Richard Branson „Velniop viską! Imk ir daryk! Tęsinys”

   
     

Ant Richardo Bransono knygos „Velniop viską! Imk ir daryk” lietuviškojo leidimo viršelio didelėmis raudonomis raidėmis yra parašyta: „TĘSINYS”. Lietuvos leidėjai vėl „pasistengė” gadindami originalią autentiką, siekdami parduoti daugiau.

Šis leidimas nėra Richardo Bransono autobiografijos „Nekaltybės praradimas” tęsinys. Ši knyga taip pat nėra 2006 m. išleistos „Velniop viską! Imk ir daryk” tęsinys – tai papildytas ir išplėstas šios knygos variantas.

Matyt, užrašydami „Tęsinys” leidėjai tikisi, jog pirmojo „Velnio viską! Imk ir daryk” pirkėjai nusipirks ir antrą papildytą leidimą. Pagarba leidėjams, kad pirmąjį (dvigubai plonesnį) knygos leidimą lietuviškai galima perskaityti per „Google Books”.

Šią knygą gavau dovanų per pastarą savo gimtadienį, bet iki šios savaitės ji „stovėjo eilėje”.

Knyga skaitosi labai sklandžiai ir įdomiai (227 puslapius perskaičiau kažkur per keturias valandas „gryno” skaitymo), tačiau tokio įspūdžio, kaip „Nekaltybės praradimas”, nepaliko. Pirmiausia todėl, jog šioje knygoje naudojami pavyzdžiai ir R.Bransono biografijos detalės jau buvo aprašytos „Nekaltybės praradime”. Pirmoji parašyta kaip biografija (chronologiška), tuo tarpu šioje knygoje pats R.Bransonas iš savo gyvenimo istorijos suformavo patarimus gyvenimui.

Kažkur toks variantas matytas? Richardas Bransonas padarė lygiai taip pat, kaip Richardo Semleris, kuris pirmiausia parašė savo įmonės istoriją, o po to iš joje išsakytų minčių ir idėjų suformavo gyvavimo pamokas.

Štai devyni Richardo Bransono patarimai:

1. Imk ir daryk!
2. Gyvenk linksmai!
3. Būk atkaklus.
4. Mes iššūkį sau pačiam.
5. Tvirtai stovėk ant savo kojų.
6. Vertink akimirką.
7. Brangink šeimą ir draugus.
8. Gerb žmones.
9. Daryk gera.

Ir 10 Richardo Bransono, anot jo paties, sėkmės priežasčių:

Mesk iššūkį didiesiems.
Daryk tai nuolat.
Derėkis: viskas turi būti svarstytina.
Paversk savo darbą pramoga.
Daryk tik teigiamus sprendimus.
Būk malonus su žiniasklaida.
Nevadovauk “avims”, varyk “kates”.
Judėk kaip kulka.
Dydis nesvarbu.
Buk paprasta, normali asmenybė.

Būsiu neoriginalus, bet Richardas Bransonas kartu su Steve Jobsu yra vienas įdomiausių šių dienų sėkmingų verslininkų, kurių veiksmus, žingsnius ir elgesį stebėti yra labai smagu (kažkokią alergiją man kelia Buffettai, Welschai ir kiti pudruoti vadovai iš Valstijų). R.Bransono biografija – itin spalvinga, kuriame ir jo pasaulio rekordų siekimas, ir verslo sėkmė (nuo studentiško žurnalo iki daugybe verslų užsiimantis „Virgin” ženklas), ir asmeninis ekscentriškas elgesys.

Pagrindinė R.Bransono pamoka – „Imk ir daryk” – paprasta, bet sunkiai išmokstama ir įgyvendinama. Išties, gyvenime, kurį kiekvienas laikome sudėtingu, mūsų veiksmus varžo stereotipai ir baimė susidurti su kliūtimis. Jeigu nebijotume kliūčių – imtume ir bandytume įgyvendinti visas idėjas, kurias mums kyla. Net jeigu nepavyktų – išmoktume daugiau, nei nedarydami nieko.

Lietuviškas knygos „Veniop viską! Imk ir daryk!” vertimas visai pakenčiamas, bet užkliuvo tai, jog „Basta Raims” yra JI.

Lygiai prieš mėnesį Richardas Bransonas išleido naują knygą, kuri pavadinta „Business Stripped Bare: Adventures of a Global Entrepreneur” – lietuviško leidimo, ko gero, nelauksiu, užsisakysiu šią knygą „Amazon”.

Richardo Bransono „Velnio viską! Imk ir daryk! Tęsinys” galite įsigyti iš „Patogu pirkti” už nepilnus 78 litus.

Pirminį variantą galite įsigyti iš „Amazon” už tris svarus, o papildytas (dvigubai storesnis) leidimas kainuoja 7 svarus.


Galite sekti šio įrašo komentarus per RSS.

7 komentarai

  1. dark black - 2008 11 16, 22:26

    tai kur patarimas, kuria is jo knygu skaityti?:)

  2. Povilas - 2008 11 16, 22:58

    As skaiciau tik „Nekaltybes praradima” ir man paliko nerealu ispudi. Is tiesu, beskaitant Branson’o autobiografija labai aiskiai buvo jauciamas „Imk ir daryk” principas. Knyga protingai parasyta ir tokia „uzvedanti”,- kviecianti imtis veiksmu.

    Manau, kad teks nusipirkti ir sia naujaja „Imk ir daryk” knyga, tik as kazkaip nelabai pasitikiu lietuvisku vertimu, tad manau, kad imsim is Amazon’o.

    P.

  3. Simonas Bartkus - 2008 11 17, 00:06

    Aš rekomenduoju „Nekaltybės praradimą” – tai biografija, kuria galima skaityti kaip istorija ir tikrai joje yra įdomių detalių. Vietos išvadoms galima pasidaryti pačiam. „Velniop viską ir daryk” – tai sutrumpinta nechronologiška biografija, kurioje pagrindas yra emocijos ir patarimai gyvenimui. Primena šiuolaikinę populiarią asmenybės tobulinimo literatūrą, tik čia faktai universalūs ir įkvepiantys.
    Kitas dalykas – „Nekaltybės praradimas” yra pusšešto šimto puslapių ir skaitosi sunkiau, tuo tarpu „Imk ir daryk” – tik per 200 ir lengvesnė.

  4. Vytautas - 2008 11 17, 00:35

    smagumelis, ka tik nukaliau nekaltybes praradimas ebay, 3 svarai:) lauksiu kita savaite paste!!

  5. Vytautas - 2008 11 17, 00:36

    P.S. patarimas uz patarima – Simonai, ar skaitei tokia knyga „Šveiko nuotykiai”?

  6. paulius.rymeikis - 2008 11 17, 03:14

    Kadais labai užsikabinau ant Seung Sahn knygų apie Zen. Gerą pusmetį ryjau knygas apie tai. Diena iš dienos, kol priėjau tą, kurioje buvo parašyta: užteks skaityti – eik daryti/ gyventi Zen. Nusišypsojau ir paklausiau šio patarimo. Tas pats ir su Brensonu. Kažkaip jaučiu, kad jis norėtų, kad žmonės paskaitytų jo knygą, o ne kažkieno parašytą romaną, gautų stiprų bei staigų spyrį į subinę ir dar tą patį vakarą, kai paėmė į rankas knygą, pasakytų: “Velniop viską! Imk ir daryk!”.
    Man to užteko. Kai norėsiu kažko lėtam įkvėpimui ir atsipalaidavimui, gal kada paimsiu ir nekaltybės praradimą.

  7. […] pavyzdžiai kartojasi nuo naudotų pirmose dviejose. Tačiau ši knyga kur kas šviežesnė, negu “Velniop viską! Imk ir daryk” skyrėsi nuo “Nekaltybės praradimas. […]

Leave a reply