IATA Latvijai ir Estijai prognozuoja didesnį keleivių skaičiaus augimą nei Lietuvai

   
     

Praėjusią savaitę Vilniuje buvo surengtas pirmasis „Aviacijos forumas” – konferencijos formato renginys, bandęs apimti praktiškai viską nuo A iki Z. Nors netrūko techninio broko, o programa buvo temų kratinys, tačiau pats renginys tikrai sveikintinas – suprantamas organizatorių noras į pirmąjį renginį pakviesti „visus”, o visas detales galima nurašyti pirmajam blynui.

Viena iš įdomesnių prezentacijų pasirodžiusių man – IATA aukšto pareigūno prezentacija apie rinkos prognozes. IATA ekonominiai tyrimai labai dažnai yra detalūs ir pateikia įdomių įžvalgų ir retai galima pamatyti jų matymą labai regioniškai suskaidytą. Šį kartą vienas grafikas apėmė IATA prognozę keleivių srautų augimui Šiaurės Europos šalyse.

IATA prognozuoja, kiek kelionių vyks į/iš kiekvienos šalies 2035-aisiais (atskaičius tranzitą per šalį):

iata_prognoze

Ir čia matosi, jog Lietuvai augimas piešiamas panašaus dydžio kaip Estijai (keleivių prieaugio dydžiu, procentaliai Estijai augimas irgi planuojamas spartesnis) ir gerokai mažesnis nei Latvijai. IATA prognozuoja, jog 2035-aisiais Lietuvos oro uostai sulauks ~6,5 mln. keleivių, Estijos oro uostai apie 4 mln., o Latvijos oro uostai ~9 mln. keleivių. Primenu, jog tai yra atmetus tranzitinius keleivius, keliaujančius per tos šalies oro uostus.

Lietuva šiuo metu turi daugiau oro keliaujančiųjų nei Latvija (nors mūsuose dažnai tai pamirštama ir vis dar pavydim Rygai), tačiau, anot IATA, tai turėtų keistis artimiausius 20 metų ir Latvija turėtų suformuoti aiškų atotrūkį?

Kodėl?

Aš atsakymo nežinau ir turiu nemažai argumentų, kad galėtų ir turėtų būti kitaip.

Tačiau, IATA yra įtakinga organizacija ir jos prognozės gali įtakoti nemažai sprendimų, kuriuos daro tiek institucijos (pavyzdžiui, ES investicijos į infrastruktūrą), tiek privatus sektorius (didelių aviakompanijų maršrutų plėtra), todėl šios prognozės svarios ir, jeigu jos netikslios, suinteresuoti asmenys turėtų imtis žingsnių, kad jos būtų koreguojamos. Neatmesčiau tikimybės, jog tai gali būti ir atstiktinėmis prielaidomis nulemta prognozė.

Šią savaitę „British Airways” paskelbė apie naują maršrutą iš Londono Heathrow oro uosto į Taliną – 2017 m. vasarą vyks 2 skrydžiai per savaitę. Akivaizdžiai Estijoje matoma mažesnė konkurencija ir, anot, prognozės, spartesnis augimas – todėl negalėtume atmesti tikimybės, jog Vilnius galėjo būti vietoje Talino, jeigu prognozės Lietuvai būtų geresnės.

Ką manote jūs?


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

729 komentarai

  1. pliumbum - 2016 11 4, 13:05

    Tiesiog daroma prielaida apie AirBaltic būsimą įdirbį?

  2. Tomas468 - 2016 11 4, 13:12

    BAW galimai tik bando Taliną. Gali būti kad jie norėjo padaryti ir VNO-LHR ir RIX-LHR, bet slotų neužtenka?

  3. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 13:13

    IATA, prognozuodama ilgesnį laikotarpį, vargiai žiūri į vieno vežėjo veiksmus. Mano hipotezė tokia, kad po neįtikėtinai greito augimo 2012-2016 metais, IATA gali galvoti apie perkaitimą ir kad tai atsilieps artimiausiais metais per kritimą/sulėtėjusį augimą.

  4. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 13:15

    Tomas468: aišku, tai tam tikra prasme eksperimentas, juolab, kad kontekste Talinas pateko tarp grynai turistinių krypčių, cituoju: British Airways adds twice weekly S17 links from @HeathrowAirport to #Brindisi, #Montpellier, #Murcia, #Nantes, #Pula, #Tallinn, #Zakinthos.

    Čia labiau kvescionuoti galime, jeigu du savaitinius slotus turėjo, kodėl pasirinko TLL, o ne RIX ir ne VNO.

  5. Justas - 2016 11 4, 13:21

    Del BA, kaip tik siandien buvo IAG Capital Markets presentation, ir paminetas pvz su TLL – tiesiog business routes vasara nepelningi, tai bando ieskoti holiday markets su didesniu yield. Sansai, kad TLL isliks po vasaros sezono turbut lygus 0. O BA skraidyti, net jei ir noret,u i VNO, kuris bus uzdarytas puse vasaros does not make much sense. Plus, konkurencija didesne.

  6. Paulius - 2016 11 4, 14:03

    Galbūt IATA prognozės yra tokios, nes iš Lietuvos neskraido europai įprasti vežėjai išskyrus SK, TK, LH, AY ir LO ,ir neturime galimybių pritraukti naujų kol skraido LCC.

  7. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 14:06

    Na, sunku būtų ginčytis, kad Latvijoje ar Estijoje kitaip – netgi, sakyčiau Lietuva vistiek labiau difersifikuota. Mes turim Lietuvoje Austrian, Brussels, Ukraine, Utair – jų nėra nei RIX, nei TLL. LOT pas mus dideli, o Latvijoje ir Estijoje labiau simbolinis žaidėjas.

  8. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 14:15

    Praeitame įraše sulaukiau klausimo apie Wizz bazės operacijas.

    Prašau – 2017 m. VNO bazės rotacijos:
    http://simonas.bartkus.lt/blog/wp-content/uploads/2016/11/wizz2017summer.png

    Iš principo, Wizz 4 lėktuvai pilnai užitilizuoti, tą jie patvirtino ir pasakydami, jog 2017 m. vasaros planavimas baigtas. Aišku, gali būti kokių maršrutų pokyčių vieno kito maršruto, bet esminių pokyčių, matyt nebus.

    Atkreiptinas dėmesys, kad:
    1. 2017 m. wizz skraidys iš Vilniaus mažiau, nei 2016 m.: 67 skrydžiai vietoje 75. Rugsėjį atsiras WAW-VNO su WAW bazės lėktuvų, čia neįtraukta (rugsėjį frequency jau mažėja kai kurių maršrutų).
    2. Wizz rytiniai išvykimai darosi vėlesni, nebėra 5AM departures: kas manau, dar labiau kels spaudimą rytiniam pikui VNO.
    3. Wizz kitąmet daugiau skraidys iš KUN – 7x weekly LTN, Norvegiški ir EIN tęsis iš KUN taip pat.

  9. Spectator - 2016 11 4, 14:19

    Deja manau, kad prognozės gali būti teisingos. LCCs Lietuvai padėjo išbristi iš visiškos 2009 metų duobės. Bet situacija, kurią dabar turim nėra normali: niekas nenori eiti į mažą rinką, kurioje dominuoja du ultra-LCCs ir kur mažai kas nori/gali mokėti už bilietą daugiau nei 70-100 Eur. Jei žiūrėsim į ateitį, LCCs turėtų toliau augti, tačiau bus mažai veiksmo tradicinėje rinkoje. Sunku tokią problemą išspręsti, nes negalime nei riboti LCC augimo, nei legaliai subsidijuoti naujų maršrutų. Jei norim greito pasiekiamumo pagerėjimo, reikia bazinio vežėjo. Tad tektų arba grįžti prie Air Lituanica (valstybinės kompanijos kaip Latvijoje ir Estijoje ir su aiškiu ilgo-laikotarpio planu), arba kooperuotis su kitomis Baltijos šalimis (kiek tai realu, nelabai aišku).
    Galiausiai, nereikia pamiršti infrastruktūros. Ar mes tikimės, kad bus labai daug augimo dabartiniame Vilniaus oro uosto terminale? Jei žiūrime į 2035 perspektyvą, Vilniuj reikia naujo oro uosto terminalo, kuris būtų modernus, funcionalus, toks, kurį būtų galima lengvai plėsti. Bet niekas apie tai net nekalba, ir niekam negėda, kad mūsų oro vartai tokie apgailėtini ir baisūs. Kol Talinas gauna pripažinimą, kaip vienas jaukiausių oro uostų Europje; kol Ryga atidaro naują terminalą ir planuoja Rail Baltica stotį oro uoste per artimiausius penkerius metus – mes stovime vietoje.

  10. Čiurlionis - 2016 11 4, 14:26

    Gal Latviją su Lietuva sumaišė, ne būtų pirmas kartas tarptautinėje konferencijoje :)

    Žiūrint į demografines prognozes, jei nebus imtąsi imigrantų politikos, Lietuvoje turėtų būti 0,5 mln mažiau žmonių, nei LV EE.

    Žinoma socioekonominė, spartesnė raida prognozuojama Estijai, vis dėl to Latvijos ir Lietuvos ekonominis augimas turėtų būti panašus.

    Kalbant apie BT aš prognozuočiau, kad bus optimizuota veikla ir vis mažiau bus remiamasi tranzitiniais klientais, bei bus labiau orientuojamasi į Baltijos šalių vidinę rinką, bei tiesioginių krypčių augnimą iš VNO ir TLL.

  11. Little_man - 2016 11 4, 14:35

    Arba Latvių lobistai pasidarbavo, taip siekdami atkreipti dėmesį į save. :) Tas pats ir kitose srityse daros, pažiūrėkite į Rail Baltica, Latviai su Estais tik šneka, ir bado pirštais į blogus Lietuvius. Kai tuo tarpu mes vieninteliai statome vėžę, o jie tik projektuoja ir mėto akmenis į mūsų daržą. Tas pats ir čia gali būti, kažkas pasidarbavo ir pralobino ale Latvia is the biggest air gates in the Baltics. Man kyla tada naturalus klausimas iš kur Latvijoje 9mln. vietinių keleivių, jei ten gyventojų irgi mažėja nors ir ne taip sparčiai kaip LT.
    Taigi arba tikrai kažką supainiojo arba kaip sakau Latviai atkreipė į save dėmesį eilinį kartą ir tai padarė nelabai švariai.

  12. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 14:42

    Geras point’as dėl infrastruktūros, bet faktas yra tas, kad infrastruktūra tai paklausos nekuria. Infrastruktūra tiesiog turi netrukdyti ir tiek – 2007 m. VNO su trečdaliu dabartinio terminalo ploto ir 2 rankovėm kažkaip tilpo 1,7 mln. keleivių. Sutinku, kad atsilieka VNO nuo RIX ir TLL, bet klausimas, ar ne problema, kad Lietuvos oro uostai išskaidyti ir neturi „srautai gimdo srautus” efekto.

    Aš sutinku su tuo, kad Lietuva dabar, 2017-2019 m. tikrai susidurs su naujų maršrutų / capacity augimo problema.

    LCC išsiplėtė iki begalybės, fantazijos kur skraidyti daugiau nebėra: prasideda visokie Bari ir Palanga-Glasgow, su žemais yield’ais ir, manau, LCC labai mažai beaugins capacity artimiausius porą metų (nebent, nedidelė tikimybė, bet FR ar W6 imsis agresyvaus karo norėdami išvyti iš rinkos konkurentą: bet, atrodo, abu per daug dideli ir įsitvirtinę ir lėtas stumdymasis turėtų vykti neleidžiant konkurenti praaugti).

    Tokioje išspaustoje rinkoje, kur keleiviai įpratę mokėti po 50EUR one-way ir ne daugiau, legacy neturi kur plėstis, ką ir matome – labai nedidelis augimas iš ukrainiečių, airBaltic ir tiek žinių. Dėl to, prognozuočiau, kad nieko čia ir neįvyks artimiausiu metu.

    Legacy TLL dabar gali atrodyti patraukliausia rinka: LCC penetration mažas, average fares dėl to natūraliai didesnės, Nordica nėra išplėtota. Legacy supranta, kad konkuruoti su kitu panašiu legacy yra paprasčiau: SK su LH, BA su LH ir pan. RIX mažas aviakompanijų (vardų) skaičius, bet, aviakompanijos, kurios atidžiai stebi istorinę situaciją, žino, kad bet kokį įėjimą stabdys BT gindami rinką: užtenka prisiminti, kaip BrusselsAirlines, Swiss buvo išrūkyti žemesnių BT kainų, didesnio capacity ir geresnio produkto (čia pastarųjų metų pavyzdžiai, anksčiau galim prisiminti germanwings, easyJet, KLM ir kitus pavyzdžius).

  13. Spectator - 2016 11 4, 14:51

    Beje,breaking news: Nordica keičia savo partnerį iš Adria į LOT Polish. Visi jų skrydžiai po lapkričio 19d. su LO kodu.

  14. Salininkų kaimas - 2016 11 4, 15:06

    Dar patrukdysiu su W6 :)
    Kodėl rotacijų lentelėje nėra Vno-Gnb? Bus vykdomas iš WAW?

  15. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 15:08

    Grenoblis bus tik du mėnesius, per slidinėjimo sezoną. Vasarą jo nebus.

  16. Julius - 2016 11 4, 15:11

    Šiandien buvo pirmasis Vilnius-Leeds. Įdomu, ar atlaikys konkurenciją prieš VNO-DSA? Juk dėl to jį prieš kelis metus ir nutraukė.

  17. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 15:28

    Pasirodo, LOT įsigyja 49% dukterinės Nordica įmonės: https://www.nordica.ee/en/about-the-company/press-center/nordica-and-lot-polish-airlines-to-launch-strategic-cooperation/

    Skelbiama, kad Nordica iš karto skraidys ARN-WAW už LOT.

    Panašu, kad Nordica taps LOT feed’eriu, turiu įtarimą, kad VNO-WAW bus operuojamas Nordica.

  18. Julius - 2016 11 4, 15:35

    P.S. ir UIA ir UTair skraido į Rygą

  19. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 15:37

    atsiprašau, praleidau – bet UIA į RIX skraido 5x weekly, kai į VNO 15x weekly. Rimtas skirtumas.

  20. jpou - 2016 11 4, 15:46

    offtopic: World’s shortest international flight: now just 21km in 7 minutes.

    €40 St. Gallen-Altenrhein to Friedrichshafen hop takes you from Switzerland to Germany

  21. Linas - 2016 11 4, 15:53

    Simonai, neatkreipei dėmesio, kad IATA pranešėjas buvo latvis – Raimonds Gruntinš :)
    Jis jau daug metų dirba IATA – gal ir tai kažkiek įtakoja? :)

  22. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 15:56

    Žinau, kad latvis – pažįstamas man. Bet manau, kad šitą forecast daro ne jis – o IATA Economics padalinys Kanadoje. Bet kokiu atveju, čia oficiali IATA pozicija.

  23. Linas - 2016 11 4, 16:19

    Na taip, Simonai, ir aš jį pažįstu – manau jį daug kas pažįsta Vilniuje, seniau jis BT cargo dirbo.
    Aš tik tokią „sąmokslo” teoriją sugalvojau, na bet forecast gali ir jis pats daryti, nes kaip ir jo atsakomybės regionas :)

  24. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 16:22

    Ryanair, prisidengdami VNO tako uždarymu, ketina neskraidyti iš Vilniaus nuo LIEPOS 1 iki RUGSĖJO 1 dienos, t.y. beveik mėnesiu ilgiau nei truks tako uždarymas.

  25. Augustinas Žemaitis - 2016 11 4, 16:29

    Ar čia FR tiesiog tikisi, kad, kaip įprasta Lietuvoje, darbininkai tikriausiai laiku rekonstrukcijos nebaigs?

  26. Anonimas - 2016 11 4, 17:02
  27. Pranas - 2016 11 4, 17:19

    Spėju Ryanair tiesiog piko metu lėktuvams ras panaudojimą kitose, pelningesnėse rinkose. Pas mus vasarą pastaraisiais metais kainos dėl konkurencijos nebepakildavo kiek ankščiau.

  28. Aras - 2016 11 4, 17:36

    O man atrodo, kol Small Planet skraido 2-3 kartus per dieną į Antaliją/Turkiją, LCC turi kur plėstis atostoginėm kryptymis. Gal tai paneigia faktas, kad Kos po 4 metų nutraukiamas, bet mano žiniomis dėl Kos municipality principinio nenoro skirti nei vieno Eur :)

  29. Kardiobatonas - 2016 11 4, 18:16

    Štai kaip paaiškinčiau IATA prognozę: visi emigrantai 2035 m. jau bus nutraukę ryšius su Lietuva ir čia neskraidys. Jų giminaičiai taip pat bus pamiršę emigrantus ir neskraidys. Gyventojų skaičius Lietuvoje nepaliaujamai mažėja, žmonės sprunka nepaliaujamai. Darbingi žmonės, kurie dabar skraido, 2035 m. jau bus pensininkai arba netoli to, todėl darbo reikalais neskraidys. Nežinau, ar LAT ir EST stipriai geresnė situacija, bet prognozė Lietuvai manęs nestebina.

  30. Darijus - 2016 11 4, 18:21

    O negali būti taip kad dėl Rail Baltica integracijos į Rygos ir Talino oro uostus, didelė dalis dabartinių tranzitinių keleivių į juos atvyks traukiniu. Todėl statistiškai tai jau nebus traktuojama kaip tranzitinis trafikas

  31. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 20:43

    Manau IATA, daugiau nei bet kas, supranta, kad keleiviai RailBaltica niekada normaliai nesinaudos :)

    Dėl emigrantų, tai esu skaitęs studiją, kad jie auga visą kartą (t.y. 25 metus), o po to ryšys pradeda silpnėti, bet labai nežymiai- visa pasaulio aviacija sukasi ant emigracijos: airiai keliauja į JAV, britai į Australiją, indai į UK, nors emigracijos faktas dažnai įvykęs prieš keliasdešimt metų. Nemanau, kad LT atveju būtų kitaip, o ypač, lyginant su Latvija.

  32. Simonas Bartkus - 2016 11 4, 20:45

    Aras – atostoginėms kryptims, neatrodo, kad LCC kažką gali padaryti: Koso, Korfu, Sardinijos uždarymai tą rodo.

    Į Turkiją open-skies niekada nebus (nebent Turkish Airlines nustotų plėstis), o kokybiškų alternatyvų kol kas nesimato.

  33. Justas - 2016 11 4, 23:28

    Filosofinis klausimas, Vytauto-NT stiliumi: Ar galejo Air Lituanica buti Nordica vietoje? Fleet commonality butu bent jau:) O siaip rimciau, kokia LOT nauda is sitos ‘partnership’? Strategic investment uzsiimti rinka regione? Mazesnis cost base? Aisku, idomu, kokios salygos, ir kas dengs nuostolius.

  34. Augustinas Žemaitis - 2016 11 5, 04:12

    Dėl emigracijos, tai srautai ilgainiui „restruktūrizuojasi”. Pradžioje tai būna būtinu atrodantis draugų ir artimųjų lankymas, kai kurių ritualų (vestuvių, krikštynų) ar ekonominių veiksmų (dantistas ir pan.) atlikimas. Vėliau jau tai daroma dėl įdomumo ar nostalgijos. Galiausiai, net kitoje kartoje ar po dviejų kartų, būna genealoginis turizmas: tai yra, tiesiog pasirenkama keliauti į vietą, iš kur kilę protėviai, nors, jei ne šis faktas, į ją nebūtų keliaujama.

    Taigi, mažėja kelionių dažnumas, o taip pat būtinumas (t.y. didėja rinkos elastingumas kainos ir skrydžio laiko atžvilgiu: jei Lietuvoje tuoktis sumaniusi neseniai emigravusių Amerikos lietuvių pora tikriausiai sugaiš po parą ir daugiau suskraidyti pirmyn-atgal iš kokio atokaus Amerikos miesto ir galės mokėti daug už bilietus, tai trečios kartos imigrantas greičiausiai to tikrai nebedarys ir genealoginį turizmą iškeis į poilsinį ar pažintinį).

    Kita vertus, jei žvelgit į ateitį, mažėjantį kelionių dažnumą gali kompensuoti didėjantys turizmo mastai: jei žmonės keliaus daugiau, tai ir genealoginio turizmo vietos greičiau sulauks savo eilės net ir tiems, kuriems tai mažiau įdomu.

    O šiaip Lietuvoje ir Latvijoje demografiniai procesai panašūs, skirtumą sunku paaiškinti. Nebent gal kintamasis, smarkiai nulėmęs skaičius, buvo dabartinis keleivių skaičius oro uoste (įskaitant tranzitinius), arba vidutinis esamas keleivių skaičius viename oro uoste, ar pan. (tikintis „srautai pritraukia srautus” efekto) – bet kažin, ar tai pagrįsta. Gal dar Rygos padėtis tarp Baltijos šalių, bet šiaip, ypač atsižvelgiant į kelius, 300 km yra nemažai tam, kad esant galimybei daryti kitaip būtų važiuojama į Rygą iš Vilniaus ar Talino, ir kuo toliau, Baltijos šalims turtingėjant, tuo labiau laikas taps svarbesnis už pinigus.

  35. Šarūnas - 2016 11 5, 12:14

    Anonimas,

    Ką rašo apie VNO plėtrą? Subscribe’int reikia.

  36. Čiurlionis - 2016 11 5, 16:02

    Turiu įtarimą, kad LOT įsigijęs Nordicos akcijų bandys stiprint savo pozicijas visam regione.

    Įdomu, koks bus bt atsakas į tai.

  37. Anonimas - 2016 11 5, 21:46

    O šiaip – 2035 m. yra taip toli, kad nieko čia daug nepriprognozuosi, bet kuriuo atveju tai yra tik būrimas iš lempos. Paskaitykit 1996 m. prognozes bet kuriuo visuomenės ar ekonomikos klausimu ir pamatysit, kokios jos juokingos yra. Mes dar net neįsivaizduojam, kokie visuomenės, technologijos ar politiniai pokyčiai laukia. Tik priminsiu, kad nuo 1996 m. aviacijos rinkai Lietuvoje ir pasaulyje darė įtaką tokie dalykai, kaip elektroninių bilietų įsigalėjimas, Ryanair ir co iškilimas dėl atviros skrydžių politikos ES, rugsėjo 11-oji, pasaulinė krizė, stojimas į ES ir atsiradusi teisinė galimybė emigruoti, ir dar milijonas mažesnių įvykių.

  38. oleg - 2016 11 6, 00:40

    o kas del koncesijos beje? Gal girdeta naujienu?

  39. Pranas - 2016 11 6, 09:55

    Va ta koncesija ir yra pakankama priežastis paaiškinti, kodėl mes turėsim mažiau keleivių. IATA tikrai pavyzdžių daug matė.

  40. Julius - 2016 11 6, 19:44

    Ar UTair pakeitė ATR į 737 ar čia tik netyčia gavos penkis kartus iš eilės 737 VKO-VNO?

  41. Karolis - 2016 11 6, 23:30

    IATA progrozė atrodo gana pesimistinė. Vos kelių procentų metinis augimas atitinkantis GDP prieaugį leistų pasiekti šiuos skaičius. Vistik keleivių augimas paprastai GDP viršija apie du kartus, todėl mano spėjimai būtų aukštesni – apie 8,5 mln. keleivių.

    @Salininkų kaimas – pastebėjau komentarą apie VNO poreikį turėti LHR/LGW po žinutės apie LHR – TLL skrydžio atidarymą. Mano požiūris kiek kitoks. Neturiu nieko prieš LCC skrydžius į LTN/STN keliaujant aplankyt draugų, tačiau verslui toks produktas būtinas dėl kelių priežasčių:
    – Yra nemažas srautas žmonių skrendančių transfer į LHR/LGW dėl patogių jungčių, norintiems patogesnio serviso, ar turintiems corporate sutartis kurios LCC neapima.
    – FDI svarstančioms kompanijoms tiesioginis non-LCC skrydis yra būtinas dėl jungimų, irregularities sprendimo, bonus sistemos.
    – Nepaskutinėje vietoje ir laiko taupymas – Londono centrą pasiekti traukiniu/metro iš LGW/LHR yra žymiai patogiau nei Easybus ar iš miestelio važiuojančiu traukiniu.

    Apibendrintai, manau reikiamas srautas šiandien yra ir jei skrydžiai vyktų bent kartą per dieną ryte ar vakare, rezultatas būtų neblogas.

  42. Čiurlionis - 2016 11 7, 10:52

    Bet IATA neįtraukė BT bankroto, tuomet RIX aptarnautų 1,5 mln keleivių per metus :)

  43. c2h5oh - 2016 11 7, 11:50

    Aš tai netikiu, kad IATA savo analizuose kapsto taip giliai (emigracijos srautai, railbalticos keleiviai, terminalo jaukumas), ypač tokioms mažoms rinkoms kaip LT, LV ir EE.

    Tikriausiai tendencija ateičiai išvesta iš praeities duomenų – o juk praeityje LT visada buvo atsiliekanti, aplenkėm Taliną visai neseniai (ir tai atrodo kaip laikinas nuokrypis, jeigu žiūrėti, pvz, 20 metų duomenis).

  44. Kardiobatonas - 2016 11 7, 12:15

    Remtis praeities statistika ar tendencijomis būtų didžiausia klaida, nes, kaip kažkas jau minėjo, viskas keičiasi neįtikėtinais tempais. O rimta analizė tuo ir įdomi, kad apžvelgiami visi aspektai – net terminalo jaukumas. Kita vertus, mes nežinome, kiek rimtai į šį reikalą pažiūrėjo ataskaitą rengę IATA specialistai. Bet vardas įpareigoja.

  45. Simonas Bartkus - 2016 11 7, 12:22

    LOT kala labai rimtą pareiškimą, Wizz Air’ui.

    Nuo dabar esančių 3x daily VNO-WAW, nuo vasaros sezono pradžios LOT didina iki 5x daily skrydžių.

    LOT išvykimai iš Vilniaus: 6:20, 10:05, 13:40, 15:30, 19:00

    LOT išvykimai iš Varšuvos į Vilnių: 7:15, 10:50, 13:40, 16:10, 22:35

    Keturi skrydžiai bus su LOT Dash8-Q400, o vienas su CRJ900, operated by Nordica.

    LOT turės daug laiko įdirbiui, nes Wizz Air tik rugsėjo viduryje planuoja pradėti.

    Toks „capacity” nužudys turbūt visą autobusų biznį.

    LOT produktas realiai visiškai atitiks „airBaltic” – turbūt į bet kokią LOT kryptį bus galima skristi su 40-80 min. persėdimais.

    O LOT turės iš viso 8 skrydžius iš Vilniaus, 5x į Varšuvą, 3x į Taliną, kas gerokai leis stiprinti loyalty Miles&More dažnai skraidantiems.

  46. Kardiobatonas - 2016 11 7, 12:57

    Nenorėčiau sutikti tik dėl autobusų biznio nužudymo. Važiuojant iš Kauno į WAW toks skrydžių dažnis neturi didelės įtakos, nes užima laiko nuvažiuoti iki VNO ir atlikti visas procedūras, automobilio stovėjimas VNO brangesnis negu WAW ir tik retais atvejais WAW nereikės ilgai laukti kito skrydžio. Aiškus privalumas – skristi iki WAW tikrai patogiau negu dardėti autobusu ar automobiliu.

  47. Linas - 2016 11 7, 13:16

    @c2h5oh
    tai kad kaip tik, žiūrint į seniausią istoriją, siekiančią 1991 metus, tai VNO visada buvo didžiausias (lyginant su RIX ir TLL), tik po to, kai BT pradėjo plėtrą ir transfer keleivių vežimą (kas juos nuvarė į minusą), VNO atsiliko, o po TE mirties atsilikimas išaugo iki dvigubo…

  48. Marius - 2016 11 7, 13:31

    Manau LOT ,kur kas,rimtesnis pareiskimas BT…?
    Kodel? LOT su Wizzair’o kainom ,P2P srautui i WAW,nelabai pakonkuruos .Cia manau,kaip ir mineta,uzmus autobusu bizni.Dar ,greiciausiai,paskatins turizma,atsiras tie kurie neturejoplanu nukeliaut i Vilniu. Lenkai ilga laika buvo turistai Nr1 Vilniuje,beje siemet ju skaicius augo 20%.Kas tikrai gera naujiena Wizz’ams,kurie orientuojasi i P2P.
    Manau LOT pasiims keleiviu.nuo visu tranzitiniu vezeju,o labiausiai nuo BT.Ju vardas ,bent jau siai dienai,daug solidesnis nei BT,o kainas ir keliones trukme sugebes pasiulyti analogiska…

  49. Simonas Bartkus - 2016 11 7, 14:01

    Mariau, sutinku – bet sakyčiau, čia labiau LOT „šalutinis poveiks” bus efektas 1-stop konkurentams ir didžiausiam Lietuvoje žaidėjui BT. Šituos žingsnius pirmiausia iššaukė Wizz Air, ir čia yra LOT atsakymas, pirmiausia, jiems.

    (beje, pasirodo 4x daily, identišką visiškai Wizz tvarkaraščiui, LOT paskelbė kitą dieną po Wizz paskelbimo, tik aš nepastebėjau; o dabar su Nordica akcijų įsigijimu pridėjo 5-tą).

    Kas liečia 1-stop, tai tikrai, LOT dabar turės amazing produktą: gali pasiūlyti daugiau geografijos negu BT ir trumpesnes keliones (nes WAW į Vakarus nuo mūsų, o RIX į Šiaurę), kur BT pranašumas liks Šiaurės/Rytų kryptys (HEL, ARN, OSL, CPH, GOT, TMP, LED, SVO, TBS). Maža to, patikrinau visas LOT long-haul destinacijas, ir, nors LOT neturi daug long haul krypčių, bet tai, ką turi (NYC, ORD, Toronto, PEK, TYO, LAX, ICN) visur į abi puses gali pasiūlyti apie 60 min. jungimus, ko negali nei LH, nei SK, nei KLM pasiūlyti.

  50. Pranas - 2016 11 7, 14:02

    LOT gali autobusų keleivių srautą ženkliau paveikti tik jei pakeis kainodarą į taikomą Lenkijos vidiniams skrydžiams, kur normalūs one-way tarifai ir žemos išankstinės kainos.

    O man asmeniškai dabar didžiausias BT konkurentas patapo SAS – dabar pas juos patapo galima gauti VNO-CPH-kur nors už 50-60 eur skrist penktadienio vakarą. Perkant kitai vasarai irgi dažnai net pigiau nei Ryanair išankstiniai pardavimai, o tvarkaraštis geresnis.

  51. R - 2016 11 7, 14:07

    Su LOT pigiausias bilietas (be bagazo) i abi puses VNO-WAW €150, su autobusu – €38 (su bagazu). Kazkaip abejoju, kad LOT „nužudys turbūt visą autobusų biznį”.

  52. Simonas Bartkus - 2016 11 7, 14:15

    Manau, kainos koreguosis – dar nėra prasmės jų labai koreguoti, dar niekas neperka bilietų kitų metų rugsėjui.

  53. trolis - 2016 11 7, 14:17

    VNO siandien vel buvo eiline security komedija su eile iki duru

  54. Pranas - 2016 11 7, 14:21

    @trolis – 4-5 eur už fastrack ir nekreipi dėmesio :) Plius realiai dar pigiau – kai užperki galioja metus, tai kai eilė normali nenaudoji.

  55. trolis - 2016 11 7, 14:55

    @Pranas – tai per fastrack ir ejau. bet net fastrack siandien vienu metu gal po 2-3 zmones prie automato stovejo :) fastrack praejimas yra vertas atskiro paminejimo. noretusi pamatyti statistika, keliems is einanciu apsaugos darbuotojai eina padeti – tai kortele netinka, tai netaip ideta ir t.t. zodziu, complicated at it’s best

  56. oleg - 2016 11 7, 15:14

    It is our pleasure to inform you that from March 26, 2017, Odessa, the gorgeous pearl of the Black Sea in Ukraine will be reachable with a direct flight from Riga with airBaltic. In the summer season flights will be perfomed up to 4 times a week.

    Ir be dotaciju =]

    Also, labai dziugu del LO pozicijos LT. Manau varslo kelionems pades labiau nei LH MUC ar trecias FRA padetu.

  57. Simonas Bartkus - 2016 11 7, 17:30

    Kažkas klausė apie Utair – taip, Utair perėjo prie B737 VKO-VNO maršrute.

    Ir palaipsniui pereina prie pilnai vakarinio skrydžio į Vilnių, tarsi užpildydami gap’ą, paliktą Aeroflot’o. Nuo gruodžio skraidys iš Vilniaus 19:30, o nuo pavasario – 20:30 val.

  58. Čiiurlionis - 2016 11 7, 22:43

    Na jei LOT bent 3 reisuose iš 5 naudotų jet’us produktas būtų ko gero vienas geriausių rinkoje ir n kartų geresnis už BT propservisą.

  59. Julius - 2016 11 7, 22:51

    Jau ir dabar kartais Embraeriai skraido

  60. Arnas - 2016 11 8, 05:12

    Kelias dienas buvau išvykęs, o jau tiek naujienų, ypač dėl LOT kažkaip nelabai tikėta. Įdomus žingsnis, turint galvoje ir BT pjovimą, ir atsakymą W6. Geras pastebėjimas, kad 5x daily WAW taps ir rimta konkurencija LH. Pažiūrėsim, bet dvelkia naujais vėjais.

    Dėl IATA prognozių tai, mano nuomone, čia būrimas iš kavos tirščių. Reta prognozė išsipildo, o juolab aviacijos rinkoje.

    Tuo tarpu kaip manote, kodėl W6 atsisako 5 am departures net vasarą? Dėl dar geresnio lėktuvo rotavimo, manau, nėra skirtumo, LCA/KUT išskrenda 5, ar 6 ryte.

    Beje, būtų įdomu išvysti ir FR rotavimus.

  61. LM - 2016 11 8, 13:24

    Dėl W6 atsisakymo, nebus, kad Kutaisi bazės lėktuvas skraidyti pradės?

  62. Simonas Bartkus - 2016 11 8, 13:55

    Ne, dėjau linką, Wizz Air 2017 m. vasaros rotation.

    http://simonas.bartkus.lt/blog/wp-content/uploads/2016/11/wizz2017summer.png

    Visi reisai VNO bazės lėktuvais. Tik rugsėjį WAW skrydžiai bus su WAW bazės lėktuvu.

  63. Simonas Bartkus - 2016 11 8, 14:13

    Ryanair VNO bazė 2017 m. vasarą, nemažai pokyčių antro lėktuvo rotacijose, lyginant su žiemos:
    http://simonas.bartkus.lt/blog/wp-content/uploads/2016/11/RYR_S17_VNObase2.png

    Palyginimui, Ryanair daug silpniau utilizuoja lėktuvus VNO – antras lėktuvas turi nemažai tarpų ir tik 12 rotacijų numatyta.

    Iš viso, Ryanair planuoja augti šiek tiek VNO kitąmet – 60 išvykimų per savaitę, palyginus su 53 išvykimais 2016 m. vasarą.

    Iš viso tik 26 rotacijos iš 60 vykdomos VNO bazės lėktuvais, visos kitos su atvykstančiais lėktuvais.

  64. Pranas - 2016 11 8, 14:19

    Ryanair turi daug potencialo naujoms kryptims ir ypač tvarkaraščio keitimams. Visgi nesitiki, kad vasarą darytų tik po vieną rotaciją lėktuvu.

  65. Simonas Bartkus - 2016 11 8, 14:21

    aš irgi manau, kad tvarkaraščius keis, bet sakyčiau, kad perkels tiesiog į VNO bazę skrydžius, kurie dabar iš kitų bazių vykdomi. Kadangi liepą ir rugpjūtį neketina skraidyti visai, visiškai nelogiškas būtų žingsnis atidaryti kažką balandį ir birželį uždaryti.

  66. Salininkų kaimas - 2016 11 8, 15:52

    Bet tie Ryanairo pusės dienos tarpai tai jau nelogiški biški.

  67. Linas - 2016 11 8, 16:43
  68. Martynas - 2016 11 8, 17:28

    Kolegos, prasau patarimo:

    Norime grupe draugu su Wizz skristi i Barcelona 2017 Birzeli, dabartines kainos pirmyn-atgal netoli 200e zmogui.

    Taciau pradedant bookingo procesa ir daejus iki vietos pasirinkimo lektuve, matau, kad uzimta yra tik 1 sedyne, o visa kita tuscia. Persasi mintis, kad i ta skrydi tik 1 bilietas parduotas, o kainos laikomos tokios aukstos, nors liko dar geri 7-8 menesiai.

    Ar esate susidure su tokiom situacijom? Verta laukti ir stebeti kainas, ar neverta tiketis, kad jos kris ir Wizz tikisi, kad anyway ir prie 200e/zmogui uzsipildys lektuvas?

  69. expertas - 2016 11 8, 17:43

    Taip, dabar daugeliui skrydžių sudėtos „standartinės” kainos. Galiu atsakyti iš turizmo pusės – žinant vasaros mėnesiais nepaprastą Ispanijos populiarumą, tie 200 eur gali pasirodyti labai gera ir patraukli kaina. Šiaip senokai Barsai mačiau kažką pigiau nei 180-200 eur su galbūt labai retomis išimtimis.

  70. Tomas468 - 2016 11 8, 17:51

    Gal kam yra tekę skristi Tarom? kas tai per daiktas?

  71. Pranas - 2016 11 8, 19:28

    @Martynas – kaip minimum verta sulaukti akicijos -20% visiems skrydžiams (užsisakius naujienlaiškį), būna maždaug kartą per mėnesį. Nu ir alternatyvas pažiūrėt. Bendrai aš manau už ~120 realu suskraidyt, va tik klausimas ar galvos skausmas bandant pagaut tą kainą vertas skirtumo ne entuziastams.

  72. Pranas - 2016 11 8, 19:37

    @expertas – wizz pradžiai sukelia pernykštes kainas tai dienai/maršrutui pagal algoritmą. Naujiems maršrutams irgi apskaičiuojama – bet perkeltiems naujesniems maršrutams iš Kauno nesuveikė ir buvo sudėti Baris, Reikjavikas ir Nica po 10 eur. Bet Nica pigiai buvo tik liepai, rugpjūčiui jau buvo brangiai (nes šiemet nuo rugpjūčio pradėjo skraidyt ir „pagavo” tinkamą kainą).

  73. Wincas - 2016 11 9, 00:56

    Barselona su Wizz realu 70-90eu, o siaip tikrink su skyscanner, kartais LH ar LOT pasiulo geresnes kainas nei vietiniai ale LOW COSTAI.

  74. Čiiurlionis - 2016 11 9, 01:09

    @Tomas468 – mano nuomone „typical eastern europe”, kažkas tarp BT ir PS. Lėktuvai tikrai ne pirmos jaunystės, bent jau prieš keletą metų duodavo užkandžių.

    Realiai su LH ar LO Bukareštas pasiekiamas lengviausiai, tiesą pasakius nelabai žinau kur su jais ir skristi nebent vietiniu maršrutu arba jei reikia kokio Kišiniovo ar Sofijos.

  75. Kardiobatonas - 2016 11 9, 10:26

    Rytoj 14 val., SPA reisas Vilnius-Maskatas. Kokia čia įdomybė, lenkus į WAW skraidinsite?

  76. Simonas Bartkus - 2016 11 9, 10:31

    Kardiobatonas: reisas į Seam Reap Kambodžoje, su sustojimu Maskate.

  77. Rytis - 2016 11 9, 16:48

    Įdomu kokią įtaką kitos vasaros skrydžių kainoms padarys Ryanair neskraidymas iš Vilniaus liepos-rugpjūčio mėnesiais? Ar ieškantys bilietų iš anksto nebandys susikelti atostogas į birželį?

  78. Pranas - 2016 11 9, 19:36

    Ryanair skraidymas KUN-CPH-LTN davė vaisių – Easyjet uždaro CPH-LTN.

  79. Jurgis - 2016 11 10, 12:35

    AIRBALTIC TO RECEIVE FIRST NEW CS300 AIRCRAFT FROM BOMBARDIER ON DECEMBER 1
    http://magazine.airlineprofits.com/airbaltic-receive-first-new-cs300-aircraft-bombardier-december-1/

  80. Tomas LT - 2016 11 10, 14:51
  81. Kardiobatonas - 2016 11 10, 15:32

    „LOT“ oro linijos pasiūlys penkis skrydžius kiekvieną dieną iš Vilniaus į Varšuvos Šopeno oro uostą, iš kurio daugiau kaip 50 oro linijų vykdo skrydžius į 300 miestų visame pasaulyje.

    Skaityti daugiau: http://www.ivilnius.lt/naujienos/transporto-naujienos/skrydziai-is-vilniaus-i-varsuva-kas-tris-valandas/69643d34363935

    50 oro linijų, 300 miestų iš WAW? Kažkas prigrybavo. Čia gal skaičiuoja code-share bei skrydžius su persėdimu?

  82. Julius - 2016 11 10, 16:24

    Kardiobatonas: Kad nelabai, bent jau oroliniju tikrai tiek yra, maršrutus greičiausiai suskaičiavo ir pasikartojančius (iš Vikipedijos kokios rašė), bet ar 300 ar ~150 nesvarbu, visvieną daugiau nei VNO. WAW šiemet su ~10% augimu turės 12mln. keleivių.

  83. Kardiobatonas - 2016 11 10, 16:51

    WAW su VNO nėra ką net lyginti. Patinka jis man – niekada neteko stovėti milžiniškoje eilėje, atstumai nedideli, nebrangios kavinės ir lounge.

  84. Simonas Bartkus - 2016 11 10, 17:09

    VNO spalio mėnesį:
    356264 keleiviai, augimas 9,38% (mažiausias šiais metais).

    Skrydžių skaičius 3,9%, cargo – 13.5%.

  85. vs - 2016 11 10, 17:37

    Toks LOT žingsnis – tai galimybė suprasti kuria kryptimi reikia dirbti su dotacijomis, o ne sukurti eilinę „šėryklą” draugams. Tokio tipo „1-stop” susisiekimas su Lietuva verslui visiškai suprantamas ir tenkina poreikius. Juk niekas nesitiki, kad bus krūva tiesioginių skrydžių į LT iš visų Vakarų Europos valstybių, verslas pratęs mąstyti logiškai. IMHO siekiamybė būtų turėti max daily freq su jet VNO-WAW ir bent 1-2 daily KUN-WAW su prop jeigu norime, kad aviacija padėtų ekonomikai. Konkrečiai esu daug kartų susidūręs kai partneriai atmeta galimybę atvykti į Kauną vien dėlto, kad reikės skristi su low-cost arba reikės skristi per VNO (į kurį greičiausiai vėlgi teks belstis su tuo pačiu low-cost ir dar imti taksi).

  86. Augustinas Žemaitis - 2016 11 10, 22:03

    Taip, skrydžiai į hub’us svarbu. Manau nėra svarbu, ar konkrečiai Varšuva, tačiau bendra esmė tokia:
    a)Turėti kuo dažnesnius skrydžius į kuo daugiau artimų europinių hub’ų iš visų trijų oro uostų (iš Vilniaus labai dažnus, iš Palangos ir Kauno retesnius). Tarp geriausių kandidatų čia – Ryga, Varšuva, kiek prastesni – Kijevas, Stokholmas, Kopenhaga, Praha. Panašu, kad šia kryptimi viskas ir eina.

    b)Turėti kartą-du į dieną iš Vilniaus skrydžius, ir gal retesnius nei kasdienius iš kitų oro uostų, į kuo daugiau tolimųjų skrydžių hub’ų. Čia situacija kiek prastesnė. Trūktų normaliai išvystytų skrydžių į Londoną, Paryžių, Madridą, Dubajų/Abu Dabį/Dohą. Tokiu atveju iš esmės visi ekonomiškai reikmingesni pasaulio miestai būtų pasiekiami su vienu persėdimu, o į pačius svarbiausius konkurencija būtų nemaža, skatinanti daugiau patogių ir gerų pasiūlymų, įskaitant pagal aljansus ir kt. Manau, šia kryptimi irgi situacija gerės, nors labiau ateityje.

    Kita vertus, aišku, nors užsieniečiai supranta skrydžius su persėdimais, tiesioginėje konkurencijoje tarkim su Ryga, tarkime, dėl konferencijų ir pan., jei iš ten bus daugiau dažnų tiesioginių skrydžių, o į Vilnių dažniau per tą pačią Rygą ar Varšuvą, tai vis tiek Vilnius prasčiau atrodys.

  87. Salininkų kaimas - 2016 11 10, 22:30

    O ar LOT turi į kokius kitus miestus tokius dažnus daily frequencies?

  88. Justinas - 2016 11 11, 01:46

    Čia apskritai yra du klausimai, man regis.

    Visų pirma LCC sugadino hub&spoke modelį. Geras pavyzdys VNO-OSL. Skraidė SAS gal ir kreivu tvarkaraščiu, bet tai leisdavo penktadienį grįžti iš bet kur V. Europos namo į Vilnių 21:50. LCC pastatė retus, bet pigius ir efektyvius skrydžius. Kadangi žmonių, kurie gali leisti mokėti daugiau už skrydžius yra tarkim 30, o tokių, kurie skrenda tik kai pigu, yra 150, tai realiai per dieną gali būti tarkim tik 1 skrydis. Kai ateina LCC ir paleidžia pigias kainas, jie pasiima tiek brangiai galinčius mokėti keleivius, tiek ekonominukus. Kadangi mokančių už gerą tvarkaraštį lieka labai mažai, jų nebeužtenka išlaikyti biz-oriented skrydį. Tuomet dingsta SAS reisas ir telieka Ryanair. Rezultate galime sakyti, jog turime iš esmės patį efektyviausią ir pigiausią būdą nuskristi į Oslą – su Boeing 737-800, iš esmės žmonija dar nėra sugalvojusi geresnių būdų (ignoruoju A320NEO ir MAX serijas) skristi tokį atstumą. Labai viskas faina ir gražu, bet niuansas toks, kad vietoje gerų tvarkaraščių dabar turime 6:00 skrydį į OSL ir 11 ryto atgal. 11 ryto skrydis turintiems darbinių reikalų yra absoliučiai nereikalingas.

    Dar svarbiau yra net ne tai, kad vietoje vakarinio skrydžio OSL-VNO liko priešpietinis su Ryanair. Pasiekiamumo požiūriu nebeliko gerų jungimų iš CDG, LHR ir panašių. Taip, liko su SK per CPH ar ARN, bet visi žinot, koks skirtumas yra tarp nusileidimo 21:50 Vilniuje ir 23:50. Arba extreme pavyzdys Luton su savo 01:50.

    O kur dar skrydžiai, kurie yra pasiekiami tik per OSL. Pavydžiui, tai, kad nėra skrydžio į OSL, sugadina jungimus į Svalbardą. Dabar, norint nusigauti į Svalbard, tektų skristi per CPH ir CPH, kelionės trukmė pailgėtų.

    Analogiškai kitas pvz. yra FRA. Keikiuosi ir liūdžiu kiekvieną kartą, kai reikia grįžti iš Šiaurės Amerikos. Jei skrydis atskrenda į FRA vėliau nei 09:00, o tarkime 11:00, tuomet tenka laukti iki vėlyvo vakaro, kad grįžtume į VNO. Vankuveris-Vilnius: vienu jungimu galima skristi per AMS ir FRA. Bet pabandykite susidėlioti taip, kad netektų kukuoti Frankfurte 8 valandų. Su Stambulu ir jo jungimais dar prastenė situacija. Kaip iš Vilniaus dviems dienoms palėkti į Montrealį ar Manilą? Taip, skrydžiai ilgi, nuo to nepabėgsi. Bet dar 8 valandos FRA gali visiškai padaryti kelionę nepakenčiamą, ypač kai FRA tenka kukuoti darbo dienos metu.

    Mūsų rinka yra nedidelė, ir nelabai moki. Tad daugelis nori skristi low costais. Didžiajai daliai keleivių, kurie keliauja laisvalaikio tikslais, kaina yra žymiai didesnis faktorius nei tvarkaraštis ar long-haul. Tad ir mokame tą kainą. Bus turtingesnė šalis – turėsime daugiau skrydžių ir į FRA, ir į MUC, ir į CPH, ir į IST, ir į WAW… Oh wait, į WAW daugiau neturėsime :)

    Tad su WAW turime absoliučiai puikią situaciją. Greiti ir patogūs jungimai į visą LOT tinklą Europoje. Dar daugiau, LOT dengia TOP5 long-haul destinationus iš Lietuvos, ir su 5x daily į WAW gali pasiūlyti į visus tuos miestus geriausius tvarkaraščius. Anyhow, turėsim daugiau pinigų, turėsim ir daugiau pasirinkimų.

  89. Wincas - 2016 11 11, 10:31

    Cia dar didele problema ne tik kainoje (kuri daznai buna ir didesne Pigiu vezeju vs Brangiu)
    1) Liaudis zino Lietuvoje tik du vezejus, Wizz ir RYR (Niekas nelygina kainu su tradiciniais vezejais)
    2) Liaudis nori skristi is Tasko A i Taska B, ne del to kad neturi laiko maltis taske C, bet bijo pasiklysti tame taske C, del prastu kalbos bei geografijos ziniu.
    3) Jei Liaudis isirinko Trumpa, tai gali keisti ir taisykles kaip skraidome ir skraidysime ateityje….

  90. Justinas - 2016 11 11, 12:35

    Wincai, 2) sutinku. 1) – lietuviai kažkada težinojo TE (Lietuvos avialinijas). Bet jų kainos buvo tiesiog per didelės, jie negalėjo pasiūlyti tokių pat kainų, kaip FR ir W6 gali. Dėl eilės priežasčių, tokių kaip scale nebuvimas, neefektyvus fleet mgmt, Dailydka, ir pan.

    Nebuvo efektyvūs, užsilenkė. O būtent FR savo skrydžiais po 20 svarų, savo politika, orientuota į load factor, iškėlė žmones į padanges. Būtent jie padarė, jog kiekvienas lietuvis gali kur nors nuskristi. Ne, ne liepos mėnesį į Londoną, ne, ne liepos mėnesį į Maljorką ar Kretą – tie bilietai brangūs. Bet gruodžio mėnesį į Londoną ir Oslą.

    Ir BT turėjo tokį šansą – bet jų modelis buvo kitoks, jie kuria produktą turtingesniems žmonėms (jų tvarkaraščiau patogesni, lėktuvų darbo grafikas mažiau intensyvus etc., dėl to kainos didesnės), tai natūralu, kad jie nėra tokie populiarūs.

    Čia kaip stebėtis, kodėl žmonės žino Škodą, bet nežino Jaguar. Žino Jaguar, bet neperka jų. Perka Škodą, nes tik tiek pinigų teturi. O kai teturi tiek pinigų, Jaguarui per brangu turėti monobrandinį saloną Vilniuje, dėl to ir turintys pinigų perka Škodas.

    Aj, ir dar. Manau Southwest ir kitų avialinijų pavyzdžiai JAV įrodo, kad ateis diena, kai FR ir W6 darys jungiamuosius skrydžius. Nežinau, kodėl tai neįvyko iki šiol… Žinau, bet neperku argumentų, tad kai jie paleis jungimus, gyvenimas šiek tiek pagerės – mes vis dar norime iš BET KUR grįžti į Vilnių kiekvienos dienos vakare. Be jungimų tai neįmanoma.

  91. Jurgis - 2016 11 11, 14:02

    Užsidegė vienintelis AN-255

    newstodate.aero
    The world’s largest commercial aircraft, the AN-225 Mriya freighter catches the eye everywhere it goes.
    Also at Germany’s Leipzig Airport where the aircraft was bound to start on a flight to Chile the other day.
    But – suddenly one the six engines of the AN-255 caught fire, and nine fire vehicles were needed to put out the flames after 15 minutes.
    Which reminds this writer of the the first appearance in the west by the AN-255 at a Farnborough Air Show in the early 90’ies. The huge aircraft taxied out to the runway when a loud BANG and a growing smoke cloud announced the immediate stop of the flight performance.
    The aircraft was towed back to a distant parking stand – and taken off the official program….

  92. Jurgis - 2016 11 11, 14:04

    Flammen im Triebwerk der Antonov 225 am Flughafen Leipzig-Halle
    http://www.lvz.de/Region/Schkeuditz/Flammen-im-Triebwerk-der-Antonov-225-am-Flughafen-Leipzig-Halle

  93. Augustinas Žemaitis - 2016 11 11, 14:14

    Dėl 2 – šiaip yra logiškų priežasčių kodėl „liaudžiai” su persėdimais blogai: būtent, jei kalbame apie skrydžius Europoje, dažniausiai kalbame apie trumpas, savaitgalio keliones, o tokiu atveju persėdimas atima gana didelį procentą kelionės laiko, tarkim, jei vidutiniškai prisideda po 3 val. į vieną pusę, tai jau 6 val., o savaitgalio kelionėje yra iš viso tarkime ~30 val. naudingo (dienos) laiko. Jei persėdimas labai trumpas, padidėja vėlavimo tikimybė (apie kompensacijas ne visi žino arba nesitiki, kad gali jas gauti arba jiems vis tiek nesinori susigadinti plano).

    Tuo tarpu į kokius Turkijos ar Egipto kurortus tai tiesiog visiškai neapsimoka su persėdimu.

    Europos viduje irgi persėdimas išaugina kaštus, ir tiesiog retai kada kas gali su persėdimu pasiūlyti kažką taip gerai, kaip tiesiogiai, jeigu poreikis yra „nuskristi kažkur savaitgaliui” ar „parskristi kažkada iš Londono” (liaudies poreikiai), o ne „nuskristi į miestą X dieną Y, pageidautina laiku Z” (verslininkų poreikiai).

    Visa tai ir susideda, kodėl liaudis geriausiai žino Ryanair ir Wizzair. Taip, seniau žinojo Lietuvos avialinijas, ~2009 m. – Air Baltic ir važiavimą į Rygą arba skridimą per ją.

  94. Justinas - 2016 11 11, 16:01

    Augustinai, savaitgalio skrydžiai yra tie, kur grįžtama sekamdienį po pietų, arba pirmadienį ryte. Tai tesudaro 1/7 visų skrydžių. Yra labai daug kelionių priežasčių, kurios nėra kelionės savaitgaliui. Labai siaura niša, ir per ją siūlyčiau nenagrinėti – juolab savaitgaliniai yra turbūt vienas žemiausių yieldų rinkoje, bet čia jau gali atsakyti tie, kas tiesiogiai susidūrę su yield mgmt.

  95. Simonas Bartkus - 2016 11 11, 16:13

    Prie gerų žinių, LOT nusprendė vasarą vėl grįžti į Palangą – kol kas planuoja 6x weekly su nakvyne PLQ piko metu (liepą-rugpjūtį), pavasarį ir rudenį 4x weekly.

  96. Jurgis - 2016 11 11, 18:42

    Už naują skrydį – parama „Ryanair“, pamaloninta ir „Turkish Airlines“
    http://www.delfi.lt/verslas/transportas/uz-nauja-skrydi-parama-ryanair-pamaloninta-ir-turkish-airlines.d?id=72837160

    Maršrutų plėtros fondui „Ryanair“ įsipareigojo skraidyti iš Vilniaus į Škotijoje esantį Glazgo tarptautinį oro uostą, o turkų bendrovei parama skirta už papildomą skrydžių dažnį iš Vilniaus į Stambulą ir atvirkščiai.

  97. Simonas Bartkus - 2016 11 11, 18:51

    Šiek tiek paviršutiniškai pasižvalgiau po spalio VNO statistiką, įdomesnių skaičių:

    1. Wizz įvykdė pirmą rotation į KEF – 304 keleiviai.

    2. Ryanair įvykdė pirmą rotation į MLA – 369 keleiviai.

    3. Wizz Air pirmą mėnesį atskraidė į Bari – vos 112 keleiviai segmente in avg. Blogiau tik vienas maršrutas Wizz pagal keleivių kiekį: MMX.

    4. Nica kol kas neblizga labai – 128 pax keleiviai segmente (antras skrydžių mėnuo)

    5. FR Berlynas vos antras mėnuo, bet puikiai pildosi – 172 keleiviai vidutiniškai.

    6. TLL maršrute rimta kova: sunku tiksliai suskaičiuoti rotation’ų kas kiek praskraidė, bet panašu, kad BT 22 keleiviai vidutiniškai, Nordica – 34.

    7. Germania užsispyrimas ima stebinti – 44 keleiviai vidutiniškai, o skraido A319.

    8. Lvovas 58 keleiviai on AVG, bet Ukraine pagarsėjusi, kaip mėgsta „iškentėti” maršrutus. Ta proga skrendu šį savaitgalį į LWO :)

  98. Salininkų kaimas - 2016 11 11, 19:31

    Vis dėl to GLA turėsim, nors prie Wizzair nebuvo daug skraidančių :/

  99. Augustinas Žemaitis - 2016 11 11, 20:29

    @Justinas – aš vertinau truputį plačiau – „savaitgalio skrydžiais” laikau ir, tarkime, skrydžius savaitgaliui plius 1-2 atostogų dienos (3-4 dienos iš viso), ir/arba dar prijungiant šventę (ilgasis savaitgalis). Tiems, kieno darbo grafikas nėra standartinis, bet aktualu ilgam neatsitraukti nuo darbo, „savaitgalio kelionė” gali būti ir išvis ne savaitgalį. Svarbu tiesiog, kad tai yra laisvalaikio skrydžiai, ir kelionės laikas trumpas, dėl ko skrydžio laikas sudaro nemažą jo procentą.

    Kelionių priežasčių yra daug, kita vertus, į ilgesnes keliones plačiai naudojami ir sudėtingesni nusigavimo būdai. Tiek skrydžiai su persėdimais (net netikrais jungimais), be kurių į daugybę vietų net norėdamas nenuskrisi, tiek išvis važiavimai automobiliu iš Lietuvos po Europą, tarkime, į Balkanus, kas „savimi nepasitikinčiam” turėtų būti dar baisiau nei persėsti kokiame Frankfurte.

    Aišku, viskas čia spekuliacijos, reiktų statistikos / nuomonių apklausos, kiek galimybė skristi be persėdimo įtakoja pasirinkimą skristi apskritai, tarkime, kai keliaujama savaitei-dviems – kurios, matyt, nėra.

  100. Čiurlionis - 2016 11 11, 22:00

    Visus augančius skaičius ir keleivius suėda FR ir W6 ir nuo kitų metų LOT. Nėra ko norėt, bet gerėjant ekonominiai situacijai krypčių daugės ir užpildymas didės.

    Vis dėl to sprendžiant iš Simono paskutinio komentaro dar anksti mums skraidyti į Šveicariją. Nors kažkada SAS ir Swiss atidarė pirmąsias international kryptis iš VNO.

    Kalbant apie tradicines avia kompanijas, VNO tikslaa turėtų būti pritraukti, kažką kito, nei star alliance su dideliais hub’ais- daug variantų nėra :-D

  101. Karolis - 2016 11 12, 13:40

    @Čiurlionis – manau yra šiek tiek kitaip nei „keleivius suėda FR ir W6”. Paskutinius 5 metus tai buvo pagrindinis leisure/VFR keleivius gaminantis šaltinis Lietuvos oro uostuose. Būtent šios kompanijos lietuvius pradėjo mokinti skraidyti, o ne mašina važiuoti lankyti draugų, daryti city breaks ar atostogauti.

    Dabar ateina metas kai dalį sukurto srauto dėl noro turėti geresnį servisą gali perimti full service vežėjai, tačiau tam reikia laiko.

    Kontekste dažnai piešiami LAL laikai, kuomet 13 lėktuvų dengdavo daug pagrindinių krypčių patogių verslui, tačiau tai buvo daroma super neefektyviai su 13 orlaivių, juokinga utilizacija, load factor, todėl kosminėmis kainomis.

    Liūdniausia visoje šitoje situacijoje yra tai, jog kai kurie su turizmu asocijuojami asmenys ir konkrečiai NTVA vadovė Žydrė Gavelienė nesuvokia kas LT sukūrė papildomą kelių mln. žmonių srautą per paskutinius 5 metus ir kaip jis progresuos toliau.

  102. oleg - 2016 11 12, 14:22

    Dabar pakeliui is VNO maciau SU plakata – Vilnius-Maskva 4 kartai per diena. Is kur ir nuo kados tie 4 kartai?

    Paziurejau aeroflot.ru geguzei – nu du kartus per diena kaip ir buvo.

  103. Arnas - 2016 11 12, 15:58

    Sėkmės, Simonai, Lvove (palinkėsiu bent jau šiam vakarui, nors ir pavėluotai), o ypač sėkmės komunikuojant su vietiniais. Aš kaip tik Lvove praeitą savaitgalį buvau. Ypač vakare pasijutau in the middle of nowhere, bet apskritai ukrainietiškos kainos verčia planuoti naujas keliones į šią šalį.

    Grįžtant prie aviacijos noriu tarti, kad ne iš piršto laužtas tas tiesioginių skrydžių faktorius. Na, tarkim, aš noriu nuskristi į Brno gruodžio pabaigoje. Kelionė nebūtina, pabūti ten norėtųsi 2 dienas, 3 su skrydžiais, kad išeitų suderinti su darbu.

    Mąstymo eiga:
    1. Į Brno nusigauti, kaip bežiūrėsi, teks per PRG arba VIE (nuo ten autobusu).
    2. Arčiau VIE, todėl iškart einu į Austrian airlines tinklalapį ieškoti bilietų. Randu kosmines kainas (bent jau tokiam city break).
    3. Į PRG tenka skristi su persėdimu, tad užeinu į bendras paieškos sistemas. Pigiausias variantas – skristi su Austrian per VIE. Kaina normali, bet suima visiškas nervas: kodėl aš turiu skristi į VIE, tada į PRG ir mokėti daugiau, nei už segmentą VNO-VIE?? OK, galiu pirkti iki PRG ir VIE išlipti, bet anuliuosis bilietas namo.
    4. Ieškau kitų variantų. BT variantas neblogas, bet brangesnis, ir juolab be bagažo, plius visi nesąmoningi mokesčiai už atsiskaitymą kortele ir t.t.
    5. Per KBP ar MSQ per ilgi persėdimai (atsižvelgiant į kainas).
    6. Lieka per WAW, bet mokėti 250 eurų už RT į Čekiją kelioms dienoms neleidžia sąžinė.
    Ir tikrai mokėčiau nors ir 100 eurų kokiam W6, kad nugabentų mane bent į PRG be jokių hassle. Ir dar labiau susinervini, kai W6 skrenda į visokius BRI, MMX, kai geriau skraidytų į PRG, BUD, gal ir kokį OTP ar ATH. Ir pasiilgsti LT laikų, kai buvo galima kaip žmogui sėsti į lėktuvą ir ramiai skristi į PRG.

  104. Pranas - 2016 11 12, 16:26

    @Arnas – Brno yra oro uostas (buvau, visai malonus) – ir į jį tikrai galima nuskristi su fake connectionu. Kaip ir bet kur kitur. Beje, praktiškai kiekvieną kartą skrisdamas su fake connectionu matau tam antram lėktuve dar bent porą kitų lietuvių grupių darančių tą patį.

  105. Karolis - 2016 11 12, 20:19

    Fake connection reikalus sprendžia kiwi.com, kurie prisiima riziką už neįvykusį fake connection. Dar neprisiėjo išbandyti, tačiau agreemment atrodo rimtai.

  106. MamaJ - 2016 11 12, 20:38

    Germania stabdo skrydzius sausio – kovo men

  107. Augustinas Žemaitis - 2016 11 13, 01:36

    Beje, kiwi.com lietuvišką versiją su Google Translate darė turbūt – Maldyvų sostinės pavadinimas yra „Vyras” :) .

  108. Arnas - 2016 11 13, 08:41

    Kiek teko susidurti, tai kiwi turbūt populiariausia sistema, per kurią pirkus bilietus nepraeina mokėjimai ir iškyla visokių problemų.

  109. PS - 2016 11 13, 14:18

    Germania paskutinis skrydis – sausio 9, o skrydžiai atnaujinami balandžio 3 d.

  110. Simonas Bartkus - 2016 11 13, 14:36

    Lvove yra labai gerai – vakarietiškas miestas, pilnas visko, su kainų lygiu turbūt 3-4 mažesniu nei pas mus.

    Dėl Germania – aišku, load factor buvo apgailėtinas; tačiau stabdo slidinėjimo sezonui, galvojau, kad jie tikisi slidinėtojų paimti.

  111. Simonas Bartkus - 2016 11 13, 14:37

    oleg: aš irgi tą plakatą pastebėjau. Gal Aeroflot kaip Ryanair perėmė praktiką, kad kas skrydis į abi puses yra 2 skrydžiai :)

  112. Jurgis - 2016 11 13, 20:03

    Užsienio ekspertų prognozė įžeidė Lietuvos oro uostų valdžią
    http://verslas.lrytas.lt/rinkos-pulsas/uzsienio-ekspertu-prognoze-izeide-lietuvos-oro-uostu-valdzia.htm

  113. Arnas - 2016 11 14, 09:39

    Spėju, labai nepasisekė Simonui su grįžimu iš LWO…

  114. Kardiobatonas - 2016 11 14, 10:31

    Turbūt dar miega po kelionės

  115. Spectator - 2016 11 14, 11:24

    Dėl Aeroflot reklamų Vilniuje manau, kad padarė klaidą ir sumaišė su Ryga. Jie į Rygą skraido 4x per dieną ir turi nemažai lauko reklamos, kur tai pabrėžia.

  116. Čiurlionis - 2016 11 14, 12:13

    „Jų prielaidos specifinės. IATA atkreipė dėmesį į galimą Latvijos rinkos sąstingį pigių skrydžių bendrovių segmente, kuris turėtų pasireikšti vėliau.”

    Tai suprask dabar, kad 2 mln. latvių augs ant LCC sparnų. Tai prie dabar esamų BT skrydžių, FR ir W6 pridės po 50 savaitinių išvykimų, nes mat čia yra rinkos skylė. O ta skylė liko nepastebėta tiek FR, tiek W6.

    Apskritai visi RIX skaičiai laikosi ant BT. Nustojus dotuoti BT labbai greitai pasimatytų tikrieji skaičiai ir reikalingos kryptys.

    Būtų šiek tiek didesnis, nei TLL, 2 skrydžiais į Londoną ir su 4 skrydžiais į Maskvą.

  117. Simonas Bartkus - 2016 11 14, 12:53

    Na, 9 val. vėlavimas ir naktis oro uoste, aišku, nenudžiugino iš LWO, bet – reikia pripažinti, kad vizualiai atrodė, jog per parą iškrito koks 60cm sniego.

    Ir good news – Lufthansa prideda trečią daily VNO-FRA, kuris bus vykdomas darbo dienomis; išvykimas iš Vilniaus 18:25 val.

  118. Arnas - 2016 11 14, 13:02

    Simonai, gal, kai pailsėsi, galėtum pakomentuoti delay’aus LWO aptarnavimo kokybę? T.y. kas priklausė ir pan. Viešbučiai neteko, kaip supratau?

  119. Arnas - 2016 11 14, 13:03

    Ir pagaliau sulaukėm 3x daily FRA.

  120. oleg - 2016 11 14, 13:04

    yeaah! 5x WAW 3x FRA yra labai gerai. Pagaliau i Vilniu galima atskristi ir isskristi. FRA-VNO reiskias kazkur apie 15:00 bus? Kaip tik kad galima butu pagauti long-haulus is vakaru pakrantes.

    Dabar laikai
    10:15 – 13:15
    20:30 – 23:30

  121. Linas - 2016 11 14, 13:19

    Na tikrai FRA/VNO/FRA labai gera žinia, nuo kada pradeda?

  122. Šarūnas - 2016 11 14, 13:28

    LH darys 3 daily x67. A321, pasak vz.lt

  123. trolis - 2016 11 14, 14:41

    nuo 03.27 pagal vz.lt prasideda. bet bilietu kolkas nesimato

  124. Simonas Bartkus - 2016 11 14, 14:44

    Kas liečia LWO / UIA vėlavimą – well, galėjo būti daug geriau, bet galėjo būti ir blogiau.

    Atkreiptinas dėmesys, kad po 00:10 LWO oro uoste išvykimo į VNO, sekantis international terminalo departure yra tik 13:00, bet – turi procedūrą, kad bufetą laikė atidarytą, kol VNO reisas išskrido (apie 9 val.): darbuotoja buvo suprantamai pavargusi, bet visgi. UIA dalino voucher’ius, vieną kartą po 140UAH, du kartus po 240UAH, juos buvo galima naudoti bet kam – maisto daug nebuvo, bet realiai pagal Lvovo kainų lygį už šią sumą kas norėjo galėjo ir alkoholio gerai pavartoti.

    Viešbučių nedavė – nežinau, ar dėl to, kad nenorėjo duoti, ar dėl to, kad vėlavimas buvo tris kartus ilginamas – pagal situaciją su skrydžiu iš KBP, panašu, kad natūraliai nežinojo kas bus.

    Priminsiu, kad skrendant su UIA iš KBP ar LWO, EU261 reglamentas negalioja.

    LWO neturi informacinės sistemos, interneto tinklapyje ar oro uosto ekranuose informacija neatsinaujina.

    Tiesiog, LWO realiai mažo vargano oro uosto infrastruktūra (nors naujas žvilgantis didelis terminalas), tačiau realiai vistiek Palangos kiekis parduotiuvių/kavinių/personalo ir kt. – nežinau ar PLQ vėlavimas būtų handl’inamas geriau.

    Juolab, kad negali pykti – šeštadienį pavakare dar nebuvo nė lašo sniego, o iki vakar vakaro privertė kokius 60-80 cm. Šiandien on departure lėktuvui nepavyko ant nukasto tako apsisukti, teko kviestis push-back mašiną, kas dar 30 min. skrydį prailgino.

  125. Arnas - 2016 11 14, 15:41

    O nusimato kompensacija už vėlavimą?

  126. Simonas Bartkus - 2016 11 14, 16:29

    LH įdėjo skrydžius – skrydžiai darbo dienoms LH896/897 14:50-17:50 / 18:40-19:50.

  127. oleg - 2016 11 14, 17:21

    This is your exclusive opportunity to book tickets for the first ever CS300 flight and get a gift set of special CS300 collectors’ items! The route is Riga – Amsterdam, and the date is December 14.

  128. srs - 2016 11 14, 18:43

    LH trečias skrydis bus vykdomas tik vasaros sezono metu ar visus metus?

  129. Augustinas Žemaitis - 2016 11 14, 19:23

    @Arnas – pagal ES reglamentą nenusimato. Jis galioja arba kai yra ES aviakompanija, arba jei ne ES aviakompanija, tai kai skrendama iš ES.

  130. Paulius - 2016 11 14, 23:30
  131. Simonas Bartkus - 2016 11 15, 11:47

    srs: kol kas manau, niekas nežino, bet pagal LH TLL praktiką, tai galimas daiktas, kad tik vasarą.

  132. Kardiobatonas - 2016 11 15, 12:32

    Turbūt trečias reisas FRA-VNO-FRA ilgam palaidos MUC-VNO-MUC reiso tikimybę.

  133. Little_man - 2016 11 15, 12:59

    Apie terminalo plėtrą, kažkaip mažokai info. Nelabai supratau kaip jie jį plėsti ketina, ar dastatinės kažką, t.y. ilgins terminalą patį, ar kažkokiais kitais būdais. Nes papildomi 4 vartai visai neblogai skamba, tik irgi klausimas kokie jie bus ar „rankovės’ ar kitas variantas. Įdomu būtų daugiau info gauti :)

  134. Klebonas - 2016 11 15, 13:15

    Gal kas nors galėtumėte paaiškinti, kodėl per tarpininkus (momondo ar pan.) konkretus tiesioginis skrydis kainuoja pigiau (15eu) nei užsakant tiesiai per avialinijų puslapį? Kaip taip gali būti? Ačiū

  135. Arnas - 2016 11 15, 13:15

    Jeigu tokie vartai kaip A8-1 ar juolab A8-2, tai gal geriau nereikia.

  136. Simonas Bartkus - 2016 11 15, 13:55

    Trumpai summary, kas vyksta 2017 metams Lietuvoje – kol kas jie atrodo visai kitokie, negu buvo 2012-2016; su pagrindine nata: jokio/minimalus LCC augimo, additional capacity boost iš esamų legacy.

    Šiai dienai turim paskelbtą:
    1. LOT nuo 3x į 5x daily;
    2. BT network re-arrangement ir B737 bazė VNO (capacity boost į AMS, CDG, TXL);
    3. PS nuo 2x daily į 3x daily (Boeing!) KBP ir LWO;
    4. LH papildomi 5x weekly;
    5. Utair B737.

    – SAS 4x weekly OSL out.
    – Rusline LED out.

    Total tai yra apie 34.000 additional legacy caapcity per mėnesį. Toks capacity yra maždaug vienas papildomas Wizz lėktuvas.

    Ar iš to kyla grėsmių? Ar gali susvyruoti ir išnykti iš Lietuvos žemėlapio kokia silpnoji grandis? O kas dabar yra silpnoji grandis? (SAS, Finnair, BT?…)

  137. Pranas - 2016 11 15, 15:14

    @Simonas – Manau 2017 ir toliau mažės skirtumas tarp legacy ir LCC, tai tiesiog keleiviai iš LCC persės į legacy. Kainos ir produktas panašūs – tiesiog bus daugiau skrendančių ne kada ir kur LCC skraidina, o ten kur patogiau ir tada kada patogiau bet su persėdimu. Kas bent man nėra blogai.

  138. Augustinas Žemaitis - 2016 11 15, 15:21

    IATA tai, jeigu Čiurlionis perteikė priežastingumą teisingai, reiškia, laikosi pozicijos, kad „įprastinių” avialinijų ir „pigių” rinkos yra visiškai skirtingos, kad „įprastinių” rinka labiausiai priklauso nuo bazinio vežėjo buvimo, o „pigių” nuo ekonomikos augimo. Todėl teigė, kad Rygoje turėtų augti pigių skrydžių rinka, nes ji neaugo taip stipriai, kaip Vilniuje; tuo tarpu „įprastinių” avialinijų tokio augimo Vilniuje nenumato, nes bazinio vežėjo čia niekas neįkurs, taigi natūralu, kad Air Baltic perveža daugiau.

    Bet aš iš principo labiau sutinku su Pranu. Šios rinkos persidengia ir vis labiau. Iš Rygos BT siūlo daug tikrai pigių produktų, ypač per akcijas, kurių nesunku sulaukti. Tie patys žmonės, kurių „socialiniai analogai” Lietuvoje skraido Ryanair ir Wizzair, Latvijoje tikriausiai dažniau skraido Air Baltic, o ne neskraido išvis laukdami Wizzair ir Ryanair, kaip prognozavo IATA. Ir taip, plečiantis pasiūlai iš „tradicinių” aviakompanijų ir Lietuvoje daugiau persės į jas.

  139. Kardiobatonas - 2016 11 15, 15:30

    Legacy kilimas išties puikus rezultatas. Labai nesinorėtų, kad VNO garsėtų kaip nepajudinama LCC tikrovė. Tegul kraustosi į KUN, kuris tam ir subalansuotas.

  140. Arnas - 2016 11 15, 15:46

    PS 3x daily LWO? Gal KBP?

  141. Simonas Bartkus - 2016 11 15, 15:49

    patikslinau – praleidau žodį „ir”. 3x daily KBP ir LWO kaip naujas route.

  142. Čiurlionis - 2016 11 15, 16:00

    Įdomu BT savo b737 laikys perone ar prie rankovės.

  143. Simonas Bartkus - 2016 11 15, 16:01

    Gal kas patyrė ar galėtų pasakyti – ar LCC VNO pradėjo naudoti autobusus? Nes akivaizdžiai nėra pakankamai aikštelių dabar, kai Ryanair atidarė bazę.

    Be to, pagal VNO viešai skelbiamas taisykles, dabar yra aiškus prioritetas tiems, kas nori naudoti rankoves, t.y. aikštelė pirmiausia naudojama rankovei ir tik tada, jei niekas nenori stovėti prie rankovės, ji duodama „walking’ui”.

  144. Simonas Bartkus - 2016 11 15, 16:03

    BT naudoja rankovę kai į RIX skrenda Boeing.

  145. Pranas - 2016 11 15, 16:44

    BT vieną mano skrydį gruodį upgradino į CS300 :)
    Jei kam įdomu tvarkaraštis https://www.airbaltic.com/fleet/cs300/en/index.html#cs300-flights

  146. Arnas - 2016 11 15, 17:32

    Dėl FR negaliu pasakyti, bet padidėjusio autobusų W6 naudojimo nepastebėjau. Bet čia, manau, ryšium su tuo, kad apskritai W6 išvykimų sumažėjo. Tuo tarpu vasarą, kai beveik vienu metu išvykdavo koks BVA, EIN ir MMX, tai pastarasis labai dažnai būdavo laipinamas autobusais. Kadangi dabar ir apskritai skrydžių mažiau, pvz., SPA, tai dėl autobusų situacijos labiau pasijaus ant FR.

  147. Arnas - 2016 11 15, 17:34

    Šiaip autobusai stabdo visą judėjimą, o ypač stabdo, kai bent jau BGS jų nuolat pritrūksta. Kas yra akylesnis, tas, manau, nekart pastebėjo Litcargus autobusus BGS’o atvykimuose.

  148. Wincas - 2016 11 15, 19:10

    Rugseji Grizus su Wizz is Barselonos velai vakare, pasitiko kazkoks baltas BGS Miesto autobusas su armonika. Nezinau ar esu mates kur nors oro uoste Miesto autobusus ….

  149. Arnas - 2016 11 15, 19:19

    Tai tos armonikos tai jau seniai, čia pagrindiniai BGS autobusai, ir iš tiesų jie originaliai yra BGS, tik miestas juos pirko ar nuomojo ar kažkas tokio.

  150. Wincas - 2016 11 15, 19:37

    Bet jie yra is esmes miesto autobusai. Dar gerai kad lektuvu neisstumineja su Belarusu :)

  151. Donatas - 2016 11 15, 22:55
  152. Augustinas Žemaitis - 2016 11 16, 06:00

    Dar ne keisčiausias variantas miesto autobusai – keisčiausias gal kur vežiojami žmonės vilkikų puspriekabėse su padarytomis sėdynėmis :) (pvz. Kubos oro uostuose berods)

  153. Čiurlionis - 2016 11 16, 09:15

    Dear Client,

    Thank you for contacting Vueling. In response to your e-mail we would like to indicate that we want to apologize for any inconvenience caused.

    We want to offer you an economical compensation placed for this kind of eventualities. In order to make an international transfer of this amount to the right person we want to ask you to send us the following information of each passenger of the booking:

    (Spanish accounts)
    Account holder name
    IBAN code
    SWIFT code

    (European accounts)
    Name of the account holder
    Address of the account holder
    IBAN code
    SWIFT code

    Best regards,

    Customer Service Department
    Vueling Airlines, S.A.

  154. Linas - 2016 11 16, 09:58

    PLQ paskelbė savo statistiką OCT2016:
    21771 pax
    plius 66,8%

  155. vs - 2016 11 16, 10:35

    @Augustinas Pries savaite grizau is Kubos. Autobusai kaip autobusai, tik mazai ju. Tiksliau vienas. Delto laipinimas uztrunka. O tu vilkiku su keleivinem priekabom bent jau Havanoj nebeliko. Kinai prasuko bizni – visa Kuba uzkimsta ju autobusais ir automobiliais.

  156. Linas - 2016 11 16, 12:15

    RIX statistika
    OCT2016
    477399 – pax
    plius 6,47%

  157. Jurgis - 2016 11 16, 13:00

    Nordica skraidys Kaunas-Talinas ?
    Žiūrėkit žemėlapį –
    https://www.nordica.ee/en/home/

  158. Pranas - 2016 11 16, 13:11

    @Jurgis – nu tai kaip ir visi kiti, tas 5 sav. kol Vilniaus bus uždarytas.

  159. Jurgis - 2016 11 16, 13:14

    Suabejojau, nes rašo :
    https://en.wikipedia.org/wiki/Kaunas_Airport
    Tallinn (begins June 2017)

    VNO užsidaro liepos viduryje.

  160. Augustinas Žemaitis - 2016 11 16, 13:15

    @vs – aišku. Seniau tokie buvo: http://uri.mitkadem.co.il/cuba/Cuba28.jpg . Čia tiesa ne iš oro uosto nuotrauka, bet ir gatvėmis tokie važinėdavo. Kai buvau 2012 m. čia, matyt, skaitydavosi geras variantas, nes būdavo tik Havanoj, o mažesniuose miestuose, kaip Kubos Santiage, tai ir tokie važinėdavo (tiesa, oro uoste nebuvau ten): http://stainsbyte.com/wp-content/gallery/santiago-de-cuba/DSC09403.jpg . Na o mažuose miesteliuose tai ir karietos/vežimai tarnavo kaip viešasis transportas.

  161. Wincas - 2016 11 16, 14:14

    Kai VNO Taxi pasitinka Audi B4, irgi įspūdingai atrodo :)

  162. Anonimas - 2016 11 16, 14:42

    Simonai, dar pamirsai BT MUC nuo vasaros sezono.

  163. Salininkų kaimas - 2016 11 16, 21:41

    Jurgis:
    Nordica Kaunas
    Only flown to during Summer 2017 due to Vilnius Airport’s construction.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nordica_(airline)

  164. Linas - 2016 11 17, 14:20
  165. Jurgis - 2016 11 17, 14:29

    Jo, jau mačiau:

    „Vilnius Airport is scheduled for extensive reconstruction work next summer and will be closed for service,” explained Tamm, adding that from July 14 through Aug. 18, Nordica would be flying to Lithuania’s second largest city of Kaunas instead.”

  166. Jurgis - 2016 11 17, 22:39

    Европейские железнодорожные линии объявили конкурс для станции Аэропорт Рига
    http://www.baltic-course.com/rus/good_for_business/?doc=125420

    «Европейские железнодорожные линии» объявили конкурс на право проектирования эстакад и сопутствующей инфраструктуры станции Аэропорт Рига для железной дороги «Рейл-Балтика».

  167. Linas - 2016 11 18, 16:57

    TLL statistika šiais metais atrodo silpnokai:
    http://www.tallinn-airport.ee/en/about-us/statistics/

  168. Jurgis - 2016 11 18, 17:45

    @Linas TLL statistika atrodo silpnokai, o KUN nuo rugpjūčio iš vis nebeskelbia statistikos :)

  169. Obs. - 2016 11 18, 18:40

    New tourism branding for Lithuania: https://www.youtube.com/watch?v=5L1dqtt-V7w

  170. Arnas - 2016 11 19, 19:01

    Nu ką, ryt laukia pirmieji LOT’o TLL

  171. Simonas Bartkus - 2016 11 20, 14:56

    Atradimas man – BT saite perkant bilietus, payment fee priklauso ne nuo mokėjimo būdo, o nuo telefono numerio, kurį įvedi. Jeigu įvedi latvišką arba vokišką (gal ir daugiau yra neieškojau) telefono numerį, credit card fee yra 2,34EUR, o su lietuvišku (ir daugeliu kitų – UK, Estija, Suomija, Danija, t.t.) – 5,99EUR. Dar taip nebuvau matęs :)

  172. Posparnis - 2016 11 20, 16:14

    Simonai, as tai atradau pries gerai menesi ir paskelbiau savo FB bloge „Mokek keliauti”. Dar didesnis skirtumas susidaro mokant pervedimu is lietuvisko banko (bet ivedus latviska tel. nr.). Tai diskriminacija, vargu ar atitinkanti ES teise. Nesinori tik, kad bendrove, taisydama sia klaida, istaisytu viska i brangesne puse…

  173. Kardiobatonas - 2016 11 20, 16:48

    Fantastika. O jeigu aš vairuoju automobilį su dyzeliniu varikliu, BT netaiko didesnių mokesčių?

  174. Pranas - 2016 11 20, 18:41

    @Simonas – kad nuo rezidencijos šalies, ne telefono. Gali pasirinkt, kad gyveni Latvijoje, o paskui įvest ir lietuvišką numerį.

  175. miau - 2016 11 20, 20:41

    LOTo TLL šiandien sklandžiai nepavyko – 2 h vėlavimas

  176. Arnas - 2016 11 20, 21:34

    Bardakas buvo tame TLL šiandien, to ir reikėjo tikėtis.

  177. Pranas - 2016 11 21, 01:08

    Ryanair puslapyje jau yra 2017-2018 žiemos skrydžiai, tiesa kol kas tik tvarkaraščiai, kainų nėra.

  178. ts - 2016 11 21, 12:12

    … ir Austrija 0.00 EUR.

  179. oleg - 2016 11 21, 14:21

    Ar kas jau buvo Nicoje? Verta weekend breakui?

    Ir dar, kur dabar madinga viesbucius bookinti? =]

  180. trolis - 2016 11 21, 14:47

    Kiekvieno poreikiai skirtingi. Sakyciau verta, nes rinktis yra is ko – Nica, Kanai, Antibes, Monakas ir pan. Aisku, geriau butu buve rudeni, kol oras dar geras.

    ta proga noriu dar karta pasidziaugti VNO – svieslentese visdar turim du skrydzius i FRA – su tasku ir be tasko ir visdar su skirtingais statusais. jei tokiu sh sutvarkyti nesugebama, idomu, kiek is tikro truks tako remontas?

  181. Linas - 2016 11 21, 14:57

    @trolis
    tai kad ne tik švieslentėje, bet ir internete, išvykimai realiu laiku, buvo 2 LH reisai – vienodi

  182. Wincas - 2016 11 21, 16:03

    Labai nebloga platforma http://www.galahotels.com Labai daznai siulo pigiausias kainas.

  183. Kardiobatonas - 2016 11 21, 16:20

    Nicoje teko būti spalio mėn. prieš kelerius metus. Tiesa, labai trumpai – nuo vienos dienos pietų iki kitos popietės, tai per tiek laiko kažko nenuveiksi. Kraštas gražus, bet pati Nica tokiu metu visiškai tuščia, jokios veiksmo ir jau vėsoka. Kanuose vaizdas labai panašus. Tai net nežinau, ar verta ilgiau ten būti. Bet prasiblaškyti visur gerai.

  184. to Oleg - 2016 11 21, 19:46

    Nicoje yra ka veikti. Pirmiausia, pats miestas yra idomus. Antra, salia yra Monakas – su miesto autobusu uz 1 EUR per 40 min ten galima nuvaziuoti. Monakas mazas miestas, bet su turtinga istorija, ypac rusu carines aristokratijos (Nicoje irgi daug carines Rusijos pedsaku).

    Jei yra noro ir laiko, galima aplankyti maza kaimeli Saint Paul de Vence (vel gi, su miesto autobusu 1 val iki to kaimo, kaina kazkur 1 Eur, gal truputi daugiau). Saint Paul de Vence labai popaliarus vasaros metu, tada jis prikimstas turistu.

  185. robertas - 2016 11 21, 21:34

    Teko Nicoje buti rugsejo pradzioje – super. Vanduo fantastiskai grazus ir siltas. Miestas grazus, salia labai lengva nuvaziuoti i daug smulkesniu pajurio miesteliu – Eze, Villefranche-Sur-Mer, etc. Vaizdai kaip atvirutese, su vandens ilankom, jachtom, etc. Labai smagu issinuomoti motoroleri ir vazineti paciam, nes atstumai nedideli. Aisku, Monakas irgi labai idomu. Kaip minejo, miesto autobusai arba traukiniai is stoties uz eura ar du nuveza.

    Buvo juokinga nuomojantis motoroleri, kai pildant nuomos anketa, mergina nuomos punkte klause – o cia Lietuvoje pas jus tik vienas miestas yra? Nes kiek buvo lietuviu, pas visus tik Vilnius, ir Vilnius… :D. Ir dar klause, kas nutiko, kad nuo rugpjucio taip pagausejo lietuviu – paaiskinom, kad pradejo Wizz skraidyti :).

    Labai graziu apartamentu nuomai, paciam centre, galima rasti AirBNB, daznai tai pigiau nei viesbuciai.

  186. Čiurlionis - 2016 11 22, 10:44

    Simonai, Lvove su taksi iš/į oro uostą važiavot? Ar kokiu kitu būdų nusgavot iki oro uosto?

    Beja, kaip ten su taksi paslaugomis, prienamumas, kainos, kokybė?

  187. Augustinas Žemaitis - 2016 11 22, 11:25

    Aš Lvove mašiną nuomavausi, bet čia logiškiausia jei dar apylinkes, LDK pilis/rūmus nori pažiūrėt. Įdomu, kad užstatą reikėjo palikti grynais. Bet viską grąžino, neapgavo.

  188. Simonas Bartkus - 2016 11 22, 13:13

    Čiurlioni, naudojomės abu kartus hotel transfer – nesu tikras ar 00:00, kada skrydis iš Vilniaus atvyksta, yra laukiančių taksi oro uoste. 5* hotel transfer kainuoja mažiau nei 10EUR. Taksi galima būtų suderėti apie 2EUR, bet iš Odesos patirties, derėtis reikės ilgai.

  189. Simonas Bartkus - 2016 11 22, 13:14

    Etihad palieka Minską. Nuo Naujųjų metų skrydžių mažėja iki 3x weekly, o nuo pavasario nebėra visai.

  190. Vytautas-NT - 2016 11 22, 15:55

    Tai gal iškeis Minską į Vilnių?

  191. Simonas Bartkus - 2016 11 22, 16:06

    Koks ryšys tarp Vilniaus ir Minsko šitam kontekste?

  192. Kardiobatonas - 2016 11 22, 16:22

    Ramybės – nebus Etihad skrydžių į Vilnių. Kažkur skaičiau, kad Etihad į Minską skraidė tik todėl, kad vieno šeicho žmona kilusi iš Baltarusijos. Tai turbūt skraidė, kad giminaičiams būtų patogu ją lankyti.

  193. Aras - 2016 11 22, 17:51
  194. klausimai - 2016 11 22, 17:58

    kiek vidutiniškai skrydžių atlieka per dieną Airbaltic?

    kiek skrydžių Airbaltic ivygdė laiku?

  195. Spectator - 2016 11 23, 10:23

    @Klausimai – atsakymai čia: https://www.airbaltic.com/bt/malonumasskristi/

  196. Arnas - 2016 11 23, 12:33

    Dėl Lvovo, tai teko važiuoti taksi iš oro uosto, buvo laukiančių mašinų gana nemažai. Deja, servisas visiškai laukinis: vairuotojai su fanarais, mašinos be taksometrų. Pradinė kaina už 2,5 km kelionę buvo 200 grivinų (apie 8 eurai), į kalbas niekas nesileido tol, kol apsisukę nepradėjom eiti nuo oro uosto. Tada kaina stebuklingai sumažėjo perpus. Žinau, kad permokėjom, bet nebuvo noro ilgai išsidirbinėti, juolab kad rinktis nelabai buvo iš ko. Mieste dar vieną kartą teko važiuoti taksi, tai ten vairuotojai ne tokie įžūlūs, pradinė kaina buvo 100, pasiderėjus 80 grivinų. Tiesa, taksi ėmėme tiesiog nuo gatvės, tai ir buvo, savaime suprantama, brangiau. Bet kai važiuoji keturiese, tai nesismulkini visiškai.

  197. Arnas - 2016 11 23, 12:36

    Blogos naujienos dėl Etihad MSQ. Žmonės jau buvo atradę labai neblogus jungimus per MSQ ir AUH į CMB, SYD, SEZ ir pan. Jeigu VNO-MSQ praras dotacijas, bus gali ir jo nebelikti, nes iš jungimų į ALA nepragyvensi.

  198. Arnas - 2016 11 23, 12:37

    * „bus“ neturėjo būti

  199. Kardiobatonas - 2016 11 23, 13:09
  200. Janka - 2016 11 23, 14:22

    Ziuriu i Lvova ziema daug datu po 20 EUR uz RT. Nebloga kaina, sakyciau :)

  201. Wincas - 2016 11 23, 14:27

    Esu jau pries kokius 6-7 metus pirkes is RYR bilietus po 0 LTL. As kokius 5 paemiau, o kolega gal 40…. Berods KUN-STD

  202. Kardiobatonas - 2016 11 23, 15:03

    Buvo ir į CPH bilietų po 1 EUR, tačiau čia tik vienkartinės akcijos, o ne sistema.

  203. Pranas - 2016 11 23, 15:08

    Volotea turi šiandien daug bilietų po 1 eur, net ir vasaros piko metu.

  204. Vytautas-NT - 2016 11 23, 18:02

    Šiek tiek statistikos apie LCC Rytų Europoje:

    http://www.anna.aero/2016/11/23/wizz-air-and-ryanair-dominate-in-central-europe/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=cf9363121e-anna_nl_231116&utm_medium=email&utm_term=0_ecdbf41674-cf9363121e-86642630

  205. Arnas - 2016 11 23, 19:30

    Kur jūs matot LWO RT už 20 eurų? Aš matau tik po 45.

  206. Pipas - 2016 11 23, 19:32
  207. Arnas - 2016 11 23, 19:35

    Manau, visai pagrįstai kalba tas O’Leary. Bilietai po 1, 2 eurus yra iš esmės už dyką bilietai (šitie po 9.99 irgi, galima sakyti). Priklauso tik apskritai nuo vystomo požiūrio, ar verta dalinti bilietus dykai. W6 geriau skris su 60% LF, bet po 1 eurą vietų neatidavinės, o FR geriau darysis reklamą ir šiaip kels savo statistiką, susijusią su LF, ir už tai susimokės keleiviams, skrendantiems už dyką.

  208. Arnas - 2016 11 23, 19:36

    Tarp kitko, smagiai susiskraidė į CPH po €2, tik į OSL teko išmesti bilietus, kai susirgau.

  209. Arnas - 2016 11 23, 20:32

    Keista, per MAU puslapį duoda 45 eurus tom pačiom datom.

  210. Jurgis - 2016 11 24, 00:43

    LUFTHANSA Strike EXTENDED TO NOVEMBER 25……

  211. Čiurlionis - 2016 11 24, 09:21

    Kolegos, gal kas žinot, kuria kryptimi iš VNO daugiausia vykstama per transgerius ir į kurią nėra tiesioginio skrydžio?

  212. Aras - 2016 11 25, 09:52
  213. Aras - 2016 11 25, 09:53

    Arsiprašau, neįdėjau subjecto.

    „Alitalia“ atleis iki 2 tūkst. darbuotojų

  214. Janka - 2016 11 25, 10:35

    O nežinot, ką Alitalia lėktuvas veikė vakar VNO?

  215. trolis - 2016 11 25, 12:54

    Ziuriu, Litcarguso renesansas neaplanke dar – baggage tagai sekmingai klijuojami ant rankenu, vietoj kilpos padarymo. Paskutini karta taip darant teko matyti Albanijoje – svarbu tureti i ka lygiuotis.

  216. Mekas - 2016 11 25, 16:36

    Visai susimaišiau.
    Vilnius-Varsuva Nordica CRJ
    Vilnius-Talinas LOT E190
    Nordica dabar yra kaip LOT subsidiary (ta prasme Kažkas tokio kaip LOT turi baze Talino orouoste)?

  217. Linas - 2016 11 25, 17:14

    @Mekas
    tai jei LOT nusipirko Nordica akcijų berods 40%, tai išeina kad subsidiary :)

  218. Simonas Bartkus - 2016 11 25, 17:21

    Mekas: kaip šito dylo dalis, padarė lėktuvų switch’ą – Nordica pakūrė bazes ARN ir VNO, jų CRJ, kaip suprantu skrenda VNO-WAW ryte, tada skraido VNO-ARN 3x daily, vakare grįžta WAW-VNO.

    Tada LOT mainais pastatė E170 TLL, kuris ryte ir vakare skrenda MUC, o per pietus TLL-VNO-TLL – čia kaip suprantu, jiems reikėjo to, kad TLL-MUC išliktų Lufthansa codeshare (Nordica nėra IOSA aviakompanija, tai, manau LH netinka codeshare’inti).

    Čia kaip suprantu trumpalaikiai sprendimai, nuo vasaros sezono Nordica planuoja 3 CRJ pastatyti LOT reikmėms.

  219. Linas - 2016 11 25, 23:56

    Simonai, matyt norėjai pasakyti:
    „…, tada skraido WAW-ARN 3x daily,…”

  220. Čiiurlionis - 2016 11 26, 01:28

    Tik, kad šiandien 11 valandos WAW buvo canceled, o 13.20 vėlavo 3h.

  221. Čiurlionis - 2016 11 26, 12:53

    Tai pagal naują schemą LOT DH4 VNO nebenakvos?

  222. Martynas - 2016 11 27, 00:20

    honda’s private jet breaks two world records for speed
    http://www.designboom.com/technology/hondajet-personal-aircraft-11-25-2016/

  223. Pranas - 2016 11 28, 11:12

    SAS blogiečiai – cancelino skrydį per pigią agentūrą pirktą ir atisako jį patys keisti. Tipo tik agentūra gali. Nu o agentūra už tokį advanced servisą nori pinigų prieš kažką darydami. Susimokėt ir nesukt galvos?

  224. Augustinas Žemaitis - 2016 11 28, 12:05

    @Pranas – gal pavyks pagrasinti ES reglamentu. Čia tikslių precedentų nebus, bet šiaip bendras principas kitais atvejais, kad oro bendrovės pareiga yra tvarkyti tiesiogiai su klientu tuos nenumatytus atvejus. Pvz. kompensaciją, tarkime, net užsakomųjų skrydžių bendrovė, turi mokėti tiesiogiai klientui, o ne agentūrai, kuri užsakė skrydį.

    Tokia interpretacija logiška, nes antraip Prano atveju išeina trukdymas pasinaudoti reglamento suteikiamomis teisėmis: realiai klientui jos kainuoja papildomai (nors ir ne pati aviakompanija paima tuos pinigus, bet ji žino, kad klientui teks mokėti), dėl ko, tarkime, jei skrydis nebrangus, gali net neapsimokėti jo pasikeisti (tuo nepagrįstai leidžiant užsidirbti aviakompanijai kliento sąskaita).

    Kiti gal pasidalins patirtimi su kitomis aviakompanijomis, bet tarkime su TK panašiais atvejais tai ir tiesiogiai bendrauja su klientu.

  225. Pranas - 2016 11 28, 12:15

    Tai aš pat esu tiesiogiai su Ukrainos avialinijom bendravęs ir pasikeitęs skrydį (savo iniciatyva pagal tarifo taisykles) apeidamas agentūrą. O šiuo atveju ir pati agentūra siūlo tiesiogiai bendraut – net automatizuotą linką susiprogramavę, kad juos informuotum, kad subendravai. Bet SAS atsisako.

  226. Čiurlionis - 2016 11 28, 12:18

    Perone stovintis Jubba Airways 5Y-JZX , čia naujasis SPA lėktuvas?

  227. Linas - 2016 11 28, 12:40

    @Čiurlionis
    matyt atskido pas FL technics checkui

  228. Linas - 2016 11 28, 13:20

    Tai LH pilotai leido atsikvėpti porą dienų, o nuo ryt vėl streikas…

  229. oleg - 2016 11 28, 18:12

    @Pranas, o per kokia agentura pirkes?

    As dabar perku daugiausia per lenkiskas arba swediskas (ieskau skyscanner.se arba .pl). Daznai ant kurso i korneliu mokesciu iseina 20-30EUR laimet, is 50-70EUR skrydziu. Kas manau yra labai gerai.

  230. Pranas - 2016 11 28, 18:55

    @oleg – italų airfinder, pas juos šiuo konkrečiu atveju pigiausia buvo visų šalių visus variantus pažiūrėjus. Ai, susimokėjau po 15 eur žmogui už serviso upgreidą iki normalaus ir sutvarkys. Sutaupiau gal vos vos ir mažiau šįkart, bet tai ir ne kiekvieną kartą to serviso reikia. Statistiškai vis tiek išsidirbinėt apsimoka, o ir įdomiau.

  231. Salininkų kaimas - 2016 11 28, 22:21

    RYR Learjet45 BuvO Vilniuje. Koksai O’Leary atskrido?

  232. Simonas Bartkus - 2016 11 28, 22:48

    Salininkų kaimas: RYR Learjet naudoja lėktuvų remontui. Pagal tai, kad Stansted reisas vėluoja 6 valandas, turbūt VNO bazės lėktuvas AOG.

  233. Linas - 2016 11 29, 09:40

    Nelaimė Kolumbijoje:
    Crash: LAMIA Bolivia RJ85 near Medellin on Nov 28th 2016, electrical problems, impact with terrain
    http://avherald.com/h?article=4a16583c&opt=0

  234. Janka - 2016 11 29, 11:04

    Dublinas šian irgi jau 5 valandas vėluoja.

  235. Jurgis - 2016 11 29, 13:53

    Nuo gruodžio – visą parą kursuosiantis autobusas į oro uostą
    http://www.vilnius.lt/index.php?479504582

    Vilniaus miesto savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ informuoja, jog nuo gruodžio 1 d. 88-ojo maršruto „Oro uostas–Centras–Europos aikštė“ autobusai važiuos visą parą, septynias dienas per savaitę. Keisis maršruto pavadinimas – nuo šiol 88 autobusų maršrutas vadinsis „Oro uostas–Stotis–Senamiestis–Nepriklausomybės aikštė“.

  236. Julius - 2016 11 29, 16:18

    Pirmasis BT CS300 jau pakeliu į Europa
    https://www.flightradar24.com/BTI9801/bbfe976

  237. Salininkų kaimas - 2016 11 29, 16:46
  238. PS - 2016 11 29, 17:07

    Nors buvo paskelbta, kad 88-asis į oro uostą nuo gruodžio 1 dienos kursuos visą parą, tačiau paskelbus atnaujintą tvarkaraštį, paaiškėjo, kad nė velnio. Pirmasis reisas iš oro uosto – 5.00 val., o paskutinis – 23.00 val. Beje, po 23.00 val. atskrenda labai daug reisų.

  239. PS - 2016 11 29, 17:10

    Atsiprašau, nepastebėjau, kad įsteigtas naujas 88N maršrutas – nuo 23.30 iki 4.30 val.

  240. Arnas - 2016 11 29, 20:37

    Kaip tik teko skristi šiandien iš DUB. Iš pradžių atidėjo nuo 8.55 iki 9.45, ir kai sužinojau, kad iš Vilniaus taip ir neišskrido lėktuvas, vos vidurių nesusuko. Tačiau po to vėlavimą nuėmė, tik labai ilgai degė „go to gate“, ir išskridom pavėlavę 45 minutes. Iš Vilniaus skridusiems pasisekė mažiau – virš 9h delay.

  241. Jurgis - 2016 11 30, 15:17

    World’s first Bombardier CS300 aircraft arrives in Riga
    http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=125851

  242. Salininkų kaimas - 2016 11 30, 17:38

    Greitai VNO turi praaugti savo pernai metu keleiviu skaiciu

  243. keleivis - 2016 12 1, 09:40

    Neoficialiais duomenimis Ryanair atidarys reisą Kaunas – Neapolis!
    Skrydžiai vyks nuo gegužės 4 d. ketvirtadieniais ir sekmadieniais.
    Tam skirta press-konferenciaj vyks šiandien.
    Iš viso bus atidaryta 17 krypčių iš Neapolio:
    Bremen twice a week, on Mondays and Fridays from 5 May 2017
    Copenhagen from May 2 on Tuesdays, Thursdays and Saturdays
    Gdansk on Mondays and Thursdays from March 30
    East Midlands Tuesdays, Thursdays and Saturdays from May 2
    Eindhoven on Mondays and Fridays from April 7
    Hahn on Tuesdays and Saturdays from March 28
    Kaunas Thursdays and Sundays from 4 May
    Lisbon Mondays, Wednesdays and Fridays from 3 May
    Madrid Wednesdays and Sundays from April 5
    Manchester Tuesdays, Thursdays and Saturdays from April 4
    Bergamo from 1 May 2016 three times a day
    Seville from 3 May on Wednesdays and Sundays
    Skavsta from May 5 on Mondays and Fridays
    Toulouse from 3 May on Wednesdays and Sundays
    Treviso from April 4 twice a day
    Valencia May 2 every Tuesday and Saturday
    Warsaw March 30 Monday and Thursday

    Tik kažkaip STN trūksta

  244. Arnas - 2016 12 1, 10:11

    Puiku, bus neblogas city break’as. Barį turbūt Wizz tuoj uždarys.

  245. Arnas - 2016 12 1, 10:14

    Ko tikrai laukiu, tai kada RYR į Ukrainą pradės skraidyti.

  246. Janka - 2016 12 1, 10:30

    Nezinau, ar panaikins Wizzai Bari, kainas gana aukstas laiko. Aisku, gal viskas pasikeis, jei FR tikrai Napoli paleis.

  247. Simonas Bartkus - 2016 12 1, 10:54

    Arnai, kodėl lauki? Atrodo, kad į Ukrainą brangu skristi? Manau, stabiliai pigi kryptis iš Lietuvos – tokios stabiliai pigios kitos krypties nelabai iš Lietuvos ir yra.

  248. trolis - 2016 12 1, 11:09

    Klausimas zinantiems – kiek Litcargus turi autobusu oro uoste? Ta prasme, kiek yra neivengiamas naudojimas autobuso su neuzsidaranciomis durimis, kur vairuotojas padauzo atejes viduj, kad uzsidarytu. Jau kelinta savaite ta pati situacija. Lietuviams juokinga, uzsienieciams – nelabai…

  249. Arnas - 2016 12 1, 11:48

    Kainas Wizz visada laiko atitinkamame lygyje, kaip jau ir esu sakęs, jie nepardavinės bilietų po 1-10 eurų tam, kad LF būtų 80% .

    Simonai, tikrai nėra brangu skristi į Ukrainą, bet vietos mušti kainą dar yra kur. Turint galvoje atstumą tarp VNO ir KBP ar LWO, reiso kaštai nėra dideli, tikrai ne tokie, kaip reiso, pvz., VNO-DUB, kur iš principo skrydžiai niekada nebus labai pigūs dėl 2000 km atstumo tarp miestų (lyginant su 600 km).
    Pigi kryptis? Taip, tiek PS, tiek W6 standartinė kėdės kaina grubiai yra 40 eurų. Suma labai stabili (bet kurią savaitės dieną, bet kuriuo dienos metu), ne taip, kaip su CPH reisais ir pan. (žinoma, ten specifika kitokia). Bet pigiau iš esmės nebūna. Na, neskaičiuokim W6 kėdžių po €19.99, tai visai kitas produktas.
    Dabar, įsivaizduokim, ateina į rinką FR. PS būtų labai liūdnos dienos, nes iš esmės liktų tik su savo tranzitu, kurio tikrai nėra tokie jau labai dideli kiekiai, o W6 būtų priverstas visiškai numušti kainas.
    Dar pridėkim keleivius, kurie persėstų iš traukinių, autobusų (o tokių yra), apskritai faktą, kad Lietuvos-Ukrainos rinka yra ta niša, kurią galima labai pastimuliuoti (ne kartą minėtos gražios pastangos su LWO, ODS reisais).
    O apskritai kalbant apie Ukrainą, tai ten tokia milžiniška rinka, kad FR labai daug išloštų iš anskto užėmęs ten pozicijas, panašiai, kaip užėmė Lietuvoje, kai buvo žinomi vien keli legacy vežėjai ir apskritai oro transportas nebuvo populiarus.
    Ar Ukrainos rinka moki? Visiškai kita tema. Tačiau žiūrint iš dabartinių perspektyvų bent jau su IEV, LWO, IFO aš sužaisčiau.

  250. Simonas Bartkus - 2016 12 1, 12:01

    Aš manau, kad srautas tarp Lietuvos-Ukrainos jau dabar yra išsunktas iki galo. flyUIA intensyviai investuoja ir atidarinėja naujus maršrutus ir deda šimtus tūkstančių EUR į naujo maršruto įsukimą – praskraidė sezoną į ODS, veždami turbūt su 20EUR (excl taxes) one-way, dabar veža į LWO su panašiu yield’u ir pustuščiais lėktuvais. Dar pridėkim jų KBP-PLQ, kuris nors ir milžinišką paramą iš valstybės gavo, anyway, input’as irgi didžiulis srauto stimuliavimui. Galų gale, dabar srautas yra išaugęs 4 kartus per trejus metus ir jau dabar yra ant nesveiko augimo ribos.

    Juolab, dėl grivinos kritimo, ukrainiečių perkamoji galia yra labai maža – ne veltui, „Wizz Air” turėjo uždaryti visas bazes Ukrainoje ir atsisakyti Ukrainos vežėjo pažymėjimo.

  251. Pranas - 2016 12 1, 12:20

    Kodėl Simonas nesigiria, kad Londonas Gatvikas-Vilnius pardavimus paleido? :)

  252. Salininkų kaimas - 2016 12 1, 12:25

    Pranas: Kur čia taip radai? RYR žemėlapyj dar nėra

  253. Pranas - 2016 12 1, 12:29

    @Salininkų kaimas – Small planet gi.

  254. Augustinas Žemaitis - 2016 12 1, 12:33

    Gal dar yra kur plėstis Ukrainai. Nes dar yra abejose pusėse manau kažkiek įvaizdžio problemų. Sąlyginai žymiai daliai lietuvių turbūt Ukraina yra kažkiek „trečiarūšė vieta”, tarkime, savaitgalio kelionei, kai kas ją nurašo iš karto („nesaugu/sovietiška”); analogiškai ir daug ukrainiečių manau Vilnius psichologiškai neprilygsta Vakarų Europai (nors ukrainiečiai vidutiniškai ir neturi daug pinigų, jų yra dešimtys milijonų ir tikrai yra, kas turi pinigų labai daug ir skraido dažnai, tačiau dažniausiai, matyt, į Vakarų Europą).

    Tai keičiasi vis daugiau žmonių pabuvus kitoje šalyje ir skleidžiant žinią apie realią situaciją joje.

    Vilniaus-Kijevo atžvilgiu gal tai ir yra labiau pasikeitę, Odesos ir Lvovo mažiau, nors Lvovas tikrai gražus miestas (gal net gražesnis už Kijevą), Odesa vasaros savaitgaliui irgi gerai. Na ir Vilnius gal ne Roma, bet lyginant su „antro ešelono” Vakarų miestais ne prastesnis, o dar yra papildomų pliusų ukrainiečiams(mažesnis kalbos barjeras ir pan.).

    Todėl taip sparčiai ir augo srautai nykstant negatyviam nusistatymui (ne taip seniai skristi savaitgaliui į Kijevą juk išvis būtų atrodę keista, dabar daug kas skraido), bet nemanau, kad tas nusistatymas jau maksimaliai sunaikintas, kiek galima sunaikinti įdirbiu.

    Kita vertus, ar verta į Vilniaus-Ukrainos rinką eiti Ryanair? Nemanau. Kainomis gal ir gali paimti keleivių ar pastimuliuoti, bet stimuliuoti skraidinant už labai pigiai šiuo atveju nežinau, ar būtų kokia nauda pačiam Ryanair. Nebent teoriškai tikintis išstumti PS ir padidinti kainas, bet manau yra geresnių rinkų ir tokiam veikimui.

    Ar verta Ryanair apskritai ateiti į Ukrainos rinką? Galbūt. Bet pradėtų matyt nuo reisų į Vakarų Europą. Aišku, čia strategijos dalis, priešingai nei Wizzair, Ryanair kol kas mažai plėtėsi bazėmis pačioje Rytų Europoje.

  255. Julius - 2016 12 1, 12:54

    Arnas: Panašu, kad greitu metu gali atsirasti Ukrainoje Ryanair
    http://www.pravda.com.ua/eng/news/2016/07/8/7114186/

  256. Simonas Bartkus - 2016 12 1, 12:59

    Kol kas vienas vienintelis skrydis one-way: gruodžio 28 dieną galima įsigyti LGW-VNO.

  257. Linas - 2016 12 1, 14:18

    SmartLynx Airlines wet leases two Airbus A320 aircrafts to Norwegian
    2016-11-29 10:20

    On 25 November SmartLynx signed ACMI wet lease agreement with Norwegian Air Shuttle ASA. According to it SmartLynx leases to Norwegian two aircrafts A320 with registration marks YL-LCO and YL-LCR. Period of agreement: January – March 2017. The base for both aircrafts will be Copenhagen Airport (CPH).

    Aircraft seating configuration – 180 Y, MTOW (maximum takeoff weight) 77t.

  258. Pranas - 2016 12 1, 14:30

    SPA A320 palyginus neįdomu. Paskutinį kartą kai skridau su Norwegian buvo DAT MD83 su boardingu per galą (ne šone, o tikram gale po uodega). Bendrai keista – jie gi tiek lėktuvų užsakę, patys išnuomoja, o jų nuosavais 737 skrist dažnai negauni. Tai koks SmartLynx A320, tai į 787 upgradina.

  259. Janka - 2016 12 1, 15:05

    Tai kur zadetas Napolis?

  260. Rytis - 2016 12 1, 15:27

    Neapolio bilietai jau prekyboje

  261. Janka - 2016 12 1, 15:32

    40 EUR RT. Tikrai gera savaitgalio kryptis uz tokia kaina :)

  262. Čiurlionis - 2016 12 1, 15:45

    Ryanair: Make KUN great again!

  263. Kardiobatonas - 2016 12 1, 17:02

    Apšvieskit tamsuolį – ką veikti tame Neapolyje?

  264. Pranas - 2016 12 1, 17:30

    Nu bet Novaturas šiemet į Neapolį skraidino, tai atostogauti vieta turėtų daugiau mažiau tinkama būti. Salerno, Kaprio sala visai gerai atrodo. Bent jau už Bario pakrantę ženkliai geriau.

  265. PS - 2016 12 1, 17:32

    Buvau Neapolyje prieš daug metų, bet niekas ypatingai neįstrigo – visur mus perspėdinėjo dėl gatvės vagysčių ir nesukti į siauras gatveles. Tikrai žinau, kad didžiausia tos vietos vertybė yra matomas Vezuvijaus ugnikalnis ir Pompėjos miestas, apie 79 metus sunaikintas Vezuvijaus.

  266. Kardiobatonas - 2016 12 1, 17:34

    Vasarą visos šiltos vietos tinkamos atostogauti, bet kalba eina apie likusius mėnesius.

  267. Arnas - 2016 12 1, 19:38

    Arba stringa MAU puslapis, arba išėmė LWO iš prekybos.

  268. Pipas - 2016 12 1, 21:41

    Na nezinau, 40 euru uz RT, ishskrendi 4dienio arciau vakaro, gryzti sekmadieni, 1 diena atostogu pasiimi. Savaitgali Neapolyje ir jo apylinkese.. why not? Negi blogiau uz ta pati Lvova? :) Skrisiu geguze, pranesiu, kas ir kaip :)

  269. RRR - 2016 12 1, 22:44

    Kardiobatonas
    23 Neapolio restoranai yra Michelino gide. Nedaug miestų jį lenkia šiuo atžvilgiu. Norite papietautispicerijoje su Michelino žvaidždutėmis? Neapolis laukia jūsų :)
    Galiu rekomenduoti „50 Calo”. Dauguma restoranų gidų, apžvalgų ir reitingų sudarinėtojų, šią įstaigėlę deda į pirmą arba antrą vietą pasaulyje tarp picerijų.

  270. ES - 2016 12 2, 06:49

    Šalia Neapolio yra Amalfi coast, kas iš savęs jau yra gėris

  271. RRR - 2016 12 2, 09:48

    atsiprašau 50 Kalo

  272. Edis - 2016 12 2, 10:29
  273. Janka - 2016 12 2, 10:42

    Ukrainos avialinijos pradeda nauiminėti tiesioginius skrydžius į Lvovą ir siūlo skristi per Kijevą :/

  274. Anonimas - 2016 12 2, 11:10

    Gaila, o kaip tik vakar norėjau nusipirkti bilietus po 12 eurų :( Bet ir taip buvo aišku, kad ilgai neatlaikys. Klausimas turintiems bilietus: perrašo per Kijevą arba siūlo neskristi?

  275. oleg - 2016 12 2, 11:17
  276. a. - 2016 12 2, 11:36

    Sveiki. del Lvovo. Jeigu pirkta per greitai.lt, imanoma grazinti pinigus, nes variantai su persedimu netinka nei laiko prasme, nei patogumo ?

  277. Simonas Bartkus - 2016 12 2, 11:43

    oleg: nuo gegužės 4 d., ne kovo.

    Dėl LWO – panašu, kad daro pertrauką nuo sausio 5 d. iki vasaros sezono pradžios. Reik tikėtis, pavyks vasarai šitas maršrutas.

  278. Janka - 2016 12 2, 11:53

    Dėl Lvovo:

    CANCELLATION on 21DEC16, 06JAN-22MAR17;
    CANCELLATION for 29MAR-12JUL and 23AUG-25OCT;
    CANCELLATION for 19JUL-16AUG.

    14.07 – 13.08 skraidys į Kauną.

  279. Čiurlionis - 2016 12 2, 12:09

    Gal kas žino SK lf vidurkį maršrute OSL-VNO-OSL?

  280. Simonas Bartkus - 2016 12 2, 12:16

    Čiurlionis: bent iš VNO statistikos tai tiksliai išskaičiuoti neįmanoma, nes skelbiami duomenys pagal vežėjus ir kryptis, o ARN ir OSL skraido ir DY ir SK; ARN dar skraido BT. Be to, SK dar frequency nestabilus ir lėktuvų tipas nestabilus. Kiek bandžiau primesti, tai spalio mėnesį SK turėjo apie 2200-2400 pax OSL maršrute ir įvykdė apie 16 skrydžių, tai turėtų būti apie 72 keleivius reise.

  281. Linas - 2016 12 2, 14:32

    2016-12-02: Lithuania’s 4th int’l airport going for more cargo business

  282. Čiurlionis - 2016 12 2, 14:45

    Man tuomet pakabkamai įdomus SK sprendimas buvo nuimti CRJ ir vietoj jo įkalti b736. Žinoma koks gali būti yield’as. Kai bilietus po 39 eur stumdai.

    Ir šiaip maršrutas ne p2p srautui orientuotas buvo, gaila buvo tikrai patogus.

  283. Julius - 2016 12 2, 15:03

    Pasirodo Stambule stato naują orouostą. Turbūt visus Ataturk skrydžius čia perkels. Atidarymas 2018m.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Istanbul_New_Airport

  284. Aras - 2016 12 3, 16:59

    Šiek tiek apie avia kompanijų kainodarą:
    http://m.delfi.lt/verslas/transportas/article.php?id=73036646

  285. Julius - 2016 12 3, 20:46

    Ką tik perskaičiau, kad BT vasaromis vykdo kažkokius Vokietijoje regional skrydžius iš Heringsdorfo. Čia turbūt čarteriai? Tada BT lėktuvas skraido RIX-FRA-HDF-DTM-HDF-FRA-RIX (kelių lygių outbase roation) :)

  286. Wincas - 2016 12 4, 00:55

    Ka tik grizau is Neapolio, tai savaitgaliui tikrai verta demesio kryptis. Kaip tik pamasciau kad butu neblogai tiesioginis skrydis savaitgaliui is LT. Diena pries tai buvau Baryje, reliai reikia 1h apziureti senamiesciui ir viskas… Visa kita ubagu miestas, bandantis prisikviesti pagalbos is auksciau.

  287. Aras - 2016 12 4, 12:42
  288. Arnas - 2016 12 4, 16:05
  289. Al - 2016 12 4, 18:07

    W6 a321 ops:

    Vilnius:
    eff 18AUG17 Vilnius – London Luton 2 daily
    eff 25AUG17 Vilnius – Bari 2 weekly
    eff 25AUG17 Vilnius – Larnaca 2 weekly
    eff 25AUG17 Vilnius – Sandefjord 5 weekly
    eff 26AUG17 Vilnius – Reykjavik Keflavik 2 weekly
    eff 26AUG17 Vilnius – Tel Aviv 3 weekly
    eff 27AUG17 Vilnius – Kutaisi 2 weekly
    eff 27AUG17 Vilnius – Paris Beauvais 2 weekly

  290. Salininkų kaimas - 2016 12 4, 20:24

    Arnas: Gal tai Alinai reikia kad skraidytu iš viso iš jos kiemo, o už skraidymą dar ir primokėtų? :)

  291. Wincas - 2016 12 4, 22:16

    Isbandziau VNO 15min Free parking, tai kokias 16 min laukiau eileje kol isvaziuosiu, labai protingai isvaziavimui skirti tik vieni vartai. Kaip visada VNO stebina jog nesugeba pakilti is Provincijos oro uosto statuso, kazkoks Ivanausko prakeiksmas likes…

  292. Jurgis - 2016 12 4, 23:55

    Skrydžiams iš Vilniaus į Australiją ar JAV trukdo tako ilgis
    http://www.lrt.lt/naujienos/kalba_vilnius/32/156195

    – Galbūt nutiesus naują taką bus galimybė nusileisti ir tarpkontinentiniams orlaiviams?

    – Šiems orlaiviams tinkama infrastruktūra yra Kaune. Jau šiandien galėtume juos priimti, bet ar tų skydžių yra, ar nėra – rinkos sprendimas. Aviakompanijos vertina, kad mūsų rinka per maža tokiems skrydžiams ir mes negalime generuoti tokio srauto, kad jie būtų pelningi.
    Vilniaus oro uoste, kaip minėjau, nebus ilginamas takas. Tai pagrindinė jo problema. Ji gali išsispręsti per keletą ateinančių metų, nes į rinką ateina naujo tipo orlaiviai, kurie gali skraidyti ilgesniais maršrutais ir jiems Vilniaus oro uosto takas gali būti pakankamas.
    Neatmetama galimybė, kad aviakompanijos, kuomet bus įsigijusios naujus orlaivius, taip pat gali paleisti juos skraidyti iš Vilniaus. Taip matysime ilgesnių distancijų skrydžius.

  293. Simonas Bartkus - 2016 12 5, 11:09

    Išeina, kad iš karto po VNO tako rekonstrukcijos, kitąmet, Wizz Air du A320 pakeis į A321 ir bus Vilniuje du A321 ir du A320.

    Taip pat, A321 turėtų skraidyti LTN-KUN daily, kadangi jis suplanuotas ant to paties VNO bazės lėktuvo.

    Grubiai, VNO Wizz Air capacity išaugins apie 14% šituo pakeitimu.

  294. Pranas - 2016 12 5, 11:27

    Dar Wizz panaikino nemokamą vietos priskyrimą bookinimo metu, nuo šiol bus prisikiriamos checkino metu kaip pas Ryanair. Atsiras daugiau galimybių overbookinimui ateityje – manau tai tik laiko klausimas skraidant su >90% LF pagal pardavimus.

  295. Linas - 2016 12 5, 16:15

    Na W6 upgreidas tikrai ženklus….

  296. Arnas - 2016 12 5, 18:02

    Asmeniškai overbook’o lyg ir nesu matęs Wizz’e.

  297. Simonas Bartkus - 2016 12 5, 18:38

    Šitame straipsnyje tarsi cituojamas Norwegian CEO, kuris sako, kad Norwegian kitąmet atidarys bazę Rygoje:
    http://www.routesonline.com/news/29/breaking-news/270227/norwegian-set-to-open-four-737max-bases-for-2017-transatlantic-growth/?utm_source=content_and_community&utm_medium=social_media&utm_campaign=the-hub

    Tik nelabai suprantu, ar iš Rygos skraidys į Šiaurės Ameriką ar kur kitur.

  298. Jurgis - 2016 12 5, 18:49

    Pats pavadinimas viską pasako: Norwegian set to open four 737MAX bases for 2017 transatlantic growth

  299. Vytautas - 2016 12 5, 19:23

    Simonai, perskaičius straipsnį, žemiau cituojama pastraipa sufleruoja apie 737 operacijas RIX, kas nelabai leidžia aptarnauti Šiaurės Amerikos maršrutus. Labiau pasisekė EDI:

    „On the European side, a new 737MAX base is expected to be established at Edinburgh Airport in Scotland, UK, which may also see the introduction of 787 Dreamliner operations, while Riga International Airport in Latvia will become home to a 737-800 operation which will also support the strong O&D flows already in place in and out of the US market. Both bases are due to officially open late in the second quarter or early in the third quarter of 2017.”

  300. Pranas - 2016 12 5, 19:54

    Aš tai manau, kad iš Rygos skraidys į ARN, OSL, CPH, gal LGW ir CDG ir veš tranzitą į JAV šalia O/D. Dar gal išnaudos žemesnius bazės kaštus kaip Ryanair daro su KUN-CPH ir VNO-OSL, nes Latvijos rinka ne guminė.
    Prieš rašydamas tai dar pasiskaičiau, ar tikrai Oslo Rygge oro uostas gerai uždarytas, ne pirmas kartas būtų :)

  301. oleg - 2016 12 5, 21:12

    DY RIX =( Nu kaip jas Vilniuje noreciau matyt. Galetu LGW issprest. Dar labai DY pasigendu skrydziams i OAK. Dabar is ARN labai patobu uz 150-170EUR i San Franciska, Business uz 600EUR OW, tikrai labai gerai 11 val skrydziui.

    Nu ir asmeniskai negaliu sulaukt pavasario kol ARN-VNO sugris.

    Beje, STO-VNO kainu analize =] Seniai nerases.
    BT vis dar brangesne uz SK. Nuo 75EUR roundtrip, labai sunku pagauti toki. €90 realiau.
    SK pries menesi perkant uz €60 roundtripa gauti pakankamai lengva. Mano rekordas €38 uz ARN-VNO-ARN su SK.
    W6 dabar jau ir ne memberiams po €9.99 dalina bilietus. Vasarai paliko „nepatogu” laika W ir S 15 val. Man ju privalumas budavo 19 val skrydis penktadieniais. Dabar net uz €9.99 mazai motyvacijos i NYO temptis yra. Transferis butu €15 ir 90 minuciu dar valanda kokia NYO laukti skrydzio.

  302. arnas - 2016 12 5, 22:14

    Sveiki,

    Atsitiko tokia problema, kad be darant online check in ryanair svetaineje padariau klaida ir vietoj lietuvos pilietybes paspaudziau latvijos pilietybe. Keisti jau nebeleidzia, o skrydis rytoj anksti ryte. Ka patartumet daryti? Nes ryanair informacijos centras siandien jau nedirba.

  303. Justinas - 2016 12 5, 22:18

    Atsipūsti ir skristi. Sykį LTN-VNO su Afganistano pilietybe pravariau – not a single f*** was given.

  304. Posparnis - 2016 12 5, 22:20

    Važiuoti rytą į oro uostą, prieiti prie Ryanair registracijos ir pasakyti jiems apie tai. Labai tikėtina, kad privers sumokėti boarding pass reissue fee (nors gali bandyti gražiai pasiginčyti).

  305. Simonas Bartkus - 2016 12 5, 23:04

    Pranai, manau mintis gera, bet tada sakyčiau, kad Norwegian gali operuoti RIX-ORK-JFK ar RIX-BGO-JFK. Nes tiesiog feed gali daryti ir su paprastais 737, o šio straipsnio mintis, kad 737MAX bus naudojami transatlantic.

  306. Pranas - 2016 12 5, 23:08

    „while Riga International Airport in Latvia will become home to a 737-800 operation”
    Man labiau atrodo, kad Ryga tiesiog eilinė sekanti bazė.

  307. Simonas Bartkus - 2016 12 5, 23:49

    Jeigu RIX atsiras Norwegian baze, tai, panašu, IATA prognozė gali pildytis, nes, manau, kad RIX taps konkurencijos žaidimo aikštele. Jau nekalbu, kad BT moka stipriai fight’inti, bet manau, kad FR ir W6 rimtą market share gynybą darys.

  308. Čiiurlionis - 2016 12 6, 00:00

    Be ARN, OSL, CPH, LGW dar nepaminėtas ir TRD. Nenustebčiau, jei tas RIX lėktuvas, kuris greičiausiai bus su azijietiška/dirbančia Airijoje įgūla darytų RIX-OSL-VNO-OSL-RIX RIX-OSL-TLL-OSL-RIX.

    Šiaip ar taip turėtų kirsti per BT srautus į ARN ir OSL. Žiūrėsim ką BT atsakys.

  309. Aloyzas - 2016 12 6, 09:07

    Apie Norwegian crew: http://www.avherald.com/h?article=4a1ae8c4
    „cabin crew decided to disembark and not continue schedule”
    Keisčiausia, kad ši istorija pateko viešumon tik po mėnesio, įsivaizduoju straipsnių pavadinimus spaudoje, jei tai būtų nutikę LT.

  310. Pranas - 2016 12 6, 09:53

    Prisiminiau gi kodėl Rygos oro uosto tokia puiki ateitis laukia:

    http://web.archive.org/web/20090901222322/http://www.baltia.com/riga.html

    „Latvia’s standard of living actually exceeded Japan’s (even during the Soviet era). Before that, Latvia and Switzerland shared the highest standard of living in all of Europe.”

  311. Aras - 2016 12 6, 12:25

    Nesuprantu, kodėl Ryanair laiko vis dar Kos kryptį pas save paieškoje iš Kauno, jei paskelbė, kad neskraidys. Pamiršo išimti? :)

  312. Arnas - 2016 12 6, 12:58

    Įsidėmėkit visi ir visiems laikams:
    visiškai nesvarbu, kokius dokumentų duomenis jūs suvedat online check-in’e. Visiškai. Visiškai.
    Kai kurios avialinijos to prašo be aiškaus tikslo, pvz., FR Šengeno skrydžiams. Apskritai niekam neįdomu, ką tu ten suvedi.
    Kitos avialinijos privalo pateikti docs’us atvykimo stočiai, todėl prašo juos suvesti keleivio arba, jei keleivis nesuveda, būtinai suveda check-in’as oro uoste. Bent jau VNO griežčiausiai API kontroliuoja Aeroflot’as, bet vėlgi, keleivis gali suvesti bet kokį š, vis tiek taisyti teks check-in’ui ir tai neliečia keleivio.

  313. Patikimasis - 2016 12 6, 13:30

    @Arnas. Įdomu ir LABAI svarbu, neskleisk dezinformacijos. Nesvarbu tampa tada, kai atsakingi darbuotojai neatlieka savo darbo ir tolimesnio proceso negalima pakeisti.Tiesa yra tik ta, jog visus dokumentus ir jų informaciją galima pakeisti oro uoste nemokamai (visoms ak be jokių mok.).

    P. S. Vilniuj laukiam naujienų iš W6, FR ir dar vieno žaidėjo.

  314. jeronimas - 2016 12 6, 14:21
  315. Simonas Bartkus - 2016 12 6, 14:34

    jeronimai: skrydžiai Saudi viduje – iš Jeddah bazės į Riadą, Hail ir Damaną.

  316. Linas - 2016 12 6, 15:33

    @Patikimasis
    labiausiai intriguoja naujiena iš „dar vieno žaidėjo” :)

  317. Arnas - 2016 12 6, 16:09

    @Patikimasis
    Aš ir nekalbėjau apie API svarbumą/reikšmę atvykimo stočiai, neskleidžiu jokios dezinformacijos. Aš tik konstatuoju, kad KELEIVIUI turi būti visiškai nesvarbu, ką jis suveda. O oro uoste vėlgi tie DOCS’ai retai tikrinami, kaip jau minėjau, Aeroflot’as griežtai reguliuoja, dar MAU kažkiek ir, be abejo, visi US skrydžiai.

  318. oleg - 2016 12 6, 16:19

    kokios sveiko proto avialinijos investuotu/plestusi VNO S17 prie visu situ remonto darbu ir nuotykiu su KUN? W17 plestis taip pat biski challenging skambetu man…

  319. Simonas Bartkus - 2016 12 6, 16:57

    Arai: tai dar yra iš Kauno į Rygge, iš Vilniaus į Rygge, vidiniuose dar duoda rinktis iš KUN į CRL – tingi išimti. Kaip ir pas Wizz dar yra Vilnius-Corfu nors neskraido jau antri metai.

  320. Spectator - 2016 12 6, 16:59

    Kokios sveiko proto avialinijos eitų į rinką, kur WizzAir visiškai išsisėmę ir meta A321 su 230 vietų į Barį, Reikjaviką, etc.. ir dar pasibaigus vasaros sezono pikui?! Tai jau iš viso kažkas iš kitos visatos?!

  321. Jurgis - 2016 12 6, 17:18

    @Patikimasis Pegasus ? Arba Vueling grįžta :)

  322. Justinas - 2016 12 6, 17:43

    Čia kalbant apie bepročius kitai vasarai, tai LH irgi :) Kiek visi šnekėjom, kad niekas, jau tikrai niekas neis į VNO dėl rwy upgrade. Ir prašom.

  323. srs - 2016 12 6, 18:06

    Logiškai mąstant, Wizz ir Ryanair gali arba padidinnti capacity tam tikrais maršrutais (MAD, BER), arba dalį skrydžių permesti į pagrindinius oro uostus (BGY->MXP, NYO->ARN ir pan. Gal net BVA->CDG ar EIN->AMS). Bari, Napoli ir panašios kryptys rodo, kad naujiems maršrutams nėra paklausos, o Lietuva būtų visai nebloga rinka bandyti tai, ką jie jau seniai kalbėjo – eiti į pagrindinius oro uostus. Paklausa lyg ir yra, bet ne konkurencija iš legacy carriers.
    Įdomu, koks naujas žaidėjas galėtų ateiti. Pavieniai bandymai iš LCC kaip Vueling neturi daug šansų išsilaikyti, tai gal galima tikėtis naujo hub-and-spoke vežėjo.

  324. pliumbum - 2016 12 6, 18:57

    Ėjimas į pagrindinius kai kur gal ir turėtų potencialo. Pavyzdžiui, Charleroi pakeitimas Zaventemu iškart atvertų visą eurobiurokratijos rinką, kurią atbaido nepatogi ES kvartalų jungtis su CRL ir ilgas važiavimas ten.

  325. Simonas Bartkus - 2016 12 6, 19:11

    Manau, ne tik oro uosto pakeitimas svarbu – svarbu dar frequency ir schedule. Dabar CRL skraido antradienio ir šeštadienio vakarais, tai jeigu tiesiog toks reisas pasikeistų į BRU, manau, eurobiurokratų rinkos nepaveiktų. Kas kita, jeigu VNO-OSL modelis būtų pritaikytas ir bent daily skrydžiai.

  326. pliumbum - 2016 12 6, 19:32

    Net ir dabartinis skrydis į Briuselį nėra blogas verslui ir biurokratams. CRL skrydis dabar ketvirtadienį ir sekmadienį vakare, tai tinkamas laikas keliauti į ir iš susitikimų.

    Ir ne tai, kad FR galėtų esmingai paveikti eurobiurokratų rinką, bet tiesiog pačiam reisui tai papildomas stimulas, ganėtinai mokūs keleiviai galėtų pakelti yield ir tai galbūt atpirktų brangesnį oro uostą. Manau patys FR jau išbandė šitą ir žino, kokie tie pokyčiai įvyksta taip padarius.

    Aš pats porą kartų per mėnesį turiu business trips į Briuselį, FR su malonumu renkuosi, nes tai tiesioginis skrydis. Tai reiškia, kad skrisdamas pvz. sekmadienio vakare gali būti iki vakaro Vilniuje ir daryti ką nori, o tarkim jei pavyksta spėti darbo dieną į CRL nuvažiuoti iš centro – būsi namie 21 valandą, o ne 1:30 su persėdimu Varšuvoje. Labai, labai esminis skirtumas, už kurį verta ir primokėti. SN yra labai ne business-friendly schedule, palyginus. Vienintelė bėda – reikia važiuoti nemažai stotelių metro, o tada dar valandą autobusu, ir dažnai net visai žmonišku laiku pasibaigus susitikimui spėti yra iššūkis.

  327. Skytomas - 2016 12 6, 22:47

    Spėju, kad tas naujas žaidėjas ir galėtų būti Norvegian su kokiu mini hubu vno.

  328. D - 2016 12 7, 01:27
  329. Linas - 2016 12 7, 10:21

    RIX statistika
    NOV2016 – 385578 pax
    vs
    NOV2015 – 382236 pax
    pokytis plius 0.87 %

  330. Linas - 2016 12 7, 11:14

    Nebežinau ar TLL statistika vis dar įdomi :)
    NOV2016 – 159969 pax
    pokytis – plius 3,7%

  331. Linas - 2016 12 7, 11:21

    Kas link statistikos – įdomu, kad iš LT oro uostų, tai tik PLQ tvarkingai atnaujina statistiką savo tinklapyje, VNO nesugeba spalio mėn. sukelti, o RIX jau ir lapkritį paskelbė (nors, kaip supratau, avialinijoms statistiką už spalį pateikė seniausiai), jau nekalbu apie KUN – kuris net rugsėjo informacijos nepateikia – užstrigo laike :)

  332. Jurgis - 2016 12 7, 12:14

    Norwegian Air в следующем году может открыть базу в Рижском аэропорту
    http://rus.db.lv/ekonomika/transport/norwegian-air-v-sledujuschem-godu-mozhet-otkryt-bazu-v-rizhskom-aeroportu-76462

    Latviai jau bijo, kad nebūtų kaip su Ryanair, kalba ir derasi su Ryga, o bazę atidarys Vilniuje :)

  333. Mindauqas - 2016 12 7, 12:19

    @Pranas – 2016 12 5, 11:27

    Tai kad nepanaikino Wizz vietų priskyrimo, tik nerodo užsakymo metu, ką priskiria. Bet gautame patvirtinime jau būna nurodyta konkreti vieta (taip, rezervuojant dar nebūna nurodyta).

  334. Jurgis - 2016 12 7, 12:26

    @Linas Jau Ryga turi 5 mln keleivių.

  335. Janka - 2016 12 7, 12:41

    AirBaltic:

    Here is another hot newcomer to our network – Madrid!
    We are launching a new route between Riga and Madrid on May 26, 2017. Plan your spring break to the most Spanish city in Spain. One-way ticket prices start from 75 EUR.

  336. Čiurlionis - 2016 12 7, 13:01

    Su atostogaujančiais Grand Cru lėktuvais, perone beveik nebėra vietos. Reikės juos tempti į laukus norint dar vieną lėktuvą VNO bazuoti ;)

  337. Skytomas - 2016 12 7, 14:25

    AirBalticas su naujuoju paukšteliu šiandien vno ir po Lietuvą turą darė. Gražus lėktuvas.

  338. srs - 2016 12 7, 14:46

    „…the most Spanish city in Spain” WTF? airBaltic EN komunikacijos departamente bintas dega laisvai?

  339. Augustinas Žemaitis - 2016 12 7, 15:01

    @srs – Turbūt turi omenyje, kad kituose didesniuose Ispanijos miestuose vietinis identitetas nusveria ispaniškąjį. Barselonoj ir Valensijoj – kataloniškas/valensietiškas, Sevilijoj ir Malagoj andalūziškas, Bilbao – baskiškas ir pan.

  340. Simonas Bartkus - 2016 12 7, 15:16

    Aš skridau su airBaltic CS300.

    Daug įspūdžių ir naujovių kaip aviacijos mėgėjui/profesionalui daug skraidančiam.

    Pirmiausia – noise isolation. Nors varikliai po sparnais ir arti fiuzeliažo, labai tyliai dirba, ypač on take off.

    Daug smulkių detalių, rodančių, kad design in 2014-2016s lėktuvas. Ekraniukai virš kiekvienos eilės su labai aukšta rezoliucija, rodo safety demo per video, nuo parking iki parking rodomas flying maps’as ir skrydžio info, kas nėra dažnas dalykas short-haul lėktuvuose. Didelis tualetas, tiesa, gale tik vienas, tai, įtariu ilguose skrydžiuose su 148 pax gali būti eilės. Langai sukuria erdvės įspūdį, jei lyginsim su B737, bet kas skridęs Dreamliner ar A320NEO, tai kažkiek panašu. Naudojami nuleidžiami overheadbin’ai, kaip naujuose Ryanair 737-800.

    Kėdės nėra tokios ištaikingos kaip BT reklamose (be headrest’ų ir lengvesnės), bet vistiek geros, Zodiac, plonos, atsilenkiančios ir gan patogios.

    Reziumė – na, galvoju, kad eilinis pax nelabai pastebės skirtumo, kad tai naujas lėktuvo modelis :)) Pripratusiems skraidyti su naujais Ryanair Boeing’ais ar Wizz Air’o Airbus’ais, tai nėra daug nematytų naujovių – matomos detalės, tik labai daug skraidantiems.

    Tiesa, turbūt esmė, dėl legroom – jis tikrai neblogas. Kaip suprantu, Bombardier dar nesertifikavo 160 vietų CS300, todėl sudėtos tik 148 vietos. „Iš akies” sakyčiau pitch apie 31″, pločio-legroom santykis primena Embraer E-Jet’us.

  341. Paulius - 2016 12 7, 15:21

    Laukiam Simono on-board įspūdžių iš CS300.

  342. Augustinas Žemaitis - 2016 12 7, 16:15

    Kaip suprantu, salono įranga – tai labiau ne CS300 dalis, o Air Baltic pasirinkimas? Nes salono įranga įvairi montuojama į įvairius lėktuvus, pvz. dar labai seniai teko skristi ir MD-87 su ekranais virš kėdžių, rodžiusiais skrydžio žemėlapį.

    Paties CS300 „eiliniams keleiviams” matomos išskirtinė ypatybės tuomet turbūt – tik langai ir garso izoliacija?

  343. srs - 2016 12 7, 16:15

    @Augustinas Žemaitis. Tada labai neaiški ir neapgalvota žinutė eiliniam žmogui, ypač iš kito Europos galo. Experience true Spanish spirit in Madrid (ar kažkas panašaus) būtų daug geresnis šūkis.

  344. Simonas Bartkus - 2016 12 7, 16:18

    Augustinai, manau, kad kėdės yra airBaltic pasirinkimas.

    Šiaip sakyčiau, kad gal ekranėlis „paprastam keleiviui” didžiausias pokytis yra. Aukšta rezoliucija, jis „nesuvažiuojantis”, kaip kai kuriuose Airbus Ar Boeing yra, todėl įjungtas visada ir ekranas toks beveik iPhone ryškumo.

    Langai ir garsas – nežinau, ar tyčia nežiūrint ir neklausant galima tai pastebėti. Jeigu lyginti su B737Classic langais – skirtumas didelis, bet jei su kokiu A320 – jis tik keliais %.

  345. Pranas - 2016 12 7, 16:32

    Iš man aktualių dalykų – USB lizdai krovimui yra? Jei ne, tai nieko gero. Man turbūt naudingiausias dalykas iš to ką pastaruoju metu teko aptikti naujesniuose LCC lėktuvuose.

  346. Simonas Bartkus - 2016 12 7, 16:33

    No, nėra.

  347. Salininkų kaimas - 2016 12 7, 16:45

    http://www.delfi.lv/turismagids/jaunumi/airbaltic-varetu-atklat-tiesos-reisus-uz-nujorku.d?id=48269605
    In subsequent years, the Latvian airline „airBaltic” to start direct flights to major cities in the US New York City

    More reliable it is launching a new route to the Gulf countries, China’s west, as well as holiday destinations such as the Canary Islands.

  348. Augustinas Žemaitis - 2016 12 7, 17:44

    O langai užtemdomi mygtukais, kaip 787, ar su stumdoma „užuolaidėle”?

  349. Simonas Bartkus - 2016 12 7, 17:45

    Stumdomi :)

  350. Mindauqas - 2016 12 7, 17:51

    na va, tai dviejų esminių dalykų nėra… :)))

  351. Wincas - 2016 12 7, 19:47

    O gal nemokama WIFI isidiege ?

  352. Kardiobatonas - 2016 12 7, 19:58

    O erdvė rankiniam bagažui?

  353. janis - 2016 12 7, 22:08

    O sakutes plastmasines??

  354. klebonas - 2016 12 7, 22:18

    Galbūt įsivaizduojate, kiek apytiksliai kainuotų charterinis skrydis iš LT į Madridą?
    Patapo įdomu, nes pasirodo, kad Žalgiris į Eurolygos rungtynes skraido reguliariais skrydžiais. Pvz. šiandien į Madridą išskrido su FR :) Ačiū

  355. trolis - 2016 12 7, 23:25

    jei ekranai nesuvaziuojantys, neliks tos romantikos kai daug kartu bandoma uzdaryti/atidaryti, nes kuris nors neuzsidaro/neatsidaro – panasiai kaip Litcarguso oro uosto autobusu durys.

  356. Arnas - 2016 12 8, 00:02

    Ne visai į temą, bet šiandien W6 MMX LF į abi puses vos 45%.

  357. Augustinas Žemaitis - 2016 12 8, 01:36

    @klebonas – kainos tikslios ir visada galiojančios nėra. Tačiau aišku, kad kainuoja brangiau, nei keliolika Ryanair bilietų, nes čia ir atstumas nemažas, ne bet kokiu mažu lėktuvu nuskrisi.

    Tiesa, užsakomieji reisai gali apsimokėti, jei dirbama su fanais (ir jų yra labai ištikimų) ir likusios vietos parduodamos jiems kaip komplektai su rungtynių bilietais.

  358. Justinas - 2016 12 8, 02:24

    Aš čia truputį žiūrinėjausi, kaip A320neo deliveriai vyksta. Tai pasirodo Lufthansos A320neo antradienį per pietus buvo Vilniuje! Gal kas net skridot :)

  359. Janka - 2016 12 8, 10:09

    Tai kad krepšininkai nuolat reguliariais skrydžiais skraido, kiek tęko matyti.

  360. Mindauqas - 2016 12 8, 10:42

    O kaip būtų pasirodęs airBaltic, jeigu savo VIP promo skrydį būtų atšaukęs ir vietoje to nusprendęs skraidinti savo tikruosius keleivius, kurie užstrigo VNO ir kituose oro uostuose?

  361. Simonas Bartkus - 2016 12 8, 11:47

    klebonas: labai kaina priklauso nuo to, ar atsirastų airline, kuri pagal krepšinio komandos poreikį galėtų 1-2 dienas stovėti destinacijoje. Nes jei negali, iš principo, tai reikštų dvigubai didesnę kainą.

    Realiai tokiom lengvai pasiekiamom kryptim čarteriai tikrai nekonkurencingi sporto komandoms, kurios keliauja po 15-17 žmonių. Konkurencingi atsiranda į sunkiai pasiekiamus taškus kokioje Serbijoje/Juodkalnijoje/Rusijos provincijoje ar pan., kur dažnai scheduled airlines travel trunka daugiau nei 12 val ir kainuoja daugiau nei 1500EUR per person.

  362. oleg - 2016 12 8, 13:51

    http://www.independent.co.uk/news/world/europe/eu-visa-free-travel-ukraine-georgia-a7462631.html

    Idomu kaip tai IEV-VNO ir KUT-VNO paveiks. Ir kaip PS reaguos.

  363. Jurgis - 2016 12 8, 14:01

    Kokias lėktuvais jie planuoja skraidyti per Atlantą ?

    airBaltic может открыть прямой рейс в Нью-Йорк
    http://www.delfi.lv/biznes/transport-logistika/airbaltic-mozhet-otkryt-pryamoj-rejs-v-nyu-jork.d?id=48273561

  364. Kardiobatonas - 2016 12 8, 14:14

    Gali būti reisai su techniniu sustojimu degalams papildyti.

  365. Vytautas-NT - 2016 12 8, 15:50

    Su CS300 per Airiją arba Islandiją?

  366. trolis - 2016 12 8, 16:10

    Gal labiau Dash?

  367. Augustinas Žemaitis - 2016 12 8, 16:11

    Asmeniškai abejoju, ar BT vykdytų reisus su CS300 ir tarpiniu tūpimu į JAV. Čia galimi keli variantai: arba čia labiau rinkodariniai pašnekėjimai (pvz. bus bendro kodo reisas per kažkur, kaip buvo BT kodas ant Kopenhaga-Niujorkas), arba bus didesnis lėktuvas (pvz. tiesioginis reisas vykdomas kitos aviakompanijos pagal bendrą kodą). Jei bus kažkoks tarpinis tūpimas, tai ne techninis, o pardavinėjant ir bilietus pagal skrydžių laisvę (nors ir tai abejotina), galimai per kitą oro uostą, iš kurio šiuo metu prasta pasiūla į JAV (didelės kainos arba skrydžių nebuvimas).

    Čia gal Simonas geriau pakomentuotų.

  368. Julius - 2016 12 8, 16:16

    Su tupimu Islandijoje nepaeitų. Nebent pasiūlytų kokią įspūdongą kainą (300EUR), nes kam verslininkui papildomai kažkokiam Keflavike leistis? Sumokės daugiau biški ir per WAW nuskris

  369. pliumbum - 2016 12 8, 16:21

    Koks skirtumas, WAW ar Keflavike leistis?

  370. Simonas Bartkus - 2016 12 8, 16:31

    Manau, su regional jet’u (OK, regional jet’ų kategorija išaugo iki 150 vietų; bet narrow-bodies jau eina į 200 vietų kategoriją) skraidyti su stop’u transatlantic yra absurdas. A321NEO-LR (sudėtingas pavadinimas) leis gražinti transatlantic skraidymą su narrow-body, kur niekas nerado efektyvaus būdo to daryti nuo 757 laikų. Bet su regional jet’u? No way :)

    Galų gale, skrydis su stop’u yra lygiai tiek pat konkurencingas, kiek skrydis su persėdimu hub’e. Kiek yra opcijų skristi iš Rygos į Niujorką su one-stop? Per FRA, per CPH, per CDG, per AMS, per LGW, per WAW, per ARN, per OSL, per HEL, per KBP, per SVO, per TXL, per DUS, per FCO, per IST – ir dar turiu nuojautą, kad išvardinau ne visus variantus.

  371. Augustinas Žemaitis - 2016 12 8, 16:33

    @pliumbum – jokio, bet kitais atžvilgiais kitos aviakompanijos turės pranašumą. Galės pasiūlyti tiek dažnesnius skrydžius (nes tarkim WAW surenka iš daugiau oro uostų žmones ir siunčia į Niujorką, o ir tiesioginis srautas didesnis), tiek pigesnius (jeigu didesni lėktuvai). Tiesioginiai skrydžiai, aišku, turi savų privalumų. Tarpinis tūpimas juos kiek sumažina, bet ne visiškai panaikina, jei keleiviai lieka tame pat lėktuve.

  372. Kardiobatonas - 2016 12 8, 17:13

    Tech. sustojimas gerokai trumpesnis negu persėdimas, keleiviui nereikia rinktis drabužių ir daiktų, vėl stovėti eilėse arba net atlikti patikrą. Privalumų keleiviui galime rasti, tačiau ekonominiai argumentai – jau kita kalba.

  373. Posparnis - 2016 12 8, 17:35

    Klausimas pirmiausia Augustinui. Mano draugai skrido FR AGA-STN ir prie vartų jiems liepė atiduoti rankinį bagažą į bagažo skyrių (FR dažnai taip daro, kai apypilnis lėktuvas ir nesi tarp 90 pirmųjų eilėje). STN atgavę bagažą, neberado laptopo. Iškart oro uoste pareiškė dėl to pretenziją ir užpildė formą, turi dokumentus. Vėliau užpildė formą FR puslapyje ir gavo atsakymą, kad FR neprisiima atsakomybės, nes jų taisyklės neleidžia vežti vertingų daiktų registruotame bagaže. Bet visas klausimas, ar „baggage put in the hold” prie vartų ne keleivio valia prilygintinas „check baggage”? Kokia praktika? Ir ką galima padaryti šiuo atveju? European small claims procedure? Ar verta prasidėti? Ačiū ;)

  374. Vytautas-NT - 2016 12 8, 17:36

    Bet su A320NEO-LR iš Rygos iki Niujorko nenuskrisi. Gal iki kokio Bostono geriausiu atveju…

  375. expertas - 2016 12 8, 17:50

    @Posparnis Visus vertingus daiktus reikėjo išimti iš atiduodamo bagažo (kompiuteriai, telefonai, pinigai, dokumentai ir pan.). Nepykite, bet reikia truputėlį ir savo galva galvoti. Tokiose situacijoje personalas turėtų visiems keleiviams priminti, kad negalima palikti vertingų daiktų. Ar tai padarė ir ar tai galima ateičiai kažkaip numatyti taisyklėse – atskira kalba.

  376. pliumbum - 2016 12 8, 18:03

    Nelabai expertui pritariu – keleivio planas buvo viską vežtis su savim, aviakompanija buvo pažadėjusi, kad bus galima bagažą pasiimti su savimi į saloną, nes jis ir vadinasi Ryanair puslapyje cabin bag. With their best knowledge, keleiviai elgėsi saugiai su savo daiktais, jie pagrįstai galėjo tikėtis, kad daiktus turės su savimi. Jeigu kompanija paėmė į holdą ir neperspėjo išsiimti vertingus daiktus – manau, ji atsakinga.

  377. Posparnis - 2016 12 8, 18:15

    expertai, sutinku, bet dabar klausimas, ne ką reikėjo padaryti, o ką jie gali padaryti DABAR…

  378. Janka - 2016 12 8, 18:34

    Pliumbum, FR taisyklėse aiškiai nurodyta, kad esant reikalui cabin baggage bus paimamas ir gabenamas bagažo skyriuje. Netgi ant boarding paso tai nurodyta.

  379. Pranas - 2016 12 8, 18:46

    Na jei galvoti galva, tai reikia (kai jau nesi tarp pirmųjų) nesitrinti prie vartų ir nestovėti eilėje. Ten ieško aukų. Kai paskutiniai keleiviai eina tiesiai į lėktuvą – niekas rankinio bagažo nebeatiminėja. Visada sėkmingai prasinešu viską.

  380. expertas - 2016 12 8, 19:44

    Ištrauka iš FR T&C: Due to cabin space limitations only 90 large cabin bags (55 x 40 x 20 cms) can be carried in the cabin, any remainder will be carried free of charge in the aircraft hold. Passengers who have purchased Priority Boarding will not be asked to place their cabin bag in the aircraft hold, unless necessary due to operational reasons. Santrauka taip pat pateikiama ant įsodinimo kupono. Jei norite užsitikrinti, kad būsite tarp pirmųjų 90 rankinių bagažų – pirkite „Priority” paslaugą. Kitu atveju būkite pasiruošę bagažą priduoti į bagažo skyrių. Aviakompanija šiuo punktu pasinaudojo, klientas buvo apie tai perspėtas prieš perkant bilietą. Checked bagažui galioja atskiras punktas, kad jame negalima vežti vertingų daiktų. Pirkdami uždėjote varnelę. Klausimas išspręstas.

  381. Posparnis - 2016 12 8, 20:03

    Bet galima gincytis, kad tai nebuvo „checked baggage”, todel tas punktas negalioja. Kitas dalykas – aviakompanijos atsakomybe pagal Monrealio konvencija vis vien islieka.

  382. expertas - 2016 12 8, 20:18

    Posparni, nuoširdžiai rekomenduoju pasinaudoti kalėdinėmis akcijomis ir draugams atsinaujinti kompiuterį. Jei keleiviui išdavė bet kokį „tagą”, apie paimtą bagažą – jis tampa registruotu ir jam galioja atitinkamas punktas dėl vertingų daiktų. Žinoma, galima ginčytis, ar tuo metu lėktuve tikrai jau buvo pakrauta 90 rankinių lagaminų (galite tai kaip nors įrodyti)? Arba galite bylinėtis dėl vertingo daikto registruotame lagamine. Šansai, tikiuosi, patys suprantate, kokie.

  383. Arnas - 2016 12 8, 21:22

    Dėl visa free UKR ir GEO

    Iš aviacijos pusės sunku būtų pakomentuoti, kad neigiamai paveiks keleivių srautus, bet bendrai tai yra dar vienas žiaurus šūvis į kojas ES. Man asmeniškai protu nesuvokiama, kaip galima siekti bevizio režimo tarp ES ir Ukrainos ar Gruzijos. Be abejo, tokie projektai visada atrodo gražūs, siektini, bet realybė yra visiškai kitokia. Realybė yra tokia, kad bent VNO dažnai galite pamatyti pasieniečius, į KBP reisą atvedančius įvairius nelauktus atvykėlius. Šengeno vizos, pvz., Ukrainoje šiais laikais apskritai yra ne gaunamos, o nusiperkamos, skersai išilgai švaistomos MULTI metinės ar net kelerių metų trukmės vizos, ir nelabai kas pasidomi, kokie tavo kelionės tikslai, ar turi pakankamai lėšų kelionei. VNO pasienis dirba dar palyginti neblogai ir išgaudo tokius „turistus“. Bevizis vežimas tik gerokai apsunkintų jų darbą. O kas dėtųsi kokiose pietų valstybėse, baisu ir pagalvoti. Šiais laikais tiek baltarusams, tiek ukrainiečiams atidaryti Šengeno vizas labai paprasta, nebrangu, ir tie, kuriems tikrai reikia, laisvai keliauja po Šengeną. Gruzinų atvažiuoja mažiau, bet principas tas pats.

    O dėl FR cabin baggage politikos

    Nežinau, kaip jums, bet man free gate bag idėja atrodo nebloga, bet keblu ją įgyvendinti. Nebloga tuo, kad lėktuvo salono užgrūdimo problema dideliais lagaminais tikrai gaji, o kebli tuo, kad apskritai nėra daug keleivių, kurie mielu noru savo rankinį bagažą prie vartų palieka. Jei aš vežuosi rankinį bagažą ir į jį įsidedu tam tikrus daiktus, reiškia, aš ir noriu, kad šitie daiktai keliautų kartu su manimi. Taip pat aš visiškai nenoriu savo bagažo laukti atvykęs (galbūt aš skrendu tik su rankiniu bagažu vien todėl, kad atvykęs skubėsiu), o mokėti už priority ar kitą paslaugą vien tam, kad mano rankinis bagažas keliautų su manimi, yra šiek tiek juokinga, ypač turint galvoje FR hassle free politiką, norą pritraukti verslo keliautojų ir pan. Ir principas bagažo palikimo prie LOT’o Dash’o ir FR Boeing’o kardinaliai skiriasi. Pirmu atveju rankinis bagažas paliekamas tikrai dėl to, kad lėktuvo salonas yra pakankamai mažas dideliam lagaminų kiekiui, o antru atveju dėl to, kad registruotas bagažas mokamas, ir dauguma keleivių už registruotą bagažą nenori papildomai mokėti, nors, jei jis būtų nemokamas, lagaminą kraustytų kitaip ir jį mielai priregistruotų. Tai problema, kylanti iš pačios LCC idėjos gelmių. Nors bent jau aš skrisdamas FR niekada rankinio bagažo ir nepalikau prie lėktuvo – praeini vartus ir nuplėši tag’ą. Gal ir nagloka, bet pamaištauti irgi reikia :)

  384. Linas - 2016 12 8, 23:08

    @Arnas
    teisingai pastebėta, tiesiog atkakliau reikia siekti savo, net kai ta tagą nori kabinti, gali paaiškinti, kad ten yra daiktai, kurie tau būtinai reikalingi skrydžio metu ir dažniausiai yra atlyžtama :) arba tiesiog vėliau tą lapuką nuplėšiu… :)

  385. Linas - 2016 12 8, 23:38

    Aviation Safety: Commission removes all Kazakh airlines from EU Air Safety List
    https://www.atn.aero/article.pl?mcateg=&id=60826&member=696E666F406C697467696E612E6C747C333333397C323031362D31322D3038

  386. Linas - 2016 12 9, 00:09

    Stebuklų vakaras – KUN sudėjo statistiką už rugsėjį ir spalį :D
    Abu mėnesius dviženklis minusas…
    https://www.kaunas-airport.lt/images/apiemus/statistics_2016_LT.pdf

  387. Kardiobatonas - 2016 12 9, 14:31

    Gerokai nustebino vienas KUN statistikos rodiklis. Ties pašto siuntomis rugsėjį ir spalį – 0. O kaip TNT, UPS?

  388. Simonas Bartkus - 2016 12 9, 14:33

    VNO statistika lapkričio mėnesį:
    281483 keleiviai, augimas 12,21%.
    skrydžių augimas 4,82%, cargo 4,39%.

  389. Linas - 2016 12 9, 14:38

    @Kardiobatonas
    kiek suprantu, KUN visuomet neteisingai vedė statistiką, priskirdama kurjerinių tarnybų siuntas – paštui, tai turėtų būti traktuojama, kaip kroviniai, o paštas – tai Lietuvos Pašto siunčiamos siuntos. Bent jau VNO visuomet taip skaičiuoja. PVZ. DHL lėktuvu atvykusios siuntos yra kroviniai. Gal tai susiję, kad pradėta skaičiuoti pagal VNO ir todėl ten nuliai, kito paaiškinimo – neturiu …

  390. Čiurlionis - 2016 12 9, 15:00

    Klausimas lieka vienas ar perlips 3,8 mln.

  391. Simonas Bartkus - 2016 12 9, 15:04

    Greičiausiai, turėtų perlipti – dabar yra 3531152.

    Gruodis už lapkritį prastesnis neturėtų būti daugiau nei 10%, tai gruodį galima tikėtis apie 250K keleivių.

  392. Simonas Bartkus - 2016 12 9, 15:25

    Šiek tiek atsitiktinių įžvalgų iš lapkričio statistikos:
    OSL dabar yra Nr. 2 airport ir labai artėja prie LTN;
    KEF load factor – 83,2% (surprising, labai gerai);
    LWO – 50.3 keleiviai reise;
    ZRH – 31.6 keleiviai reise (omg..);
    VNO-TLL pasiekė lapkričio visų laikų ir šių metų mėnesių rekordą su 6,8K keleivių.

  393. Jurgis - 2016 12 9, 15:36
  394. Čiurlionis - 2016 12 9, 16:08

    Reisai, apie kurių pabaigą galima po truputį šnekėti yra: MMX, BRI, LWO, ZRH, Bt- ARN.

  395. Simonas Bartkus - 2016 12 9, 16:10

    Tik reziumuosiu, kad BT ARN uždarymas jau paskelbtas – nuo kovo pabaigos.

    ZRH ir LWO kol kas sustabdomi nuo naujų metų iki vasaros sezono pradžios.

  396. Jurgis - 2016 12 9, 16:13

    Аэропорт Берлин-Бранденбург готов на 80%
    http://www.ato.ru/content/aeroport-berlin-brandenburg-gotov-na-80

  397. Tomas - 2016 12 9, 16:33

    Manau BRI reikia laiko ir tikrai turėtų įsisukti, bent jau tiek kad neuždarytų. Puiki kryptis keletą dieną atsigauti nuo lietuviško oro. Šiandien jau trečią kartą grįžau iš ten. Nuo pirmadienio iki penktadienio saulė, giedra, kaip ir puikus maistas bei vynas. Pačiame BRI daug veiksmo nėra, pritariu, bet regione pasimalti puiku. Iš to pačio BRI aplankėm ir Neapolį, ar tikrai turi daugiau pranašumų kad jau lėktuvai būtų sklidini tikrai nemanau… Nematau didelio skirtumo kur skristi jeigu tisklas ne pats miestas, o regionas.

  398. oleg - 2016 12 9, 16:41

    http://www.investlithuania.com/news/new-flight-routes-and-services-in-2017-to-connect-vilnius-to-key-destinations/

    siaip nieko naujo, bet idomu matyti kaip IL bando susukti ben kazka kad salis atrodytu labiau pasiekiama.

  399. Janina Ryanair UKai - 2016 12 10, 17:43

    Pirmą kartą gyvenime nutiko toks dalykas: pirkom bilietus wizzu į Kijevą, iš pradžių viską suvedus declinino užsakymą, vėliau pabandžius viskas pavyko. Paskui žiūriu – nuskaičiuota už 6 bilietus vietoj 3, suma neįspūdinga, bet vis vien. Įmanoma kažką padaryt tokioj situacijoj?

  400. Posparnis - 2016 12 10, 17:50

    Susisiekit su Wizzair. Taip pat, jei mokėjot kreditine, užblokuokit PIRMĄJĮ mokėjimą savo banke (nesupainiokit!). Pinigus atgausit, įprasta situacija ;)

  401. Pranas - 2016 12 10, 17:54

    @Janina – užpildai wizz air complaints form (googlė padės rast kur jų puslapyje yra), per kelias dienas sutvarkys, pinigus grąžins. Prieš kelis metus turėjau tokią bėdą pirkdamas su jų mobilia programa, tada dar žalia buvo.

  402. Janina - 2016 12 10, 20:48

    Dėkui, kolegos. Vardą parinkau problemos lygiui :)

  403. srs - 2016 12 11, 11:56
  404. Arnas - 2016 12 11, 15:42

    Simonai, ką šiandien SPA Rovaniemyje veikia? Atskrido Kalėdų Senelio dovanų parvežti? :)

  405. Salininkų kaimas - 2016 12 11, 16:54

    Arnas: O ką daugiau? Daro tą patį ką šiuo metu 8 Thomsono lėktuvai iš Mančesterio. Man įdomiau sužinoti kodėl neseniai SPA iš Anglijos į Ivalo (300km į šiaurę nuo RVN) skrido. Rovaniemy suprantama, vaikai Senį Šaltį nori aplankyti, bet į taigą kodėl SPA skraido?

  406. Salininkų kaimas - 2016 12 11, 16:57

    Dabar Rovaniemyje yra du SPA lėktuvai :)
    LY-ONJ Vilnius-Rovaniemi
    LY-SPD Stansted- Rovaniemi

  407. Pranas - 2016 12 11, 16:58

    Skaičiau, kad šiemet 300 ar tai 500 čarterių į Laplandiją suplanuota, gerokai daugiau nei ankstesniais metais – pasirodė labai nerealus skaičius. Ir atrodo ten buvo keli oro uostai populiarūs, ne vien Rovaniemi.

  408. Kardiobatonas - 2016 12 11, 17:10

    Ivalo ne ką prastesnė vieta negu Rovaniemis, tik neturi Kalėdų Senelio buveinės įvaizdžio. Teko porą kartų būti Ivalo – sniego maždaug metras ir dar daugiau, -35-37 naktį, bet tas šaltis nesijaučia, labai graži gamta. Daug viešbučių, restoranų. Ten taip pat dirba daug automobilių pramonės ir kitų sričių specialistų, kurie tyrinėja naujų gaminių atsparumą šalčiui. Tai vieta, kur pirmiausia galima pamatyti būsimus automobilių modelius. Tiesa, jie dažniausiai būna užmaskuoti.

  409. Simonas Bartkus - 2016 12 11, 18:18

    SPA daro beveik šimtą skrydžių pas Kalėdų senelį – tiek į Ivalo, tiek į Rovaniemi. Į Rovaniemi gruodžio savaitgaliais tiesiog nėra galimybės skristi daugiau – oro uostas užgrūstas. Ivalo taip pat slotų iššūkių būna.

  410. Arnas - 2016 12 11, 20:59

    Bet kad be keleivių iš VNO…

  411. Salininkų kaimas - 2016 12 11, 22:12

    Kodėl SVG-KUN nusileido Vilniuje?

  412. Wincas - 2016 12 11, 23:52

    Ice Ice Baby :)

  413. Mindauqas - 2016 12 12, 11:51

    @Janina ir kiti

    ‘Rezervuotos lėšos’ nelygu ‘nurašytos lėšos’. Tiesiog sklandžiai nesuveikė komunikacija tarp banko ir aviakompanijos serverio. Per 10 darbo dienų bankas automatiškai atblokuos, negavęs nurašymo prašymo iš aviakompanijos. Už antrus bilietus greičiausiai nurašys per 2-3 darbo dienas.

    Jeigu vis dėlto pavyko du kartus nusipirkti bilietus (šiuo atveju tai būtų 0,1%), per maždaug 12 valandų „Wizz Air“ atsiųs el.paštu informaciją apie dvigubą užsakymą su galimybe antrąjį atšaukti (jeigu tokio laiško negavote, reiškia pirmą kartą nepavyko sėkmingai pabaigti pirkimo).

    Be to, Wizz Air nurašydamas lėšas nuo kortelės, nurodo ir skrydžių rezervacijos numerį, todėl galima pasitikslinti ar teisingai ir už kurį bilietą buvo nurašyta.

  414. Janina Ryanair UKai - 2016 12 12, 13:33

    Nu žinokit Janina nieko nebesupranta. Lėšos rezervuotos už abu bookingus. Wizz laišką atsiuntė dėl double rezervation, complaint forma užpildyta.

  415. Janka - 2016 12 12, 17:55

    O nuo kada Wizzair bilietu galima atsisakyti sumokejus 60 eur bauda ir susigrazinti sumoketus pinigus? Tik siandien apie tai suzinojau.

  416. Mindauqas - 2016 12 12, 18:01

    Jau daug metų. Bet tik likus daugiau nei 15 dienų iki skrydžio. Ir grąžina ne tik už bilietą, bet ir už papildomas paslaugas.
    Vėliau mokestis 80 eurų ir grąžina tik tai kas lieka nuo skrydžio (o mokestis už bagažą, vietas ir pan. nuplaukia)

  417. Jurgis - 2016 12 12, 18:28

    Seimo narys Arūnas Gelūnas rašo : „Prieškalėdinis Kaunas kunkuliuoja darbais. Su dviem energingais vicemerais Savivaldybėje aptarinėjome strateginių projektų (Kauno kongresų rūmų statybos, tiesioginio skrydžio iš Japonijos į Kauną …”

    Kaip jums tokios Kauno vicemerų Kalėdinės svajonės :)

  418. Kardiobatonas - 2016 12 12, 19:33

    Gal Kauno vicemerai jau šventes švenčia?

  419. Jurgis - 2016 12 12, 20:11

    Kauno strateginis projektas – tiesioginis skrydis iš Japonijos į Kauną :) Balandžio pirmoji per Kalėdas !

  420. Augustinas Žemaitis - 2016 12 12, 21:06

    Gal čia krovininis ar čarterinis, bet šiaip tai (net jei ir taip tai) jo – paskaičius politikų ir valdininkų mintis, įskaitant tiesiogiai atsakingus už turizmą, inesticijų plėtrą, susisiekimą, deja, dažnai atrodo, kad šitą sritį kai kurie jų išmano ne geriau, nei vidutinis pilietis. Kad tokios koncepcijos, kaip, tarkime, hub’as, rinkos elastingumas skrydžių dažnio atvžvilgiu, kaina į kėdę/kilometrą (ir jos apytikslė priklausomybė nuo skrydžio atstumo, lėktuvo dydžio), jiems, deja, nėra žinomos.

  421. Arnas - 2016 12 12, 22:16

    Augustinai, aš manau, kad net ne tai, ką pats įvardini, yra problema. Labai galimas daiktas, kad politikai ir valdininkai net labai gerai išmano šią sritį, na, gal ne konkrečius aspektus, bet bent jau supranta, kada nusikalba ir kur mintys protingos. Esmė tame, kad labai daug žmonių tiesiog nori tai girdėti, ir jie „minta“ utopinėmis fantazijomis. O protingos mintys – kaip koks sveikas maistas, naudinga, bet neskanu. Tai tiesiog gyvenimiškas dėsnis. Jis keisis nebent keliant patį žmonių sąmoningumą.

  422. Jurgis - 2016 12 13, 12:36

    Žlugusių nacionalinių avialinijų „flyLAL“ bankroto byla: kodėl liko neatsakytų klausimų?
    http://www.alfa.lt/straipsnis/50115206/zlugusiu-nacionaliniu-avialiniju-flylal-bankroto-byla-kodel-liko-neatsakytu-klausimu

  423. vytautas-NT - 2016 12 13, 13:13

    Klausimas iš praktinės pusės kodėl Y klasės bilietai yra paprasta economy, o ne premium economy? Kiek suprantu kainos prasme tai turėtų būt tas pats. Ar visgi ne?

  424. Simonas Bartkus - 2016 12 13, 13:18

    Tai visiškai sutartinis ženklas, kaip aviakompanija nutaria klases sužymėti.

    Pas SAS „SAS Plus” intercontinental flying yra B, P, S ir Y. Pas „Lufthansa” E, G ir N yra „Premium Economy”. Pas LOT „Premium Economy” yra P, A ir R.

    Taigi, pas Y yra „Premium Economy”, pas LOT ir LH – ne. Čia visiškai nuo aviakompanijos priklauso, kokį žymėjimą pasirenka.

  425. Jurgis - 2016 12 13, 20:14
  426. Justas - 2016 12 13, 21:18

    @Simonai, ka Small Planet veikia JED?:)

  427. miau - 2016 12 14, 00:55
  428. Karolis - 2016 12 14, 01:33
  429. Linas - 2016 12 14, 11:20

    KUN statistika NOV2015
    56494 pax
    plius 9,52%

  430. Jurgis - 2016 12 14, 11:21

    Turit įdėjų ?

    Lietuvos oro uostai keičia tradicijas: vietoj įprastų dovanų Kalėdoms – idėjos
    http://verslas.lrytas.lt/rinkos-pulsas/lietuvos-oro-uostai-keicia-tradicijas-vietoj-iprastu-dovanu-kaledoms-idejos.htm

  431. Augustinas Žemaitis - 2016 12 14, 12:01

    @Posparnis – atsižvelgiant į tai, kad vartotojas paprastai teisus (teisme), didelė tikimybė, ginčo atveju būtų sprendimas, naudingas vartotojui. Kadangi aviakompanijos taisyklėse yra numatyta galimybė vežti bagažą lėktuvo viduje, jei bagažas atitinka taisykles, jis tas taisykles atitiko, bet buvo paimtas. Vartotojų teisėje visokios sutarčių sąlygos, kad paslaugos teikėjas gali savo nuožiūra esmingai keisti paslaugą paskutinę minutę (šiuo atveju de facto atimti galimybę saugiai transportuoti laptopus) be nuo vartotojo priklausančių priežasčių paprastai pripažįstamos nesąžiningomis ir negaliojančiomis. Analogiškai įspūdžio nepadarytų ir frazė „Galėjo vartotojas ginčytis ir neatiduoti, ir nebūtų paimtas jo bagažas, o būtų paimtas kieno nors kito”, nes įprasta, kad oro uoste reikalavimus reikia vykdyti (jei būtų taip, tada aviakompanija turėjo aiškiai klausti/prašyti parodyti, pvz., ar yra vertingų daiktų, ir, jei yra, nurodyti juos išimti ar paimti kieno nors kito bagažą – manau, po tokio teismo precedento atsirastų tokia praktika).

    Kitas reikalas – šituo atveju teismingumas būtų ne Lietuvoje. Nors vartotojų teisė turi daug panašumų visame regione, o taip pat daug šalių vienija ta pati Monrealio konvencija, galiausiai kiekvienos šalies teismo interpretacijos skiriasi (net ir tų pačių tarptautinių sutarčių) ir tikslius vietinius precedentus geriausiai išmano vietiniai teisininkai.

  432. Wincas - 2016 12 14, 12:58

    Siaip Yra toks dalykas kaip kuprine su ratukais, kai prieina reikalas stoti i eile, uzsidedi ant peciu ir dar ne karto neturejau problemu nei su turiu nei su pareikalavimu deti i bagaza.

  433. oleg - 2016 12 14, 15:06

    Norwegian svedams Kaledines kainas paleido.

    ARN-OAK-ARN €210 RT! Proofpic: https://twitter.com/iWozik/status/809006140231188480

  434. Linas - 2016 12 14, 15:16
  435. Justinas - 2016 12 14, 19:48

    SAS pranešė, kad SAS nebeteiks lounge paslaugos eilėje SAS skrydžių, tame tarpe visuose iš VNO. Lounge liks tik star alliance oro uostuose, tokiuose kaip CPH, ARN, OSL, FRA, MUC, EWR ir pan.

    Labai aiški žinutė iškart po finansinių rezultatų paskelbimo – juk lounge uždraust lengviau nei atleisti parazituojančį darbuotoją CPH.

    Bus juokinga ir painu, nes Eurobonus Goldai, skrisdami su Lufthansa, Vilniuje galės naudotis lounge. Bet su SK – negalės :-)

    Pakeitimai nuo sausio 1 d. – panašu iš notice period, kad labai skubiai permainos, matyt CEO bonusai patys neišsimokės.

  436. D - 2016 12 14, 21:10
  437. Mindauqas - 2016 12 14, 22:05

    SAS nustebino, kai tarpžemyniniame skrydyje ARN-HKG paprašius Coke ir pomidorų sulčių (pilstomų iš tetrapack’ų), pasiūlė pasirinkti, kurio iš jų labiau noriu, o už antrą susimokėti…

  438. Čiiurlionis - 2016 12 14, 22:45

    O ko norėt, kai FA norvegei reikia mokėti 3,5 k Eur., o filipinietei 750?

    Lygiai tas pats su krovėjais, logistika ir etc, etc.

    Vis dėl to „safety records” ir flight crew/cabin crew/ground crew training yra vienas key faktorių SK, kam jie tikrai negaili pinigų.

    Kitas, mažai pastebimas dalykas keleiviams yra patys skrydžiai: kas, kur ir kaip, siekiant suteikti maksimalų komfortą arba minimalų diskomfortą, netaupant degalų.

    Šiaip viena didžiausių skandinavų baimių ir yra, kad atėję užsieniečiai nesupras komandinio darbo/saugumo faktorių/ kultūrinių dalykų.

    Vis dėl to nacionalinio identiteto išsaugojimas, nacionalinėse avialinijose, šios dienos Europoje tapo prabanga.

    O kai tave namų rinkoje iš vidaus spaudžia DY, o iš išorės FR- not much choice.

  439. Augustinas Žemaitis - 2016 12 15, 01:19

    Abejoju, ar profsąjungos nuoširdžiai rūpinasi, kad gal atėjęs darbuotojas iš svetur nesupras saugumo taisyklių. Pagrindinis jų tikslas visgi – atstovauti savo narius. O platesnis darbuotojų iš svetur įdarbinimas mažina darbo vietų su milžiniškom algom ir socialinėm garantijom, kurias užima profsąjungų nariai, skaičių. Saugumas ir pan. – tik argumentai pasiekti tikslui, naudojami norint gauti užtarimą tarp politikų, žiniasklaidos, plačiosios visuomenės, kuris irgi svarbus siekiant savo tikslų tokiais atvejais.

  440. Čiurlionis - 2016 12 15, 09:56

    Sutinku Augustinai, kad daug kas slepiasi po profsąjungomis.

    Pavyzdžiui Norwegian gavęs DOT leidimą, kalba apie daugiau darbo vietų, tiek amerikiečiams, tiek europiečiams. Vis dėl to Airijoje registruotai NAI, tai turbūt atvers galimybes samdytis darbuotojus „from outside Europe”.

    Ko pasekoje tai gali tapti precedentų, o ilgainiui, kai kurios Europos vežėjų „long haul” bazės perkeltos į BKK, DEL ar artimuosiu rytus.

  441. Linas - 2016 12 15, 10:53

    Na va, ir PLQ sukėlė statistiką:
    NOV2016
    18886 pax
    plius 76,3%

  442. trolis - 2016 12 15, 11:39

    kur placiau apie SAS parasyta? tokie planai su Star Alliance tvarka nesikerta?
    Is kitos puses LOT VNO net business class neduoda(-avo) ne FastTrack, ne Lounge access…

  443. trolis - 2016 12 15, 11:42

    Air Baltic: „SAS would benefit from buying us”

  444. Arnas - 2016 12 15, 11:47

    Šiandien W6 TRF 42 pax. W6 LTN ir FR OSL ne ką daugiau.
    Tuo tarpu rytojaus LWO sumuš priešingus rekordus :)

  445. Čiurlionis - 2016 12 15, 12:54

    SAS nusipirkęs BT feedin’tų ne RIX, o CPH/ARN. Tada RIX skaičiai būtų natūralūs ir stabilizuotųsi ties 3 mln.

  446. Spectator - 2016 12 15, 13:35

    „SAS nusipirkęs BT feedin’tų ne RIX, o CPH/ARN.” – kažkur jau girdėtas konceptas :)

  447. Linas - 2016 12 15, 13:51

    Esant tokiai sudėtingai situacijai SK viduje, kai jie taupo, planuoja vėl atleidimų bangą, išsipardavė visas dukterines kompanijas – nerealu būtų tikėtis, kad SK vėl liptų ant to paties grėblio ir investuotų į BT… NETIKU

  448. Kardiobatonas - 2016 12 15, 15:00

    Nafig SK reikalinga BT?

  449. Linas - 2016 12 15, 15:18

    Latviai svaigsta…. Gal čia toks PR, kad tipo SK domisi BT – padidinti susidomėjimą kitų potencialių investuotojų …?

  450. Julius - 2016 12 15, 16:00

    Wizz paleidžia 5 maršrutus iš BUD į balkanus. Jau BUD beveik visi regional operated by W6
    https://book.wizzair.com/en-GB/about_us/news/wizzen519

  451. Aras - 2016 12 15, 16:30

    Su tiek skrydžių iš Budapešto, galėtų ir jungiamuosius pradėti tik per ten daryti…

  452. Simonas Bartkus - 2016 12 15, 16:49

    Lufthansa įsigijo už simbolinę kainą kontrolinį „Brussels Airlines” paketą. Paskelbta, kad kol kas tinklas nesikeis, „Brussels Airlines” brand’as bus išlaikytas, tačiau pamažu taps „Part of Eurowings group”.

  453. Linas - 2016 12 15, 17:19

    BT vykdys skrydžius su C series:
    BT 343 26-Grd-2016 30-Grd-2016 1.3.5.. RIX 10:15 11:05 VNO CS3 J
    BT 344 26-Grd-2016 30-Grd-2016 1.3.5.. VNO 11:30 12:20 RIX CS3 J
    BT 345 26-Grd-2016 26-Grd-2016 1…… RIX 13:30 14:20 VNO CS3 J
    BT 346 26-Grd-2016 26-Grd-2016 1…… VNO 14:45 15:35 RIX CS3 J
    BT 343 04-Sau-2017 08-Sau-2017 ..3…7 RIX 10:15 11:05 VNO CS3 J
    BT 344 04-Sau-2017 04-Sau-2017 ..3…. VNO 11:30 12:20 RIX CS3 J

  454. Salininkų kaimas - 2016 12 15, 17:39

    Įdomumo dėlei: Koks yra pats populiariausias lėktuvo maršrutas (daugiausia skrydžių per diena), jei skaičiuoti ne tik XXX-YYY, bet iš visų vieno miesto orouostų į visus kito miesto orouostus?

  455. Simonas Bartkus - 2016 12 15, 17:41

    Salininku kaimas:

    TOP5:
    Seoul Gimpo – Jeju
    Sapporo Chitose – Tokyo Haneda
    Tokyo Haneda – Fukuoka
    Melbourne – Sydney
    Taipei Taoyuan – Hong Kong.

  456. Vytautas-NT - 2016 12 15, 18:06

    Labai keistas tas TOP5.

    Pirmoje vietoje Pietų Korėjos skrydžiai į vietinę Palangą.
    Japonijos atveju su Saporo panašiai (kalnų kurortas).

    Nėra nei vienos JAV miestų poros.

    Panašu, kad tarp didžiaujsių Japonijos miestų keliaujama traukiniais…

  457. Julius - 2016 12 15, 18:13

    Amerikoj spėčiau NYC-LAX
    Europoje jo gero LED-Moscow arba London-DUB

  458. Simonas Bartkus - 2016 12 15, 18:38

    Europoje London-DUB.
    JAV – Chicago-New York.

  459. Karolis - 2016 12 15, 18:43

    Su TOP maršrutais kiek pamenu ir toliau eilėje dominuoja domestic maršrutai šalyse, kurios išsidėsčiusios per salas ar turi kitų reikšmingų geografinių susisiekimo apribojimų.

    Pirmą kartą tai pastebėjęs šiek tiek nustebau, nes iš Lietuviškos varpinės oro susisiekimas atrodo išimtinai skirtas international keliavimui :)

  460. Simonas Bartkus - 2016 12 15, 18:45

    Kažkada man irgi toks lūžis buvo, kai pasakojau apie VNO ir sulaukiau klausimo – „Is there any international flights from Vilnius”? :)

  461. Augustinas Žemaitis - 2016 12 15, 22:38

    @Vytautas-NT – su Saporu ne visai panašiai. Tai nėra visų pirma kurortas, tai visų pirma milijoninis didmiestis (2 mln. gyv.). Ir tai yra vienintelis tokio dydžio Japonijos miestas, į kurį nėra Šinkansenų (greitųjų traukinių) linijos. Taigi, vienintelis būdas greitai nuvykti – vis dar lėktuvai.

    Į Fukuoką jau yra greitieji traukiniai, bet su 5 mln. gyv. aglomeracijoje tai yra toliausiai nuo Tokijo nutolęs tokio dydžio Japonijos miestas, taigi, lėktuvai greičiais laimi prieš traukinius (5 val. 30 min. traukiniu).

    Taipėjus-Honkongas ilgus metus buvo populiariausias pasaulio maršrutas, mat žemyninė Kinija-Taivanas reisai buvo draudžiami, tad visi skraidė per Honkongą. Gal dar likę tokių tradicijų kažkiek.

    Šiaip geografiniai apribojimai iš top 5 maršrutų yra tik P. Korėjoje ir Honkonge-Taivane. Japonija nors ir salose, visos salos sujungtos tiltais ar tuneliais. Sidnėjų su Melburnu jungia gera magistralė, bet ten 900 km keliu, greitųjų traukinių nėra.

    Šiaip logiška, kad populiariausi reisai vietiniai, nes natūralu, kad šalies viduje daug didesni ryšiai: daugiau migravusių žmonių iš miesto į miestą, užsilikusių giminaičių, politinių reikalų sostinėje ir pan. Pas mus, tarkime, irgi, kiek žmonių per dieną važiuoja Vilnius-Kaunas, nė iš tolo tiek nevyksta Vilnius-Londonas. Kai šalis didelė, kaip Australija, natūralu, kad šie atstumai įveikiami oru.

    Na o Lietuva nėra didelė šalis, todėl analogiškos kelionės „pas gimines”, „į studijų vietą”, „į naują darbovietę” čia vyksta automobiliais, autobusais ir traukiniais (emigracija tai kažkiek pakeitė, bet ne tokiais mastais).

  462. Aloyzas - 2016 12 16, 11:33

    Ar pastarųjų dienų įvykiai LG negali įtakoti makalius.lt veikos? Just question.

  463. Mindaugas - 2016 12 16, 12:08

    Aloyzas: ? Placiau

  464. Jurgis - 2016 12 16, 12:46

    Глава airBaltic: рейс Рига – Нью-Йорк принесет пользу экономике Латвии
    http://www.delfi.lv/biznes/bnews/glava-airbaltic-rejs-riga-nyu-jork-prineset-polzu-ekonomike-latvii.d?id=48309429

  465. Julius - 2016 12 16, 14:08

    AUA perėjo prie didesnių lėktuvų VIE-VNO: Jau kuris laikas skraido E190, o šiandien ir A319

  466. Justinas - 2016 12 16, 14:23

    troli, pagaliau SAS pranešė per savo puslapį:

    https://www.sas.se/upload/pdf/Lounges-and-FastTrack-2017.pdf

  467. Čiiurlionis - 2016 12 16, 16:06

    Čia smūgis žemiau juostos, ypač patiems ištikimiausiems klientams. Žinoma protingai paskaičiuota ir lounge’ai nuimti tuose oro uostuose, kur SAS srautai mažiausi.

    Kas mums skraidantiems iš VNO bus skaudu.

    Geriau būtų nomkama arbatą ir kavą panaikinę- būtų daugiau sutaupę. Bet visi šie sprendimai turbūt yra paprastesni, nei atleisti profsąjungų ginamą eilinę sekretorę.

  468. Augustinas Žemaitis - 2016 12 16, 17:08

    Pagrindinis atsakas – balsavimas kojomis. Tiesiog nesinaudoti „suprastėjusios” aviakompanijos paslaugomis.

    Tuo tarpu jeigu, tarkime, (beveik) visi klientai vis tiek naudosis produktu, nes geresnio jiems pasiūlymo, net ir jį suprastinus, jie neras, tai tuomet sprendimas prastinti produktą, bent jau trumpuoju laikotarpiu, yra ekonomiškai pagrįstas.

  469. Pranas - 2016 12 16, 17:12

    Man SAS atsisakė reroutinti, kai uždarė maršrutą. Refundas ir viskas, jokių kitų opcijų (čia jau per agentūrą, tiesiai tiesiog pasiuntė). Nors man būtų tikę ir SN, ir net jų pačių skrydis į kitą oro uostą už 100 km (net ir vis dar parduodamas už tą pačią kainą).

  470. Augustinas Žemaitis - 2016 12 16, 17:25

    @Pranas – jei parduodama už tą pačią kainą, tai turbūt nuostolių nėra, nes gavęs refundą nusipirksi pats?

    O šiaip tokiais atvejais, kai aviakompanija „pasiunčia” klientą asmeniškai, kartais pasitaiko (iš patirties rašau), kad nuomonę pakeičia gavusi pretenziją nuo advokato, nes supranta, kad tokiu atveju sekantis etapas – teismas, kur jau būtų priteisiamos ir bylinėjimosi išlaidos.

    Į teismą irgi galima kreiptis, jis paprastai vartotojo pusėje, ypač kai pažeidimai akivaizdūs (tik, priklausomai nuo situacijos, teismingumas gali būti ne Lietuvoje, o tada jau kiek sunkiau). Yra Lietuvos teismų sprendimų kurie apskritai tokie nepalankūs aviakompanijai, kad net man, paprastai atstovaujančiam keleivius, atrodo nelogiški (pvz. tarkime, čia dar vienas iš normalesnių variantų: kompensacijos apskaičiavimui teismas traktavo atstumą XXX-YYY-ZZZ kaip XXX-YYY ir YYY-ZZZ sumą, nors ES praktika šiuo atveju yra skaičiuoti tiesioginį XXX-ZZZ).

    Jei ką domina, galime suteikti aukščiau aprašytas teisines paslaugas (galite man rašyti vardas.pavarde@gmail.com).

    Aišku, apsimoka eiti teisiniu keliu labiausiai tada, kai dideli nuostoliai (didelis skirtumas tarp prarastų ir naujų bilietų, didelė neišmokėta kompensacija).

  471. Kardiobatonas - 2016 12 16, 18:19

    Visi turbūt žinome tinklapį flightradar24. Niekaip neperprantu, ką žymi skiltis „average delay”, nes niekaip man skaičiai nesutampa. Kas galėtų paaiškinti? Dėkui.

  472. Pranas - 2016 12 16, 19:04

    @Augustinas – tai nuostoliai tik aptarnavimo mokestis agentūrai. Ir alternatyvą nusipirksiu, ne problema. Čia tik SAS požiūrio problema.

    Beje kur buvo ankstenis reikalas, kai Wizz atšaukė skrydį dėl streiko, o paskui streikas buvo atšauktas. Tai kompensacijų išmušinėtojų kromelis po kelių dienų atrašė, kad neapsiims – tipo aviakompanija apie streiko atšaukimą sužinojo per vėlai ir nieko negausiu. Toks vaizdas jie užsiima tik akivaizdžiais reikalais, kur dirbti nereikia.

    Beje čia kaip nesenai tik Ryanair išplatino pranšimą raginančią tokiais nesinaudot:
    http://corporate.ryanair.com/news/news/161215-ryanair-exposes-claims-chasing-firms-misleading-practices/?market=en

  473. Pranas - 2016 12 16, 19:08
  474. Augustinas Žemaitis - 2016 12 16, 20:25

    @Pranas – Tos, kurios dirba tik už procentą imasi tik akivaizdesnių atvejų, kur tikimybė kažką gauti (taigi ir jiems gauti atlygį) išties didelė. Ypač, turbūt, tai pasakytina apie geriausiai išsireklamavusias – joms tiesiog neapsimoka imtis papildomų atvejų, nes yra daug klientų, kurie ateina ir šiaip, su „akivaizdžiais atvejais”.

    Tiesa, manau tą „kompensacijų agentūrų” reiškinį paskatino pačios aviakompanijos. Kaip sakiau, tenka susidurti, kad į parašiusį žmogų nekreipia dėmesio arba atsako neigiamai, o į advokato laišką reaguoja (t.y. gavęs neigiamą atsakymą asmuo samdo mus, mes parašome ir atsakymas būna teigiamas) – taigi, „akivaizdūs atvejai” tokiu atveju irgi reliatyvūs.

    Aišku, jokiu būdu nesakau, kad visos aviakompanijos taip elgiasi: yra tokių, kurios moka normaliai ir tiesiai keleiviams, yra tokių, kurios, atrodo, priėmusios sprendimą beveik niekada nemokėti ir geriau veltis į teismus (kadangi teismai iš esmės visada be išimties yra vartotojo pusėje, dažnai labiau, nei galėčiau protingai tikėtis, tai manau, kad šiuo atveju aviakompanijos irgi tiesiog tikisi, kad jokio teismo nebus – matyt, ne viena „kompensacijų agentūra” į teismą neitų ir verčiau atsisakytų uždarbio procento, nes tiesiog juk kažin ar kuri bendradarbiauja su advokatais visose ES šalyse (ar turi kitokių galimybių atstovauti visų šalių teismuose), be to, vakarų šalyse advokatai labai brangūs, palyginus su kompensacijų sumom).

    Kita vertus, kiek tikėti Ryanair raštu apie konkrečią britų teisinę kontorą nežinau. Ryanair pasižymi agresyviais ir nepagrįstais rinkodariniais puolimais. Tas jų minimas „pilnas greitesnis kompensacijos išmokėjimas”, kurį jie neva siūlo klientams, o advokatai atsisako, galbūt yra, tarkime, kompensacijos dydžio dovanų čekis Ryanair skrydžiams ir kuris nebūtinai visiems reikalingas (mano klientams yra Ryanair siūlę dovanų čekį, tačiau po atsisakymo išmokėjo realią kompensaciją pinigais).

    Šiaip reikia suprasti, kad tiesiogiai Ryanair, jeigu Ryanair elgtųsi pilnai pagal reglamentą, „kompensacijų agentūros” nedaro jokios žalos. Procentą jos pasiima nuo kompensacijos, o Ryanair tenka išmokėti tą patį. Tos „agentūros” daro žalą „Ryanair” tik tokiu atveju, jegu traktuosime, kad, jų nesant, „Ryanair” išsisuktų nuo dalies kompensacijų. Manau, jokia agentūra nėra suinteresuota eiti į teismą – tai brangu, ir kaip tik jos to vengia (nesiimdamos sudėtingų atvejų); jei minėta kontora eina į teismą prieš Ryanair, tai labiausiai tam, kad Ryanair kitą kartą gavusi iš jos pretenziją laikytųsi reglamento, nes žinotų, kad ji eis į teismą, kurį beveik garantuotai Ryanair praloš. Tai štai todėl, galbūt, tokios firmos labiausiai ir įkyrėjo Ryanair: jei kreiptųsi žmonės į Ryanair individualiai, nežinodami jokių teisinių kontorų, jie beveik garantuotai į gavę neigiamą atsakymą į jokį teismą nesikreiptų, todėl „ne pačiais akivaizdžiausiais atvejais” (pvz. ne overbooking) Ryanair galėtų sutaupyti nemokėdama kompensacijų. Arba tarkime įsiūlydama dovanų čekį, nes žmogus nežinojo, kad kompensaciją pareikalavus privaloma išmokėti pinigais.

    Patys, beje, dažniau dirbame už fiksuotą (aišku, gerokai mažesnį) mokestį, nors kartais ir už procentą, jei klientas labai pageidauja. Nesame „kompensacijų agentūra”, tiesiog tai viena krypčių kur atstovaujame klientus.

  475. Arnas - 2016 12 17, 21:21

    Savaitgalio klausimas atsipalaidavimui:
    Koks yra jūsų pats keisčiausias skristas maršrutas? (pvz., ne per seniausiai mačiau keleivį VNO-SVO-KGD).

  476. Fst - 2016 12 17, 22:23

    @Arnas
    FRA-MUC-LUX

  477. Boeing - 2016 12 18, 00:39

    ATH-STN-MLA

  478. Mindaugas - 2016 12 18, 00:50

    FAO-OPO-STN-VNO

  479. Pranas - 2016 12 18, 09:36

    VNO-TLL-RIX

  480. trolis - 2016 12 18, 19:28

    VNO-VIE-ARN ir ARN-AMS-AAL tokie is keistesniu butu. VNO-TLL-RIX irgi esu dares. VNO-RIX-PLQ.

    Siaip iskilo klausimas – kas projektavo tuos soninius atvykimus VNO? Negi rimtai nejo padaryti duru normaliu isleidimui – tik tokias kaip i tualetus? Prie to pacio – kas per f***ng mada atiduoti bagaza per viduri ar vienam sone ir varyti i isejima visiskai priesingam? Uzsienieciams aprodo grand statini? Yra ka rodyti – kaskart eidamas prisimenu TK reklama: OUR LOUNGE IN ISTANBUL IS BIGGER THAN SOME AIRPORTS

  481. Karolis - 2016 12 18, 20:08

    EIN-STN-HHN-KUN. Del spalvos – fake connection.

  482. Pranas - 2016 12 18, 22:13

    Skridau šiandien su CS300 į Vilnių. Maloniausias dalykas turbūt nerealiai daug vietos rankiniam bagažui. Langai didesni irgi gerai. Ekranų tikėjausi didesnių, tokių mažų nesu matęs, geriau vietoj jų man ką nors kito būtų padarę, pvz. USB. Triukšmas mažesnis, bet labiau troleibusą pypimu primena, tai kaip man ne pliusas. Vietos gan daug, bet sėdynės labai kietos. LED apšvietimas gerai – atrodo moderniai. Ausis užgulė mažai – tai turbūt slėgį geresnį palaiko. Garso sistema dar nesureguliuota – visi pranešimai buvo su baisiu šnypštimu.

  483. Augustinas Žemaitis - 2016 12 18, 22:23

    VNO-TLL-RIX-TBS, po to kai Estonian Air atšaukė TLL-TBS ir nesutiko nukreipti VNO-RIX-TBS.

    NRT-CDG-VNO senais laikais, kai į Rytus dažniausiai tekdavo skraidyti per Vakarus.

    VNO-HEL-HKG-DEL, po to kai pavėlavus VNO-HEL nespėjau į HEL-DEL. Pliusas – gavau 600 eurų kompensaciją, kai išvis už bilietus mokėjau 442,5 EUR į abi puses.

  484. Vytautas - 2016 12 19, 09:02

    KUN-LGW-MAD-ALC, naktis po barus Madride :)

  485. Kardiobatonas - 2016 12 19, 09:41

    VNO-CPH-WAW

  486. trolis - 2016 12 19, 11:06

    VNO-CPH-WAW daznai naudojam, nes buna way pigiau, nei VNO-WAW.

    FRA-NRT esu turejes nebloga pakeleivi – korejieti, kuris turejo skristi BOS-LAX-ICN, bet kazkuris skrydis atsauktas buvo ir gavo BOS-JFK-FRA-NRT-ICN. FRA-NRT segmente 75% keleiviu buvo japonai, tai bicas 11 valandu atkakliai aiskino crew, kad jis ne japonas ir nenori japoniskos arbatos…

  487. skytomas - 2016 12 19, 12:00

    SAS streiko pasekmė: VNO – RIX – MUC – GDN:)

  488. Janka - 2016 12 19, 12:15
  489. Žygimantas - 2016 12 19, 13:11

    Simonas Žinių Radijuje šneka :)

  490. viktoras - 2016 12 19, 13:44

    CS300 kedes atsilenkia ar ne? Zinosiu prie kurios kategorijos priskirti – slamsto ar normaliu lektuvu :)

  491. Arnas - 2016 12 19, 13:48

    Įdomių jūs čia maršrutų esate priskraidę. Pats nesu pernelyg įmantriais skraidęs, bet teko matyti VNO-MSQ-WAW, VNO-KBP-MSQ (tarp kitko, tą rytą buvo ir tiesioginis į MSQ). Tiesą pasakius, per KBP dažnai būna egzotikos, ypač VNO-KBP-ARN, VNO-KBP-HEL.

  492. Arnas - 2016 12 19, 13:53

    Ir dar, užvakar teko bendrauti su moteriške, kuri skrido HRK-KBP-VNO-WAW-AMS.

  493. Čiurlionis - 2016 12 19, 14:28

    Tai lėktuvai į gerus ir blogus skirstomi pagal atsilenkiančias kėdes?

  494. Salininkų kaimas - 2016 12 19, 14:49

    Toronto mačiau kažkokį arabą YYZ-DEL-DXB-IKA ant lagamino buvo užrašyta.

  495. viktoras - 2016 12 19, 15:01

    @Ciurlionis. Mano subjektyviu skirstymu – taip. Kol dar yra lektuvu kurie ekonomineje klaseje turi atsilenkencias sedynes. Juk pagalvojus tai labai daug lemia. Praktiskai nemiegojes nakti (juk reikia isvaziuoti i VNO taip 2-3 nakties) ir negaves numigti lektuve gali nurasyti diena suniui ant uodegos.

  496. Justas - 2016 12 19, 15:15

    @Viktorai, tai A320 blogi lektuvai, nes W6 kedes neatsilenkia, o B738 blogi, nes FR kedes neatsilenkia?:)

  497. Paulius - 2016 12 19, 15:29

    Kalbant apie ilgas keliones su daug persėdimų tai asmeninis rekordas būtų matyt VNO-OSL-LAX-YVR-YYC ir VNO-BCN-VIE-PEK-HKG

  498. srs - 2016 12 19, 15:51

    TPS-FMM-BRE-VNO fake connection su FR per vieną dieną.

  499. Anonimas - 2016 12 19, 16:07

    Mano vienas labiau įsimintinų buvo BKK-AUH-DUS-TXL-WAW

  500. viktoras - 2016 12 19, 16:10

    @Justas. Sakykim taip – tai yra sugadinti lektuvai. As suprantu, kad atloso atsilenkimo funkcija tiesiogiai susijusi su seat pitch. Prie mazo seat pitch tiesiog nelogiska naudoti atsilenkiancias sedynas. Iseina, kad tokiu budu lektuvai yra dvigubai sugadinami :)

  501. Justas - 2016 12 19, 16:46

    @Viktorai, atsilosimas susijes su taupymu, o ne su pitch. BA turi toki pat seat density kaip W6, netrukdo tureti atsilenkianciu kedziu. Key point, kad ne lektuve esme, o ka avialinijos su juo nori daryti.

  502. Augustinas Žemaitis - 2016 12 19, 16:48

    Man asmeniškai daug labiau patinka, kai sėdynės neatsilenkia. Patogumo miegojimui atsilenkimas man neprideda, nes jis vis vien labai menkas (miegu pasilenkęs į priekį arba ant šono, jei esu sėdynėje prie lango). Užtat yra didelis nepatogumas, kai atsilenkia žmogus priekyje. Pavyzdžiui, jei miegu pasilenkęs į priekį, tai gali net sužeisti (užgavę galvą tikrai ne kartą yra, ką jau kalbėti, kad pažadinę). Jei dirbu kompiuteriu ant staliuko, tai manau ir sudaužyti jį gali (laimė, taip dar nebuvo, bet trenkę į kompiuterio ekraną iš viršaus yra).

  503. keleivis - 2016 12 19, 17:10

    BUD-EIN-VNO

  504. Čiurlionis - 2016 12 19, 17:20

    Visų pirma „pitch” nėra tas pats, kas „legroom”. Nes tai nėra tarpas tarp kėdžių. Pvz. jei „pitch” yra 79 cm, o lėktuvo kėdės yra storos, tai „legroom” bus mažesnis, nei to paties pitch, kai naudojamos „slimline” kėdės.

    Šiaip ar taip per pastaruosius 2 dešimtmečius kėdžių storis gerokai sumažėjo, bet vietos kojom nepadaugėjo, kodėl? -nes proporcingai mažėjo ir vadinamasis „pitch”.

    Bet skirtumas tikrai yra, kai skrendi FR, kur „pitch” yra 76cm, kai skrendi LH, kur naudojamos slimline ir pitch yra 81, bei kai skrendi LOT b734 , kur naudojamos senos „klasikinės”, odinės kėdės ir „pitch” 81 cm.

  505. Mindaugas - 2016 12 19, 17:22

    Aij dar prisiminiau

    VNO-BGY-MXP-JED-SIN

    SIN-JED-MXP-TXL-VNO

    MSQ-BUD-PEK-BKK

  506. Pranas - 2016 12 19, 17:23

    Aš nesu žemas bet visada rinkčiausi senas storas kėdes. Pas mane užpakalis ir nugara už kelius jautresni :)

  507. Globetrotter - 2016 12 19, 18:32

    NRT-VIE-GVA-ZRH-VIE-VNO :)

  508. Posparnis - 2016 12 19, 19:51

    SUB-SIN-MNL-DXB-SVO-VNO (trys atskiri bookingai)

  509. Posparnis - 2016 12 19, 19:54

    Ir dar: KIX-TPE-CRK-KLO, KLO-MNL-PVG-SVO-RIX-VNO

  510. Wincas - 2016 12 19, 21:11

    VIE-TLL-VNO

  511. Karolis - 2016 12 19, 23:56

    BTI CS300 kėdės atsilenkia – netgi sakyčiau gana patogiai, kuomet atsilošus apatinė sėdynės dalis dar šiek tiek pavažiuoja į priekį. Pati kėdė atrodo platesnė nei įprasta.

    Vistik man didžiausią įspūdį paliko tylumas ir natūrali šviesa viduje. Mini ekraniukai ir led apšvietimas man didelio įspūdžio nepadarė.

    Taip pat ačiū Simonui ir Augustinui už paskatinimus apsilankyti Lvove – labai gera vieta savaitgalio kelionei, o žiūrint į ateitį ir 4-5 d. pasivažinėjimui su draugais aplink.

  512. Simonas Bartkus - 2016 12 20, 11:12

    Atsakymas, kodėl Wizz Air paleido maršrutus iš Budapešto į Balkanus:

    Wizz Air (W6, Budapest) has won a four-year Hungarian government contract for the provision of Public Service Obligation (PSO) flights between Budapest and the capitals of several West Balkan states.

  513. PS - 2016 12 20, 12:27

    Vyksta masinis lėktuvų iš VN nukreipimas į kitus oro uostus, nors už lango, regis, nieko baisaus

  514. Wincas - 2016 12 20, 12:50

    Rukas

  515. jpou - 2016 12 20, 14:22

    Jau leidziasi. Tik pagal garsa speju kad siek tiek zemiau negu iprastai.

  516. expertas - 2016 12 20, 17:47

    Iš tiesų gėda SPA, kad nepasirūpino tinkamai keleiviais. Tikiuosi, kad žmonės atkakliai reikalaus kompensacijų už šitą pasityčiojimą. Jei jau dienos metu žinojo, kad nespės, galėjo iš Lietuvos pasiųsti įgulą į Varšuvą arba kitaip spręsti problemą. Bet pasirinko patį kiauliškiausią variantą su netvarkytu lėktuvu, uždarytais tualetais (normalios aviakompanijos sodina lėktuvą, jei neveikia kažkas). Gėda dėl lietuviško verslo subtilybių. http://www.delfi.lt/verslas/transportas/atostogu-nepamirs-ilgai-kelione-is-tenerifes-virto-kankinanciu-kosmaru.d?id=73220892

  517. Arnas - 2016 12 20, 18:55

    Komentatoriai Delfyje kaip visada iš kaimo glūdumos. Tai Novaturas kaltas, tai išvis „neskrisk ir nedejuok“. Aišku, situacija šūdina, aš įsivaizduoju, kaip keikiasi dabar net ir pats Simonas. Na, niekas nekaltas, kad tam žmogeliui VNO-TFS leg’e bloga pasidarė, bet va vis tiek, dėl tokio trikdžio visa virtinė problemų. Tačiau čia tas pats, kas ir su fake connection’ais: rizikuoji pats – nespėsi, turėsi problemų. Turiu galvoje, SPA imasi tokio ilgo skrydžio, įgula nesikeičia – pats rizikuoji, kad bet kokio užvėlavimo atveju pilotams nebeužteks darbo valandų. Užtai, jei jau taip įvyko, reikėjo tuos keleivius ramiai išvežioti po viešbučius, kitą dieną surinkti ir parskraidinti į VNO.

  518. expertas - 2016 12 20, 19:11

    Aš visuomet pateisinu aviakompaniją, jei įskilo stiklas, nuleido padangą – shit happens. Bet kai yra 10 valandų tarpas (kol suskraidys WAW-TFS-WAW) ir vienintelis priimtas sprendimas… nusamdyti autobusus. Tai jau žemiau plintuso. Galima įgulą atsiskraidinti su vakariniu LOT skrydžiu, galima įgulas sukeisti WAW, galima nakvindinti ir skristi kitą dieną. Sprendimų tikrai, tik noro trūksta. O toks požiūris į premium klientą (tokie skrenda į TFS) tikrai neprideda pliusų aviakompanijai. Kad tik nereikėtų kelionių agentams organizuoti vakarėlio tema „I’m sorry” (kaip berods buvo organizuojamas Lenkijos kelionių agentams už vasaros „kiaulystes”).

  519. Wincas - 2016 12 20, 19:18

    Oj Oj Oj kokia problema, jau galvojau lietuviai iprato su BT autobusu keliauti, bet ne ….

  520. Arnas - 2016 12 20, 19:46

    Pritariu expertui. WAW yra iš esmės lengviausiai pasiekiamas taškas iš VNO, todėl įgulos nusamdymas nebūtų sukėlęs nei kosminių išlaidų, nei kitų problemų. Juk tam ir dirba crew dispatchers. Anksčiau nebūtų kilę problemų dėl nedidelio darbo krūvio overlap’o, bet ne per seniausiai sugriežtėjo tvarka SPA.
    Manau, įgula vis dar tikėjosi spėti į VNO (ne veltui TFS taip skubėjo), o ir naują įgulą formuojant būtų iškilę problemų.

  521. Čiiurlionis - 2016 12 20, 21:32

    Wincai, tai, kad žmonės jau atprato važinėti BT autobusais ir baigia pamiršti tokią galimybę.

  522. trolis - 2016 12 20, 22:21

    Sekantis zingsnis – pasiulys po puse priklausancios kompensacijos – ar kaip ten ankciau buvo :D Viskas lituviskai – PR dalies svarbu nepamirsti ir sienu fontanais apklijuoti – customer care turi buti zemiau plintuso

  523. Pilotas - 2016 12 21, 00:13

    Niekaip nesuprantu, kaip ta pati įgula vykdė reisą? Juk pagal EASA apribojimus laikas niekaip netelpa į ribas VNO-TFS-VNO.

  524. Oleg Pridiuk - 2016 12 21, 02:18

    Cia idomybe is twitterio. Zmogus pakeite savo telefono wifi taska i „Galaxy Note 7 Wifi hotspot”, kas leme avarini nusileidima.

    https://twitter.com/settern/status/811328997971947520

    ir toliau cia https://twitter.com/settern/status/811337270087286784

  525. viktoras - 2016 12 21, 10:47

    Pilotui@ Gal tas keleivis kuriam pasidare bloga ir buvo pilotas?;) Visgi nujauciu, kad del visko kaltas nesusisnekejimas tarp vezejo ir uzsakovo – kas turetu padengti papildomas islaidas.

  526. Simonas Bartkus - 2016 12 21, 11:06

    mea culpa – tikrai buvo galima padaryti geriau. Bet tik noriu patikinti, jog visos galimos opcijos buvo patikrintos, net private jet’u skraidinti įgulas iš kitos bazės, bet busy kalėdiniu periodu nebuvo nei laisvų lėktuvų nei laisvų įgulų. Lygiai kaip ir galų gale naktį buvo surasti tik pilotai, kurie atskrido iš Berlyno ir tuščią lėktuvą perskraidino į VNO, dėl ko nevėlavo šeštadienio skrydžiai.

  527. Simonas Bartkus - 2016 12 21, 11:08

    Pilotas: VNO-TFS-VNO tą kartą skrido augmented crew su 3 cockpit crew ir 6 cabin crew.

  528. Kardiobatonas - 2016 12 21, 11:50

    Šnekėti apie galimybes keleivius iškart parskraidinti kitu lėktuvu gali tik visiškai nieko apie aviacijos veiklos ypatumus nenutuokiantys žmonės. Surasti laisvą lėktuvą, įgulą, sutvarkyti formalumus nepažeidžiant jokių teisės aktų reikia labai daug laiko. Štai skambinate pilotui, kviečiate žmogų padirbėti o jis paaiškina, kad šiandien laisvadienis ir jis išgėręs alaus. Kodėl pilotas negalėtų šito daryti laisvadieniu? Čia ne automobilį pasisamdyti, kai gali rinktis modelį, spalvą ir pavarų dėžę. Pagelbėsite vieniems keleiviams, kentės kiti. Išgelbėti gali tik neįtikėtini sutapimai, kurie būna labai reti. Štai taip kartą nutiko Sardinijoje, kai sugedo į Vieną turėjęs skraidinti lėktuvas. Neįtikėtinai susiklosčiusių aplinkybių dėka oro uoste atsirado kitas lėktuvas, kurio įgula galėjo ir sutiko nuskraidinti keleivius į Vieną.

  529. expertas - 2016 12 21, 12:30

    Nei vienos „stand by” įgulos nei vienoje bazėje iš 2 bazių?? Skamba neįtikimai. Arba taip nukirpti kaštai, kad geriau su tokia aviakompanija nė neprasidėti. Nes neaišku, kur dar nukirpti kaštai.

  530. Simonas Bartkus - 2016 12 21, 12:34

    SPA turi PL kitą AOC, todėl tik nedidelė dalis Lenkijos bazės įgulų gali skristi ant LT AOC.

  531. Augustinas Žemaitis - 2016 12 21, 13:23

    @Simonas Bartkus – iš ankstesnių komentarų, kur buvo kalbama apie Wizzair galimybes skristi Vilnius-Dubajus, buvau supratęs, kad tokio atstumo reisuose augmented crew nebegalimas, ar ne taip supratau / ne taip prisimenu? (Tenerifė toliau nei Dubajus)

  532. Simonas Bartkus - 2016 12 21, 13:25

    Augmented crew apsunkintos – kitaip tariant, papildomi įgulos nariai bendrą įgulos darbą prailgina gerokai mažiau, negu buvo anksčiau.
    VNO-DWC SPA operuoja su crew buvimu Dubajuje.

  533. Aras - 2016 12 21, 13:26

    @ Patikimasis: „P. S. Vilniuj laukiam naujienų iš W6, FR ir dar vieno žaidėjo.”

    Ar aiškus mėnuo, kad jų laukti?

  534. oleg - 2016 12 21, 13:56

    Jei grizti prie SAS kastu ir optimizavimu.

    http://www.thelocal.se/20161213/sas-considers-establishing-bases-outside-of-scandinavia

    SK dabar turi 7 daily skrydziu is VNO. Uztektu bazei operuoti? Ar padetu optimizuoti kastus jei VNO bazes igulos operuotu out of base rotations?

    Arba tai yra labai brangu steigti baze, samdyti zmones ir viska daryti nuo nulio ir butu zymiai pigiau nusipirkti vietini vezeja? Kaip lenkai padare TLL?

  535. Pranas - 2016 12 21, 14:11

    „Reklamos” proga Novaturo puslapyje bilietai VNO-TFS-VNO skrist šį penktadienį savaitei 176 eur, vaikam dar pigiau.

  536. Kardiobatonas - 2016 12 21, 14:21

    Pranas – Ar nemokama ekskursija WAW įskaičiuota?

  537. Augustinas Žemaitis - 2016 12 21, 14:28

    @Pranas – gal ir ne vien reklamos proga. Išskristi per Kūčias ir šv. Kalėdas tiesiog mažiau populiaru – priešingai nei dauguma švenčių, kurios yra tiesiog laisvadieniai, šias įprasta švęsti kartu su giminaičiais, ruošti Kūčių vakarienę. Na ir „paskutinę minutę” bilietus tokiam metui sunku parduoti, dauguma visgi jau būna suplanavę.

  538. Justinas - 2016 12 21, 15:19

    oleg, businessclass.se, flyertalk ir kiti kalba apie tai, kad visgi SAS galvoja apie cabin crew iš UK. Neturiu atsakymo, kodėl ne iš baltiscų – gal kultūriškai „patogiau”, gal tiesiog LT ir UK pilotų atlyginimų skirtumas mažesnis, o cabin crews niekur nėra labai dideli kaštai. Matėt turbūt, kiek airbaltic siūlo cabin crews Lietuvoje… net ir SAS cabin crews užima viso labo 12% kaštų, kai headcount ar ne 24%, kas reiškia, kad SAS cabin crews vidutiniškau gauna dvigubai mažiau nei vidutinis SAS darbuotojas.

  539. Čiurlionis - 2016 12 21, 15:34

    SAS ir dabar samdo įgulas iš UK, pagrinde City Jet operuojamiems maršrutams.

    Kitas dalykas, SK po truputį pereina prie Airbus CRJ parko. Kopenhagą aptarnuaja tik Airbusai, o dabar keičiamas ir Stokholmo b737 parkas į a320Neo.

    Klausimas, kada ateis OSL eilė.

  540. Simonas Bartkus - 2016 12 21, 15:42

    Reikalas tas, kad SAS neoperuoja Baltics maršrutų patys.
    VNO-CPH operuoja Cimber
    VNO-ARN operuoja Air Nostrum
    RIX-ARN operuoja FlyBE su ATR, RIX-CPH tas pats Cimber.
    TLL-ARN operuoja JetTime su ATR72. TLL-CPH – vėl tie patys Cimber. TLL-OSL operuoja CityJet.

    Pagal viską, ką SAS skelbia, panašu, kad jie patenkinti savo outsourced regional flying, bet dabar ieško sprendimo, į kokias bazes kelti nuosavą fleet’ą ir įgulas (A320) ir buvo nuskambėję, kad svarsto apie UK.

  541. trolis - 2016 12 21, 16:29

    VNO-ARN operuoja CityJet – nuo lapkricio gal

  542. Aviator'ius - 2016 12 21, 16:48

    Re: SAS – gandai tokie kad jie niekur nesiruosia kelti savo (SAS) igulu, o planuoja eiti Norwegian keliu, steigti ale dukterines kompanijas kitose salyse (su vietiniais AOC), pirmiausia Airijoj, UK ir i tas kompanijas samdyti kontraktines igulas, o core SAS sumazinti i min required lygio, kad profsajungos nebekeltu triuksmo, kas siuo metu ir vyksta su Norwegian motinine bendrove. Tai visiskai nieko bendro neturi su savo igulu bazavimu kitose valstybiu bazese.. vienintelis klaustukas – ar dabartiniai union’as supras kas vyksta ir pabandys pasipriesinti legaliai siam procesui..

  543. Jurgis - 2016 12 21, 17:51

    Nauja kryptis iš VNO rytoj. Kokia ?

  544. Spectator - 2016 12 21, 17:54

    Pagal nuotrauką VNO Facebooke – ar tik nebus GOT?

  545. PS - 2016 12 21, 18:25

    Tai yra Goteborgas, nes google suvedus Christmas Goteborg duoda labai panašių vaizdų kaip ir Facebooke

  546. Donatas - 2016 12 21, 23:33

    2016 12 22 01:30 Lvovas (LWO) PS 167 Ukraine International Airlines Skrydis atšauktas

    Baigesi skrydziai?

  547. Čiiurlionis - 2016 12 22, 00:37

    Tai W6 keičia MMX į GOT

  548. keleivis - 2016 12 22, 00:52

    Jau yra bilietai į Geteborgą liepos-rugpjūčio mėnesiais (pakrovė Kauno pardavimus). Skrydžiai vyks trečiadieniais ir sekmadieniais. Pirmyn 20:45-21:25, atgal 21:55-0:35.

  549. Jurgis - 2016 12 22, 01:04

    Tai čia ir yra ta Patikimojo naujiena iš W6 ?

  550. Linas - 2016 12 22, 09:47
  551. Pranas - 2016 12 22, 09:52

    Tai vienas Wizz lėktuvas turės 4 rotationus per dieną? Atrodo šitaip dar nebuvo.

  552. Simonas Bartkus - 2016 12 22, 12:12

    Tikrai taip – vienas Wizz lėktuvas, turės trečiadieniais ir sekmadieniais net keturis rotation per dieną: BGY, NYO, BLL ir GOT.

  553. Mindauqas - 2016 12 22, 15:46

    dėl kokių priežasčių šiandien OS neatskrido? Negi dėl rūko?

  554. Simonas Bartkus - 2016 12 22, 17:39

    Panašu, no more Germania Vilniaus oro uoste – sausio 6 dieną paskutinis reisas Vilnius-Ciūrichas.

    Germania puslapyje nebėra tokio maršruto vasarai, GDS availability 0, nors tvarkaraščiai dar yra.

    Aišku, iš 32 pax per skrydį nelabai ko daugiau tikėtis ir nebuvo galima.

  555. Edgaras - 2016 12 22, 19:45
  556. Salininkų kaimas - 2016 12 22, 23:52

    Patikimasis: Wizzair naujiena yra, kito žaidėjo (Germania) irgi, dabar sulauksime RYR

  557. .. - 2016 12 23, 10:27

    O gal yra ziniu kada tas switch i göteborg ivyks ir vno-mmx nuims?

  558. Simonas Bartkus - 2016 12 23, 10:44

    .. – nėra žinių, kad Wizz nuiminėtų MMX. Netgi priešingai – dabar tvarkaraštį sustatė taip, kad skristų ir MMX ir GOT.

  559. .. - 2016 12 23, 10:59

    na paciame wizz puslapyje tai maciau kad i mmx parduoda bent iki 2017-10, tai vat ir tapo neaisku ar nuima ar tiesiog daugiau nei 9 menesiai neparduoda..

  560. Simonas Bartkus - 2016 12 23, 11:00

    Visus maršrutus parduoda iki vasaros sezono pabaigos. Dar ankstoka rūpintis žiemos pardavimais :)

  561. skytomas - 2016 12 23, 11:04

    Kilo toks klausimas, ar yra lietuvių pilotuojančių plačiafiuzeliažius orlaivius (nuo b767, A330 iki B747 ir A380)? Įdomu ir kokiose oro bendrovėse?

  562. Simonas Bartkus - 2016 12 23, 11:05

    Ir dar prie naujienų – WOW Air nebeskraidys į Vilnių.

  563. Augustinas Žemaitis - 2016 12 23, 11:33

    Dėl augmented crew – tai, kaip suprantu, jeigu įmanoma į Tenerifę paagl reikalavimus taip suskraidyti, tai būtų įmanoma ir į Dubajų (įskaitant Wizzair)? Nes atstumas Vilnius-Tenerifė yra , Vilnius-Dubajus 4090 km, Vilnius-Tenerifė 4474 km.

    Čia tiesiog dėl tokių atvejų, kaip pastarasis skrydyje VNO-TFS-VNO, tikimybės taip nedaroma?

  564. Pranas - 2016 12 23, 11:37

    Mano rodos yra dar reikalavimai augmented crew poilsio vietoms, ten lyg kaip minimum normaliai atsilenkiančių sėdynių reik.

  565. Linas - 2016 12 23, 14:57

    Maltoje nutūpė užgrobtas lėktuvas su 118 žmonių, jį apsupo kariškiai

    Skaitykite daugiau: http://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/maltoje-nutupe-uzgrobtas-lektuvas-su-118-zmoniu-ji-apsupo-kariskiai-57-731606

  566. Čiurlionis - 2016 12 23, 15:08

    Skatinamojo fondo, pirmuoju etapu skatintos kryptys bandant pritraukiant naujų vežėjų- subliuško.

    Bet kalbant apie pastaruosius 10 metų yra tikrai dalis avialinijų ir krypčių, kurių dingimas yra pakankamai ryškus, bent jau man:

    Aerlingus- DUB
    FlyLAL/BA/BT- LGW
    AK Bars/Rusline- LED
    Czech Airlines- PRG
    FlyLAL- BUD/TBS
    Transaero- DME
    Swiss/Germania- ZHR
    AirLituanica-HAM

    Gal dar kažkas, kažko pasigedot?

  567. Kardiobatonas - 2016 12 23, 17:19

    Galima pridėti LT VNO-MUC

  568. Pranas - 2016 12 23, 19:32

    Ryanair pradės skraidyt į Tel Avivą iš Kipro (Pafoso). Spėju greit bus daug daugiau maršrutų į Tel Avivą.

  569. Paulius - 2016 12 23, 21:47

    VNO-MUC dabar skraidys airBaltic

  570. Augustinas Žemaitis - 2016 12 24, 01:48

    @Čiurlionis –
    dar FlyLAL LHR gali pridėti.
    Air Baltic – Kišiniovas (esu skridęs šituo reisu).
    Dabar bus dar tikriausiai Ukraine International Lvovas.
    Eurolot – Krokuva.

  571. .. - 2016 12 24, 17:33

    LHR netinka jei 10 metu nes pardave slotus labai greit po nepriklausomybes, as tai SAS MD80 pasigedau vno per ta laika, vis kitoks/isskirtinesnis lektuvas buvo

  572. Augustinas Žemaitis - 2016 12 24, 23:10

    Ne greit po nepriklausomybės, bet ~2002 m. pardavė, bet jo, į 10 metų jau nebepatenka. BA Londonas irgi gal nebepatenka.

    @.. – Lėktuvų dizainas apskritai supanašėjo. Dabar absoliuti dauguma su dviem po sparnais montuojamais turboventiliatoriniais varikliais – nuo ~70 vietų iki ~400 vietų. Ne aviacijos fanas turbūt nė nebeatskirtų šiuolaikinių lėktuvų, nebent pačius didžiausius nuo pačių mažiausių pagal dydį.

    Tuo tarpu prieš 20 m. buvo gerokai didesnė lengvai atpažįstamų tipų įvairovė. Ir trivarikliai lėktuvai (DC10/MD11/L-1011), ir santykinai daugiau propelerinių, ir keturvarikliai ne tik A340, bet ir, tarkime, Avro, ir su uodegoje montuotais varikliais (MD-80/B717/Jak-42). Dabar pastarieji jau nebegaminami ir pamažu nyksta ar beveik išnykę. CRJ tik išimtis, nors ir ten programa galbūt artėja prie pabaigos, na ir aišku B747 (irgi neaiškios perspektyvos, 747-8 keleivinis sunkiai parduodamas) bei A380, kurie virš 400 vietų.

  573. Mindaugas - 2016 12 25, 18:04

    Visus su Šventėmis, daug ramių skrydžių!

  574. Arnas - 2016 12 25, 20:12

    Kalėdinis klausimas:
    kaip manote, verta ar neverta rengti reisus per Kalėdas? Apsimoka? Garbės reikalas? Kurie reisai būtini, kurie ne?

  575. Simonas Bartkus - 2016 12 25, 21:58

    Faktas, kad Kalėdų dieną krikščioniškame Pasaulyje mažai kas skrenda on-business, bet Leisure – why not. Labai priklauso ir kokia savaitės diena. Aišku, operations prasme yra įvairių dalykų – Pvz, yra oro uostų, kurie oficialiai užsidaro: iš žinomesnių – Dublino.

  576. Arnas - 2016 12 26, 10:38

    Vilniaus oro uostas, manau, irgi būtų uždarytas, jei ne reisai iš Rusijos, Baltarusijos, Ukrainos, t.y. pravoslaviškų šalių, kuriose mūsų Kalėdos tą dieną nešvenčiamos.

  577. Simonas Bartkus - 2016 12 26, 10:48

    Vakar skrido ir Lufthansa, ir airBaltic (RIX, AMS, TXL), ir SPA (Hurgada), ir Turkish Airlines.

    Šiaip didelės hubinės aviakompanijos, kaip LH, BA, KLM nestabdo, nes „atstatyti” hub gan sudėtinga.

    Turkish, štai, skraido net Naujųjų naktį.

  578. Mindauqas - 2016 12 27, 15:07

    bet tai kas konsultuoja Turkish? Negi jie negali susirasti normalių celebričių, kurie nemokamai su jais sutiktų verslo klase skristi, kad tik Grigaitis ir Užkalnis lieka? Ar čia pats turi įsiprašyti, kad Turkish duotų bilietus?

  579. Rokas - 2016 12 27, 22:35

    Mindauqai, ivardinkit „normaliu” celebriciu, kurie, tame tarpe, zinomi del savo daznu pereliotu ir rezonuotu su 90% delfio skaitytoju. Abu liks uzheitinti komentaruose, bet zinia apie „geriausia Europoje” ir flatbedus biznese visi isimins. „Normalus”, wtf cia isviso reiskia? :) Normalus cia tie kur facebooke su 100k followeriu grozio salonus reklamuoja kasdien, ar Tapinas, kuris iskarto butu sell-out paskelbtas?

  580. Wincas - 2016 12 27, 23:03

    Manau Katunskyte butu tas veidas ko reikia Turkish. Nes kai Grigaitis pareklamuoja, prasideda svaigimas, kad i Australija Lektuvai is VNO skrenda….. Grigaitis labiau Humanai skirtas veidas.

  581. trolis - 2016 12 27, 23:36

    Su TK dirba kazkas, kas artimai susijes su tam tikra zvaigzdziu kompanija – su TK keliauja ir daugiau tos kompanijos nariu, kurie/kurios postina boarding pass’us is kuriu po to matosi, kad net tax’us TK dengia. Tik man kazkaip tikrai sunkiai tiketina, kad net ir 100k pasekeju turini zvaigzdze kaip nors itakos avialiniju pasirinkima

  582. Augustinas Žemaitis - 2016 12 28, 01:31

    Mano supratimu, tikslinga vertinti ne tiek per asmeninę nuomonę apie žvaigždes, bet per ką už tai aviakompanija gauna.

    Jeigu normalius tekstus, nuotraukas ir t.t. normaliais, daug žmonių pasiekiančiais kanalais – tai gali būti gerai.

    Čia kaip su visa rinkodara. Jei paklausi ko nors, „Ar perki Coca Cola dėl to, kad ji remia Pasaulio futbolo čempionatą?” tai turbūt kone visi sakys „ne”. Bet „Coca Cola” meta tam didelius pinigus. Kodėl? Nes tai formuoja (šiuo atveju – tęsia) prekės ženklo žinomumą, įvaizdį, nebūtinai sąmoningą.

    Tarkime (čia tik vienas iš daugelio atvejų, kur tai padeda), kai Turkish jau turi kažkokį teigiamą įvaizdį, tai žmonės neima masiškai bijoti jais skristi per Stambulą po eilinio teroro akto ten. Jeigu Turkish neturėtų tokio įvaizdžio, manau po sprogdinimų ir (ypač) perversmo mėginimo jos hub’as būtų daug labiau „subyrėjęs”. Bet dėl Tuskish Airlines ir visos Turkijos, kaip turistinės šalies, įvaizdžio (kuris irgi kuriamas visokiomis priemonėmis), tarkime, Lietuvoje iki šiol daugiau nei normalu skristi į/per Turkiją, kai pasakęs apie tai, kad skrendi į/per Iraną, gali sulaukti daug daugiau skėstelėjimų pečiais. Nepaisant to, kad Irane seniai nevyko nei sprogdinimų, nei perversmų, o Turkijoje tai reguliaru. Nes pasąmonėje žmonės „deda ant svarstyklių” „įstrigusias” teigiamas/neutralias žinias apie kompaniją/šalį/prekės ženklą ir neigiamas, ir jei teigiamų beveik negirdi (o jas ir gali pateikti rinkodara), o girdi vien neigiamas, kad ir nedaug, tai ir asociacijas tas dalykas kels neigiamas. O jei tegiamos ir neutralios žinios mase užgoš neigiamas, bus daug geresnė situacija.

    Kita vertus, aš nesakau, kad TK rinkodara šiuo atveju – gera. Bet vertinti reiktų ne pagal tai, kad „Skraido nemokamai Vardenis Pavardenis, o jis man nepatinka”, bet, tarkime „Skrido nemokamai Vardenis Pavardenis ir nieko normaliai neišplatino apie tą skrydį savo kanalais” (t.y. išplatino mažai, išplatino nekokybiškai, išplatino ne svarbiausiais kanalais, išplatino neteigiamus atsiliepimus, išplatino neaktualius atsiliepimus).

  583. Kardiobatonas - 2016 12 28, 10:32

    Kai paskaitau Wincas komentarus, nuotaika visai dienai pagerėja. Dėkui.

  584. Mindauqas - 2016 12 28, 11:39

    Kokios įtakos įvaizdžio formavimui turi žvaigždė, kurią 95% žmonių heitina ir kuri skrenda verslo klase ir aiškina, kad jūs niekada tokios neįpirksite.

    Taip, „puodų žvaigždė“ skridusi ekonomine klase duotų daugiau naudos. Nes Užkalnis verslo klasės keleivių nepritrauks, o puodų žvaigždė padėtų apsispręsti tiems, kurie skrisdami į Tailandą forumuose renkasi tarp Aeroflot ir Turkish, ir laimi Aeroflot, nes turkai kažkokie neaiškūs, turbūt seni lėktuvai, kaip Irane.

  585. trolis - 2016 12 28, 11:56

    Skraidino ir „puodu” ir „rubu” zvaigzdes TK

  586. Simonas Bartkus - 2016 12 28, 12:00

    Premium prekės ženklų / produktų branding’ui susiejant juos su įžymiais asmenimis esmė yra du kriterijai: žinomumas ir vertybių atitikimas. Ir viena negali eiti be kito.

    Premium prekių ženklams visada yra iššūkis rasti asmenybes, kurie jiems tiktų – vakaruose taip yra perkamos sporto žvaigždės ar aktoriai: Maria Sharapova, George Clooney, Jennifer Aniston, Kobe Bryant ir pan. – jungiami prie premium prekių ženklų. Mūsuose bėda ta, kad top level celebrities yra nuperkamos LIDL.

    Tačiau – kaip minėjau – svarbu yra žinomumo lygio ir tapatumo suderinamumas. Giedrius Drukteinis, Andrius Užkalnis, Žilvinas Grigaitis tikrai nepatinka visiems; bet Maria Sharapova ar Enrique Iglesias taip pat. Svarbu yra, ar asmenybės panašios į tuos, kurie tokį ženklą galėtų pirkti ir ar pakankamai plačiai gali žinią paskleisti. Matyt, atsakymas yra taip.

  587. Mindauqas - 2016 12 28, 12:05

    šiaip man labiau įdomu, ar perspėjo Užkalnis Simoną prieš laidą, kad gavo nemokamus bilietus iš Turkish ir norės juos paprominti.

  588. Simonas Bartkus - 2016 12 28, 13:30

    Vardinu vežėjus pagal dydį:

    1. Wizz Air – planuoja perkelti visas operacijas į KUN;
    2. Ryanair – visiškai sustabdys skrydžius, kurie vykdomi iš Vilniaus nuo liepos 1 iki rugsėjo 1 d. KUN programa vyks pagal programą.
    3. Small Planet Airlines – planuotos operacijos iš VNO vyks iš KUN (liepos-rugpjūčio mėn. operacijos 2 lėktvuvais; gegužės-birželio ir rugsėjo-spalio – 3 lėktuvais).
    4. Air Baltic – visa apimtim iš KUN: RIX, AMS, MUC, CDG, TXL, TLL.
    5. SAS – sumažintas capacity vasarai. 2x daily CPH ir 1x daily ARN.
    6. LH – parduoda uždarymo metu visus bilietus vistiek kaip į VNO. Pastabose įtraukta kaip „technical diversion to KUN”.
    7. Ukraine International – skrydžiai pilna apimtim iš KUN: KBP, LWO, ODS.
    8. LOT: sumažintas capacity perkeliant į KUN. 4x daily vietoje 5x daily. Nebus LOT overnight Kaune.
    9. Aeroflot: pilnas perkėlimas į KUN.
    10. Finnair: pilnas perkėlimas į KUN.
    11. Norwegian: pilnas perkėlimas į KUN.
    12. Turkish: toliau parduoda bilietus į VNO.
    13. Brussels Airlines: capacity sumažintas į KUN iki 4x weekly.
    14. Austrian: bilietai parduodami į VNO.
    15. Nordica: 1x daily KUN-TLL.

    Summary –
    visiškas nevykdymas – 1, Ryanair.
    3 aviakompanijos pasirinko pardavinėti KUN kaip VNO – LH, Austrian, Turkish.
    Nordica, SPA greičiausiai mažinę būtų ir jei vyktų iš VNO.
    LOT ir SAS, panašu, vykdys sumažintu tvarkaraščiu dėl to, kad iš KUN.

  589. Linas - 2016 12 28, 13:53

    KUN perono užteks tokiam traffic’ui? :)

  590. Linas - 2016 12 28, 15:12
  591. Linas - 2016 12 28, 15:16
  592. Jurgis - 2016 12 28, 18:43

    Riga Airport reaches a new passenger traffic record
    http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=126506

    Demonstrating its leading position in the Baltic region on Wednesday, 28 December, Riga International Airport achieved a new passenger traffic record exceeding the threshold of 5.3 million passengers. The lucky 5 390 000th passenger Airi Noor arrived at the Airport with a flight from Tallinn operated by the Latvian national carrier airBaltic, informs BC Airport Riga representative.

  593. Salininkų kaimas - 2016 12 28, 23:58

    Linas: Na, kiek mačiau, Karmėlavos orouostas rimtai ruošiasi ateinančiai vasarai: jau pastatė naują peroną (maždaug 100mx100m) – kitapus tako nuo esamo terminalo. Ten gali būti kad tilptų vienas A320 arba 737 :)

  594. Wincas - 2016 12 29, 00:25

    100m x 100m ir tilps tik vienas A320 ? Gal sumaisei su A380 ?

  595. Karolis - 2016 12 29, 02:56

    Peronas KUN pietinėje pusėje neturi nieko bendro su rekonstrukcija VNO, todėl sunkiai įsivaizduoju jį naudojant keleivių vežimui. Pietinis peronas atsirado siekiant vystyti orlaivių remonto veiklas, nes prie dabartinių angarų vietos beveik nebėra.

    KUN 2017 m. pradžioje vyks šiaurinio perono rekonstrukcija. Jos metu ketinama suformuoti daugiau stovėjimo vietų.

  596. Edis - 2016 12 29, 10:00
  597. Edgaras - 2016 12 29, 12:30

    Ar LTN uztenka 90 minučių fake connection’ui? Reikia pereiti patikrą? Skrydžiai KUN-LTN ir LTN-FUE, LTN departure 15:20

  598. Mindaugas - 2016 12 29, 12:39

    To Edgaras as nerizikuociau.

  599. Salininkų kaimas - 2016 12 29, 12:43

    Na, sumaišiau, bet a388 į Kauną neskrenda. Gerai, tilptų 2 a320 (šiaip 4 jei kai silkes sugrūsti, bet taip niekas nedaro). Bet jei jis neturi su VNO nieko bendro tada nesvarbu. KUN kažkaip pusę slotų užima visokie ATR ir Boron lėktuvai. Esamos aikštelės tvarkymas nepadės, nes ten ir taip tarp sparnų gaunasi minimaliai vietos. Reikia arba kažkur paslėpti tuos DAT ATR42 arba plėsti aikštelę

  600. Mindauqas - 2016 12 29, 12:48

    Jeigu būtų ankstyvas rytas, nerizikuočiau ir aš.
    O pereiti reikia viską, ne tik saugumo patikrą, labiau užsigaišta Lutone pasų kontrolė atvykus, gali laukti ir 30-60 min.
    Jeigu turi biometrinį pass’ą gali eiti per automatinius vartus (jeigu jie ir nesuveiks, praleis rankiniu būdu greičiau nei laukiant bendroje eilėje).
    Aišku, būtinai be priduodamo bagažo.
    Persėdimas rizikingas, bet proto ribose. Didžiausios problemos, jeigu tiesiog pusvalandžiu lėktuvas iš Kauno vėluotų.

  601. Wincas - 2016 12 29, 13:16

    Lutonui as min 2h pasilikciau

  602. Janka - 2016 12 29, 13:50
  603. oleg - 2016 12 29, 15:12

    Here’s a little reward – 20€ DISCOUNT CODE for your next airBaltic flight.

    xms20kap3e

    The discount applies to a round trip flight booked at http://www.airbaltic.com by using the given discount code from 27.12.2016 to 04.01.2017 for the travel period from 20.01.2017 to 31.03.2017.

    1.3. The discount is not applicable to the lowest booking classes T, F, L and V.

  604. Jurgis - 2016 12 29, 15:21
  605. trolis - 2016 12 29, 15:29

    oro uosto darbuotojo ispazinti reiketu pervadinti „nekenciu darbo su klientais, bet noriai dirbu klientu aptarnavime”

    Almanto interviu pamineta, kad VNO terminalas is esmes pasieke ribas – idomu, kada bus kazkoks progresas siuo klausimu

  606. Linas - 2016 12 29, 15:47

    Oro uosto darbuotojas matyt dirba BGS’e, nes kai kurie momentai – tipiniai šios įmonės staff…

  607. Wincas - 2016 12 29, 15:51

    @Oleg

    1.4. The discount is not applicable to All Air Baltic Flight Bookings 1 min after promotion released

  608. Arnas - 2016 12 29, 16:48

    Kad panašiau į Litcargus’ą man

  609. Janka - 2016 12 29, 17:04

    Kuom skiriasi Litcargus nuo BGS’o siuo atveju?

  610. viktoras - 2016 12 30, 11:24

    Vizitas Vilniuje nebuvo visiškai blogas, man gėdos nebuvo, bet tokiais klausimais turi būti ne tik šiaip, o tikrai įspūdingai pasirodyti: oro uostas nebuvo švariausias, atvažiavimas iš oro uosto nebuvo gražiausias. Pamenu, kaip visi žiūrėjo pro automobilio langą ir visiems atrodė, kad karas čia neseniai buvo.

    Skaitykite daugiau: http://www.delfi.lt/verslas/verslas/jis-i-lietuva-atvede-western-union-tikroji-istorija-is-pirmu-lupu.d?id=73302884

  611. sharchanas - 2016 12 30, 11:43

    Siaip labiau su blogu susijusi vieta is VZ straipsnio apie Western Union:

    „Sprendimui kurtis Lietuvoje įtakos turėjo daug įvairių veiksnių. Pašnekovas pasakoja, kad tuo metu už Europą atsakingo vadovo pareigas ėjo dabartinis „Western Union“ vykdomasis direktorius Hikmetas Ersekas, kuris gyveno Austrijoje.
    „Jis negalėjo patikėti, kad nebuvo pasirinkta Bratislava, esanti netoli nuo pagrindinio bendrovės centro Vienoje. Galiu jus patikinti, kad jeigu skrydžių bendrovėms traukiantis iš Lietuvos nebūtų likę tiesioginio skrydžio iš Vienos į Vilnių, tai nebūtų įvykę“, – dėsto p. Baukus.”

    Panasu kad Vilnius-Viena kazka gero atnese :)

  612. Paulius - 2017 01 1, 14:56
  613. Čiurlionis - 2017 01 1, 19:39

    FR neskraidant vasarą į LT- aukso rinką atsiveria Londono ir Oslo kryptimis. Wizz gali imti kiek nori žinodamas, kad vistiek pirks ir skris iš Londono namo.

    Tuo tarpu SK ar DY gali drąsiai leisti visą vasarą 6 kartus į sav. OSL-VNO-OSL ir turėt 98 % užpildymą, didžiulėm kainom.

  614. Pranas - 2017 01 1, 22:12

    Na į Londoną lieka FR programa iš Kauno – tai pasiūlos sumažėjimas ne toks ir didelis, nemanau, kad kainos didelės bus. Greičiau kaip tik bus adekvatesnė paklausai pasiūla.

    O va į Oslą tikrai – nelieka FR ir SK, lieka tik 3x savaitiniai DY į OSL ir 5x W6 į TRF. Bus proga išmokti skraidyt su persėdimais – per Rygą visai neblogi variantai :)

  615. Simonas Bartkus - 2017 01 2, 16:50

    Bet čia ir LCC fares tam tikras fenomenas – į Oslą gali būti pilni lėktuvai po 10EUR fare, o po 50EUR fare paklausa kristų kelis kartus.

    Todėl aš sakau, kad tas sumažinimas capacity stipriai metinį keleivių skaičių sumažins.

    Šiaip aš manau, kad dar nepabaiga paklausos sumažėjimo įvertinimo dėl VNO uždarymo. Pvz. manau, tokie baziniai dalykai, kurie labai stabdys pardavimus ir mažės paklausa į Lietuvą, ypač atvykstamojo turizmo.

    Keli pastebėjimai:
    1. SAS tinklapyje neįmanoma nusipirkti roundtripo Vilnius-Niujorkas-Kaunas liepos 1d/liepos 20 d. Analogiškai rugpjūčio 1-rugpjūčio 30 d. neįmanoma nusipirkti Kaunas-Niujorkas-Vilnius. Tiesiog techniškai nėra tokios opcijos. Pirkti du one-way – labai brangu, nes pas juos roundtripinė kainodara.
    2. Jeigu Kayak/Skyscanner ar kur kitur ieškau skrydžio į Paryžių, tai jeigu ieškau liepos 20-25 dienom, tai ieškau Kaunas-Paryžius-Kaunas, rodo SAS, LOT, airBaltic, bet LH neduoda. Jeigu tom pačiom datom ieškau Vilnius-Paryžius-Vilnius, tai duoda LH ir TK, o kitų variantų neduoda.

    Jau nekalbu, kaip pas rasti skrydžius uždarymo pradžioje ir pabaigoje, kai reikia pradėti kelionę vienam oro uoste, o baigti kitame.
    3. Mes, keliautojai iš Lietuvos, dar esam susipažinę su oro uosto uždarymo subtilybėmis, o kaip paprasta online search gali atlikti prancūzas ar amerikietis?

    Čia tokie techniniai niuansai, manau jie ir nebus niekada išspręsti. Jau nekalbu apie natūralų nenorą koplikuotis atvykstamąją kelionę užsieniečiams, kai atvykti tenka į Kauną, o išvykti po to iš Vilniaus (arba atvirkščiai).

  616. Pranas - 2017 01 2, 17:05

    Na pas skyscanner ir kai kur kitur sprendžias su Add nearby airports checkboxais, taip pat yra saitų kur normaliai parduoda multicity – bet iš principo sutinku, kad dėl techninių kliūčių paklausa sumažės. Visgi labiausiai tai pasijaus atvykstamajam turizmui iš Europos didmiesčių, kur kaip tik dažniausiai skraido tiek Ryanair, tiek Wizz. Tai galvoju gausis „tas ant to”, mažesnė paklausa, ir mažesnė pasiūla vien iš Wizz ir ilgesnio liekamojo efekto būti neturėtų, nes Ryanair neskraidys ilgiau nei uždarymas. Gi emigrantai daugeliu atveju vis tiek susižinos kaip parskrist atostogaut, o su Norvegijos kainom man kaip tik atrodo ten turi būti mažiau skrydžio kainai jautri rinka.

  617. Justinas - 2017 01 2, 17:20

    Pranai, bet konkrečiu atveju su SAS neįmanoma išspręsti. Jei reikia išskristi iš VNO, o grįžti į KUN – jokių variantų.

    Dėl Norvegijos – suskraidžiau neseniai VNO-OSL-VNO su FR, girdėjau aplink žmones, kurie skrido antrąkart gyvenime. Kol neatėjo FR, tol varinėjo su keltu į Rygą, džiaugėsi, kad susitaupo beveik 2 paros į vieną pusę. Nesu tikras, kad ims ir persės į Wizz, juo labiau į SK.

  618. Pranas - 2017 01 2, 17:26

    Nugi atsidarau avia.lt ir nesunkiai randu KUN-JFK-VNO, kaip tik SAS pigiausia (dar randa LOT, Finnair, UIA). Ieškant tom pačiom datom VNO-JFK-VNO Turkish kiek pigiau, Lufhansa brangiau.

  619. Jurgis - 2017 01 2, 17:53

    Vilnius-Paris ir Vilnius-Munich su Bombardier CS300

    airBaltic рассказала о 10 маршрутах, которые появятся благодаря новым самолетам Bombardier
    http://www.delfi.lv/biznes/bnews/airbaltic-rasskazala-o-10-marshrutah-kotorye-poyavyatsya-blagodarya-novym-samoletam-bombardier.d?id=48365049

  620. Simonas Bartkus - 2017 01 2, 18:02

    Jurgi, šitas straipsnis nesako, kad Vilnius-Paris ir Vilnius-Munich skraidys CS300. Šitas straipsnis sako, kad CS300 leidžia BT atidaryti naujus maršrutus ir prisegamas visų naujų maršrutų sąrašas.

    Šiaip, kaip buvau rašęs, pagal tvarkaraštį vieną Boeing BT bazuos Vilniuje, kuris skraidys į AMS/CDG/MUC/TXL. Tai jeigu jį keis į CS300, tai visi šitie maršrutai turėtų eiti ant CS300. Bet nemanau, kad prioritetas bus jiems keisti VNO ar TLL bazėse į CS300, o dėl maintanence ir planning priežasčių pirmiausia CS300 bus įvesti RIX.

  621. Vytautas-NT - 2017 01 2, 19:30

    O tai čia tuos maršrutus naujus kaip interpretuot? AirBaltic kaštai sumažėjoir jie gali sau leisti daugiau skraidyt dėl CS300? Ar tiesiog B737 dar nenurėšė ir turi daugiau lėktuvų, nei 2016?

    Beje, kokiais tempais AirBaltic naujus lėktuvus įvedinės. Visus 10 per 2017 metus ar kiek lėčiau?

    Ir ką jie pirmą keis? ar B737-300 ar B737-500?

  622. Oleg Pridiuk - 2017 01 3, 01:04

    https://www.youtube.com/watch?v=YFKqqIQIziw
    LRT kultura padare straipsni apie oro uostus. Man buvo labiausiai idomu paziuret i oro navigacijos patalpas =]

  623. Tomas LT - 2017 01 3, 12:06

    Apklausa: apie būsimą Vilniaus oro uosto kilimo ir tūpimo tako rekonstrukciją žino daugiau nei pusė šalies gyventojų

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/apklausa-apie-busima-vilniaus-oro-uosto-kilimo-ir-tupimo-tako-rekonstrukcija-zino-daugiau-nei-puse-salies-gyventoju/

  624. Linas - 2017 01 3, 13:23

    Ir taip, RIX statistika DEC2016
    403303 pax
    plius 5,68%
    2016 metų RIX rezultatas – 5402545 pax
    metinis prieaugis – plius 4,657%

  625. Edis - 2017 01 3, 16:03

    I Kazachstana be vizu iki 30 dienu:
    http://www.kazembassy.org.uk/en/pages/page/74

  626. Simonas Bartkus - 2017 01 3, 18:59

    Vytautas-NT: kiek aš žinau, 2017 metais turi BT gauti 8 CS300, o paskutinį (dvidešimtą) 2021 metais.

    Kaip pagal tvarkaraščius išeina, tai 2017 m. BT operuos dviem lėktuvais daugiau nei 2016 m.

    Taip išeina, kad gaus 8 CS300, o atsisakys 6 Boeing. 737-500 ar 737-300 – nežinau.

  627. Salininkų kaimas - 2017 01 3, 21:52

    Dabar ant mapso žiūrėjau TLL ir pastebėjau, kad taką ilgina apie 1km

  628. vytautas-NT - 2017 01 4, 00:07

    Tai reik suprast AirBaltic planuoja parką didinti beveik dvigubai? O Boeing g s lutini atsisakys tik 2018. Įdomu kokio amžiaus jų jauniausi B737.

    Beje pagal vietų skaičių Cs300 identiškas B737-300. Bet, aišku charakteristikos daug geresnės.

    Dar klausimas- ar AirBaltic dar užsakomuosius skrydžius vykdo, ar visai iš šios rinkos pasitraukė?

  629. Tomas468 - 2017 01 4, 00:20
  630. Tomas468 - 2017 01 4, 00:23

    Vytautas-NT: airBaltic flotilės detalės:
    https://www.planespotters.net/airline/Air-Baltic

    Kiek žinau BT dar vykdo visokius TezTour į Dalamaną ir Rodą.

  631. Arnas - 2017 01 4, 08:58

    Labai įdomios naujienos dėl Kazachstano. Anksčiau nebuvau girdėjęs dėl bevizio režimo. Kol kas irgi dar mažai garso apie tai.

  632. Vytautas-NT - 2017 01 4, 11:14

    Įdomu ar AirBaltic bandys užsakinėt Cs300 su daugiau vietų. Pvz su 155-160?

  633. Simonas Bartkus - 2017 01 4, 11:20

    Pagal viešą komunikaciją, Bombardier bandė airBaltic užsakymu padaryti CS300 su 160 vietų, bet, matyt, kol kas toks modelis neparuoštas ir eina su 148 vietomis CS300. Gal vėlesni deliveries turės ir aukštensį density.

    BT turėjo 12 Boeing lėktuvų, tai realiai iki 2021 m. planuoja kasmet augti 2 orlaiviais. Tai logiška, girdint apie jų ambicijas augti Vilniuje ir Taline.

    Tiesa, 2021 m. pirmieji Dash jau bus 12 metų senumo, klausimas ar nepradės jų phase-out’inti.

  634. Jurgis - 2017 01 4, 11:35

    @Arnas Dėl Kazahstano čia gali būti laikinas žingsnis susijęs su Expo-2017. Nebent pasibaugus Expo nebeatšauks. Bet jie patys skelbėsi, kad tai tik parodai skirta akcija. Gal pasinaudot ?

  635. Arnas - 2017 01 4, 11:47

    Labai viliojantis pasiūlymas. Nors ir ne karvę kainuoja ta viza, bet be jos vis tiek mažiau formalumų, lengviau išsiruošti.

  636. Vytautas-NT - 2017 01 4, 11:51

    Pagal charakteristikas Cs300 turėtų būt idealus tam tikriems low-cost’ams. Įdomu ar kas iš jų susigundys.
    Koks VOLOTEA? Nes tik šituos galima pagaminti gana greitai…

    Beje, gal Avia Solutions Group svarstė Cseries lėktuvų įsigijimą? Ar jie su naujais aparatais visiškai nedirba?

    Kitas dalykas AirBaltic reikia mažesnių lėktuvų, nes jei jie pereitų prie grynai Cs300 parko, tektų keisti strategiją.

  637. Mindauqas - 2017 01 4, 12:33

    @Vytautas-NT, tu Volotea siūlai naujus Cs300, kai jie skraido tik su niekam nereikalingais lėktuvais už ačiū?

  638. Julius - 2017 01 4, 12:38

    Norwegian lowcost transatlantiniai skrydžiai bus vykdomi iš Edinburgh į Stewart (80km nuo NYC)
    http://www.recordonline.com/news/20161205/norwegian-air-plans-flights-between-stewart-airport-and-europe

  639. Justinas - 2017 01 4, 13:25

    Vytautai, atkreipiu dėmesį, kad airBalticui reikėjo keisti lėktuvus. Pasirinkimas buvo toks:

    6 kėdžių pločio A320 su 180 vietų, 738 su 189 vietomis,

    5 kėdžių pločio CS300 su 160 vietų (imu visur max density)

    4 vietų pločio Embraer (122 max).

    Turbūt galima sakyti, kad logiška buvo imti 738, ir turėti gerą CASK (kėdės savikainą). O bet tačiau, su 738 jie vistiek nekonkuruotų su Wizz, Ryanair ir Norwegian, tad reikėjo fokusuotis į frequencies. Su tokiu dažniu, kokiu jie skraido, CS300 yra labai geras variantas. Sako, CS300 ekonomiškai toks pat efektyvus kaip A320 (bet ne A321). Todėl, nors ir negalės skraidyt taip pigiai kaip Norwegian, bet galės turėti gerą savikainą, ir leisti sau 2x daily į pagridninius miestus. Galiausiai, nemanau, kad jie permokėjo Bombardier už tai, kad tapo launch customer.

    Geriau pagalvojus, būtent CS300 ir buvo labiausiai tinkamas jų strategijai, nes Embraer buvo per brangus konkuravimui su low costais, o A320/737 per didelis palaikyti frequency.

  640. Obs. - 2017 01 4, 15:31

    Aeroflot A321 at Kaliningrad on Jan 3rd 2017, runway overrun results in collapsed nose gear
    http://avherald.com/h?article=4a301231&opt=0

  641. Pranas - 2017 01 4, 19:14

    Kaliningrade įdomiau ne pati avarija, o tai kad jau visą dieną oro uostas uždarytas, nes nesugeba suorganizuoti krano.

  642. Wincas - 2017 01 4, 20:00

    Jau Plaukia kranas is Maskvos, iki sekmadienio bus vietoje, nereikia skleisti cia ereziju. Keleiviai saugus ir pamaitinti, jei trapas neveluos, iki ryt vakaro visi pasieks terminala.

  643. Linas - 2017 01 4, 23:44

    o turėjo būti šiemet atnaujinamas salonas KUN pas FLT, gali būti, kad bus daug atsarginių dalių antrinėje rinkoje…
    https://www.atn.aero/article.pl?mcateg=&id=61036&member=696E666F406C697467696E612E6C747C333335397C323031372D30312D3034
    beje, per tokį trumpą paukštuko gyvenimą jau antras operatorius ir dabar incidentas, greičiausiai baigsiantis tolesnį skraidymą…

  644. Linas - 2017 01 4, 23:45
  645. Wincas - 2017 01 5, 01:35

    Passengers were waiting on the ground for possibly 10-15 minutes until emergency services arrived. Tai gerai kad neuzsidege Lektuvas. Turbut nebuvo blaiviu kas gali pavairuoti gelbetoju masinas…

  646. .. - 2017 01 5, 10:53

    idomu koks dar „dugnas” SAS laukia ateityje po lounge paslaugu nuemimo ne savo operuojamose vietose. Dar mergaite VNO lounge pries pat naujus atsargiai pasiteiravo ar zinau ir ar man SAS pranese, kad nuo sausio 1 nebegalesiu ieiti:) Po visokiu Go light ir panasiu bajeriu nebezinau kokie belieka privalumai, ypac tiems kurie negyvena salia ir neskraido is ju pagrindiniu baziu

  647. Mindauqas - 2017 01 5, 12:39

    tuoj LH prijungs juos prie Eurowings ir viskas bus aiškiau

  648. Justinas - 2017 01 5, 12:51

    Viena vertus, norėčiau, kad SAS sulauktų keleivių aršios reakcijos, bookingų kritimo, ir sugrąžintų lounge’us.

    Bet realybėje to nebus. Visų pirma, šitas reikalas yra išpūstas. SAS vis dar duoda lounge ten, kur jo reikia – connecting oro uostuose. Nereikia nė sakyti, jog paprasčiau Vilniuje atvykti taip, kad nereikėtų lounge. Kavą už 3EUR teks susimokėti, nors onboard ji vis dar dykai. Vilniuje apmaudu, kad panaikino fast track, bet fast track vis dar galima nusipirkti kortele ar SMSu.

    O antras aspektas, niekas dėl to nesirinks kitų avialinijų. Nors eurobonusai ir sudaro nemažą dalį viso SAS revenues, SAS ir kitų avialinijų patirtis rodo, kad niekas nelinkęs mokėti extra. Todėl jei iki šiol SAS rinkosi dėl patogesnių laikų ar mylių, tai ir toliau rinksis SAS.

    Idiotiškiausia tik tai, jog skrendant LH econoMy su SK*G gauni lounge, o su SK C-class – ne. Bet čia irgi geri keleiviai, kurie skrenda C-class ir negali susimokėti dvimkelių eurų už lounge.

  649. .. - 2017 01 5, 13:06

    na eurobonusai tai manau vienintelis dalykas kas dar siek tiek laiko prie SAS (ypac kurie gyvena skandinavijoje ir renka taskus su mastercardais ar amex). O del C-class, tai tie patys uz eurobonusus karta-du i metus su gerais pasiulymais pasiima (uz savus pinigus C pirkt absurdas aisku)

  650. Tomas LT - 2017 01 5, 13:14

    „Wizz Air“ Lietuvoje 2016-aisiais pervežė 1,2 mln. keleivių

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/wizz-air-lietuvoje-2016-aisiais-perveze-12-mln-keleiviu/

  651. Tomas LT - 2017 01 5, 13:26
  652. trolis - 2017 01 5, 16:41

    zodziu, ideja aiski – kad geriau jaustumeis ir nebutum lopas skrisdamas C, turesi nusipirkti VNO fastrack ir lounge. SAS cia ne prie ko – cia tiesiog pades atsijoti viska

  653. oleg - 2017 01 5, 17:18

    skamba lyg musi su lektuvu pralaimejo autobusai?

    Nuo 2017 m. vasario 1 dienos nutraukiamas Vilnius – Berlynas maršrutas.
    Paskutinė kelionė iš Vilniaus – sausio 1 d., iš Berlyno – vasario 1. Visi klientai, kurie nusipirko bilietus kelionėms po vasario 2 dienos bus informuoti Lux Express klientų aptarnavimo specialistų el. paštu arba telefonu.

  654. Justinas - 2017 01 5, 17:37

    troli, unbundlinimas nebūtų pasiekęs C-class, jei SK nebūtų *A. Mano nuomone, pagrindinis dalykas buvo tai, jog pagal *A taisykles jie negalėjo uždrausti lounges ekonominukams. Eurobonusams gal ir galėjo, bet negalėjo M&M senatoriams. O kaip konkuruoti su FR ir DY dalinant 20€ worth lounges beveik visiems?

    C-class yra tik collateral damage, mano nuomone.

  655. Vytautas-NT - 2017 01 5, 18:55

    Kiek žinių apie vokietijos aviacijos rinką:

    http://www.anna.aero/2017/01/05/airberlin-eurowings-tuifly-still-finalising-s17-plans/?utm_source=anna.aero newsletter&utm_campaign=79f8fa6754-anna_nl_050117&utm_medium=email&utm_term=0_ecdbf41674-79f8fa6754-86642630

  656. Janka - 2017 01 6, 11:06
  657. oleg - 2017 01 6, 11:24

    Year on year growth 15% to 117 Million passengers.
    http://corporate.ryanair.com/news/news/170104-ryanair-dec-traffic-grows-20-to-9-0m-customers/?market=en

    Vakar C klaseje skrydau su SK ARN-CPH. Keli zmones SAS Plus salone gavo middle seatus. Maisto nedave nes velavo pakrauti. CPH-VNO segmente buvo kazkokie likuciai uzkandziu, ta dalino, jei prasai. PVZ as isprasiau riesutu ir sokoladuka. Keyword – „isprasiau”.

    Tai tiek del SK business klases sort-hauluose.

  658. trolis - 2017 01 6, 16:23

    Simonas gal galetu pasakyti, kokia mazdaug savikaina lounge access ir fasttrack VNO – ka SAS cia sutaupo?

  659. Simonas Bartkus - 2017 01 6, 16:30

    Aviakompanijos už lounge moka ~21EUR per usage; už fast track’ą – ~2,9EUR per usage.

  660. Simonas Bartkus - 2017 01 6, 16:39

    Šiandien Wizz Air VNO-KEF A320 performance nepavyko įvykdyti non-stop – leidosi Stavangeryje pildyti kuro.

  661. Kardiobatonas - 2017 01 6, 16:43

    Kodėl taip nutiko: stiprus vėjas, šaltis ar tiesiog VNO per mažai užsipylė?

  662. Simonas Bartkus - 2017 01 6, 16:47

    Sunku pasakyti – keista, kad A320 susidūrė su tokiom problemom. Vizualiai yra ir pliusų ir minusų – šaltis gerina field performance, jetstream’as aplink KEF sudėtingas, bet pažiūrėjau airspeed buvo virš 400knots on cruise. Matyt, veikia, jog aplink KEF nėra alternate airports ir reikia kuro daugiau imti, kad rasti vietą nusileisti, jeigu problemos KEF išlenda.

  663. Simonas Bartkus - 2017 01 6, 17:03

    VNO metus užbaigė – 3814001 pax iš viso. Bendras metinis augimas – 14,33%. Labai daug.

    Skrydžių 2016 metais padaugėjo 5,13%, cargo – 10,96%.

    Gruodis 282853 keleiviai, augimas net 18,5%.

  664. Kardiobatonas - 2017 01 6, 17:33

    Jeigu dar porą metų bus toks keleivių augimas (2017-uosius išminusuojam dėl tako rekonstrukcijos), labai greitai VNO bus perpildytas ir tai sukels rimtų bėdų – ilgos eilės, pikti keleiviai ir kitos susiję pasekmės. Ar aš neteisus?

  665. Salininkų kaimas - 2017 01 6, 18:18

    Kaip metus baigė Palanga? Kauno turbūt neklausiu, nes iki kovo nepaskelbs…

  666. Tomas468 - 2017 01 6, 18:34

    Utair pakeitė Boeing 735 į ATR72 VKO-VNO

  667. Paulius - 2017 01 6, 18:58

    Jei neklystu, šiemet VNO keleivių prieaugis keleivių skaičiumi – didžiausias istorjoj.

  668. D - 2017 01 6, 19:01

    Kiek skrydžių viso VNO šiemet?

  669. D - 2017 01 6, 19:07

    Paulius>> Nope, nei procentiškai, nei keleivių skaičiumi.

  670. Salininkų kaimas - 2017 01 6, 23:14

    Belavia nuo balandžio paleidžia skrydžius Minskas-Briuselis. Kaip nebūtų keista, į Charleroi orouostą.
    http://eng.belta.by/economics/view/belavia-to-launch-minsk-brussels-flight-on-27-april-97577-2016/

  671. janis - 2017 01 7, 08:14

    Tuo tarpu Rix pirma karta nusileido Dreamlaineris. Uzbeku, is Taskento.

  672. Delta - 2017 01 7, 10:50

    janis: keista, Uzbekistan airways žadėjo tiesioginius TAS-JFK, be tūpimo Rygoj

  673. Spectator - 2017 01 8, 12:28

    Atrtodo, Alitalia pasiekė visišką krachą. Sklando gandai, kad trauksis iš Romos – Milano maršruto. Tai tiesiog smūgis žemiau juostos, ir nesvarbu, kad yra Ryanair ir traukinai ar dar bele žino kas. Jei Italijos nacionalinė kompanija negali pelningai skristi tarp dviejų Italijos didmiesčių, ką jie apskritai gali? Tuo pačiu metu jie paskelbė apie naują Atėnai – Tel Avivas maršrutą – rinkoje, kuri nieko bendro neturi su jų namų rinka. Tik idiotai gali priimti tokius sprendimus. Visiška pabaiga… Neiašku, tik kodėl Air Malta taip vis dar nori parsiduoti Alitalijai.

    http://www.ch-aviation.com/portal/news/52044-alitalia-to-exit-milan-malpensa-rome-fiumicino-in-early-1q17

  674. Edis - 2017 01 8, 12:57
  675. Kardiobatonas - 2017 01 8, 14:57

    Alitalia jau turbūt dešimt kartų turėjo bankrutuoti, tačiau ji nemirtinga. Turbūt ir šįkart kažkokiu stebuklingu būdu išsisuks.

  676. Pranas - 2017 01 8, 15:53

    Šiaip čia Alitalia traukiasi ne iš Romos-Milano, ji ir toliau skraidys bilekiek kartų tarp Romos ir Milano Linate, o tik iš Roma-Milanas Malpensa, kur ir dabar tik 3x per dieną teskraidė. Trumpuose skrydžiuose toliau nuo miesto esantis oro uostas niekam neįdomus. Tas maršrutas galėjo turėt prasmę tik kai jie turėjo long haul iš Malpensos.

  677. trolis - 2017 01 9, 00:19

    sad, nes didzioji dalis Alitalia error fare’u turedavo FCO-MXP leg’a :)

  678. trolis - 2017 01 9, 10:11

    SAS kazkokias rokiruotes daro – siryt i CPH skrido Air Nostrum su viena SAS teta cabin crew, kuri tik kazka pasakojo savo kalba ir angliskai pasake, jog uz viska atsakingi Air Nostrum.

    Nu ir uzuojauta mergaitei Plus checkin’e, kuri turejo visiems pasakoti apie lounge ir fasttrack nebuvima.

    P.S. security eile eilini karta buvo iki duru

  679. oleg - 2017 01 9, 11:37

    as sian atejau ±6:25 savo SK1741. Ramiai, nes su C-klases bilietu, einu prie greitos patikros =] Ir griztu atgal. Praleidau kad fast tracka taip pat nueme kartu so lounge.

    Gerai kad eiles prie patikros jau nebuvo.

    Kylant lektuvui suduzo/suluzo vandens bakas virtuveje, tai pledais uzklove koridoriu. Na ir be kavytes zmonems teko apsieiti si skrydi.

    Pries nusileidziant ARN liepe pilnai isjungti mobiliakus, nes labai blogi orai.

  680. Janka - 2017 01 9, 11:42

    Artimiausias W6 reisas į Londoną, į kurį galima nusipirkti bilietą – sausio 12 d. Iki tol viskas išparduota. Gal vertėtų ketvirtą skrydį per dieną įkalti? :)

  681. oleg - 2017 01 9, 11:50

    arba primoketi Norwegian uz LGW-VNO!

    beje, stai Invest LT sako kad primokejo DY uz ARN-VNO: http://www.investlithuania.com/blog/taking-off-together-connecting-vilnius-and-stockholm/

  682. Pranas - 2017 01 9, 12:00

    Tai čia labiau revenue management problema – jei atimiausi esantys bilietai kainuoja juokingus 130 eurų, o ne bent 300.
    O su persėdimu išskrist jei reikia variantų pilna.

  683. Čiurlionis - 2017 01 9, 12:26

    Man vakar grįžtant su AirNostrum buvo keista, kad trečiasis cabin crew buvo vyrukas, kuris viską verė į Danų kalbą dvi ispanės mergaitės ir buvo su SAS uniforma.

    Įdomus sprendimas, jei AirNostrum crew miega 5h po skrydžio, kai tuo tarpu SK crew atskridę 23.30, skrenda tik kitos dienos pietiniu reisu.

    O dėl Alitalia, svarbu nepamiršti, kad šios avialiniojos yra pagrindinis Italijos politikų, tiksliau Romos, bei Vatikano vežėjas.

  684. oleg - 2017 01 9, 17:05

    https://news.tut.by/society/526859.html

    Panaikino vizas i Baltarusija jei i MSQ atvykai. Idomu kaip realiai veiks.

  685. Jurgis - 2017 01 9, 17:06

    Belarus set to become visa-free for 80 countries
    Ales Pilecki, Euroradio 30 августа 2016, 23:24
    Belarus may become visa-free for tourists from 80 countries if they enter the country via the Minsk international airport, Deputy Minister for Sports and Tourism Mikhail Partny said at a meeting with officials from the Ministry of Nature.
    http://udf.by/english/main-story/144667-belarus-set-to-become-visa-free-for-80-countries.html

  686. Wincas - 2017 01 9, 17:33

    Nu idomu idomu kaip cia baigsis viskas su Belarusija, ar tik nereiks iseiti is muitu sajungos uz tokius virazus.

  687. Kardiobatonas - 2017 01 9, 18:04

    Šiek tiek keistoka, kodėl bevizis režimas taikomas tik MSQ. Gal tik jame veikia kažkokios duomenų bazės, kad būtų galima aptikrinti atvykstančiuosius?

  688. Paulius - 2017 01 9, 20:43

    Šįvakar į Kopehagą skridau su Iberia spalvom nudažytu AirNostrum, kiek nustebino pamačius. Tos pačios dvi simpatiškos ispanės ir plikas vyrukas, kuris vertė į danų kalba.

    Viskas standartiškai apart vieno girto glušo, kuris vos įlipęs į autobusą pradėjo garsiai šūkaut, kad ruoškit bilietus kontrolei, tada vairuotojui kad gal jau važiuojam ir panašiais nesąmones, o Litargus autobusas lavonėlis šiaip ne taip gal ketvirtu bandymu duris uždaryt tik pajėgė, po to kai vairuotojas tiesiog stovėdamas vietoje po pirmų kelių nesėkmingų bandymų pradėjo vietoj akseleruoti, gal kad oro sistemoj slėgį padidinti? Gana liūdnai atrodė.

  689. Arnas - 2017 01 9, 20:43

    Paprasčiausiai jei visos sienos būtų atidarytos, tai arba eilės nutįstų ir muitininkai su srautais nebesusitvarkytų, arba lietųsi kontrabanda. Lėktuvu nelabai ką išsigabensi. O šiaip dar ir tiesiog pažiūrės, kaip veikia sistema.
    Bet kokiu atveju, naujienos labai įdomios. Įdomu, kaip stipriai keisis VNO-MSQ srautas. Manau, ateity sulauksim ir dar didesnių režimo sušvelninimų.

  690. Wincas - 2017 01 9, 23:55

    Tai ka Lvova nutraukia nuo Sausia 4d.

  691. trolis - 2017 01 10, 01:06

    Litcargus autobusai sugrazina i lietuviska realybe jau seniai. Kartais su padauzymais, kartais su paspardymais tos durys uzsidaro. Kai neuzsidaro, po rusisku keiksmu privaziuoja kitas autobusas ir visi perlipa. #svetimageda

  692. Skrajojantis olandas - 2017 01 10, 13:30

    Sveiki,

    Wizzair VNO-TLV prieš kiek laiko reikia būti oro uoste (Vilniaus)? Ar bendra tvarka, ar kažkokie papildomi saugumo reikalavimai?

  693. Janka - 2017 01 10, 17:57

    Bendra tvarka.

  694. Tomazas - 2017 01 10, 18:39

    Pasirodo W6 daro overbookingą, nežinojau šito.

  695. Arnas - 2017 01 10, 18:51

    Daro tokiais periodais, kaip šis, pošventinis. Standartiškai pastarosiomis dienomis TRF ir LTN eina po -5.

  696. Tomazas - 2017 01 10, 18:55

    -5 čia kaip? 5 žmonės neateina ar po 5 bilietus per daug parduoda?

  697. Posparnis - 2017 01 10, 23:12

    Kai skridau VNO-TLV prieš porą metų, prieš vartus būdavo papildoma dokumentų ir bagažo patikra. Ar ji jau nebetaikoma?

  698. Jurgis - 2017 01 10, 23:28

    Iš Vilniaus į Minską skrist gal ir nelabai, bet pvz. iš Palangos jau galima skristi ir 5 dienom. Atsiranda tam tikras abipusis interesas. Vasarą gali būt pilnesni Palanga-Minskas lėktuvai.

  699. Linas - 2017 01 11, 00:12

    Labai įspūdingas augimas TLL DEC2016
    159663 pax – plius 19,40%

  700. Tomas LT - 2017 01 11, 12:24
  701. oleg - 2017 01 11, 13:18

    Idomu paziureti i Airbus lektuvu kainas vienoje vietoje: https://twitter.com/thatjohn/status/819125884833566720

  702. trolis - 2017 01 11, 14:07

    grand pokyciai KUN? gal nebereikes skrendant i CPH stoveti 1 valanda eileje prie security. nors aisku, galima suprasti – oro uostas didelis, keleiviu daug…

    lazinciaus del dizasterio, kai skrydziai bus perkelti is VNO

  703. Wincas - 2017 01 11, 14:22

    O jei nebus Dizasterio ??? O jeigu po rekonstrukcijos KUN bus patrauklesnis už VNO? Visgi planuojamos atviros Duty free bus beveik vakarų europa.

  704. trolis - 2017 01 11, 15:31

    duty free yra maziausias oro uosto patrauklumo kriterijus, bet labiausia akcentuojamas, nes patogu

  705. trolis - 2017 01 11, 18:14

    Ryanair has overtaken Lufthansa to become Europe’s largest airline by passenger numbers, figures on Tuesday, 10 January, showed, allowing the Irish budget carrier to snatch the crown from the German rival for the first time.

    The Lufthansa group – which includes Austrian Airlines, Swiss, and low-cost Eurowings – said in a statement it had carried a record 109.7 million passengers in 2016, up 1.8% on the year before.

    But it was not enough to beat Ryanair, which last week announced a 15% jump in passenger numbers to 117 million.

  706. trolis - 2017 01 11, 18:15

    ir sitas buvo kazkaip praleistas:
    Etihad Airways, the national carrier of the United Arab Emirates and Lufthansa German Airlines, part of Europe’s largest airline group, has confirmed the conclusion of a codeshare agreement.

    karas tarp MEB3 ir LH baigiasi?

  707. Tomazas - 2017 01 11, 18:40

    W6 šiandien pagedo? Iš Malmės, Stokholmo skrydžiai atšaukti.

  708. Anonimas - 2017 01 11, 18:50

    Puga Skånej buvo. MMX buvo dinges elektros tiekimas.

  709. oleg - 2017 01 11, 19:01

    Stockholme taip pat buvo storm alert bet as nematau daug cancelled skrydziu ARN: https://www.swedavia.com/arlanda/flightinformation/arrivals/

  710. klebonas - 2017 01 12, 00:17

    Kipro oro uostuose keleivių skaičius 2016 m. augo net 18,5 proc. Pagrindiniame Larnakos oro uoste augimas siekė net 24,5 proc., lyginant su 2015 m.
    Plačiau: http://www.hermesairports.com/images/media/redirectfile/press release year end results.pdf

  711. Jurgis - 2017 01 12, 02:23

    Jei įdomu Ukrainos rezultatai:

    Стали известны результаты работы авиакомпаний и аэропортов Украины за 2016 год
    http://www.avianews.com/ukraine/2017/01/11_ua_aviation2016.shtml

    Среди аэропортов статистикой поделился только аэропорт Борисполь, для которого 2016 год стал рекордным. Главная воздушная гавань страны в 2016 году обслужила 8,65 млн. пассажиров, что на 1,37 млн. пассажиров или на 18,8% больше, чем годом ранее.

    O kas bus kai pradės galioti bevizis režimas su ES ? Augimas viršis 30 proc.

  712. Tomazas - 2017 01 12, 12:57

    Dar dėl to overbookingo. Gal čia Augustinas pakomentuotų. O kas bus, jei nepatenki į lėktuvą? Normalios aviakompanijos, kiek žinau, gali skraidinti ir su kitomis aviakompanijomis, perrašyti bilietą duoda kompensaciją. Kokio dydžio ta kompensacija? Yra kažkur aiškiai reglamentuota kiek ir kaip? Ir kaip su LCC? Juk Wizzair negalės perrašyti bilietą į kitą aviakompaniją? Ir apskritai, yra kažkoks teisinis šių reikalų reguliavimas? Tarkime, yra reali situacija: rytoj Wizz skrydis iš Rygos, 6.00 ryto, skrenda mama ir 2 mažamečiai vaikai. Ryškiai keleiviai bus iš kokių Biržų, Šiaulių ar Joniškio. Oro uoste reikia būti 4 ryto, išvykti iš namų, tarkime 1-2 nakties, belstis į Rygą ir sužinoti, kad niekur neskrendi? O jei man būtina atsidurti Lutone rytoj konkrečią valandą, kas tada? Teismas? Vartotojų teisės? Aviakompanijų atstovai nuolat akcentuoja, kad situacija, kuomet ateina 100 proc. keleivių yra itin reta ir bla bla bla. Bet visgi, o jei ateis visi?

  713. Simonas Bartkus - 2017 01 12, 13:05

    Tomazai, tas pats EU261 reglamentas aiškiai aprašo, kokios kompensacijos priklauso overbooking’o atveju.
    Vėlgi, priklausomai nuo atstumo, 250EUR už <1500km, 400EUR už 1500-3500 ir 600EUR už >3500km.
    Kompensacija yra mažinama dvigubai, jeigu aviakompanija kitu maršrutu pervežė taip, kad atvykote pavėlavęs mažiau nei atitinkamai 2, 3 arba 4 valandomis.

    Bet kokiu atveju, su kompensacija, lieka aviakompanijos pareiga jus nuvežti.

  714. Tomas LT - 2017 01 12, 13:43

    Lietuvos oro uostai pristatė 2016 m. rezultatus: keleivių skaičius išaugo iki rekordinių 4,8 mln.

    http://www.madeinvilnius.lt/naujienos/lietuvos-oro-uostai-pristate-2016-m-rezultatus-keleiviu-skaicius-isaugo-iki-rekordiniu-48-mln/

  715. Wincas - 2017 01 12, 14:25
  716. Aviator'ius - 2017 01 12, 17:10

    RYR paskelbė apie 3 daily STN-CPH skrydžius nuo 2017 vasaros sezono pradžios. Viso 7 daily CPH-LON (STN/LTN) su RYR.. Rytinis išskridimo laikas iš CPH į STN sutampa su CPH-LTN skrydžio laiku, klausimas – iš kur taip anksti į CPH atskris kitas RYR’o lėktuvas? (KUN lėktuvas operuos KUN-CPH/LTN/CPH-KUN). Variantų nėra daug, nes dėl laiko skirtumo šis antrasis lėktuvas turėtų atskristi iš Baltijos šalių. Arba vėl RYR bazė CPH (labai jau abejotina)?

  717. Pranas - 2017 01 12, 17:14

    Spėju tiesiog LTN bus pakeistas į STN. Kas žinant dabartinę LTN būklę terminalo/transporto prasme ir nelikus konkurencijos nebūtų nuostabu.

  718. Pranas - 2017 01 12, 17:33

    Beje ta proga, gal kas žinot kodėl Ryanair neduoda keisti skrydžio, nurodant kitą sako „Sorry, this flight can’t be selected online. If you wish to purchase this flight, please talk to us on Live Chat or call our customer service team. Please find contact numbers here.”
    Noriu pastatyti totalizatoriuje skrydžio keitimo mokestį už CPH-LTN atšaukimą, vis įdomiau nei no show daryti.

  719. Vytautas-NT - 2017 01 12, 18:33

    Šiek tiek informacijos apie naujus reisus 2017 metais pasaulyje:

    http://www.anna.aero/2017/01/11/airlines-started-3000-new-routes-2016/

  720. Jurgis - 2017 01 12, 19:10

    Lithuania turns to EU Court of Justice over place of hearing of flyLAL and AirBaltic dispute
    http://www.baltic-course.com/eng/legislation/?doc=126850

  721. Pranas - 2017 01 12, 19:59

    Ryanair live chat yra blogis, nu bet dabar arba arba. Jei CPH-LTN cancelins, atgausiu 200 eur už nebereikalingus bilietus, jei necancelins – turėsiu dar 200 eur papildomo minuso, nu arba daugiau bandymų :) Ryanair visus keitimo mokesčius grąžina ir po kelių keitimų.

  722. Jurgis - 2017 01 13, 12:00

    Kas nors jau išbandė Lufthansa Wifi ?

    На европейских рейсах Lufthansa начали тестировать доступ в Интернет
    http://www.ato.ru/content/na-evropeyskih-reysah-lufthansa-nachali-testirovat-dostup-v-internet

  723. Janka - 2017 01 13, 12:15

    Dėl W6 Reikjaviko įdomu. Paskelbus maršrutą visi stebėjosi panašiai kaip su Nica, Bariu ir pan. Atseit ką ten Islandijoje veikti žiemą. O susidaro įspūdis, kad pardavimai geri, lėktuvai pilni, o ir kainos padorios, ypač papildomų paslaugų (bagažas po 80-100 eurų į abi puses).

    Visgi gal tai labiau ne turistinė, o emigrantinė kryptis? Nežinote, kiek ten mūsų tautiečių maždaug gyvena?

  724. Simonas Bartkus - 2017 01 13, 12:59

    Įdomu ir tikrai džiugu, kad KEF bent paviršutiniškai žiūrint neblogus rezultatus demonstruoja. Gana stipriai veikia ir efektas, kad KEF yra unikalus produktas regione ir pritraukia nemažai latvių, baltarusių, rusų į reisą beigi nemažai „fake connections” keleivių per Vilnių.

  725. Kardiobatonas - 2017 01 13, 13:37

    KEF turbūt yra tiek turistinė, tiek emigrantinė kryptis, nors visoje šalyje gyvena maždaug tiek žmonių, kiek Kaune. Turizmui tai tikra egzotika, bet labai brangi šalis – bent jau taip buvo, kai lankiausi prieš didžiąją krizę.

  726. Simonas Bartkus - 2017 01 13, 14:28

    Čia bus įdomu – Brussels Airlines ilgam laikui wet-lease-in 3 Sukhoi Superjets, operated by Cityjet: http://atwonline.com/leasing/brussels-airlines-wet-lease-superjets

    Bus labai įdomu matyti, jeigu VNO-BRU skraidys Sukhoi.

  727. test1 - 2018 02 27, 15:10

    Spot up for this write-up, I actually think this excellent website wants far more consideration. I’ll probably be again to learn to read a lot more, thank you for that info.

  728. […] 2011-2018 m. pasižymėjo kaip nuolatinės ir greitos didžiųjų žemų sąnaudų vežėjų plėtros laikotarpis. Nuožmi „Ryanair“ ir „Wizz Air“ konkurencija stūmė abu vežėjus atidarinėti naujus maršrutus vieną po kito ir tai turėjo stiprų stimuliacinį efektą. Vidutinis keleivių skaičiaus augimas per dešimtmetį siekė 9% ir viršijo prognozes. […]

  729. sex doll - 2022 01 20, 13:41

    custom sex doll Top 5 Asian Sex Dolls to Serve You Throughout everyday life and Bed

Leave a reply