Ar visiems Europos aviacijoje vienodai blogai? Ne!

   
     

Šis geek’iškas aviacinis įrašas pirmiausia pasirodė mano patronams „Patreon” platformoje.

Rimas Kurtinaitis sakė, kad krepšinis ne seksas – visiems gerai nebus. Aviacijoje nors ir visiems blogai, bet ne visiems vienodai prastai.

Naršiau po rugsėjo mėnesio surinktą visų Europos oro uostų aptarnautų keleivių statistiką ir aiškiai pamačiau, kas šitoje situacijoje laimi. Bent jau sąlyginai.

Ar atspėtumėte, koks buvo labiausiai apkrautas oro uostas Europoje rugsėjo mėnesį?

Ne, tai ne vienas iš įprastinių “įtariamųjų” – Heathrow, Frankfurtas ar Amsterdamas.

Atsakymo reikia ieškoti visai ne toje pusėje.

Pirmas dvi daugiausia keleivių aptarnavusių oro uostų sąrašo vietas Europoje užima du Maskvos oro uostai: Sheremetyevo ir Domodedovo. Trečias oro uostas Maskvoje Vnukovo šitam sąraše yra penktas, o antro pagal dydį Rusijos Sankt Peterburgo miesto vienintelis oro uostas sąraše yra šeštas.

Jeigu Sheremetyevo šiame sąraše šuolis nėra toks didelis – jie ir “normaliais” laikais 2019 m. buvo 8-tas daugiausia aptarnavusių keleivių Europoje oro uostų sąraše. Domodedovo, Vnukovo ir Sankt Peterburgo oro uostai užlipo į viršūnes iš trečiojo dešimtuko.

Vėlgi, nėra, kad šitie oro uostai išgyventų augimą – vidutiniškai šiuose keturiuose didžiausiuose Rusijos oro uostuose keleivių srautas krito 37%. Tačiau įprasta matyti rugsėjį Europoje kritimą 80% ir daugiau.

Dvyliktoje vietoje yra dar vienas Rusijos oro uostas – Sočio, kuris rugsėjo mėnesį net išaugino keleivių skaičių: +40,6%! Bendroje 2019 m. Europos oro uostų lentelėje pašoko buvo tik 74. Šitą šuolį iš 74 į 12 nereikėtų paimti už gryną pinigą: Sočis visgi kurortas, o rugsėjis dar gana “kurortiškas” mėnuo – tokie oro uostai sugeneruoja didžiąją keleivių dalį sezono metu.

[PASTABA: Į sąrašą įdėjau ir Antalijos ir Stambulo SAW oro uostus, jie svarbūs tolimesniam įrašui, nors formaliai jie ne Europos teritorijoje. Palyginimo lentelėje nėra palyginimo su vieta 2019 m., nes lyginu su geografinės Europos teritorijoje esančių oro uostų sąrašu]

Kodėl tokie dideli svyravimai tarp Rusijos oro uostų?

Kuo didesnė priklausomybė nuo tarptautinių skrydžių, tuo didesnis kritimas. IATA skelbia, kad Rusijoje vidinė rinka nuo šių metų rugpjūčio ne tik, kad atsigavo, bet ir auga. Jeigu nuo vasaros pradžios pasaulis stebi, kad Kinijos vidinių skrydžių rinka jau “arti 2019 m. lygio”, o rugsėjį pagaliau pasivijo praeitus metus, tai Rusijos vidinė rinka jau net lenkia praeitus metus antrą mėnesį iš eilės:

Lygiai ta pati vidinių skrydžių atsigavimo tendencija aukštyn pakėlė ir Turkijos oro uostus. Matome, jog Stambulo naujajame pagrindiniame oro uoste keleivių srautas krito arti Vakarų Europos lygio (-71%), kai tuo tarpu antrame Ataturko įvaikės pirmosios pasaulyje karo lakūnės Sabiha Gokcen vardu pavadintame oro uoste keleivių sumažėjo “tik 43%”. SAW kodu žymimas oro uostas yra azijinėje Stambulo dalyje ir jame didesnis vietinių keleivių srautas.

Vietinių skrydžių mažesnės įtakos tendencija matosi ir Paryžiaus oro uostų nuosmukyje: tarptautinis hub’as CDG krito -80%, o daugiau vietiniam susisiekimui naudojamas Orly “tik” -60%.

Na, o Antalijos šuolis į pačią viršūnę, nulemtas trijų tendencijų sulipimo į krūvą. Pirma, vidinė Turkijos rinka “gyva” ir 83 mln. šalies gyventojai šiemet pasirinko savo šalį atostogoms.  Antra, po gana neapibrėžtos vasaros pradžios (gegužę-birželį dar buvo gerokai daugiau nežinios dėl COVID-19 situacijos) nemažai žmonių atidėjo savo atostogas antrai vasaros pusei (rugsėjį Antalijos oro uostas aptarnavo 3,5 karto daugiau keleivių nei liepą). Ir trečia – “gerai gyvenanti” Rusija nuo rugpjūčio leido skrydžius į Turkiją ir jau rašiau atskirą postą apie tai, kad Maskva-Antalija buvo pats populiariausias maršrutas visame pasaulyje šių metų rugsėjį.

Rusijos vidinių skrydžių tendencija muša ir per kaimyninio mums Kaliningrado oro uosto statistiką. Kaliningrado oro uoste rugsėjo mėnesį buvo aptarnauta 1,5 karto daugiau keleivių nei Rygoje, Vilniuje, Taline, Kaune ir Palangoje kartu sudėjus! “Normaliais laikais” Kaliningradas yra dvigubai mažesnis už Vilniaus oro uostą ir trigubai už Rygos.

Kai Baltijos šalių oro uostai judėjo žemyn Vakarų Europai įprastais procentais, tai keleivių srautas Kaliningrade išaugo trečdaliu. Spėju, kad tai lėmė priežasčių miksas. Kaliningradą rusai atrado kaip kurortą, kada keliai į Jūrmalą, Palangą ir kitus Europos kurortus buvo uždaryti. Skrydžių ribojimai galėjo priversti kai kuriuos Rusijos gyventojus rasti kelią į Europą antžeminiu transportu iš Kaliningrado. Lygiai taip pat Baltijos šalių ir Lenkijos gyventojai galėjo naudotis keliu į Rusiją per Kaliningradą (nei iš Lenkijos nei iš Baltijos šalių skrydžiai į Maskvą vis dar nevyksta).

Žinoma, kas dabar įvyko yra laikina – ilgai nesitęs. Transatlantinis srautas kažkuriuo metu ims atsikūrinėti ir stipriai jo trūkumas atsiliepiantis Heathrow, CDG ar Frankfurtui ims gražins juos į pozicijas, nepriklausomai nuo bendrų tendencijų. Nors bendra rinkos padėtis net ir kitais metais bus nekokia, tačiau tikėtina, jog srautai susibalansuos labiau. Akivaizdi tendencija, jog atsigavimas susidės iš to, kad pirmiausia atsigauna vidinis (domestic) keliavimas, po to atsigaus kelionės trumpais tarptautiniais maršrutais (short-haul), o kelionės ilgu nuotoliu į kitus žemynus (long-haul) bus užstrigę ilgiausiai.

Tačiau tokios ilgai gydomos žaizdos gali turėti ir ilgalaikių pasekmių. Kuo mažesnis kritimas dabar, tuo didesnės galimybės dabar kristi mažiau į skolas, priverstinai imti valstybės pagalbą mainais į persitvarkymą ir optimizaciją. Net pasibaigus šiai krizei geriau ją išgyvenusios bendrovės turės geresnes galimybes skolintis ir plėstis, investuoti į infrastruktūrą, lėktuvų gamintojai bendrovėms iš šių regionų bus labiau linkę parduoti lėktuvus ir t.t.

Kviečiu prisijungti prie „Patreon” platformos ir aviacinio turinio lietuviškai!

Pastarojo mėnesio temos „Patreon”, prieinamos vos už 2EUR pėr mėnesį:
„Bitte kommt heute nicht nach Tegel” – lapkričio 9 d.;
Per pandemiją private jet’us užplūdo naujakrikštai – lapkričio 5 d.;
Nuo blogai prie blogiau: Kauno oro uostą galima ir uždaryti – lapkričio 2 d.;
Naujas ilgiausias reguliarus maršrutas – spalio 28 d.;
Sunku patikėt, bet naują Berlyno oro uostą atidaro – spalio 26 d.;
Kodėl „Qatar Airways” skraido ratais? – spalio 23 d.;
long-read: „airBaltic” 25-mečiui paminėti – kodėl jie tokie – spalio 21 d.;
Veiksmas vyksta: Lietuva po truputį kuria aviakompaniją – spalio 19 d.;
Mėnesinė Lietuvos aviacinių naujienų apžvalga / spalis – spalio 15 d.;
Avantiūristai ir apgavikai aviacijos biznyje – spalio 13 d.;
Kada Vilniaus oro uoste nebevežios šūdinais autobusais? – spalio 9 d.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

364 komentarai

  1. Augustinas Žemaitis - 2020 11 11, 12:33

    Skridau kaip tik rugsėjo mėn. su persėdimu SAW – išties, toks jausmas, kad pandemijos ten nėra (pagal keleivių srautus, tą faktą, kad joks restoranas ar kita vieta neuždarytas ir pan.). Didžiulis kontrastas nuo apytuščio Bergamo ir tuščio VNO (skridau per visus tą pačią dieną).

    Bet nesiečiau to vien su vidiniais reisais. Tarkim, koks Stambulas-Hurghada, kur aš skridau, buvo pilnas (pirmą kartą per labai ilgą laiko tarpą net vieta šalia mūsų buvo neužimta).

    SAW oro uostas ne tik vietinių skrydžių – tai ir Pegasus hub’as. Būtent Pegasus skridau ir aš ir būtent su Pegasus dabar daugybė gerų siūlymų Anrtimieji Rytai – Europa. Pilna tarptautinių Pegasus reisų iš ten (bent jau rugsėjį buvo).

    Visgi, Turkija viena nedaugelio pasaulio šalių, netaikančių visiškai jokių ribojimų atvykimui: atskrenda kas nori, iš kur nori, be izoliacijos, be testo. Dėl to reisų daug, patogu ir persėsti. Į Hugrhadą skrido daug egiptiečių (reik manyt grįžta iš Turkijos ar, su persėdimu, kažkur toliau), taip pat rusų (nes tuo metu tiesioginių Rusija-Egiptas skrydžių nebuvo). SAW oro uostas, beje, siūlo koronatestą vietoje už 30 eurų (per maks. 6 val.) – labai paprasta jei reikia pažymos šalyje, į kurią skrendi (ir vėlgi tai įrodymas, kad oro uoste rimtas tarptautinis srautas).

    O ar Maskva-Antalija tikrai nukirto „standartinį pasaulio lyderį” Seulas-Čedžu? Ten irgi jokių ribojimų ir paprastai šimtas skrydžių per dieną maždaug A320/737.

  2. Augustinas Žemaitis - 2020 11 11, 12:34

    *Turėjo būti parašyta „net vieta šalia mūsų buvo užimta”.

  3. Simonas Bartkus - 2020 11 11, 12:42

    Su Maskva-Antalija turėjau omenyje tarptautinius skrydžius. Tai aplenkė ilgalaikius lyderius Seoul-Tokyo, Hong Kong-Taipei, Dublin-London, Jakarta-Singapore, KUL-Singapore ir London-Amsterdam.

  4. Kardiobatonas - 2020 11 11, 12:45

    Labiausiai nustebino KGD rodikliai.

  5. Simonas Bartkus - 2020 11 11, 12:58

    Vidutinis lėktuvų užpildymas VNO ir KUN spalio mėn. buvo 37%, o PLQ 32%. Dabartinis karpymas iš Wizz ir Ryanair užprogramuotas, nes Ryanair investuotojams sako, kad laikys visų skrydžių average užpildymą per pandemiją ties 75%: t.y. skris tiek, kiek galės palaikydami tokį load’ą.

    Tikėkimės, kad šitie tūkstančių sėdynių išėmimai iš rinkos iš FR, Wizz ir Norwegian kažkiek leis užsipildyti BT, LH, LO, SK ir TK.

  6. Augustinas Žemaitis - 2020 11 11, 13:24

    O šiaip keista, kad šiuo metu masiškai „neatgimė” visokie ATR, DHC ir pan. – atrodo idealūs lėktuvai susitraukusioms ir nelabai stimuliuojamoms rinkoms, be to, jų rinkoje yra, kaip ir visų kitų (vien BT kiek laiko ant žemės, nors turi pilotų ir pan.).

    Kažin, ar čia labiau dėl to, kad aviakompanijos vertino optimistiškiau situaciją, nei ji yra iš tikro, ir nuolat tikėjosi, kad, tarkime, „po 3 mėn. vėl viskas bus kaip buvę”, dėl ko neverta daryti kažkokių pokyčių, kaip tarkim keisti Europos reisuose ~180-200 vietų lėktuvus į ~50-70 vietų turbopropus ar pan?

    Kaip suprantu, aukštesnėje rinkos pusėje A380/747 analogiškai gana masiškai pakeitė mažesniais.

  7. Suzeme - 2020 11 11, 16:04

    Sutinku kad SAW Sabiha svarbus ir geras oro uostas- daug arčiau miesto ir netoli nuo Kadikoy rajono su geriausia kulinarija ir atmosfera.

  8. Kardiobatonas - 2020 11 11, 16:48

    @Augustinas Žemaitis. ATR – ne VW Golf, kuriam užpylei dyzelino – ir pirmyn į kelią. Jeigu orlaivis ilgai nenaudojamas, reikalinga jo patikra, reikia surasti ir įdarbinti įgulą ir t.t. Galbūt ilguoju laikotarpiu tokie lėktuvai būtų nenaudingi, bet tikrai sudėtinga susisukti per porą savaičių.

  9. Augustinas Žemaitis - 2020 11 11, 17:26

    @Kardiobatonas – na, tarkim, Air Baltic turi įgulas ir orlaivius (Q400) vietoje, kurie iki krizės buvo naudojami, nuomos atsisakyti nepavyko – bet vis tiek pasirinko dabar jų nenaudoti. Yra ir daugiau ne kažkokių daug metų „storage’inamų” lėktuvų, ir įgulų turinčių teisę juos pilotuoti.

    Esmė ta, kad, jeigu planuoji, kad situacija užtruks, tarkim, 3 mėnesius, tai tada jo, jei nesusisuki per 2 savaites – gal visai neapsimoka suktis. Įdomu, kita vertus, ar būtų buvę aviakompanijų sprendimai šiuo atžvilgiu kitokie, jei jau kovą būtų žinojusios, kiek laiko viskas truks.

  10. Kardiobatonas - 2020 11 11, 17:48

    Būtent, pritariu. Patikslinu, nes įsivėlė klaida: Galbūt ilguoju laikotarpiu tokie lėktuvai būtų NAUDINGI, bet tikrai sudėtinga susisukti per porą savaičių.

  11. Simonas Bartkus - 2020 11 11, 17:52

    Jie būtų ne tik trumpam laikui naudingi, bet kokiems metams-dviems irgi, bet tai vistiek per trumpas laiko tarpas fleet planninge. Visi mato, kad jeigu tau gerai seksis Europoje su ATR, ateis Wizz Air su A321NEO ir sudegins tavo namą.

  12. mikas - 2020 11 11, 21:05

    Apie KGD keleivių šuolį, tai kiek žinau ir keleiviniai traukiniai į tą miestą nuimti nuo bėgių. Tai belieka skrist. Tai nenustebčiau, kad ir bilietų kainos yra kokios nors, su vietinės vyriausybės įsikišimu.

  13. Augustinas Žemaitis - 2020 11 11, 21:22

    @mikas – o koks pagrindimas traukinių nuėmimui? COVID tipo kad Lietuvos sienos nekirstų? Ekonominis nepagrįstumas? Bėgių remontas? Čia laikina, ar su visam?

    Aišku, nenustebčiau, kad kažkada Rusijoje galutinai įvyks lūžis ir žmonės iš traukinių persės į lėktuvus. Nes turbūt vienintelė ne trečio pasaulio šalis, kur žmonės dar masiškai važinėja „daugiadieniais” maršrutais.

  14. mikas - 2020 11 12, 00:36

    @Augustinas – mano informacija nėra 100% tikra. Žinau kad pirmo karantino metu traukinys nebesustodavo Vilniuje, (nu tipo safety, jokio kontakto, jokių muitininkų ir ttt). Vėliau girdėjau kad visai cancelino. Bet ta info su visai cancelinimu yra Kazlų Rūdos geležinkelio pervažos budėtojo pasakymo prie užstalės lygio.

  15. Posparnis - 2020 11 12, 01:22

    Važiuoja tranzitiniai traukiniai:
    https://www.rzd.ru/ru/10024

  16. Skytomas - 2020 11 12, 13:27

    Matyti, kad šiandien Lietuvos oro erdvėje vyksta kažkokios USAF pratybos ir įdomūs žvalgybos aparatai skaraido.

  17. Posparnis - 2020 11 12, 15:14
  18. Ugnius - 2020 11 12, 18:11

    LOT įžengė į Čekijos vidinę rinką ir užvakar atidarė PRG-OSR. Gal dabar jau galim laukti VNO-KUN ar VNO-PLQ ? :D

  19. Spectator - 2020 11 12, 18:46

    LOT vis dar skraido kitoj realybėj panašu. Jiems reikia gero restructuring ir nesigirdi, kad jie šitą krizę tam išnaudotų?

  20. Laimonas Gryva - 2020 11 12, 19:29

    Kažin, kas ten KUN su ES-SAQ buvo? Degalus nupylė jie, ar ne preiš tūpimą?

  21. Andrius - 2020 11 12, 19:44

    @Laimonas Gryva – 2020 11 12, 19:29
    A320 neturi tokios galimybės.
    Degalus išpilti ore gali tik didesni ilgo nuotolio laineriai.

  22. Augustinas Žemaitis - 2020 11 12, 19:44

    @Spectator – tai gal krizė tą LOT PRG-OSR ir įkvėpė. Nėra kur dėti lėktuvų (kapitalo kaštai nuliniai) ir tikisi, kad vidiniai skrydžiai atsigaus pirmi, bei, galbūt, kad įmanoma perimti srautą iš autobusų/traukinių/automobilių.

    Tiesa, šiaip pagal važiavimo laiką tai maždaug VNO-PLQ.

  23. Kardiobatonas - 2020 11 12, 22:57
  24. Justinas - 2020 11 13, 01:57

    Manau dar yra momentas, kodėl Q400 ir kiti regioniai neaktualu.

    Kai dabar srautas pakritęs 80% ir daugiau, keliavimo įpročiai yra tokie, kad absoliučiai niekam neberūpi tvarkaraščiai ir dažnumai. Visi supranta, kad jei reikės skristi trečiadienį 13:30 tiesioginiu, tai ir skris. Jokios konferencijos taip ar taip nevyksta.

    Svarbu yra tik jungimai, kad kuo trumpesni būtų. Ką tai reiškai – matyt BT geriau apsimokėtų su CS300 (oj, A220) skraidyti 1-3-5–, o ne 12345-7 su mažesniu. Ne gana to, kad keliaiviai nori minimizuoti persėdimus, bet dar ir konkurencijos gerokai sumažėjo.

  25. Luna - 2020 11 13, 11:02

    http://avherald.com/h?article=4df212c7&opt=0

    Antonovui neužteko tako ilgio

  26. Augustinas Žemaitis - 2020 11 13, 12:51

    @Justinas – ne visai sutikčiau.

    1-3-5– ar 12345-7 gal kažkiek tiesos yra, bet visada yra momentas, ar skristi 1–4— su 50-70 vietų propeleriniu, ar neskristi visai – ir daug reisų yra šioje vietoje.

    Be to, dėl bilieto paieškos būdų, klientai dažniausiai perka ne optimaliausius jiems bilietus. Kažkas ieškos konkrečią dieną ir tiesioginio nebus – pirks su kitais netiesioginį, net nesužinos, kad gretimą dieną būtų buvęs tiesioginis. Ieškos į konkretų oro uostą ir nors gal yra jam patogus skrydis į oro uostą už 250 km apie tai net nesužinos. T.y. dažnis ir maršrutų kiekis dar tikrai gali „užgriebti” keleivius.

    Sakyčiau, tiesiog, situacija grįžo į ~2000 m. pagal keleivių skaičius, galimybes stimuliuoti rinką, rinkos elastingumą ir t.t. Skirtumas tik tas, kad tada buvo SAAB 340B, SAAB 2000 ir daug gana retų reisų, kurių, aišku, niekada nebūtų buvę, jei būtų reikėję skraidyti su 737 ar A320 – o dabar panašią rinką mėginama paimti 150-200vietų reaktyviniais lėktuvais, kurie „įsivyravoo žaidime” prie visai kitokios ~2019 m. rinkos.

  27. Justinas - 2020 11 13, 14:15

    Augustinai, sutinku, kad kai skrydžiai vien su A220, tuomet barjeras, nuo kurio apskritai bus skrydis tarp miestų – šiek tiek aukštesnis.

    Bet visų pirma Ryanair per 20 metų daug kartų įrodė, jog keleiviai balsuoja kojom už nepatogų tvarkaraštį, bet pigius bilietus. Kitaip tariant, daug maršrutų, kur 2000ais galbūt varinėjo Fokker 50 daily, susikonsolidavo ir dabar 2x weekly varinėja B737-800. To priežastis – 2x weekly 737-800 skrydžio savikaina vienam keleiviui krenta dukart ar kiek, ir daugelis kas moka iš savo kišenės prisitaiko prie skrydžio dienos ir laiko.

    Galim lengvai pasižiūrėt kaip atrodė Lietuva-Norvegija arba Lietuva-Anglija(bet-ne-Londonas). 2x weekly su gerom kainom visur nugali.

    Ir taip, yra tas mažas segmentas, kuriems reikia skristi čia ir dabar, ir jiems reikia tų Fokker 50 skrydžių ryte, ir jie gali mokėti po 300 į vieną pusę (geras pavyzdys Palanga-Kopenhaga), bet tada jie dažnai skrenda per hubą, o ne tiesiogiai.

    O dėl sužinos/nesužinos, Ryanair ir Wizz įrodė, kad sužinos :) viską jie sužino. Pamenu kai Vilnius-Reikjavikas paleido Wizz, emigrantų Islandijoje FB grupė dūzgė nuo komentarų. Visi labai greitai sužinojo, ir visi atmintinai žinojo tą 1—5– tvarkaraštį.

  28. Augustinas Žemaitis - 2020 11 13, 14:41

    @Justinas – kaip suprantu, pokytis ilguoju laikotarpiu įvyko ne 2x per savaitę 737 vietoj 7x per savaitę SAAB, bet labiau 2x per savaitę 737 vietoj 2x per savaitę SAAB (arba 7x per savaitę 737 vietoj 7x per savaitę SAAB) –

    Simonas turbūt turi senus LAL tvarkaraščius; kiek pamenu dažnumas buvo labai nedidelis, nors ir mažais lėktuvais, nes, tiesiog, tai buvo turbūt tų reisų riba tuo metu (Air Baltic didžiausias lėktuvas išvis buvo Avro RJ70, neturėjo net 100 vietų).

    Tiesiog tokį pokytį įgalino sparčiai kylantys keleivių srautai, kurie iš dalies pakilo ir dėl rinkos elastingumo (kurį, savo ruožtu, įkvėpė ir atviros Šengeno sienos, beviziai režimai) bei žemesnių kainų (kurias įgalino ir žemesnė 737 kėdės/kilometro savikaina).

    O dabar grįžome atgal: srautai sumažėjo, elastingumas dingo, „atviras Šengenas” irgi prisivėrė, net jei vizos ir negrįžo, radosi kitų, gal dar sudėtingesnių, biurokratinių kliūčių.

  29. Kardiobatonas - 2020 11 13, 15:02

    Mielai nuvažiuočiau vizos į Vokietijos ambasadą, jeigu nereikėtų visų tų kaukių ir apsiplovimų dezinfoskysčiu, neliktų gąsdinimų ir perspėjimų, o oro uostų gyvenimas atgytų, kaip buvo prieš metus.

  30. Arnas - 2020 11 13, 15:49

    Paantrinsiu Justinui dėl 2x weekly tvarkaraščių. Man tokių tvarkaraščių „žinojimas“ yra nulinės vertės, nes paprastai, o ypač šiais laikais tie tvarkaraščiai yra kaitaliojami taip dažnai, kad prieš porą mėnesių ar net vėliau nusipirkęs bilietą su FR ar W6 gali iš karto žinoti, kad skrisi ne, tarkim, tiksliai 12 val., o apskritai skrisi tą dieną neaišku kurią valandą (nes tvarkaraštį pakeis) arba išvis „maždaug tą dieną“. Tuo tarpu ir aš pažįstu žmonių, kurie žino, kad „reisas yra trečiadienį ir sekmadienį“ ir planuojasi dienas tuo žinojimu, visai kaip „paskutinis traukinys išeina devintą, tai reikia spėti namo“ :)

  31. Simonas Bartkus - 2020 11 13, 18:01

    Lietuvos futbolo rinktinė žaisti rungtynių su Baltarusija į Minską skrenda lėktuvu. Kirsti sieną dabar paprasčiau būtent šitaip.

    Prieš kelias savaites Baltarusijos futbolo rinktinė irgi charteriu skrido į Vilnių.

  32. Justinas - 2020 11 13, 20:38

    Augustinai, visiškai nesutinku. Vilnius-Stavangeris nebuvo reiso, nėra, ir nebus 2x weekly su Saab340. Tokiam tiesiog nėra marketo.

    Koks buvo priešpandeminis Vilnius-Stavangeris srautas? Kontrastai padidinti „for emphasis”.

    1) 5 keleiviai per dieną, kuriems svarbu kalendorius, jie pasirengę mokėti 500 eur už return bilietą.
    2) 100 keleivių per savaitę, kuriems reikia skristi, biudžetas 200 eur už return bilietą.
    3) 300 keleivių per savaitę, kuriems nereikia skristi, bet jei kaina <100eur return, jie skrenda reikia nereikia.

    Tai prieš 20 metų 1) skrisdavo SVG-OSL-VNO. Iš tiesų tai absoliučiai neturi jokios reikšmės jiems, koks lėktuvas. Skirtumas yra tik SASui – kuo didesnis lėktuvas, tuo didesnė marža ant šitų keleivių. 2 grupė kartais skrisdavo į RIX, kartais skrisdavo ne tom dienom, bet jų realiai per mažai išlaikyti tiesioginį SVG-VNO. SVG-VNO atsirado tik tada, kai su 737-800 ar A320 avialinijos sugebėjo pasiūlyti dalį bilietų po 100 eurų. Prisidėjo šiti veikėjai, ir buvo įmanoma paleisti VNO-SVG. Biznis Wizzairo toks, kad didelė krūva keleivių skrenda visiškai su nuline marža, bet paleisdami VNO-SVG jie gali paimti dalį 1) grupės ir matyt visą 2) grupę.

    Būtent todėl yra krūva reisų, kur kai nebegali skristi A320 tiesiogiai, tiesiogiai nebegali skristi joks lėktuvas.

  33. Posparnis - 2020 11 14, 07:46

    Justinai, o tai kodėl tiesioginiu reisu keliskart per savaitę skraidantis mažesnis lėktuvas negalėtu išsilaikyti surinkdamas 1 ir 2 grupę?

  34. Arnas - 2020 11 14, 11:11

    Posparni, pats atsakėte į savo klausimą: „keliskart per savaitę” ir „1 grupė” nedera. Pirmai grupei reikia kasdien, o ne keliskart į savaitę, o vien iš antros grupės biznio nėra.
    Atsiprašau Justino, kad įsiterpiau :)

    Tuo tarpu Wizz pridėjo 1x weekly LWO.

  35. Augustinas Žemaitis - 2020 11 14, 12:09

    Realybėje keleiviai nėra kažkokios diskrečios grupės – jos persilieja, ypač pirma su antra.

    Tai yra, kažkam tinka 500, kažkam 400, kažkam 300, kažkam 200 – tai priklauso ir nuo pajamų ir t.t.

    Yra kažkiek, kam reikia skristi konkrečią dieną, gal kiek daugiau kuriems tinka ir diena pirmyn/atgal ir labai nedaug tokių, kuriems tinka išties bet kada (daugelis turi konkrečiu metu darbus, atostogas ir pan.).

    Gausu „tarpinių variantų” – tokių, kurie pvz. sutinka mokėti 300 jei tą dieną ir 200 jei dieną pirmyn/atgal (pats dažnai būnu tokioje grupėje: esu pasirįžęs kažkiek primokėti už geresnį laiką / trumpesnį persėdimą / tiesioginį skrydį, bet ne beribę sumą).

    Tikslūs skaičiai kiek kokių keleivių priklauso nuo reiso. Aišku kokio Vilnius-Baris, turbūt, niekada neapsimokės Q400, nes ten iš viso daug kas skraidė tiesiog dėl to, kad yra toks reisas ir pigus, o pigumą garantavo ir 738/A32X tipo lėktuvai. Bet yra ir reisų, kur didesnis „realus srautas”.

    Be to, kas yra tiek šiandien, tiek 2000 m. (bet nebuvo pernai) – daug mažiau bent kiek realesnių alternatyvų. Kokiam laiką itin vertinančiam žmogui gal norėtųsi trečiadienį, bet va kad trečiadienį ne tik brangiau, bet dar ir su 10 val. persėdimu, o ketvirtadienį ar net penktadienį tiesiogiai (ar su 1 val. persėdimu per kažkokį optimalesnį hub’ą į kurį skraidoma 3x per savaitę). Toks žmogus gali ir reikalus priderinti prie skrydžių, o ne atvirkščiai, kaip buvo įpratęs. Kai įprastu metu po visą Europą būdavo daug pasiūlymų su 1-2 val. persėdimu už panašią kainą, tai buvo kitaip.

  36. Ugnius - 2020 11 14, 12:29

    @Arnas – nu tai Wizz biznis ir būdavo surinkti tuos 1 grupės keleivius, kurie gali skristi su jais, ir pasiimti iš jų yieldą. Gi tikrai ne 3 grupės vežimas už €9.99 atnešdavo visą pelną low-costams. Dabartiniame pandemijos kontekste 3 grupės keleivių nebeliko, tai diskusija iš principo turėtų būti apie tai, ar aviakompanijoms labiau apsimoka skraidyti su tuščiais 50-70 turbopropais, ar su tuščiais A320/B737 lygio lėktuvais.

    @Justinas – visiškai nenoriu sutikti su tuo “keleiviai išmoksta tvarkaraštį” argumentu, vien dėl to kad tie tvarkaraščiai yra itin nepastovūs, ypatingai tai Wizz mėgsta keisti juos pagal mėnulio fazes :) net ir tas pats pavyzdyje minimas VNO-KEF ne visą laiką buvo 1–5-. Jeigu gerai atsimenu S17 skraidė 2–6-, o S19 skraidė 3—7. Jau nekalbu apie paros meto svyravimus, nes net ir skraidant 1–5- buvo sezonų, kada tai būdavo ankstyvo ryto skrydis, o būdavo ir tokių, kada grįždavo į VNO 3h nakties. Tad nieko čia labai neįsiminsi, kai tie tvarkaraščiai yra visai nepastovūs

  37. Augustinas Žemaitis - 2020 11 14, 16:21

    Ar kas nors skrido Turkish su nemokama nakvyne nuo naujo oro uosto atidarymo? Ar veža į Stambulo centrą, kaip neretai darydavo seniau, ar turi kažkur ten viešbučių palei naują oro uostą?

  38. lp - 2020 11 15, 17:28

    Veza prie senojo Ataturko

  39. mikas - 2020 11 15, 21:29

    Prisireikė į Portugaliją, darbo reikalais. Tai Returnas virš 2000€. Darbdavys nenori tiek mokėt. Yra ir už 350, bet ten į vieną pusę 31val kelionė,o atgal 45val :) taip keliaut aš nenoriu ;)

  40. Simonas Bartkus - 2020 11 16, 09:55

    Liūdnai http://www.kun.lt atrodo, po šiandienos Ryanair išvykimo į Dubliną, sekantis išvykimas tik po trijų parų – ketvirtadienį 16 val.

  41. Andrius - 2020 11 16, 11:10

    Užtat IL76 dabar atvyksta į KUN.

  42. Kardiobatonas - 2020 11 16, 11:28

    to Andrius. Kada leidžiasi?

  43. Andrius - 2020 11 16, 11:33

    Ka tik nusileido

  44. Simonas Bartkus - 2020 11 16, 12:20

    Tikėjausi, kad prasidės mergeriai nuo kokio didelio susijungimo Europoje, bet panašu, kad ne: Korean Air ruošiasi įsigyti Asiana Airlines ir sujungti į vieną bendrovę (Asiana brandas turėtų išnykti, greičiausiai ir Star Alliance praras narį). Čia Korėjos Asiana gelbėjimo plano dalis – valstybė duos pinigų Korean Air, įvydkyti šį pirkimą. Jeigu viskas pavyks, Korean Air valdys 60% tarptautinių skrydžių iš Pietų Korėjos.

  45. Kardiobatonas - 2020 11 16, 12:34

    Europos šalys turbūt gerokai lengviau dalina (žada dalinti) pinigus nuo pandemijos nukentėjusiam verslui, todėl niekas neskuba jungtis. Kita vertus, kam skubėti tai daryti, jeigu lėktuvai vis tiek ant žemės išrikiuoti ir nėra jokio veiksmo.

  46. Augustinas Žemaitis - 2020 11 16, 14:55

    Manau Kardiobatonas teisus. Pietų Korėjoje paprasčiau iš tos pusės, kad epidemijos eiga ir valdžios reakcija nuspėjama. Tai yra jau balandį buvo galima numatyti, kad lapkritis atrodys maždaug taip, kaip atrodo – ir, tiesą pasakius, tas lapkritis smakriai nesiskiria nuo gegužės / birželio / liepos / rugpjūčio / rugsėjo / spalio. Tik menkai keitėsi (buvo „fine-tune’inami”) kažkokie ribojimai, įskaitant ir kelionių ribojimus (įprasta tvarka, kad 14 d. izoliacija iš visur, nuo balandžio ir nenusimato, matyt, esminiai keitimai).

    Tuo tarpu Europoje kas kita, viskas iš esmės keičiasi net ne kas mėnesį, o kas savaitę. „Karantino tikrai antrąkart nebus” – še tau karantinas ir pan. Dabar kažkoks susijungimas būtų labai rizikingas veiksmas, iš esmės loterija, katė maiše, nes priklauso nuo vyriausybių veiksmų aviakompanijų vertė, verslo galimybės – o tie veiksmai absoliučiai neprognozuojami (ir čia kalbu daug plačiau, nei vien „įlies pinigus ar neįlies” – bet ir visi ribojimai, draudimai ir t.t.). Pietų Korėjoje, tuo tarpu, jau daugmaž galima numatyti, kas toje rinkoje nusimato kitais metais (bent jau galima numatyti daug geriau, nei Europoje).

  47. randomq - 2020 11 16, 15:32

    W6 į vietinių Norvegijos skrydžių erdvę kala dar du svarbius reisus iš OSL: Stavangeris( 2 skrydžiai per dieną), ir Harstad(Narvik). Abu startuoja dar prieš žiemos šventes, kainos į visišką minusą..
    Jei kas būtų pasakęs, kad Tromsø, Bodø ar Narvikas kainuos 9, ar 3 Eur, kaip kad man teko susirast..

  48. Aras - 2020 11 16, 15:46

    Po Modernos vakcinos efektyvumo annoucmento (95%), vėl akcijos žaliuoja avialinijų ar kitų turizmo žaidėjų pvz. booking’o. Tiesa, mažesniais tempais kol kas nei po Pfizer’io.

  49. Lithuanian Planespotters - 2020 11 16, 21:48

    Šiandienos IL-76 KUN pro komandos objektyvus:

    https://www.facebook.com/LithuanianPlanespotters/posts/3655732577827195

  50. c2h5oh - 2020 11 17, 09:41

    @Aras „vėl akcijos žaliuoja avialinijų ar kitų turizmo žaidėjų”

    Na tai žinoma – o kai vakcija realiai pasirodys ir prasidės jos naudojimas praktikoje, akcijos raudonuos. Čia „racionalus” akcijų rinkos veikimas – buy the rumour, sell the news.

  51. Pranas - 2020 11 17, 10:49

    Žaliavimas tuoj pasibaigs, Easyjet rezultatus paskelbė ir jie tragiški palyginus su ankščiau skelbtais Ryanair ir Wizz Air skaičiais.

  52. Edis - 2020 11 17, 11:42

    Nuo pavasario Lufthansos grupe neteiks nemokamu uzkandziu bei gerimu Europos skrydziuose. Liks tik nemokamas vanduo.

  53. Giedrius - 2020 11 17, 12:22

    Laikinai, ar visam laikui? Bus tikrai Lufthansa by ryanair :)

  54. Spectator - 2020 11 17, 12:56

    Na wow, COVID nukilino nemokamą Warsteiner alų ir guminį sumuštinį, neįtikėtina.

  55. mikas - 2020 11 17, 13:19

    Gal iš to bus naudos, nes sutrumpės eilės prie wc.

    Beje, čia man fenomenas tos eilės, gal net vertas Simono plunksnos.

  56. Augustinas Žemaitis - 2020 11 17, 13:46

    Įdomu, ar belikęs bene labiausiai įsiminęs aviakompanijų maistas, nors nevalgiau jo jau gerą dešimtmetį – šalti šlapi ČSA sumuštiniai?

  57. Arnas - 2020 11 17, 14:52

    Wizz, atrodo, praregėjo ir pirmą kartą padarė karpymus adekvačiam laiko tarpui: iš VNO nuimta daug krypčių iki pat S21.

  58. Kardiobatonas - 2020 11 17, 14:58

    Mažiausiai pastarąjį dešimtmetį visi pokyčiai skrydžiuose tik blogina sąlygas keleiviams.

  59. Ugnius - 2020 11 17, 15:42

    Tuo pačiu Wizz šiek tiek persigalvojo dėl LWO, ir grąžins tik gruodžio vidury šventiniam laikotarpiui (sausį po pirmųjų savaičių vėl planuoja nebeskraidyt). Analogiškai padaryta ir su NCE bei BCN

  60. Wincas - 2020 11 17, 16:17

    Kažkaip labai išpindėję europiečiai, sėdi į seną 757 AA lėktuvą, salonas nerenovuotas nuo 1975m. Gauni kolos ir spakainas skrendi stebėdamas CRT ekranas prisuktą 4 varžtais prie lubų ir sunkiai judančią stiuardesę tarp eilių, kuri panosėje sau kartoja jog sportuos nuo rytojaus :)

  61. Aras - 2020 11 17, 20:45

    @ Pranas

    Gal taip, gal ne. Kol kas šnd po paskelbimo nenukrito net 2%, kai nuo Pfizerio pakilę 40% :)

    @c2h5oh
    Nelabai suvedu logikos, kodėl būtent šiuo atveju gandai yra stipresni paremti faktu, nei faktas, kai pradės skeipinti. Reiktų tikriausiai palaukti, nes logiškai žiūrint, pats faktas skiepijimo psichologine prasme, ne ką silpnesnis nei žinių apie tai. Tikriausiai dauguma supranta, kad čia psichologinė tik pusė, kur nauda reali gal bus kitą žiemą, gal nebus. Tad belieka žiūrėti dabar kas faktiškai vyksta, su prognozėm sunku.

  62. Aras - 2020 11 18, 09:14
  63. c2h5oh - 2020 11 18, 09:19

    @arnas:

    kai prasidės realus skiepijimas, paaiškės, kad realybė gerokai nutolusi nuo šios savaitės fantazijų (vakcina = COVID nebėra):
    – skiepijimas nevyks taip greitai
    – dalis pasiskiepijusių susirgs COVID (juk skelbiamas efektyvumas 90%)
    – dalis pasiskiepijusių turės sunkių šalutinių poveikių (dabar tie šalutiniai poveikiai nežinomi, nes vakcina nėra gerai ištirta).
    – dar kažkas, kur realybė pasirodys ne tokia rožinė

  64. trolis - 2020 11 18, 12:22

    viena diena tiesiog atsibos visiems tas cirkas ir tiek. aisku jau, kad panaceja skiepijimas nebus, nes reikes skiepytis kasmet. tai ka planuoja – kad lakstys visi su „pusmeti i prieki galiojanciu” skiepu planu boardinge?

  65. Augustinas Žemaitis - 2020 11 18, 12:46

    @trolis – na, skiepų reikalavimai nieko naujo, tiesiog, kad Europoje to beveik nebuvo. Bet keliaudamas po Lotynų Ameriką ar Afriką (ypač jei ne tiesiai iš Europos ir atgal, o per kelias šalis vienoje kelionėje) neišvengiamai ir dabar susidursi su reikalavimais turėti skiepų pasą ir vienokių ar kitokų skiepų štampais, ir tai realiai tikrinama. Skiepų pase daromos žymos, kada skiepyta kas per visą gyvenimą, iki kada galioja skiepas – tos datos tada matosi pareigūnams. Tai teoriškai gali būti ir su COVID skiepu tokia tvarka.

  66. Augustinas Žemaitis - 2020 11 18, 12:48

    (gal dar pamenate kaip Lietuvos moterų krepšinio rinktinė pasaulio čempionate Lotynų Amerikoje patyrė techninį pralaimėjimą, nes atskrido nepasiskiepijusi nuo geltonojo drugio ir reikėjo politinio sprendimo, kad jas įleistų į šalį)

  67. Kardiobatonas - 2020 11 18, 13:01

    Augustinas Žemaitis turbūt bus visiškai teisus. Vizų gal ir nereikės, o štai skiepų pasą turėsime vežiotis. Mums Europoje tai atrodo labai jau neįprasta, bet turbūt teks priprasti ir nieko baisaus nenutiks. Juk sezoninis gripas taip pat pavojinga liga ir nieko, visi apsiprato. Kažkas susergam. kažkas numiršta. Toks gyvenimas.

  68. trolis - 2020 11 18, 13:41

    Apie tai ir kalba – kad is sezoninio gripo lygio ligos padarem drambli ir didziule panika. Taip, liga pavojingesne kazkiek, gal kazkiek mirtingumas didesnis, gal plitimas spartesnis, bet faktas, kad visi Spanish Flu tipo doomsday scenarijai nepaejo.
    Dabar farmacija issicashins neblogai ant vakcinu, biurokratai tures uzsiemimo su skiepu pasais ir pan, kuriu prikurs 28 variantus, nes EU savo lygiu kazko nespes, UK nenores, o USA dar kazka sugalvos ir pan.
    Tada teta oro uosto bordinge VNO bandys autoritetingai ivertinti, ar butent tos firmos skiepas tavo butent tokiam skiepu pase tiks skrydziui i pvz Rodezija.
    Beviltiska iki negalejimo. Daugiausia naudos dave sienu uzdarymai – sakykim USA uzsidare kova ir Covid isnyko. EU salyse (didziojoje dalyje – panasiai. Darymas del darymo be realaus efekto. Svarbu, yra parama kur papompuoti.

  69. Justinas - 2020 11 18, 14:38

    Sakyti, kad farmacija išsicashins ant vakcinos yra šiek tiek drąsu. Kol kas aviacija gavo žymiai daugiau paramos iš valstybės nei ta pati farmacija, kas yra vienas didžiausių paradoksų.

  70. Posparnis - 2020 11 18, 14:56

    Įdomu, as pas mus oro linijos irgi pelnosi iš keleiviu pirkiniu?

    Radau internete:

    controversy in 2015 when it became clear that the reason passengers were asked to show their documents to shops when making purchases was so that the businesses could claim back the duty-free VAT – rather than passing it onto the customer. A riot ensued, and now a number of shops have pledged to pass the savings back to the people.

  71. Mindauqas - 2020 11 18, 15:40

    Wizz Air apkarpė, bet vis tiek vis dar skris sausio 1 d. 6 ryto į Larnaką:)

  72. Pranas - 2020 11 18, 15:57

    Tai jie dar siūlo naujus metus sutikti lėktuve skrendant iš Londono :)

  73. trolis - 2020 11 18, 17:40

    @Justinas – farmacija – pati ta industrija kuri altruizmo vedama padalins vakcinas, ypac kai vyks nevaikiskos varzybos, kas jas gaus pirmas.
    Kad i avialinijas buvo pripompuota (valdiskas) – sutinku. Uz tai gausim benefitu – nebebus neskaniu LH sumustiniu ir LH nebereikes meluoti (kaip pries Covid) kad ten kazkas su cateringu negerai – delto puse metu maisto neturim

  74. trolis - 2020 11 18, 17:49

    tuo tarpu FAA re-sertifikavo 737 MAX. lektuvai gales pradeti laisvai skraidyti po keliu modifikaciju (mainly SW)

  75. Artūras - 2020 11 18, 18:46

    Del pfizer pareiškimų nebūčiau toks optimistiškas ilguoju laikotarpiu (akcijų rinkoje), žinant kad įmonė yra teista dėl apgaulingos rinkodaros (Fraudulent Marketing) ir sumokėjusi 2,3 mld USD.

    Šiaip manau, kad ateis pavasaris ir visiems labai reikės atostogų ir visi bus žiauriai pavargę nuo tų visų covidinių nesąmonių ir galiausiai spjaus į viską, apsidraus ir skris kur akys mato (būsiu vienas iš tokių).

  76. Justinas - 2020 11 18, 22:07

    @trolis jokiu būdu negyniau farmacijos. Man tik atrodo absurdiška, kad pasaulio vyriausybės tiek daug pinigų metė į avialinijas, ir kitas industrijas išsaugoti darbo vietas, ir tiek mažai į farmaciją. Tai dėl to farmacininkus pasipelnymu barčiau paskutinius.

    Economist rašė:

    Yet even boosting vaccine funding tenfold to $100bn or more, in line with the most ambitious proposals, pales in comparison with the $7trn which governments across the world have spent or pledged since the pandemic began in order to preserve incomes and jobs. The real extravagance would be to wait until a successful vaccine candidate emerges before rushing to boost production. In terms of the economic output that is saved, to say nothing of lives, it would make sense for the world to spend as much as $200bn on bringing forward an effective covid-19 vaccine by just one week.

  77. c2h5oh - 2020 11 19, 09:40

    Dėl skiepų pasų ES viduje. Kas juokingiausia, skiepų pasai ES viduje jau dabar privalomi – šunims :)
    Ypač kas skrido lėktuvu su šunim ar katinu, žino – toks mėlynas paselis su atžymom apie visus skiepijimus.

  78. jpou - 2020 11 19, 10:03

    @Posparnis

    Nereikia rodyti duty-free dokumento jei sakai kad esi incomming o ne outgoung customer. Isbandyta ne viena karta.

  79. Linas - 2020 11 19, 10:08

    @trolis
    dėl MAX re-sertifikavimo ir darbų, kuriuos B kompanija turės atlikti, tai nesakyčiau, kad jų tiek mažai:
    The FAA requires the installation of new flight control computer (FCC) software on all 737 MAX, the revision of existing Airplane Flight Manuals (AFM) to incorporate new and revised flight crew procedures, the installation of new MAX display system (MDS) software, the changing of horizontal stabilizer trim wire routing installations, the completion of an AOA sensor system test, and the carrying out of an operational readiness flight.

    The FAA must approve 737 MAX pilot training program revisions for each US airline operating the MAX and will retain its authority to issue airworthiness certificates and export certificates of airworthiness for all new 737 MAX aircraft manufactured since the FAA issued the grounding order. Airlines that have parked their MAX aircraft must take required maintenance steps to prepare them to fly again.

  80. Linas - 2020 11 19, 10:10

    Kažkaip abejoju ar AA spės pakelti į orą MAX dar šiais metais, kaip yra suplanavusi savo tvarkaraštyje berods 29DEC…

  81. RS - 2020 11 19, 10:51

    Mano supratimu, kad dauguma su airflane flight manuals, crew prcedures susijusių darbų buvo atliekami nelaukiant galutinės išvados ir yra pakeliui, taip pat soft update nėra kažkas labai nutolusio nuo veiklos daromos per orlaivių check’us. Kas kiek nustebino ir atrodo, jog gali užtrukti, tai „changing of horizontal stabilizer trim wire routing installations” – kas galimai reiškia orlaivių grąžinimą iš parkingų į gamyklą ir gerą visokių panelių, grindų pralupimą patikrai ir pokyčių įgyvendinimui.

  82. trolis - 2020 11 19, 11:36

    Norwegian is applying for bankruptcy protection for two subsidiaries in Ireland – one of the subsidiaries is responsible for the company’s fleet.

  83. Linas - 2020 11 19, 12:17

    @RS
    mano kuklia nuomone, tai viskas nuo softo iki hardware ir trainingo programų – kas suprantama kalba glaustai parašyta ataskaitoje, technine kalba reiškia šimtus puslapių detalių planų, kur, ką ir kaip keisti, perinstaliuoti ir apmokyti ir visa tai turi dar būti suruošta ir pateikta FAA patvirtinti ir tik tada B Company galės tai pradėti diegti, o avialinijos galės pradėti mokyti pilotus. Ar tam tikrai pakaks mėnesio…? Abejoju…
    Bet čia tik jau naudotiems MAX’ams, kuris yra pas avialinijas ir jau skraidė. Tiems, kurie dar neperduoti ir yra pas B sandėliuojami, dar daugiau patobulinimų turės būti atlikta ir atskiro FAA leidimo reikės juos sertifikuoti:
    „FAA … will retain its authority to issue airworthiness certificates and export certificates of airworthiness for all new 737 MAX aircraft manufactured since the FAA issued the grounding order.”

  84. oleg - 2020 11 19, 13:08

    nezinau, kur dabar dalintis naujienomis reikia – cia arba Simono patreone

    bet stai Lufthansa dalinasi skaiciais:
    New Report: The State of Travel and Mobility Tech in Asia
    https://mailchi.mp/3bf1fd3ad3ce/nybnkjwy8e

  85. Kardiobatonas - 2020 11 19, 13:54

    737MAX atgimimas įvyks greičiau negu mums atrodo. Net neabejoju, kad Boeing vadovybė jau seniai ištyrė inžinierių klaidas ir pasiruošė jas ištaisyti. Liko vienintelis žingsnis – sutvarkyti formalumus valdiškose kontorose.

    Čia panašiai kaip su COVID-19 vakcina. Toks vakcinos jau yra ir galima žmones skiepyti, tereikia, kad priežiūros institucijos uždegtų žalią šviesą.

  86. trolis - 2020 11 19, 14:43

    idomesnis komentaras, apie tai, ka galima sutinkti at FL20:
    https://www.youtube.com/watch?v=mK5sFpWOVpY&feature=youtu.be&t=415 (mazdaug nuo 06:50, jei tiesiai nepasileidzia)

  87. Kardiobatonas - 2020 11 19, 15:02

    LH skrydis VNO-FRA šiandien vėlavo 7 val. Kas nutiko?

  88. Saulius - 2020 11 19, 17:49

    Gal kas nors zinote palankiausia buda nuskristi i Tenerife gruodzio men arba sausio pradzioj? svarstau pabuti ten menesi ziema.

  89. Luna - 2020 11 19, 18:19

    Nov/Tez planuoja tiesioginius skrydžius, tikrai būtų patogiausias būdas, nors turbūt nepigiausias

  90. Aras - 2020 11 19, 18:53

    @ Saulius.

    Rekomenduoju per Varšuvą. Ryanair skrenda 2 kartus į savaitę, yra dienų, kai kainos juokingos, net 100 EUR nesiekia į vieną pusę.

  91. Rokas - 2020 11 19, 21:07

    Aš per Lufthansa pirkau, tekėjo ašaros dėl kainos(~400, prieš porą mėn. buvo 150), bet Tezas turi tik 2 išskridimo datas ir vietos kojoms mažiau, nei Ryanairas.

    Varšuvos Ryanas netiko dėl nepatogumo dėl kelionės, viešbučio grįžus(jei nenori per naktį minti namo), bagažas, parkingas, gaunasi labai panašiai.

  92. Saulius - 2020 11 20, 10:24

    Ok paziuresiu dekui. Dar svarstau Tenerife vs Kipras. Idomu, kur geriau per pandemija. Panasu, kad Kipras pigiau, bet oras turbut prastesnis butu sausi vasari

  93. Kardiobatonas - 2020 11 20, 10:38

    Tenerifė buvo smarkiai išbrangusi per kelis pastaruosius metus, bet dabar viskas gali būti pasikeitę. Reikia žmogaus, kuris neseniai lankėsi.

  94. jpou - 2020 11 20, 11:03

    @RS & @Linas

    Dirbu AS9100 organizacijoje kaip ir B. Change Management ir Release Control by design nevyksta greitai, nes negali releasinti visko vienu metu. Darant dokumento ar proceduros review, visi supporting dokumentai turi buti jau patvirtinti naudojimui. Audotuojant i tai kreipiamas didelis demesys.

  95. Augustinas Žemaitis - 2020 11 20, 12:25

    Šalys, kur šilta, geri paplūdimiai ir galima būti šiuo metu be izoliacijos:

    *Brazilija (nereikia nei izoliacijos, nei testo, viskas kaip po senovei)
    *Maldyvai (reikia testo)
    *Egiptas (reikia testo)
    *JAE / Dubajus (reikia testo)
    *Meksika (nereikia nei izoliacijos, nei testo)
    *Dominikos Respublika (nereikia nei izoliacijos, nei testo) ir dar kai kurios mažesnės Karibų salos bei Centrinės Amerikos šalys (bet į daug jų sunkoka patekti)

    Taip pat šalys kur patekti įmanoma, bet jos dėl vienų ar kitų priežasčių „ant ribos” žiemojimui:
    *Turkija (nereikia nei izoliacijos, nei testo, bet jau vėsiau)
    *Indonezija / Balis (bet gana sudėtingas procesas, bevizio režimo nebėra)
    *Pakistanas (reikia vizos, kaip visuomet, ribotas buvimo laikas)

  96. Augustinas Žemaitis - 2020 11 20, 12:27

    (patikslinu, kad iš „kur patekti įmanoma iš vėdos”, Indonezijoje reiktų saviizoliacijos, paminėjau tiesiog dėl to, kad patekti dabar įmanoma su viza ir tai populiari „žiemojimo” kryptis šiaip tai daug kas ir izoliuojasi dėl to)

  97. Augustinas Žemaitis - 2020 11 20, 12:30

    Ir dar plius Tanzanija / Zanzibaras (kaip suprantu nėra nei testo, nei izoliacijos, ir, švelniai tariant, abejotinais oficialiais duomenimis COVID nebėra nuo gegužės nė vieno atvejo – tik Šiaurės Korėja ir Turkmėnija COVID, oficialiais duomenimis, valdo geriau :) )

  98. Kardiobatonas - 2020 11 20, 14:03

    Tanzanijos/Zanzibaro rodikliai išties stebina ir neapleidžia abejonės, kad jų pateikti skaičiai nelabai atitinka tikrovę.

  99. trolis - 2020 11 20, 14:39

    reiktu tu saliu spauda paskaitineti – kas ten gvildenama. nes paziurejus i musu portalus susidaro ispudis kad atemus „kasdienius rekordus”,”JAV uzfiksuota tiek atveju”, „profesorius pasake, kaip bus toliau”, „profesorius pasake, kuo virusas kitoks”, kasdienius pasvarstymus apie karantino pratesima ir pan antrastes isivyrautu nyki tustuma

  100. Saulius - 2020 11 20, 15:50

    Bet dar idomu, kokia situacija tose salyse, nes pvz mes svarstem Kipra, o pasirodo ten ziaurus ribojimai, net kai kurie miesteliai uzdaryti nuo kitu, niekas nedirba, tik maisto parduotuves ir vaistines, komendanto valanda.. tas pats Portugalijoj.

  101. Arturas - 2020 11 20, 16:21

    Portugalijoje ( kurioje dabar randuosi) nera taip ziauru… Taip yra komendato valanda: darbo dienom nuo 23.00 iki 5.00 ryto, savaitgaliais nuo 13.00 iki 5.00 ryto. Darbo dienom resotaranai, kavines iki 22.30 ( Porto mieste). Taigi, jei naktinis gyvenimas nedomina, nera taip blogai. Komendato valndomis, galima iseiti pasivaikscioti, sportuoti arba maisto atsinesti ( savaitgaliais restoranai kurie dirba teikia maista tik issinesimui…

  102. Saulius - 2020 11 20, 20:46

    Arturas, o ar galima lauke buti be kaukes?

  103. Arturas - 2020 11 21, 00:24

    Kaukes privalomos ten kur neįmanomas saugus atstumas….judriose miestu gatvėse… Viduje ( parduotuves, restoranai ,transportas kt.) kaukes privalomos nuo Covid pradžios…. o realybe tokia kaip ir visur… kai kas nešioja, kai kas ne…. Baudų dydis nuo 100-500€… Mažesniuose miestuose pastebėjau, kad kaukes nešiojamos viduje, o lauke daug kas be jų…

  104. Saulius - 2020 11 21, 10:47

    Nu supratau, aisku idomu kaip bus sausio menesi, bet visai gal svarstomas variantas. O kazin kaip ten su internetu? ar imanoma gauti air b n b su labai geru internetu?

  105. Arturas - 2020 11 21, 14:32

    Su internetu Portugalijoje man asmeniskai problemu neteko tureti… Dirbu remote ir visi Airbnb kuriuose buvau ( net provincijos miesteliuose ir vienkemiuose) turejo WIFI kuris be problemu veikė…

  106. Saulius - 2020 11 21, 17:57

    Na dekui uz informacija, reikes spresti po svenciu, ar Portugalija, ar Kipras, ar Ispanija, pagal visus reikalavimus ir skrydziu galimybes.

  107. Giedrius - 2020 11 21, 18:47

    Dar Peru lyg ir įsileistų be karantino kiek suprantu, reikia testo, tik aišku nuskristi sudėtinga.

  108. Augustinas Žemaitis - 2020 11 22, 00:13

    @Giedrius – taip, Peru irgi galima; yra gana daug valstybių, kurios įsileistų. Ir Ekvadoras (su testu), Kolumbija (be testo), Afganistanas (be testo), Bolivija (su testu, lyg tai patvirtintu konsulate), Paragvajus (su testu ir draudimu), visa eilė Afrikos šalių (Somalis, Zimbabvė, Kongo DR, Sudanas ir pan., paprastai su testais) ir t.t.

    Surašiau tas, kurios gana logiškos kryptys „peržiemoti”, nes, kaip suprantu, čia daugiausiai žmonės dėl paplūdimių / karščio klausinėja, su galimybe sąlyginai normaliai nuskristi ir reikalui esant (pvz. kam nors užsidarant) grįžti – tačiau sumažinus kriterijus variantų išties yra gerokai daugiau.

    Realiai už Azijos ribų, iš akies, jau kokia pusė ar daugiau šalių dabar yra atviros be izoliacijos ten nuvykus.

  109. Inpol - 2020 11 22, 11:19

    Kosta Rika kiek zinau irgi isileidzia, raso:
    Residents of the following countries are permitted to visit:
    As of November 1, 2020 = ALL Countries, tik testo reikia
    Ten nuo gruodzio „vasara” prasides

  110. Giedrius - 2020 11 22, 13:21

    Na man Peru, Čilė, Argentina irgi labai logiškos kryptys žiemai. Tik, kad brangiau ir sudėtingiau, nes ne tokios populiarios kaip Azija.

  111. Augustinas Žemaitis - 2020 11 22, 13:36

    Čilė ir Argentina uždarytos.

    Čia padariau rimtą analizę skirtingų valstybių koronaviruso statistikos ir taikytų priemonių nuo pat metų pradžios iki dabar, gal pravers sprendžiant kur žiemoti :) :

    http://augustinas.net/kodel-koronavirusas-salis-paveikia-skirtingai-objektyvus-palyginimas-19843

  112. trolis - 2020 11 22, 22:16

    Cile nuo rytojaus atsidaro, bet tik per SCL. Argentina kalba apie 29 diena. Brazilija atidaryta nuo vasaros, tik visus mano turetus skrydzius sioms dienoms AF ir Co atsauke.
    The Economist itrauke Buenos Aires kaip viena pigiausiu miestu siuo metu. Pasiemus AirBnB kokiam Palermo rajone butu visai smagu workation pasidaryti.

  113. Augustinas Žemaitis - 2020 11 22, 23:27

    @trolis – gali Turkish į Braziliją imti, pas juos kainodara bent jau prieš keletą dienų bvuo tokia, kad ar rytdienai perki, ar naujiems metams, kainos tos pačios (jos – su dviem lagaminais, nakvyne Stambule, kiek suprantu).

  114. mikas - 2020 11 23, 12:47

    Man čia viena durna mintis neduoda ramybės, jei jau kažkur važiuot toliau norisi. Taigi, kaip pensininkas paburbėsiu, o kas gi bus, jei tokioj Kosta Rikoj, Brazilijoj ar dar kažkur, imsi ir pasigausi Covidą. O jei dar sunkesnėj formoj atsitiks tas reikalas.

  115. to mikas - 2020 11 23, 14:44

    tai reikia saugesnes valstybes žiūrėti, kur sveikatos aspaugos sistema rimtai atrodo in case of arba kur bent draudimas padengia. Kanarų salos, bėje, draudžia nuo koronos visus atvykstančius by default ;)

  116. oleg - 2020 11 23, 14:45

    Panic grips Shanghai airport after employees are sealed in for coronavirus testing

    https://www.washingtonpost.com/world/asia_pacific/coronavirus-china-shanghai-airport-tests/2020/11/23/2ed3922e-2d37-11eb-9dd6-2d0179981719_story.html

    The reason that more than 17,000 employees were sealed inside Shanghai’s main airport on Sunday? Seven cases of the novel coronavirus were linked to the cargo unit.

    Earlier at a news conference, officials blamed a cargo flight from North America as the possible source of the outbreak, while promising cargo workers access to a vaccine.

    China has kept its coronavirus case counts enviably low by cracking down hard on new clusters — harder, perhaps, than any other country. Earlier this fall, the cities of Qingdao and Kashgar each tested millions of residents in a matter of days to guarantee that small clusters had been snuffed out. Photos showed long lines in the streets after dark.

  117. to mikas - 2020 11 23, 15:21

    tai turbut pasveri,kokia ta rizika. jeigu esi jaunas ir neturi jokiu gretutiniu ligu tai turbut pasigaut ta covid ir ypac kad prireiktu ligonines tai tikimybe nera didele, kiek gal kokie 5 proc? nezinau kaip kiti, bet tokiu atveju ir Lietuvoje nesijausciau labai saugiai, gal ne visi esat susidure su ligoninem ir netureje jokio kuriozu :D :D

  118. Saulius - 2020 11 23, 15:23

    O gal kas esate Cekijoje? idomu ar tiesa, ka sis zmogus raso, baisu kazkaip:

    We have a total curfew. Everything beside food stores is closed, and even the food stores are very, very limited (only open during some days of the week). Mandatory face masks even when alone in the outdoors, or in your own car. Police abusing citizens for banal violations. Insanely high fines (like 1x average monthly salary) for banal violations. Drone surveillance. Data from credit card usage and mobile phone carriers being used to punish citizens.
    Artificially created queues for food.
    Czechs have less freedom than during Nazi occupation and I’m not even joking.

  119. Augustinas Žemaitis - 2020 11 23, 18:52

    @mikas – manau, jei nesi rizikos grupėse, čia panašiai kaip su aviakatastrofomis / terorizmu bei kitais „išreklamuotais” pavojais. Kai rodo per televiziją, automatiškai imi klausti savęs „o kas jei man taip”, bet iš tikro yra panašių ar reikšmingensių „nuolatinių” pavojų, apie kuriuos keliaudamas net nesusimąstai, nes jų niekas „nereklamuoja” (nebent kokiai įžymybei tai kelionėje atsitiktų). „O kas jei toje šalyje pateksiu į autoavariją?”, „Gausiu širdies smūgį?”, „Ištiks apendicitas?”, „Sumuš chuliganai?”, „Maliarija?” ir t.t. T.y. ir ne per COVID realių šansų susidurti su vietine medicina yra kiekvienam visur. Aišku, rizikos grupių žmonėms dabar jie nepalyginamai didesni, bet kitiems skirtumas nuo „įprasto” nėra toks didelis, ypač jei kelionėje elgsis atsargiai.

    @Saulius – nežinau, kaip dabar Čekijoje, bet yra šalių / vietų, kur šitas apibūdinimas tikrai teisingas.

    P.S. Turkish Airlines šiandien pilnas. Eilė iki oro uosto durų prie registracijos. Atrodo, kad yra TK tvirta niša, tiek pati Turkija atvira, tiek visokie Dubajai / Egiptai / Maldyvai pasiekiami paprasčiausiai per ten.

  120. Simonas Bartkus - 2020 11 24, 10:36

    Šiandine per visą dieną yra tik du arrivalai į VNO: vienas iš FRA ir kitas iš KBP.

    Įdomu, kad nei BT, nei LO nevykdo nė vieno skrydžio nei į RIX, nei į WAW.

  121. F - 2020 11 24, 14:17

    @Simonas – Ar tikrai „nė vieno skrydžio nei į RIX, nei į WAW”? FR24 rodo, kad šiandien 5:37 pakilo BT į RIX, bei 6:12 pakilo LO į WAW.

  122. Jurgis - 2020 11 25, 16:43

    LOT has sold Nordika. The carrier is in Estonia’s hands again

  123. Ugnius - 2020 11 25, 17:50

    SAS planuoja Kalėdų sezonui vėl paleisti OSL-VNO ? Kiek pamenu, tokio maršruto neturėjo net ir pastaruosius keletą metų prieš krizę

    https://infogram.com/rou-sas-network-plans-1125-1h0n25y8j11el6p

  124. Ugnius - 2020 11 25, 18:52

    SAS Kalėdų šventėms vėl planuoja grąžinti OSL-VNO. Kiek pamenu, tai tokio maršruto nebūdavo net ir prieš krizę pastaruosius kelis metus

  125. Ugnius - 2020 11 25, 18:53

    P.S. Man čia vienam kažkokios problemos su linkų siuntimu komentaruose ?

  126. Simonas Bartkus - 2020 11 25, 18:59

    OSL-VNO 3 skrydžiai pas SAS man atrodo buvo kasmet per kalėdas.

    Įdomiau, kad jie persigalvojo ir dabar planuoja per kalėdas gražinti ARN ir laikyti jį pastoviai (prieš tai buvo išimta iki vasaros sezono).

  127. Jurgis - 2020 11 25, 19:52

    Nu va, netrukus norint skrist visi būsim vakcinuoti, čipuoti, skaitmenizuoti, skanuoti ir suvesti į vieną Travel Pass sistemą :)

    IATA Travel Pass Key to Reopening Borders Safely
    https://www.iata.org/en/pressroom/pr/2020-11-23-01/

    The International Air Transport Association (IATA) announced that it is in the final development phase of the IATA Travel Pass, a digital health pass that will support the safe reopening of borders.

  128. Simonas Bartkus - 2020 11 26, 11:14

    Dabar toks laikas, kai LCC dideli lėktuvai visiškai atsisukę prieš juos. Vakar, lapkričio 25 dieną, Wizz Air įvykdė tik 24 leg’us, Ryanair tik 120, o easyjet iš vis tik 19 – čia per visą Europą tiek. Norwegian su įvykdytais 58 skrydžiais dar visai normaliai atrodo (nes visi domestic). Dabar darbo turi tik domestic ir regional airlines, pvz. norvegų Wideroe vakar kilo 322 kartus, SAS 251 kartą ir net Finnair santykinai nemažai (78). Tarp didžiųjų labai skirtingi paveikslai – KLM skrido 259 skrydžius, Lufthansa 216, kai British Airways tik 93, Swiss tik 24. Na ir labai išsiskiria turkai – Turkish Airlines 609 skrydžiai, Pegasus 265 (aišku, liūto dalis domestic).

  129. c2h5oh - 2020 11 27, 13:09

    Financial times rašo apie „bekarantininius” skrydžius tarp JAV ir Italijos. Iš aprašymo išeitų, kad keleivis turės pasidaryti 3 testus – iš pradžių „normalų” testą 72 valandos prieš išvykimą, ir tuomet greituosius testus išvykimo ir atvykimo oro uostuose.

    „Delta Air Lines and Alitalia are to launch ‘quarantine free’ flights between the US and Italy, opening up the first travel corridor linking the US and Europe since countries introduced isolation rules during the pandemic. The US airline said that from next month passengers travelling on select flights from Atlanta to Rome would not have to self-isolate if they test negative for Covid-19 three times on their journey. Travellers will be asked to take a gold-standard PCR test 72 hours before departure, and then rapid tests at the airport in Atlanta before boarding and again on arrival in Italy”

  130. Augustinas Žemaitis - 2020 11 27, 13:21

    Nors pažiūrėjus į sergančiųjų skaičius tiek JAV, tiek Italijoje, tai išvis nelogiška kažką betikrinti.

    Bet šiaip gali būti, kad bus vienas pirmesnių Baideno žingsnių ribojimus atvykusiems iš ES nuimti – jie seniai nelogiški (kai JAV situacija tokia ir kai nėra analogiškų iš daug kitų prastos situacijos šalių) ir kartu nuėmimas būtų simbolinis, nors ir nelabai reikšmingas gestas parodant užsienio politikos kryptį.

  131. Janis - 2020 11 27, 16:43

    BT visgi paleidžia Kijevą. Nuo gruodžio 1 d. Du kartus per savaitę.

  132. Simonas Bartkus - 2020 11 27, 16:46

    Keista, kad nesirįžo anksčiau – pažiūrėjau laikus, tai puikiai priderino iš Rygos per Vilnių į Kijevą. Latvija vis dar draudžia skrydžius į Ukrainą (kaip ir visas trečias šalis).

  133. trolis - 2020 11 28, 09:49

    @Augustinas: According to five sources, the White House is considering ending its ban on non-U.S. citizens entering the country from Brazil, Ireland, the U.K. and 26 other European countries.

  134. trolis - 2020 11 29, 10:51
  135. Jurgis - 2020 11 30, 12:34

    Martin Gauss sako, kad airBaltic fililas Vilniuje buvo įkurtas tik tam, kad galėtų vykdyti skrydžius į Kijevą. Tik dėl to. Nežinau, ar čia visa tiesa.

    airBaltic создал филиал в Литве для запуска маршрута в Киев
    https://rus.delfi.lv/biznes/bnews/airbaltic-sozdal-filial-v-litve-dlya-zapuska-marshruta-v-kiev.d?id=52708669

  136. Jurgis - 2020 11 30, 13:31

    O kodėl tik į šias tris šalis – Baltarusija, Ukraina, Turkija? O į kitas šalis negalima? Sakartvelo? JAE?

    По данным управляющей литовскими аэропортами компании Lietuvos oro uostai, из Литвы можно выполнять полеты в следующие страны, не входящие в ЕС и Европейскую экономическую зону: Беларусь, Украина, Турция.

  137. Simonas Bartkus - 2020 11 30, 13:36

    galima iš Lietuvos į visas, nėra ribojimų. Čia tas tris pasakė, nes į tas tris yra skrydžiai, niekur kitur nėra.

  138. Simonas Bartkus - 2020 11 30, 15:39

    Šiuo metu Wizz Air skraido viena kryptimi, o už dviejų savaičių planuoja skristi jau 23 (!!) kryptimis. Ryanair turi keturis maršrutus, o gruodžio viduryje planuoja turėt 17 (!!). Suprantu, kad sunkiai matosi pardavimai į ateitį, tačiau prognozuoju bangą piktų keleivių, kada jie gaus atšaukimus į kalėdines keliones likus labai mažai laiko iki jų.

  139. Skytomas - 2020 12 2, 21:19

    Ar dėl to BT filialo steigimo reiškia, kad ir lėktuvai gali būti su lietuviška registracija? Toks precedentas jau, berods, buvo, kai į Kišiniovą BT skraidė iš Vilniaus. Anuomet Lietuvoje BT įregistrsvo tris Fokerius.

  140. Keliautojas - 2020 12 2, 23:53

    Wizz pradeda atsaukineti skrydzius Kaledu laikotarpiui ir sausio menesiui, bet kolkas ne is lietuvos. Manau kaledom paliks dauguma is 23krypciu, bet atsauks apie 70% skrydziu ir sutalpins visus i kelis reisus.
    p.s. gal kas zinote, jei turi skrydi is WAW ar galima is lietuvos su automobiliu vykti iki oro uosto, o po savaites automobiliu gristi atgal?

  141. Follower - 2020 12 3, 09:20

    @mano pazistamui is VNO milana atsauke. tai gal ir vln ir atsaukineja jau

  142. Edis - 2020 12 3, 09:32

    Easyjet sugalvojo nauja buda imti pinigus is keleiviu: https://www.bbc.com/news/business-55156512

  143. Follower - 2020 12 3, 10:40

    @Edis nesugavojo ir ne naujas :) tiksliau nusiziurejo :)

  144. Pranas - 2020 12 3, 14:08

    Wizz Air paskelbė naują bazę Kardife Velse – ir nei vieno iš naujų maršrutų nėra į Rytų Europą (Graikija nesiskaito), visi atostoginiai.

  145. Kardiobatonas - 2020 12 3, 14:49

    @Keliautojas. Šiai dienai nėra jokių kliūčių nei važiuoti automobiliu iki WAW, nei grįžti į Lietuvą, tačiau niekas nežino, kas bus po kelių dienų. Beje, Lenkija niekada netaikė privalomos izoliacijos grįžusiems keliautojams.

  146. Pranas - 2020 12 3, 16:17

    Yra kliūtis netiesioginė – Lenkijoj viešbučiams uždrausta turitus priimti, tik darbo ar sveikatos reikalais keliaujančius galima.

  147. Augustinas Žemaitis - 2020 12 3, 16:30

    Kaip spręsti problemą jei nepriima viešbučiai :) : https://www.youtube.com/watch?v=LFCb-3B2lrw&feature=youtu.be

    (o šiaip tai reikia žiūrėti kiekvienos šalies reikalavimus šiuo metu – viešbučių ribojimai neretai neapima AirBnB; neretai būna, kaip ir daug kas šiais laikais, tik įrašyti įstatyme bet realiai netaikomi, nes net neįmanoma patikrinti, dėl ko keliauja žmogus – nebent būtų vizų režimas ir viza arba turistinė, arba verslo/darbo – ir pan. Aišku, įstatymų pažeisti vis tiek nesinori ir to nedarau bei nerekomenduoju, nors kai tie reikalavimai Europoje keičiasi taip greitai ir taip radikaliai, tik skyręs kasdienę valandą jų sekimui, vertimuisi iš užsienio kalbų ir t.t. gali viską susekti – ir akivaizdu, kad 90-99% žmonių to tikrai nedaro)

  148. trolis - 2020 12 3, 19:05

    Boeing on Thursday clinched its first firm order for the troubled 737 Max since the aircraft was grounded 20 months ago, with a multibillion-dollar deal for 75 passenger jets from Ryanair, Europe’s biggest low-cost airline.

  149. Pranas - 2020 12 3, 19:18
  150. c2h5oh - 2020 12 4, 10:31

    Įdomu, kokia reali kaina bus sumokėta tame Ryanair kontrakte dėl 737MAX pirkimo.

    T.y. smalsu žinoti – ar Ryanair nemokamai tuos 75 lėktuvus gaus, ar Boeing dar Ryanairui primokės :)

  151. Skytomas - 2020 12 4, 13:00

    Bet ar nebus taip, kad oro bendrovės turės įtikinėti keleivius skristi max’ais? Ar neatsiras, pvz., kokia “737Max avoiderių” keleivių klasė? O tos bendrovės, kurios skraido Airbusais, gal net tuo pasinaudos, kaip savotišku emociniu pranašumu konkurencinėje kovoje. Žinoma, čia klaba apie trumpalaikę perspektyvą ir viskas, matyt, priklausys nuo to, kaip seksis 737max toliau. Tikėkimės, incidentų daugiau nepasitaikys.

  152. Kardiobatonas - 2020 12 4, 14:49

    @Skytomas. Spėju, kad maždaug 99 proc. keleivių net žiauriai kankinami negalėtų pasakyti, kokio modelio lėktuvu skrido. Geriausiu atveju išlementų: baltas su mėlyna uodega.

  153. c2h5oh - 2020 12 4, 14:55

    Žinios iš COVID fronto.

    https://www.politico.eu/article/quarantines-and-testing-in-air-travel-not-effective-new-eu-guidelines-warn/

    ECSC (ES ligų kontrolės centras) ir EASA (ES aviacijos saugumo agentūra) paskelbė savo nuomonę dėl aviacijos keleiviams taikomų testavimų ir karantinavimų. Jų išvada – turimi įrodymai nepatvirtina karantino ir keliautojų testavimo, kaip veiksmingos priemonės, kuri žymiai sumažintų viruso perdavimą, išskyrus atvejus, kai šalis viruso perdavimo lygį sumažina beveik iki nulio.

    Apskaičiuota, kad SARS-CoV-2 paplitimas tarp keliautojų yra mažesnis nei paplitimas visoje populiacijoje ar tarp kontaktų, kuriems patvirtintas COVID-19

  154. trolis - 2020 12 4, 15:20

    mano corporate ofise nemaza dalis zmoniu nera girdeje apie MAX problemas. jie ir nesidomu, kuo skrenda – sake Sukhoi irgi ok

  155. Simonas Bartkus - 2020 12 4, 18:48

    Sveiki: nuo pirmadienio Latvija padavė dovanėlę airBaltic – uždraudė skraidyti Vilnius-Ryga ir Palanga-Ryga. Tai nei tranzito per Rygą, nei Ryga-Vilnius-Kijevas nebeliks.

  156. Viktor - 2020 12 4, 19:43

    @Simonas, jau žada perspręst ateičiai – At the next government meeting, we will encourage changes to this regulation.
    https://www.delfi.lv/news/national/politics/covid-19-del-bus-aizliegti-pasazieru-parvadajumi-ari-uz-lietuvu-linkaits-pikts.d?id=52727127

  157. Simonas Bartkus - 2020 12 5, 09:32

    Pirmadieniui ir antradieniui VNO-RIX skrydžiai atšaukti.

  158. Simonas Bartkus - 2020 12 7, 12:36

    PLQ-RIX ir VNO-RIX atšaukti, BT lėktuvai juda tušti VNO-RIX, kad atvežtų įgulas skraidyti maršrutus iš VNO.

    Vakar vėlyvo vakaro RIX-PLQ BT dar suskrido, bet iš karto naktį PLQ-RIX grįžo kaip ferry ir šiandien rytinis buvo uždraustas.

    Įdomu, ar Latvija laikys šį draudimą.

  159. Spectator - 2020 12 7, 13:10

    Latvijos ir Estijos dabartinis reguliavimas šiek tiek dvelkia sovietmečiu. Įdomu, kad Švedija, kuri šiaip taiko labai liberalias keliavimo sąlygas ir išlygas taiko tik trečiosioms šalims, o į ES keliones niekaip nesikiša, turi rekomendaciją nekeliauti į Estiją ir Latviją (bei Airiją). Tai toks savotiškas atsakas į gana barbariškus Estijos/Latvijos reikalavimus izoliuotis bei skryddžių draudimus.

  160. trolis - 2020 12 7, 20:17

    skrydziu draudimai yra kaip parkavimas kas 5 vietoje – kazka darom ir parodom, kad LABAI matytusi

  161. Saulius - 2020 12 7, 21:38

    Gal yra kazkur updeitinamas listas saliu, kurios nereikalauja izoliacijos ir/arba testo? kol kas kaip suprantu tokia yra tik Portugalija ar klystu? O jeigu ne Europoje tai Kolumbija ir Kosta Rika?

  162. Giedrius - 2020 12 7, 23:02

    Kad nereiktų testo tai turbūt tik Turkija, Meksika, Brazilija. Kai kur testą galima pasidaryt atvykus, pvz Hurgada, Egipte.

  163. Spectator - 2020 12 7, 23:52

    Švedija taip pat nereikalauja nei testo, nei izoliacijos atvykstant.

  164. Posparnis - 2020 12 8, 02:05

    Panamoj testas atvykus už 50 USD.

  165. Augustinas Žemaitis - 2020 12 8, 03:13

    Kaip suprantu pagal IATA duomenis, be įvardytų, nei testo, nei izoliacijos nereikalauja ir Serbija, Makedonija, Albanija, Afgranistanas, Tanzanija. Taip pat Haiits, Dominikos Respublika ir daugiau šalių Karibuose. Na ir manau daugiau bus tarp šalių, į kurias šiaip nelabai kas keliauja. Taip pat tarp ES šalių, jei esi ES pilietis / gyveni ES.

  166. Saulius - 2020 12 8, 14:39

    Skaiciau, kad Kanarai zada priimti antigenu testa. Idomu, ar patvirtins. Butu gerai, nes ir pigiau, ir ne nemalonu darytis.

  167. oleg - 2020 12 8, 17:57

    paastebejot kad Norwegian pasipras restrukturizacijos? T.y. bankrota inicijavo

  168. Justas - 2020 12 8, 18:53

    @Oleg – tai kad Airijoje pries 3 savaites prasesi, dabar pridejo ir Norvegija. Kaip suprantu, tik del legal reasons.

  169. Simonas Bartkus - 2020 12 8, 18:56

    airBaltic nuėmė skrydžius į Lietuvą iš Rygos iki savaitės galo. Suprantu prarado viltį, kad Latvijos vyriausybė pakeis taisykles.

  170. Janka - 2020 12 8, 22:53

    Ryanair nuo kovo 30. d. atidaro Ryga-Venecija 2 kartus per savaitę. Klounai. Įdomu, ar yra šansų, kad jie bankrutuos ir baigs pagaliau pasirodymą?

  171. Luna - 2020 12 9, 10:31

    Restruktūrizacija tik lietuvoj taip puikiai koreliuoja su bakrotu, užsienio valstybėse yra skirtingų istorijų

  172. Saulius - 2020 12 9, 12:06

    O dabat kai pas mus priesingai nei daugumoj eu saliu ant svenciu bus didziausi ribojimai neturetu buti tendencijos is LT skrist sventems kitur? Ypac emigrantu seimos. Kokia realybe?

  173. Simonas Bartkus - 2020 12 9, 12:19

    Aš per asmeninę prizmę įvertinsiu: kelias savaites vis stebiu ir žiūriu, kur galėčiau skristi naujiems metams. Kriterijai: kad būtų protingos įvažiavimo ir grįžimo sąlygos, kad būtų ką veikti, kad skrydis būtų tiesioginis (arba labai patogus su persėdimu) ir kelionė 4-5 dienoms.

    Realiai turiu pasakyti, kad nerandu viską atitinkančių variantų ir greičiausiai nekeliausiu niekur. Short-list’e buvo (ir yra) mano: Stambulas, Nica, Barselona, Berlynas, Tenerifė.

    Be izoliacijos ten kaip ir įsileistu Stambulas ir Barselona. Tačiau čia atsirėmiau ir besikeičiančius aviakompanijų tvarkaraščius, Turkish ką tik nuėmė kelis skrydžius į Stambulą dabar liko tik variantas skristi naujų metų naktį (nauji lėktuve) ir grįžti pirmadienį ryte. Kitas dalykas, kad Turkija įvedė komendanto valandą, kuri ne tik naktimis, bet ir savaitgaliais visą dieną. Kol kas neaišku, ar bus panaikinta iki naujų ar ne, bet pagal Turkijos žiniasklaidą, svarstoma prieš kalėdas įvedinėti 2 savaičių nepertraukiamą komendanto valandą.

    Kas dar patogu su Stambulu, kad IST oro uoste skrendant namo galima pasidaryti testą už maždaug 30EUR ir po 6 val. atsiunčia atsakymą. Tai realiai atvykus kelios val. prieš skrydį ir gavus neigiamą parskridus iš karto Lietuvoje galima išvengti izoliacijos.

    Į Barseloną Wizz Air atšaukė daugiau nei pusę skrydžių, liko tik 6 rotacijos ir mažiausiai 7 dienoms tektų vykti. Lyg ir Katalonijoje atidaromos kavinės ir kai kurios kitos pramogos, tai būtų variantas, jei skrydžiai liktų patogesni.

    Taip pat į Nicą, bet į ją irgi liko tik 5 skrydžiai, tai keliauti tektų 7 dienoms. Tačiau, panašu, Prancūzijoje išliks daug locdown apribojimų kalėdoms ir naujiems metams, tai nebent leisti laiką gamtoje provincijoje.

    On top visų kitų rizikų, daug šalių remiasi dabar šviesoforo žemėlapiu, tai pagal Lietuvos statistiką, kur juo remiamasi, atvykimai iš Lietuvos bus ribojami griežčiausiu toje šalyje esamu režimu.

    Tai toks summary, kad yra gerų variantų kur galima keliauti ilgesniam laikui, bet trumpų patogių kelionių praktiškai nėra variantų.

  174. Aras - 2020 12 9, 12:37

    @Simonas
    Stambulas, mano žiniomis, turistams daro išimtį ir nėra komendanto jiems. Nebent pakeitė. Žinoma, tai paveikia visą infrastruktūrą , kad galimai niekas nedirbs. Beje, galima su persėdimu į Antaliją :)

  175. Kardiobatonas - 2020 12 9, 12:56

    Turbūt šiemet teks skristi į sodybą ir laukti pavasario.

  176. Augustinas Žemaitis - 2020 12 9, 13:46

    Manau, kad išties 4-5 d. šiais laikais nėra labai logiška. Kita vertus, ir 2 sav. yra normali trukmė, o atsižvelgiant į darbą per atstumą, prailgintas moksleivių atostogas, faktą, kad leisti Kūčias su „plačiąja gimine” šiaip ar taip nėra geriausia mintis, tai ir 3 sav. ar net 4 sav. šiais laikais labiau pasiekiama įprastą darbą dirbančiam žmogui ar šeimai. Tai 2 sav. ir pan. laikotarpiui jau yra gerokai daugiau variantų.

  177. Saulius - 2020 12 9, 14:17

    Gal ir gera mintis skristi menesiui, juk darbas nuotolinis, jei dar kazkieno nebuvo, kas dirba ofise, po treciadienio tikrai turetu buti. Arba zinoma vykti automobiliu, bet iki Barselonos tikrai toli, absurdiska atrodo tiek vaziuoti del keliu dienu. Bet del menesio gal ir nieko. net jei yra ribojimai, i lauka vistiek iseiti galima ir geriau jau buti salyje kur bent oras geras

  178. a. - 2020 12 9, 18:16

    tai ES viduje Kanarai lieka,kur silta ir, panasu, kad salygos ivaziacimo nesikeis – neigiamas covid testas 72 val iki keliones ir jokiu saviizoliaciju.

  179. Giedrius - 2020 12 9, 18:43

    Klausimas keliauninkams: Iš kur guti kelionės draudimą, kuris dar ir dengtų koronavirusą? Iš lietuvos įmonių dabar jokio kelionės draudimo negausi

  180. Kardiobatonas - 2020 12 9, 18:49

    @Giedrius. Bandykite Lenkijoje.

  181. Rokas Trinkunas - 2020 12 9, 18:57

    Kanarų pliusas dar ir tame, kad jie dengia galimą Covido gydymą. O Milanas netinka weekend gateway? Ten lyg išviso nereikia testo, tik kad veikti nelabai yra ką :)

  182. Keliautojas - 2020 12 9, 21:46

    Italija lyg ir visai uzsidaro svenciu laikotarpiu

  183. RS - 2020 12 10, 11:54

    Gavau info apie atšaukiamus skrydžius iš VNO į LCA, MXP sausio-vasario mėn. Bus įdomu ar jie peržiūrės šiuos planus, ar taip griežtai iki pavasario ir bus be skrydžių.

    Tuo pačiu įdomu tai, kad Alpių slidinėjimo kurortams užsidarant, Slovakijos Jasna panašu, jog jau dabar pradėjo sezoną. Ar sulauksime VNO – Popradas? :)

  184. Simonas Bartkus - 2020 12 10, 13:13

    Wizz Air Kalėdoms nebekarpė, bet padarė, kad Bilundas, Eindhovenas, Trondheimas, Barselona, Belfastas, Birmingemas, Donkasteris ir Liverpulis iš VIlniaus, iš Kauno Turku ir Einhovenas po naujų metų bus vėl iš karto uždaryti.
    Realiai dabar Wizz Air tvarkaraštyje po naujų iš VNO lieka be sustojimų vykdomas Kijevas ir tipo planas atstatyti Dortmundą, Oslą, Stokholmą ir Lutoną; iš Kauno norvegiškos kryptys.

    Mano prognozė, kad sausis-kovas bus toks pat kaip lapkričio galas ir gruodžio pradžia, visiškai su skrydžių minimumu. Kažko galim tikėtis gegužę.

  185. Anonimas - 2020 12 10, 15:52

    Wizz Air atsauke skrydi likus daugiau negu 14 dienu iki skrydzio. Galiu rinktis ju skrydi , kuris yra kelios dienos anksciau negu mano atsauktas skrydis, bet jis manes netenkina. Kokias iseitis turiu? Ar galiu pirkti skrydi su kita kompanija ir issireikalauti pinigus is ju? Yra kita kompanija, kuri skraidina tuo paciu marsrutu, bet viena diena anksciau. ar galiu pats pirkti bilieta ir po to reikalauti wizz padengti nuostolius? Ar butinai turiu rinktis toki skrydi, kuris yra velesnis negu mano atsauktas skrydis? Aciu uz pagalba

  186. Žygimantas - 2020 12 10, 16:09

     @Anonimas, galite pakankamai paprastai ir greitai atgauti pinigus arba 120% į Wizz acc ir tuomet pirkti bilietus su kita kompanija. Tikėtis kompensacijų net ne pandemijos metu negalėtumėte, nes skrydis už daugiau nei 2 savaičių.

    Wizz jau trečią kartą atšaukė skrydžius šventėms, ketvirtą bandau su Ryanu į Kiprą naujiems.

  187. Simonas Bartkus - 2020 12 10, 16:38

    airBaltic šiandien paskelbė tokį keistu laiku išplatintą pranešimą, kad skelbia vasaros tvarkaraštį ir jame iš Vilniaus skraidys 11 krypčių.

    Pastebėsiu tai, kad airBaltic planuose vasara kitąmet startuos ne kovo gale, o birželio 1 d., tai dažnių didinimai ir naujos kryptys (Talinas, Dubrovnikas, Dublinas) planuojamos ne anksčiau birželio.

    O taip pat, po naujųjų vėl stabdo visiškai Oslą, Miuncheną, Londoną. Nuo sausio antros savaitės liks AMS, CDG ir BER (ir jei leis latviai RIX).

  188. Ugnius - 2020 12 10, 17:15

    Įdomiai taip, Taline vasaros tvarkaraštis įsigalioja gegužę, o Vilniuj kažkodėl mėnesiu vėliau.

    Beje, ką reiškia “keistu laiku” ? Pernai metais tvarkaraštį irgi paskelbė gruodžio 10d. Aišku, dabartiniame kontekste tasai skrydžių tvarkaraštis aktualumo lyg ir neturi, kita vertus, galbūt BT tikisi kad 2021 vasarą keliautojų srautas jau bus atsistatęs.

  189. Simonas Bartkus - 2020 12 10, 17:17

    Keistu laiku pasakiau dėl to, kad 2020 m. gruodis ir 2019 m. gruodis yra visiškai nepanašūs laikai. Manau nelabai kas žino, koks skrydžių tvarkaraštis bus sausio viduryje, o ne kalbėti rimtai apie vasarą.

  190. Ugnius - 2020 12 10, 17:41

    Na, sausį tai dar tikrai niekas niekur neskris dėl antrosios bangos, tačiau kodėl keleivių srautai neturėtų pradėti augti vasarą ? Per 2020-uosius visvien turėjo pasimatyti tam tikros tendencijos, kuriomis kryptimis paklausa atsistato greičiausiai, kuriomis galbūt neatsistato išvis, tai po pragyventų dviejų karantinų ir tam tikros atsigavimo bangos šią vasarą, jau galbūt galima daryti tam tikras išvadas.

  191. Kardiobatonas - 2020 12 10, 18:03

    @Ugnius. Jeigu neįvyks kokia apokalipsė, tai vasarą tie keleivių srautai tikrai padidės, tačiau vis tiek šiek tiek keistoka tuos planus dėlioti dabar, kai visa LT liepsnoja koronaviruso ugnyje. Visiškai neaišku, kaip įvykiai pakryps kitose šalyse ir kokie apribojimai gali būti taikomi.

  192. Simonas Bartkus - 2020 12 10, 18:05

    aš dar per tą prizmę, kad dabar žmonės neplanuoja kelionių toliau nei už 10-15 dienų, nekalbant apie mėnesį, tai anonsuoti skrydžius birželiui tai labai jau neaktualu atrodo.

  193. Augustinas Žemaitis - 2020 12 11, 04:07

    @Rokas Trinkunas – Jei gerai suprantu, tai nemokamo gydymo pažadai ES viduje aktualūs tik ne ES piliečiams. ES piliečiams visoje ES gydymas analogiškomis sąlygomis, kaip Lietuvoje – taigi, bet kur ES nemokamas.

  194. Augustinas Žemaitis - 2020 12 11, 04:08

    (turėjau omeny ne piliečius, o gyventojus, draustus socialiniu draudimu Lietuvoje ar kitoje ES šalyje)

  195. Aras - 2020 12 11, 12:55
  196. Simonas Bartkus - 2020 12 11, 15:35

    Ryanair išėmė po naujų metų iš pardavimų beveik visus skrydžius, tai nuo sausio antros savaitės vaizdelis vėl bus panašus kaip lapkričio mėn. gale.

    Paskelbė statistiką, tiek VNO, tiek RIX lapkritį buvo -91%. TLL šiek tiek geriau (dėl domestic skrydžių).

  197. Saulius - 2020 12 11, 16:59

    Aras, Kosta Rikoje irgi turistams negalioja izoliacijos taisykles :D Meksikoje turbut niekam negalioja.

  198. Simonas Bartkus - 2020 12 11, 17:04

    Meksikoje nėra įvažiavimo ribojimų, bet ten regiono lygmenyje visokių ribojimų atsiradę: vienur komendanto valandos, kitur alkoholio pardavimo draudimas, kitur karantinai ir pan.

  199. Pranas - 2020 12 11, 19:45

    Jei kas norit kur nors važiuoti, tai reikia paskubėt. Tarp genialių svarstymų yra minimas ir draudimas išvykti iš Lietuvos ne darbo tikslais :)

  200. Posparnis - 2020 12 11, 21:53

    Ar kur nors Vilniuje galima greitai (per 1-2h) pasidaryti Covid testa pigiau nei už 120 eur (su sertifikatu)?

  201. Janka - 2020 12 12, 00:21

    Rix-Vno draudimas pratesiamas iki 20.12.

  202. Saulius - 2020 12 12, 10:40

    O kokiu pagrindu draudimas isvykti, kai Lietuvoje situacija bene blogiausia? :D

  203. Simonas Bartkus - 2020 12 12, 13:23

    Latvija laikosi griežtų ribojimų ir airBaltic dabar praras visą kalėdinį keliavimą į Lietuvą (kiek tokio yra), o štai Estija paskelbė, kad nuo naujų metų naikina skrydžių ribojimus ir įsileis „Turkish Airlines” bei kitus.

    https://news.err.ee/1204579/estonian-flight-restrictions-to-be-lifted-in-new-year

  204. Abril - 2020 12 13, 00:01

    Pranesimas apie Rail Baltica Vilnius-Kaunas su nuoroda i pilna dokumenta, kuriame galima rasti planuojama naujojo oro uosto vieta prie Elektrenu

    https://www.trakai.lt/projekto-rail-baltica-gelezinkelio-linijos-kaunasvilnius-susisiekimo-komunikaciju-inzinerines-infrastrukturos-vystymo-planas/2565

  205. Posparnis - 2020 12 13, 19:43

    Tai, kaip suprantu, išvykimas iš Lietuvos ribojamas nebus?

  206. Saulius - 2020 12 13, 21:44

    Ir as taip suprantu, tik po skirtingas savivaldybes negalima.

  207. Pranas - 2020 12 13, 21:53

    @Posparnis – jei gyveni savivaldybėje su oro uostu :)

  208. @Posparnis - 2020 12 14, 11:05

    Ir jei vyksti su savo ukiu :)

  209. Žygimantas - 2020 12 14, 12:41

    Tai su skrydžiais viskas gerai ir iš kito miesto :)

    Keleiviai, vykstantys į Vilniaus, Kauno ar Palangos oro uostą, su savimi turi turėti skrydžio bilietą ar rezervacijos patvirtinimą, jei kelionės į oro uostą būtinybę reikėtų įrodyti judėjimo kontrolę vykdantiems pareigūnams.

  210. Augustinas Žemaitis - 2020 12 14, 13:46

    @Žygimantas – kokio teisės akto citata čia yra? (gal gali nuorodą)

  211. Viktor - 2020 12 14, 15:27
  212. Saulius - 2020 12 14, 15:49
  213. Saulius - 2020 12 14, 15:52

    Nuo 2020 m. gruodžio 10 d. atvykti į Kanarų salas jau galima ir su ANTIGENŲ testų neigiamu rezultatu. Iki šiol atvykimui į visą Ispaniją, įskaitant salas, buvo leidžiamas tik PCR testas. Antigenų testas daugelyje šalių yra daug greitesnis ir pigesnis, negu PCR. Jo kaina prasideda nuo 14 eurų.

  214. trolis - 2020 12 14, 16:37

    kad jau apie Kanarus – UK kilo pasipiktino banga del Kanaru itraukimo i sarasa, is kur gryzus reikia karantinuotis. Iskart buvo nutarta sarasa taisyti :D

  215. Rokas - 2020 12 14, 19:31

    Tikejausi skristi tusciuose lektuvuose, bet i FRA buvo apie 90-95% uzpildymas, o i TFS 100%

  216. Janka - 2020 12 14, 23:14

    Rokas,tikra tragedija. Pavyko nuskristi?

  217. Augustinas Žemaitis - 2020 12 15, 01:49

    Jo, kažkada įvyko lūžis. Jau lapkritį buvo pilnų lėktuvų. Ne tik, kad reisų sumažėjo iki minimumo, bet dar manau ir žmonės pradėjo kitaip žiūrėti, kai „Lietuvoje geriau nei beveik visur” pavirto į „Beveik visur geriau nei Lietuvoje”.

  218. oxs - 2020 12 15, 14:18

    Penktadienį iš Vilniaus į Kopenhagą tikrai apie 60% užpildymas. Iš Kopenhagos į Ciurichą – 100% užpildymas. Panašu, kad visi išmoko srautus skaičiuoti ir prognozuoti. Nors oro uostai pustuščiai. Kopenhagoje gal 10% skrydžių likę.

  219. c2h5oh - 2020 12 15, 15:19

    Sausio 1 laukia smagi bombikė keliaujantims iš ES į UK – baigia galioti UK išstojimo pereinamasis laikotarpis, UK tampa trečiąja šalimi, o į Šengeno teritoriją leidžiamas įvažiavimas tik trečiosioms šalims, kurios įtrauktos į specialų ES sąrašą.
    O sergamumas UK toks, kad įtraukti į saugių šalių sąrašą nėra pagrindo.

  220. Simonas Bartkus - 2020 12 15, 17:18

    Na UK privaloma izoliacija, jei teisingai suprantu, grįžus iš Lietuvos, tai įdomu ar visi grįžtantys kalėdoms į Lietuvą tai įvertina.

    Wizz Air po naujų metų kol kas ketina išlaikyti skrydžius į Lutoną, Kijevą, Dortmundą, Oslą ir Skavstą (šitas įdomesnis). Liks vėl labai siaura geografija, aišku gaunasi penkis kartus daugiau skrydžių nei buvo lapkričio gale.

  221. Simonas Bartkus - 2020 12 16, 11:07

    Kelionių organizatoriai tai atrodo už kalėdų neužsikabins – padarys tik du skrydžius per šventes į Tenerifę ir vėl užsidarys šita programa laukti geresnių laikų. Sausį skrydžių į Tenerifę nebėra numatyta.

  222. Spectator - 2020 12 17, 11:57

    @Simonas – panašu, kad teks atšaukti ir tuos kelis skrydžius į Tenerifę.

  223. Aras - 2020 12 17, 13:11

    Neskubėkim atšaukti Tenerifės, patikslino, kad su viešbučio rezervacija priims. Bet dar ir čia detalių pateiks

  224. Follower - 2020 12 18, 15:51

    Ryanair bando skrydziuose is STN inflight entertainment. Galima ziureti filmus savo prietaisuose, taip pat uzsisakyti maisto ir gerimu skrydzio metu :) nebereikes call bell :)

  225. nannie - 2020 12 18, 18:56

    Hello everyone , I’m Nannie.
    Welcome to my about page. I started writing in my early school years after a creative writing assignment for my English teacher. I did creative writing for almost a year before I thought about doing something else.
    I had always loved doing research assignments because I’m passionate about learning. When you combine writing talent with a love of learning, academic writing only makes sense as a job.
    I’m passionate about helping the students of the future in their school career. When they don’t like their assignment , I am there to help.

    Nannie Morris – Academic Writing Help – elearninag.com Corps

  226. Pranas - 2020 12 20, 11:40

    airBaltic FB reklamuojas, kad jų CEO Gaussas pasidarė A220 typeratingą, dabar galės skraidyt kaip kapitonas.

  227. Giedrius - 2020 12 20, 14:19

    Prieš tai turėjo 737 licenciją, tai logiška, kadangi 737 airBaltic nebeturi

  228. Janka - 2020 12 20, 16:58

    Tai kokios prognozes, nuo kada skrydzius i UK uzdraus?

  229. Pranas - 2020 12 20, 17:02

    Turėjo jau uždrausti jei galvoja tą daryt, jei uždraus ryt vakare nuo kokio antradienio, jau nebelabai ką pakeis.

  230. Giedrius - 2020 12 20, 17:05

    Na jei jau drausti, tai šiandien, vėliausiai ryt, bet tai bet kokiu atveju bus tų skrydžių, tai rezultatas galiausiai bus tas pats, naujas viruso variantas išplis, tai klausimas ar išvis verta.

  231. Kristijonas - 2020 12 20, 22:14

    Uždraudė nuo šiąnakt 4 AM. Dar leis Wizz Air iš LTN nusileist 2:20 su rezervu.

  232. Pranas - 2020 12 21, 00:17

    Labai gražiai dar čia. Vokietijoj šiandien jau po pietų daug kur iš Anglijos atskridusių užsieniečių nebeišleidžia iš oro uostų, turi darytis testą tranzito zonoj ir laukt atsakymo iki 24 valandų. Valdžia parūpino laikinų lovų jiems. Tuoj duos vaizdų žiniose, kurie dar labiau atmuš norą keliauti kai sekantis palaisvėjimas kada bus.

  233. Simonas Bartkus - 2020 12 21, 09:59

    Pagaliau paskelbta apie Lenkijos paramą LOT, ją sudaro nepilni 3 milijardai zlotų, kas yra mažiau nei 800 mln. EUR – visai mažai, kaip tokio dydžio kompanijai.

  234. Kardiobatonas - 2020 12 21, 11:01

    Ar nebūtų paprasčiau skelbti bankrotą ir įkurti „Nowy LOT” kompaniją?

  235. trolis - 2020 12 21, 11:07

    neblogas trizniojimas del UK. su Danijos atveju nepasimoke, kad reiketu pries darant pagalvoti ar issiaiskinti iki galo.
    ok, UK jau de facto ne EU, bet EU bekiausiskumas stebina eilini karta. jokios bendros pozicijos ar tvarkos. gal ives nauju atmainu sviesofora, kad is kiekvieno keliaujancio salys nesityciotu?

  236. Kardiobatonas - 2020 12 21, 11:59

    Vakar „GetJet” A330 atliko skrydį LHR-KUN. Ar tai kažkaip susiję su situacija JK?

  237. Simonas Bartkus - 2020 12 21, 12:04

    Kardiobatonas: nepanašu. Vykdė skrydį TSN-KUN-LHR (greičiausiai cargo), o tada buvo pažymėtas kaip „positioning” skrydis LHR-KUN.

    Flightradar pažiūrėjau, įdomių užsakymų yra, gruodžio viduryje skraidė iš Šanchajaus per Vankuverį į Karakasą, o gruodžio 12 d. buvo positioningas iš Karakaso į Kauną.

  238. Luna - 2020 12 21, 15:31

    GetJet ką tik vėl pakilo KUN-TSN :)

  239. Kardiobatonas - 2020 12 21, 15:48

    Šiek tiek pasigendu logikos. Jeigu skrido maršrutu TSN-KUN-LHR, kodėl reikėjo leistis KUN, nuskristi į LHR ir tuomet vėl grįžti į KUN? Paprasčiau būtų skristi tiesiai TSN-LHR ir tuomet į KUN. Ar aš kažko nežinau?

  240. Simonas Bartkus - 2020 12 21, 15:50

    Gali būti dėl skrydžių leidimo (negavo į LHR, gavo į Kauną), gali būti, kad reikėjo įgulą pakeist, gal neužteko degalų: įvairios priežastys. Kadangi krovinius skraidina, tai tūpimai niekam neskauda.

  241. Augustinas Žemaitis - 2020 12 21, 16:28

    @Giedrius – tai jis jau yra išplitęs. Ar galvojate, kad gali būti, kad kažkokia COVID atmaina dabar serga 70% Londono COVID užsikrėtusiųjų, ir ta atmaina egzistuoja nuo rugsėjo, ir per tą laiką nė vienas jų neatvyko iš Londono į Lietuvą ir čia nieko neužkrėtė, kai net privalomos saviizoliacijos nebuvo? (nors sprendžiant iš JK lietuvių forumų ir Facebook grupių tai į privalomą saviizoliaciją beveik niekas nekreipia dėmesio šiaip ar taip).

  242. trolis - 2020 12 21, 17:05

    Butent @Augustinas, apie tai ir kalba – staiga imama reaguoti ne aisku, i ka ir kodel belenkiek pavelavus, nes nu reikejo reaguoti

  243. Spectator - 2020 12 21, 17:06

    Taip, su šiuo UK atveju manau pespausta kaip turi būti, bet matyt, kad gavosi domino efektas, vienai šaliai uždraudus, nebuvo ką daryt ir kitoms, nes juk svarbiausia „kažką daryti”.

  244. Simonas Bartkus - 2020 12 21, 17:08

    Aš manau čia grynai politiniai motyvai, nebūtų šito sprendimo jei ne Brexit. EU šalys pamatė progą kaip trinktelti per veidą UK ir ja pasinaudojo.

  245. Linas - 2020 12 21, 20:54

    Bus labai labai liūdna su visu šituo š… brexitu ir visais banais… kad tik nereikėtų daryti Londono gelbėti maistu… jau dabar Tesco neleidžia užsisakyti daugiau nei 3 – 5 vienetų to paties produkto…

  246. Linas - 2020 12 21, 21:15

    Simonai, o tai kokie likusio pasaulio valstybių motyvai? Aklas sekimas EU – abejoju…

  247. Fingerboardtsm - 2020 12 21, 21:34

    or their samples written

  248. Janka - 2020 12 21, 22:05

    Argentina ir Indija irgi uzdraude. Tai prie ko cia ES politinis sprendimas?

  249. trolis - 2020 12 21, 22:19

    ir kas pasikeite uzdraudus? rugsejo 21 diena atrasta atmaina, kuri jau seniai plito Londono regione paskutinem savaitem sedejo ir lauke nusprendusi neplisti, todel dabar sienu uzdarymas iskart viska suvalde? tie 7 ar 10k atvyke is UK per praeita savaite nieko neatveze.
    labai gerai kazkoks virusologas pasake per zinias – visi pateikiami skaiciai kolkas yra politiniai. rimtu tyrimu rezultatu paskelbtu nera. tai 70% ir pan kolkas yra eilinis gasdinimas.

  250. Giedrius - 2020 12 21, 23:39

    Motyvai paprasti: šita atmaina daug greičiau plinta, tai bando pristabdyti.

  251. c2h5oh - 2020 12 22, 09:51

    Kadangi prancūzai ir keltus (FR-UK) sustabdė 2 paroms, tai, manyčiau, turėjo rimtą pagrindą.

    Sąmokslo teorijos apie „brexit spaudimą”, „miegojo nuo rugsėjo mėnesio ir dabar staiga uždraudė” atrodo britų tabloido lygio.

  252. trolis - 2020 12 22, 11:03

    taip – po dvieju paru to pagrindo gi nebebus ir tabloidai uzsidarys. same here – po nauju metu pagrindo nebebus

  253. trolis - 2020 12 22, 11:08

    kai sureaguoji turedamas rimtos informacijos, bet ji pasirodo tabloidine ir rinkeju vistiek reikia:
    „Jungtinėje Karalystėje įstrigę emigrantai ir jų artimieji į Lietuvą gali būti pargabenti Vyriausybės užsakytais lėktuvais, kitas Vyriausybės svarstomas variantas – leisti pavienius komercinius skrydžius iš šios šalies, skelbia LRT radijas.”

    the circus must go on

  254. Simonas Bartkus - 2020 12 22, 11:18

    Cirkai vyksta – politiniam lygmenyje pasaulio kontekste jau niekas nebestebina, galimybė keistų sprendimų. Lenkija draudimą įgyvendino para vėliau nei kaimynės Lietuva, Vokietija ir Čekija, tai prieš pat draudimo įsigaliojimą vakar vakare LOT du dreamlinerius siuntė WAW-LHR-WAW max keleivių praskraidinti, tai tiesiog viena ranka eina prieš kitos rankos sukuriamą dvasią.

  255. oleg - 2020 12 22, 13:13

    https://airwaysmag.com/airlines/heston-airlines-secures-a320/?amp

    2 lektuvai yra, kaip suprantu greit bus AOC. Kas toliau? =)

  256. c2h5oh - 2020 12 22, 13:17

    Nu taigi vat, kai prireikia staigios reakcijos, gaunasi chaosas. O jūs sąmokslo teorijas kuriate – tokia „Schroedingerio Europos Sąjunga”, kuri tuo pat metu ir nesugeba greitai priimti koordinuoto sprendimo, ir tuo pačiu metu staiga superkoordinuotai ir supernetikėtai suorganizuoja UK blokadą.

    Beje, nuo sausio 1 UK tampa, ES požiūriu, „normalia” trečiąja šalimi (baigia galioti Brexit pereinamasis laikotarpis), ir nebūtinos kelionės iš UK į Šengeno zoną taps draudžiamos.

    Ir, beje, furų judėjimui apribojimų nebuvo netgi kovo mėnesio chaose, netgi Lenkijoje. Taigi dabartinė situacija su uždraustais keltais – griežtesnė.

  257. c2h5oh - 2020 12 22, 13:35

    O netabloidinė spauda rašo, kad britai ir prancūzai derasi, kad visi fūristai bus testuojami UK uostuose, ir tuomet keltų judėjimas bus atkurtas.

  258. Kiemsargis - 2020 12 22, 15:35

    Kas tie tabloidai? Asking for a friend

  259. Augustinas Žemaitis - 2020 12 22, 15:43

    Tikrai nemanau, kad būtų koks sąmokslas (kad ES URM susitiko slapta ir sutarė bausti Britaniją), tiesiog, veikia psichologija ir politikus.

    Vienaip reaguoji, kai kažkas nutinka tavo draugui, kitaip – kai tam, su kuriuo pastaruoju metu nesutari.

    Na, čia galima psichologinį eksperimentą padaryti kad ir Lietuvoje – išgalvokite kokią žinią „XXX šalyje atsitiko YYY“ ir klauskite žmonių, kaip siūlytumėte reaguot Lietuvai. Manau, rezultatai skirtųsi, priklausomai nuo to, ar šalis XXX, tarkime, Rusija, ar Ukraina, ar JAV, ar Vokietija.

    Na ir, kalbant apie kitas šalis – kita šių metų tendencija – kopijavimas.

    Vos kelios šalys turi aiškią kryptingą strategiją (pvz. Pietų Korėja ar Australija – abiejų strategijos labai skirtingos, bet abiejų kryptingos ir abi nieko nedarė dėl JK, nepaisant to, kad šiaip Australijos strategija viena griežčiausių pasaulyje). Kitos šalys mėgina kažką kopijuoti neįsigilinusios, ir taip jau nuo tada, kai Europa su siaubu žiūrėjo karantinus kol tie buvo tik Kinijoje, staiga nusikopijavo karantinus po to, kai įsivedė „sava” Italija, o buvusios kolonijos ir trečias pasaulis tada netrukus nusikopijavo nuo „influencerės” Europos (vėliau, tarkime, Afrika didžiąja dalimi nuo karantinų atsimetė, nes suprato, kad dėl itin jaunos populiacijos liga ten net nelabai pavojinga, o dėl skurdo karantinai veikia net mažiau ir daro skausmingesnės ekonominės žalos nei Europoje – bet iš pradžių kopijavo ir viskas).

  260. Pranas - 2020 12 22, 16:21

    Dar viena geneali mintis valdžiai kaip kovoti su žmonių noru keliauti. Šveicarija (kaip tik į temą, nedalyvauja jie Brexit reikaluose) šiandien įvedė atvykusiems iš UK karantiną atgaline data. Visi atvykę po gruodžio 14 turi prisiduot ir eit į saviizoliaciją 10 dienų. Dabar po šalį bando gaudyt visus 10000 tokių.

  261. Janka - 2020 12 22, 18:37

    Nesupratau? Uzdraude skrydzius is UK, db is tos pacios UK carteriais vargsiukus parskraidins??

  262. trolis - 2020 12 22, 19:02

    Taip, nes privalo pilieciais (rinkejais) pasirupinti ir del valdisku pinigu leidimo neskauda
    FR pilotai – ir tu yra uzstrigusiu po simulatoriu checko Stanstede

  263. c2h5oh - 2020 12 23, 09:30

    Europos Komisija rekomenduoja* valstybėms atšaukti kelionių iš UK draudimus.

    U.K. and EU travelers on their way home should be exempt from restrictions on the condition they take a test or quarantine; those with an essential role, including medical staff, should be asked to get tested, but not quarantined while on the job.

    Transport workers should be exempt from „any travel ban across any border and from testing and quarantine requirements,” the Commission said, stressing that if a country imposes rapid antigen tests on transport workers, it shouldn’t lead to disruptions.

    https://www.politico.eu/article/commission-calls-for-lifting-uk-travel-bans/

    * kodėl „rekomenduoja”, o ne nusprendžia, įsako, liepia ar įpareigoja? Todėl kad Europos Komisijai nesuteiktos galios spręsti, sprendimus dėl patekimo į valstybės teritoriją priima kiekviena valstybė narė (ir šią savo teisę valstybės griežtai saugo).

  264. Simonas Bartkus - 2020 12 23, 09:32

    „Rekomenduoja” tai ne draudimus atšaukti, o susigražinti piliečius, leisti pravažiuoti fūroms ir medikams.

    Ką ir daro – Airija organizuoja emergency skrydžius, kuriais tik grįžti įstrigę gali, Baltijos šalys bando susitarti dėl panašių charterių.

  265. Simonas Bartkus - 2020 12 23, 10:08

    Į draudimų nenuspėjamumo karuselę: Turkija uždraudė skrydžius iš Turkijos į UK, Nyderlandus, Daniją ir Pietų Afriką. „Turkish Airlines” ir kitų visi flightai cancelled tomis kryptimis.

  266. Simonas Bartkus - 2020 12 23, 11:14

    Po naujų metų Ryanair uždaro Oslą ir Dubliną iš Vilniaus bei Stanstedą iš Kauno. Krenta lauk ir tokie visiškai emigrantiniai maršrutai.

    Wizz taip pat nuėmė visas norvegiškas kryptis iš KUN.

  267. Anonimas - 2020 12 23, 15:45

    Tai iš Vilniaus teliks STN, LTN ir BGY. Kuo tas Bergamo toks ypatingas?

  268. Artūras - 2020 12 23, 16:06

    @Anonimas – Bergamo – miestelis Lombardijoje, visai šalia Milano, šopingo sostinės. Be to nuo Bergamo laisvai pasiekiami Como ir Garda ežerai, o taip pat Šveicarijos Ticino kantonas. Žiemą – puikus pasieikiamumas slidinėjimo kurortų, tiek Italijoje, tiek Šveicarijoe. Vasarą – alpių kalnai, ežerai ir tt. Pats Bergamas yra puikus mietelis, vertas aplankyt ir šiaip šiaurės Italija yra geriausia Italijos dalis (bent jau man), kur gali mėnesiais turėt aktyvios veiklos.

  269. Ugnius - 2020 12 23, 16:23

    @Artūras – viskas puiku, bet juk dabar per pandemiją žmonės nekeliauja nei šopintis, nei slidinėt. Mano nuomone, gali dar atšukt ir tą BGY, tuolab kad jau buvo atšaukta ir lapkričio-gruodžio mėnesiais.

    Su STN bei LTN irgi dar neaišku – bet čia labiau dėl to, kokia bus Vyriausybės ir/ar ES pozicija dėl skrydžių į Jungtinę Karalystę vykdymo.

  270. Artūras - 2020 12 23, 16:49

    @Ugnius – kodėl ne? Šveicarijoje daug slidinėjimo kurortų bus atidarytų. italijoje covid padėtis šiuo metu nėra bloga ir viskas po truputį vėl atsidarinėja, kainos kritusios bus daug persirgusių ir ištroškusių kelionių, puiki kryptis IMHO.

  271. c2h5oh - 2020 12 23, 17:07

    @Artūras „italijoje covid padėtis šiuo metu nėra bloga ir viskas po truputį vėl atsidarinėja”

    Tas „padėtis Italijoje nėra bloga” šiuo metu:
    – slidinėjimo kurortai uždaryti
    – From December 21st 2020 to January 6th 2021, travel between different regions (including those to or from the autonomous provinces of Trento and Bolzano) will be prohibited, with the exception of travel for proven work reasons, situations of necessity or health reasons
    – On December 25th and 26th 2020 and January 1st 2021, travel between different municipalities will also be prohibited, with the same exceptions.

    Taigi draudimų situacija panaši kaip ir Lietuvoje. Širinskienė-style atostogos gausis.

  272. Saulius - 2020 12 23, 19:54

    Slidinojima zada atidaryti nuo vasario daug kur, aisku paziuresim.

  273. Arturas - 2020 12 24, 10:59

    Nuo gruodžio 29 Nyderlandai įveda privalomą PCR Testą visiems keleiviams ( ir skrydžiams iš ES šalių )….

  274. Vilnietis - 2020 12 25, 01:53

    Šiandien Wizzair panaikino HAM ir TRD iš VNO vasaros sezonui, taip ir nepaskraidysime naujomis kryptimis. Anksciau nepastebėjau, bet Barselonos irgi nėra, nors labai keista.

  275. Ugnius - 2020 12 25, 13:41

    HAM gaila kad panaikino, kita vertus, iš visų šį rudenį naujai paskelbtų Wizz krypčių, Hamburgas buvo vienintelis ne emigrantinis, tai gal ir nieko stebėtino kad persigalvojo ir nebeskraidys. Na bet tikiuosi kad per artimiausius pora metų visvien kas nors šį maršrutą atidarys, jei ne Wizz tai BT.

    OZH bei EVN taip pat išimti iš pardavimų visam vasaros sezonui. Reiškia, naujos 2021 Wizz kryptys belieka tik LED, LPL ir BMX

  276. Wincas - 2020 12 27, 12:06

    Buvo nesena diskusija apie skrydžius iš UK su kaliniais. Straipsniukas apie tai: https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/home-office-deportation-flights-asylum-seekers-b1769938.html

  277. Simonas Bartkus - 2020 12 27, 18:15

    Turkija paskelbė, kad nuo gruodžio 30 d. visi privalo su neigiamu testu atvykti ĮSKAITANT, kas skrenda „transit or transfer”. Jei teisingai suprantu, į Turkish airlines lėktuvą tarptautiniam reisui per IST niekur nepavyks įlipt be teigiamo testo net jei galutinis kelionės taškas jo nereikalauja.

  278. oleg - 2020 12 27, 19:13

    https://www.norwegian.com/se/erbjudande/nyar

    laiskadezeje nusileido DY raginimas apsipirkti pavasariui. Yra net ARN-VNO

  279. Augustinas Žemaitis - 2020 12 28, 00:39

    @Simonas Bartkus – panašu, kad tos iš ~15 šalių, kurios iki šiol nereikalavo nei izoliacijos, nei testo, pamažu eina testų kryptimi. Pastaruoju metu į „testų reikalautojų” gretas, be Turkijos, pereina ir Brazilija, Serbija.

    Šiaip, jei visos šalys, tarkime, reikalautų testų, tai bloga žinia mažoms šalims, kurias kelionėse būdavo įprasta „kombinuoti” tarpusavyje (pvz. ir Baltijos šalys). Nebent galiotų tokie „burbulai” kad gavus testą ir įvažiavus į tam tikrą kelių šalių erdvę nebereiktų testuotis iš naujo kertant sekančią sieną (pvz. Baltijos šalys ar visas Šengenas).

    Na, dar, aišku, įmanoma mažą šalį aplankyti pakeliui stabtelint 1-2 dienom kol testas „galioja”, bet čia su ta sąlyga, jei testą pasidarai oro uoste prieš pat pirmą skrydį. Neseniai taip aplankiau Panamą pakeliui iš Brazilijos į Ekvadorą.

  280. Kardiobatonas - 2020 12 28, 09:46

    Baltijos šalių burbulo patirtis atskleidė, kad tai visiškai nepatikima, nes štai staiga ima kažkas ir sugalvoja, kad reikia keisti kriterijus ir visas projektas žlunga.

  281. Giedrius - 2020 12 28, 10:15

    Na tai skiepai matyt tiks vietoj visų testų, kai bus. Bet manau viskas laikinai, už poros metų niekas nieko neprašys.

  282. Saulius - 2020 12 28, 14:52

    Kaip manote, kada realu tiketis galimybiu skristi EU-USA? (ne svarbiais reikalais :D)

  283. trolis - 2020 12 28, 15:01

    man tai keista kaip zmones skiepus ir testus stato i viena linija. jei tikslas yra stabdyti plitima skiepai yra ne prie ko – dabartiniai skiepai yra skirti apsaugoti nuo sunkiu susirgimo formu (kaip ir gripo atveju), bet niekuo neapsaugo nuo susirgimo kaip tokio ar ligos platinimo.
    sita info visi buki portalai pamirsta. tai realiai is praktines puses koks skirtumas avialinijoms ar saliai, skiepijaisi tu ar ne – platintoju gali buti kaip ir buvai. Qantas ir pan pranesimai kolkas yra pigus pjaras.

    @Saulius – turiu bilieta balandziui ir birzeliui – tikiuosi nusvitimo tiek USA valdzio koridoriuose (kalbos apie bano atsaukima jau menesi sklando), tiek pavasarinio dropo pandemijos rimtume

  284. Saulius - 2020 12 28, 15:13

    trolis, pasidalink kaip seksis, ypac del balandzio jei kazkokias zinias praleisiu. Birzeli tikeciausi ir as jau.

  285. Kardiobatonas - 2020 12 28, 15:26

    @trolis. Pirmiausia – skiepus ir testus statyti į vieną liniją nėra visiškai klaidinga. Jeigu sumažėja tikimybė susirgti sunkia forma, pasiskiepijęs žmogus kelia gerokai mažiau problemų tiek vežėjui, tiek valstybei. Antra, apie skiepus nuo COVID-19 žinome labai mažai ir net medikai nedrįsta komentuoti, nuo ko jie saugo ir kiek laiko. Taigi, niekas nieko neužmiršo.

  286. Spectator - 2020 12 28, 15:31

    @trolis – tai nėra tiesa. Būtent skiepai ir leidžia suvaldyti pandemiją, jis apsaugo nuo susirgimo apskritai (Pfizer vakcina pagal atliktus tyrimus tai padaro 95% efektyvumu). Panašu, kad nėra tyrimo, ar sumažinamas plitimas, bet logiška, kad jei 95% pasiskiepijusių nesusirgs, ir paties viruso paskleis žymiai mažiau, arba visai nepaskleis, nes virusas nespės pradėti daugintis nosiaryklėje kai imuninė sistema jau pradės su juo kovoti.

  287. trolis - 2020 12 28, 15:44

    @Spectator – ne medikas, bet as tokios info neturiu ir nieku nemaciau. Priesingai, pvz is NYT:
    The new Covid-19 vaccines from Pfizer and Moderna seem to be remarkably good at preventing serious illness. But it’s unclear how well they will curb the spread of the coronavirus.

    That’s because the Pfizer and Moderna trials tracked only how many vaccinated people became sick with Covid-19. That leaves open the possibility that some vaccinated people get infected without developing symptoms, and could then silently transmit the virus — especially if they come in close contact with others or stop wearing masks.

    If vaccinated people are silent spreaders of the virus, they may keep it circulating in their communities, putting unvaccinated people at risk.

    taip pat:
    https://www.youtube.com/watch?v=0puUeBNgf2o – nuo 04:30 mazdaug

    @Kardiobatonas – privalumas kol kas tik vienas – ne perkrauta sveikatos apsaugos sistema. jei nori skiepa ir testa statyti i viena linija, reikia kartu pripazinti, kad ok, didzioji dalis visuomenes pasiskiepijo ir viruso plitimas yra nebesvarbus – kol to nebus ir kol EU taip „ryztingai” veiks, manau, sekmingai matysim perteklini testu reikalavima, nesvarbu, skiepijaisi ar ne. Covid daugiau yra politine krize (ir beviltiski trizniojami sprendimai ir komentarai ta tik patvirtina daugelyje saliu), nei sveikatos apsaugos. Bent jau kolkas

  288. Spectator - 2020 12 28, 16:11

    Sakyčiau nemažas skirtumas tarp tavo teiginio „dabartiniai skiepai yra skirti apsaugoti nuo sunkiu susirgimo formu (kaip ir gripo atveju), bet niekuo neapsaugo nuo susirgimo kaip tokio ar ligos platinimo.” ir NYT teiginio „That leaves open the possibility that some vaccinated people get infected without developing symptoms”. Suprantu, kad tai natūralūs klausimai, kuriems kol kas nėra moksliškai pagrįsto atsakymo, bet tai nereiškia, kad tai būtinai yra tiesa.

  289. trolis - 2020 12 28, 16:49

    toks pat nemazas skirtumas, kaip ir nuo tavo teiginio apie „apsaugojima nuo susirgimo apskritai”. apie ka mes cia? ogi apie tai, kad artimiausiu metu testavimu ir reikalavimu/uzdarymu cirkas niekur nedings ir skiepai tam kolkas netures jokios teigiamos itakos

  290. Simonas Bartkus - 2020 12 28, 16:52

    Aš manau, kad testavimas nedings iki 2021 m. pabaigos. Jis vis pingesnis ir prieinamasis, tai testavimas bus įprastas dalykas visiems keliaujantiems: testuos valstybės, gal net oro uostai ir aviakompanijos, o gal ir didesni viešbučiai, norėdami kurti saugumo aurą. Testavimas nesustos kiekviename žingsnyje, tol kol apskritai plitimas nesustos (tikėkimės, vakcina tam padės).

  291. trolis - 2020 12 28, 16:56

    sutinku su Simonu del testavimo.
    plius dar manau, kad skiepijimas bus sekanti korta sienu atidarymo ir kelioniu lengvinimo zaidime. sakykim, daug statyciau, kad USA atsidarys neuzilgo UK gyventojams ir tai bus motyvuojama masiniu skiepijimu.

  292. Spectator - 2020 12 28, 17:21

    @trolis – tam yra atliktas klinikinis tyrimas, pagal kurį nustatytas vakcinos efektyvumas ir pagal kurį išduotas leidimas šiai vakcinai:

    „Pfizer and BioNTech’s own analysis of their data showed that the vaccine (which is given in two doses, three weeks apart) is 95 percent effective at preventing COVID-19.” – 95% žmonių, kurie pasiskiepys nesirgs šia liga. Tai yra faktas.

    https://www.scientificamerican.com/article/pfizer-biontech-covid-vaccine-is-first-to-win-u-s-authorization/

  293. trolis - 2020 12 28, 17:29

    @Spectator – tiek NYT, tiek tavo saltinis kalba apie ta pati tyrima – klausimas yra jo rezultatu interpretacija. Apie ta pati tyrima ir medikas is Good Morning America kalba. Nera jokio fakto siai dienai, nebent tai, kad prevencijai yra ruosiami kiti vaistai:
    https://www.theguardian.com/world/2020/dec/25/uk-scientists-trial-drug-to-prevent-coronavirus-infection-leading-to-disease

  294. Spectator - 2020 12 28, 17:43

    @Trolis. Viskas labai paprasta: 95%, kurie gavo vakciną, nesusirgo COVID liga (tokia forma, kuri būtų simptominė). Klausimai gali būti tik, ar jie susirgo nesimptomine forma, ir jei taip, ar tokiu atveju jie gali užkrėsti kitus. Atsakymų į šiuos klausimus nėra, nes tokių tyrimų dar nebuvo laiko atlikti. Gero mokslo tikslas yra tokius klausimus kelti. Tačiau tai, kad nėra atsakymo į tokius klausimus, tikrai nereiškia, kad paskiepyti žmonės būtinai galės apkrėsti kitus. Manau, kad tokia tikimybė labai maža.

  295. Augustinas Žemaitis - 2020 12 28, 18:05

    Beveik visų šalių ribojimai yra skirti ne užkirsti kelią ligos atėjimui, bet kuo labiau sumažinti tikimybę, kad atvyks užkrečiamas ligonis.

    Jei būtų tikslas „užkirsti” reikėtų tiesiog uždrausti atvykimą – be jokių išimčių (įskaitant draudimą važiuoti sunkvežimių vairuotojams, lėktuvų įguloms, jūreiviams, grįžti piliečiams ir t.t.). Bet čia jau net didžiausi karantinistai supranta, kokią žalą tai sukeltų (gal net badą) ir tik kelios šalys kažką bandė daryti ta kryptimi ir tai labai laikinai.

    Tai bet kokios priemonės yra kompromisai. Skiepų reikalavimas irgi būtų toks kompromisas – net jei skiepai ne 100%, jei ir, tarkime, 90%, tai didžiulis rizikos sumažinimas nuo kiekvieno keliautojo. Galų gale, juk ir testas ne 100% – gali būti kas nors užsikrėtęs, pavyzdžiui, po testo pasidarymo ar greit prieš jį. Kol kas testų reikalaujama prieš 72 val. darytų (Ekvadore išvis prašo prieš 10 d. darytų). Ilgainiui, kai visur bus testuojama oro uostuose, gali būti, kad reikalaus testo daryto oro uoste prieš išvykimą – bet net ir tada liks šansas, kad užsikrėtė, tarkim, nuo taksisto pakeliui į oro uostą ar oro uosto kavinėje.

    Bet nuo izoliacijų pereinama prie testų dėl to, kad tai logiškas kompromisas – izoliacijos iš esmės draudžia sienų kirtimą bet kam, išskyrus gyventojus ar imigrantus (na kokia kelionė su 14 d. izoliacija), taip smogdamos ekonomikai.

    Aišku, šalių rizikos tolerancija skiriasi ir ji skirsis ir toliau. Kai kurios, matyt, tenkinsis skiepu, kitoms reiks ir testo, trečioms dar ilgai reiks izoliacijos ar jos iš viso ribos „nebūtiną turizmą” iš daugelio šalių (ypač tos, kurios iš turizmo negyvena ir neblogai užkirto kelią ligai).

    Bet manau pamažu „kristalizuosis” aplink testą (su galimai kelių dienų izoliacija ir antru testu – į šio pobūdžio ribojimą jau perėjo ne viena šalis, pvz. testas 2 d. testas ar testas 5 d. testas).

    Pritariu Simonui, kad testavimas greitai nenunyks, o darysis pigesnis ir prieinamesnis.

  296. Simonas Bartkus - 2020 12 28, 18:11

    Per šventes tyliai numirė vienas nacionalinis vežėjas – Juodkalnija nutraukia paramą ir skrydžius sustabdė „Montenegro Airlines”. Nedidelis, bet visgi nacionalinis, su trimis E195 ir vienu Fokker 100. Skraidė CDG, FRA, ZRH, VIE, MOW, FCO ir kitas kryptis, codeshareino su Air France, Austrian, Etihad ir kitais.

  297. Saulius - 2020 12 28, 19:27

    O kaip manot ar gal kazkur skaitet ar yra kalbama apie antikuniu testa vietoj to bjauraus i nosi? kiek zinau Tenerife zadejo priimti ir antikuniu testa, bet galiausiai pakeite nuomone. Idomu, ar ateityje galima to tiketis.

  298. Augustinas Žemaitis - 2020 12 28, 19:49

    Kaip aš suprantu, antikūnių (antibody) testas rodo tik ar asmuo *jau buvo* užsikrėtęs virusu. Tai yra, teigiami antikūniai pradeda būti, tarkime, dvi savaitės nuo užsikrėtimo, kai asmuo jau nebeužkrečiamas, ir laikosi ilgai.

    Tai nėra logikos to testo priimti, nebent kaip tik priimti jei testas *teigiamas*. Tokia praktika buvo Brazilijos Fernando do Noronjos salose – reikalavo teigiamo antikūnių testo (suprask, persirgai ir jau su imunitetu). Analogiškai teigiami antikūniai susiformuotų ir po vakcinos – tai tokiu atveju antikūnių testas galėtų rodyti ir ar tau suveikė vakcina. Bet, tiesa, dabar spėliojama, kad gal imunitetas būna ilgiau, nei antikūniai, tad nėra taip, kad tik jei jų turi, turi imunitetą (ar bent jau tai nežinoma).

    Tačiau jei kažkur reikalautų teigiamo antikūnių testo, tai nesirgę/nesiskiepiję negalėtų patekti – tad, matyt, teigiamų antikūnių testo galėtų būti reikalaujama nebent tada, kai vakcinacija bus pažengusi.

    O neigiamo antikūnių testo reikalauti nematau prasmės – jei gerai suprantu, visi, kas su antikūniais, yra neužkrečiami.

    Gal tu turi omeny ne antikūnių, o antigenų testą. Kaip suprantu, su šiuo yra problemų, kad jis mažiau patikimas – bet būna, kad kai kurios šalys priima, pvz. dabar Bolivija priima. Manau jų daugės, jei bus tyrimai, kad jis (beveik) toks patikimas kaip PCR nustatyti užkrečiamą pacientą, ar atsiras tokių testų.

  299. Saulius - 2020 12 28, 19:54

    Hmm gal tikrai turejo omeny antigenu testa? as tiksliai nezinau, bet zinau, kad jis ne is nosies, tai man tas uzsifiksavo, bet gal klystu.

  300. Aras - 2020 12 28, 19:55

    @ Saulius. Antigenų, ne antikūnių testas

  301. Saulius - 2020 12 28, 19:59

    aha, tai kaip suprantu jis irgi is nosies. Nezinau, kodel galvojau, kad realu, jog butu priimama kazkas is kraujo.

  302. .. - 2020 12 28, 20:35

    Panasu cia reikia pravesti biologijos/biochemijos pamokeles tiems, kurie nosi krapste mokykloj/universitete :))))

  303. Saulius - 2020 12 28, 20:38

    Butu neblogai :) Ypac kad kas nors paaiskintu, kodel negalimas testas is kraujo ir ar imanoma, kad toks atsiras.

  304. Ugnius - 2020 12 28, 20:45

    Tai iš kraujo ima testą, kai ieško imunoglobulinų (tai tam tikras antikūnių porūšis), t.y. kraujo testas parodo ar yra susiformavęs imunitetas, ar ne. Tik bėda ta, kad COVID atveju imunitetas susiformuoja maždaug pusmečiui (nors čia dar ne faktas, o labiau mokslininkų spėjimas)

  305. Saulius - 2020 12 28, 20:48

    Taiva man idomu, kodel neimanomas is kraujo toks testas, kuris parodo, ar siuo metu nesergi, nosies testo analogas. Arba bent jau is seiliu. Skaiciau, kad berods Austrijoje buvo kazkas sukurta is seiliu, bet matyt nepasitvirtino, nes buvo dar netikslesnis.

  306. Augustinas Žemaitis - 2020 12 28, 20:59

    Buvo ir Singaopūre darė visiems oro uoste atvykstantiems iš seilių dar kovą, o paskui ėmė ir uždarė sienas. Matyt, mažas tikslumas.

  307. Ugnius - 2020 12 28, 21:12

    @Saulius – į klausimą “ar šiuo metu esi užsikrėtęs” atsakantys testai, rodo ar žmoguje aptikta virusinės RNR. Viruso RNR dauginasi žmogaus (ar kito organizmo) ląstelėse, o ne kraujo plazmoje. Kraujo plazmoje pagrinde aptinkami tik vanduo ir baltymai (tame tarpe ir imunoglobulinai, kurie ir parodo susiformavusį imunitetą).

    Nors būtų įdomu pasiskaityti ką ten tie austrai kuria.

  308. Saulius - 2020 12 28, 21:38

    Va cia berods skaiciau, tik va pamirses buvau detale, kad vaikams :)) ir turbut deja nepasiteisino. bet speju kad teoriskai kazkas panasaus imanoma.
    https://wien.orf.at/stories/3070113/
    o cia apie kita kaip suprantu bet irgi dingo is ziniu po kiek laiko:
    https://metropole.at/researchers-at-the-vienna-biocenter-bring-easy-covid-19-testing-to-your-home/

  309. Ugnius - 2020 12 28, 22:18

    @Saulius – tai kad šitie jūsų minimi straipsniai ne apie ėmimą iš kraujo, o apie ėmimą iš seilių. Iš kraujo tokie testai tikrai nebūtų įmanomi, kadangi tiesiog šio tipo viruso RNR kraujyje neaptinkamas. Seilės – kitas reikalas, kadangi burna ir gerklė susisiekia su kvėpavimo sistema (pagrindine viruso “bazavimosi vieta”). Tai gal dar ištobulins, gal tiesiog dar laiko pritrūko :)

  310. Saulius - 2020 12 28, 22:22

    Taip taip, as ir keliau minti ne tik apie testus is kraujo, bet apie testus be nemalonumo faktoriaus kisant kazka giliai i nosi (ar giliai i gerkle).

  311. Randomq - 2020 12 28, 22:29

    Rytoj kulniuosiu daryti antigenų testą, nes jo užtenka patekti į Norvegijos karalystę. Antigenų testas nurodo ir dabartinę stadiją: sergi ar ne.
    Tokius dalykus galima paskaityti privačių klinikų, atiekančių tyrimus, puslapiuose;)

  312. Saulius - 2020 12 28, 22:54

    Taiva as ir skaiciau synlab puslapyje ir is ju aprasymo atrodo, kad kaip tik antigenu tyrimas nieko vertas, nes jis jautrus tik simptominiams atvejams. Kokia prasme ji darytis, jeigu nejauti simptomu ir reikia tik popieriaus keliaujant ir kodel jeigu priima toki testa, neuztenka matuoti temperaturos oro uoste

  313. Aras - 2020 12 28, 22:58
  314. Augustinas Žemaitis - 2020 12 29, 05:50

    @Saulius – na, tyrimo, kurio reikalauja keliaujant, prasmė yra ne tau, o šaliai. Tu, tarkim, neturi simptomų, bet šalis nežino, ar neturi, ar, pvz., esi vaistais nusimušęs temperatūrą. Jie prašo įrodymų. Jiems aktualu ne simptomai, o užkrečiamumas, bet jis labai didele dalimi koreliuoja su simptomais. Tai kai kurioms (mažumai) šalių pakanka antigenų testo, kaip įrodymo, kad, tikėtina, nesi užkrečiamas, o dauguma prašo PCR.

  315. Saulius - 2020 12 29, 09:49

    Tai kaip suprantu EU belikus tik Prancuzija ir Sveicarija, kurios nereikalauja testo EU pilieciams. Prancuzijos reikalavimas atrodo labai logiskas:
    Travelling from EU Member States and Schengen Associated countries to Metropolitan France is allowed without restrictions.

    Regardless of their country of origin, all persons showing Covid-19 symptoms when entering the national territory will have to observe quarantine or, if needed, be placed and kept in isolation by the relevant prefect, in compliance with article 24 of the decree 2020-1310 of 29 October 2020.

  316. Randomq - 2020 12 29, 10:09

    Update:/to Saulius: grįžau iš Medicina Practica tyrimų. Jie daro antigenų iš nosiaryklės greitąjį (20min) testą puikiausiai tinkantį skrydžiui į Norvegijos Karalystę. 23€ 5€ už eng/ru sertifikatą. Vien 20€ už sertifikatą plėšia Antėja, kuri yra smarkiai pagarsėjus pinigų plėšimu.

  317. Kardiobatonas - 2020 12 29, 10:19

    Na va, buvome aviacijos ekspertai, o dabar tapome medicinos žinovais.

  318. Saulius - 2020 12 29, 10:37

    Gerai, kad bent jau pigus sis antigenu testas. Tikekimes bus leidziamas visur, jeigu reiks. Idomu, kaip bus vasara, kai virusas vel siek tiek aprims.

  319. Paulius - 2020 12 29, 14:01

    Gal kas žino, kurią dieną Vyriausybė spręs dėl skrydžių atnaujinimo į UK? Rytoj?

  320. Simonas Bartkus - 2020 12 29, 14:07

    Formaliai gali nieko ir nespręsti – draudimas galioja iki sausio 1 d., tai nedarant jokio sprendimo, tai turėtų tiesiog tą dieną baigtis.

    Kiek eina suprasti iš komunikacijos, tai dabar nauja valdžia bando perkrauti bendravimą su Latvija ir Estija bei bando suderinti bendrą sprendimą.

  321. Kardiobatonas - 2020 12 29, 16:17

    Man atrodo, kad visi šiek tiek apsiramino ir suprato, kad ta UK aptikta viruso atmaina nėra kažkuo labai ypatinga.

  322. Randomq - 2020 12 29, 19:26

    O va Tallinno oro uostas feisbukuose jau sako, kad paleidžia Uk nuo sausio pirmosios.

  323. Randomq - 2020 12 29, 19:28

    Beje, Abu Dabio ir Wizzair reikalai juda: po kelių savaičių pradės graikiškus maršrutus. Įdomu, kada prijungs VNO, – ar atsiradus dar vienam Airbus’ui, ar jau po vakcineišian.

  324. Pranas - 2020 12 29, 19:36

    Šiandien American Airlines pirmieji atnaujino komercinius skrydžius su skraidančiu kalnelių atrakcionu aka 737max.

  325. Linas - 2020 12 29, 21:58

    @Pranas
    O ne GOL’as pirmieji paleido MAX komercinius?

  326. Vilnietis - 2020 12 29, 22:15

    Alitalia vis niekaip negali nusibaigti, vėl gaus 73 mEUR paramą.

  327. Pranas - 2020 12 29, 22:30

    @Linas – taip, jau Gol skraido, panašu paskaičiau šaltinį kuriam ne JAV neegzistuoja :)

  328. Kardiobatonas - 2020 12 29, 22:54

    Alitalia – nemirtinga, pergyvens mus visus.

  329. trolis - 2020 12 29, 23:08

    Panasu, issiaiskino, kad nuo sausio pirmos viruso atmaina bus nebepavojinga. Nebeplis milzinisku greiciu ir 70% nauju atveju nebebus tos atmainos
    As labai tikiuosi, kad kazkas ateityje ir teisiskai uz sita politini cirka tures atsakyti. Uzsizaide truputi

  330. Wincas - 2020 12 29, 23:56

    Why does the Pope kiss the ground when he gets off his plane? You would too if you had to fly Alitalia.

  331. Simonas Bartkus - 2020 12 30, 09:35

    @Randomq: aš galvoju AUH-VNO ne tik kad tokiam long-haul didelį risk prisiimtų Wizz tokiais laikais, bet turiu abejonių, kad tokie jų sunkiasvoriai 239-seateriai net su 321NEO varikliais pasiektų be problemų VNO. Gali tekti laukti A321XLR.

  332. Kardiobatonas - 2020 12 30, 11:42

    Tikrai smarkiai abejoju, kad AUH-VNO yra tokia patraukli kryptis, dėl kurios vertėtų rizikuoti.

  333. randomq - 2020 12 30, 19:43

    AUH-VNO turėjo būti pradėtas jau spalį.

    Kas dar įdomu, jog jie taip pat dės AUH – Dubai (dar neaišku kurį.) Niekaip to nesuprantu, juk tai apytikriai 145 km automobiliu.. :)

  334. Giedrius - 2020 12 31, 09:23

    Turkai atsiuntė laišką kad nereikia testo jei skrendi tranzitu.
    Transit passengers who will not enter Turkey only should pay attention to the destination country regulations.

  335. Janka - 2020 12 31, 14:41

    Kaip suprantu nuo rytojaus atnaujinami skrydziai i UK?

  336. Ugnius - 2020 12 31, 16:30

    @Janka – taip, tik kadangi nuo rytojaus UK tampa trečiąja šalimi, tai reiks arba neigiamo testo, arba 10 dienų izoliacijos

    Šiaip tai ryt net 7 skrydžiai taip Lietuvos ir UK numatyti: iš VNO į Londoną BT, LO ir Wizz; FR į Leedsą. Iš KUN Ryanair du skrydžiai į Londoną ir vienas į Bristolį

  337. Wincas - 2020 12 31, 17:05

    Turėjau slaptą norą, ryt pastovėti kokiam Stanstede ir pažiūrėti kaip pusę keleivių skrendančių į kokią Ibizą apsuka namo, nes atsinešė tik tapatybės kortelę ar šiaip nesuprato su kuo tą Brexitą valgyt…. Tik tokiu metu gali išmokti negirdėtų ir nematytų britiškų keiksmažodžių.

  338. Paulius - 2020 12 31, 18:03

    Ispanija neįsileidžia lėktuvų iš UK:

    Dear Customer,

    Please be advised that only Spanish and Andorran citizens or Residents of Spain/Andorra who are in possession of either a Spanish national identity card, Spanish passport or Spanish residence card and have the necessary QR Code or paper PLF and Negative Covid19 test (PCR/TMA/RT-LAMP) conducted 72 hours prior arrival or is transiting will be permitted to travel.

    Non nationals or residents will not be allowed to board flights from the UK to Spain.

    Ryanair Customer Care

  339. Aras - 2020 12 31, 21:38

    @ Pauliua

    Gal keleivių, ne lėktuvų?

  340. Janka - 2021 01 2, 15:34

    Arai, ale koks smaikstus. Arelka gerei?

  341. Ugnius - 2021 01 2, 16:10

    @Janka – tai kad normalus tasai pastebėjimas, nesuprantu kodėl kabinėjatės. Skrydžiai tarp UK ir Ispanijos vyksta, t.y. Ispanija pačius lėktuvus įsileidžia, nes Ispanijos piliečiai skristi gali.

  342. Aras - 2021 01 2, 17:17

    @Janka. Ne, negėriau. Juolab, kad 21:38 ji negeriama . To paties galėčiau paklausti. Jei rašoma, reikia rašyti tiksliai, nes po tokių interpretacijų kiti nesigilina savo naujienas kuria. Ačiū, Ugniau.

  343. Wincas - 2021 01 3, 16:08

    Britai jau lieja ašaras, kad nebepriklauso kompensacijos už atšauktus skrydžius.

  344. c2h5oh - 2021 01 4, 13:24

    Dar tokia įdomi Brexito pasekmė – Gibraltaras nuo šiol Šengeno zonoje.

  345. Linas - 2021 01 5, 15:13

    O paskutinė naujiena, kuri turės didelės reikšmės MEB3 – Saudai atšaukia Kataro blokadą:
    https://www.ft.com/content/1975e9aa-6c8c-485a-a200-2e15ea5301ac

  346. Simonas Bartkus - 2021 01 7, 10:37

    Ryanair persigalvojo ir stabdys iš Vilniaus Luton ir Bergamo: sausio gale nebus nė vieno Ryanair skrydžio iš Vilniaus. Iš Kauno išjungia Luton irgi, tai KUN-DUB bus vienintelis skrydis iš Lietuvos.

  347. Simonas Bartkus - 2021 01 7, 11:50

    Wizz Air nuėmė VNO-DTM ir KUN-LTN, tai vėl galim galvoti apie šviesos išjungimą KUN terminale: tik du skrydžiai per savaitę suplanuoti, KUN-DUB ir viskas.

  348. Viktor - 2021 01 7, 20:14

    Latvija ir Estija nuo sausio 15d. Reikalauja neigiamo covid testo prieš atvykstant.

  349. Spectator - 2021 01 7, 20:28

    Latvijos ministras pranešė, kad dėl šio reikalavimo susitarė visos trys šalys (EE, LV, LT). Skaitydamas Latvijos reikalavimus tik nesuprantu, kaip galima neleisti šalies piliečiams su teigiamu testu (ar be jo apskirtai) grįžti namo? Dabar parasyta, kad be neigiamo testo neleis į lėktuvą.

  350. Luna - 2021 01 7, 20:47

    Na bet gal normalu, kad sirgdamas negali eiti į lėktuvą ir kelti riziką kitiems skrydžio keleiviams?

  351. Wincas - 2021 01 7, 20:51

    Šiaip apskritai nenormalu, kad lėktuvai per pandemiją skraido.

  352. Spectator - 2021 01 7, 20:53

    Tai gal normalu numirti užsienyje? Net ir turint lengvus simptomus, testas gali būti vis dar pozityvus ir po 21 ir po 28 dienų, tai ką daryti žmonėms, kurie susirgo būdami užsienyje, gyventi viešbutyje mėnesį laiko? Tai absurdas! Nemanau, kad egzistuoja aplinkybės (galbūt išskyrus karą?) kai gali būti ribojama piliečio teisė tiek palikti šalį, tiek į ją grįžti.

  353. RS - 2021 01 7, 21:07

    Savo kailiu patyriau Ryanair „free flight change policy” – pamėginau pasikeisti vietinį skrydį Ispanijoje į tarptautinį, tai pasakė, jog tai neįmanoma ir yra parašyta terms and conditions. Kas šiek tiek skatina ką nors pabandyt padaryt, tai tai, kad jie flight chance policy summary rašo, kad norint keist local į international reikia kreiptis į support centrą. Iš kitos pusės panašu, kad bus pigiau išmesti šimtą eur nei bandyt juos atgaut iš Ryanair. Kokia jūsų nuomonė?

  354. Janka - 2021 01 7, 21:23

    Cia tik lektuvu atvykstant ar visais imanomais keliais?

  355. Rokas - 2021 01 7, 21:34

    Tai ne tik Ryane tokios taisyklės, su LH europinį skrydį keisdamas į transatlantinį sumokėsi gal 50eu mažiau, nei už naują bilietą.

  356. Arturas - 2021 01 7, 22:28

    Olandijos vyriausybė skubos tvarka pakeitė įstatymą ir dabar PCR testo gali reikalauti iš atvykstančių ( įskaitant Olandijos piliečių…)

  357. Giedrius - 2021 01 7, 23:16

    Nuo gruodžio 30d jau reik AMS testo net skrendantiems su persėdimu.

  358. Luna - 2021 01 8, 11:48

    Aš manau, kad šiais laikais keliaudamas turi prisiimti riziką, kad būdamas užsienyje susirgsi ir ten reiks pasveikti, o ne tokioje situacijoje ieškoti kaltų.

    Ir aš nesakau, kad negalima keliauti, yra daug žmonių, kurie šitą riziką supranta ir prisiima.

  359. trolis - 2021 01 8, 11:56

    kazka reikia daryti – darom toliau – reikalausim neigiamo testo. 72h testas parodo, kad zmogus dabar neserga :D ok, tikimybes mazinamos, bet darymas del darymo

  360. Ugnius - 2021 01 8, 17:46

    Latvija, Lietuva ir Estija nuo sausio 15-osios leis bet kokį susisiekimą su Europos Sąjungos, Europos ekonominės erdvės (EEE) šalimis, Šveicarija ir Jungtine Karalyste, tačiau atvykstantieji privalės pateikti pažymą apie jiems atlikto testo dėl COVID-19 neigiamą rezultatą, skelbia Latvijos ir Estijos visuomeniniai transliuotojai.

    https://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyje/6/1315571/naujausia-informacija-baltijos-salys-nuo-sausio-15-osios-atvers-susisiekima-su-europa-butinas-neigiamas-covid-19-testas?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR0K06xGBKr4HqKEVR6QuMaHrNWmjdbMsH093H-NN2iYddVLyt9JVOYRREo#Echobox=1610102621

    Taip išeina, kad ir VNO-RIX nuo sausio 15-osios sugrįš ?

  361. Julius - 2021 01 8, 19:06

    Kas per skrydis šiandien apie pietus GDN-VNO Ryanair atskrido

  362. Follower - 2021 01 8, 20:34

    @julius, Ryanair Sun lektuvas, pakeist sugedusi.

  363. Follower - 2021 01 8, 20:46

    Ryanair atsaukia STN, OSL, BGY iki kovo pab is VNO

  364. Linas - 2021 01 8, 23:52

    Boeing Charged with 737 Max Fraud Conspiracy and Agrees to Pay over $2.5 Billion

    https://www.atn.aero/#/article.html?id=78699

Leave a reply