Rinkimai, rinkimai, rinkimai …

   
     

Pradžiai motyvacinis filmukas iš JAV:

Iki rinkimų liko 5 dienos ir atliekami paskutiniai veiksmai, vykdomi „media” planų paskutiniai stulpeliai.

Partijų komunikacijos planuotojai šiemet turi žaisti žaidimą – lėšų reklamai nesumažėjo, o reklamą televizijoje ir radijuje uždraudė. T.y. reikia išleisti kelis gross’inius milijonus kitose media priemonėse. „Tėvynės Sąjunga” įgyvendino visą vadovėlį „Naujosios viešųjų ryšių taisyklės”, Liberalų Sąjūdis prisidėjo gigantiškų video bannerių (video banneriai buvo naujiena jau turbūt kokiais 2004 m.), o kitos partijos kovoja dėl statinių pozicijų „Delfi”.

Man atrodo, kad tradicinės partijos sau papildomą duobelę išsikasė uždraudę balsavimą paštu.

Galbūt esu naivus, bet tikiu, kad išsilavinę (arba besilavinantys) 18-27 metų piliečiai labiau palaiko tradicines partijas, o ne „paksistus” ar „darbiečius”. 2004 m. Seimo rinkimuose, kuriuose dar buvo galima balsuoti paštu, balsavo 7,60%. O ar tikite, jog jaunesni judantys žmonės labai dažnai realiai gyvena kitoje vietoje negu yra įrašyti į rinkėjų sąrašą? Taip, aš irgi toks.

Ir problemą išspręsti gali tik balsavimo internetu įteisinimas. Konservatorių/liberalų (plačiąja prasme) vietoje versčiausi per galvą, kad šį daiktą kuo greičiau įteisinti.

Tuo tarpu likimo brolius kviečiu atlikti šią procedūrą:

Atsispausdinus VRK puslapyje (www.vrk.lt) rinkėjo pažymėjimą spalio 8-9 dienomis nuo 12 dienos iki 20 vakaro eiti į gyvenamosios vietos (nebūtinai deklaruotos) savivaldybę ir balsuoti už pasirinktus kandidatus ten.

Kalbant apie tiesioginę rinkodarą, tai vakar apygardoje, kurioje gyvenu, vienmandatėje kandidatu iškeltas Gintaras Steponavičius agituoti atėjo asmeniškai į namus. Draugiškai pasikalbėjome tarpduryje, davė lankstinuką. Visgi manau,

Esu tikras, kad G.Steponavičius susegmentavo savo elektoratą ir jo apsilankymas pas mane namuose nebuvo atsitiktinis. Manau, jog jaunas Liberalų Sąjūdžio kandidatas savo tiksline auditorija laiko jaunesnius žmones, o naujos statybos namuose jų daugiau. Kažkodėl galvoju, jog Lazdynų senuose devynaukščiuose jis nesilankė (aišku dėl laiko stokos, bet kai laikas ribotas resursas, tai svarbu tinkamai išskirti prioritetus).

Šio dabartinio LR Seimo nario bendravimas buvo, beje, labai teigiamas, logiškas, neperkrautas dirbtine agitacija – žodžiu, bendras įspūdis iš šio apsilankymo labai geras. A.Zuoko ir Darbo partijos skrajučių minią pralenkė. O konkurencija Lazdynų vienmandatėje, mano supratimu, milžiniška.

Įdomu ar G.Steponavičius iki galo apgalvojo neigiamą aspektą – naujakuriai turi tokią „problemą” – nedeklaravę savo naujos gyvenamosios vietos, todėl negali balsuoti toje rinkimų apygardoje. Spėju, jog G.Steponavičius apie tai galvojo ir jo klausimas „Ar jau deklaravote čia gyvenamąją vietą” buvo neatsitiktinis, o panašus į sistemingą socialinę apklausą – jos rezultatai, ko gero, bus panaudoti jau kituose rinkimuose.

Žinau, jog didžiųjų partijų atstovai iš savo lėšų bei partijos indėlių agitacijai vienmandatėje išleidžia 50-100 tūkst. litų. Tai yra už kiekvieną gautą balsą sumokama ~50 litų. Tai jau tikrai, jog galima į individualią rinkodarą su tokia suma pereiti …


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

10 komentarai

  1. kva - 2008 10 7, 14:10

    o kodėl tu nedeklaravęs teisingos gyvenamosios vietos? juk butas tai jau nuosavas.

  2. […] susiję įrašai Rinkimai, rinkimai, rinkimai … […]

  3. Simonas Bartkus - 2008 10 8, 21:59

    kva: nelabai matau prasmės ir naudos iš to sau. O iš dalies dar čia ir nebylus protestas prieš niekam nereikalingą valstybės funkciją. Ją būtina panaikinti, kaip ir kelias ministerijas, krūvą valstybinių įstaigų, Registrų centrą ir kt.

  4. Internetas - 2008 10 9, 13:30

    Man atrodo, kad Steponavičius per kiekvienus rinkimus asmeniškai vaikštinėja pas rinkėjus

  5. Gintaras - 2008 10 10, 11:03

    Sveiki Simonai ir kiti blogeriai,

    Visai netiketai uztikau si komentara liecianti rinkimus, o be kita ko ir mane:)

    Dziaugiuosi analitiniais vertinimais, o ta proga galiu dar kelis zodzius pridurti:

    Door to door rinkimu technologija „pasiskolinta” is nusistovejusi vakaru demokratiju, o pats tai savo kailiu isbandziau dar 1996 metu Seimo rinkimuose. Darau tai kassyk ir kartu man talkina apie 50 savanoriu(negaunanciu uz tai nei lito, bet tikinciu ka daro). Per 1 menesi rinkimu kampanijos pasibeldziame/paskambiname i mazne visas 23 000 Lazdynu apygardos rinkeju duris, jei nerandame namie – kampanijos pabaigoje sukdami antra rata padarome tai dar karta.

    Psicholigiskai nelengvas reikalas, bet kiekviena vakara susrinkusi mano komanda prie picos ir alaus aptariame rezultatus, apibendriname rezultatus. Paradoksalu, bet tokiuose aptarimuose vyrauja geros emocijos. Turime ir naudojames info is ankstesniu rinkimu, suskirstome teritorijas pagal prioritetiskuma ir, Simonai, be abejo as pats lankau naujesnius namus ir kur dar niekada nesu ejes anksciau. Taip, musu tikslas pakelti i rinkimus savo simpatikus ir esu tikras tokios pastangos atsiperka:)

    politikoje, kaip ir bet kur profesionalumas lemia nemazai, todel net ir su ribotais finansiniais resursais su gera komanda galima pasiekti tikrai geru rezultatu.

  6. tomukas - 2008 10 10, 12:21

    Gintarui,

    seimo nariui derėtų rašyt lietuviškai. Runkeliai baudas gauna jei turgelyje iškabą pakabina su klaidomis, o čia tautos išrinktasis spjauna į LT kalbą.

    Arba inicijuokit lietuviškų raidžių panaikinimo įstatymą, kad kompiuterastams būtų lengviau :)

  7. Simonas Bartkus - 2008 10 10, 12:23

    Gintarai,

    tikrai tikiu, kad „door to door” pasaulinėje rinkimų praktikoje nėra naujiena ir tikiu, kad psichologiškai tai reikalauja labai daug pastangų tai įgyvendinti.

    Mano supratimu šitas daiktas veikia. Ir be to, labai labai. Jūs, asmeniškai pasibeldę į mano namus tikrai pakėlėte savo reitingus, nors liberaliųjų partijų idėjoms simpatizuoju ir be to.

    Profesionalu – ne kitaip :)

  8. Flashy - 2008 10 10, 13:10

    In door2door you… FAIL.
    Vistiek Simonas dės už konservus:)

  9. Aretas - 2008 10 10, 13:49

    ir pas mane buvo užėjęs, bet nebuvau namie tuo metu. gaila, įdomu būtų pabendrauti.
    o technologija veikia manau ypač gerai, o dar kai žinai kad jis kaimynas tai gal netgi dar labiau veikia:)

  10. […] pažymėtum pavardę to, kurio nuotrauką kiekvieną dieną metei į šiukšlių dėžę? Aišku, tiesioginis Gintaro Steponavičiaus apsilankymas visas skrajutes “apnešė” dviem ratais, tai labai nenuostabu, jog jis ir […]

Leave a reply