA.

    Nauja BT strategija plėstis Balkanų kryptimis ?

  202. Vytautas - 2023 08 29, 16:05

    Internetai jau ūžia.
    VNO-KRK ir PLQ-AMS
    Po 2x weekly su BT nuo 2024 gegužės

  203. Besidomintis - 2023 08 29, 17:58

    airBaltic teigia paskelbę savo 2024 vasaros tvarkraštį ir palieka bazuoti 2x A220 (naiviai tikėjausi 3 S24 sezonui) VNO. Tvarkaraščių detaliai neanalizavau, bet kolkas iš pardavimo išimta:
    Berlynas; Briuselis; Dubajus (nepamenu, ar buvo skelbtas tik kaip Winter only); Hamburgas; Nica.

  204. .. - 2023 08 29, 18:46

    I KRK kazkas jau bande, ilgai netruko. As pats nelabai isivaizduoju kaip tai gali buti „sustainable”

  205. Aras - 2023 08 29, 20:04

    Tiek Nicą, tiek Berlyną siūlo ’24

  206. F - 2023 08 30, 17:26

    FR nuo lapkričio nebeparduoda CRL-KUN. Kalėdiniams skrydžiams atėjo atšaukimai. Siųlo keisti, bet kad nuo žiemos ir CGN-KUN, bei HHN-VNO nelieka. Liudesys su jais šiuos kraštus pasiekti. Vienintelę alternatyvą randu CRL-RIX.

  207. Ugnius - 2023 08 31, 23:26

    Ne vien tik KUN-CRL, bet FR iš pardavimų išėmė ir VNO-DUB, KUN-MAD, KUN-GOT ir VNO-BLL

  208. Pranas - 2023 09 3, 20:18

    Užtat Ryanair pridėjo papildomų dažnių spalo mėn., pvz iš Kauno į Varšuvą bus 4x (su „fainu” išvykimu 0:15 iš Kauno šeštadienio į sekmadienio naktį), Vilnius-Viena iš vis 7x su dviems skrydžiais per dieną sekmadieniais, dar lyg kituose maršrutuose šiek tiek.

  209. Vytautas - 2023 09 5, 10:20

    Atėnų taip pat neparduoda. Tiesa sakant – nepamenu ar tai buvo sezoninis, ar year-round maršrutas.

  210. kloerph - 2023 09 9, 20:30

    Dėl manęs Ryanair’o Lietuvoj galėtų išvis nebūt. Taip niekuomet ir nepasiryžau juo skrist. Užtat labai norėtųsi, kad koks nors kietas dėdė EasyJet’ą priviliotų Vilniun. Tuo tai esu skridęs, ir visai džiugino.

  211. PS - 2023 09 11, 14:19

    Šiandien Ryanair skrydis Viena-Riga, pagal flightradar24.com duomenis, atrodė lyg girto piloto valdomas – net įsimetė į Kaliningrado sritį. Arba čia kokia flightradar klaida

  212. Kardiobatonas - 2023 09 12, 09:12

    @PS. Labai tikėtina, kad klaida, stebėjau tokių atvejų.

  213. .. - 2023 09 12, 13:05

    Zinau niekam neidomu, bet pasipasakosiu :) VNO-RIX-CPH cemodanas pradinges buvo. Beveik palaidojes buvau, bet atrado CDG, po savaites atgavau su penkiolika lipduku :) zinojo cemodanas kur atostogu varyt :)

    Bendras check-in pas BT, OK, CPH taip pat, gal tik man taip vienas is tukstanciu nutiko :)

  214. .. - 2023 09 12, 13:15

    Nezinau kaip jus visi, bet man… tie ir BT nauji A220, kazkas ne taip, kaip ir nauja bet girgzda traska plastmases. Pasiilgau MD80, arba buvau jaunesnis ir kitaip atrode :)

  215. trolis - 2023 09 12, 13:37

    visus, neigiancius technini progresa ir pasiilgusius MD80, reiketu sulaipinti per gala ir susodinti i tas eiles prie varikliu be noise canceling ausiniu bei gerai paskraidinti

  216. .. - 2023 09 12, 14:44

    hahaha ;))) man ten vieta! bet jei rimtai noise turi daugiau A220, A320 neo, nei priekyje su galiniais varikliais, plius garso izoliacija pasikeite i blogaja puse, ne kalba apie crj900 nes mazas, bet kai toks didelis….atsiprasau

  217. .. - 2023 09 12, 14:45

    renkames Dacia ir KIA, as ne :)))

  218. AX - 2023 09 13, 21:12

    man kaip tik A220 yra geriausi lėktuvai, man juose kažkaip erdvu, faini – dideli langai.. antras eilėje turbūt b737-max gan tylus, bet kažkaip dar neramu jais skraidyt, nors žinau, kad tūkstančiai skrydžių be problemų vyksta, bet vat ta jų istorija nepalieka smegenų ramybėj.. o eilės gale swiss b777.. jau economy class tai kaip gyvūlius sugrūdę į 3-4-3 salioną su minimum vietos kojom.. neseniai teko skrist MIA-ZRH, kažkokia kankynė.

  219. ESLT - 2023 09 16, 19:31

    Kaip sužinoti kada Atlas Cargo 747 kils iš VNO?

  220. Ugnius - 2023 09 20, 12:55

    @Besidomintis – nors teoriškai jūs teisus, kad BT palieka bazuoti Vilniuje du lėktuvus, bet praktiškai jų bus daugiau, nes dalį skrydžių jie vykdys kitų bazių lėktuvais. Pvz.: Palma de Maljorka bus vykdoma Tamperės bazės lėktuvu, matosi pagal reiso struktūrą TMP-PMI-VNO-PMI-VNO

    O šiaip, nors bazuojamų lėktuvų kiekis ir nedidėja, pagal išvykimų skaičių matosi kad BT kitais metais vykdys 4 rotacijom daugiau, negu kad buvo šią vasarą :) Uždaromas Hamburgas (-3), mažinama Malaga (-1), tačiau vietoj to bus dažniau skraidoma į Taliną ( 3), Miuncheną ( 2), Paryžių ( 1), nauja kryptis Krokuva ( 2)

  221. Ugnius - 2023 09 20, 18:32

    Praeitame pranešime turėjo būti TMP-PMI-VNO-PMI-TMP. Ir dar žiūriu, kad šitas blogas nepalaiko formatavimo, skliausteliuose vietoj tuščių tarpų turėjo būti pliuso ženklai :)

    Beje, BT gerokai apsikarpė artėjančiame žiemos sezono tvarkaraštyje – nebelieka skrydžių į Briuselį, Malagą, nuo sausio taip pat bus daroma pauzė skrydžiuose į Berlyną

  222. trolis - 2023 09 25, 14:08

    is The Atlantic staipsnio apie FF programas. Ispudindi skaiciai:
    Consumers now charge nearly 1 percent of U.S. GDP to Delta’s American Express credit cards alone. A 2020 analysis by the Financial Times found that Wall Street lenders valued the major airlines’ mileage programs more highly than the airlines themselves. United’s MileagePlus program, for example, was valued at $22 billion, while the company’s market cap at the time was only $10.6 billion.

  223. Justas - 2023 09 28, 21:19

    Ir kaip mums patinka BT, kol jie nebus alliance / FF nariais, pasiekimumas nebus tobulas:)

  224. LP - 2023 09 29, 09:41

    @Justas butent! tarkim niekada nesirenku jungties per MUC vien todel, kad nors ir yra codeshare su LH, nei myliu, nei status uz si segmenta neduoda

  225. trolis - 2023 09 29, 12:05

    stebuklu salies oro uostas, panasu, bando eilemis pernai vasaros AMS aplenkti

  226. Kardiobatonas - 2023 09 29, 14:05

    Labai keisti reiškiniai vyksta VNO. Niekas suprantamai nepaaiškina, kas atsitiko, kad reikia taikyti papildomas saugos priemones, ir kokios tos priemonės, kad spūstys pasiekė neregėtas aukštumas.

  227. AX - 2023 09 29, 15:48

    turbūt kažkam reikia babkių, o įrodyt, kad jų reikia – reikia padaryt bardaką

  228. trolis - 2023 09 30, 09:32

    Keista, kad nieks neidejo madingos foto #vnoliketelaviv ir kazkaip pasigendam to pozityvumo, kur vno – 15 min nuo namu ir “toks mazas ir jaukus” – uztenka 45 min pries skrydi atvaryt

  229. Aras - 2023 10 2, 09:56
  230. kriu - 2023 10 4, 07:36

    SAS reorganizacija, mlrd investicija ir tiesiu taikymu i Skyteam

  231. trolis - 2023 10 4, 08:59

    Lieka tik Danija is originaliu steigeju. Ir viskas pending EU, USA, SWE approvals.
    Idomu, kas su sekanciu lavonu – Finnair – bus.

  232. Ugnius - 2023 10 8, 16:37

    SkyTeamui realiai Europoje nelabai kas buvo likę neskaitant AF/KLM, nes Czech Airlines dabar jau tik šešėlis, Air Europa ko gero pereis į oneworld kai tik bus pilnai perimti IAG, ITA pereis į Star Alliance, nu tai tik TAROM… Tai dabar SkyTeam šiek tiek sustiprins savo pozicijas Europoje, nors Lufthansai dėl tokio sandorio turėtų būti apmaudu

  233. trolis - 2023 10 9, 11:08

    TAP dar likes, kuriuo, kaip suprantu, domisi tiek LH grupe, tiek AF/KLM bei ta pati IAG

  234. Aras - 2023 10 12, 22:27

    Ryanair po truputį kelias kainas į ’24 vasarą.

  235. Ugnius - 2023 10 14, 13:09

    Pastaruoju metu Ryanair su savo tvarkaraščiais pradėjo panašėti į Wizz Air, kuomet sukelia į sistemą, o po to dar 100 kartų juos keičia, bet iš to kas yra dabar, tai atrodo kad FR nusišluostė savo krokodilo ašaras dėl padidėjusių rinkliavų VNO ir grįžta į business as usual – pvz.: į Bergamą kitais metais numatyti 6 skrydžiai per savaitę, į Barseloną 4, taip pat ten kur didinasi šią žiemą, išlaikys tokius pat dažnius ir kitą vasarą (Malta, Beauvais po 3 kartus per savaitę)

    Iš Kauno į Arlandą skraidys kasdien, tai bus proga atsivežti daug švedų turistų

  236. Aras - 2023 10 15, 13:06

    Dar keistai atrodo, kad kainos sudėtos nuo birželio, balandis – gegužė tuščia :)

  237. Kardiobatonas - 2023 10 16, 08:54

    @Ugnius. Neskris švedai į Kauną. Visi norintieji jau seniai apsilankė, o dabar motyvacija dar smarkiai sumažėjo – Lietuva jau nėra pigi šalis, o dar ir karo baimė išlieka labai stipri.

  238. Besidomintis - 2023 10 16, 10:59

    Iš BGS pranešimo spaudai: „Under the agreement, BGS will handle Turkish Airlines flights twice daily from VNO which rises to three times daily during the summer.” Realu, kad TK išties vasarą matysim 3x daily ar PR klaida? :) https://www.bgs.aero/en/media/news/bgs-and-turkish-airlines-extend-partnership-to-2026

  239. Ugnius - 2023 10 16, 12:40

    @Besidomintis – tai mes ir dabar matom TK 3 kartus per dieną – 2x IST ir 1x AYT :)

    Aš šiaip neturiu jokios insider informacijos, bet iš viešai prieinamų duomenų matosi, kad Stambulas yra kažkiek counter-seasonal kryptis, tai turbūt labiau tikėtina, kad reisų skaičių didintų kitą žiemą, o ne kitą vasarą

    2023 Q1 Stambulo kryptimi 48k keleivių (antras pagal populiarumą maršrutas iš VNO, po Varšuvos), Q2 jau tik 40k.

  240. Pranas - 2023 10 22, 22:01

    Žiūriu KUN savo automobilių stovėjimo aikšteles „pardavė” Unipark, iš karto jaučiasi kainos padidėję sumažėjus konkurencijai.

    Kitas dalykas, jau kuris laikas lėktuvai iš KUN kyla tiesiai virš miesto, nebeskrenda už Vakarinio aplinkkelio kaip buvo įprasta senesniais metais. Kažkas pasikeitė su tvarkom, kad triukšmas nebesvarbu?

  241. Vytautas - 2023 10 26, 20:10

    Dar trys mėnesiukai ir sukaks metai paskutiniam blog’o postui :D

  242. Besidomintis - 2023 10 30, 11:24

    Wizzair iš savo sistemos išėmė 51 (!) maršrutą. Tarp atšauktų: TRF-VNO; LTN-PLQ; LTN-RIX

  243. Augustinas Žemaitis - 2023 10 31, 18:46

    @Vytautas – Na, atrodo Simonas išėjo į kitus kanalus, tiek mokamus, tiek ir ne. Dėl mokamų – galiu suprasti, bet, dėl nemokamo turinio iškėlimo – nežinau. Dabar daug sunkiau jį „pagauti”, nes jis pasklidęs po visur, tai po šio blogo „apmirimo” retai kada bepagaunu Simono tekstus, o kažkada visus skaitydavau.

    Suprantu, kad daug tinklaraščių nukonkuravo socialinė žiniasklaida ir Web 2.0, bet šitas tikrai nebuvo vienas tokių – aktyvumas buvo didžiulis, ką rodo ir tai, kad net kone metai po paskutinio posto žmonės toliau rašo. Būtų įdomu, jei čia liktų visų nemokamų Simono straipsnių kopijos / nuorodos, arba, jei blogas uždaromas, tai būtų paskelbta ir būtų surašyta, kur tiksliai dabar galima rasti Simono postus, nes nė nežinau, ar visus per socialinę žiniasklaidą plačiai pasklidusius šaltinius žinau, o bet kuriuo metu „iš atminties atgaminčiau” dar mažiau. Nuorodos blogo dešinėje yra, bet jos labai senos ir neatnaujintos (pvz. Flightdiary profilis privatus).

  244. dzin - 2023 10 31, 22:33

    Spėju, kad dabar #aviacinisrokenrolas per substack app

  245. Augustinas Žemaitis - 2023 11 1, 00:50

    @dzin – jei taip, tada ne aš vienas nerandu… Žiūriu, po keturių dienų senumo įrašu ten vos vienas komentaras. Per tas pačias keturias dienas šiame bloge buvo prirašyta daugiau komentarų po metų senumo įrašu…

    Na, bet gal Simonas patikslins dar kas, kur ir kokia tvarka iš jo pusės skelbiama – nes, kiek pamenu, buvo ir Patreon, ir FB (gal net keli – asmeninis ir projektinis), ir Youtube bei podkastų platformos ir gal dar ko aš nežinau.

  246. rokas787 - 2023 11 5, 18:11

    @Augustinas Žemaitis. Kad dabar Simonas – oficialus asmuo. Jokios „inside” informacijos pateikti negali dėl profesinės etikos. Substack įrašai dabar – nemokami (galima tapti prenumeratoriumi), taip pat Simonas aktyviai dalinasi trumpomis žinutėmis Twitter (ale X), FB grupė aviacinisrokenrolas (nesu tikras dėl naujų narių priėmimo) ir kartais Youtube „Prisiskraidėm”. O šis blogas – jau savo funkciją atliko – buvo laiptelis Simono užsibrėžto tikslo link. Aišku smagu, kad dar kažkas prisimena, bet realiai įsivaizduoju – tiesiog paroje nėra tiek laiko, kad moderuoti dar ir blogą :)

  247. Ugnius - 2023 11 6, 16:08

    Austrian didinasi iki 4 skrydžių per savaitę kitą vasarą

  248. Simonas Bartkus - 2023 11 6, 16:13

    Dabar mokamų kanalų jokių nebėra, iš socialinių tinklų aš turbūt esu aktyviausias Twitter’yje, o realiai #aviacinisrokenrolas persikėlė į Substack, tai kviečiu prenumeruoti http://simonasbartkus.substack.com

    Taip pat planuojame tęsti Prisiskraidėm tinklalaidę, kažkur 1 kartą per mėnesį.

    O šiaip pametėjo Augustinas gerą mintį, man atrodo galiu gal padaryti integraciją tarp Substack’o ir šio blogo, kad būtų galima ir čia komentuoti/skaityti.

  249. Jurgis - 2023 11 13, 22:45

    Nordica negotiations start with all interested parties
    https://news.err.ee/1609164127/nordica-negotiations-start-with-all-interested-parties
    Nordica parsiduoda, tarp interesantų Avion Express ir Avia Solutions Group :)

  250. Aras - 2023 11 14, 17:15
  251. Indre - 2023 11 19, 18:06

    Gal kam nors teko skristi pastaruoju metu su Finnair i USA su Airbus 350 ir zinote, ar dieniniuose skrydziuose jie „uzrakina” langus, padarydami „nakti” kaip tai daro LOT su Boeing 787 dreamliner?

  252. trolis - 2023 11 20, 14:57

    kas cia per fiksacija su tuo Hamburgu? Skuodis sako, kad cia „strateginis susisiekimo centras”. yra gal kokia statistika, kiek keleiviu per diena sulaukia tas susiekimo centras?

  253. Ugnius - 2023 11 20, 19:23

    Aš manau, kad tiesiog kadangi Vokietija yra prioritetinė šalis susisiekimo vystymui (nes a – didžiausia ekonominė partnerė Europoje, b – dabar dar ir dėl būsimosios brigados), tai tiesiog žiūrima kad su Berlynu, Miunchenu ar Frankfurtu susisiekimas jau yra, tai lieka Hamburgas, Štutgartas, Diuseldorfas iš tokių svarbesnių miestų Vokietijoje

  254. Kardiobatonas - 2023 11 21, 10:07

    Hamburgas yra uostas-valstybė, todėl itin aktualus visam laivybos, logistikos, importo-exporto verslui. Labai senais laikais, kai Kaune veikė oro bendrovė Air Lithuania ir turėjo 2-3 kryptis, Hamburgas buvo svarbiausia ir ilgiausiai gyvavusi kryptis. Netgi tais laikais. Skraidė maršrutu KUN-PLQ-HAM.

  255. trolis - 2023 11 22, 10:46

    tai as ir noreciau pamatyti ta aktualuma skaiciu pavidale, nes LTU daug dalyku yra kazkam aktualus – kaip pvz niekur neskrentantiems is Kelmes yra labai aktualus pagrindinis oro uostas Kaune, nes ji patogu pasiekti.

  256. Šarūnas - 2023 11 23, 13:45

    Teko, kaip tik skristi į Hamburgą Lapkričio 7, grįžti 8. Skridau su BT per Rygą, į HAM mūsų jungėsi kokie 5-6 žmonės. Skrendant atgal mačiau kelis tuos pačius veidus iš Antradienio skrydžio. Pats RIX-HAM-RIX reisas buvo artipilnis.

  257. Aidas - 2023 11 23, 14:20

    @trolis, nu, jei jau kalbam apie Kelmę, tai jiems SQQ artimiausias oro uostas. Tik, kad skrydžių pasirinkimas iš ten skurdokas. ;-)

  258. Kardiobatonas - 2023 11 23, 15:36

    @Aidas. Užtat SQQ galima išsinuomoti labai greitų lėktuvų – F16.

  259. viktor - 2023 11 25, 11:39

    Cia normalus reiskinys? LOT siulo deretis del upgrade i business class.
    Upgrade from Economy to LOT Business Class in a few clicks.
    LOT Upgrade is as simple as 1-2-3
    1. Place your bid
    2. Submit your bid(s) You will have to enter your payment info in case your bid is accepted. You can modify or cancel your bid(s) up until 24 hours before the flight, as long as it has not already been accepted by the Airline.
    3. Your flight has been upgraded!
    Don’t worry, if your bid is not accepted, nothing changes

  260. Kardiobatonas - 2023 11 25, 12:53

    Sumanymas paprastas: LOT mato, kad kažkuriame skrydyje Business Class tuščias ir bando medžioti klientus. O gal kažkas susigundys. Vis tik labai įdomu, kokios tų derybų ribos.

  261. viktor - 2023 11 25, 21:02

    Pasirodo, kad man parase net ne pats LOT, o realiai egzistuojanti upsellingu uzsiimanti Kanados(?) kompanija Plusgrade, kuriai LOT mielai nuleakino mano ir mano skrydzio duomenis. Tos derybos aisku grynas feikas. Jiems svarbu gauti mano korteles duomenis, kuriais veliau galima butu manipuliuoti. Zodziu viskas labai labai slidu ir bandyti ant savo kailio nenoriu.

  262. Posparnis - 2023 11 27, 10:35

    Įprasta praktika siūlyti upgrade kviečiant parašyti savo kainą.

  263. trolis - 2023 11 27, 13:49

    kaip jau mineta – bid for upgrade yra normali ir gana sena praktika – pvz tas pats SAS seniai ja taiko. kas LOT atveju kitaip, gal, tai kad ji outsorcinta isorinei kompanijai

  264. Kardiobatonas - 2023 11 27, 14:43

    @Posparnis. Gal turite patirties – kokia gali būti abiems pusėms priimtina kaina?

  265. srs - 2023 11 27, 15:06

    Paskutinį kartą LOT upgrade naudojau skrendant VNO-WAW-MAD. Pavyko WAW-MAD segmentas už EUR70 su lounge access WAW. Tarpžemyniniams skrydžiams LOT upgrade kainuoja bent porą šimtų eurų.

  266. trolis - 2023 11 27, 15:38

    ARN-HKG business maciau apie 700 Eur bid’ai buvo

  267. Kardiobatonas - 2023 11 27, 16:44

    @srs. Bet tai labai neblogos sąlygos, nes vien WAW lounge’as (beje, labai neblogas) kainuoja apie 40 EUR.

  268. trolis - 2023 11 29, 10:27

    tuos, kuriems WAW lounge vertas 40Eur reiktu uzdaryti i to pacio lounge Start Alliance Gold dali be langu :)

  269. Ugnius - 2023 11 29, 23:34

    Ryanair į sistemą jau sukėlė naujus maršrutus, aišku frontpage jų dar nerodo, bet kam labai smalsu, galima rankiniu būdu pakaitalioti URL ir patikrinti :)) kol kas radau vieną naują KUN-ZAD, įdomu, gal dar kas nors ką nors ras

  270. srs - 2023 11 30, 12:10

    @Kardiobatonas
    Taip, man ir tada pasirodė, kad labai neblogas pasiūlymas, nors 70EUR buvo minimumas WAW-MAD segmentui. Skrendant piko laiku turbūt reikėtų bid’inti daugiau.

  271. Posparnis - 2023 11 30, 16:09

    Gal jau žinoma, kokius maršrutus iš Vilniaus be Grenoblio Wizzair nutraukia arba sumažina sausio vidury? Kaip suprantu, Vilniuj (laikinai?) bazuos vienu lėktuvu mažiau? Lenkijos žiniasklaidoje pasirodė info apie tai.

  272. Besidomintis - 2023 11 30, 23:25

    Eurowings žengia į Baltijos šalis: nuo vasaros sezono skraidys PRG-TLL, 3x weekly su A320. Kolkas TLL visai neblogai atrodo su „naujokais” :Transavia į Orly, Ir Eurowings į Prahą. Lauksim naujienų ir VNO :) offtopic, bet panašu kad VNO vis dar neveikia de-icing dedicuotos aikštelės ir valymo gamykla, kaip seniau lėktuvai „plaukami” laipinimo/išlaipinimo aikštelėse?

  273. Pranas - 2023 12 1, 01:49

    @Posparnis – iš to ką turiu kol kas prasiuntė, kad nelieka skrydžių į Tel Avivą penktadieniais (bet lieka trečiadieniais ir sekmadieniais). Dar mačiau KEF nebeparduoda.

  274. Posparnis - 2023 12 1, 10:50

    To Besidomintis: Transavia taip pat skraido Amsterdamas-Ryga.

    Laukiam Vilniaus ;)

  275. Ugnius - 2023 12 1, 19:38

    Hm, bet juk vietoj uždarytų Tel Avivo skrydžių, Wizz Air pridėjo papildomų reisų kitomis kryptimis (trečiadieniais į Romą, penktadieniais į Dortmundą, sekmadieniais į Paryžių), tai realiai suminis skrydžių kiekis nepakito, nepanašu kad planuotų patraukti lėktuvą

  276. Pranas - 2023 12 5, 16:52

    Ryanair skraidys iš Kauno į Berlyną, Zadarą ir Pizą (į Zadarą paieškoje man nerodo, bet bilietai parduodami jau, Piza atsirado paieškoje, tvarkaraščiai yra pasistengus, bet dar neparduoda).

  277. Posparnis - 2023 12 5, 21:50

    To Ugnius: kiek matau, Reikjavikas irgi atšauktas.

  278. LinasK - 2023 12 6, 11:20

    Antras RYR bandymas iš Kauno į Zadarą gal bus sėkmingesnis…Prieš keletą metų dėl Covido taip ir neprasidėjo skrydžiai. Skrydžiai į Kelną iš Kauno gan sėkmingi, panašiai turėtų būti ir su Berlynu, Piza tai nebent vienam sezonui…

  279. Pranas - 2023 12 6, 13:34

    @LinasK – dėl Pizos nesutikčiau, nes nesu matęs nebrangių bilietų į Barį. Ir čia taip pat nebus.

  280. Vytautas - 2023 12 6, 14:23

    Dėl Pizos, mano nuomone, tai turėtų paeiti, nes iš LT kitu patogesniu būdu Toskanos ir Ligūrijos nepasieksi. Pati Piza – kaimas, bet aplink veiklos – daugiau nei sočiai.

  281. Vytautas - 2023 12 6, 14:27

    P.S. Berlyno apimtys vasaros sezonui tai įspūdingos – 6x iš VNO, 3x iš KUN, ir dar berods BT 3x iš VNO

  282. viktor - 2023 12 6, 19:29

    @Kardiobatonas minimalus bid 65 € uz Vilnius – Varsuva ir Varsuva- Praha

  283. Džiugas - 2023 12 12, 19:00

    @Posparnis kad Wizzair rodo KEF pardavimuose iki pat kito žiemos sezono.

  284. Anonimas - 2023 12 12, 19:31

    @Džiugas bet kai pabandai pirkti, pvz., vasario mėn., rašo, kad išparduota

  285. Džiugas - 2023 12 12, 20:43

    @Anonimas keista, birželį pirkti duoda.

  286. PS - 2023 12 12, 21:24

    @Džiugas Neskraidys nuo sausio 22 iki kovo 18 d.

  287. Ugnius - 2023 12 13, 23:29

    Swiss atnaujino tvarkaraščius savo sistemoje. Panašu, kad artėjančiame vasaros sezone kai kuriomis dienomis turėsim nakvojantį lėktuvą* ir labai patogius vėlyvo vakaro skrydžius ZRH-VNO ir ankstyvo ryto VNO-ZRH (overall, skrydžių dažnis tarp Vilniaus ir Ziuricho išauga iki 10 per savaitę)

    *na, realiai tai airBaltico wet-leasintas lėktuvas nakvos

  288. LP - 2023 12 14, 01:42

    @Ugnius super naujiena. Tvarkarastis ganetinai panasiai i Lufthansa, papildomu jungciu tikrai daug!

  289. Aras - 2023 12 15, 13:55

    Ryanair sukėlė laikus iš Kauno į Burgą 2 kartus/weekly. Iki šiol nebuvo, sukelta, nors pernai skraidė ir kitos kryptys jau buvo paskelbtos. Gaunasi patogi savaitgalio kryptis vietoj Palangos (penk.-sekm.) :)

  290. LP - 2023 12 18, 18:38

    Panasu kad Swiss visgi atsaukia visus dieninius reisus, lieka tik „nakvojantis” reisas..

  291. Pranas - 2023 12 20, 09:33

    Wizz vakar sugalvojo pamažint dažnį į Malagą sausio pabaigoj-kovo pradžioje.

  292. Ugnius - 2023 12 21, 13:13

    @Pranas – ne tik į Malagą, bet dar ir į Kutaisį ir Dortmundą paliko po 2 skrydžius per savaitę. Panašu, kad vasarį liks tik du lėktuvai Vilniaus Wizz bazėje, ten kur planavo didinti skrydžių dažnumą vietoj Tel Avivo (Roma, Paryžius), dabar irgi persigalvojo ir atšaukė visus frequency increases

  293. Vytautas - 2024 01 3, 11:14
  294. Kardiobatonas - 2024 01 3, 16:20

    @Vytautas. Tikėtina, kad remontuojasi.

  295. Aras - 2024 01 15, 18:30
  296. LP - 2024 01 18, 23:53

    Panasu gryzta kai kuriom dienom vasaros sezonui Lufthansa popietine rotacija

    1 LH896 FRA VNO 15:25 18:30 320
    2 LH897 VNO FRA 19:15 20:30 320

  297. trolis - 2024 01 19, 15:54

    Aegean, kad ateina – super, bet su tokiais laikais galejo ir neiti. Kazkoks Vueling dejavu.
    Kodel gi pvz skristi i ATH po 9 ryto su FR, jei gali 02:50 2kart brangiau (maziausiai) su Aegean.

  298. ggg - 2024 01 19, 17:42

    Kur laimi, kur pralaimi. Ryanair iš ATN išskrenda 6:00, tai reikia iš viešbučio nešdintis 2:30, tai tas ant to. O šiaip geros kainos su Aegean į salas, net liepą žiūriu galima už ~250EUR roundtrip. Su Ryanair į Atėnus tiek nebūna.

  299. Virgis - 2024 01 21, 15:20

    Paėmiau herakliona su aegean už 160eur roundtrip. Laikai neblogesni už charterius ir žymiai pigiau

  300. trolis - 2024 01 22, 13:27

    Gal kas gali pakomentuoti sita reikia su BT akcijomis? Nuo kada maza akciju dali isigijusi salis (apie kontrolini paketa kalba neina tikrai) ims strateguoti, kuriom kryptim skraidyti?

  301. Kardiobatonas - 2024 01 22, 17:45

    Siūlyti niekas nedraudžia turint vos 1 proc. bendrovės akcijų. Jeigu argumentai pasirodytų pakankamai rimti, kodėl gi ne?

  302. trolis - 2024 01 22, 18:51

    kuo tie argumentai skirsis nuo dabar pateikiamu – su 0% akciju? bus business case – skraidys is VNO, nebus – neskraidys.
    ar cia per akciju pirkima nera bandoma apeiti EU draudimus paramai, nes tiesiog parama bus lygu kazkokie akcininko padengiami nuostoliai?

  303. Ugnius - 2024 01 22, 19:26

    @trolis – visai logiška hipotezė, be to buvo gi užsienio konsultantai sukūrę Lietuvai skrydžių skatinimo modelį pagal kažkokią rizikų pasidalijimo schemą (tarp vežėjo ir valstybės). Dabar kažkaip keistai viskas nutilo, ir SM randomly išstojo su nauja idėja pirkti airBaltico akcijas.

    BT, kiek pamenu, šiemet turi išsimokėti savo obligacijas, kur 2019m. pasiskolino 200M, tai jiems matyt šitas planas gauti casho iš Lietuvos irgi makes sense

  304. Aras - 2024 01 25, 00:26

    Jei kas praleido šiandien, tai Airbaltic didina TFS iki 3K per savaitę. Bent jau vasariui -kovui. Balandė ir rudenį bei kitą žiemą – kol kas 2.

  305. Kardiobatonas - 2024 02 22, 17:48

    Įdomiai skrenda Southwind iš Stambulo į Minską. Atskrenda iš Lenkijos, tuomet kertą Lietuvą ir Latviją, įskrenda į Rusiją ir tuomet grįžta į Minską. Ar čia taikomi kažkokie apribojimai įskristi tiesiai į Baltarusiją? Bet juk skrenda iš Latvijos į Rusiją.

  306. .. - 2024 02 22, 17:56

    pamire blogas, reikalaujam naujo posto! :)

  307. Posparnis - 2024 02 23, 09:27

    To Kardiobatonas: taip, taikomas apribojimas leistia Baltarusijoje atskridus tiesiai iš ES:
    https://www.ch-aviation.com/news/134784-belarus-bans-landing-of-aircraft-entering-from-the-eu

    Tokio ribojimo motyvas man iki šiol neaiškus: jis daugiausia kenkia Turkijoje registruotoms bendrovėms. Šiuo atveju pakenkė de facto rusiškai bendrovei su fake Turkijos registracija.

  308. Posparnis - 2024 02 23, 09:27

    To Kardiobatonas: taip, taikomas apribojimas leistis Baltarusijoje atskridus tiesiai iš ES:
    https://www.ch-aviation.com/news/134784-belarus-bans-landing-of-aircraft-entering-from-the-eu

    Tokio ribojimo motyvas man iki šiol neaiškus: jis daugiausia kenkia Turkijoje registruotoms bendrovėms. Šiuo atveju pakenkė de facto rusiškai bendrovei su Turkijos registracija.

  309. Posparnis - 2024 02 23, 09:28

    To Kardiobatonas: taip, Minskas taiko apribojimą leistis Baltarusijoje atskridus tiesiai iš ES.

    Tokio ribojimo motyvas man iki šiol neaiškus: jis daugiausia kenkia Turkijoje registruotoms bendrovėms. Šiuo atveju pakenkė de facto rusiškai bendrovei su Turkijos registracija.

  310. ggg - 2024 02 23, 10:15

    Ryanair vakar paskelbė apie 3 lėktuvą bazuojamą KUN, kažkaip be fanfarų kaip senais laikais.

    VNO tai irgi išsipūtė frequencies, kai kuriom dienom Berlynas, Milanas, Oslas yra 2x daily, be aptartų jau dažnesnių į Veneciją ir Romą

  311. ggg - 2024 02 23, 10:16

    Ryanair vakar paskelbė apie 3 lėktuvą bazuojamą KUN, kažkaip be fanfarų kaip senais laikais.

    VNO tai irgi išsipūtė frequencies, kai kuriom dienom Berlynas, Milanas, Oslas yra 2x daily, be aptartų jau dažnesnių į Veneciją ir Romą

  312. trolis - 2024 02 23, 11:52

    del naujo posto – ar neteks Vytauta NT siusti su plakatu prie Simono ofiso, kad posta isgautume

  313. trolis - 2024 02 23, 11:53

    del naujo posto – ar neteks Vytauta NT siusti su plakatu prie Simono ofiso, kad posta isgautume

  314. Srs - 2024 02 28, 18:01

    Gal kas žino, kodėl FR ir W6 vis dar skraido į BVA? ORY atviras low-cost’ams ir daug patogesnis kam reikia į Paryžių, bet vis tiek skraidoma į kaimą. Vidutinis keleivis nepakeltų didesnių bilietų kainų dėl aukštesnių mokesčių? ORY trūksta slot’ų?

  315. Dzin - 2024 03 5, 21:31

    Air France-KLM Group has confirmed that SAS will become a member of SkyTeam. Scandinavian Airlines plans to transition to SkyTeam in the future, leading to its exit from Star Alliance.

  316. trolis - 2024 03 5, 21:38

    Tuo tarpu BT siulo akcijas EST ir LTU vyriausybems. Arteja obligaciju ispirkimas – reikia nauju investuotoju?

  317. dzin - 2024 03 6, 09:41

    Dėl Airbaltic įdomu, o ir nuomonių daugybė. Man asmeniškai tai Rail Baltica ir oro uostas Lietuvoje prie tų bėgių skamba kaip ilgalaikis planas. Bendroms avialinijoms ilgalaikių perspektyvų neįžvelgiu.

  318. Vytautas - 2024 03 6, 12:26

    Tuo tarpu BT pridėjo LIS ir HAM iš Vilniaus nuo gegužės. Abu – 2x weekly.

  319. Ugnius - 2024 03 6, 13:07

    Abudu maršrutai pagal rizikos pasidalijimo modelius. Kiek pamenu SM buvo paskelbusi tenderius iš viso keturiems maršrutams, dar buvo VNO-DUS ir KUN-HUB, tai įdomu kokia jų lemtis

    @trolis – bent jau savo metinėje ataskaitoje BT rašo, kad bandys refinansuoti savo obligacijas kreipdamiesi į public debt markets ir private debt markets, t.y. planuoja su šituo susitvarkyti savo jėgomis, be akcininkų įsikišimo

  320. trolis - 2024 03 6, 13:12

    „Lietuvos oro uostams pasirašius ilgalaikes investicines sutartis, jau nuo š. m. gegužės mėn. pradžios “airBaltic” Vilnių su Lisabona ir Hamburgu sujungs mažiausiai dviem savaitiniais skrydžiais.”

    Kas yra tos investicines sutartys?

  321. Ugnius - 2024 03 6, 13:36

    @trolis – https://www.ltou.lt/lt/aviacines-paslaugos/marsrutu-pletros-skatinimo-programos/vykstantys-konkursai (spausk ant „kvietimas teikti pasiūlymus”)

    Kaip suprantu čia kažkas panašaus kaip kad vyksta su VNO-LCY, t.y. pasirašoma sutartis 15-kai metų, o nuostolius dalijasi vežėjas kartu su LTOU

  322. trolis - 2024 03 6, 14:40

    @Ugnius ačiū

  323. .. - 2024 03 8, 15:20

    Del SAS ir SkyTeam jau buvo pries Naujus pranesimas kiek pamenu…CEO net man rase :) Idomu is CPH visus Star’us ispirdolins is Terminal3 ir pakeis SkyTeam lektuvais?:)

  324. Pranas - 2024 03 13, 16:50

    Wizz atrodo visai nepergyvena dėl neigiamų naujienų apie juos dėl atšaukimų ir šiandien sumažino dažnį į Barseloną balandžiui gegužei. Juk 3 savaitės iki pirmo atšaukto skrydžio, ko tiems klientams pykti.

  325. Besidomintis - 2024 03 13, 18:09

    SAS Link Embraer’iai panašu pasirodys ir VNO. Nuo birželio suplanuoti 06:30 ir 15:50 išvykimai į CPH su E195, vidurdienio skrydis lieka su CRJ900.

  326. Pranas - 2024 03 15, 14:07

    Ryanair atrodo seka Wizz pėdom, praktiškai paskutinę minutę pakeitė KUN-ARN tvarkaraštį vasaros sezonui, vienas buvęs 6 ryto išvykimas virto 21 vakaro išvykimu. Visai niekuo nebegalima pasitikėt planuojantis.

  327. Dydis - 2024 03 18, 00:26

    Esam provincija tai toks ir požiūris.

  328. F - 2024 03 19, 14:12

    @Dydis, ne nemanau kad esam provincija. Kompanijos optimizuoja tvarkaraščius prieš vasaros sezoną. Kad ir LG – paankstino LG9738 dviem valandom dėl ko skrydis BT925 plius LG9738 per MUC tapo negalimas. Dėkui BT kad pakeitė į BT965 plius LG8022 per CDG.

  329. .. - 2024 03 22, 11:59

    Taip, birzelio men. bilietas jau su SAS Link

  330. .. - 2024 03 22, 21:33

    @ Besidomintis

    O sita E195 parkuoja ten autobusiniam ar prie kisenes? Net nezinau kur ir CPH, nemaciau lygtais…

Leave a reply