„airBaltic” ir „Norwegian” plėtros proveržis Lietuvoje

   
     

Pamažu ryškėja pasiūlos paveikslas, kurį matysime Lietuvos oro uostuose 2020 m. vasarą. Europa yra pats sezoniškiausias regionas pasaulyje, todėl aviakompanijos dažniausiai maršrutų plėtrą planuoja pavasariui: rizika mažesnė ir greičiau pamatomas vaizdas, kokie maršrutų finansiniai rezultatai.

2011-2018 m. pasižymėjo kaip nuolatinės ir greitos didžiųjų žemų sąnaudų vežėjų plėtros laikotarpis. Nuožmi „Ryanair” ir „Wizz Air” konkurencija stūmė abu vežėjus atidarinėti naujus maršrutus vieną po kito ir tai turėjo stiprų stimuliacinį efektą. Vidutinis keleivių skaičiaus augimas per dešimtmetį siekė 9% ir viršijo prognozes.

Į „Wizz Air” ir „Ryanair” šokamą kadrilį bandė įlysti nauji vežėjai, tačiau praktiškai visi projektai buvo nesėkmingi. Rinkoje pasirodė ir greitai dingo „Germania” su Ciūrichu, „Vueling” su Barselona, „Rusline” su Sankt Peterburgu, SCAT su Astana. Bandymu simboliu galima laikyti „Aegean Airlines”, kurie paskelbė apie maršrutą Atėnai-Vilnius, tačiau uždarė pardavimus net nepradėję skraidyti, po to, kai juos volu pervažiavo tiek „Wizz Air”, tiek „Ryanair”, paskelbę taip pat apie planus skraidyti į Atėnus.

Vėstanti „Wizz Air” ir „Ryanair” konkurencija išryškėjo 2018 m. vasarą, kuomet didžiausia vežėja Vilniaus oro uoste paskelbė apie veiklos sutraukimą: savo bazę sumažino nuo 4 iki 3 lėktuvų. Nors keleiviai ir rinka jau susitaikė, jog žemų sąnaudų bendrovės nepasiteisinančius maršrutus greitai keičia į kitus, šitas sprendimas lėmė bangą, kada buvo uždaryti iš karto 6 maršrutai. Dalis jų vėliau grįžo kaip sezoniniai, tačiau „Wizz Air” Vilniaus bazė vis dar išlieka mažesnė.

„Wizz Air” sprendimas atšaldė ir „Ryanair”, kuri atidarė keletą naujų maršrutų 2018 m. rudenį, tačiau 2019 m. vasarą taip pat pasiūlė 2% mažesnę pasiūlą nei metais anksčiau. Nors iškilo grėsmė, kad mažinimai gali lemti, jog Vilniaus oro uoste 2019 m. keleivių skaičius mažės, tačiau taip neatsitiko. Vilniaus oro uostas šiemet gali peršokti 5 mln. aptarnautų keleivių kartelę (tam reikia 4,3% augimo gruodžio mėnesį). Kaip rašiau rugpjūtį kritimas birželį ir liepą yra nulemtas aviakompanijų taktinių sprendimų, o ne paklausos mažėjimo. Bendras ekonominis augimas, pamaitintas grįžusia pasiūla į užsakomųjų skrydžių rinką, valstybės finansuojamu LOT maršrutu į Londono City oro uostą, augančiais srautais iš Ukrainos ir didėjančiu bendru lėktuvų užpildymu leido grįžti į augimo kelią.

2020 m. tam tikra prasme yra kritiniai: kaip kiti rinkos dalyviai sureaguos į low-cost lyderių užtrauktą stabdį? Ar pavyks augimui generuoti oro uostams pritraukti naujų vežėjų?

Paveikslas vasaros sezonui ryškėja lapkričio-gruodžio mėnesiais, kuomet aviakompanijos baigia tvarkaraščių planavimą ateinčiam vasaros sezonui. Matomas paveikslas negali nedžiuginti: oro uostai sulaukė dovanų iš bronzos medalininkų keleivių srautų lenktynėse – „airBaltic” ir „Norwegian”. Mano manymu, žinomų bendrovių sprendimai augti rinkoje yra geresnis ženklas nei naujų nežinomų vardų pritraukimas: jau veikiančios aviakompanijos geriau žino rinką, turi pranašumą dėl savo žinomumo rinkoje ir sprendimai dažnai būna tvaresni.

Dar gera žinia, jog – šie žaidėjai plečiasi maršrutuose, kuriuose kitų aviakompanijų plėtra nėra tikėtina.

„Norwegian” dovanos Palangoje

2019 m. spalio mėnesį „Norwegian” pradėjo skrydžius iš Bergeno į Palangą. 2020 m. pavasarį suplanavo dar didesnį augimo šuolį Lietuvos pajūrio oro uoste: skrydžių dažnis iš Oslo į Palangą bus padidintas nuo 3-4 kartų per savaitę iki kasdieninių. 2020 m. kovo 2 dieną „Norwegian” atidarys naują maršrutą 2 kartus per savaitę iš Stokholmo į Palangą, o kovo mėn. paskutinę dieną tokiu pat dažniu dar bus pradėti ir skrydžiai iš Kopenhagos.

2020 m. vasarą „Norwegian” taps pačiu didžiausiu vežėju Palangos oro uoste: 13 skrydžių per savaitę dideliais lėktuvais ir jų pasiūla sudarys 37%.

Palangos oro uostas bus su įdomiu maršrutų portfeliu. Du vežėjai lieka su pasiekiamumo užtikrinimu jungiamaisiais skrydžiais, atitinkamai per Kopenhagą (SAS) ar Rygą („airBaltic”). Žemų sąnaudų bendrovės siūlo populiariausių maršrutų iš Rygos/Vilniaus/Kauno ribotą pasiekiamumą iš Palangos (Londonas, Dublinas, Dortmundas), o šalia jų didžiausią paketą pasiūlys toks pusiau hibridinis (visgi parduoda jungiamuosius skrydžius) vežėjas.

„Norwegian” produktai bus impulsas turizmui iš Skandinavijos šalių į Lietuvos pajūrį. Tai šansas įsitvirtinti turistų iš Šiaurės šalių galvose – geresnio pasiekiamumo su tinkamesniu produktu net sunku įsivaizduoti: gerai žinomas brandas Norvegijoje, Švedijoje ir Danijoje užtikrins prieinamą susiekimą.

37% rinkos pyragas Palangos oro uostui uždeda ir rizikos kilpą: kaip žinia, „Norwegian” vis dar kovoja su savo finansinėmis problemomis ir ieško recepto, kaip rasti kelią į pelningumą. Per paskutinius kelis mėnesius ji bendrovei pavyko padaryti ne vieną sunkų žingsnį: parduota veikla Argentinoje, uždaryti long-haul skrydžiai iš Danijos ir Švedijos, gautas papildomas finansavimas, pakeisti vadovai. Nuostolinga veikla bei prastas balansas vis dar slegia, bet panašu, jog „Norwegian” atstatė bent šiokį tokį investuotojų tikėjimą ir bandys išvairuoti. Palangos oro uostas čia ne ką ir gali padaryti – lieka tik melsti, jog „Norwegian” kritiniai veiksmai bus ne per maži ir pradėti ne per vėlai.

Jeigu „Norwegian” išnyktų, deja, greičiausiai Palangos oro uoste jų paliktų maršrutų niekas neimtų keisti (nebent seniai įdirbtą Oslo kryptis sudomintų „Wizz Air”), todėl ilgalaikei Palangos oro uosto sėkmei labai svarbus „Norwegian” įsitvirtinimas.

Greita kitų vežėjų plėtra kelia iššūkių „seniesiems” vežėjams, ypač tokioje mažoje ir ribotoje rinkoje kaip Palanga. Nauji „Norwegian” maršrutai gali kirsti per SAS veiklą: ne tik tiesioginė konkurencija Palanga-Kopenhaga maršrute, tačiau ir nuimti jungiamieji keleiviai per Kopenhagą skridę į Stokholmą ar Bergeną, o Oslas tampa alternatyva jungiamiesiems skrydžiams į Norvegija bei Jungtinę Karalystę. SAS pakeis veiklos vykdytoją Palangoje ir skrydžius į Kopenhagą ims operuoti „Nordica”, kas greičiausiai leis sumažinti skrydžių vykdymo kaštus. Reikia tikėtis, jog kainodaros ir komunikacijos srityse SAS nepritrūks energijos tinkamai reaguoti į savo rinkos išsaugojimą Palangoje. SAS spaudžia ir „airBaltic”, kuri žiemos sezonu ėmė skraidinti du kartus per dieną į Rygą.

2020 m. balandžio 3 dieną „Norwegian” įžengs ir į trečiąjį Lietuvos oro uostą: 2 kartus per savaitę pradės skraidyti iš Oslo į Kauną. „Norwegian” taps trečia bendrove, po „Ryanair” ir „Wizz Air”, vykdančia skrydžius iš visų Lietuvos oro uostų. Galėjo būti ir ketvirtąja, tačiau, panašu, jog 2020 m. vasarą LOT nebeskraidys iš Varšuvos į Palangą – jau 2019 m. jų skrydžių sezonas buvo trumputis.

„airBaltic” Kalėdų dovanai Vilniui

2020 m. „airBaltic” užpildys dvi pasiekiamumo skyles iš Vilniaus, kurios paskutinius penkerius metus buvo netiesioginių srautų sąrašo viršuje – Hamburgą ir Ciurichą. „airBaltic” sprendimas yra ypatinga sėkmė jau vien dėl to, kad alternatyvių vežėjų, kurie imtųsi vykdyti skrydžius šiomis kryptimis realiai nėra.

Nei „Wizz Air”, nei „Ryanair” neskraido į Ciurichą, o Hamburge veikla labai ribota. Anoje pusėje taip pat nesimato vežėjų, kuriuos galėtų Lietuvos rinka sudominti. Baksnoti galima į „Swiss”, tačiau po jos paskutinio labai nesėkmingo bandymo atidaryti reisus į Rygą, neįsivaizduoju, kuom „Lufthansa” padalinį galėtų sudominti Baltijos šalių rinka.

„airBaltic” iš Vilniaus į Hamburgą skraidė nuo 2004 m. balandžio mėn. iki pat krizės 2008 m. spalio mėn. su „Fokker 50”. Po to, 2009 m. balandį pabandė gražinti skrydžius, bet uždarė juos vos po trijų savaičių. 2015 m. balandį Vilnius-Hamburgas buvo atidariusi „Air Lituanica”, tačiau bendrovės veikla buvo sustabdyta vos po mėnesio.

2004 m. tarp Vilniaus ir Hamburgo keliavo 7,8 tūkst. keleivių, 2005 m. – 11,1 tūkst., 2006 m. – 11,6 tūkst., 2007 m. – 14,7 tūkst., 2008 m. – 11,5 tūkst. Dabar „airBaltic” tarp Vilniaus ir Hamburgo pasiūlys net 45 tūkst. vietų per metus.

Šalia naujų skrydžių į Hamburgą, „airBaltic” stiprins pozicijas tarp Lietuvos ir Vokietijos didinama skrydžių dažnį Vilnius-Berlynas (iki 6 per savaitę) bei Vilnius-Miunchenas (iki 5 per savaitę). Geras dalykas yra tai, jog „airBaltic” kruopščiai planuoja tvarkaraščius. Nors skrydžių dažnis ribotas, tačiau Vilnius-Miunchenas ir Vilnius-Hamburgas skrydžių laikai maksimaliai pritaikyti keliaujantiems darbo reikalais. Abu maršrutai bus vykdomi vakarais, su 18-19 val. išvykimu iš Vilniaus ir 20-21 val. išvykimo iš Vokietijos. Į Miuncheną skrydžiai vyks kasdien išskyrus antradienio ir šeštadienio vakarus (mažiausia darbo reikalais keliaujančių paklausa), o į Hamburgą pirmadienio, trečiadienio ir penktadienio vakarais.

Vilnius-Ciurichas skrydžių dažnis bus tik du skrydžiai per savaitę ir ne pačiu palankiausiu laiku, tačiau ir rizika yra gerokai didesnė. Šiuo maršrutu „airBaltic” skraidė metus nuo 2007 m. kovo iki 2008 m. balandžio ir pritraukdavo po 1200 keleivių per mėnesį. Panašų keleivių skaičių pasiekė ir „Germania”, kuri pradėjo skrydžius 2016 m. birželį ir išsilaikė iki 2017 m. sausio. Šiame maršrute ypač svarbios turistų iš Šveicarijos grupės, o „airBaltic” pranašumas, jog joms tiesioginius skrydžius galės pasiūlyti iš visų trijų Baltijos šalių sostinių. „airBaltic” dabar pasiūlys 29 tūkst. sėdynių tarp Ciuricho ir Vilniaus per metus.

Aš skeptiškai žiūriu į „airBaltic” sprendimą atidaryti Geteborgo maršrutą iš Vilniaus. Šį maršrutą vasaros piko metu bandė vykdyti „Air Lituanica”, o vėliau jį perėmė „Wizz Air”, tačiau nė vienai šis maršrutas nebuvo sėkmingas. Galima dar prisiminti ir dešimtmečio pradžioje „Ryanair” bandymą skraidyti iš Kauno į tuo metu dar veikusį Geteborgo City oro uostą, kuris taip pat nebuvo ilgalaikis. Visgi, „airBaltic” bandys keleivius pritraukti maksimaliai geru tvarkaraščiu (skrydžiai ketvirtadienio ir sekmadienio vakarais) ir, tikiu, kad gali prisidėti prie susiekimo iš Vilniaus vystymo. Ypač, pritraukiant turizmą iš Švedijos į Lietuvą.

Skirtingai negu su skrydžiais į Hamburgą, Ciurichą ir Geteborgą, nemanau, kad kažkokią esminę susisiekimo ir keleivių srautų vystymo įtaką turės „airBaltic” sezoniniai maršrutai iš Vilniaus į Dubrovniką ir Rijeką. Turistinis vasaros saulės srautas yra susiekiantys indai su visomis kitomis pietų kryptimis. Tačiau, kaip matau iš reakcijų socialinėje erdvėje, šis „airBaltic” sprendimas atidaryti skrydžius į Kroatijos pakrantės miestus sulaukia daugybės pozityvumo (kalbėti apie Dubrovniko pliažą gerokai seksualiau nei apie kranus pilkame Hamburgo uoste). Tikėtina, jog šie maršrutai sustiprins „airBaltic” įvaizdį ir žinomumą Lietuvos rinkoje.

O žinomumas ir pozityvumas bus labai svarbus „airBaltic” tvirtinant pozicijas Lietuvoje. Kitą vasarą jos vaidmuo mūsų šalies rinkoje bus didžiulis – pasitraukus „Nordica”, bendrovė pasiūlys trečią kasdienį skrydį tarp Talino ir Vilniaus, padidins skrydžių iš Vilniaus į Rygą skaičiu dar vienu papildomu rytiniu skrydžiu, o šalia to jau apkalbėtos naujienos su 5 naujais maršrutais ir dažnių didinimu į Berlyną bei Miuncheną.

Kitą vasarą „airBaltic” bus daugiausia skrydžių iš Vilniaus oro uosto vykdanti bendrovė.

„airBaltic” paskutinius porą metų yra aktyviausias ir agresyviausias žaidėjas Lietuvos rinkoje traukiantis keleivius keliauti per savo hub’ą – ir statistika rodo, jog tai sėkmingai jiems sekasi.

Jau praėjusiais metais „airBaltic” viršijo Vilnius-Ryga srautą negu 2009-2011 m., kai Vilnius turėjo didelių susiekimo problemų ir tiesioginių skrydžių pasiūla buvo labai ribota. Šiais metais „airBaltic” didina keleivių Vilnius-Ryga skaičių dar papildomais 15% ir tikėtina, jiems pavyks tai daryti ir toliau, dėka stiprėjančio įvaizdžio ir galimybių kombinuoti tiesioginius skrydžius su skrydžiais per Rygą.

Srauto auginimas Vilnius-Ryga „airBaltic” svarbus yra ir dėl to, jog bendrovė planuoja po ketverių metų atsisakyti „Bombardier Dash8-Q400” lėktuvų ir parke liks tik 145 vietų Airbus A220: bendrovei svarbu pasiruošti tokiam pasiūlos šuoliui, kad galėtų išlaikyti konkurencingą skrydžių dažnį dideliais lėktuvais trumpame maršrute tarp Lietuvos ir Latvijos sostinių.

Vilniaus pasiekiamumas iš plačios geografijos per hub’us išliks ir toliau svarbus – kiekvienas pagerinimas yra reikšmingas. „Ukraine International” išgyvena finansines problemas, karpo skrydžius ir tarp Kijevo bei Vilniaus, ir kitomis kryptimis, todėl jungiamasis srautas per Kijevą tikrai kris žemyn. Be „airBaltic”, rinkoje aktyvesnis žaidėjas yra LOT. „Lufthansa”, SAS, „Austrian”, „Brussels Airlines” veiksmai rinkoje lieka vegetaciniai.

Sėkmingai pasiteisino „Finnair” sprendimas didinti skrydžių skaičių Vilnius-Helsinkis ir šią vasarą vidutiniškai keleivių srautas augo po 21% per mėnesį. Tačiau, Helsinkis dėl geografinės padėties ir laiko skirtumo nebuvimo nėra geras variantas susiekimui su Vakarų ar Pietų kryptimis. „Finnair” papildomas skrydžių dažnis padėjo tapti konkurencingesne bendrovė varžantis su „Turkish Airlines”, kurios planai vykdyti 10 skrydžių per savaitę tarp Vilniaus ir Stambulo vis niekaip neįsitvirtina. Vien per pastarąjį mėnesį iš kelių žmonių girdėjau istorijas kaip keleiviai susiduria su skrydžių Vilnius-Stambulas karpymais bei būtinybe keisti bilietus su trumpu pranešimo periodu (paprastai 2-3 savaites).

Iš paskutinį kartą viešai Lietuvos oro uostų skelbtų netiesioginių srautų (2019 m. pavasarį), Ciūricho maršrutas sąraše užėmė 2 vietą su 22,3 tūkst. metiniu srautu, o Hamburgas 11 vietą su 14,7 tūkst. netiesioginiu srautu.

Apčiuopiamos skylės žemėlapyje dabar lieka tik Sankt Peterburgas (17 tūkst., 8 vieta), Praha (16 tūkst., 10 vieta) ir Ženeva (14,7 tūkst., 12 vieta). Kitas vietas sąraše užima kryptys, į kurias skraidinama tiesiogiai, tačiau nemažai keleivių vistiek renkasi skrydžius su persėdimu (pirmauja Briuselis su 23,3 tūkst.) arba tiesioginiai skrydžiai yra nerealūs (Niujorkas ir Čikaga po 22 tūkst.).

Šie duomenys rodo, jog akivaizdžių skylių susiekime iš Lietuvos nėra – 1 tūkst. netiesioginių keleivių per mėnesį reikalauja, jog naujas maršrutas sėkmę gali pasiekti tik su didžiuliu stimuliaciniu efektu arba nemažu jungiamųjų skrydžių potencialu. Visai normalu, jeigu nė viena daugiau nauja kryptis nebūtų kitais metais pasiūlyta iš Lietuvos ir tai netgi vertinčiau kaip gerą ženklą: rinka ir taip turi įsisavinti daug naujų maršrutų, kuriuos įsukti nebus lengva, bet įsitvirtinimas gali turėti labai svarbią strateginę reikšmę. Labiausiai norėčiau, kad Stokholmas-Palanga, Vilnius-Ciūrichas ir Vilnius-Hamburgas liktų ilgam.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

529 komentarai

  1. Kardiobatonas - 2019 12 12, 18:34

    Simonai, pasigedau įžvalgų apie Kauną. Kodėl jį aplenkė svarbiausios naujienos (išskyrus „Norwegian” atėjimą, bet tai labai menkas pasiekimas). Ir išvis – kokios jo perspektyvos artimiausius 2-3 metus?

  2. Simonas Bartkus - 2019 12 12, 18:47

    Na, Kaunui neblogai sekasi „iš eigos” – FR vis kažką prideda, dabar dar ir Norwegian taps ketvirta scheduled airline Kaune.

    Neaiškus yra koks proof of concept su LOT. Iš tuo duomenų, kurie matosi, kad nėra didelės sėkmės su LO legacy servisu į WAW.

    Panašu, ITAKA kitąmet iš Kauno nebegrįš skraidyti.

    Pagrindinis taikinys KUN turėtų būti suvilioti BT grįžti atgal. Geriausia su 2x daily skrydžiais į RIX kaip yra iš PLQ.

    Kažkokių kitų iniciatyvų sėkme abejoju, aišku ten vienas kitas FR/W6 skrydis gerai tolygiam augimui. Pagal verslo poreikius kaip ir naudinga būtų stiprinti susiekimą su Vokietija, bet labai sunku įsivaizduoti koks vežėjas tai galėtų būti ir į kokį miestą (be FR).

  3. Wincas - 2019 12 12, 23:49

    Užvakar Baltas A330 iš KUN išskrido, dabar atskrenda kitas Baltas A330 į KUN.

  4. Giedrius - 2019 12 12, 23:59

    Remontui, ar koks charteris?

  5. Wincas - 2019 12 13, 00:04

    Atskrenda krepšininkai pinigų už parduotus bilietus susirinkti.

  6. Posparnis - 2019 12 13, 11:03

    Gal žinote, kodėl Aeroflot (ar jos padalinys Rossiya) visiškai nevysto LED kaip hubo į Aziją? Labai keista strategija (ar jos nebuvimas), turint tokį didelį miestą ir pakankamai neblogą geografinę padėtį (plg. HEL).

  7. Šarūnas - 2019 12 13, 12:33

    Qantas pasirinko A350-1000 Project Sunrise.

  8. pliumbum - 2019 12 13, 14:52

    Kalbant apie Briuselį, tai daug metų jų tvarkaraštis nesikeičia ir yra geras darbo keliautojams tik į vieną pusę, tai va ir tie skrendančių su persėdimu skaičiai.

  9. Simonas Bartkus - 2019 12 13, 14:56

    Man atrodo VNO-BRU kaitaliojasi kartais – dabar VNO-BRU segmento laikas gana idealus 18:10, bet anksčiau pamenu skraidydavo anksčiau, net 15-16 val.

    Dabar žiūriu vasaros tvarkaraštyje VNO-BRU išvyksta 17:10.

  10. Simonas Bartkus - 2019 12 13, 15:02

    Posparnis: šiaip labai geras klausimas. Statistika – LED tik 4% traffic yra transfer (jaučiu Vilniuje arti to :), visi Rossiya.

    Vienareikšmio atsakymo nežinau, bet gali būti susiję ir su tuo, kad Rossiya tokia podukra mėtoma, buvo nepriklausoma valstybės valdoma bendrovė, po to su Aeroflot sujungta ir strategija kaitaliojama. Kažkada Transaero vystė ale hub’ LED, bet po to ir tie metė (dar prieš savo bankrotą).

    Gali būti susiję su tuo, kad santykiniai SVO yra arti (660km), kad būtų didelis geografinis laimėjimas, tai kaip hub’ą Aeroflot stiprina SVO, kuris konkuruoja su kitais vežėjais ir kitais Maskvos oro uostais. Ir dar vienas dalykas – Aeroflot nelabai turi motyvacijos antrą hub’ą developinti, nes realiai LED nekonkuruoja su HEL, ARN, CPH ar RIX: dėl vizų režimo keleiviai iš LED neskris į Rytus per ES valstybę, o lygiai taip pat keleiviai iš Murmansko neskris per ten irgi.

  11. oxs - 2019 12 13, 16:09

    O tai Airbaltic nevykdo per Vilnių tranzito į Rygą pvz., iš VNO tiesioginių krypčių?

  12. Andriu - 2019 12 13, 19:26

    BRIUSSELS Private Flight
    hfy931

    A330 išvyko į Briuselį. Kažin kam čia prirekė tokio didelio lėktuvo reisui KUN-BRU?

  13. Posparnis - 2019 12 13, 20:35

    Simonai, nesupratau tavo paskutinio sakinio. Tranzitas per LED visų pirma pasitarnautų į Aziją skrendantiems šiaurės Europos gyventojams, taip pat azijiečiams, skrendantiems į šiaurės Europą. Oro uosto tranzito zonoje vizų nereikia. O atsiradusi galimybė išeiti į miestą su elektronine viza tranzitą dar labiau paskatintų.

  14. mikas - 2019 12 13, 22:06

    Skristi per LED ar skristi per HEL….. Man tai klausimų nekyla :)

  15. Giedrius - 2019 12 13, 22:34

    Nelabai suprantu reik LED kaip hubo, jei yra MOV visai šalia. Tik fragmentuotų transferius ir būtų dar mažiau patrauklu.

  16. Posparnis - 2019 12 14, 12:42

    Mikai, tokio pasirinkimo kol kas praktiškai nėra. O jei būtų, daug ką nulemtų kaina. Be to, stopoveriui Piteris daug įdomesnis miestas nei Helsinkis.

    Giedriau, MOW nėra VISAI šalia. O kodėl problema būtų iki tam tikro lygio “fragmentuoti transferiai”? Pvz., Vokietijoje pagrindinis persėdimo hubas yra FRA, bet būna variantų ir per MUC.

  17. Simonas Bartkus - 2019 12 14, 13:23

    Posparnis: mano mintis buvo tokia, kad Aeroflot visiškai nemotyvuota kurti antrą hubą. Rusai pasirinkimo neturi, visas susiekimas vyksta per Maskvą ir tiek. O keleivių iš Europos kurie skristų per Maskvą į Aziją ir taip Aeroflot pritraukia labai mažai, tai kam dar jiems fragmentuoti.

  18. Giedrius - 2019 12 14, 13:56

    Posparnis: Tranferiui iš Europos ar led ar svo ganasi ~200-300km skirtumas. Toks jokio vaidmens nevaidina. Iš led natūralios paklausos nėra į rytų aziją (na arba viskas keliauja per mow). mow kaip suprantu kolkas nėra didelių bėdų dėl slotų, tai ir antro hubo poreikio nėr.
    fra/muc situacija: iš muc yra skryžių kas dien į aziją, tai galima siūlyt persėdimus, o fra yra pakankamai pilnas ir taip.

  19. Wincas - 2019 12 14, 14:57

    Niekada negalvojau, kad padorus zmogus savo noru gali noreti skristi su komunistu avialinijomis.

  20. Posparnis - 2019 12 14, 16:57

    Simonai, ačiū už paaiškinimą. Įdomu būtų pamatyti statistiką – ar tikrai tiek mažai iš ES skrendama Aeroflot tranzitu per Maskvą. Nes jų kainos į Kiniją, Vietnamą, netgi Japoniją, Honkongą ar Maldyvus labai konkurencingos (ypač Premium Economy). Tikiu, kad per pastaruosius keletą metų keleivių galėjo sumažėti, nes labai sustiprėjo Kinijos bendrovių konkurencija.

  21. Čiurlionis - 2019 12 14, 20:24

    Šiaulių oro uoste numatomos 20 mln. investicijos lėktuvų priežiūros centrui

    Plačiau: https://www.vz.lt/transportas-logistika/2019/12/13/siauliu-oro-uoste-numatomos-20-mln-investicijos-lektuvu-prieziuros-centrui#ixzz686RzHwfd

  22. Arnas - 2019 12 15, 00:08

    Labai greitu metu laukit naujienėlės :)

  23. dovydas - 2019 12 15, 01:50

    Asmeniškai labiausiai džiaugiuosi dėl Ciuricho. Šiemet atsisakiau konktrakto Šveicarijoje vien dėl to, kad nebuvo tiesioginio reiso į Vilnių.

  24. Pranas - 2019 12 15, 10:56

    @Arnas – bus Vilnius tarp Wizz skrydžių į Armėniją kur rytoj žada paskelbti? :)

  25. Folkas - 2019 12 15, 14:30

    Gal kas žinote, kokio užpildymo sulaukė skrydžiai į Kharkivą? Ar turi pasisekimo skrydžiai į tokią kryptį arba į Zaporožę?

  26. keleivis - 2019 12 15, 16:02

    Sveiki,
    ar TXL airBaltic sveria carryon kuprines?

  27. mikas - 2019 12 15, 16:55

    #Wincas
    Spaudžiu dešinę, aš irgi apie tai rašiau, kad kokio velnio normaliam žmogui veltis į reikalus su vizomis.

  28. trolis - 2019 12 15, 21:22

    FAA Administrator Steve Dickson said on Wednesday he would not clear the plane to fly before 2020 and disclosed the agency has an ongoing investigation into 737 production issues in Renton, Washington. He added there are nearly a dozen milestones that must be completed before the MAX returns to service. Approval is not likely until at least February and could be delayed until March, U.S. officials told Reuters.

  29. zuikis - 2019 12 15, 21:46

    @Posparnis: is Dublino su Aeroflot apie 25% yra tiesioginis srautas, mazdaug 5% toliau i Rusija ir like 70% jungimai i Azija. Beje, kas mazdaug treciame skrydyje yra jungiamuju keleiviu i VNO;)

  30. Arnas - 2019 12 16, 10:04

    Jau galit pirkti bilietus VNO-EVN :)

  31. Pranas - 2019 12 16, 10:20

    Atspėjau :) Tai dabar klausimas ko neliks. Dabar laikas vietoj KEF, tik vos vėliau, nes lėktuvas vietoj rotationo iš Dortmundo skris į Zaporožę. Aišku KEF gali perkelt į kitą laiką, bet apskritai nelabai yra kur įterpt ko nors nenuimant (na nebent Lviv-Larnaca Vilniaus lėktuvu nebeskraidyt).

  32. Anonimas - 2019 12 16, 11:48
  33. Wincas - 2019 12 16, 12:22

    @mikas Kažkaip niekada nekilo minties net ir super pigius bilietus pirkti iš Aeroflot. Čia kaip turguje pirkti cigaretes iš čigono – pigu, bet neetiška.

  34. Rokas - 2019 12 16, 14:09

    Iš Jerevano skrydis atgal 6h 55m, what?

  35. Ugnius - 2019 12 16, 14:31

    Ten tik klaidingas užrašas, pagal tvarkaraštį matosi kad reali trukmė 3h 55min (pritaikius 1val. laiko skirtumą tarp Lietuvos ir Armėnijos).
    Įdomu kodėl pasirinko skraidyti ne nuo vasaros tvarkaraščio pradžios, o savaite anksčiau. Kadangi armėnai nepersuka laikrodžio, tai pirmąją savaitę iš EVN lėktuvas išvyksta 00:50; neatrodo kaip itin viliojantis laikas

  36. dzin - 2019 12 16, 17:32

    Armėnija buvo mano vienas iš didžiausių nusivylimų… Maistas nekoks, paslaugų lygis žemas, taksistai žemiau blintuso. Visus kurortus galima pamatyti sovietiniuose filmuose, tik ten dabar viskas išlaužyta, išdaužyta, užpelkėję. Vienintelis ir nepakartojamas dalykas – įspūdinga gamta, kvepiančios laukinės pievos, primenančios vaikystę. Ir, žinoma, jų perlas – Kalnų Karabachas.

  37. Posparnis - 2019 12 16, 19:08

    Ne visai jų ;)

  38. Janka - 2019 12 16, 20:49

    Joo, girdejau ir as, kad Jerevenas reto baisumo skyle, nelabai suprantu, kas ten skraidys.

  39. Vytautas - 2019 12 16, 21:54

    maršutas vienam sezonui, nebent skraidys kažkas, apie ką nepagalvojom.

  40. Janka - 2019 12 16, 22:00

    Jei jau Wizz Jerevanus atidaro, ko jie su Budapestu, idomu, vis delsia :/

  41. Simonas Bartkus - 2019 12 16, 22:27

    Maršrutas išsilaikys, jei emigrantų srautas yra didesnis nei mes įsivaizduojame (kaip Kharkivas ar Zaporožė). Beje, būtent kitąmet airBaltic paleidžia Jerevaną iš Rygos (berods, 2011m. buvo uždarę).

  42. mmm - 2019 12 16, 22:33

    Buvau Armėnijoje. Tai iki Gruzijos jiems labai toli. Labai skurdi valstybė, žmonės pikti, Jerevanas kaip miestas pobaisis. Infrastruktūra šayje apleista, aplink gražiausius vienuolynus šiukšlynai. Turi labai didelį ežerą, bet ten viskas apleista. Žodžiu, kaip buvo 1990 taip ir liko.

  43. Pranas - 2019 12 17, 10:24

    Frankenšteino (737max) gamyba stabdoma. Kaip ir nebenusimato nieko greit – bent jau 2020 vasarai jo turėtų aviakompanijos nebeplanuot. Galima laukt dar karpymų iš Ryanair. Taip pat klausimas ar Norwegian viską ką priplanavę (tarkim Palangoje) tikrai turės kuo skraidyt (ten numatyta 738, bet gal jų kitur labiau reikės).

  44. sk - 2019 12 17, 10:54

    Offtopic ir tikrai suprantu, ką apie Armėniją turit omeny, bet Vilniaus gatvės, šaligatviai, bordiūrai, laiptai, kiemai ir likusi mini infrastruktūra ir architektūra nėra ypatingai jau toliau pažengusi ir iš esmės yra karo stovio. Gal tik mažiau šiukšlių ir vizualinio chaoso mieste, vienintelis esminis skirtumas.

  45. Simonas Bartkus - 2019 12 17, 11:09

    Viena keisčiausiai apie naujus maršrutus pranešanti aviakompanija Qatar Airways dar kartą pasiskelbė apie „rekordinę plėtrą” 2020 m. vasarą, kur yra nauji skrydžiai į Santorinį, Osaką ir Dubrovniką, kurie jau kažkada buvo anonsuoti. Tuo tarpu Talino, kaip ir dar 20 maršrutų, kuriuos Qatar Airways yra anksčiau paskelbusi, vis dar nėra.

    Qatar Airways paskelbė, kad skraidys į Taliną 2018 m. kovą, tačiau bilietų prekyba vis dar nepradėta.

  46. dzin - 2019 12 17, 11:34

    @sk – aš tikrai nenoriu veltis į diskusijas, tačiau tiems, kurie tikisi pasyvesnio poilsio ir šventės skrandžiui (kad ir Gruzijos lygio), Armėnijoje nėra ką veikti, su nedidele išimtimi – Stepanakertu („Tatik-Papik”, ech, sovietinė nostalgija). Tiems, kas mėgsta aktyvų poilsį – super šalis. Patogią kuprinę ant pečių su termosu ir sumuštiniais joje – ir pirmyn. Žmonės provincijoje labai mieli, paveža (žinoma, tikisi arbatpinigių :), kalba rusiškai, nors jaunimas jau nelabai. Gamta nepakartojama, tik ten pabuvęs, supranti, kokią įtaką aplinkai pas mus daro pramoninė žemdirbystė…

  47. Augustinas Žemaitis - 2019 12 17, 11:37

    Taip, Jerevanas yra stalininis miestas. Bet šiaip Armėnija ne tik Jerevanas. Gražūs vienuolynai, gamta. Na taip, Gruzijai neprilygsta, bet kelioms dienoms pavažinėti tikrai yra kur.

    Apvažiavau Armėniją nuomotu automobiliu, čia mano visų lankytinų vietų aprašymas (lankytinų vietų žemėlapis straipsnio apačioje):
    http://augustinas.net/armenija-amzinasis-krikscionybes-avangardas-2350

  48. Spectator - 2019 12 17, 11:50

    @sk – man ir sukėlė panašių minčių, nes visa infrastruktūra aplink oro uostą, geležinkelio ir autobusų stotį Vilniuje yra absoliučiai gėdinga ir baisi, tad manau kokie olandai tą patį galėtų parašyti apie Vilnių/Lietuvą :) Valstybės gėda, kad kiekvienam mažam miestelyje tvarkoma infrastruktūra, bet pagrindiniai šalies vartai Vilniuje amžinai įstrigę postsovietiniame vaizde.

  49. Oleg - 2019 12 17, 13:29

    kaip patogu ;-) vat norisi i kokia skyle nuvaziuoti del filmu ar siaip zinomo brando. O Augustinas Žemaitis ten jau pabuves. Galima paskaityti jo ispudzius ir persigalvoti =]

  50. Kardiobatonas - 2019 12 17, 14:14

    to Spectator. Dėl Vilniaus nedrįstu ginčytis, tačiau tiek Kauno autobusų stotis, tiek geležinkelio stotis gėdos šaliai nedaro. Net oro uostas nedaro: jis labai paprastas, bet tikrai nedvelkia sovietmečiu. Net Europoje teko matyti labiau nugyventų bei apleistų.

  51. Spectator - 2019 12 17, 14:21

    @Kardiobatonas. Taip, Kaune atrodo geriau, Klaipėdoje irgi. Bet kodėl SOSTINĖJE, kurioje daugiausiai užsieniečių, taip apleista kažkaip sunku suprasti.

  52. Linas - 2019 12 17, 14:48

    Kolegos, nepamirškite, kad sostinės oro uostas – tai tarsi kregždžių lizdas, vis papildomai aplipdomas naujais priestatais, paremontuojamas senasis – idant kiekvienas moderniosios Lietuvos laikmetis turėtų savo įamžinimą! Visa tai – valstybės saugomas paveldas, kad, gink Dieve, kuri nors epocha nepasimirštų – neišsitrintų iš Tautos atminties (ypač kultūrininkai rūpinasi, kad iš mūsų atminties niekur nedingtų sovietmečio prisiminimai)!:)

  53. Simonas Bartkus - 2019 12 17, 15:46

    Peržiūrėjau VNO kitą metų vasaros schedule.

    Stokholmas vėl planuojamas su break’ais vasarą. SAS yra suplanavusi visišką maršruto stabdymą nuo Joninių iki Žolinių (vat kaip krikščioniškai :) t.y. VNO-ARN SAS beveik du mėnesius neskraidys. Tuo pačiu laikotarpiu, Norwegian VNO-ARN mažins iki 3x weekly. Likusiai vasaros sezono daliai Norwegian kaip ir žiemą planuoja 5x weekly. Praeitą vasarą buvo lyg ir 6x weekly, bent jau iki 737MAX problemų.

    Belavia planuoja dar vieną savaitinį MSQ-VNO pridėti, bus 9x weekly, du daily bus šeštadieniais ir sekmadieniais.

    Ryanair turi skrydį VNO-DUB pirmadienio vėlais vakarais, kurio tvarkaraštis yra 00:15 iš Vilniaus, t.y. techniškai skrydis yra antradienį. Taip rezervacijų sistemoje gaunasi, kad FR turi VNO-DUB turi du skrydžius antradienį :) Man įdomu, kiek žmonių supranta tai ir geba nusipirkti pirmadienio „vakaro” skrydį ir tinkamą dieną ateit į oro uostą.

    Ryanair perkelia VNO-TLV į pirmadienius ir penktadienius; toks tyčia/netyčia atsitikęs dalykas, kad nebeskris Wizz/Ryanair tom pačiom dienom tuo pačiu metu ir vasarą bus 5 reisai VNO-TLV ir visi skirtingom dienom.

  54. mmm - 2019 12 18, 23:49

    Sakot Rainierui ir Wizz trūksta lėktuvu. Bet ar nebūt kam nors protingiau iš Vienos pasitraukti. Nes ten į minusą vistiek varo.

  55. Aras - 2019 12 19, 00:48

    @ mmm

    Prieš kelias val wizzair savo FB parašė, kad Vienoje 7-vą kala :). Su naujomis kryptimis Atėnai, Tirana ir pan.

  56. Pranas - 2019 12 19, 10:27

    Wizz Vienoj dabar startavo skraidymą, tas lėktuvas ir kryptys jau seniai paskelbti buvo.
    Kitas dalykas, jie skelbia, kad Vienoje dirba pelningai, kas man skamba žiauriai nerealiai. Na bet prašom
    https://www.austrianaviation.net/detail/stephen-jones-wizzair-fliegt-ab-wien-profitabel/ (vokiškai)

  57. Spectator - 2019 12 19, 10:38

    @Pranas – ką skelbia įmonės savo press releases ir visokiuose interviu reiktų labai skeptiškai vertinti. Bet turint omeny jų žemiausius kaštus, gali būti, kad jie turi daugiau šansų išgyventi nei kiti konkurentai Vienoje. Iš kitos pusės, klausimas, kiek jų brandas yra patrauklus Austrijoje. Tai visgi yra gana konservatyvi rinka.

  58. Simonas Bartkus - 2019 12 19, 10:42

    Kai aviakompanija sako, kad dirba „pelningai”, tai neaišku, kokį skaičiavimo metodą panaudoja ir kokią nori žinią paskleisti. Realiai aviakompanija gali sakyti, kad veikla bazėje „pelninga”, jeigu skraidymas dengia Direct Operating Costs – t.y. kurą, antžeminį aptarnavimą, oro uosto rinkliavas, tačiau neskaičiuoti lėktuvo įsigijimo kaštų, biuro išlaikymo, pardavimų kanalų, marketingo ir kt.: kai skrydžiai dengia DOC, tai aviakompanijai labiau apsimoka skristi negu būti ant žemės :)

    Bet kokiu atveju, Wizz VIE gali būti labai competitive – nenustebčiau, jog jų visi VIE pilotai apgyvendinti Slovakijoje ir yra ant Eastern European bazių kontraktų, skraido praktiškai vien A321NEO, line maintanence atlieka FL Technics ir t.t. Tai tikrai visai kitokia kaštų struktūra nei Austrian su Dash’ais ir Embraer’iais ar naujas startupas Lauda, kuris dar įsikūrimo kaštus turi didelius bei augimui turi medžioti dėvėtus lėktuvus rinkoje.

  59. Simonas Bartkus - 2019 12 19, 10:46

    Dar pranešime numestas skaičius, kad Wizz parduoda VIE už 65EUR į vieną pusę. Tai čia toks labai dviprasmiškas skaičius – jeigu toks yield prieš oro uosto mokesčius, tai gali tikrai būti pliuse. Bet greičiausiai sako čia jau su oro uosto mokesčiu, o VIE jis yra 31EUR.

  60. Oleg - 2019 12 19, 15:29

    ten gandai kad TAROM gali pasibaigti greitai. Matet?

  61. Klaustukas - 2019 12 19, 15:47
  62. Simonas Bartkus - 2019 12 19, 15:50

    TAROM tai jau senokai turėjo užsilenkti, bet kas jiems – vadovai rūko kažką stipresnio ir planuoja tuo paleisti reisus į Niujorką.

  63. Andrius - 2019 12 19, 16:15

    @Klaustukas
    Ten skraido karinė versija Learjet. Matyt pratybos vyksta kažkokios.

  64. Klaustukas - 2019 12 19, 19:28

    airBaltic 2007-2008 ziema is VNO dare 130 skrydziu per savaite, kaip bus sia vasara?

  65. Simonas Bartkus - 2019 12 19, 19:32

    Klaustukas: 89. Bet reikia prisimint, kad 2007-2008 skrydžiai buvo beveik vien Fokker 50. Dar jie skraidė CPH, ARN ir OSL už SAS, kas buvo 40 skrydžių už SAS.

  66. Pranas - 2019 12 19, 19:53

    Wizz nutraukia Vilnius-Reikjavikas nuo kovo 20, kai pradeda skraidyt į Jerevaną, ką tik išėmė iš prekybos, esamas rezervacijas keičia į kitą maršrutą (kaip visada daro, kai ne tvarkaraščio pakeitimas, o maršruto uždarymas).

  67. Ugnius - 2019 12 19, 20:04

    Tuo pačiu Jerevaną pradėjo pardavinėti ketvirtadieniais ir sekmadieniais… Klaida, ar tvarkaraščio keitimas vos 3 dienos po maršruto atidarymo ?

  68. Simonas Bartkus - 2019 12 19, 20:11

    Prieš tris dienas paskelbė Jerevaną ir nusipirkom į trečią skrydį ir jau šiandien atėjo tvarkaraščio keitimas į beveik savaitės trukmės kelionę

  69. Klaustukas - 2019 12 19, 20:15

    Aha, is 130 tik 62 buvo Boeinginiai, idomu koks bendras capacity skirtumas susidarytu, jeigu ir dabar vasara kai kurie bus tik su Dash. Beje, piko metu 2008 vasara, buvo 143 (bet jau cia atitaikius realia vasara, kada SIP, ODS buvo skraidyti), tai tuo metu jau Boeing atliko jau 73, arba kiek daugiau nei puse. Tuo tarpu, flyLAL teturejo 127 savaitinius piko metu (neskaitant charteriu), pasakyti kiek is ju kokie lektuvai dare gana sunku, nes LAL viena diena Amsterdama galejo skristi Saab 2000, kita – jau Boeing.

    Laikai keiciasi, bet airBaltic kaip pralenkia rozinius saltibarscius, tik kitomis raidemis, taip praauga :)

  70. Pranas - 2019 12 19, 20:28

    Wizz tiek keičia tvarkaraščius, kad pagal juos planuoti ką nors nereikėtų. Bet tuo pačiu tai išnaudot galima, pavyzdžiui grįžimui Kalėdom galima labai iš anksto pirkti bilietą po Naujų už 10 eur ir po tvarkraščio pakeitimo nemokamai pasikeist į dieną prieš Kūčias kada 200 kainuotų. Jie daug keist leidžia, tarkim dabar tuos bilietus į Jerevaną galima keist į Kutaisį keliom savaitėm vėliau. Na ir šiaip flexible bilietai (nes iki paskutinės minutės galima galvot ką su jais daryt) arba 120% grąžimas nekenkia.

  71. Ugnius - 2019 12 19, 20:38

    Panašu kad EVN tiesiog apkeistas su ATH (pastarasis dabar vyks pirmadienio ir penktadienio vakarais), nors pirmi trys EVN skrydžiai (kurie vykdomi žiemos tvarkaraščio sezone) lieka kaip buvę.
    Nors įdomu tai, kad tvarkaraščio keitimai dėl OZH visdar lieka neatlikti. Aišku, nedaug ten bus ką keisti, tik nuimti DTM (arba LWO) outbase rotation, bet vistiek įdomu ko jie ten delsia

  72. linas - 2019 12 19, 23:55

    gaila,kad neliko Islandijos. Negi vasarą nesurenka keleivių. Ir lietuvių ten nemažai vis dar

  73. Arnas - 2019 12 20, 00:24

    Ugniau, tai kad jiems visiškai nusispjaut ant tų tvarkaraščių. Kalėdinius reisus irgi pradėjo nuiminėti tik gal nepilniem dviem mėnesiam likus. Kita vertus, ne vien Wizz reisus atšaukinėja. Tas pats Finnair atšaukė dalį reisų šventiniu laikotarpiu.

  74. sk - 2019 12 20, 10:50

    Sveiki, ar čia tiesa, kad VNO blokuoja Liepkalnio sankryžos/tunelio statybų projektą? Ačiū

  75. Linas - 2019 12 20, 11:07

    Na jei tai ne antis – būtų super duper naujienos SQQ ir visai Lietuvos aviacijos pramonei!

    IAI looks to add European conversion site

    https://cargofacts.com/allposts/business/strategy/iai-looks-to-add-european-conversion-site/?utm_source=Cargo Facts&utm_campaign=decdff5fc2-RSS_EMAIL_CAMPAIGN&utm_medium=email&utm_term=0_6c24e5933c-decdff5fc2-39649965

  76. Simonas Bartkus - 2019 12 20, 11:51

    kadangi wizzair/ryanair labai paviršutiniškai daro network planning ir kartais šaudo bet kur, man atrodo, ko dar jų network planning neįsisavina, kad Baltijos šalyse, o Lietuvoje ypač, keleivių lūkestis mokėti už bilietus priklausomai nuo skrydžio trūkmės yra labai žemas. Tokių maršrutų startas būna optimistinis (geras load’as, prastas yield’as, bet tikimąsi, kad įsivažius yield’as užaugs), tačiau po 1-2 metų pamato, kad yield’as į viršų nejuda.

    Čia tokią teoriją matau kas atsitiko su Agadiru, Amanu, Madridu (grįžta seasonal) ir dabar Reikjaviku.

  77. Pranas - 2019 12 20, 12:03

    Tas yieldas atsiranda jei maršrutas pataiko į realų poreikį, o ne turistus kurie skrenda bet kur dėl to, kad yra skrydis – pagal mane Kaunas-Alikantė yra geras pavyzdys su stabiliai didelėm kainom.

    Ir pagal naują tvarkaraštį kovo 27-29 bus proga trumpam aplankyt Jerevaną visai darbo laiko nenaudojant.

  78. Rokas - 2019 12 20, 12:26

    Kažkiek gaila Agadiro, kas kartą sau prisiekinėjau, kad į tą skylę negrįšiu, bet negali ginčytis su 25 žiemą už 60eu :)

  79. Spectator - 2019 12 20, 12:29

    Keistoka del KEF, ten daug mūsų emigrantų, jie turėtų sukurti gana tvarią paklausą ir galinčią mokėti nemažai, nes nėra daug pigių alternatyvų. Bet WizzAir maršrutų planavimas turi mažai logikos…

  80. Kardiobatonas - 2019 12 20, 12:31

    Man apie Agadira labai šviesūs prisiminimai.

  81. Posparnis - 2019 12 20, 16:38

    Sunkiai suprantu, kodėl neišeina suplanuoti tvarkaraščių taip, kad nereikėtų po poros dienų jų keisti. Visiškai ne lygis…

  82. Wincas - 2019 12 20, 17:50

    Kažkoks pagėręs Baltarusis skraido po Lietuvą https://www.flightradar24.com/GALX/2340f999

  83. Donatas - 2019 12 23, 10:40
  84. Giedrius - 2019 12 23, 11:00

    Citata iš ten „Antrajame aukšte ketinama įkurti jaukią saugumo patikros zoną” ;)

  85. Linas - 2019 12 23, 13:43

    Kažkaip nedera žodis „jauki” su „patikros zona” 🙂

  86. Augustinas Žemaitis - 2019 12 24, 18:28

    Beje, pirmą kartą matau, kad „Austrian” skryžius su persėdimais siūlo konkurencingais tarifais. Šiuo metu siūlo Bankoką už 448 euro į abi puses. Konkurencija.

  87. Kardiobatonas - 2019 12 25, 19:07

    Sveikinimai, brangūs kolegos!

  88. Keleivis - 2019 12 26, 01:07

    Nuo 2020 metų Sankt Peterburgo oro uostas prisijungs prie „open sky”.
    Oro linijos yra pareiškusios norą skraidyti į 22 šalis tarp jų ir Lietuvą.

    https://www.vedomosti.ru/business/articles/2019/12/24/819591-pulkovo

  89. Čiurlionis - 2019 12 26, 13:34

    Man tik vienas kls. kyla, Volotea??

  90. Martynas - 2019 12 26, 22:40

    Ivertinant kiek rusu turi nuosavo NT Ispanijoj nera keista Volotea.

    O i LT AirBaltic labiausiai tiketina?

  91. Greta Thunberg - 2019 12 27, 00:14

    Tai į Reikjaviką/Keflaviką lieka wizz reisas iš Rygos – nėra ko čia pustuščiais lėktuvais skraidyti ten pat ir teršti atmosferą, iš oro uostų, esančių 250 km. atstumu vienas nuo kito. Latviams lieka fantastiškų vaizdų visa tokia tvarkinga Islandija, kai tuo tarpu lietuviams bus gerai aptriušusi, apgriuvusi ir benamių šunų gatvėse pilna Armėnija. Maršrutų planavimo logikos nesuprasi, jos ieškant ten, kur nėra – juk reisas į Armėniją buvo daug metų – tranzitu per tokią pačią aptriušusią ir benamių šunų pilną Gruziją ir jos Kutaisį. Taip kad kas norėjo Armėniją pamatyti, pamatė, o ko kitiems ten – nesuprantama.

  92. Arnas - 2019 12 27, 09:19
  93. Simonas Bartkus - 2019 12 27, 12:27

    Iš viešai skelbiamos info žiniasklaidoje, man dar nėra iki galo aišku, kaip veiks tas Sankt Peteburge open-sky; kuomet tarpvalstybinė sutartis tarp Lietuvos ir Rusijos sudaryta 1993 m. ir gan griežta.

    Tai reikia suprasti, kad Rusijos pusė laisvai ims tvirtinti leidimus skraidyti į LED, tada dar klausimas kaip Lietuvos URM/Susiekimo min. reaguos į tokius prašymus.

    Bet kokiu atveju, jeigu BT imtųsi VNO-LED maršrutą operuoti, būtų dar viena dovana VNO, nes, matyt, vienintelis variantas kažkaip tą LED maršrutą paleisti stabiliai, nes visi Rusijos regioniniai brandai neturėjo supratimo kaip Lietuvoje įsitvirtinti.

  94. Mikas - 2019 12 27, 13:16

    O aš paoponuosiu Simonui, sakydamas kad lietuviai gal nelabai nori skraidyti su visokiais ten regioniniais rusiškais brandais. Ir tu daryk ką nori, bet net ir dykai neskris.

  95. Simonas Bartkus - 2019 12 27, 13:23

    Čia labiau pritarimas negu oponavimas :) Tą ir turėjau omenyje, kad startinė pozicija yra nežinomumas ir iš to išaugantis negatyvumas, todėl reikia labai didelio įdirbio ir stiprios komunikacijos.
    Savo laiku, toks pat regioninis rusiškas brandas Utair stipriai Lietuvoje buvo įsitvirtinęs.

  96. Wincas - 2019 12 27, 16:23

    Ne vien avialinijose čia problema:

    1) Senoliai apžiūrėjo SSRS platybes dar jaunystėje ir nemato prasmės ten vėl lankytis.
    2) Jaunimas nemoka rusiškai, o ir pati treningų kultūra nebepakeliui.
    3) Pati šalis nedraugiška ir atsilikusi, todėl traukia labiau ekstremalus, o jų nėra labai daug.
    4) KGB ir GRU rezervas Lietuvoje irgi po biški traukiasi, todėl mažėja prostitučių, kurios važiuoja nusilenkti vadui.
    5) Norintiems pajausti Rusijos dvasią nereikia kažkur toli trenktis, kai čia pat yra nugyventas Konigsbergas.

  97. sk - 2019 12 30, 09:03

    Įdomi diskusija vyručiai, na aš lašelį pabūsiu velnio advokatu pareikšdamas, kad SPb/LED iš RU yra sąlyginai userfriendliškiausias ir pakenčiamiausias miestas, kur dar dar neliksi ypatingai dideliam šoke. Smalsuoliams tikrai variantas iš bėdos pačiupinėt tą rossijušką ir likt gyviems bei neišprievartautiems (fiziškai ar emociškai). Maskva labai pikta, įtempta ir bauginanti, o Kaliningradas tai jau jo, „dvasingai” nudrožtas užkaboris…

  98. trolis - 2019 12 30, 10:10

    Sakyciau, kad kaip tik vyresnioji karta mielai grizta i exSSSR vietas (tik ne pacia Rusija) – Gruzija tikriaus puikiausias to fenomenas – modernejanti, idomi, susisneketi galima visdar ta pacia kalba ir pan. Vyresniosios kartos nebaugina sovietmeti primenantys vaizdai, nes jie tai mate n metu.
    Rusija sunkiau vien del politines puses. Pvz manes asmeniskai ten niekas nedomina, niekada neskrendu Aeroflot, kad ir kiek pigiau tai butu. Zinau zmoniu, kurie mete versla su to krasto zmonem vien del tokios atmosferos.

  99. Mikas - 2019 12 30, 11:31

    Kaip mano mama sako, man patinka ten, kur manęs neleido. Vat ir mieliau keliauja į vakarus.

  100. Šarūnas - 2019 12 30, 15:16

    LOT nuo Birželio 2 paleidžia Washington D.C. iš WAW 3x weekly.

  101. D - 2019 12 30, 22:40
  102. Mindaugas - 2019 12 30, 22:56
  103. Čiurlionis - 2019 12 31, 09:44

    Gal kam yra tekę keliauti į Minską lėktuvu pirmyn atgal?

    Kaio suprantu tokiu atveju dviem dienom nereikia vizos ir užtenka tik paso, kaip procedūros pasienyje ir kiek jos užtrunka?

  104. Simonas Bartkus - 2019 12 31, 12:01

    Boeing jau prigamino ir B737MAX lėktuvų, kurie nudažyti BUZZ ir su lenkiškomis registracijomis:

    https://www.flickr.com/photos/737max-production/49262403466/in/photostream/

    Ateinančiam vasaros sezonui Ryanair planavo turėti 737MAX lėktuvų jau 50 vnt. ir panašu, kad neturės nė vieno. Ryanair yra kito modelio MAX’ai 737-8MAX200, išsiskiria vizualiai su dar vienu papildomu avariniu išėjimu, o Boeing susiduria su problemomis juos sertifikuojant. Panašu, nelabai ir turi resursų skirti dėmesio tam, kai sprendžia 737MAX pagrindines problemas. Jeigu 737MAX ir bus gražinti, nereiškia, kad 737-8MAX200 deliveries pajudės (pasaulyje juos perka tik Ryanair ir VietJet).

  105. Salininkų kaimas - 2020 01 1, 01:50

    Su naujais metais kolegos!

  106. .. - 2020 01 1, 02:44
  107. Šarūnas - 2020 01 1, 14:07
  108. Arnas - 2020 01 1, 15:13

    Metų pradžioje mažai buvo tikinčių, kad VNO perkops 5 milijonus!

    Čiurlioni, užtenka paso, ant sienos tik reikia draudimą pasidaryti. Daugiau nieko ypatingo.

  109. Simonas Bartkus - 2020 01 2, 11:54

    Labai nuostabus VNO milestone, pagal nemažai skirstymų, realiai 5M yra riba tarp „mažų” ir „vidutinių” oro uostų, tai VNO dabar su ja peršoka į kitą lygą.

    Metų pradžioje atrodė, kad peršoks nesunkiai, bet vasarą aš jau tuo netikėjau, ypač, kai charterių rinkoje buvo nukirptas capacity. Kas nukirpo, tas labiausiai ir išgelbėjo – nemaniau, kad rudenį charterių seat capacity vėl šoks į viršų, ko realiai užteko ištempti VNO virš 5M puiku.

    Labai įdomūs metai bus 2020 m., kai yra geros protingos naujos pasiūlos, ULCC segmentui išliekant praktiškai flat.

  110. Kardiobatonas - 2020 01 2, 12:10

    Kokios prognozės dėl charterių šiais metais? Ar dar yra galimybių didėti šiai rinkos daliai. Susidaro įspūdis, kad jau pasiekta viršūnė ir visi Lietuvos gyventojai išpildė savo svajones išvykti poilsiauti į užsienį bent kartą per metus ar dažniau.

  111. Wincas - 2020 01 2, 12:29

    @Kardiobatonas Aš dar neišgaliu atostogauti bent kartą per metus užsienyje, o ką jau kalbėti apie atostogas Palangoje.. Bet mano kaimynas jau 4 kartus atosotogavo užsienyje su šeima…..

  112. Simonas Bartkus - 2020 01 2, 13:05

    Turbūt didesnę įtaką darys kelionių organizatorių tarpusavio konkurencija. Dabar žiemą TUI vykdo po du reisus kiekvieną savaitę ir į Hurgadą, ir į Šarm aš Šeikhą su A321 (didžiulė pasiūla žiemai), o vasarą yra suplanavę 2x VNO-AYT su A321.

    Jeigu nei ITAKA, nei TUI neišeis iš Lietuvos, tai tikėtina toliau tęsis bloodbath ir 2020 m., stipriai galutinis keleivių skaičiaus rezultatas priklausys kokios strategijos laikysis didieji Lietuvos rinkos kelionių organizatoriai.

    Problema su kainų karu yra ta, kad realiai savikainos stipriai auga, nes Turkija išgyvena geriausius laikus vėl, todėl tiek Graikijos salose, tiek Turkijoje viešbučių kainos bus didžiulės birželį-rugpjūtį (panašiai kaip buvo šią vasarą).

  113. Rokas - 2020 01 2, 13:22

    @Wincas

    Na tai statistiškai užsienyje šiemet buvote po 2 kartus :)

  114. mikas - 2020 01 2, 13:35

    O jeigu aš išgaliu atostogauti užsienyje, bet neskraidau su loxavozu į Turkiją, tai kaip tada?

  115. Rokas - 2020 01 2, 14:08

    @Mikas tavo įvardintas Loxavozas skraido ir ten, kur neįtikėtinai sunku iš Lietuvos nusigauti su legacy vierchavozais :))

  116. Kardiobatonas - 2020 01 2, 15:26

    @mikas. Kalbame apie statistinius poilsiautojus, kurie neieško nuotykių ar iššūkių ir tenori 7 dienas pagulėti po palme. Ir toki ųturbūt yra 99 proc.

  117. Anonimas - 2020 01 2, 17:14
  118. Wincas - 2020 01 2, 17:48

    @Rokas Ta va bent žinau kas už mane atostogauja, bet dar neradau kas mano 15 litrų gryno alkoholio išgėrė….

    Kadangi turiu neblogą atmintį, tai pamenu 2009 buvo pasiūlymų atostogauti su Novaturų, kad nebeapsimokėjo likti Lietuvoje, ~300 LT savaitei žmogui Turkijoje… O kolega į Keniją per UK dviem savaitėm gavo kelialapį už 1000 LTL žmogui.
    Aš kantriai palauksiu, kada vėl kainos bus žmoniškos, o mano darbas kaip atostogos tai sunku laukti nebus.

  119. Spectator - 2020 01 2, 18:01

    @Wincas – „žmoniškos kainos” tai čia kas toks? Už 100EUR kokie kaštai pasidengia? Oro uosto mokesčiai ir degalai 20proc. kelio?

  120. Luna - 2020 01 2, 19:20

    Mano pusiau profesionalia nuomone skrydis VNO-AYT-VNO su A320 skaičiuojant tik tiesioginius skrydžio kaštus kainuoja apie 18-20 k Eur, tai 100 eur už roundtripą beveik padengia skrydį :) aišku TO už skrydį moka daugiau, nes reikia pridėti fiksuotus aviakompanijos kaštus ir pelno maržą.

  121. Simonas Bartkus - 2020 01 2, 20:39

    Luna: jei tik direct operating costs be oro uosto mokesčių tai arti. Bet kaina TO būtų arčiau 200EUR be oro uosto mokesčių

  122. Wincas - 2020 01 3, 16:53

    @Spectator Niekas nepasidengia, bet išlaikai sutartinius srautus ir neužleidi konkurentams šiltos vietos. 2009 (Auksinių kainų metais) Paskambino draugas – vieno oficialaus auto dealerio atstovas, ir sako, kad dėl grėsmės prarasti gamintojo licenciją, visoms to gamintojo mašinoms Lietuvos sandelyje -10 000 LTL nuo savikainos. Žmonės pigiai apsipirko, bet licencija buvo išsaugota ir paskui atidirbtas krizinis nuostolis :)

  123. A. - 2020 01 3, 21:55

    Sveiki, skrydžio kaina balandį VNO- NYC (JFK) ~ 500€ (Apima ir Velykų periodą), dabar United ir Finnair siūlo iš CDG/TXL/OSL po – 300€ be kelionės iki jų iš VNO (grubiai dar on top apie 80-150€ prisidėtų). Ką kužda forumo dalyvių patirtis šiuo klausimu- bus offeriu iš VNO? LOT/Finnair/Turkish Ačiū už įžvalgas :)

  124. Klaustukas - 2020 01 3, 22:26

    Ar tikrai tik 80-150, kiek kainuos viskas jeigu nors vienas skrydis ne is bendro bilieto atidetas, kiek kainuos transferis, maistas, valgymas ir neplanuotos islaidos.

    Kaip kam reikia, – vieniems kuo daugiau nuotykiu, kitiems ramybes. O del offeriu, manau kad bus. Tiesa sakant, dirbant aviacijoje visa gyvenima, galiu tik patvirtinti, kad yra tik vienas atsakymas i klausima kada skrydziu kainos bus zemiausios – it depends :)

  125. Anonimas - 2020 01 4, 13:39

    Kalbos eina LOT pasiims keleta B777 ir jau ruosia igulas tam

  126. Šarūnas - 2020 01 4, 16:45

    Sausį/Vasarį iš praktikos žinau SAS paleidžia akcijų į JAV pusę. Pernai VNO- CPH – EWR – ARN- VNO buvo apie 290 EUR. Mačiau ir SFO/LAX apie 300 EUR.

  127. Augustinas Žemaitis - 2020 01 4, 18:40

    @Klaustukas – realiai manau neįmanoma apskaičiuoti. Kadangi su „netikru jungimu” nelogiška pasilikti, tarkime, 2 val. persėdimui, tai realiai persėdimai turbūt bus ilgi ir kainuos. Tačiau kita vertus, gali būti tai ir papildomas įdomumas, nes jei pasilieki 1-3 dienas (kaip aš visuomet darau), gali pridėti papildomą miestą prie kelionės. Tada nežinia, ar tai galima skaičiuoti kaip papildomas išlaidas nuskridimui – galbūt kaip kelionės dalį. Viskas priklauso nuo to, koks miestas, ar ten esi buvęs ir pan.

    Tarkim neseniai skridau „netikru jungimu” į Maroką per Veneciją su 2 d. Venecijoj – žmona buvo nebuvusi Venecijoj, aš irgi ne visur, buvo įdomiai praleistas laikas. Tad nesakyčiau, kad autobusas į Veneciją ir atgal, nakvynės tenai buvo nusigavimo išlaidos – labiau kaip kelionės dalis.

    Aišku, kai skrendi per kažkur, kur esi 5 kartų buvęs, viską lankęs – kitaip.

  128. Linas - 2020 01 4, 22:05
  129. Čiurlionis - 2020 01 4, 22:14

    @Linas – taip mes mokame naudotis translatoriu, bet jei jau įkeli linką, tai bent pagrindinę mintį galima parašyti, ne visi kalba lenkiškai.

  130. Paulius - 2020 01 5, 09:46

    AirCanada Jazz Dash’as pametė rata kildamas iš Montrealio, o keleivis viską nufilmavo: https://twitter.com/tompodolec/status/1213602583220236288?s=21

  131. Linas - 2020 01 5, 15:11

    @Čiurlionis
    Čia mano papildymas buvo Anonimo komentarui…
    Kad nepatvirtintais duomenimis perima iš SQ 3 B777.
    Jau yra info, kad vienas ir perdažytas LOT spalvomis…

  132. Simonas Bartkus - 2020 01 5, 15:15

    Mano pirmu žvilgsniu, tai LOT iš viso išprotėjo su savo fleet planning sprendimais. Aišku, jie yra pavyzdys, kada nori greitai plėstis, bet nebūni to suplanavęs iš anksto ir pasiruošęs fleet strategijos, kuris leistų tai įgyvendinti.

    Kiek iš gandų sudėliojau visą puzzle, tai panašu, kad LOT gali paimti 19 metų senumo tris 777-200. Tie lėktuvai priklauso Boeing Capital lizingo bendrovei, tai gal kažkiek logikos atsiranda, jeigu čia yra Boeing dalinė kompensacija už Dreamliner ir MAX problemas.

    Kita aiškėjanti detalė, kad LOT lease’ins lėktuvus tik tris metus, galbūt tai seks kad jie padarys naują orderį 787-10, kurių deliveries galėtų bit 2023-2024 metais – kažkiek tada logikos atsiranda tarpiniame 777 sprendime.

  133. Linas - 2020 01 5, 15:28
  134. Ugnius - 2020 01 5, 16:40

    Taip pat panašu kad LOT šiek tiek apmažina savo ekspansijos Budapešte planus. Nuo vasaros sezono pradžios bus tik vienas Embraer (vietoj planuotų 3), kuris daily skraidys į OTP, STR, SOF ir BRU. Neaišku kaip bus su anksčiau paskelbtais BEG ir PRG – Wikipedia sako, kad prasidės nuo balandžio pabaigos, bet kol kas bilietai nepardavinėjami. Taip pat panašu, jog long-haul į ORD nebegrįš visai.

  135. Čiurlionis - 2020 01 5, 17:54

    Geriau jautiesi išsidirbinėdamas?

  136. Linas - 2020 01 5, 18:49

    Tai kad neišsidirbinėju, tiesiog patraukiau per dantį 😉
    Peace!

  137. gabrielius - 2020 01 5, 21:53

    LOT planuoja imti B777 5 metams, tačiau tuo pačiu atsisakys brangios trijų Air Belgium A340 nuomos.

    Išprotėjo, neišprotėjo, tačiau sunku planuoti savo fleet, kai RR niekaip negali sutvarkyti B787 variklių ir pastoviai 3-4 iš jų privalo stovėt ir laukt variklių. Kita išeitis būtų iš viso beveik nesiplėsti, o užtikrinti dabartinių jungčių vykdymą po 2-3 per metus pristatomais B789 lėktuvais. Ar tai tinkamas variantas geros koniunktūros metais?

  138. Šarūnas - 2020 01 6, 11:55

    VNO pateikė Gruodžio ir visų 2019 statistiką, nustebino, kad pakankamai greitai sukėlė, nelaukė mėnesio vidurio :D

    2019 Gruodis – 362551 5,66%
    2019 – 5004914 1,66%

    Gruodis išlaike visai neblogą augimą

    Tiesiog palyginimas su 2012 nuo kada pradėjau kaupti statistiką, 127% augimas per 7 metus.

  139. Paulius - 2020 01 6, 18:38

    Ne tik VNO. KUN ir PLQ taip pat yra.

    KUN Gruodis – 86,912 7,18%
    VIso 2019 – 1,160,672 14,8%

    PLQ Gruodis – 26,846
    VIso 2019 – 338,309 6,84%

  140. Paulius - 2020 01 6, 20:36

    Talinas Gruodį – 235,074 5,9%
    Viso 2019 – 3,267,909 8,7%

  141. Mindaugas - 2020 01 6, 21:34

    LOT Polish Airlines Poised For Major Growth

    LOT Polish Airlines has poised itself for major growth amid speculation of new aircraft and a flurry of network expansion announcements. The flag carrier of Poland could be on track for a successful 2020. It’s taking advantage of Polish aviation developments and setting impressive goals. Here’s how…

    https://simpleflying.com/lot-growth-2020/amp/

  142. Anonimas - 2020 01 7, 13:12

    AirBaltic: We are delighted to add Yekaterinburg as the 14th new destination to our summer 2020 route map! The summer seasonal route between Riga and Yekaterinburg will be launched on April 1, 2020.

  143. Kardiobatonas - 2020 01 7, 13:39

    Na, pasakykite, brangūs kolegos, ką veikti Yekaterinburg arba šio miesto gyventojams Rygoje? Visi connections į Vakarus eina per SVO.

  144. Linas - 2020 01 7, 14:05

    @Kardiobatonas
    sletat v Jurmalu – k Baltijskomu moriu :) Nostalgija :)

  145. Kardiobatonas - 2020 01 7, 14:32

    Bet net iš Maskvos ir S.Peteburgo neatsiranda pakankamai norinčiųjų skristi į Palangą. Reiškia, nėra tos nostalgijos.

  146. mikas - 2020 01 7, 15:50

    Ir gerai kad neskrenda. Turi savo #KRYMNAŠ okupavę, tegul ten ir keikiasi savo kvadratinėm raidėm.

  147. Spectator - 2020 01 7, 16:07

    Iš Jekaterinbugo beveik nėra tiesioginių skrydžių į Europą, todėl yra praktiškai Aeroflot monopolis skrydžiams per Maskvą. Finnair skraidė ilgą laiką į Helsinkį, todėl BT dabar turės galimybę pasiimti jų traffic į Europą. Be to, yra gana stiprūs ryšiai tarp Latvijos ir Rusijos dėl didelės vietinių rusų populiacijos. Kaip kažkas ir pastebėjo, Jūrmala tikrai pritraukia labai daug rusų, nelabai net yra ką lyginti su Palanga :)

  148. Simonas Bartkus - 2020 01 7, 17:58

    Kardiobatonas: Latvijoje vis dar yra didelė rusų populiacija, tai Latvija-Rusija yra nemažas emigrantų srautas. Taip pat skraidys overnight red-eye, tai per RIX bus galimi jungimai į Europą.

    Ir paskutinis dar variantas – skrydžiai tarp Rusijos ir Ukrainos, tarp Rusijos ir Gruzijos vis dar yra uždrausti, tai keleiviai kitų kelių ieško: per Rygą nors ir per aplinkui, bet irgi kelias.

  149. Mindaugas - 2020 01 8, 10:09

    Irane po pakilimo sudužo Ukrainos keleivinis lėktuvas – žuvo 177 žmonės

    Teherane trečiadienį iškart po pakilimo sudužus Ukrainos tarptautinių oro linijų lėktuvui žuvo 177 žmonės, pranešė valstybinė Irano žiniasklaida. Orlaivis „Boeing 737-800“ iš Teherano tarptautinio oro uosto skrido į Kijevą, nurodė pusiau oficiali agentūra ISNA. Į nelaimės vietą išsiųsta 10 greitosios pagalbos automobilių.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/irane-po-pakilimo-suduzo-ukrainos-lektuvas-su-beveik-dviem-simtais-keleiviu-57-1257022?copied

  150. Simonas Bartkus - 2020 01 8, 10:18

    kažin ar nebuvo Lietuvos piliečių? Socialiniam burbule dabar populiaru į Iraną keliauti ir PS751/752 bene pigiausias ir greičiausias būdas iš Vilniaus į Teheraną.

  151. Kardiobatonas - 2020 01 8, 10:22

    Šis įvykis gali tapti visos UIA laidotuvėmis.

  152. Linas - 2020 01 8, 10:38

    Ar esant tokiai politinei situacijai gali būti, kad Iranas neįsileis FAA ir Boeing ekspertų? Nes pagal tarptautinę praktiką šalies gamintojos ekspertai turi dalyvauti tyrime…

  153. Mindaugas - 2020 01 8, 11:09

    09:15 Ukrainos ambasada Irane paskelbė, kad orlaivio „Boeing 737-800“ katastrofą Irane nulėmė variklio gedimas ir kad teroristinio išpuolio versija atmetama. Yra ir pranešimų, kad skrydis iš Teherano į Kijevą vėlavo valandą dėl papildomų patikrinimų.

  154. D - 2020 01 8, 11:40

    Ką jiems liepė, tą ir pasakė. Ir vėliau pasakys ką lieps. Dar kas tiki tokiais „sutapimais”, kai aplinkui skraidant balistinėms raketoms, ima ir krenta keleivinis lėktuvas?

  155. Linas - 2020 01 8, 11:42

    Na kai ambasada ar bet kas kitas po katastrofos praėjus kelioms valandoms pareiškia dėl ko tai įvyko, atsiranda dar daugiau įtarimų, kad bandoma pamaitinti mases „teisinga” informacija…

  156. Andrius - 2020 01 8, 11:53

    Labai panašu, kad Iranas per klaida numušė laukdamas atsakomojo smūgio iš USA. Arba kas nors sprogo viduje lektuvo.

    Yra video liudininku, kur matos lėktuvas jau dėgė ore.
    Nuolauzos išsibarstė plačiai, reiškia lektuvas subyrejo ore
    Duomenų siuntimas į Flightradar24 svetaine staiga sustojo kai lėktuvo visi parametrai dar buvo normalus. Kažkas įvyko labai staigiai.

  157. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 12:08

    Kalbant apie Ukrainos ambasados pasisakymą – išties labai keista ir neprofesionalu. Keli variantai, kodėl taip galėjo taip pasisakyti:

    a)Nekompetencija, nesusivokimas aviacijos specifikoje: tiesiog ambasada eina pagal „įprastą viešųjų ryšių liniją” visų pirma visus raminti ir neigti kažką, kas keltų paniką, kol nėra įrodyta, kad tai – tiesa. Panašu, kad Ukrainios ambasada išėmė savo pasisakymą, kad tai ne terorizmas – todėl šitas variantas labai tikėtinas.

    b)Kažkokie Ukrainos valdžios tarpusavio santykiai, apie kuriuos kalbėta – kažkas nemėgsta UIA savininkų ir paskuba padaryti pareiškimą, kad kaltos avialinijos ar jų technika.

    c)Sąmokslo teorija – kažką gabeno Ukrainos valdžia ar buvo gabenama su Ukrainos valdžios žinia, pvz. ginklus, ir bando tai nuslėpti.

    d)Sąmokslo teorija – netyčia numušė JAV ir paprašė Ukrainos to neskelbti. Nors tikėtiniau, kaip sako Andrius, kad numušė netyčia Iranas, bet, kalbant apie Ukrainos ambasados pasisakymą, būtų keista, jei Ukraina slėptų pagal Irano prašymą – tokiu atveju, matyt, Ukrainos ambasados pasisakymą reikėtų vertinti kaip A arba B variantus.

    Čia išdėsčiau pagal tikėtinumą nuo tikėtiniausios iki mažiau tikėtinos priežasties, mano nuomone. Čia kalbu tik apie ambasados pasisakymo priežastis, ne aviakatastrofos.

  158. Skytomas - 2020 01 8, 12:10

    Gali skambėti kaip nesąmonė, bet, tikėtina, kad katastrofa Teherane gali būti diversija. Ir tai pačioms Valstijoms didesnis smūgis nei karinių bazių ataka, nes ir vėl įsuks Boeing ir jos 737 patikimumo bei paties koncerno ateities klausimus. Juk komunikuojant techninė problema. Sudužo apynaujis Ukrainos 738, o jame jau prie “vakarų kultūros” prisilietę Irano studentai, kurie teokratiniam režimui galėjo būti įtartini. Be to, Ukraina dabar ypač dažnai minimą Trampo reikaluose anapus Atlanto. Gal tai ir savotiškas įspėjimas JAV bei jos sąjungininkams? O ir aviacija jautri tema tema Irano sankcijų prasme. Žodžiu, daug visokių minčių kyla. Dabar viskas priklausys nuo tyrimo eigos ir kaip, kokia informacija bus pateikta. Atleiskite, už šią sąmokslo hipotezę. Užuojauta tragedijos aukų artimiesiems.

  159. Kardiobatonas - 2020 01 8, 12:24

    @Skytomas. Ši versija man atrodo labiau tikėtina negu Augustinas Žemaitis paskelbti variantai. Štai mano argumentai: a) nelaimė įvyko tuo pačiu metu, kaip ir raketų paleidimas; b) Irano slaptosioms tarnybos buvo visai nesunku „pasirūpinti” jų valdose esančiu lėktuvu; c) pasirinktas labai „tinkamos” šalies orlaivis, nes susprogdinus, tarkime, Vokietijos ar Jungtinės Karalystės lėktuvą, kiltų dar baisesnis kipišas.

  160. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 12:26

    @Skytomas – nežinau, kaip dėl diversijos, bet manau, kad, net ir be jos, faktas, jog lėktuvas amerikietiškas, galėjo paskatinti iraniečius, Irano žiniasklaidą daryti skubotas išvadas, nenaudingas Boeing. O tada tas Irano žiniasklaidos išvadas galėjo „pasigauti” ir Ukrainos ambasada, neturinti kompetencijos aviacijos tyrimuose.

    Yra įrodyta, kad žurnalistai labiau linkę spausdinti ir kelti versijas, kurios atitinka jų išankstinius nusistatymus (politikų, šalių ir pan. atžvilgiu).

  161. Linas - 2020 01 8, 12:30

    Na tikrai, kolegos, labai jau ryškūs sutapimai, kad įmanoma būtų patikėti, jog tai tiesiog techninis gedimas… O Irano spec. tarnyboms pasirūpinti, kad tyrimas pakryptų reikiama linkme, didelių problemų nekels, tuo labiau, kad iš karto brėžiama aiški techninio gedimo linija…

    Prisiminkite MH atvejį, iš kaltininkų pusės irgi iš karto pasipylė aiškinimai, kad tai Ukrainiečiai prisidirbo…

  162. Skytomas - 2020 01 8, 12:32

    Augustinai, Jūsų įžvalgos labai įdomios ir neatmestinos. O dėl žiniasklaidos, taip, nes “greita žiniasklaida dažnai neturi laiko gilintis ir tikrinti faktų”. Luktelkime daugiau informacijos.

  163. Mindauqas - 2020 01 8, 12:33

    Tai jau ir aš pasisakysiu.

    1. Dar kelios valandos ir čia vietoje išsiaiškinsime tragedijos priežastis ir kas prie to prisidėjo.

    2. Kad ir kokios bus tikrojo tyrimo išvados, dalis jomis vis tiek nepatikės ir toliau kels sąmokslo teorijas.

  164. Wincas - 2020 01 8, 12:36

    Kai pagalvoji, tai kokio velnio išvis į tą Iraną skristi …. Juk jei taip norisi ektremalių pojūčių, galima ant kuršių marių poledine žūkle užsiiminėti.

  165. Skytomas - 2020 01 8, 12:55

    Upd: CNN: The Ukrainian Embassy in Tehran replaced its previous statement saying terrorism or rocket attacks had been ruled out as causes of the plane crash.

    „Information on the causes of the plane crash is being clarified by the commission,” it said.

  166. Simonas Bartkus - 2020 01 8, 12:58

    Pirmos valandos po bet kurios katastrofos paprastai būna pilnai spekuliacinės. To pakursto ir žiniasklaida, kuri iš greičio pasiremia būtais nebūtais šaltiniais, tiek atsirandantys greitieji ekspertai.

    Reikėtų išlaukti šitą karštą pirmų valandų laikotarpį ir daugiau mažiau viskas paaiškės, pasiremiant faktais.

  167. D - 2020 01 8, 13:05

    Kas jums sakys tuos faktus?

  168. Oleg - 2020 01 8, 13:22

    nezinojau kad aerotime yra Vilniaus ziniasklaida – https://www.aerotime.aero/about-aerotime-hub

    dabar samdo rasytojus btw ;-) Gal gera proga kam sujungti hobby ir darba

  169. Linas - 2020 01 8, 14:05

    @Oleg
    tikrai taip – man regis jie iš Žiemelio chebros :)

    O dėl objektyvaus tyrimo, tai kad ir tokia frazė daug ką pasako:
    Neperduos rastų juodųjų dėžių 12:40 Irano aviacijos pareigūnai paskelbė radę dvi sudužusio lėktuvo „juodąsias dėžes“. Tiesa, jas atsisakoma perduoti kompanijai „Boeing“. Nebus jos perleistos ir Ukrainai – bent jau taip skelbia Irano valstybinė žiniasklaida.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/irane-po-pakilimo-suduzo-ukrainos-keleivinis-lektuvas-zuvo-176-zmones-57-1257022?copied

  170. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 14:21

    @Wincas – kad įdomi, graži šalis Iranas, ypač architektūra. Ir saugi šalis. Netgi terorizmo prasme. Kaip bus ateityje – kitas klausimas, ateities niekas nenumatys ir tai priklausys nuo geopolitikos, bet per paskutinius dešimtmečius neginčijamas faktas: Irane teroro ar panašių išpuolių aukų būta gerokai mažiau, nei JAV, Prancūzijoje, Egipte ar Turkijoje, į kurias turistai nebijo masiškai važiuoti. Ir kažkodėl neklausia po eilinio išpuolio Paryžiuje „Ir ko žmonės ten važiuoja?”.

    Čia mano aprašymas iš Irano ir nuotraukos, kurios gal paaiškina, kodėl verta važiuoti:
    http://augustinas.net/iranas-nesuprastas-bet-unikalus-1324

  171. Kardiobatonas - 2020 01 8, 14:23

    Žiniasklaida transliuoja tai, ką išgirsta. O šįkart išgirdo oficialų ambasados pranešimą apie įvykį, todėl normalu, kad jis buvo ištransliuotas.

  172. Linas - 2020 01 8, 14:24

    Ir dar, kas link darbų, tai VNO ieško Route Development Manager, vietoje Justo
    https://lnkd.in/dnreGXj

  173. Linas - 2020 01 8, 14:26

    jei kam aktualu – kreipkitės į VNO :)

  174. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 14:32

    @Kardiobatonas – man kyla klausimas, kas nuo ko nusirašė. Ar, kaip sakai, žiniasklaida nuo ambasados, ar priešingai – kažkas ambasadoje perskaitė Irano žiniasklaidos teiginius ir pagalvojęs „žiniasklaida rašo, reiškia, tikrai” tuoj pat įdėjo kaip faktą. Tuomet kažkas painstruktavo, kad aviaciniai tyrimai trunka ilgai, o pirminės spekuliacijos nieko nereiškia, ir tas „faktas” buvo išimtas iš ambasados puslapio.

  175. Wincas - 2020 01 8, 14:40

    Tuos sulauksime palydovinių nuotraukų iš JAV ir bus aišku kas ten ką numušė :)

  176. Linas - 2020 01 8, 14:50

    Aš nenoriu nieko nei sakyti nei vertinti, bet paskaitykite ir pažiūrėkite nuotraukas:
    https://www.lrt.lt/naujienos/pasaulyje/6/1131450/ukrainos-aviacijos-ekspertas-apie-aviakatastrofa-teherane-ta-nakti-galejo-ivykti-bet-kas
    ar jums nieko neprimena nuolaužų sklaida… lėtuvas juk sprogo ore, kaip kitaip galėjo taip išsimėtyti nuolaužos?

  177. Kardiobatonas - 2020 01 8, 15:54

    @Augustinas Žemaitis. Jeigu ambasados darbuotojai oficialius pareiškimus skelbia pagal informaciją žiniasklaidoje, tai yra visiškai apgailėtina. O remtis kontroliuojamas bei cenzūruojama Irano žiniasklaida yra visiškas nesusipratimas.

  178. Little_man - 2020 01 8, 16:06

    Iranas atsisako perduoti „juodasias dėžes” Boeing bei UA valdžiai. Manau tai daug ką pasako. Pagal naujausius duomenis lėktuvas buvo pakilęs į 2,4 km aukštį ir kaip video matosi krito degdamas ir barstydamas nuolaužas. Na neesu avia inžinierius, bet logika sako Lėktuvai nedega šiaip sau ir nesprogsta ore.
    Primena poros metų senumo atvejį Egipte kai Rusų turistų lėktuvas sprogo tik pakilęs iš Hurgados berods.

  179. Kardiobatonas - 2020 01 8, 16:16

    @Little_man. Iš Šarm el Šeicho, bet tai nesvarbu. Būtent šį įvykį ir aš prisiminiau. Scenarijus labai panašus: lėktuvas užsidegė ore ir subyrėjo gabalais. Priežastis tąkart buvo sprogstamasis užtaisas viduje.

  180. Eugenijus - 2020 01 8, 16:50

    Gal Simonas ar koks kitas guru galėtų pakomentuoti kokias realiai išlaidas ir nuostolius turi aviakompanija katastrofus atveju. Kas atlygina visas išladas llėktuvo praradimo, kompensacijų, gelbėjimo darbų ir pn. Aviakompanija (mažai rtikėtina) ar vis tik draudimas. Irgal kas žino kaip tas draudimas veikia

  181. Arnas - 2020 01 8, 18:25

    Prisijungsiu prie diskusijos pridėdamas vieną pastebėjimą. Jeigu lėktuvas buvo numuštas / susprogdintas, kodėl pasirinktas būtent šis skrydis. Maršrute praktiškai vien iraniečiai. Ar to nenumanė tie, kas numušė? Manau, tai buvo arba kažkoks neplanuotas poelgis, arba, kaip kažkas minėjo, buvo pamąstyta tik apie lėktuvo modelį, šalį.

    Simonai, lietuvių nebuvo – yra oficiali info.

  182. Aras - 2020 01 8, 18:43

    Jei tai netyčinis/techninis atvejis, klausimas kam ir kur nauda, jei tyčinis. Konflikto gilėjimas dėl to naftos kaina up, ukrainiečių lėktuvas, Boeing…Vien žodžių, sąmokslų daug galima progalvoti. P.S. Sako 2 keleiviai neįsėdo

  183. Simonas Bartkus - 2020 01 8, 18:49

    jeigu tęsiant sąmokslo teorijas ir kad tai norėjo numušti būtinai Boeing, tai nebuvo didelis pasirinkimas – šiąnakt skrido tik Turkish Airlines ir Ukraine International (dar skristi suplanavę China Southern, bet jie vakare). Kadangi Turkish kažkiek artimi Iranui, tai Ukraina toks obvious choice gaunasi.

  184. Paulius - 2020 01 8, 18:51

    @Arnas lėktuve iraniečių buvo mažiau nei pusė (82 iš 176 keleivių) net 63 kanadiečiai buvo šiame reise, plius 10 švedų ir po keletą kitų šalių piliečių. Kaip bebūtų, vargu ar tai kažkaip susiję su pačia nelaime.

  185. Kardiobatonas - 2020 01 8, 18:57

    Teroristams poros šimtų žmonių netektis yra smulkmena palyginti su įsivaizduojama jų taurių tikslų siekiamybe. Ir jiems visiškai nesvarbu, ar ten sėdi persai, ar čiukčios.

  186. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 19:29

    Skrido beveik vien iraniečiai – žr. aukų vardus ir pavardes. Beveik vien persiški, išskyrus kelis slaviškus ir švedų šeimą. Taip pat ir pats Iranas nurodė daug didesnį iraniečių skaičių nei nurodė Ukrainian Airlines. Informacija apie kanadiečius gali būti arba klaidinga, arba tai būti dvigubi Irano-Kanados piliečiai, t.y. natūralizavęsi emigrantai, o galbūt Ukrainian siūlo geriausius jungimus Iranas-Kanada.

  187. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 19:33

    Beje, kilo tokia mintis – ar nors vienas Lietuvos pilietis žuvo komerciniuose lėktuvuose bet kur pasaulyje nepriklausomos Lietuvos istorijoje?

    Atrodo, nepamenu – aukų pilietybės paprastai labai viešai skelbiamos, o ir žiniasklaida matyt labai greitai pasigautų.

  188. Augustinas Žemaitis - 2020 01 8, 19:34

    (turiu omenyje reisinius lėktuvus arba masinius užsakomuosius reisus, o ne išnuomotus bendrosios aviacijos lėktuvus ar sraigtasparnius)

  189. Arnas - 2020 01 8, 19:46

    Sąmoningai rašiau „iraniečiai“, o ne “Irano piliečiai“. Taip, buvo daug Kanados piliečių, tačiau, kaip Augustinas pastebėjo, pavardės beveik vien persiškos. Atkreipkite dėmesį, kad Kanadoje yra nemaža iraniečių diaspora (4-ta, 5-ta pasaulyje), o UIA siūlo jungimus IKA-KBP-YYZ.

  190. Spectator - 2020 01 9, 10:31

    Įdomiai skrenda airBaltic BT798 ir vakar BT797 į Abu Dabį, aplenkiant Iraką ir Iraną.

  191. mikas - 2020 01 9, 11:19

    Na o visi kiti, be jokių rūpesčiu sau lekia virš Irako ir Irano.

  192. Posparnis - 2020 01 9, 11:56

    Ne visi. Emirates, FlyDubai, Etihad, Qatar – taip.

  193. Wincas - 2020 01 9, 12:08

    O kaip Malaysia Airlines ?

  194. D - 2020 01 9, 12:35

    Tai arabai skrenda virš Irano ir Irako, ko jiems bijoti. O kai kurios arabų avialinijos dar skrenda ir virš Sirijos.

  195. Linas - 2020 01 9, 13:18

    Nebepamenu, ar buvo skelbta, kad DY skaidys į KUN?

  196. D - 2020 01 9, 13:46

    Nesuprantu vieno – jei Iranas atsisako atiduoti lėktuvo „dėžutes”, kodėl negalima tarptautiniu mastu uždrausti visoms avialinijoms skristi į Iraną? Ne per Iraną, o būtent į Iraną. Gal tada „khomeniai” taptų sukalbamesni?

  197. Simonas Bartkus - 2020 01 9, 14:01

    ką reiškia „tarptautiniu mastu”? gi tarpvalstybiniai santykiai, kaip valstybės nori, taip ir elgiasi. Kol kas man atrodo tik FAA (USA) uždraudė skristi virš Irako ir Irano, net nemačiau, kad EASA (EU) būtų uždraudusi EU lygiu.

    @Linas: buvo buvo, bet paskendo tas maršrutas šalia krūvos naujos pasiūlos į Palangą. Nes paskelbė tuo pačiu pranešimu.

  198. Little_man - 2020 01 9, 14:26

    Vakar mačiau, kad UA irgi uždraudė skrydžius, bei India.

    Prieš 15 min. atsirado info, kad nepatvirtintais duomenimis lyg tais rado TOR raketos nuolaužą. Bet čia kol kas tik gandai

  199. pliumbum - 2020 01 9, 14:57

    Manau pačių avialinijų įvaizdžio reikalas negąsdinti keleivių ir neskristi virš Irano, kai yra dideli įtarimai, kad buvo numuštas keleivinis lėktuvas. Virš Donbaso iki šiol neskraidoma.

  200. Linas - 2020 01 9, 15:03

    Tai jo UIA nutraukė visus skrydžius į Iraną – uždraudė Ukrainos CAA..

  201. D - 2020 01 9, 15:10

    >ką reiškia „tarptautiniu mastu“?

    Kaip uždraudė statyti (baigti tiesti) rusams dujų vamzdį po Baltijos jūra. Kaip uždraudė pirkti naftą iš Irano. Kodėl negali uždrausti skraidyti į Iraną? Bet atrodo niekam tai nerūpi, visi toliau skraido ir į Iraną, ir virš jo. Ar čia kaip ir su Boeingo MAX’ais, kad uždraudė ne po pirmo nukritusio, o tik po antro.

  202. Linas - 2020 01 9, 15:40

    Reuters taip rašo:

    Aeronews
    Aeronews
    9,343 followers
    13h •

    #PS752 / Five security sources – three Americans, one European and one Canadian – said the initial assessment of Western intelligence agencies was that the Boeing 737-800 which crashed in Iran had suffered a technical malfunction and had not been brought down by a missile. There was evidence one of the jet’s engines had overheated, the Canadian source said.

    https://lnkd.in/dP-yHP5

  203. D - 2020 01 9, 15:51

    Na taip, kadangi barzdočiai dėžių neatiduoda, tai dabar visi kas netingi pilstys iš tuščii į kiaurą. O kas belieka?

  204. Augustinas Žemaitis - 2020 01 9, 18:24

    Pataisykit, jeigu klystu, bet pagal jokią praktiką Iranas neturėtų juodųjų dėžių atiduoti Boeing (kuris yra orlaivio, bet ne juodosios dėžės gamintojas). Būtų keista, jeigu esminius aviakatastrofų įrodymus tirtų to lėktuvo gamintojas – akivaizdus interesų konfliktas kai didelė dalis aviakatastrofų kyla dėl problemų su lėktuvu ir tiesa gali turėti rimtų pasekmių gamintojui (kaip Boeing 737 MAX atveju). Tirs Irano, kaip katastrofos vietos (šiuo metu dar potencialiai ir nusikaltimo vietos), specialistai, berods jau pasikvietė ir Ukrainos specialistus (kaip orlaivio savininkų šalies) tirti kartu ir tie atskrido.

  205. Simonas Bartkus - 2020 01 9, 18:32

    Wizz Air paskelbė, kad skrydžių į Dubajų su ribojimais nedaskris, turės daryti fuel stops. Gali ir daugiau vežėjų man atrodo paliesti, GetJet dabar čarterių į Dubajų sezonas, matyt, jiems irgi teks stoti, nes su A320 nepasieks netiesiausiu keliu.

  206. Simonas Bartkus - 2020 01 9, 18:57

    Augustinas: Boeing gal ir nebūtina įleisti, bet būtina įleisti NTSB, kaip lėktuvo gamintojo šalies prižiūrėtojus.

  207. trolis - 2020 01 9, 21:29

    Nu ka, jau pasirode pakankamai pranesimu is abieju Atlanto pusiu, koks gi “gedimas” istiko 737 – net Boeing akcijos pakilo. Perdaug buvo sutapimu

  208. Andrius - 2020 01 9, 22:39

    Lufthansa reisas į Teherana apsisuko pusiaukelėj. Austrian divertino į Sofiją. Naujienos apie raketa paveikė, nors gana paveluotai. Įdomu kaip toliau viskas bus.

  209. gabrielius - 2020 01 9, 23:39

    LOT grąžina skrydžius į Palangą. Skraidys 6x weekly nuo liepos iki rugsėjo mėn.

  210. Ugnius - 2020 01 10, 00:29

    Wizz ko gero sumušė savo pačios rekordą tvarkaraščio keitimo dar net nepradėjus skristi srityje. Jerevanas grąžintas atgal į pirmadienio-penktadienio vakarus, kaip kad buvo tik paskelbus kryptį, o Atėnai, panašu, vasaros sezonui nebesugrįš.

  211. Pranas - 2020 01 10, 00:31

    @Ugnius – toli gražu, čia įprasta.

  212. Pranas - 2020 01 10, 01:28

    Tuo pačiu buvo pakeistos ir KUN-TKU savaitės dienos dėl kažkokių stumdymų Gdanske.

  213. Pranas - 2020 01 10, 01:39

    Beje, Wizz tvarkaraščio kokybę puikiai įliustruoja maršrutas Kutaisis-Heraklionas su viso 3 reisais 2020 gruodžio mėnesį.

  214. Simonas Bartkus - 2020 01 10, 13:01

    gabrielius: kur tokia informacija yra? LOT saite ir Amadeus tvarkaraščiuose nėra WAW-PLQ 2020 m. vasarą.

  215. gabrielius - 2020 01 10, 14:25

    – Šių metų sausio 15 d. bilietai sezoniniams skrydžiams į Palangą pasirodys rezervavimo sistemose. Mes siūlysime šešis skrydžius per savaitę nuo liepos pradžios iki rugsėjo vidurio – informuoja Jakub P. Panek, „LOT Polish Airlines“ korporatyvinės komunikacijos biuro ekspertas.

    https://www.pasazer.com/news/43023/lot,nie,bedzie,lotow,z,regionow,do,lwowa,polaga,zostaje.html

  216. Simonas Bartkus - 2020 01 10, 17:29

    Ačiū, reikia tikėtis taip ir bus, didelis boostas Palangos turizmo sezonui.

  217. aras - 2020 01 11, 08:46

    Iranas nukalė Boeing.

  218. Paulius - 2020 01 11, 10:02
  219. Mindaugas - 2020 01 11, 10:12

    Iranas prisipažino: per klaidą raketa numušė Ukrainos lėktuvą, kuriuo skrido 176 žmonės

    Irano kariuomenė sako, kad „per klaidą“ numušė Ukrainos keleivinį lėktuvą, kuriuo skrido 176 žmonės, įskaitant įgulos narius, BBC cituoja Irano valstybinę televiziją. Paskelbtame pareiškime teigiama, kad buvo padaryta „žmogiškoji klaida“, kai lėktuvas skrido netoli vietos, į kurią jautriai reaguoja Irano revoliucijos gvardija. Pranešime taip pat pridedama, kad atsakingi asmenys bus nubausti.

    Skaitykite daugiau: https://www.15min.lt/naujiena/aktualu/pasaulis/iranas-prisipazino-per-klaida-raketa-numuse-ukrainos-lektuva-kuriuo-skrido-176-zmones-57-1258988?copied

  220. Arnas - 2020 01 11, 10:31

    Anksčiau rašiau, kad poelgis galėjo būti neplanuotas. Manau, Irano pareiškimas, kad numušė per klaidą, ir yra realiausias.

  221. D - 2020 01 11, 12:53

    „Prisipažino” būtų tada, kada tai būtų pasakę tą pačią dieną kai numušė. Jiems gi nereikia 3 dienų sužinoti ką veikė tuo metu kariškiai „prie savo jautraus objekto”. Dabar nebeturėjo kur dingti ir tepasakė tai, kas ir taip visiems, bent kiek su galva draugaujantiems, buvo aišku. Kažkokia nesąmonė – ir po oficialaus pranešimo, kad lėktuvas buvo numuštas, Irano erdvė ir toliau pilna ne karinių lėktuvų, o keleivinių.

  222. Wincas - 2020 01 11, 13:56

    Tikrai labai keista, kad dar neuždrausta skristi virš Irano oro erdvės. Nesinorėtų, kad numuštų lėktuvą skraidinantį Žalą su Jurgelėnu.

  223. Arnas - 2020 01 11, 14:15

    Mano nuomone, pastarųjų metų įvykiai aviacijoje gana drastiškai keičia jau ilgus metus nusistovėjusį vaizdą. Ilgai buvo kalama į galvas, kad štai, vienas pagrindinių šiuolaikinės aviacijos bruožų – dauguma avarijų įvyksta ne dėl techninių priežasčių, o dėl žmogiškojo faktoriaus, dažniausiai įgulos klaidos, tiksliau, klaidos priimant sprendimą (angl. decission error). Dabar statistiką reikėtų perskaičiuoti, bet per trumpą laiką pasikartojantis atvejis, kai lėktuvas yra numušamas ar kitaip nukenčia ore (angl. midair disintegration), priverčia galutinėse tyrėjų ataskaitose ir kituose atsakingų atstovų pasisakymuose naudoti frazę – nurodymą „assess the risks when selecting routes“ – „įvertinti rizikas renkantis maršrutus“. Dar platesniu žvilgsniu žiūrint – į grėsmes reaguoti greitai. Prieš tai prireikė dviejų 738 MAX avarijų, kol imtasi tinkamų veiksmų. Dabar prireikė dviejų lėktuvų numušimų, kol bus aktyviau draudžiamas skraidymas virš konfliktinių zonų ir pan. Ganėtinai keista stebėti tokią tendenciją, kai šiaip jau aviacija yra labai „paniška“ sritis, kur dėl kitų, rodos, smulkmenų atidedami, atšaukinėjami skrydžiai, imamasi papildomų saugumo priemonių ir t.t. Beje, jei tikrai ateityje bus vis dažniau uždaromos oro erdvės, renkamasi skristi ratais, efektą pajaus vis daugiau aviakompanijų, ištisi jų verslo modeliai gali būti paveikti tokių sprendimų. Tarkime, ta pati UIA vis dar didelę dalį savo maršrutų skraido ratu aplink Donbasą, dėl to net TSE maršrutą uždarė. Galima įsivaizduoti, kaip panašūs ribojimai paveiktų Arabų pusiasalio vežėjus. Trumpai tariant, šių dienų įvykiai reikšmingi ne tik lokaliai, bet ir globaliai; nuvilnijusi banga taikosi paliesti ne tik pirmines, bet ir antrines aviacijos sritis.

  224. Andrius - 2020 01 11, 15:24

    Kai dabar prisipažino Iranas ir žada imtis priemonių kad tai nepasikartotų tai gal jau pavojingiausias periodas praejo?

    Šitas įvykis parodė Iranui ant kiek jų armiją nepasiruošusi rimtam karui jei iš paniškos baimes numušinėja savus lektuvės virš sostinės.

  225. Augustinas Žemaitis - 2020 01 11, 16:41

    Į mano klausimą apie oro laineriuose žuvusius lietuvius niekas netsakė – tai, manau, pasitvirtino, kad nuo 1990 m. tokių nebuvo, nes aukų pilietybės visuomet skelbiamos viešai, tai pasigauna ir žiniasklaida ir šičia tikrai manau žmonės žinotų.

    O tai puikiai parodo kiek saugi šiuolaikinė komercinė aviacija: lietuviai šitiek skraido, keliauja, masiškai dirba ir gyvena užsienyje, rasi lietuvių žuvusių nuo turbūt bet kokios priežasties, dešimtys nuo maliarijos mirę ir pan.

    Reikalas tas, kad bet kokie pavojai labai menki ir, jei vertinant logiškai, norint gelbėti gyvybes reikėtų dėmesį kreipti kitur (autoavarijos, profilaktiniai patikrinimai nuo kokių ligų ir dar begalė variantų): su tiek pat dėmesio išgelbėtum daug, daug daugiau. Aišku, energija vis tiek skiriama aviasaugumui, nes, kaip teisingai rašo Arnas, aviacija paniška sritis, žiniasklaida jai rodo milžinišką dėmesį, tai gal bus ir dabar skiriama ir kažkas mąstoma.

    Bet šiaip labai kritiškai žiūriu į tokius dalykus kaip 737 MAX situacija. Kiek milijardų tai visiems kainuos (ne tik Boeing’ui, o ir, pvz., žmonėms, nes kažkur bus mažesnė skrydžių pasiūla, didesnės kainos, mažiau turistų). O jeigu tos sumos būtų buvusios skirtos, tarkime, kokiai profilaktinio tikrinimo nuo kažkokio vėžio kampanijoms šalyse, kur to dabar nėra, ar vaistams, būtų išgelbėta nepalyginamai daugiau gyvybių. O 737 MAX atveju manau gali būti, kad bus išgelbėta lygiai nulis gyvybių – nes labiausiai tikėtina, kad tų aviakatastrofų nebebūtų buvę kai pilotai būtų buvę tinkamai apmokyti atsižvelgiant į situacijas.

    Savo ruožtu, tarkime, koks uždraudimas skraidyti į konflikto zoną, galėtų turėti priešingų pasekmių: tikėtina, kada nors negalėtų išskristi kam būtina dėl medicininių priežasčių (ne visi turi draudimą ar galimybę medevac skrydžiams), dar kitas vietoj lėktuvo būtų priverstas važiuoti automobiliu (kas Artimuosiuose Rytuose tikrai nesaugu) ir žūtų autoavarijoje. Aišku, viena mirtis – tai ne 100, pasaulinės žiniasklaidos dėmesiui nepakanka, tai beveik niekas to ir nesužinotų – net jeigu per 2 metus ir susidarytų tas pats 100 papildomų aukų. Bet pasaulis ramiau miegotų…

  226. Čiurlionis - 2020 01 11, 18:44

    @Aufustinas yra Aeroflot statistika – tai tenai buvo net kelios aviakatastrofos susijusios su VNO.

    T.y.kuomet sudužo iš VNO pakilę ar į VNO skridę lėktuvai, kuriuose be abejo buvo lietuvių:

    On approach to Vnukovo Airport inbound from Vilnius, control was lost at 8,000 m (26,000 ft) due to a short circuit in the elevator trim system. The aircraft was operating a domestic passenger service as Flight 2022.

    Crashed after control of the aircraft was lost en route a domestic scheduled Rostov-on-Don–Vilnius passenger service, operated as Flight 3630.

    Bet topas yra šitas:

    After crop spraying at the „Gražionis” sovkhoz (state farm), the pilot, who was drunk, performed low-altitude stunts. Airspeed was lost and the aircraft crashed in the Možaicai forest and burned out.

  227. Kardiobatonas - 2020 01 11, 19:11

    Aviacija yra nepalyginamai saugesnė transporto rūšis negu automobiliai.

  228. Augustinas Žemaitis - 2020 01 11, 19:57

    @Čiurlionis – taip, apie šias katastrofas žinau. Todėl klausimas ir buvo „nepriklausomos Lietuvos istorijoje” – t.y. 30 metų. Tai labai ilgas laiko tarpas ir tai būtent tas laiko tarpas, kai imta keliauti, emigruoti, skraidyti masiškai – bet kartu ir tas laiko tarpas, kai aviacija tapo nepalyginamai saugesnė nei TSRS.

  229. Skytomas - 2020 01 11, 21:54

    Prisimenu, kad 1998 būta skaudaus įvykio virš Platelių ežero, kai nukrito vestuvininkus skraidinęs sraigtasparnis Mi2. Žuvo, berods, dešimt žmonių.

  230. Wincas - 2020 01 11, 22:50

    Rimčiausiai buvo turbūt kai SAS važiuoklė neužsifiksavo PLQ ir teko VNO leistis…

  231. Augustinas Žemaitis - 2020 01 11, 23:03

    @Skytomas – tikrai taip, ten buvo girtas pilotas. Su bendrąja aviacija daug incidentų – ir žuvo ne vienas žymus žmogus, kaip Grušnys ir pan. Ne toks didelis dėmesys ir jos saugumui. Su oro laineriais – kas kita. Nekalbu vien, kad nebuvo Lietuvoje – bet tiesiog šiais emigracijos, skrydžių su persėdimais ir masinių kelionių laikais nieko nebestebintų, kad lietuvis būtų bet kuriame nukritusiame lėktuve, ar tai Teheranas-Kijevas, ar Amsterdamas-Kvala Lumpūras, ar dar kokiame. Bet nebuvo, o tai neblogas pavyzdys, kad, nepaisant milžiniško žiniasklaidos dėmesio, tikimybė be galo maža, jei nė vienas ne tik iš dabar jau 5 mln. iš Lietuvos kylančių keleivių taip nenukentėjo, bet ir joks JK lietuvis, Norvegijos lietuvis, Ispanijos lietuvis ir t.t., joks lietuvis pilotas ar stiuardesė dirbantys Lietuvoje ar užsienyje ir nuolat skraidantys ir t.t.

  232. Posoarnis - 2020 01 12, 13:35

    Žmonės, kas gali padėti priversti Wizzair laikytis ES keleivių teisių reglamento? Į mane kreipiasi žmonės, kuriems pvz. vietoj atšaukto Atėnai-Vilnius rezervaciją perkelia į Londonas-Vilnius. Nors pagal reglamentą privalo pasiūlyti alternatyvą Atėnai-Vilnius. Augustinai, gal tu kaip teisininkas imtumeis tokios bylos?

  233. Augustinas Žemaitis - 2020 01 12, 14:08

    @Posparnis – parašyk augustinas.zemaitis@gmail.com , kad matyčiau el. pašto adresą, parašysiu.

  234. Janka - 2020 01 12, 18:39

    Yuri Miroshnikov (panašu, kad vienas iš UIA tėvų).

  235. Paulius - 2020 01 12, 23:11

    Įdomi įžvalga į potencialų Ultra Long Haul skrydžių pelningumą ir ar žmonės pasiruošę mokėti daugiau už tiesioginius ULH skrydžius, lyginant su skrydžiais kuomet sustojama bent kartą. Yra įdomių skaičių.

    How profitable are ultra-long-haul routes? Pioneering research gives answers

    https://www.anna.aero/2020/01/10/how-profitable-are-ultra-long-haul-routes-pioneering-research-gives-answers/

    Key points, kas tingi ar nenori skaityti visko:

    Fuel burn for direct route 30% higher than one-stop service; cabin mix vital for yields

    London – Perth profitable for now but just 2% net margin.

    Fuel is 64% of all costs on LHR-PER

    Load factor of 82%. Breakeven load factor (BELF) is 79.8%, around 16% higher than an equivalent one stop.

    A small fuel price increase would throw this into a loss.

    Current situation in Iran is requiring a 50-minute longer routing and a 90-seat payload restriction – over a third of total capacity.

    Grubiai apibendrinus, skrydis laikosi ant verslo klasės, kuri moka daugiau už sutaupytą laiką ir maršrutas super jautrus kuro kainoms ir bet kokiem nenumatytiem veiksniam, tokiem kaip atsiradęs reikalas apskristi Irano oro erdvę.

  236. Oleg - 2020 01 13, 01:30

    gi siais metais BER atsidaro, ane? ;-)
    ta proga istrauka is knygos:
    https://www.amazon.com/Candy-Bombers-Untold-Airlift-Americas/dp/0425227715/

    The Berlin Airlift. On 24 June 1948, the Soviet Union initiated a blockade of Berlin. Two days later, the Berlin Airlift commenced. Over the following 463 days, the US, the UK, and France flew 277,000 flights with 300 aircraft to deliver the supplies required to support 2.2 million Berlin residents. On average, a supply aircraft landed every 2 minutes for 14 months. As part of this effort, Tegel airport was built. Planning started in July 1948; construction started August 5 1948; the first landing took place November 5 1948 (92 days after construction started); the official opening of the airport took place December 5 1948.

  237. Anonimas - 2020 01 13, 10:29

    Prognozuojama, kad 2022 metais Vilniaus oro uoste bus pasiektas 6 mln. keleivių per metus srautas

    https://madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/lietuvos-oro-uostai-ruosiasi-pletrai-aptarnaus-daugiau-keleiviu/

  238. Anonimas - 2020 01 13, 11:01

    Vilniaus oro uoste bus diegiama nauja bagažo valdymo sistema: keleivių bagažas bus registruojamas tris kartus greičiau

    https://madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/vilniaus-oro-uoste-bus-diegiama-nauja-bagazo-valdymo-sistema-keleiviu-bagazas-bus-registruojamas-tris-kartus-greiciau/

  239. Simonas Bartkus - 2020 01 13, 11:04

    flybe ant mirties ribos, panašu gelbėjimo sąlygos nebeįgyvendinamos, siūloma vyriausybei gelbėt:
    https://news.sky.com/story/regional-airline-flybe-in-frantic-bid-to-stave-off-collapse-11907407

  240. pliumbum - 2020 01 13, 11:39

    Bandėt kas nors Šanchajuje su Juneyao avialinijomis konektintis pastaruoju metu? Internetas rašo, kad 2 valandų transferis, kurį man meta, yra sunkiai praktiškai įgyvendinamas, nes reikia pereiti imigraciją, pasiimti bagažus ir tada iš naujo užregistruoti ir pereiti imigraciją ir patikras į airside. Susidūrėt kas nors? Geri dylai į Japoniją su jais.

  241. pliumbum - 2020 01 13, 11:55

    Rimčiausias incidentas su keleiviniais reisais nepriklausomoje Lietuvoje, mano manymu, yra ne SAS su važiuoklėmis, o aviakompanija „Lietuva”, Ukrainoje užkliudžiusi medžių viršūnes: https://naujienos.alfa.lt/leidinys/sekunde/aviakompanija-lietuva-patirs-nuostoliu-del-incidento-kijeve/

    Na o vienintelės tikros keleivinės katastrofos Lietuvos istorijoje ir yra tie du sudužimai 1970 ir 1973 m. Tais laikais Aeroflot lėktuvai krisdavo kaip musės papurškus dichlofoso.

  242. Andrius - 2020 01 13, 12:25

    Kalbant apie su Lietuva susijusia aviakatastrofas radau informacija internete apie 1992 metų įvykį Vladivostoke. Pagal aprašymą Baltarusijos kompanijos TU-154 lėktuvą buvo nusamdžiusi grupė lietuvių keliavusiu iš Kinijos. Tu-154 prikrovė 6 tonom daugiau bagažo nei dokumentuose ir jam nepavyko pakilti. Visi liko gyvi, tik lėktuvas buvo nurašytas.

    http://airdisaster.ru/database.php?id=1135

  243. Džiugas - 2020 01 13, 13:38

    pliumbum, connectinausi liepą į Taipėjų, laiko buvo gal ir dar mažiau. Oro linijų darbuotojai pasitiko transferinius keleivius prie vartų ir pravedė per visą oro uostą iki pat kito reiso vartų – reikėjo praeiti pasų kontrolę, saugumo patikrą (atėmė mano 30k mAh powerbanką) ir dar vieną pasų kontrolę.
    Jei parduoda bilietą, tai tikrai įmanoma :)

  244. Džiugas - 2020 01 13, 13:39

    nepamenu, kaip ten buvo, bet berods VNO man bagažą irgi registravo tik iki PVG.

  245. pliumbum - 2020 01 13, 14:36

    Kalbant apie nepriklausomybės metais aviakatastrofose žuvusius lietuvius, beje, prisiminiau vieną atvejį. Per Rugsėjo 11-ąją žuvo Lietuvos pilietė Jelena Melničenko, dirbusi šiauriniame bokšte. Dar žuvo keletas n-tosios kartos Amerikos lietuvių, kurie turbūt nesiskaito.

  246. Luna - 2020 01 13, 17:08
  247. R - 2020 01 13, 20:36
  248. Linas - 2020 01 13, 21:03

    Dar vienas rusų aviacijos pasididžiavimo incidentas:
    https://m.5-tv.ru/news/279319/foto-povrezdenij-obsivki-dvigatela-ssj100-vseremetevo/

  249. Čiurlionis - 2020 01 14, 02:04

    Prognozuojama, kad 2022 metais Vilniaus oro uoste bus pasiektas 6 mln. keleivių per metus srautas.

    Sprendžiant, iš šių prognozių charterių rinka nesitrauks, tai pat didės ir reguliarių skrydžių skaičius. 1 mln, tai gaunasi papildomi 1300 išvykstančių keleivių per dieną(skaičiuojant vidurkį)?

    Papildomi 8-10, A320 arba B737 reisai?

    Tik kas ir kur? OK optimistiniu atveju BT prideda dar vieną lėktuvą ir pilnai utilizuoja jau du esamus.
    Stebuklingai pradeda konkuruoti Qatar ir FlyDubai su kasdieniais reisais. Na kokius 800 pax surinksime, o kas toliau?
    Abejoju LCC plėtra iš VNO, naujų žaidėjų atėjimu irgi abejoju, kaip ir charterių rinkos augimu, tad iš kur tokios prognozės?

    https://madeinvilnius.lt/amp/naujienos/transportas/oro-uostas/lietuvos-oro-uostai-ruosiasi-pletrai-aptarnaus-daugiau-keleiviu/

  250. Paulius - 2020 01 14, 08:48

    @Čiurlionis, Panašu, kad čia buvo paimtas vidutinis metinis keleivių prieaugis per paskutinį dešimtmetį ir padaryta prielaida, kad niekas labai nesikeis. VNO pastarąjį dešimtmetį labai stabiliai augo po 300-600k keleivių kasmet su dviem išimtimis:

    1. 2009 ir 2010 – FlyLAL bankrotas ir to pasekoje du labai liūdni metai Lietuvos pasiekiamumo oru prasme.
    2. Tik ką pasibaigę 2019-ieji, kurie buvo lėčiausi augimo metai nuo pat gūdžių tik ką paminėtų 2010-ųjų.

    VNO paskutinių 15 metų keleivių statistika: https://en.wikipedia.org/wiki/Vilnius_Airport#Annual_traffic

    Man irgi įdomu ar VNO sugebės sugrižti į sau iki praėjusių metų įprastą augimą.

  251. Justas - 2020 01 14, 10:48

    Man prognozes neatrodo taip pesimistiskai. BT pletros jau bus 2020, ka paskelbe. W6 lektuvu uzsisake daug, FR kazkada savo Max irgi gaus, tai kazkiek pletros gali tekti ir VNO. Plius ekonomikai augant ir norinciu keliauti, ir norinciu daugiau nei 20 EUR moket, dauges. Jei tai reiks, kad per 3 metus pvz TK padidins freq iki 2x daily, o LH iki 3x daily visus metus, tai jau kokie 25% augimo ir yra.

  252. Simonas Bartkus - 2020 01 14, 11:33

    Reikia skaityti, kad ne per du metus planuoja pasiekti 6 mln. keleivių, o per tris.

    Tam reikalingas anual augimas 6,1% kiekvienais metais.

    5,31 mln. – 2020 m.
    5,64 mln. – 2021 m.
    6 mln. – 2022 m.

    6% metinis augimas yra ambicingas pakankamai, kai prognozės paišomos maždaug ant 4-5% aviacijos augimo.

    Perėjus prie didelių skaičių kaip 5mln. ir daugiau metinio keleivių srauto vis mažiau lems taktiniai aviakompanijų žaidimai ir vis labiau srautas bus priklausomas nuo bendrų ekonominių, socialinių ir turizmo tendencijų. Papildoma BT plėtra, flydubai į DXB, Wizz Air parko konversija į A321NEO, natūraliai rinkoje didėjantys lėktuvai (LOT turėtų pereit prie E190/195, SAS galbūt pereis prie A220 ar A319 ir kt.) yra būtinos pasiūlos augimo detalės bendram paveikslui.

    Sunkiai prognozuojama statinė yra charterių rinka, kurioje dabar yra didžiulis kainų karas, sunku prognozuoti kokia bus jo baigtis ir kiek ilgai jis tęsis. Charteriai sudaro virš 20% VNO srauto, tai, jeigu, tarkim, 2020 m. ar 2021 m. pasitraukia vienas ar kitas žaidėjas iš tour operatorių rinkos, o kiti sureaguoja mažindami pasiūlą, tai gali sutraukti visą augimą.

  253. Oleg - 2020 01 14, 12:51

    idomu kad Iran Air siandien uzdraude skristi i/pro Svedijos oro erdve.

  254. a. - 2020 01 14, 15:25

    Buvau kazkada uzklauses apie skrydi i NYC. tesiant tema – 45 min Copenhagoje persedimui i transatlantini skrydi pakankamas laikas ? I know i know, kad velavimas ir tt. gali apsunkinti, bet anyway – jeigu viskas pagal tvarkarasti ir uzimti priekines vietas VNo-CPH lektuve su gera startine begimo pozicija, ar to uztenka ? Logiskai mastant, jeigu pats vezejas (SAS) siulo tokia opcija, tai nera mission impossible :) gal kas asmeniskai turejo toki trumpa persedima ?

  255. Vytautas - 2020 01 14, 15:45

    @a. – jei VNO-CPH nevėluos, tikrai spėsi. O kaip SAS daro irregularities atveju, nežinau :)

  256. Kardiobatonas - 2020 01 14, 15:48

    to a. Kiekvienas atvejis skirtingas, tačiau jeigu vežėjas parduoda sujungtą bilietą, labai didelė tikimybė, kad net vėluojant pirmajam skrydžiui šiek tiek palauks. Didelė tikimybė, kad tuo pačiu jungiamuoju maršrutu skrenda ir daugiau keleivių. Darbuotojai juk mato, iš kur skrenda keleivis ir kada jis atvyks. Kartais net pasitinka ir palydi, kad taupant laiką keleiviai neklaidžiotų. Didesnė tikimybė tokioje situacijoje, kad nebus spėta perkrauti registruotą bagažą. O jeigu tokio nėra, galima drąsiai pirkti.

  257. Simonas Bartkus - 2020 01 14, 15:51

    a.: prieš kelis mėnesius skridau net iš transatlantinio SAS į CPH-VNO su 30 min. jungimu. Jeigu SAS nusprendžia tokius parduoti – tai jų problema.

    Iš VNO-CPH paprasčiau, nereikės eiti CPH security, tik pasų kontrolę, kuri automatizuota su biometriniais pasais. Užsiėmimas žemo starto lėktuve greičiausiai nepadės, nes didelė tikimybė, kad veš autobusu iki terminalo iš CRJ.

  258. Linas - 2020 01 14, 17:00
  259. Linas - 2020 01 14, 17:41

    žinios iš lietuviško aviacijos naujienų portalo:
    Etihad announces partnership with easyJet

    https://www.aerotime.aero/rytis.beresnevicius/24447-etihad-easyjet-partnership?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=etihad

  260. Vytautas - 2020 01 14, 18:21

    Beje, kaip dabar Wizzair dalina vietas, jei neperki? Išbarsto kaip ir Ryanair, ar sodina kartu?

  261. Simonas Bartkus - 2020 01 14, 18:30

    bent jau vasarą tai akivaizdžiai barstė. Bet turbūt tie dalykai keičiasi taip dažnai, kad net sunku ir susekt.

  262. Posoarnis - 2020 01 14, 21:37

    Barsto.

  263. mmm - 2020 01 14, 22:44

    Rainieras sako, kad uždarys daugiau bazių Ispanijoj, jei šiemet negaus planuotų Maxų.

  264. Anonimas - 2020 01 15, 10:50
  265. Anonimas - 2020 01 15, 12:45

    Truputį sunkiai suvokiamas FR elegesys.
    Dėl lėktuvų trūkumo uždarinėti skrydžius iš neblogų yield alcopoilsinių maršrutų į Ispaniją, bet tuo pat metu retkarčiais skraidyti iš Vilniaus į Amman, Treviso, Malta ir pan.

  266. mikas - 2020 01 15, 15:49

    Tris kart skridau iš Vilniaus į Maltą ir tris kart atgal. Visais 6 atvejais užpildymas 100proc. Ir kainos bilietų niekada nebuvo nei po 20 nei po 50 eur

  267. Simonas Bartkus - 2020 01 15, 15:59

    Anonimas: tai uždaro VNO-AMM, paeksperimentavo pusantrų metų ir užteks :)

    O šiaip, nišiniai maršrutai nebūtinai yra blogi, o jie gali būti geresni už dideles poilsines rinkas, kuriose kartais būna bloodbath.

    Paimu paprastą pavyzdį – iš Maljorkos į Vokietiją yra vykdoma 120 skrydžių per dieną, būtent kaip įvardinai alcopoilsinių. Tačiau, dėl įvairių priežasčių gali būti, kad paklausa tėra 100-tui skrydžių, kas reiškia, kad ne viena iš 9 aviakompanijų degina pinigus tokioje rinkoje. Ryanair vykdo 23 skryžius per dieną iš PMI į Vokietiją (16 Maljorka-Vokietija vykdo jų dukterinė Lauda), tai jeigu toje rinkoje minusas, tai gali daug minuso prigeneruoti. Sumažinti skrydžių skaičių dažnai neišeitis, nes prarasi konkurencinius dalykus, o vienas kitas nukirptas skrydis per dienną nieko nepakeis. Todėl gali privesti prie bazės uždarymo ir pasitraukimo iš tokios bloodbath rinkos visai.

    VNO-AMM, VNO-TSF ar dar koks kitas pavyzdys, net jeigu trumpu laiku ir minusas, jiems didesnės įtakos nepadaro – tiesiog kaina už blogus network planning sprendimus. Kas nepasiteisina, po metų uždaro, o jeigu kur pataiko, tai nišiniai maršrutai gali ir su 30% marža važiuoti (kur tokių maržų niekada nebus PMI-Vokietija).

  268. Simonas Bartkus - 2020 01 16, 11:32

    TUI paskelbė, kad jų užsakymu balandžio 1 dieną Onur Air atidaro Vilniuje Airbus 321 bazę. Kiekvieną dieną, 6:00 Onur Air vykdys VNO-AYT-VNO, įsibėgėjus sezonui bus 2x daily kai kuriom dienom, antras išvykimas į AYT 14:30.

    Taigi, bus dienų, kai 5:30-6:00 intervale VNO-AYT skris keturi lėktuvai :)

  269. Linas - 2020 01 16, 12:08

    Very mixed feelings about @flysaa in JNB. Shiny new (leased) #A350 lined up and today‘s headlines talk about SAA‘s possible liquidation in three days… 😢 #avgeek
    https://twitter.com/spaethflies

  270. Jurgis - 2020 01 16, 13:08

    Štai ką reiškia nebemadinga :) Flygskam arba „flight shame” rezultatas skaičiais:

    Sweden has seen a 4% drop in the number of people flying via its airports, a rare decrease in recent years for a European country.
    https://www.bbc.com/news/world-europe-51067440

  271. Anonimas - 2020 01 16, 14:14

    TUI ir biurą atidaro, rimtai kimba į atlapus TEZ ir Novaturui.

    Faktas, kad pastarieji du išlaiko rinka tik dėl didelio agentų ir asmeninių kontaktų tinklo. Įdomu , kaip su internetiniais pardavimais -spėju labai panšiai visiem sekasi.

  272. Kardiobatonas - 2020 01 16, 14:29

    TUI konkurencija labai gerai, tik pasiūla labai jau silpna. Galvojau, tikrai bus kažkas įdomiau negu AYT.

  273. Linas K. - 2020 01 16, 15:29

    TUI kaip ir Itaka bando groti žinomo prekės ženklo vardu…Pirmus metus tiek vieni, tiek kiti sėkmingai varė „į minusą” denpinguodami kainas ir bandydami atsiriekti pyrago dalį iš Tezo ir iš Novaturo. Itaka pradžioj turėjo bent jau krypčių pasiūlą, kurią dabar pradėjo ženkliai karpyti, likdami labiau prie tradicinių populiariųjų krypčių, bandė paleisti charterius iš Kauno,kas taip pat nelabai pasiteisino ir kaip suprantu kitą vasarą bus likta tik prie Vilniaus…TUI pradėjo su mažesne rizika, skrisdami charteriais tik į Turkiją ir po to pridėjo Egiptą, todėl jų pasiūla išties menka. Iš esmės šiuo metu nei vieni, nei kiti labai nesiskiria kainom nuo Tezo, Novaturo ar Kidy Tour.Iš asmeninės patirties galiu pasakyt,kad „never Onur Air again”: praitą vasarą skridau į Antaliją, vėlavimai į abi puses, atviras tyčiojimasis iš keleivių Antalijos oro uoste, skrydžiui vėluojant daugiau nei tris valandas. Kiek mačiau ir šią vasarą buvo labai daug vėluojančių Onur skrydžių. Galbūt A321 bazė Vilniuje kažkiek išspręs vėlavimų problemą,bet vienas gedimas vistiek sugriaus visą dienos grafiką.

  274. Simonas Bartkus - 2020 01 16, 16:02

    Čia tokia naujokų rinkoje dilema – su naujais įdomiais produktais užduotis įeiti į rinką pasidaro daug kartų sunkesnė, negu eiti su patikrintu, žinomu ir pačiu geriausiu bei populiariausiu rinkoje produktu. ITAKA gerai parodė, kad po kelių buvimo rinkoje sezonų jie grįžo prie tų pačių populiariausių produktų. Kai kur pakaitalai dar yra, nes Hurgada nuo Marsa Alamo ne taip ir skiriasi, ar Madeira skiriasi nuo Tenerifės, o tuo tarpu Antalijai pakaitalo nėra :)

    Kitą vasarą ITAKA nebeplanuoja skraidyti iš Kauno, pas juos visi planai sudėti iš Vilniaus.

  275. pliumbum - 2020 01 16, 16:14

    Madeira nuo Tenerifės dar ir kaip skiriasi – Madeiroje nėra kur maudytis, tik po ekskursijas ir žygius eiti. Bet aišku, viešoji nuomonė gali būti tokia, kad nesiskiria :)

  276. Simonas Bartkus - 2020 01 16, 16:25

    Paryžius nuo Londono irgi skiriasi :) Realybėj – nesiskiria.

  277. Bronius - 2020 01 16, 18:18

    Denied boarding su PS, perraso bilieta su TK, i galutini tiksla (IST) su TK atvyksti anksciau, nei buvo numatyta su PS. Jokios kompensacijos del denied boarding nepriklauso, teisingai?

  278. Posparnis - 2020 01 16, 18:32

    To Bronius: priklauso. Tik dėl atvykimo laiko ji gali būti sumažinta per pusę.

  279. Bronius - 2020 01 16, 18:41

    Gavau PS atsakyma, kad nieko nebus. Ka toliau daryti? I Skycop’a koki kreiptis?

  280. Kardiobatonas - 2020 01 16, 18:51

    Reikia salės pagalbos – kur išvykti savaitei kovo mėnesį? Labiau orientuota į poilsinę kelionę, bet tuo pačiu būtų įdomu ir kokią senieną pamatyti (mėgėjiškai). Kad nebūtų baisiai karšta (25-28 C), nebūtų baisiai brangu (apie 1000 eur žmogui) ir tuo pačiu, kad nereikėtų parą praleisti lėktuvuose bei oro uostuose. Gali būti iš Varšuvos. Egiptas ir Kanarų salos iškart atkrenta (žmona nenori). Suprantu, kad su tiek reikalavimų surasti kelionę beveik neįmanoma (apie tai žmona informuota), bet vis tik… Ačiū.

  281. Pranas - 2020 01 16, 18:56

    @Kardiobatonas – https://www.tropical-islands.de/en/ :)

  282. Čiurlionis - 2020 01 16, 19:50

    Tai kitą vasarą bus daugiau nakvojančių VNO:

    4 x GetJet
    3 x BT
    3 x W6
    2 x LOT
    2 x SK
    2 x FR
    1 x LH
    1 x PS
    1 x SU
    1 x Onurair

  283. Rokas - 2020 01 16, 20:01

    @Kardiobatonas

    Jeigu pamirštam tradicines lietuvių kryptis ir jeigu 25-28c kovą, tai tau tinka tik Afrika :) Azija per karšta ir per toli, Už Atlanto per brangu, Europa per šalta, Kanaruose gali iki 20c nedatraukti :)

    Už savo pinigus sakyčiau daugiausiai gautum Maroke (jeigu prie saulės nori pridėti kultūrą). Jei nenori pridėti kultūros, už tuos pinigus matomai gautum AI Cape Verde iš Varšuvos.

  284. Augustinas Žemaitis - 2020 01 16, 21:08

    @Kardiobatonas – galbūt Akaba (Jordanija?) – šalia Petra yra.

    Jei norisi dar šilčiau, pagal klimatą gerai Abu Dabis (už Dubajų pigiau). Žiūrėti pasiūlymus reikia, nes gali būti momentų, kai tikrai gali už 1000 su visom kokybiškom nakvynėm nuskristi į Abu Dabį (jei skaičiuoji kainą 1000 vienam žmogui, o apsistosi su žmona dviviečiame numeryje). Analogiškai su kitomis JAE vietomis. Galima skristi į Dubajų, o apsistoti nebūtinai ten, bet kažkuriame iš pigesnių emyratų, daugelis jų šalia (nes skrydžiai dažnai pigiausi į Dubajų, tuo tarpu nakvynė – kitur).

    Istorinėm vietom nėra labai stipri šalis, kas be ko, bet Dubajaus senamiestis savaip žavus.

    http://augustinas.net/abu-dabis-ir-jo-rafinuoti-rekordai-3038

    Dar Kenijos kurortai yra – kiek karščiau. Per Stambulą kažkur 3 6 val. skrydžio. Ten yra daugiau istorijos, egzotiškiau, senieji suahelių miestai, Mombasa. Esu nuskridęs už 450 eurų į abi puses per Stambulą.

  285. gabrielius - 2020 01 16, 23:43
  286. mėgėjas - 2020 01 17, 00:41

    @ Kardiobatonas
    Dar Eilatas galėtų būti. Kultūrintis galima kelione į Jaruzalę, arba į Masada tvirtovę su pasimaudymu negyvojoje Jūroje.

  287. Linas - 2020 01 17, 09:55

    Kažin ar pavyks SA išsikapstyti ar visgi teks bankrutuoti?
    South African Airways to sell nine A340s as part of restructuring effort
    https://www.flightglobal.com/strategy/south-african-airways-to-sell-nine-a340s-as-part-of-restructuring-effort/136172.article

  288. Anonimas - 2020 01 17, 11:10
  289. Simonas Bartkus - 2020 01 17, 14:11

    Wizz Air atidaro VNO-LED, kartu iš LED dar Bratislava, Sofija, Bukareštą.

  290. Kazimieras - 2020 01 17, 14:47

    Simonas Bartkus, o ar galima nuorodą į naujienos puslapį?

  291. Simonas Bartkus - 2020 01 17, 14:49

    Wizz Air Twitter

  292. Jonukas - 2020 01 17, 15:45

    Wizz Air Twitter jokios info apie tai nėra :)

  293. Pranas - 2020 01 17, 15:53

    Buvo, bet išėmė :) paskubėjo kiek :)

  294. Simonas Bartkus - 2020 01 17, 16:11

    Aha, žiūriu ištrynė. Paskubėjo kiek – turbūt norėjo įdėti postą apie naujus maršrutus iš Vienos, bet įdėjo ne tą. Bet neabejoju, kad bus – nebūtų paveiksliuko maketavę tokio :) Turbūt paskelbs vėliau oficialiai.

  295. Jonukas - 2020 01 17, 17:02
  296. Marius - 2020 01 17, 17:07

    Simonai,o gal specialiai suklydo))
    Autopramnoneje megsta tokia rinkodara,kai neva netycia nutekino infa,kad sukeltu dirbtini aziotaza)

  297. Kardiobatonas - 2020 01 17, 17:18

    @Marius. Pernelyg menkas įvykis, kad užsiimtų tokiais žaidimais.

  298. Simonas Bartkus - 2020 01 17, 17:27

    Mariau, jei būtų norėję taip žaisti, būtų įmetę VNO-JFK reisą su A321NEO-XLR.

  299. Paulius - 2020 01 17, 17:29

    Tiems kam įdomu kaip atrodo naujo, tik ką pagaminto, lėktuvo atsiėmimas iš gamintojo rekomenduoju pažiūrėti šitą ilgą bet labai detalų video apie AirBaltic 18-ojo A220 atsiėmimą su tiesioginiu ferry skrydžiu per šiaurės atlantą iš Monrealio į Rygą: https://youtu.be/1lKdTCqt60s

  300. Marius - 2020 01 17, 17:43

    O kada pradeda LED? Datos buvo?
    Bus labai smalsu,kaip jiem seksis. Teko bendraut ,su keliautoju pora,is Piterio. Jie vaziuoja iki Vilniaus su ,taip vadinamu,NesterovskijPoezd. Pabuna diena Vilniuje ir toliau skrenda ,is VNO,su LCC .
    Ju zodziais,paskutiniu metu,tai labai populiaru.
    Jie patys ,apie tai, suzinojo i-nete)))
    P.S. Skrido i Jordanija . Sako rinkosi tarp Ispanijo(barselona) ir Jordanijos

  301. Ugnius - 2020 01 17, 18:03

    Gal tiesiog turi tokį planą atidaryt maršrutą, bet dar nesusitvarkę biurokratinių dalykų. Visgi kalbam apie valstybę, kuri neturi open-skies režimo

  302. Čiurlionis - 2020 01 17, 18:30

    Įdomu VNO-Led bus operuojamos VNO lėktuvu, kas reikštų dar didesnius karpymus senų maršrutų sąskaitą?

    Bet šiaip apmaudžiausia dėl ATH, buvo atbaidytas Aegean su visu savo tinklu ir pakeistas Zaporože.

  303. Ugnius - 2020 01 17, 18:58

    Man tai atrodo, kad iš esmės gebėtų pridėti LED ir be senų maršrutų karpymo, visgi čia ganėtinai netolima kryptis. Po paskutinių keitimų, kai vietoj ATH atsirado OZH, trečiadieniais ir sekmadieniais vienas lėktuvas stovi nenaudojamas nuo 10:35 iki 15:00, tai iš bėdos suspėtų, ar bent jau nereiktų smarkiai pastumti vėliau esančių skrydžių

  304. Aras - 2020 01 18, 04:16

    Ko j8s verkiat dėl tų Atėnų, skraido gi Ryanair, ne tik Wizzair atbaidė Agean ir dar su naktiniu skrydžiu. Didesnė tikimybė, kad Ryanair ilgiau išlaikys, nei vienas kitą pjauna, juolab, kad Ryanair tvarkaraštis tinkamas ilgam savaitgaliui

  305. Simonas Bartkus - 2020 01 18, 12:12

    90% tikimybė, kad po šios vasaros Ryanair irgi uždarys ATH.

  306. Simonas Bartkus - 2020 01 19, 13:00

    Wizz Air vietoje to, kad atsitrauktų, paskelbė apie dar vieną A321 statomą Vienoje – jau bus 9 ir visi VIE stovi A321. Keli dar nauji poilsiniai maršrutai, bet įdomiau, kad Wizz VIE atakuoja ir verslo maršrutus, pvz upgrade’ina VIE-MXP ir VIE-FCO į 2x daily.

  307. Čiurlionis - 2020 01 19, 13:27

    Kyla įtarimas, kad W6 veiksmai vedini despiracijos, o ne racionalumo. Lauds austrams artimiau, nei Wizz. Įdomus gandas, kiek tiesos jame nežinau, kad Wizz geriau pildaisi slovakais, nei austrais :)

  308. Simonas Bartkus - 2020 01 19, 18:51

    LTOU pradėjo žaisti mikimauzus ir nuo šiol su rinkos dalyviais nebesidalina keleivių statistika pagal kryptis.

    Aišku, daugiau nei pusę duomenų viešai skelbia kita pusė, kitus duomenis galima nusipirkt iš MIDT šaltinių kaip IATA, OAG, Sabre ar kitų, tačiau tokios slėpynės keistos.

    RIX ir TLL duomenimis dalinasi.

  309. .. - 2020 01 19, 20:13

    oleg> kaip suprantu tu esi Stokholmske kille… kaip ten su Arlanda Express, ar reikia ilipimo/islipimo mokesti moketi siuo atveju?

  310. Oleg - 2020 01 19, 20:21

    ne, nereikia su AE. Tik su SL ar SJ. Net stotis kita.

    Flygbussarna autikas veza uz 10 EUR (per ju appsa) iki centro (45 min). AE veza uz ~17EUR jei pries daug laiko pirkti per ju appsa.

    Man sita situacija su pagrindiniais svedu vartais yra juokinga. T.y. butu juokinga jei cia negyvenciau…

  311. .. - 2020 01 19, 20:34

    oleg> aciu Tau, nes kazkaip nelabai aiskiai informacija duodama visur…naudojausi flygbussarna kelis kart, viskas OK, tik greiciau man reikes siuo atveju:) beje, as södra bazuojuosi, Lund

  312. Oleg - 2020 01 19, 22:32

    Lund ;-) Well, reiskia pasigendi W6 VNO-MMX ;-) Kelis metus po 8 EUR ow skraidindavo ¯\_(ツ)_/¯

  313. Čiurlionis - 2020 01 20, 00:03

    @Simonas, tokie veiksmai primena in the middle of soviet union? Apskritai, kas tas asmuo kuris deda parašą po tokiu sprendimu ir kas tam asmeniui pataria daryti tokius sprendimus??

    Žiūrint ekonomikos ir plėtros perspektyvoje, šis sprendimas prasilenkia su logika.

  314. Simonas Bartkus - 2020 01 20, 14:30

    Wizz Air atidarė pardavimus VNO-LED-VNO, nuo birželio 3 dienos, trečiadieniais ir sekmadieniais; departure iš Vilniaus 11:05 AM.

  315. Simonas Bartkus - 2020 01 20, 14:32

    Kaip Ugnius ir nuspėjo, įterpė Wizz Air įterpė į laisvą tarpą prieš skrydį į OZH.

  316. Simonas Bartkus - 2020 01 20, 14:40

    Kas pamena, kiek iš viso buvo bandymų atidaryti VNO-LED?

    aš pamenu:
    – LAL, 2005 m. vasarinis skrydis SAAB2000;
    – Ak Bars, 2012 m. kovo 26 d. atidarė, birželio 4 d. uždarė, 2x weekly CRJ200;
    – Rusline, 2015 m. gegužės 19 d. atidarė, su CRJ200, 2-3x weekly, uždarė pertraukoms, bet dar vykdė 2017 m. vasarą, lapkričio mėn. paskutinis skrydis (2017 m. dar gavo 50 tūkst. EUR paramą už papildomus dažnius).

  317. Keliautojas - 2020 01 20, 15:37

    Visad norejosi aplankyti Sankt Peterburga kuris atrodo taip arti ir tuo paciu taip toli. Siandien nusipirkau Liepos ilgam savaitgaliui uz 50Eu i abi puses, bet manau vasaros metu vidutine kaina i abi puses bus virs 100Eu

  318. Anonimas - 2020 01 20, 15:59

    Oficialu: „Wizz Air“ į Sankt Peterburgą pradės skraidyti nuo birželio mėnesio

    https://madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/oficialu-wizz-air-i-sankt-peterburga-prades-skraidyti-nuo-birzelio-menesio/

  319. Rokas - 2020 01 20, 17:13

    Rusline livery buvo kaip private jet, labai cool patirtis buvo :))

  320. Jurgis - 2020 01 20, 18:12

    St Petersburg now offers 7th freedoms to 30 countries
    https://www.anna.aero/2020/01/20/st-petersburg-now-offers-7th-freedoms-to-30-countries/

    Vilnius Two-way traffic: 16,000 Unserved. Last served by Rusline in 2017. Wizz Air will now operate the route

  321. Randomq - 2020 01 20, 19:08

    Palikdant Oleg,
    Iš Arlandos dar startavo ir Flix bus prieš kelis mėn. Perkant kelias sav. prieš kainuos tik 39kronas, tą pačią dieną apie 50-70 kr. Autobusai vis dar tuštoki. Išvykimai stipriai pagausinti, bent du per valandą. Wifi ir wc yra.

  322. Ondatra - 2020 01 20, 20:13

    Kas kalbėjo kad uzdraust visam pasauliui reikia virš Irano skristi, tai va GetJet vakar i Dubajų ramiai virš Irano praskrido pirmyn ir atgal, nors jokia kita EU kompanija neskrenda, airBaltic ar Wizz papildomus stopus daro pakeliui.

  323. Janka - 2020 01 20, 22:33

    Keliautojas, rimtai 50 EUR pirmyn-atgal? Geras, jau dabar nieko pigiau, nei 100 EUR nematau.

  324. Kardiobatonas - 2020 01 20, 22:51

    Išankstinis atostogų biudžeto limitas smarkiai viršytas ir pasirinkta Dominikos Respublika! Ką turiu žinoti apie šią šalį, ką turiu pamatyti, išbandyti ir pajusti? Dėkui, kolegos.

  325. Nepatyręs - 2020 01 20, 22:51

    Buvo po 50€, bet labai greit dingo

  326. mikas - 2020 01 21, 00:01

    @Kardiobatonas- pasiskiepyji, nesinešioji brangaus ragelio ir paso. Tapkes, panamkę, šortus ir akinius nuo saulės įsigysi vietoje. Pigiau pas kiniečius, nei pas čiabuvius. Ai, derėtis reik kaip Armenijoj arba kokioj Afrikoj, kainos krenta akivaizdžiai. Nu ir negerk vandens belenkur. Kadangi vykstat su ponia, tai kitokių komentarų nebus.

  327. dzin - 2020 01 21, 09:29

    @Kardiobatonas rekomenduoju jų top atrakciją – ant arklio iki vandens krioklio ir būtinai krioklyje išsimaudyti, ta atrakcija kažkur vidury salos. Man pliažai labiau patiko šiaurinėje pusėje, juose mažiau masinio turizmo. Labai smagu su kateriuku paplaukti iki kokios salelės. Rekomenduoju išbandyti motochonča. Ir uogelė – buvome plantacijose, įspūdžiai nepakartojami, ten labai saugu ;) – derlių (kažin kokį?) saugo su šautuvais atvirais vamzdžiais.

  328. Kardiobatonas - 2020 01 21, 10:02

    Kokios elektros rozetės Dominikoj, ar reikia adapteriu pasirūpinti?

  329. Linas - 2020 01 21, 10:30

    @Kardiobatonas
    amerikietiškos, kiek pamenu…
    senokai buvau, gal prieš 7 ar 8 metus, bet kaip mikas minėjo – saugotis pačiam ir daiktus saugoti reikia… Daugiausiai problemų ten kelia nelegalai iš Haičio… Vieną kolegą iš Švedijos net apiplėšė – sėdo į belekokį taksi oro uoste – tai liko kaip stovi ir vos sveiką kailį išnešė…
    Pats savarankiškai nevažinėjau, tai irgi sunku ojektyviai papasakoti, bet ekskursijos, pirktos viešbutyje – labai saugios buvo :) Beje, sostinėje neteko būti, buvau PUJ ir aplink.

  330. mikas - 2020 01 21, 11:46

    Aš tai kažkaip ten kiek pamenu buvo angliškos rozetės su 220v įtampa. Adapterį į EU gavau pasiskolinti receptione ir be jokio užstato.

  331. Posparnis - 2020 01 21, 12:46

    Nepainiokit Dominikos Respublikos ir Dominikos (buvusios britų kolonijos). Dominikos Respublikoj – amerikietiškos.

  332. Kardiobatonas - 2020 01 21, 14:16

    @Linas. Kokios ekskursijos patiko/nepatiko?

  333. mantas_muc - 2020 01 21, 14:33

    Saonos sala realiai tik. Ir savarankiskai i Santo Domingo su busu. Tai buvo geras fainas nuotykis

  334. Linas - 2020 01 21, 15:33

    @Kardiobatonas
    viskas buvo jau senokai, tai išblėsę kiek tie įspūdžiai, bet mes varėm į nac parką prie tos Saonos salos, tai kaip ir neblogi prisiminimai :)
    dar ten yra ekskursijų į tabako ir cukranendrių fermas ir pan… tai kaip ir up to you, kas patinka… Manau SDQ turėtų būti įdomu, nes ten kolonijinis senamiestis girdėjau įdomus, bet pačiam neteko matyti, tai negarantuoju

  335. Simonas Bartkus - 2020 01 21, 17:52

    Trečias vežėjas TLV-RIX ateina, Israir skraidys vasarą 25MAY20 – 25SEP20 2x weekly. Tikėtina, kad visas vietas užblokuos su tour packages.

    airBaltic TLV-RIX vasarą skraido 5x weekly, Wizz Air 2x weekly.

  336. Oleg - 2020 01 21, 18:07

    Danu Nordic Aviation Capital nupirko 20 Airbus A220. Yra gandai kad SAS pasidarys nauja subsidiary kur nors be profsajungu ir naudos siuos A220.

  337. Luna - 2020 01 21, 18:14
  338. zuikis - 2020 01 21, 18:47

    Tai Norwegian atidaro baze VNO! Siandien issiunciau 45 cabin crew lagaminus is DUB i VNO;) Uzdarytos Dublino bazes padeveti lagaminai bus naudojami naujai atidaromoj bazej Lietuvoje. Klausimas – kada?

  339. Giedrius - 2020 01 21, 20:31

    Tai jau krautis lagaminus į LAX, JFK, BKK? yey! :)

  340. Oleg - 2020 01 21, 20:40

    DY idomu interview dave Airline Weekly apie savo Ameriku strategija. Apie Baltics/Nordics nekalbejo: https://open.spotify.com/episode/38lTlizGDB2dyCSgWqOekl

    AirBaltic uz tai kalbejo apie savo pan baltic ambicijas dar vasara: https://open.spotify.com/episode/2hrLSC6yyz6SB1GnYFtUhN

    o siaip butu saunu jei Zuikis supranasautu tiesa.

  341. Pranas - 2020 01 21, 23:03

    Greičiau kokia lietuviška aviakompanija naudotų lagaminų pigiai nusipirko :)

  342. Anonimas - 2020 01 22, 15:44
  343. Randomq - 2020 01 22, 22:44

    Didis džiauKsmas būtų turėti DY bazę Vilniuj. Plius expand’as PLQ ir Oslas iš Kauno,- gal tikrai tų lagaminų reikia;)
    Bet, gal visgi jie tuos lagaminus persiųs tiesiai į OSL ar ARN per Vilnių? Lagamino mokestis vėl pabrango, gal tautiečiai mažiau skraidinasi.

  344. Paulius - 2020 01 23, 07:59

    Airbus has successfully performed the first fully automatic vision-based take-off using an Airbus Family test aircraft at Toulouse-Blagnac airport. The test crew comprising of two pilots, two flight test engineers and a test flight engineer took off initially at around 10h15 on 18 December and conducted a total of 8 take-offs over a period of four and a half hours.

    https://www.airbus.com/newsroom/press-releases/en/2020/01/airbus-demonstrates-first-fully-automatic-visionbased-takeoff.html

    Video: https://youtu.be/9TIBeso4abU

  345. Simonas Bartkus - 2020 01 23, 11:55

    TUI įsidėjo saite tvarkaraštį, pagal kurį Onur Air Vilniuje bazuojamas A321 šeštadieniais popiet skraidys VNO-BOJ-VNO, o sekmadieniais popiet skraidys VNO-HER-VNO, tačiau sraidys skrydžio numeriu ne Onuir Air, o kitos Bulgarijoje registruotos aviakompanijos „Holiday Europe” (5Q) skrydžio numeriu.
    VNO-AYT-VNO, maždaug 10-11x weekly režimu bus skraidoma kaip „Onur Air” skrydžiai (8Q).

    Taip daroma, nes turkams negalima skraidyti Europos Sąjungos viduje.

    EU261 kompensacijų atžvilgiu bus labai daug confuse keleiviams, nes EU261 įvykiams AYT-VNO reise negalios; o BOJ, HER skrydžiams galios į abi puses (dar teoriškai reikės į skirtingas aviakompanijas dėl jų kreiptis).

  346. Linas K. - 2020 01 23, 16:59

    LOT antra diena is eiles atsaukia LCY skrydi. Kazin kokios priezastys?

  347. Simonas Bartkus - 2020 01 23, 17:03

    Vakar WAW-LCY divert’inosi į LBA, dėl to LCY-VNO neturėjo kuo vykdyti. LOT rytinį skrydį visada pakeičia lėktuvus, t.y vienas lėktuvas WAW-LCY-VNO, kitas VNO-LCY-WAW.

  348. gabrielius - 2020 01 24, 12:41

    Vokietijos ir Lenkijos spauda praneša, kad LOT pasiūlė geriausią pasiūlymą ir išpirks Condor

    Po šios naujienos tikriausiai nepasitvirtins gandai, kad LOT perka B777. Į trūkstamų B787 paims iš Condor B767. LOT dar liko darbuotojų ir crew, kurie turi įgaliojimus B767.

    https://www.rynek-lotniczy.pl/wiadomosci/lot-kupuje-niemieckie-linie-condor–7713.html

  349. Simonas Bartkus - 2020 01 24, 13:19

    Oficialiai patvirtinta, LOT nusipirko Condor.

    Condor yra praktiškai tokio pat dydžio kaip LOT. Pagal sėdynes bendrai lėktuvų parke, 10,941 vietų yra LOT dydis, 10,357 vietų yra Condor dydis.

    Condor turi daugiau nei 767, negu LOT turi 787.

    O šiaip čia bus priešingai – LOT daugiau eis į Vokietiją, o ne naudos Condor resursus LOT skraidymui. LOT yra šventajame kare prieš Lufthansa ir daro tokius žingsnius. Jie networką stipriai išplėtė į Vokietijos regionus, padavė į teismą Lufthansa, kad jie nukopijavo LOT livery ir dabar nusipirko antrą didžiausią aviakompaniją Vokietijoje.

  350. Spectator - 2020 01 24, 13:32

    LOT su dabartine vadovybe tradiciškai daro nesąmones :) Nematau jokio suderinamumo tarp tų dviejų vežėjų, o dar reikia tik įsivaizduoti, koks bus culture crash tarp vokiško nuoseklaus planavimo ir lenkiško darymo bet ko ir bet kaip.

  351. Linas - 2020 01 24, 13:36

    Na tikrai klausimas, kaip LOT sugebės tvarkytis su pirkiniu, kad tik nebūtų akmuo po kaklu…
    Kai apžiojama daugiau, nei įmanoma sukramtyti…

  352. Simonas Bartkus - 2020 01 24, 14:44

    Sandorio vertė nėra skelbiama, bet LOT skolina pinigų penki Lenkijos bankai, o Condor iš karto gražins 380 milijonų eurų paskolą Vokietijos Vyriausybei, kuri suteikė po Thomas Cook bankroto; tai aišku suma šimtai milijonų, o gal net milijardas. Sinergijos labai sunkiai matomos tarp Condor ir LOT, atrodo, noras tiesiog plėstis bet kokia kaina.

  353. Kardiobatonas - 2020 01 24, 16:41

    Jau kelerius metus girdžiu, kad LOT vadovybė daro nesąmones ir kompanija tuoj tuoj sužlugs, bet ji puikiausiai laikosi.

  354. Patikimasis - 2020 01 24, 17:09

    Puikiausiai laikosi. Ant ko laikosi, visai nesvarbu, ir tikslas pateisina priemones?

  355. Simonas Bartkus - 2020 01 24, 17:23

    puikiausiai laikosi kuo? ką matom, tai kad didžiulė plėtra visur, natūraliai augantys skrydžių ir pervežtų keleivių skaičiai bei paviršutiniškai numetami finansiniai duomenys, kad pelno nuostolio ataskaitoje 1% pelno marža. Aišku, dabar geri laikai ir pakilimas daugelyje rinkoje, tai rezultatus maskuoti nėra sunku greitai plečiantis. airBaltic 2008-2010 buvo sparčiausiai besiplėtųsi ir augusi aviakompanija pasaulyje, o po to pasimatė kad yra 300M EUR skylė ir valstybei teko gelbėti ne tik leidžiant mokesčių mokėtojų pinigus, bet ir įsipareigoti ES uždaryti maršrutus (pvz VNO-TLL) ir neatidarinėti naujų.

  356. Kardiobatonas - 2020 01 24, 17:57

    @Simonas Bartkus. Visiškai teisingai. Jeigu ateis sunkūs laikais ir jie nesugebės priimti reikiamų sprendimų, kalbėsime, kad susimovė, o dabar viskas tikrai neblogai. Kita vertus, kitos aviakompanijos ir šiais gerais laikais sugeba bankrutuoti.

  357. Obs. - 2020 01 24, 18:50

    Some people seem to be jealous of LOT or airBaltic and others regard the tremendous success of Small Planet Airlines, Lituanica, Air Lithuania, Amber Air, Apatas Air, Aurela, Aviavilsa, Star 1 and FlyLAL-Lithuanian Airlines with envy.

  358. gabrielius - 2020 01 24, 18:55

    LOT skelbia, kad sinergija sieks 60 mln EUR per metus, ateityje sinergija gali siekti iki 100 mln EUR per metus.

    Pirmas sprendimas po perėmimo – LOT ir Condor pirks 30 wide-body lėktuvų (10 LOT’ui, 20 Condor’ui). Tikslas suvienodinti lėktuvų parką.

    https://www.pasazer.com/news/43167/lot,zamowi,30,nowych,samolotow,szerokokadlubowych,w,tym,20,dla,condora.html

    Šiuo metu „LOT grupės” parkas:
    A320
    A321
    B734
    B737
    B738
    B7M8
    B753
    B763
    B772
    B788
    B789
    CR7
    CR9
    DH8D
    E170
    E175
    E190
    E195

    Lieka tik nusipirkti 747 ir bus visa kolekcija 737, 747, 757, 767, 777, 787 xD

  359. Simonas Bartkus - 2020 01 24, 18:59

    Aš nepavydžiu LOT, man labai patinka jie, kitą mėnesį jau skrisiu 100-ąjį kartą su LOT.

    Aš manau, kad augimo strategija yra teisinga iš principo – dabar augti kai visa ekonomika boom’ina Rytų Europoje yra gera. Bet neatsiimu, kad jų sprendimai labai blogi: lėktuvų parkas primena zoologijos sodą, neefektyvumų pilna, skraido iš Budapešto su 40% load factor’iais ir plečiasi toliau, long-haul plečiasi su wet-lease’intais Air Belgium A340 ir t.t.

  360. Linas - 2020 01 24, 19:55

    @obs.
    I think you have wrong impression, personally i don’t feel any jealous nor feel it from commenters in this blog…
    For sure this is a pitty our airlines were not lucky to stay in the air, but i’m happy BT and LO is expanding and wish a long and smooth flight ahead for both!

  361. Obs. - 2020 01 24, 20:28

    @Simonas: I fly nearly every third week with LOT. The product is ok – mostly comfortable Embraer or Bombardier, service and price ok (for the same final destination out of VNO LH is 70-80 % more expensive, SAS one can forget). LF 80-90 %, sometimes «late or tomorrow» but never «never». But you are right, rapid growth and a fragmented fleet park might already be a problem for LOT alone. A non disadvantage of Condor are the more homogeneous fleet and the apparently positive financial results in the past.

    @Linas: From your lips to God’s ears! (LO and BT)

  362. .. - 2020 01 25, 13:29

    oleg> na uz tiek mazai neteko, bet naudojausi alkoturizmui:) MMX is vis cool, kai skrendi, 5min iki susodinimo ateini..

  363. Čiurlionis - 2020 01 25, 21:35

    VNO-ORD-VNO, su SK 600 taškų į kortelę….

    Kažkada 950 taškų įkrisdavo, vien už VNO-CPH(one way).

  364. Wincas - 2020 01 25, 22:01

    O galima SAS panaudoti Maximos korteleje surinktus taskus ?

  365. Pranas - 2020 01 25, 22:57

    @Wincas – tai žinoma, perki Maximoj alaus, išgeri, priduodi butelius, už gautis pinigus perki SAS bilietus :) Tiesa, pas Ryanair naudot lengviau, va dabar į Londoną yra bilietų vos po 40 tuščių butelių.

  366. Giedrius - 2020 01 26, 13:14

    Bilietai po 4eur? Kur? Tik istorijas esu girdėjęs kaip žmonės skrisdavo po 1eur.

  367. Arnas - 2020 01 26, 13:24

    Po 50 butelių dabar yra :)

  368. Simonas Bartkus - 2020 01 26, 13:33

    VNO-SEN su Ryanair kad ir už savaites ir daug kitu datų po 4.99

  369. Justinas - 2020 01 26, 17:32

    Čiurlioni, specialiai patikrinau. Paskutinįkart skridau MIA-CPH, vien už MIA-CPH segmentą gavau 11250 į Eurobonus. Nėra taip, kad SAS visai nerewardintų lojalių :-)

  370. Čiurlionis - 2020 01 26, 18:24

    @Justinas,tai gal klasė D?

  371. Patikimasis - 2020 01 27, 00:26

    Later this year, W6 will return 4th A/C to VNO.

  372. Simonas Bartkus - 2020 01 27, 11:16

    Wizz Air ketvirto lėktuvo sugrįžimas darosi logiškas: tvarkaraštis tampa jau super įtemptas ant trijų lėktuvų, o vykdyti daugiau trumpų skrydžių yra rizikingiau vėlavimų prasme nei ilgus (pvz. vietoje ilgų KEF ir ATH, atsirado trumpi Zaporožė ir LED). Tikėtina, jog ketvirtas lėktuvas grįžtų tvarkaraščio palengvinimui (galbūt net rudeniui/žiemai), tačiau augimas būtų padėtas vėlesniam laikui, gali būti 2021 m. vasarai (kas irgi logiška, bus praėję treji metai nuo mažinimo).

    Aišku, Wizz Air iššūkis tas, kad šią vasarą jie gaus iš Airbus ±10 lėktuvų mažiau, negu jie buvo užsakę ir suplanavę.

  373. Simonas Bartkus - 2020 01 27, 11:23

    LOT įsidėjo WAW-PLQ į vasaros tvarkaraštį: 01JUL20-30SEP20, skraidys 6 kartus per savaitę (neskris antradieniais) viduryje dienos: išvykimas iš PLQ 14:55 (1,5,7) arba 16:25 (3,4,6).

  374. Pranas - 2020 01 27, 11:52

    Aš laisvai galėčiau sugalvot dešimtį naujų krypčių Wizz ketvirto lėktuvo panaudojimui į oro uostus kur jie jau skraido iš kitur: CPH, EDI, AGP, CTA, BSL, HER, ODS, BUD, PRG, TRD. Plius dauguma uždarytų maršutų. Jei keleivių skaičius toliau didės, tikrai jie gali rast kur skraidyti.

  375. Simonas Bartkus - 2020 01 27, 12:33

    poilsinė į vieną kitą pusę pamėtyta tai čia seasonal ir skylėms pildyti. Klausimas yra kokia yra bazė all-year-round skraidyti. Aš manau, pirmiausia jie gali bandyti susigražinti market share į LON, o naujų galimų krypčių viršuje bus VIE :)

  376. Pranas - 2020 01 27, 12:59

    Su LON Wizz nieko kol kas nepadarys – LTN jau pilnas, viršija galimą keleivių skaičių, o į SEN žmonės nelabai nori skraidyti, plius ten 321 nepaleisi.

  377. Paul - 2020 01 27, 13:12

    O SEN dėl ko pagrinde nevilioja keliautojų? Rytinė pusė? Pagal susisiekimą atrodo gana ok – turi trauknį su kuriuo per ne pilną valandą Liverpool station, Londone.

  378. Simonas Bartkus - 2020 01 27, 13:18

    Wizz Air dabar yra pavydėtinoje pozicijoje su savo mažais kaštais atakuoti Ryanair, Norwegian ir kitas bendroves. Akivaizdu, kad 737MAX problemos vilksis ne tik per 2020, bet ir per 2021 metus (jei grįš skraidyti, tai backlog’as pristatymo vilksis). Po to, kai Boeing pristatys šiuo metu aikštelėse stovinčius lėktuvus, užsakovams kirs dabartinio gamybos sustabdymo skylė: dabar nepagaminama po 50 737MAX per mėnesį, t.y. tie lėktuvai, kurie turėjo būti pagaminti, pagaminti nebus ir gali dar 2023-2024 tęstis production gap’ais.

    Trumpalaikė problema pas Wizz yra ta, kad Airbus irgi nespėja jiems gaminti lėktuvų ir šiemet jiems trūksta jų, tačiau galvoju tai nebus tokia ilga problema.

    Wizz dabar bando gaudyti slotus dideliuose oro uostuose, vis surinkėja kas nukrenta LGW, dabar šį tą gavo ORY; tačiau sakyčiau jau pavėlavo – slotų nebėra didelio mąsto veikloms nei LGW, nei AMS, nei FRA, nei MUC.

  379. Patikimasis - 2020 01 27, 13:37

    MAX velkasi ne vien operacines delivery ar gamybos problemas. Vienas iskarto pasimatysiantis achilo kulnas bus igulos skaicius. Jeigu negali planuotis kada gausi orlaivius, negali planuotis kada ruosti igulas, o jas ruosti kai nera lektuvu – neefektyvu (kazkiek gal padeda kad tai 737, bet po MAX ivykiu net neabejoju kad visi stengsis irodyti savo “sauguma” rimtesniais mokymais nei buvo MAX ligi siol; antra – Norwegian, FR – skirtingi AOC po vienu brandu irgi gali tureti (nebutinai) kazkokiu kliuciu sklandziam procesui).

    Tad mano prognoze yra tokia – atsiradus lektuvams, iskils lack of crew issues, ypac tada jeigu bus SIM mokymai privalomi (kas lyg jau ir nuspresta?). Na, o patirtis rodo, is 10 tik 2-3 aviakompanijos sugeba tobulai suplanuoti crew ivedimus, paruosimus ir kt. del skalndziu skrydziu.

  380. Posparnis - 2020 01 27, 16:37

    Ketvirtadienį Memmingene Wizzair nusileidęs nuvažiavo nuo tako: http://newsinflight.com/2020/01/25/wizz-air-airbus-a321-ran-off-the-taxiway-after-landing/

  381. Ugnius - 2020 01 27, 20:47

    Nemanau kad Wizz 4 lėktuvo grįžimas yra kažkas, ko VNO turėtų laukti. Dabartinė situacija, kai low-costai nebedemonstruoja tokios smarkios plėtros gali teigiamai atsiliepti kitoms, žymiai kokybiškesnį produktą siūlančioms oro linijoms – visų pirma BT, gal dar ir DY, kas lems didesnį visos Lietuvos pasiekiamumą.

    Apskritai, tvarkaraščio situacija nėra kažkuom dramatiška. FR jau metų metus taiko dar trumpesnį – 25 minučių apsisukimą, ir bėdos tame nemato. Net ir būsimajame Wizz tvarkaraštyje kai kuriomis dienomis egzistuoja valandos ar dviejų tarpai tarp rotacijų (pvz: grįžus iš KUT ar LWO), tad nematau čia nieko “super įtempto”

  382. Patikimasis - 2020 01 27, 20:59

    Wizz lektuvas sugeneruos papildomus skaicius statistikoje, o statistika jau pagelbes pritraukti naujus, idomiu vezejus. Pvz.: Eurowings eina i Lietuva jau tikriausiai 10 metu, kai dar Germanwings egzistavo (manau Simonas apie tai galetu kazka placiau pakomentuoti, nei mano saltiniai), bet klausimas – ar Eurowings yra jau „zymei kokybiskesnis”/ o antra, kas lemia kad jie taip ir neateina?

  383. Ugnius - 2020 01 27, 21:40

    “O statistika jau sugebės pritraukti naujus” – aha, kurgi ne. VNO statistika vos ne dešimtmetį augo kaip ant mielių, o jokių naujų vežėjų kaip nepritraukėm long-term, taip nepritraukėm

  384. Simonas Bartkus - 2020 01 27, 21:52

    Patikimasis: Eurowings ar panašūs neina į LT, nes supranta, kad bus suvažinėti plentvoliu. Lietuva labai low-yield rinka ir su didesniais kaštais, nežinomu brandu, dvikovos aikštelė tarp FR ir Wizz tiesiog visus naujokus suvalgo. Bandė čia Vueling, Germania, Aer Lingus; Rygoj bandė easyJet (ir dar seniau ir germanwings), bet low-yield rinkoje neturėjo šansų.

    Kaip ir šitam poste rašiau, kad tikėkimės, kad užtrauktas stabdis padės kitiems vežėjams pakelti galvą, pirmiausia airBaltic, LOT, kuriems mūsų rinka šiek tiek įdomi.

    Neturiu nieko prieš Wizz plėtrą, patinka man šita kompanija ir manau bus artimiausio penkmečio Europos čempionai, tačiau blogai yra nesubalansuota plėtra, kai konkurencinė dvikova svarbiau už viską. Tokie atidarinėjimai Amanų, Barių, Eilatų arba dvi bendrovės į ATH tai ilgu laikotarpiu nepadeda, o aiškus paveikslas, kad čia dviejų žemiausius kaštus Europoje turinčių vežėjų aikštelė, tai pritraukti kitų nepadeda.

  385. Patikimasis - 2020 01 27, 22:40

    My bad – statistikos sampratavimo neispleciau. As mastau is „long haul” opearaciju puses (gali kazkas sakyti kad dabar tiesiog svaigstu, bet bandysiu argumentuoti paprastai).

    Labai graziai pamineta – VNO dvieju zemiausius kastus Europoje turinciu vezeju aikstele. Niekas is hybrid-traditional sparno puses neturi daug sansu isitvirtinti VNO, apart BT ir LOT. BET, BT visada bus Latvia-orientated, ir to tikrai niekas nepakeis, BT mastysena apie LT daugeliui suprantama, ir is vis, negalima deti kazkokiu vilciu i BT, tai yra politinis projektas (kaip ir LOT), beje apie ta pati BT ir mislingus finansus, domejosi ne tik Estu zurnalistai, bet ir LRT tyrimu skyrius (idomu kaip pasibaige?). Viena diena skraido – kita skris per RIX.

    LOT – apart WAW, LCY, LOT kazkur daugiau skris arba is labai dideles romantikos, arba vel – is politiniu paskatu. Viena diena skrenda, kita diena ne.

    Kiti vezejai – Norwegian, griausmingai i Lietuva jie zengtu su mielu noru, jeigu ne FR/W6, kur juosi uzpjautu kokiuose 80% galimai pasiulomu reisu.

    Stabiliai VNO manau kol kas gali kelti LCC arba charteriu HUB, jeigu TUI, ITAKA suprasdami ir ziuredami i Baltijos salis kaip viena vieneta viska rinktu per VNO (kas beje nera scenarijus is fantastikos). Actually, vienas is jauku uzmetusiu atidaryti W6 (manau ir FR) daugiau pietu krypciu buvo Novatours Group HUB skrydziai per VNO, nes tai parode kad EE ir LV, sutinka vis dar moketi premium bet skristi su persedimu is VNO. Ir dabar, pietiniu VNO skrydziu kontingentas turi gera market share LV kedziu; sekmingai gyvuojanciu flybus.lv kur is Latvijos miestu i LCC VNO skrydzius veza kokius 8 kartus per diena ir t.t..

    Griztant prie temos, Open Skies EU skrydziuose niekas nesiverz skraidyti i/is VNO be FR/ W6, tad statistika geriausiai kelti gali butent jie. NE pastoviu krypciu, ar patogiu skrydziu skaiciu, o galvu statistika, nes su 8 milijonais metiniu galvu oro uostui yra lengviau pritraukti vezeja, kad tarkim ir is DXB, nei turint 4 milijonus. Ir nesvarbu kad tas pats W6 gali vykdyti siuos skrydzius, bet kol kas ju nevykdys, del kastu pagrinde atsirandanciu del CREW FTL, kas kokiam flyDubai ar Air Arabia nelabai idomu, tad jeigu oro uostas/ regionas tinkamai save parsiduos – A/K ims.

    Statistika VNO gali padeti pritraukti idomiu ir NAUDINGU krypciu, kuriu niekada nevykdys LCC, o netikiu kad ta statistika geriausiai kels BT skrydziai i GOT ar net ta pati ZRH (gaila kad ne GVA :/).
    Tikiuosi bent kazkiek paaiskinau point of view, nesakau kad butent jis teisingas ir nepakeiciamas, bet tiesiog tai yra vienas is scenariju, kuris man artimiausiu metu atrodo realiausiai ir lengviausias.

  386. Pranas - 2020 01 27, 22:47

    Wizz su wizz flex produktu bei galimybe bendrakeleivių vardus nurodyt vėliau su reikalais skrendant dažnai yra bilekaip geriau už visus tuos Vueling ar Germania, taip pat ir už tradicinius vežėjus jei pinigai svarbu. Su Wizz nieko labai neprarasdamas gali prisipirkt bilietų visoms nors kiek potencialiai galimoms kelionės datoms ir paskui visus nereikalingus pasikeist į vėliau ir panaudot kažkada (na arba pakeis tvarkaraštį ir bus galima grąžint).

  387. Kardiobatonas - 2020 01 28, 09:41

    @Patikimasis. Aš pasakysiu paprasčiau ir vienu sakiniu: kol VNO vyksta skerdynės tarp W6 ir FR, jos abi toliau kalba apie plėtrą ir bando tai daryti, jokia tradicinė oro bendrovė net nesirodys.

  388. trolis - 2020 01 28, 09:47

    kas yra tos legacy bendroves, kuriu didziule pletra VNO stabdo Ryanair ir Wizz. Konkreciai galima ivardinti, iskaiciuojant ir tas, apie kurias Simonas yra n kartu rases, kad VNO neidomus?

  389. Čiurlionis - 2020 01 28, 10:14

    Man keista, kad Pegasus dar nėra VNO. Jie turbūt yra geriausias LCC produktas už ES ribų.

    Kitą vertus, turbūt nieko nuostabaus, kad jų nėra – mažai, kas iš Lt keliauja į Turkiją ar Middle east, viską suvalgo TK, bet didėjant migracijai visko gali būti.

  390. Oleg - 2020 01 28, 11:31

    idomu kodel dar ziniasklaida netriumfuoja del 5M keliautoju BT. 22 procentais paaugo palyginus su 2018.

  391. Simonas Bartkus - 2020 01 28, 12:17

    Takoskyra produkto prasme tarp tradicinių ir low-cost bendrovių yra išnykusi. Statistika ir duomenys rodo, kad realiai auga dabar tik pigių skrydžių bendrovės short-haul’e. Tai ir yra pagrindinė priežastis, kodėl nematom tradicinių bendrovių iš EU Lietuvoje augančių. Aišku, čia jau toks sutarimo klausimas, bet pvz. amerikiečių analizėse dažniausiai airBaltic yra priskiriamas prie LCC irgi, tai požiūris į klausimus irgi yra susitarimo reikalas.

  392. Anonimas - 2020 01 28, 12:33
  393. D - 2020 01 28, 15:32

    Čia žiūriu/skaitau kurie tai piktinasi/stebisi, kad Wizz vietoj Atėnų ATH atidarė Zaporožę. Iš tiesų tai čia juk puikus variantas, aviakompanijai rūpinantis, jog lietuviai galėtų greitai ir patogiai pasiekti Donetsko ir Lugansko sritis, kurioms Zaporožė, kartu su Charkovu, yra artimiausias oro uostas :) Tai dabar nebebus problemų pasiekti abi šias puikias sritis. Kaip kad ir uždaro civilizuotą Islandiją, užtat atidaro nutriušusią/apšiukšlintą/benamių šunų gatvėse pilną Armėniją – kad rytų europos piliečiai žinotų/nepamirštų kur jie gyvena ir kas jų draugai, o ne kad skraidytų į visokias buržujiškas Islandijas :)

  394. Anonimas - 2020 01 28, 16:07

    „Wizz Air“ siūlo naują paslaugą – automatinę registraciją į skrydį

    https://madeinvilnius.lt/naujienos/transportas/oro-uostas/wizz-air-siulo-nauja-paslauga-automatine-registracija-i-skrydi/

  395. D - 2020 01 28, 16:52

    O kas čia naujo? Nusiperki bilietą, tada registruojiesi į skrydį – visada taip buvo, bent jau pas ryanair’ą taip, kas užima ne daugiau 5 minučių tokio taip „brangaus laiko”. Ar nauja tai, kad sugalvojo už tai paimti pusantro euro? :D Šitie ir iš šūdo išspaus vaško turbūt.

  396. Simonas Bartkus - 2020 01 28, 16:57

    D: Zaporožė, Kharkivas ar Jerevanas visiškai neskirti lietuviams. LCC daugiausia duonos ir sviesto suvalgo gabendami VFR srautą. Kadangi mato, kaip auga emigracinis srautas iš šių šalių, tai bando to nusigriebti ir užsiimti pozicijas. Galbūt kai kurios kryptis nepasiseks, galbūt kai kurios iššaus ir uždirbs milijonus, kaip 2004-2009 m. aviakompanijos daug uždirbo skraidindamos iš Lietuvos į Dubliną.

  397. D - 2020 01 28, 17:02

    O Kutaisis kam skirtas? Ir kuo jis skiriasi nuo Jerevano?

  398. Simonas Bartkus - 2020 01 28, 17:12

    į abi puses srautai, Gruzija tikrai įdomesnė tiek vasaros pliažiniam, tiek žiemos slidinėjimo, tiek pažintiniam turizmui – negali lygint su Zaporože ar Jerevanu. Dėl srauto įvairiapusiškumo ir išsilaiko stabiliai jau ilgai ir all-year-round.

  399. D - 2020 01 28, 19:40

    Gruzijos pliažinis poilsis… Čia kas dar per žvėris? Prajuokinai, iki ašarų. Tokia logika ir Zaporožė tinka „pliažiniam poilsiui”, nes nuo jos visai netoli Mariupolio pliažai, garsėjantys savo vandens švarumu, aptarnavimo servisu bei šaltais čeburekais su karštu alumi.

  400. Posparnis - 2020 01 28, 19:49

    To D: Batumis.

  401. Janka - 2020 01 28, 20:43

    D, eik į budą, terši eterį.

  402. Aras - 2020 01 28, 20:56

    Ne veltui D nuo žodžio Delfi. Pasiklydo žmogus, ne į tuos komentarus atėjo.

  403. D - 2020 01 28, 21:58

    Batumis Gruzijoje toks pats kurortas kaip ir Mariupolis Ukrainoje – valkataujantys benamiai šunys ten sėdi kad ir prie kazino miesto centre, pats mačiau. Niekas neskris poilsiauti į tokias kryptis, kai pilna normalių. Tai ir nesuprantama iš ko ne tik laikosi, bet dar ir gerai laikosi ta kryptis „apie nieką”. Gal čia dar įtakos daro dar nuo sssr laikų gajus mitas, neva gruzinai su lietuviais prijaučiantys vieni kitiems. Paskutiniems dviems rašytojams derėtų išsiplauti burnas,prieš rašant niekus. Klausimas buvo toks – kuo jerevano ir zaporožės kryptis skiriasi nuo kutaisio/batumio.

  404. Rokas - 2020 01 28, 22:09

    Kam tu stengiesi, juk rašo žmonės, kad niekam neįdomu :)

  405. Kardiobatonas - 2020 01 28, 22:16

    Jerevanui ir Zaporožei iki geriausių Gruzijos kurortų – keli šviesmečiai.

  406. Skytomas - 2020 01 28, 23:15

    Lot’as įsigijęs Condor’ą paskelbė, kad pastaroji bendrovė ir toliau bus orientuota į turizmo segmentą, bet ateis ir į Lenkijos, Vengrijos bei kitas rinkas, kur aktyvus LOT’as. Taip pat, lenkų spauda skelbia, kad grupė artimiausiu žada imtis lėktuvų parko optimizavimo ir unifikavimo.Artimiausiu metu ji bandys įsigyti 30 didžiųjų lėktuvų, o europinio tinklo pagrindą sudarys Embraer 195, kurių net 32 žada perimti iš brazilų AZUL, kurie atnaujina savo patką NEO ir E2 modeliais.

  407. Linas - 2020 01 29, 00:04

    Tiems, kas ne tik keleivine, bet ir cargo domisi 😉
    https://www.linkedin.com/posts/usackas_avia-
    solutions-group-enters-into-agreement-activity-6627948201242578944-JoLA

  408. trolis - 2020 01 29, 08:22

    LOT signed a letter of intent to sublease 18 aircraft from Azul with options for 14 more.
    Thanks to this, in 2021, LOT will be Embraer’s largest operator in Europe and one of the largest in the world

  409. Simonas Bartkus - 2020 01 29, 10:38

    Wizz Air apskundė Europos Komisijai LOT dėl to, kad Condor pirkimui naudoja neleistiną valstybės pagalbą. Europos Komisija yra uždraudus Lenkijai teikti valstybės pagalbą LOT 10 metų nuo restruktūrizacijos (berods 2013 ar 2014 restruktūrizacija vyko).

  410. Linas K. - 2020 01 29, 15:20

    Pagal 2019 m. LTOU oficialią statistiką vidutinis LOT lėktuvo užpildymas maršrute KUN-WAW buvo 68%. Simonai, ar bent skrydžio kaštus padengia toks lėktuvo užpildymas?

  411. Kazimieras - 2020 01 29, 15:36

    O Ryanair Vilniuje ir Kaune po 2 lėktuvus bazuoja, ar daugiau, gal kas žinote?

  412. Simonas Bartkus - 2020 01 29, 15:40

    Linas K.: mes nežinome kokiomis kainomis parsiduoda ir kokia yra „contribution” į long-haul skrydžius LOT. Jeigu šiaip žiūrėti bendrai – tai žemas rodiklis net reitinginiam skraidyme.

  413. mikas - 2020 01 29, 16:33

    Mano galva, su tuo LOT užpildymu bėda yra skrydžio laike.

  414. Linas K. - 2020 01 29, 16:38

    Simonai, aš irgi tą patį pagalvojau, todėl ir uždaviau klausimą…Jei gerai pamenu LOT gavo 200000eur paramą už maršruto KUN-WAW atidarymą. Gal žinai, kiek laiko jie įsipareigojo „laikyti” maršrutą už paramos gavimą? KUN-WAW skrydžių grafikas LOT svetainėje patvirtintas iki 2021 metų sausio pabaigos, bet aišku nieks nedraudžia to grafiko pakeist.
    KUN būtų labai gerai prisivilioti BT skrydžiams į RIX, bet spėju,kad lėktuvų užpildymas, skraidant su Dashais būtų panašus į LOT,o Embraer BT nenaudoja…

  415. Simonas Bartkus - 2020 01 29, 16:44

    Linas K.: jeigu aš teisingai prisimenu, tai Kauno savivaldybės parama yra tęstinė per trejus metus (bet gal neteisingai pamenu, netikrinau).

    Kazimieras: taip, du VNO ir du KUN.

  416. Kardiobatonas - 2020 01 29, 17:26

    @Linas K. Kauno sutartis su LOT sudaryta trejiems metams, metai jau beveik praėjo.

  417. Simonas Bartkus - 2020 01 29, 17:30

    KUN-WAW prasidėjo 2018 m. gegužę, tai tuoj bus dveji metai.

  418. trolis - 2020 01 29, 17:42

    na matyt tikrai – laikas blogas arba zmones dar nezino apie galimybe skristi i KUN. reiketu marketingistams padirbeti. arba gal tiesiog eilinis mitas apie tuos milzininkus srautus is KUN bei „patoguma visai Lietuvai” baigiasi tradiciskai, kad ir kaip bebutu gaila.

  419. Linas K. - 2020 01 29, 17:59

    Nelyginu kainų pastoviai, bet LOT skrydžiai į WAW iš VNO būna kiek pigesni nei iš KUN, o ir laikų pasirinkimas iš VNO didesnis.

  420. Simonas Bartkus - 2020 01 29, 18:44

    Čia toks paradoksas gaunasi: kadangi LOT skraido ir iš Kauno ir iš Vilniaus, jiems yra prasmė iš KUN laikyti didesnes kainas. VNO yra didesnė konkurencija su BT, SK, LH ir kitais, o iš KUN nėra. LO turi bandyti paimti premium iš kauniečių, t.y. sumokėti už galimybę taupyti laikà ir nevažiuoti į VNO. Tuo tarpu tų, kuriems VNO arčiau, nėra tikslo motyvuoti skristi iš KUN, nes LOT turi net didesnę pasiūlą iš VNO.

  421. Tomas - 2020 01 29, 21:22

    LOTas po rudens tikrai pakoregavo kainas iš Vilniaus.Aš su priešinga situacija visada susidurdavau: kai sužinai prieš keletą dienų, kad reikia skristi yra variantai:
    a) su LOTu iš VNO už 500RT
    b) Su LOTu iš Kauno už ~160RT (taip ir neišbandžiau)
    c) Airbaltic ~180RT, pasidarau overnight layoverį Rygoje, nes kitaip gautųsi 24 valandų darbo diena (3 keltis ir 3 grįžti)

  422. Wincas - 2020 01 29, 21:50

    Tikrai iš KUN kelios dienos iki skrydžio geresnės kainos nei VNO, bet jei planuojant iš anksto LOT kainos visada didesnės iš KUN kartais net dvigubai. Bet keista kad LOT iš KUN labai daug būna užpildyta verslo vietų. O skrydžio laikai iš KUN tikrai nepatogūs, labai dažnai arba pirmas arba antras laikas netinka, trūksta skrydžių dienos viduryje.

  423. mikas - 2020 01 29, 21:59

    Kiek kas iš pažįstamo keliavo tolyn pailsėt iš Varšuvos, tai arba su savo mašina, arba su autobusu. Ir nei vieno nežinau, kas būtu su Lot judėjęs. O man pačiam tai amžinai viskas juda iš Kun autobusu per Rix.

  424. randomq - 2020 01 29, 22:35

    Kaledu laikotarpiu skridau ARN-WAW-KUN rt.
    bilietai pirkus 6 men. pries kainavo 180eur.
    Uzpildymas Kaledoms i KUN buvo like apie 8 vietas, atgal panasiai. Pasikalbejau su pora verslininkiu, sake, kad labai dziaugiasi siuo skrydziu, niekad nemate pustuscio, visada arti 75proc. Tie patys zmones verslininkai sake, kad mazai kas zino apie si skrydi, niekad nebuvo jokios reklamos, informacija apie siuos skrydzius eina is lupu i lupas, todel gal taip letai pilneja keleiviu gretos ir statistika.

  425. Kardiobatonas - 2020 01 29, 22:40

    Mielai skrisčiau iš KUN į WAW kovo pradžioje, nes skrendu iš WAW į Dominiką. Net ir kaina nėra labai baisi – kai žiūrėjau, buvo apie 130 EUR RT. Tačiau yra viena problema: jeigu skrydį atšaukia arba vėluoja bent porą valandų, mano Dominika nuplaukia negrįžtamai. Agentūra griežta nepataria skristi dėl tos pačios priežasties, nes nėra alternatyvos pasiekti WAW reikiamu laiku. Skristi para anksčiau neprotinga. Teko rinktis Eurolines…

  426. Tomas - 2020 01 30, 00:16

    To Kardiobatonas, pasidarai Swed/SEB/whatever auksinę kortelę ir visada turi normalų draudimą nuo tokių atvejų, man buvo identiškas atvejis kai nespėjau Briusely susiconnectinti, bankas gražino už prarastą viešbučio diena, kas susiję su missed connection apmokėjo Brussels Airlines. Na ir niekada sveikatos draudimu nereikės rūpintis kelionėse :)

  427. mikas - 2020 01 30, 08:44

    @Tomas—> O ta kortelė lėktuvą apsuka atgal?

  428. Linas K. - 2020 01 30, 09:17

    Kardiobatonas> agentūra gerai pataria, visgi late or tomorrow:):):) O jei rimtai, teko prieš porą mėnesių skristi KUN-WAW-HAJ su 2h30min. persėdimu WAW, tai neužteko,nes vėlavo skrydis iš KUN, o po to ir WAW ratus teko sukti dėl rūko.

  429. Arnas - 2020 01 30, 09:38

    Kalbant apie Kauną, tai šios dienos KUN–WAW cnx :)

  430. Kardiobatonas - 2020 01 30, 10:05

    To Tomas. Šiuo atveju nelabai išgelbėtų kortelė, nes kitas skrydis į Dominiką tik po 12 dienų. Ir niekas manęs reguliariais skrydžiais neskraidintų.

  431. Wincas - 2020 01 30, 12:09

    Tuoj niekas neskraidys į Kiniją, atsilaisvins daug lėktuvų ir LOT pradės KUN-WAW vykdyti su B787 be vėlavimų.

  432. Spectator - 2020 01 30, 12:40

    Kiek matau iš duomenų man prieinamų, tai LOT iš KUN beveik neveža beveik jokio long-haul traffic, vien Vokietija Vakarų Europos sostinės, dar šiek tiek regioninio traffic į Lenkiją/Centrinę Europą ir Balkanus.

  433. Pranas - 2020 01 30, 13:25

    Kad tvarkaraštis visiškai netinkamas į long-haul connectintis, visi pavažiuoja į Vilnių vietoj to, kad 10 val persėdimą turėt.

  434. keliautojas - 2020 01 30, 13:42

    Del skrydzio atsaukimo is Kauno. Visad galite is vakaro patikrinti ar atskrido LOT lektuvos is Varsuvos. Jei skrydis is Varsuvos buvo atsauktas, automatiskai kitos dienos skrydis is Kauno i Varsuva taip pat neivyks (taip nutiko ir siandien, kai buvo atsauktas skrydis is Varsuvos). Vakar WAW ziema uzklupo netiketai :)

  435. R - 2020 01 30, 15:22

    Vasaros metu BT vykdys kai kuriuos skrydzius VNO – FRA- VNO uz Lufthansa?

  436. Simonas Bartkus - 2020 01 30, 17:16

    Panašu, kad Luftansa šią vasarą vėl wet-lease’ins BT lėktuvus savo operacijoms. Į tinklelį, kurį vykdys BT pateko ir trečiasis LH skrydis pavakare FRA-VNO-FRA. Dar daugiau BT uodegų VNO :)

    Įdomu man, kad LH happy imti BT lėktuvus ir juos wet-lease’inti, bet BT ir LH neturi jokio kito partnership. LH siųs BT lėktuvą ir naktiniam FRA-RIX-FRA, tai BT vydkydama skrydį už LH konkuruos su savim :) VNO-MUC ir RIX-MUC LH neskraido, bet nebendradarbiauja codeshare’inant.

  437. Spectator - 2020 01 30, 17:27

    Gana neįtikėtina, kad Lufthansa, kuri turi labai aukštus standartus, sieja savo įvaizdį ir patiki savo (t.y. ne kokio Eurowings) skrydžius airBaltic. Iš kitos pusės, airBaltic turi puikų naują lėktuvą, kuriame daugiau komforto nei bet kuriame LH narrow-body, be to, vykdo skrydžius punktualiau nei pati Lufthansa, tai matyt dėl to partnerystė tęsiasi.

  438. Srs - 2020 01 30, 17:41

    Taip įdomiai SGN atrodė lėktuvai su VietJet uodegomis ir WOW arba Moldovos FlyOne bodies. Tokia staigi paklausa, kad net nebandė perdažyti.

  439. Simonas Bartkus - 2020 01 30, 17:49

    Srs: tai patogiau iš specializuotų imti, tie dažniausiai baltus lėktuvus laiko :) Avion Express šiuo metu 6 lėktuvai už VietJet skraido. Dabar pietryčių Azijoje pats pikas, kai aplink kinų naujuosius metus, Pietų Korėjiečiai, Japonai ir kinai užplūsta Tailandą/Vietnamą/Kambodžą ir kt.

  440. F - 2020 01 30, 18:53

    Reiso WAW-KUN laikas yra idealus VFR. Penktadienį 18h palieki ofisą į 20h LO reisą LUX-WAW ir naktį esi Kaune. Pirmadienį ryte KUN-WAW ir 9:30 leidiesi LUX. 10h sėdi ofise. Savaitgalis Lietuvoje be būtinybės imti laisvų dienų. Jokios kitos kompanijos to nepasiūlo. Su LCC aišku pigiau, bet reikia važiuoti iš Lux į HHN (2h) arba CRL (2,5h) ir po to iš VNO į Kauną (1,5h). O ir skraidymo dienos tokios, kad minimaliai susinaudoja 2 dienos atostogų. Būtų labai gaila, jei neliktų LO į KUN. Dabar naudojuosi beveik kas mėnesį.

  441. D - 2020 01 30, 19:16

    Lufthansa taip vadinamus „labai aukštus standartus” prieš kelis metus parodė/pademonstravo Andreas Lubitzas, Germanwings 9525 skrydyje.

  442. trolis - 2020 01 30, 20:57

    Nepastebejau kazkaip ne to perdeto BT Airbuso komforto, ne labai aukstu standartu pastoviai su SunExpress operuojamu LH skrydziu skrisdamas.
    Uztat LH iveike save boardingo grupemis kovoje – pvz.: sian paleidus priority boardinga kai kuriu business keleiviu boarding pass’ai nesiskanavo, kai visi gold’ai ir zenatorenai sekmingai praejo

  443. skytomas - 2020 01 31, 15:25

    Įdomi naujiena: Iceland’s Bluebird Nordic cargo airline sold to Lithuania’s Avia Solutions.

  444. Linas - 2020 01 31, 16:11

    @skytomas
    tai jau rašiau :)
    Linas – 2020 01 29, 00:04
    Tiems, kas ne tik keleivine, bet ir cargo domisi 😉
    https://www.linkedin.com/posts/usackas_avia-
    solutions-group-enters-into-agreement-activity-6627948201242578944-JoLA

  445. Simonas Bartkus - 2020 01 31, 16:15

    skytomas: rimta konsolidacija, ASG rankose dabar jau 7 aviakompanijos.

  446. Linas - 2020 01 31, 18:10

    Simonai, aš suskaičiuoju 5… :)
    paskaičiuokim garsiai? :)

  447. Patikimasis - 2020 01 31, 20:08

    Klasjet
    Avion Express
    Avion Express Malta
    Smartlynx
    Smartlynx Estonia
    Smartlynx Malta
    Iceland Bluebird Nordic
    Magma
    Getjet (xaxaxa)

  448. Kazimieras - 2020 01 31, 20:27

    O ASG seniau kartais FlyLAL neturėjo ir ji pardavė? Ar aš klystu? :D

  449. Šarūnas - 2020 01 31, 20:30

    Berods buvo anksčiau ir flyLAL ir flyLAL Charters ASG portfely.

  450. Ugnius - 2020 01 31, 21:18

    @Kazimieras, tai flyLAL nepardavė, o tiesiog bankrutavo. Tik flyLAL Charters, kuri vėliau buvo pervadinta į SPA, buvo parduota

  451. Čiurlionis - 2020 01 31, 22:02

    Va taip va:

    Star Alliance recently made an update to its lounge access policy that potentially restrict lounge access for Star Alliance Gold Members. Going forward, member airlines within, the Star Alliance, are no longer required to offer lounge access to Star Alliance Gold members at airports where third party lounges are used

  452. trolis - 2020 02 1, 14:18

    tai cia oficialiai iteisino, ka SAS dare VNO iki siol. liudniausia, kad sita policy dabar tvarkingai plis po kitus VNO lygio oro uostus

  453. Linas - 2020 02 1, 16:51

    @patikimasis
    Buvau pamiršęs apie tuos MLA AOC’s

  454. Vytautas - 2020 02 2, 14:32

    Atsirado poreikis dar padiskutuoti dėl EU261 taikymo, nes pats susidūriau su tokia situacija:

    Kelionė pirkta per TUI, sutartyje vežėjas nurodytas Holiday Europe ir jo skrydžio numeris (5Q6525). Oro uoste (tiek VNO, tiek HRG) taip pat visur nurodomas Holiday Europe skrydžio numeris. Segmentas HRG-VNO vėlavo daugiau kaip 4 valandas, ir natūraliai iškilo klausimas dėl kompensacijos.
    Šiek tiek pasirausiau po internetus, ir radau kad: „The regulation does not explicitly address codeshares. However, the preamble states that the obligations created by the regulation “should rest with the operating air carrier who performs or intends to perform a flight, whether with owned aircraft, under dry or wet lease, or on any other basis.” (The regulation defines an “operating carrier” as “… an air carrier that performs or intends to perform a flight under a contract with a passenger or on behalf of another person, legal or natural, having a contract with that passenger.”)

    Logiškai galvojant, turėčiau rašyt HolidayEurope ir krapštyt iš jų pinigus?

  455. Vytautas - 2020 02 2, 14:37

    P.S. realiai skraidino ONUR AIR

  456. expertas - 2020 02 2, 14:49

    Visos pretenzijos aviakompanijai: Pretenzijas dėl skrydžio atidėjimo, atšaukimo ar atsisakymo vežti, bagažo dingimo, sugadinimo ar vėlavimo, prašome pateikti tiesiogiai aviakompanijai. https://www.tui.lt/useful/

  457. Vytautas - 2020 02 2, 15:11

    @ekspertas TUI yra tik skrydžio pardavėjas kelionės pakete. Tiesiai rašyt ONUR nėra prasmės, nes jie vartysis kad yra ne EU vežėjas ir už segmentą HRG-VNO eu261 nepriklauso

  458. Giedrius - 2020 02 2, 15:20

    Tai čia ir klausimas kokiai? Ar Onur air ar Holiday Europe Ltd?
    Panaši situacija galėtų būt jei skrydis lufthansos, bet įgula ir lėktuvas air baltic. Taip LH darė paeitais metais ir, kaip rašyta aukčiau, taip bus šią vasarą iš Vilniaus. Jei toks skrydis vėluos, kur kreiptis? Logiška būtų LH, nes keleivis nelabai ir gali žinot kas ten jį skraidina.

  459. expertas - 2020 02 2, 20:22

    Operatoriai neatsako už skrydžių kompensacijas. Jie tik persiųs jūsų pretenziją. Šiuo atveju skrydė vykdė HOLIDAY EUROPE, kuri registruota Bulgarijoje (ES), visos pretenzijos keliauja: crm@holidayeurope.bg. O koks lėktuvas realiai skraidino – čia jau ne klientų problema.

  460. Posparnis - 2020 02 2, 20:53

    Taip, Holiday Europe. Dar pridursiu, kad ši situacija neturi nieko bendro su codeshare. Tai wet lease, o ne codeshare.

  461. Vytautas - 2020 02 2, 21:03

    @Posparnis – tikrai taip, ir pagal išaiškinimą, visa atsakomybė EU261 atveju tenka Holiday Europe

  462. Arnas - 2020 02 2, 21:24

    Sėkmės aiškintis su Onur Air ar Holiday Europe :)

  463. Vytautas - 2020 02 2, 21:29

    @Arnas – pradiniai veiksmai nekainuoja, konsultacija su skycop taip pat :)

  464. Johnson - 2020 02 2, 23:31

    Lietuvos teismai yra išvartę dėl kelionių operatorių atsakomybės dėl kompensacijų pagal EU261 pagal LR įstatymus. Kelionės organizatoriui netinkamai vykdant sutartį kyla CK 6.754 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta pareiga atlyginti turistui jo patirtus nuostolius. Išmokėjęs turistui Reglamente nustatyto dydžio kompensaciją, turizmo kelionių organizatorius turi teisę reikalauti ją grąžinti iš skrydį vykdančio oro vežėjo. (https://eteismai.lt/byla/11142740335114/3K-3-601/2013).

  465. Čiurlionis - 2020 02 3, 17:35

    Ar yra dar likę Star Alliance narių su kuriais skrendant su Goldu vis dar galima patekti į lounge VNO?

  466. Simonas Bartkus - 2020 02 3, 17:40

    Čiurlionis: tai su visais galima, išskyrus SAS.

  467. srs - 2020 02 4, 11:50

    Klausimas visiškai nesusijęs su aviacija, bet žinau, kad ne vienas žmogus skaitantis blogą užsiima tuo ir gal galės patarti.
    Kokius mokesčius mokate, kai gyvenate Lietuvoje, bet dirbate kitoje ES valstybėje registruotoje įmonėje? Pasak VMI, jei darbo santykius reguliuoja įprasta darbo sutartis, tada reikėtų mokėti kaip ir Lietuvoje dirbančiam asmeniui t.y. GPM ir Sodrą. Ar yra kažkokių kitų variantų, ypač tokių kurie padėtų mokėti mažesnius socialinio draudimo mokesčius?

  468. Anonimas - 2020 02 4, 15:14
  469. Oleg - 2020 02 4, 16:01

    Svedijos spauda paaiskino gandus del DY bazes VNO. DY perka daug capacity is GetJet ir Avion Express vasaros sezonui nes nesitiki kad ju 18 MAXu skris.

  470. trolis - 2020 02 4, 16:46

    Kiti gandai siaip sako, kad baze buvo tikrai planuojama RIX, bet buvo persigalvota

  471. Tomas - 2020 02 4, 19:27

    Kažkas čia minėjo apie geresnę Austrian kainų politiką :) Dingus čarteriams Austrian liko vieninteliu logišku būdu pasiekti Kaljarį, bet jų kainų logika tai… :))) -> https://prnt.sc/qxhfx8

  472. Pranas - 2020 02 4, 21:57

    Ryanair vėl mažina Žironos bazę, ta proga į Kauną vietoj 2 pardavinėtų skrydžių per savaitę paliko tik vieną.

  473. Simonas Bartkus - 2020 02 4, 22:08

    Šiandien išleido biržoje savo finansinį update Ryanair, tai dabar turėtų per pora savaičių pakeisti visus karpymus dėl lėktuvų trūkumo šią vasarą.

  474. Simonas Bartkus - 2020 02 4, 22:09

    trolis: net pusiau oficialiai buvo Norwegian berods 2015 ar 2016m buvo paskelbę, kad atidarys bazę RIX, bet tai taip ir neįvyko.

  475. Oleg - 2020 02 4, 22:18

    o kokios pasekmes buna po tokiu outsource-intu baziu kai CityJet uz SK turi (turejo?) baze VNO ir Onur Air sia vasara tures baze VNO? Atejo/isejo ir ka paliko? Zmones idarbino, kazkas kazkoki patirti gavo?

  476. Oleg - 2020 02 4, 22:19

    arba tas pats klausimas kitu kampu – po sekmingos CiyJet bazes VNO, SK gi vis tiek cia lektuvo nenores laikyti?

    Ir tesiant minti tas pats su DY bendradarbiaujant su Avion/GetJet

  477. Pranas - 2020 02 5, 00:34

    Norwegian grąžino nemokamai gautus LHR slotus. Nusprendė, kad su 3 skrydžiais per savaitę neverta prasidėt.

  478. Simonas Bartkus - 2020 02 5, 13:26

    Tęsiant mintį apie Norwegian gražino slotus LHR, įdomu, kad Wizz Air traukiasi iš FRA. Jie turėjo slotus ir vykdė daily iš FRA į BUD, IEV, SOF. Atrodo, dideliuose oro uostuose su mažu vaidmeniu low costams sunku – you go big, or you go home.

    Čia easyJet peršama nuomonė investuotojams gali turėti pagrindo, kad easyJet low cost tinklas yra tiesiog nenukopijuojamas ir apsaugotas nuo naujų konkurentų įėjimo: tiesiog tokiu scale niekas nebeateis niekada į LGW, AMS, ORY, CDG, BCN, GVA, MUC ar LIS – tiesiog nebegaus slotų įgauti tokį greitį ir dydį, o be jo konkuruoti neįmanoma.

  479. Kardiobatonas - 2020 02 5, 14:14

    Klausimas žinovams: kokie esminiai skirtumai tarp „EasyJet” ir „Ryanair”, „Wizzair” Norvegiant? ir kitų LCC? Pradedant veiklos strategija ir baigiant maitinimu skrydžio metu. Ar išvis galima objektyviai lyginti?

  480. Bronius - 2020 02 5, 18:08

    FR ir Madridą nuima nuo liepos.

  481. Simonas Bartkus - 2020 02 6, 10:38

    Nenustebino, nes ženklai buvo, kad VNO-MAD uždarys jau 2019 m. rudenį. Šiaip labai gaila, gera jungtis su pagrindiniu MAD oro uostu buvo, dabar realiai artimiausiam penkmečiui niekas nesidomės skraidyti į Madridą.

  482. Anonimas - 2020 02 6, 10:56

    Tai gal Ryanair greičiau gaus lėktuvų nei po 5 metų ir vėl atidarys. Nelaikau šitų uždarymų visam laikui – va Žirona atrodė visai užsidarė, bet vis bando atidaryt jau kelintą kartą nors po truputį.

    Su paskutiniais karpymais man sunkiausia, kad visiškai nesiseka nuspėt ką kirps, jokių gandų, nieko. Kaip tik turiu vieną nebereikalingą skrydį, kur grąžint noriu, bazių uždarymai tam daug paprasčiau nei streikai kokie.

  483. Pranas - 2020 02 6, 10:57

    Čia aš rašiau, kompiuteris naujas :)

  484. Oleg - 2020 02 6, 12:09

    BRA Aviation atidaro Stockholm/Bromma – Ösel/Kuressaare/Saarema prie RIX ir TLL.

    Well ;-) Jei nenori i VNO, kvieciam juos i Nida? ;-)

    Also, kaip suprantu tai bus vienintelis skrydys be Transaviabaltikos dotuojamo skrydzio i TLL

  485. Mindauqas - 2020 02 6, 17:44

    Na va, panašu, kad galime turėti reikalų ir Lietuvoje… Bet kodėl jis iš viso pakilo iš Varšuvos??

  486. Linas - 2020 02 6, 18:28

    Lenkai norėjo atsikratyti…

  487. Pranas - 2020 02 6, 18:42

    Bilietai pigs. Jei dėl kiekvieno peršalusio keleivio bus šitas cirkas, tuoj neliks norinčių skristi. Jau dabar atrodo apmažėję – pas Tezturą bilietai slidinėti į Veroną bei Zalcburgą po 50 eur į abi puses su bagažu ir kelintą dieną vis tiek neišperka.

  488. mikas - 2020 02 6, 19:36

    Tai kad ten durnas skrydis. Mielai Zalcburge šiaip pabūčiau.

  489. Janka - 2020 02 6, 22:37

    Mikai, kodel durni?

  490. mikas - 2020 02 6, 23:10

    Vien todėl, kad 7 dienos. Čia gi ne girtas Turkijos pliažas.

  491. D - 2020 02 6, 23:48

    Naujas būdas pritraukti naujas avialinijas/kryptis :D

    Mažiausias Lietuvos oro uostas – Palanga – įsigijo pirkinį už daugiau nei puse milijono eurų. Tai naujas ugniagesių automobilis. Vienintelis toks Lietuvoje, o analogiškais gali girtis tik Paryžius ir Dubajus. Oro uostas aiškina, brangaus pirkinio prireikė, kad pritrauktų kuo daugiau naujų aviakompanijų, kurioms renkantis oro uostus ypač svarbu saugumas.

    https://tv.lrytas.lt/zinios/lietuvos-diena/2020/02/06/news/maziausiam-lietuvos-oro-uostui-ugniagesiu-automobilis-uz-daugiau-nei-puse-milijono-euru-13545458/

  492. Wincas - 2020 02 7, 00:29

    PLQ ruošiasi Pegasus atėjimui

  493. Simonas Bartkus - 2020 02 7, 10:59

    SAS vasaros tvarkaraštyje augina VNO-ARN, prideda ketvirtą daily skrydį pirmadieniais-ketvirtadieniais.

    Naujas skrydis bus estų irgi vykdomas SK 1730/SK 1731. Išvykimas iš ARN 11:25, išvykimas iš VNO 15:00. Kaip įprasta, SAS tvarkaraščiuose namažai išimčių skirtingais laikotarpiais.

    Vakarinis rotation SK740/SK741 šiek tiek pavėlintas, darbo dienom išvykimas iš ARN 16:00, iš VNO 19:00.

    Bet, lieka vasaros pertrauka SAS VNO-ARN, nuo Joninių iki rugpjūčio 10 d. neskraidys visiškai.

    Kaip žinia, SAS skrydžių vykdymą nuo pavasario perima estų Regional Jet, tiek CPH, tiek ARN.

  494. Čiurlionis - 2020 02 7, 11:16

    Sveiki,

    Gal žinote, ką ši eilutė reiškia VNO tvarakraštyje?

    A330 OSLAS OSL (OSL) 2300 – VILNIUS (VNO) 0145/1 SK9126 23:00 01:45 2020-02-27

    Norvegų kariai atskrenda?

  495. Linas - 2020 02 7, 14:14

    Kažin, kam BT pardavė savo paskutinius 4 x B737

  496. Simonas Bartkus - 2020 02 7, 17:26

    Linas, čia klausimas buvo? :) Magnetic MRO skelbėsi šiom dienom, kad nupirko kelis senus BT 737.

  497. Linas - 2020 02 7, 20:14

    Na taip, dėkoju už atsakymą 😉

  498. Džiugas - 2020 02 7, 22:48

    Po Icelandair B757 gear collapse’o Keflavike W6 8089 grįžta į Vilnių.

  499. dzin - 2020 02 8, 22:27

    Sulaukėm. Nuo 2021-ųjų už 50 USD gavus e-vizą bus galima 16 dienų keliauti po visą Rusiją https://www.kommersant.ru/doc/4243272 . Kaip suprantu, Kaliningradas ir Sankt Peterburgas toliau lieka su nemokamom e-vizom, kaip ir Vladivostokas tolimųjų rytų šalių piliečiams.

  500. 2dzin - 2020 02 9, 10:32

    Man irgi dzin, nes nei į nei po tą šalį keliauti nesiruošiu.

  501. Janka - 2020 02 9, 12:16

    Man tai Rusynas tas irgi dzin, bet su Wizz i Piteri baltuju naktu nulekti savaitgaliui visai neblogai butu :)

  502. dzin - 2020 02 9, 14:00

    Neeskaluoju rytinio kaimyno temos ir tuo labiau paskelbus grėsmių Lietuvai ataskaitą. Pagaliau atsisako nuostabaus 20 amžiaus, o gal net 19 amžiaus išradimo – popierinėųs vizos, kai dėl jos reikia organizuoti paso kelionę į ambasadą ir po to iš ambasados atgal.
    Pagalvokime apie mūsų, Lietuvos ir visos ES, biurokratus, gal laikas irgi pasitempti :)

  503. mikas - 2020 02 9, 16:40

    Jau ir šitam bloge, atsiranda saulės nešėjų iš rytų. Tfu….

  504. Arnas - 2020 02 9, 17:42

    Jeigu jau prakalbom apie vizas, tai šiuolaikinės vizos paplito tikrai ne XIX a., po I-ojo pasaulinio karo.

  505. Arnas - 2020 02 9, 17:43

    *o po

  506. Srs - 2020 02 9, 19:18

    Koronavirus padariniai aviacijai:
    Skaičiuojama, kad visos Kinijos kompanijos iki penktadienio vidurdienio iš viso atšaukė 11.8 tūkst skrydžių, užsienio vežėjai – 2297.

  507. Linas - 2020 02 9, 20:04
  508. Wincas - 2020 02 9, 23:15

    Manau, kad NVS šalių piliečiai EU Vizas gauna per lengvai. Reiktų įvesti kokį pusės metų karantino laikotarpį prieš įvažiuojant į EU. Šiaip kur šalys draugiškos EU, muitinėje ilgai neužgaišti net su vizomis. Pvz USA, gauni travel VIZA, su ja stovi bendroje eilėje, kuri kokių 3h ilgio, darbuotojas pamato rankose EU pasą, pribega paklausia iš kur tu? Lithuania, Mmm Nice. there is an empty spot on the table one, please go there and don’t stand in line. Iš trijų valandų pavirsta į 20 min.

  509. Kazimieras - 2020 02 10, 08:41

    Wincas, Jei tik pamato su EU pasu, jei nepamato turbut gali tekti atstoveti bendroj eileje…

  510. Luna - 2020 02 10, 08:47

    Man irgi yra pavykę kelis kartus taip susitrumpinti eilę, bet sakyčiau ne pasą pamato, o baltaodę, tai daug lengvesnis pamatymas

  511. trolis - 2020 02 10, 10:50

    Pasakaites. Veikia jie pagal tos dienos nurodymus ir tvarka. Mol nusileidzia A380 is MUC ir visus su EU pasais be eiles sustato ar iesko tu baltu lietuviu? Yra buve, kad greiciau praleido, yra teke ir tvarkingai su likusiais AF, LH, SAS ir LOT keleiviais tuo paciu metu eileje stoveti, kol galu gale eme stumdyti i prieki pagal skrydzius, nes nebebuvo laisvu belt’u bagazui iskrovineti

  512. Simonas Bartkus - 2020 02 10, 11:41

    Iš Lufthansa paskelbtų tvarkaraščių matosi, kad Lufthansa nuomosis du wet-lease A220-300 iš airBaltic, ir vieno bazė bus BLL, o kito RIX.

    Aptarnaus Lufthansa maršrutus į FRA: 2x daily iš BLL, po 1x daily iš RIX, VNO, GOT, GRZ ir MXP; savaitgaliais skris į LEJ, BRU ir VCE.

  513. Wincas - 2020 02 10, 19:35
  514. Kond - 2020 02 11, 04:11

    Įdomios įžvalgos. Ačiū

  515. Simonas Bartkus - 2020 02 11, 11:01

    Sausį 343565 keleiviai VNO, augimas 1,4%.

    Sausį 87071 keleiviai KUN, augimas 6%.

    Sausį 24636 keleiviai PLQ, augimas 6,6%.

  516. Linas - 2020 02 11, 11:50

    Nedidelis labai augimas :) bet gerai, kad augimas…

  517. Kardiobatonas - 2020 02 11, 12:04

    PLQ duoda visiems į kaulus.

  518. Wincas - 2020 02 11, 13:28

    O visi kiti duoda kaulų PLQ

  519. Simonas Bartkus - 2020 02 11, 17:15

    dar vienai aviakompanijai ate – uždaroma Air Italy: http://www.airitaly.com

  520. Kristijonas - 2020 02 11, 21:28

    Qatar vadovas žadėjo, kad Air Italy bus pagrindinis Italijos vėžėjas vietoj Alitalia. Tačiau:
    1) Italijos vyriausybė niekaip Alitalia neatjungia nuo life support
    2) Air Italy short haul fleet buvo paremtas 737 MAX
    3) JAV buvo nepatenkinti Air Italy skrydžiais tarp Italijos ir JAV kaip netiesioginiu sustiarimo dėl skrydžių kieko tarp JAV ir Kataro laužymu, tad gali būti, kad Qatar pagrindinėms avialinijoms grėsė kokios nors sankcijos iš JAV ir dėl jų nebuvo verta toliau žaisti Italijoje.

    Turbūt pirmas avialinijų užsidarymas, kur ir galimai 737 MAX turėjo nemažai įtakos.

  521. Simonas Bartkus - 2020 02 11, 23:06

    Aš manau, gilesnės priežastys Air Italy nesekmės – jų verslo modelis iš savęs buvo blogas. Paklausa aplink Milaną yra išbarstyta – visi nori skristi į Linate, nes tai patogiausias oro uostas. Ryanair tempia į Bergamo, kuris nepatogus, bet pigus ir lengvai pasiekiamas. Air Italy statė long-haul iš Malpensos, neturėdama jokio tarptautinio feedo, tik itališką domestic feedą. T.y. jie turėjo pardavinėti labai daug point-to-point į Milaną iš Niujorko, Majamio ir kitur kur bandė ir paskraidė trumpai – Mumbajaus, Bangkoko ir kt., o konkurencija ten didžiulė, nes į MXP skraido nuo Emirates (kuri ne tik į Dubajų, bet ir leidimą į Niujorką turi skraidyt), USA vežėjai, Singapore, Qatar, Cathay, ANA ir visi kiti didieji vežėjai, turintys savo pusėje galingus feed networkus.

    Air Italy feedas buvo domestic skrydžiai iš Italijos, o kiekviename maršrute ji turėjo milžinišką konkurenciją: visom kryptim Alitalia ir easyJet skraidina iš Linate; Ryanair skraidina iš Bergamo ir kai kuriom iš Malpensos; easyJet yra viena didžiausių bazių Europoje, kur ne tik visus domestic skrydžius Italijoje vykdo, bet ir tarptautinius. Yield’ai turėjo labai būi prasti. Italija apskritai yra vienintelė rinka Europoje, kur domestic didžiuliam markete dominuoja Ryanair.

    MAX aišku nepadėjo, Alitalia nesąžininga konkurencija irgi. USA santykiai buvo tik kelių kongresmenų kalbos (į jas reikėtų klausytis kaip į kokio eilinio seimo nario pasisakymą Lietuvoje – nuomonės turėt neuždrausi), bet jokių ribojimų nebuvo skraidyti jiems į USA.

    Qatar negalėjo dėti daugiau pinigų, nes negali viršyti 49% nuosavybės EU, o 51% turėjęs fondas nebenorėjo daugiau dėti, nes dėti reikėjo dar labai daug – aviakompanija po kelis šimtus milijonų EURŲ nuostolio per metus generavo, nors santykinai buvo net mažesnė nei kokia airBaltic.

  522. Pranas - 2020 02 12, 11:00

    Wizz dar kiek pakoregavo tvarkaraštį, nuo vasaros sezono pradžios iki gegužės pabaigos (iki Peterburgo atidarymo) Vilniaus lėktuvas porą kartų per savaitę skraidys iš Oslo į Gdanską (VNO-TRF-GDN-TRF-VNO).

  523. Čiurlionis - 2020 02 12, 11:43

    Žiūriu prie FLTechnics angaro SAS boeing’as stovi. Čia nauja sutartis, ar čia vienas iš b737-600/700 kurių SAS po truputį atsisako?

  524. Simonas Bartkus - 2020 02 12, 12:13

    Čiurlionis: nežinau, bet nenustebsiu, jeigu ardymui atvežtas.

  525. ER - 2020 02 12, 12:48

    BT677 avariniu būdu leidosi Bordeaux. Lygtais „left engine failure”.
    https://www.flightradar24.com/data/flights/bt677/#23d5e327

  526. trolis - 2020 02 12, 13:02

    C series pakeistu motoru skaicius pas BT ispudingas – lygtais virs 50vnt – nepamenu, kur buvo rasyta

  527. Linas - 2020 02 13, 10:44

    Labai čia įdomiai su tais PW1500 varikliais… ~100 jau pakeistų iki dabar… neatrodo patikima…
    http://www.avherald.com/h?article=4d338076&opt=0

  528. […] jų tinklapyje, praktiškai tokiais pat tvarkaraščiais, kokie buvo prasidedant šiai pandemijai. Bendrovė suplanavusi šiai vasarai Palangoje ir Kaune buvo didžiulį augimą, tačiau galim būti tikri – jog tai niekada […]

  529. wmdoll - 2023 02 14, 01:08

    wmdoll How to Utilize Sex Dolls in union with Zest up your Relationship

Leave a reply