Lietuviška žiniasklaida pervertina „žvaigždiškumą”

   
     

Prisimenu, prieš kokius penkerius-septynerius metus per vieną iš radijo stočių girdėjau laidą apie tai, ką Lietuvoje klausytojai laiko žvaigždėmis. Klausytojai beveik pripažino, jog vienintelė žvaigždė Lietuvoje yra Arvydas Sabonis.

Arvydas Sabonis ir elgiasi „žvaigždiškai”. Jis kartais pasirodo viešumoje girtas, kartais savo kiek stačiokišku humoru „pasiunčia” kokį politiką, kartais pasistato nelegalų namelį ant jūros kranto, kartais surengia išgertuves savo draugams draustinyje, kartais jo žmoną pagauna girtą prie vairo, nevengia atvirai pasityčioti iš kvailo žurnalisto. Su G.Einikiu nelyginkite – kitas lygis.

Bet dabar ne apie A.Sabonio lygio žvaigždes. Labiau apie tokias, kurioms būti „žvaigžde” yra darbas – iš to jos uždirba pinigus.

Man atrodo, kad tikra lietuviška žvaigždė buvo (yra) Egidijus Dragūnas. Jis nuolat konfliktavo su policija, teisėsi dėl nesantuokinių veiksmų, o tiesioginiame eteryje sugebėdavo apsiverkti nuoširdžiomis vaikiškomis ašaromis dėl negauto „Bravo” apdovanojimo. Negana to, jis leisdavo savo skelbti, jog „Saulės miestą” sukūrė toli gražu ne Andrius Mamontovas, o jis.

Dabar iš „žvaigždiškumo” gyvenančių personų yra visas būrys. Tas būrys toks didelis, kad jie vis nebetelpa į žurnalą „Žmonės” ir pastarasis yra priverstas vis storėti ir storėti. Negana to, „Žmonėms” konkurentų priviso galybė, o „žvaigždžių gyvenimo būdui” skirtų laidų didžiųjų televizijų tinkleliuose jau yra tirštai (keturis kartus per savaitę „Kakadu”, reitingų lyderė „LT Paparaciai”, o su „Lietuvos ryto televizija” grįš dar ir „Super L.T.”).

Konkurencija tarp „žvaigždžių” didėja. Girdėjau, jog viena iš konkurencinės kovos aukų tapo Rytis Cicinas, kuris neatlaiko Eugenijaus Ostapenko spaudimo ir savęs parduoda vis mažiau.

Gerbiu žurnalo „Žmonės” leidėjus, TV prodiuserius, kurie laiku užčiuopė kad ir nelabai storą, bet auksinę gyslelę – uždirbti iš žvaigždžių istorijų platinimo. O verslo planas neblogas – turinio galima prigeneruoti pigiai, o reitingai labai aukšti. Turiniu pasirūpina pačios „žvaigždės” vis žurnalistams kišdamos tai „pranešimus spaudai”, tai asmeninius „užuominas” apie vieną ar kitą savo gyvenimo naujieną. Pakanka tik nusiųsti fotografą į eilinį vakarėlį, kur rasi mažiausiai 100 „žvaigždžių” koncentratą ir nuotraukomis gali užpildyti keturis puslapius. Skaitytojai jais labai patenkinti, tik spaustuvė ne, nes rašalo daugiau reikia.

Nepaisant visko, manau, jog konkurencija tarp žvaigždžių Lietuvoje šiai dienai yra per maža. Galbūt tai sąlygoja tai, jog žiniasklaidos šaltinių, per kuriuos žvaigždės gali reikštis staigiai pasidarė per daug. Dabar užtenka bet kokiai vieną singlą į radiją išsiuntusiai žvaigždutei išsiųsti bet kokio turinio žinutę (pvz. „Sapnavau, jog mane persekioja manijakas” arba „Susižavėjau atostogomis Antalijoje”), o ją kaip rykliai ima ir valgo žiniasklaidos kanalai bei plačiai ištransliuoja.

Ar iš „žvaigždiškumo” galima gyventi? Taip, mąstantys tai sugeba. Kai kurios lietuviškos žvaigždės jau sugeba gauti realius ir apčiuopiamus pinigus už savo vestuvių ar kūdikio nuotraukas. Kai kurios geba uždirbti netiesiogiai – pavyzdžiui Žilvinas Grigaitis. Išspirtas iš vienos pozicijos, kelis mėnesius ankstesnio įdirbio dėka pasitrynė eteryje kaip „svarstantis įvairius pasiūlymus” ir gavo kitą darbą, ko gero, irgi su nebloga alga. Viename iš pirmųjų žurnalo „Versus” numerių buvo Žilvino Grigaičio gana atvira abėcėlė, kaip jis pažintimis ir žvaigždės statusu statėsi sau karjerą – gaila „Google” šio straipsnio neranda.

Reikia pripažinti, jog didelė dalis žvaigždžių po savo kojomis neturi jokio pagrindo. Aišku, ne kasdien į „žvaigždžių” pasaulį įlenda tokie žmonės kaip Arūnas Valinskas ar Marijus Mikutavičius, bet daugelis šiandieninių ekrano žvaigždžių gali būti išmestos kaip musės iš barščių ir po pusmečio jų niekas neprisimins.

Šiemet iš ekranų buvo išstumtos Giedrė Rusytė, Agnė Šemberienė, Agnė Jagelavičiūtė, Eglė Jackaitė … Kaip susitarusius beveik visos „svarsto įdomius pasiūlymus ir nenori imtis bet ko”, užsiima „širdžiai miela veikla” arba dirba „gyvenimo būdo vadybininkėmis” arba „verslo konsultantėmis”. Kas už to slypi? Taip, banalus noras grįžti į ekraną.

Kas reikalinga TV prodiuseriui? Balansas. Balansas tarp kainos (honoraro), žvaigždiškumo lygio, sugebėjimo ir noro dirbti. Kadangi yra krūva žvaigždžių, kurių vidurinis parametras neturi jokio pagrindo, tokias žvaigždes labai lengva keisti. Agnė Jagelavičiūtė rodo kaprizus filmavimo metu? Velniop ją, gali įvesti naują „žvaigždę” paėmęs eilinę manekenę – jai ir honoraro pakaks mažesnio ir atsidavimas darbui bus didesnis. O atlikusius pinigus galėsi skirti jos „populiarinimui”. Giedrė Rusytė užsiprašė per didelio honoraro? Velniop ir ją.

Jeigu nenori naujos žvaigždės lipdyti iš eilinės manekenės, gali ją „nusipirkti” iš Lietuvos televizijos. Štai Živilė Vaškytė arė metus keldamasi 4 valandą ryto po tris valandas tiesioginiame eteryje, o dabar jai pakanka filmavimo aikštelėje užtrukti tik porą valandų per savaitę. O alga, ko gero, ta pati. Tiesa, papildoma sąlyga – reikia tris kartus per metus reikia paskolinti savo krūtinę fotosesijai ir interviu.

Tuo tarpu išmestosios visaip bando išbristi iš kūdros. Kiek nustebino prieš porą savaičių pasirodžiusio žurnalo „Žmonės” viršelis, ant kurio buvo mano mėgstama Jagelavičiūtė. Teko garbė perskaityti visą interviu su šia žvaigžde – retas tuštybės ir bukumo rašinys. Spėju, žurnalistė kankinosi iš tuščio interviu medžiagos lipdydama straipsnį. Jau straipsnio antraštė kelia gailestį žurnalistės darbui: „A.Jagelavičiūtė: Išmokau nebendalinti pažadų, kurių negalėčiau tęsėti” ( ???? !!!! )

Norėčiau pamatyti kaip „Žmonių” kreivė kito tą savaitę, kai ant viršelio buvo nuoga „nugesinta” Jagelavičiūtė. Iš media žmonių girdėjau, jog šio žurnalo pardavimai ir tiražo išplatinimas tiesiogiai priklauso nuo tos savaitės viršelio.

Žvaigždžių skelbiamos žinutės ir pranešimai gana nykūs. Siūlau kokiai „žvaigždei” tiesiog nusisamdyti vidutinio lygio lietuviškos reklamos agentūros copywriter’į, kuris po darbo „pachaltūrintų” – už 1000 litų per mėnesį kiekvieną savaitę sugeneruotų įdomų pranešimą apie „žvaigždės” gyvenimą.

Ir kai atrodo, jog pseudo žvaigždynų košėje malošėje atsirado kažkas įdomesnio – „Mia susimušė su Zvonke”, žiniasklaidos noras pervertinti žvaigždžių įdomumą šią žinią tiesiog sunaikino ir supaprastino. Muštynės kaip muštynės, bet po to sekė tokie dalykai kaip laidos dalyviai gali išbalsuoti vedėją iš laidos, Stano daina apie muštynes …. Gausybė nesąmonių ir jokio skonio.

O prisimenate istoriją apie Marijų Mikutavičių ir Astą Staišaitytę prieš gerus dešimt metų? Kuomet ši pora išplatino savo vestuvines nuotraukas ir rimtu veidu kelis mėnesius dalino spaudai interviu apie savo bendrą buitį. O po kelių mėnesių patys pranešė, jog tai viso labo yra tik blefas. Pripažink Jagelavičiūte, Bžeskai, Jauniau ir Rusyte – tai tikrai aukštasis „žvaigždiškasis” pilotažas.

Tik tuo metu, vienintelis beveik bulvaras buvo „Ausis”, o laikraščiai, spausdinantis žvaigždžių interviu buvo „Lietuvos ryto” priedai „Gyvenimo būdas” ir „Mes”. Tuo tarpu, kas atsitiktų su tokia istorija dabar? …


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

15 komentarai

  1. kva - 2008 10 6, 13:18

    Šiame įraše pasigedau argumentų, tik papezėjimas „o, tas gerai, bet anas tai jau lievai”

  2. Flashy - 2008 10 6, 14:37

    Simonai, ar skaitei adreview.lt?

    Cit. pastarąjį blogą:
    „1 – susirandi normalų kopyraiterį (tekstų kūrėją) ir gerai jam nučiulpi, kad tas durikas sukergtų bent apynormalį motyvuojantį tavo nuostabios ir nepakartojamos kūrybingosios asmenybės aprašymą, nes dabartinis tekstas nevertas ne tik aptarinėjimo, bet net ir debiliškiausių vietų citavimo.”

    Tik pas tave vietoj nučiulpimo – pinigai.

    Nesupyksiu jei numoderuosi.

  3. Simonas Bartkus - 2008 10 6, 16:56

    kva: ačiū tau :) Išvada iš šito posto viena – norinčių rodyti žvaigždes yra tiek daug, kad jos nepagrįstai „overrate’inamos”.

    Flashy: neskaitau adreview.lt, bet reiks pradėt, geras šaltinis ;) ir tiksliai į akį – tas pats daiktas, kitas vardas.

  4. Aurelijus - 2008 10 7, 13:18

    O neranda, mielas Simonai, Google to straipsnio todėl, kad jis buvo „Verslo klasėje”.

  5. Simonas Bartkus - 2008 10 7, 13:23

    Ačiū, Aurelijau :)
    bet, žinok, aš tokią mintį turėjau, kad gal buvo verslo klasė, tai googlinau ir „žilvinas grigaitis verslo klasė” ir panašias užklausas, bet vistiek nerado. Tai visgi asmeninis prisminimas buvo, kad tai buvo „Versus” žurnale.

    atsiprašau :)

  6. triopka - 2008 10 7, 17:56

    kazkada pradejau toki bloga, bet neuzteko jegu testi:
    http://www.blogas.lt/geriau/194579/rasyk-zodzius-zvaigzde-ir-elitas-kabutese.html

  7. Skeptickas - 2008 10 9, 16:06

    Kokia izvalgi viso sito „who’s who in human crap” analize…

    Siaip jau „zvaigzdes” gali „maitintis” ne tik is nuotrauku pardavinejimo, bet ir is produktu reklamos- sita „zvaigzdziu” verslo puse liko neisnagrineta. Nors, turint omeny itin nedidele ir neitin piniginga Lietuvos rinka, gali buti, kad jos tiesiog nera…

  8. Rokas Arbušis - 2008 10 10, 00:52

    heh… geras rašiny – nei tuščios blevyzgos (kam pritrūko argumentų, tegu pabando tiek nuorodų sugrūsi į vieną puslapį), nei pseudorimtas neva mokslinis didaktinės nuomonės brukimas.
    ačiū rašytojui. reikės dažniau užsukti :)

  9. Rokas Arbušis - 2008 10 10, 00:53

    heh… geras rašinys – nei tuščios blevyzgos (kam pritrūko argumentų, tegu pabando tiek nuorodų sugrūsi į vieną puslapį), nei pseudorimtas neva mokslinis didaktinės nuomonės brukimas.
    ačiū rašytojui. reikės dažniau užsukti :)

  10. Rokas Arbušis - 2008 10 10, 00:55

    ui, atsiprašau už dvigubą komentarą. čia mano kantrybės stokos, omni conecto lėtumo ir mozillos greitumo kokteilis tokį šposą iškrėtė… :)

  11. praeivis - 2008 10 13, 11:51

    „Ir kai atrodo, jog pseudo žvaigždynų košėje malošėje atsirado kažkas įdomesnio – “Mia susimušė su Zvonke”…”. Atrodo, kad vis tik autoriaus pats ne aukščiau šio neblogo straipsnio pakilęs.

  12. Aurelijus - 2008 10 21, 16:26

    laba, Simonai,
    dabar tiktai išlindau iš gamybos: jeigu dar ieškai teksto, galiu atsiųsti e.paštu. bet spaminti nenoriu.

  13. Bok Dobrinin - 2011 12 3, 16:53

    Fantastic goods from you, man. I’ve consider your stuff prior to and you’re just extremely wonderful. I really like what you’ve bought here, really like what you are saying and the way by which you are saying it. You are making it enjoyable and you continue to care for to keep it wise. I can not wait to learn much more from you. This is really a terrific web site.

  14. michael kors purses - 2012 05 4, 21:29

    Thank you a lot for giving everyone such a superb opportunity to read critical reviews from here. It is usually so nice and as well , packed with amusement for me and my office fellow workers to search your web site no less than thrice in one week to learn the fresh tips you have. Not to mention, I’m at all times astounded with your effective things you give. Some 4 facts in this posting are in truth the most efficient I’ve had.

  15. htc one x case - 2012 05 12, 02:30

    This is absolutely a juicy corner of the world-wide-web, I’ve subscribed to your Rss feed to have immediate updates to your web site on my cellular phone.

Leave a reply