Kada pasensta tavo telefonas ir kompiuteris?

   
     

Šiandien Džiugas rašo apie tai, jog būna labai apmaudu, kai neseniai įsigytą brangų produktą staiga pakeičia kitas, paverčiantis jį atgyvena, kalba apie vakar paskelbtas „Apple” naujienas ir džiaugiasi, jog jo produktai nepaseno.

Priminė mano neseną pamąstymą, jog „Apple” produktai, kokie jie bebūtų, turi savybę – jie sensta lėčiau.

Kalbu apie asmeninę patirtį. Namuose naudoju pirmosios kartus 13 colių „MacBook”, kurį įsigijau lygiai prieš trejus metus. Jis baltas, plastmasinis, trackpad’as nušlifuotas (išorinę pelę naudojau tik porą mėnesių), išorė nubraižyta, baterija išgyvenusi kelis tūkstančius ciklų ir jau streikuoja bei jis nė kiek neatrodo morališkai senas. Taip, jis su „Intel Core Duo” procesoriumi, neturi LED ekrano ir jo vaizdo plokštė yra integruota „Intel”. Tačiau jį išsitraukęs iš portfelio nesijaučiu išsitraukęs archajinę senieną, o kompiuteris puikiai veikia ir net rodo 720p rezoliucijos filmus dideliame ekrane.

Mano pirmos kartos „iPhone” jau naudoju daugiau nei pusantrų metų, bet ar kam nors pamačius „iPhone” kyla noras pasakyti „seniena”? Net pasirodžius „iPhone 3GS” pirmos kartos „iPhone” su „iPhone 3.0” programine įranga turės ~90% funkcijų.

Tą patį galiu pasakyti ir apie antros kartos „iPod Shuffle”, kuriame telpa tik 1GB muzikos, tačiau jis yra šiuolaikinis gaminys.

Neseniai popieriniame „Financial Times” skaičiau tyrimą (nerandu nuorodos kur surasti elektroninę versiją), kuriame rašoma, jog iš šono žiūrint keista, bet „Apple” produktai stebėtinai nevalgo vienas kito. Kuomet pasirodė „iPhone”, šis produktas nepradėjo valgyti „iPod” pardavimų. Stebitės? Aš irgi. Bet po JAV keliavau su piliečiu iš musica ar „Futbolo ekspertų”, kuris, nešiodamas kišenėje „iPhone”, įsigijo „iPod Nano”! Mano produktų komplektas yra „iPhone” + „iPod Shuffle”, tačiau „iPod Nano” niekada ir neplanavau pirkti, nes nesu aktyvus muzikos ausinėse klausytojas.

Nekenčiu jausmo, kuomet įsigiji gaminį, o jis jau po kelių mėnesių atrodo kaip seniena. O jūs?

Lojalūs klientai nekenčia, kuomet jų gaminiai atpinga po mėnesio dvigubai. Blogas jausmas, jeigu žiūri Steve Jobso „Keynote”, kuroje tavo daiktai netiesiogiai išvadinami senienomis.

Menas, jog „Apple” produktai sensta lėtai ir tuo pačiu metu pardavime esantys produktai eina koja kojon (o tam tikrais aspektais ir toli priekyje) su rinkoje siūlomais konkurentų produktais.

„Apple” produktai brangesni, tačiau kartais kaip aviacijoje skaičiuojama lėktuvo kaina „cost per day per seat”, taip norisi ir gaminius palyginti pagal „cost per day”.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

19 komentarai

  1. Justas Jaskonis - 2009 06 9, 13:07

    Visom galūnėm linksiu dėl išsakytų minčių. Mes branginam ir mylim brandus, kurie brangina ir myli mus ir mūsų sunkiai uždirbamus pinigus:)

  2. bubu - 2009 06 9, 19:02

    „Nekenčiu jausmo, kuomet įsigiji gaminį, o jis jau po kelių mėnesių atrodo kaip seniena.”
    Iš taves padarė Vartotoją iš didžiosios V. Ne daugiau.

  3. Blogorama #611 - 2009 06 9, 19:31

    […] Taupu. Žinau, kad patys neįsitikinę nepatikės, bet kartais verta investuoti į brangesnius kompiuterius ir telefonus, kad paskui reikėtų mokėti rečiau… […]

  4. /// - 2009 06 9, 20:22

    Naudoju pries metus pirkta MacBook ir pirmos kartos iPod touch’a. Istikruju nekyla noras pirkti kazka naujo, nes nera senumo ispudzio. Su kompu – visiskai, netgi man grazesni tie senieji baltieji macbookai. Su ipod touch – siek tiek gaila, kad pirmos kartos touchai neturi garso valdymo mygtukais, o daugiau viskas taip pat nauja :)

  5. Amt - 2009 06 9, 20:57

    O tiesiog neatrodo, jog šie gaminiai yra sąlyginai siauros specializacijos turi visa tai, ką toks dalykas turi turėti, dėl to ir įspūdis toks susidaro, kad ‘sensta lėčiau’. Pvz., macbook, nemanau jog jis buvo pirktas kaip žaidimų kompiuteris ar desktop replacement, visgi greičiau jis buvo įsigytas kaip lengvas ir patogus nešiojamas kompiuteris, skirtas tvarkyti verslo, ofiso, ar kaip kitaip bepavadinsi, reikalams. Vargu, ar per tuos trejus naudojimo metus jis priaugo svorio, o patogumas niekur nedingo, ofiso ir pašto programos kol kas nereikalauja 4 branduolių procesorių, taigi… kodėl tai turėtų būti blogas daiktas?

    Tas pats ir su ipod’ais, jei jis vis dar groja muzika ir daro tai gerai, jo valdymas per 3 metus įaugęs į kraują, o to tau ir užtenka, nematau priežasties, kodėl reiktų galvoti, jog ši technika paseno. Ir manau tai galioja ne vien apple gaminiams. Beje, jau beveik 4 metai kaip „dėviu” sony ericsson W800 telefoną ir nors funkcionalumu jis gerokai atsilieka nuo paskutiniu GSM naujienų, tačiau nė trupučio nesijaučiu „atsilikęs”, nes jo galimybių man užtenka per akis.

    Taigi, atsakant į blogo temą, manau, jog technika pasensta tada, kada tavo poreikiai išauga tos technikos galimybes, o iki tol, tai tik vaikiškas noras vaikytis mados.

  6. Simonas Bartkus - 2009 06 9, 21:08

    bubu: visi mes esam Vartotojai, tik ne visi sugebam tai pripažinti :)

  7. Wiziris - 2009 06 9, 21:43

    Šis rašinys tai dar vienas svertas į apsisprendimą dėl Apple pirkinio…

  8. Karakumų asilėlis - 2009 06 9, 22:02

    Bubu teisus. Tiesiog Vartotojo rašinys :)

    Naudoju dar senesnį penkių metų Fujitsu-Siemens verslo klasės kompiuterį su Intel Centrino procesoriumi. Puikus dizainas, ir pakankama galia, kad rodytų tą patį 720p bei darytų visas įprastines biuro užduotis. Jo net baterija dar veikia kuo Aple pasigirti nebegali :) Kokios išvados ? Nebeperkam apple- perkam FSC ?
    Dėl apple sensta lėčiau- dar viena neteisybė. Apple žymiai dažniau atnaujina savo Macbookus nei kitos kompanijos savo modelius. Tik nusipirkai savo naują Apple, o jis už trijų mėnesių jau pasenusio modelio :)

  9. tomukas - 2009 06 9, 22:18

    o aš naudoju Ms Windows XP ir Microsoftas ne tik, kad „nepasendina” jos, bet dar ir suteikia papildomos vertės jai, leisdamas naujas kreivas OS versijas.
    Dabar MS iš vartotojų Windows xp net su kirviu nesugeba iškapoti. Va kur produktas!

  10. petras - 2009 06 10, 01:58

    Visa Apple produkcija turi gyvenimo cikla – lengva nujausti iseinant naujam, kai visa tauta kvepuoja tais paciais smilkalais. Tas pats taikoma tam, kuris perka ipoda kaip papuosala Diesel dzinsams ar profesionalui, kuris taupo pinigus desimciai MacPro Xeon audio-video darbui. Tikrai kartais jauciuosi nekaip su Apple produktais, kaip ir buna su Ligne Roset kreslais ar BMW masina. Bet galu gale visi esame vartotojai is didziosios raides, kaip kazkas pasake. O ar cia tik mano middle age crisis? :)

  11. Vytautas-NT - 2009 06 10, 07:47

    Apple atnaujina savo produktų linijas maždaug kas pusę metų. Tikrai ne kas tris mėnesius. I-phone atveju- kartą per metus.
    MacOS’as yra tikrai geras daiktas. Jei raklama apie SnowLeopard nemelavo, tai bus tikrai nereali sistema už prieinamą kainą.
    Kas link Apple produkcijos, tai vat mano MacBook’o baterija jau pradeda kelti įtarima. Nesimato tų 4 val. darbo trukmės ant pilno pakrovimo…
    Šiaip didžiausia visų atnaujinimų nauda- senų modelių išpardavimas. Kurie, kaip teisingai pastebėta, būna dar nelabai morališkai pasenę bet pigesni…

  12. Vytas - 2009 06 10, 08:01

    Su apple cia sieti nereiketu. Turiu 5 metu senumo telefona Nokia 9300i, su simbian ir praktiskai visai siuolaikiniais privalumais (na be tatch skryno). Taip pat turiu IBM Thinkpad x60t kuriam jau irgi kiek laiko, juolab ir seni thinkpad modeliai dar puikiai laikosi, o mano manymu net geriau uz siuolaikinius lenovo. Turiu garso ploste (pro) kuria gamina jei neklystu jau 3 ar 4 metus ir nieko, zmones perka ir dziaugias.
    Taigi ta nesenstamuma labiau reiktu siekti su kokybe ir inovatyvumu (perki preke kurios sprendimai jau yra skirti ateiciai), negu su konkreciu brendu.
    Pripazinsiu Apple nemegstu, bet turiu iPoda vien del to kad jis tikrai kokybiskas, kaip ir visi kiti Apple gaminiai. O nemegstu grynai del reklamu ir poziurio „think different like all americans” :)
    P.S. Juodieni IBM Thinkpad valdo!

  13. Kavva - 2009 06 10, 08:03

    Gal visi ir esam vartotojai, bet kai kurie is musu (kaip teisingai pastebejo bubu) yra Vartotojai. Ir, kas idomiausia, jiems patinka tokiems buti.

  14. Adomas - 2009 06 10, 13:53

    Pritariu bubu ir Kavva. Kita vertus marketingistai, turbūt, negali patys nebūti rinkodaros aukomis, ar ne? :)

  15. Arūnas - 2009 06 12, 09:34

    Žmonės, praregėkit! Apple patraukia vartotojus daugumoj stilingu gaminių dizainu. Dėl to ir atsiranda įspūdis, kad gaminys lėčiau sensta (nes jis vis dar puikiai atrodo!). O Apple gaminio vidus nedaug skiriasi nuo kitų brand’ų ir noname gaminių. Aš pats jau beveik 2,5 metų naudoju MacBook Pro 15″ ir džiaugiuosi, nes jis vis dar puikiai atrodo :)

  16. neziniukas - 2009 06 13, 21:42

    Tiesiog yra Kelnės, ir yra daiktai, primenantys kelnes. Yra Grotuvas, ir yra daiktai, primenantys grotuvą… Mūsų reikalas išsirinkti.
    Kai išsirenkam Daiktą, o ne kažką panašaus – galim jį turėti ilgai ir džiaugtis, kad “štai jau …. metų, o vis dar mėgstu!“ Ir tokių daiktų, tiksliau “brandų“ – krūvos, tik reik juos žinoti.

  17. Mobile - 2009 07 8, 09:18

    sveiki, pardavineju naujus telefonus, ivairiu modeliu, geromis kainomis….jai ka sudominau rasykit i skype: Alve92 :)

  18. http://www.sorethumbsblog.com/ - 2016 04 29, 04:23

    Gah! I have no patience for your lying. You are a fool to believe what you do. It isn’t true. I work with Chetana, Jawad, Vijay, and Anish. Who do you work with?

  19. http://www.readunscene.com/ - 2016 05 1, 04:24

    Looks really good lah, very beautiful too. Lily made siew pao for last week picnic, lucky me, can eat and don't have to work for it. As you know, I am very lazy.

Leave a reply