Kodėl nebus tarpžemyninių reisų mažų sąnaudų aviakompanijų

   
     

Šis įrašas parašytas “Pinigų karta” ekspertų skilčiai ir jį galima perskaityti čia.

Mažų sąnaudų aviakompanijos yra pagrindinės aviacijos plėtros variklis pastaruosius penkiolika metų. Tačiau, bendra ypatybė: mažų sąnaudų aviakompanijos dominuoja trumpuose, iki 4 val. trukmės skrydžiuose (tipinis nuotolis – 2-3 val.). Buvo ne vienas bandymas, tačiau nėra nė vienos šlovės istorijos apie mažų sąnaudų aviakompanijos veiklą tarpkontinentiniuose skrydžiuose.

Nors apie įsiveržimą į ilgų nuotolių rinką su mažesnėmis sąnaudomis kartas nuo karto prabyla ir garsiausios bei didžiausios Europoje aviakompanijos “Ryanair” galva Michealas O’Leary, tačiau šie planai nėra įgyvendinami.

Manau, jog artimiausiu metu žemų sąnaudų aviakompanijų tarpžemyniniuose reisuose nepamatysime.

Tarpvalstybinis reguliavimas įtakoja skrydžių kainas

“Mažų sąnaudų” bendrovės staigiai išsiplėtė JAV vidiniuose skrydžiuose ir skrydžiuose ES viduje – šios dvi rinkos yra rojus tokio tipo bendrovėms. Yra išimčių, ypač Pietų Azijos regione, tačiau kaip taisyklė, “mažų sąnaudų” bendrovės veši “laisvame danguje”.

Tarp daugelio šalių galioja tarpvyriausybinio lygmens susitarimai dėl skrydžių tarp tų šalių. Pavyzdžiui, jeigu Vokietijos aviakompanija nori atidaryti skrydį iš Vokietijos į Indiją, tam reikalingas abiejų šalių vyriausybių (ar jų įgaliotų organizacijų) susitarimas dėl skrydžio dažnio, lėktuvo tipo, tvarkaraščio. Atskirais atvejais net bilietų kainų! Tiesa, Pasaulio Prekybos Organizacijos įtakos fone dėl kainų šiais laikais tariamasi retai, tačiau visais kitais reguliavimo įrankiais naudojamasi beveik visada.

Daugeliui vyriausybių šis tarpvalstybinio reguliavimo įrankis yra būdas palaikyti savo nacionalinius vežėjus – tiek apsaugoti nuo efektyvių vidaus naujokų, tiek apsaugoti vidaus rinką nuo pigių degalų ir/ar pigios darbo jėgos varomų aviakompanijų iš Artimųjų Rytų ar Kinijos.  Dėl to, įprasta praktika, jog maršrutus tarp dviejų šalių vykdo po vieną kiekvienos šalies bendrovę, dažniausiai su labai panašiu tvarkaraščiu, panašiu kėdžių skaičiumi lėktuve. Dėl šios priežasties naujoms aviakompanijoms gauti paskyrimus skraidyti ne į “Atviru dangumi” sujungtas valstybes praktiškai yra misija neįmanoma. Štai vos bankrutavus “Malev”, Vengrijoje registruota “mažų sąnaudų” aviakompanija “Wizz Air” paprašė Vengrijos valdžios paskirti juos skraidyti į ne-ES šalis – Rusiją, Ukrainą ir Izraelį. Jeigu Vengrijos valdžia juos paskirs – bus “mažų sąnaudų” vežėjas “de facto” tapęs nacionaline aviakompanija.

Tačiau, yra didelių ilgo nuotolių rinkų, kurios yra sujungtos “atviruoju dangumi”. Pirmiausia tai galima pasakyti apie JAV ir ES pasirašytą sutartį, kuri įgalino tarpusavio dangaus laisvę 2008 m. kovo mėn. Nuo to datos, bet kuri Europos Sąjungoje registruota aviakompanija gali skraidyti tarp bet kurių dviejų ES ir JAV miestų. Atvirkščiai – taip pat. Pavyzdžiui, iki šios sutarties įsigaliojimo, tarpvalstybinis JAV ir Jungtinės Karalystės susitarimas sakė, jog abi pusės gali paskirti po du vežėjus skraidyti tarp svarbiausiųjų oro uostų – Londono Heathrow ir Niujorko JFK. JAV buvo paskyrusi “United Airlines” ir “American Airlines”, o Jungtinė Karalystė – “British Airways” ir “Virgin Atlantic”. Dabar šiuo maršrutų galėtų skraidyti bet kuri ES ar JAV bendrovė – nuo “Southwest Airlines” ar “Alaska Airlines” iki “Ryanair” ar “airBaltic”. Buvo manoma, jog šis susitarimas leis pakilti “mažų sąnaudų” vežėjams į transatlantinius skrydžius.

Tačiau, praktiškai nieko panašaus neįvyko, nors “laisvas dangus” tarp ES ir JAV šio mėnesio pabaigoje jau švęs keturių metų sukaktį. Maršrutu pradėjo skraidyti kelios kitos bendrovės, tačiau tai – senos geros “tradicinės” bendrovės, tokios kaip “Delta”.

Ilgojo nuotolio skrydžiams tranzitinis srautas yra labai svarbus.

Kaip žinia, daugelis “mažų sąnaudų” aviakompanijų neskraidina tranzitu – tik “skrydžiai iš taško į tašką”. Tuo tarpu ilguose nuotoliuose (8 val. skrydžiams ir daugiau) Pasaulyje yra labai mažai taškų, kurie vien “iš taško į tašką” gebėtų pripildyti pilnus didelius lėktuvus.

“Air Asia X” 2009 m. pradėjo ypač didelio susidomėjimo sulaukusius skrydžius iš Kuala Lumpūro megapolio Malaizijoje į Londoną, Paryžių, taip pat Indiją, Naująją Zelandiją ir Australiją. Tai buvo vienas iš galingiausių bandymų įžengti su mažomis sąnaudomis ir žemomis kainomis į ilgojo nuotolio skrydžių rinką. Pats asmeniškai girdėjau iš šios aviakompanijos generalinio direktoriams Azrano Osman Rani girdėjau, jog vos pradėję vystyti šį modelį suprato, jog jungiamieji skrydžiai yra būtini šiems skrydžiams palaikyti. “Air Asia X” siūlė jungimus į daugelį Pietų Azijos miestų, taip pat Australiją ir Naująją Zelandiją per Kuala Lumpūrą (ten bazuojasi jų seserinė “žemų sąnaudų” aviakompanija “Air Asia”). Europoje jie tikėjosi, jog keleiviai atras atskirus bilietus su “easyJet” ar “Ryanair” po Europą. To nepavyko užmegzti Londono Stansted oro uoste, todėl pernai jie perkėlė skrydžius iš Stanstedo į Gatwicką, tačiau ir tai nepadėjo. Šią žiemą “Air Asia X” paskelbė, jog palaipsniui nutraukia skrydžius į Europą ir Indiją, taip tapdama dar vienu nepavykusiu bandymu sukurti tvarų ir pelningą “long haul LCC” (ilgųjų nuotolių mažų sąnaudų aviakompaniją”). Jungiamieji skrydžiai – būtini, net skraidant tarp tokių megapolių kaip Kuala Lumpūras ir Londonas.

Ilguosiuose nuotoliuose – komfortas yra vertybė

Vienas iš būdų, kaip aviakompanijos XX a. pradžioje pradėjo mažinti sąnaudas – komforto keleiviams mažinimas. Neriboti stiprieji alkoholiniai gėrimai šiai dienai jau tapo legenda, o vieną mažytį nemokamą kavą skrydžio metu šiandien tiekiančios aviakompanijos jau priskiriamos prie “aukštesnės klasės”.

Mažų sąnaudų aviakompanijos pateikė argumentą – skriskite paprasčiau ir mokėkite pigiau. Šį argmentą trumpuose skrydžiuose priėmė daugelis. Įskaitant tuos, kurie perka bilietus brangiai. Ne už savo pinigus keliaujantys ar nevaržantys savęs bilietų kainai suprato, jog 2-3 valandas praleidžiant lėktuve kėdės komfortas ir maistas nėra toks svarbus, kad už tai vertėtų mokėti kelis kartus daugiau.

Tuo tarpu ilguosiuose skrydžiuose kitaip. Egzistuoja didelė rinka skraidančiųjų verslo klase ilgaisiais nuotoliais. Ten kelionės kokybė aiškiai suprantama ir skirtumas tarp ekonominės klasės kėdės ir verslo klasės kėdės yra didžiulis. Dažniausiai ilgo nuotolio skrydžiai vyksta naktimis (išvykstama vakare, atvykstama ryte). Dėl to keliaujantys darbo reikalais neturi galimybės išsimiegoti, todėl poilsiui gaištamas papildomas laikas ir naktys brangiuose viešbučiuose. Bilietų pirkėjai (dažnai įmonės, o ne fiziniai asmenys) racionaliai apskaičiuoja, jog verslo klase skrendantis keleivis ryte atskridęs gali iš karto dirbti, dėl to skrendančių verslo klase ilgaisiaisi nuotoliais pastaruoju metu nemažėja (kaip yra trumpaisiais nuotoliais), o daugėja. Būtent verslo klasės salonas ilguosiuose skrydžiuose aviakompanijoms atneša labai ženklią dalį pajamų.

Ten kur sutaupoma trumpuose skrydžiuose – ilguosiuose pranašumo nebėra

Praėjusiame mano įraše “Low cost” aviakompanijas lietuviškai vadinkime teisingai  įvardijau 9 aspektus, kur mažų sąnaudų aviakompanijos taupo. Peržvelkime visus tuos 9 būdus sutaupyti per ilgo nuotolio skrydžių prizmę.

  1. Daugiau kėdžių lėktuvuose komforto sąskaita. Ilgojo nuotolio mažai yra erdvės tokiam suspaudimui – daugelis “tradicinių” aviakompanijų vietas ekonominėje klasėje yra maksimaliai suspaudusios.
  2. Lėktuvas ant žemės – sąnaudos, lėktuvas ore – pajamos. Ilgojo nuotolio skrydžiai trunka 8-13 valandų. Greitesnis lėktuvų aptarnavimas ant žemės veikia trumpuose skrydžiuose, kur vienas lėktuvas kyla ar tupia po 6-10 kartų per dieną, o ilgo nuotolio skrydžiuose lėktuvas tupia vos kartą ar du per parą, tad sutaupytos 20-30 minučių duoda mažą efektyvumo pranašumą.
  3. Tarpininkai – pajamų dalybos. Ilgo nuotolio skrydžiai brangūs, tai pastebėta, jog tarpininkai čia parodo savo vertę apsaugodami klientus nuo klaidų. Be to, kadangi skrydžiai brangūs, tai procentaliai tarpininkams atitenkanti suma gerokai mažesnė nei trumpo nuotolio skrydžiams, dėl to sąnaudų mažinimo efektas čia – labai mažas.
  4. Vienodo tipo lėktuvai perkami urmu. Investuotojai kol kas netiki “žemų sąnaudų” aviakomapnijų sėkme, kad finansuotų 100 ar bent 50 ilgojo nuotolio lėktuvų įsigijimą. Juolab, vienas ilgo nuotolio lėktuvas kainuoja 5 ar dar daugiau kartų brangiau nei trumpo-vidutinio nuotolio lėktuvas.
  5. Tik tiesioginiai skrydžiai. Šią temą jau nagrinėjau – Pasaulyje yra mažai taškų, kurie ekonomiškai naudingai galėtų būti sujungti tiesioginiu susisiekimu “iš taško į tašką”.
  6. Pigūs, lankstūs ir paprasti oro uostai. Trumpo nuotolio skrydžiuose kaštai oro uostuose sudaro iki 10% visų skrydžio sąnaudų, tačiau ilguosiuose skrydžiuose skrydžio kaštai taip išsipučia, jog kaštai oro uostuose krenta iki 2%. Jei pavyktų sutaupyti ketvirtadalį šios sumos, tai būtų vos 0,5% bendras sutaupymas. Kažin, ar keleivis įvertintų tokio dydžio sutaupymą mainais į tai, jog nusileistumėte ne Niujorke, o už poros šimtų kilometrų nuo ten.
  7. Kiekviena papildoma paslauga kainuoja. Keleiviai skaičiuoti moka. Ilgaisiais skrydžiais retas keleivis gali sau leisti skristi be bagažo, o taip pat 10 valandų be vandens ir maisto žmogaus fiziologija neleidžia patirti komforto. Todėl net kiekvieną paslaugą apmokęstinant atskirai keleivis vistiek įsivertins, ką jis turės pirkti ir įsiskaičiuos į bendrą asmeninį biudžetą.
  8. Administracinis ir personalo efektyvumas. Vykdant ilgojo nuotolio skrydžius daug administracinių resursų tenka tarptautiniams reikalavimais įgyvendinti, įtikti skirtingoms reguliavimo normoms bei prisitaikyti prie įvairios politinės ir kultūrinės aplinkos. Nė viena bendrovė nuo to nepabėgs.

Taigi, šiai dienai sunku pamatyti, kur “žemų sąnaudų” efektą būtų galima pritaikyti ilgojo nuotolio skrydžiuose. Būtent dėl šios priežasties, manau, visi ligšioliniai bandymai pradėti “žemų sąnaudų” aviakompanijų veiklą ilgo nuotolio skrydžiuose buvo nesėkmingi. Manau, kad toliau atliekamus didesnius ar mažesnius bandymus taip pat ištiks toks likimas, jeigu nebus sugalvotas novatoriškas būdas kaip sumažinti sąnaudas.

Vadinamosios “tradicinės” bendrovės pajuto ką reiškia sąnaudų pranašumas trumpo nuotolio skrydžiuose atvirajame danguje, todėl pačios labai intensyviai vykdo kaštų mažinimo politiką ilguosiuose skrydžiuose. O kad ir lėtai, tačiau laisvėjanti rinka ilgajame nuotolyje skrydžių kainas jau yra stipriai sumažinusios. Iš Europos į bet kurį pasaulio kampelį galima rasti ir įsigyti skrydžių, kurio kainos vienam kilometrui bus mažesnės negu pigumo etalonu tapusio “Ryanair” tarifai.

Tokio sprogimo, koks buvo su mažų sąnaudų filosofija įsiveržus naujos kartos aviakompanijoms į Europą tarpžemyniniuose skrydžiuose tikėtis neverta.

Šis įrašas parašytas “Pinigų karta” ekspertų skilčiai ir jį galima perskaityti čia.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

646 komentarai

  1. Vytautas-NT - 2012 04 11, 22:50

    Atsiprašau už įkyrumą, bet paskutinio komentaro kontekste būtų įdomu išgirsti Norvegian planų su B787. Ar jie su jais iš esmės artės prie tradicinio vežėjo modelio? Ar bus kažkoks naujoviškas pabandymas su naujoviška technika?

  2. MarkoLT - 2012 04 12, 00:26

    O man idomu, kaip seksis Singapore Airlines low-cost`ui „Scoot” http://www.flyscoot.com tarp SIN ir Australijos SYD ir OOL su keturiais Boeing 777-200.

  3. povas - 2012 04 12, 00:27

    Na štai – įdomus rašinys ir geras pavyzdys, kad apie aviaciją galima rašyti lietuviškai:)

  4. Boeing - 2012 04 12, 09:49

    Tiesą sakant labai džiaugsiuosi, jeigu išliks senos geros tradicinės kompanijos. Dar smagiau būtų, jeigu jų padaugėtų VNO. Niekaip nenoriu sutikti, kad sąvoka „kelionės džiaugsmas” apima tik pigius bilietus ir apgailėtiną keleivių aptarnavimą? Juk nenorime vairuoti „Žiguli”, bet perkame „Audi” ar „Toyota” automobilį, neliptume i „Laz” autobusą, o norime sėsti į „Neoplan”, tačiau sutinkame keliauti lėktuve, primenančiame šprotų konservų dėžute, o paskui komentaruose rašome: „man nesunku porą valandų pakentėti”. Pakentėti galima pas odontologą, o ne kelionės metu. Aš kelionės metu noriu džiaugtis.

  5. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 10:14

    Vytautas-NT: kol kas nėra paskelbta oficialiai nei apie būsimą „Norwegian” produktą, nei apie skrydžių pradžią/maršrutus. Kiek aš turiu susigaudęs informacijos, jog „Norwegian LONG HAUL” bus iš principo tradicinis produktas – su verslo klase, pilnai jungiamaisiais skrydžiais, lojalumo taškais ir kt. Be to, tai oficiali informacija, jog „long haul” veikla bus vykdoma atskiros bendrovės su atskriu AOC, tik greičiausiai nešios tą patį brand’ą. Tai realiai manau, jog čia yra taikymas į SAS neefektyvumą long haul su labai keistu fleet’u ir bandymas įžvelgti į tai, jog SAS long haul koncentruoja CPH, o Norwegian tai darytų OSL. Pagyvensim pamatysim – o metimas atskirai bendrovei „long haul” veiklą iš dalies rodo, jog atsargiai žiūrima į tą eksperimentą.

  6. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 10:16

    MarkoLT: vėlgi, Singapore atstovai yra konfernecijose pripažinę – Scoot nėra LCC long haul stimuliuojantis rinką. Scoot vaidmuo yra eiti į mažesnius maršrutus su prastesniu on-board produktu, ten kur Singapore negali pelningai dirbti. Gali būti, jog ilgalaikėje perspektyvoje jie bus nišinis žaidėjas, testuojantis mažesnėmis sąnaudomis naujus maršrutus galimus Singapore tinklui. Singapore labai brangina savo brand’ą, kad blogintų produktą arba terštų vardą skrydžių atšaukimais, keitimais ir kt.

  7. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 10:18

    Boeing: na, praktiškai visos tradicinės aviakompanijos auga Vilniaus oro uoste per paskutinius metus. Ypatingai auga „Lufthansa”, „Austrian” ir LOT, kurias tikrai turim vadinti tradicinėmis. Mažesne apimtim auga ir SAS bei „Finnair”. Tik kelios išimtys, nulemtos ne veiklos VNO, o bendrų aviakomapnijos sunkumų – „Czech Airlines”, „airBaltic” krenta.

  8. nikasto - 2012 04 12, 10:36

    @ Boeing: Respect!

  9. Vytautas-NT - 2012 04 12, 10:41

    Šiaip labai mįslingas tas Scoot. Ypač turint galvoje, kad jie naudoja gana didelius B777-200 lėktuvus, o ne mažesnius A330 ar B767…

  10. Boeing - 2012 04 12, 10:51

    @Simonas. Taip, jau skaičiau Tavo ankstesniuose pranešimuose apie LH, OS, LO augimą, bet pažiūrėkim, kokią rinkos dalį sugebėjo atsiriekti FR ir W6. Aišku, rinka yra rinka, dirbtinai jos negalime reguliuoti, tačiau man apmaudu, kad VNO karaliauja FR ir W6, o ne KL, BA ir panašios kompanijos.

  11. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 11:11

    Boeing: na, jei VNO karaliautų tik KL, BA ir pan., tai viršutinė VNO keleivių riba yra 1 mln. keleivių per metus. Deja.

  12. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 11:13

    Šiandien „Ryanair” rengia spaudos konferenciją Edinburge apie „further cuts of routes from EDI” – tikiuosi nepalies EDI-KUN maršruto, vienintelis EDI maršrutas likęs Baltijos šalyse (TLL jau buvo uždarytas anksčiau).

  13. Vytautas-NT - 2012 04 12, 11:25

    Beje, ar teisybė, kad šiemet Ryanair ir Wizz kartu pasieks 40 proc. Vilniaus keleivių dalį (po antro Wizz lėktuvo)?

  14. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 11:29

    Pagal „capacity share” (kėdžių skaičiaus dalį) LCC turės apie 36% vasaros kėdžių „capacity”.

  15. Vytautas-NT - 2012 04 12, 11:50

    Turint galvoje, kad paprastai LCC užpildymas geresnis, nei tradicinių vežėjų, tai panašu, kad šiemet galim pasiekt 40 proc.
    Tik, aišku, erdvės tolimesniam augimui mažoka…

  16. Obs. - 2012 04 12, 11:53

    Budget airline Ryanair have cut eight routes from Edinburgh Airport. http://local.stv.tv/edinburgh/news/303275-budget-airline-ryanair-axe-eight-routes-from-edinburgh-airport/

  17. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 11:58

    Na va, atsitiko – 1x weekly RIX-PIK liks vienintele „Ryanair” jungtimi tarp Baltijos šalių ir Škotijos.

  18. Marius - 2012 04 12, 12:45

    Wizzair skraido i Glasgow …bus matyt ,kaip su Norvegija seksis …speciau jei nepasiseks kokia tai Norvegijos kryptis bus Glasgow atidarytas:)

  19. Pranas - 2012 04 12, 12:51

    Aš manau, kad čia yra grynai kova su Edinburgo oro uostu dėl kaštų. Nes iš akies su Lydsu, Liverpuliu ir Donkasteriu iš Lietuvos sekasi blogiau – daug daugiau labai pigių bilietų lyginant su Edinburgu.

  20. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 13:01

    Pranai, be abejo, kova – kaip ir RIX atveju. Tačiau, karpymai eina nuo apačios – matyt, iš EDI maršrutų, tie 8 paskelbtieji buvo blogiausi.

  21. Marius - 2012 04 12, 13:02

    Beje gan keista,kad niekas i Glasgow skrist nepradejo nes net Wikipedia raso ,kad 10 000 Lietuviu imigravo,kas yra tik oficialus skaicius

  22. mmm - 2012 04 12, 13:31

    o nuo kurios dienos nutraukia?

  23. Jurgis - 2012 04 12, 13:36

    As jau senokai galvoju, kad Wizzair galetu pabandyti is Vilniaus Glazgo ar Edinburga.

  24. Marius - 2012 04 12, 13:46

    Delfi raso nuo ziemos sezono,tai dar laiko yra gal ir nenutrauks:)Berods Ispanijoj ar Prancusijoj kazkas panasaus buvo kai grasino,nutrauke,grazino:)
    http://verslas.delfi.lt/automoto/ryanair-planuoja-atsisakyti-skrydziu-is-kauno-i-edinburga.d?id=58014002

  25. Obs. - 2012 04 12, 13:58

    mmm: The budget airline said it would close eight routes and 60 weekly flights from October 2012. http://www.bbc.co.uk/news/uk-scotland-scotland-business-17675604

  26. Justinas - 2012 04 12, 14:03

    Turbūt nėra geresnio laiko Wizzairui atidaryt kryptis į Škotiją, ar ne?

  27. Jurgis - 2012 04 12, 14:16

    Estonian Air adds further two destinations from its emerging Tallinn hub
    http://www.anna.aero/2012/04/12/estonian-air-adds-further-two-destinations-from-its-emerging-tallinn-hub/

  28. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 14:19

    Pagal UK CAA skelbiamus duomenis, Ryanair iš EDI į Kauną 2011 m. pervežė 31 982 keleivius. Jeigu neklystu, buvo 2x weekly skrydžiai „all year round”, tai jeigu taip, vadinasi 2011 m. bendras „load factor” buvo 81,4%. Nėra blogai – matyt, problema buvo per mažas „yield”.

  29. Jurgis - 2012 04 12, 14:22

    Белорусы разорвали контракт с Китаем по реконструкции аэропорта в Минске
    http://rus.db.lv/nachalo/v-mire/belorusy-razorvali-kontrakt-s-kitaem-po-rekonstrukcii-aeroporta-v-minske-41893

  30. Linas - 2012 04 12, 14:23

    Simonai, ar gali pasakyti, kiek kartų per savaitę SU siunčia A320?

  31. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 14:27

    Linai, iš 23 skrydžių balandžio mėnesį 11 buvo su A320 ir 12 su A319.

  32. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 14:33

    Grįžtant dar prie UK CAA duomenų, tai KUN-EDI buvo ženkliai geresnis maršrutas pagal keleivių srautą negu BHX, tačiau prastesnis nei Liverpulio ir Bristolio maršrutai.

  33. keliautojas - 2012 04 12, 15:07

    Lietuviu Skotijoje ir daugiau nei reikia kad pririnkti pilna lektyva maziausiai 2x 3x weekly i KUN arba VNO. Esu nemazai skraides is EDI – KUN ir galiu pasakyt kad labai didele dalis srauto nukrisdavo del labai nepatogaus tvarkarascio. Kadangi Lietuviu pilna ne tik Edinburge bet ir Aberdeene, Dundee jau nekalbant apie Glasgow, isvykimas 6.50 ryte is Edinburgo daugeliui budavo maziau patogus nei fake connection per BVA, HHN ar bet kuri Londono oro uosta.
    Tuo tarpu Wizz skraidina is PIK i Gdanska ir Varsuva, ir ju yield’ai turetu but tikrai neblogi, nes bilietu kainu po £35 one way ten ne su ziburiu nerasi.
    Taip pat labai didele dalis Lietuviu skrenda PIK-RIX, ypac tie kurie gyvena siaures aar vakaru Lietuvoj.

  34. Vytautas-NT - 2012 04 12, 15:13

    Įdomu ar yra informacijos apie Rygos-Edinburgo reisą, jei jau šią kryptį paliko?
    Kitas įmanomas varainatas, kad Ryanair pereis KUN-EDI atveju prie sezoninių skrydžių, t.y. skraidys tik vasarom. Kaip kažkada buvo daroma su Liverpuliu ir pan.- vistiek vasara keleivių daugiau būna.

    Kiek supratau Kauną aptarnavo Edinburgo bazės lėktuvas?

  35. keliautojas - 2012 04 12, 15:16

    @ Vytautas NT – tokio reiso niekada ir nebuvo, bent jau ne pastaraisiais metais, buvo tik Glasgow Prestwic – Riga

  36. keliautojas - 2012 04 12, 15:27

    Dar iliustruojant EDI-KUn resio fail’a (jei galima taip issireikst): produktas – GLA-LTN/STN-VNO yra zymiai patrauklesnis nei EDI-KUN, nes pastarasis yra geras tik grynam point to point srautui. T.y. juo skris tik tas kas gyvena Edinburge ir kam reikia i Kauna, arba atvirksciai. Tuo labiau kad kainos skirtumas tarp tiesioginio ir jungiamuju tera kokiu 20-30%.
    Atsiprasau jei per daug prirasiau i sia tema

  37. Linas - 2012 04 12, 15:39

    OT
    Lithuanian MRO provider to add seven new sites worldwide
    Apr 23, 2012 (newstodate): The Lithuanian MRO provider FL Technics is set to expand further with the opening of seven new line maintenance stations across Europe, the CIS and Asia-Pacific.

    New sites to launch operations from mid-April to the beginning of June 2012 are Moscow Vnukovo International Airport in Russia, Krakow International Airport, Szczecin–Goleniow Airport, Poznan–Lawica Airport and Rzeszow-Jasionka Airport in Poland, Hazrat Shahjalal International Airport in Bangladesh, and Malta International Airport.

    The first upcoming line maintenance station in Dhaka, Bangladesh, to open its doors to customers on April 14, 2012, is a joint project of FL Technics and its partner Avalon Aviation Limited.

    FL Technics Storm, part of FL Technics, will provide complex line maintenance services for Boeing 737, Boeing B747-400/800, Boeing B767, Airbus A320, Airbus A330, Airbus A340 and ATR42/72 types of aircraft.

    FL Technics already operates two base maintenance facilities in Lithuania and Ukraine, as well as a network of 32 line stations open 24/7 across Europe, the CIS, Africa and Asia-Pacific.

  38. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 15:43

    Na, su Škotija perspektyvos yra prastos.

    EDI-TLL buvo nutrauktas po 6 mėn.
    PIK-RIX kadaise buvo 3x weekly, o dabar yra vos 1x weekly.
    KUN-EDI dabar paskelbta, jog nutraukiamas – matyt, dėl per prasto yield lyginant su aukštais EDI kaštais.

    Dar buvo Star1 „red-eye” maršrutas VNO-EDI, kuris vos 35% loadfactor vasarą pasiekė.

    Šiame vasaros tvarkaraštyje KUN-EDI vykdo KUN bazuojamas lėktuvas.

  39. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 16:45

    Kelios įžvalgos apie prasidėjusį vasaros sezoną, kurio praėjo pusė mėnesio.

    „Estonian Air” padvigubinusi skrydžių skaičių pradėjo gerais užpildymais. Galvojau, kad labiau kirs per airBaltic srautus, tačiau stipriai atsiliepė SAS srautams, kurie krito. Panašu, jog Eurobonus tie patys taškai ir geras on-board produktas leidžia Estonian pasiimti verslo srautus į ARN ir OSL, kurios yra pagrindinės jungimo destinacijos.

    „Aeroflot” pradėjo silpnai, tačiau nežinau ar čia jų įsivažiavimas ar „utair” tragedija pakeitė išdalytas kortas. Paskutinę savaitę „Aeroflot” labai aukšti rezultatai, o „utair” srautas pradėjo kristi, lyginant su pernai. Bendras kosminio tempo MOW maršruto augimas sutabdė KBP reiso augimą – žiūrėsim kaip nuo kitos savaitės dėliosis kortos, kai „Aerosvit” pereina prie 3x daily VNO-KBP maršrute.

    BVA startavo įspūdingai su LF apie 93%, gerokai geresniu nei DUB, STN, LTN. FKB ropščiasi sunkiai, bet užsiropštė iki 60% LF.

    LH „capacity” padidinimas nepakėlė keleivių skaičiaus, greičiausiai balandį RIX susigražins populiariausią poziciją.

    Sankt Peterburgas pradėjo blogai, bet po truputį kapstosi į viršų – gali būti visgi pre-sale ir marketingas buvo per trumpas. Vienženklių skaičių keleivių lėktuve nebebūna, o štai šiandien iš LED į Vilnių pamušė rekordą – 23 keleiviai.

    Pakeitimas dėl „Eurolot” planų – pagal pasiektą naują jų susitarimą su LOT, jų Dash8 keliaus LOT skrydžių vykdymui, tuo tarpu savo skrydžius Eurolot vykdys ATR’ais. Tai VNO-KRK irgi bus vykdomas ATR lėktuvu.

  40. Linas - 2012 04 12, 17:57

    Tai SU SSJ nebesiunčia?

  41. Marius - 2012 04 12, 18:03

    Malonu skaityt del StPeterburgo,tuoj vasaros sezonas prasides ir susitvarkys reikalai:)

  42. Simonas Bartkus - 2012 04 12, 18:08

    Linai, šiuo metu ne – rašiau anksčiau, kad iki gegužės 1 d. numatytasis lėktuvas yra A319.

  43. keliautojas - 2012 04 12, 18:14

    o kaip Transaero rezultatai?

  44. Wincas - 2012 04 12, 20:53

    Nusipirkau sededamas dabar Vienoje internetu bilieta rytojui i Vilniu su Estonian kaina gavosi 101 euras …. neatsauks bilieto cia man ar rimtai taip pigiai buna ?

  45. Wincas - 2012 04 12, 20:56

    Ir jei ryte nueisiu iki cekino nereikes primoket uz ceckina oro uoste ar chekintis internetu ir nueit tik pasiimt bilieto ??? kaip tik spausdintuvo nepasiemiau su savimi :)

  46. Vytautas-NT - 2012 04 12, 21:32

    Keisti klausimai- Etonian iš egzotiškų mokesčių dabar naudoja tik bagažo(gal dar maistas kai kuriose klasėse mokamas).Estonian dirba, kaip tradicinis vežėjas. Manau, kad skraidymas su Ryanair labai įkala į smegenis jų tvarką. Tadicinės kompanijos už registraciją pinigų neįma. Be to, visada tai galima padaryt oro uoste, atvykus laiku be jokių papildomų mokesčių.

  47. Vytautas-NT - 2012 04 12, 21:44

    Tuo tarpu straipsnis apie Volotea. Pirma jų krypčių analizė. Tikėkimės ir mūsų kraštus kada nors užkabins:

    http://www.anna.aero/2012/04/12/europes-newest-lcc-volotea-launches-from-venice/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=842dbcff61-anna_nl_120412&utm_medium=email

  48. Wincas - 2012 04 12, 22:28

    Cia 101 euras normalu nes norejau pirkt su airbaltic uz 200 eu ir skyscanneris ismete 101, tai netikejau kol nenuskaiciavo pinigu nuo kortleles….

  49. Vytautas-NT - 2012 04 12, 23:14

    tai dabar reikia isidemet,kad kol kas Estonian pigiausi. Uz kokis 450 Lt gali suskraidyt is Vilniaus ir pirmyn-atgal.
    Beje, skyscanner’is dabar duoda ne tik informacija apie kainas, bet ir nurodo,kas mokama yra skrydyje (bagazas, maista ir t.t.). Zodziu tobuleja.
    Beje, per expedia Estonian bilietai pigesni,nei Estonian puslapy-cia del valiutu kursu?

  50. eras - 2012 04 12, 23:19

    Wincas, gal del to kad ryt penktadienis ir dar trylikta :)

  51. Wincas - 2012 04 12, 23:52

    :) nemanau ir siandien buvo uz tiek tik kazkodel pamaniau kad vaidenasi … tikrai ryr ikale kad jie pigiausi …. tai tik pasnekejes austrian ofise ir suzinoje kad paskutine minute skrydis kainuos 260 euru visdelto pasitikrinau dar karta …. i prieki skridau su airbaltic is KUN tai Kun fokeryje kokios 3 vietos laisvos buvo …. Vistiek netikiu kad Estonian gali tiek kainuot ir dar net ne pats prasciausias variantas o ECO….

  52. Zhymantas - 2012 04 13, 00:58

    Off topic: idomu, ar ryanairplus.com uzsilenke visam laikui, ar tikrai mantainance in progress. Buvo neblogas reikaliukas.

  53. Vytautas-NT - 2012 04 13, 08:58

    Beje, o ką tas Ryanairplus gero darė?

  54. Pranas - 2012 04 13, 09:02

    Ryanairplius naudojo svetimą prekės ženklą be sutikimo – natūralu, kad buvo staigiai uždaryti.

  55. Arturas - 2012 04 13, 10:04

    Vincai, buna, buna… as nupirkau bilietus mamai su Estonian air VNO-AMS-VNO uz 95.10 eur….

  56. Alkis - 2012 04 13, 10:27

    Antradienį teko pirkti bilietą iš SVO-VNO 1,5val. prieš skrydį. Kaina 320Lt. Iš viso buvo parduoti 22 bilietai tam skrdyžiui… Tikiuosi Masvos užpildymas augs, kitaip vėl nusmato rimti karpymai:(.

  57. Simonas Bartkus - 2012 04 13, 11:06

    Ryanairplus tai tiesiog buvo eilinis „Ryanair” kainų scanner’is, kuris realiai atvaizduodavo kainas panašiu kalendoriumi kaip rodo wizzair.com pardavimo sistema.

  58. Jurgis - 2012 04 13, 14:15
  59. Simonas Bartkus - 2012 04 13, 15:24

    Na, balandžio statistika Rytų aviakompanijų iki šios dienos:
    Aerosvit – 57% LF;
    Utair – 47% LF;
    Aeroflot – 40% LF;
    Ak Bars Aero – 29% LF;
    Transaero – 26% LF;

  60. Paulius - 2012 04 13, 16:22

    Sunkiai Rusija, Transaero kažkaip liūdnai, ar neišsipldys kažkieno panašystės, jog teks pastariesiems užleisti vietą po saule Aeroflotui, nes dabar žiūrint akivaizdu, kad bent jau šiuo metu keleivių visiems trims vežėjams neužtenka. Klausimas ar užteks Transaero kantrybės… Beje, koks Transaero užpildymas buvo iki Aeroflot starto?

  61. Simonas Bartkus - 2012 04 13, 16:25

    Buvo toks pat – beje, Transaero užpildymas VNO aukštesnis nei RIX.
    Na, Rytų kryptimi aišku šiai dienai yra „overcapacity” – klausimas, kaip ši rinka vystysis, svarbu tempas, kuriuo rinka sugebės vystytis.

  62. Marius - 2012 04 13, 17:26

    Na vasara parodys ar liks,manau ateityje gali Transaero tik sezono metu skrist,nes cia reik ne tik point to point ,bet ir jungimu…
    Turbut jie dabar vasaros ir laukia,nori paziureti,kaip cia bus.Pernai Rusu turistu srautas visoj Lietuvoj buvo rekordinis,tai galimai tikimasi ,kad ir siais metais augs ir atsiras paklausa.Na is kitos puses jei jie RIX nenuima,tai kodel VNO turetu.Tie patys Utair irgi juk pirmus metus su 20% load skrido.Greit pamatysim ,kaip cia bus.Beje kazkas buvo rase ,kad nebera bilietu pardavime i Kaunas/Maskva ,kaip ten reikalai?

  63. Zhymantas - 2012 04 13, 17:57

    Del Ryanair zenklo naudojimo: kodel tuomet http://www.ihateryanair.org egzistuoja? http://www.ihateryanair.com buvo pasalintas, bet tuomet pakeite galune i .org :).

  64. klaustukas - 2012 04 13, 18:14

    negali buti kad nebebus skrydzio i Maskva is Kauno – juk srautai cia buvo prognozuojami tokie, kad ir 747 kasdien galejo uzpildyti…?

  65. silentium - 2012 04 13, 18:44

    @Zhymantas: Čia turbūt susiję su Ryanair požiūriu į dalykus. Visokių kainų skenerių jie nekenčia, o visokią neigiamą publicity tai sveikina, nes mano, kad tai padeda didinti žinomumą.

  66. Automobiliu prekeivis - 2012 04 13, 19:19

    Neissipilde Winco pranasystes… tukstanciai barygu nebeskraido i Kaune pirkt masinu :)))))

  67. Obs. - 2012 04 13, 19:34
  68. jurgis - 2012 04 13, 20:21

    A new terminal for Tallinn airport
    http://bnn-news.com/terminal-tallinn-airport-58046

    Tallinn airport is due to begin the construction of an additional terminal, which will be meant for flights of budget airlines.
    The terminal’s capacity will be one million passengers annually.

  69. petras - 2012 04 14, 08:44

    parasykite kas prepaidais ryanair atsiskaitinejo nuo sestadienio(penktadieni 04.13dar veike) jei pavyko… kokiais?atrodo kad,, ryanair happy hour” vel kuriam ar visam laikui uzdaryta:(…

  70. mantas_muc - 2012 04 14, 15:42

    as mokejau ir viskas vyko sklandziai, naudoju wirecard prepaid :) beje siande varsuvoj pastebejau kad beveik visi oro uosto autikai su LT numeriais, idomu kodel ???

  71. Simonas Bartkus - 2012 04 14, 15:46

    mantas_muc: Varšuvos oro uoste dirba BGS, kuri iš VNO autobusus pervarė, matyt.

  72. Marius - 2012 04 14, 15:59

    Beje sis savaitgalis pas Rusus velykos…gal siek tiek load pageres is rytu:)

  73. Pranas - 2012 04 14, 18:28

    @petras – gal per daug pirkai Ryanairo požiūriu. Man maždaug prieš savaitę 3 kartus tik leido su prepaid sumokėti. Paskui jau nebebandė autorizuoti, iš karto klaida. O po kurio laiko vėl gerai, ima.

  74. Eugenijus - 2012 04 15, 09:34

    Del prepaid korteliu tai galiu pasakyt kad dazniausiai vis tik korteles gali buti nepriimamos del paciu korteliu ivairiausiu limitu ir draudimu. Kas liecia moneybookeri tai tikrai taip. O tas pat yra ir su netteleriu. tik gal but entropejus yra uzbanintas is ryanair puses. Mano moneybookeriu kortele jei patys anuliavo del per dazno ryanair pirkimo.
    …We would like to inform you that unfortunately you will not be able to pay with our Moneybookers MasterCard as it is now closed due to the fact that it was used for commercial purposes…
    Ir tai neziurint i tai kad acoountas buvo business o ne personal. Tur but visi prepaidai nori kad su ju kortelemis zaistume online kazino o ne pirktume ryanair bilietus

  75. Zhymantas - 2012 04 15, 09:54

    @Eugenijus ir kitiems Ryanair bilietu pirkejams:
    Jei nepaslaptis, kiek bilietu per menesi vidutiniskai pirkdavot? As irgi turejau problemu su Neteller, bet mano pirkimai buvo max. 3 return flights per menesi :).

  76. Eugenijus - 2012 04 15, 10:44

    @ zhymantas 3 per menesi tai „juokingas” skaicius del to turetu veikti. netteleris luzta jei perki 5 ar 6 karta per diena. ir dar priklauso nuo sumos uz kiek.

    Panasu kad ryanair zada paimti papildoma mokejima nuo jau parduotu bilietu. Butu pats didziausias nonsensas ar cia vel neigiama reklama:

    In relation to your flight reference XXXXXX

    Ryanair has been advised by the Spanish Government of a budgetary proposal to increase airport charges later this month.

    In accordance with our General Terms and Conditions of Travel* we are advising customers with a reservation that includes a flight departing from a Spanish airport that we may be forced to debit passengers for any government imposed increases in airport charges prior to your travel date.

    Once the Spanish government budget is published Ryanair will advise affected passengers by email of any additional airport charges that may apply to your reservation before any charges are made.

    Please see our website for updates regarding increases in Spanish airport charges.

  77. Zhymantas - 2012 04 15, 12:34

    @Eugenijus: 5 ar 6 kartai per diena??? Sekmingi??? Paziurejau ash Neteller limits: 10 kartu per diena iki 2250 eur :). Nu nebent grupinius bilietus perkat , tai tuomet tikrai gali buti limitas pasiektas :). Kitaip galima tikrai suprasti, kad naudojama verslo tikslams :):).

  78. Vytautas - 2012 04 15, 12:47

    @Eugenijus – tokį bullshit’ą ir aš gavau iš Ryanair, tipo susiję su naujais mokesčiais Ispanijoj. Todėl skrydžiai į/iš Ispanijos gali būti papildomai apmokesdinti. Vakare perskaičiau, bet ryte atsikėlęs dar kartą atsidariau, nes po pirmo karto negalėjau patikėt tokia niekšybe :))

  79. Eugenijus - 2012 04 15, 16:52

    @Vytautas gali but kad cia reklama. Bet jei jie paimtu ir nurasytu nuo korteles, manau drasiai galima rasyti pretenzija bankui ir toki nurasyma grazinti. Be to (kaip musu atveju) moenybookeriu kortele su kuria pirkti dauguma bilietu nebeegzistuoja. Nuo ko tada nurasineti. Ar neileis i lektuva kol nesusimokesi. Na tipo gali ryanair dar geriau padaryti. Atsius linka kur tu tu sutinki primoketi o jei nesutinki tai tau grazins pinigus uz bilieta. Puikiai ryanairiskai sugalvojau ar ne

  80. Vytautas - 2012 04 15, 17:27

    @Eugenijus – manau kad gali būti kaip RIX. Ryanair perleis galimybę susirinkti naujus mokesčius pačiam oro uostui – tiesiog maža dovanėlė keleiviui ;)

  81. Simonas Bartkus - 2012 04 15, 19:03

    Įdomus niuansas JAV. Čia trečia nedidelė LCC bendrovė apmokęstino „carry on” bagažą. Čia visiškai priešinga filosofija negu europinė optimizavimo mada – JAV vežėjai apskaičiavo, jog mažiau kainuoja registruoti bagažą (ir jie priima nemokamai registruojamo bagažo vienetus), tačiau apmokęstina „carry on”. Ale „carry on” labiau užlaiko lėktuvus ant žemės, stabdo boarding’ą ir de-boarding’ą.
    Techniškai apmokęstinamas naudojimasis „overhead bins”. Priimami laisvai nedideli portfeliai, kuriuos reikia laikyti po kėde.

  82. Paulius - 2012 04 15, 23:30

    Dar galima pridurti, kad beveik visi JAV legacy vežėjai vidiniuose skrydžiuose ima mokestį už registruojamą bagažą (20-25$), kai tuo tarpu ne vienas LCC registruojamo bagažo papildomai neapmokestina, tarkime Southwest net 2 vienetus registruoto bagažo leidžia pasiimi „dykai” :). Lygiai taip pat nenustebkit labai jei ir užkandžių bei gėrimų skrydžio metu gausit nemokamai arba turėsite asmeninį IFE :)

  83. Šarūnas - 2012 04 16, 10:44

    Simonai, pagal esamą kelevių srautų augimo tendenciją kiek VNO planuoją keleivių šiais metais?

  84. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 10:46

    Šarūnai, buvau rašęs, prognozė nesikeičia – 2,15 mln. keleivių.

  85. Šarūnas - 2012 04 16, 10:49

    Tada atrodo Talino bus kokie 2,5.

  86. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 10:53

    Kiek Talino kolegos sako, tai jų planas šiemet yra 2,2 mln. – planuoja 15% augimą, ne tokį didelį augimą vasaros piko metu – „Ryanair” apkarpymai šiek tiek atsilieps.

  87. Jurgis - 2012 04 16, 10:53

    Lietuvos oro uostuose keleivių pirmąjį ketvirtį padaugėjo 30 proc. iki 625 tūkst.
    http://www.aviasistemos.lt/lietuvos-oro-uostuose-keleiviu-pirmaji-ketvirti-padaugejo-30-proc-iki-625-tukst/

    Didžiausias Lietuvoje Vilniaus oro uostas per pirmąjį ketvirtį aptarnavo 392,2 tūks. keleivių, arba 64 proc. daugiau nei pernai sausį-kovą (239,6 tūkst.), Palangos oro uostas – 27,4 tūkst., arba 19 proc. daugiau (23,1 tūkst.), o Kauno oro uostas – 205,1 tūkst., arba 7 proc. mažiau.

  88. Jurgis - 2012 04 16, 11:24

    Deja, as irgi jau prisidedu prie Talino hub’o auginimo,- kaip ir keletas cia jau rasiusiu, pasiemiau skrydi i Amsterdama su Estonian. Itariu, kad Talinas augs net labiau, del tos ypac suaktyvejusios ir palankios kainos Estonian tranzito politikos. Pamatysim po keliu menesiu, bet airBaltic isigijo rimta konkurenta.

  89. Šarūnas - 2012 04 16, 11:35

    Simonai, kokių nors tradicinių a.k. dar įmona sulaukti VNO?

  90. Šarūnas - 2012 04 16, 11:35

    šiemet*

  91. Linas - 2012 04 16, 11:47

    Šarūnai, Simonas jau ne kartą yra sakęs, jog negali skelbti/komentuoti informacijos, kol vyksta derybos ir kol oficialiai/galutinai nėra suderinti skrydžiai su avialinijomis…

  92. Žygimantas - 2012 04 16, 12:39

    Mano manymu kas nors galetu atidaryti is VNO PLQ vasaros sezonui,gal airbuso nepripilditume,bet koki Airbaltico fokeri ar estu saab pilnai su tvarkarasciu po viena rata penktadieni ir sekmadieni,paimtu ir savaitgalinius ir savaitinius poilsiautojus.

  93. Paulius - 2012 04 16, 13:02

    Neturint nacionalionio vežėjo nemanau, kad realus toks variantas. Visų pirma nėra kam skraidyt, nes viena iš esminių sąlygų tokiame reise turėtų būti ta, kad iš Palangos būtų vežamas tranzitas į Vilnių, o ne tik p2p. Net jeigu ir tikrai būtų įmanoma turėti, bent jau nuostolio nenešantį 2 weekly p2p reisą vno-plq, kuo netikiu, neįsivaizduoju kokia kompanija galėtų „susigundyti” tokiu reisu, matydama, kad čia gali uždirbti. Čia tik kokiam nors labai nestabdartiškai ir sparčiai plėstis benorinčiam LCC per stebuklą gal ir galėtų pasirodyti, jog GAL ir įmanoma, bet Wizz, Ryan atkrenta dėl per didelių lėktuvų (ir dar 100 priežasčių). Kas lieka, FlyBe, Volotea? Nerealu taip sakant, kad ir kaip smagu bebūtų bent jau vieną vidinį reguliarų skrydį turėti :). Vienintelis galimas variantas man nuomone būtu, jei kada nors vėl turėtume nac. vežėją.

  94. Pauliui - 2012 04 16, 14:16

    VNO-PLQ bent 2 x daily būtų labai nebloga idėja airLituanicai. Daugeliui žmonių iš Vakarų Lietuvos tenka važinėti į Vilnių. Vien dėl laiko sutaupymo lėktuvai būtų artipilniai.

  95. Vytautas-NT - 2012 04 16, 14:25

    Kažkada bloge buvo svarstyta, kad tokio lėktuvo bileitas kainuotų apie 300 Lt (berods pirmyn-atgal). O dėl greitkelio į tarp Vilniaus ir Klaipėdos buvimo ir sąlyginai mažo atstumo lėktuvas iki Palangos būtų nekonkurencingas žemės transportui…

  96. Marius - 2012 04 16, 14:55

    Nu grybaujat i lankas del PLQ/VNO :) Toks skrydis imanomas tik jei tranzita vezt ir tiktai..
    Vilnius/Klaipeda viso labo 3h kelio,kokie dar gali but p2p skrydziai:)
    1:Reikia ,is kokios tai vietos Vilniuje, nusigaut i VNO/parkavimas/registracija kas uzims 1h minimum.
    2:Toliau seka pats skrydis 1h apytiksliai.
    3:Ir galiausiai nusileidus pereiti PLQ ir kelione iki Klaipedos
    Net geriausiu atveju skrydis truks 3h

  97. Marius - 2012 04 16, 15:08

    PLQ/VNO nebutu konkurencingas net 6xdaily jau ka kalbet apie 2x…jokio taikymosi prie grafiko,isvaziuoji automobiliu kada tau reikia ir buni vietoje greiciau ir pigiau nei su lektuvu:)

  98. klaustukas - 2012 04 16, 15:11

    Turkish, manau, galetu pabandyti PLQ-VNO

  99. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 15:18

    Ką tik mažiausiai kelioms valandoms buvo uždarytas London Gatwick vienintelis kilimo tūpimo takas dėl inicidento su „Virgin Atlantic” lėktuvu. Kaip tik už valandos turėtų LGW leistis RYR iš KUN, matyt, bus divert’intas kur nors.

  100. inga - 2012 04 16, 15:18

    *Būni vietoje greičiau, pigiau ir turi mašiną :) ar čia tik aš tokia priklausoma nuo mašinos, kad be jos jaučiu diskomfortą?

  101. Wincas - 2012 04 16, 15:53

    AirLituanica, pagal naujausius duomenis nebus pigus vezejas o „elitinis” aisku jei bus…..

  102. Paulius - 2012 04 16, 16:20

    Apie Simono paminėtą incidentą LGW: http://news.sky.com/home/uk-news/article/16209659

  103. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 16:20

    Šiandien, beje, nedidelė sukaktis – lygiai metai laiko nuo „Wizz Air” pirmo skrydžio į VNO (2011 m. balandžio 16 d. pats pirmas skrydis buvo VNO-ORK-VNO) ir nuo „Wizz Air” bazės atidarymo :)

    „Wizz Air” per pirmus metus pervežė 304,4 tūkst. keleivių VNO.

  104. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 16:28

    „Ryanair” skrydis KUN-LGW, panašu, palaukė šiek tiek „waiting pattern’e” ir leidžiasi STN.

    Eurocontrol pranešė, jog lėktuvas nuo tako patrauktas ir skrydžiai LGW pamažu atsistato.

  105. Mariui - 2012 04 16, 16:44

    Sutinku, kad yra varguolių, kurie kelis litus vertina labiau nei patogumą skristi užuot vairavus, bet patikėk, tokie tikrai ne visi.

  106. klaustukas - 2012 04 16, 16:53

    toks ispudis, kad jei butu didelis poreikis, neimtu niekas tu skrydziu ir nedarytu? vat KUN koks didziulis poreikis i Maskva buvo – varo lektuvai vienas po kito.

  107. Žygimantas - 2012 04 16, 17:04

    Nu tokia tema tik pamastimui užvedžiau,įdomios Jūsų nuomonės buvo,aišku be nacionalinio vežejo,kuris vežtu po Europą,nelabai išeina,čia tik su tranzitu būtų įmanoma kažką nuveikti,nes kaip Kažkas minėjo,tas ant to gaunasi- 3-4val. automobiliu,viską sudėjus 3h minimum lėktuvu. O kaina-buvo skaičiuota,jog lėktuvu~RR 300Lt,tai viena pusė~150Lt. Automobiliu vienam važiuojant benzinas 1l~5Lt~10Km 300km/10km=30l*~5LT-150Lt į viena pusę/asmeniui,kaina konkurencinga,bet važiuojant dviese-75Lt/asmeniui,Šeimai-50Lt/asmeniui. Tai jau kaip minėjau,mano manymu maršrutas laikytusi tik vežant tranzitą iš vakarų Lietuvos. :)

  108. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 17:12

    Kas yra įdomu, jog „airBaltic” pranešime spaudai skelbiami „airBaltic” keleivių skaičiai yra MAŽESNI, nei Rygos oro uosto skelbiami skaičiai apie „airBaltic” pervežtus keleivius: http://verslas.delfi.lt/automoto/i-ketv-airbaltic-skraidino-2-proc-maziau-keleiviu.d?id=58168516

    Neatitikimas tik apie 2%, smulkmena, bet ….

    Paprastai oro uostų skelbiami skaičiai būna MAŽESNI negu aviakompanijų skelbiami skaičiai dėl kelių metodikų niuansų („non revenue passengers” skaičiavimas, „infants” skaičiavimas, skirtumai tarp nepanaudotų bilietų ir kt.). Ir iki šių metų paprastai Rygos oro uosto skaičiai apie „airBaltic” keleivius būdavo mažesni nei „airBaltic” skaičiai.

    Smulkmė aišku, bet vistiek įdomu kur čia metodikos neatitinka.

  109. Marius - 2012 04 16, 17:19

    „Sutinku, kad yra varguolių, kurie kelis litus vertina labiau nei patogumą skristi užuot vairavus, bet patikėk, tokie tikrai ne visi.”
    Na mazas lektuvukas tikrai nera patogiau,nei automobilis:)

  110. Linas - 2012 04 16, 17:38

    Simonai, o SN vis dar skraido su BAe?

  111. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 17:58

    Linai, taip visada su Avro.

  112. Simonas Bartkus - 2012 04 16, 18:08

    Galiu pasakyti dėl VNO-PLQ tokią nuomonę – su viena aviakomampanija darėm modeliavimą galimo maršruto, tai vienintelis ilgu laikotarpiu galbūt (su daug daug klaustukų) rentabilus variantas galėtų būti 5-6x daily reisai su 50-seater’iu propeleriniu lėktuvu. Tik toks produktas galėtų sunkokuruoti su esamomis labai geromis keliavimo automobiliu galimybėmis po gerų metų įdirbio – deja, nemanau, jog kas tokio projekto imsis su dabartine situacija: investicija būtų didžiulė, apie 16 mln. litų nuostolio pirmiesiems metams.

  113. Žygimantas - 2012 04 16, 18:13

    Atsimenu,kad kažkada buvo galima iš Vno nuskristi į PLQ su flylal lygtais,kokie tada buvo rezultatai?

  114. Marius - 2012 04 16, 18:21

    http://global.aerosvit.com/eng/index.html Aerosvit gan nemazai akciju daro (pvz Vilniu/Tbilisis 260 doleriu roundtrip ir pan) idomu bus paziuret kai paleis 3xdaily

  115. Ryanair - 2012 04 16, 18:30

    Pirkites bilietus sau ir nebus jokiu nesklandumu.

  116. Jurgis - 2012 04 17, 09:39

    Lietuva ketina atverti kelią tiesioginiams skrydžiams į Gruziją
    http://www.aviasistemos.lt/lietuva-ketina-atverti-kelia-tiesioginiams-skrydziams-i-gruzija/

  117. Jurgis - 2012 04 17, 09:45

    Avion Express joins ERA
    April 16, 2012

    The European Regions Airline Association (ERA) is delighted to welcome Lithuanian-based carrier, Avion Express, into membership of the Association.

    Established in 2005 as ‘Nordic Solutions Air Services’ operating charter and wet lease flights on Saab 340 cargo and passenger aircraft, the airline re-branded in 2008 as Avion Express with plans to develop as a wet lease specialist. It took delivery of its first Airbus A320 aircraft in April 2011 with a further two the following December, bringing its total current fleet to 3 x Saab 340 and 3 x Airbus A320 aircraft. Avion Express has recently signed a contract for the lease of two Airbus A320 aircraft to Icelandic carrier WOW Air which begin operations from 01 June 2012.

    Aleksei Lupitski, Managing Director of Avion Express, said: “We are very pleased to be joining ERA at this exciting time for our airline. We are sure that there are many areas where membership will prove extremely beneficial to Avion Express, and we look forward to becoming a part of the members’ network where we can exchange ideas and experiences with other airlines.”

    Mike Ambrose, director general, ERA, says: “Avion Express is a rapidly expanding airline showing great entrepreneurial spirit in the current economic climate. They will be able to make good use of the extensive knowledge base and community network that ERA membership offers, as well as the consultancy services provided by ERA Directorate staff. We extend a warm welcome to Aleksei Lupitski and all of his team.“

    Source: European Regions Airline Association

  118. Jurgis - 2012 04 17, 10:22

    Tiems kas visalaik burbejo pries Tbilisi (aisku A.Uzkalniui :) –

    Estonian Air has sold 30 percent of tickets to Tbilisi flights
    http://www.balticbusinessnews.com/article/2012/4/16/estonian-air-has-sold-30-percent-of-tickets-to-tbilisi-flights

    The state-owned airline Estonian Air, which on Monday launched flights to the Georgian capital Tbilisi, has sold out 30% of tickets to the new route for the current season.

  119. Paulius - 2012 04 17, 10:33

    Kalbant apie Estonian, kodėl šiandien 9 val. atvykimas atšauktas? Techninės bėdos?

  120. Marius - 2012 04 17, 10:51

    Cia Estija/Talinas ,o ne Vilnius..nereiskia,kad butu ir i Vilniu pardave…juk tranzitas,verslas ir t.t.

  121. Marius - 2012 04 17, 11:17
  122. Simonas Bartkus - 2012 04 17, 11:20

    Mariau, ne taip ir seniai :) Mokestis įsigalioji sausio 1 d., bet negaliojo tiems, kurie pirko iki sausio 1 d. Kadangi žinau, jog LCC bilietų pirkimų liūto dalis atliekama 5-8 savaitėms prieš skrydį, tai realiai tik kovą-balandį įsibėgjo šis mokestis _visiems_ keleiviams.

  123. Simonas Bartkus - 2012 04 17, 12:03

    Šiandien, beje, yra ta diena, kada „Aerosvit” pradėjo skraidyti VNO-KBP 3x daily.

  124. Marius - 2012 04 17, 12:32

    Logiska,nepagalvojau:)

  125. apie gruzija - 2012 04 17, 12:44

    Pritariu Jurgiui ir manau, kad su atviro dangaus sutartimi gal net sulauksim naujienu situo klausimu. Ne paslaptis, kad Ryanas jau senokai kalbasi su gruzinais, ir kiek man teke skaityti, pagrindine kliutis LCC atejimui yra Kutaisi oro uosto sutvarkymas (darbus numatyta baigti rugseji). Gal Simonas ar kazkas is jusu zinot daugiau, bet as asmeniskai nenustebciau, jei RYR sumastytu is Kauno ar Wizz is Vilniaus jau nuo sios ziemos ar kitos vasaros skristi i Kutaisi. Atstumas salyginai nera didelis (palyginus su skrydziais is tradiciniu vakaru Europos baziu), o ir Kauno ar Vilniaus bazems tai butu sansas privilioti fake connections.
    Plius zinant gruzinu meile lietuviams ir atv., keleiviu bent vienam sezonui su vienu ar dviem savaitiniais skrydziais gal ir prisirinktu.
    I Tbilisi nemanau kad LCC eitu, nes ten oro uosto operatorius yra turku TAV (jei nepasikeite), taip kad nuolaidu ten tiketis neverta, o Kutaisio oro uostui tai butu egzistencinis sansas.
    Jei kas kazka daugiau zinot, pasidalinkit, butu idomu.

  126. PS - 2012 04 17, 12:47

    Newstodate headlines:

    2012-04-17: Lithuanian carrier joins ERA
    2012-04-17: New Lithuanian carrier soon to lift off

  127. Vilius - 2012 04 17, 12:59

    Estonian kainas juokingas Tbilisio laiko, tai ir pardavė daug. Pats pirkau kelis return Vilnius-Tbilisis-Vilnius po 99 EUR, o ir dabar už 110 EUR return vasarai/rudeniui/žiemai pilna.

  128. Marius - 2012 04 17, 13:23

    Labai tiketina ,kad daug gruzinu per Talina i StPeterburga skrenda…

  129. silentium - 2012 04 17, 13:43

    Aišku, niekada nesakyk niekada. Kažkada atrodė neįsivaizduojama, kad Ryanair iš Kauno skraidytų į Maltą ir Kiprą. Bet Ryanair iš Kauno į Gruziją tai jau visiška mokslinė fantastika.

  130. Boeing - 2012 04 17, 13:56

    Simonai, Flightradar24 rodo, kad i VNO atskrenda LH Airbus 321. Ar cia daznai taip nutinka, kad toki monstra atsiuncia? Beje, jis Retro stiliaus, berods.

  131. Simonas Bartkus - 2012 04 17, 13:59

    Boeing: kartais atsiunčia, nepavienis reiškinys. Šitas Retro stiliaus irgi porą kartų jau yra buvęs.

    Šią popietę pradeda išvykinėti Vilniaus oro uosto organizuoto ACI Europe Politikos komiteto suvažiavimo dalyviai, tai verslo srautui paididėjimas šioks toks papildomas.

    Šį rytą Finnair buvo su A319.

  132. Marius - 2012 04 17, 13:59

    Na kai taip pigiai Estonian ir Aerosvit(taip pat apie 110-120 roundtrip) siulo,tai vargu ar svarstyt net pradetu:)

  133. klaustukas - 2012 04 17, 14:02

    kartais tenka grizti su pilnu A321 LH vakariniu reisu ir isskristi su pustusciu rytiniu reisu.

  134. oleg - 2012 04 17, 16:06

    Simonai, o kokie tavo expectationsai del ACI Europe? Nu siaip, ar turetum minciu in advance pasidalinti?

  135. mmm - 2012 04 17, 16:18

    kadangi gruzinai Lietuvoje yra Nr 1 emigrantai tai matyt begti i ES dabar bandys per Estija. Diplomatai ne spaudai sako, kad pats populiariausias tarp gruzinu persedimas is Rygos budavo i Atenus.

  136. Simonas Bartkus - 2012 04 17, 17:17

    oleg: trumpu laikotarpiu tai nieko ypatingo, nelabai yra kuo dalintis. Džiugu, kad pasiekėm, jog per šiuos ir kitus metus, net keturi ACI Europe renginiai aplankys Vilnių – be visų kitų realių aktualijų, manau, jog svarbu jog Vilniuje renkasi visų didžiųjų Europos oro uostų vadovai ir/arba svarbiausiai „influencer’iai”. Kaip pavyzdys į šį Policy komiteto renginį savo top management’o atstovus atsiuntė BAA (LHR, STN, EDI ir kt), Manchester Airport, Aeroportos de Paris (CDG ORY), Munich Airport, Brussels Airport, Fraport (FRA ir kiti), Aeroporti di Milano (MXP LIN), DAA (DUB ir kiti AIrijos oro uostai), Swedavia (visi Švedijos oro uostai) ir t.t. Kiti 2012-2013 m. posėdžiai numatomi Stambule, Briuselyje ir Miunchene.

  137. Domas - 2012 04 17, 18:03

    aš vakar vakare ir galvojau, kas tas ACI, kad pasitikinėja žmones tiesiai nuo lėktuvo :-)

    o šiaip jo, LH į VNO skraido su gana įvairiu parku, aš tai vis tikiuos, kad acibos jiems 321 varinet ir padarys 3x daily, baisiai ilgai to jų vakarinio skrydžio laukt reikia vis, o ir ryte keltis reikia smarkiai per anksti (net nebeinu miegot ;-)

  138. oleg - 2012 04 17, 19:51

    Aciu, Simonai. Trumpai tariant, pasinetworkinti ir prie progos pasikalbeti su right people.

    Beje, kaip mes cia megstame svajoti apie nauju oro liniju atejima, tai stai gera ataskaita, kuri labai aiskiai atsako kur svajones, o ko vis gi galima laukti Eastern Europoje: http://www.airlineleader.com/airline-leader-pdf-issues/airline-leader-issue-12

  139. Tomas - 2012 04 17, 20:27

    Toks atvejis: nusipirkom bilietus su wizz air, isichekininom ir tik dabar pastebejom, kad vienam zmogui vietoj Ms nurodyta Mr. Ar kam nors teko susidurti su tokiu atveju? Ar nekils kokiu problemu?

  140. Marius - 2012 04 17, 20:32

    niekas net nepastebes nebijok:) teko daug girdeti ypac kai vaikus veza daug kas maiso niekas nepastebes
    aisku pats nerek atejes,nors turbut jei ir pasakytum praleistu:)

  141. inga - 2012 04 17, 20:39

    aš kažkada pavardėj turėjau praleistą raidę tai niekas nepastebėjo, o dar geresnis atvejis buvo kai prie vartų su drauge sugalvojom susikeisti boarding pasais (mūsų nei vardai, nei pavardės nė truputį nepanašūs), tai irgi niekas nepastebėjo :))

  142. Tomas - 2012 04 17, 21:06

    Paskambinom i wizz air ir ten pasake, kad negali pakeisti, nes jau atliktas check in ir sake, kad pries skrydi reiktu atvykti anksciau ir kreiptis, galbut is naujo padarys checkin’a. Net nezinau, jei jau taip sakot, gal ir nieko baisaus, ir nereikia kreiptis, gal zmogus svajoja pasikeisti lyti :)

  143. Mindaugas - 2012 04 17, 21:35

    Tomai nesinervuok, viskas bus gerai niekur nereikejo skambinti net. Tik kaip minejo Marius atejes nerekauk, kad tas neatitinka ar tas. Gero skrydzio :)

  144. Paulius - 2012 04 17, 21:46

    Esu pirkęs Wizzair bilietus per call centre (draugė turėjo nuolaidos kodą, o bent jau tada tik per call centre buvo įmanoma panaudoti nuolaidą, nežinau kaip dabar) ir kai gavau jos bilietą į paštą ji buvo MR, taip kad patys Wizz darbuotojai nesuka dėl to galvos. Kas be ko, nekreipiau į tai dėmesio ir kas be ko jokių bėdų dėl to nebuvo. Beje, jei jau „giriamės” kas kaip apgavę personalą buvo, tai kortelę vietoj paso tik esu bandęs, kas be ko niekam įdomu tai nebuvo :).

  145. Wincas - 2012 04 17, 21:54

    Hmmm net nepagalvojau apie apsikeitima bilietais reiks pabandyti… :) nors rygoje mazai truko kad vietoje kopenhagos i talina buciau nuskrides… jei paciam neidomu kur skrendi tai kaip kitam gali but idomu …. :)

  146. Tomas - 2012 04 17, 22:18

    Mindaugai, aciu tikiuosi viskas bus gerai, o rekauti tikrai nerekausim, kad kazkas netaip :)

    Cia ziuriu daug „apgaviku” :)

  147. inga - 2012 04 17, 22:28

    mes neapgaudinėjam, mes tikrinam spragas :)

  148. Simonas Bartkus - 2012 04 17, 22:33

    Keliaujant ES, vežėjai apskritai neprivalo tikrinti dokumentų. Tai daroma tik vežėjo iniciatyva, kad nebūtų piknaudžiaujama ne vardiniais bilietais. SAS, LH dažniausiai pasitiki keleiviais ir apskritai boardingui prašo tik boarding paso. O FRA ir MUC apskritai naudojamas self-boarding-gates.

  149. Paulius - 2012 04 17, 22:41

    Wincas, aš prieš keletą mėnesių per plauką iš Kuala Lumpūro į kažkokį Indonezijos miestą vos neišskridau, vietoj Singapūro (jau lėktuve ne tame kur reikia sėdėjau) ir nepasakyčiau, kad aš nesirūpinau kur skrendu… :) Nereali patirtis buvo, jei kam bus įdomu galėsiu ir visą istoriją papasakot :)

  150. Mindaugas - 2012 04 17, 23:05

    Pauliau man idomu. Zinau viena panele kuri is Oslo vietoj Vilniaus nuskrydo i Kopenhaga. Tai avia bendrove buvo labai pasimetusi, bet perskraidino i Vilniu be jokiu problemu is Kopenhagos ;)

  151. silentium - 2012 04 18, 01:49

    Su easyJet man kol kas smagiausia patirtis buvo. Pas juos atsispausdinant boarding passą internetu nereikia nieko vesti, tiesiog nueini ir gauni, be jokių paso asmens dokumento detalių. Skridau iš Madeiros į Lisaboną ir po to iš Lisabonos į Romą, tai pirmu atveju man būnant tualete perėjo žmonės per eilę, sužiūrėjo dokumentus ir boarding passus, tai mano draugė laikė mano dokumentus, padavė, o kad žmogaus nėra, tai niekam nerūpėjo. Grįžau, visi dokumentai patikrinti, antrą kartą niekas nebežiūrėjo. O antru atveju prasisukau tik su boarding passu. Taigi, du atvejai tą pačią dieną lyg ir jau rodo tendenciją, kad easyJetui keleivių tapatybė žymiai mažiau rūpi negu kokiam Ryanairui :)

    O su ne tuo lėktuvu tai yra buvęs prikolas Beauvais, sulipo visi keleiviai į Kauno lėktuvą, jau ruošiamasi duris uždaryti, bet ateina iš kito lėktuvo palydovai, ir prasideda keleivių, kurie turi skristi ne į Kauną, o į Veroną, paieškos visomis kalbomis. Truko kokias dvidešimt minučių, kaip pamenu, taip ir nerado norinčių į Veroną vietoj Kauno :) Įdomu kas ten iš tiesų nutiko.

    Su Mr vietoj Ms mano pažįstamos merginos ir moterys yra skridusios bent tris kartus :)

  152. silentium - 2012 04 18, 01:51

    O dar būna juokinga, kai įgula susimaišo – nusileidus Venecijoje kartą pasveikino atvykus į „Roma Fiumicino”, visas lėktuvas pradėjo ūžti, tada greitai pasitaisė :)

  153. Paulius - 2012 04 18, 08:51

    Du naikintuvai tik ką virš manęs, oro uosto link praskrido. Gal kas žino kokia proga?

    P.S. Tuoj savo nuotokį įkelsiu :)

  154. Francas - 2012 04 18, 08:57

    @Vilius kiek užmečiau akį jų puslapyje, Estonian Tbilisį tik į vieną pusę siūlo po 110 eurų. ar kažkur ne ten ieškau?

  155. Jurgis - 2012 04 18, 09:09

    airBaltic потеряла свыше 20000 литовских пассажиров
    http://biznes.delfi.lv/bnews/airbaltic-poteryala-svyshe-20000-litovskih-passazhirov.d?id=42287038

    Латвийская национальная авиакомпания airBaltic в первом квартале этого года обслужила в Литве 39100 пассажиров – на 35,1% меньше, чем за такой же период прошлого года (60300 человек).

  156. Jurgis - 2012 04 18, 09:13

    Российский банк хочет отсудить у airBaltic более 17 миллионов евро
    http://biznes.delfi.lv/bnews/rossijskij-bank-hochet-otsudit-u-airbaltic-bolee-17-millionov-evro.d?id=42287232

  157. Obs. - 2012 04 18, 09:23

    airBaltic links with AirFrance to offer more destinations. http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=56092

  158. Paulius - 2012 04 18, 09:49

    Gerai, mano istorija, kaip reikia įsėsti ne į tą lėktuvą :)

    Veiksmas vyko Kuala Lumpūro LCCT terminale (iš pavadinimo matyt aišku, kad terminalas skirtas pigių skrydžių aviakompanijoms ir pats terminalas yra kitoje tako pusėje nei likęs oro uostas), aš turėjau skristi paskutiniu tos dienos reisu iš Kuala Lumpūro į Singapūrą su AirAsia.

    Išvykimo salė visiems bendra, t.y. didžiulė kondicionuojama dėžė, su daugybe išėjimų kas kokius 5 metrus į šaligatvį už durų, prie kurių stovi tikrintojai, o šalia durų iš abiejų pusių kabo ekranai. Tik AirAsia X Long Haul skrydžiai turi atskirtą nuo bendros laukimo zoną. Į oro uostą atvykau prieš porą valandų iki skrydžio, pamenu dar mažiausiai vienas reisas tos pačios AirAsia į Singapūrą buvo neišvykęs (kas porą valandų vien AirAsia kyla šiuo maršrutu, plius kiti vežėjai, viso 35 reisai per dieną vien šia kryptimi :)).

    Prasidėjus laipinimui ramiai nuėjau ir atsisėdau prie savo vartų. Iškart pasirodė keista, kad minėti ekranai abejose durų pusėse rodo skirtingas kryptis, niekur nebuvau to matęs. Tada pamenu pagalvojau, kad vienus baigė laipinti neseniai (kažkoks niekada negirdėtas miestas) ir galbūt vėluojantiems dar rodo buvusį laipinimą, kai tuo tarpu Singapūras yra dabartinis reikalas. Buvo du darbuotojai, mergina ir vaikinas, vienas stovėjo prie ten buvusio staliuko, dešiniame šone, o vaikinas tiesiog prieš duris. Susiformavo dvi eilės. Palaukiau kol eilių beveik neliko ir atsistojau, už manęs regis tik pora žmonių teatsistojo. Duodu boarding pasą ir savo pasą, vaikinas paspokso, paspokso ir nei žodžio netaręs viską atiduoda ir pasitraukia iš kelio. Praeinu duris ir atsiduriu ant minėto šaligatvio.

    Keistai nustembu matydamas, kad paruošti lyg ir du takai (stulpelių ir virvučių pagalba) vienas takas tiesiai, kitas į kairę, dar yra kelias į dešinę, bet jis – užtvertas. Hmm, gavoju, taip juk galima ir ne ten kur reikia nugrybaui nesunkiai, nes jokių nuorodų nėra, o minėtas vaikinas nei garso neišleido. Visi prieš mane eilėje stovėję žygiuoja tiesiai, niekas niekur nesuka, gerai, reiškia einam tiesiai ir mes tuomet. Draugė dar manęs klausia: o kaip žinoti, kad reikia eiti tiesiai, o ne pasukti kažkur kai niekas neužtverta ir jokių nuorodų nėra. Atsakau: matyt pirmiesiems pasakė/parodė, o kiti jau tiesiog iš paskos seka. Einam tolyn, visokiais tarp lėktuvų išvedžiotais takeliais. Prieinam sekantį bilietų tikrinimo punktą (!). Čia jau stovi AirAsia stiuardesė, vėl visi į eilę ir vėl tikrinami boarding pass’ai. Stovėdamas eilėje dar pajuokauju, kad va dabar pasakys, kad ne ten laukiam, reikės eiti atgal ir ieškot kitos eilės, abu su drauge krizenam, sulaukiam savo eilės, stiuardesė patikrina antrą k. mūsų laipinimo korteles, atskirai po vieną, abiems uždeda tokius raudonus AirAsia štampukus, bei tušinuku apibraukia SIN raideles ir praleidžia eiti tolyn į lėktuvą. Eidamas į lėktuvą iš priekio šiek tiek nustembu matydamas, kad tai Indonezijos padaliniui priklausantis orlaivis (skrydyje iš Malaizijos į Singapūrą?), na bet yra juk kaip yra, mes skrendam į Singapūrą… :).

    Vos įlipus į lėktuvą, salone dar kartą (jau trečią!!!) patikrinamas mūsų Boarding pass’as (RYR stiliumi). Kas be ko viskas gerai. Ieškom savo vietų (AirAsia paskiria vietas) ir čia pirma nemaloni staigmena, mūsų vietos – užimtos, o lėktuvas jau praktiškai pilnas, todėl bandyti sėsti kitur neišeitis. Paprašiau „uzurpatorių” užleisti mums mūsų vietas, pastarieji ko aš noriu nesuprato, todėl kreipiausi į stiuardesę. Pastaroji vietine kalba paprašė atlaisvinti mums mūsų vietas ir vuolia, mes jau sėdim ir laukiam pakilimo. Prisisegu, atsipalaiduoju, spoksau pro langą ir tiesiog laukiu, kai stiuardesė pabaksnoja per petį ir paprašo parodyti savo įlaipinimo korteles. Pasirodo, žmonės, kurie mūsų dėka buvo išprašyti iš savo vietų, turi bilietus su tomis pačiomis vietomis. Na gerai, pasiknisę randame savo laipinimo korteles, patikrinu, tikrai tos vietos, įteikiu jas palydovei užtikrintas, kad mes tikrai sėdim ten kur mums priklauso, o ji man sako: pooone, čia skrydis į kažkur ten Indonezijoje… o ne į Singapūrą… Savo reakcijos ir nuostabos raštu perteikti nemoku… : )).

    Nieko nebesiaiškine čiupom savo reikmenis ir bėgte atgal (daaaug jau laiko buvo praėję). Parskubėjom iki daržinės durų, pro kurias buvom pasiųsti laimės, t.y. lėktuvo ieškoti, kas be ko to nebylaus bulvono jau nėra, vyksta laipinimas dar kažkur kitur, klausiu bet kokio personalo, kurį matau, kur AirAsia lėktuvas į Singapūrą, tai arba manęs nesupranta arba rodo į visiškai skirtingas puses.

    Gerai, galvoju, kai praėjom patikrą buvo du keliai, tiesiai ir į kairę, reiškia bus į kairę, skubam tuo keliu, lėktuvų šone pilna (LCCT yra didžiausia AirAsia bazė), ieškau tokių į kuriuos būtų laipinama, regis randu, bandom bėgti link jo, bet mus sustabdo apsauga, paaiškinu kas nutiko, o jie man sako, kad ten lėktuvas tikrai ne į Singapūrą, taip nelabai įtikinamai, bet toliau eiti jie vistiek nebūtų leidę, todėl apsisukam ir grįžtam prie daržinės. Toliau personalo klausiu kur lėktuvas į Singapūrą, jau suprasdamas, kad matyt niekur neskrisiu tą vakarą, bet kaip tyčia pasitaiko darbuotojas (kraunantis bagažą) ir jis rodo, kad mūsų lėktuvas turi būti keliu į dešinę nuo daržinės durų, pro kurias praėjom, jei pamenat rašiau jog tas praėjimas buvo užtvertas mums išlindus iš daržinės. Perlipam grandinėlę, bėgam tiesiai, sutinkam dar keletą iš atvykusių skrydžių grįžtančių stiuardų ir pilotų, jie kas be ko nieko nežino, tas pasitikėjimo nepridėjo, bet skubam toliau tiesiai ir pribėgam vieną oro uosto personalo darbuotoją, jis patvirtina, kad reikia bėgt tolyn tiesiai, o po to sukti į kaire. Vykdom nurodymus, pribėgam antro lygio patikrą (anksčiau minėtą antrą eilę su raudonais štampukais), ten jau jokių žmonių, mergina jau uždarinėja praėjimą. Pribėgu, parodau sulamdytą savo boarding pass’ą, su visais įmanomais patikrinimo simboliais, paaiškinu kas nutiko, mergina išpūtusi akis rodo lėktuvą į kurį mums reikia. Aš dar kelis kartus paklausiu ar tikrai čia ko mums reikia, ji: taip, taip. Įlipant į lėktuvą, dar kartą paklausiu ar čia tikrai skrydis į Singapūrą, paaiškinu kas nutiko, pasitinkanti stiuardesė atrodo net gi išsigandusi ir labai nustebusi, bet patvirtina, kad Singapūro kryptis čia, labai atsirašo ir siūlo eiti sėstis. Bandydami atgauti kvapą, po įtempto pasilakstymo po visą terminalo teritoriją ir sunkiai galėdami patikėti tuo kas nutiko, ieškom savo vietų, o jos ir vėl užimtos… :) Nieko daugiau nesakę sėdom į pirmas pasitaikiusias laisvas vietas, dar pasiteiravę aplinkinių ar tikrai šis lėktuvas skris į Singapūrą. Po gero pusvalandžio nusileidžiame Singapūre.

    Apibendrindamas galiu pasakyti tiek, kad niekada gyvenime niekur nemačiau naudojant vienus vartus vienu metu laipinti keleivius į kelis skirtingus reisus, todėl net neįsivaizdavau, kad taip gali būti. Negana to niekas net neužsiminė, kur reikia eiti, jau nebekalbant apie kokias nors nuorodas. Regis trigubas (!!!) bilietų tikrinimas tikrai turėtų apsaugoti nuo visų potencialių bėdų, kurios gali kilti dėl išvardintos terminalo laipinimo specifikos, tačiau panašu, kad personalas pasitiki vieni kitais ir į tai kas parašyta bilietuose visiškai nepreipia dėmesio, nors ir apsimeta, kad skaito :). Faktą, kad kažkokiu būdu spėjom ir patekom į lėktuvą, kurį mums reikėjo, laikau labai laimingu atsitiktinumu, o už tai kad neišskridom į Indoneziją padėkoti galima tik sužymėtoms vietoms bilietuose, jei ne jos būtų tekę neplanuotai apsilankyti Indonezijoje :).

    Beje, tą patį vakarą, Singapūre, vis dar būnant pilnam šio įvykio įspūdžių registruodamasis viešbutyje bendrauju su kažkokiu amerikiečiu iš Teksaso, pasakoju jam savo nutikimą, o jis garsiai juokiasi ir sako, kad lygiai taip pat jau sėdėjo ne tame lėktuve prieš kažkiek laiko Graikijoje, lygiai taip pat užėmęs kažkieno vietą buvo paprašytas parodyti bilietą :). Taip kad va Jums ir dar vienas allocated seating privalumas :))

    Atsiprašau, kad tiek prirašiau, bet gal kam nors kada nors pravers ar bent jau įdomu paskaityti buvo :).

  159. Anonimas - 2012 04 18, 10:01

    Pauliau: :) nice

  160. Vilius - 2012 04 18, 11:03

    @Francas. Pabandžiau dabar random lapkričio 10-20 /- 7 dienos, tai po 110 EUR galima bet kuriom dienom return susidaryt (Estonian skrenda 4 kartus per savaitę). Gal kažkuriais laikotarpiais ir nebeliko tokių kainų.

  161. Francas - 2012 04 18, 12:17

    Čia matyt su ip matyt nicką kažkaip priskiria, nes ten ne aš klausiau :) Bet anyway, Estonian pigūs bilietai realiai yra off-season, o norint normalesnio laiko kainos panašios tiek su AirBaltic, tiek su Aerosvit,tiek Estonian.

  162. Jurgis - 2012 04 18, 12:23

    Для кредитования airBaltic специально учреждались фирмы
    http://rus.db.lv/nachalo/vse-novosti/dlja-kreditovanija-airbaltic-special-no-uchrezhdalis-firmy-42025

    Поскольку Latvijas krājbanka превысил лимиты кредитования airBaltic, деньги вливались в авиакомпанию через специально учрежденные фирмы.

  163. Viliui - 2012 04 18, 15:02

    Ar tikrai random? :) Nes labiau panašu, kad kaip ir Francas minėjo, ne sezono metu tos geros kainos..

  164. obuolius - 2012 04 18, 15:04

    Panašu, kad iš naujų reisų WIZZ sunkiausiai parduoda OSLO TORP, su jų xclusive ir mokant pavedimu pirkau už 66 litus į abi puses gegužę…..
    Kitos norvegiškos kryptys irgi pigiai, o į Paryžių tai nėra wizz tokios piguvos.
    tiesa į Londoną irgi seniai taip pigiai nebuvo vasarą – ryanair į VNO-STN-VNO už 112 LTL į abi puses liepos pradžioj, matyt wizzair konkurencija spaudžia

  165. Belekazz - 2012 04 18, 15:08

    Na del Oslo tai galima buvo tiketis kazko panasaus, tiek pasiulos i Norvegija manau dar nebuvo…

  166. Tomas LT - 2012 04 18, 15:33

    Skriskite su mumis! „UTair“ reklamoje – sudužęs lėktuvas http://www.lrytas.lt/-13347471341333380354-skriskite-su-mumis-utair-reklamoje-sudužęs-lėktuvas.htm

  167. keliautojas - 2012 04 18, 15:50

    kas cia per paukstis, jau kelinta karta jis VNO per pastarasias dienas – ‘Maskva SVO, Rusija SSF9592’?

  168. Andrius - 2012 04 18, 16:01

    @ keliautojas

    SSF, pagal ICAO koda – Severstal Aircompany.
    Eksploatuoja 3 Rusijoje registruotus CRJ-200.

  169. Simonas Bartkus - 2012 04 18, 16:07

    Specializuojasi turbūt krepšininkus aptarnauti :)

    Šiuo CRJ2 čarteriu „Lietuvos rytas” skrido į Maskvą žaisti Europos taurės finalo ketverte (ir grįžo), o dabar „Chimki” komanda atskrido žaisti į Vilnių ir šiandien po rungtynių skrenda atgal.

  170. Deividas - 2012 04 18, 16:35

    Kam nors buvo perkant Ryanair bilietus, kad patvirtinus kortelės duomenis būtų suteiktas rezervacijos numeris, bet kartu rezervacija nepatvirtinta (not confirmed) ir pinigai nenuskaičiuoti. Bandant paskui pasitikrinti rezervaciją – jos neranda. Kokios čia gali būti priežastys?

  171. Vilius - 2012 04 18, 16:37

    @Viliui

    Dar prieš porą savaičių ir birželiui-rugpjūčiui buvo nemažai po 110. Matau, pabrango.

  172. Paulius - 2012 04 18, 16:52

    Deividas, pažįstamai buvo. Laukė kelias dienas, taip ir negavo jokio patvirtinimo į pašto dėžutę, o pinigų taip ir nenuskaitė. Naudojo Lietuvišką kreditinę, kokią tiksliai nežinau. Ryanair savo puslapyje rašo, kad reikia palaukti dvidešimt minučių nes neva tai dėl bankų kaltės, kartais užtrunka operacijos. Šiaip su tuo rezervacijos numeriu per manage my booking pabandyk susirasti po kokios valandos savo rezervaciją, pažįstamos atveju, tai jokios rezervacijos išvis neberado, jei ir tau nieko neras drąsiai bandyk pirkti iš naujo. Pažystama pirkdama iš naujo naudojo kitą kortelę ir viskas buvo gerai, beje bilietai per tas kelias dienas dar ir atpigti suspėjo :). Nors manau, kad ir su ta pačia būtų galima pabandyti.

    Čia Ryanair ką savo puslapyje apie tai rašo: http://www.ryanair.com/en/questions/what-should-i-do-if-the-internet-booking-confirm-page-says-that-my-booking-is-not-confirmed

  173. Paulius - 2012 04 18, 16:53

    Nemačiau jog rašei, kad neranda rezervacijos. Pirk iš baujo.

  174. Deividas - 2012 04 18, 17:02

    Ačiū, pirkau iš naujo. Dabar viskas ok. Pastebėjimas tik toks: nuskaičiuota kaina nuo kortelės (mastercard litinė) buvo didesnė nei galutinė Ryanair puslapyje. Čia suprask vėl valiutų konversijos…? (nors skrendama iš Lietuvos)

  175. Mindaugas - 2012 04 18, 17:24

    Deividai, varnyte ten reikia nuiimti, kad banko kursu skaiciuotu o ne ju ten pasirinkta valiuta.

  176. Paulius - 2012 04 18, 17:28

    Rezervuota suma didesnė, nei kad nurodyta patvirtinimo laiške, kurį turėjai gauti iškart po apmokėjimo? Varnelę, kad nekonvertuotų į Eurus nueimei?

  177. AU - 2012 04 18, 21:52

    Nuo įprasto reiso čia viskas skiriasi tik tuo, kad lėktuve daug laisvų vietų, daug šampano ir vietoje mokamų sumuštinių ir šokoladukų – absurdiškai dideli padėklai kiekvienam keleiviui su prancūziškais gardumynais, nuo foie gras, žąsų kepenėlių pašteto, iki šviežių braškių (braškės, aišku, šiltnaminės, ne baisiai koks skanumas): http://www.lrytas.lt/-13347532151332830985-kur-gimsta-milžinai-vizitas-į-airbus-gamyklą-tulūzoje.htm

  178. srs - 2012 04 18, 22:05

    Užkalnis savam stiliuje. Aviacijos „fanas”, bet pagal jį, Virgin Atlantic jau gavo A380

  179. Mindaugas - 2012 04 18, 22:36

    Na straipsnyje isivele klaida ir ka :) nesinervuokite lengvas straipsnis pries miega :)

  180. Linas - 2012 04 18, 22:37

    Newstodate straipsnelis:
    New Lithuanian carrier soon to lift off
    Apr 17, 2012 (newstodate): The Danish carrier and ACMI provider DAT Group’s latest new subsidiary in Lithuania, DAT Lite is soon to get airborne.
    -We are currently in the process of obtaining our AOC after having completed all the technical audits, says Albertas Pocevicius, DAT Lite general manager and 15 percent owner of DAT Lite.
    -The process has been running slower than expected, but we are at least in the very final stages now.
    -While we are still waiting, we are already engaged in talks with various potential customers, and I expect our first aircraft to operate not in the Baltics, but rather on a contract in Africa.
    -Our business will be primarily in the ACMI, targeting industries like oil and minerals that need own fast means of transportation, says Mr Pocevicius.
    DAT Lite, to be based at Vilnius Airport, will build a fleet of smaller Beechcraft aircraft, aiming at a fleet of three aircraft in 2012.

  181. Zhymantas - 2012 04 19, 00:50

    Sveiki gyvi,

    Panasu, kad Ryanairplus.com yra negyvas jau :(. Gal kas nors zinot koki nors gera ekvivalentu pakaitala?
    Dekui uz info is anksto :).

  182. Zhymantas - 2012 04 19, 02:44

    Ryanair bajeriai :(. Tik ka nusipirkau 5 Ryanair bilietus sau, ir norejau dar 2 nusipirkti. Bet MasterCard Prepaid nustojo veikti :(. Tipo Ryanair sistemoje jis jau nera MasterCard Prepaid … arba Happy Hours jau baigesi :(.

  183. Zhymantas - 2012 04 19, 02:58

    … nei Neteller, nei Kalixa tiko … :(.

  184. Vytautas - 2012 04 19, 08:30

    @Zhymantas – panašu kad Ryanairplus iš tikrųjų, gavo kažkokį ieškinį, ir pridėjo į kelnes :) O Lenkijos intitucijos, spėju, sulenda į subinę užsieninėm korporacjom taip pat greitai kaip ir lietuviškos.

  185. Aviator'ius - 2012 04 19, 09:13
  186. Karolis - 2012 04 19, 10:19

    Ryalive yra neblogas puslapis fake connections – bet jis nevengia siulyt ir 10 min persedimu, tai reikia atsargiai ziuret :)

  187. Savas - 2012 04 19, 10:23

    O kuo blogas Scyscanner ar lietuviški saitai, kurie siūlo fake connection’us ne tik tarp Ryanair, bet dar sujungia ir su kitais lowcost’ai? Pvz. skrendu.lt

  188. Tomas LT - 2012 04 19, 11:57
  189. klaustukas - 2012 04 19, 12:14

    aisku, VNO galetu padaryti daugiau – pvz sumazinti jautruma, kad triusikai ir tie nepyptu, kai net USA nepypia pro detektoriu einant, tikrinti boarding pasus eiles pradzioje, o ne dedant daiktus – kas daznai baigiasi chaosu ir skubia tu pasu paieska, bet is esmes nelabai suprantu tokiu dejoniu prasmes.

  190. Mantas - 2012 04 19, 13:06

    Nuo vakar, airBaltic paskelbė apie naujas skrydžio klases, Business, Economy ir Basic. Ekonominėje klasėje dabar vienas lagaminas nemokamai. Nauja Basic klasė yra labiau restricted, tačiau pigesnė. http://www.airbaltic.com/public/new_booking_classes.html

  191. klaustukui - 2012 04 19, 13:22

    Man tas straipsnis iš pradžių irgi pasirodė kaip sliekų ieškojimas, bet paskui pagalvojau, kad vis dėlto net maža problema išlieka problema, kol jos neišsprendi.

  192. Jurgis - 2012 04 19, 14:09

    „Аэрофлот” получил акции дочерних компаний
    http://www.ato.ru/content/aeroflot-poluchil-akcii-dochernih-kompaniy

    В прямое владение „Аэрофлота” были переданы госпакеты акций „Оренбургских авиалиний”, „Сахалинских авиатрасс” и авиакомпании „Россия”.

    Tai dabar Rossya = Aeroflot

  193. Boeing - 2012 04 19, 15:33

    @klaustukas. Štai tikrai puiki tema – patikros prietaisų jautrumas VNO. Drąsiai niekur Europoje nenusiimu savo laikrodžio (paprastas „Tissot”), nes jis niekur „necypia”. VNO kontrolierius prašo nusiimti. Sakau, nenusiimsiu, nes jis necypia. Ne todėl, kad tingiu tai daryti, bet tiesiog beprasmiška procedūra. Gerai, sako kontrolierius, bet jei „cyps”, atiduosite laikrodį. Žinoma! – sutinku. Ir ką jūs manot? Cypia! Aišku, laikrodžio nereikėjo atiduoti, bet daugybę kartų iš žmonių esu girdėjęs, kad VNO dėl tų „cypimų” kyla gausybė problemų. Kodėl mes norim pasirodyti išskirtiniai ir apsunkinam tą patikros procedūrą, kuri man ir taip atrodo šiek tiek žeminanti. Kas gali paaiškinti?

  194. Linas - 2012 04 19, 16:10

    No check – no flight :)
    Visiems, keliantiems klausimus dėl aviacinio saugumo griežtumo, siūlau pasidomėti giliau, kodėl jis toks, o ne kitoks… Visi keleiviai privalo paklusti aviacinio saugumo darbuotojų reikalavimams. Jei jau prašo laikrodį nusisegti, reikia ir nusisegti :)

    Kitas dalykas, kad mūsų tikrintojai labai jau netašyti grubailos – nei šypsenos, nei mandagumo nerasta… Pernai skridau iš KUN, tai vaikas net apsiverkė iš baimės, kai išgirdo komandas ir tikrintojų veidus, nes praėjus detektorių, jo diržas sucypė…

  195. Boeing - 2012 04 19, 16:29

    @Linas. Štai mane ir domina, kodel VNO patikra tokia, kokias nėra kitur (bent jau man žinomuose oro uostuose).

  196. Simonas Bartkus - 2012 04 19, 16:35

    Na, ne kažkieno rankenelės pasukiojimo klausimas ar jūsų laikrodis cypia metalo detektoriuje ar ne. Sertifikuota įranga rankenėlių neturi, jų kalibravimą nuolat tikrina įvairūs auditai – nuo nacionalinių iki europinių, nes ES šalyse galioja „vienos patikros” pasitikėjimas. Kad jie skirtingi – faktas, tai lemia daug aplinkybių. VNO nei jautriausi, nei nejautriausi, tiesiog saugumas- svarbiausia.

  197. Justinas - 2012 04 19, 16:54

    Simonai, o kodėl kai kuriuose oro uostuose liepia nusiauti batus, o kai kuriuose – ne? :-) Čia aš apie ES erdvę.

  198. Pranas - 2012 04 19, 17:00

    @Justinas – jei kas prašo nusiauti batus ar kitos kokios nesąmonės, paprasčiausiai ignoruoji. Jei nepypsi, tikrai niekad niekas nestabdys.

  199. keliautojas - 2012 04 19, 17:07

    Del batu tai ka pats esu asmeniskai pastebejes, kad visada praso nusiimti didesnius batus su storu padu ir pan. Ne karto nebuvo praleide pro detektoriu su zieminiais ar hiking’o batais, tuo tarpu i vasarinius batus ir paprastus sportbacius net nepaziuri.

  200. Simonas Bartkus - 2012 04 19, 17:10

    Taip – didesni batai visada didesnė tikimybė, jog turės daugiau metalo. Taisyklės nusiauti/nesiauti nėra. Svarbu yra tai, jog visame pasaulyje patikros darbuotojai nori kuo greičiau aptarnauti keleivius – todėl yra raginama autis, paskaičiuota, jeigu visi autusi keleiviai patikrinimi greičiau. Nes niekas taip nestabdo proceso, kaip grįžimas atgal ir nusiminėjimas aksesuarų/batų ir kt.

  201. Marius - 2012 04 19, 18:42

    Lutone visados praso nusiauti batus:) tai nera ko verkti,o del eiliu net piko metu VNO eiles nebuna didesnes nei daugumoje Vakaru Europos Airportu:)

  202. Pranas - 2012 04 19, 18:49

    @Marius – Lutone lygiai taip pat kaip ir kitur nieko nedaro, jei tyliai praeini metalo detektorių su batais, nepaisydamas ko jie ten norėtų.

  203. Marius - 2012 04 19, 19:05

    jei apsimesi,kad nesupranti angliskai gal ir leis…visiem juk sakoma iskarto nusisegti dirzus,nusiauti batus …yra tokie kurie stovi su batais,tada kad isvengtu beprasmisku gincu ,jie leidzia praeiti

  204. Jurgis - 2012 04 19, 19:39

    Skandinamas „Šiaulių oro uostas“?
    http://etaplius.lt/Aktualijos/Skandinamas-Siauliu-oro-uostas

  205. Marius - 2012 04 19, 19:50
  206. L - 2012 04 19, 20:35

    na taip atskrido vakar visa delegacija :-), kuria pasitiko musu VAD su VIP autobusiukais Vilniuje.
    Na jiems yra ko bijoti…, ir seniau kai tie carteriai budavo suskrenda is visos europos Izraelio saugumieciai, isleidzia reisa ir vel kazkur mistiskai issiskraido is skirtingas puses.
    Idomiai atrodydavo.

  207. keliautojas - 2012 04 19, 23:34

    Kazkada ne per seniausiai buvo uzejusi kalba del RYR capacity mazinimo, kaip specialiai siai temai straipsnis is ANNA:
    http://www.anna.aero/2012/04/18/ryanair-cutting-flights-in-nine-countries-this-summer/

    Is RIX ir TLL Rynair weekly departures sumazejo attinkamai 21 ir 6, tuo tarpu VNO KUN padidejo 7.
    kaip suprantu lyginimui paimti August 11 ir August 12

  208. Zhymantas - 2012 04 19, 23:57

    Toks klausimelis: gal kas nors zinot, kada veikia Wizzair CallCenter? Internete nieko neradau :(. Ir paskambinus vienu is numerius niekas neatsako :(.

  209. Mindauqas - 2012 04 20, 00:15

    @Zhymantas, kaip ir normaliu darbo metu veikia, berods iki septynių Lietuvos laiku.
    Aš kelis kartus nesusikalbėjęs su lietuviais, skambinau Kipro numeriu. Deja, bet ir jie prieš mane buvo nusiteikę ir nepadėjo:)

  210. Justinas - 2012 04 20, 00:20

    Hmmm. Iš dažnai lankomų oro uostų… Vilniuje manęs niekada neprašo nusiauti batų, Helsinkyje, Kopenhagoje irgi. O štai Reikjavike _visuomet_ prašo.

    Kinijoje tai išvis viskas dzin, kai pamato baltąjį. Batų avimasis vienas labiausiai užknisančių dalykų. Labiau užknisa tik eilė prie checkin/security, airbaltico hand luggage kontrolė ir autobusai iki lėktuvo.

  211. Zhymantas - 2012 04 20, 00:24

    @Mindauqas: ir del kokio reikalo nepadejo? Tikiuosi, kad man pades Wizz Account pakrauti (gyvenu DE, bet tais brangiais numeriais nenoriu skambinti :)).

  212. Mindauqas - 2012 04 20, 00:47

    Nepadėjo su lagamino pridėjimu po check-in’o. Bet kaip tik po kelių dienų tą sistemiškai išsprendė. Tai problema atkrito.
    Wizz account’ą tai lengvai papildys. O nebrangiais numeriais neišeis paskambinti.

  213. Zhymantas - 2012 04 20, 00:53

    @Mindauqas: ‘O nebrangiais numeriais neišeis paskambinti’ – ka turi omeny? Lietuvos ir Kipro numeriai ( 44…) yra nebrangus, bent man is DE 0,09 Eur :).

  214. keleivis - 2012 04 20, 09:05

    http://www.ryanairplus.com atsigavo, dabar duoda 15 paieškų per parą, bet sukasi tikrai lėčiau nei ankščiau.

  215. Mindauqas - 2012 04 20, 11:11

    @Zhymantas, turėjau omeny, kad taip pigiai kaip į Ryanair po 0.01 euro nepavyks :)

  216. Vytautas-NT - 2012 04 20, 11:29

    Įdomu į kokį Ryanair galima neva „pigiai” skambint. Kiek žiūrėjau jų puslapy pas juos visi klientų aptarnavimo centrų numeriai yra padidinto tarifo…

  217. Wincas - 2012 04 20, 11:31

    I landline su Skypu papigiai galima skambinti, ir valandu valandas laukti klausantis nuostabiu muzikos kuriniu :)

  218. Marius - 2012 04 20, 12:08
  219. Mantas - 2012 04 20, 12:32

    Ech… vėluoja lėktuvas porą valandų, kaip baisu… Kas čia per tragedija? Aš tik nesuprantu, kaip žurnalistus tokios žinios pasiekia, ten tie „košmariškai įkalinti” (dvi valandas) lėktuve iš karto puola į laikraščius skambinėti? Kas per žmonės…

  220. Simonas Bartkus - 2012 04 20, 12:37

    Pastebėjimas paprastas – į spaudą dažniausiai papuola bet kuris čarterio vėlavimas arba reiso į Dubliną vėlavimas :) Tiesiog toks keleivio profilis – kuriam vėlavimas yra pasaulio pabaiga ir padarys viską, kad per pažįstamus surastų alkaną tokių žinių žurnalistą :) Tuo tarpu reisų į Briuselį, Frankfurtą, Maskvą ar Helsinkį vėlavimai turbūt niekada nėra į spaudą patekę :)

  221. Tomas LT - 2012 04 20, 12:52

    Turiu klausimą, gal kas susidūrė su siuntomis. Kaip siuntos iš Briuselio DHL paskirstymo centro (didžiausios Europoje, kiek žinau), atkeliauja į Vilniaus DHL paskirstymo centrą? Ar nuosavu DHL lektuvu, ar su Brussels Airlines, ar dar kokiu kitu būdu?

  222. Andrius - 2012 04 20, 12:59

    Tomas LT

    DHL pagrindinis paskirstymo centras jau senai perkeltas į Leipcigą. Briuselio oro uostas išvijo DHL, nes nepatiko aplinkiniams gyventojams naktiniai skrydžiai.

    Siuntos atkeliauja tiesioginiu skrydžiu iš Leipcigo į Vilnių kiekvieną darbo dieną.

  223. Marius - 2012 04 20, 13:02
  224. Tomas LT - 2012 04 20, 13:07

    Dar tada klausimas, kiek supratau, jei siunta iškeliauja iš DHL paskirstymo vietos BRUSSELS – BELGIUM, keliaus į Leipcigą? ar į Vilnių?

  225. Andrius - 2012 04 20, 13:10

    Turėtų keliaut per Leipcigą.

  226. Marius - 2012 04 20, 13:22

    Beje labai jau brangus Ryanair Vilnius/Paryzius bilietai turbut gerai jiem ten sekas:)

  227. Vytautas-NT - 2012 04 20, 13:45

    Įdomus klausimas- o kompensacijos vėluojant daugiau, kaip 4 val. priklauso? Nes čia tai aiškiai dėl vežėjo kaltės. Kas gerai ES reglamentą prisimena?

  228. silentium - 2012 04 20, 13:53

    Simonai, ne tik Dublino, bet ir visokių Donkasterių ir panašių angliškų kaimų :) Ir ne tik čarterių, bet ir poilsinių Ryanair krypčių iš Kauno. Tikrai toks jau tas keleivių tipas :)

  229. Mindaugas - 2012 04 20, 14:57

    OT: Linai parasyk savo koordinates kokias nors. Turiu keleta klausimu del transportavimo.

  230. Mindauqas - 2012 04 20, 15:05

    @Vytautas-NT, grubiai tariant nereikia mokėti kompensacijų, kai atidedama dėl oro ir dėl skrydžio saugumo. Šiuo atveju visi komentarai iš aviakompanijos/organizatorių pusės būtent apie saugumą.
    Čia grubiai tariant. Bylinėjantis teismuose, jau kitaip būtų traktuojama.

  231. Wincas - 2012 04 20, 15:36

    Nuo ko priklauso del atsaukto skrydzio dovanu kupono suma? viena kart gavau su airbaltic 5eu o dabar 1.50 eu ???

  232. PS - 2012 04 20, 16:26

    Dabar labai madinga internetinės kameros, kurios tiesiogiai transliuoja vaizdus iš įvairių vietų, pavyzdžiui net iš gandrų lizdo (www.ciconia.lt). Kodėl nepritaisius tokios kameros VNO airport, kad būtų matyti, kaip kyla ir leidžiasi lėktuvai, ir vaizdą transliuoti http://www.vno.lt?

  233. Vytautas-NT - 2012 04 20, 17:07

    Tik klausimas, ar toks transliavimas neprieštarautų saugumo reikalavimams…

  234. Augustinas Žemaitis - 2012 04 20, 17:07

    @Mindauqas – iš esmės taip. Bet svarbu ne vien priežastis, o ir aviakompanijos kaltė ir/ar jos nebuvimas.

    Iš nupasakotos istorijos atrodo, kad kelionių organizatoriai bando „pritempti” prie skrydžio saugos. Vienas lėktuvas buvo nesaugus, reikėjo laukti kito? Panašiau į lėktuvo gedimą ar kokią nors kitą eksploatacijos ar panašią spragą, už ką atsako aviakompanija.

    Bendra saugumo problema – tai pvz. jei kas nors paskambintų ir pasakytų, kad lėktuvas sprogs ir tektų tikrinti išminuotojams, dėl ko reisas vėluotų. Dėl šito aviakompanija tikrai negali atsakyti.

    Bet vėlgi būna, kad žurnalistai ne visiškai tiksliai ar ne pilnai parašo, todėl galiu ir klysti nežinodamas pilnos situacijos.

    Čia plačiau rašau apie panašius atvejus, su nuorodomis į Europos teisinguo teismo bylas (žr. skyrių „Kokiems skrydžiams taikomas reglamentas?”):

    http://www.zemaiciuteise.lt/ka-daryti-kai-atsauke-skrydi-keleiviu-teises-es-ir-lietuvoje/11

  235. Augustinas Žemaitis - 2012 04 20, 17:12

    Pati ištrauka iš regamento yra tokia:

    3. Skrydį vykdantis oro vežėjas neprivalo mokėti kompensacijos pagal 7 straipsnį, jei gali įrodyti, kad skrydis buvo atšauktas dėl ypatingų aplinkybių, kurių nebūtų buvę galima išvengti net ir imantis visų pagrįstų priemonių.

  236. Linas - 2012 04 20, 17:26

    Mindaugui – linas eta litgina.lt

  237. Mindauqas - 2012 04 20, 17:47

    @Augustinas,
    Taip, ši formuluotė ir yra slidžiausia, ypač jos dalys „ypatingų aplinkybių” ir „pagrįstų priemonių”. Yra Europos teisingumo teismo išaiškinimas „Concept of ‘extraordinary circumstances’”, bet vis tiek būtų kelerių metų bylinėjimas visų instancijų teismuose. Turbūt paprasčiau susitarti dėl garantuotos kelių šimtų nuolaidos kitoms atostogoms.

  238. Marius - 2012 04 20, 17:50

    Nu dviem zodziais tas dalykas vadinamas „force majeure” :)
    Bet kur versle,bankinese ar tai draudimo sutartyse…Visur yra toks punktas,kas lietuviskai reiskia nenumatytos aplinkybes(kuriu negalima nuspeti)
    Yra tokia dalis zmoniu,kurie negali suprasti,kaipo tokio dalyko.

  239. Paulius - 2012 04 20, 18:01

    Plane crashes in Pakistan, local media reports
    http://www.cnn.com/2012/04/20/world/pakistan-plane-crash/index.html

  240. Mindauqas - 2012 04 20, 18:01

    Yra tokia dalis žmonių, kurie negali suprasti, ką rašo, bet vis tiek rašo.

  241. mikas - 2012 04 20, 18:13

    klausimas labiau patyrusiems. situacija tokia, kad lėktuvu teks persivežti šiek tiek profesionalios garso aparatūros (brangios savaime aišku). į saloną manau kad jos nepriims (dydis ir svoris netinka), o vat pastoviai spaudoje eskaluojamos situacijos su vagystėmis irgi baido. turite kokių patarimų?

  242. Marius - 2012 04 20, 18:58

    Reikia apdrausti,nes berods dazniausiai bagaze negalima vezt elektroniniu prietaisu…
    yra ir kitas variantas zinau kai leido dideliusm instrumentus i salona nest,bet per call centra suderino ,kad uz vieta mokejo su Lufthansa berods (skrido p2p Vilnius/frankfurtas)
    Esi girdejas ,kad net prie Boarding Gates gates leidzia bagaza isinest(Jei vietos yra),nors nelabai suprantu kaip apmoka tada .Cia tik girdejau:)

  243. klaustukas - 2012 04 20, 19:03

    „idomiu” ivykiu, pasirodo buna:
    http://avherald.com/h?article=44e2fae9&opt=0

  244. Linas - 2012 04 20, 21:17

    @mikas
    galima gabenti kaip cargo :)
    Viskas priklauso nuo įrangos svorio ir matmenų…
    Ir, žinoma, jei įranga labai brangi, geriau būtų apdrausti…

  245. Linas - 2012 04 20, 21:34

    to Tomas LT
    visos be išimties DHL siuntos keliauja per LEJ.
    Ilgą laiką skraidino Aviavilsa, dabar net nežinau kokias avialinjas DHL samdosi, Simonas galėtų pasakyti…

  246. Tomas LT - 2012 04 20, 23:36

    Keistai bet siunta is Briuselio nukeliavo i Poznane.

  247. Francas - 2012 04 21, 08:18

    Simonas buvo minėjęs, kad DHL’ui skraidina lenkai.

  248. Francas - 2012 04 21, 08:18
  249. ES - 2012 04 21, 08:33

    Jautrumas carteriniu bei emigrantiniu krypciu velavimams yra didesnis ( lyginant su Briuseliu, Frankfurtu ir kt bussiness kryptimis) ne tik del specifinio kontingento ir pan. Manau svarbiausias aspektas yra tas , kad uz tuos skrydzius zmones moka SAVO pinigus, naudoja SAVO atostogu laika ir pan. Skrisdamas i komandiruote ir veluojant lektuvui as mielai praleidziu laika „lounge”, uz tai gaunu papildomu pajamu( dideja komandiruotpinigiai) ir megaujuosiu planespotinimu:) Bet- kai turiu brangia galimybe tureti atostogu su seima ir laikas dazniausiai buna suskaiciuotas iki sekundziu- tikrai nesinori ramiai sedeti… Taip kad tai liecia daugeli zmoniu, ne tik emigrantus;)

  250. Marius - 2012 04 21, 15:11

    Na cia ,kaip su busto draudimu…pvz Svedijoje 90% namu/butu apdrausti,na o lietuvoj:)
    Reikia apsidrausti ,jei moki 2000lt uz atostogas, negi gaila siek tiek dadeti ir ramia galva planuoti…laiko klausimas…pasimokys zmones,kas is savo,kas is svetimu klaidu ir viskas susitvarkys…
    UK beveik visuose bankuose siulomos korteles su sveikato/gyvybes/kelioniu draudimais ir beveik visi,naudojasi (aisku naujai atvyke emigrantai juokiasi is tai,kam moketi juk man niekada nieko neatsitiks).Tas malonumas kainuoja 10/20 svaru menesiui,priklauso nuo pasiulyto draudimo, kas tikrai nera daug..

  251. Marius - 2012 04 21, 15:17

    Mes ne Rusijoje gyvenam,kur net su sugedusiu lektuvu verciami pilotai skrist:) Net ir naujausi lektuvai genda,ne tik SmallPlanet tokiu atidetu/atsauktu reisu net ir geriausiose a/k yra ir bus…

  252. ES - 2012 04 21, 15:28

    Draudimas atostogu laiko neprailgins. Kad safety first- tai cia net nediskusiju objektas.
    Buvo iskelta problema, kad tam tikriems segmentams yra padidintas „jautrumas” del skrydzio atidejimu ir t.t.

  253. Zhymantas - 2012 04 21, 15:52

    Panasu, kas Ryanairplus.com neviskai gerai veikia :(, tikrinant Bremen – Vilnius kainas nerodama kai kuriu skrydziu.

  254. Linas - 2012 04 21, 16:54
  255. Augustinas Žemaitis - 2012 04 21, 16:55

    @ES – Be tavo įvardytų manau yra dar vienas dalykas – daug žmonių, skraidančių tokiais reisais, skraido retai, apie aviaciją irgi mažai žino. Gal tai yra vienintelis jų suskraiymas pirmyn-atgal per metus ar bent pusmetį. Todėl daug jų esminių vėlavimų ar nesklandumų dar nėra patyrę, tai jiems būna pirmas toks kartas, o 6 ar 16 kartų kuriuos iš viso per gyvenimą skrido prieš tai viskas buvo normalu. Tai irgi manau sustiprina reakciją, nes šiems žmonėms tai atrodo kaip kažkas visiškai nepriimtino, pasityčiojimas, panašiai kaip jei padavėjas maisto restorane 6 val. neatneštų vios sakydamas „jau greitai” ar banko, Sodros ar dar koks skyrius staiga užsidarytų, išvytų klientus laukti į lauką ir nuolat kartotų, kad „jau tuoj jūs būsite aptarnaujami”. Retai skraidančiam žmogui tokie atvejai visiškai nesiskirs nuo to, kas aprašyta įvardijamame straipsnyje. Na o į tokius atvejus manau jau daug kas visiškai pagrįstai reaguotų piktai.

  256. Linas - 2012 04 21, 17:02
  257. klaustukas - 2012 04 21, 20:29

    tas pats padidinto jautrumo segmentas pries pora dienu verke, kad security teko stoveti

  258. Augustinas Žemaitis - 2012 04 21, 21:13

    Aišku sunku vertinti vien pagal straipsnį interneto portale, bet gali būti, kad pas mus dar yra problemų su aviakompanijų ryšiais su keleiviais. Pvz. jei reisas atidėdinėjamas po valandą, tai kyla klausimas, ar tikrai iš karto neaišku, kad jį reikės atidėti ilgesniam laikui (ypač nuo to momento, kai jau pradedamas organizuoti pakaitinis orlaivis)? Aišku, gali ir iš tikro taip būti, bet gali būti ir toks atvejis, kad klientams nenorima iškart sakyti tiesos. Taip pat aviakompijos atstovo komentarai netgi žiniasklaidai labai abstraktūs, realiai neaišku, kokia buvo problema.

    Esu patekęs į panašią situaciją su viena JAV oro bendrove, tai pilotas buvo labai atviras. Keleiviams sulipus, pasakė maždaug (be mandagybinių frazių) „Užsparnių [flaps] išsiskleidimą rodanti lemputė nesikeičia, patikrinsime, ar neveikia ir patys užsparniai, ar tik lemputė”, po kelių minučių „Patys užsparniai veikia, bet nesaugu skristi, kai neveikia detektorius. Dabar pažiūrėsime, ar yra oro uoste reikiama detalė, jei bus, tai pakeisime, jei ne, teks laukti kito lėktuvo”. Detalės nebuvo, tai teko laukti kito lėktuvo – iškart pranešta (susisiekus, matyt, su už flotilės valdymą atsakingaisiais), kad laukti reikės 7 val. kol jis atskris iš bazės, po tiek laiko ir išskridome.

    Tie, kas nesidomi aviacija, techninių detalių gal nesupras, bet malonus atvirumas. O be to visi klientai iš karto suprato, kad laukti reikės 7 valandas, ir tam nusiteikė, iš karto iš lėktuvo atnešti gėrimai, leista skambinti. Kai vis sakoma „tuoj” ir tai yra netiesa manau pradžioje klientai gal ir ramesni, bet paskui labiau įsiaudrina.

    Bendrai paėmus, tokius dalykus bandyti užglaistyti manau yra sovietinė praktika. Aišku, anais laikais dar turbūt ne tik, kad klientams nieko sakoma nebūtų, bet net ir būtų skrendama nepaisant smulkių nesklandumų, tai šitas jau pasikeitė.

  259. Justinas - 2012 04 21, 23:03

    Velnias žino, kaip geriau. Sykį susėdus į British Airways 777 pilotas pasakė, kad su sealing (hermetizavimu?) yra problemų ir teks luktelt, kol sutvarkys. Ir kas 10 minučių vis updatino, kad vis dar tvarko. Rezultate po 2 valandų sutvarkė, ir dar po pusvalandžio pakilome. Juokelių apie lėktuvo sandarumo tvarkimą su izolke neišvengėm su kolega iki pat paskirties taško, geriau jau būtų sakę, kad LHR sloto negauna :-)

  260. mopsas - 2012 04 22, 13:45

    Airbalticas sunkiai surenka keleivius I Talina. Siandien atsaukti net trys skrydziai.

  261. Marius - 2012 04 22, 15:32

    Sekmadienis,nera verslo..

  262. Eugenijus - 2012 04 22, 16:57

    jei kam idomu dellounu tai dabar sedziu madride iberios dali lounge terminale 4. Geras loungas. Geras vynas geras brendis. Yra saltu uzkandziu ir ledu . inetas nemokamas. skrisim per praha su cekais namo.

  263. Mantas - 2012 04 22, 20:05

    Na, šiandien skridau iš Helsinkio į Tamperę vidurdienio reisu (FlyBe/Finnair), užpildymas – 7 žmonės ~70 vietų lėktuve. Sekmadienis… Skrydis, kaip suprantu, vyko dėl to, kad iš Tamperės į Helsinkį buvo nemažai žmonių.

  264. Augustinas Žemaitis - 2012 04 22, 21:18

    Kad su 7 žmonėmis žiauriai neapsimoka skristi, nebūtinai reiškia, kad labiau apsimokėtų atšaukti reisą, net jei ir į kitą pusę nėra didelio srauto.

    Reiso atšaukimas sąlygoja dideles papildomas išlaidas – nauji bilietai keleiviams (gerai, jei netenka pirkti kitų aviakompanijų bilietų), priklausomai nuo laiko – viešbutis, maitinimas. Dalis išlaidų jį atšaukus išnyksta (pvz. kuras), bet ne visos. Lieka pvz. lėktuvo kapitainiai kaštai, kuriuos teks mokėti, nors jis ir stovėtų ant žemės. Čia gal Simonas patikslins, bet nenustebčiau, jei dėl profsąjungų spaudimo atlyginimai įgulai irgi ne ką sumažėtų dėl to, kad vienas reisas buvo atšauktas.

    Tad papildomos išlaidos atšaukimo atveju gali ir viršyti sutaupymus dėl to atšaukimo, tada labiau apsimokės prisiimti nuostolius ir įvykdyti reisą.

    Plius dar yra įvaizdžio klausimas – ekonominiai atšaukimai jam kenkia.

  265. Deividas - 2012 04 23, 11:18

    Dar pora pastebėjimų Ryanair nuskaitymų tema. Suprantu, kai perkamos kelionės iš ne savo šalies oro uosto, bet kaip paaiškinti, kai perkama pvz KUN-Bristolis. Kaina Ryanair puslapyje nurodoma litais. Sumokėjus Ryanair išklotinėje kaina nurodoma Eurais ir tada konvertuojama litais nepalankiu kursu. Perkant iš Maltos į Kauna, kaina nurodoma Eurais, moku Eurine Mastercard. Ataskaitoje – kaina konvertuojama į dolerius!!! ir aišku vėl nepalankiu kursu. Taigi ar yra koks nors būdas viso to išvengti?

  266. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 11:28

    Normaliai reguliariųjų skrydžių nė viena aviakompanija neskaičiuoja vieno reiso „profitability”. Reguliariųjų skrydžių verslo esmė įvardinta jau pavadinime – „reguliarieji skrydžiai”.

    Reguliariųjų skrydžių finansinė sėkmė skaičiuojama:
    „Reiso pelningumas” = „Visos sezono pajamos” – „Visi sezono kaštai”

    Kadangi reisas yra reguliarus, tai reikia įvykdyti visus skrydžius. Pats esu skridęs 6 keleiviai B733 „brussels airlines”, 10 keleivių „Lufthansa” ir net 30 keleivių „long-haul” A330 11 valandų segmente.

    Skrydžių reduction’ai nuo skelbiamo oficialiai tvarkaraščio (pvz. skrydžiai keikvieną) vykdomi planuotai, dažniausiai iš anksto, po 4-6 savaites prieš reisą – taip išimamos iš skrydžių plano šventiniai laikotarpiai vienoje iš reiso šalių, įvairūs kiti skrydžiai įtakojami daugelio veiksnių (pvz. Brussels Airlines vasaros atostogų metų sumažina BRU-VNO-BRU iki 3-4 per savaitę). Bendra strategija yra tokia, jog aviakompanijos reguliarųjį skrydį bando įgyvendinti minimaliu skrydžių skaičiumi, kiek įmanoma neprarasti rinkos dalies (LCC galioja kiti principai, čia kalba labiau apie tradicinį verslo srautų susisiekimą).

    Reikia nepamiršti dar to, jog vis dar apie 95% netgi „short haul” skrydžiuose yra nuperkama „roundtrip’ai”. T.y. pavyzdžiui, jeigu LH išimtų iš tvarkaraščio vieną segmentą VNO-FRA, kuriame galimai prognozuojamas tik 10 keleivių užpildymas, tai didelė tikimybė, jog tarp 10 gali būti kokie keturi skrendantys pvz. VNO-FRA-LAX-FRA-VNO (ar bet koks kitas long-haul).

    Iš principo mūsų regione esu tik vieną kartą matęs „cancellations” dėl „ultra-low-load-factor” – tai buvo „flyBE” skraidant iš Talino į Suomijos miestelius, bet, kiek turiu duomenų tuose reisuose nebuvo _NĖ_VIENO_ keleivio.

  267. Marius - 2012 04 23, 11:30

    Kazkas cia ne taip su Wizzair is UK perku ir svarais ir eurais ,kokia valiuta pasirenku tokia ir apmoku jokio konvertavimo nebuna… kai su Ryanair skrisdavau svarais mokedavau ir viskas budavo tvarkoj ,jokio konvertavimo i kokia tai kita valiuta:)

  268. Deividas - 2012 04 23, 11:39

    Mariau, su Wizz ir man visada ok būna. Senokai nepirkau iš Ryanair, bet berods anksčiau tokių fintų nepastebėjau…

  269. Paulius - 2012 04 23, 11:47
  270. Deividas - 2012 04 23, 12:07

    Pauliau, bet man tiesiog nerodo tos apibrauktos eilutės kita valiuta. Perkant iš Lietuvos vienintelė suma nurodoma litais, iš euro zonos – eurais.

  271. Paulius - 2012 04 23, 12:25

    Jos iš pradžių nebūna, ji atsiranda jau tik suvedus visus duomenis, dėl to matyt daugelis jos taip ir nepamato. Nežinau, galbūt su kai kuriomis naršyklėmis ji gali ir visai neatsirasti, bet bent jau su Firefox, Chrome ir Safari ji atsiranda.

    Beje, perkant svarais arba eurais ji neatsiras, nes tuomet valiutos konvertavimas negalimas, nes kiek žinau Ryanairas tik šiomis valiutomis chargina, nieko niekada apie charginimą doleriais neesu girdėjęs ir susidurti su tuo neteko.

  272. Domas - 2012 04 23, 12:40

    aš manau reikia kreiptis į EU komisarus dėl visokių ‘lietuviai nebegali pirkt bilietų internete kelios dienos prieš skrydį’. varžo verslą, paslaugas ir šiaip negatyvias emocijas sukelia.

    turėtų būt nelegalu taip elgtis su tokiom diskriminacijom, ar ne? piktas aš šįryt ant eirlinguso

  273. Paulius - 2012 04 23, 12:49

    Šiek tiek paeksperimentavau ir regis tikrai priklausomai nuo naršyklės minimas laukelis gali ir neatsirasti. Su Safari jis man neatsiranda, nors regis anksčiau dėl to bėdų nebuvo, nes tai mano primary naršyklė ir esu tikrai ne kartą pirkęs. Tuo tarpu su Chrome ir Firefox viskas tvarkoje, atsiranda iškart įvedus kortelės numerį, prieš vedant kortelės galiojimo datą. Internet Explorerio ir Operos kompiuteryje neturiu, todėl neturiu kaip išbabdyti jų. Su mobile safari irgi regis neatsiranda.

  274. PS - 2012 04 23, 13:00

    2012-04-23: Lithuanian MRO provider extends contract with easyJet

  275. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 13:04

    Beje, šiandien „Lufthansa” turėjo Sietle priimti pirmąjį 747-8i.

    Priėmimas yra atšauktas „until further notice”.

    Kaip tik šiandien LH paskelbė, jog „working on new strategy, cancelling routes and do not expand fleet until 2014”.

    Būtų neįtikėtina, jeigu LH sugebėtų kardinialiai pakeisti „fleet management” sprendimus ir visiškai atsisakyti naujų 747-8, kai jau pirmasis nudažytas ir LH pilotai jo laukia Sietle. O tai vienintelis rimtas 747-8i klientas.

    Visgi, kur kas realesnis atvejis, jog tai dar vienas 747-8i projekto trukdis, pagamintas lėktuvas turi problemų arba, labiau tikėtina, neatitinka kažkokių parametrų.

  276. Jurgis - 2012 04 23, 13:05

    Šiaulių oro uostas rengiamas privatizavimui
    http://www.aviasistemos.lt/siauliu-oro-uostas-rengiamas-privatizavimui/

  277. Linas - 2012 04 23, 13:11

    Simonai, jei pameni, 747-8 cargo versijos taip pat nenorėjo priimti launch klientai (Cargolux ir Atlas), bet, po derybų su Boeing’u, lėktuvų perėmimas įvyko… Manyčiau, kad yra kažkokie neatitikimai projektinėms charakteristikoms :)
    Gal netaupo kuro, kiek žadėta?

  278. Vytautas-NT - 2012 04 23, 13:35

    Tuo tarpu panašu, kad Lufthansa iškišo BMI British Airways, su viskuom,t.y. baby ir Regional:

    http://www.flightglobal.com/news/articles/iag-completes-bmi-deal-but-with-unwanted-units-370932/

    Įdomu, ar IAG (BA ir Iberia) bandys iškišt tuos du vežėjus kažkam, ar tiesiog uždarys?

  279. Augustinas Žemaitis - 2012 04 23, 13:36

    @Simonas – be tavo minėto FlyBE Sweden Airways atšaukinėjo suplanuotus skrydžius Palanga-Stokholmas dėl tos pačios priežasties (tol, kol pagal tvarkaraštį jie dar turėjo vykti).

    Prieš 5 m. kai į Taliną buvo 3 aviakopanijų reisai neretai jie būdavo atšaukiami. Negarantuoju, bet manau maži srautai prisidėdavo.

    Ar atšaukia tik kai 0 klientų, ar ir kai pvz. 1 ar 2 nežinau. Greičiausiai priklauso ir nuo oro linijų.

    Bet aišku dėl to, ką minėjau aukščiau, tai turi būti tikrai kraštutiniai atvejai, ir 10-15% LF greičiausiai nėra kraštutinis atvejis.

  280. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 13:40

    Oficialiai IAG turėtų strategiją pranešti gegužės 11 d. Iš veiksmų panašu, jog uždarys. Taip pat panašu, jog ir pats BMI tik dalis maršrutų ir dalis lėktuvų bus perkelta į BA (tai jau daroma – lėktuvai jau šią savaitę dažomi) – greičiausiai daug maršrutų bus uždaryta, dalis parko atiduodama (pvz. jau dabar patvirtinta, jog BMI A330 bus atsisakoma).

    Kas liečia LH BMI pardavimą, tai LH turėjo teisę atskirai parduoti BMIbaby ir BMIregional, kadangi jiems tai nepavyko, tai dabar už visą BMI gaus mažesnę kainą – tai buvo skelbiamame sandoryje nurodyta.

  281. Vytautas-NT - 2012 04 23, 13:43

    O tai pats IAG BMIbaby ir Regional parduot negalėtų? Ar tai tokia prekė, kuriuą imtų tik su priemoka? Juk berods buvo vienas interesantas atsiradęs, tik kažkaip su Lufthansa nesutarė…

  282. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 13:45

    Pagal tai, jog LH turėjo daryti nuolaidą dėl to, jog nesugebėjo atsikratyti šiais padaliniais, tai greičiausiai tai yra neigiama šių padalinių vertė.
    Galbūt tas interesantas norėjo didesnės priemokos negu LH pasiūlė :)) – bet čia spekuliacijos, žinoma.

  283. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 13:46

    Beje, Suomijos spaudoje, tarp kandidatų, kurie LCC baze galėtų perimti operuoti „Finnair” maršrutus, minimas „airBaltic” (tarp, neva, trijų pagrindinių kandidatų).

  284. keliautojas - 2012 04 23, 13:56

    Gal kas zinot kokie easyjet planai TLL ? Nes jei tiket wikipedia tai Stanstedas ir Liverpulis uzdaromi, bet atidaromas Gatwick .

  285. Vytautas-NT - 2012 04 23, 14:00

    Įdomu ką BA darys su parduotais BMI bilietais? Nes kiek suprantu jais toliau sėkmingai prekiaujama dar toli į priekį.
    Išeitų, kad BA tiesiog perims kai kuriuos BMI maršrutus, o vežėją ir t.t. tiesiog panaikins. Beje, dėl A330 keistą- gal juos galėtų Iberia perimt. Jie kaip tik žada naujus A330 pirkt. Šietie nenauji, bet panaudot iškarto galima galbūt…

    Iš kitos pusės įdomu ką FlyBE Nordic planuoja daryt? kažkaip nebegirdėt apie jų didžiulius plėtrapos planus (taipogi į Lietuvą). Rinkos realybė nuvylė?

  286. Deividas - 2012 04 23, 14:01

    Pauliau, taip su Chrome atsiranda. Ačiū už info! Visgi buvo keista, kad perkant iš Maltos konvertavo eur-usd-eur. Kitą kartą gal ir per rublius konvertuos…

  287. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 15:05

    Vytautas-NT: perveš BA maršrutais. Jei ne visur BA skrenda tiesiogiai, tai per „codeshare” pasiekia turbūt bet kurį pasaulio oro uostą.

  288. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 15:45

    Pranešama, jog BAA už 800 mln. svarų pardavė Edinburgo oro uostą GIP kompanijai – tai pačiai, kuri valdo LGW. Atsižvelgiant į kontekstą, jog po GIP atėjimo Ryanair plėtėsi LGW, tai galbūt nauji savininkai sutars su GIP dėl plėtros EDI.

  289. keliautojas - 2012 04 23, 16:10

    @Simonas: Kaip beje Aerosvit sekasi pradejus 3x daily, duoda rezultata srauto prasme?

  290. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 16:14

    keliautojau, davė nedidelį srauto augimą (apie 13%), tačiau ženkliai numušė „load factor”. Nuo gegužės mėn. nepopuliariausiomis dienomis (antradienį ir šešadienį) bus nuimtas trečias daily skrydis, tai bus 19 skrydžių per savaitę. „Overcapacity” Rytų kryptimis didžiulis, nors Maskva auga dvigubai, o Kijevas ketvirtadaliu.

  291. keliautojas - 2012 04 23, 16:25

    Ko gero ir lektuvas per didelis tokiam dazniau, cia matyt labiau tiktu ATR42 o ne 72, ypac kai tiesioginio srauto nelabai kaip ir pastimuliuosi..

  292. Vytautas-NT - 2012 04 23, 17:04

    Tiesioginį srautą į Kijevą galėtų pastimuluot, jei paleistų bilietus pirmyn-atgal už kokis 200-300 Lt. Juolab, kad tai ne vizinė šalis, tad galima su pasu skraidyt ten iki pažaliavimo.

    Šiaip labai įdomi yra BMI geografija- skraido į Užkaukazę ir vidurinę azija. Įdomu kur jie keleivių į visokius Biškekus pririnkdavo?
    Ar čia logika dirbti labai nišinėmis kryptimis, panašiai, kaip AirBaltic kadaisė ndarė su Dušambė..?

  293. Zhymantas - 2012 04 23, 17:30

    Klausimelis Wizz Account turetojams: kaip konvertuoja valiutas, jei Account valiuta nesutampa su bilietu valiuta? pvz LTL vs EUR? Ar reikia/geriau paciam EUR pasirinkti?

  294. Mindaugas - 2012 04 23, 17:53
  295. Marius - 2012 04 23, 17:57

    Kijevas pigius jungimus siulo,o tiesiogiai nera ka ten ir labai veikti…perpildyta pasiula ir tiek

  296. klaustukas - 2012 04 23, 18:00

    manau, kad Kijevas tikrai domintu lietuvius, ypac tuos, kurie jau aplanke Gruzija ir megavosi jos vynu

  297. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 18:56

    Yra tūkstančiai smagių vietų Pasaulyje pabūti. O lietuvių norinčių kažkur skristi skaičius yra ribotas, o ir tas tūlas lietuvis turi 70 pasirinkimų skristi vien tiesiogiai. Dėl to ir sakau, jog kai kuriuose segmentuose šiai dienai paklausa yra stipriai atsilikusi nuo pasiūlos.

  298. Edd - 2012 04 23, 19:28

    Be lietuvių norinčių kažkur skirsti skaičiaus yra ir kita pusė – turistų norinčių atskristi į Lietuvą skaičius. Deja ir čia manau kad neblizgam. Greitų rezultatų tikėtis aišku naivu, bet nereiktų atsilikti nuo latvių ir estų, kurie bent jau susidaro įspūdis, kad turizmo skatinimui skiria daugiau dėmesio. Aišku greitų rezultatų galima pasiekti kitais būdais, pvz., turint bazinį vežėją ir kas be ko gerokai jį dotuojant.

  299. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 19:33

    Na, pagal atvykstančių turistų skaičių Lietuva turėtų būti lyderė tarp Baltijos šalių šiemet. Tiesiog per didelių šuolių būti negali – keliaujančių oru skaičius Lietuvoje šiemet augs per 20% kas yra fantastinis rezultatas prie prognozuojamo BVP pokyčio.

  300. Edd - 2012 04 23, 20:08

    Kažkaip neseku statistikos, gal Lietuva pagal atvykstančių turistų skaičių ir aplenks kaimynes, o mano mąstymas yra pernelyg lietuviškas „pas kaimynus geriau”. :) Tačiau klausimas ir kokie tai turistai. Į tą skaičių turbūt įeina ir baltarusiai autobusu vienai dienai atvykstantys apsipirkti į akropolį. Tuo tarpu „Accommodated foreign visitors” 2011 atrodė taip ir vargu ar šiais metais pavyks aplenkti Estiją:
    Estija 1 807 919
    Lietuva 1 003 873

  301. Vytautas-NT - 2012 04 23, 20:13

    70 krypčių, čia sudėjus Vilnių su Kaunu ir dar atskirai sakięiuojant oro uostus? Nes kažkoks didelis skaičius…

    Kalbant apie Kijevą, tai čia labai sužastų kainos faktorius. Jei skrydis kainuotų panašiai, kaip antžeminis transportas, būtų labai konkurencingas. Ypač, kad Baltarusių tranzito vizos nereikia.

    Vistiek atstumas nedidelis ir kaštai turėtų būt sąlyginai nedideli…

  302. Simonas Bartkus - 2012 04 23, 20:16

    Apie 70 krypčių – tiek tiesiogiai pasiekiamų taškų iš visų Lietuvos oro uostų įskaitant programinius čarterius ir reguliariuosius skrydžius.

  303. Marius - 2012 04 23, 20:20

    Na Simonai nesutiksiu su tavi del atvykstanciuju turistu i Lietuva,2011m Estija Lietuva lenke dvigubai ir nuo Latviu atsiliekam taip pat:)
    buvau nuoroda senokai ikeles ,bet kas netingit ir labai idomu galit pasigooglint rasit:)
    Tikrai nepasidvigunsime zinant ,kad ir Estai vietoj nestovi:),pas Latvius irgi augimas siame sektoriuje apyligiai su mumis ein

  304. Vytautas-NT - 2012 04 23, 20:26

    Na tokiu atveju galim skaičių sumažint iki kokių 60, nes jei skaičiuot 3 Kaunas-Londonas su dar dviem Vilnius Londonas, trim Maskvom, Oslais ir t.t.
    Beje čia skaičius šiai dienai ar po vasarinės Wizz plėtros…

    Įdomu, o kaip Wizz ir Ryanair sekasi Budapešte…

  305. Vytautas-NT - 2012 04 23, 21:01
  306. srs - 2012 04 23, 22:43

    O Lietuva ar Vilnius reklamuojasi Kijeve?

  307. Jurgis - 2012 04 23, 22:45

    Начинается масштабная кампания по привлечению российских туристов в Эстонию
    http://rus.delfi.ee/daily/business/nachinaetsya-masshtabnaya-kampaniya-po-privlecheniyu-rossijskih-turistov-v-estoniyu.d?id=64293273

  308. zuikis - 2012 04 24, 02:48

    Man įdomu, kodėl ES nebaudžia Aeroflot už tai, kad skrydžiams iš ES nerodo galutinių skrydžio kainų pirmame užsakymo žingsnyje… Taigi numatytos netgi baudos už tai.

  309. Jurgis - 2012 04 24, 08:35
  310. Mindauqas - 2012 04 24, 11:12

    Simonai, o kaip tokia sąmokslo teorija, kad Ryanair specialiai prieš pat pardavimą, paskelbė apie skrydžių iš EDI sumažinimą, kas turbūt palengvino GIP derybas (o gal ir kainą) su BAA, o už tai GIP Ryanair’ui atsidėkos palankesnėmis sąlygomis ateityje.

  311. keliautojas - 2012 04 24, 11:22

    Nu va ir paskelbe, Gatwick – Tallin, 4x weekly
    http://airlineroute.net/2012/04/24/u2-uk-w12/

  312. Marius - 2012 04 24, 11:33

    Aisku ima balta pavydas ,kai ziuri i Estijos turizmo valdzios veiksmus del reklamos Rusijoje,bet yra ir geroji medalio puse:) Rusai dazniausiai Baltijos salis vertina ,kaip vieneta.Taigi galime tiketis ,kad bent jau kas desimtas pabuvojes Taline panores ir Ryga/Vilniu aplankyti:)

  313. ES - 2012 04 24, 12:01

    Pirma kart girdžiu, kad rusai Baltijos šalis vertina kaip vieną vienetą…. Gal sumaišei su Vakarų Europiečiais;) ?

  314. Simonas Bartkus - 2012 04 24, 12:18

    WIZZ AIR ir RYANAIR persikėlus šią vasarą į Modliną Varšuvoje, su „low cost’iniu” europiniu produktu Chopin oro uoste išstoja OLT Express:
    http://airlineroute.net/2012/04/24/o2-waw-w12/

    Keistas projektas, bet tai gali ir pribaigti LOT konkurencija iš trijų pusių.

  315. Šarūnas - 2012 04 24, 12:25

    Tai dar pasisekė man išvykt iki perkėlimo į Modliną. Simonai, gal nesibaigęs balandis pagal srautus jau viršijo kovą?

  316. Simonas Bartkus - 2012 04 24, 12:36

    Šarūnai, dar ne, bet praėjusių metų balandį jau aplenkė :)

    Kas liečia klausimą dėl Budapešto – pirmi skaičiai rodo, jog dėl „Malev” bankroto „point-to-point” srautas iš/į Budapešto netgi padidėjo, o ne sumažėjo – tingo tik tranzitinis srautas.

    Savo ruožtu Budapešto oro uostas nutarė uždaryti „low cost” terminalą ir dabar „Wizz Air” bei „Ryanair” turės skraidyti iš „Malev’ui” statyto tranzitui pritaikyto naujo terminalo („Ryanair” iš karto iš jo ir skraidė, nes į LCC buvo neįleista).

    zuiki, man atrodo, jog ES teisė galioja tik ES vežėjams, o ne „skrydžiams iš ES”.

  317. Šarūnas - 2012 04 24, 12:51

    Nu gražiausiai, prieš mano skrydį kaip tik wiki mačiau, kad rašė, jog skraido į 2trą, vis dėl to atskraidino į pirmą. Simonai, gal yra skaičiai koks buvo VNO-BUD srautas, kai flyLAL skraidė? O kas liečia Wizz BUD tai mano skrydis iš WAW buvo sausakimšas. Vieninteliai vartai prie kurių buvo daug žmonių, nepaisant to, kad buvo velykos ;]

  318. Marius - 2012 04 24, 13:22

    Rusai galbut net labiau nei Vakaru Europa mus „Pribaltika” skaito…Tik skirtumas tas ,kad pas Vakaru Europos zmones gan populiaru yra keliauti aplankant kelis miestus ar 3Baltijos Sostines ,o Rusai megsta „ilsetis,ir kad visos pramogos butu vietoj”..
    As turiu omenyje tai,kad Rusai nuvyke i Talina ir gave ten gera pasiula/aptarnavima susidarys geresni ivaizdi ne tik apie Talina ,bet ir vis „pribaltika”
    Daug Rusu yra Londone,daug teko Vokietijoj senais laikais sutikti…Na ne 100%,bet daug maz visi kaip „is pribaltiki” i mus ziuri,nors daugelis ju studentai ar verslus turi:)
    Pas draugus,londone, kaimynas is StPeterburgo daug estijoje buves,jam vis keista buvo kodel tiek daug lietuviu UK juk jus Pribaltika gerai gyvenat:)
    Butent Rusai ,kaip niekas kitas i mus ,kaip i Pribaltika ziuri :)))
    Jei ,kas turit pazystamu kurie turi reikalu su Rusais(ne Lietuvoj gyvenanciais,bet gimusiais ir augusiais Rusijoje) pasakys ta pati…
    Kai nuverte Taline bronzini kari,tas draugu kaimynas is Piterio ju klause kodel jus taip Rusu nemegstat,nors zinojo,kad ne tik is Lietuvos,net ir miesta zinojo is kur Lietuvoj:)

  319. bla - 2012 04 24, 14:46

    Na nera tas turizmas Lietuvose isvystytas prasciau nei kitose Baltijos shalyse, cia daugiau tipishkas lietuvio kompleksas. Jei ziureti I turistu skaicius (kurie buna bent viena para shalyje), tai taip estijoje turistu daugiausia, lietuva antra. Bet daugiausia ju todel kad tarp tu virs 2mln turistu estijoje, apie 1mln yra suomiai. Ir jie vaziuoja i talina del to kad iki ten valanda kelio, vizu nereikia, viskas ir ypac gerimai daug pigiau, ir dar mergos grazios. Ir sitam srautui kozkokia estu turizmo vystimo politika turi nuli itakos. Butu pas mus vietoje Minsko shalia kokia Kopenhaga, tai ir mes turetumeme minimum miliona danu per metus lietuvoje nieko nedarydami. O vat pavyzdziui atvykstanciu rusu lietuvoje yra daugiau nei latvijoje ar estijoje.

  320. Marius - 2012 04 24, 15:00

    To bla
    niekas net neabejoja Rusu daugiausiai Latvijoje,buvo kazkur pateikta statistika irgi rasti galima …Estija taip pat lenkia Lietuva jeigu ka:) Pas juos St Peterburgas salia:)

  321. Jurgis - 2012 04 24, 15:05

    @bla Na su tais turistu skaiciais Estijoje tai gerokai nusiskiedziat . Vien palyginimui Talino uosto keleiviu skaicius 2011 m. yra 8.480.000, kai tuo tarpu Klaipedos uosto – 321.000. O kur dar turistai atvykstantys oro transportu (2 mln.), gelezinkeliu transportu, automobilie transportu.

  322. Simonas Bartkus - 2012 04 24, 15:12

    Turistų skaičiavimas dalykas sudėtingas.
    Aš manau, jog turistai turime laikyti tuos, kurie apsistoja viešbučiuose. Estijoje iš 8,4 mln. uosto keleivių 7 mln. keliauja Talinas-Helsinkis maršrutu – žmonės gyvena Taline ir kas rytą keliauja į darbą Helsinkyje bei suomiai plaukia dviems valandoms apsipirkti.
    Nakvynių statistika rodo, jog Lietuva sulaukia daugiau tų pačių rusų – į Estiją ir Latviją liūto dalis yra VFR (visiting friends and relatives) srautas.

    Aišku, grįžtantys emigrantai taip pat yra svarbus ekonomikai srautas – nenoriu to nugynčyti, tiesiog turizmo statistika – komplikuotas reikalas.

  323. keliautojas - 2012 04 24, 15:12

    Idomi diena: LH atsiunte savo retro A321, tuo tarpu Aerosvit – B735.. Nebus pirmas kartas Aerosvit su tokiu orlaiviu ?

  324. Simonas Bartkus - 2012 04 24, 15:19

    keliautojau, ne ne pirmas.

    B735 skraido nuo vakar – panašu, jog „Cimber” ATR72 sugedo Kijeve, tai vakar strigusius VNO paėmė „Aerosvit” B734 iš ARN, o vėliau visus „Aerosvit” KBP-VNO-KBP vykdo B735

  325. Marius - 2012 04 24, 15:20

    Nesu as pesimistas,lietuvos nelaidoju:),bet pripazinkim ,kad ir kaip beskaiciuokim vienadienius/gyvenancius viesbuciuose mes atsilieka ne tik nuo Estu,bet ir nuo Latviu..
    Buvo pora men atgal pateikta statistika mes atsiliekam,kaip beskaiciuotume …Su Latviais nestipriai,o vat nuo Estu beveik dvigubai ir pagal nakvyniu skaiciu,pagal isleistus pinigus ir visa kita…
    Jei bus laiko,gal paziuresiu bet skaitet turbut dauguma ten buvo visu ES saliu atvykstamojo turizmo staistika,na buvo ir Lietuvos st. dep. kuri teige isaugo Rusu 40%,Rusu st. dep. ,kad rusai maziau vyksta i Lietuva.Bendrame ES statistikos visu saliu teigiama isaugo Rusu visur Lietuvoj,Latvijoj,Estijoj(beje 40% taip pat:)

  326. Ignas - 2012 04 24, 15:37

    Na pas estus tai speju daug rusu ir suomiu atvyksta, ju padetis tam gera. Estu ir suomiu kalba beveik tokia pat, rusiskai taip pat daug kalbanciu ir Piteris didziulis miestas netoli. Talinas taip pat fainas miestas visai, manau sunku butu juos aplenkti, nebent labai daug dirbant su Druskininkais, Palanga, Nida kazkokiom idomesnem pramogom isskirtinumu (pvz Gugenheimo muziejum ar pan) nes Estu startines pozicijos tiesiog zymiai geresnes. Na bet cia tik mano nuomone :)

  327. Justas - 2012 04 24, 15:39

    Mariau, jau pradeda atsibosti: parodyk ta ‘pries kelis menesius’ pateikta statistika, kur pagal nakvyniu skaiciu viesbuciuose mes atsiliekam nuo latviu. O dar geriau nueik i Eurostat website’a ir susirask ivairiausiu pjuviu statistika apie turistu skaiciu i sitas salis. O dabar kartoji ta pati per ta pati kaip sugedusi plokstele….

  328. Obs. - 2012 04 24, 15:56

    Estonian Air doubles summer pre-sales. http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=56444

  329. Linas - 2012 04 24, 16:12

    kaip tik mačiau vakar besileidžiantį VV 737

  330. Marius - 2012 04 24, 16:14

    keista ,kad neikas neskaite:)nelabai turiu cia laiko,bet kad nelaikytumet idiotu idedu pirma pasitaikiusi googlinima http://iq.lt/ekonomika-ir-verslas/turistu-marsrutu-uzkampyje-2/ lenteleje yra 2010m sausio-rugsejo men.,zinant kad 2011metais Lietuva ir Latvija augo beveik vienodai kiek per 20%(beje Lietuva net kazkuria procento dalimi daugiau ,mintinai nezinau eurostat yra) tai galima nesunkai paskaiciuoti…na su tuo 2011m nulis kablelis kazkiek augimu tikrai nepavejame Latviu

  331. Marius - 2012 04 24, 16:20

    beje nebe ilgai laukti liko Eurostat coming soon 2012 1Q europos saliu atvykstamojo turizmo statistika pateiks ir pamatysim:)

  332. bla - 2012 04 24, 17:01

    Tenka kartais dirbti su ivairiu shaliu turizmo statistika ir turiu ja shalia. Is esmes dauguma pasaulio shaliu, bent jau ishsivysciusios, turizmo statistika skaiciuoja pagal ta pacia UN WTO metodologija. Objektyviai palyginti pabaltijo shaliu atvykstanciu turistu skaiciu galima pagal du pagrindinius indikatorius:

    1 atvykstanciu uzsienio turistu skaicius (be vienadieniu turistu) 2011 (arrivals)
    EE 2.2 mln
    LT 1.8 mln
    LV 1.5 mln

    2 uzsienio turistu skaiciu oficialiuose accommodation outlets 2011
    EE 1.8 mln (840k suomiu; 200k rusu)
    LT 1 mln (148k rusu)
    LV 1 mln (174k rusu)

    Jei ziurint tik i pirma grupe tai ten atvykstanciu rusu skaicius didziausias Lietuvoje

    http://static2.visitestonia.com/docs/356874_tourism-in-estonia2011.pdf
    http://db1.stat.gov.lt/statbank/SelectVarVal/Define.asp?Maintable=M4090302&PLanguage=0
    http://data.csb.gov.lv/Dialog/varval.asp?ma=TU0100a&ti=TUG10. INTERNATIONAL VISITORS: NIGHTS SPENT IN ACCOMMODATION ESTABLISHMENTS&path=../DATABASEEN/transp/Annual statistical data/20. Tourism/&lang=1

  333. Jurgis - 2012 04 24, 17:31

    Kaip Lietuvos skrydziu geografija/pasiula atrodo pagal Top 10 pasaulio turizmo saliu:

    1. Prancuzija 76,0 mln.
    2. Ispanija 55,6
    3. JAV 49,4
    4. Kinija 46,8
    5. Italija 40,5
    6. UK 40,0
    7. Meksika 38,1
    8. Vokietija 37,8
    9. Turkija 36,1
    10.Austrija 20,0

    Aisku, is kart galime atmesti JAV, Kinija, Meksika.
    I visas kitas salis turime tiesioginius skrydzius, isskyrus Turkija.
    Isvada: tiesioginiai skrydziai i Turkija – neisvengiama butinybe.

  334. to Jurgis - 2012 04 24, 17:44

    Pilna iš Lietuvos tiesioginių skrydžių į Turkiją. Kartais net ne po vieną per dieną.

  335. Jurgis - 2012 04 24, 17:53

    Zinau, zinau.

  336. Eugenijus - 2012 04 24, 18:39

    VAkar nespejau atsakyt del nurasmu doleriais Ryanair puslapiuose. Tai vyksta del to kad bent jau Vilniaus banko kreditine kortele mastercard, kuri oficiailiai yra eurine – dauguma automatiniu sistemu atpazista kaip dolerine. Ir ne tik Ryanair bet ir koloneles Lenkojoje, viesbuciai Ispanijoje , autonuoma Vokietijoje siulo nurasyti pinigus korteles gimtaja valiuta – t.y. USD doleriais. Jei sutinki arba nepastebi tai eurus is pradziu keicia i dolerius o paskui atgal i eurus. skirtumas paprastai buna 5-8 EUR kiekvienam 100. esu rases del to pretenzija bankui ir atgavau visus pinigus prarastus per tuos keistus keitimus. Gal kas esat arciau bankiniu produktu it galite paaiskinti kodel SEB Mastercard eurine kortele automatines sistemos atpazysta kaip dolerine

  337. keliautojas - 2012 04 24, 21:25

    Simono minetas OLT Express ne tik Warsuvoj bet ir Gdanske bei Lodzej atidaro bazes http://airlineroute.net/2012/04/24/o2-gdn-w12/
    Yra net ir tokiu krypciu kaip Reikjavikas

  338. Pranas - 2012 04 24, 21:36

    Joo. 300 zlotų (246 Lt) už Gdanskas-Reikjavikas-Gdanskas – stipru.

  339. Wincas - 2012 04 24, 22:58

    Nu ka naujuosius metus bus galima atsvest islandijoj :)

  340. Domas - 2012 04 24, 23:06

    chi chi, tenka pripažint, tokios egzotikos kaip Nuadžibu dar neteko matyti VNO lentoj. ko ten žmonės skrenda? :)

  341. Vilius - 2012 04 24, 23:18

    @Domas. Jūrininkai

  342. Vytautas-NT - 2012 04 24, 23:27

    Apskritai man tas OLT mistika. Čia jie atrado neišnaudotą rinką, Lenkijoj, nes Vokiškas OLT turi vos kelis skrydžius. Beje, kadaise galvojo skraidyt iš Hamburgo į Palangą.

    Lenkijoj gana nemaža konkurencija darosi- visiniuose skrydžiuose OLT ir EuroLOT. O dar ir tarptautiniuose su LOT.

    Pabaigai įdomus EasyJet interviu. Šitie masto net ir apie naują Bombardier lėktuvą. Jiems tai būtų beveik išsigelbėjimas (gamintojui):

    http://www.anna.aero/2012/04/24/exclusive-interview-with-easyjet-ceo-carolyn-mccall/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=311cf9e248-anna_nl_240412_easyjet&utm_medium=email

  343. Linas - 2012 04 25, 09:42

    OT, čia vakar dienos naujienos :)

    Lithuanian MRO provider extends contract with easyJet
    Apr 23, 2012 (newstodate): The Lithuanian MRO provider FL Technics extends its cooperation with the UK based low cost carrier easyJet, by signing a three-year agreement for nine Airbus A319 aircraft line maintenance at Manchester Airport and Newcastle International Airport.
    Following a tender issued by easyJet, FL Technics have extended the current line maintenance contract until 2015.
    Under the agreement, FL Technics, through its subsidiary Storm Aviation will provide line maintenance support for six easyJet Airbus A319 aircraft at Manchester Airport.
    FL Technics will also provide maintenance works for three easyJet Airbus A319 aircraft at easyJet’s base in Newcastle, where FL Technics already serves two other major operators, Emirates and KLM Royal Dutch Airlines, with aircraft line maintenance.
    Based at Vilnius Airport, Lithuania, FL Technics operates two base maintenance facilities in Lithuania and Ukraine, as well as a network of 32 line stations across Europe, the CIS, Africa and Asia-Pacific

  344. Jurgis - 2012 04 25, 10:47

    OLT Express pletra tikrai idomi. Daugelis skride i Bremena ar per Bremena mate ten besibazuojancius OLT Express lektuvus. Kaip suprantu dabar OLT Express ir OLT Express Germany yra viena ir ta pati kompanija, lenku pilnai nupirkta is vokieciu OLT Ostfriesische Lufttransport GmbH. Manau jie gali (kaip ir EuroLOT atveju is Krokuvos) pasirodyti ir Lietuvos oro uostuose.

  345. Domas - 2012 04 25, 12:54

    @Vilius, jo, po to kažkaip pamačiau tą minią ten skrendančią, ir supratau, kad ten panašūs į Atlanto žvejus :)

  346. Marius - 2012 04 25, 14:06

    Ak Bars Vilnius/StPeterburgas pakele kaina mazdaug 100lt kiek pastebejau,nors ir dabar 600lt kaina nesikandzioja?

  347. Paulius - 2012 04 25, 17:56

    LOT atnaujino savo 787 galeriją, šaunių nuotraukų yra ir darbai gerokai pasistųmėję į priekį: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150542602075938.373917.269021210937&type=1

  348. Marius - 2012 04 25, 18:01

    http://vz.lt/?PublicationId=606bf64e-94ba-49b3-9ddb-dfca82d8103f&ref=rss Kauno oro uostui mažinti nuostolius trukdo konkurencija Vilniuje

  349. Marius - 2012 04 25, 18:11
  350. Jurgis - 2012 04 25, 20:11
  351. apie kauna - 2012 04 25, 20:11

    na, idomu kad kauno oro uostas jau besibaigiant balandziui vis dar neskelbia kovo duomenu, nelabai suprantu, kam toks uzlaikymas?

    beje, jau turejo buti pasirasyta sutartis su Ryanairu del technines prieziuros angaru. gal kas zinot, pasirase ar vis delto ryanair apsisprende atsisakyti situ ketinimu? tyla kaip ir nelabai sekmingu rezultatu kvepia, ar cia tik man taip atrodo?

  352. Paulius - 2012 04 25, 21:37

    Kaunas kažkaip visai apsileido šiuo klausimu šiais metais, visada vos ne mėnesiu statistika vėluoja… Šiaip iš to vz.lt straipsnio, kurį patalpino Marius galima išsiskaičiuoti. Jame rašoma, kad per pirmą ketvirtį aptarnauta 208 000 keleiviai, žinant, kad sausį ir vasarį aptarnauti 132296 keleiviai, kovui lieka ~75 700, o tai yra maždaug -2,5% y-o-y.

  353. Šarūnas - 2012 04 25, 22:44

    Apie kokį tinklapį buvo šnekėta video, kuris parduoda LCC skrydžius?

  354. Tomas - 2012 04 25, 23:40

    pone Apie Kauną – jei taip būtų, tai tamstos širdžiai būtų balzamas, ar ne?

  355. Jurgis - 2012 04 26, 00:42

    Nu va, pagaliau pasirode ir japonu MRJ,-70/90-seat regional jet. Gal pades pasotint jauciama regional jet trukuma ?

    MRJ first flight, first delivery delayed more than a year
    http://www.aviationbrief.com/?p=7254

  356. jurgiui apie kauna - 2012 04 26, 10:19

    ne, tikrai ne, as kaip tik labai uz kauno pletra! tik siaip rezultatai to aukciono su 1 dalyviu buvo aiskus dar kovo men, ir tada KUN komentavo kad dabar sius sutarti pasirasymui i Airija. Tai nuo to laiko jau turbut koks menuo praejo, per tiek laiko tikrai turejo popieriai suvaikscioti; tai arba RYR dar bando kazka issimusti papildomai, arba paskutine minute apsigalvojo. Nes jei butu pasirase, tikrai butu visur istrimitave. Tai ir parasiau i bloga, gal yra kas kazka konkreciau zino ir gali pakomentuoti.

  357. Jurgis - 2012 04 26, 10:44

    Na apie Kauna ne Jurgis klause :) Nors man irgi uzkliuna, kad KUN menesi veluoja pateikti statistika :( O siaip, as irgi linkiu tik didziausios sekmes KUN !

  358. Mindauqas - 2012 04 26, 14:15

    Kažkada buvo kalba, ar dar be Rygos oro uosto, koks nors oro uostas Europoje renka mokesčius iš keleivių tiesiogiai oro uoste. Pačiam prieš savaitę teko susidurti su tuo Newquay oro uoste Kornvalyje. Jie ima 5 svarų Airport Development Fee. Pasirodo jis įvestas dar 2005 m. Beje, dėl šio mokesčio iš oro uosto per paskutinius metus pasitraukė nemažai aviakompanijų (tarp jų ir Ryanair) ir keleivių skaičius krito bene tris kartus. Kai taip sumažėja, tai kam tas mokestis, nes vystyti jau nebelieka ką:)
    Newquay oro uostas savo tinklapyje nurodo,
    kad jie nėra vieninteliai ir kad tokius mokesčius (neįtrauktus į bilieto kainą) JK taip pat renka Norwich, Blackpool ir Durham oro uostai.

  359. Pranas - 2012 04 26, 14:21

    @Mindauqas – nugi turi savo Ivanauską ir džiaugiasi, kad keleivių ir tuo pačiu darbo mažiau.

  360. Vardas - 2012 04 26, 17:09

    Kad tas Newquay yra Šventosios dydžio miestelis kurortiniame užkampyje, kur didelis oro uostas reikalingas kaip šuniui penkta koja.

  361. AU - 2012 04 26, 20:53
  362. Vytautas-NT - 2012 04 26, 21:45

    Įdomus strainis apie Heathrow oro uostą. Įdomu, kaip jie ten 70 mln keleivių išspaudė? Skraido vis daugiau tolimais ir dideliais lėktuvais?

    http://www.anna.aero/2012/04/26/heathrow-passes-70-million-mark/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=58060394dc-anna_nl_260412&utm_medium=email

  363. Eugenijus - 2012 04 26, 22:29

    Small planet pasirode amadeuse ir galileo kaip W2/FXT 365 FLEXFLIGHT . Yra visi atrodo carteriai, taip kad juos tikrai galima vadint reguliariais. W2 dalyvauja lietuvos BSP taip kad ant ju blanku ir bus spausdinami bilietai

  364. Marius - 2012 04 26, 22:47

    Nu del SmallPlanet tai cia aisku naujiena super,nes ir kainos pas juos geros…
    pvz uz savaites Antalija pirmyn/atgal 120svaru kas gaunasi kiek per 500LT :)

  365. Vytautas-NT - 2012 04 26, 22:57
  366. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 10:29

    Taip, „Amadeus” tvarkaraščiuose pasirodė „Small Planet” tvarkaraščiai iš VNO čarterinėmis kryptimis. Kaip suprantu, pardavimai dar neatidaryti. Į kai kurias šalis, pvz. Turkija, tai „Small Planet” neturi leidimo vykdyti reguliariuosius, tai greičiausiai bilietams bus kažkokie apribojimai, pvz. „roundtrip sales” only. Įdomu ir kaip tarifai bus sinchronizuoti su „Novaturo”/”Tez Tour” siūlomais tarifais į tuos pačius skrydžius.

  367. Marius - 2012 04 27, 11:05

    Del Amadeuso skrydzia yra na,o kodel neraso a/k pavadinimo cia tik laikinai ar kaip?

  368. simonui - 2012 04 27, 11:36

    gal neatidziai skaiciau, bet ar veikia tie planuotieji novaturo charteriai is Talino ir Rygos su sustojimu Vilniuje?

  369. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 11:37

    Panašu, kad prekyba šiuo metu atidaroma. Liepos mėnesį „roundtrip” į Larnaką už 360 LTL su bagažu – puikūs tarifai.

  370. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 11:39

    RIX ir TLL čarteriai „via VNO” prasideda gegužės 12 dieną.

  371. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 11:56

    Žiūriu į vakardienos ir šiandienos Maskvos reisų užpildymus ir matosi, jog per šias šventes pajus Vilnius rusų antplūdį. Vakar abu ATR72 ir šiandien pietinis ATR72 iš VKO pilnutėlis, vakar A319 iš SVO taip pat (108 keleiviai).
    Manau, srautą iš Rusijos turėtų kitą savaitę dar sustiprinti VTB finalinis ketvertas. Tiesa, turbūt daugelis komandų ir delegacijų atvyks čarteriais, kaip rusai mėgsta.

  372. Linas - 2012 04 27, 12:14

    Simonai, o kaip UN sekasi?

  373. Marius - 2012 04 27, 12:24

    Del VTB komandos dazniausiai skrenda charteriais,o ir pats turnyras Treciadieni ir Ketvirtadieni tai nelabai ko sirgaliu bus( nors ir siaip Rusai net Maskvos remeju firmu darbuotojai uz dyka eina ir tai sales nepilnos,net kai Ximki lose Eurocup finale nebuvo pilna 5000vietu sale,su CSKA tas pat)

  374. Marius - 2012 04 27, 12:26

    VTB finalas Vilniuje labai gerai del reklamos,prestizo cia tai faktas:)

  375. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 12:29

    Kalbėjau ne apie fanus – krepšinio čempionatas parodė, jog krepšinis keliaujančių fanų praktiškai neturi, su keliomis išimtimis. Kalbėjau apie delegacijas – trys Rusijos komandos, pvz. su 50 žmonių viena delegacija yra 300 oro keleivių. Tai 5% viso mėnesinio srauto į Rusiją.

  376. Marius - 2012 04 27, 12:47

    CSKA skraido tik charteriais net savo gerbejus kartu atsiveza (nors tiek ir tebuna) ,beje jie turi sutarti su Transaero ,bet tikimybe 0 ,kad skris reguliariuoju Maskva/Vilnius Transaero reisu (nes kai klubu biudzetai tai leidzia,komandos netaupo pinigu vardan laiko juolab finalas)
    Uniks irgi charteriais skraido,nebent tik Lokomotiv…
    Yra toks vienas niuansas :visu komandu,visas kelioniu islaidas dengia VTB lyga(del tos priezasties net Siauliai atsisake dalyvaut Eurocup,kai bande patekti i VTB)…Tai manau 99% tikimybe,kad komandos ir ju vadovai,VTB vadovai bus atskraidinti uzsakytais lektuvais.Juolab zinant,kad cia Rusai ,o jiem megsta charterius issipirkineti:) nes prestizas jiems,ne pinigai svarbiau
    Siaip nera taip ir blogai,charteriniai keleiviai taip pat keleiviai,tik kazi ar dasides kas prie direct flight keleiviu…

  377. Zhymantas - 2012 04 27, 12:55
  378. keliautojas - 2012 04 27, 12:56

    Kaip suprantu Aerosvit vis dar neissprende savo problemu su lektuvais – kas dien velavimai ir pan..

  379. Obs. - 2012 04 27, 13:51
  380. Paulius - 2012 04 27, 14:20

    Na bet jau pavadinimas… O tendencija tai aiški, ilgai laukti nereikės ir Europoje short haul tradiciniai vežėjai savo vardu beveik nebeskraidys :)

  381. Vytautas-NT - 2012 04 27, 14:28

    Šiaip teisingai blogeris klausia- kam Lufthansai dar viena pigių skrydžių dukterinė bendrovė, jei jau turi bent dvi?

  382. keliautojas - 2012 04 27, 14:36

    Ir siaip ziurint is branding’o puses: naujos bendroves sukurimas su tokiu pavadinimu ja ganetinai stipriai diferencijuoja nuo Lufthansos, kazin ar tai yra labai naudinga..

  383. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 14:44

    Yra kita plano versija – „Lufthansa” skraidys TIK IŠ MUC ir FRA, tuo tarpu visi skrydžiai iš BER, DUS, STR, HAM ir kitų Vokietijos miestų bus naujai „low cost” bendrovei permesti.

    O brandingo klausimas yra tam, jog būtų atskyrimas produkto prasme. „Low Cost” gali turėti prastesnį servisą, dėl to tas prastesnis servisas galėtų persimesti pvz. ant „long haul Lufthansa” įvaizdžio.

    Anyway, panašu formuojasi trend’as. „Iberia” suformavo „Iberia Express”, „Lufthansa” bando permesti „short haul” LCC bendrovei, tą patį bando daryti „Finnair”, o „Air France” irgi tokias intencijas yra pareiškusi, KLM turi „Transavia.com” (ši kol kas olandų „leisure” segmentą perėmė tik). Panašu, jog pildosi vizija, jog 2020-aisiais Europos viduje skraidysime tik LCC įvairiomis formomis.

  384. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 14:54

    „Aerosvit” turi šiuo metu vėl laikinų bėdų dėl orlaivių (tiesa šiandien atvyko pakaitinis ATR72, tai gal išsispręs), iš kitos pusės – lėktuvų „spotteriams” yra galimybė pamatyti įdomių paukščių. Pvz. šiuo metu į Vilnių artėja retai matomas lėktuvas – ERJ-190ER, šitas: http://www.airliners.net/search/photo.search?regsearch=UR-WRF
    Pilnas, su 106 keleiviais.

  385. Jurgis - 2012 04 27, 15:05

    Idomu, o kuri a/k siuo metu VNO turi zemiausia LF ? Praeitais metais tai buvo Transaero ir Skyways. Pastaroji jau dingo. Dabar tikriausiai tai St.Peterburgo krytis su Ak Bars. Idomu butu suzinoti tas silpniausias kryptis. Manau Vokietija isibegeja, o Rusijos kryptimis tiesiog per daug arba nesubalansuota pasiula.

  386. Anonimas - 2012 04 27, 15:05

    Simonai, pagal iš ankstines prognozes balandis permuš kovą?

  387. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 15:08

    Be abejo, AK BARS mažiausias load factor, aukščiau eina Transaero, Aeroflot. Taip pat sąlyginai prasti (LCC metmenimis) reisai į Romą, Karlsrūhę, Brėmeną.

  388. keliautojas - 2012 04 27, 15:08

    Sutinku kad naujasis LC ko gero pasizymetu prastesniu servisu ir tai keltu gresme pacios Lufthansos brandui, bet tuo paciu metu didelis dvieju bendroviu atskyrimas ganetinai stipriai numustu naujaji produkta vartotuju akyse. Manau daugelis sutinktu kad Iberia Express Iberia skamba solidziau ir patraukliau nei Direct 4 You Lufthansa.

  389. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 15:09

    Anonimas, taip žinoma, tikimės apie 160.000 keleivių balandį.

  390. Jurgis - 2012 04 27, 15:15

    Bet KUN uzsiima kazkokiu tai sadomazohizmu. Menuo baigesi, o iki siol nesugeba ideti statistikos. Neabejoju, kad skaiciai yra, tik nesuprantomu save ir kitus kankinanciu budu jie neskelbiami.

  391. Vytautas-NT - 2012 04 27, 15:20

    Bet visvien klausimas kam tokiu atveju Lufthansai kurti naują vežėja, o ne pasinaudoti dideliu kiekiu jau esančių?
    Be to, Įdomu ar ta pati Iberia Express užsiims keleivių vežiojimų pagriondinei Iberia, ar tik tiesioginiu srautu? Tada kyla klausimas kas jiems keleivius suveš- ypač ilgiems nuotoliams.

  392. Linas - 2012 04 27, 15:22

    Simonai, dėl SN, ar jų skrydžiai vykdomi, kaip nurodyta VNO puslapyje ar visgi jie kažkiek kaitalioja dažnį?

  393. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 15:42

    Vytautas-NT: tai techniškai ir bus esamas vežėjas, bet bus kitas brand’as. Naujasis darinys būtų 20 kartų didesnis už esamą „germanwings”.

  394. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 15:43

    Linai, dabar nuo velykų iki, atrodo, birželio vidurio nėra numatyta „reductions”. Vasarą (liepą-rugpjūtį) bus nuimti antradieniai ir ketvirtadieniai – kaip įprasta vasaros įkarščiui.

  395. silentium - 2012 04 27, 16:28

    Ne nu, bet brandas tai tikrai toks savotiškas, jei prisigalvotum sąmokslo teorijų, tai gal Ryanair kokį savo PRščiką infiltravo pas LH, kad jiems nesąmonių prigalvotų :)

  396. keliautojas - 2012 04 27, 16:33

    Man asmeniskai skamba kaip kokios greitojo paskolos kredito bendroves slogan’as :)

  397. Marius - 2012 04 27, 16:56

    Su AK BArs labai jau prastai?Buvo rasyta,kad nors ir sunkiai ,bet juda i geraja puse.Tai islieka tendencijos ar jau nusistovejo loadas…

  398. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 17:33

    Direct 4 You greičiausiai nebus šios bendrovės pavadinimas. Tai tiesiog projekto pavadinimas labiau nusakantis naujos bendrovės koncepciją.

  399. Jonas - 2012 04 27, 18:21
  400. Augustinas Žemaitis - 2012 04 27, 18:38

    Jau dabar Europoje nueita LCC kryptimi.

    Tačiau tik kryptimi. Kad viskas taps LCC standartu, kaip tą standartą kai kas įsivaizduoja – esą tikri LCC Europoj tik Ryanair ir Wizzair – tai toli gražu manau taip nebus.

    Kas bus, tai kad standartai toliau nyks. Pažiūrėkite JAV. Tem daugybė aviakompanijų apmokestina bagažą, bet pirmasis „tikras” low cost Southwest duoda du lagaminus nemokamai. Kitas „tikras” low-cost JetBlue turi trumpame nuotolyje personalinius televizorius visuose lėktuvuose. Tuo tarpu Spirit apmokestina ir rankinį bagažą. Net CRJ mainline’e turi verslo klasę su platesnėm kėdėm ir jie jungiami prie rankovių. Ir t.t.

    T.y. nebėr vieno standarto, kaip prieš 30 metų su reguliuojamom rinkom, kad kelionė oru – tai šiltas maistas, tam tikra tvarka priduodamas bagažas ir t.t. Nebėr ir dviejų standartų, kaip prieš 10 metų, kad kelionė oru – tai arba minėtas standartas, arba Ryanair standartas.

    Bus daug nišų. Tai ką matome JAV – manau Europos ateitis. Ir pigūs skrydžiai iš ten atėjo. Tiesiog Europoje dėl kultūrinių, istorinių priežasčių mobilumas mažesnis nei JAV, tad ir skrydžių poreikis tarp ES šalių istoriškai mažesnis nei tarp JAV valstijų, ilgą laiką nebuvo ir vieningos rinkos, mažai giminystės ryšių tarp šalių. Bet viskas keičiasi ta kryptimi.

  401. Jurgis - 2012 04 27, 19:39

    @Jonas Na idomiausias tame interviu vienas sakinys, rodantis, kad zlunga dar viena Zuoko PR akcija :

    Ar tiesa, kad planuojama įsteigti kompaniją Lithuanica, kur pusę akcijų turėtų strateginis investuotojas, 1/3 – Vilniaus savivaldybė, o likusios akcijos atitektų kažkokiems kitiems investuotojams. Gal tie kiti investuotojai – Hainan Airlines?

    Jei ši informacija netiksli, neteisinga, patikslinkite, kiek įmanoma smulkiau ir išsamiau, kokia dabartinė Susisiekimo ministerijos strategija, planai?

    Susisiekimo ministerija nedalyvauja šiame Vilniaus savivaldybės projekte. Kiek žinome, jis yra įstrigęs.

  402. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 21:38

    Šį vakarą turistų iš Rusijos atvykimai tęsiasi – „utair” vėl atskrenda artipilnis (58 keleiviai), o „Aeroflot” su 112 keleivių.

  403. keliautojas - 2012 04 27, 21:55

    O LF Aeroflot dabar beje skaiciujamas pagal numatytaji SSJ ar A319?

  404. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 21:59

    Pagal A319. Visą balandį A319 numatytasis. Gegužės pirmas dvi savaites turėtų būti Sukhoi, o nuo gegužės vidurio vėl A319 numatytasis.

  405. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 22:03

    Pagal tvarkaraštį Travelporte panašu, jog IrAero skrydis DME-KUN sumažintas iki 2x weekly visai vasarai.

  406. keliautojas - 2012 04 27, 22:24

    tai net su A319 cia gaunasi virs 95% LF, neprastai. O del DME-KUN tai atsiras gi i Palanga skrydis, sumoj bendra Lietuva – Maskva capacity ko gero beveik nesikeis nuo dabartines.

  407. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 22:29

    112 keleivių yra 97% LF :-) Aeroflot A319 konfigūracija yra C20Y96.

  408. Robertas - 2012 04 27, 22:29

    Kur galima pirkti bilietus i tuos Small Planet carterius? Aciu.

  409. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 22:35

    Robertai, bet kurioje kelionių agentūroje arba bilietų pardavimo portaluose, kurie jungiasi prie „Amadeus” – greitai.lt, skrisk.lt ir kt. Tiesa, turbūt dar tarifų įjungimas tebėra procese ir ne visi skrydžiai parduodami (nors tvarkaraščiai sudėti visi) – pvz. į Larnaką tai randami.

  410. Šarūnas - 2012 04 27, 23:07

    Beje aš turbūt kažko nežinau, apie kokias šventes kalba eina? Apskritai užpildymai, bent jau SU atrodo įspūdingi, kaip reikalai su UN? Atrodo VNO-MOW šiais metais muš rekordą..

  411. Marius - 2012 04 27, 23:21

    Sarunai ,kiek numanau Geguzes 1 d yra tarptautine diena .Manau pas Rusus iseis iseigine ir pirmadienis tai,kaip ir 4d gausis…

  412. Šarūnas - 2012 04 27, 23:37

    Dabar tampa aišku iš kur Vengrijoj keturios išeiginės.

  413. Vytas - 2012 04 27, 23:46

    Pas rusus prasideda „majskie prazniki”. Gegužės 1-9, o realybėje nuo šiandien iki gegužės 14, ten šventės, išeiginės ir atostogos.

  414. Simonas Bartkus - 2012 04 27, 23:53

    Kai kuriose Vakarų Europos šalyse gegužės 1 d. yra nedarbo diena taip pat – žinau tikrai, jog Belgijoje, Vokietijoje, Italijoje, Austrijoje, Norvegijoje, Suomijoje. Lenkijoje sutampa laisvos ir gegužės 1 d. ir 3 d., tai nemažai lenkų atostogauja visą savaitę.
    Olandijoje balandžio 30 yra laisva kaip nacionalinė šventė.

  415. A2C - 2012 04 28, 08:22

    Itakos reisu uzpildymams is MOW turi ir Maskvoje vykstanti logistikos paroda Transrussia, kurioje kas 5 lankytojas buvo lietuvis. Pvz. Ketvirtadienio SU reisas is SVO buvo pilnas ir praktiskai nebuvo eiles, kurioje nebutu aptarinejama paroda. Vakar turejo grizt like lankytojai, siandien – dalyviai.

  416. Aloyzas - 2012 04 28, 08:34

    Small Planet Airlines naudojamas IATA kodas W2 = White Eagle Aviation:
    http://www.airlineupdate.com/content_public/airlines/airline_profiles/airlines_poland/white.htm

  417. Deivis - 2012 04 28, 09:47

    Papildant Aloyzą: skiriasi ir skrydžių numeriai nurodyti Amadeus’e ir Novaturo tinklapy. Pvz.: pasirenkant Larnaką, Amadeus’e rodomas W2 8003/04, o Novature LLC 3503/04.

  418. Marius - 2012 04 28, 12:42

    Na jei Rusijoj savaite atostogu,tai tikrai jie bando is Maskvos istrukti,dar ir paroda kur lietuviai skrenda:)
    Man idomiausia yra,kaip taip iseina Lietuva Maskvoje labai populiari,o vat StPeterburge minimalus susidomejimas.Kas cia Talinas pasiima visus turistus nes labai jau arti?

  419. Marius - 2012 04 28, 14:13

    IrAero jau ir dabar KUN tvarkarastyje patvirtinas tik 2xweekly 5,1

  420. Domas - 2012 04 28, 15:25

    Nuo birželio pirmos LH 747-8 skraidys 6xweekly FRA-IAD segmente, čia kam lektuvėliai patinka. ;-)

  421. Paulius - 2012 04 29, 08:48
  422. Paulius - 2012 04 29, 09:15

    Beje, vėl yra Estonian business bielietų VNO-LGW one way po ~230Lt :)

  423. keliautojas - 2012 04 29, 16:53

    Yra pagaliau statistika KUN normali, nors jau beveik laikas balandi butu paskelbti.:
    keleiviu 73047, kritimas -5.88%
    et uztat cargo augo 14.16%

  424. Žygimantas - 2012 04 29, 18:54

    Grazus tas AirLituanica dazymas,toks nepapigiaiskas. ;) Tik modeliuota ant A320,kuris didokas lietuvai butu. Bet siaip grazu,manau. :)

  425. Žygimantui - 2012 04 29, 19:06

    na, bent jau su perspektyvia idėja. Dabar dauguma aviakompanijų akcentuoja modernumą, o airLITUANICA pagrindinis akcentas, atrodo, bus paveldas.

  426. Justinas - 2012 04 30, 00:29

    Jo, manau svarbiausia sugalvot dažymą bei parinkti sėdynių spalvą. Dar galėtų pamodeliuoti, kaip bilietų rezervacijos sistemos frontendas atrodys bei stiuardų aprangos. Beigi maisto meniu galėtų sudaryti. Faktiškai oro bendrovė ir yra!

  427. Augustinas Žemaitis - 2012 04 30, 00:45

    @Žygimantui – na, įdomu.

    Šiaip Helios Airways uodegos dizainas buvo panašus – senovinė moneta.

    Tos avialinijos skraidė, tiesa, neilgai (visomis prasmėmis).

    O jei rimtai, būtų gražu, jei Air Lituanica taptų realybe, bet, mano nuomone, šiandien to tikimybė nėra didelė.

  428. Justinui - 2012 04 30, 08:58

    Kaip bebūtų, be vizijos nieko nepasieksi.

  429. Robertas - 2012 04 30, 10:39

    Simonai, aciu uz atsakyma del carteriu bilietu rezervavimo. Bet randu tuos skrydzius greitai.lt tik i Antalija, ir tai draugai sako, kad proceso pabaigoje rezervacijos nepatvirtinamos. Ar tikiesi, kad artimiausiu metu situacija pasikeis?

  430. Vytautas-NT - 2012 04 30, 10:39

    Tuo tarpu estai pervadina (tiksliau pavadina) lėktuvus:

    http://verslas.delfi.lt/automoto/estonian-air-lektuvai-bus-pavadinti-pauksciu-vardais.d?id=58614195

    Beje, kažkaip daug lėktuvų pas juos DELFI priskaičiavo- 3 CRJ, 3 Embraer ir dar 2 B737 bei 3 SAAB 340. Ar tikrai tiek daug?

  431. Linas - 2012 04 30, 10:42

    Įdomu tai, kad OV logotipe taip pat yra paukščio (čiurlio) siluetas… Tai kaip ir logiškas tęstinumas išeina..

  432. Justinas - 2012 04 30, 11:32

    Kaip bebūtų liūdna, vien su vizija – taip pat. Aš už vizijas, bet manau šiai dienai Lietuva yra kaip niekada pukiai sujungta su likusiu pasauliu. Tiesioginiais skrydžiais galima nuskristi net daugiau nei flyLAL laikais (nors destinationai kitokie, bet galbūt labiau atitinka keleivių poreikius?). Tad kam švaistyti mūsų lėšas projektui, kai galima lėšas panaudoti efektyviau?

  433. Tomas - 2012 04 30, 11:37

    Labai abejoju, ar nauja aviakompanija išsilaikytų. Jei ir taip, turėtų trauktis kai kurios kitos kompanijos. Visiems vietos turbūt neužtektų, bent jau tomis pačiomis ar gretimomis kryptimis.

  434. Jurgis - 2012 04 30, 12:02
  435. Marius - 2012 04 30, 12:10

    Sia vasara visos kryptys uzpildytos ir mums bent jau siuo metu pilnai uztenka ka turim,tikrai nesugebetu niekas pakonkuruot su Wizzair ir Ryanair..
    Dabar kai VNO vyksta si kova tarp Ryanair ir Wizzair nera sansu jokiai kitai a/k
    O verslo poreikius pilnai uzpildo SAS,Lufthansa ir tas pats Airbaltic
    Verslui reikia,kad daznai skristu ko tikrai nesugebetu padaryti nei viena a/k ,o P2P pasiima LCC tikrai jau Ryanair/Wizzair nenukonkuruos niekas(na aisku gali kokia tai jau senai veikianti didele europos LCC0,betjie tikrai neis siuo metu kai rinka perpildyta)
    Nebereikia jau poreikio tai naujai a/k ,kaip kad buvo kadaise:)
    Beje Simonas siemet dar nera dejes posto su statistika,ka beveik kas menisi dare pernai.Visai idomu butu:)

  436. Simonas Bartkus - 2012 04 30, 13:19

    Ak BARS sudarė codeshare su utair LED-VNO skrydžiams. Utair puslapyje galima pirkti skrydžius LED-VNO-LED vykdomus Ak BARS su utair skrydžio numeriu. Tokie utair bilietai į Sankt Peterburgo reisą turėtų pasirodyti ir Amadeus’e. Manau tai rimtas užmojis pardavimams Lietuvoje skatinti.

  437. Oleg - 2012 04 30, 13:36

    Kai VNO yra visiskai OK pasirodyti 40 minuciu iki take off, naujas vezejas kaip ir jau aptarinejom galetu mazais liektuvais 1-2 val spinduliu skraidinti keleivius.

    IMHO dabar yra krypciu kur dar galima butu isspausti: kaip minimum BRU (VNO-BRU 2x daily reikalingas, ypac EU pirmininkystes metu) ir CPH (VNO-CPH-VNO dabar kainuoja panasiai kaip skrydziai i JAV). Ir t.t.

  438. keliautojas - 2012 04 30, 14:17

    O koks yra idomu srautas i aplinkinius miestus pasiekaimus tokiu spinduliu? is didesniu tai gal Gdanskas, Minskas, Kaliningradas, kitur visur skraidoma, bet klausimas ar bus ka ten skraidinti.. Aisku galima butu pagaliau itvirtinti Stockholma ir Berlyna kurie ne per toli yra, taip pat gal Malmo koki.

  439. Žygimantas - 2012 04 30, 14:22

    O Atenai nepatrauklus niekam? Nei business,nei keliautojams? :/ Taip pat vietoj zadetos almatos,manyciau reiktu glaudesnio rysio tarp Vilniaus ir Tbilisio…

  440. keliautojas - 2012 04 30, 14:41

    Atenai yra manau labiausiai patrauklus tuo kad is ten galima sest i kelta ir plaukt i bet kuria sala pries tai diena praleidus paciame mieste. Bet cia jau atstumas gal per didelis turbopropui butu..

  441. Marius - 2012 04 30, 16:19

    Galit sutikti nesutikti,bet tik poilsines/emigrantines kryptys gali issilaikyti su 2-3xweekly ..Verslui reikia ,kad daznai skristu ..Juk nesitaikysi tu prie grafiko del 200-300lt,juk neatidesi svarbios dienos vien tik tai,kad skrydis truks ne 2h o 3,5h.Patys matot kur musu verslo/emigrantu daug ten skrenda,net StPeterburgas vien ant P2P vos vos(labai gerai dabar su Utair dasides kiek,o ir per Amadeus nupirks dar kiek,mazas lektuvas turetu pasijausti zenklai,kai 50vietu tai kiekvienas keleivis svarbu)
    Viskas tvarkoj yra skrydziupilnai tiek kiek reikia,dar Krokuva vasara bus nepamirskit.Bruselis ,kai prades pirmininkauti ir dades antra reisa ,o jei nebus 1xdaily uzpildymo niekas nedades siemet

  442. Automobiliu prekeivis - 2012 04 30, 17:58

    Simonai, o nepasikeite del SSJ Aeroflot numatymas? minejai, kad nuo geguzes vidurio bus A319 vel. Ar daznai numatytu lektuvu laikomasi pagal plana ar vistiek keitaliojama kaip jiem iseina pagal aplinkybes?

  443. Obs. - 2012 04 30, 20:23
  444. mikas - 2012 04 30, 20:55

    beje, gerbiami avia žinovai, kaip ten reikalai su reklaminėmis žinutėmis. gavau šviežią emeilą iš AirBaltico. iki rytojaus siūlo pirkti kelionę rugpjūčiui-rugsėjui, kur Tbilisis nuo 229 litų (žino žalčiai, kad ten buvęs). Jungiuosi, ieškau ir……

    pigiausia ką siūlo nuo 109eur. tipo, pigesni jau išparduoti. emeilas buvo atkeliavęs prieš 2 minutes.

    tai kas čia per erezijos. suprantu kad marketingas ir kainos NUO 229 litų. bet vistiek, smirda kažko.

  445. Pranas - 2012 04 30, 21:50

    @mikas – nugi atsidarau airBaltic pigiausių bilietų kalendorių ir nesunkiai randu tų bilietų į Tbilisį už 66 eur pirmyn. Tiesa atgal brangesni ir viso 145 eur gaunas į abi puses.

  446. Marius - 2012 04 30, 22:26

    Idomu,kaip jie nuostolius sumazins tokias akcijas darydami cia net mokesciu/eksplotaciniu islaidu nepadengia 145Eurai return ticket i Vilniu/Tbilisis:)

  447. Marius - 2012 04 30, 22:43

    Beje http://www.verslobanga.lt/lt/spaudai.full/4f9edc2c67807 nors ir gera naujiena,bet tiek daug visko buvo,kad man asmeniskai tai paskutiniu atveju si a/k
    O jei dar apie ta Airbaltic akcija,tai visai neseniai Estai panasias kainas dare .Na rimtai jie cia susikibo.

  448. srs - 2012 05 1, 00:16

    Tai, kad airLituanica teoriškai turėtų šansą. Bet kol kas galima įžiūrėti tik porą krypčių. Jau minėtas Briuselis su rytiniu išvykimu (Vytautas-NT minėjo, kad posėdžiai prasideda 10 h.) ir vakariniu grįžimu.
    Dar galima Stokholmą, su tuo pačiu 2x daily ir protingu tvarkaraščiu. Vis tik švedų verslo netrūksta pas mus.
    Dar dvi, labiau teorinės kryptys vidurdieniui, tai Londonas ir Paryžius (CDG arba Orly). Bet abie atvejais reiktų tiesiogiai konkuruoti su W6 ir FR. Be to sunkiai išeitų susirinkti leisure srautą. Ypač į Paryžių.

  449. srsui/ei - 2012 05 1, 09:24

    Pritariu dėl Briuselio ir Stokholmo, bet abejoju dėl Paryžiaus. Vis dėlto CDG – ne BVA. Nors kainos būtų ir aukštesnės, patogumas visai kitas. Tad jei orientuojantis ne į pp, o į jungimų darymą ir rimtus keleivius, šansų yra, bet aišku, reikia dar paskaičiuoti, kaip ir dėl kitų galimų maršrutų bei tvarkaraščio galimybių (negali būt į visur „patogus” tvarkaraštis, nes tada lėktuvams reiktų daug stovėti, dėl to ir bandom derinti įvairių tipų keliautojų interesus). Gal savaitgalį pavyks prie šito prisėsti.

  450. mikas - 2012 05 1, 10:04

    na vat man niekaip nerodo po 66 eurus bilietų. klausimas – kodėl?
    atrenka pagal IP, atrenka pagal skrydžių gausą ir ttttttttttt

  451. Pranas - 2012 05 1, 12:45

    @mikas – http://www.airbaltic.lt/public/pigiu_bilietu_kalendorius.html, Vilnius-Tbilis, rugpjūtis.

  452. Jurgis - 2012 05 1, 12:46

    Etihad Airways confirms 2.987 per cent stake in Aer Lingus
    Source: Etihad Airways

    01/05/2012

    Etihad Airways, the national airline of the United Arab Emirates, confirmed today it had acquired a 2.987 per cent stake in Aer Lingus.
    The airline said the purchase reflected its desire to forge a commercial partnership with the Irish national carrier.
    Etihad Airways believes a possible partnership could produce significant commercial benefits for both airlines.
    Etihad Airways operates 10 flights a week from Abu Dhabi to Dublin and has carried more than 750,000 passengers between the two capitals since it began flying the route in July, 2007.
    The airline has a premium lounge at Dublin Airport, an engineering maintenance facility and has conducted recruitment drives across the country. It also recently renewed its sponsorship of the Gaelic Athletic Association, signing a five-year deal.
    Etihad Airways has strategic codeshare partnerships with 34 airlines around the world.

  453. Paulius - 2012 05 1, 12:50

    Tokia netipinė naujiena, didžiausias pasaulyje vežėjas – Delta, perka naftos perdirbimo kompaniją: http://www.reuters.com/article/2012/04/30/us-delta-idUKBRE83T17P20120430

  454. Šarūnas - 2012 05 1, 14:04

    Pagal tvarkaraštį matau, kad atvyksta rusai į VTB finalo ketvertą, kaip ir buvo minėta visi charter’iais, netgi CSKA Transaero charteriu, beje jeigu neklystų tas lėktuvas su CSKA logo.

  455. keliautojas - 2012 05 1, 14:13
  456. Automobiliu prekeivis - 2012 05 1, 14:26

    Nusipirkau su Aeroflotu bilieta is Maskvos i Vilniu ir atsiskaitinejau su American Express, nurode, kad atsiskaityti nepavyko ir pan. atsiunte net mail’a, kad declined, taciau atsiunte taip pat ir visus rezervacijos kodus su paciom skrydzio rezervacijom kaip confirmed.. nieko nesuprantu.. :)

  457. Marius - 2012 05 1, 14:27

    taip CSKA turi ilgalaike sutarti su Transaero jei visur skraido ir Rusijos cempionate su jais taip pat,net ir gerbejus atsiveza patys nors tiek ju ten norinciu tebuna:)
    Beje i VTB final turetu but kos 20-30 jie ten akcija dare uz bilietus i rungtynes CSKA sumokejo ir dar kelione pigiai siule,nors cia iprasta praktika pas juos net i Eurolygos atkrintamasias taip pat bande prisiviliot gerbejus tai tik 10-20 surinkdavo,kurie labiau turistaudavo o ne del rungtyniu skrisdavo

  458. Marius - 2012 05 1, 14:46

    Reikia per 24h arba 48h apmoketi ir bus viskas O.K. turetu but T&C parasyta kur..Buna kai kompanijos necancellina laukia apmokejimo( nenori kliento prarasti)
    Na aisku geriausia jei yra galimybe i call centra skambinti

  459. mikas - 2012 05 1, 22:23

    Pranas, užmušk vietoje mane, bet pagal tavo linką pigiausius rodo rugpjūčio 3 dienai už 141.68 eur :)

    nieko nesuprantu ir jau pasistengsiu nesuprast.

  460. srs - 2012 05 2, 02:19

    Dėl airLituanicos ir krypčių. Manau, kad Paryžius viena labiau įmanomų krypčių, nes BVA ir CDG/ORY produktas yra pakankamai skirtingas. Manau atsirastų žmonių, norinčių skristi arčiau Paryžiaus. Iki Beuvais reikia važiuoti apie 1h 30min! autobusu ir tai jei nėra spūsčių. Iš CDG tik apie pusvalandį. Bet kalbame tik apie point-to-point srautą. Simonas yra sakęs, kad norint turėti codeshare su AF reikia 2x daily skrydžių.
    Dar pagalvojau, teoriškai įmanomas Miunchenas. Labiau žiemos metu ir tik turint codeshare su LH.
    Daugiau įmanomų krypčių nelabai įsivaizduoju. Tbilisio geriau nesiūlykit :) Berlynas per daug kartų nepavykęs, 5 pietų Europą nelabai paskraidysi. Leisure keliautojams įdomiausia bus kaina. Kopenhaga nepavyko BT su p2p, netikiu, kad išeis ir Zuokui.
    Ir šiaip, mes diskutuojam apie avialinija kurios kol kas yra PR lygmenyje :) Kol kas naudos gavo tik Zuokas. Net čia airLituanica vadinama jo vardu :)

  461. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 09:39

    Balandžio mėn. VNO:
    159194 keleiviai, 39,4% augimas;
    2515 skrydžių, 18% augimas,
    cargo 6% kritimas.

  462. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 09:45

    Žiūrint į segmentus, tai reguliarieji augo 47%, o čarteriai krito 15%.

  463. Vytautas-NT - 2012 05 2, 09:56

    Charter’ius valgo Ryanair ir Wizz? Kiek suprantu didžioji dalis-Rayair indėlis.
    Dėl to gegužės mėnesio augimas turėtų būti mažesnis, spėju. O vatvasara jau turėtų jaustis antras Wizz lėktuvas…

  464. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 10:11

    LCC yra viena iš priežasčių mažinanti čarterių rinką – tai ne lietuviška, o europinė tedencija. Yra ir kitų priežasčių kompleksas, viena iš jų – maža rinka kelionių organizatoriams neleidžia pasiekti kritinės masės ir pasiūlyti geresnių kainų negu organizuojantiems keliones patiems. Be to, lyginant Baltijos regioną, organizuotų kelionių rinka lėktuvais Lietuvoje buvo kelis kartus didesnė nei Latvijoje ar Estijoje. Aišku, investicijų į produktus pastaruosius penkerius metus iš didžiųjų organizatorių taip pat trūksta.

  465. Paulius - 2012 05 2, 10:12

    Dėkui už operatyvumą, Simonai. Šis mėnuo lyginant su prieš tai buvusiais matyt gerokai ramesnis augimo ir naujienų prasme bus. Didžiausia naujiena tai mėnesio paskutinę savaitę paleidžiamas antras Wizz lėktuvas. Bus labai įdomu kaip seksis naujiems reisams, nors ir reikės luktelt iki birželio galo tam, kad tikrą vaizdą pamatyti, bet su tokiu ilgu pre sale ir jau žinomu vardu mūsu rinkoje, gali rezultatai ir iš pat pradžių neblogi būti, gal tik Oslas sunkiau bus, nes sprendžiant iš bilietų kainų, pasiūla dar labai stipriai lenkia paklausą.

    Kalbant apie kitas naujienas, bus dar geguzę kokių nors startų ar tai bus susikaupimo ir pasiriošimo vasarai mėnuo? :))

  466. Mindaugas - 2012 05 2, 10:19
  467. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 10:20

    Kai kalbame apie galimus naujus maršrutus naujoms aviakompanijoms, tai reikėtų kalbėti ne tik apie „KUR GALĖTŲ” skraidyti, tačiau ir kur būtų galima skraidyti ekonomiškai rentabiliai.

    „Codeshare” klausimas iš Vilniaus krypčių irgi yra gan uždaras. Iš principo, šiai dienai žinau tik KLM, kuri ir pati ieško ir iškėstomis rankomis priimtų vežėją savo kodui VNO-AMS skrydžiui. Daugiau tokių krypčių/codeshare nėra. SAS patikimiems vežėjams duotų kodą ARN ir OSL kryptyse, tačiau pati tas kryptis pardavinėtų tik 100% sold CPH maršruto atveju, dėl to vežėjui mažai naudos iš to „codeshare” (kaip buvo „Estonian” ir „Skyways” atvejais).
    „Brussels Airlines” ir „Austrian” ieškotų, kas perimtų jų maršrutus į BRU ir VIE, bet čia galutinėje eilutėje mažai naudos (galbūt dar „Finnair” būtų galima pridėti prie jų, nors nesu tikras).

    „Lufthansa” „codeshare” neduoda rinkoms, kur pati dirba, tai VNO-MUC „codeshare” nepasiekiamas. VNO-CDG iš principo taip pat trumpuoju laikotarpiu – „airBaltic” po 10 metų trukusio interline’o ir skraidymo į CDG tik šiemet gavo AF dalinį kodą.

  468. Jurgis - 2012 05 2, 10:22

    Geri tie „Marmaluzi“ dzemai :)

    Lėktuvuose jau galima įsigyti lietuviško maisto kūdikiams
    http://www.lrytas.lt/-13359367741334108415-lėktuvuose-jau-galima-įsigyti-lietuviško-maisto-kūdikiams.htm

  469. Anonimas - 2012 05 2, 10:38

    Simonai, jeigu KLM taip įtemptai ieško kam paskirti KL kodą, kodėl jie patys nebando vystyti tranzito? Mažų lėktuvų KLM cityhopper turi. O kas liečia Brussels ir austrus, matyt jie nėra patenkinti esamais rezultatais, kas yra iš ties liūdna. Na, bet ir kryptys tokios… Gal yra info kokie TLL-MUC rezultatai ir gal vis gi LH sugalvos pradėti MUC iš VNO….

  470. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 10:46

    Anonimui: KLM svarstys, kai vidutinės bilietų kainos iš Lietuvos ženkliai pakils. Dabartinis jų skaičiavimas rodo, jog net prie 90% LF tai būtų nuostolingas maršrutas jiems. Dėl to „codeshare” yra geresnis gerokai būdas jei kas ateitų su gerokai žemesne kaštų baze.

  471. Jurgis - 2012 05 2, 10:48

    Gal jau zinoma kada Ak Bars Peterburg-Vilnius skrydis pasirodys Amadeuse ?

  472. Jurgis - 2012 05 2, 10:52

    Nu va, po sio zingsnio atsiras eile a/k prie Mazeikiu Orlen gamyklos :)

    Oro transporto bendrovė įsigis naftos perdirbimo įmonę JAV
    http://ekonomika.atn.lt/straipsnis/109973/oro-transporto-bendrove-isigis-naftos-perdirbimo-imone-jav

    Aviacijos bendrovė investuos dar 100 mln. dolerių, kurie bus skirti tam, kad įmonė būtų maksimaliai pritaikyta aviacinio žibalo gamybai.
    Kaip pažymi bendrovės vadovas Ričardas Andersonas (Richard Anderson), nuosava naftos perdirbimo įmonė padės „Delta” sutaupyti iki 300 mln. dolerių kasmet.

  473. srs - 2012 05 2, 11:39

    @Simonas
    Mes kalbame apie maršrutus, kurie turėtų ir pakankamą p2p srautą galintį mokėti didesnę kainą. Valdininkai skrendantys į Briuselį tikrai netaupys Europos Sąjungos pinigų. O skrendantys į Stokholmą tikrai netaupys 100 lt savo bankui, ir neskris į Skavstą. BRU ir ARN srautai gali mokėti kainą su didesniu yield.
    O spėliojam dėl Paryžiaus ir kitų krypčių tik dėl to, kad vidury dienos lėktuvus irgi reikia išnaudoti :)
    Beje kodėl MUC negalima gauti LH codeshare?

  474. keliautojas - 2012 05 2, 11:48

    @srs – nes del Munich codeshare iskart nukentetu keleiviu srautas Frankfurto kryptim. Cia kaip Simonas yra sakes ta pati priezastis kodel neatidaro VNO – MUC, kad abi destinacijos nekonkuruotu tarpusavyje.

  475. Mindaugas - 2012 05 2, 11:49

    srs: Simonas jau rašė “Lufthansa” “codeshare” neduoda rinkoms, kur pati dirba, tai VNO-MUC “codeshare” nepasiekiamas

  476. Šarūnas - 2012 05 2, 11:51

    Tai kuom gi skiriasi LH situacija TLL nuo VNO? Nebent Taline LH ir su FRA užpildymu turi problemų. Tai ieško alternatyvų su MUC….

  477. Marius - 2012 05 2, 11:51

    Simonai butu idomu bent jau Rygos,Kopenhagos,Frankfurto kritimus/augimus ir Load uz Baldzio menesi jeigu galima:)

  478. Karolis - 2012 05 2, 12:25

    Pauliau ir Vytautai – dėl gegužės statistikos ir naujienų – mėnesio vidury Small Planet žada pradėti leisure tranzitą. Taip pat, Ryanair pernai daugumą skrydžių pradėjo gegužės 3 dieną ir manau tai jausis statistikoje. Na ir žinoma jau minėtas Wizz antras lėktuvas. Manau tai prielaidos ženkliam gegužės augimui, žinoma galbūt ne 40% :)

    Balandžio 27 vakare manau, kad perone mačiau Estonian Embraerį – įdomu, kaip numatoma vykdyti skrydžius gegužę?

    Ir kaip Ryanair sekėsi pirmieji metai vno?

  479. Linas - 2012 05 2, 12:30

    Kažkodėl galvoju, kad SPA indėlis turėtų jaustis gegužės statistikoje ir augimas išliks. Dėl procento, žinoma, galima ginčytis :)

  480. Marius - 2012 05 2, 12:31

    http://vz.lt/?PublicationId=6743c498-4901-4e9a-ba64-da78ac309c85&ref=rss Kauno oro uostui pajamų neš skrydžiai į Kiprą

  481. Šarūnas - 2012 05 2, 12:35

    Kad ir kokie tie tranzitiniai skrydžiai bebūtų jie vis tiek skaičiuojasi. Įdomu ar kada nors Vilnius taps tranzitiniu hubu…

  482. keliautojas - 2012 05 2, 12:40

    @ Simonas – o ar butu teoriniu galimybiu gauti codeshare su AirBerlin? visgi trecias didziausias oneworld hubas Europoje Berlynas bus :)

  483. Obs. - 2012 05 2, 12:42

    RIX April 396.891 (-8,7 %)

  484. Marius - 2012 05 2, 12:43
  485. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 12:53

    Esu rašęs, tačiau LH žiūri į hub’us ne kaip į kryptis žemėlapyje, o tiesiog kaip „kėdžių skaičių” rinkoje. Matyt, atskiru plėtros etapu, kai plėtėsi Estijoje, turėjo laisvų lėktuvų MUC, o ne FRA, dėl to atidarė FRA.

    Dėl to LH planuotojų galvose Lietuva yra kaip „rinka, kurioje dirbame su 15000 kėdžių” ir taškas. Dėl to jie nekonkuruos su savimi duodami „codeshare” kitiems, nesvarbu ant kokio maršruto.

  486. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 12:55

    Buvo iškeltas klausimas dėl „Aeroflot”: „Aeroflot” kartais daro „ad hoc aircraft upgrade”, bet niekada nedaro „downgrade”. Visą balandį atskiraidė su A319 (kelis kartus su A320), dabar gegužės pirmoje pusėje numatytas Sukhoi, tai juo vakar ir atskrido.

    Turim patvirtintą „Aeroflot” tvarkaraštį žiemai, tai numatomas daily 140 vietų A320, panašiu tvarkaraščiu.

  487. keliautojas - 2012 05 2, 12:57

    SN sian su Star Alliance A319 siandien atskrenda :)

  488. Jurgis - 2012 05 2, 13:01

    Rygos didziausias kritimas siemet, apie 9 proc. Talino turetu buti virs 170.000 keleiviu, o ko gero net daugiau. Palauksim, pamatysim kaip sekasi jiems hub’a idirbineti.

  489. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 13:23

    Kas liečia kelionių organizatorių planus, tai šiemet labai aktyviai stumiamos keliones į Bulgariją. Tez Tour’as ir Novaturas organizuos 2x weekly į Varną ir 1x weekly į Bourgas, o į Varną kas savaitę skrydžius dar organizuos ir mažiau žinomas žaidėjęs „Go2Holidays LT”: http://www.g2h.lt/

  490. Jurgis - 2012 05 2, 13:45

    Go2Holidays LT – tai tas pats jau seniai i Bulgarija keliones organizuojantis Fiji Travel.

  491. Marius - 2012 05 2, 13:48

    Beje suklydau sakydamas ,kad i VTB finala visi charteriais skris .Pasirodo UNIKS tiesioginiu atskrido( ko jie paprastai nedaro),na cia gal tiesiogiai gavo geresniuss laikas ,nei a/k su kuriais sudaryta sutartis charteriniam.O del visa kito,kaip ir minejau aziotazo minimum net ir Lrytas vs CSKA planuojam ,kad arenoje bus apie 8500ziurovu (saltinis turnyro rengejas BC Lrytas)

  492. Šarūnas - 2012 05 2, 14:01

    Bet kadangi rusai ne turkai ar graikai, kurie visur ir visada paskui komandą važiuoja, tai 90 procentų manau bus Ryto fanai. Vien ką parodo tuščios salės Rusijoje. Tai gi tikėtis papildomo srauto iš Rusijos nevertėtų. Simonai, kokia a.k. atskrido Unics? Statau už utair.

  493. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 14:04

    Nežinau su kuo atskrido UNICS, nežiūriu į kiekvieno atvykstančio reiso keleivių veidus :) sorry :)

  494. Šarūnas - 2012 05 2, 14:10

    Na kadangi ne charter’is tai neprivalu žinot.

  495. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 14:13

    Ir čarteriai niekada nepraneša, kas jų skrydžio auditorija :) tai tiesiog bendras know-how gali suveikti :)

  496. Šarūnas - 2012 05 2, 14:17

    Na galima atspėt, kas atvyksta. Ir žiūrint kokie charteriai, ar pavieniai keleiviai – komanda kokia ar visa turistų grupė.

  497. Marius - 2012 05 2, 14:46

    Na UNIKS is vis sirgaliai nevazineja,Lokomotiv irgi niekados is siu dvieju komandu geriausiu atveju gimines:)ir gal 20-30 per abi komandas..
    CSKA organizavo akcija net siule bilietus uz dyka ir kelione kartu pigiai,bet kiek teko matyt neatvyko beveik niekas
    Priezastys daugiau nei aiskios Rusu krepsinio klubai net i Eurolygos rungtynes nesurenka ziurovu namuose tai kas vyks i uzsieni:) Ir kitas dalykas ta VTB net pacioj Rusijoj maziau vertinama nei vietine Rusijos lyga
    Siemense matysis Rusijos gerbeju,bet visi bus ambasados darbuotojai,verslas (politikam vos ne privaloma ateiti,nes labai daug dabartines valdzios sukure sia lyga su Ivanovu priesakyje)
    Na is tikro tai Final4 kaipo Vilniui labai geras dalykas,nes didziule reklama,kad ir nera ta lyga labai populiari Rusijoje ja bandoma dirbtinai/perdetai populiarinti.O kas mum tokia reklama Vilniui uz dyka,beje ir BC Lrytas tikisi uzdirbti is organizavimo( tiesa didelio pelno nebus,bet pliusas tikrai)

  498. zuikis - 2012 05 2, 15:10

    Simonai, kaip vertini TAP ir Finnair bendro kodo skrydzius? Star alliance su One world:)

  499. klaustukas - 2012 05 2, 15:14

    @zuikis -> tikriaus reiketu vertinti panasiai, kaip TAP ir AF, Alitalia bendro kodo skrydzius – Star Alliance su Sky Team

  500. zuikis - 2012 05 2, 15:25

    @Klaustukas: as suprantu, kad yra daug pavyzdziu, bet aljansu nariu esme yra bendradarbiavimas tarpusavyje, o ne su kitais. Idomu, kas sitoj zemej persiverte?

  501. Simonas Bartkus - 2012 05 2, 15:33

    Na, tai nėra apsivertimas. Pavyzdžių yra, kad skirtingi aljansai bendradarbiauja pavieniuose maršrutuose. LIS-HEL pavyzdys turbūt toks, kur kiti nei „oneworld” nariai, nei „Star Alliance” nariai neturi pretenzijų į šį maršrutą ir akivaizdu, jog tai labai sudėtingas maršrutas, mid-haulas skersai Europą. Manau, jog turėjo abiejų aljansų nariai pritarti tokiam bendradarbiavimui.

    Kas yra įdomu, jog „Etihad” bendradarbiavimą su Europos vežėjais perka mažą dalį jų įsigydama. Jie turi strateginį bendradarbiavimą su „Air Berlin” ir valdo trečdalį jų akcijų. Dabar panašiai paskelbė, jog „Aer Lingus” pirkimo esmė būsimas glaudus bendradarbiavimas. Žinant mėgstamą „Etihad” praktiką ir pavyzdžius PRG-AUH, TXL-AUH maršrutuose, spėju, jog ilgainiui „Etihad” skrydžiai iš AUH į DUB gali būti „Operated by Aer Lingus”. „Etihad” kažkaip pamėgę perduoti operuoti skrydžius į Europą europietiškiems partneriams.

    Ką dar „Etihad” mažo paketėlio „Aer Lingus” pirkime įžvelgčiau, jog „Aer Lingus” turi neribotą priėjimą prie JAV rinkos (tame tarpe net unikalų imigracijos procedūrų vykdymą Airijoje), tuo tarpu „Etihad” turi labai didelių apribojimų JAV rinkoje. JAV turi ribotą horizontalų susitarimą su JAE, o „Etihad” turi dalintis teisėmis skraidyti į JAV dar ir su „Emirates”, nes abi veikia vienoje šalyje. Galbūt „Etihad” sugalvos kaip išnaudoti sau DUB/Aer Lingus pozicijas.

    Anyway, kad jau mintis atšuoliavo iki to, Dublino oro uoste keleivių skaičius krenta jau penkerius metus iš eilės. Nuo 2008 m. DUB prarado 25% keliautojų. Gal per BVP rodiklius taip nesijaučia Airijoje, tačiau per judėjimo srautus jaučiasi didelė krizė.

  502. Domas - 2012 05 2, 15:38

    hahahaha, tos kataro 787 fotkės tai puikios, photoshop in action :)

    o va LH 748i jau Europoj, buvo Hamburge ir išvarė į Frankfurtą. Bilietai jau prekyboj! :-) Biškį gaila, kad jau tuo metu reiks būt anoj pusėj, gi launch customer of launch customer yra ne toks ir dažnas atvejis :)

  503. silentium - 2012 05 2, 16:05
  504. Vytautas-NT - 2012 05 2, 16:10

    Kalbanta apie ypatingas „Aerlingus” teises skrydžiams į JAV, tai nebent būtų ta ypatinga emigracinė patikra Dublino oro uoste. Dėl viso kito bet koks ES vežėjas formaliai teises JAV turi vienodas- sraidyt į bet kurį JAV oro uostą. Aišku „Aerliongus” yra įdirbis.
    Etihad lieka variantai- siūlyt skrydžius į JAV per Dubliną (vistiek išeina vienas persėdimas) arba padaryt, kad Aerlingus skraidytų iš AbuDabio į JAV (čia tada sutartis su ES neveiks). Žodžiu kažkokio aiškaus sprendimo nesimato.

    Kas link KLM, tai negi jų kaštai žymiai didesni už Lufthansa?

    Teoriškai dabar vienintelis kandidatas į tokius skraidytojus būtų Estonian, kurių lėktuvų parkas darbar būtų tam tinkamas. Bet tiesioginis skraidymas jiems pjautų tranzitą per Taliną (analogiškai AirBaltic ankstesniems skraidymams)…
    Žodžiu padėtis be išeities…

  505. Jurgis - 2012 05 2, 17:45

    Europe’s low-cost carrier revolution.
    Interactive map –
    http://www.emagazine.airlinebusiness.com/1M4f9a6eecc775e320.cde/page/8

  506. Jurgis - 2012 05 2, 20:32

    Palanga
    2012 balandis
    10.859 keleiviu
    Keleivių skaičius lyginant su 2011 m. – plius 37%

  507. Jurgis - 2012 05 2, 20:50
  508. zuikis - 2012 05 2, 20:52

    @Simonas: suprantu LIS – HEL, bet kaip duoda tolimesniu marsrutu bendra koda? Pvz. HEL – RIX? Juk cia, galima sakyti, jau intymus bendravimas!

  509. keliautojas - 2012 05 2, 21:04

    Klausimas: kodel abu rytdienos Utair skrydziai atsaukti ?

  510. Marius - 2012 05 2, 21:50

    PLQ augimas ,kaip pas VN) :)Cia jiems tas SAS Oslas daug ka duoda,vasara dar siemet Maskva 2xweekly bus(lektuvas nedidelis 50vt,bet vis daugyn)

  511. Aviator'ius - 2012 05 3, 09:54
  512. Anonimas - 2012 05 3, 10:00

    Del PLQ 37% šuolio. OSL su SAS pradėjo veikti reikėjo pusės metų išsibegėjimui. Manau rezultatai bus dar geresni, o tai skatins ateiti ir dar kokį vieną kitą maršrutą.
    CPH – 13x weekly
    OSL (SAS) – 3x weekly
    OSL (DY) – 3x weekly
    RIX – 14x weekly

    Tiek skrydžių dar jaučiu niekada nebuvo, todėl logiškas rezultatas. Manau PLQ dar turi kur plėstis ir tam reikia vienos dviejų krypčių.

  513. Jurgis - 2012 05 3, 10:36

    „Аэрофлот” в I квартале снизил чистую прибыль по РСБУ на 46,5%
    http://www.aviaport.ru/news/2012/05/03/233859.html

  514. Jurgis - 2012 05 3, 10:38

    @Aviator’ius Idomu, tai kaip nors paveiks Vilnius-Kiev reisa ?

  515. Jurgis - 2012 05 3, 10:43

    Estonian Air new business strategy contributed in doubling passenger numbers
    http://www.airtransportnews.aero/article.pl?id=36490

    Estonian Air’s new strategy contributed to significant increase in passengers – almost double the passengers compared to previous year. In April Estonian Air carried altogether 85 583 passengers, which is 86.7% increase compared to last year. The load factor of Estonian Air flights in April was 67.2% which is 10.3 percentage points higher than year before.
    In the first four months of 2012, Estonian Air carried altogether 224 747 passengers, which is 33.3% more than during the same period last year. On regular flights Estonian Air carried 224 307 passengers, which is 39.9% more than last year.

  516. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 10:44

    „Cimber Sterling” šį rytą paskelbė bankrotą ir veiklos stabdymą. 600 darbuotojų ir 19 lėktuvų liko be darbo.

    „Cimber Sterling” vykdė „Aerosvit” reisą Kijevas-Vilnius pastaruoju metu, tai šį rytą nebuvo jo kam vykdyti, kiek žinau, „Aerosvit” dabar ieško kito lėktuvo šiandieniniams ir tolimesniems reisams vykdyti.

    „Cimber Sterling” 5 CRJ lėktuvai taip pat vykdė SAS reisus, tai, matyt, SAS turi panašių problemų kažkuriuose maršrutuose.

  517. silentium - 2012 05 3, 11:06

    @Anonimas – Žinoma, kad PLQ turi kur plėstis. Ryanair iš vienos iš Londono bazių tai tikrai kad gali ir nori ateiti, bet vat bėda tame, kad Klaipėdos regiono savivaldybės nesugeba surinkti net visiškai juokingų sumų, garantuotai mažesnių už eilinius atkatus, Ryanairo apsidraudimui.

  518. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 11:14

    „airBaltic” nuo gegužės vidurio mažina VNO-RIX iki 6x daily, lygiai tą patį daro RIX-HEL. Tuo tarpu TLL-RIX lieka 7x daily.

    VNO-RIX srautas šiemet krenta 12%.

  519. Aviator'ius - 2012 05 3, 11:25

    @Jurgis – Simonas atsake į tavo klausimą; idomu kitas, kaip tai paveiks Skyways ir kt bendroves, kurias valdo tas pats ukrainietis. Mano galva, Skandinavijos rinka niekada tuščia nebus, taciau tai gali paskatinti SAS kurti ar ieskoti nauju vežėjų, taip pat norwegian labai atidžiai seka rinka, tik va jų lėktuvai per dideli skraidyti po Švedijos miestelius

  520. Augustinas Žemaitis - 2012 05 3, 11:29

    Dėl PLQ tai jei teisingai pamenu jis vienintelis iš Lietuvos oro uostų dirbo pelningai. Tad gal ir požiūriai skiriasi. VNO ir KUN labiau generuoja (ar siekia generuoti) srautą savo regionams – atvykstamąjį turizmą, o šį srautą pajamomis Lietuvai jau turėtų versti kitos įstaigos. Tuo tarpu pats oro uostas neša nuostolį. O PLQ tiesiog siekia pelno kaip oro uostas.

    Tiesa, kiek Simonas minėjo, VNO yra numatęs gauti pelno prie tam tikro keleivių srauto. Kiek tai realu (tokį srautą pasiekti) – žiūrėsime. Bet galbūt PLQ tokie srautai, kad galėtų ten suveikti „Oro uosto kaip prekybos centro” modelis, kai pelnas iš neaviacinių paslaugų viršija nuostolius iš aviacinių, sunkiai galėtų susidaryti dėl geografinės padėties? Čia, aišku, įdomus būtų Simono komentaras.

  521. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 11:40

    Į ženklias neaviacines pajamas oro uostas gali išeiti tik turėdamas maždaug apie 1 mln. keleivių. Nes prie mažesnių srautų investicijos į neaviacines paslaugas (pvz. parkingo statybos, virtuvių restoranuose įrengimas), tų paslaugų administravimas ir nekintamos paslaugų teikimo sąlygos (pvz. pardavėjų atlyginimai ir kt.) realiai „suvalgo” visas pajamas iš tų neaviacinių paslaugų.

    Pvz. 150 tūkst. keleivių per metus yra viso labo 400 keleivių per dieną, įskaitant išlydinčius/pasitinkančius yra apie 600 oro uosto „lankytojų” per dieną. Atsižvelgiant dar į tai, jog atvykstantys parduotuvės neperka ir dažniausiai kavinėse nevalgo, tai lieka apie 300 žmonių viso labo galimų neaviacinių paslaugų vartotojų – sunku iš jų uždirbti dėl realiai aukščiau minėtų paslaugų.

  522. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 11:47

    Šiandien gavau pranešimą, jog „British Airways” gegužės pabaigoje nutraukia skrydžius iš London City oro uosto į Kopenhagą (ir iš Kopenhagos nebebus reisų į London City). Tai šypsnį sukėlė prisiminimas apie Vytautas-NT pasvarstymus apie būsimą maršruto VNO-LCY sėkmę :-) Ne į temą, bet linksma :)

  523. Šarūnas - 2012 05 3, 11:53

    Simonai, jeigu jau užvedei temą, gal teko girdėti kaip sekasi LCY-JFK? Kažkada kainas žiūrėjau… tai tikrai ne ką.

  524. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 11:57

    Kiek žinau, Šarūnai, sekasi labai neblogai. O kainos gan adekvačios verslo klasės servisui (tik toks siūlomas tame maršrute). BA svarsto galimybę užsakyti dar A318 ir dar porą krypčių „business class only” iš LCY atidaryti.

  525. Marius - 2012 05 3, 12:02
  526. obuolius - 2012 05 3, 12:19

    Vakar iš Kipro į KUN atskrido 12 žmonių, į Kiprą išskrido apie 50…. arba gegužė yra dar per anksti atidarinėti Kiprą, arba Ryanair per daug skrydžių pridėjo atostogoms…

  527. Simonui Bartkui - 2012 05 3, 12:20

    Na, tokio reiso nebuvo, tad ir negalime būti tikri, kad jis buvo pasmerktas nesėkmei: vis dėlto Vilnius – ne Kopenhaga.

  528. Jurgis - 2012 05 3, 12:28
  529. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 12:41

    „Aerosvit” numatė lėktuvą KBP-VNO reisui B735, tai pradedant popietiniu atvykimu VV 245, turėtų toliau vykti be sutrikimų „Aerosvit” reisai.

  530. Ignas - 2012 05 3, 12:54

    Del Kipro, tai jie kazkaip tas kainas labai dideles laiko, as galvojau nes daug zmoniu perka… Kazin kodel nepadaro kaip is kitu miesto – nemazai visai pigiu bilietu po keliasdesimt litu (kad ir is stokholmo ar pan). Gal lietuviai labai isigudrine su prepaid kortelemis atsiskaitinet ir labai neapsimoka, plius ribotas kiekis zmoniu kurie nori atostogauti ir ryanair tikisi, kad jie sumokes ir didesne kaina (didesneje rinkoje pigus bilietai per daug nenumusa paklausos). Paziurejau kita savaite skristi ~780lt pirmyn atgal, tai kaina tikrai nemaza. Cia Simonas rase kad su small planet kazkur galima rasti uz 360lt i kipra, bet man nepavyko :)

  531. keliautojas - 2012 05 3, 13:02

    O tai negi b735 bus numatytasis, tada labai stipriai augtu capacity, ypac dabar kai VV padidino frequency?

  532. Marius - 2012 05 3, 13:15

    Gal ne capacity,o paprasciausiai lektuvo neturi Cimber nebevykdys ju reisu…

  533. keliautojas - 2012 05 3, 13:25

    Taip ir bus, bet vis vien kas diena po tris kartus varinet b735 butu kastai kosminiai.

  534. Marius - 2012 05 3, 13:34

    Turbut paskaiciavo,jog pigiau nei atsaukti (i Kijeva dauguma jungiamieji )kompensacijos,a/k ivaizdis ir visa kita.Cia tik laiko klausimas kol suras maza lektuva

  535. Jevgenij - 2012 05 3, 14:41

    Kas dėl “Cimber Sterling” bankroto – PLQ buvo planuojami savaitgaliniai skrydžiai su CRJ2. Dabar SAS reikės suktis patiems. Šį savaitgalį pažiūrėsime, ar bus atšaukiamas koks SAS skrydis į PLQ.

  536. Vytautas-NT - 2012 05 3, 15:25

    Tai reiktų suprast, kad Koloimskio planas įsitvirtinti Šiaurės Europos rinkoje nepasiteisino? Tiesa ten dar buvo 2 vežėjai- City Airline ir mums iki skausmo pažįstamas SKYWAYS. Ar šietie du vežėjai negalėtų perimti Cimber Sterling darbų?

  537. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 15:30

    City Airline nebėra (integruoti likučiai į Skyways). Jei neklystu, su ERJ145 ir F50 lėktuvais tik.

    Regionius Cimber Sterling reisus Danijos viduje jau šiandien konkurentai paskelbė užimantys (pagrindinis – Sun Air). O Cimber Sterling skraidymo iš Kopenhagos į Romą/Barseloną/Londoną/Paryžių ir kt. tai, matyt, niekas ir nepasiges – Cimber Sterling kalėsi kaktą į kaktą su Norwegian.

  538. silentium - 2012 05 3, 16:10

    Kipro pirmus rezultatus kažkas skelbė, įdomu būtų sužinoti ir Maltos – skrydžiai prasideda šiandien :)

  539. Zhymantas - 2012 05 3, 16:28

    Klausimas Simonui (eilinis mano)

    Kaip sekasi Bremenui, Dortmundui ir Karlsruhe-Baden?

  540. Karolis - 2012 05 3, 16:31

    Tuo pačiu, kaip Ryanair sekėsi pirmieji metai vno?

  541. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 16:33

    Atsakysiu Zhymantai taip pat – visos trys kryptys yra prasčiausių LCC krypčių penketuke.

  542. Vytautas - 2012 05 3, 16:39

    Lietuvių mastymas nesikeičia – „pašoksim iki DE su automobiliu, viens du ir vietoj” :)

  543. silentium - 2012 05 3, 16:44

    Na, jeigu iki Dortmundo šoki su automobiliu, tai jau galima ir iki Nyderlandų, o nuo ten jau ir Londonas ranka paduoti :) kažkur kitur čia priežastys tikriausiai. Čia ne Berlynas, kur tikrai viens-du.

  544. Šarūnas - 2012 05 3, 16:45

    Simonai, gali primint likusias dvi? Atrodo, kad LCC visiškai nestimuliuoja srauto į Vokietiją, LH vis dėl to susirenka viską.

  545. Marius - 2012 05 3, 16:48

    Kodel butinai su automobiliu.Vokietija juk ne UK ten emigrantu maziau net nei Svedijoj,Norvegijoj.Paprasciausiai nera kam skristi ,o verslui rekia daznesniu skrydziu ir serviso geresnio.

  546. Jurgis - 2012 05 3, 17:01

    Ar as taip pataikau, bet paskutiniu metu tiek i Frankfurta, tiek i Bremena visalaik buvo pilni lektuvai. Na del LH Frankfurto kaip ir nekeista – ir anksciau pilnas budavo. Bet galvojau, kad ir Bremenas jau isivaziavo …

  547. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 17:05

    Šarūnai, CIA ir FCO. Į Vokietiją konkurentai ne LH, o būtent – automobiliai ir autobusai.

  548. silentium - 2012 05 3, 17:08

    Nuo Dortmundo iki Eindhoveno yra 152 km. Jeigu tikrai automobiliai ir autobusai čia yra lemiamas faktorius, tai lietuviškos psichologijos ypatybės, kad Vokietija yra arti, o Olandija jau toli, yra nemirtingos :)

  549. keliautojas - 2012 05 3, 17:14

    O kas tada top tarp LCC be Londono ir Dublino ?

  550. Mindaugas - 2012 05 3, 17:16
  551. Vytautas-NT - 2012 05 3, 17:19

    Tyo tarpu 6iek tiek informacijos apie Cimber Sterling bankroto pasekmes:

    http://www.anna.aero/2012/05/03/cimber-sterlings-bankruptcy-routes-quickly-taken-over/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=8e091a7529-anna_nl_020512_news_flash&utm_medium=email

  552. Simonas Bartkus - 2012 05 3, 17:28

    Dublinas nėra toks „auksas”, gal verčiau tinka žodis „nebėra”. FlyLAL+BT 2007 m. perveždavo daugiau kelevių į DUB, nei dabar Ryanair iš VNO ir KUN, Aer Lingus. Tai krentanti rinka ir artimiausius porą metų labiau laukčiau „Capacity” mažinimo, o ne didinimo.

    Šiaip nebloga LCC kryptis yra BGY, netgi BCN. Nebloga Wizz EIN, kiek nustebino Ryanair tragiški rezultatai KUN-EIN.

  553. keliautojas - 2012 05 3, 17:49

    Idomu bus ar keisis Londono LF kai bus 11x weekly.. O beje kas geriau pildosi, Lutonas ar Stanstedas ? Speciau kad STN..

    Beje, Simonai minejai kad KUN-BVA praktiskai buvo srautas i viena puse, ar yra kokiu pokyciu i VNO permetus, ar per anksti kazka dar analizuoti?

  554. Marius - 2012 05 3, 17:50

    Simonai ,koks Estonian augimas/load uz Balandi?

  555. Paulius - 2012 05 3, 18:23

    RYR bunda po žiemos miego. Balandį plius 6% y-o-y, tuo tarpu LF -1%: http://www.ryanair.com/en/news/ryanair-s-april-traffic-grows-6-percent

  556. Zhymantas - 2012 05 3, 21:06

    Klausimas apie blogiausius marsrutus: kiek skiriasi rezai nuo 6 ir 7 vietos? ir koks buvo KUN-EIN LF?

  557. silentium - 2012 05 3, 22:47

    Jeigu BGY yra prie gerųjų krypčių, o Romos abi kryptys prie blogųjų, logiška išvada būtų pabandyti tarkim Wizzams atsisakyti Romos ir pabandyti kitą tašką šiaurės Italijoje. Juk akivaizdu, kad ne vien į Milaną žmonės važiuoja iš BGY, o po visą šiaurės Italiją. Forli/Bolonija arba Venecija būtų variantas. Bet abejočiau, kad tokį bajerį Wizz padarytų, juk čia būtų tarsi pripažinimas, kad pralaimėjo Ryanairui kovą dėl Romos.

  558. silentium'ui/-ei - 2012 05 4, 09:11

    Abejoju, ar tokios ambicijos kaip „pripažinimas” čia daug lemia. Veneciją aš intuityviai siečiau su nauju žaidėju.

  559. Francas - 2012 05 4, 09:21

    BGY ko gero laimi prieš Romą dėl palankesnių galimybių jungtis į tolimesnius skrydžius

  560. zuikis - 2012 05 4, 09:41

    bmibaby on Thursday (03MAY12) announced that it’ll stop all operations from 10SEP12, as the airline’s future is being evaluated by the International Airlines Group (IAG), followed by the sale of bmi to IAG. The airline will stop operation in 2 phases, with 19 routes cancelled from 11JUN12, while the remaining will be cancelled from 10SEP12.

  561. Obs. - 2012 05 4, 11:00

    Estonian economy minister signs aviation agreement with Qatar. http://www.baltic-course.com/eng/transport/?doc=56788

  562. Simonas Bartkus - 2012 05 4, 11:06

    Panašu, kad BMI bus uždarytas greituoju būtų su visais priedais, dukterinėmis, maršrutais ir t.t.

    „Aeroflot” plečiasi Baltijos šalyse ir žiemą planuoja pradėti skrydžius iš SVO į Taliną. Kaip rašiau anksčiau, nuo žiemos tvarkaraščio „Aeroflot” planuoja į Vilnių skraidyti A320.

  563. klaustukas - 2012 05 4, 11:26

    Qataro ir estu susitarimo priezastis (jei nemeluojama straipsnyje) aiski – skrydzio i Helsinki metu bus galima laisvai skristi per Estijos teritorija

  564. Šarūnas - 2012 05 4, 11:31

    Įdomu, kaip SPA sekasi viliotis estus ir latvius per Vilnių. Info nėra?

  565. Simonas Bartkus - 2012 05 4, 11:33

    SPA nevilioja, Šarūnai, vilioja „Novaturas” :-)

  566. Šarūnas - 2012 05 4, 11:37

    Na kadangi čia, kaip ir bendras projektas, tai SPA tiesiogiai priklauso nuo Novaturo rezultatų, tad ir tie galėtų viliot :D

  567. Andrius - 2012 05 4, 12:00

    Keleivių skaičius pastaruoju metu šiek tiek krenta Rygoje, bet cargo srityje atrodo šiemet Ryga bus absoliutus lyderis:

    http://biznes.delfi.lv/bnews/rizhskij-aeroport-obsluzhil-rekordnyj-obem-gruzov.d?id=42322784

    Nuo balandžio pradžios prasidėjo kasdieniniai B747 skrydžiai iš Rygos į Afganistaną su NATO kroviniais. Per dieną dažniausiai pakyla po 2-3 reisus.
    Su tokiais tempais greit turėtų atsipirkt Rygos oro uosto tako prailginimo darbai padaryti 2008 metais.

    Gaila Lietuvoje oro kroviniu srityje atrodo nieko nevyksta šiemet, neskaitant kelių 747 skrydžių per mėnesį iš Šiaulių.

  568. Tomas LT - 2012 05 4, 12:14

    „Lufthansa“ svarsto, ar verta iš Vilniaus skraidyti į Berlyną

    Skaitykite daugiau: http://verslas.delfi.lt/automoto/lufthansa-svarsto-ar-verta-is-vilniaus-skraidyti-i-berlyna.d?id=58647145#ixzz1ttHjfxhJ

  569. Šarūnas - 2012 05 4, 12:28

    Čia nebent su sąlygą, kad BER nebus LH hub’as, o tik point-to-point, kitaip prieštarautų Simono išsakytai pozicijai dėl MUC.

  570. Jurgis - 2012 05 4, 12:32

    ir LH gandus skleidžia :)

    Paklaustas apie žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją apie „Lufthansa“ planus steigti pigių skrydžių bendrovę „Direct 4 You”, oro linijų komunikacijos vadovas Europoje tikino, kad paskleista informacija neteisinga. „Tokių planų neturime. Ši informacija galėjo būti paskleista profesinių sąjungų rinkos kovoje“, – teigė pašnekovas.

  571. Jurgis - 2012 05 4, 12:35
  572. Vytautas-NT - 2012 05 4, 12:41

    Tai BER ir nebus Lufthansos hub’as. Tik klausimas ar jie pririnks į tą reisą keleivių, turint galvoje ankstesnių bandymų nesėkmes.
    Aišku Lufthansa su savo pardavimo kanalais galėtų kažką gal ir daugiau išspaust…

    Globaliai žiūrint geriausia būtų, jei pradėtų skraidyt AirBerlin- dar vienas ryšys su hub’u ir dar OneWorld…

  573. Paulius - 2012 05 4, 12:42

    Kažkaip nesitiki, nors būtų matyt geriausias įmanomas variantas šiai krypčiai. Regis A319-100 yra mažiausias pačios LH naudojamas lėktuvas su 132 vietomis, kas normaliam tvarkaraščiui būtų labai per daug :). CityLine nesibazuoja Berlyne, tai nebent LG Regional galėtų, bet kažkaip visiškai nesitiki, nors būtų šaunu :).

  574. Wincas - 2012 05 4, 13:40

    Buvau RIX nesenai tai maciau kaip du vienas paskui kita Kalita 747 pakilo…

  575. ES - 2012 05 4, 13:48

    O as stebejausi is kur Birzuose pazeme skraido 747… ;) Pasirodo kyla is RIX.

  576. Simonas Bartkus - 2012 05 4, 13:49

    Keli pastebėjimai iš Talino ir Rygos ataskaitų už balandį.

    Talino bendras srautas augo 28%, visą augimą generavo „Estonian Air”. Gaila, neskelbiama, kokia srauto dalis yra tranzitinis, o kiek „Estonian Air” atsiplėšė iš/į Talininio srauto. Matysiu tai tik iš IATOS duomenų po trijų mėnesių.
    „Ryanair” taline krito 6%, „Finnair” 1%, „airBaltic” 19%. „EasyJet” ir „Lufthansa” išlaikė praeitų metų skaičius, tačiau abi pusantro karto padidino skrydžius, t.y. skrydžių padidinimas nedavė rezultatų. Nenuostabu, jog „easyJet” rudenį uždaro Liverpulį ir pertvarko Londono reisą perkeldama iš STN į LGW.

    Rygoje srautas krito 9%. „airBaltic” krito net 14%. „Ryanair” krito 22%. Kritimą sušvelnino mažieji vežėjai – dvigubai paaugo „Wizz Air”, „Aeroflot” ir „Lufthansa” Rygoje.

    Įdomu tai, jog Baltijos šalių kontekstas balandį:
    Talino oro uostas turi 42,4 tūkst. keleivių daugiau nei pernai balandį.
    Vilniaus oro uostas turi 45 tūkst. keleivių daugiau nei pernai.
    Rygos oro uostas turi 37,8 tūkst. keleivių mažiau nei pernai.
    Palangos oro uostas turi 4 tūkst. keleivių daugiau nei pernai.

    Kol kas Kauno duomenų neturiu, bet turėtų būti apie 3% daugiau nei pernai pagal „capacity” augimą.

    Viso Baltijos šalių regiono pokytis yra 7% augimas regione. Lygiai praktiškai dvigubai nei BVP pokytis šiame regione. Praktiškai vadovėlinis pilnai išpildytas augimo tempas, rodantis, jog laisvų keleivių regione iš viso nėra ir kiekvienas naujas reisas ir „capacity” augimas bus perstumdymas.

  577. Vytautas-NT - 2012 05 4, 14:06

    Galima daryt dvi prielaidas. Pirmiausia, kad AirBaltic naujas verslo planas nelabai veikia, jei gaunamas toks keleivių kritimas. Nors, aišku, gal jie to pasekoje susioptimizavo ir bendrus rodiklius turi geresnius…
    Estonian valgo AirBaltic- matyt pradėję tranzitą dalį keleivių atsigriebė.

  578. Šarūnas - 2012 05 4, 14:13

    Atrodo VNO TLL niekaip nepavys, 192k per balandį įspūdingas rezultatas. Vasarą, manau, gali ir 220-230 būt. Smagu, kad Vilnius atsigauna, bet mes vis tiek paskutiniai tarp sostinių, nors ir mūsų šalyje daugiausia gyventojų. Bet tai ne rodiklis.

  579. Jurgis - 2012 05 4, 14:23

    Baltics 2012 April :

    Riga – 396.891, minus 8,7%
    Tallinn – 192.113, plius 28,3%
    Vilnius – 159.194, plius 39,4%

    Talino hub’as atrodo pradeda veikti. Aisku, idomu butu suzinoti tranzitiniu keleiviu skaiciu. Bet kita savaite ir as jau pridesiu Talinui tasku, skrisdamas i Amsterdama :(

  580. Wincas - 2012 05 4, 14:59

    Jau pridejau Talinui tasku balandi CRJ super patogus … tikiuosi palaikys zemas kainas ir toliau :)

  581. Simonas Bartkus - 2012 05 4, 15:01

    Dėl orlaivių stokos „Aerosvit” grįžta prie 2x daily VNO-KBP (nebus vidurdienio reiso). Kol kas dar nepatvirtintas pastovus orlaivis, bet greičiausiai bus 737, tai bendras kėdžių skaičius net šiek tiek padidės.

  582. klaustukas - 2012 05 4, 15:10

    Estonian keleiviu skaiciai ispudingi, bet kokie bus finansiniai rezultatai su roundripais po 400Lt? airBaltic irgi uz juokingas kainas bilietus stumdydami staigiai kilo, bet jau po truputi leidziasi. klausimas, kiek kils ir kada „leisis” Estonian

  583. Šarūnas - 2012 05 4, 15:20

    Simonai, bet greičiausiai dėl to kris bendras LF, koks jis dabar yra/buvo?

  584. Oleg - 2012 05 4, 15:44

    O kaip SK su CPH? Dabar pagal tvarkarasti vos ne viena karta per diena skraido uz ~700 LTL viena pusen. WTF…

  585. Simonas Bartkus - 2012 05 4, 16:49

    Oleg: 1x daily? Per gegužės 4 dienas visas dienas buvo 3x daily.

  586. Robertas - 2012 05 4, 18:26

    Simonai, kur zadeta galimybe nusipirkt vietas Small Planet skrydziuose? Internete jos vis dar nera… Tavo ziniomis, ar bus? Aciu.

  587. Oleg - 2012 05 4, 19:36

    true story, Simonai, my bad. Tiesiog nebeparduoda economy kitai savaitei

  588. Linas - 2012 05 5, 00:35

    Geguzes 3 maciau, kad SK rytini skrydi vykde su MD, cia del Cimber bedu?

  589. klaustukas - 2012 05 5, 13:56

    Cimber i Palanga skraide, ne i VNO

  590. .. - 2012 05 5, 14:28

    vienu metu iki neseniai cimber operavo cph-vno dienini skrydi su crj200

  591. klaustukas - 2012 05 5, 14:50

    ok, my bad. maniau, kad visada su CRJ900 skraide. esu tik kelis kartus skrides su Cimber CRJ200 is/i PLQ

  592. Paulius - 2012 05 5, 17:56

    Iš serijos šiaip linksma, super šaunus Southwest skrydžio palydovas: http://www.youtube.com/watch?v=jCX2JjqLOGk

  593. Pauliau - 2012 05 5, 18:09

    Šis irgi geras: http://www.youtube.com/watch?v=x_o_xn-q5Zk&feature=related
    Ten ir daugiau gerų yra:). O iš tikrųjų tai jie ten už balos atsipalaidavę, man ir pačiam netoli to teko išgirsti. Nuotaiką tikrai pakelia:)

  594. Karolis - 2012 05 5, 19:10

    Praėjusią savaitę Ryanair sriuardai numetė juokelį, kodėl prigesina šviesas kabinoje prieš kylant „This would be cheaper for Ryanair to take-off”.
    Beje, pirmą kartą mačiau kad LB prezidentas (ar kitas klerkas) skristų su Ryanair :)

  595. Wincas - 2012 05 5, 20:24

    esu mates PJ Vagnoriu su zmona skrendant… zmogus ejo stipriai nuleides galva :) ir siaip klerku daugiau esu mates visgi kai uz savo pinigus skrenda negali verslo klases rinktis… :)

  596. Zhymantas - 2012 05 5, 23:15

    Wizzair: idomu ar klaida, ar Wizzair grazino 29.99 Eur uz Xclusive Club :).

  597. Paulius - 2012 05 6, 00:12

    Na sprendžiant iš banerių jų puslapyje taip – 30€, 25£ arba 105Lt, vos mėnesį brangiau tepabuvo :).

  598. silentium - 2012 05 6, 01:37

    Wizzair dirba jau daugiau kaip metai Vilniuje, ale taip ir nesugebėjo atlikti tokio elementaraus dalyko kaip sutvarkyti lietuviškų raidžių savo puslapyje (kai kur viskas gerai, bet kai kur vis dar rodo islandiškas). Įdomu dar, ar vis dar taip pat neįmanoma įsigyti bagažo tik vienai kelionės daliai, o ne abiems. Kažkaip kai kurie paprasti ir buki dalykai ten labai jau lėtai tvarkomi. Be to, Eindhovenas vis dar „nauja kryptis” pas juos :)

  599. Vytautas-NT - 2012 05 6, 09:54

    Tuo tarpu 6iek tiek daugiau žinių apie Aerosvit, kuriems irgi sekasi nekaip:

    http://www.lenta.ru/news/2012/05/04/sell/

  600. Marius - 2012 05 6, 12:46

    Visados bua vo imanoma isigyti bilietus ,lagaminam i viena puse? Ir Ryanair ir Wizzair tai labai paprastsa perki du atskirus one way ticket ir viskas.Neiseina nei cento brangiau jie juk korteles aptarnavimo ir kt mokestcius ima kiekvienam bilietui atskirai:) Nelabai as cia tave supratau ko tu klausei:),bet nusipirkti bagaza tik i viena puse is vis nera problemos:)

  601. Simonas Bartkus - 2012 05 6, 15:18

    „Cimber Sterling” bankroto administratorius susitarė su SAS, jog bankroto administratoriaus priežiūroje 4 CRJ200 grįš skraidyti už SAS, kol SAS suras kitą sprendimą.

  602. silentium - 2012 05 6, 15:18

    Mariau, yra problema, jeigu nusiperki ne su one-way tickets, iš pradžių neimi bagažo, o nusprendi vėliau, kad jo reikės. Ryanair kiek pamenu tada be problemų galima įsigyti bagažą tik į vieną pusę – o Wizz online duoda tik į abi puses. Manau, galbūt įmanoma paskambinus nusipirkti, bet tai dar skambink.. Aš tai žinau, kad reikia pirkti du one way bilietus, bet pirmą kartą susiduriant su aviakompanija to žinoti negali. O aš pavyzdžiui visada bagažą perku vėliau, nes dažnai tik likus nedaug laiko sužinau, ar jo reikės.

  603. Marius - 2012 05 6, 15:51

    Na jei veliau,tai nesusiduriau su tuom…. Ko nezinau ,tai nezinau..O del to ,kad su Wizzair sunku komunikuot is Lietuvos tai girdejes ir as esu..

  604. Pranas - 2012 05 6, 17:27

    Du atskiri bilietai į vieną pusę yra blogiau nei bilietas pirmyn atgal iškilus problemoms (kai atšaukiami skrydžiai, keičiami laikai; kai vėluojant grįžimo skrydžiui reikia nakvynės, kurios turėdams 2 atskirus bilietus negauni).

  605. Marius - 2012 05 6, 18:16

    O tai jei perki i viena puse pas zmogu kitokios teises?

  606. Mindauqas - 2012 05 6, 18:30

    užknisai su savo dibiliškais klausimais ir dar dibiliškesniais patarimais.
    Daug ką jau paaiškino silentium ir Pranas, bet jeigu pats nors kiek galvotumei tokių klausimų nekiltų – jeigu nusipirksi du atskirus bilietus su grįžimu po 4 dienų ir tavo skrydis pirmyn bus atšauktas, tau bilietą pakeis, bet atgal skrydžio jau niekas nepakeis. O jeigu ten kur planavai skristi, skrendama tik 2 kartus per savaitę?
    Be to, kalba buvo apie Wizz Air, todėl neaiškink kad perkant du atskirus bilietus nėra brangiau, pirmiau pabandyk, tada kitiems duok patarimus.
    Bet geriau iš viso susilaikyk nuo tokių patarimų.

  607. oleg - 2012 05 6, 19:38

    Sian maciau baltarusiska kelioniu gida po Vilniu. Jie VNO vadina oro uostu Minsk 3 =]

    Nu jo, jei Minsk 2 apie 90 km nuo miesto, tai Minsk 3 apie 180 km. Kodel gi ne.

  608. Jurgis - 2012 05 6, 19:50

    Ryanair ketina atidaryt baze Lisabonoje su skrydziu i mums artima Varsuva:

    Ryanair base in Lisbon in 2013
    Full list of proposed routes:

    Spain: Tenerife, Gran Canaria, Madrid, Valencia, Bilbao, Seville, Barcelona
    France: Carcassonne, Marseille, Bordeaux, St. Etienne, Paris, Dinard, Nantes and Dole;
    Belgium: Brussels (Charleroi)
    Ireland: Dublin, Cork
    United Kingdom: Edinburgh, Manchestee, London, Bristol
    Germany: Cologne, Frankfurt Hahn, Baden, Memmingen, Dusseldorf, Leipzig, Berlin, Bremen
    Netherlands: Eindhoven, Groningen
    Italy: Pisa, Bologna, Milan Bergamo, Rome
    Hungary: Budapest;
    Poland: Warsaw Modlin
    Denmark: Billund
    Norway: Oslo
    Sweden: Stockholm and Goteborg

  609. Simonas Bartkus - 2012 05 6, 19:58

    Jurgi, čia nėra „ketinimo”, čia yra tiesiog naudojant spaudimą panaudotas sąrašas, „kokie maršrutai būtų, jei „Ryanair” bazuotų Lisabonoje 4 lėktuvus”.

  610. Jurgis - 2012 05 6, 20:02

    Na pats Ryanair tai vadina- Ryanair 2013 Lisbon Base Proposal.

  611. Simonas Bartkus - 2012 05 6, 20:04

    Per pastaruosius dvejus metus nė vienas iš kokių 10 matytų „base proposals” neišsipildė. O visos bazės atsirado kitur „tyliai” :-)

  612. Marius - 2012 05 6, 20:07

    Wizzair i viena puse booking fee 7Eurai…Jei perki Roundtripa 14 Euru faktas pats pirkau pries 3men..
    Pirkau 4 asmenims 56 Eurai isejo cia faktas,ko nezinau tai nezinau ,bet cia faktas ir ne kitaip.
    Taigi jei pirksi atskirai pvz 1person i viena Eurais puse, mokesi 7eurus jei round 14Euru

  613. silentium - 2012 05 6, 21:10

    Dėl kainos tai nėra skirtumo roundtripas ar du atskiri – perkant pavedimu ar kortele, nesvarbu. Bet kalbantis dėl grįžimo skrydžio pakeitimo, jeigu skrydžiui į priekį kažkas netvarkoj, vienodas booking confirmation numeris yra argumentas. Ir dar vienas dalykas – aš asmeniškai tingiu du kartus pirkti, kai galima vieną kartą. Vis kelios minutės susitaupo.

  614. Vytautas-NT - 2012 05 6, 22:08

    Nesuprantu, kur jūs čia matot skirtumą tarp bilietų pirmyn atgal ir atskirų Ryanair, Wizz ir panašiais atvejais. Juk jei nukelia skrydi ar pan. tai galioja taisyklės. Kiekvienas segmentas juk žiūrimas atskirai- skrydžio į priekį perkėlimas automatiškai nesukelia perkėlimo skrydžio atal, jei nieko nepainioju. Juk čia turim reikalo su tik tiesioginiais skrydžiais…

    Ryanair matyt galvoja pasinaudot sunkia ekonomine situacija Portugalijoj, kad išspaust lengvatų Lisabonos oro uoste…

  615. expertas - 2012 05 6, 22:13

    Vytautai-NT, kazkaip cia nesusigaudei :) Jei nusiperki RT bilieta 3 dienoms i Paryziu, o isskridimas nusikelia po 4 dienu, kokia isvis skrydzio prasme? Taigi, turint RT bilieta, galima reikalauti grazinti pinigus uz abu segmentus, nes kelione prarado prasme. O jei turesi 2 atskirus bilietus, irodymas, kad reikia atsaukti antraji skrydi yra pakankamai keblus.

  616. Marius - 2012 05 6, 22:54

    Asmeniskai as apie tokius dalykus nesuku galvos pas mane insurancas:).Nezinau kaip Lietuvoj,nors ir turiu SEB eurine VISA ,niekas nesiule,todel ir nesidomejau .
    UK kiekvienas bankas siulo , jei neturi net ikyriai kas pusmeti ateina lankstinukas,kas menesi neskaito nuo korteles 20Svaru(zinau kiti 6svarus/men moka,bet ten maziau visko)
    Tas 20Svaru gal Lietuvoj kas pasakys 80LT daug.Ieina viskas pamesi kortele,vagis apsipirks pardoj iki 2000Svaru bankas grazina,keliones draudimas,sveikatos draudimas,net jei prarandi darba 2 men moka ,telefona pametei sumoka,Laptopa pavoge sumoka ir t.t.
    Nezinau jei Lietuvoj pastoviai gyvenciau tikrai ieskociau kazko panasaus.Neturiu jokio intereso agituoti,bet cia siaip savo nuomone sakau

  617. eras - 2012 05 7, 00:57

    tai ir pasilik sau savo asmeniskus dalykus

  618. keliautojas - 2012 05 7, 01:30

    Simonai, del kokiu priezasciu ne pirma kart atsaukiami abu dienos Utair skrydziai?
    Techniniu ar kazkokiu idomesniu?

  619. silentium - 2012 05 7, 03:37

    Ne esmė, nukrypom nuo temos :) tiesa yra tokia, kad dauguma Wizz pirkėjų jokio panašaus draudimo neturi, tad kelionės atšaukimai išlieka svarbus faktorius.

    Bet Wizz štai ir maloniai nustebino – siūlo kol nepasibaigė dabartinis Wizz Xclusive galiojimas prasitęsti už 19,99 euro :) Žinoma, sutaupyti 10 eurų vilioja, bet atitinkamai ir realus galiojimas bus mažesnis, nes juk nežinia kada kitą kartą teks su Wizz užsakinėti bilietus, gal tik rudenį :)

  620. Mariui - 2012 05 7, 08:31

    Nieko naujo nepasakei. Pas mus irgi kreditinės turi visokius draudimus, kas nedaug skiriasi nuo tavo „insurancų”. Nebent emigrantai naudoja tik paprastas debetines.

  621. G - 2012 05 7, 09:31

    O varge vargeli, ar dar ilgai cia tas angliskas trolis mums ramybe drums?

  622. klaustukas - 2012 05 7, 10:04

    Del Ryanair ir Lisabonos – Ryanair noretu atidaryti baze LIS, bet LIS yra ir taip smarkiai apkrautas, del to nieks Ryanair reikalavimu nepuola vykdyti. Ryanair skelbiasi, kad jiems tiktu ir Terminal2, is kurio skraido EasyJet ir regional airlines, bet kol kas gauna pasiulymus keliauti i BYJ (Beja – 150km nuo Lisabonos). Siaip ar taip, anot aviacija besidominciu portugalu, Ryanair turetu gauti vietos ir LIS galu gale.

  623. silentium - 2012 05 7, 10:30

    Tas Lisabonos Terminal 2 būtų jiems pats tas – tokia visiškai ryanairiška daržinė, kaip Skavsta arba Beauvais.

  624. Simonas Bartkus - 2012 05 7, 10:59

    „utair” gegužės švenčių fone daro „capacity reductions” tai kai kuriomis dienomis gegužės 1-10 intervale neskraido ne tik VNO, bet ir kitais maršrutais.

    Kas dėl LIS – ten klausimai esminiai du: „capacity” trūkumas ir kaštų dydis oro uoste. Kiek aš žinau, ten nėra esminio skirtumo ar operuoti iš T1 ar T2, bet vien dėl „capacity” trūkumo „easyJet” laukė T2 atidarymo.

    oleg: kaip vadinosi tas baltarusiškas gidas kurį tu matei ir kur tu jį matei? :)

    Dėl bilietų pirkimo „roundtrip” esu susidūręs ir dėl galimų keitimų visada verta pirkti „roundtrip”. Jeigu bent vieno skrydžio laikas keičiasi, visada tiek „Wizz Air”, tiek „Ryanair” teikia pasiūlymą „canacellinti” visą kelionę ir gražinti pinigus už visą rezervaciją.

  625. Simonas Bartkus - 2012 05 7, 11:03

    Dėl „Small Planet” reisų – bent jau aš bet kurioje „Amadeus” sistemoje randu bilietų su kodu W2. Turėti reikia omenyje, jog čarterių biznyje daugelis vietų parduodama prieš mėnesį-du, tai nenuostabu, jog į kai kuriuos reisus vietų jau nebėra. Bet, kaip pavyzdys – birželio 5-12 d., Vilnius-Antalija-Vilnius, 1321 LTL per greitai.lt.

  626. Domas - 2012 05 7, 11:14
  627. Oleg - 2012 05 7, 11:20

    Simonai, sveciavosi baltarusiskos turagenturos, buvo atvezusi lankstinuku ir zurnaliuku. Vienas pagamintas musiskiu (turizmo departamentas, lyg tais), tik isverstas i rusu kalba (i tokia labai-labai lietuviska rusu k :-) kur advertaizina pavelda, nepakartojama gamta, istorija…

    Ir viena baltarusiu pagaminta, kur pagal pointus parasyta kaip gauti vizas, kaip nuvaziuoti iki akropolio, kur geriau apsistuot, kaip tax free atgauti… na zinai, boring stuff, niekam neidomus ;-) Tai ten ir buvo straipsnis apie „вильнюсский аэропорт, часто называемый Минск 3”.

    Drauge jau Minske, bet jei tau idomu, galiu paprasyti nuskenuoti ta puslapi.

  628. Vytautas - 2012 05 7, 14:52

    @Domas – super straipsniukas. Kvepia filmu „up in the air”, ir amerikietišku požiūriu. Ačiū :)

  629. Vytautas-NT - 2012 05 7, 15:23

    Įdomu kas nors be American Airlines dar tokią keistą paslauga siūlė? Aišku karas su piktnaudžiautojais, kaip gera Holivudinė drama- keleiviai neišdavė savo pagalbininko ir pan…

  630. Domas - 2012 05 7, 15:27

    o cia vat kaupiuos savaitgalio LH454’ukui – http://www.youtube.com/watch?v=l501L2C6jEc ;-)

  631. Simonas Bartkus - 2012 05 7, 15:36

    Domai, o tamsta kaip LH business skraidytojas gal sekat kada LH įdiegs naująją business class į A380 parką?

  632. Domas - 2012 05 7, 16:00

    aš esu LH454 C-cabin skridęs gal kokį vieną kartą – atgal visada su UA grįžtu, o į priekį visada mylių pakanką F. jie savo 747’ukus gi smarkiai paapgreidino išlupę gretimas vietas (kuproje dabar 8 keleiviai būna), tai ten geriausia kėdė iš beveik visų skraidančių – A380 naujoji F jau downgrade yra.

    kažką minėjo man LH žmonės, kad jų dabar prioritetas 747 verslą keist, apie A380 neminėjo, bet ten realiai ta pati bėda pas juos.

    jie berods jau pradėję keist A330/A340 parke.

    iš ties man kaipo dvimetriniam beveik visos naujesnės kėdės nepatinka, pvz UA naujoji plokščia verslo kabina žiauriai siaura ir trumpa, tad tenka įvaldyt tą povyzą, kai lietiesi visom pusėm į plastmases. nuožulnios kėdės visada turėjo daugiau vietos :)

    neįsivaizduoju kaip tas įstrižas sėdėjimas atrodys – manau apspardysiu gerai pakeleivius, kai greta sėdėsiu :) nuo rugsėjo naikina gi Z bilietų upgrade’us į F (dabar jie už didesnį mylių kiekį), ir dar kažkokia nauja P kategorija atsiras…

  633. Jurgis - 2012 05 7, 17:21

    O kad ta Volotea mums pasiulytu Venecija … Dabar ziuriu is Krokuvos i Venecija ir atgal 19 9 Eur = 28 Eur !

  634. Jurgis - 2012 05 7, 17:35

    Kokia staigmena ! KUN vel pliuse !

    Kaunas 2012 balandis
    76.771 keleiviu
    Pokytis (2011/2012) – plius 1,13%

  635. Andrius - 2012 05 7, 18:35

    Bet kroviniai Kaune net minus 75% palyginus su pernai.
    Jaučiasi, kad trūksta JADE skrydžių :(

    Ir apskritai su kroviniais kol kas apvalus 0 per pirmus 4 mėn. Kaune, neskaitant pašto skrydžių.

  636. Domas - 2012 05 7, 18:45

    „Lufthansa’s new business class, a fully flat bed, debuts in mid-2012 on its Boeing 747-800 aircraft. It will be fitted to the rest of the fleet, but this will take until 2016.

    The new seat is 1.98 metres long and is in the form of a “V”. Two neighbouring seats are angled towards one another along a central axis. This means all passengers sit or lie facing the direction of travel. It also enables Lufthansa to virtually double the distance between two neighbouring seats at shoulder level.”

  637. Paulius - 2012 05 7, 19:28

    Heh, teigiamus rezultatus KUN jau nedelsė mėnesį, kad paskelbti. Džiugu, palinkėsiu, kad minuso daugiau šįmet nebebūtų, na ir sugrįžtančių krovinių taip pat, buvo regis šnekos apie jų atnaujinimą.

  638. keliautojas - 2012 05 7, 19:49

    klausimas tik ar KUN visu metu augimas bus teigiamas ar neigiamas..
    Lauksim aisku teigiamo !

  639. Obs. - 2012 05 7, 21:42

    Norwegian launches flights from Riga to Copenhagen. http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=56854

  640. zuikis - 2012 05 7, 22:21

    KUN per pirma siu metu ketvirti uzdirbo 1,15 mln. Lt pelno! Puikus rezultatai.

  641. Wincas - 2012 05 8, 00:05

    Nieko nuostabaus kad KUN augimas, kiek skrendu vis Airbaltic fokeris pilnas …. net braska nuo svorio :D

  642. Wincas - 2012 05 8, 00:15
  643. mmm - 2013 05 30, 12:51

    Kas dėl AirAsia, iš Kuala Lumpur’o bent jau į Londoną pastoviai budavo pilni lėktuvai, o ir bilietų savaitei, o kartais ir daugiau iki skrydžio jau nebebūdavo, plius parduodavo nemažai extra’ų: maistas, planšetinių kompiuterių nuoma, man rodos iki 35KG bagažo. Oficiali priežastis uždaryt skrydžius man rodos buvo CO2 apmokestinimias EU ar kažkas tokio, bet būtų pakėlę kainas po 100EUR ir toliau būtų galėję skraidyt, nes standartinė kaina budavo vis tiek mažesnė 30-40% nei pas kitus vežėjus…

  644. mmm - 2013 05 30, 12:54

    Beje del AirAsia, jei juk iš pradžių tik į Londoną skraidė, o paskui atsirado skrydis ir į Paryžių, tai jei jau nebutu buvę keleivių į Londoną ir reisas būtų nuostolingas, labai abejoju, kad dar Paryžių atidarinėtų…

  645. Ponia Nora - 2015 06 2, 02:04

    Ar jums reikia skubiai paskolą? Ar jums skolos? jums reikia skubiai paskolą finansuoti savo verslą ?, jūs atsisakė išduoti savo banko, nerimauti ne daugiau, mūsų paslaugos yra greitai, lengvai ir saugiai paskolas dabar kokiomis aplinkybėmis. Skolintis iki $ 2,000 – $ 1,000.000 Šiandien! Susisiekite su mumis paskolos informacija šiuo adresu: noramildred.loans@hotmail.com

    Pastaba: Jūs tikėtis preliminarų atsakymą, ir finansavimą per 24 valandas

    Linkėjimai.
    Ponia Nora

  646. Test - 2016 10 11, 13:01

    Hi there Dear, are you actually visiting this web page daily, if so then you will without doubt get nice knowledge.

Leave a reply