Richard Branson „Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur”

   
     

branson2Ar esate papuolę į tokią situaciją: prieš porą savaičių kava apsipyliau marškinius, į namus keliauti keisti nebuvo laiko, todėl artimiausiam prekybos centre teko skubiai pirkti naujus. Užduotis paprasta, tačiau problemą išspręsti galima ne iki galo: nė viena parduotuvė, kurioje klausiau, neturi parduotuvėje lygintuvo, kad būtų galima marškinius pirkti ir vilktis. Ar tai taip sudėtinga? Ar pavyzdys, kada pirkėjas nori „pirkti ir vartoti” yra toks retas drabužių prekyboje?

Apie pilną pardavimo vietos patrauklumą Richardas Bransonas naujausioje savo knygoje daug rašo skyriuje „Delivery” – kodėl prekės/paslaugos pateikimas yra esminis dalykas kliento pasitenkinime. Būtent skiltis apie „pateikimą” yra ilgiausia pamoka „Virgin” sielos knygoje „Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur”. Knyga lietuviškai kol kas neišleista.

Tai yra trečioji charizmatiško verslininko knyga. Jeigu pirmoji buvo biografinė, antroji motyvacinė, tai trečiąją galima apibūdinti kaip „verslo pamokos”.

Richardas Bransonas knygoje kalba apie septynias sritis, į kurias kasdien reikia kreipti dėmesį versle. Jo nuomone, verslas susideda iš:

– žmonių;

– brand’o;

– „pateikimo”, kuris yra esminis dalykas versle;

– kasdienio mokymosi iš savo klaidų ir rezultatų;

– inovacijos, kaip verslo variklio;

– verslumo ir lyderystės kuriamos vertės verslui;

– plačios verslo atsakomybės.

Kaip jau minėjau, didžiausias dėmesys skiriamas „pateikimui” – reikia pripažinti mūsuose didelė dalis su galutiniais klientais dirbančių kompanijų skiria tam per mažą dėmesį. Didesnę pasitenkinimo dalį nei pats produktas, klientui suteikia produkto pateikimas: tai svarbu tiek paslaugų teikime, tiek mažmeninėje prekyboje, tiek greito vartojimo prekių gamyboje. „Virgin” įdiegta sistema, kuri skatina kiekvieną korporacijos darbuotoją rašyti pastabas, kaip „Virgin” galėtų pagerinti „pateikimą”.

Richardo Bransono verslo filosofija sako, jog vienas žmogus negali būti ir verslininkas, ir vadovas. Jei tau labiau patinka verslas – vadovus samdyk, jei labiau patinka vadovauti – parduok savo idėja kartu su savim. Jis stengiasi visada nusišalinti nuo vadovavimo savo verslams, o tik užgimusiai idėjai bando rasti tinkamą vadovą jai įgyvendinti.

Įdomūs R.Bransono pamąstymai apie inovacijos svarbą verslui – įeidamas į bet kokią šaką, tu privalai ją pagerinti ir kiekviename produkte turi idėti tam tikrą inovaciją. Tačiau tas pagerinimas gali būti labai smulkus, tačiau jį privalai atrasti tokį, kad vartotojui jis būtų esminis.

Iš principo, trečiojoje R.Bransono knygoje naudojami pavyzdžiai kartojasi nuo naudotų pirmose dviejose. Tačiau ši knyga kur kas šviežesnė, negu „Velniop viską! Imk ir daryk” skyrėsi nuo „Nekaltybės praradimas. Autobiografija”.

Tačiau pagrindinis motyvacinis šūkis išlieka – jeigu dvejoji, tai sakyk: „Velniop viską! Imk ir daryk”. Geriausia, jei sugebi į užpakalį įsispirti pats.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

11 komentarai

  1. tukas - 2009 09 19, 19:26

    Aciu Simonai, butinai nusipirksiu sia knyga.

  2. Opinija - 2009 09 19, 23:18

    Viena geresnių pastaruoju metu skaitytų knygų. Kai R. Bransono pateikiami pavyzdžiai vertingi, o kiti tiesiog itin įdomūs.

  3. Albertas - 2009 09 21, 09:04

    Suit Supply yra lygintuvas :)

  4. Andrius333 - 2009 09 21, 22:20

    uzsisakiau per amazon, bus idomu paskaityti.

  5. ZD - 2009 09 23, 19:29

    Keista kad neturejo.. Esu ne syki maciusi parduotuvese ant pakabu lyginamus drabuzius.. Gal turejo, tik ‘neturejo’. Lietuvoj dar labai gajus pardaveju (ne savininku) paprotys..

  6. Akvilė - 2009 09 24, 13:21

    Nu nors tu persiplėš, bet netikiu tokių knygų genialumu ar vertingumu. Kiek teko skaityti visose jose sužinai tą patį – tik kalba kuria kalbama skiriasi. Bet įdomumo dėliai reikės paskaityti – gal čia bus ta išrinktoji:)

  7. Ruzas - 2009 09 25, 14:33

    Gaila…bet sis blogas man atrodo jau numires…

  8. Gintaras - 2009 09 26, 22:47

    Sakyčiau svarbiausia – „kasdieninis mokymasis”/savianalizė. Jis normaliom sąlygom visada pagimdytų ir kitas sudedamasias.

    Ir ne tik versle.

  9. jonelis - 2009 09 27, 21:37

    Ruzas, pilnai su tavim sutinku. šitas blogas tikrai numirė.. Gerai, bent tai, kad numirė kilniu tikslu.

  10. ieva - 2009 09 28, 12:12

    Ša.. nebumbėkit.. mirė blogas.. mirė blogas… dirba žmogus intensyviai.. kai skrydžių iš Vilniaus padaugės, gal ir blogas atsigaus :)

    Sėkmės Simonai ir Ačiū užtai, ką darai!

  11. Elektroninių knygų istorija - 2009 09 28, 22:45

    […] m. rugsėjis. Eknygų istorija susikerta su mano. Perskaitau Simono blogo įrašą ir nedelsdamas nusiperku savo pirmąją eknygą – Ričardo Bransono Business Stripped […]

Leave a reply