„Tėvynės sąjunga 2.0” tęsinys – „Twitter”

   
     

„Tėvynės sąjunga” tęsia prieš pradėtą madą sekti ir naudotis naujausiomis interneto tendencijomis. Prisiminkime neseną istoriją, kada „Tėvynės sąjunga” prieš Seimo rinkimus kvietė žaisti žaidimą „Aplenk Kubilių”, organizavo „Baltijos kelią 2.0” ir lindo visiems į draugus „Facebook’e”.

Viskas kaip iš vadovėlio – 2007-ieji buvo blog’ų metai; 2008-ieji buvo „Facebook’o” metai; 2009-ieji „Twitter’io” metai.

O „Tėvynės sąjungos” komunikacijos konsultantai ir „Gaumina” tendencijas seka. Taigi, likus keliomis savaitėms iki Europos Parlamento rinkimų, „Tėvynės sąjungos” interneto puslapyje atsirado blokas, kuriame sudėti kandidatų į europarlamentą „tvyturiai” (c) nezinau.lt).

tvyturiai

Į „Tėvynės sąjungos” tinklapį yra sukelti skirtingų politikų pasisakymai

Tačiau „Twitter” komunikacija padaryta taip šaltai ir paviršutiniškai, kad net nesaknu.  Visų politikų „account’ai” sukurti vienodai, rašant kandidato pavardę iš didžiosios raidės (pvz. twitter.com/Landsbergis; twitter.com/Andrikiene). Be to, atrodo, kad visų politikų pasisakymus rašo vienas ir tas pats žmogus: nėra skirtumų tarp pasisakymo stilistikos. Tačiau išimčių yra ir pvz. p. Petras Musteikis yra tikras „twitteriškas” personažas, kuris rašo iš serijos „krapštau nosį”: „Skaitau naujienas delfyje, bernardinuose”.

„Tėvynės sąjungos” sukurti virtualus personažai turi labai mažus skaičius sekėjų – vos po 5-20, o jų daugumą sudaro kiti politikai.

„Tėvynės sąjungos” „twitteriamas” – daug blogiau nusisekęs, negu projektai, vykdyti prieš Seimo rinkimus. Sausa, vadovėliška ir jokio smagumo.  O juk „web trendai” turi būti smagu ar ne? Reikia jau spėlioti, kas bus „ant bangos” 2010-aisiais? Aj, tiesa, rinkimų kitąmet nebus …

„Twitter’io” lyderis yra buvęs kandidatas į Prezidentus Česlovas Jezerskas, kurio „tvyturiai” ir „pablakėjimai”‘ sulaukė nemažo atgarsio. Mano nuomone, reikia pripažinti sau, jog interneto tendencijų vaikymasis yra laikinas procesas ir labai nišinis reiškinys. Todėl Jezerskas „twitteryje” atrodo logiškiau nei Landsbergis „Twitteryje”. Be to, esu tikras, jog po birželio 14 dienos „Tėvynės sąjungos” „tvyturiai” ims ir nutils.

Tačiau gali būti, kad galime turėti „Twitter’inančią” prezidentę – Dalios Grybauskaitės „account’as” buvo sukurtas tik likus dviems dienoms iki prezidento rinkimų. Ir nors komunikacijos specialistai padarė pigaus populiarumo besivaikančiųjų klaidą – ėmė sekti visus per vieną dieną, tačiau žinučių rašymas „Twitter’yje” vyksta ir po laimėtų Prezidento rinkimų. Be to, tie pranešimai yra tokie, kokie yra verti „Twitter”, pvz.:  „Linkėjimai V.Tomkui :)„. Jeigu tai nenutrūks Dalios Grybauskaitės rinkimų štabui transformuojantis į Lietuvos Respublikos prezidento komanda, tai turėsime vieną iš nedaugelio pasaulyje „twitter’inančią” valstybės vadovę.

Ir nors „Second Life” buvo laikinas ir realiai nesąmoningas interneto reiškinys, tačiau mes su pavydu skaitėme, kad estai įkūrė savo ambasadą „Second Life” ar ne? Dabar panašiai gali rašyti ir apie mus – turėtume „twitterinančią” prezidentę.

O įsivaizduokite situaciją, kad JAV prezidentas Barackas Obama pvz. pasveikina Lietuvos prezidentę su gimtadieniu parašydamas „Twitter” @DGrybauskaite ? :)

P.S. Dar pasirodo pražiopsojau šio ryto naujieną – „Vyriausybė įsikūrė „FaceBook“ „MySpace“ ir „Twitter“„. Linkiu entuziazmo.

Apie tai, kad komunikacijos specialistams, blog’ai, „Twitter” ir „Facebook” yra peilis po kaklu – mano pranešime konferencijoje „Login” – birželio 4 d.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

14 komentarai

  1. Vytautas-NT - 2009 05 21, 16:02

    Man tai kyla klausimas ką tu ten gali daug išnmintingo twitter’yje parašyt?
    „Labas”, „Puiki diena”? Nes labai dideli informacijos kiekį į 160 ženklų nesutalpinsi.
    LRV twitter’is iš esmės nuorodos…

  2. Macukas - 2009 05 21, 19:03

    Man toks vaikymasis kiekvieno fado tik rodo, kad tsajungoje ideju – kaip vandens Gobio dykumoje. Šokinėja nuo grėblio prie grėblio ir galvoja, kad labai modernūs. Sulaukia turbūt penkiolikos panašaus kūlneso ieškančių lankytojų. O Gauminai respektas kad sugeba melžt kapeikas už tokias rekomendacijas.

    Kubilius triukais vebdunulyje primena šešiasdešimtmetį dėdę iš Švedijos, kabinantį studentes ir galvojantį, kad jam tik trisdešimt…

  3. Simonas Bartkus - 2009 05 21, 19:07

    Pažiūrinėjau kiek kaip mūsų „Vyriausybė 2.0” gyvena, tai supratau, kad „Tėvynės sąjunga” dar visai „kūl”.

    Vat Vyriausybės veiksmai „Facebook” ar „Twitter’yje” tai atrodo iš serijos kaip „mums gerai nes mes esam kūl visiems tviterinininkams”, o tikriems twitter vartotojams jie atrodo kaip pensininkai, apsimetantys paaugliais.

    Lygiai tokia pati analogija, kaip kuriama dalis socialinės reklamos paaugliams. Naudojamas žargonas, kuris pensininkams atrodo kaip tiksli „kūl” žargono kopija, o tiems kurie tą žargoną vartoja tai atrodo kaip bilekas.

    Tas pats š.. ir čia. Tik apmaudu, kad už mūsų pinigus.

  4. […] šiuolaikiškų būdų bendrauti su visuomene yra pagirtina, nors tai daryti yra sunkiau nei gali pasirodyti. Taip pat įdomu, kodėl buvo pasirinktas “MySpace” tinklas, kurio didžiausias […]

  5. TS-LKD-rinkimų sąrašo Nr.11 - 2009 05 22, 08:11

    Šaunu, kad mus ir vėl pastebėjote ir kritikuojate:) Siūlyčiau žiūrėti į TS-LKD kandidatų twitter’ius kaip į priemonę ir galimybę kiekvienam kandidatui „transliuotis” į TS-LKD svetainę (ar ji ‘kūl’, ar ne ‘kūl’, tai čia jau – kiekvieno subjektyvi nuomonė) ir taip pasiekti savo narius – taigi savotišką vidinę komunikaciją. Kai kuriems TS-LKD kandidatams „account’ai” sukurti iš tikrųjų „iš viršaus”, tačiau šiuo metu visi prisijungimo vardai ir slaptažodžiai atiduoti kandidatams ir jų štabams, taigi pildo tikrai patys kandidatai. Dėl twitter’ių išlikimo po birželio 7 (rinkimai birželio 7, o ne 14 – nepavėluokite) – kai kurie tikrai numirs, bet kiti, tikiu, liks – bent jau tų kandidatų, kurie patys pradėjo aktyviau „twittinti”, kurie turi savo Facebook profilius ir aktyviai ten lankosi (tikrai yra tokių – patys paieškokite).

  6. Andrius - 2009 05 22, 08:46

    Aha yra aktyviu profiliu facebooke, pvz Andrisu Vysniauskas

  7. Dalia - 2009 05 22, 08:58

    ir Dainius Pūras

  8. Česlovas Jezerskas - 2009 05 22, 09:34

    Simonai, ačiū, kad teigiamai įvertinote mūsų veiksmus internete rinkimų agitacijos laikotarpiu. Ar tai susiję ar ne, bet mes džiaugiamės, kad paskatinome ir kitus politikus, partijas ir institucijas atrasti socialinius tinklus komunikacijai. Tik kol kas kelia nerimą, ar jiems pavyks teisingai komunikuoti, nes čia klasikinis pranešimų spaudai stilius jau nebetinka.

  9. Simonas Bartkus - 2009 05 22, 09:46

    Kad aktyvių politikų profilių „Facebook’e” yra tai faktas. Natūralūs profiliai ir toliau atrodo „sveiki” ir „skanūs”. Pvz. dabar Vilniaus konservatorių vadas Mantas Adomėnas profilį „Facebook” turėjo dar prieš tapdamas Seimo nariu, tai dabar jo pranešimai iš Seimo „Facebook’e” tikrai atrodo įdomiai.

  10. benamis - 2009 05 22, 11:51

    Rinkimų į prezidentus metu pradėjau sekti jezerską blakėje, bet labai nuvylė. Šaltos reklaminės žinutės -nuobodu kaip „Šiandien kaip visada debatai per Lrt”.
    Vėliau nežinau kokiu būdu pradėjau sekti jau Twitteryje Dainių Pūrą, kandidatuosiantį į EP.
    Tikrai labai šiltos žinutės, nors bandant kažko paklaust reiks palaukti atsakymas keliauja iki dviejų dienų, bet vistiek suvokimas, jog pats politikas su tavim bendrauja, nesvarbu, kad ir minimaliai, maloniai nuteikia.
    Kolkas Dainius Pūras yra mano favoritas iš politikų besinaudojančių twitteriu.

  11. VilniausMeras - 2009 05 22, 14:11

    Problema su čyrpautojais ir knygiaveidžiais politikais ta, kad jie nesupranta, jog tai nėra dar viena kokia tais standartinė PR platforma. Visokie čyrpavimai ir pranešimai, kaip „Vėl nauja reforma, daugiau – čia http://www.aaa.lt” nežavi ir netraukia. Tuo labiau, kad nuorodos veda į titulinius puslapius, o ten gali užsiknisti beieškodamas tos „informacijos“.

    Ir atrodo maždaug – pranešiau, ramu dabar (kaip ten sakė nusiųst… aaa – šitaip). Įtariu, kad geriau būtų, jei nesinaudotų tw ir fb, nes dabar neatrodo, kad būtų bent pabandę suprasti kas tai yr ir kodėl to reikia.
    Kita vertus – nėra ko stebėtis, pažiūrėjus vaizdo medžiagą apie politikų darbą taip pat susidaro toks įspūdis, kad tik retas supranta ką daro ir kodėl to reikia.

    Beje, Simonai, berods klaida – „net nesaknu“.

  12. Simas - 2009 05 24, 10:59

    dar parasykite apie A.Kubiliaus bloga, kuris po rinkimu „stebuklingai” nebeatnaujinamas. Matosi, kad jis buvo reikalingas isskirtinai del viesuju rysiu, del priesrinkimines (i Seima) kampanijos…

  13. Simas - 2009 05 24, 11:52

    O kodel daugumai Lietuviu politiku sunku bendrauti sitaip? http://twitter.com/Schwarzenegger
    Man patiko, kad jis skyre laiko net video zinutei savo twitter skaitytojams. Kada musu valstybes vyrai ir moterys ismoks taip atvirauti? :)

  14. Zbygniewas Piwacijus - 2009 05 24, 21:27

    Panašu, kad Grybauskaitės PR pražiopsojo Twitterį, ir jau nebeteks mums didžiuotis „tviterinančia Prezidente”, nes apsimetėliškumo irgi anoniminių melagysčių pamazgas jau sunku benuplauti, ką berašytų Anonimas @DGrybauskaite profilyje… Dargi yra apkalbų, kad ir Valinsko profilį frype pildo kažkokia mergina…

Leave a reply