Kaip diplomatiniai santykiai smogė „Qatar Airways”

   
     

Šiandien „Info TV” laidoje „Infodiena” kalbėjau apie apribojimus Kataro skrydžių bendrovėms (tiksliau – „Qatar Airways”). Pavyzdys, kiek aviacija yra įdomi sritis, kad televizijoje kalbama trumpomis temomis.

Trumpas kontekstas: pirmadienį, birželio 5 dieną, keturios šalys – Bahreinas, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai – nutraukė diplomatinius santykius su Kataru. Tuo pačiu, uždrausti skrydžiai tarp šių šalių ir Kataro, bei šis šalys Katare registruotiems lėktuvams panaikino galimybę naudotis savo oro erdve (yra klausimų dėl to legalumo – realiai tik Saudo Arabija turi teisę tai padaryti, bet de facto „Qatar Airways” neskrenda virš kitų šalių irgi).

Ką tai reiškia „Qatar Airways”? Pagal sėdynių pasiūlą Doha-Dubajus buvo jų populiariausias maršrutas (beveik 20 skrydžių per dieną), o jų populiariausių maršrutų penkioliktuke dar yra keturi maršrutai, kurie buvo uždrausti – Jeddah, Bahreinas, Abu Dabis, Dammamas, Riadas.

Be to, jau anksčiau „Qatar Airways” neskraidė virš Irako, Sirijos bei Jemeno. Dėl to, nebegalėdama skristi virš Saudo Arabijos, „Qatar Airways” turi vienintelį kelią visus skrydžius vykdyti per Irano teritoriją. Kai kurie maršrutai pailgėjo dvigubai – pagal „flightradar”, skrydis iš Sudano sostinės Khartumo į Dohą šiandien truko 6 val. 22 minutes, kai vidutiniškai trukdavo 3 val. 4 minutes.

Dėl apribojimų, kai kurie maršrutai gali tapti techniškai neįvykdomi – pavyzdžiui skrydžiai iš Dohos į San Paulą ar į Aucklandą jau dabar vykdomi ant lėktuvų techninių galimybių ribos.

„Bloomberg” prognozuoja, jog dėl šitų ribojimų, „Qatar Airways” neteks apie 30% savo pajamų. O jų metinės pajamos yra apie 8 mlrd. eurų.

Sunku nuspėti, kaip toliau vystysis situacija. Visgi, šalia apribojimų aviacijai vyksta kiti dalykai. Pavyzdžiui, Egiptas liepė savo piliečiams per keturioliką dienų išvykti iš Kataro. O Katare yra apie 200 tūkst. egiptiečių (7% visos Kataro populiacijos). Ar jie paklausys ir grįš? Kaip jie grįš, kai skrydžiai nevykdomi? Kas bus, jei jie nuspręs likti Katare? Įsivaizduokite, kas būtų jei Lietuva uždraustų susisiekimą su Airija ir lieptų visiems lietuviams grįžti per 14 dienų į Lietuvą? Kas dėsis su paklausa tarp Jungtinių Arabų Emyratų ir Kataro (prekyba tarp šių šalių sudaro apie 10% visos Kataro prekybos)?

„Qatar Airways” pagal paslaugų kokybę yra vertinama kaip 5 žvaigždučių aviakompanija, tačiau turi ir kitą savo pusę – sklindančias kalbas apie darbuotojų išnaudojimą, neskraidrią finansinę padėtį ir nuolatines valstybės dotacijas, kurios galimai iškraipo konkurenciją. Kaip bebūtų, toks vežėjas turi įtaką visai rinkai – beveik 200 aktyvių orlaivių parkas, panašaus dydžio įsipareigojimai įsigyti dar tiek lėktuvų, svarbus dalyvis ne tik Artimųjų Rytų regiono susisiekime, bet ir tarpkontinentiniame susisiekime, jungdamas Afriką su JAV, Europą su Pietryčių Azija ir Australija, Indiją su JAV bei Arabijos pusiasalio valstybes su visu pasauliu. Lietuvoje „Qatar Airways” buvo viena labiausiai parduodamų aviakompanijų iš tų, kurios neskraido į Lietuvą.

Šie įvesti ribojimai parodo bendrą svarbą, kaip aviacija tampa diplomatinių reikalų įkaite, nes aviacinio susisiekimo įtaka ekonomikai, politikai ir socialiniam gyvenimui yra milžiniška. O aviacijos verslui tarpvalstybiniai santykiai yra vienas iš grėsmingų išorinių veiksnių. Pavyzdžiui, Ukraina uždraudė Rusijos bendrovių skrydžius virš Ukrainos 2015 m. pabaigoje ir draudimas vis dar galioja iki šiol: skrydžiai tarp Ukrainos ir Rusijos nevyksta, o prieš uždraudimą jais naudojosi daugiau nei 1 milijonas keleivių per metus.

Sunku prognozuoti, kaip situacija vystysis toliau – kaip sankcijos buvo greitai įvestos, jos gali būti greitai ir panaikintos. Tačiau, situacija teoriškai gali ir pablogėti – jeigu prisijungtų Turkija, „Qatar Airways” de facto būtų atjungta nuo Europos ir Šiaurės Amerikos.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

363 komentarai

  1. Vytautas-NT - 2017 06 7, 09:09

    O tikrai Rusija-Ukraina srautas tėra 1 milijonas keleivių per metus? Kažkaip sunkiai tikisi, kad taip mažai…

  2. Simonas Bartkus - 2017 06 7, 09:19

    Taip, 2015 m. kai įvedė draudimą, skelbė, jog per 8 pirmus mėnesius keliavo 800,000 keleivių: https://www.theguardian.com/world/2015/oct/25/russia-and-ukraine-suspend-direct-flights-between-countries

  3. Simonas Bartkus - 2017 06 7, 09:21

    Nedidelis update – DOH-GRU šiandien dar sustojimą Atėnuose. Grįžo atgal be sustojimo – skrydis truko 15 val. 15 min.

    Kalbama, jog didžiausią efektą patyrė Qatar skrydžiai į Afriką – ten naudoja narrow-body lėktuvus ir skrydžiai iš 3 val. tampa 6 val. Tai problemos tiek su lėktuvų range, tiek su tuo, jog įgulos negali dirbti abiejų sektorių, kaip įprasta; tiek į visiškai sugriuvusius jungimus.

  4. Wincas - 2017 06 7, 09:40

    Jau sneka, jog viska isprovokavo rusu paskelbta netikra informacija, tai gal greit viskas baigsis.

  5. Spectator - 2017 06 7, 10:02

    Kokie įdomūs laikai ir kaip pasikeitė MEB3 situacija vos per keletą metų. Visiems užmetė electronics ban į USA. Etihad įklimpo su savo partnerių strategija ir pradėjo karpyti savo kaštus (atšaukė porą nepelningų maršrutų, atleido žmonių), Emirates paskelbė apie 82% sumažėjusį pelną ir matyt irgi stipriai karpus kaštus ir vėlins naujų lėkktuvų pristatymą (https://www.ft.com/content/757df8b0-4760-11e7-8d27-59b4dd6296b8). Na o Qatar pateko tiesiog į neįtikėtinai sunkią situaciją dėl oro erdvės ribojimų, nereikia pamiršti ir šiaip neidelios jų reputacijos dėl darbuotojų teisių. Įdomu, ar tai bus tik laikini nesklandumai, ar iš to kils kažkokie didesni pokyčiai (galbūt keletas jų susijungs/bankrutuos?).

  6. Vytautas-NT - 2017 06 7, 10:07

    Kataro oro linijos remiamos valstybės pinigais. Valstybė yra maža, o dujų turi labai daug (trečios pasaulyje atsargos po Rusijos ir Irano). Taip kad iš esmės viskas priklauso nuo monarcho pozicijos šiuo klausimu.

  7. Simonas Bartkus - 2017 06 7, 10:14

    Aš lygiai tą patį pagalvojau, kaip per porą metų gulbės tapo antimis :) Laikai įdomūs ir kaip aviacijos senoliai sakė man prieš 5 metus – 10 ar 15 metų sėkmės per trumpas laiko tarpas spręsti apie sėkmę.

    Prie Spectator išvardintų dalykų reikėtų pridėti dar vieną esminį ekonominį – MEB3 didelę rinkos dalį sudaro nafta turtingų šalių keleivių aptarnavimą, o tas šalis paveikė stipriai krizę. Praeitą rugsėjį mačiau Tim Clark, Emirates CEO konferencijoje Londone, kur jis pasakė – aš priešingai negu visa industrija: man labiau patinka nafta virš 100 dolerių negu nafta už 40 dolerių. Nors sąskaita už degalus dvigubai mažesnė, tačiau mano keleiviai turi dvigubai mažiau pinigų.

    Dabartinė Kataro apribojimų problema dabar labai sukoncentruota į „Qatar Airways” (aišku, jiems tai smūgis didžiausias), tačiau veikia ir tuos pačius Emirates ir Etihad – Emirates Dohos maršrutas irgi buvo tarp jų maršrutų „capacity” TOP5, 80% srauto buvo connecting ir dabar gaus impact’ą visam tinklui.

  8. Vytautas-NT - 2017 06 7, 10:21

    Beje, o kaip buvo su jų įsigyjimo politika. Etihad pirko vežėjus Europoje. Qatar nežinau. Emirates tikrai ne.

    O su keleiviais tai čia problema, kad jų pajamas generuoja verslo klasė. O nafta po 100 USD bus dar labai nereitai. Arba niekada…

  9. Vytautas-NT - 2017 06 7, 10:22

    Tuo tarpu MS-21 reklama. Beje, jie giriasi didesniu tarpu tarp eilių. Idomų ar CS300 praėjimas yra platesnis, nei B737/A320?

    http://vtbrussia.ru/tech/magistral-v-xxi-vek-chast-1/?utm_source=www.gazeta.ru&utm_medium=TGB_Action_305x175&utm_campaign=gazeta_TGB_Action&utm_term=magistral-v-xxi-vek-chast-1

  10. Simonas Bartkus - 2017 06 7, 10:25

    Etihad pirko vežėjų akcijas daug kur – jų Etihad Equity Partners apėmė Air Berlin, Alitalia, Jet Airways, Air Seychelles, Air Serbia, Niki ir Etihad Regional. Praktiškai visos investicijos buvo nesėkmingos.

    Dabar Etihad atleido CEO James Hogan, atsitraukė nuo Alitalia ir Air Berlin; sakoma, kad CEO atleidimas susijęs su nesėkmingomis equity investicijomis. Kaip ir Spectator minėjo, Etihad uždarė ne vieną maršrutą ir įgyvendina cost cutting planus.

  11. trolis - 2017 06 7, 10:27

    cia selling point bus tas didesnis praejimas tarp eiliu?

  12. Augustinas Žemaitis - 2017 06 7, 11:13

    Dėl Rusijos-Ukrainos – tiesiog manau didelė srauto dalis visada buvo geležinkeliais.

  13. trolis - 2017 06 7, 12:20

    meanwhile LOT kazkokias pertvarkas su klasemis daro. Dabar priekyje iki uzuolaideliu sedi Business ir Premium Economy. Business klase tuscia, Premium sugrusti visi po du ir neleidzia viena eile i prieki persesti, nes ten gi Business (tuscia – vienintelis skirtumas – raudonos serveteles ant kedziu). :) maista duoda lyg ir ta pati, bet gerimu pasirinkimas vel kitas. kazkaip labai komplikuotai viska igyvendino.

  14. Kardiobatonas - 2017 06 7, 12:51

    Man tai sunku patikėti, kad dėl kažkokios neva neteisingos informacijos arabų pasaulis beveik vieningai sukilo prieš Katarą. Rėmė teroristus? Bet viešinamos žinios, kad Saudo Arabija taip pat tai darė. Gal yra kažkokių priežasčių, kurios viešai nutylimos?

  15. trolis - 2017 06 7, 13:05

    Klaidinga manyti, kad viska leme ta viena fake news zinute. Reikalai ten brendo senai. Kataras ilga laika bande laviruoti tarp visu suinteresuotu pusiu. Galu gale viskas susiveda i tradicini sunni vs shia musulmonu reikala. Kam idomu, sita situacija vakar tikriaus visur buvo aprasyta – pradedant FT, Economist, Atlantic ir t.t.

  16. Tomas LT - 2017 06 7, 13:12

    Gegužę Lietuvos oro uostai aptarnavo daugiausia keleivių per visą šalies aviacijos istoriją

    Skaityti daugiau: http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/geguze-lietuvos-oro-uostai-aptarnavo-daugiausia-keleiviu-per-visa-salies-aviacijos-istorija/

  17. Spectator - 2017 06 7, 13:18

    LOT’as varo pagal tradicijas: kuo sudėtingiau viską padaryti, ir kuo dažniau keisti, kad niekas nieko nesuprastų. Ko vertas economy servisas kur duoda vandenį/kavą/arabatą ir mažą šokoladą nemokamai, bet turi papildomai mokamą meniu, nors kai skridau du kartus praeitą mėnesį niekas net nepasiūlė kažko iš to meniu nusipirkti. Iš kitos pusės, tame meniu nebuvo nei sumuštinių ar kažkokio maisto, nei Starbucks kavos, kurią reklamavo kai paleido tą konceptą prieš porą metų. Maždaug būkim ir low cost ir full service vienu metu :)

    Apie lėktuvų parką jau kalbėta, aišku jie nepasikuklino tą parką dar labiau skaidyti pridėdami Nordica CRJ’s į visą miksą :) Betrūksta ištraukti kelis ATR, A320 ir A330 įmesti ir bus ne oro linija, o skraidantis lėktuvų muziejus.

  18. Linas - 2017 06 7, 15:13

    Skirtumas tarp teroristų rėmimo Qatar’o ir Saudi, tai, jog Saudi yra USA partneris nr.1 regione ir jiems bendros taisyklės negalioja :) juk vieša informacija, kad Saudi rėmė tuos teroristus, kurie įvykdė rugsėjo 11d. išpuolius, bet jiems nebuvo jokių pasekmių (bent jau aiškiai matomų ir skelbiamų).
    O kaip lengva apkaltinti kaimyną nusikaltimu, nors pats tą patį darai…
    Būsiu labai nustebęs, jei sankcijos greitai nebus panaikintos ir viskas nesugrįš į daugiau mažiau normalias vėžes, nes kitaip tai panašu į blokadą visomis prasmėmis…

  19. Vytautas-NT - 2017 06 7, 15:37

    Bėda tame, kad Katare irgi USA bazė yra. Tai kas ten partneris, o kas mažiau- klausimas.

    Tuo tarpu apie A380 antrinę rinką:

    https://www.flightglobal.com/news/articles/dr-peters-considering-a380-teardown-sources-437799/

  20. skytomas - 2017 06 7, 16:11

    Šios istorijos kontekste įdomus ne tiek Kataro oro bendrovės, kiek Aljazeera tv faktorius:)

  21. Vytautas-NT - 2017 06 7, 17:03

    Al Jazeera faktorius- esminis.

    Tuo tarpu kiek žinių apie Norvegian:

    https://www.flightglobal.com/asset/17019

  22. Linas - 2017 06 8, 10:14

    QATAR AIRWAYS SUCCESSFULLY BRINGS HUNDREDS OF QATARI PASSENGERS FROM KSA TO DOHA VIA MUSCAT
    https://www.atn.aero/article.pl?mcateg=&id=63369&member=696E666F406C697467696E612E6C747C333439377C323031372D30362D3037

  23. Vytautas-NT - 2017 06 8, 13:44

    Klausimas Simonui, ar galima su tamsta kokia dieną surengt diskusija pvz. „Geležinėj lapėj” su transliacija per FB?

  24. Mindaugas - 2017 06 8, 14:04

    Kokia tema Nidos oro uosto potencialas ir VNO tako ilginimas iki 7 km Baltarusijos link?

  25. Wincas - 2017 06 8, 14:18

    Taka reikia Ilginti Astravo Link, Galeciau papasakoti placiau, bet gaila facebooko neturiu …

  26. Augustinas Žemaitis - 2017 06 8, 14:22

    OT: Jei kam įdomu, mano reportažas iš Sen Marteno ir paplūdimio virš kurio leidžiasi lėktuvai:
    http://augustinas.net/sv-martyno-sala-lektuvai-ir-padaliniai-8167

  27. trolis - 2017 06 8, 23:16

    LOT toliau ekspermentuoja – dabar premium ir business iki lektuvo veza atskiru autobusu – seniau tik paimdavo is jo ir iki terminalo atvezdavo. Aisku, lietuviai iskart api***sa sistema ir dedei tenka nemaza dali krapstyti is vieno autobuso ir vesti i kita.

  28. Justinas - 2017 06 8, 23:57

    Vienu metu buvo Ford Transit premium keleiviams. Žiauriai patogus ir geras dalykas. Žinau tik Frankfurto F, bet ten visai kitoks produktas.

  29. trolis - 2017 06 9, 11:10

    Transit liko bent jau pasiemimui is lektuvo premium ir business keleiviams. Bet zodziu, kazka LOT atkakliai rezga ir bando pertvarkyti. Vakar pirma karta maciau, kad tas ju maisto pardavimas veikia – vaziavo is pradziu atskirai pardavinedami ir zmones pirko ir tik tada vaziavo su vandeniu ir kava.

  30. Simonas Bartkus - 2017 06 9, 11:11

    Vytautas-NT: žinoma, kodėl gi ne.

  31. Tomas LT - 2017 06 9, 11:21

    Apklausa: apie Vilniaus oro uosto tako rekonstrukciją žino du trečdaliai šalies gyventojų

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/apklausa-apie-vilniaus-oro-uosto-tako-rekonstrukcija-zino-du-trecdaliai-salies-gyventoju/

  32. Simonas Bartkus - 2017 06 9, 12:02

    Įdomus dalykas – nuo žiemos tvarkaraščio, Ryanair nebeskraidys VNO-OSL-STN-OSL-VNO rotacijos. Vietoje to, tiesiog kasdien skraidys VNO-OSL-VNO. Vietoj to, lėktuvas stovės Vilniuje, bent jau pagal dabartinį tvarkaraštį. Įdomu, ar tiesiog per sudėtinga įvykdyti tokią rotaciją, ar kitos priežastys (Iš Oslo nebeturės ankstyvo skrydžio į Londoną, anksčiausias 9:55 su STN bazės lėktuvu).

    Taip pat Ryanair Kaune KUN-CPH nuima sekmadieninį skrydį ir bus 6 rotacijos (ten lieka KUN-CPH-STN-CPH-KUN rotacija).

  33. Linas - 2017 06 9, 12:13
  34. PS - 2017 06 9, 13:10

    2017-06-09: New Austrian air service to Lithuania from 2018

  35. Simonas Bartkus - 2017 06 9, 13:44

    PS: ten rašo apie Small Planet skrydžius su Tez Tour iš Vilniaus į Klagenfurtą.

  36. Linas - 2017 06 9, 15:59

    RIX statistika MAY2017:
    528144 pax
    vs
    MAY2016 – 476600 pax
    plius 10,81%

  37. Augustinas Žemaitis - 2017 06 11, 01:59

    Beje, jei Qatar Airways tikrai neskraidė per Iraką, tai panašu, kad dabar persigalvojo – Doha-Stambulas skrenda virš Irako šiuo metu.

  38. Faustas - 2017 06 11, 13:18

    Ammanas-Doha taip pat skrenda virš Iraqo nes kito kelio tiesiog neturi. O dėl ko apskritai vengiamas Irakas, dėl visokių ISIS ar šiaip pigiau virš Irano?

  39. Mindaugas - 2017 06 11, 22:05
  40. Linas - 2017 06 12, 13:36

    2017-06-12: Lithuanian carriers implementing new maintenance system

  41. Vytautas-NT - 2017 06 13, 08:59

    Gerbiamieji, priminkit VNO tako rekonstrukcijos metu 2017 jis ilginamas nebus?

    Kartu vakar diskutuojant dėl Vilniaus benrojo plano kilo klausimas apie tako pasukimą. Kiek suprantu susikertantys takai nėra taip gerai, kaip lygiagretūs, bet vistiek aptšarnaujamų skrydžių skaičių gali padidint. Ar aš klystu?

  42. Little_man - 2017 06 13, 10:19

    Kiek mano galva išneša tai jei takai susikerta tai viienu metu kyla arba leidžiasi tik vienas lėktuvas. O kiek buvo transliuota tai takas, taip ilginamas nebus.

  43. Vytautas-NT - 2017 06 13, 11:05

    Ten planas yra kiek kitas. Neatsimemu kur Varšuvoj, ar Briusely, bet Frankfurte yra tikrai, kur takai galais jungiasi. Tokiu atveju ne taip gerai, kaip lygiagretūs, bet daugiau pralaidumo duoda.

  44. Giedrius - 2017 06 13, 11:41

    @Vytautas-NT na nebent nidoj takai galais jungiasi ir vienu metu naudojami. Nei Fra nei waw taip nėra. Buvo nesenai spaudoj pasvaigimu apie toki taki naudojimą, bet čia nerealu

  45. Anonimas - 2017 06 13, 11:58

    Varsuvoj takai persidengia, Briusely taip pat. BRU dazniausiai naudoja lygiagrecius takus, tai tas trecias itakos nedaro. Bet WAW tikrai padidina pralaiduma. Vienas takas naudojamas kilimui, kitas tupimui. Vienam lektuvui duoda riedet ant tako, kai kitas lektuvas nusileidzia iskart duodamas leidimas kilti. Nereikia laukt kol atlaisvins taka. Hamburge tas pats, 2 susikertantys takai, vienas kilimui , kitas tupimui. Dabar Hamburge vienas takas uzdarytas, vakar iskart slota gavom, kas irodo susikertanciu taku nauda.

  46. Besidomintis - 2017 06 13, 12:24

    Bet ar yra kažkoks poreikis tako ilginimui ar net antram takui? VNO laisvai apsisuka su tokiu taku ir labiau reiktų galvoti apie terminalo pralaidumo problemą nei svajoti apie 2nd RWY.

  47. Linas - 2017 06 13, 13:45

    Turime VNO statistiką!
    399805 pax
    plius 10,68%

    http://vno.lt/upload/iblock/c0e/c0ecdb24512f14e94023a6e1da5040fe.pdf

  48. trolis - 2017 06 13, 13:52

    Antras takas aktualus del dabartinio tako remonto. Kai remontas pasibaigs, iki sekancio kalbu apie antra taka nebus. Siaip in general tikriaus reiketu, kaip viename posakyje apie tam tikra miesta, ji griauti ir statyti is naujo, nes tie ubagiski dalipdymai, patampymai i nieka neveda. Terminalo infrastruktura baisi, vaiksciojimai aukstyn-zemyn – nesamone, security neturi kur plestis ir t.t.

  49. Arnas - 2017 06 13, 14:04

    Antras takas VNO visiškai nereikalingas dar dešimtmečiams į priekį. Geriausias įrodymas – DUB, kur aptarnaujama apie 7 kartus daugiau keleivių ir išsiverčiama su vienu taku (tiksliau, ten yra antras takas, bet jis naudojamas tik crosswind operacijoms, t.y. abu takai lygiagrečiai nenaudojami).

  50. Justinas - 2017 06 13, 16:03

    Didžiausias oro uostas su vienu taku yra LGW su 43 mln. keleivių. Turi nuolatines eiles dėl rwy užimtumo visą dieną. Tai paspekuliuojant…

    43mln yra prie LGW lėktuvų. VNO skraido žymiai mažesni lėktuvai, dėl to tiek pat aircraft movement būtų su kokiais 25 mln. keleivių.

    Manau visi sutiks, kad noras yra, jog bet kuri avialinija bet kada gautų valandos bėgyje slotą. Tai tam, kad net ryte nebūtų full capacity, kalbam apie 10-15 mln. keleivių, kuriuos galėtų aptarnauti vienas takas. VNO dar labai toli iki to, klausimas, ar išvis pasieks, todėl manau, kad svarstymus galima atidėti labai tolimam laikotarpiui.

  51. Vytautas-NT - 2017 06 13, 16:15

    Svarstymai vykdomi dėl visai kitų priežasčių. Vienas dalykas- padaryt 3 km taką į rezervinę teritoriją yra paprasčiau. O šiaip tai esminis argumentas- keisti pakilimų ir nusileidimų kryptį, kad llėktuvai virš Antakalnio neskraidytų.

    Keleivių skaičius čiča išvis ne prie ko.

  52. Simonas Bartkus - 2017 06 13, 16:21

    Kilimo/tūpimo tako ilginimas visiškai beprasmis. Prieštaraučiau, tiek kaip mokesčių mokėtojas (jei statytų už valstybės pinigus), tiek jeigu aviakompanijoms reikėtų už tai sumokėti.

    Antro kilimo/tūpimo tako statymas irgi beprasmis.

    O juolab, krypties keitimas – apskaičiuota, jog gyvena daugiau žmonių Panerių/Lazdynų kryptimi negu Antakalnio jeigu kryptis eitų link ten.

  53. Justinas - 2017 06 13, 16:30

    Vytautai, galvoji, kad milijonas Londono gyventojų yra labai kantrūs nevykėliai, kurie turi kęsti tūkstančius lėktuvų kasdien, o vat Vilniuje 10 lėktuvų yra problema?

  54. Vytautas-NT - 2017 06 13, 16:42

    Justinai, turbūt pamiršot kiek triukšmo buvo dėl Heathrow plėtros. Juk vienas iš planų buvo išvis tą oro uostą uždaryt ir statyt naują.

    Lygiai tokie patys karai buvo dėl Frankfurto plėtros, kai statė 4 taką- gyventojai užprotestavo, kad leistuis lėktuvai po 24 val. ten negali.

    Kadangi dabar svarstomas Vilniaus bendrasis planas, tako pasukimo klausimas irgi gali būti išspręstas bent popieriuje…

  55. Linas - 2017 06 13, 16:42

    Man tai vienas iš Antakalnio privalumų, kad galiu matyti besileidžiančius lėktuvus ;) gana žemai…
    ir visai netrukdo, labiau trukdo erzina ugniagesių ir greitųjų sirenos … Gal galima iškelti priešgaisrinę stotį iš Antakalnio? ;)

  56. Spectator - 2017 06 13, 17:48

    Gal reiktų nebesvaigti apie kilimo/tūpimo tako ilginimą. Kur kas didesnė problema yra visiškas terminalo atgyvenimas ir neadekvatumas, iki tokio lygio, kad gėda ir nemalonu naudotis tiek patiems, tiek mūsų svečiams. Nelabai iš tikro suprantu, kodėl oro uostas ir/ar susisiekimo ministerija neturi jokios ilgo laikotarpio strategijos, kuri užtikrintų, kad būtų tinkama gėdos nedaranti ir augimo nestabdanti infrasruktūra? Ar čia laukiama vis dar tos koncecijos, kuri atrodo jau gerus metus laiko nejuda?

  57. Simonas Bartkus - 2017 06 13, 18:44

    Užmečiau akį į VNO statistiką už gegužės mėnesį:

    1. Lufthansa toliau nesekasi – srautas paaugo tik 12%, labai mažai, kai reisų padaugėjo vos ne pusantro karto;

    2. Gerai sekasi LOT, kurį padarė 5 reisus per dieną ir gegužę gavo 40% daugiau srauti (balandį 43%) ir baigia prisivyti BT VNO-RIX (juk ir produktas panašus).

    3. BT nepasiduoda ir netgi atidarydama tiesioginius reisus iš Vilniaus, po truputį auga VNO-RIX srautas irgi.

    4. SAS kelintas mėnuo iš eilės netenka keleivių, ypač VNO-CPH. Čia tik mano spėjimas, bet turbūt su augančia LH, BT ir LO, intra-europe sunkiai kas skrenda su SAS VNO-CPH-XXX.

    5. Antalija yra numero uno :) pagal keleivių kiekį aplenkė ir LTN, ir FRA, ir OSL, ir STN.

  58. oleg - 2017 06 13, 19:15

    https://twitter.com/Airbus/status/874551937231761408

    grazu vaizda Airbus parode: aeronautical achievement that symbolizes our new united family

  59. Augustinas Žemaitis - 2017 06 13, 20:28

    Šiaip tai triukšmo problema tikrai perdėta. Pasaulyje yra gausybė vietų, kur oro uostas gerokai arčiau gyvenamų plotų ir nieko. Tas pats su visais kitais triukšmo šaltiniais – Japonijoje geležinkeliai nardo tarp namų, daug pasaulio miestų važinėja daugiau automobilių nei kada nors bus Lietuvoje ir t.t.

    Visą gyvenimą gyvenu mieste, vakarais vasaromis groja kavinės, važinėja automobiliai ir nematau problemos.

    Suprantu, kad kai kuriems žmonėms yra kitaip. Tačiau tas pats pasakytina apie daugelį „problemų”: kiekviena gyvenamoji vieta jų turi, vieniems jos trukdo, kitiems ne.

    Mano nuomone, valdžia turėtų stovėti gana tvirtai prieš visus brangius siūlymus riboti triukšmą, ypač kai kalba eina apie „nusistovėjusius” triukšmo šaltinius, o ne naujus (bet net ir kai kalba eina apie naujus, ypač jeigu tai yra mieste, kur normalu, kad yra miesto triukšmas). Problema nesunkiai išsispręs savaime, jei žmonės, kuriems tai trukdo labiausiai apsigyvens kur nors kitur, o triukšmingose vietose gyvens žmonės, kuriems tai netrukdo.

  60. Globetrotter - 2017 06 13, 21:12

    Įdomu, kiek prie SAS nuosmukio prisidėjo lounge&fasttrack atsisakymas…

  61. Justas - 2017 06 13, 23:08

    @Globetrotter: As asmeniskai kelis kartus pasirinkau jau skristi per WAW, o ne CPH, tai bent kelis J keleivius SAS prarado. Lounge tai dar galima butu ignoruoti, nors irgi uzknisa, bet fast track atsisakymas, tai jau kazkaip per daug cheap. Beje, galetu vietoj lounge duoti koki voucheri on board spend, ir visi butu laimingi. US turbut jau visos major avialinijos duoda maista gerimus elite flyeriams economy nemokamai – sumustinis ir G&T kainuoja mazai, o loyalty ir satisfaction turetu visai stipriai pastiprinti.

  62. Salininkų kaimas - 2017 06 14, 00:59

    Daryt su taku nieko nereikia. Tačiau jei liktų tik brėžiniuose, geriausias tako pasukimas būtų maždaug 06 ir 14, kažkas tokio. Geriau galėtų kiek pakeisti flightpaths, nes kai vakare kyla FR į Dubliną ar DHL į Lejpcigą tai grynai toks jausmas kad skrenda taip, kad kuo ddaugiau žmonių išgirstų: Pirma Antakalnis, Žirmunai, o po to pradeda suktis ir praskrenda KAIP TIK palei Laisvės prospektą(Fabijoniškės, Pašilaičiai, Justiniškės, Karoliniškės). Galėtų kylant paskrist kiek toliau į šiaurę, kad bent jau tarp tų tankiausiai apgyventų vietų netriukšmaut taip.
    pažiurekit Flightradar’e kaip virš Maskvos skraido – apsuka beveik visą miestą.

  63. Karolis - 2017 06 14, 07:37

    Su tokiu visuomenės požiūriu nieko keisto, kad oro uosto plėtra vėluoja – kažkokios keistos ir bereikalingos diskusijos valgo sprendimų laiką.

    Nepamirškim, lėktuvai tylėja su kiekviena nauja karta. Kiek teko matyti NEO, CS noise impact zoną, ji reikšmingai mažesnė už dabartinius standartus. Žiūrint 5 – 10 m. į priekį, reali problema didės tik oro uosto aplinkoje, ne tiek dėl lėktuvų, kiek anženinio autotransporto srauto bei parkavimo, terminalo pralaidumo. Čia ir reikėtų koncentruotis.

  64. trolis - 2017 06 14, 10:16

    Kartais buna ir taip (nors tikriaus tikrasis motyvas visai kitas, bet still): Today, however, we’ve gotten great news from AA. The airline has “received a lot of feedback from both customers and team members” and is reversing its decision to install seats with 29 inches of pitch. Per the airline’s memo regarding the change: “American has decided to space all Main Cabin rows with at least 30 inches of pitch.”

  65. Simonas Bartkus - 2017 06 14, 10:29

    Šiandien Small Planet Airlines papildė 22 lėktuvas – papildomas A320 iš dažyklos Šanone D-ASPI papildė PAD bazę.

  66. Linas - 2017 06 14, 10:48

    Sveikinimai, Simonai :)
    bandau pažiūrėti, bet tokios registracijos dar nerodo…

  67. c2h5oh - 2017 06 14, 11:14

    Nu plem, tako „pasukimas” – kiek tai kainuotų? Juk čia ne Lego, „pasukimas” realiai reiškia naujo tako nutiesimą nuo nulio (ir seno išardymą, jeigu norim atkurt pievutę). Turbūt kelis šimtus milijonų?

    Ir visa tai tik dėl estetinių priežasčių. Iš visų problemų, kurios yra Lietuvos aviacijoje, pakilimo takų capacity yra mažiausia problema (net jeigu VNO pradėtų lygiuotis su LGW, papildomai dar turim KUN, PLQ ir ypač SQQ).

  68. Vytautas-NT - 2017 06 14, 11:20

    Pasukimas nereiškia seno tako išardymo, o antro tako pastatymą. Beje, siekiant mažinti triukšma jį galima naudoti pakaitomis- tada kiekviena kryptimi lėktuvų sumažės 50 proc.

    Kitas dalykas sakyt, kad triukšmas miesto yra naturali savybė yra nesamonė. XIX a. tokio triukšmo nebuvo, nes nebuvo automobilių. Nebuvo jo sovietmečių nes automobilių buvo kokis 4-5 kartus mažiau. Triukšmas neigiamai veikia žmioniųū sveikatą. Todėl yra priemonės jam mažinti. Ir jos gali būti taikomos.

  69. Besidomintis - 2017 06 14, 12:17

    Wizzair nuo spalio 30d. stato A321 į KUN-AES.

  70. Wincas - 2017 06 14, 12:41

    Vytautas-NT primeni šešiolikinę, nori gyventi mieste ir nenori triukšmo. Kraustykis į kaimą ir nebus to triukšmo. Čia tą taką sukinėk kaip nori, vistiek bus triukšmas. Be to kadangi gyveni praeituose šimtmečiuose, turbūt nežinai, jog naujausia mada yra žiediniai tūpimo/kylimo takai. Mesk teisės aktus į šalį ir paskaityk:
    https://www.curbed.com/2017/3/24/15043986/endless-runway-airport-design

  71. Julius - 2017 06 14, 14:41

    Besidomintis: Todėl kad Gdanskas gaus naują a321

  72. Salininkų kaimas - 2017 06 14, 14:44

    Aš ir nesakau kad turime taką ,,sukti”. Tik sakau jog mažiausia triukšmo būtų jei takas būtų 06. Tai ne kokie statybu planai, o šiaip pasvarstymas

  73. Karolis - 2017 06 14, 18:05

    Gali būti nuo vilko ant meškos – ILS užėjimas į 24 būtų apribotas iš pietinės pusės dėl arti esančios sienos su BY – manau nepraeitų procedūra kur orlaivis darydamas approach išeina iš LT į BY ir vėl keliauja atgal. Todėl lėktuvai skristų per visus vakarinius ir šiaurinius rajonus, prieš taikydami i loc iš šiaurinės pusės :)

  74. Tomas LT - 2017 06 15, 10:48

    „Small Planet Airlines“ prieš vasaros įkarštį papildė orlaivių parką

    http://www.madeinvilnius.lt/verslas/vilniaus-rinka/small-planet-airlines-pries-vasaros-ikarsti-papilde-orlaiviu-parka/

  75. c2h5oh - 2017 06 15, 11:40

    Aš visiškai suprantu, kodėl aplinkiniai gyventojai nekenčia LHR. Ten lėktuvai leidžiasi vienas po kito, nuolat, visą dieną. Tiesiai virš Londono centro. Iš visų pusių gyvenami rajonai (tankiai užstatyti).

    Palyginus su tuo, skųstis dėl VNO yra išpindėjimas. Juolab kad lėktuvai neskrenda VIRŠ Antakalnio, jie skrenda virš miško ŠALIA Antakalnio. Iš Salininkų pusės gi visokie sodai ir pan.

  76. Linas - 2017 06 15, 13:31

    Priklausomai, kartais leidžiasi tiesiai virš Antakalnio gatvės, o kartais ir virš Sapieginės miško, bet tikrai netrukdo, pati gatvė kelia daugiau triukšmo nei lėktuvai…

  77. Vytautas-NT - 2017 06 15, 14:32

    Tuo taropu truputis pozityvo, nors reikėtų kalbėt apie antro terminalo statybą…

    http://www.delfi.lt/verslas/transportas/vilniaus-oro-uoste-didinamas-keleiviu-pralaidumas.d?id=74951056

  78. Tomas468 - 2017 06 15, 22:47

    Šiuo metu vyksta pirmasis Edinburgh-Stewart Norwegian skrydis, su paprastu 737

  79. Arnoldas - 2017 06 16, 05:43

    @Vytautas-NT: Mano nuomonė apie naujo terminalo statyba per anksti galvoti. Yra daug laisvos vietos kur galima išplėsti dabartinį terminalą, didinant jo plotą ir vartų kiekį tiek pietų, tiek šiaurės-rytų kryptimis. Statyti naują terminalą (kitoje kylimo-tūpimo tako pusėje) būtu labai brangu. Reikėtu daryti naujus riedėjimo takus lėktuvams, taip pat privažiavimo kelius prie jo automobiliams ir viešajam transportui.

  80. trolis - 2017 06 16, 09:30

    O terminalo problemos sprendimui yra pigus ir paprastas variantas? Ar taip ir lipdysim ir kazka plesim forever? Aisku, situacija butu ne tokia tragiska, jei esamame variante butu bent kiek attention to details – kaip pvz tualetai ir pan

  81. Linas - 2017 06 16, 10:12

    PLQ irgi įkėlė savo statistiką:
    http://www.palanga-airport.lt/lt/skrydziu-statistika

    tik KUN niekaip nesugeba nei už balandį, nei už gegužę… matyt visa administracija betonuoja – plečia peroną :)

  82. Vytautas-NT - 2017 06 16, 10:41

    Kažkaip ne visai tiksliai mane supratote- naujas terminalas nebūtų atskiras pastatas kitoje oro uoto pusėje. Tai būtų tam tikras priestatas. Ir logiškiausia tai daryt į kairę nuo esamo terminalo (link IKEA). Sprendimas būtų analogiškas Rygai- dar vienas pastatas sujungtas su senuoju galerija.
    Aišku, jame reikėtų irengti naują (didesnę) atvykimo salę. Šiaip FlyLAL laikais net projektas Tarminalo-2 egzistavo. Nežinau tik kokio detalumo…

  83. Čiurlionis - 2017 06 16, 11:23
  84. Simonas Bartkus - 2017 06 16, 11:55

    Nežinau kokioj dabar stadijoje planai griauti Oro Navigacijos/CAA pastatą, bet bent jau toks planas buvo prieš 2-3 metus. Iš principo ten atsivertų erdvė plėsti terminalą į tą pusę.

    Iš kitos pusės, kita idėja buvo statyti naują terminalą Šiaurinėje pusėje, kur dabartinė tvora (link IKEA) – tuomet esamas sujungtas su juo galerija ar pan.

  85. oleg - 2017 06 16, 12:47

    https://www.flyer.co.uk/hamilton-reveals-swiss-made-electric-aerobatic-twister/

    o gal kas turi ideju kai taip kad sis elektrinis Siemens yra LY-BDA?

  86. Čiurlionis - 2017 06 16, 13:48

    Faktas vienas, kad iš 3 pastatų sulipdytas terminalas, turbūt niekada neatliks savo funkcijų taip, kaip naujai pastatytas.

    Vienintelė darbartinio, mano nuomonė, terminalo paskirtis administracinė, su 4 rankovėm išorėje, ty naudojant tik patį naujausią priestatą, visa kita turi būti plečiama arba į šiaurę arba į pietus.

  87. Tomas LT - 2017 06 16, 13:50

    Vilniaus oro uoste atnaujinami tualetai

    Skaityti daugiau: http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/vilniaus-oro-uoste-atnaujinami-tualetai/

  88. oleg - 2017 06 16, 16:27
  89. Jurgis - 2017 06 16, 16:46

    Indigo Partners продала свою долю в Wizz Air
    http://www.ato.ru/content/indigo-partners-prodala-svoyu-dolyu-v-wizz-air

  90. Wincas - 2017 06 16, 17:22

    Tai kad čia Šmašius pardavė Vlniaus savivaldybės pastatą. Labai gera įdėja sutartis sudarinėti kinų kalba :)

  91. Giedrius - 2017 06 18, 18:13

    Vieno Ryanair lėktuvo utilizacija žiemos sezonu:
    http://i.imgur.com/r8tCqI2.png
    Antras suka ratus į OSL ir STN, bei ilsisi ilgai vilniuje dienos metu

  92. Mindaugas - 2017 06 18, 19:02

    Airbus Just Upgraded the World’s Largest Passenger Jet

    https://www.google.lt/amp/amp.timeinc.net/
    fortune/2017/06/18/airbus-a380plus-paris/?source=dam

  93. Mykolas - 2017 06 19, 10:07

    Pastebėjau, kad bent jau 20 VNO tako puse pasikeite i 19, gal kas zinot kodel? tik nereikia paaiskinimu apie zemes asies pasislinkima.

  94. jpou - 2017 06 19, 10:39
  95. Salininkų kaimas - 2017 06 19, 10:57

    Mykolai, 02 irgi pasikeitęs į 01. Ir jau praeitą vasara berods mačiau. Magnetinė šiaurė iš lėto juda, keičiasi netik VNO, bet ir pvz STN

  96. Vardas - 2017 06 19, 10:59
  97. Simonas Bartkus - 2017 06 19, 11:15

    Mykolai, pasikeitė „magnetinė šiaurė”. Kadangi takų krypčiai žymėti naudojami tik 36 numeriai – nuo 1 iki 36 (realiai kas 10 laipsnių), po pasikeitimo, nustatyta, kad VNO tako kryptis yra „labiau 01/19” negu „02/20”.

  98. Simonas Bartkus - 2017 06 19, 11:34

    Kalbant apie naują VNO terminalą – VNO negali jo planuoti, nes strateginiam veiklos plane nėra planuojamas keleivių augimas:

    http://simonas.bartkus.lt/blog/wp-content/uploads/2017/06/vno_forecastas.png

    Keleivių skaičiaus stagnacija numatyta 2018-2020 metais, kai keleivių skaičius turi apsistoti ties 4,0-4,1 mln. keleivių lygiu.

    Įdomu, kad tuo laikotarpiu Kaune netgi numatytas keleivių skaičiaus mažėjimas.

    Strateginis planas skelbiamas čia:
    http://www.ltou.lt/lt/lietuvos-oro-uostai/apie-lietuvos-oro-uostus/veiklos-strategija/

  99. Kardiobatonas - 2017 06 19, 12:00

    Gyventojų skaičius mažėja – vyresnieji miršta, jaunesnieji jau emigravo, todėl keleivių skaičiaus augimas turi sulėtėti nepaisant aplinkybės, kad dalis žmonių keliauja dažniau. Tikėtis ženklaus turistų srauto augimo taip pat neverta – pripažinkime, kad neturime kuo nustebinti pasaulio. Naujo terminalo statyba būtų tikrai pernelyg brangus užsiėmimas. Kur kas logiškiau pagalvoti, kaip geriau išnaudoti esamas patalpas.

  100. Anonimas - 2017 06 19, 12:44

    „airBaltic“ išlaikys skrydžių dažnumą Vilniaus oro uosto rekonstrukcijos metu

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/airbaltic-islaikys-skrydziu-daznuma-vilniaus-oro-uosto-rekonstrukcijos-metu/ .

  101. Jurgis - 2017 06 19, 13:40

    Aikštelėje prie Vilniaus oro uosto – eismo pokyčiai
    http://alkas.lt/2017/06/19/aiksteleje-prie-vilniaus-oro-uosto-eismo-pokyciai/

    Nuo birželio 19 d. į trumpalaikio stovėjimo aikštelę priešais keleivių atvykimo terminalą 15-ai nemokamo stovėjimo minučių bus galima užsukti ne vieną kartą per dieną, o neribotai.

  102. Mindaugas - 2017 06 19, 22:21

    Published on Wednesday, June 14, 2017
    Heathrow loses its position as Europe’s largest airport

    Amsterdam’s Schiphol has overtaken Heathrow as Europe’s largest airport for direct flights.

    According to the Airports Council International (ACI) Europe, Schiphol has risen from sixth place in 10 years.

    It put the reason for its growth partly down to the rise of low-cost carriers, which now make up 21% of its direct flights.

    Heathrow’s growth, on the other hand, has been constrained by a lack of capacity.

    Frankfurt, Paris Charles de Gaulle and Istanbul Ataturk airport make up the rest of the top five airports for direct flights.

    ACI Europe’s airport industry connectivity report found that for the second year in a row, direct flights are growing at a faster rate than indirect and connecting flights.

    It said this reflected the expansion of low cost carriers on both short and medium haul markets and ‘the relative retrenchment of network carriers’.

    ACI said that over the past 10 years, 99% of the growth in passenger traffic of the top 20 European airports has been delivered by low cost carriers.

    Director general Olivier Jankovec said: „The low cost revolution is marching on – and nothing will stop it.

    „Low-cost carriers have moved into larger airports and hubs, and they are now making inroads into the long haul market.

    „Europe’s airports will see 87 long haul routes being operated by low cost carriers this summer, up from 14 just four years ago.

    „The next step – which Ryanair has just started experimenting, is to offer feed to network carriers or even develop their own connecting product.”

    Frankfurt still boasts the highest number of connecting flights, followed by Amsterdam, Dallas-Fort Worth, Paris Charles de Gaulle and Atlanta.

    However, Abu Dhabi has been the fastest-growing hub since 2007, followed by Delhi and Guangzhou

  103. Augustinas Žemaitis - 2017 06 20, 02:22

    Turistų skaičius į Lietuvą, manau, augs gana sparčiai dar ilgai. Nes tai pasaulinė tendencija: šalys, kurių gyventojai neturėjo pinigų ar bijodavo keliauti, arba jų kelionės būdavo ribojamos įstatymais, masiškai pradėjo, pradeda ir pradės keliauti (tarkim kinai, prieš 25 metus dar iš esmės nekeliavę išvis, dabar jau užima pirmą vietą pagal užsieny paliekamus pinigus).

    Kad neturime pasaulinės reikšmės įdomybių šiuo atveju nesvarbu. Mūsų bazė, nuo kurios augame, žemesnė, tačiau augimas – didelis, o veikiausiai procentais bus dar didesnis, nei populiariausiose vietose.

    Mat neįtikėtinais tempais augantis turizmas perpildo populiariausias vietas, dėl ko kainos ir kokybės santykis ten krenta. Be to, daugėja ne tik išgalinčių apskritai keliauti žmonių, bet ir keliaujantys tai daro dažniau, o tokiu atveju tik auga galimybės ne pagrindinėms turistinėms šalims. Laikai, kai Europos turizmas apsiribojo Italija ir Prancūzija, seniai praeitis.

    Aišku, prognozuoti, kaip šitas derinsis su kitomis tendencijomis, kaip gyventojų mažėjimas, ankstesnių emigrantų ryšio su Lietuva praradimas – sunku.

  104. Simonas Bartkus - 2017 06 20, 09:35

    Air Asia X atsisakė planų skraidyti į Europą.

    Vietoje to, naujus A330-900NEO įrengs 440 vietų, kurie net negalėtų pasiekti Europos iš KUL.

  105. Kardiobatonas - 2017 06 20, 09:47

    A320 LY-ONL – čia SPA naujokas?

  106. Simonas Bartkus - 2017 06 20, 09:55

    Kardiobatonas: ne, jau skraido berods treji metai. Twin tail su LY-ONJ.

  107. skytomas - 2017 06 20, 17:20

    Žiniai, Latvia’s Air Baltic is evaluating additional orders for Bombardier CSeries jets as replacements for Q400 turboprops.
    At a joint media briefing with Bombardier today at the Paris air show, Air Baltic’s chief executive Martin Gauss noted that Q400 leases were nearing the end of their term, and said the airline was discussing with Bombardier a potential order for a mix of CS100s and CS300s to replace the turboprops. There are 12 Q400s in Air Baltic’s fleet.

  108. Pranas - 2017 06 20, 19:42

    Airbaltic PR blogai dirba – delfis staipsnyje apie VNO uždarymą visą dieną rašo, kad jie į Paryžių (ir kitur) iš Kauno skraidys per Rygą, o ne tiesiogiai.

  109. Čiurlionis - 2017 06 21, 11:01

    Klausimas SK goldams, ar WAW goldus įleidžia į elite CLUB lounge ar tik į Polonez?

  110. srs - 2017 06 21, 12:15

    Scoot praneš apie naujas 5 kryptis po to kai baigs susijungimą su Tigerair.
    http://www.businesstimes.com.sg/transport/scoot-unveils-plans-for-5-new-destinations-in-the-next-year

  111. trolis - 2017 06 21, 12:18

    @Ciurlionis – jei Club – tas lounge, i kuri patenkama is Polonez, tai ileidzia i abu tik tiek, kad tas antras – graudi skyle be langu

  112. Tomas LT - 2017 06 21, 12:57

    Tako rekonstrukcijos laukiančiame Vilniaus oro uoste verda paruošiamieji darbai. Nuotraukos

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/tako-rekonstrukcijos-laukianciame-vilniaus-oro-uoste-verda-paruosiamieji-darbai/

  113. Jurgis - 2017 06 21, 17:00
  114. Salininkų kaimas - 2017 06 21, 18:40

    Ryanair paleidžia connecting flights per Bergamo.

  115. Jurgis - 2017 06 21, 23:06

    Įdomu, o kodėl iš Vilniaus negalima jungtis per Bergamo ?

    Book connecting flights on the first 25 (of up to 300 new routes) via Milan Bergamo on Ryanair.com
    Connect to/from Alicante, Athens, Barcelona, Bari, Brindisi, Cagliari, Catania, Corfu, Ibiza, Lanzarote, Lamezia, Madrid, Malaga, Malta, Naples, Palermo, Pescara, Trapani, Valencia and Zaragoza

  116. Pranas - 2017 06 21, 23:12

    Aš didžiausią privalumą matau, kad tokie oro uostai turės padaryt tranzitinį praėjimą ir bus galima selfconnectinantis nebeit pro security.

  117. Jurgis - 2017 06 22, 12:00

    „Wizz Air” Londono Lutono oro uoste atidarė pirmąją savo bazę Didžiojoje Britanijoje. Iš Londono Lutono oro uosto skraidins dar trimis naujomis kryptimis
    https://www.15min.lt/pasaulis-kiseneje/naujiena/kelioniu-pulsas/wizz-air-is-londono-lutono-oro-uosto-skraidins-dar-trimis-naujomis-kryptimis-637-816090

  118. oleg - 2017 06 22, 12:12

    WIZZ Air signs contract for 10 additional A321ceo aircraft
    Wizz Air also has an order with Airbus for 110 new technology A321neo aircraft with advanced systems and engines for delivery from 2019.

    http://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2017/06/wizz-air-signs-contract-for-10-additional-a321ceo-aircraft.html

    tai svarsto kazkiek long-haulint ar kainas mazinti short-haulams?

  119. Tomas LT - 2017 06 22, 12:38

    Po Vilniaus oro uosto teritorijos pertvarkos keleivius džiugins patogesnė transporto schema

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/po-vilniaus-oro-uosto-teritorijos-pertvarkos-keleivius-dziugins-patogesne-transporto-schema/

  120. Čiurlionis - 2017 06 22, 13:06

    Kas čia per pertvarkos su parkingu, čia gi smūgis dušmančikams, reikalauja su pasatais 1995 m. gamybos nevažinėti, čekius išrašinėti, o dar ir dviem kalbom mokėti.

    Čia jau konstruktyvus politinis spaudimas, pažeidžiamiausiai socialinei grupei- Vilniaus dšmanams.

    Kas toliau? uždraus rūkyti ir lieps tvarkingai rengtis?

  121. Jurgis - 2017 06 22, 16:58
  122. Jurgis - 2017 06 22, 17:02

    WOW: Qatar Airways Taking Major Stake in American Airlines
    http://viewfromthewing.boardingarea.com/2017/06/22/wow-qatar-airways-taking-major-stake-american-airlines/

    oneworld airline Qatar Airways, currently under geopolitical seige from Saudi Arabia, the UAE and others in the Mideast, is the largest shareholder in British Airways parent IAG.

    It’s also set to become the 7th largest shareholder in American Airlines — with possible plans to become the largest alongside T. Rowe Price and PRIMECAP Management Company.

  123. Justinas - 2017 06 22, 17:23

    oleg, jei laikysime dvi prielaidas, kad:

    a) Wizz managementas yra patyręs ir mato big picture;
    b) Wizz air pelningiausi maršrutai yra WAW-LTN, Bydgoszcz-Luton ir panašūs;

    tai manau kad wizz nelonghaulins, net ir nesvarstys to. Vienintelė Europoje semi-long haul yra Islandija, su WOW ir Icelndair.

    Ir kita problema, tai loadų netolygumai. Vasaros labai užimtos, žiemomis Wizzair pardavinėja savaitė į priekį VNO-BGY už 30EUR return. Žiemą net long haul nėra galimybių tiek užimti lėktuvus, nes tiesiog fiziškai žmonės neturi laiko tiek prasėdėti lėktuvuose, kiek vasarą.

    Tad manau, jog wizzair long haul be šansų. Kelis lėktuvus žiemą gali padeployinti ant Kanarų ir Dubajaus, gal dar ras kokią sezoninę kryptį, bet that’s it. Visa kita varinės į LTN, BGY ir kitais trunk routes.

  124. Tomas468 - 2017 06 22, 18:23

    Kalabnt apie Wizz: Ar Wizzair dar mato potencialą plėstis Lietuvoje (be naujų A321), pvz. Didinti capacity naujais lėktuvais ar atidaryti naujų maršrutų?

  125. vytautas-NT - 2017 06 23, 10:53

    Aš manau, kad Wizz greičiau didinss lėktuvų gabaritus, nei jų skaičių. Ir pjaus Ryanair su A321 UK, Ispanijos ir Italijos kryptimis.

    Dar klausimas- Norvegian planuoja iš Kauno į Stokholmą ir Oslą skraidyt per uždarymą?

  126. Salininkų kaimas - 2017 06 23, 10:57

    Norwegian – pilnas perkėlimas į KUN.

  127. Jurgis - 2017 06 23, 11:21

    Finnair is first airline worldwide to provide full door-to-door experience for all travellers
    http://www.amadeus.com/blog/22/06/finnair-first-airline-worldwide-provide-full-door-door-experience-travellers/

  128. Spectator - 2017 06 23, 11:22

    Aš tai linkėčiau, kad Lietuvoje ar bent Vilniuje mažėtų LCC rinkos dalis. Tai, kas įvyko per paskutinius penkerius metus, visiškai išbalansavo rinką, kai net verslas vis mažiau nori mokėti už kokybę (geresnius laikus, dažnesnius skrydžius, pagrindinius oro uostus, etc.), nekalbu jau apie leisure/VFR segmentą, kuris delfi.lt skundžiasi, kad reikės skrisi ne iš BVA, o iš CDG per rekonstrukcijos laikotarpį… reiktų šiaip suprasti, kad kol nebus stipraus segmento, kuris bus prirpatęs mokėti po min 200-300€ už return kelionę, galim pamiršti apie naujus hub vežėjus, ir bus gerai, kad visi esami išliktų…

  129. tomas468 - 2017 06 23, 13:48

    Vytautas-NT: O be konkurencijos esančios kryptys, tokios kaip: HAM, DWC, BLQ, CTN, TKU, galų gale BUD arba 3 daily į LTN. Nemanau, kad Wizzair pakeis visus a320 į keturis a321 ir sustos plėstis.

  130. Linas - 2017 06 23, 15:46

    „Белавиа” потратит почти $100 млн на покупку двух Embraer
    Читать полностью: https://www.interfax.by/news/belarus/1226145

    https://www.interfax.by/news/belarus/1226145

  131. PS - 2017 06 23, 16:10

    Kur ir kaip tai galima pamatyti? Aš esu narys, tačiau to nematau prisijungęs.

    Tik „WIZZ Discount Club“ nariai jau gali rasti 2018 m. vasaros skrydžių tvarkaraščius*!
    Visi puikūs nuotykiai prasideda nuo tokio laiško kaip šis. Pasinaudokite galimybe ir pradėkite savo nuotykį šiandien.

  132. Pranas - 2017 06 23, 17:52

    @PS – iš Sofijos ir Budapešto bazių kol kas.

  133. Linas - 2017 06 26, 10:13

    Kiek girdėjau, pralaimėjome RIX dėl tako rekonstrukcijos…
    Turkish Cargo launches cargo flights to Riga and Prague
    Taking firm steps forward every day to reach the peak with its extensive flight networks extending to the four corners of the world, Turkish Cargo has scheduled cargo flights to two important capitals of the Eastern Europe. Turkish Cargo launches scheduled cargo flights to Riga, the capital of Latvia, and Prague, the capital of Czech Republic, as of July 1, 2017.

    Flight# Date Route Eta Etd Day Craft Type
    6577 1.07.2017 IST RIX 14:00 16:35 6 A330F
    6577 1.07.2017 RIX PRG 18:05 18:50 6
    6577 1.07.2017 PRG IST 20:20 23:50 6

    Flight# Date Route Eta Etd Day Craft Type
    6573 6.07.2017 IST RIX 14:00 16:35 4 A330F
    6573 6.07.2017 RIX PRG 18:05 18:50 4
    6573 6.07.2017 PRG IST 20:20 23:50 4
    *All times are local.
    *The flight schedule may be revised based on the permits.

    Turkish Cargo connects the entire Baltic region to the rest of the World with Riga and Prague flights to be operated 2 times a week. Turkish Cargo will be the first air cargo company with the highest level of capacity across the region upon launch of the cargo flights.

    The products exported by these countries generally consist of machinery, electrical – electronic equipment, chemical products and automotive parts, and some of such products are exported by making use of air cargo at the present. Turkish Cargo aims to provide a highly rapid connection service to Africa, Middle East and Turkey, especially the Far East, for air cargo originating from the Baltic countries, thanks to its extensive flight network upon initiation of the cargo flights.

    Turkish Cargo, which provides the best connections to the production and trade centers around the world, continues to develop its appealing opportunities with the understanding of utmost service quality in order to meet by the best way its customers’ needs.

  134. Tomas LT - 2017 06 26, 11:21

    Punktualiausiųjų pasaulyje sąraše atsidūrę Lietuvos oro uostai paaiškino, kodėl kartais vėluoja lėktuvai

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/punktualiausiuju-pasaulyje-sarase-atsidure-lietuvos-oro-uostai-paaiskino-kodel-kartais-veluoja-lektuvai/

  135. Anonimas - 2017 06 26, 18:03

    Tuo tarpu įdomi statistika:

    http://www.anna.aero/2017/06/21/iceland-still-dominated-local-carriers/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=c6f4ddd7f9-anna_nl_150617&utm_medium=email&utm_term=0_ecdbf41674-c6f4ddd7f9-86642630

  136. c2h5oh - 2017 06 26, 19:39

    Įdomus straipsnelis apie SSJ – http://zloy-odessit.livejournal.com/2114221.html

    Iš Aerofloto turimo parko, 14 lėktuvų per savaitę nepadarė nei vieno skrydžio, dar keli – vos kelias valandas per savaitę. Vienas Gazpromavia turimas SSJ laukė atsarginių dalių 116 dienų.

  137. Wincas - 2017 06 26, 19:58

    Ar tik nebus taip, kad dali daliu gamino Antonov, o dabar turbut rusams rodo vidurini pirsta. Teks dalis tekinti pas batka….

  138. oleg - 2017 06 27, 01:14

    as ziurejau neseniai skrydzius BMA-BRU, tai cityjet su SSJ skraido ant SN kodo! Pasirode: http://atwonline.com/leasing/brussels-airlines-wet-lease-superjets

  139. Čiurlionis - 2017 06 27, 08:49

    Čia gal mind tricks, bet Avro man geriau, nei SSJ :)

  140. Arnas - 2017 06 27, 09:46

    Simonai, kokiais reikalais šiąnakt SPA skrenda į Bisau Gvinėją? :)

  141. Kardiobatonas - 2017 06 27, 10:52

    Turbūt jūrininkus skraidina.

  142. Simonas Bartkus - 2017 06 27, 11:44

    Jūrininkų pakeitimo skrydis – gana reguliariai iš Vilniaus tokie vyksta.

    Brussels Airlines padarė ilgalaikį wet-lease-in Sukhoi Superjet iš CityJet. Man įdomu, gal kada ant VNO-BRU pasatatys irgi :)

  143. Linas - 2017 06 27, 13:56

    2017-06-27: Irish carrier to open 2nd Baltic base for SAS operations

  144. Simonas Bartkus - 2017 06 27, 14:11

    CityJet atidarys bazę VNO, 2 bazuoti CRJ900 lėktuvai.

  145. oleg - 2017 06 27, 17:25

    YASS! Nes labai labai makes sense SAS laikyti VNO lektuvus. CPH, ARN ir gal OSL grazins?
    Siaip dziugu, nes SK megdavo skrydzius is ARN kaitaliuot – tai atostogu laiku 1 vietoj 3, tai low season panaikina ir pan.

    O ka sestadieniais veiks sie lektuvai?

    Also: https://www.facebook.com/airportboryspil
    IEV ir KBP paralizuoti chakeriu atakomis. Idomu ar VNO atlaikytu.

  146. Simonas Bartkus - 2017 06 27, 17:39

    Nemanau, kad dėl to kaip nors keisis iš esmės schedule ar capacity. Tiesiog manau, kad scale nemažas ir Cityjet mato galimybę sutaupyti – nereikės airiškų crew laikyti Skandinavijoje ir siųsti overnight į VNO; o galės dirbti su VNO based crew.

  147. oleg - 2017 06 27, 17:53

    Nu ARN-VNO sestadieniais nera. Nepopuliariom dienom vietoj 3 skrydziu buna vienas (pvz July 13). Lektuvas stoves tiesiog VNO?

  148. Mindauqas - 2017 06 27, 23:58

    skraidys į PLQ

  149. vytautas-NT - 2017 06 28, 01:16

    Tai SAS bus ketvirtas vežėjas turintis savo bazę VNO. Beje, o jie negali, AirBsltic pavyzdžiu, skrydžių į bilekur iš Vilniaus pabandyt?

  150. Čiurlionis - 2017 06 28, 08:55

    @olgeg iš tiesų buvo kalbu, kad Oslas galėtų grįžti jei būtų operuojamas, kaip CPH ir ARN su CRJ.

  151. Skytomas - 2017 06 28, 09:34

    Šįryt iš VNO pakilo du dhl b752.

  152. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 09:38

    Vakar Wizz LTN-VNO nespėjo prieš VNO naktinį uždarymą ir divertinosi į KUN. Šį rytą VNO-KUT cancelled, o kiek matos iš flightradar, KUN-KUT skrenda ferry.

  153. Tomas LT - 2017 06 28, 09:41

    Kauno oro uosto laukia pastiprinimas – kelių šimtų darbuotojų desantas iš Vilniaus

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/kauno-oro-uosto-laukia-pastiprinimas-keliu-simtu-darbuotoju-desantas-vilniaus/

  154. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 09:58

    Vytautas-NT BT network planning’ą iš VNO pavadino „skrydžiai į bilekur” :)

  155. Linas - 2017 06 28, 10:47

    Man tai patinka KUN požiūris, jau turime birželio paskutines dienas, o jie dar vis ties kovu užstrigę – https://kaunas-airport.lt/images/apiemus/statistics_2017_LT.pdf

  156. Spectator - 2017 06 28, 10:53

    Jo, pagal delfi.lt skaitytojų logiką, skrydžiai iš CDG vietoj BVA yra didelis downgrade… O jei rimtai, tai gegužės mėn VNO statistika gana įdomi, nes panašu, kad ne itin sekasi daugeliui tradicinių vežėjų:

    Lufthansa pridėjo 24% daugiau kėdžių, o keleivių augo tik 12%;

    UIA pridėjo 81% daugiau kėdžių į KBP, o keleivių padaugėjo 32%;

    SAS prarado 13% keleivių į CPH palyginus su praėjusiais metais;

    Austrian pridėjo 51% daugiau kėdžių, o keleivių padaugėjo tik 17%;

    Finnair pridėjo 24% daugiau kėdžių, o keleivių augo tik 7%;

    LOT nors augo stipriai, vis tiek average CF smuktelėjo nuo 74% iki 64%.

    Gerai sekėsi Brussels Airlines, augo 7% ir pasiekė 89% CF. Turkish buvo stabilūs su 70% CF. Nordica paaugino TLL srautą 63%, airbaltic tik 17%. SAS augo į ARN, bet tikriausiai airBaltic pasitraukimo sąskaita. Aeroflot augo 23%, bet irgi tikriausiai UTair pasitraukimo sąskaita.

    Įdomu, kas bus toliau, ar visi taikstysis su mažais CF, ar kas nors neišlaikys ir imsis karpymų? Bet kokiu atveju, tikėtis kažkokių naujų ne-LCC krypčių ar naujų vežėjų yra beprasmiška.

  157. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 11:56

    Aš kaip irgi savo pastebėjimuose rašiau – šiemet didelis capacity šuolis iš tradicinių vežėjų ir, panašu, kad tos vietos neužsipildo. Klausimas, kiek ilgai truks kantrybė, ar kažkas pradės mažintis.

    LH trečią reisą pridėjo seasonal – žiemai jo neliks, tai jei ką, turės progą kitą vasarą jo negražinti.

    SN reikia pastebėti, kad pagerino tvarkaraštį VNO-BRU leg’o, dabar išvyksta ~18:00, tai matyt, paima absoliučią daugumą O-D srauto, kai su skrydžiu ~14:00 buvo tai sunku padaryti.

  158. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 12:36

    Norwegian šią savaitę atšaukė jau keliasdešimt skrydžių dėl įgulų trūkumo – labiausiai, panašu, palietė Skandinaviją, ypač OSL bazę.

  159. Linas - 2017 06 28, 13:11

    taip suprasti, kad Nordica ir už SK skraidys dabar:
    2017-06-28: Estonian capacity provider takes in aircraft for SAS flights

  160. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 13:14

    Taip, buvo skelbta, kad Nordica ATR72 skraidys už SAS, berods 4 lėktuvais.

  161. oleg - 2017 06 28, 13:22

    tai atrodo visai nebloga startupa estai sukure =]

  162. Linas - 2017 06 28, 13:35

    Man taip pavydu, kad jie vis sugeba, o LT niekaip nepavyksta turėti nac.vežėjo (tegu ir po LO ar SK vėliava, bet kažkiek ir savo skrydžių gi vykdo)

  163. Wincas - 2017 06 28, 13:56

    Tai va, del pavydo ir negatyvumo Lietuviai ir stagnuoja … :)

  164. Linas - 2017 06 28, 14:04

    ne piktai, aš džiaugiuosi už Estus :) teigiamas pavydas ;)

  165. Wincas - 2017 06 28, 14:15

    Geriau ne valstybine avia kompanija tureti, o tureti palankiausia verslo aplinka avia kompanijoms steigtis Lietuvoje. Tada ir Vilnius – Nida Projektas pajudes :)

  166. jpou - 2017 06 28, 15:38

    Antradienio RYR skrydyje CPH-KUN pirma karta maciau net 3 atskirai keliaujancius kostiumuotus keleivius su SAS Gold/Diamond bag-tagais. Reisas fully booked ir sakyciau labai didele dalis danu. Kad ir ka sakytu profsajungos, manau visgi kaina > Ryanair ivaizdis.

  167. trolis - 2017 06 28, 17:35

    gal kas gali paaiskinti VNO parkingo fenomena? visi long term parkingai uzimti antra savaite – vietos buna tik aiksteleje pries…

  168. Simonas Bartkus - 2017 06 28, 17:37

    Tiesiog parkingo vietų trūkumas – matosi, kad VNO stato aikštelę vietoj flyLAL pastato, ADC Parking stato dar vieną aukštą, o VNO strateginiam plane numatyta, kad statys daugiaaukštį šalia geležinkelio stotelės.

  169. Kardiobatonas - 2017 06 29, 17:39

    http://verslas.lrytas.lt/rinkos-pulsas/2017/06/29/news/lenkijos-kelioniu-lydere-perka-novatura–1814382/

    Gera žinia, nes lig šiol buvo neįtikėtina praraja tarp Itaka ir Novaturo kainų už tą patį produktą.

  170. Aras - 2017 06 29, 20:48

    @ Kardiobatonas

    Nebūtinai gerai. Jei dirba pelningai, kam jiems pelną mažintis iš išleisti sumokėtus pinigus mažinant kainas, kai ir taip pusę Lietuvos moka už Turkiją savanoriškai po tiek, kiek prašo du LT organizatoriai. Konkurencija dėl šio pirkinio nepadidėjo. Gal naują kryptį ir pridėtų kokią, kur gerai įdirbį, bet ir taip rinka mūsų ribota. Gal į savo hubą Varšuvoje ką nors gali pagalvoti priderinti. Pamatysim.

  171. Čiurlionis - 2017 06 29, 20:56

    Belieka, kad TUI perimtų Tez Tour.

  172. Kardiobatonas - 2017 06 29, 23:00

    Tez Tour jau seniai yra ant prekystalio, tik maža tikimybė, kad TUI ar panašus gigantas juo susidomėtų.

  173. Giedrius - 2017 06 30, 15:10

    Na vargiai ta itaka pigiau, ieskojau keliones sau, tai tuose paciuose viesbuciuose kaina tokia pat, ar 50-100 euru mazesne. Gal aišku yra kokių super dealų i viešbučius kur novaturas neveža, bet tai to niekaip nesužinosi. Tai del tiek trenktis i WAW – nesąmonė.
    Beje, kodėl small planet skraido su 5 palydovem?

  174. Simonas Bartkus - 2017 06 30, 15:13

    Giedriau, greičiausiai jei matei, tai buvo dėl training priežasčių.

    Didžiąją dalį cabin crew iš Lietuvos, UK, Prancūzijos, Vokietijos SPA trainina Lietuvoje ir VNO bazės skrydžiuose vyksta line-training ir line-check’ai.

  175. Kardiobatonas - 2017 06 30, 15:38

    to Giedrius. Nenorėčiau sutikti dėl kainų. Šiemet skridom į Maroką iš WAW, tai Itaka kaina tame pačiame viešbutyje buvo maždaug 250 EUR mažesnė negu Novaturo. Ir tai nebuvo kažkokia super akcija ar paskutinė minutė. Dviems 500 EUR – jau rimta pinigų suma, galima ir pasivažinėti iki WAW. Juolab, Itaka pasiūlė nemokamą automobilio parkavimą oro uoste. Skridom kovo pabaigoje, o Novaturas atliko tik du reisus į Agadirą gegužės pradžioje. Aišku, gegužę viešbučiai jau subrangsta, bet tame ir yra gėris, kad nereikia taikytis prie dviejų reisų, o galima laisvai pasirinkti skrydžio datą už patrauklią kainą.

  176. Giedrius - 2017 06 30, 16:05

    @Kardiobatonas O booking.com ryanair self connect nebutu pigiau? Nes tai dazniausiaip buna pigiausia, ypac jei ne sezonas.

    Mano atveju ziurejau virs 10 viesbuciu turkijoj, tai kainavo – tiek pat. Buvo galima viesbuti paimt pigiau, bet deja pridejus skryziu kainas birzeli, vel nieko pigaus nesigaudavo. All in all novaturas pasirode geriausia.

  177. Giedrius - 2017 06 30, 16:17

    @Kardiobatonas Dabar perskaiciau atidziau tai tu lygini novatura geguze su itaka kova ir darai isvada kad lenkai pigiau? Na nelabai prasminga taip. Reiktu ziureti ta pacia savaite ar bent panasiai.

  178. Spectator - 2017 06 30, 16:23

    Pasižiūrėkim foto ir pasvajokim, kada ir pas mus ateis civilizacija, gal 2030, o gal 2040 metais…?

    http://news.err.ee/605005/gallery-tallinn-airport-opens-terminal-expansion

  179. Kardiobatonas - 2017 06 30, 17:09

    Taip, kainos kovą ir gegužę skiriasi, bet mane tai ir džiugina, kad galiu už gerokai mažesnę kainą nuskristi kovą, išvengti karščių bei poilsiautojų spūsčių ir gauti tuos pačius potyrius. Beje, vien viešbutis per Bookingą tuo metu (kovą) kainavo daugiau kaip pusę visos kelionės kelionės kainos su skrydžiais per Itaka. Ir jokių persėdimų, jokių papildomų mokesčių už bagažą, nuvežimas į viešbutį. Vien privalumai. Trūkumas – kelionė nuo Kauno iki WAW.

  180. Spectator - 2017 07 1, 20:57
  181. Kardiobatonas - 2017 07 2, 10:09
  182. Wincas - 2017 07 2, 15:20

    Idomu, kaip čia bus bet iki šiol Kauno oro uosto infrastruktūra buvo n kartų patogesnė už VNO

  183. Linas - 2017 07 2, 20:50

    Wincai, jau dabar kamščiai formiuojasi išvažiuoti iš oro uosto, aš net bijau pagalvoti, kas vyks, kai visas VNO srautas pareis. Geriausiu atveju bus sudėtinga, bet yra labai didelė totalaus chaoso tikimybė 😀
    Tikrai dažnai būnu KUN ir bendrauju su ten dirbančiais žmonėm, niekas dar nepasakė, kad tas mėnuo su trupučiu bus blogas, visi sako, kad bus labai bogai… nei pagrindinės gatvės Ramučiuose nespės iki perkėlimo pabaigti, nei Jonavos plento nespės per likusias 2 savaites sutvarkyti.

  184. Wincas - 2017 07 2, 23:05

    Galejo rajono valdzia ta proga prastumti taip ilgai laukta Karmelavos apvaziavima ….

  185. Simonas Bartkus - 2017 07 3, 13:05

    KUN gelbėja, kad aviakompanijos toliau karposi:

    1. LOT nukirto dar vieną reisą, KUN-WAW skraidys 3x daily;
    2. SAS nukirpo ARN-KUN iki 3x weekly;
    3. Ukraine International apkarpė KUN-KBP, dabar suskaičiuoju kažkur 16-17 skrydžių, vietoje 21;

    SN BRU-KUN padarė 4x weekly, bet man atrodo vasarom jie visada VNO irgi karpo, tai turbūt irgi būtų buvęs tas pats.

    Gaunasi, kad kol kas karpymų nepadarė tik BT, SU, LH ir AY. Lojaliausios Lietuvos rinkai aviakompanijos :)

  186. Simonas Bartkus - 2017 07 3, 13:34

    Dar pamiršau Norwegian ir OS, kurios planuoja full schedule į KUN.

  187. oleg - 2017 07 3, 14:07

    Beje DY lektuvai pilni skraido. Kartais ir fully booked pasidaro. BT trukumas ARN-VNO man jauciasi bilietu kainose, ypac SK.

    Bet atrodo DY vel ziemos sezonui ketina nuimti ARN-VNO.

    Dar idomu del ARN-RIX – po sio savaitgalio lyg ir nera tiesioginio reiso tvarkarastyje.

  188. Tomas LT - 2017 07 3, 14:17
  189. Pranas - 2017 07 3, 14:21

    Aš pas Wizz padariau nemalonų atradimą, kad registruoto bagažo kaina priklauso nuo maršruto be aiškių kriterijų – į Memmingeną registruotas lagaminas kainuoja maždaug dvigubau brangiau nei į Barseloną ar Nicą ir pusantro karto bragiau nei į Dortmundą.

  190. Simonas Bartkus - 2017 07 3, 14:32

    Aš papasakosiu savo patirtį, kaip man ilgai užtruko rasti ir nusipirkti bilietus :)

    Per planuojamą VNO atidarymo datą, reikia nukeliauti į Alpes. Artimiausias oro uostas yra GVA, iš tiesioginiais reisais pasiekiamų, netolimas yra BGY.

    Pradedu nuo FR – primena, kad FR rugpjūtį visai neskraido. Wizz Air saite schedule tai rodo Vilnius/Kaunas kombinuotai, bet bookingo tokio daryti negalima. OK, atskirai ieškau KUN-BGY ir atskirai ieškau BGY-VNO. Prisimenu, jog Wizz Air rugpjūčiui yra ženkliai sumažinusi frequency ir BGY tėra tik tris kartus per savaitę. Netinka (kaina virš 250EUR už RT. Brangoka, na, bet sezonas).

    Keliauju toliau, ieškoti skrydžių į GVA.

    ČIa atskiros paieškos KUN-GVA ir GVA-VNO gali nepadėti, nes pvz. Lufthansa taiko roundtrip kainodarą ir kainos jų didesnės į vieną pusę.

    Naudoju Kayak – browsinu visokias opcijas ir tada, pastebiu, kad naudojantis Kayak multi-city, Lufthansa grupės (SN, OS, LH) variantų nemeta visai.

    Einu į Lufthansa tinklalapį, vėl tenka naudoti multi-city, atlikti paiešką KUN-GVA-VNO. Tai nėra paprasta, nes multi-city variantams LH nerodo kainų, kol nepasirenki konkretaus skrydžio. Kadangi KUN-FRA yra 3x daily, o FRA-GVA dar daugiau, į kiekvieną pusę išeina po 20 kombinacijų. Kadangi rinktis reikia ir į vieną pusę ir į kitą, tai gaunasi 400 skirtingų kombinacijų su skirtingais tarifais. Žaidžiu, ieškau.

    Finale LH siūlo geriausią opciją – ~190EUR už roundtrip. Užtrukau porą valandų ir taip sakyčiau nemažai žinių reikėjo įdėti, kad iš viso rasti :)

    Teisybės dėlei, kolega rado opciją per 5 minutes – tiesiog pasinaudojo http://www.avia.lt. Vėlgi, turbūt sėkmės dalykas pataikyti pas provider’į, kuris turi susitvarkęs šitą dalyką.

    Aišku, dėl situacijos kaip ir nėra niekas kaltas – aviakompanijos daug investicijų nedėjo, kad palengvintų bilietų įsigijimą.

    Tačiau, ką noriu paskayti – sunkumai įsigyti bilietus, manau, labai ženkliai sumažins keliaujančių liepą-rugpjūtį skaičių.

  191. Wincas - 2017 07 3, 14:51

    Pasikeitus valdziai ir zlugus planui skraidyti i Nida, 19 metu amziaus B735 priglaus BC Zalgiris, kuris iki siol vazinejosi Setra Autobusu.

    https://www.15min.lt/24sek/naujiena/lietuva/zalgiris-i-eurolygos-musius-isvykose-kils-uzsakomuoju-orlaiviu-875-821078#_

  192. Linas - 2017 07 3, 14:52
  193. Pranas - 2017 07 3, 15:01

    Čia kyla klausimas kodėl žmonės nebenori naudotis profesionalų paslaugomis. Nu kad gyvas žmogus bilietus išrinktų. Ar jau tokių rasti sunku? Nes kokius delfio komentarus paskaičius atrodo žmonių kuriem be šansų rast geriausią variantą labai daug ir jie permoka pirkdami ką sugebėjo rast.

    O į Alpes važiuoti atskiras mokslas. Traukinio bilietas iš GVA skersai visą Šveicariją į kokį teisingą Vokietijos pasienio miestą bus pigesnis nei vietoj iki artimiausio kaimo. O jei į Chamonix seniau bent buvo baisūs easybus mikrai kaip į kokį Lutoną.

  194. Giedrius - 2017 07 3, 15:42

    Momondo be vargo rodo multicity su Lufthansa (16-21 d) uz 176EUR

  195. Giedrius - 2017 07 3, 15:49

    @Pranas, na pirma delfi komentatoriai nelabai žino kad tai išvis įmanoma. O ir kas lietuvoj tą padarytų? ar mūsų agentūros žaidžia su fiziniais asmenimis, abejoju.
    Ir galų gale taigi tai kainuotų, tipiniam delfio komentatoriui už tai mokėt tikrai nelygis, jis pats viską gerai moka :)

  196. Linas - 2017 07 3, 15:59

    „Žalgiris“ į Eurolygos mūšius išvykose kils užsakomuoju orlaiviu

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/24sek/naujiena/lietuva/zalgiris-i-eurolygos-musius-isvykose-kils-uzsakomuoju-orlaiviu-875-821078

  197. Augustinas Žemaitis - 2017 07 3, 16:19

    Kalbant apie bilietų paiešką, tai agentūros dirba (už komisinius) ir su fiziniais asmenim, bet žmonės nuo jų atprato. Dažniausiai tiesiog neapsimoka, jei moki naudotis internetu, o šiais laikais moka beveik visi, bent jau ne paties vyriausio amžiaus (o pastarieji mažiau ir skraido). Tokie atvejai kaip šis – ypatingi, tačiau žmonės paprastai nekeičia įpročių taip greitai dėl vieno mėnesio pokyčių.

    Dėl turistų srautų – nežinau, ar čia pats geriausias rodiklis, bet galiu pasakyti, kad mano angliškos svetainės apie Lietuvą turistams http://www.truelithuania.com srautai yra ~10% mažesni, nei pernai vasarą. Tai pirmas atvejis nuo svetainės įkūrimo 2012 m., kada srautai sumažėjo lyginant su praeitais metais; dar pavasarį buvo ~10% metinis augimas, taigi galima reali įtaka iki ~20%. Su jokiais Google pakeitimais pokytis nesusijęs.

  198. trolis - 2017 07 3, 16:46

    idomu, is kur tas isivaizdavimas, kad kazkas agenturoje vargsta dvi valandas, kad kazkam pasiulytu kazka patogesnio ar pigesnio?
    darbo keliones bookinu per agentura, agentai neblogi, kompanija tarptautine, bet didzioji dalis atveju – niekada nebus extra mile einama, ypac del pigumo – ka ismete toolsas, ta ir pasiulo.

    i panasia tema – 75% is Top1000 Star Alliance keliautoju per paskutinius metus naudojosi fake connection – jei primesim, kad tikriaus didzioji dalis tokiu tikrai skraido for business tai skaicius gana didelis, imho

  199. Augustinas Žemaitis - 2017 07 3, 16:49

    Kiek teko susidurti su agentūrom, tai jo, niekas 2 val., aišku, neieško – tiesiog nebent agentas žino, kad, tarkim, galima skristi ne iš taško A į B, bet iš C į D (o tie taškai yra šalia A ir B) ir ten paprastai būna žemėsnės kainos / patogesnis grafikaso.

    Šio blogo komentatoriai, tiesa, dažniausiai ir patys tą žino, tai jiems iš agentūros nėra daug naudos (kaip ir man) – bet aviacija nesidomintys žmonės galimai to nežino. Tačiau, kaip sakiau – daugeliu atveju nuėjęs į agentūrą tiesiog sumokėtum daugiau ir tik labai retai pasitaikytų kažkas tokio, kaip čia aprašiau.

  200. Simonas Bartkus - 2017 07 3, 17:18

    Aišku, kad aš pats durnas mano situacijoj :) galėjau lengviau surasti.

    Bet tiesiog – manau, kad 99% keliautojų dar mažiau patirties turi kaip įsigyti bilietus, o kas su elgesnos marketingu susidūręs žino, jog kai sunku įsigyti – neperku visai.

    Į Lvovą galėjai ir anksčiau skristi per Kijevą ar važiuoti autobusu už panašią kainą kaip dabar. Bet užteko tiesioginio reiso ir galingo marketingo ir turistų iš Lietuvos Lvove padaugėjo kokius 20 kartų.

    Reik suprasti, kad Lietuva yra incoming šalis, labiau nei outgoing; tai incoming turistai ypatingai mažai įsitraukę į uždarymo niuansus ir jiems gerokai lengviau nusispjauti į variantą skristi į Lietuvą.

  201. viktoras - 2017 07 4, 11:19

    Laikinus lėktuvų tūpimo Vilniaus oro uoste pokyčius iki liepos 14 d. lems nuo šiandienos atjungta tikslaus artėjimo tūpti sistema (angl. ILS – instrumental landing system). Atjungus šią sistemą, orlaiviai operacijas vykdys naudodami VOR/DME sistemos įrenginius.

    Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/transportas/vilniaus-oro-uostas-ispeja-kai-kurie-lektuvai-gali-leistis-kaune.d?id=75120768

    Sekmadienio naktį teko grįžti su LH į VNO. Nusileidimas buvo švelniai tariant triukšmingas. Galvojau, kad Airbusas išsilakstys į gabalus. Čia šlapio tako ir full reverse thrust ypatumai? Beje sėdėjau prie avarinio išėjimo.

  202. Andrius - 2017 07 4, 12:01

    Dabar žiūriu flightradar iš Talino į Antaliją charterinį Corendon reisą vykdo A340-500 CS-TFX vietoj įprasto B737-800. :)

  203. skytomas - 2017 07 4, 13:34

    Labai jau brangus pasiskraidymas:) Gal šeštadienį jį ir VNO pamatysime, tikėkimės?

  204. Linas - 2017 07 4, 13:51

    kas tas yr?
    2017-07-04: Lithuanian carrier divests of its stake in Dominican carrier

  205. Linas - 2017 07 4, 13:52

    gal QR kaip TK freighterį per PRG iki VNO padarys – laisvų lėktuvų dabar turi :D
    2017-07-04: Arab crisis spurs opening of Qatar Airways flights to Prague

  206. Justinas - 2017 07 4, 14:20

    https://scontent.fvno2-1.fna.fbcdn.net/v/t34.0-12/19758208_10156302435708835_1105359780_n.png?oh=968630623590085584b510a06bd9a101&oe=595DA658

    Įdomiai pasiruošimas vyksta. Čia turbūt žvyrą ruošiasi, bet atrodo, lyg lygiagrečiai taką tiestų, nes pagal plotį tai beveik 1:1.

  207. trolis - 2017 07 5, 11:28

    Lenkai skleidzia gandus apie Wizz bagazo policy pasikeitimus – gal kas ka girdejo?

  208. Wincas - 2017 07 5, 12:03

    Liko Savaitė ir siūlo tokį fantaskišką pasiūlymą, o paskui stebimės dėl ko oro linijos atsargiai kelia kojas į Lietuvą ….

    https://www.15min.lt/verslas/naujiena/transportas/liberalai-ir-konservatoriai-siulo-atideti-vilniaus-oro-uosto-rekonstrukcija-667-822050

  209. Spectator - 2017 07 5, 12:14

    Tiesiog neįtikėtina, kad taip viešai spekuliuojama! Kokio lygio yra politikai, kad leistų sau tokias nesąmones šnekėti? Jei rekonstrukcija būtų atšaukta, tai būtų 100x didesnė žala mūsų įvaizdžiui nei kad tos penkios ne itin patogios savaitės Kaune… Nėra žodžių daugiau tiesiog!

  210. Tomas LT - 2017 07 5, 13:08
  211. Čiurlionis - 2017 07 5, 14:58

    @Trolis Lenkai taip pat skleidžia gandus, kad nutupdys du paukštukus VNO on behlaf of LOT ir pasiūlys krypčių gausybę, kaip iš TLL.

  212. Spectator - 2017 07 5, 15:55

    Ir įdomu, kur jie skraidytų iš VNO :) Į Poznanę ir Katowicus? Ar jau eitų tiesiai į kovą su Ryanair/Wizzair, kaip jiems itin gerai sekasi Varšuvoj :)

  213. Pranas - 2017 07 5, 16:12

    @Spectator – taigi į Niujorką :) Va paskelbė, kad skraidys iš Budapešto į Niujorką, tai Vilnius sekantis :)

  214. Simonas Bartkus - 2017 07 5, 16:15

    LOT panašu, skraidys BUD-JFK, tai kompanija polėkio kūrybiškumui turi :)

    Dėl Wizz bagažo keitimo – panašu, kad tiesa; artėja konceptualūs pokyčiai pas juos.

  215. Spectator - 2017 07 5, 16:30

    LOT – Naujosios Europos oro linijos :) Gaila, tik kad svajodami apie Naująją Europą užsileido savo namų rinką. Vis dar pamenu nusileidimą Krokuvoj su LOT DH4 (76vietų) lėktuvėliu piko metu vakare, kur zujo trys Ryanair, du Wizzair ir vienas Norwegian lėktuvas, o easyJet darė approach :D Juokdariai…

  216. trolis - 2017 07 6, 07:40

    Niuri security check’u realybe:
    In a recent test of Minneapolis–Saint Paul International Airport (MSP), the TSA reportedly failed to detect threats such as “explosive materials, fake weapons or drugs” in 17 of 18 cases. According to multiple Minneapolis-based Fox9 sources, the failure rate was so high that the TSA pulled the plug on further testing. The same airport did better in testing in April 2016, merely failing on 9 of 12 cases (75%).

    EU gal kazkiek geriau butu?

  217. oleg - 2017 07 6, 10:35

    Starting from summer schedule 4 weekly ORD and 3 weekly AUS

    http://media.norwegian.com/uk/#/pressreleases/norwegian-announces-new-routes-to-chicago-and-austin-from-179-pounds-as-uk-expansion-takes-another-leap-forward-2049056

    D8 VNO-LGW butu nu ant tiek osom… Bent pora kart per savaite.

  218. oleg - 2017 07 6, 10:42

    pvz direkt skrydziai yra
    Chicago from £179
    Austin, Texas from £239

    o ARN-LGW-ORD/AUS yra
    Chicago-O’Hare 1665SEK
    Austin-Bergstrom 2423SEK

    tai jungiamuju skrydziu kainodara lyg ir neiskaiciuoja ARN-LGW lego.

  219. oleg - 2017 07 6, 11:24

    ir dar idomybes. Norwegian ir SAS dabar siulo kreditkes pointams rinkti be metu mokescio.

    https://www.americanexpress.com/se/content/jamfor-sas-kreditkort/classic.html
    https://www.banknorwegian.se/Kreditkort/Info

    Anksciau tokios bent 10 EUR per menesi kainuodavo.

    Also idomu kaip DY lojaluma igauna, ypac darbo skrydziams. Labai matau ant saves. Pvz: return ARN-LON – galiu imti SK (jo, LHR yra truputi patogiau, ir dar gausiu 250 eurobonuso ir 2 skrydzius ties 40 reikalingu iki EB Gold), bet su D8 i mano saskaita sugris kokie 10-15 EUR ir 2 skrydziai ties 12 reikalingu iki sekancio bonus tiero. Kai ARN-VNO su DY daznai kainuoja 10-20EUR, tai mazdaug vienas return skrydis su Norwegian daznai reiskia nemokama skrydi i Vilniu.

    Stai ir iseina kad rinkiuosi Norwegian beveik visada ir tas mano lounge access WAW ar FRA jau nera svarbus.

    #pamastymai =]

  220. Linas - 2017 07 7, 09:03

    2017-07-06: Lithuanian ACMI carrier adding 4th Boeing 737 aircraft

  221. Spectator - 2017 07 7, 11:39

    LOT oficialiai paskelbė: nuo 08/05/2018 pradės skrydžius BUD-JFK (D1..45.7) ir BUD-ORD (D.2…6.).

  222. Simonas Bartkus - 2017 07 7, 13:48

    Norwegian kamšyti ir kaip nors įgyvendinti savo tvarkaraštį, dar pasiėmė VamosAir B744 477 vietų :) skraido OSL-NCE, OSL-PRG, OSL-BUD, OSL-FCO.

  223. Simonas Bartkus - 2017 07 7, 14:09

    LOT kartu su BUD-ORD/JFK paskelbė, jog dar BUD-WAW didins nuo 4x daily iki 6x daily :) VNO nebebus aukščiausio frequency kryptimi ne-Lenkijoje.

    Grįžtant prie gandų, kad LOT/Nordica ketina plėsti geografiją ir CRJ9 bazę VNO – tai manau, kad vienintelė gera kryptis, duodanti naudą rinkoje būtų, jeigu Nordica/LOT paleistų 2x daily VNO-MUC su LH codeshare: tokį turi iš Talino.

    Aišku, būtų keista, kad LH duotų codeshare šitam maršrutui, kai VNO-FRA sunkiai pildosi, bet – galbūt.

  224. Kardiobatonas - 2017 07 7, 14:16

    Toks uždaras ratas gautųsi: LO atidarytų reisą VNO-MUC, jeigų gautų LH codeshare ir gautų codeshare, jeigu atidarytų VNO-MUC. Žinant, kad transferiui iš VNO skrendantiems keleiviams MUC turbūt nėra labai reikšminga kryptis, LH neturėtų smarkiai spyriotis.

  225. Simonas Bartkus - 2017 07 7, 14:19

    Yra tiesiog kita pusė – LH tikslas yra tinkamai aptarnauti savo klientų bazę ir užpyldyti savo lėktuvus (own metal). Arba LH rastų būna kaip kainodara pirmiau push’inti xxx-FRA-VNO, arba tiesiog LH klientų bazė turėtų pasirinkimą skristi xxx-MUC-VNO, kas galėtų mažinti load’ą FRA-VNO.

    Bet vėlgi – tokia pat situacija yra Estijoje, ir LOT/Nordica gavo codeshare ant TLL-MUC.

    Netgi anksčiau turėjo ant Adria reisų, o dabar perdėjo ant LOT reisų.

  226. Oleg Pridiuk - 2017 07 7, 18:20

    cia taip OSL-NCE, OSL-PRG, OSL-BUD, OSL-FCO pildosi kad reikia 477 vietu? #wat

  227. Vytautas-NT - 2017 07 7, 19:07

    Nesupratau, Norvegian skraidys trumpais/vidutiniais atstumais su B747?

    O ko jiems ten trūksta? Užsakytų B737/A320 ar B787?

  228. Pranas - 2017 07 7, 19:38

    Nežinau kaip pildosi, bet pas Norwegian NCE-OSL po >300 eur one way mėnesio gale yra. Ir čia prie 2x daily vien jų, neskaitant SAS.

  229. Julius - 2017 07 8, 10:54

    Tai išeina kad BUD bus LOT’o 788 bazė? Ar kiekvieną dieną keli skrydžiai WAW-BUD-WAW bus vykdomi su b788?
    Gerai, plečiasi. Su LOT iš Chicagos jau bus galima pasiekti tris miestus tiesiogiai

  230. Simonas Bartkus - 2017 07 8, 11:44

    Ne, Norwegian pardavinėja tik 189 vietas į visus reisus. B744 tik todėl, kad trūksta Norwegian įgulų, o mažesnių lėktuvų rinkoje nėra.

    Juliau, tiesiog 1 orlaivis bus bazuojamas BUD ir padieniui skraidys ORD ir JFK.

  231. Pranas - 2017 07 8, 11:59

    Ar tikrai Norwegian tik 189 vietas? Visus 3 kartus kiek man yra buvę pas juos equipment change, visada jau prieš gerą mėnesį buvo lėktuvo tipas pranešamas (su pasiūlymu neskristi jei nepatinka), o tuo atveju kai buvo pakeista į 788 tikrai buvo virš 189 keleivių.

  232. Simonas Bartkus - 2017 07 8, 12:09

    Na, gal – jei žino tikslų equipment, gal ir išnaudoja. Bet esu tikras, kad ne iš komercinių paskatų naudoja tokius VamosAir didelius lėktuvus – tiesiog geriausias equipment, kokį randa.

  233. Vytautas-NT - 2017 07 8, 14:54

    Ta proga noriu pasitikslinti- Norvegian parduoda 400 vietų lėktuve mažiau nei 200 vietų? Čia jiems stiuardesių trūksta pilnam lėktuvo aptarnavimui? Juk manau, kad užpildžius B747 kokiais 70 proc. uždirbti būtų galima gerokai daugiau. Ar čia vėl yra kažkokie ekonomikos niuansai?

  234. Simonas Bartkus - 2017 07 8, 16:02

    Tiesiog aš manau, kad jie tik prieš kokia savaite sužino, kokiuose maršrutuose teks statyti ACMI išsinuomotą b744 – todėl nėra laiko kada ji išparduoti.
    Siaip Norwegian šia vasara naudoja apie 10 trečiu šalių lėktuvu – nuo 737Classic, a320, 757 iki b744. Sukasi kaip gali, dengdami pilotu trukuma ir vėluojančius b737max.

  235. vytautas-NT - 2017 07 8, 20:18

    Taigi tokiu atveju galima bilietus po 1€ paleist ir dalis vietų užsipildys.

    Bet šiaip nesuprantu, Norvegian 200 naujų lėktuvų užsakė ir jiems trūksta. Ar čia jie nesugeba maršrutų augimo planuot?

  236. Simonas Bartkus - 2017 07 8, 21:43

    Augimo suvaldymas yra didžiulis iššūkis ir Norwegian sunku su juo tvarkytis. Ypač įgulų samdymo ir paruošimo procesuose.

  237. Vytautas-NT - 2017 07 8, 22:26

    Beje, o skrydžiai Edinburgas- JAV, Shanonas-JAV ir pan., kurie turėjo būt vykdomi su B737-MAX, prasidėjo?

  238. Salininkų kaimas - 2017 07 8, 22:40

    VytautasNT: Norwegian jau gavo 2 b37M, tačiau jau lyg ir buvo pirmasis skrydis Edinburgh-Stewart su paprastais b738

  239. Simonas Bartkus - 2017 07 10, 09:45

    Norwegian transatlantic kol kas skraido su įprastiniais B737-800.

  240. Čiurlionis - 2017 07 10, 09:55

    Paradoksas, nes 744 naudoja Europai :)

    Bet žinoma Dy, tai ne DU.

  241. Tomas LT - 2017 07 10, 09:56
  242. Jurgis - 2017 07 10, 10:44

    Na gal pagaliau Aegan su Atėnais ateis ? Kas dar realiai įmanoma ?

    Paskelbtame kvietime oro bendrovės iš Vilniaus oro uosto kviečiamos vykdyti skrydžius į Tokiją, Lisaboną, Kairą, Almatą, Krokuvą, Tbilisį, Astaną, Prahą, Atėnus, Šardžą, Niujorką bei kitus didmiesčius. Platus yra ir iš Kauno oro uosto siūlomų maršrutų spektras – Salonikai, Varšuva, Zadaras, Minskas, Frankfurtas, Niujorkas, Pekinas, Maskva, Štutgartas, Oslas, Čikaga ir kita.

  243. srs - 2017 07 10, 12:18

    Kas yra Šardžas? Koks yra jo angliškas pavadinimas?

  244. Tomas - 2017 07 10, 12:36

    to SRS. Sharjah

  245. keleivis - 2017 07 10, 12:52

    SHJ – oro uostas JAE

  246. Simonas Bartkus - 2017 07 10, 13:07

    yra gerų žinių oleg, panašu Norwegian deda į sistemas VNO-ARN žiemai – tiesa, bus 2x weekly.

  247. oleg - 2017 07 10, 13:26

    Aciu Simonai! 4,7 yra gerai. Ypac laikas ketvirtadieni.
    Idomu kad W6 is NYO nuo lapkricio taip pat 4,7

    labai laukiu SK anonsu ir kainu politikos =]

    Torsdag 28. dec 2017 kl.22:00
    Flygning DY4556 – LowFare
    Norwegian Air Shuttle
    114 SEK

    tai kas uz 12 EUR naujako i Stockholma?

  248. Augustinas Žemaitis - 2017 07 10, 14:22

    Šardža yra Dubajaus aglomeracijos dalis. Tarp miestų nėra jokio tarpo, o jie laikomi atskirais miestais labiausiai todėl, kad yra skirtinguose emyratuose ir todėl galioja kiek kiti įstatymai. Tarkim, jei neklystu, Šardžoje draudžiamas alkoholis, o Dubajuje ne. O Šardžos oro uostas yra dar arčiau Dubajaus centro, nei DWC.

  249. Andrius - 2017 07 10, 15:35

    Vilniuj dabar leidžiasi B787-9.
    Emiratų šeicho VIP’inis:
    https://www.planespotters.net/photo/763391/a6-pfe-abu-dhabi-amiri-flight-boeing-787-9bbj

    Turbūt pirmą kartą dreamlineris Lietuvoj ant žemės?

  250. Kardiobatonas - 2017 07 10, 15:49

    Ką jis čia veikia (šeichas arba lėktuvas)?

  251. Wincas - 2017 07 10, 15:59

    Perskaite Uzkalnio rastus apie skaniausius kebabus Prienuose …..

  252. oleg - 2017 07 10, 16:44

    https://www.facebook.com/volodymyr.omelyan/posts/10155002584943439

    labai idomu stebeti kaip protingi ukrainos politikai nori FR, or visi kiti jo bijo. Ypac diskusija apie „neleiskit jo i KBP, tegu i IEV varo geriau, nes i KBP nera rentabilu su FR dirbti”

  253. Anonimas - 2017 07 10, 17:48
  254. Giedrius - 2017 07 10, 20:08
  255. Mindaugas - 2017 07 10, 20:56

    Ryanair Cancels Plans to Start Flights to Ukraine
    By REUTERS
    JULY 10, 2017
    DUBLIN — Irish low-cost airline Ryanair cancelled plans to start flying to Ukraine, saying the main airport in Kiev had not honoured terms agreed earlier this year.

    „Kiev airport has … chosen to protect high fare airlines and deprive Ukrainian consumers/visitors access to Europe’s lowest air fares,” Ryanair said in a statement on Monday.

    „We regret also that Lviv Airport has fallen victim to Kiev Airport’s decision.”

    A spokesman for Kiev’s Boryspil Airport did not immediately respond to an emailed request for comment.

    Ryanair said it would transfer the capacity to other markets, such as Germany, Israel and Poland.

    (Reporting by Conor Humphries; Editing by Susan Fenton)

  256. Obs. - 2017 07 10, 22:21

    London City Airport to introduce the UK’s first digital air traffic control tower.
    https://www.youtube.com/watch?v=pqIGEo88RXA
    https://www.youtube.com/watch?v=aq-HRhMx-os

  257. Srs - 2017 07 10, 23:01

    Nors SHJ ir DXB arti, bandymas skatintinti skrydžius į pirmąjį, bet ne antrąjį oro uostą yra keistas. Viskas 50% sąrašo yra Vasiukų lygio. KUN-ORD?! SRSLY???

  258. Kardiobatonas - 2017 07 11, 08:50

    to SRS. Tamsta esi optimistas. Aš manyčiau, kad maždaug 95 proc. sąrašo yra Vasiukų lygio.

  259. c2h5oh - 2017 07 11, 10:54

    Optimistinė versija – šitas sąrašas yra kažkokio savarankišką gyvenimą gyvenančio biurokratinio proceso produktas. Biudžete numatyti pinigai skatinimui, taigi kažkas dirbo, pagal kažkokias metodikas paskaičiavo reikalingiausius skrydžius, patvirtino, paskelbė. Kiekvienam miesto pavadinimui yra po storą papkę su paskaičiavimais ir su pagrindimu, taip pat po storą papkę dar 50 kitų miestų, kurie į sąrašą nepateko.

    Realistinė versija – šitas sąrašas yra KVV (kunkuliuojančios veiklos vaizdavimas), sukurtas iš lempos per pusdienį (tokį sąrašą būtų galima sukompiliuoti pabrausinus po Simono blogo archyvus, ypač 2008 metų). Zaodno ir kauniečius pamaloniname – „iš Kauno siūlomas platus spektras, … Kaunas – Niujorkas”… Uuuuch :)

  260. Augustinas Žemaitis - 2017 07 11, 11:49

    Gal yra kažkokie preliminarūs pokalbiai su Air Arabia, dėl ko nutarta Šardžą įrašyti kaip papildomą paskatą jiems pagalvoti?

    Šiaip Air Arabia, kurios bazė Šardžoj, gal ir visai logiška būtų skraidyti į Vilnių, nes niekas iš regiono neskraido, „savarankiškas poilsinis” srautas egzistuoja ir lengvai stimuliuojamas, gi „kur šilta kiaurus metus” iš Lietuvos neužsakomųjų reisų nėra, o ir lėktuvai (A320) Air Arabia tam tinkami.

  261. skytomas - 2017 07 11, 12:46

    Manau, labiausiai tinkami skrydžiams į Šardžą bus SPA lėktuvai:)

  262. Giedrius - 2017 07 11, 13:45

    Galėjo dar kokį SYD įdėt, būtumėm pirmi Europoj :)

  263. Tomas LT - 2017 07 11, 14:14
  264. Čiurlionis - 2017 07 11, 15:20

    AirArabia manau nebūtų toks geras produktas Lietuvai, kaip Fly Dubai, apskritai iš rytų geriausias LCC būtų Pegasus.

    O, kaip skytomas pastebėjo, bus gerai subsidijuojami SPA skrydžiai, kaip ir į BCN :)

    Kitą met galėtų paprasčiau: Madeira, Burgas, Heraklionas, Antalija ir puikiai pasinaudotų skatinimo lėšos.

  265. Vytautas-NT - 2017 07 11, 15:59

    Kalbant apie traukinius į Kauną, tai geriau būtų, jei atsirastų koks shutle nuo Amalių ar Palemono. Nuo ten ir Karmėlava keliais km arčiau ir važiuot iki stoties nereikia.

  266. Simonas Bartkus - 2017 07 11, 16:05

    easyJet atidaro Berlynas SXF-Talinas – 2x weekly.

    Fun thing, kad Talinas-Berlynas bus net trys vežėjai – BT, Nordica ir easyJet. Joks kitas maršrutas iš Estijos neturi tokios konkurencijos :)

  267. Vytautas-NT - 2017 07 11, 16:08

    Beje, visgi įdomu kodėl EasyJet iki šiol skraido į Taliną, nors nei Vilniaus, nei Rygos praktiškai nebando.
    Ar viską lemia tik nenoras konkuruot su Wizz ir Ryanair?

  268. Simonas Bartkus - 2017 07 11, 16:13

    Esu jau sakęs keletą kartų – pradžioje easyJet top management labai blogą požiūrį turi į Baltics: TLL judėjo labai sunkiai (easyJet ten skraido berods 15 metų jau ir plečiasi minimaliai); o RIX „gavo į galvą”.

    O jei kalbėti dabar – taip. VNO yra Wizz ir FR plėtros aikštelė ir atidaroma daug maršrutų, kurie sunkiai įsivaizduojami, o visuose „normaliuose” maršrutuose didelė capacity konkurencija. Manau kitų vežėjų proveržio galima tikėtis tik tada, kai FR/Wizz pasitenkins rinkos dalimi ir jų plėtra sustos.

    Ar plėtra stoja sužinosim šį rudenį, matysis, kokie FR/Wizz planai 2018 m. vasarai. Vueling įgyvedino tuščiais lėktuvais kelis skrydžius?

  269. oleg - 2017 07 11, 18:01
  270. Jurgis - 2017 07 11, 18:59

    Wizz Air анонсировал пресс-конференцию о дальнейших планах в Украине после ухода Ryanair
    https://www.avianews.com/ukraine/2017/07/11_wizzair_press_conference.shtml

  271. Justinas - 2017 07 12, 00:55

    Iki galo neaišku, kas nutiko, bet va šiandien nuo 23:30 visi lėktuvai divertinami iš VNO į kitus oro uostus. Spėčiau – dėl ILS išjungimo per žemai debesys (200ft) ir negali leistis.

    Galiu tik užjausti tuos, kas nuėjo miegoti, ir ryte pamatys cancellations, ir dėl to praleis jungimus, susitikimus ir pan.

  272. Mindauqas - 2017 07 12, 02:14

    Panašu, kad ir trečias Wizz lėktuvas nenusileis (šiuo metu planuoja dar 10-15 minučių palaukti ir jeigu nepavyks – tuomet į Kauną).
    Tai gaunasi, kad visi ankstyvieji ryto Wizz Air skrydžiai iš Vilniaus gali būti atšaukti – Londonas, Milanas ir vėl Kutaisis…

  273. Mindauqas - 2017 07 12, 02:29

    Ir vis dėlto kaip patys sakė „pastrategavo“ ir trečias Wizz lėktuvas nusileido. Tai klausimas lieka, kuris rytojaus Wizz skrydis ištrauks laimingą bilietą ir bus vykdomas, o kurie du bus paaukoti…

    Bet kas dar įdomiau, Lufthansa pakilo iš Rygos ir grįžtą į Vilnių. Pagirtinas atkaklumas:) Tik įdomu, su keleiviais ar be.

    Ir ar šiąnakt atšauktas draudimas ir lėktuvai VNO galės leistis ir naktį? Tai gal dar kas sugriš.

  274. Wincas - 2017 07 12, 08:51

    Jau KUN Tablo pilnas rytojaus skrydziu. Reik tiketis kad konservatoriai nesobotuos skrydziu perkelimo paskutine valanda. O galetu susikibti rankomis su liberalais ir neleisti patekti i KUN, nes saugumas neuztikrintas….

  275. Vytautas - 2017 07 12, 09:03

    Norėčiau pamatyt kaip ryt ryte peronas KUN atrodys :) Gal kas turit ten draugų, kas foto įmest gali?

  276. oleg - 2017 07 12, 10:27

    nu ne Wizz kainos, bet jau idomu =]

    Wilno ✈ od 219 PLN w obie strony i z bagażem podręcznym (do 8 kg)

    Loty z Warszawy, Gdańska, Krakowa, Katowic, Poznania, Rzeszowa, Szczecina, Wrocławia i Zielonej Góry
    Okres podróży do Wilna: 17.08.2017 – 30.09.2017
    Okres podróży do Kowna*: 24.07.2017 – 17.08.2017

  277. Pranas - 2017 07 12, 10:49

    @oleg – bet kad tik waw-vno-waw, tuo tarpu vno-waw-vno kainos visai kitos :(

  278. oleg - 2017 07 12, 11:33

    Pranai, matyt del to kad Wilno nasze =]

    del vakar LH draugas pasakoja kas vakar buvo:

    A guide „How to get to Vilnius when raining”:
    1) depart from Frankfurt, tell passengers they will arrive early
    2) try to land in Vilnius 3x times, unsuccessfully
    3) divert to Riga, look for hotels or other flights
    4) no hotels, no flights available
    5) f#ck it! – refuel in Riga, fly back to Vilnius
    6) contemplate in-flight that Kaunas is good enough
    7) go to Kaunas, book 5 buses to Vilnius

  279. Vytautas-NT - 2017 07 12, 11:35

    O ko jie vakar Kaune nusileist negalėjo? Ar ten irgi lijo?

  280. Justinas - 2017 07 12, 13:03

    oleg, bet LH888 nusileido Vilniuje galiausiai.

  281. Vytautas-NT - 2017 07 12, 14:46

    Kas nori rytoj su Simonu gyvai apie aviacija pakalbėt- kviečiu:

    https://www.facebook.com/events/141183173124249/?acontext={„ref”:”29″,”ref_notif_type”:”plan_user_associated”,”action_history”:”null”}&notif_t=plan_user_associated&notif_id=1499856803372737

  282. Jurgis - 2017 07 12, 15:39

    Wizzair pradės skraidyt į Taliną –

    Wizz Air запустит прямые рейсы из Киева в Лиссабон и Таллинн
    https://www.avianews.com/ukraine/2017/07/13_wizzair_new.shtml

  283. Jurgis - 2017 07 12, 16:26

    Объявлена дата начала полетов Qatar Airways в Украину
    https://www.avianews.com/ukraine/2017/07/12_qatar_flights.shtml

    Ранее в авиакомпании заявили, что намерены открыть полеты из Дохи в 12 новых городов, включая Киев, в 2018 году. Однако после того, как Саудовская Аравия, ОАЭ, Египет и Бахрейн ввели санкции по отношению к Катару и запретили полеты Qatar Airways, у авиакомпании возник избыток провозных мощностей.

    Galėtų dėl tos pačios priežasties ir į Vilnių pradėt skraidyt.

  284. oleg - 2017 07 12, 17:11

    tenpat stai koks keistas daiktas: https://www.avianews.com/ukraine/2017/07/12_butaairways_sale_kiev_baku.shtml

    ULCC su E190 prie 3:40 val skrydzio. This does not sum up. Ir dar sumustiaka duoda =]
    Kas dar idomiai, raso kad cia AZAL realiai skraidins, o bilietus i tuos pacius lektuvus parduos per skirtingu ULCC tinklapius #wat

  285. Tomas468 - 2017 07 12, 17:50

    Pagaliau atejo i Talina. Gal prades aktyviai vykdyti veikla Estijoje.
    Tuo tarpu paskelbti skrydziai IEV-LIS bus jau 6ta kryptis su wizz is Lisabonos. Manau su sekancia Wizzair pletros banga Vilniuje galima tiketis abieju krypciu.

  286. Tomas LT - 2017 07 13, 08:36
  287. Mindauqas - 2017 07 13, 20:13

    gal kas žinote, dėl kokios iš tikrųjų priežasties šiandien buvo atšauktas BT skrydis į Amsterdamą ir atgal? Dėl to kad audra/rekonstrukcija sumaišė kortas ir nebuvo lėktuvų/pilotų ar kokia rimtesnė priežastis?

  288. Spectator - 2017 07 13, 20:33

    Mindaugai, turėjo kažkokių techninių problemų, bet susitvarkė ir išskrido šiek tiek pavėlavęs į Paryžių. Gerai, kad spėjo susitvarkyt iki vidurnakčio, nes įdomu, kas būtų jei kokia rimtesnė bėda būtų nutikus ?

  289. Linas - 2017 07 13, 21:05

    BT skrydis iš AMS į TLL irgi vėlavo gerą pusdienį…

  290. Spectator - 2017 07 13, 21:09

    Linai: kad raso scheduled departure 14:00, isskrido 14:39

  291. Pranas - 2017 07 13, 21:52

    Dabar BT lėktuvas panašu strigo Paryžiuje. Tikrai pasisekė, kad iš VNO išskrido :)

    Pas Brussels Airlines online checkin sistema nežino KUN oro uosto – jei ir pas kitus taip gali būti rimtos eilės prie checkino – visgi šiais laikais turbūt niekas nebeskaičiuoja, kad visi keleiviai gyvai checkiną darys.

  292. Tomas468 - 2017 07 13, 22:14

    Dabar is Kauno išskrenda tas 1 Wizzairas i Skopje laikinai

  293. Jurgis - 2017 07 14, 10:28

    So far so good!

    Kauno oro uostas tapo Lietuvos skrydžių vartais – keleiviams padeda ir savanoriai
    https://www.15min.lt/verslas/naujiena/transportas/kauno-oro-uostas-tapo-lietuvos-skrydziu-vartais-keleiviams-padeda-ir-savanoriai-667-826072

    „Tiesiog atostogos“ – tokiais žodžiais penktadienio rytą vieni kitus kalbino patikros posto pareigūnai – oro uoste nesijautė jokios panikos, nebuvo ir didelio keleivių antplūdžio.
    Kelias iki Kauno oro uosto per naktį buvo baigtas tvarkyti. Nors šalikelės dar ir nėra suremontuotos, tačiau greičio ribojimai panaikinti, eismas vyksta dviem eismo juostomis.

  294. Wincas - 2017 07 14, 13:04
  295. .. - 2017 07 14, 13:36

    o webcam’u nera VNO ir KUN?

  296. Vytautas-NT - 2017 07 14, 14:38

    O šiaip koks kėdžių skaičius realiai perkeliamas į Kauną? Kadangi kai kurie vežėjai skrydžių atsisakė. O gal ir lėktuvus dar kiti susimažino. Įdomu koks procentas būtų, lyginant su VNO šia savaitę?

  297. Simonas Bartkus - 2017 07 14, 14:44

    Sunku palyginti, nes vežėjai skirtingu laiku išėmė capacity. Ryanair VNO neskraidė nuo liepos 1 d. Small Planet vieną lėktuvą išėmė nuo liepos 3 d. Wizz Air išėmė vieną lėktuvą vakar.

  298. Augustinas Žemaitis - 2017 07 14, 15:01

    Manau neblogas palyginimas, jau po visko, galės būti:

    *2016 m. gegužės srauto Vilnius Kaunas santykis su 2017 m. gegužės srautu bei vietų pasiūla
    *2016 m. liepos 15-rugpjūčio 14 srauto santykis su 2017 m. liepos-rugpjūčio srautu bei vietų pasiūla

    Manau, skirtumas tarp šių dydžių gana objektyviai atspindės kiek keleiivų buvo prarasta bei kiek krito vietų pasiūla.

  299. Mindauqas - 2017 07 14, 15:29

    Būtų įdomu palyginti bent savaitinį skrydžių skaičių birželio paskutinės savaitės (24-30) su liepos paskutine savaite. Nes man jau tuoj vėžį įvarys tas nuolatinis kartojimas, kad 14 iš 16 aviakompanijų perkėlė skrydžius, kai realiai turbūt kokie 50% skrydžių perkelta…

  300. Giedrius - 2017 07 14, 15:39

    Tikrai daugiau nei 50%, kiek stebejau is vilniaus buvo ~60 skrydziu darbo dieną, dabar turbut bus kokie 45-50 (cia be kauno tvarkarascio).

  301. Jurgis - 2017 07 14, 15:59
  302. oleg - 2017 07 14, 16:06
  303. oleg - 2017 07 14, 16:49

    as kazkada skundziausi kad uzstrigau FRA del mazycio lietaus nes ground crew neleido paleisti jai paruosto srydziui lektuvo. Dabar ziuriu i sia nuotrauka ir pritariu tam sprendimui patraukti zmones nuo tamrac’o.

    https://www.instagram.com/p/BWhsvusDv37/

  304. oleg - 2017 07 14, 17:25

    pasiilgot? vel as =]

    https://twitter.com/BjornToftMadsen/status/885864032024092672

    kas cia ant spargo gali buti kad jie galejo skristi?

  305. Jurgis - 2017 07 15, 09:57
  306. trolis - 2017 07 15, 12:04

    Today, Columbia University published a study in the journal Climatic Change looking at the impact climate change may have on air travel and cargo. The study projects that in the coming decades, between 10 and 30% of “fully loaded planes may have to remove some fuel, cargo or passengers, or else wait for cooler hours to fly.”

  307. oleg - 2017 07 15, 14:00

    ir toliau apie ukrainiecius: https://economics.unian.net/transport/2029111-ukraina-sozdast-sobstvennyiy-loukost-omelyan.html

    Sako kad nori sukurti savo low-costa

  308. Z3 - 2017 07 16, 09:38

    http://biz.nv.ua/publications/na-vyhod-pochemu-ryanair-ne-hochet-vozvrashchatsja-za-stol-peregovorov-1478499.html

    Siek tiek issamesnis straipsnis apie Ryanair nuotykius Ukrainoje (rusu kalba). Pasaka dar nebaigta ko gero.

  309. Arnas - 2017 07 17, 10:45

    Geras straipsnis, ypač pastebėjimas, kad Ryanair Borispolyje nepageidaujamas.
    Apskritai Ryanair stipriai smūgiuotų МАУ. Pastarieji nenori tokio smūgio, ir teisingai daro.

  310. Simonas Bartkus - 2017 07 17, 11:21

    Pasižvalgiau po birželio mėnesio duomenis VNO, paskutinis mėnuo, kada galima nesunkiai analizuoti skaičius:
    – Lufthansa po truputį didina load factor, tačiau jis su trečiu skrydžiu pridėtų vis tebėra žemas;
    – Kijevas tapo ketvirta kryptim po Londono, Oslo ir Frankfurto sudėjus visus oro uostus į krūvą. 19,8 tūkst. keleivių birželį – tiesa, šuolis laikinas, nes Wizz Air uždarė Kijevą iki rugsėjo antros pusės;
    – Finnair labai silpnai pildosi papildomas capacity, load factor <70%;
    - Aeroflot turėtų galvoti apie extra capacity - birželį į Maskvą vežė daugiau nei prieš metus vežė jie kartu su Utair'u;
    - LOT, nors dabar turi vienodą capacity su BT į RIX, labai panašų produktą, tačiau atsilieka 2 tūkst. keleivių VNO-WAW nuo VNO-RIX. Manau, žiemą su Wizz Air atėjimu bus didelis bloodbath į Varšuvą.

  311. Jurgis - 2017 07 17, 11:32

    Национальной авиакомпании угрожает уголовный процесс
    http://rus.db.lv/aktual-no/nacional-noj-aviakompanii-ugrozhaet-ugolovnyj-process-80315

    Если в ходе уголовного процессе удастся доказать фиктивные действия в перенятии airBaltic, это может дорого обойтись латвийскому государству, считают опрошенные DB эксперты.
    Как уже сообщалось, бывший член правления SIA Baltijas aviācijas sistēmas Эдийс Зиединьш дал показания, на основании которых в апреле 2017 года начат уголовный процесс, касающийся airBaltic. «Если имели место фиктивные сделки без какого-либо покрытия, airBaltic грозят права требования в размере 75 млн евро”, – заявил Зиединьш DВ.

  312. Kardiobatonas - 2017 07 17, 13:08

    Kuo galima paaiškinti Aeroflot sėkmę? Suprantama, kad neliko vieno vežėjo maršrute, tačiau keleivių daugėjo dar sparčiau.

  313. Simonas Bartkus - 2017 07 17, 13:14

    Manau, kad srautas į Maskvą tiesiog recover’inasi. Dar negrįžo į prieš-blokadinį 2015 m. lygį, bet jau arti. Ir Aeroflot išnaudoja, kad dabar yra vieni maršrute, kai 2015 m. buvo trys vežėjai.

  314. Vytautas-NT - 2017 07 17, 15:51

    O tai gal yra šansų,m kad UtAir sugrįš? Arba vietoj jų ateis S7?

  315. trolis - 2017 07 17, 20:40

    LF KUN turetu buti labai mazi – perkelti skydziai, bent jau kiek teko matyti, tustoki (FRA, WAW). Siaip gyvai geriau, nei foto ar video atrodo, savanoriai dirba savo darba

  316. viktoras - 2017 07 18, 08:25

    Būtų įdomu pažiūrėti kaip KUN sutelpa visi lėktuvai, juk ryte be papildymų kyla ne mažiau 13 skrydžių. Gražus vaizdelis turėtų būti.

    O beje prie lėktuvų vežioja autobusais? Nes surasti savo lėktuvą tokiame parkinge gali būti nelengva.

  317. Pranas - 2017 07 18, 08:40

    Na BRU beveik pilnas buvo – bet tai dėl manau, kad Ryanair neskraido. Išvykstant teko eiti, grįžtant pavežė autobusu.
    Šiaip galėtų Kaune visada tokia gera tvarka būt – šiuo metu viskas Kauno oro uoste patogiau nei kai skrydžių mažiau buvo.

  318. trolis - 2017 07 18, 10:07

    LOT pesciom prie terminalo

  319. Čiurlionis - 2017 07 18, 16:35

    Pastaruoju metu nebesuprantu, nei sk kainodaros, nei rinkodaros. Laisvų vietu daugėja, bet kainos didėja neproporcingai.

    Buvo galima matyti, kainų sumažėjimą, kai pradėjo skraidyti Ispanai ir CityJet, vis dėl to kainos grįžo x3.

    Kartais toks įspūdis susidaro, kad jie sąmoningai traukiasi iš rinkos.

    Visi, kuriuos pažįstu freaquent flyer’ius perėjo ant LOT, Lufthansa, net kai skrendama į Stokholmą ar Oslą.

    Manau DY atidarius CPH-VNO, SK būtų palaidotas 4 ever and ever.

  320. Justinas - 2017 07 18, 18:21

    Nepalaidos, nes neturės freq, ir neturės gerų jungimų į Goteburgą ar Aalborgą. Bet sutinku, kad OD traffico kainos yra kosminės, ir greičiau jau FR pradėtų skraidyt iš VNO, taip palikdami tik vakarinius skrydžius brangius :)

  321. Arnas - 2017 07 18, 18:51

    Dėl Kauno LF anksti kalbėti. Taip, pirmos dienos buvo išskirtinės (pvz., liepos 14 d. į HEL skrido atitinkamai 7, 17 ir 8 keleiviai), bet čia, manau, suveikė toks faktorius, kad „ai, skrisiu geriau diena anksčiau (ypač grįžimui), kad būtų iš VNO”. Dabar skaičiai nežymiai atsigauna.
    Lėktuvai šalia vienas kito stovi, gražiai vaizdas atrodo, bet keleiviai dažniausiai autobusais pavežami, kad nesusikirstų srautai.

  322. trolis - 2017 07 18, 19:16

    Norwegian jei nori ismesti SAS turetu siulyti 2x daily i CPH. Nors ir su vienu daily nemazai paimtu. Simonas gal turi kokios statistikos, bet abejoju, ar top connectionai per CPH eina i Aalborgus ir Goteburgus.

  323. Salininkų kaimas - 2017 07 18, 19:28

    Trolis: Kopenhaga – svarbiausias hubas Skandinavijoje. Gali laisvai pasiekti ne tik Goteborgą ar Alborgą, bet ir Trondheimą, Stavangerį, galų gale atairanda ir skrendančių per CPH į Stokholmą ar Oslą. Tikiu kad daug persėda ir į HAM, LHR, visokius PVG ar EWR. Nors nemažai srauto ir lieka Kopenhagoje.

  324. Justinas - 2017 07 18, 20:11

    Aha, būtent tai ir turėjau omeny – labai didelės direct skrydžių kainos nebūtinai reiškia, kad jie nori nusikirsti šaką, ant kurios sėdi, ar neturėtų resursų mažinti kainas (galų gale, VNO-EWR-VNO žiemą 300 eur return).

    Tiesiog manau, kad išnaudoja padėtį, ja subsidijuoja brangesnį CASK nei su narrowbody, skraidydami su keliasdešimt procentų labai premium srauto, o likusias vietas užpildo pigiais bilietais į LHR ar CDG. Suprantu matematiką – geriau paimti 10 keleivių po 400eur į CPH, nei paleisti bilietus po 200 eur, ir paimti 20, nes tas laisvas 10 vietų vistiek parduoda per jungimus.

    Nesu Revenue Management specialistas, labiau teoretikas :) bet įsivaizduoju, kad su tokiu tinklu SAS visada gali užsipildyti VNO-CPH jungiamaisiais skryžiais pigiau paleidę VNO-CPH-LHR ar VNO-CPH-NYC last minute. Nuleidus nuo 400 iki 200 užsipildyti tiesioginiu srautu? Nesu tikras.

    Čia ką noriu pasakyti, kad kad ir kaip man nepatiktų jų kainodara, yra gana aiški logika už jos, ir DY/FR įkalus VNO-CPH, šie imtųsi atsakomųjų veiksmų.

  325. Čiurlionis - 2017 07 18, 21:25

    Na aš drįsčiau nesutikti, su tuo kad visada gali užpildyti jungimais, žinoma load factor dar nėra viskas, bet CPH-VNO jis krenta nuolat ir stabiliai.

  326. Justinas - 2017 07 18, 22:01

    Visi aplink, kiek girdžiu, į Kopenhagą skrenda arba iš Kauno, arba per Rygą, tai turbūt normalu. Tik valstybininkai, bankininkai ir konsultantai skrenda tiesiogiai. Sakot, SAS nesupranta, ką daro?

  327. Arnas - 2017 07 18, 22:11

    Į CPH dar nemažai skrendama ir per WAW.

  328. Wincas - 2017 07 18, 22:20

    :) Juokinga diskusija, primena skundus del Ryanair dideliu kainu i UK, vasaros atostogu metu… „Kas gali pirkti tokius brangius bilietus, apiplesimas vidury baltos dienos” O vat ir perka, o dar ir sumokeje 200 eu uz bilieta i viena puse, isperka onboard brednzio 0.01L pakuotes. SaS ne isimtis, jei apsimoka tai ir skraido.

  329. Simonas Bartkus - 2017 07 18, 23:08

    O visam šitam fone – SAS load factor VNO-CPH krenta kiekvieną mėnesį jau beveik visi metai.

  330. Obs. - 2017 07 18, 23:16
  331. Čiurlionis - 2017 07 18, 23:24

    @Wincas apie tai ir diskusija,kad nebeapsimoka ir neskraido.

    O lygint FR ir STD su SK ir CPH, tai yra juokinga ;)

  332. .. - 2017 07 19, 09:12

    Na jo, SK nepaliauja stebint su CPH, dar pries metus buvo numuse kainas vos ne iki 60-70eur. Dabar tai koma, net kai neva nuolaidos kazkokios..

    Si karta nusipirkau kaledoms padoriai kainuojancius CPH-HEL-VNO-HEL-CPH su finnair. Anksciau man kazkaip nepavykdavo matyti greitu jungimu i abi puses geromis kainomis per HEL, siulydavo visokius ten 24h skrydzius.. Gal cia del padidejusio daznio..ar kokie kitokie strateginiai pokyciai

  333. Tomas LT - 2017 07 19, 10:04

    Vilniaus oro uosto rekonstrukcija sumažino turistų skaičių sostinės viešbučiuose

    http://www.madeinvilnius.lt/verslas/vilniaus-rinka/vilniaus-oro-uosto-rekonstrukcija-sumazino-turistu-skaiciu-sostines-viesbuciuose/

  334. Tomas LT - 2017 07 19, 11:29

    „Wizz Air“ pristato naują orlaivio bagažo politiką – nebelieka mokesčių rankiniam bagažui

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/wizz-air-pristato-nauja-orlaivio-bagazo-politika-nebelieka-mokesciu-rankiniam-bagazui/

  335. keleivis - 2017 07 19, 11:32
  336. Vytautas-NT - 2017 07 19, 11:36

    Panašu, kad Ryanair prispaudė WIZZ. Įdomu ar JAV vis dar yra tokių skraidytojų su įtin griežta bagažo politika.

    Tarp kitko klausimas- ar užsakomųjų skrydžių skaičius dėl VNO uždarymo nebuvo sumažintas?

    Panašu, kad armagedonas KUN neprasidėjo…

  337. Augustinas Žemaitis - 2017 07 19, 11:43

    @Vytautas-NT – Spirit Airlines išvis visas rankinis bagažas mokamas

  338. Augustinas Žemaitis - 2017 07 19, 11:51

    O dėl CPH tai tiesiog gali būti, kad VNO-CPH rinka pakankamai neelastinga kainos atžvilgiu, kad apsimokėtų taip elgtis.

    Parduoti 30 vietų po 300 EUR geriau nei 90 vietų po 100 EUR. Dėl to, kad dalis kaštų – kintami (oro uosto mokesčiai), o taip pat dėl to, kad, kaip jau minėta, tuščias vietas galima „žemiau kainos-į-kėdę-kilometrą” pildyti skraidančiais su persėdimais. Tiesą pasakius, parduoti 30 vietų (į tiesioginius skrydžius) po 300 EUR dėl šių priežasčių gali apsimokėti ir labiau nei 120 ar 140 vietų po 100 EUR.

    Tai net ir krentant užpildymams ir „daugeliui pažįstamų nsutojant skraidyti SAS” jiems gali apsimokėti tokia kainų politika. Net jei ir neužpildo visų vietų keleiviais su persėdimais ir užpildymo procentas mažas.

  339. Spectator - 2017 07 19, 12:40

    Dėl SK CPH-VNO, manau jeigu jie tikrai taip bando išspausti rinką tai yra trumparegiškas sprendimas. Tokius dalykus galima daryti reguliuojamose ir mažai konkurencingose rinkose (pvz. kokiam nors MSQ-VIE ar pan.). Atviroje rinkoje, turint Ryanair kaip konkurentą, neturint airport capacity apribojimų nė vienam gale, ir plius visą eilę patogių ir pigių persėdimo variantų, tik laiko klausimas kai SK praras šitą rinką. Maksimizuoti pajamas svarbu, bet taip pat svarbu turėti pakankamą rinkos dalį. Galų gale, ši rinka nėra LON-GVA ar kažkas panašaus…

  340. Jurgis - 2017 07 19, 13:05

    Norwegian приступила к полетам через Атлантику на Boeing 737MAX
    http://www.ato.ru/content/norwegian-pristupila-k-poletam-cherez-atlantiku-na-boeing-737max

  341. Čiurlionis - 2017 07 19, 14:17

    SK po savo „revoliucijos”, bando ieškoti sprendimų, bet kol kas jų sprendimai tik atima iš jų žmones, namuose juos pjauna Norwegian, o dėl savo stuobriškumo praranda ir išorę.

    FR tik uostosi OSL ir CPH, bet matem kuo baigėsi jų noras konkuruoti VNO-OSL maršrute.

  342. Simonas Bartkus - 2017 07 19, 14:40

    kas skridote jau iš Kauno oro uosto perkeltais skrydžiais: parašykite kokiu mašrutu, kurią dieną ir kiek buvo keleivių (atsakymai „pilnas pilnas”, „maždaug 50” irgi tinka).

  343. Kardiobatonas - 2017 07 19, 14:55

    Tuo pačiu ir Simono norėčiau pasiteirauti: kaip poilsiautojai reagavo į perkeltus skrydžius ir kokie pirmieji įspūdžiai darbo Kaune?

  344. Pranas - 2017 07 19, 15:21

    KUN-BRU 14 d., BRU-KUN 16 d. abu beveik pilni 319.
    Atgal skrendant šalia buvo ispanai turistai turui po Baltijos šalis, Peterburgą ir Helsinkį – jie apie perkėlimą ar kažkokias ten problemas nieko nežinojo.

  345. trolis - 2017 07 19, 15:59

    KUN-WAW vakariniu pirmadieni. koks 70% loadas buvo

  346. Simonas Bartkus - 2017 07 19, 16:02

    Kardiobatonas: kas liečia keleivius, atrodo viskas neblogai – atsiliepimai OK, vėluojančių keleivių kol kas nėra, visi atvyksta pasiruošę. Perone irgi neblogai tvarkomąsi, užlaikymų dėl to praktiškai nėra, tai pirma savaitė tikrai medaus mėnuo.

    Bet kiek turiu duomenų, tai panašu, kad tas dalykas susiformavo iš to, jog daug aviakompanijų turi labai žemus load factor ir keleivių yra mažiau nei tikėtąsi. Kas aišku turi teigiamą pusę keleiviams, kurie skrenda.

  347. Simonas Bartkus - 2017 07 19, 16:22

    Wizz Air tyliai atšaukė planą KUN pristatyti A321.

    Wizz Air VNO bazėje atsiras maždaug rugsėjo 20 d.

    Anksčiau buvo paskelbę, jog nuo liepos 21 dienos bus: http://www.routesonline.com/news/38/airlineroute/271199/wizzair-schedules-a321-london-luton-routes-in-3q17/

  348. Arnas - 2017 07 19, 17:52

    Tarkime, vakar:
    W6 pildėsi daugmaž standartiškai (rytinis LTN 159 pax, BGY ir BCN po 169 pax, tik TLV 121 pax).
    SPA visų LF 100%.
    SVO truputį silpniau nei VNO, bet vis tiek neblogai, atitinkamai maždaug 50 ir 110 pax.
    UIA abiejuose skrydžiuose po maždaug 100 pax.
    BRU puikiai, apie 130 pax.
    IST irgi puikiai, visos vasaros metu nusistovėjo maždaug 80-90% L.
    LH sunkiai, dieninis dar dar (irgi apie 130 pax), bet vakarinis visai prastai, tikrai mažiau nei pusė lėktuvo.
    WAW šlubuoja, vakar vidutiniškai apie 40 keleivių reise (ir net ne 5 reisai per dieną, kaip jau buvome įpratę). nors prieš VNO uždarymą buvo daug geriau.
    HEL labai, labai prastai. 2x daily būtų per akis, 3x daily vos ištraukia, 4x daily – peilis po kaklu, kad ketvirtą reisą vis atšaukinėja. Vakar trijuose reisuose kartu sudėjus tik kiek daugiau nei 80 keleivių.

  349. Arnas - 2017 07 19, 18:00

    Beje, kai kurių reisų registracijos retkarčiais vyksta skirtingame terminale, nei turėtų, pavyzdžiui, užvakar LED registracija vyko Šengene.
    Tiesa, iš pradžių buvo žadėta ir SVO registruoti Šengene, bet pamačius, kad reikalai nestringa, greičiausiai buvo nuspręsta kol kas palikti nešengene.

  350. trolis - 2017 07 19, 18:10

    vakare toj A palapinej veiksmo labai mazai. checkin’e buvau vienas is 2, security tuo metu ejau vienintelis, business lounge konteineryje irgi nedaug gyvu buvo. kolega skrido vakar – panasiai.

  351. Arnas - 2017 07 19, 18:18

    Beje, girdėjau, kad LOT bent jau KUN pradėjo tikrinti įlipant boarding’us. Kodėl tiksliai, nežinau.

  352. Karolis - 2017 07 19, 19:56

    19 d. DTM-KUN apie 90 proc.

    Kaip daroma su įgulom? vežiojama?

  353. trolis - 2017 07 19, 23:44

    Yes – LOT lektuve tikrina kaip kokie Wizzair su Ryanaor

  354. SilvereX - 2017 07 20, 00:23

    LOT tikrina lėktuve, turbūt dėl to, kad visi pėsčiom eina iš terminalo.
    WAW reisas 17ą dieną 19:00 apie 70%, gerokai tuštesnis nei įprastai. Dirbo vienas security checkpoint, ir aš ėjau pro jį vienintelis.

  355. Janka - 2017 07 20, 11:08

    PS nuo rugsėjo nuima Lvovą. Įdomu kodėl, juk pasak visų, tokia smagi kryptis buvo.

  356. srs - 2017 07 20, 11:16

    Kaip nusipirkti bilietą už ITA Matrix kainą?
    KUN-VNO-PEK kainos ITA platformoje nesutampa su Kayak. Pigiausias variantas Kayak yra su PS, bet ITA yra TK už panašią kainą.
    Gal kas žino, ar įmanoma book’int tą bilietą internetu, ar reikėtų kreiptis į kelionnių agentūrą? Kokia tikimybė, kad agentūrą turės tą kainą?

  357. Kardiobatonas - 2017 07 20, 11:17

    PS į Lvovą skraidino beveik veltui. Tai kiek galima? Nemokamų pietų nebūna.

  358. oleg - 2017 07 20, 11:30

    srs, bandyk momondo ar skyscanner skirtingu saliu. As .se nauduoju kad per svediskus servisus/agenturas siulytu bilietus. Daznai 20-30EUR pigiau buna.

    PVZ vakar reikejo i Kiolna is Vilniaus ir atgal sesei ieskoti bilieta sekanciam menesiuil. Kayak ir Skyscanner su savo evristika galejo pasiulyti DUS/CGN/DTM, bet Momondo dar prijungle QKL (Kiolno traukiniu stoti) ir pasiule VNO-FRA-QKL-FRA-VNO su LH uz 200EUR. Toks pats LH tinklapyje kainupja 260EUR. Tada ta pati paieskojau per .de ir .se – su .se isejo dar apie 15 EUR pigiau.

    Kas idomu, W6 i DTM ar net autobusu brangiau iseina.

  359. Arnas - 2017 07 20, 11:50

    Nepasakyčiau, kad PS į LWO skraidino veltui; kainos paskutiniu metu buvo panašios kaip ir į KBP.

  360. Tomas - 2017 07 20, 13:12

    07/16 BT KUN-CDG beveik full, kelios tusčios kėdės.
    07/19 BT su 737-300 RIX-KUN vakarinis skrydis, užpildymas vizualiai ~80 proc.

  361. LinasK - 2017 07 20, 14:23

    Pirmadienį BT KUN-AMS, gal apie 80%, buvo nemaža grupė ispaniškai kalbančių turistų. Prie security laikinam terminale jokios eilės.

    Treciadienį BT AMS-KUN, taip pat panašiausia į 80%, nors tiksliai pasakyti sunku.

  362. simonui - 2017 07 20, 15:11

    vakar KUN-TLL per 60 zmoniu su Q400

  363. AlbertCrict - 2017 10 5, 00:47

    welcome you I want you let’s have passionate sex my nickname (Margarita23)

    sex without commitment
    Copy the link and go to me… bit.ly/2uYqOFP

Leave a reply