Kokios radijo stotys turi ateitį?

   
     

Jeigu kalbėtume, kokiai media priemonei šiuo metu dažniausiai prognozuojama greičiausia mirtis – tai yra radijas. Kažkada radiją ketino įveikti televizija – neįveikė. Kažkada internetas žadėjo „užmušti” visus – nepasisekė.

Šiandien į radiją kėsinamąsi iš visų pusių. Televizija atėmė labai daug „namų” klausytojų iš radijo – vis mažiau klausomąsi radijo namie, dažnai tik kaip garsinis fonas žiūrimas televizorius. Jaunimo tarpe radijas kenčia dėl „ipod’ų” – radijo klausytis yra nebemadinga ir nepatogu – su MP3 grotuvu gali klausytis tai, ką nori pats. Maža to, radijui į pakinklius dar duoda internetinės tarnybos ale „last.fm„, kurios leidžia „susikurti savo radiją”.

Vienintelė tvirtovė, kur radijas yra neįveikiamas – automobilis. Automobiliuose radijas išlieka media numeris vienas. Kas juos gali iš ten iškrapštyti – vėlgi tie patys „ipod’ai”. Naujesniuose automobiliuose vis plinta „iPod” integracija arba bent jau MP3 diskus skaitantys grotuvai – gali klausytis tokios muzikos, kokios nori!

Tai kur yra radijo ateitis?

Mano manymu, radijas, kuris transliuoja tik muziką mirs pirmas. Neįmanoma sudaryti tokio grojaraščio, kad jis būtų įdomesnis negu tas, kurį susidarai sau. Muziką grojantis radijas gali gyvuoti tol, kol radijas bus patogiau pasiekiamas negu MP3 grotuvai.

Iš Lietuvoje transliuojamų išskirtingai muzikinių radijo stočių garsiausia ir klausomiausia yra „European Hit Radio”. Bene plačiausia vieta, kur ši stotis girdima – „Impuls” sporto klubų tinklas. Na, ten dar irgi yra vieta radijui su mažai kalbų.

Tai ką radijas turėtų daryti?

Radijo kelias į ateitį, kur jo negali nugalėti „iPod’ai” – unikalus turinys. Tai gali būti žinios (galimybė pusvalandį važiuojant į darbą išgirsti žinias man yra svarbiau nei paklausyti mėgiamos muzikos), tai gali būti charizmatiški ir pritraukiantys laidų vedėjai (liaudiškai DJ) arba tai gali būti įdomios ir aktualios laidos.

Turbūt puikiai tai suprasdami „Radiocentras” kažkokiais būdais sugebėjo pas save privilioti Giedrių Masalskį, kuris vėl kas rytą žadina tautą radijo bangomis. Pats G.Masalskis priešpaskutiniame „Žmonių” numeryje teigia, jog grįžo į radiją dėl malonumo, bet greičiausiai tas malonumas buvo įvertintas ir apvaliu honoraru. Be jokios abejonės – vertėjo. Yra daugybė žmonių, kuriems šis vėdėjas labai patinka ir joks „iPod’as” nekonkurentas rytams su Giedrium Masalskiu.

Verta prisiminti, jog „M-1” aukso amžius buvo tuomet, kuomet jų tinklelį sudarė tokie unikalaus radijo turinio kūrėjai kaip Giedrius Masalskis („Pabudome ir kelkimės”), Asta Stašaitytė ir Livija Gradauskienė („Tarp mūsų mergaičių”), Tomazas ir Marazas („Po trijų”). Toks tinklelis šiandien didelėms auditorijoms būtų argumentas išmesti „iPod”.

Žvelgiant į unikalaus radijo turinio ateitį verta prisiminti ir tokias kultines radijo laidas kaip „Radijo šou”, Rolando Kazlo šeštadienio ryto laidas per „Ultra Vires” …

Prognozuoju, jog artimiausiais metais konkurencija dėl žmonių ir laidų tarp radijo stočių didės. Išlikti gali tos, kurių stiprybė yra ne tik muzika.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

12 komentarai

  1. Artas Bartas - 2007 10 10, 01:17

    Idomus straipsnis. Kazkaip net keista aptikti argumentus lietuviskame bloge.

    Taciau as vis delto nesutinku su nuomone, kad lietuviskos asmenybes yra igalios nugaleti iPoda. Jos pernelyg nuobodzios, banalios ir nuspejamos. Vienu zodziu visiska priesingybe tiems podcastams, kuriuos as klausau. Arba netgi tai paciai BBC radijo stociai, kuria kiekvienasyk klausausi su tokiu susizavejimu.

    Lietuvoje per radija klausyciau nebent Sauliaus Stomos, Radijosou, Silvos ir Simonos is ZIP FM, na ir gal dar Psicho paklausyciau :)

  2. kafka - 2007 10 10, 10:54

    Manau atsiras internetines radio stotys automobilyje;) Ir toliau sekmingai gyvens:D

  3. Andrius - 2007 10 10, 12:34

    man dar patiko kai Laluna isirenge savo stoti akvariume vidury miesto tuomet irgi buvo aukso amzius :)

  4. niekas - 2007 10 12, 16:46

    amerikoje yra XM radio, per satelite – chia manau yra ateitis ir lietuvoje.. for sure. na, kolkas dar iloungeradio gerai groja… ja pasileist galima per ieskok.lt portala.. tai tiek.

  5. simonas - 2007 10 18, 23:41

    kafkos ir nieko išvardintos radijo stotys iš principo yra tradicinės/senamadiškos – jos groja playlist’us. Technologinis principas (transliuojama radijo bangomis ar internetu) čia net nelabai įdomus. Ateityje technika vis mažiau žmones domins.

  6. pkmk - 2007 10 29, 20:10

    impulse man rodos powerhit radio valo žmonių smegenis bumčiku.

  7. as - 2008 02 23, 23:07

    Oho, autoriau, ar ilgai galvojai tokias tararuskas? Rasai bele tik kad rasyt :]] Na dar ka isgalvok, pasamprotauk apie ka nors kas ir taip aisku :]]

  8. Nemunas - 2008 09 10, 14:03

    Ultra Vires, geriausia radijo stotis kada nors buvusi Marijos Žemėje ir kažin, ar dar kada nors tokia bus.

  9. Menininkas - 2008 09 10, 16:28

    Yra ir internetiniu radiju geru, viena is tokiu Tusoradijas. Pagarba jaunimui!

  10. anonumous - 2009 01 3, 17:49

    http://www.rds.lt galite gyvai stebeti ka groja radijai. naudingas irankis radiomanams :)

  11. Ramūnas - 2009 06 12, 21:24

    Menininkas, ačiū už palaikyma, dėl tokių žmonių mes ir judam toliau :);)

  12. goda - 2009 06 21, 18:50

    impulse grodavo European Hit Radio, o ne Poweris. man patikdavo. deja nebegroja EHR bet daug kur parduotuvese ir kavinese ji megsta klausyt del to kad nera plepalu nesamoningu KO AS NEKENCIU! ;]

Leave a reply